Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ερωτήματα για τις ενέργειες του πρώην ΓΓ Εσόδων : Σούρλας προς Θεοχάρη: Μετά από πίεση εξέδωσες εγκύκλιο για να μην εισπραχθούν πρόστιμα για offshore;


Ο Γ.Γ. Διαφάνειας «καρφώνει» τον βουλευτή του Ποταμιού μετά τις καταγγελίες που έκανε ότι δεχόταν απειλές κατά τη θητεία του ως ΓΓ Εσόδων

Ερωτήματα για εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρώην ΓΓ Εσόδων και νυν βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης διατυπώνει ο ΓΓ Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας μετά τις καταγγελίες του πρώτου ότι δέχθηκε απειλές κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο κ. Σούρλας αναρωτιέται αν «μετά από τέτοιες πιέσεις εξέδωσε στις 21.8.2013, δέκα περίπου μήνες πριν την παραίτησή του, την ΠΟΛ 1198 εγκύκλιό του με την οποία προσπαθούσε, μεταξύ άλλων, να ερμηνεύσει κατά τέτοιο τρόπο το νόμο ώστε να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις χρήσεις 2010 και 2011, που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω off shore εταιρειών;»

Και τα ερωτήματα του κ. Σούρλα συνεχίζονται καθώς αναρωτιέται «δεν γνώριζε άραγε ότι μια εγκύκλιος, όπως η δική του, δεν παράγει δίκαιο και, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να τροποποιήσει τις ισχύουσες τότε διατάξεις νόμου;» ενώ παράλληλα σημειώνει με νόημα ότι η έκδοση της επίμαχης εγκυκλίου αποτέλεσε την βάση για την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Σούρλα έχει ως εξής:

Σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων και νυν βουλευτή του «Ποταμιού» Χ. Θεοχάρη, ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του για την είσπραξη των φόρων «δεχόταν απειλές» και ότι «αντιστάθηκε μέχρι ενός σημείου, αλλά μετά έπρεπε να φύγει», ο Γ. Σούρλας ερωτά:

Μήπως εννοεί ότι μετά από τέτοιες πιέσεις εξέδωσε στις 21.8.2013, δέκα περίπου μήνες πριν την παραίτησή του, την ΠΟΛ 1198 εγκύκλιό του με την οποία προσπαθούσε, μεταξύ άλλων, να ερμηνεύσει κατά τέτοιο τρόπο το νόμο ώστε να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις χρήσεις 2010 και 2011, που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω off shore εταιρειών;

Δεν γνώριζε άραγε ότι μια εγκύκλιος, όπως η δική του, δεν παράγει δίκαιο και, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να τροποποιήσει τις ισχύουσες τότε διατάξεις νόμου; Άλλωστε, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η συγκεκριμένη εγκύκλιός του δεν έγινε δεκτή από τις ελεγκτικές και εισπρακτικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, η εγκύκλιός του αυτή αποτέλεσε την αφετηρία για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων, μέσα από αλλεπάλληλες προσπάθειες με τροπολογίες.

Δυστυχώς, παρά τις επισημάνσεις της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας ότι όχι μόνον δεν έπρεπε να ψηφιστούν αυτές οι ρυθμίσεις, αλλά αντιθέτως έπρεπε να επανέλθουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 3842/2010 για να τεθεί τέρμα στο αμαρτωλό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών, «διαγράφηκαν» τελικά φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνεχίζεται και το αμαρτωλό αυτό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών με off shore εταιρείες.


Πηγή : protothema.gr


Κτηνωδία Φρίκη: Οι τζιχαντιστές έκαψαν ζωντανό τον Ιορδανό πιλότο!


Προσοχή σκληρές εικόνες - Αφού τον περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό τον πυρπόλησαν - Τον κρατούσαν φυλακισμένο σε κλουβί

Έπειτα από την αποτρόπαια εκτέλεση και του δεύτερου Ιάπωνα ομήρου, Κέντζι Γκότο, από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι εξτρεμιστές υλοποίησαν τις απειλές τους για τη θανάτωση του Ιορδανού πιλότου, Μουάθ αλ-Κασάεσμπεχ.



Σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya, ο νεαρός Ιορδανός που κρατείτο όμηρος στη Συρία, θανατώθηκε με τον πιο φρικτό τρόπο.

Αφού οι τζιχαντιστές τον έκλεισαν σε ένα κλουβί, περιέλουσαν το σώμα του με εύφλεκτο υγρό και τον πυρπόλησαν.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο, κυκλοφορεί βίντεο που καταγράφει την εκτέλεσή του και δείχνει το άψυχο σώμα του πιλότου.


Ο νεαρός άνδρας έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον περασμένο Δεκέμβριο όταν κατέπεσε το αεροσκάφος του στην περιοχή της Ράκα στη Συρία.

Το Ισλαμικό Κράτος ζητούσε ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή του να αποφυλακιστεί η βομβίστρια Σαντζίντα αλ-Ρισάουι που κρατείται σε φυλακές της Ιορδανίας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ιορδανίας είχε ανακοινώσει πως θα εκτελέσει όλους τους κρατούμενους που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση αν ο 26χρονος πιλότος εκτελείτο από τους άνδρες του ΙΚ.

Μετά τη δημοσίευση του φρικτού βίντεο, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας ενημέρωσε την οικογένεια του Ιορδανού πιλότου για το θάνατό του.

Στο διάρκειας 22 λεπτών βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το al-Furqan Media Foundation, που αποτελεί όργανο του Ισλαμικού Κράτους, απεικονίζεται ο Ιορδανός με μώλωπες στα μάτια σε ένα τραπέζι και αργότερα να στέκεται όρθιος στο κλουβί και στη συνέχεια να τυλίγεται στις φλόγες.


Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μπερνατέτ Μίχαν, οι μυστικές υπηρεσίες επιχειρούν να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα του βίντεο, ενώ πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις πράξεις του Ισλαμικού Κράτους, συμπληρώνοντας: «Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται από το ΙΚ. Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στην κυβέρνηση και τον λαό της Ιορδανίας».


Την ίδια στιγμή, ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Ιορδανίας μετέδωσε πως ο θάνατος του 26χρονου πιλότου σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής ημερομηνία.




Πηγή : protothema.gr


Bloomberg: Η Μέρκελ έτοιμη για το παιχνίδι της υπομονής



Παιχνίδι υπομονής μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο είναι διατεθειμένη να παίξει με την Αθήνα η γερμανίδα καγκελάριος, καθώς γνωρίζει πως τότε η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει πιο άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Bloomberg.

Έτοιμη να παίξει το παιχνίδι της αναμονής με την Ελλάδα ακόμα και έως τον Απρίλιο ή τον Μάιο είναι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Βερολίνο εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση θα διαρκέσουν πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, όμως γνωρίζει πως η Αθήνα έχει στη διάθεσή της επαρκείς πόρους ώστε να αποφύγει μια άμεση χρεοκοπία.

Για το λόγο αυτό, η κ. Μέρκελ φέρεται να είναι διατεθειμένη να περιμένει έως ότου η χώρα μας βρεθεί ενώπιον άμεσης χρηματοδοτικής ανάγκης, κάτι που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Γερμανίας.

«Δεν θέλω τώρα να σχολιάζω τα πάντα, όσα γράφονται κάθε μέρα. Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ακόμη τη θέση της. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από κατανοητό, αν κοιτάξει κανείς εδώ και πόσο λίγες ημέρες έχει αναλάβει αυτή η κυβέρνηση», δήλωσε νωρίτερα η κ. Μέρκελ, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη πως η Ελλάδα επιδιώκει ανταλλαγή, κι όχι διαγραφή χρέους.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η γερμανίδα καγκελάριος αξιολογεί ακόμα τις προθέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων της καγκελαρίας και της ελληνικής κυβέρνησης.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημείωσε πως από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει κανένα αίτημα για συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τον «πάγο» που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Πηγή: skai.gr


Ο Βαρουφάκης αποκάλυψε το χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία-γέφυρα



Η Αθήνα θα ζητήσει παράταση 4 έως 6 βδομάδων από το τέλος Φεβρουαρίου για να βρεθεί συμβιβαστική συμφωνία με τους δανειστές που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιουνίου - Τώρα συναντάται με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών στη Ρώμη - Την Τετάρτη στην Φρανκφούρτη με Ντράγκι, Πέμπτη στο Βερολίνο με Σόιμπλε ο «σταρ» Βαρουφάκης

«Θα δούμε το τέλος της κρίσης από τον ερχόμενο Ιούνιο. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αρκεί στην Ευρώπη να ηρεμήσουμε όλοι», δήλωσε στους Ιταλούς δημοσιογράφους, ο κ. Βαρουφάκης λίγη ώρα πριν τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, με τον οποίο οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε το άτυπο χρονοδιάγραμμα της ελληνικής πλευράς με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους πιστωτές η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.
Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως είναι απαραίτητη «μία συμφωνία-γέφυρα που θα μας δώσει χρόνο, για παράδειγμα ένα μήνα, ή έξι εβδομάδες από το τέλος του Φεβρουαρίου, ώστε να πραγματοποιηθεί μία συμφωνία, την οποία θα θέσουμε σε εφαρμογή από την 1η του Ιουνίου. Η κρίση μας θα τελειώσει. Θα δείτε, θα υπάρξει συμφωνία, όσο πιο σύντομα θα φτάσουν τα κεφάλαια».

Όσο για τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «τρέφει σεβασμό» στο πρόσωπό του, επισημαίνοντας: «Μπήκα στην πολιτική μόλις πριν τρεις εβδομάδες. Για αυτό το λόγο παραμένω αισιόδοξος στην πιθανότητα συμφωνίας».

Την ίδια ώρα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι αναζητούνται «πιο λογικά σημάδια προσέγγισης σχετικά με την Ευρωζώνη», και χαρακτήρισε την ιταλική οικονομία «σοβαρή και παραγωγική». Όσο για το δημόσιο χρέος της Ιταλίας το οποίο αγγίζει ύψος ρεκόρ, παρά τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε πως αυτό συμβαίνει διότι «υπάρχει κάτι λανθασμένο στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Αν εσείς είστε έτσι, η Ελλάδα δεν έχει ελπίδα. Ηρθε η στιγμή να πούμε ότι δεν υπάρχει κρίση ελληνική, ιταλική ή ιρλανδική, αλλά μία συστημική κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί συστηματικά, κάτι που η Ευρώπη δεν έχει κάνει, άλλα παρίστανε ότι έκανε».
Αύριο το τετ-α-τετ με Ντράγκι, την Πέμπτη με Σόιμπλε

Επικαιροποιείται διαρκώς το πρόγραμμα της περιοδείας του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ευρώπη όπου συναντάται με υπουργούς Οικονομικών ευρωπαϊκών χωρών και επικεφαλής ευρωπαϊκών οργανισμών παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν ακόμα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντουαν στη Ρώμη (μετατέθηκε για τις 3 ώρα Ελλάδος) ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε συνομιλώντας με Ιταλούς δημοσιογράφους ότι θα συνεχίσει τα ταξίδια του με επόμενους σταθμούς τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο ενώ ενδέχεται να μεταβεί και στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ.Βαρουφάκης δεν θα παραστεί απόψε στη συνάντηση Τσίπρα-Ρέντζι.

Όπως είπε στους Ιταλούς δημοσιογράφους ο κ. Βαρουφάκης :

-   θα μεταβεί στη Φραγκφούρτη, την Τετάρτη (ημέρα που συνεδριάζει το συμβούλιο της ΕΚΤ για το ELA), για να συναντήσει τον κ. Μάριο Ντράγκι.

- την Πέμπτη θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Φαίνεται πως έχει υπάρξει συνεννόηση για τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά δεν έχει κλειστεί ακόμη ραντεβού.
 
- εξετάζεται αν ο κ. Βαρουφάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλες την ημέρα συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όσον αφορά τον στόχο της σημερινής του παρουσίας στη Ρώμη ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα για να συζητήσει τον οδικό χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε οριστική λύση της ελληνικής κρίσης και πως οι αντιδράσεις των συνομιλητών του στο Λονδίνο αλλά και στο Παρίσι ήταν άκρως θετικές και ενθαρρυντικές.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας τα όσε είπε στους Financial Times: «Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ».

Βαρουφάκης: Ζητάμε 4-6 βδομάδες για το πρόγραμμα και μετά συμφωνία γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο

Σύμφωνα με δηλώσεις του στην ιταλική La Stampa και όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Αλεσάντρο Μπαρμπέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, υποστήριξε ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να συζητήσει στόχους για το έλλειμμα και είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις.

Όπως αναφέρει ο Μπαρμπέρα στον προσωπικό του λογαριασμό στο  Twitter ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε στόχους για το έλλειμμα, είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις. no give or take».

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως η ελληνική πλευρά ζητά τέσσερις με έξι εβδομάδες για το κυβερνητικό πρόγραμμα και έπειτα θα σημειωθεί μία «συμφωνία-γέφυρα» μέχρι τον Ιούνιο.


Πηγή : protothema.gr


Ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο Μπρονξ η καμαριέρα στο σκάνδαλο Στρος-Καν


Η Ναφισάτου Ντιαλό, η πρώην καμαριέρα του ξενοδοχείου Sofitel της Νέας Υόρκης που είχε χαθεί από τα φώτα της δημοσιότητας μετά την οικονομική συμφωνία με την οποία τερματίστηκε η αγωγή της κατά του Ντομινίκ Στρος-Καν για σεξουαλική επίθεση, είναι πλέον ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο Μπρονξ.

Πριν μερικούς μήνες, η Ντιαλό εγκαταστάθηκε εκ νέου στη νεοϋορκέζικη συνοικία του Μπρονξ απ' όπου είχε αναγκαστεί να φύγει όταν ξέσπασε το σκάνδαλο στις 14 Μαΐου του 2011.

Τώρα πλέον εργάζεται στο «αφρικανικό, αμερικανικό και ισπανικό» εστιατόριό της που άνοιξε τον Μάιο και λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα από τις 05.00 το πρωί έως τις 03.00 της επόμενης ημέρας. Το «Chez Amina» βρίσκεται δίπλα σε τζαμί και απέναντι από μια εκκλησία της Πεντηκοστής.

Το βράδυ της Δευτέρας, γράφει ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο ρεπορτάζ του, χαμογελαστή, φορώντας τζιν παντελόνι, μπλε πουκάμισο και πολύχρωμο μαντήλι στα μαλλιά, υποδεχόταν τους πελάτες που έφθαναν, ένας ένας, παρά το τσουχτερό κρύο, για να φάνε μαγειρευτό ρύζι, ρύζι με ψάρι, ένα πολύ κλασικό χάμπουργκερ ή να παραγγείλουν το φαγητό που θα πάρουν στο σπίτι.

Η σερβιτόρα μιλά γαλλικά, η ατμόσφαιρα είναι φιλική.

Ούτε λόγος για τη Ντιαλό να απαντήσει σε δημοσιογράφο. «Δεν μιλώ γαλλικά» εξηγεί καταρχήν γλυκομίλητα η πρώην καμαριέρα από τη Γουινέα. Όταν ερωτάται στα αγγλικά, αρνείται ευγενικά να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και πηγαίνει σε μια γωνιά πίσω από το ταμείο, όπου πλέον ούτε καν φαίνεται.

Το εστιατόριο είναι μάλλον χαριτωμένο, με καθίσματα επενδυμένα με κόκκινη δερματίνη και τηλεοράσεις κρεμασμένες στον τοίχο. Σύστημα παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος ελέγχει την ασφάλεια του καταστήματος.

Η Ντιαλό φέρεται να το αγόρασε με τα χρήματα που κέρδισε στο τέλος της διαδικασίας της αστικής αγωγής: 1,5 εκατομμύριο δολάρια, από το οποίο το ένα τρίτο πήγε στους δικηγόρους της, σύμφωνα με πληροφορίες που ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν. Η συμφωνία προέβλεπε το ποσό να μην αποκαλυφθεί και η Ντιαλό να μην κάνει ποτέ την παραμικρή αναφορά. Εξ ου και η σιωπή της έκτοτε. Δεν έχει δώσει καμία συνέντευξη.

Ωστόσο ορισμένοι πελάτες ξέρουν ποια είναι. «Είναι η γυναίκα» λέει απλά ένας 40χρονος γαλλόφωνος αφρικανός πελάτης που αρνείται να πει το όνομά του και φεύγει, μέσα στο κρύο , παίρνοντας μαζί το φαγητό του σε μικρές πλαστικές τσάντες. «Μια φίλη μού συνέστησε αυτό το εστιατόριο, φαίνεται να είναι πολύ καλό» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον πρώην δικηγόρο της Ντάγκλας Ουίγκντορ, η Ντιαλό και η κόρη της είναι καλά. «Έχει ίσως περισσότερα χρήματα απ' ότι είχε ποτέ στη ζωή της, ωστόσο ξέρω με βεβαιότητα ότι θα προτιμούσε να παραμείνει καμαριέρα στο ξενοδοχείο αυτό και, να μην είχε συμβεί τίποτε απ΄όλα αυτά [...] γιατί ήταν ευτυχισμένη» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δικάζεται από τη Δευτέρα στη Γαλλία για υπόθεση μαστροπείας, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την υπόθεση στο Sofitel της Νέας Υόρκης.


Πηγή : tanea.gr


Παρίσι-Λυών:Συλλήψεις σε αστυνομική επιχείρηση κατά τζιχαντιστών



Οκτώ υπόπτους για συμμετοχή σε δίκτυο τζιχαντιστών που οργάνωνε τη στρατολόγηση νέων και την αναχώρησή τους για τη Συρία συνελήφθησαν την Τρίτη στα βόρεια προάστια του Παρισιού και στη Λυών, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

«Τα άτομα που συνελήφθησαν και έχουν τεθεί υπό κράτηση θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε τζιχαντιστική ομάδα που οργάνωνε τη στρατολόγηση και αναχώρηση μελών προς τη Συρία» δήλωσε ο Καζνέβ στους δημοσιογράφους.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη πέντε ανδρών στη νότια Γαλλία που εμπλέκονται σε τζιχαντιστική ομάδα, η οποία επίσης προετοίμαζε την αναχώρηση μελών για τη Συρία.

«Σχεδόν ένα μήνα μετά τις επιθέσεις που έπληξαν το Παρίσι, η επιχείρηση αυτή δείχνει εκ νέου τη μεγάλη αποφασιστικότητα των δυνάμεων ασφαλείας, υπό τη δικαστική αρχή, να πατάξουν την τρομοκρατία» τόνισε.

Οι ύποπτοι μπορούν να μείνουν προφυλακισμένοι έως 96 ώρες χωρίς απαγγελία κατηγορίας.

Στον απόηχο των τζιχαντιστικών επιθέσεων που βύθισαν στο πένθος τη Γαλλία στις αρχές Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα έθετε πλέον υπό παρακολούθηση 3.000 άτομα που κινούνται σε κύκλους τζιχαντιστών.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ είχε δηλώσει από την πλευρά του στις 22 Ιανουαρίου ότι 73 Γάλλοι έχουν σκοτωθεί «στο πεδίο των τρομοκρατικών επιχειρήσεων» στη Συρία και το Ιράκ, σε σύνολο περίπου 1.400 Γάλλων πολιτών που έχουν διασυνδέσεις με πυρήνες στρατολόγησης για τζιχάντ στη Συρία και το Ιράκ -εκ των οποίων περίπου 400 πολεμούν ήδη στις τάξεις των τζιχαντιστών.


Πηγή : tovima.gr


Συνελήφθη για δολοφονία που έγινε πριν από... 21 χρόνια




Για δολοφονία που διεπράχθη πριν από 21 χρόνια έξω από την Καβάλα κατηγορείται 44χρονος Αλβανός, ο οποίος συνελήφθη στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας.

Κατά την είσοδό του στην ελληνική επικράτεια, αστυνομικοί του τμήματος Κρυσταλλοπηγής διαπίστωσαν ότι σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από την ανακρίτρια Καβάλας, σύμφωνα με το οποίο, κατηγορείται για ανθρωποκτονία με πρόθεση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, πράξεις που έλαβαν χώρα το 1994 στο Χαϊδευτό Καβάλας. Κατά το ένταλμα, ο 44χρονος φέρεται ότι επιτέθηκε και τραυμάτισε θανάσιμα συμπατριώτη του με τσεκούρι, ενώ το κίνητρο της πράξης φαίνεται ότι ήταν οικονομικές διαφορές.





Ερχεται απαγόρευση των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας


Νομοθετική παρέμβαση για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς θα κάνει η κυβέρνηση, μόλις ανοίξει η Βουλή.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης: «Η κυβέρνηση προτίθεται άμεσα να νομοθετήσει την παράταση της προθεσμίας του νόμου αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων».
Σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Σταθάκης η κυβέρνηση σε πρώτο χρόνο θα παρατείνει τις διατάξεις του νόμου 4224/2013 που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και προστάτευε την κύρια κατοικία υπό προϋποθέσεις.
Αυτές είναι:
1. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
2.Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) είναι μέχρι 35.000 ευρώ.
3. Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας).
4. Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών (εξαιρουμένων συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προγραμμάτων) του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ από το σύνολο των 270.000 ευρώ.
5. Κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και ίσες με το 20% για τα ποσά άνω των 15.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα ετοιμάσει, λένε οι πληροφορίες, νομοσχέδιο που θα προβλέπει συνολικά τη διαχείριση των “κόκκινων” στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και θα προβλέπει και την απαγόρευση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτό αναφερόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ


Πηγή : imerisia.gr


Τρεις τράπεζες έχουν πάρει 2 δισ. από τον ELA




Τρεις από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να τροφοδοτούνται από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδας, υποστηρίζει τηλεγράφημα του Reuters, επικαλούμενο πηγές.

Σύμφωνα με το Reuters, οι τράπεζες από τις 21 Ιανουαρίου έως σήμερα έχουν δανειστεί περίπου 2 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς οι αυξημένες εκροές καταθέσεων πιέζουν τα επίπεδα ρευστότητας τους.

Τα ονόματα των τριών τραπεζών δεν είναι γνωστά.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ είχε εγκρίνει την έκτακτη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA προ δύο εβδομάδων.

Η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA θα επανεξεταστεί την Τετάρτη, οπότε και θα παρέλθει το 15ήμερο διάστημα που είχε εγκρίνει αρχικά η ΕΚΤ.


Πηγή : Nooz.gr


Τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι συρρικνώνουν τον εγκέφαλο




Με μειωμένο εγκεφαλικό όγκο, καθώς και με βραδύτερες νοητικές διεργασίες, συσχετίζονται τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τσαρλς Μπέρνικ της κλινικής του Κλίβελαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό αθλητιατρικό περιοδικό «British Journal of Sports Medicine», μελέτησαν 224 μποξέρ και αθλητές πολεμικών τεχνών, ηλικίας 18 έως 44 ετών, καθώς και 22 ανθρώπους χωρίς ιστορικό τραύματος στο κεφάλι, για λόγους σύγκρισης.

Οι αθλητές είχαν μέση εμπειρία τεσσάρων ετών στο μποξ ή τις πολεμικές τέχνες, δίνοντας 10 αγώνες τον χρόνο κατά μέσο όρο. Όλοι υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες σε διαδοχικά χρονικά διαστήματα.

Όσο πιο έντονη και μακρόχρονη ήταν η εμπειρία ενός αθλητή και όσα περισσότερα χτυπήματα στο κεφάλι είχε δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια, τόσο μικρότερος ήταν ο όγκος μερικών περιοχών του εγκεφάλου του.

Οι μποξέρ, γενικά τα πήγαιναν χειρότερα από τους αθλητές των πολεμικών τεχνών, άσχετα από την ηλικία τους. Είχαν μικρότερο εγκέφαλο και πιο «αργό» μυαλό, όπως έδειξαν τα τεστ. Η εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι «οι μποξέρ δέχονται περισσότερα χτυπήματα στο κεφάλι».

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, φαίνεται πως τα χτυπήματα στο κεφάλι στη διάρκεια των αγώνων έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του, πράγμα που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη σε μελλοντικούς κανονισμούς, αλλά και για τη συχνότερη νευρολογική εξέταση των αθλητών.



Έχουμε να ακούσουμε ακόμα.. μετά την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας τον πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό θέλει για Πρόεδρο η Ξουλίδου



Την επιθυμία της να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσωπο από την Εκκλησία εξέφρασε η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Σταυρούλα Ξουλίδου, μιλώντας στον Βήμα FM. Συγκεκριμένα, η κ. Ξουλίδου πρότεινε τον πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό.

«Θα το ήθελα πάρα πολύ να είναι από την Εκκλησία o Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πιάνετε το πνεύμα μου και θα το επιθυμούσα πάρα πολύ να είναι ένα εκκλησιαστικό πρόσωπο. Αν με ρωτούσαν, θα είχα να το πω κιόλας. Θα πρότεινα τον πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό» δήλωσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμία κουβέντα για το πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψή ότι «όταν συζητείται ένα πρόσωπο, καίγεται κιόλας».

«Θα ήθελα έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν θα είναι ανδρείκελο και μαριονέτα, που θα έχει πολιτική σκέψη και βούληση, και ό,τι του πηγαίνει η Βουλή να μην το υπογράφει με κλειστά μάτια, αλλά να έχει σκέψη και μυαλό. Αυτό που γινόταν τον τελευταίο καιρό, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, πρέπει να σταματήσει. Και πρέπει ο ΠτΔ να είναι ένα πρόσωπο κύρους και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να έχει άποψη» πρόσθεσε η κ. Ξουλίδου.



Newsroom ΔΟΛ



Χάγη: Ούτε η Σερβία ούτε η Κροατία διέπραξαν γενοκτονία




Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε πως ούτε η Σερβία και ούτε και η Κροατία δεν διέπραξαν γενοκτονία σε βάρος της άλλης στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Οι δύο χώρες είχαν καταθέσει ξεχωριστούς φακέλους στο Δικαστήριο, κατηγορώντας η μία την άλλη για γενοκτονία και ζητώντας αποζημιώσεις.

Το δικαστήριο έκρινε πως διαπράχθηκαν εγκλήματα, αλλά δεν μπόρεσε να στοιχειοθετηθεί απόπειρα «εξολόθρευσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου» εθνοτικών κοινοτήτων.

O πρόεδρος του Δικαστηρίου, Πέτερ Τόμκα, ανακοίνωσε την Τρίτη πρώτα την ετυμηγορία στην υπόθεση κατά της Σερβίας.

Οι σερβικές δυνάμεις, ανέφερε, όντως διέπραξαν εγκλήματα στην Κροατία την περίοδο 1991 με 1995, αλλά δεν αποδείχθηκε ότι η Σερβία είχε πρόθεση να «εξολοθρεύσει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου» τις κροατικές κοινότητες.

Στη συνέχεια, το Δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για την ανάλογη υπόθεση σε βάρος της Κροατίας, την οποία η Σερβία κατηγορεί επίσης για γενοκτονία σε βάρος των σερβικών πληθυσμών. Το σκεπτικό της ετυμηγορίας ήταν το ίδιο.


Newsroom ΔΟΛ


Ανησυχία Μιχελάκη και μήνυμα προς την ηγεσία της Ν.Δ. στο twitter : Θα αφήσουν τους βουλευτές να μιλήσουν;




«Θα έχουμε τον γνωστό μονόλογο;» αναρωτιέται ο πρώην υπουργός

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για τη στρατηγική που ακολούθησε η ΝΔ προεκλογικά και για τη στρατηγική που ακολουθεί μετά την ήττα.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του πρώην υπουργού Γιάννη Μιχελάκη στο twitter. «Η Κ.Ο. θα συνεδριάσει. Θα αφήσουν τους βουλευτές να μιλήσουν ή θα έχουμε τον γνωστό μονόλογο; Οι βουλευτές τι θα κάνουν;» ανέφερε.


Πηγή : newsbeast.gr


Η βόμβα του δηλητηριασμένου κατασκόπου: "Ο Πούτιν είναι ο παιδεραστής του Κρεμλίνου"



Μήνες πριν από τον θάνατό του, ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο κατηγόρησε ανοιχτά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ρώσος αντιφρονών πόσταρε ένα άρθρο στο blog του με τίτλο "Ο παιδεραστής του Κρεμλίνου" μετά από την κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να σηκώσει τη μπλούζα ενός μικρού αγοριού και να το φιλήσει στην κοιλιά.

"Ο κόσμος είναι συγκλονισμένος. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο Ρώσος πρόεδρος έκανε ένα τόσο παράξενο πράγμα όπως το να φιλήσει στην κοιλιά ένα άγνωστο μικρό αγόρι", σημείωνε ο κατάσκοπος που δηλητηριάστηκε από ακτινοβολία.


Μιλώντας για τον θάνατο του συζύγου της, η χήρα του Λιτβινένκο Μαρία σημείωσε πως το άρθρο είχε γραφτεί το 2006 μετά από την ομολογουμένως περίεργη ενέργεια του Ρώσου προέδρου.

"Δεν έχετε ιδέα αν ο ισχυρισμός του είναι αληθινός" τη ρώτησε ο Robin Tam QC για να απαντήσει πως πράγματι δεν γνωρίζει.

Ανέφερε πως ο ισχυρισμός του σε ένα δημόσιο φόρουμ δεν είναι ο τρόπος για να γίνεις φίλος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενώ επέμεινε ότι δεν είχε εργαστεί για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες όσο ζούσε στη Ρωσία, σημείωσε ότι του έδιναν 2.000 λίρες μηνιαίς αφότου διεκδίκησε πολιτικό άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Δεν γνωρίζω" ήταν η απάντησή της όταν ρωτήθηκε αν έδωσε στην MI6 τα ονόματα Ρώσων πρακτόρων, σημειώνοντας πως είχε γράψει μια σειρά βιβλίων για τον Πούτιν και τη διαφθορά στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Είχε ισχυριστεί πως οι μυστικές υπηρεσίες είχαν σχεδιάσει τις επιθέσει σε ρωσικά διαμερίσματα το 1999 που στοίχισαν τις ζωές σε 293 ανθρώπους και οδήγησαν στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας.

Ο πρώην πράκτορας της KGB πέθανε στα 43 του χρόνια τον Νοέμβριο του 2006, τρεις εβδομάδες μετά την κατανάλωση τσαγιού που περιείχε ραδιενεργό πολώνιο.

Ως βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία του έχουν χαρακτηριστεί οι πρώην σωματοφύλακες της KGB Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν που αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή και παραμένουν στη Ρωσία.



Πηγή: Dailymail, newsit.gr


Ψυχρολουσία από τον Γάλλο υπ. Οικονομικών μετά τη συνάντηση με Βαρουφάκη: Τέλος οι τσάμπα βόλτες – Δεσμευτείτε στην ΕΚΤ για να έχουν ευρώ οι τράπεζες



Αυστηρότατες προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Αμέσως μετά το τετ α τετ που είχε με τον Γ. Βαρουφάκη στο Παρίσι ο Μισέλ Σαπέν έδωσε μία συνέντευξη ποταμό στο πρακτορείο Reuters, η οποία αποκαλύπτεται σήμερα.

Οι βόμβες του Γάλλου υπουργού μετά τα χαμόγελα με τον Βαρουφάκη

Ο Μισέλ Σαπέν το πρώτο πράγμα που σπεύσει να ξεκαθαρίσει είναι πως δεν θα τα σπάσει η Γαλία με τη Γερμανία για χάρη της Ελλάδας.

'Για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε παρανόηση. Δεν έχει νόημα να κάνεις τη μια χώρα της ευρωζώνης να τα βάζει με την άλλη, και ιδιαίτερα όχι την Γαλλία και τη Γερμανία, διότι μια λύση που θα βοηθά την Ελλάδα διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα τηρεί της δεσμεύσεις της, θα πρέπει να περάσει μέσα από μια συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Ποτέ δεν είχα στενότερες επαφές με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να εξηγήσουμε με φιλικό τρόπο και που οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να καταλάβουν''.

Σαπέν: Δεν έχει τσάμπα βόλτες

Η νέα αντιμνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει προσφέροντας δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τράπεζές της θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα, ξεκαθαρίζει ο Μισέλ Σαπέν.

Και αμέσως μετά προσθέτει στο Reuters.
'
'Η Ελλάδα δεν θα κάνει free ride, δηλαδή τσάμπα βόλτα. Η Αθήνα λέει πως δεν θέλει παράταση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και έχει ζητήσει να της δοθεί ένας μήνας προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις και επιπλέον χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό εάν υπάρχει ένα ελάχιστο πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα παρουσιάζεται σταδιακά αναλυτικά. Η ΕΚΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επανέλαβε με έμφαση πως δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους, και έκανε έναν πολιτικό ελιγμό που μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμό μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου στο θέμα της τρόικας.
''Μπορεί να υπάρξει ένα νέο εργαλείο με ένα νέο όνομα'' ήταν η ακριβής του δήλωση.

Με μεγάλη ευκολία ο Γάλλος υπ. Οικονομικών άδειασετον βρετανό ομόλογο του Τζόρτζ Όζμπορν, επειδή δήλωσε ότι η αναμέτρηση μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος μετατρέπεται γρήγορα στο μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία.
''Η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση τώρα, απ' ότι πριν από πέντε χρόνια, για να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα. Φοβάμαι ότι ο βρετανός υπουργός Οικονομιών δεν έχει αντιληφθεί όλες τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί από τότε στην ευρωζώνη'' ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Μισέλ Σαπέν.

Πηγή : Euro2day



Ανοίγουν οι υποθέσεις μεγάλης διαφθοράς από το ΣΔΟΕ και ξεκινούν έλεγχοι στην αγορά.



Σύμφωνα με το Έθνος ανοίγουν οι υποθέσεις μεγάλης διαφθοράς από το ΣΔΟΕ και παράλληλα ξεκινάει μεγάλη επιδρομή με ελέγχους στην αγορά.

Το κενό του 1 δισεκ. στα κρατικά ταμεία έβαλε σε εγρήγορση τος ελεγκτικούς μηχανισμούς και  ξεκινά η διενέργεια ελέγχων «πόθεν έσχες» από το ΣΔΟΕ σε υποθέσεις φορολογουμένων με πολύ μεγάλα ποσά καταθέσεων τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν συμπεριλάβει στις φορολογικές τους δηλώσεις

Το έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων, με ενεργοποίηση όλων των φοροελεγκτικών και εισπρακτικών υπηρεσιών είναι η πρώτη φάση για να καλύψουν μέρος των εσόδων.

Το έθνος αναφέρει ότι ανοίγουν και πάλι μεγάλοι φάκελοι διαφθοράς, υποθέσεις μεγάλου πλούτου, μεγάλων φορολογικών υποθέσεων ενώ κινητοποιείται και το κέντρο ελέγχου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου.

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έχει ήδη ζητήσει από το ΣΔΟΕ τη διενέργεια ελέγχων «πόθεν έσχες» σε υποθέσεις φορολογουμένων με πολύ μεγάλα ποσά καταθέσεων τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν συμπεριλάβει στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει η προεργασία για τη δημιουργία λίστας φορολογούμενων με εμβάσματα στο εξωτερικό με στόχο να ελεγχθούν αυτοί που έβγαλαν το τελευταίο δίμηνο με εμβάσματα πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό έκαστος. Σημειώνεται πως από τις 9 Δεκεμβρίου 2014 έως και τις 23 Ιανουαρίου 2015 οι εκροές καταθέσεων ιδιωτών αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ




Der Spiegel : Οι ναζί λήστεψαν την Τράπεζα της Ελλάδος, 476 εκατομμύρια κατοχικά μάρκα δεν αποπληρώθηκαν ποτέ στην Ελλάδα




«Ελληνικές απαιτήσεις για επανορθώσεις: η ληστεία τράπεζας από τους Ναζί» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel» και αναφέρεται σε «σκέψεις που υπάρχουν στην Αθήνα να απαιτήσει γερμανικά χρέη από το 1942″.

Στο άρθρο τονίζεται ότι «όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού στην Ευρώπη οικονομικοί εμπειρογνώμονες των Ναζί λεηλάτησαν χώρες υπό κατοχή με ανέντιμες μεθόδους». Το δημοσίευμα κάνει λόγο για δάνειο ύψους 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων, που χορήγησε η Τράπεζα της Ελλάδος το 1942 στο γερμανικό Ράιχ, το οποίο η Γερμανία ποτέ δεν αποπλήρωσε. «Ξανά και ξανά και ιδιαίτερα από τότε που στην Ελλάδα ανέλαβε η νέα κυβέρνηση κυκλοφορεί στην Αθήνα η ιδέα: δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε αυτά τα χρήματα, να μπαλώσουμε έτσι την τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να «την φέρουμε» στους αντιπαθητικούς Γερμανούς;» αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής υπολόγισε το 2012 την αξία του  δανείου με τους τόκους στα 8,25 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ γνωμοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης το υπολογίζει σε 11 δισεκατομμύρια.
«Αυτό το ποσό θα αρκούσε προκειμένου να δώσει στον Τσίπρα τουλάχιστον ένα διάλειμμα ανάσας» τονίζει το Spiegel, αλλά διευκρινίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι όλες οι απαιτήσεις της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις έχουν είτε πληρωθεί είτε εκπνεύσει, το αργότερο με τη «Συμφωνία 2+4″ του 1990. Η νομική κατάσταση ωστόσο, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά «ενάντια της βούλησης της γερμανικής κυβέρνησης ο Τσίπρας δεν θα πάρει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αυτά τα χρήματα» και «την τρύπα στον προϋπολογισμό του πρέπει να την μπαλώσει διαφορετικά». Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται ακόμη ιστορική αναδρομή στις μεθόδους οικονομικής εκμετάλλευσης των υπό κατοχή χωρών από τους ναζί και επαναλαμβάνεται η δήλωση του Γερμανού ιστορικού Άλμπρεχτ Ριτσλ ότι «η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης χρεών του 20ού αιώνα».

Απόδοση από Spiegel: ΑΜΠΕ...



Πηγή : mixanitouxronou.gr




Σακελλαρίδης: Καμία κωλοτούμπα για το χρέος




«ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ»

Η «πολιτική θέση» της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερά η διαγραφή μέρους του δημόσιου χρέους, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στον απόηχο της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στους «Financial Times», όπου η Ελλάδα φαίνεται να προτείνει ανταλλαγή – παρά διαγραφή – του χρέους.

«Δεν υπάρχει καμία στροφή, δεν υπάρχει καμία κωλοτούμπα», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης μιλώντας το πρωί στον Σκάι, και επισήμανε πως η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στην θέση της διαγραφής τόσο στις επικείμενες επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Παρίσι, όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις.

Υπογράμμισε, πως ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται σε «τεχνικές» που έχουν ως στόχο να καταστεί το χρέος βιώσιμο και να μειωθεί το βάρος που φέρουν οι Έλληνες πολίτες.
Σημειώνεται, ότι νωρίτερα και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης είχε προβεί σε διευκρινιστική δήλωση, τονίζοντας πως «αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε πως από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει κανένα αίτημα για συνάντηση, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τον «πάγο» που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.
Διευκρίνισε ωστόσο, πως η Ελλάδα σέβεται το ρόλο της Γερμανίας και της κ. Μέρκελ στην Ευρώπη.
Στρέφοντας τέλος το βλέμμα του στη σημερινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Ρώμη, για συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως επί τάπητος θα τεθούν θέματα του αφορούν την τρόικα, τη λιτότητα, αλλά και το χρέος των κρατών του ευρωπαϊκού νότου.
«Όλες οι επαφές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης για να μπορέσουμε να καταστήσουμε σαφείς τις θέσεις μας πριν τη Σύνοδο Κορυφής» στις 12 Φεβρουαρίου, συμπλήρωσε.


Πηγή : ethnos.gr


Ποινική δίωξη σε έξι γιατρούς και οκτώ υπαλλήλους νοσοκομείου




Για παράνομη ανάθεση που αφορούσε την προμήθεια ιατρικού υλικού

Ποινική δίωξη για απιστία κατ΄ εξακολούθηση από κοινού τελεσθείσα με περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει τα 120.000, αλλά και τα 150.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, σε βάρος έξι γιατρών και οκτώ υπαλλήλων δημοσίου νοσοκομείου.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, η ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο ανέρχεται στα 3.200.000 ευρώ και συνίσταται στην προμήθεια ιατρικού υλικού και ειδικότερα αιμοστατικού υλικού χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες.

Η προμήθεια των υλικών αυτών έγινε με απευθείας ανάθεση χωρίς σύμβαση με τις εταιρείες, ενώ η απιστία αφορά στα έτη 2007-2008-2009.

Πηγή : naftemporiki.gr


Καμμένος: «Οχι» στην ιθαγένεια στα παιδιά δεύτερης γενιάς



«Οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν είναι πρόβατα, θα ψηφίζουν κατά τη συνείδησή τους, όπως το Σύνταγμα ορίζει» είπε

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ως κόμμα συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε με τον πιο εμφατικό τρόπο ο Πάνος Καμμένος.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι «οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν είναι πρόβατα, θα ψηφίζουν κατά τη συνείδησή τους, όπως το Σύνταγμα ορίζει», δίνοντας το στίγμα του κόμματος.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε μία κοινοβουλευτική ομάδα 13 βουλευτών, η οποία αυτή τη στιγμή ψηφίζει ανάλογα με τις αρχές με τις οποίες εξελέγη μέσα στη Βουλή. Εάν λοιπόν ένα νομοσχέδιο είναι αντίθετο προς τις αρχές μας και, ιδίως, τις κόκκινες γραμμές δεν θα το ψηφίσουμε» υπογράμμισε σημειώνοντας ότι σε μία κυβέρνηση η οποία έχει έντιμα δύο εταίρους, αυτοί θα πρέπει δημόσια να συμφωνούν ή να διαφωνούν και αν διαφωνούν θα καταψηφίζουν.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν δέχεται «τα παιδιά των μεταναστών, δηλαδή της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. Αντιθέτως για αυτά της 3ης γενιάς που μεγαλώνουν εδώ, πηγαίνουν στο στρατό, έχουν ενταχθεί στην πατρίδα και σέβονται τους νόμους και το Σύνταγμα, δεν νομίζω πως υπάρχει κανείς που θα έχει πρόβλημα», είπε.

Όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα και την προσπάθεια της απερχόμενης κυβέρνησης να τρομοκρατήσει, όπως είπε, τους πολίτες, τόνισε: «Δεν είδαμε καταστροφές. Δεν είδαμε να κλείνουν τράπεζες, να αδειάζουν τα ΑΤΜ, δεν είδαμε αυτό το κλίμα τρόμου που προσπαθούσε να επιβάλλει η απερχόμενη κυβέρνηση στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Καμμένος έκανε και έναν απολογισμό των πρώτων κινήσεών του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Αποκατέστησα το επίδομα παραμεθορίου. Το δεύτερο ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία της μισθολογικής αποκατάστασης των στελεχών που δέχτηκαν μία επίθεση τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο περίπου του 50%, αλλά και όσον αφορά τους απόστρατους. Παράλληλα, αυτό που έκανα ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου όλων των συμβάσεων», ανέφερε.


Πηγή : protothema.gr



Handelsblatt: Αποχώρηση από την τρόικα εξετάζει η ΕΚΤ, πιθανώς και το ΔΝΤ




«Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να βγει [από την τριμερή]», δηλώνει γερμανική κυβερνητική πηγή στη «Handelsblatt».

Το ενδεχόμενο αποχώρησης από την τρόικα των διεθνών δανειστών της Ελλάδας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Η συζήτηση περί αποχώρησης αντανακλά ανησυχίες εντός της ΕΚΤ ότι το ευρείας κλίμακας σχέδιο για την αγορά κρατικών ομολόγων, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις συμφερόντων εάν η Ευρωτράπεζα παραμένει μέρος της τρόικα, σύμφωνα με τη Handelsblatt.

«Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να βγει [από την τριμερή]», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα γερμανική κυβερνητική πηγή.

Παράλληλα, χωρίς αναφέρει πηγή, η Handelsblatt σημειώνει πως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προτιμούσε να βγει από την τρόικα συντομότερα παρά αργότερα, αφήνοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το μοναδικό μέλος της άλλοτε τριμερούς.

Χθες Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επανέλαβε την παλαιότερη δήλωση του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως η τρόικα μπορεί – σε κάποιο αδιευκρίνιστο σημείο – να αντικατασταθεί από μια δομή με «μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση», αποσαφηνίζοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση και πως δεν πρόκειται να γίνουν «εικασίες» πριν τη συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Πηγή: skai.gr


Ξανά double double ο Αντετοκούνμπο, νίκη οι Μπακς




ΝΒΑ: Σούπερ Αντετοκούνμπο στη νίκη των Μπακς επί των Ράπτορς

Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να σημειώνει νταμπλ νταμπλ, οι Μιλγουόκι Μπακς πέτυχαν την τέταρτη διαδοχική νίκη τους στο εφετινό ΝΒΑ, επικρατώντας εκτός έδρας των Τορόντο Ράπτορς με 82-75. Ο νεαρός άσος αγωνίσθηκε σχεδόν 35 λεπτά, με απολογισμό 12 πόντους, ισάριθμα ριμπάουντ, τρεις ασίστ και δύο κοψίματα.

Καλή παρουσία είχαν οι Κώστας Κουφός και Νικ Καλάθης στην νίκη των Μέμφις Γκρίζλις επί των Φοίνιξ Σανς με 102-101. Ο πρώτος έπαιξε 14,5 λεπτά με απολογισμό τέσσερις πόντους και 11 ριμπάουντ, ενώ ο δεύτερος σε σχεδόν 11 λεπτά συμμεοχής, σημείωσε πέντε πόντους και πήρε ένα ριμπάουντ.
Τα αποτελέσματα:

Κλίβελαντ-Φιλαδέλφεια 97-84

Ουάσινγκτον-Σάρλοτ 88-92

Μπρούκλιν-ΛΑ Κλίπερς 102-100

Τορόντο-Μιλγουόκι 75-82

Νέα Ορλεάνη-Ατλάντα 115-100

Οκλαχόμα-Ορλάντο 104-97

Ντάλας-Μινεσότα 100-94

Φοίνιξ-Μέμφις 101-102




Βαρουφάκης: Θα βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία - Το χρέος θα γίνει βιώσιμο




Ανακοίνωση για τα όσα είπε ο Γ. Βαρουφάκης στους FT εξέδωσε αργά το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να απαντήσει για όσα γράφτηκαν περί στροφής του υπουργού. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει:
«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.
Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».


Πηγή : imerisia.gr


Δεν αρέσει στον Σόιμπλε η προσέγγιση Ελλάδας - Ρωσίας



Τη δυσαρέσκειά του για την προσέγγιση της Ελλάδας με την Ρωσία εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο Reuters τη Δευτέρα. Όπως τόνισε, οποιαδήποτε (οικονομική) βοήθεια της Ρωσίας προς την Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη εναλλακτική στην ευρωπαϊκή βοήθεια που παρέχεται προς την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Β.Σόιμπλε ρωτήθηκε από το Reuters κατά πόσο προβληματίζει η επαφή της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τη Μόσχα, για να απαντήσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών: «Δεν μας αρέσει αυτό. Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία μπορεί να αντικαταστήσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε μετά την ανακοίνωση για «ομοφωνία» των 28 κρατών - μελών της ΕΕ στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και ενώπιων των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης ανέπτυξε το σκεπτικό της, που όπως φάνηκε εκφράζει και άλλες χώρες της Ένωσης. Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξε τελικά σε κοινό ανακοινωθέν, με κάπως ελαφρύτερο περιεχόμενο σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας και έλαβε τα εύσημα για την εποικοδομητική στάση της από τους εταίρους.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παρέμβαση της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι θα εξέταζε ένα αίτημα για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν εξετάζει κάτι τέτοιο και πως επικεντρώνεται στο στόχο της διαβούλευσης με τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ για ένα νέο «ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο», όπως το ονόμασε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης.

Ο Σόιμπλε δήλωσε επιπλέον στο Reuters ότι στόχος του Βερολίνου δεν είναι να δημιουργήσει οικονομικό πρόβλημα στη Ρωσία. «Είναι προς δικό μας συμφέρον να συνεργαστούμε στενά και σε πλαίσιο λογικής με τη Ρωσία και είναι συμφέρον της Ρωσίας να συμβάλλει σε μια σταθερή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη» επισήμανε.

FAZ: «Η Ελλάδα δεν είναι τόσο σημαντική για την Μόσχα»

Με αυτόν τον τίτλο σε άρθρο γνώμης, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «χρήμα υπάρχει αρκετό (στην Μόσχα), αλλά κίνητρο μάλλον όχι» για ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι φιλικοί τόνοι της νέας ελληνικής κυβέρνησης προς την Ρωσία προκάλεσαν εικασίες για το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας από την Μόσχα. Στην Ρωσία όμως, επισημαίνεται, έχουν λάβει μεγάλη δημοσιότητα οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών 'Αντον Σιλουάνοφ στο CNBC, ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει τέτοιο αίτημα και ότι, αν το κάνει, «η Ρωσία θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους των διμερών σχέσεων».

Αυτό από πολλούς στη Δύση έχει ερμηνευθεί ως συγκεκριμένη προσφορά βοήθειας, τονίζει ο συντάκτης και υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την ίδια την Μόσχα.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος υπενθυμίζει την περίπτωση της Κύπρου το 2012 και τονίζει ότι δόθηκαν μόνο 2,5 δισεκατομμύρια, αν και ζητήθηκαν περισσότερα, παρά το γεγονός ότι πολλές ρωσικές εταιρείες και τράπεζες διατηρούν στην Κύπρο θυγατρικές ή λογαριασμούς off-shore.

«Το νησί είναι ένα σημαντικό κομβικό σημείο για το κεφάλαιο εντός και εκτός της αναδυόμενης χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «η Ελλάδα για την Ρωσία δεν έχει αντίστοιχο ρόλο», παρά το γεγονός ότι «πολλοί παρατηρητές θεωρούσαν πιθανό ότι το Κρεμλίνο θα αξιοποιούσε ευχαρίστως την ευκαιρία, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, να μπει σφήνα στην ΕΕ».

Θεωρητικά, σημειώνεται στο άρθρο, η Μόσχα διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο, αλλά τίθεται ένα ζήτημα προτεραιοτήτων: «Οικονομική βοήθεια για μια χώρα η οποία συμμετείχε σε κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, μέσω των οποίων η δική της οικονομία το τρέχον έτος θα συρρικνωθεί κατά 3% και θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός - αυτό δεν είναι εύκολο να το δικαιολογήσει κανείς» καταλήγει ο συντάκτης.


Newsroom ΔΟΛ



Σαφάρι της εφορίας για να καλυφθούν ανάγκες 4 δισ. ευρώ



Nέα σύσκεψη ως το τέλος της εβδομάδας, με θέμα τις ελεγκτικές δράσεις για ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και το λαθρεμπόριο καυσίμων

Το «βαρύ πυροβολικό» του ΣΔΟΕ βγάζει στους δρόμους για ελέγχους και πάλι το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος στην προεκλογική «χαλάρωση» του εισπρακτικού μηχανισμού αλλά και των φορολογουμένων.

Καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου βρίσκονται «στο κόκκινο» (τα έσοδα Φεβρουαρίου δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,8 δισ. και οι ανάγκες πληρωμών αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ) στο οικονομικό επιτελείο θέτουν σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο για να κερδίσουν τη «μάχη» είσπραξης του ΦΠΑ και να ανακάμψουν τα έσοδα που τον Δεκέμβριο σημείωσαν υστέρηση 35% έναντι του στόχου στο Μεσοπρόθεσμο και τα μηνύματα δείχνουν ότι η «ζημιά» συνεχίστηκε και τον –επίσης προεκλογικό- μήνα Ιανουάριο.

Όλες τις τελευταίες ημερες η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Νάντια Βαλαβάνη έχει συνεχείς επαφές και συσκέψεις με διευθυντικά στελέχη των φοροελεγκτικών υπηρεσιών, προκειμένου να ενημερωθεί αλλά και να τους δώσει εντολές για να ξαναρχίσει το κυνήγι των φόρων, από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στη νέα κυβέρνηση.

Στις συσκέψεις αυτές προετοιμάζονται και οι θέσεις που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται μεγάλες ανατροπές στο οργανωτικό σχήμα των μηχανισμών. Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει το μέλλον της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, διαφαίνεται ότι μπορεί να διατηρηθεί για να μην ανοίξει νέο μέτωπο διαμάχης με τους δανειστές.

Ωστόσο το ΣΔΟΕ φαίνεται πως βγαίνει ξανά στους δρόμους για ελέγχους, καθώς σχεδιάζεται να αναλάβει πάλι την διενέργεια προληπτικών ελέγχων στην αγορά κατά την διακίνηση προϊόντων και αγαθών, με πρώτους στόχους την μεταφορά εμπορευμάτων, τα κέντρα διασκέδασης και την έκδοση αποδείξεων από γιατρούς, δικηγόρους κλπ.

Επίσης αναμένεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη ως το τέλος της εβδομάδας, με θέμα τις ελεγκτικές δράσεις για ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, το λαθρεμπόριο καυσίμων κλπ.

Το σχέδιο για μετεκλογικό «rebound» στα φορολογικά έσοδα περιλαμβάνει δράσεις όπως:

- άμεση μετατροπή των πληροφοριακών δελτίων από ελέγχους πόθεν έσχες του ΣΔΟΕ σε εκθέσεις ελέγχου προκειμένου να βεβαιωθούν άμεσα τα σχετικά ποσά από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

- κινητοποίηση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού με σαρωτικούς προληπτικούς ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του παρακρατούμενου ΦΠΑ. Στον προληπτικό έλεγχο θα εμπλακεί και πάλι το ΣΔΟΕ και οι μηχανισμοί του.

- άμεση ενίσχυση με ελεγκτές των μονάδων του υπουργείου Οικονομικών που ασχολούνται με τις λίστες της φοροδιαφυγής, όπως είναι το ΚΕΦΟΜΕΠ και  το ΣΔΟΕ.

- διορθωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Θα δοθεί η δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση ακόμη και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στην προβλεπόμενη ελάχιστη δόση των 50 ευρώ.


Πηγή : protothema.gr


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΠΛΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ : «Βράζει» η Ουκρανία: 100.000 άνδρες στρατολογούν οι φιλορώσοι


«Τύμπανα πολέμου» ηχούν όλο και πιο έντονα στην ανατολική Ουκρανία με τον ηγέτη των φιλορώσων Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο να ανακοινώνει σχέδιο στρατολόγησης 100.000 ανδρών, τη στιγμή που εντείνονται οι συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η ανακοίνωση έρχεται ενώ οι αποσχιστές προσπαθούν να καταλάβουν τη μικρή αλλά πόλη – κλειδί Νταμπαλτσέβε, ενώ οι κεντρικές περιοχές του κατειλημμένης από τους αντάρτες Ντονέτσκ έχει χτυπηθεί από τα πυρά του πυροβολικού.
«Γενική επιστράτευση θα πραγματοποιηθεί εντός δέκα ημερών στην [αυτοαποκαλούμενη] Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, προβλέπεται να επιστρατευθούν ως 100.000 άνδρες»δήλωσε ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των αυτονομιστών DAN.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας κατηγορούν τους φιλορώσους για αλλεπάλληλες φονικές επιθέσεις τόσο στο Νονέτσκ όσο και στη Μαριούπολη με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί δεκάδες πολίτες, παρότι υποτίθεται πως ισχύει ακόμη η εύθραυστη εκεχειρία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άρθρο των New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αναζωπύρωση της σύγκρουσης εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αποστολής αμυντικών όπλων στην Ουκρανία. Επικαλούμενο δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, το άρθρο αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας, Τζον Κέρι, καθώς και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, εξέφρασαν την προθυμία τους να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο αυτό με τη σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, να είναι επίσης διατεθειμένη να επανεξετάσει τις αντιρρήσεις που έφερε για την αποστολή τέτοιου είδους βοήθειας.


Πηγή : ethnos.gr


Ευκλ. Τσακαλώτος: Έχουμε πολλές ιδέες για το χρέος


Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το χρέος με πολλές ιδέες και διαφορετικές προτάσεις είπε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας τη Δευτέρα στο κεντρικό δελτίο του MEGA.

Από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι για το χρέος επιδιώκει διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικό πρόγραμμα. "Θα πάμε στο τραπέζι με αυτή την πρόταση και θα εξηγήσουμε διάφορους συνδυασμούς από αυτούς τους τρεις πυλώνες που θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα δυνατότητα για ανάπτυξη και άλλο τρόπο εξόδου (σ.σ. από την κρίση)" τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος επισήμανε πως το χρέος δεν είναι ένα πράγμα, αφού η χώρα χρωστάει σε διάφορους με διαφορετική μορφή, για να προσθέσει πως μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές λύσεις για διάφορα "κομμάτια" του χρέους. Σημείωσε, μάλιστα, πως και η επιμήκυνση που έχει προταθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις "είναι στην ουσία κούρεμα".

Ερωτηθείς για τη συμφωνία που επιδιώκει να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως έχει τεθεί ένας τελικός στόχος για τα τέλη του Μαϊου και πως θα χρειαστεί να υπάρξει στο ενδιάμεσο μια συμφωνία-γέφυρα, απέφυγε όμως να προσδιορίσει τον χρόνο που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτή.

"Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, συζητάμε, έχουμε τα επιχειρήματα, και όταν έχεις επιχειρήματα σε ακούει ο άλλος" σημείωσε και παρέπεμψε στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες, οι οποίες -όπως είπε- θα είναι πολλές.

Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει εισπράξει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για "φρέσκο αέρα". "Η Ευρώπη το αισθάνεται ότι αυτή τη στιγμή ζητάμε για τα βασικά ζητήματα, γίνεται συζήτηση επί της ουσίας" σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εικόνα δημοκρατικού ελλείμματος για την Ευρώπη και αυτό ανοίγει δίαυλους συζήτησης. "Το δημοκρατικό αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να επηρεάζει το μέλλον της Ευρώπης και δεν θέλουμε μια Ευρώπη όπου αυτό δεν ισχύει" υπογράμμισε.

Κάνοντας έναν απολογισμό της συνάντησης που είχαν τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο Τζορτζ Όσμπορν θεωρεί πως πρέπει οι Ευρωπαίοι και η δικιά του κυβέρνηση να σεβαστούν το πολιτικό αποτέλεσμα, ότι κατανοεί πως μια κρίση στην Ευρωζώνη δεν επηρεάζει μόνο τις χώρες-μέλη της αλλά και τη Βρετανία και ότι θέλει να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση και να βοηθήσει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση πάνω στις προτάσεις που έχει η Αθήνα.

"Θέλουμε να δείξουμε και προς τα έξω και προς τα μέσα ότι είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση που δεσμευόμαστε από τα προγράμματά μας" είπε ακόμη στο MEGA ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση έχει οδικό χάρτη και προτίθεται να κάνει "εμβληματικές παρεμβάσεις στην ανθρωπιστική κρίση, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στις μεγάλες αλλάγές στο κράτος", δεσμευόμενη ταυτόχρονα ότι "δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός στα δημοσιονομικά".


Πηγή: capital.gr


ΠΓΔΜ: Πολιτική αναταραχή λόγω διώξεων σε βάρος του αρχηγού της αντιπολίτευσης



O Ζόραν Ζάεβ κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας είχε στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι επιχείρησε να τον εκβιάσει τον Γκρούεφσκι ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις διώξεις στις οποίες προχώρησε η αστυνομία της ΠΓΔΜ εις βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ. Ο κ. Ζάεβ κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας είχε στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι σε συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, επιχείρησε να τον εκβιάσει ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κρίνει ότι η δίωξη κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ, θέτει υπό αμφισβήτηση τη λειτουργία της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη χώρα.

«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για την ποινική δίωξη κατά του "Μακεδόνα" ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ και τριών άλλων ακόμη προσώπων εξαιτίας υποτιθέμενης απόπειρας πραξικοπήματος. Η λειτουργία της δημοκρατικής αντιπολίτευσης τίθεται έτσι υπό αμφισβήτηση. Καλούμε τις αρχές της "Μακεδονίας" να εξετάσουν τις σοβαρές αυτές κατηγορίες στο πλαίσιο δίκαιης και διαφανούς διαδικασίας και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, στα οποία εννοείται, συμπεριλαμβάνεται και η αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας. Η σημασία της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των διωκτικών αρχών οργάνων θα είναι τώρα ιδιαίτερα σημαντική», δήλωσε στην εφημερίδα «Vest» των Σκοπίων, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, ανέφερε ότι παρακολουθεί με ανησυχία την ποινική υπόθεση εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ, που φέρεται να προσπάθησε να θέσει σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη.«Καλούμε τις αρχές να τηρούν τα πρότυπα του κράτους δικαίου, της διαφάνειας, της προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διασφάλιση της ακεραιότητας των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα», αναφέρεται ακόμη σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Την ανησυχία τους για την πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, με αφορμή την δίωξη εις βάρος του αρχηγού της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν επίσης οι πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας στα Σκόπια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, την ανησυχία της για τις πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του στοιχεία που επιβεβαιώνουν την «πλαστογράφηση» των εκλογών στη χώρα από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως και στοιχεία για "τεράστια" οικονομικά σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται κυβερνητικοί παράγοντες και κρατικοί λειτουργοί της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η αστυνομία της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι σε επιχείρηση της, με την κωδική ονομασία «Πραξικόπημα», απέτρεψε προσπάθεια κατάλυσης της συνταγματικής τάξης της χώρας, στην οποία εμπλέκονται τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τρεις από τους τέσσερις υπόπτους κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ ο κ.Ζάεβ προσήλθε στον ανακριτή, όπου του απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα και υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του.

Το κόμμα του κ.Ζάεβ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον Απρίλιο του 2014, όμως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά τους, καθώς θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προϊόν νοθείας από την μεριά του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, του Νίκολα Γκρούεφσκι και απέχει από την Βουλή. Ο κ.Ζάεβ ζητά τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διεξάγει νέες εκλογές στη χώρα, αίτημα το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.

Τους τελευταίους μήνες, ο κ.Ζάεβ έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι στην "κατάλληλη στιγμή", θα γνωστοποιήσει μία σειρά σκανδάλων της κυβέρνησης του Ν.Γκρούεφσκι, εξαιτίας των οποίων ο τελευταίος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί μέσα σε τρεις ημέρες. Η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) είναι ο βασικός αντίπαλος του συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006.


Πηγή : protothema.gr



Το ακούσαμε και αυτό : Βολιδοσκοπούν τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας




Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που συνδέονται με την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, βολιδοσκοπούν εντατικά τις τελευταίες μέρες τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, προκειμένου να τον πείσουν να αποδεχθεί πρόταση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, είναι πρόσωπο ξεχωριστό, χαίρει γενικότερης εκτιμήσεως, πρόκειται για διακεκριμένο ιερωμένο, από τους οικουμενιστές της Ορθοδοξίας, που σύμφωνα με τους επιτελείς του κ.Τσίπρα θα προσδώσει ιδιαίτερο συμβολισμό στην Προεδρική εκλογή και βεβαίως θα ενώσει τη χώρα και θα λαμπρύνει με την παρουσία του το Προεδρικό Μέγαρο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η βολιδοσκόπηση δεν έχει ακόμη αποδώσει. Ο Αρχιεπίσκοπος επικαλείται το ποίμνιό του στην Αλβανία και το κοινωνικό έργο που εκεί προωθεί.

Ωστόσο οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα επιμένουν στην προσπάθειά τους και ευελπιστούν ότι θα τον πείσουν να αποδεχθεί την πρόταση.

Ανεξαρτήτως πάντως της οριστικής απάντησης του Αρχιεπισκόπου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι το επιτελείο του κ. Τσίπρα απομακρύνεται από την αναζήτηση αμιγώς πολιτικών προσώπων για τον Προεδρικό θώκο.

Πράγμα που ίσως δικαιολογείται από τις πολλές αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχόμενη πρόταση στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημ. Αβραμόπουλο.

Αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε στο Βήμα ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στην κυβέρνηση σχετικά με υποψηφιότητα του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή: tovima.gr




Τι θα πει στο δικαστήριο ο Στρος-Καν για τα όργια με πόρνες



«Δεν έβλεπα, δεν άκουγα, δεν γνώριζα τίποτα». Αυτή είναι, με λίγα λόγια, η υπερασπιστική γραμμή του Ντομινίκ Στρος-Καν, που κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος για μαστροπεία. Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δικάζεται στη Λιλ της Γαλλίας σε μια πολύκροτη υπόθεση που αποκαλύπτει τη διπλή ζωή ενός σοσιαλιστή πολιτικού, ο οποίος είχε κάποτε σοβαρές ελπίδες να γίνει πρόεδρος της χώρας του.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 65χρονος DSK έκανε ομαδικό σεξ με ιερόδουλες που του έστελναν φίλοι γάλλοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ήθελαν να κερδίσουν την εύνοιά του. Στη δικογραφία αναφέρονται τουλάχιστον 15 βραδιές μεταξύ 2009 και 2011 στις οποίες ο Στρος-Καν ήταν ο «βασιλιάς του πάρτι». Φέρεται να συμμετείχε σε όργια με πολλές γυναίκες, σε σκηνές που περιγράφονται από ορισμένους μάρτυρες ως «μακελειό» ή «σφαγή». Οι ανακριτές που παρέπεμψαν την υπόθεση στο δικαστήριο ισχυρίστηκαν ότι ήταν αδύνατο να μη γνώριζε ο DSK ότι οι γυναίκες ήταν πόρνες και ότι πληρώνονταν για τις υπηρεσίες τους. Είπαν ότι οι συναντήσεις είχαν οργανωθεί γύρω από το πολυάσχολο πρόγραμμά του, στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη, και ότι ο ίδιος ήταν ο εμπνευστής και πρωταγωνιστής αυτών των πάρτι.

Ο τύπος των σεξουαλικών πρακτικών που εμπλέκονται και η έλλειψη χρήσης προφυλακτικών δείχνουν ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν δεν μπορεί παρά να ήταν «επαγγελματίες» επί πληρωμή.


Τα πάρτι αυτά, με κορίτσια από τη Γαλλία και το Βέλγιο, έγιναν στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και τρία στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη. Η δίωξη ισχυρίζεται ότι δύο επιχειρηματίες από τη Βόρεια Γαλλία έστελναν αεροπορικώς τις πόρνες στις ΗΠΑ και τις πλήρωναν οι ίδιοι για τις σεξουαλικές υπηρεσίες που προσέφεραν στον DSK.


Το τελευταίο όργιο έγινε στις 13 Μαΐου, την προηγουμένη της σύλληψης του Στρος-Καν για τον βιασμό της καμαριέρας στο «Sofitel» της Νέας Υόρκης. Εκείνη η ποινική δίωξη αποσύρθηκε αλλά όχι προτού σημάνει το τέλος της πολιτικής καριέρας του DSK.

«Η πολιτική έχει τελειώσει για μένα» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Σήμερα εργάζεται ως σύμβουλος, μεταξύ άλλων, της κυβέρνησης της Σερβίας και της Τράπεζας Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ρωσίας. Ο Στρος-Καν αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για μαστροπεία, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνους και κακόβουλους υπαινιγμούς».


Εχει παραδεχθεί ότι έκανε ομαδικό σεξ, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε ότι οι γυναίκες στα όργια ήταν πόρνες. Η υπεράσπιση συνοψίζεται στη δήλωση του δικηγόρου του: «Σας προκαλώ να πείτε τη διαφορά ανάμεσα σε μια γυμνή πόρνη και σε μια γυμνή κυρία του καλού κόσμου».


Ορισμένες πόρνες είπαν ότι είχαν λάβει εντολή να μην αναφερθούν στο ότι έπαιρναν λεφτά, άλλες υποστήριξαν ότι ήταν αδύνατον να μην είχε καταλάβει τίποτα ο DSK.

Μια «συνοδός πολυτελείας» κατέθεσε στους ανακριτές ότι είναι σπάνιο να συναντήσεις κάποιον που φέρεται με τέτοια έλλειψη σεβασμού όπως ο Στρος-Καν. Οι ανακριτές είπαν ότι η υπόθεση δεν είναι «ηθική σταυροφορία», υποστηρίζοντας πως υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο Στρος-Καν έπαιζε «κεντρικό ρόλο» στη διοργάνωση σεξουαλικών συνευρέσεων που ευνόησαν την πορνεία. Η πορνεία για άτομα άνω των 18 ετών δεν είναι παράνομη στη Γαλλία, αλλά η μαστροπεία είναι.

Η κατηγορία (σ.σ.: «proxénétisme aggravé» στα γαλλικά) μεταφράζεται ως διακεκριμένη προαγωγή για τους σκοπούς της πορνείας και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυτουργίας, της συνέργειας, της οργάνωσης, της ενθάρρυνσης ή της υποβοήθησης της πορνείας άλλων.

Τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι10 ετών και πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση θα εκδικαστεί από τρεις δικαστές, αλλά χωρίς ενόρκους.

Είναι μέρος της λεγόμενης «υπόθεσης Carlton», επειδή ξεκίνησε το 2011 ως μια έρευνα σχετικά με την ύπαρξη δικτύου πορνείας στο ξενοδοχείο «Carlton» στη Λιλ.

Ο Στρος-Καν δεν συμμετείχε σε όργια σε αυτό το ξενοδοχείο, αλλά πόρνες ανέφεραν στις καταθέσεις τους και το όνομά του και η έρευνα διευρύνθηκε.


Πηγή : tovima.gr


Ανταλλαγή, όχι διαγραφή του χρέους, ζητά η Ελλάδα από τους εταίρους



Όπως δήλωσε στους «Financial Times» ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, η Ελλάδα θα προτείνει την έκδοση ενός τύπου ομολόγου που θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη και θα προορίζεται για αντικατάσταση των ευρωπαϊκών δανείων διάσωσης, και ενός δεύτερου που θα αντικαθιστά τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Στροφή της ελληνικής κυβέρνησης από το αίτημα για διαγραφή μέρους του χρέους προς μια πρόταση ανταλλαγής αυτού με νέα ομόλογα που θα συνοδεύονται από ρήτρα ανάπτυξης, ανήγγειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην κλειστή συνάντηση με παράγοντες του Σίτι στο Λονδίνο, το βράδυ της Δευτέρας.

Την ώρα της συνάντησης αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα των «Financial Times» συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στην οποία αποκάλυπτε την αλλαγή προσέγγισης στη διαχείριση του χρέους. Ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ότι θα ζητηθεί ένα «μενού ανταλλαγών χρεογράφων», μεταξύ των οποίων και δύο τύποι νέων ομολόγων.

Ένα εξ αυτών θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη και θα προορίζεται για αντικατάσταση των ευρωπαϊκών δανείων διάσωσης, ενώ ένα δεύτερο περιγράφηκε ως «αέναο ομόλογο» (perpetual bond) και θα αντικαθιστά τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Τις προτάσεις αυτές ανέπτυξε και στη συνάντηση με τους περισσότερους από 100 εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, επενδυτικών τραπεζών και ειδικών στις αγορές χρέους και μετοχών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται σε «έξυπνη μηχανική χρέους» η οποία αποσοβεί την ανάγκη χρήσης του όρου «κούρεμα», που είναι πολιτικά μη αποδεκτή στη Γερμανία και την υπόλοιπη ευρωζώνη. Oι FT σχολιάζουν πάντως ότι εξακολουθεί να υφίσταται βαθύς σκεπτικισμός σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδίως στο Βερολίνο, για τη νέα τακτική της ελληνικής κυβέρνησης και τις εκκλήσεις της για τερματισμό της λιτότητας.

Πρόγραμμα γέφυρα με ρευστότητα για τις τράπεζες

Γίνεται επίσης αναφορά σε επιδίωξη εξασφάλισης ενός «προγράμματος γέφυρας» τεσσάρων μηνών, από τώρα έως την 1η Ιουνίου, στο πλαίσιο του οποίου η ΕΚΤ θα υποσχεθεί να κρατήσει ζωντανό το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα παρέχοντας ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους. Αντί για τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της δόσης που εκκρεμεί, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει μόνο 1,9 δισεκατομμύρια, λέει ο κ. Βαρουφάκης στην εφημερίδα, ποσό που αντιστοιχεί στα κέρδη της ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων μετά από τη διάσωση του 2010.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει «πρόκληση για τη δημοκρατία» τη θέση ότι η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από την υπογραφή της προηγούμενης σε προγράμματα που δεν έχουν λειτουργήσει. «Έχουμε το μειονέκτημα ότι είμαστε άπειροι […] Αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας στον διάβολο ακόμα και δε σχεδιάζουμε να το κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που ποτέ δε χρηματοδοτήθηκε από τους ολιγάρχες», είναι τα λόγια του κ. Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός σημειώνει ότι θα προτείνει τη διατήρηση ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος της τάξης του 1% με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα εκπληρώσει όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις για τις δημόσιες δαπάνες.

Προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα στοχεύσει τους πλούσιους Έλληνες που δεν έχουν καταβάλλει το μερίδιο που τους αναλογεί σε φόρους. «Θέλουμε να θέσουμε ως προτεραιότητα πρώτα το κεφάλι και μετά την ουρά του ψαριού», λέει χαρακτηριστικά. Μιλά επίσης για πλήγμα στη στενή σχέση των υπενδεδυμένων συμφερόντων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που εμποδίζουν τη δημιουργικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ελευθερία και τη δημοκρατία. «Αντιμετωπίζουμε σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στη συνάντηση με τους παράγοντες του Σίτι ο έλληνας ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι τα όποια προβλήματα ρευστότητας θα αντιμετωπιστούν, ενώ τάχθηκε υπέρ της έκδοσης εντόκων γραμματίων, αμφισβητώντας το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που θέτει η τρόικα.

Επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα ήταν μέχρι τώρα εξαρτημένη από τις δόσεις του δανειακού προγράμματος σαν ναρκομανής, σημειώνοντας ως προς αυτό, όπως και στο Παρίσι, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να περάσει στη φάση στέρησης («cold turkey»).

Τόνισε ότι η κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόθεση σύγκρουσης με τους εταίρους, προσθέτοντας πάντως ότι δεν υπάρχει και διάθεση να υποκύψει η κυβέρνηση ως προς την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που υποστηρίζει. «Πυροβολήστε μας», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας που ενδεχομένως να διαφωνούν.

Ιδιωτικοποιήσεις

Μεταξύ των πολλών ερωτήσεων που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών ήταν και αυτές περί των προθέσεων της κυβέρνησης αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. «Δεν είμαστε δογματικοί», απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Απέκλεισε πάντως τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, ενώ για τον ΟΣΕ είπε ότι ως ζημιογόνο θα τον πουλούσε και έναντι ενός ευρώ αν δίνονταν εγγυήσεις για έργα.

Είπε για ακόμα μία φορά ότι δε θα γίνει διαπραγμάτευση με την τρόικα υπό το παρόν σχήμα της, αλλά με τους επιμέρους θεσμούς. Υπερασπίστηκε, εξάλλου, την απόφαση επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως έτσι θα αυξηθεί η ζήτηση στην αγορά και πρόσθεσε ότι οι μαζικές απολύσεις δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Οι απόψεις για την αίσθηση που άφησε η ενημέρωση από τον κ. Βαρουφάκη στα στελέχη του Σίτι διίστανται. Η στάση ορισμένων εκ των παρισταμένων περιγράφηκε από ανθρώπους που βρίσκονταν εντός της αίθουσας ως «επιφυλακτική». Κάποιοι επίσης φέρονται να απέρριψαν τις θέσεις του κ. Βαρουφάκη σχολιάζοντας ότι δύσκολα θα γίνονταν αποδεκτές από τους εταίρους και πιστωτές, ενώ ακούστηκε ακόμα και ο υποτιμητικός χαρακτηρισμός «γελωτοποιοί».

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, παρόντες περιέγραψαν μία θετική υποδοχή στα λεγόμενα του υπουργού, κάνοντας λόγο για «ανακούφιση» από το γεγονός ότι η κυβέρνηση πιέζει για την αναδιάρθρωση χρεών προς τους επίσημους και όχι τους ιδιώτες πιστωτές. Θετικά σχολιάστηκε επίσης η δηλωθείσα αποφασιστικότητα να δοθεί έμφαση στην πάταξη της διαφθοράς και στην ανάπτυξη τόσο της Ελλάδας όσο και της υπόλοιπης ευρωζώνης.

Ζήτημα ημερών η συμφωνία;

Ο κ. Βαρουφάκης παραχώρησε επίσης συνέντευξη στο Channel 4 με την οποία εξέφρασε την πεποίθηση πως μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων είναι ζήτημα ημερών και ότι αυτή θα αποδείξει πως η Ελλάδα μπορεί να παίζει εντός των κανόνων με τρόπο που βάζει στην άκρη την ελληνική κρίση μια και καλή. Σημείωσε επίσης ότι βρέθηκε κοινό έδαφος με τον Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν, με τον οποίο είχε συνάντηση το πρωί της Δευτέρας. «Έχουμε μια αποφασιστικότητα να βάλουμε τέλος στον παρατεταμένο κύκλο προσποίησης που έχει καταστήσει την Ελλάδα κακοφορμισμένη πληγή στο πλευρό της ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Μιλώντας δε στο BBC, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης με τους επενδυτές του Σίτι, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το χρέος. «Ήρθα σε αυτή τη συνάντηση, όπως και στις συναντήσεις με ομολόγους μου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με αριστερή καρδιά και μια αφηγηματική που θα μπορούσε να προέρχεται απευθείας από το εγχειρίδιο ενός δικηγόρου χρεοκοπίας», σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης.

Νωρίτερα, οι δηλώσεις του Τζορτζ Όσμπορν μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βαρουφάκη με τις οποίες είπε ότι προτρέπει τον έλληνα ομόλογό του να επιδείξει υπευθυνότητα και την ευρωζώνη να βρει ένα καλύτερο σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης, ερμηνεύθηκε από τους βρετανούς σχολιαστές ως προτροπή προς τις δύο πλευρές να τα βρουν μεταξύ τους.

Πηγή: skai.gr