Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ψυχρολουσία από τον Γάλλο υπ. Οικονομικών μετά τη συνάντηση με Βαρουφάκη: Τέλος οι τσάμπα βόλτες – Δεσμευτείτε στην ΕΚΤ για να έχουν ευρώ οι τράπεζες



Αυστηρότατες προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Αμέσως μετά το τετ α τετ που είχε με τον Γ. Βαρουφάκη στο Παρίσι ο Μισέλ Σαπέν έδωσε μία συνέντευξη ποταμό στο πρακτορείο Reuters, η οποία αποκαλύπτεται σήμερα.

Οι βόμβες του Γάλλου υπουργού μετά τα χαμόγελα με τον Βαρουφάκη

Ο Μισέλ Σαπέν το πρώτο πράγμα που σπεύσει να ξεκαθαρίσει είναι πως δεν θα τα σπάσει η Γαλία με τη Γερμανία για χάρη της Ελλάδας.

'Για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε παρανόηση. Δεν έχει νόημα να κάνεις τη μια χώρα της ευρωζώνης να τα βάζει με την άλλη, και ιδιαίτερα όχι την Γαλλία και τη Γερμανία, διότι μια λύση που θα βοηθά την Ελλάδα διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα τηρεί της δεσμεύσεις της, θα πρέπει να περάσει μέσα από μια συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Ποτέ δεν είχα στενότερες επαφές με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να εξηγήσουμε με φιλικό τρόπο και που οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να καταλάβουν''.

Σαπέν: Δεν έχει τσάμπα βόλτες

Η νέα αντιμνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει προσφέροντας δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τράπεζές της θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα, ξεκαθαρίζει ο Μισέλ Σαπέν.

Και αμέσως μετά προσθέτει στο Reuters.
'
'Η Ελλάδα δεν θα κάνει free ride, δηλαδή τσάμπα βόλτα. Η Αθήνα λέει πως δεν θέλει παράταση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και έχει ζητήσει να της δοθεί ένας μήνας προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις και επιπλέον χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό εάν υπάρχει ένα ελάχιστο πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα παρουσιάζεται σταδιακά αναλυτικά. Η ΕΚΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επανέλαβε με έμφαση πως δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους, και έκανε έναν πολιτικό ελιγμό που μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμό μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου στο θέμα της τρόικας.
''Μπορεί να υπάρξει ένα νέο εργαλείο με ένα νέο όνομα'' ήταν η ακριβής του δήλωση.

Με μεγάλη ευκολία ο Γάλλος υπ. Οικονομικών άδειασετον βρετανό ομόλογο του Τζόρτζ Όζμπορν, επειδή δήλωσε ότι η αναμέτρηση μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος μετατρέπεται γρήγορα στο μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία.
''Η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση τώρα, απ' ότι πριν από πέντε χρόνια, για να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα. Φοβάμαι ότι ο βρετανός υπουργός Οικονομιών δεν έχει αντιληφθεί όλες τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί από τότε στην ευρωζώνη'' ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Μισέλ Σαπέν.

Πηγή : Euro2day



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου