Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Συνελήφθη 55χρονος ημεδαπός για πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας



Συνελήφθη πρωινές ώρες 27-3-2018, στη Νέα Ιωνία Αττικής, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, 55χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα ο κατηγορούμενος, πρωινές ώρες της 27-3-2018, ευρισκόμενος έξωθεν Σχολικού Συγκροτήματος στη Νέα Ιωνία, προέβη σε άσεμνες πράξεις.

Από την έρευνα του Τ.Α. Νέας Ιωνίας, διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς είχε προβεί, προ ημερών και σε άλλες δύο παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


Πύργος: Συνελήφθη 67χρονος για ασέλγεια σε δύο παιδάκια




Του Γιάννη Σπυρούνη

Μια καταγγελία στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και η διερεύνησή της από τις Αστυνομικές Αρχές, έφερε στο προσκήνιο μια τραγική ιστορία, που εκτυλίχθηκε σε χωριό του δήμου Πύργου. Δύο ανήλικα παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, φέρονται να έπεσαν θύματα ενός 67χρονου που ασέλγησε σε βάρος τους κατ΄ επανάληψη. Τα περιστατικά σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συμβεί το τελευταίο εξάμηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό του «Χαμόγελου» δέχθηκε την καταγγελία από τις οικογένειες των παιδιών, που αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί. Μη μπορώντας να διαχειριστούν την κατάσταση, κατέφυγαν στο σύλλογο για να έχουν την ανάλογη βοήθεια. Με τα στοιχεία που υπήρχαν έγινε καταγγελία στην Εισαγγελία Ηλείας, που με την σειρά της διαβίβασε την υπόθεση για την διερεύνησή της στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου. Από την προανάκριση προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία για τον 67χρονο που επιβεβαιώνουν τα καταγγελλόμενα. Υποβλήθηκε η σχηματισθείσα δικογραφία στην Εισαγγελέα Ηλείας και στον Ανακριτή, όπου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του 67χρονου. Χθες το μεσημέρι οι άνδρες της Ασφάλειας συνέλαβαν τον φερόμενο δράστη που κρατείται και αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στα Δικαστήρια Πύργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις ασέλγειας στα δύο παιδιά, ηλικίας κάτω των δέκα ετών, όπου διαμένουν στην ίδια γειτονιά με το φερόμενο δράστη.


Πηγή : ilialive.gr


Κατά των αγανακτισμένων πολιτών της Πάτρας οι ανεξέλεγκτοι αντιεξουσιαστές υπέρ των λαθρομεταναστών με ανοχή ΣΥΡΙΖΑ


Αντισυγκέντρωση στην κινητοποίηση αγανακτισμένων κατοίκων της νότιας πλευράς της Πάτρας  και των ένστολων για το μεταναστευτικό, πραγματοποιεί τώρα, στις 2:00 μ.μ. το μεσημέρι στο πρώην εργοστάσιο της ΑΒΕΞ, η αναρχική ομάδα "δυσήνιος ίππος". 

Την απόφαση έλαβαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συγκέντρωσης που είχαν σήμερα το απόγευμα για το θέμα. Οι αντιξουσιαστές αναφέρουν ότι η συγκέντρωση των κατοίκων έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά και τονίζουν ότι θα είναι  μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες "απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να κινηθεί εναντίον τους και να ξεράσει το ρατσιστικό του δηλητήριο".

Με  λίγα λόγια οι ανεξέλεγκτοι αντιεξουσιαστές με τις ευχές ΣΥΡΙΖΑ λένε στους πολίτες της Πάτρας, αφήστε τους λαθρομετανάστες να κάνουν ότι γουστάτουν αλλιώς θα σας τα σπάσουμε όλα.

Η  ανακοίνωσή τους :

"Τα καταστρεπτικά αποτελέσματα των πολεμικών σταυροφοριών και της έντασης της λεηλασίας της καπιταλιστικής περιφέρειας είναι η αποσάθρωση κάθε έννοιας κοινωνικής ζωής και ύπαρξης στη Μέση Ανατολή όπου ο πόλεμος έχει σαρώσει τους τοπικούς πληθυσμούς. Αυτά ακριβώς τα αποτελέσματα έχουν ως συνέπεια εκατομμύρια ξεριζωμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι να επιχειρούν με κάθε τρόπο τη φυγή και την είσοδο στην Ευρώπη.

Το ελληνικό κράτος, ως νοτιοανατολικό άκρο-σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λειτουργεί ως ένα είδος στρόφιγγας μέσω της οποίας τα ευρωπαϊκά κράτη ρυθμίζουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σύμφωνα με τις ανάγκες των αφεντικών, αλλά και με γνώμονα ευρύτερες πολιτικές σκοπιμότητες.

Ανάλογα με τους πολιτικούς και οικονομικούς συσχετισμούς, είτε χρησιμοποιούν τους μετανάστες ως φθηνό και εύκολα αναλώσιμο εργατικό δυναμικό όταν τους χρειάζονται είτε τους εγκλωβίζουν στο εσωτερικό του κράτους εισόδου -του ελληνικού στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων- στο οποίο δημιουργείται μια αποθήκη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που διαβιούν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατασταλτική μανία του κράτους και υφίστανται το ρατσιστικό μένος των φασιστικών και παρακρατικών συμμοριών. Αρκετοί από αυτούς στοιβάζονται για μήνες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν διαπράξει κανένα συγκεκριμένο αδίκημα, παρά μόνο επειδή δεν διαθέτουν νόμιμη άδεια διαμονής στη χώρα.

Το λιμάνι της Πάτρας, ως  πύλη εξόδου προς τον “καπιταλιστικό παράδεισο” της Δύσης, αποτελεί εδώ και δεκαετίες διαρκές σημείο αναφοράς και συγκέντρωσης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Εδώ και αρκετό καιρό, ανάμεσα στα μισογκρεμισμένα ντουβάρια και τα σκουριασμένα μηχανήματα των εγκαταλελειμμένων εργοστασίων της νότιας παραλιακής ζώνης (Αβέξ, λαδόπουλος, Π-Π), απέναντι από το νέο λιμάνι, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν με όσα μέσα διαθέτουν να οργανώσουν την καθημερινότητα τους και παράλληλα να περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να περάσουν σε κάποιο καράβι που κατευθύνεται προς την καπιταλιστική Δύση.

Μέσα σ’ αυτήν την καθημερινότητα, οι μετανάστες έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολεμική συνθήκη που καλλιεργείται έντεχνα από ένα μέτωπο τοπικών και κεντρικών φορέων που έχουν βαλθεί να τους εξοντώσουν. Η αστυνομία, τα μέσα ενημέρωσης, το Λιμενικό Σώμα και ο Οργανισμός Λιμένος, έχοντας τις δικές τους βλέψεις για την αξιοποίηση της περιοχής απέναντι από το νέο λιμάνι και μη βλέποντας σε καμιά περίπτωση με καλό μάτι την παρουσία των μεταναστών εκεί, έχουν ξεκινήσει μια ολοένα και εντεινόμενη στρατηγική εκδίωξης τους.

Τα καθημερινά κυνηγητά, οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια, οι ταπεινώσεις και οι εξευτελισμοί, οι επιχειρήσεις “σκούπα”, εκτεταμένες ή μη, είναι η πραγματικότητα των μεταναστών που ζουν στην περιοχή. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό με μαχαίρι 14χρονου μετανάστη από λιμενόμπατσους στις αρχές Μάρτη.

Παράλληλα, η σημερινή πολιτική διαχείριση, αφού πάτησε πάνω στο φθηνό εμπόριο ελπίδας για να συνεχίσει να επιβάλλει τις πολιτικές λεηλασίας της κοινωνικής βάσης, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κινήθηκε  ακριβώς στην ίδια αντιμεταναστευτική άσκηση πολιτικής σε συνεργασία πάντα με τους διεθνείς μηχανισμούς (ΝΑΤΟ, frontex, ΕΕ). Αφού διέσπειρε παντού στην ελλαδική επικράτεια στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, συνεχίζει να τους στοιβάζει εκεί, επιχειρώντας μάλιστα να αντιστρέψει την πραγματικότητα, προπαγανδίζοντας την καταλληλότητα των συνθηκών διαβίωσης σε μέρη όπου υφίστανται τον εγκλεισμό, την καταστολή, τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειας τους.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, και πλήρως εναρμονισμένη με το αντιμεταναστευτικό κλίμα που σταδιακά καλλιεργούν ξανά στην πόλη οι τοπικοί φορείς, τα μέσα ενημέρωσης, τα οικονομικα συμφέροντα του ΟΛΠΑ Α.Ε. και οι φασιστικές συμμορίες, μια σειρά από “επιτροπές κατοίκων” των νότιων διαμερισμάτων καλούν σε δημόσια συγκέντρωση ενάντια στην παρουσία μεταναστών στην νότια παραλιακή ζώνη. Μια συγκέντρωση που έχει ξεκάθαρα ρατσιστικά και ξενοφοβικά κίνητρα.

Στρώνουν έτσι το έδαφος για την εφαρμογή στο αμέσως επόμενο διάστημα της -ήδη ανακοινωμένης από την κεντρική κυβέρνηση- επιχείρησης - “σκούπα” σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, προμοτάροντας επιπλέον τη δράση των φασιστικών συμμοριών και των κατασταλτικών μηχανισμών.

Από την πλευρά μας, ως αναρχικοί, στεκόμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση των ανθρώπων και στην απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνησής τους. Δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος το δικαίωμα επιβολής κάθε είδους διαχωριστικών ορίων και επίπλαστων διαχωρισμών μεταξύ των ανθρώπων στη βάση του φύλου, της φυλής, της καταγωγής, της θρησκείας κ.ο.κ. Η απάντησή μας στο κράτος και τα αφεντικά πρέπει να είναι η συλλογικοποίηση των αντιστάσεων μας, η συνειδητοποίηση της κοινής μας θέσης -ντόπιων και μεταναστών- η αλληλοβοήθεια και ο αλληλοσεβασμός, χωρίς πλαστούς διαχωρισμούς (έθνος-φυλή, νόμιμος-παράνομος).

Θα σταθούμε μαζί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να κινηθεί εναντίον τους και να ξεράσει το ρατσιστικό του δηλητήριο. Απέναντι σε όποιον προσπαθήσει να στήσει εθνικιστικά πογκρόμ με αφορμή τον εγκλωβισμό των μεταναστών στην περιοχή. Μαζί με τους μετανάστες θα αγωνιστούμε για ζωή με αξιοπρέπεια και δε θα αφήσουμε σπιθαμή γης σε κάθε εχθρό της ελευθερίας. Η καθημερινότητα των μεταναστών και των προσφύγων θα συνεχιστεί ανεμπόδιστα σε ΑΒΕΞ, Λαδόπουλο και όπου αλλού επιθυμούν.

Απέναντι στην προσπάθεια κατακερματισμού των καταπιεσμένων, να απαντήσουμε με ταξική αλληλεγγύη. Για τη δημιουργία ταξικών και κοινωνικών σχέσεων ντόπιων και μεταναστών και για την ανάπτυξη ενός συλλογικού αγώνα ενάντια στους καθημερινούς μας δυνάστες… ας τσακίσουμε τον κοινωνικό κανιβαλισμό και τους μηχανισμούς που τον γεννάνε… για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας.

Ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό

Ενάντια στον πόλεμο, τα σύνορα και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συγκέντρωση τη Πέμπτη 29/3, 14:00, στο πρώην εργοστάσιο της Αβεξ (Ακτή Δυμαίων και Ανθείας)".

Με πληροφορίες από το tempo24news.gr 


Σε ανάκληση γνωστής σοκολάτας και καφέ προχώρησε ο ΕΦΕΤ



Την ανάκληση προϊόντος χωρίς επισήμανση συσκευασίας στα ελληνικά που περιλαμβάνει αλλεργιογόνα συστατικά (σίτος, σόγια, γάλα, ξηροί καρποί), ανακοίνωσε η εταιρεία Mondelez Ελλάς.

Σε συνέχεια ενημέρωσης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), η Mondelez Ελλάς ανακοίνωσε ότι ποσότητα των προϊόντων MIKADO σε συσκευασία 75 γρ γεύσης σοκολάτα γάλακτος (Chocolat au Lait) και MIKADO σε συσκευασία 70 γρ γεύσης λευκής σοκολάτας (Chocolat Blanc) έχει διανεμηθεί στην αγορά σε συσκευασίες των οποίων η επισήμανση δεν είναι στην ελληνική γλώσσα.

Στα συστατικά του προϊόντος περιλαμβάνονται το σιτάρι, η σόγια και το γάλα και μπορεί να περιέχει ίχνη ξηρών καρπών. Αυτά τα συστατικά ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους καταναλωτές. Καθώς η συσκευασία δεν είναι στα ελληνικά, τα συστατικά δεν είναι σαφή και κατανοητά για τους καταναλωτές. Μόλις αναγνωρίστηκε το ζήτημα, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε σχετικά με το σφάλμα επισήμανσης.


Η εν λόγω ενημέρωση αφορά στις ακόλουθες παρτίδες:

MIKADO σε συσκευασία 75 γρ γεύσης σοκολάτα γάλακτος (Chocolat au Lait)
OCE0573761 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 30/6/2018)
OCE0573771 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 30/6/2018)
OCE0573772 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 30/6/2018)

MIKADO σε συσκευασία 70 γρ γεύσης λευκής σοκολάτας (Chocolat Blanc)
OCE3474143 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 31/07/2018)
OCE3474473 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 31/08/2018)
OCE3474511 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 31/08/2018)
OCE3474512 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 31/08/2018)
OCE3475022 (ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 30/09/2018)

Οι καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στο γάλα, το σιτάρι, τη σόγια ή τους ξηρούς καρπούς καλούνται να μην ανοίξουν ή καταναλώσουν το προϊόν και να έρθουν σε επαφή με τη γραμμή εξυπηρέτησης των καταναλωτών στο 00800 11 8 1111 όπου θα λάβουν πρόσθετες πληροφορίες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το προϊόν είναι άριστης ποιότητας και ασφάλειας και είναι κατάλληλο για κατανάλωση από τους καταναλωτές πλην των αλλεργικών ομάδων. Εάν ο καταναλωτής έχει οποιαδήποτε τροφική αλλεργία, καλούνται οι καταναλωτές να μην καταναλώνουν αυτό το προϊόν και να καλέσουν τη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών στο 00800 11 8 1111.

Αυτό το σφάλμα σήμανσης επηρεάζει μόνο αυτούς τους συγκεκριμένους κωδικούς παρτίδων και δεν επηρεάζονται άλλοι κωδικοί του Mikado ή ποικιλίες/γεύσεις. Τα προϊόντα διατίθενται στην Ελλάδα από τη Mondelez Ελλάς ΑΕ.

Ανάκληση συσκευασιών καφέ λόγω ελαττωματικής συσκευασίας

Από την άλλη, η ιταλική εταιρεία Illycaffè S.p.A. ανακαλεί όσες από τις ακόλουθες συσκευασίες 250g, καφέ σε σπυρί, λείπει η βαλβίδα εκτόνωσης πίεσης από το κάτω μέρος της συσκευασίας με ενδεχόμενη ξαφνική αποκόλληση του εσωτερικού μεταλλικού καλύμματος από το δοχείο τη στιγμή του ανοίγματος.

Ελαττωματικές συσκευασίες μπορεί να υπάρχουν στα παρακάτω προϊόντα με ημερομηνίες λήξης από 10/2019 έως 02/2020:


Οι ελαττωματικές συσκευασίες είναι εύκολα αναγνωρίσιμες διότι δεν διαθέτουν τη βαλβίδα εκτόνωσης πίεσης στο κάτω μέρος και μπορεί να ανιχνευθεί μια ανώμαλη διόγκωση στη συσκευασία, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:



Πηγή : newsit.gr, efet.gr


Διάσταση Μητσοτάκη - Γεννηματά για τη Συνταγματική Αναθεώρηση



Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκε το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κ. Γεννηματά εξέφρασε την πάγια θέση του κόμματός της για να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία από την παρούσα Βουλή και πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. 

Κατά πληροφορίες η θέση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι δεν είναι του παρόντος η αναθεώρηση καθώς απαιτούνται ευρείες συναινέσεις που δεν διαμορφώνονται με ευθύνη του κ. Τσίπρα. Η πρόταση της ΝΔ για ευρεία αναθεώρηση πηγαίνει πολύ πέρα από τα σημεία που σωστά βάζει η κ. Γεννηματά, όπως γνωστοποίησε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες η κ. Γεννηματά έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρόεδρο της Βουλής με τις προτάσεις του Κινήματος, ζητώντας να πάρουν θέση για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ιδιες πηγές, η κ. Γεννηματά είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κοτζιά κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών.

Θέμα συζήτησης ήταν το Σκοπιανό, με τις πληροφορίες να θέλουν τον κ. Κοτζιά να κάνει λόγο για δια ζώσης συνάντηση για αναλυτική ενημέρωση για το μείζον εθνικό ζήτημα. 


ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Χωρίς φρένο ο Ερντογάν: Απαντά με νέες απειλές και στοχεύει στο Αιγαίο


Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο Ερντογάν μέσα από το τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας που συνεδρίασε υπό τον Τούρκο πρόεδρο, απαντώντας προκλητικά στα... καμπανάκια της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ελλάδα, Κύπρος, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως έχουν απέναντί τους έναν σκληρό και απρόβλεπτο αντίπαλο, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν σε νέο του μήνυμα ξεκαθαρίζει πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στη Μεσόγειο Θάλασσα και στη βόρεια Συρία

Μια εξόχως επιθετική και απειλητική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό συμβούλιο προειδοποιώντας και τη χώρα μας πως η Άγκυρα «δεν θα υποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της», κατηγορώντας την Αθήνα ότι η συμπεριφορά της δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας.

«Έγινε μια συνολική εξέταση των θεμάτων της Κύπρου, της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίο, κυρίως αναφέρθηκε η συμπεριφορά και η στάση της Ελλάδος που δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας και αποφασίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, το συμβούλιο κατέστησε σαφές πως η Τουρκία θα αναλάβει πρωτοβουλίες στον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, εάν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποχωρήσουν από την περιοχή.

Σε αντίθεση με την Αφρίν, στη Μανμπίτζ βρίσκονται και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζουν τους Κούρδους στις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Ουάσιγκτον είχε παλαιότερα δεσμευτεί πως οι κουρδικές δυνάμεις δεν θα εγκατασταθούν δυτικά του ποταμού Ευφράτη, όπου βρίσκονται τόσο η Μανμπίτζ όσο και η Αφρίν. 
Η Άγκυρα προειδοποίησε επίσης το Ιράκ ότι προτίθεται να επέμβει σε ιρακινό έδαφος, εάν η Βαγδάτη δεν θέσει τέλος στη δράση του κουρδικού PKK, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα ανοιχτά της Κύπρου και στο Αιγαίο και δύο ημέρες μετά την ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα, όπου οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να λύσουν τις διαφορές τους.

Την ίδια στιγμή, νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στην πτήση επιστροφής του στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωτουρκικής Συνόδου Κορυφής, διέλυσαν την όποια προσδοκία υπήρχε ότι η Αγκυρα θα μεταβάλει τη στάση και τους σχεδιασμούς της ως αποτέλεσμα της παρέμβασης της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρέπεμψε το θέμα στην τουρκική Δικαιοσύνη, ενώ προχώρησε σε έμμεση διασύνδεση ανάμεσα στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας και στους δύο Ελληνες κρατουμένους. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι στις συνομιλίες με την ευρωπαϊκή ηγεσία στη Βάρνα «ασφαλώς τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο αυτοί που συζητούν σε βάθος το θέμα των δύο στρατιωτικών να μη συζητούν καθόλου το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα στην Τουρκία». Με αφορμή αυτή την αναφορά Ερντογάν, προέκυψε η τουλάχιστον ατυχή δήλωση του κ. Κατσίκη περί "ανταλλαγής" των Ελλήνων αξιωματικών με τους οκτώ Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Σαφές μήνυμα... ετοιμότητας έστειλε χθες στην Τουρκία ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος που διέταξε τη διεξαγωγή έκτακτης άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η άσκηση ήταν ευρείας έκτασης και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνεται ακόμη και ανακατάληψη βραχονησίδας.

Στο αρχηγείο του Στόλου, βρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Κατά την υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι καθόλα έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή.


Πηγή : newpost.gr


13χρονη Ελληνίδα μεταφέρθηκε σε Κέντρο Υγείας με ωδίνες και λίγο αργότερα γέννησε!!!




Μόνο σοκ προκαλεί η είδηση πως ένα 13χρονο κορίτσι μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας στο Λαύριο σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης. Λίγο αργότερα έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο μωράκι!

Το σοκαριστικό περιστατικό στο Λαύριο έρχεται στο φως μέσα από ανακοίνωση του Κέντρου Υγείας της περιοχής. Πριν από δυο μέρες το 13χρονο κορίτσι μεταφέρθηκε με προχωρημένες ωδίνες!

Αφού της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, το κορίτσι μεταφέρθηκε σε μαιευτήριο της Αθήνας. Εκεί, γέννησε ένα υγιέστατο παιδάκι. Βρέφος και μητέρα είναι καλά στην υγεία τους.

Δεν είναι γνωστές ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες. Κυρίως υπό ποιες συνθήκες το 13χρονο κορίτσι έμεινε έγκυος.

Η ανακοίνωση από το Κέντρο Υγείας Λαυρίου

Με βάση τις στατιστικές ο μέσος όρος ηλικίας της εγκυμοσύνης γυναικών φαίνεται ότι αυξάνει λόγω της χειραφέτησης των γυναικών.

Υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Μία τέτοια εξαίρεση είχαμε την 27/03/2018 στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου. Μια δεκατριάχρονη, μη αλλοδαπή, προσήλθε στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου με προχωρημένες ωδίνες τοκετού.

Παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από την μαία και τους εφημερεύοντες ιατρούς και διακομίσθηκε σε Μαιευτήριο, συνοδεία ιατρού.

Μητέρα και παιδί, σύμφωνα με πληροφορίες χαίρουν άκρας υγείας.


Πηγή : thebest.gr


«Βράζει» από οργή το Σακραμέντο – Κηδεύεται 22χρονος που εκτέλεσαν αστυνομικοί χωρίς λόγο



Σήμερα στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια θα πραγματοποιηθεί μια τελετή με πολλή συγκίνηση και ένταση, στην οποία θα μιλήσει και ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον. Η ιστορική αυτή προσωπικότητα του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών θα προσπαθήσει να βοηθήσει την οικογένεια και τους φίλους του να αποχαιρετήσουν τον Στέφον Κλαρκ, 22 ετών, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο νεαρός Αφροαμερικανός εκτελέστηκε από δύο αστυνομικούς μέσα στον κήπο του σπιτιού του, σε μια φτωχή συνοικία του νότιου Σακραμέντο. Οι αστυνομικοί πίστευαν ότι κρατούσε όπλο, ενώ στην πραγματικότητα στα χέρια του είχε απλώς ένα iPhone.  Το νιοστό αυτό περιστατικό αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών έχει προκαλέσει την οργή της κοινότητας. Μετά τον φόνο του Κλαρκ οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης κλείνουν τακτικά από τους διαδηλωτές. Οι ίδιοι εμπόδισαν και την είσοδο των θεατών σε δύο αγώνες NBA: χιλιάδες άνθρωποι έμειναν έξω από το γήπεδο γεγονός που ώθησε τον ιδιοκτήτη της τοπικής ομάδας του NBA, των Kings, να απευθύνει έκκληση για ειρήνη και ενότητα στο ημίχρονο.

Το βίντεο που δείχνει τη δολοφονία του Κλαρκ, πατέρα δύο παιδιών, το οποίο τραβήχτηκε από τις κάμερες που φέρουν οι αστυνομικοί, προκαλεί σοκ. Οι δύο αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον του 20 φορές, προτού του ζητήσουν να σηκώσει τα χέρια του ψηλά. Η αστυνομία είχε λάβει μια κλήση για κάποιον που έσπαγε τα τζάμια αυτοκινήτων. Πιστεύοντας ότι ο Κλαρκ ήταν ο δράστης, οι δύο αστυνομικοί άρχισαν να τον κυνηγούν με την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου της αστυνομίας. Ο νεαρός άνδρας κατέφυγε στον κήπο της γιαγιάς του, όπου τον σκότωσαν. «Είπα στους αστυνομικούς: “Δεν είστε παρά δολοφόνοι”», δήλωσε η Σεκίτα Τόμσον στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox 40.


Το πλήθος που θα αποχαιρετήσει σήμερα τον Κλαρκ αναμένεται να είναι μεγάλο. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας) και μεταφέρθηκε στη μεγαλύτερη εκκλησία του νότιου τμήματος του Σακραμέντο, ώστε να μπορέσει να παραστεί «ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής» στον Στέφον Κλαρκ, δήλωσε εκπρόσωπος του αλ Σάρπτον. Στη συνέχεια ο αιδεσιμότατος θα δώσει συνέντευξη Τύπου μαζί με τον δικηγόρο Μπέντζαμιν Κραμπ, ο οποίος βοήθησε τις οικογένειες του Τρέιβον Μάρτιν και του Μάικλ Μπράουν, των δύο μαύρων που δολοφονήθηκαν από την αστυνομία το 2012 και το 2014. Οι θάνατοί τους προκάλεσαν ένα μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας σε όλες τις ΗΠΑ, το Black Lives Matter.

Δεκάδες ακτιβιστές του κινήματος έχουν ήδη ζητήσει από την εισαγγελέα του Σακραμέντο Αν Μαρί Σούμπερτ να ασκήσει διώξεις στους δύο αστυνομικούς.


Πηγή : newsit.gr


"Πυρπολητής 2018": Επίδειξη δύναμης με ταχύτητα και ακρίβεια από τη Δύναμη "Δ"




Επίδειξη δύναμης με ταχύτητα και ακρίβεια από την επίλεκτη Ομάδα "Δ" που εξέπεμψε ένα ξεκάθαρο μήνυμα κυριαρχίας προς πάσα κατεύθυνση, αποτέλεσε η άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας "Πυρπολητής 2018", η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα Δωδεκάνησα, με κύριο σενάριο την ανακατάληψη βραχονησίδας. 

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα πολυσύνθετα στάδια και υψηλής επιχειρησιακής δυσκολίας στάδια της άσκησης. Οι ασκήσεις τύπου «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» διεξάγονται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση και αξιολόγηση της Διακλαδικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης Υψηλής Ετοιμότητας (Δύναμη «Δ»).

Τέτοιου είδους ασκήσεις πραγματοποιούνται με σκοπό τον έλεγχο της ετοιμότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων για την ανάληψη ενεργειών άμεσης αντίδρασης αντιμετώπισης ευρέος φάσματος επιχειρησιακών απαιτήσεων.












Πηγή : onalert.gr


Λιντσάρισμα βιαστών από τους πολίτες στην Ινδία




Δύο άντρες επιτέθηκαν και βίασαν μία 17χρονη κοπέλα στην πόλη Yingkiong της βορειοανατολικής Ινδίας.

Το έγκλημα τους όμως δεν έμεινε ατιμώρητο από το εξαγριωμένο πλήθος πολιτών που πήραν το νόμο στα χέρια τους και τους, τους λιντσάρισαν, τους έγδυσαν, τους έδεσαν τα χέρια στην πλάτη, τους κτύπησαν και τους διαπόμπευσαν ολόγυμνους στους δρόμους της πόλης, πηγαίνοντας τους στο αστυνομικό τμήμα.




Αποτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου: Ο Χούμπελ εισηγήθηκε Grexit



Οι εξελίξεις στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ραγδαίες και δυστυχώς δυσάρεστες. Οπως πρώτοι έχετε διαβάσει από την πρώτη στιγμή της νέας κρίσης που σημειώθηκε με την εισβολή του οπλοφόρου Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, η FIFA είναι έτοιμη να μας πετάξει στον γκρεμό.

Αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως μετά την τραγική κατάληξη που είχαν οι επαφές του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου με τον Αυστριακό Χέμπερτ Χούμπελ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA στην Ελλάδα.

Οσες υποσχέσεις και αν του έδωσε για καλύτερες ημέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο και για πιστή εφαρμογή του μνημονίου που επέβαλε ο Γιώργος Βασιλειάδης δεν τον έπεισαν και η εισήγησή του για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου θα είναι αρνητική.

Αυτό σημαίνει ότι αν μέχρι τη συνεδρίαση του συμβουλίου των ομοσπονδιών της FIFA, που αναμένεται να γίνει τον Μάιο, δεν έχουν αλλάξει ριζικά όλα τα θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε το Grexit θα είναι μονόδρομος και μαζί του θα σημάνει και το τέλος του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως το ξέραμε μέχρι τώρα.

Η τελευταία ευκαιρία

Για να υπάρξει ανατροπή σε αυτή την αρνητική εξέλιξη τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν απαιτείται να είναι αποφασιστικά και γρήγορα.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο Παύλος Παπαδημητρίου στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, για να μας δει η παγκόσμια ομοσπονδία με θετικό μάτι θα πρέπει να αναλάβει πλήρως και χωρίς αστερίσκους τη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δηλαδή στο νέο πρωτάθλημα το δ.σ. της ΕΠΟ να έχει λίγες αρμοδιότητες και την ουσιαστική διοίκηση να την ασκεί είτε η υπάρχουσα Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA ή μία νέα που θα δημιουργηθεί. Επίσης σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει η σκέψη για δημιουργία ενός πρωταθλήματος με δέκα ομάδες οι οποίες θα μπορέσουν να έχουν ένα πάρα πολύ καλό τηλεοπτικό συμβόλαιο αρκεί να αποδεχτούν ότι θα ακολουθούν πιστά τον αυστηρό νόμο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Τα αίτια του ναυαγίου
Το ναυάγιο στις συζητήσεις των Γραμμένου και Χούμπελ σημειώθηκε από τη στιγμή που ο Αυστριακός, μιλώντας εκ μέρους της FIFA και όχι εκφράζοντας δικές του απόψεις, διαμαρτυρήθηκε για το ότι ακόμη σέρνονται οι δικαστικές υποθέσεις που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο (γεγονότα Τούμπας, γεγονότα Καραϊσκάκη κ.λπ.).

Επίσης κατηγόρησε τη διοίκηση της ΕΠΟ ότι ακόμη δεν έχει δείξει την πυγμή που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις και στην ουσία μπορεί να έχει εκλεγεί αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να διοικήσει. Θυμίζουμε ότι η παγκόσμια ομοσπονδία είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από τον αργό τρόπο που έχει αντιμετωπιστεί κυρίως η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, ενώ η ομοσπονδία των συλλόγων (ECA) άμεσα απέβαλε τον ΠΑΟΚ από τα μητρώα της. Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα στο κύρος της και μία από τις καλύτερες εξηγήσεις για τη σκλήρυνση της στάσης της.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:

«Αγαπητέ πρόεδρε της Επιτροπής Ομοσπονδιών Μελών της FFIA,

Σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε η επιτροπή σας την 4 Ιουλίου 2017 να ορίσει μία Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA (ΕΠ) και σύμφωνα με τους οικείους Όρους Εντολής που έχουν δοθεί από τη FIFA, η Επιτροπή Παρακολούθησης, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί τη συνολική κατάσταση στην ΕΠΟ και αναφέρεται αναλόγως στις FIFA/UEFA κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας, οποτεδήποτε.

Ως προς τούτο, ενόψει της δύσκολης κατάστασης την οποία διανύει το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή, αποφασίσαμε να σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή με τη σύσταση να υποβληθεί η υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA με βάση τα ακόλουθα σημεία:

– Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχουν σημειωθεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας στα γήπεδα τα οποία οδήγησαν ακόμη και σε διακοπή ή και μη διεξαγωγή των αγώνων. Οι αρνητικές εικόνες των τελευταίων γεγονότων προβλήθηκαν διεθνώς και είμαστε βέβαιοι ότι έχετε πληροφορηθεί αναλόγως.

– Όπως γνωρίζετε, στις 12 Μαρτίου 2018, ενόψει των γεγονότων που έλαβαν χώρα στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, όπου ο ιδιοκτήτης μίας εκ των ομάδων εισέβαλε ένοπλος στον αγωνιστικό χώρο, ο Έλληνας υφυπουργός Αθλητισμού αποφάσισε να αναστείλει τη διεξαγωγή του ελληνικού πρωταθλήματος Superleague της περιόδου 2017/18 και του Κυπέλλου Ελλάδας μέχρις ότου όλες οι ΠΑΕ της Α’ Εθνικής να υπογράψουν μία δήλωση όπου θα καταδικάζουν τη βία και θα υπόσχονται να τροποποιήσουν τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ προκειμένου να ενδυναμωθούν οι κυρώσεις σε περίπτωση επεισοδίων βίας στα γήπεδα. Αυτή είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που μία εθνική διοργάνωση έχει ανασταλεί για λόγους που σχετίζονται με τη βία.

Εντωμεταξύ, σε συνέχεια συμβάντων που έλαβαν χώρα στον προαναφερθέντα αγώνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων Ποδοσφαίρου (ECA) αποφάσισε να αναστείλει την ιδιότητα μέλους ενός μέλους της (ήτοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) με άμεση ισχύ.

– Ως συνέπεια των διαφόρων επεισοδίων βίας, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πολλές υποθέσεις ενώπιον των διαφόρων βαθμών των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ. Έχουμε παρατηρήσει ότι το δικαστικό σύστημα είναι αρκετά αργό και ότι πολλές αποφάσεις έχουν αναβληθεί αρκετές φορές. Πιστεύουμε ότι στο τέλος του πρωταθλήματος πολλές υποθέσεις θα συνεχίσουν να εκκρεμούν και ότι ο νικητής του ελληνικού πρωταθλήματος Superleague της περιόδου 2017/18 θα αποφασιστεί στα δικαστήρια και όχι στον αγωνιστικό χώρο.

– Την 1η Φεβρουαρίου 2018, στην προσπάθειά της να συνδράμει στη συνολική ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέδωσε μία σειρά από συστάσεις προς την ΕΠΟ και ζήτησε την πλήρη υλοποίησή τους (βλ.παράρτημα). Μέχρι σήμερα, η πλειονότητα αυτών δεν έχει ληφθεί υπόψη.

Σε συνέχεια της προαναφερθείσας διακοπής του ελληνικού πρωταθλήματος Superleague της περιόδου 2017/18, η Επιτροπή Παρακολούθησης εξέδωσε μία δήλωση (βλ. παράρτημα) προτρέποντας την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να λάβει άμεσα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να εξαλείψει κάθε μορφή βίας ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων.

Λαμβανομένων τούτων υπόψη, η Επιτροπή Παρακολούθησης προτρέπει την Επιτροπή Ομοσπονδιών Μελών της FIFA να αναλύσει χωρίς καθυστέρηση την τρέχουσα κατάσταση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και να παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA προς συζήτηση. Η Επιτροπή Παρακολούθησης ομόφωνα εισηγείται την άμεση αναστολή της ιδιότητας μέλους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τη FIFA.

Προσβλέπουμε στις άμεσες ενέργειες και παραμένουμε στην πλήρη διάθεσή σας.

Μετά τιμής, Χέρμπερτ Χούμπελ
Πρόεδρος Επιτροπής Παρακολούθησης FIFA».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Την σύλληψη 70 αξιωματικών του στρατού διέταξε το καθεστώς Ερντογάν



Τη σύλληψη 70 εν ενεργεία και σε σημαντικές θέσεις αξιωματικών του στρατού που όπως λέει το καθεστώς, φέρεται να συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, διέταξαν Τούρκοι εισαγγελείς.

Η αστυνομία με εντολή του καθεστώτος του σουλτάνου Ερντογάν, πραγματοποίησε ταυτόχρονα επιχειρήσεις σε 38 επαρχίες σε όλη την Τουρκία στο πλαίσιο έρευνας της οποίας προΐσταται η εισαγγελία στο Ικόνιο. 

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, μετέδωσε ότι οι ύποπτοι μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών με βάση καταθέσεις στρατιωτών, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συλληφθεί για διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη και οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη στρατολόγηση μαθητών για το κίνημα του Γκιουλέν.




Παραιτήθηκε μετά τις καταγγελίες της Ν.Δ. για σκάνδαλο ο διοικητής του ΕΦΚΑ



Διαβάζουμε στο skai.gr

Την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας - μετά τις καταγγελίες ΝΔ για απευθείας αναθέσεις στην εταιρία του από την ΗΔΙΚΑ ενώ ο ίδιος ήταν σύμβουλος του Δ/ντα Συμβούλου της - φέρεται να έχει ζητήσει ο Τάσος Πετρόπουλος. 

Πρόωρο φύλλο πορείας πριν καν προλάβει να αναλάβει καθήκοντα διοικητή ΕΦΚΑ, φαίνεται να δίνει ο Τάσος Πετρόπουλος στον προτεινόμενο από τον ίδιο, Ευστάθιο Μαρίνο, καθώς έγκυρες πηγές θέλουν τον υφυπουργό να έχει ζητήσει ήδη την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας στον απόηχο των καταγγελιών της ΝΔ ότι ενόσω ο κ. Μαρίνος ήταν σύμβουλος του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΗΔΙΚΑ αυτή έδινε με απευθείας αναθέσεις έργα στην εταιρία πληροφορικής της οποίας ήταν διαχειριστικός εταίρος και διατηρούσε μαζί με τον συνεταίρο του.

Οι αποκαλύψεις του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, κατά τη χθεσινή ακρόαση του προτεινόμενου από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής και το ζήτημα ηθικής που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, προκάλεσαν και ενδοκυβερνητική γκρίνια με 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Βαρεμένο, Μ. Μπαλαούρα, Τ. Χριστοδουλοπούλου) να ψηφίζουν «ΝΑΙ» αλλά με ερωτηματικό ενώ και η ψηφοφορία για το διορισμό του Ε. Μαρίνου πάγωσε προσωρινά γιατί δεν συμπληρωνόταν η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Το παρασκήνιο γύρω από τον διορισμό του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ πάντως φαίνεται να είναι πλούσιο, καθώς άλλες πληροφορίες θέλουν την Υπουργό Εργασίας και πολιτική προϊσταμένη του κ. Πετρόπουλου, Έφη Αχτσιόγλου να επιμένει στην επιλογή του κ. Μαρίνου, ενώ μέχρι στιγμής κανονικά λέγεται ότι θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη επαναληπτική ψηφοφορία μετά το χθεσινό οριακό 10 υπέρ (σ.σ. διορισμού) έναντι 10 κατά και παρών εξαιτίας της αιφνίδιας αποχώρησης της Εύης Καρακώστα (ΣΥΡΙΖΑ).

Άλλωστε οι πληροφορίες για υλοποίηση της νέας ψηφοφορίας ενισχύουν το κλίμα ενδοκυβερνητικών ζυμώσεων για το θέμα, καθώς εύλογα διερωτάται κανείς τι είδους ψηφοφορία θα γίνει για ένα πρόσωπο από το οποίο έχει ζητηθεί να παραιτηθεί της θέσεως για την οποία προοριζόταν; 

Στα πηγαδάκια της Βουλής μάλιστα συζητείται έντονα ότι ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχώρησε στην κίνηση αίτησης παραίτησης για να διαχωρίσει τη θέση του απέναντι στην επιλογή Ε. Μαρίνου.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμως οι εξελίξεις αναμένεται να κλειδώσουν στις 14.45 οπότε και έχει προγραμματιστεί η επίμαχη ψηφοφορία.





Οργή από συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ: «Στρατιές» αστυνομικών στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ



Την έντονη αντίδραση του συνδικαλιστικού φορέα της Αστυνομίας στην Θεσσαλονίκη προκάλεσαν τα μέτρα περιφρούρησης του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης στην συμπρωτεύουσα.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή τους την Τρίτη, «Αποτελεί προσβολή και πρόκληση για τους πολίτες της πόλης όταν απασχολούνται τόσοι αστυνομικοί για ένα συνέδριο κόμματος».

Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Πορεία Αστυνομικών Θεσσαλονίκης (ΑΣΠΑ) εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της «για όλα όσα συμβαίνουν πέριξ του ξενοδοχείου όπου διοργανώνεται το συγκεκριμένο συνέδριο».

Και ακολούθως περιγράφει τα εξής: «Αμέτρητοι αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών ο ένας δίπλα στον άλλον, διμοιρίες διασκορπισμένες παντού στατικές δυνάμεις ανά 5 μέτρα, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ. Αποτελεί προσβολή και πρόκληση για τους πολίτες της πόλης όταν απασχολούνται τόσοι αστυνομικοί για ένα συνέδριο κόμματος.Δυστυχώς η Αστυνομία ειδικά τα χρόνια των μνημονίων έχασε τον ρόλο της και τον δρόμο της».

Επιπλέον η Α.Σ.Π.Α καταγγέλλει: «Η ηγεσία ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τα συνέδρια, τα γήπεδα, τις πορείες. Μακάρι να έδειχνε παρόμοιο ενδιαφέρον για την αστυνόμευση και τα προβλήματα των αστυνομικών».

Και η ανακοίνωσή της καταλήγει: «Το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις τα χρόνια των μνημονίων, χρειάζονται στρατιές αστυνομικών για να διοργανώσουν συνέδρια και ομιλίες αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι πολιτικές τους είναι αποτυχημένες και εναντίον του λαού της χώρας».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


«Πονηρή» διάταξη Κοντονή για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς: Παρατείνεται ο χρόνος κράτησής τους;



Τον Μάιο λήγει το 18μηνο κράτησης των Τούρκων που το 2016 διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο

«Πονηρή» και ασαφής νομοθετική ρύθμιση που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και τους 8 Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι είναι σήμερα διοικητικά κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι η νομοθετική αυτή ρύθμιση δεν αφορά τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς και αναμένεται να κάνει σχετική δήλωση στη Βουλή ο Σταύρος Κοντονής.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για τη βία κατά των γυναικών, στο οποίο περιλαμβάνεται νoμοθετική ρύθμιση για όσους αλλοδαπούς εκκρεμούν αιτήματα έκδοσης από τρίτες χώρες, και συγκεκριμένα ως προς το χρόνο κράτησης τους.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση οι εκζητούμενοι από τρίτες χώρες μπορούν να κρατούνται και πέραν του νομίμου ορίου όταν εκκρεμεί αίτημα έκδοσης τους για ποινικά αδικήματα.

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι εντός του ερχόμενου Μαίου, λήγει σταδιακά για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς το 18μήνο κράτησής τους, για διάφορα αδικήματα που τους έχουν καταλογιστεί κατά την είσοδό τους στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε γνωστό ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνον αιτήματα έκδοσης και μόνον για ποινικά αδικήματα και δεν σχετίζεται με διοικητική κράτηση στο πλαίσιο αιτημάτων πολιτών τρίτων χωρών για χορήγηση ασύλου.

Όμως, όπως έλεγαν νομικοί, καθ΄ ερμηνεία της επίμαχης διάταξης και σε βάθος χρόνου, ως προς τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς η εν λόγω διάταξη θα έχει αξία μόνον αν η Τουρκία υποβάλλει εκ νέου, τέταρτο, αίτημα έκδοσής τους, καθώς έως τώρα τα αιτήματα της Τουρκίας έχουν απορριφθεί από τις αρμόδιες Ελληνικές δικαστικές αρχές


Πηγή : protothema.gr


Υπατη Αρμοστεία: Πάνω από 120 θύματα ρατσιστικής βίας το 2017 στην Ελλάδα



Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 102 περιστατικά. Σε πολλά από αυτά στοχοποιήθηκαν μετανάστες-ριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος ή/και ταυτότητας φύλου.

Την ετήσια έκθεση για το 2017 για την Ελλάδα παρουσίασε την Τετάρτη το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στην οποία αναλύονται τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους από τις 42 οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα 102 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 120 θύματα. Σε 34 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες-ριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος ή/και ταυτότητας φύλου. Σε 7 περιστατικά στοχοποιήθηκαν υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργαζόμενοι οργανώσεων ή φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε πρόσφυγες. Σε 47 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα. Σε 11 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ιεροί ή συμβολικοί χώροι και η εβραϊκή κοινότητα και σε 2 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ημεδαποί λόγω θρησκείας. Σε 1 περιστατικό στοχοποιήθηκε άνδρας Ρομά λόγω εθνοτικής καταγωγής. Σε 37 περιστατικά στοχοποιήθηκαν περισσότερα του ενός θύματος, ενώ σε 55 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα (τουλάχιστον 2 ατόμων).

Το Δίκτυο τεκμηρίωσε τη συνύπαρξη αντίρροπων τάσεων εντός της ελληνικής κοινωνίας. Από τη μία πλευρά, ενισχύθηκε η παρουσία ομάδων με ξενοφοβικές ιδεολογίες και εκδηλώσεις οργανωμένης βίας εις βάρος οργανώσεων προσφύγων, μεταναστών, ΛΟΑΤΚΙ και των υπερασπιστών τους. Από την άλλη πλευρά, αναπτύχθηκαν σαφέστερα και ταχύτερα αντανακλαστικά από τις αρμόδιες αρχές. Το Δίκτυο κάλεσε την Πολιτεία να μην εφησυχάσει και να εντείνει τις προσπάθειες ώστε να δημιουργηθεί ένα αδιάτρητο σύστημα, εντός του οποίου τα θύματα ρατσιστικής, ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας θα λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τη Βοηθό Συντονίστρια του Δικτύου, Τϊνα Σταυρινάκη.

Η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, υπενθύμισε ότι η καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας τέθηκε εξαρχής στις προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας. Τόνισε τη σημασία της θεσμοθέτησης της συνεργασίας με τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών μέσω του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου στον τομέα αυτό.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γεώργιος Σταυρόπουλος, υπενθύμισε τους λόγους δημιουργίας του Δικτύου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δράση του. Χαιρέτισε την ανάπτυξη των αντανακλαστικών εκ μέρους των Αρχών έναντι του ρατσιστικού εγκλήματος και τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης της εκπαίδευσης των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών, ώστε να καταπολεμηθούν τα στερεότυπα. Εξήρε τη σημασία της βιωματικής παρουσίασης εμπειριών ρατσισμού από μέλη των στοχοποιούμενων ομάδων προκειμένου κάθε πολίτης να ενημερώνεται για την πραγματική κατάσταση στην ελληνική κοινωνία.

Η Στέλλα Νάνου, από τον Τομέα Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επισήμανε τις θεσμικές βελτιώσεις στις οποίες έχει συμβάλει το Δίκτυο μέσω της τεκμηρίωσης της ρατσιστικής βίας. Τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ύπατη Αρμοστεία σε δράσεις και συμμαχίες που προάγουν την ανεκτικότητα, ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν την κοινή γνώμη και κινητοποιούν την πολιτεία ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού. Ανέφερε τις δράσεις για τη θεσμική ενίσχυση ενός συμπεριληπτικού σχολείου, ενώ δεν παρέλειψε να αναλύσει το ρόλο και τις πρωτοβουλίες των ΜΜΕ στην αναχαίτιση έξαρσης ρατσιστικών εκδηλώσεων και ψευδών ειδήσεων.


Πηγή : protagon.gr


Ντιμιτρόφ: Αποδεχτείτε ότι είμαστε «Μακεδόνες»



Τις «κόκκινες» γραμμές της χώρας του παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, δύο ημέρες πριν από το νέο γύρο συνομιλιών με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, επιμένοντας ταυτόχρονα στη «μακεδονική» καταγωγή.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Telma, ο Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για συμφωνία με την Ελλάδα, στο πλαίσιο γεωγραφικού προσδιορισμού, υπό προϋποθέσεις, καθιστώντας σαφές ότι «ο συμβιβασμός με την Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο βασικούς άξονες: Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα διαφοροποιεί την «Μακεδονία» από την ελληνική Μακεδονία και αποδοχή από την Ελλάδα ότι είμαστε «Μακεδόνες» που μιλάμε τη «μακεδονική» γλώσσα».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά στα Σκόπια, ο Ντιμιτρόφ σημείωσε πως υπήρξε πρόοδος κατά τη συνάντησή τους, ωστόσο τόνισε ότι η επιλογή ονόματος χωρίς δυνατότητα μετάφρασης είναι «απαράδεκτη».

Μάλιστα, υπογράμμισε με νόημα ότι θα πρέπει να είναι «αξιοπρεπής» η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, απαντώντας στο ελληνικό αίτημα περί σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων και θα παραμείνει αμετάφραστο.

«Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε αξιοπρεπή διάκριση μεταξύ της «Μακεδονίας» και της περιοχής στην Ελλάδα, αν είναι δυνατόν, διατηρώντας τη ταυτότητά μας, χωρίς ταπείνωση».


Πηγή : tovima.gr


Ντόρα Μπακογιάννη: Θολό τοπίο στο πεδίο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης


Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη

Θέμα: Θολό τοπίο στο πεδίο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης – Η κυβέρνηση δεν επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί βασική παράμετρο της επιχειρηματικής στρατηγικής και ένα ξεχωριστό εργαλείο που βοηθά τις επιχειρήσεις να πετύχουν τους στόχους τους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επίλυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Έτσι, οι Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς αποτυπώνουν τις θέσεις των επιχειρήσεων στα πεδία της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το περιεχόμενο αυτών των Εκθέσεων αφορά τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες των επιχειρήσεων, καθώς και τις τοπικές κοινωνίες που επηρεάζονται. Σύμφωνα με τις πρόσφατες ευρωπαϊκές εξελίξεις και την Οδηγία 2014/208/EU, η δημοσιοποίηση των στοιχείων Εταιρικής Υπευθυνότητας καθίσταται πλέον υποχρεωτική για εταιρείες με προσωπικό άνω των 500 ατόμων, για εισηγμένες ή και μεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημασία των σχετικών δράσεων.

Αν και ο νόμος 4403/2016 περιέχει σχετικές πρόνοιες, παρατηρείται σημαντική στρέβλωση στην ερμηνεία και την εφαρμογή του: πολλές εταιρείες που υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τις δράσεις τους στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, δεν το πράττουν χωρίς να υφίστανται κυρώσεις, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη τέτοιες παραβάσεις επισύρουν ποινή φυλάκισης ή και πρόστιμο που διαμορφώνεται ανάλογα με τα έσοδα της εταιρείας. Στο μεταξύ, είναι ακόμα ασαφές ποιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να εκδίδουν Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας και ποιες όχι.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου να εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο που θα καθορίζει ξεκάθαρα ποιες επιχειρήσεις είναι υπόχρεες να δημοσιοποιούν τις Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας;

2. Για ποιο λόγο δεν έχει ακόμα σχεδιαστεί διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων από το  ΓΕΜΗ;

3. Γιατί δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί τα πρόστιμα για τους παραβάτες των διατάξεων περί Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης;

4. Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. υποχρεούνται να δημοσιεύουν Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας ακόμα και οι δημόσιες επιχειρήσεις. Τι σκοπεύει να πράξει σχετικώς η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις του ελληνικού Δημοσίου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη


Τουρκία: Δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο



Τι διαμηνύει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 4,5 ωρών υπό τον Ερντογάν.

Συντηρεί και κλιμακώνει την πίεση η Τουρκία, επιμένοντας στους πολιτικούς τακτικισμούς της. Αυτή τη φορά, μέσω του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας προειδοποιεί πως δεν κάνει πίσω στις απαιτήσεις της στο Αιγαίο ενώ απευθύνει συστάσεις στην Ελλάδα για την συμπεριφορά της

Επίσης στέλνει μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες πως η Αγκυρα  δεν θα υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στη Μεσόγειο Θάλασσα και στη βόρεια Συρία.

"Οι κινήσεις της Ελλάδας παρακολουθούνται στενά"

Στο επίσημο ανακοινωθέν του Συμβουλίου γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο Αιγαίο και στην Κύπρο, με την κατηγορία ότι η ελληνική πλευρά δεν σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας: "Ειδικότερα, παρακολουθούνται στενά οι κινήσεις της Ελλάδας που δεν συνάδουν με μία σχέση καλής γειτονίας, και αποφασίστηκε για μία ακόμη φορά ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας θα προστατευθούν με κάθε κόστος".

Οπως μετέδωσε το Reuters, σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα αναλάβει δράση, εάν οι Κούρδοι μαχητές δεν αποσυρθούν αμέσως από την περιοχή Μάνμπιτζ (Ιεράπολη) της Συρίας και τις περιοχές της χώρας ανατολικά του Ευφράτη.

Το Συμβούλιο διαμήνυσε επίσης ότι αναμένει από την ιρακινή κυβέρνηση να εμποδίσει τις επιχειρήσεις της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στο Ιράκ, ιδίως στις πόλεις Σιντζάρ και Καντίλ.

Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η Τουρκία θα τις αποτρέψει η ίδια, τονίστηκε από το συμβούλιο.


Πηγή : thetoc.gr


Σκάνδαλο με το νέο διοικητή του ΕΦΚΑ καταγγέλλει η ΝΔ



Ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι ο Ευστάθιος Μαρίνος ήταν ειδικός σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου του ΗΔΙΚΑ και ταυτόχρονα, διαχειριστής εταιρείας που έπαιρνε έργα από το φορέα με απευθείας ανάθεση – Αμηχανία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαστάσεις σκανδάλου στην κυβερνητική επιλογή του νέου επικεφαλής του ΕΦΚΑ ανέδειξε η Νέα Δημοκρατία κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ΔΕΚΟ που συνήλθε για να εκφραστεί άποψη για την τοποθέτηση του κ. Ευστάθιου Μαρίνου ως διοικητή του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Βρούτση ο κ. Μαρίνος ήταν εως πρόσφατα ειδικός σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της ΗΔΙΚΑ και παράλληλα διαχειριστής εταιρείας που έπαιρνε με απευθείας αναθέσεις έργα από τον συγκεκριμένο κρατικό φορέα.

Αμηχανία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 

Οι καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν αμηχανία στα στελέχη της πλειοψηφίας που εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον διορισμό του κ. Μαρίνου. 

Ειδικότερα, οι Γιώργος Βαρεμένος, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Μάκης Μπαλαούρας είπαν πως ψηφίζουν θετικά αλλά διατηρούν τα ερωτήματα αναφορικά με την ηθική διάσταση της υπόθεσης. 

Επίσης, η κυρία Ευαγγελία Καρακώστα αποχώρησε από την συνεδρίαση πριν την διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας με αποτέλεσμα η γραμματεία της επιτροπής να την αναζητεί προκειμένου να ψηφίσει έστω τηλεφωνικά. Το γεγονός δε ότι δεν την βρήκαν ανέβαλε για αύριο την σχετική διαδικασία καθώς η δική της ψήφος θα καθορίσει εάν ο διορισμός του κ. Μαρίνου θα γίνει αποδεκτός.

Οι ερωτήσεις που υπέβαλλε ο Γιάννης Βρούτσης

«Εμφανίζεστε στο ΓΕΜΗ ως διαχειριστής SAFECAPE ΕΠΕ. Με βάση το ΓΕΜΗ εμφανίζεστε στις 29/9/2017 να έχετε απόλυτη διαχείριση μεριδίων. Συνεχίζετε να είστε διαχειριστής εταίρος αυτής της εταιρείας;» ρώτησε αρχικά ο κ. Βρούτσης τον προτεινόμενο αποκαλύπτοντας την υπόθεση. Από την πλευρά του ο κ. Μαρίνος υποστήριξε ότι μόλις χθες προχώρησε σε μεταβίβαση των μετοχών του σε συνέταιρό του.

«Από την Διαύγεια εντοπίσαμε ότι στις 26/3/2018, δηλαδή πριν από δύο ημέρες, υπήρξε απευθείας ανάθεση από την ΗΔΙΚΑ, έργου ύψους 20.000 ευρώ στον κ. Γεώργιο Καρκάλη. Είναι ο συνέταιρός σας στην εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μαρίνος ήταν σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ και ταυτόχρονα έδινε δουλειές στην εταιρεία του» συνέχισε ο κ. Βρούτσης.

«Υπάρχει θέμα ηθικής τάξης» λέει ο Χατζηδάκης 

«Δεν θα έπρεπε να επιμείνετε στον διορισμό σας για ηθικούς λόγους» πρόσθεσε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος στον προτεινόμενο με τον κ. Μαρίνο να υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει ηθικό θέμα» και τον βουλευτή της ΝΔ να επανέρχεται «υπάρχει ζήτημα ηθικής τάξης. Φέρνετε σε δύσκολη θέση και την κυβερνητική πλειοψηφία. Πολλοί άλλοι σήμερα θα είχαν παραιτηθεί αν ήταν στην θέση σας».

Κριτική Φίλη για την καθυστέρηση απονομής συντάξεων

Εκτός αυτών, αίσθηση προκάλεσε η κριτική του κ. Νίκου Φίλη προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίες για την καθυστέρηση απονομής συντάξεων. «Υπενθυμίζω την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιταχυνθεί – ήδη θα είχε επιτευχθεί – η απονομή των συντάξεων. Δυστυχώς διαπιστώνουμε βραδύτητα που δεν είναι γραφειοκρατικό πρόβλημα καθώς παράγει κοινωνικό πρόβλημα εις βάρος χιλιάδων ίσως πάνω από 100 χιλιάδων συνταξιούχων που είτε λαμβάνουν έναντι ή τίποτα» είπε ο κ. Φίλης καλώντας τον κ. Τάσο Πετρόπουλο να προχωρήσει σε «ρητή δέσμευση ότι η απονομή θα ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι».

Από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος απέφυγε να δεσμευτεί για την ολοκλήρωση της απόδοσης συντάξεων ρίχνοντας την ευθύνη τον καθυστερήσεων «στα υπαρκτά προβλήματα του παρελθόντος. Το παρελθόν μας στοιχειώνει και με αυτό συγκρουόμαστε και ελπίζουμε να τελειώσουμε σύντομα αυτή η σύγκρουση».

Αναφορικά δε με την δέσμευση της κυβέρνηση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% είπε: «Η στόχευσή μας είναι να αποτραπούν οι μειώσεις συντάξεων και πιστεύω ότι θα πετύχουμε αποτροπή τέτοιων συνεπειών. Διατηρούμε επί 3 χρόνια το στόχο του 16,2% του ΑΕΠ για τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Αν το ρίξουμε στο 15%, θα έχουμε διαφορά 1,2%. Θα το δούμε. θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για την προστασία των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων».


Χρήστος Μπόκας
Πηγή : protothema.gr