Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Έρχονται τα πρόστιμα για ΚΤΕΟ & η ΕΛΑΣ στα σπίτια των ανασφάλιστων


«Κόκκινος» αναμένεται να βαφτεί ο Οκτώβρης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων καθώς θα βεβαιωθούν στο Taxisnet τα πρόστιμα των 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ ενώ οι Αστυνομικές Αρχές το ίδιο διάστημα θα πρέπει να ξεκινήσουν να επισκέπτονται τα σπίτι όσων ιδιοκτητών δεν έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους και να τους αφαιρούν τις πινακίδες και τις Άδειες κυκλοφορίας!

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsauto.gr οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν περάσει τα οχήματα τους από ΚΤΕΟ ξεπερνούν τους 1,2 εκατ. ενώ οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων υπολογίζονται σε πάνω από 400.000 και συνεχώς αυξάνονται!

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα ορίζει ξεκάθαρα ο νόμος 4530 ο οποίος έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 30 Μαρτίου 2018 τον Οκτώβρη θα επιβληθούν μέσω Taxisnet τα πρόστιμα των 150 ευρώ στους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν τα περνούν από ΚΤΕΟ.

Επίσης εγκύκλιος του υπουργείο Οικονομικών «απαγόρευσε» στις αρχές του καλοκαιριού στις Αστυνομικές Αρχές να επισκέπτονται τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων ΙΧ στα σπίτια τους και να παραλαμβάνει τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων και παράλληλα να επιβάλει νέα χρηματικά πρόστιμα από 250 έως και 1.000 ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Συνεπώς τον Οκτώβριο οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων και χωρίς ΚΤΕΟ οχημάτων θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα και βέβαια χωρίς πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας!

Παράλληλα την ίδια περίοδο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και η δεύτερη διασταύρωση των στοιχείων για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ανασφάλιστων οχημάτων καθώς ο νόμος ορίζει πως πρέπει να διενεργείται δύο φορές το χρόνο…
Αν πάλι δεν συμβεί τίποτα από τα παραπάνω οι νόμιμοι ιδιοκτήτες οχημάτων που πληρώνουν κανονικά τα ασφάλιστρα των οχημάτων τους μάλλον θα αισθανθούν περίεργα καθώς για ακόμη μία φορά αντιλαμβάνονται ότι οι παραβάτες δεν τιμωρούνται αλλά αντίθετα ευνοούνται στη χώρα μας.

Επίσης οι συνεχείς παρατάσεις επιβολής των προστίμων είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση ανασφάλιστων οχημάτων όπως ακριβώς έχει γίνει και με τους ελέγχους ΚΤΕΟ που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία με αποτέλεσμα να κινούνται χωρίς ΚΤΕΟ πάνω από 1,5 εκατ. οχήματα!
Οι ιδιοκτήτες ΚΤΕΟ σχετικά με συνεχείς αναβολές επιβολής των προστίμων επισημαίνουν στο Newsauto πως: «Αν η Πολιτεία αποφασίσει για ακόμη μία φορά να μην εφαρμόσει τη νομοθεσία και να μην επιβάλει τα πρόστιμα στους ιδιοκτήτες που δεν περνούν τα οχήματά τους από Τεχνικό Έλεγχο είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί έκρηξη στη μη διελευσιμότητα των οχημάτων από τα ΚΤΕΟ με ότι και αν σημαίνει αυτό για τα κρατικά έσοδα αλλά πρωτίστως για την οδική ασφάλεια καθώς πάνω από 1,5 εκατ. οχήματα κυκλοφορούν ήδη στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν ελεγχθεί από κανέναν!»

Επίσης η μη διέλευση των οχημάτων από τα ΚΤΕΟ θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στους επιχειρηματίες του κλάδου καθώς δεν θα υπάρχει μια σταθερή πορεία στον όγκο εργασιών με αποτέλεσμα να σημειωθούν απολύσεις εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στα έσοδα.

Πάντως σύμφωνα με το άρθρο 55 του νόμου τα πρόστιμα των 150 ευρώ αναμένεται να ενεργοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2018. Χαρακτηριστικά το άρθρο 55 αναφέρει ότι: «Τροποποίηση του άρθρου 18A του ν. 3446/2006

1. Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 18A του ν. 3446/2006 αντικαθίστανται ως εξής:

«3. Πρόστιµο ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται ταµειακά από την φορολογική διοίκηση και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ επιβάλλεται από το Υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών στους ιδιοκτήτες οχηµάτων για τα οποία συµπληρώνεται χρονικό διάστηµα:

α. έξι (6) µηνών από την καταληκτική ηµεροµηνία εµπρόθεσµης διενέργειας περιοδικού τεχνικού ελέγχου,

β. έξι (6) µηνών από την ηµεροµηνία κατά την οποία υποχρεούνται, σύµφωνα µε τις περιπτώσεις στ΄ και ζ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του ν. 1350/1983 (Α΄ 55), να υποβληθούν αντί του επαναληπτικού ελέγχου σε αρχικό έλεγχο.

Το πρόστιµο επιβάλλεται κάθε φορά που προκύπτει από τη διαδικασία εντοπισµού, όπως αυτή προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφασης της παραγράφου 4, ότι οι παραβάτες δεν συμμορφώνονται µε την υποχρέωση προσκόµισης των οχηµάτων τους σε Κ.Τ.Ε.Ο. για τη διενέργεια του τεχνικού ελέγχου.

Σε όσους επιβάλλεται το ανωτέρω πρόστιµο δεν επιβάλλεται το πρόστιµο της παραγράφου 4 του άρθρου 86 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999 Α΄ 57).

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Υποδοµών και Μεταφορών ορίζεται ο τρόπος πληρωµής του µειωµένου πρόσθετου τέλους της παραγράφου 1, τα όργανα, η διαδικασία και ο τρόπος πληρωµής του προστίµου της παραγράφου 3, ρυθµίζονται τα σχετικά µε τις διασταυρώσεις αρχείων για τον εντοπισµό των εκπρόθεσµων σε τεχνικό έλεγχο οχηµάτων και κάθε άλλο θέµα σχετικό µε την εφαρµογή του παρόντος.»

H ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει έξι (6) µήνες από τη δηµοσίευση του παρόντος νόµου στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως».


Γιώργος Ανδρής
newsauto.gr


Πώς κατέρρευσε το success story του Αλέξη Τσίπρα



Όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία δεν πατάει γερά, παρά τις πομπώδεις φιέστες για έξοδο από τα μνημόνια, για καθαρές εξόδους στις αγορές ή για ρυθμίσεις του χρέους.

Στοιχείο πρώτο: Ληξιπρόθεσμα χρέη: 101,7 δις ευρώ. Αυξημένα κατά 345 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα και κατά 5,5 δις από την αρχή του χρόνου. Τον Ιανουάριο του 2015 που παρέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν 75, 2 δις ευρώ. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, τα χρέη προς την εφορία ανεβαίνουν πάνω από 82 δις ευρώ.

Δηλαδή μέσα σε 3 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της οικοδόμησης του success story, οι οφειλές αυξήθηκαν κατά περίπου 20 δις ευρώ.

Τον Ιούλιο το σύνολο των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ανήλθε σε 3.933.628 έναντι 3.727.418 τον Ιούνιο.

Στοιχείο δεύτερο: Ο αριθμός των οφειλών στους οποίους μπορούν να εφαρμοσθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ανέρχονταν τον Ιούλιο σε 1.742.903.

Οι οφειλέτες στους οποίους έχουν εφαρμοσθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν τον Ιούλιο σε 1.143.308 έναντι 1.137.235 τον Ιούνιο. Δηλαδή πάνω από 1,1 εκατ. Ελληνες υπέστησαν κάποιου είδους μέτρο και σίγουρα πολλοί από αυτούς δεν ήταν κακοπληρωτές αλλά άγρια πληγέντες από την κρίση. Επίσης, μόνο τον Ιούλιο, λίγες μέρες πριν από την έξοδο από τα… μνημόνια, οι οφειλέτες του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 206.212 άτομα.

Στοιχείο τρίτο: Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου προσεγγίζει το 4,67% (4,649%) όταν στις 21 Αυγούστου, ημέρα λήξης του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ήταν στο 4,22% και στις 9 Αυγούστου η απόδοση παρέμενε κάτω από το 4%.

Στοιχείο τέταρτο: Το Χρηματιστήριο κάτω από τις 700 μονάδες.  Ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της Τετάρτης σε νέα χαμηλά 10 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 16/11/2017 (614,17 μονάδες) και ο Γενικός Δείκτης σε χαμηλά 17 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/4/2017 (683,3 μονάδες). Κι όλα αυτά ενώ η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων.

Στοιχείο πέμπτο: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς επιχειρήσεις και ιδιώτες, δεν μειώνονται, το κράτος δεν πληρώνει δηλαδή παρά τα υπερπλεονάσματα.

Συνολικά οι φορείς του δημοσίου όφειλαν 2,724 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου και τα τέλη Ιουλίου το ποσό αυτό ήταν επίσης… 2,724 εκατ. ευρώ.

Οι υποχρεώσεις των φορέων προς την αγορά κατέγραψαν μείωση από τα 2,018 δισ. ευρώ στο 1,934 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα οι εκκρεμούσες επιστροφές φόρου αυξήθηκαν από τα 706 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο στα 790 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Τα μεγαλύτερα φέσια αποδίδονται στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης με 853 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 261 εκατ. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με οφειλές 374 εκατ. και οι δήμοι με 316 εκατ. ευρώ.

Στοιχείο έκτο: Σύμφωνα με την έκθεση «Tax Policy Reforms 2018», στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, σχεδόν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, μεταξύ 2015 και 2016, ως αποτέλεσμα των φόρων που επιβλήθηκαν σε εισοδήματα και κατανάλωση, με την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου.

Η Ελλάδα διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά ακόμα και όταν το έτος αναφοράς είναι το 2007, καθώς στο διάστημα 2007 – 2016 οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία, με την επιβάρυνση από το 30,4% να μειώνεται στο 23%.

Ο μέσος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει μειωθεί από το 32,5% το 2000 στο 23,9% το 2018. Ανάλογες κινήσεις καταγράφονται και στη φορολογία των φυσικών προσώπων. Ωστόσο η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις χώρες, με τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων να βρίσκεται στο 29%.

Ολα «μαύρα»

Στα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να προστεθούν επίσης, η διεύρυνση του ισοζυγίου συναλλαγών, η κατανάλωση που έχει «καθίσει», η απαισιοδοξία των Ελλήνων αλλά και τα στοιχεία που δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα ή είναι στα όρια της φτώχεια. Ή ακόμη η ανάπτυξη, μόλις 1,8%, μικρότερη του αναμενόμενου.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία δεν πατάει γερά, παρά τις πομπώδεις φιέστες για έξοδο από τα μνημόνια, για καθαρές εξόδους στις αγορές ή για ρυθμίσεις του χρέους.

Η κυβέρνηση επέλεξε την επικοινωνιακή διαχείριση μιας οικονομικής κατάστασης που καμιά σχέση δεν έχει με τις χώρες που μπήκαν και βγήκαν από τα μνημόνια (Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία). Η «φουρτούνα» από το εξωτερικό που πλησιάζει σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνησης να ανακόψει το κύμα παροχολογίας (το οποίο ακυρώνει το σενάριο της εμπιστοσύνης που επανέρχεται), δημιουργούν μια μέγγενη από την οποία η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να ξεφύγει.

Ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στη ΔΕΘ με το καλάθι γεμάτο αλλά με πολλές «τρύπες» στο αντιμνημονιακό στόρι του. H Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, οι επενδύσεις δεν έρχονται, οι αγορές τιμωρούν την αλαζονεία και οι δανειστές καραδοκούν, προειδοποιώντας ότι αν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις η εικόνα θα γίνει πιο εφιαλτική.


ΤΑ ΝΕΑ


Αντιεξουσιαστές πήγαιναν με σχέδιο να σαμποτάρουν τα συλλαλητήρια




Τέσσερις αντιεξουσιαστές οι οποίοι σχεδίαζαν να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη με βαριοπούλες και μάσκες σταμάτησε η Αστυνομία, ενόψει των εργασιών της Διεθνούς Έκθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές σταμάτησαν το όχημα στο οποίο επέβαιναν τα τέσσερα άτομα στην Εθνική Οδό λίγο έξω από την Αθήνα και στον έλεγχο που έκαναν διαπίστωσαν ότι στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου είχαν βαριοπούλες και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Ένας από τους αντιεξουσιαστές είχε απασχολήσει τις Αρχές το 2014, όταν συνελήφθη για όπλα που είχαν βρεθεί στο σπίτι του. Οι άλλοι τρεις ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο και είναι γνωστοί στην αστυνομία για την δράση τους.

Οι αντιεξουσιαστές οδηγήθηκαν στο τμήμα ασφαλείας Ωρωπού και αμέσως μετά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ το πρωί θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν από χθες τεθεί σε συναγερμό για μετακίνηση από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην περιοχή της Καμάρας.


Πληροφορίες skai.gr


Όπως οι απατεώνες που κρύβονται, μέσα στην νύχτα έφτασε ο Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη



Όπως οι απατεώνες και οι κακοποιοί κρυφά απο τα μάτια του κόσμου, το βράδυ της Πέμπτης, στις 11:45 έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη με συνοδεία 8 αυτοκινήτων συμβατικών, και δεκάδων περιπολικών και μηχανών της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας  διανυκτέρευσε στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, που φυλάσσεται λες και μένει Αμερικάνος πρόεδρος.

Στα βίντεο φαίνεται από τα μέτρα ασφαλείας ότι ο Αλέξης Τσίπρας πλέον έχει τελειώσει για τους Έλληνες και γνωρίζοντας τα όσα έχει κάνει φοβάται τις αντιδράσεις.

Από σήμερα Παρασκευή ξεκινάει το πρόγραμμά του εν όψει των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ και παράλληλα οι αντιδράσεις του κόσμου κατά του ίδιου και της κυβέρνησης του με το σύνθημα "ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ".





Δήλωση Τομεάρχη Περιβάλλοντος Ενέργειας Ν.Δ. κ. Κ. Σκρέκα για την εξαγορά Σκοπιανής εταιρίας από τη ΔΕΗ




Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, αναφορικά με την ανακοίνωση του κ. Σταθάκη σχετικά με την αναφορά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την εξαγορά της εμπορικής ενεργειακής εταιρείας EDS Σκοπίων από τη ΔΕΗ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Σταθάκης θα όφειλε να έχει καλύτερη μνήμη. Από τις 12 Ιανουαρίου 2018 και από το βήμα της Βουλής, είχα προσωπικά εκφράσει έντονους προβληματισμούς και είχα θέσει ερωτήματα αναφορικά με την πρόθεση της ΔΕΗ να εξαγοράσει την εμπορική ενεργειακή εταιρεία EDS Σκοπίων. Η εταιρεία αυτή ήταν συμφερόντων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Πέρα από την σκοπιμότητα μιας τέτοιας επενδυτικής κίνησης, οι εύλογες ανησυχίες μας είχαν να κάνουν και με τον χρόνο επιλογής της συγκεκριμένης εξαγοράς, κατά την κορύφωση της διαπραγμάτευσης Ελλάδος και Σκοπίων. 

Ο κ. Σταθάκης οφείλει άμεσα να  καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τη σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της EDS Σκοπίων. Οι πολίτες  απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις  σε αυτή την υπόθεση».

Υ.Γ. Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη του κ. Σταθάκη, παραθέτουμε ως παράρτημα την παρέμβασή μου για το εν λόγω ζήτημα κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής στις 12 Ιανουαρίου 2018

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

«Θα ήθελα να πω και κάτι τελευταίο, κύριε Πρόεδρε, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Διαβάζω σε σημερινά δημοσιεύματα -και παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να απαντήσετε- ότι η ΔΕΗ, η Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού, η εταιρεία που έχει χάσει περίπου το 80% της χρηματιστηριακής της αξίας τα τρία χρόνια που κυβερνάτε, η εταιρεία της οποίας εκχωρήσατε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τις τελευταίες μέρες -περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ από το υπερπλεόνασμα, για να μπορέσει να λειτουργεί και να μπορέσει να πληρώσει τους προμηθευτές της- η εταιρεία η οποία έχει τεράστια προβλήματα στο να έχει κερδοφόρες χρήσεις και να αντιμετωπίσει αυτά που της έχετε επιβάλει με τις συμφωνίες με τους θεσμούς -να θυμίσω πουλάει σε δημοπρασίες ενέργειας, στα ΝΟΜΕ ενέργεια κάτω του κόστους και ένα μεγάλο κομμάτι αυτό εξάγεται στο εξωτερικό- αυτή η εταιρεία διαβάζουμε, και παρακαλώ να επιβεβαιώσετε αν είναι αλήθεια ή όχι, ότι διαπραγματεύεται να αγοράσει ενεργειακή εταιρεία της γειτονικής χώρας των Σκοπίων, μια ενεργειακή εταιρεία που έχει μόλις εβδομήντα πελάτες.

To ερώτημα είναι απλό: Αυτή η δημόσια εταιρεία έχει προχωρήσει σε ανάθεση σε αξιόπιστο σύμβουλο υπολογισμού του εύλογου τιμήματος, αν θα πρέπει να πληρώσει για να αγοράσει μία ενεργειακή εταιρεία στα γειτονικά Σκόπια, που το μόνο που κάνει είναι να έχει εβδομήντα πελάτες;

Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό και ολοκληρώνω.

Δεύτερον: Κύριοι Βουλευτές, έχετε καταλάβει ότι αυτήν τη στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Κυβέρνηση των Σκοπίων, υποτίθεται για να λύσει ένα σοβαρό εθνικό πρόβλημα που αφορά την ονομασία της γειτονικής χώρας;

Είναι δυνατόν, την ώρα που υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται και η διαδικασία αυτή είναι –υποτίθεται- στην κορύφωσή της, η ελληνική Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού να διαπραγματεύεται εξαγορά εταιρείας των Σκοπίων που σύμφωνα με το δημοσίευμα –σας παρακαλώ να το επιβεβαιώσετε- είναι συμφερόντων ανώτατου πολιτικού, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης των Σκοπίων;

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Έχετε παρανοήσει εντελώς; Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτήν την ώρα δημόσια εταιρεία να διαπραγματεύεται να αγοράσει και να πληρώσει χρήματα σε γειτονική εταιρεία των Σκοπίων για εβδομήντα πελάτες; Ισχύουν αυτά τα πράγματα ή όχι;

Αν ισχύουν, τι πρόκειται να κάνετε; Τι προτίθεστε να κάνετε, κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές της Συμπολίτευσης; Έτσι αντιλαμβάνεστε την υπεύθυνη διακυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση των εθνικών μας θεμάτων;».


Συνέλαβαν αλλοδαπούς αντί για τα μέλη του Ρουβίκωνα



Ιρακινούς και Πακιστανούς συνέλαβαν αντί για τα μέλη του Ρουβίκωνα, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν καμία σχέση με τον Ρουβίκωνα.

Σε συλλήψεις μετετράπησαν οι τρεις από τις δέκα προσαγωγές στις οποίες είχε προχωρήσει νωρίτερα η ΕΛΑΣ, για την εισβολή που πραγματοποίησαν μέλη του «Ρουβίκωνα» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο ένας από τους τρεις συλληφθέντες είναι Ιρανός, και εντοπίστηκε επάνω του μικροποσότητα ναρκωτικών, ο δεύτερος συνελήφθη για αντίσταση κατά της αρχής, ενώ για τον τρίτο ένα Πακιστανό, αναμένεται να κινηθούν διοικητικές διαδικασίες απέλασης.




Μετά τις αντιδράσεις μαζεύτηκε ο Γαβρόγλου με το θέμα των Λατινικών



Οπισθοδρόμηση της ελληνικής παιδείας είναι το σχέδιο του ακροαριστερού Κώστα Γαβρόγλου.

Προκλητικός από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το υπουργείο παιδείας είναι ο Κώστας Γαβρόγλου προσπαθώντας με αποφάσεις του να υποβαθμίσει την παιδεία στην χώρα.

Ο Γαβρόγλου μετά τις τεράστιες αντιδράσεις μαζεύτηκε και λέει πως είναι ανοικτός στην πρόταση τα Λατινικά να διδαχθούν σε μια άλλη τάξη, πλην της  Γ' Λυκείου, όπου αναμένεται να αντικατασταθούν από την Κοινωνιολογία βάσει της πρότασης για το νέο εξεταστικό σύστημα.

Σημαντικό ρόλο στο να μαζευτεί ο Γαβρόγλου ήταν και το κείμενο που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, στο οποίο και τοποθετείται αρνητικά επί του ζητήματος, έχει ήδη συγκεντρώσει 4.300 υπογραφές, συμπεριλαμβανομένων και ακαδημαϊκών του εξωτερικού.


Εικονική αερομαχία το βράδυ πάνω από την Λέσβο



Ένας εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε σε όλο το νησί της Λέσβου περίπου στις 9.15 βράδυ της Πέμπτης και αναστάτωσε τους κατοίκους του νησιού.

Ο θόρυβος οφείλονταν σε εικονική αερομαχία ανάμεσα στη Λέσβο και τη Λήμνο.

Η αερομαχία έγινε μεταξύ έξη τούρκικων μαχητικών F-16, τα οποία συμμετείχαν σε άσκηση και παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, την παραβίαση αντιμετώπισαν ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν αμέσως και ενεπλάκησαν σε αερομαχία με τα τουρκικά.






Ποια βόρεια! Έξη φορές σε σκέτο Μακεδονία αναφέρθηκε ο πρόεδρος Τραμπ



Είναι απίστευτο το εύκολο ξεπούλημα της Μακεδονίας από τον Αλέξη Τσίπρα με την στήριξη του Πάνου Καμμένου, και τα αποτελέσματα της προδοσίας Τσίπρα - Καμμένου φαίνονται καθημερινά και προκλητικά.

Η επιστολή Τραμπ

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

»Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της “Μακεδονίας” με την ευκαιρία της ημέρας ανεξαρτησίας σας στις 8 Σεπτεμβρίου. 

»Η “Μακεδονία’’ έχει πολλά για να είναι περήφανη αυτή τη χρονιά. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τη μακροχρόνια διένεξη για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της “Μακεδονίας” τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Η συμφωνία και η ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη “Μακεδονία”, ειδικά όσον αφορά στις επερχόμενες συνομιλίες για την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ. 

Εύχομαι στον λαό της “Μακεδονίας” ό,τι καλύτερο σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα».






Στήριξη Τραμπ σε Ζόραν Ζάεφ, συμφωνία Πρεσπών



Ένα κύμα διεθνούς στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών, από ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη στήριξη του «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ. Χθες, σε μήνυμά του –με το οποίο χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική», καθώς «επιλύει τη μακροχρόνια ονοματολογική διαφορά με την Ελλάδα» και ανοίγει τον δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.–, παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την εθνική εορτή της ΠΓΔΜ και με αποδέκτη τον Σλαβομακεδόνα ομόλογό του Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Στην επιστολή του, ο κ. Τραμπ τονίζει, επίσης, ότι η συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν τη “Μακεδονία”, ιδιαίτερα ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ». Την ίδια στιγμή o γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (με τον οποίο χθες ο πρωθυπουργός είχε γεύμα εργασίας στο Μαξίμου) έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ ότι, δίχως έγκριση του δημοψηφίσματος, η χώρα τους δεν θα εισέλθει ποτέ στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Νωρίτερα το πρωί, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε: «Η ιδέα ότι μπορείτε να απορρίψετε στο δημοψήφισμα τη συμφωνία με την Ελλάδα και να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψευδαίσθηση και μόνο». Και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθεί (η ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ εκτός από την αποδοχή της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ξέρω ότι κάποιοι στη χώρα μπορούν να πουν “όχι” για το δημοψήφισμα και “ναι” για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όμως τέτοια εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το όνομα, δεν μπορεί να υπάρξει και ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Τη συμφωνία των Πρεσπών θα στηρίξουν και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τα Σκόπια, και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ που θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ αύριο. Μάλιστα, η κ. Μέρκελ θα είναι παρούσα στους εορτασμούς που θα γίνουν με αφορμή τη εθνική εορτή της ανεξαρτησίας της γειτονικής χώρας αύριο, οι οποίοι προβλέπονται πολύ ευρύτεροι από τα συνήθη δεδομένα στα Σκόπια. Επί τούτου, μάλιστα, διαμορφώνονται οι χώροι γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια, σε μια εμφανή προσπάθεια σύνδεσης της εθνικής εορτής της ΠΓΔΜ με το επικείμενο δημοψήφισμα και τη σημασία που αυτό έχει για την ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων.

Το έντονο διπλωματικό φθινόπωρο που ανοίγεται για την Αθήνα σε όλα τα μέτωπα φάνηκε, εν τω μεταξύ, από τις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν που επισκέπτεται την Αθήνα. Χθες, μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο Γάλλος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για κοινά συμφέροντα τα οποία δεν αποκλείουν και κοινές δράσεις. Στις χθεσινές επαφές του κ. Λε Ντριάν στην Αθήνα αναδείχθηκαν ανάγλυφα οι εξαιρετικά παρεμφερείς απόψεις Γαλλίας και Ελλάδας σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης της άμυνας και της ασφάλειας. Ο κ. Λε Ντριάν αναφέρθηκε και στους ενεργειακούς πόρους της Ανατ. Μεσογείου, λέγοντας ότι τα υφιστάμενα προβλήματα στην αξιοποίησή τους θα πρέπει να διευθετηθούν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ