Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Κακοποιοί επιτέθηκαν σε σκάφος μαχαίρωσαν τον καπετάνιο χτύπησαν τον ιδιοκτήτη και μία γυναίκα

 


«Μαφιόζικη» επίθεση από κακοποιούς δέχτηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας (18/10) τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε σκάφος στο λιμανάκι της Ελούντας στην Κρήτη.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, όπως ενημέρωσε το Λιμενικό Σώμα, από την αιματηρή επίθεση, τραυματίστηκαν ο 62χρονος ιδιοκτήτης του σκάφους, που έφερε τραύματα στο κεφάλι και στο δεξί πόδι, ο 56χρονος καπετάνιος στο αριστερό χέρι και στη δεξιά πλευρά του σώματός του στο ύψος του νεφρού, μία 50χρονη που κατά δήλωσή της δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ η τέταρτη επιβάτης, μια 74χρονη δεν έφερε τραύματα.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, οι Αρχές φέρεται να βρίσκονται στα ίχνη των δραστών, καθώς ο ιδιοκτήτης του σκάφους φέρεται να υπέδειξε, δύο άτομα με τα οποία ο ίδιος είχε «ανοικτές» διαφορές.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τη 1:30 το μεσημέρι της Δευτέρας (17/10), δύο άτομα με full face κουκούλες, μπήκαν μέσα στο πλοιάριο που βρίσκονταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Ελούντας.

Οι δράστες επιτέθηκαν και χτύπησαν με γκλομπς τον 62χρονο, ενώ μαχαίρωσαν πισώπλατα στα πλευρά τον 56χρονο καπετάνιο.

Οι τρεις τραυματίες, ο 62χρονος και ο 56χρονος με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και η 50χρονη με ιδιωτικό όχημα, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου για την παροχή των πρώτων βοηθειών και τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, όπου παραμένουν νοσηλευόμενοι.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και ο καπετάνιος νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

Από το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου που διενεργεί την προανάκριση αναζητούνται οι δράστες.



Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας πυροβόλησε κατά επικίνδυνου κακοποιού μηχανής

 



Καταδίωξη στους δρόμους του Περιστερίου σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (17/8).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, εντόπισαν μια μηχανή να κινείται χωρίς πινακίδες , την θεώρησαν ύποπτη και έκαναν σήμα στον οδηγό να σταμάτησε. Ο κακοποιός όμως, ανέπτυξε ταχύτητα και επιχείρησε να διαφύγει.

Ακολουθήσε καταδίωξη και έτσι στην παρόδου Πρέσπας 10 , αστυνομικός ο οποίος βρισκόταν πεζός και εκτός υπηρεσίας αντιλήφθηκε το περιστατικό και προσπάθησε να συνδράμει τους συνάδελφους του καλώντας τον κακοποιό να παραδοθεί , δηλώνοντας παράλληλα και την ιδιότητα του .

Ο κακοποιός δεν σταμάτησε με αποτέλεσμα ο εν λόγω αστυνομικός να πυροβολήσει προς την μηχανή, χωρόις αποτέλεσμα με τον κακοποιό να καταφέρνει να διαφύγει. 

Ο αστυνομικός εκτός υπηρεσίας συνελήφθη από τους συνάδελφους του για τον πυροβολισμό , ωστόσο με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος γιατί έκανε απλά την δουλειά του.



Νεαροί κακοποιοί διέλυσαν το 15ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης - Άμεσα τον λογαριασμό στους γονείς!!

 


Η ομάδα των δέκα νεαρών κακοποιών ατόμων ηλικίας από 14 έως 19 ετών προκάλεσε εκτεταμένες φθορές τόσο στο εσωτερικό του κτηρίου όσο και στον αύλειο χώρο.

Οι ζημιές έγιναν στο 15ο ΕΠΑΛ  της Θεσσαλονίκης, το οποίο ανήκει στο σχολικό συγκρότημα του Ευκλείδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα δέκα νεαρών κακοποιών, ηλικίας από 14 έως 19 ετών, έσπασαν την κλειδαριά από την πλαϊνή πόρτα του σχολείου επί της οδού Κατσιμίδη, μπήκαν στον αύλειο χώρο, έσπασαν ένα χαμηλό παράθυρο και εισέβαλαν εντός του κτηρίου.

Εκεί ξέσπασαν την μανία τους σπάζοντας πόρτες, νεροχύτες, πυροσβεστικές φωλιές, έβγαλαν έξω τους πυροσβεστήρες και τους πέταξαν στην αυλή. Παράλληλα, έσπασαν την πόρτα του κυλικείου το οποίο λεηλάτησαν, αδειάζοντας τα προϊόντα που είχε, κάποια από τα οποία στη συνέχεια σκόρπισαν στην αυλή και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Οι ζημιές αποτιμώνται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ και επιβάλλεται να πληρωθούν απο τους γονείς των ανηλίκων αλλιώς να οδηγηθούν στην φυλακή αντί των κακοποιών παιδιών τους.

Τις ζημιές απο τους κακοποιούς έσπευσαν να εκμεταλλευτούν ρακοσυλλέκτες φορτώνοντας στα καροτσάκια τους σπασμένα θρανία και καρέκλες.

Σύμφωνα με πηγές από τη σχολική κοινότητα από το πρωί γίνεται καταγραφή και αποτίμηση των καταστροφών, και θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.

Έπειτα από αστυνομική έρευνα της ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, οι δέκα νεαροί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτοφώρου, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν έχουν συλληφθεί και οι γονείς για να πληρώσουν τις ζημιές.

Σχηματίστηκε δικογραφία, από το αστυνομικό τμήμα Τούμπας – Τριανδρίας, για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Σημειώνεται ότι συλληφθέντες με προφορική εντολή του Εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ η σχετική δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί αρμοδίως, χωρίς να γνωρίζουμε εάν η δικαιοσύνη έχει επιβάλει να πληρωθούν οι ζημιές απο τους γονείς των κακοποιών.






Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου με πληρότητα 100% σε δημοφιλής προορισμούς

 


Δεν έχει προηγούμενο τέτοια έξοδο για τριήμερο, και δημοφιλής προορισμοί έχουν ρεκόρ προ - κρατήσεων για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Οι πληρότητες φτάνουν ακόμη και το 100%, γεμίζοντας αισιοδοξία τους παράγοντες του τουρισμού.

Ήδη, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οι προ-κρατήσεις για το πρώτο τριήμερο του χειμώνα σε ολόκληρα διαμερίσματα και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφονταν εντυπωσιακές με ποσοστά 51% έως 85%. Πλέον, κυμαίνονται από 85% έως και 100%, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος των δημοφιλών χειμερινών προορισμών ξεπερνούν το 90%, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Οι 10 τοπ προορισμοί για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου είναι 

Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο 28 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 30 Οκτωβρίου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου άγγιζαν το 51%, αρχές Οκτωβρίου το 81% και σήμερα βρίσκονται στο 90%. 

Μέτσοβο οι προ-κρατήσεις από 66% στα μέσα του Σεπτεμβρίου και 76% στις αρχές Οκτωβρίου, πλέον αγγίζουν το 100%. 

Στα Καλάβρυτα οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο άγγιξαν το 76% τα μέσα του Σεπτεμβρίου, στις αρχές Οκτωβρίου το 92% και πλέον φτάνουν στο 97%. 

Ο Νομός Αρκαδίας, με επίκεντρο τη Δημητσάνα, τη Βυτίνα και τη Στεμνίτσα. Οι προ-κρατήσεις στα μέσα του Σεπτεμβρίου άγγιζαν το 81%, 60% και 66% αντίστοιχα και τώρα αγγίζουν το 100%, 85% και 85%. 

Καλαμάτα οι προ-κρατήσεις αγγίζουν πλέον το 91%, από 75% στα μέσα του προηγούμενου μήνα. 

Το Ναύπλιο, προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 94% από 84% αρχές του Οκτωβρίου. 

Η Ναύπακτος, καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 92% από 71% στις αρχές του μήνα. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για κατοικία, κατάλληλη για οικογένεια ή τετραμελή παρέα, κυμαίνεται από 180€ έως 340€ για το σύνολο του τριημέρου.

Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν για το τριήμερο τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν το τριήμερο από τη πρωτεύουσα όσο και κάτοικοι της Φθιώτιδας και των όμορων νομών. Οι προ-κρατήσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου βρίσκονταν στο 67%, αρχές Οκτωβρίου στο 90% και πλέον στο 98%. 

Τα Ιωάννινα οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο του Οκτωβρίου στα μέσα του Σεπτεμβρίου κυμαίνονταν στο 77%, αρχές Οκτωβρίου το 94% και πλέον το 98%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 260€ έως και 396€.




Μητσοτάκης από Καρδίτσα: Για την κυβέρνησή μας δεν υπάρχει ξεχασμένη γωνιά της Ελλάδας

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, επισκέφτηκε το πρωί εργοτάξιο όπου εκτελούνται εργασίες για την αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσε στο οδικό δίκτυο ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη των έργων, τα οποία υλοποιούνται σε 14 σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου των Δήμων Καρδίτσας, Αργιθέας και Μουζακίου. Πέραν της οδοποιίας, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων γεφυρών για την ασφαλή διέλευση του ποταμού Πάμισου και δύο ρεμάτων.

Η αποκατάσταση έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό χάρη στην ταχεία καταγραφή των ζημιών και την ολοκλήρωση των μελετών για τις τεχνικές παρεμβάσεις που απαιτούνταν. Κομμάτια του έργου, για το οποίο εξασφαλίστηκε προϋπολογισμός 134,4 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη παραδοθεί στην κυκλοφορία, όπως η περιφερειακή οδός Μουζακίου και τμήματα του οδικού δικτύου του Δήμου Καρδίτσας.

«Για την κυβέρνησή μας δεν υπάρχει ξεχασμένη γωνιά της Ελλάδας. Αντίθετα, θα πρέπει η προσοχή μας να στρέφεται κατεξοχήν σε εκείνες τις περιοχές που στο παρελθόν δεν απολάμβαναν της απαραίτητης προσοχής της κεντρικής εξουσίας λόγω της απόστασης από τα μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτό ήρθαμε να το διορθώσουμε για τα καλά, για να αισθάνονται όλοι οι Έλληνες πολίτες, ασχέτως του αν κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στο πιο απομονωμένο χωριό της Ελληνικής επικράτειας, ότι δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων και ότι όλοι έχουν ίδια δικαιώματα, ίδιες ευκαιρίες στην ανάπτυξη, ίδιες δυνατότητες προστασίας από το κοινωνικό κράτος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Δημαρχείο Αργιθέας, όπου συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Δήμαρχο, Ανδρέα Στεργίου.

«Μεγάλη μας τιμή και χαρά για το γεγονός ότι πρώτη φορά στην ιστορία έρχεται στην έδρα του Δήμου, στο Ανθηρό, εν ενεργεία Πρωθυπουργός. Αυτό είναι κάτι το οποίο μας συγκινεί. Άλλωστε γίνατε και εσείς αποδέκτης της αγάπης του μόνιμου πληθυσμού. Για εμάς είναι πολύ μεγάλη ιστορία, πολύ μεγάλη στιγμή, το λέμε και το εννοούμε. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τρία χρόνια γίνονται ωραία πράγματα στην Αργιθέα και το επόμενο χρονικό διάστημα, με την συνδρομή και την καταλυτική σας βοήθεια, θα γίνουν ακόμα περισσότερα», σημείωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος. Στο επίκεντρο της συζήτησης στο Δημαρχείο βρέθηκε η στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάδειξη της ορεινότητας και τη στήριξη των μικρών ορεινών Δήμων, η οποία είχε αναλυθεί κατά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους 33 Δημάρχους του Δικτύου Ορεινών Δήμων, στις αρχές Μαΐου.

«Μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να επισκεφθώ την ορεινή Αργιθέα, για να μιλήσουμε αφενός για τα σημαντικά έργα τα οποία έχουμε κάνει, αποκατάστασης των καταστροφικών ζημιών που άφησε πίσω του ο “Ιανός”, αλλά, κυρίως, να μιλήσουμε για το μέλλον. Για το μέλλον αυτού του ευλογημένου τόπου, για τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική, για την προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί και το μεγάλο σας πλούτο, εδώ στα Άγραφα, στον πιο απομονωμένο δήμο της πατρίδας μας. Θα έχουμε την ευκαιρία, στη συνέχεια, να παρουσιάσουμε ένα καινούργιο αναπτυξιακό εργαλείο το οποίο φέρνει κοντά τρεις δήμους της ευρύτερης περιοχής με σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους, για να μπορούμε να οραματιστούμε όχι μόνο τη σημερινή αλλά την επόμενη μέρα αυτής της περιοχής, με περισσότερο πληθυσμό να μένει στα βουνά μας, τα οποία θα πρέπει πραγματικά να τα γνωρίσουν όλοι όσοι αγαπούν τους ορεινούς όγκους», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο του ορεινού Δήμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε επίσης με δημοτικούς υπαλλήλους, τους οποίους ευχαρίστησε για την υποστήριξη που προσφέρουν σε πολίτες μέσω προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο Πρωθυπουργός νωρίτερα περπάτησε το χωριό Ανθηρό, όπου συνομίλησε με κατοίκους, ενώ είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει στάση και στο τοπικό δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο, όπου χαιρέτησε τους μαθητές και τον δάσκαλό τους και συζήτησε μαζί τους για τις ανάγκες του σχολείου.

Επόμενος σταθμός του Πρωθυπουργού μετά το Δημαρχείο ήταν στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατουσίου, όπου τον υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Καρδίτσας Τιμόθεος και τον ξενάγησε στον χώρο μαζί με τους επιτρόπους της Μονής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να δει τις εξαιρετικά καλοδιατηρημένες αγιογραφίες και να ενημερωθεί για την ιστορία της Μονής, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.



Ξεκίνησαν τα σχολικά γεύματα, με επέκταση σε επιπλέον 268 σχολεία

 


Με την ένταξη στο πρόγραμμα 268 επιπλέον σχολείων -που συνολικά φέτος φτάνουν 1.629- και  την συμμετοχή των μαθητών να ξεπερνά το 85%, με βάση την υποβολή των φετινών δηλώσεων των γονέων, ξεκίνησε χθες Δευτέρα το Πρόγραμμα Σχολικά Γεύματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για το 2022-2023, που υλοποιείται από τον ΟΠΕΚΑ.

Έχει εξασφαλιστεί προϋπολογισμός πάνω από 90,1 εκατ. ευρώ και τα σχολικά γεύματα φτάνουν σε περισσότερα σχολεία από κάθε άλλη φορά.

Καθημερινά θα διανέμονται 217.300 γεύματα, ενώ το πρόγραμμα έχει αναβαθμιστεί καθώς το διατροφολόγιο έχει πλέον προσαρμοστεί στις προτιμήσεις των παιδιών, ακολουθούνται  τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, ενώ οι πρώτες ύλες επιλέγονται με βάση την διατροφική τους αξία.



35.000 νέα «έξυπνα» φωτιστικά και λαμπτήρες Led σε εξωτερικούς χώρους στρατοπέδων


 

Υπογράφηκε η σύμβαση, ανάμεσα στην ΑΣΔΥΣ και την εταιρεία «Dasteri Systems» A.E., για την «Ενεργειακή αναβάθμιση του Συστήματος Φωτισμού Εξωτερικών Χώρων των Στρατοπέδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η σύμβαση προβλέπει την αντικατάσταση 35.404 φωτιστικών σημείων, με την εγκατάσταση σε πλήρη λειτουργία 35.404 τεμαχίων νέων «έξυπνων» φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου Led, συμπεριλαμβανομένης και της 10ετούς εγγύησης/συντήρησης καλής λειτουργίας από τον ανάδοχο.

Τα φωτιστικά θα εγκατασταθούν σε στρατόπεδα των μονάδων ξηράς, ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΚΙΧΝΕ.

Μετά την υλοποίηση της αναβάθμισης του συστήματος φωτισμού, το ενεργειακό όφελος για το ΥΠΕΘΑ αναμένεται να ξεπεράσει τις 26.000.000 KWh ετησίως, ενώ το οικονομικό όφελος προβλέπεται να ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η συγκεκριμένη επένδυση δίνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη δυνατότητα για την επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας και την πλήρη εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και εγκυκλίους.




«ΕΡΓΑΝΗ»: Θετικό το ισοζύγιο της απασχόλησης το Σεπτέμβριο και στο 9μηνο του 2022

 


Θετικό κατά 263.463 θέσεις εργασίας ήταν το ισοζύγιο της απασχόλησης στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 ενώ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, το ισοζύγιο ήταν επίσης θετικό κατά 26.238 θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Συγκεκριμένα:

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.261.137 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.997.674  (1.139.696 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων  ορισμένου χρόνου και 857.978 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εννεαμήνου του έτους ήταν θετικό κατά 263.463 θέσεις εργασίας.

Τον Σεπτέμβριο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 343.166 ενώ οι αποχωρήσεις σε 316.928 (131.312 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 185.616 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Σεπτεμβρίου ήταν θετικό κατά 26.238 θέσεις εργασίας.




Ξεκίνησε η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023

 



Ξεκίνησε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023.

Είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου της μνημονιακής επιτήρησης ή της ενισχυμένης εποπτείας.

Γεγονός επίσης είναι ότι και ο νέος Προϋπολογισμός καταρτίζεται σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας, καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο ενεργειακός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ρώσος Πρόεδρος στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα δεν έχουν ξεπεραστεί και οι αρρυθμίες που προκάλεσε όλο το προηγούμενο διάστημα στην διακίνηση αγαθών η πανδημία. 

Ο Προϋπολογισμός αυτός καλείται να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία, να υπηρετήσει την ανάπτυξη, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων για τη στήριξη της κοινωνίας και κυρίως των πιο ευάλωτων πολιτών. 

Η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας και στο στόχο επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας. Επιδιώκεται, παράλληλα η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, ενώ διασφαλίζονται ταυτόχρονα, τα περιθώρια για μόνιμα μέτρα, αλλά και για έκτακτες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας. Για το σκοπό αυτό έχει συμπεριληφθεί και στον Προϋπολογισμό του 2023 η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον 1 δισ. ευρώ για έκτακτες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται 11 παρεμβάσεις:


Η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης  για όλους.

Η αύξηση των συντάξεων από την 1/1/2023 που εκτιμάται στο 7%.

Η μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, που  μεσο-σταθμικά εκτιμάται στο 10%.

Τη διάθεση επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους του έκτακτου υγειονομικού προσωπικού.

Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορούν: Τη μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Θητείας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.

Την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στα 1.500  ευρώ και για συγκατοίκηση στα 2.000 ευρώ.

Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

Την παράταση της αναστολής του Φ.Π.Α. για τις νέες οικοδομές.

Την παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο.

Την εφαρμογή του πλαισίου δράσεων για τη νέα στεγαστική πολιτική, τις πρωτοβουλίες για τη νέα γενιά, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ..



Η Ελλάδα ενημερώνει Ο.Η.Ε. και Ε.Ε. για την εργαλειοποίηση των μεταναστών και τις πρακτικές βαρβαρότητας, που επιστρατεύει η Τουρκία

 


Η Ελλάδα προχωρά σε άμεση ενημέρωση τόσο του Ο.Η.Ε. όσο και της Ε.Ε. για το απάνθρωπο περιστατικό στον Έβρο, που αποδεικνύει ότι η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα την εργαλειοποίηση  των μεταναστών, εφαρμόζοντας αδιανόητες πρακτικές βαρβαρότητας. Επισημαίνει ότι οι 92 μετανάστες που διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τον Frontex, την Παρασκευή -όπως οι ίδιοι δήλωσαν- είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών, ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να περάσουν στην ελληνική πλευρά, εντελώς γυμνοί.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έχει ήδη ενημερώσει τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει ζητήσει και θα δει την ερχόμενη Δευτέρα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος:

έχει ενημερώσει την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο  Ίλβα Γιόχανσον και έχει αποστείλει σχετική επιστολή στους ομολόγους του των χωρών μελών της Ε.Ε..

με ανάρτησή του, απαντά στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών που προσπάθησε, με ύβρεις, να ρίξει την ευθύνη στην Ελλάδα, τονίζοντας: «Είναι μεγάλο θράσος οι Τούρκοι αξιωματούχοι να κατηγορούν την Ελλάδα για τη βάρβαρη, μεσαιωνική συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς σε 92 μετανάστες στον Έβρο. Τα γεγονότα έχουν καταγράψει οι αξιωματικοί του Frontex και είναι αδιαμφισβήτητα. Η Τουρκία οφείλει στοιχειωδώς να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να πάψει να προκαλεί και μάλιστα με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο».

Την ευθύνη των τουρκικών Αρχών επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο και η εκπρόσωπος του Frontex Paulina Bakula, υπογραμμίζοντας ότι οι αξιωματικοί της υπηρεσίας ανέφεραν ότι «οι μετανάστες βρέθηκαν σχεδόν γυμνοί και μερικοί από αυτούς με ορατά τραύματα». Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα τις συνθήκες που περιγράφουν οι ελληνικές Αρχές, προσθέτοντας ότι αξιωματικοί του Frontex συνεργάστηκαν με την Ελληνική Αστυνομία για να παράσχουν άμεση βοήθεια στους μετανάστες.




Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών: Οι Έλληνες πολίτες να αναχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία

 


«Δεδομένου ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία συνεχίζει να είναι ρευστή και επισφαλής, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι όσα αναφέρονται στις ανακοινώσεις του από 14 και 22 Φεβρουαρίου 2022, συνεχίζουν να ισχύουν».

«Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας».

«Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα. Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο».

Επισημαίνεται πως η πρεσβεία στο Κίεβο συνεχίζει να λειτουργεί με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str, Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr



Επιθέσεις από ανήλικους σε ταξί στην Θεσσαλονίκη

 



Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προχώρησαν τα σωματεία οδηγών ταξί, όπως λένε έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τα περιστατικά ανηλίκων που παίρνουν ταξί από την πιάτσα ζητούν να μεταφερθούν Δυτικά όπου τους επιτίθενται και τους ληστεύουν.

Οι οδηγοί μιλούν για μια συμμορία ανηλίκων από 3 ή 4 άτομα που τους οδηγεί σε περιοχή μεταξύ Διαβατών και Δενδροποτάμου. Έχουν καταγγελθεί τρία περιστατικά τις τελευταίες ημέρες. Οι δράστες χτυπούν τους οδηγούς και τους απειλούν με μαχαίρι.

Το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί “Ο Ερμής” επισκέφθηκε τη ΓΑΔΘ και ζήτησε μέτρα προστασίας μεταξύ των οποίων προτάθηκε η τοποθέτηση πλεξιγκλάς και σύνδεσης με την αστυνομία του κουμπιού κινδύνου που έχουν οι οδηγοί.





Ένας ακόμη άνδρας εμφανίστηκε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ για την 12χρονη

 


Ένας ακόμη άνδρας εμφανίστηκε εχθές αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ και εξετάστηκε ενόρκως στο πλαίσιο της διερευνόμενης υπόθεσης μαστροπείας εις βάρος της 12χρονης από τον Κολωνό.

Ο άνδρας που παρουσιάστηκε στην Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων ανέφερε ότι είναι χρήστης διαδικτυακής εφαρμογής γνωριμιών και κατέθεσε ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με την ανήλικη.

Όπως αναφέρθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, ο άνδρας εξετάστηκε και αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ. 

Η συμμετοχή του στην υπόθεση ερευνάται από τις Αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά, τις τελευταίες ημέρες,  έχουν προσέλθει αυτοβούλως πέντε άνδρες και έχουν καταθέσει για την υπόθεση.



Κρήτη: Γιατί άφρισε η θάλασσα μετά την κακοκαιρία

 


Άφρισε η θάλασσα στην Αγία Πελαγία της Κρήτης όπου από την κακοκαιρία του Σαββάτου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές σε οχήματα και καταστημάτα.

Εκτεταμένοι λευκοί αφροί, που σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες λάσπης κατά τόπους γίνονται καφέ, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ακτές της Κρήτης.

Η διευθύντρια ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Στέλλα Ψαρρά μιλώντας στο cretalive.gr εξηγεί πως είναι το αποτέλεσμα του τεράστιου όγκου βροχής που λόγω της κακοκαιρίας έπεσε τις προηγούμενες μέρες στην Κρήτη, δημιουργώντας τόνους λάσπης που κατέληξαν στη θάλασσα, μεταφέροντας εκεί φερτά υλικά μεταξύ των οποίων και μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Το πιθανότερο είναι πως τα θρεπτικά συστατικά προκάλεσαν κάποια έντονη ανάπτυξη πλαγκτονικών μικροοργανισμών, οι οποίοι σαν προϊόντα του μεταβολισμού τους απελευθερώνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον πολυσακχαρίτες, πρωτεΐνες και άλλα οργανικά συστατικά τα οποία με την ανάδευση και τον κυματισμό προκαλούν το φαινόμενο του αφρισμού (ανάλογο με τη μαρέγκα, όταν χτυπάμε το ασπράδι του αυγού που είναι πρωτεΐνη).

Σύμφωνα με την ίδια, δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο ή τοξικό. Όμως, για να ειπωθεί κάτι με ασφάλεια θα πρέπει να γίνει δειγματοληψία και ανάλυση. Το ΕΛΚΕΘΕ έχει πολλές φορές επισημάνει και προτείνει και στην Περιφέρεια Κρήτης την ανάγκη να συσταθεί ένα δίκτυο παρακολούθησης των ακτών, κάτι που όμως δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει, παρά τις σχετικές εξαγγελίες από την Περιφέρεια Κρήτης.

«Δεν το έχω δει ποτέ στην Κρήτη, θυμίζει εικόνες από πολύ πιο «πλούσιες» θάλασσες στη Β. Ευρώπη ή και το φαινόμενο που παρατηρήθηκε πέρσι στις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά που έφτασε με τα ρεύματα και στο Β.Α. Αιγαίο, μου κάνει τρομερή εντύπωση και είναι ενδιαφέρον να έχουμε κάποιο δείγμα», αναφέρει η επιστήμονας του ΕΛΚΕΘΕ.


Πηγή: cretalive.gr



Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στην Ρωσία

 


Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός της συντριβής του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους σε κατοικημένη συνοικία στην πόλη Γεΐσκ της Ρωσίας, από την οποία ξέσπασε γιγαντιαία φωτιά σε κτίριο της πόλης.



Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι το αεροσκάφος ήταν ένα Sukhoi -34 που συνετρίβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης ενώ από τη μεριά του το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη αφότου εκδηλώθηκε φωτιά σε έναν από τους κινητήρες του.



Η στιγμή που ο Τάκης Θεοδωρικάκος δείχνει στη Γιόχανσον την φωτό με τους 92 γυμνούς μετανάστες

 


Το φως της δημοσιότητας είδε ένα βίντεο που δείχνει τον Τάκη Θεοδωρικάκο στις Βρυξέλλες να δείχνει στην επίτροπο Γιόχανσον τη φωτογραφία με τους 92 γυμνούς μετανάστες:



Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέστειλε επιστολή στην Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικής Ασφάλειας Ίλβα Γιόχανσον και τους 27 ομολόγους του υπουργούς στην ΕΕ, τους οποίους ενημερώνει για τα γεγονότα και καταγγέλλει επίσημα την Τουρκία.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι το εξής:

«Αγαπητέ συνάδελφε,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σου σ' ένα τραγικό περιστατικό που συνέβη στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου. Στις 14 Οκτωβρίου, την ημέρα που συμμετείχα στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, άλλη μία προκλητική και απάνθρωπη ενέργεια έλαβε χώρα από πλευράς Τουρκίας. Το πρωί της 14ης Οκτωβρίου, στις 09:00, εβδομήντα οκτώ (78) παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν γυμνοί από αστυνομικούς της Συνοριακής φύλαξης λίγα μέτρα από την κοίτη του ποταμού Έβρου. Στις 10:30 άλλα δεκατέσσερα (14) άτομα επίσης γυμνοί εντοπίστηκαν στο ίδιο σημείο. Οι Έλληνες αστυνομικοί τους είχαν δει νωρίτερα να εισέρχονται στην Ελλάδα από την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου, με πλαστικές λέμβους. Συνολικά, εντοπίστηκαν 92 παράτυποι μετανάστες (61 υπήκοοι Αφγανιστάν, 3 υπήκοοι Ιράν, 4 υπήκοοι Μαρόκου, 3 υπήκοοι Μπαγκλαντές και 5 υπήκοοι Πακιστάν, εκ των οποίων 6 παιδιά).

Οι μετανάστες, που διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, ανέφεραν στους αστυνομικούς ότι μεταφέρθηκαν στην τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, σε περιοχή έναντι του σημείου που εντοπίστηκαν, με τουρκικά οχήματα, πριν επιβιβαστούν σε πλαστικές βάρκες για να περάσουν στο ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, είχαν πέσει θύματα ληστείας- σωματικών βλαβών-προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από προσωπικό των τουρκικών αρχών, οι οποίες τους υποχρέωσαν, μέσω απειλών και βίας, να περάσουν το ποτάμι.

Η Ελληνική Αστυνομία αμέσως μετά τον εντοπισμό των παράτυπων μεταναστών, ενημέρωσε την Frontex και ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης, σε συνεργασία με την Frontex.

Αγαπητέ συνάδελφε, με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για αυτό το προσβλητικό για την ανθρώπινη ζωή περιστατικό και να επαναλάβω τη μεγάλη μου ανησυχία για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα που μας απασχολεί όλους. Δυστυχώς, το τελευταίο απάνθρωπο περιστατικό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού και των ευρωπαϊκών αξιών.

Η Τουρκία όχι μόνο απέτυχε να εφαρμόσει πλήρως τις διεθνείς της υποχρεώσεις όπως απορρέουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους μετανάστες και να τους εργαλειοποιεί, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Η τελευταία σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση αυτών των ανθρώπων θα πρέπει να καταδικαστεί κατηγορηματικά και πλήρως από όλους.

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας διαβεβαιώσω ότι οι ελληνικές Αρχές θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο, στη βάση του σεβασμού των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και των δεσμεύσεων που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ και του μέλους Σένγκεν.

 Οι Αρχές μας δραστηριοποιούνται τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία, αποδίδοντας τη μέγιστη προσοχή στην προστασία τής ανθρώπινης ζωής και σεβόμενες τα άτομα που δικαιούνται διεθνή προστασία. Αυτό αποδεικνύεται απ' όλα τα πρόσφατα περιστατικά και τις επιχειρήσεις διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ελληνικών Αρχών υποστηρίζονται από την Frontex, εντός πολύ συχνά ενός ιδιαίτερα περίπλοκου και ασταθούς επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μεταναστευτική πίεση που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Ευρώπη, θα πρέπει να δράσουμε από κοινού, να συνεργαστούμε στενά εντός πνεύματος ειλικρινούς αλληλεγγύης».



Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης στο Ελληνικό


 

Μακαριότατε, κυρίες και κύριοι,



Σήμερα, ουσιαστικά γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου και της Αττικής συνολικά, καθώς ξεκινά και τυπικά το κύριο μέρος της ανάπλασης του Ελληνικού. Μία από τις μεγαλύτερες -αν όχι η μεγαλύτερη- πολεοδομική παρέμβαση στην Ευρώπη, σίγουρα ένα έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας.


Είκοσι-επτά μήνες από την έναρξη των πρόδρομων εργασιών, όταν και πάλι βρέθηκα εδώ, διαπιστώνω με χαρά ότι ήδη το χρονοδιάγραμμα τηρείται, αλλά και ότι οι αλλαγές γύρω μας είναι εμφανείς. Και είμαι σίγουρος ότι η σημερινή εκδήλωση θα δώσει μία νέα ώθηση στην πρόοδο αυτού του σπουδαίου έργου.


Είναι αλήθεια πως το περίφημο σύνθημα για τις μπουλντόζες του Ελληνικού έχει ακουστεί πολλές φορές ως τώρα. Αλλοτε για να κρύψει καθυστερήσεις και εμπόδια, που μάλιστα συχνά τροφοδοτούσαν και οι αντίπαλοι του έργου, και άλλοτε σηματοδοτώντας την αγωνία να γίνει γνωστό κάθε βήμα του ώστε επιτέλους να προχωρήσει.


Σήμερα, λοιπόν, δεν θα το επαναλάβουμε, γιατί τα λόγια έγιναν πράξη και στη θέση του πλέον υπάρχει η χειροπιαστή πραγματικότητα. Για να το πω διαφορετικά: και στο Ελληνικό, το είπαμε και το κάνουμε. Γιατί πράγματι αυτό το εμβληματικό έργο το πιστέψαμε και το προωθήσαμε από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε το τιμόνι του τόπου.


Λύνοντας με τόλμη τα πραγματικά τεράστια -ήταν μεγαλύτερα και από αυτά που περιμέναμε- προβλήματα που κληρονομήσαμε. Υπερβαίνοντας νομικές ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ανατρέποντας παρωχημένες νοοτροπίες αλλά και βαλτωμένες αντιλήψεις. Ένα κουβάρι που τελικά πέτυχαν να ξετυλίξουν τα αρμόδια Υπουργεία.


Θα μνημονεύσω ξεχωριστά, διότι έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, το Υπουργείο Ανάπτυξης, τον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Νίκο Παπαθανάση. Το Υπουργείο Οικονομικών, τον Χρήστο Σταϊκούρα, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Λίνα Μενδώνη, αλλά και τη διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας Lamda Development. Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλες και σε όλους.


Και τώρα στρεφόμαστε στο μέλλον, με το όραμα του Σπύρου Λάτση να παίρνει σάρκα και οστά. Ένα σχέδιο το οποίο θέλω να σας θυμίσω ότι γεννήθηκε πριν ακόμα μετεγκατασταθεί το αεροδρόμιο και ενώ ακόμα τα αεροπλάνα προσγειώνονταν και απογειώνονταν εδώ, στους διαδρόμους του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.


Η πρώτη σχετική συζήτηση στη Βουλή θυμάμαι έγινε το 2007. Ήμουν τότε νέος βουλευτής. Και αφού πέρασε από επτά χρόνια και «40 κύματα», το πράσινο φως για το έργο «άναψε» για τα καλά το 2014. Τότε υπεγράφη η σύμβαση και πάλι με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.


Έπειτα μεσολάβησαν, δυστυχώς, πολλές αναβολές. Ήταν η εποχή που ακούστηκαν τα πάντα: από τη διατήρηση των «κουφαριών», των ερειπίων του παλιού αερολιμένα μέχρι τη μετατροπή όλης της περιοχής σε κοινωνικό λαχανόκηπο. Γιατί η κυβέρνηση που ακολούθησε, αν και το 2016 τυπικά αποδέχτηκε τη λύση, δυστυχώς αντί να λύνει εκκρεμότητες δημιούργησε πολλές καινούργιες. Πότε με το πρόσχημα της αναθεώρησης της σύμβασης και πότε συνθηκολογώντας με την ελληνική γραφειοκρατία. Και έπρεπε να έρθει το καλοκαίρι του 2019 για να ξεκινήσει, επιτέλους, το έργο και οι εργασίες να ξεκινήσουν για τα καλά το καλοκαίρι του 2021.


Έκτοτε το «νερό μπήκε στο αυλάκι» και κυλάει ορμητικά. Και θα συνεχίσει να κυλάει ως ότου ένας χώρος που είχε αφεθεί στην τύχη του για σχεδόν 20 χρόνια να μετατραπεί -όπως είδαμε και στο σχετικό βίντεο- σε ένα μοναδικό οικοσύστημα αναψυχής, πρασίνου και πολιτισμού, τουρισμού και ιστορίας, αθλητισμού και παραγωγικού δυναμισμού, στεγαστικής πρωτοπορίας και συλλογικής αρμονίας.


Γιατί εδώ η οικονομική προκοπή πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή, ώστε το όφελος αυτής της μεγάλης, της σπουδαίας επένδυσης, να απλώνεται όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Προφανώς στους επενδυτές αλλά κυρίως στους πολίτες. Αυτό άλλωστε επιδιώκουμε και με κάθε μεγάλο επιχειρηματικό σχέδιο που υποδεχόμαστε στην πατρίδα μας.


Αυτά, όπως ξέρετε, είναι πολλά. Και φέτος, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, καταγράφηκε ρεκόρ όλων των εποχών στις άμεσες ξένες επενδύσεις, αισιοδοξούμε ότι αυτό θα σπάσει εκ νέου το επόμενο έτος. Πρόκειται για επενδύσεις με σημαντικό αντίκρισμα στα δημόσια έσοδα, στην τόνωση της απασχόλησης, την κινητοποίηση των τοπικών αγορών, για την υλοποίηση δηλαδή του κυβερνητικού προγράμματος, που θέλει την ανάπτυξη πραγματικά για όλους.


Γιατί το Ελληνικό, ενώ είναι ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς ούτε ένα ευρώ του φορολογούμενου, δημιουργεί έναν πολύ σημαντικό συλλογικό πλούτο. Θα προσθέσει, υπολογίζεται, 2,4 μονάδες στο Εθνικό Προϊόν, θα εισφέρει στη διάρκεια της ζωής του πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, θα δημιουργήσει παραπάνω από 70.000 νέες θέσεις εργασίας, θα δώσει ώθηση σε δεκάδες κλάδους της ελληνικής παραγωγής, κατασκευές αλλά και υπηρεσίες. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα τεράστιο έργο με θετικές συνέπειες σε πολλά επίπεδα της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής.


Ταυτόχρονα, και ίσως αυτό είναι και το πιο σημαντικό, η πρωτεύουσά μας στρέφεται επιτέλους προς τη θάλασσα, αξιοποιώντας τις μοναδικές ακτές της και μετασχηματίζοντας το παλιό αεροδρόμιο σε ένα τοπόσημο μίας νέας εποχής, αλλά και σε ένα νέο πόλο έλξης για επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Υπολογίζεται ότι μόνο το Ελληνικό μπορεί να προσθέσει 1 εκατομμύριο πρόσθετους τουρίστες που θα συρρεύσουν στην περιοχή για να θαυμάσουν το εμβληματικό πάρκο, να επισκεφτούν τους νέους χώρους πολιτισμού, τους χώρους ψυχαγωγίας, αναψυχής, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα καταστήματα.


Είναι, όμως, αρκετοί εκείνοι οι οποίοι θα επιλέξουν να μετοικήσουν, να ζήσουν σε αυτή την «έξυπνη» και πράσινη πόλη που γεννιέται μπροστά στη θάλασσα, συνδυάζοντας την ιδιωτική και την κοινοτική χρήση. Γιατί εδώ δεν διαμορφώνεται απλά το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της ηπείρου μας. Θέλω να επιμείνω σε αυτό: εδώ διαμορφώνεται ένα υπόδειγμα αειφόρου αναβάθμισης μίας ολόκληρης περιοχής που μάλιστα οικοδομείται με σεβασμό στην παρακαταθήκη και στη μοναδική ιστορική της ταυτότητα.


Όλα τα αρχαία και νεότερα μνημεία του τόπου θα συντηρηθούν και θα ενταχθούν αρμονικά στο πάρκο. Η ιστορική παράδοση του Ελληνικού άλλωστε είναι μακραίωνη. Όπως είδατε και στο σχετικό βίντεο, ανθρώπινη δράση καταγράφεται, ήδη, εδώ από το 3.000 π.Χ. Εδώ άλλωστε διασταυρώνονταν τρεις αρχαίοι Δήμοι: Αιξωνής, Αλιμούντος και του Ευωνύμου, με τα ίχνη τους να συναντιόνται σήμερα σε τρεις σύγχρονους Δήμους, κύριοι Δήμαρχοι, Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης, οι οποίοι εξάλλου θα είναι και οι πρώτοι ωφελημένοι από αυτό το σπουδαίο έργο.


Η ανάπλαση αυτή, λοιπόν, θα δώσει την ευκαιρία στο χθες να συνομιλήσει δημιουργικά με το σήμερα και θα ανοίξει διάπλατα και τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Ένα αύριο που το διαπερνά ήδη η απειλή της κλιματικής κρίσης, γι’ αυτό και η οικολογική διάσταση διαπερνά και πρέπει να διαπερνά όλες τις εργασίες της παρέμβασης: από την απορρύπανση του εδάφους και των υδάτων μέχρι την αναγέννηση του ρέματος των Τραχώνων ως διαδρομής περιπάτου με διαμόρφωση δρόμων μόνο για ποδήλατο, από την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος μέχρι την αναβάθμιση των τοπικών συγκοινωνιών.


Και από τη διαμόρφωση αυτού του μεγάλου, του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου, μέχρι τον οικολογικό σχεδιασμό όλων των κτιρίων αυτής της νέας πολιτείας. Με πιο εμβληματικό τον νέο πύργο κατοικιών, ένα πραγματικά εντυπωσιακό έργο, ο οποίος θα δώσει το στίγμα αυτής της συνολικής ανάπλασης συνδυάζοντας μια υψηλή, μια πρωτοπόρα για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αρχιτεκτονική αισθητική με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό, τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής.


Όλα αυτά δηλώνουν τον αναπτυξιακό και ταυτόχρονα κοινωνικό χαρακτήρα του έργου που γιορτάζουμε σήμερα. Δηλώνουν, όμως, και την αντοχή της ελληνικής οικονομίας μας μέσα σε ένα ασταθές διεθνές τοπίο: τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Γιατί παρά τα εμπόδια, τα μεγάλα έργα στον τόπο μας προχωρούν. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, το Μετρό έφτασε στον γειτονικό Πειραιά. Ενώ απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια η πολιτεία υψώνει συνεχώς αναχώματα ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.


Πράγματι, οι συμπολίτες μας δοκιμάζονται. Αντιλαμβάνονται με ωριμότητα, ωστόσο, το μέγεθος των προκλήσεων και νιώθουν την κυβέρνηση δίπλα τους, ενώ διαπιστώνουν ότι δεν κάνει βήμα πίσω από το πρόγραμμά της. Ό,τι είπαμε το κάνουμε.


Και όπως μέχρι και τώρα, έτσι κι αυτή η παγκόσμια δυσκολία θα μετατραπεί τελικά σε μια εθνική επιτυχία.


Εύχομαι, λοιπόν, καλή δουλειά και γρήγορα αποτελέσματα σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο της ανάπλασης του Ελληνικού, για το καλό της Αθήνας, της Αττικής και ολόκληρης της χώρας. Σας ευχαριστώ, και πάλι συγχαρητήρια για τη σπουδαία δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα.