Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Ξεκίνησε η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023

 



Ξεκίνησε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023.

Είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου της μνημονιακής επιτήρησης ή της ενισχυμένης εποπτείας.

Γεγονός επίσης είναι ότι και ο νέος Προϋπολογισμός καταρτίζεται σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας, καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο ενεργειακός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Ρώσος Πρόεδρος στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα δεν έχουν ξεπεραστεί και οι αρρυθμίες που προκάλεσε όλο το προηγούμενο διάστημα στην διακίνηση αγαθών η πανδημία. 

Ο Προϋπολογισμός αυτός καλείται να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία, να υπηρετήσει την ανάπτυξη, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων για τη στήριξη της κοινωνίας και κυρίως των πιο ευάλωτων πολιτών. 

Η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας και στο στόχο επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας. Επιδιώκεται, παράλληλα η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, ενώ διασφαλίζονται ταυτόχρονα, τα περιθώρια για μόνιμα μέτρα, αλλά και για έκτακτες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας. Για το σκοπό αυτό έχει συμπεριληφθεί και στον Προϋπολογισμό του 2023 η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον 1 δισ. ευρώ για έκτακτες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται 11 παρεμβάσεις:


Η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης  για όλους.

Η αύξηση των συντάξεων από την 1/1/2023 που εκτιμάται στο 7%.

Η μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, από την 1η Ιανουαρίου 2023, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, που  μεσο-σταθμικά εκτιμάται στο 10%.

Τη διάθεση επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους του έκτακτου υγειονομικού προσωπικού.

Μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορούν: Τη μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Θητείας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και την ειδική πρόσθετη αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.

Την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στα 1.500  ευρώ και για συγκατοίκηση στα 2.000 ευρώ.

Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

Την παράταση της αναστολής του Φ.Π.Α. για τις νέες οικοδομές.

Την παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο.

Την εφαρμογή του πλαισίου δράσεων για τη νέα στεγαστική πολιτική, τις πρωτοβουλίες για τη νέα γενιά, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ..



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου