Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Μειώστε το Κράτος ή πτωχεύουμε!



Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να διατηρήσει ένα τεράστιο Δημόσιο αλλά την ίδια ώρα, επειδή αυτό συνδέεται με τις επενδύσεις, θέλει να τις περιορίζει. Κυνηγάμε την ουρά μας, πιστεύοντας στα λεφτόδεντρα…

Φέρνω στον νου μου μια σουρεαλιστική εικόνα: να βρεθούμε όλοι μαζί σε ένα αμφιθέατρο, σε μία πλατεία, κάπου τέλος πάντων που να μπορούμε να πούμε τον πόνο μας. Kι αφού κάποια στιγμή, σταματήσουμε να βρίζουμε τον Τσίπρα, ο καθένας να σηκώσει το δικό του πανό με το αίτημά του. Αγρότες, επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι ή ό,τι άλλο αδικημένο μπορεί να υπάρχει στην αγορά. Και να φωνάξει  κάθε διαμαρτυρόμενος  εναντίον ποιού κάνει απεργία και τι ζητάει.

Εντάξει, όλοι θα πουν για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Αλλά αυτό που θέλει ο καθένας σίγουρα, είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ζητάει ο διπλανός του. Το δίκιο του αγρότη είναι το άδικο του γιατρού και το «κεκτημένο» του δημοσίου υπαλλήλου η ζημιά που γίνεται στον ελεύθερο επαγγελματία. Οπότε, ύστερα από ώρα, θα πέσει η πρώτη σφαλιάρα και στο τέλος όλοι θα γίνουμε ένα κουβάρι μπουνιές και κλωτσιές, όπως στο γαλατικό χωριό.

Γιατί ακριβώς απεργούμε; Εδώ υπάρχει ένας κουμπαράς που πρέπει να γεμίσει με ένα συγκεκριμένο ποσό. Αυτό το ποσό είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να τον γεμίζει με τις επιλογές της, διατηρώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα να συνεχίζει να τον αδειάζει για να συντηρεί τις λειτουργίες του κράτους. Δύσκολη δουλειά και επικίνδυνη. Τόσο επικίνδυνη που απορεί κανείς με τη μανία κάποιων να αναλάβουν την εξουσία προκειμένου να διαχειριστούν ένα χρεοκοπημένο κράτος. Αν δεν το αποδίδαμε σε ψυχοπαθολογικούς λόγους –ο τοξικομανής της αρχομανίας δεν συνειδητοποιεί το πάθος του- θα υποθέταμε ότι κάποιοι θρασύτατοι πλιατσικολόγοι μπήκαν στην μάχη να αρπάξουν ό,τι μπορούν και να φύγουν…

Πέρα από κει όμως, όλοι εμείς που απεργούμε για την απαλλαγή μας από το γέμισμα του κουμπαρά, δεν μας περνάει από το μυαλό να διαμαρτυρηθούμε για το ποιος τον αδειάζει. Δεν μας απασχολεί η μείωση του Δημοσίου, ο περιορισμός του Κράτους και το αυστηρό όριο των συντάξεων, στα 65. Αδιαφορούμε εν τω μεταξύ, και για το ότι το απαράδεκτο ελληνικό κράτος επιμένει να κρατάει μακριά αυτούς που θα συνέβαλαν απλόχερα, στο γέμισμά του (ελληνικά κεφάλαια του εξωτερικού, ντόπιες και ξένες επενδύσεις κτλ).

Αν δεν παράγουμε πλούτο, κανείς απεργός δεν πρόκειται να σωθεί. Ο κουμπαράς θέλει γέμισμα, αλλιώς θα μας πάρουν και το τελευταίο ευρώ

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για να διατηρήσει, όσο μπορεί, ένα τεράστιο Δημόσιο και ταυτόχρονα, επειδή αυτό συνδέεται με τις επενδύσεις, να τις περιορίζει όσο μπορεί. Αλλά σε μας, το ζήτημα είναι δευτερεύον! Η βασική αιτία όλων μας των προβλημάτων είναι δεύτερης σημασίας για τα αιτήματα των απεργιών μας. Προέχει μόνο, ο αυτιστικός μας προσδιορισμός  στο στενό συντεχνιακό περιβάλλον.

Κυνηγάμε συνεχώς την ουρά μας, πιστεύοντας ακόμα στα λεφτόδεντρα! Ολοι συνδεόμαστε με το κράτος και δεν θέλουμε να το χάσουμε από το εισόδημά μας, μέρος του οποίου είναι κάποια σύνταξη των γονιών, κάποια επιδότηση ή κάποια συναλλαγή έργου. Ομως δεν γίνεται έτσι. Το κράτος πτώχευσε και πρέπει να σταματήσει να ξύνει τον πάτο του κουμπαρά. Και όχι μόνο αυτό. Γρήγορα, πολύ γρήγορα, επιβάλλεται να έρθουν μεγάλα κεφάλαια που βρίσκονται έξω από φόβο και ανασφάλεια.

Αν δεν παράγουμε πλούτο, κανείς απεργός δεν πρόκειται να σωθεί. Ο κουμπαράς θέλει γέμισμα, αλλιώς θα μας πάρουν και το τελευταίο ευρώ. Θα μου πεις, ποιος θα κάτσει να τα σκεφτεί όλα αυτά; Τώρα βρίζουμε τον Τσίπρα, πριν τον Σαμαρά και πάει λέγοντας.

Αλλά ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει με τους απεργούς. Aυτοί που ψήφισαν τον Τσίπρα τώρα τον εκβιάζουν, ταλαιπωρώντας τους συμπολίτες τους; Εμείς βρε σύντροφοι, σταθεροί ήμασταν και πριν και τώρα. Μια ζωή ξέρουμε καλά τι φταίει και το λέμε ξεκάθαρα. Εσείς πηδάτε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι να σας ταΐσει το κράτος. Πάλι εμείς θα την πληρώσουμε;



Ανδρέας Ζαμπούκας
Πηγή : protagon.gr


Πόσο πάει μια γυναίκα στον τζιχάντ! Ο «ιερός» πόλεμος και οι «ανίερες» σκλάβες



Όταν βλέπει κάποιος αυτή την φωτογραφία της Ομοσπονδίας Βόλλεϋ του Ιράν δεν γίνεται να μην αναρωτηθεί:

α) Οι αθλήτριες της φωτογραφίας επέλεξαν μόνες τους να παίζουν το αγαπημένο τους άθλημα με το μειονέκτημα αυτής της άβολης στολής;

β) Αν δεν το επέλεξαν ποιος επιβάλλει τον περιορισμό τους, να παιδεύονται αντί να βοηθιούνται να αναπτύξουν την κλίση τους;

γ) Πώς γίνεται ενώ τους επιτρέπεται να παίζουν το άθλημα που αγαπούν, την ίδια στιγμή να τους απαγορεύεται να το παρακολουθήσουν αν παίζεται από άντρες;

δ) Το πώς είναι ντυμένες ως αθλήτριες ενδιαφέρει ή όχι όλους εμάς; Ενδιαφέρει ή όχι τους διεθνείς φορείς του αθλητισμού;

ε) Και τελικά αυτοί οι περιορισμοί αυτών των αθλητριών της φωτογραφίας είναι υπόθεση και δική μας; Έχουμε όλοι οι υπόλοιποι μια ευθύνη για αυτό; Πρέπει κι εμείς να μείνουμε σιωπηλοί ή όχι στην έλλειψη ελευθερίας που προδίδει η φωτογραφία;

στ) Και συνακόλουθα πρέπει αυτές οι ίδιες οι αθλήτριες να έχουν την ευκαιρία να μας πουν τι θέλουν; Έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν όπως αυτές επιλέγουν (μέσα πάντα σε ένα διεθνώς αποδεκτό κανόνα) χωρίς άλλους μη αθλητικούς περιορισμούς; Κι αυτό τους το δικαίωμα ποιος θα το υπερασπιστεί; Πρέπει να βρεθεί κάποιος εντός ή εκτός αυτής της ομοσπονδίας;

Όλοι συμφωνούμε ότι ο αθλητισμός αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που πρεσβεύει βασικές αρχές στον τρόπο που ζούμε.

Κι όμως όλες αυτές οι ευγενείς αρχές παραβιάζονται βάναυσα όταν έρχεται η γυναίκα στο προσκήνιο σε χώρες όπως το Ιράν, η Σ. Αραβία, η Λιβύη κ.λπ. και σίγουρα σε περιοχές του ISIS.

Αναφέρθηκα στην φωτογραφία αυτήν με τα αισθήματα και τα ερωτήματα που δημιουργεί μόλις την αντικρίσεις γιατί πολύ εύκολα μπορεί ο καθείς να αντιληφθεί την διείσδυση των αρχών μιας υπερυσυντηρητικής και ακραία ερμηνείας του Κορανίου σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας των γυναικών στον ισλαμικό κόσμο και πως αυτές οι αντιλήψεις μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις που ζούμε αυτόν τον καιρό με πρωταγωνιστές τους τζιχαντιστές.

Κάποιοι θα σπεύσουν να αναρωτηθούν, πώς είναι δυνατόν να συγκρίνω αυτές τις δυο καταστάσεις. Ως απάντηση θα σας δώσω ένα αγαπημένο μου ποίημα:

«Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.
 Δεν ήμουν τσιγγάνος.
 Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.
 Δεν ήμουν κομμουνιστής. 
Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα. 
Δεν ήμουν Εβραίος. 
Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα, 
Δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…

Γιά σένα που νομίζεις.. 
ότι η δική σου σειρά δε θα φτάσει ποτέ..
 ότι επειδή ακόμη δε χρειάστηκε να πας στο νοσοκομείο
και να σε διώξουν
 γιατί δεν έχεις λεφτά.. 
Οτι επειδή ακόμη έχεις ένα πιάτο φαί, δε θα στο πάρουν. 
Οτι ακόμη δε σου πήραν το σπίτι του πατέρα σο υ
για χρέη στο Δημόσιο, θα τη γλυτώσεις
. Οτι επειδή το παιδί σου ακόμη είναι στο σχολείο, θα συνεχίσει..
. Οτι η ζωή σου δεν επηρεάζεται από εκείνη του διπλανού σου..».

Ας γυρίσουμε όμως στο Κοράνι.

Στο Κοράνι, λοιπόν, είναι έκδηλη η μονομέρεια υπέρ των ανδρών και η υποτίμηση της γυναίκας.

«Οι άνδρες είναι ανώτεροι των γυναικών, ένεκα της ιδιότητος δι’ ής ο Θεός ύψωσε τους μεν επι των δε, και διότι οι άνδρες προικίζουσι τας γυναίκας εκ του πλούτου αυτών» (4:38).

Η όλη δομή και φύση της ισλαμικής κοινωνίας και η θέση της γυναίκας καθορίζονται από την Σαρία. Η Σαρία προβλέπει μόνον τον οικιακό βίο για την γυναίκα.

Η αποστολή της βρίσκεται κυρίως στο σπίτι και την ανατροφή των τέκνων του ανδρός της, καθώς η ισλαμική οικογένεια έχει αυστηρά ανδροκρατούμενη γραμμή.

Η γυναίκα είναι «περιουσία» του άνδρα. Για τον άνδρα φανατικό μουσουλμάνο ο Αλλάχ έπλασε τους άνδρες να στηρίζουν δυναμικά το τζιχάντ και τις γυναίκες να γεννούν παιδιά.

Το καλύτερο πράγμα για έναν άνδρα είναι το τζιχάντ και το καλύτερο για μια γυναίκα είναι να αποτελεί παραδειγματική μητέρα και να μεγαλώνει τα παιδιά της στον δρόμο του Αλλάχ.

Ένα άλλο σημείο που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την άθλια και κτηνώδη μεταχείριση των γυναικών που συλλαμβάνονται όπου προελαύνει το ISIS, είναι αυτό που αναγνωρίζει την δουλεία για τον εχθρό – αιχμάλωτο πολέμου, για τον άπιστο.

Προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρεξηγήσεων θα ήθελα στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω ότι η ιστορία του Ισλάμ μπορεί να είναι μια πορεία βιαιοτήτων και ποταμών αίματος η οποία γεννήθηκε μέσα από σκληρές εμφύλιες συγκρούσεις στην Χερσόνησο της Αραβίας και εξαπλώθηκε με αιματηρούς πολέμους.

Μπορεί να είναι βουτηγμένη στο αίμα δεν είναι όμως μια βίαιη θρησκεία που προπαγανδίζει την σκληρότητα και την σύγκρουση.

Οι αλλαγές όμως που σημειώνονται στον ισλαμικό κόσμο και απειλούν τους παραδοσιακούς δεσμούς φέρνουν στην επιφάνεια ακραία στοιχεία που έχουν πάρει την πρωτοβουλία και ηγούνται των εξελίξεων. (αυτό όμως είναι θέμα για ένα άλλο άρθρο)

Ας γυρίσουμε λοιπόν στην πολλαπλή κακοποίηση της γυναίκας σε αυστηρό μουσουλμανικό περιβάλλον το οποία ο ανεπτυγμένος κόσμος, οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ ανέχονται χωρίς να κάνουν τίποτα,καθώς οι χώρες αυτές,είναι μέλη του.

Έτσι λοιπόν οι τζιχαντιστές ερμηνεύοντας το Κοράνι με τρόπο που ικανοποιεί τα πιο άγρια και πρωτόγονα ένστικτα του ανθρώπου συλλαμβάνουν τις «άπιστες» και τις πωλούν σαν σκλάβες του σεξ αφού πρώτα τις έχουν οι ίδιοι κακοποιήσει σεξουαλικά.

Γυναίκες και παιδιά ηλικίας ακόμη και 9 ετών πωλούνται σε μεμονωμένους άνδρες ή κρατούνται σε σπίτια ανδρών του Ισλαμικού Κράτους και βιάζονται μαζικά από μαχητές όταν επιστρέφουν από τη γραμμή του πυρός.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες γυναικών που έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης του ΙSIS αποκαλύπτουν την ασύλληπτη ωμότητα και φρίκη με την οποία οι τζιχαντιστές επιβάλλουν καθεστώς τρόμου στον γυναικείο πληθυσμό της Μέσης Ανατολής που καταλαμβάνουν.Σοκάρουν οι μαρτυρίες για σαδιστικές σεξουαλικές πράξεις.

Η εντεταλμένη του ΟΗΕ για ζητήματα σεξουαλικής βίας, Ζαΐναμπ Μπανγκούρα επιβεβαίωσε τις τιμές που κυκλοφορούν σχετικά με την πώληση των κοριτσιών στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τιμές ξεκινούν από τα 124 δολάρια για μια έφηβη και φθάνουν μέχρι τα 165 δολάρια για ένα κορίτσι από ενός μέχρι εννέα ετών…

Τα κορίτσια αρχικά «προσφέρονται» στους επικεφαλής του ISIS, έπειτα πωλούνται σε ξένους μαχητές ή ευκατάστατους άνδρες από χώρες της Μέσης Ανατολής και στη συνέχεια προσφέρονται και πάλι στους τζιχαντιστές σε χαμηλότερη τιμή.

Ιδιαίτερα στο στόχαστρο βάζουν τις γυναίκες της μειονότητας των Γιαζίντι, οι οποίες βιάζονται, υποδουλώνονται, εκπορνεύονται και εξωθούνται σε σεξουαλικές πράξεις ακραίας βαναυσότητας.

Μάλιστα μια γυναίκα τζιχαντιστή ανέλυσε πρόσφατα στο περιοδικό προπαγάνδας του ΙΚ «Dabiq» πως ο βιασμός γυναικών Γεζίντι θεωρείται αποδεκτός, επειδή «συγχωρείται από το Κοράνι».

«Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τη νοοτροπία των ανθρώπων που διαπράττουν τέτοια εγκλήματα», σχολίασε η Ζαΐναμπ Μπανγκούρα και περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθεί το Ισλαμικό Κράτος για την εκμετάλλευση των κοριτσιών:

«Αφού επιτεθούν σε ένα χωριό, οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους χωρίζουν τις γυναίκες και τους άνδρες και στη συνέχεια εκτελούν τα αγόρια και τους άνδρες άνω των 14 ετών. Μετά διαχωρίζουν τις μητέρες από τις γυναίκες, γδύνουν τα κορίτσια και εξετάζουν αν είναι παρθένες, το μέγεθος του στήθους τους και την ομορφιά τους. Οι νεαρότερες και αυτές που θεωρούν ομορφότερες παρθένες πετυχαίνουν υψηλότερες τιμές και αποστέλλονται στη Ράκα, προπύργιο του ΙΚ».

Μια γυναίκα Γεζίντι που κατάφερε να δραπετεύσει από τα σκλαβοπάζαρα είπε στο CNN:

«Ξεχωρίζουν κάθε φορά 50 από εμάς και μας βάζουν σε σειρές των 10. Μας λένε να μην κουνηθούμε και να μην κλάψουμε, αλλιώς θα μας χτυπήσουν. Οι άνδρες έρχονται και περιγράφουν πώς θέλουν να είναι το κορίτσι που θα πάρουν και στη συνέχεια επιλέγουν».

Η Ζαΐναμπ Μπανγκούρα εξήγησε ότι η επιλογή των κοριτσιών που θα ικανοποιήσουν τα γούστα των κατακτητών ακολουθεί μια ιεραρχία:

«οι σεΐχηδες επιλέγουν πρώτοι, στη συνέχεια οι εμίρηδες και μετά οι μαχητές. Συνήθως παίρνουν τρία με τέσσερα κορίτσια ο καθένας και τα κρατάνε για περίπου έναν μήνα και όταν βαρεθούν μια κοπέλα, τη στέλνουν πίσω στην αγορά. Στα σκλαβοπάζαρα οι αγοραστές κάνουν μεγάλα παζάρια και ρίχνουν τις τιμές υποτιμώντας τα κορίτσια λέγοντας ότι είναι άσχημες ή ότι έχουν μικρό στήθος».

Πώς αντιδρά το ISIS σε αυτήν την κατάσταση;

Καταρχάς, σύμφωνα με το Reuters, σύστησε υπηρεσία λαφυραγώγησης για τη διαχείρηση της δουλείας!

Και δεύτερον, εξέδωσε έναν λεπτομερή κανόνα για το πώς οι ιδιοκτήτες σκλάβων πρέπει να συνευρίσκονται σεξουλικά μαζί τους!

Οι οδηγίες αυτές αποτελούν μια φετφά, δηλαδή θρησκευτικό διάταγμα με το οποίο η οργάνωση προσπαθεί να ερμηνεύσει ή να παρερμηνεύσει με τον δικό της μισαλλόδοξο, ρατσιστικό και βάρβαρα πρωτόγονο τρόπο στίχους απο το Κοράνι.

Το ISIS αποτελεί την πλέον ακραία σαλαφιστική, φονταμεταλιστική εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ και, κατά κάποιον τρόπο, μετεξέλιξη της Al Qaeda μακράν όμως πιο οργανωμένο, συγκροτημένο, μαζικό, δυναμικό και αξιόμαχο μόρφωμα απ’ όσα κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί.

Είναι ανάγκη πλέον η διεθνής κοινότητα να αντιδράσει. Θα τολμούσα να πω να αντιδράσει δυναμικά. Ο κίνδυνος αυτής της λαίλαπας δεν γνωρίζει σύνορα.

Δεν γνωρίζει λαούς, κράτη, αξίες.

Είναι εξίσου αναγκαίο όμως να αντιδράσει και το μετριοπαθές Ισλάμ σε αυτόν τον πόλεμο. Σε αυτήν τη βαρβαρότητα. Να καταγγείλει,να απομονώσει και να καταδιώξει τους αιμοσταγείς μακελάρηδες του ISIS καταδεικνύοντας πως η πεμπτουσία της θρησκείας αυτής είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις φρικαλέες πρακτικές των τζιχαντιστών αλλά και άλλων ακροτήτων.



Γράφει η Βάσω Κόλλια
Πολιτικός Επιστήμων, τέως Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, ECWT-High Level Commission member
Πηγή : tribune.gr


Σαν σήμερα η μεγαλύτερη τραγωδία για την ΠΑ με τους 63 νεκρούς του C-130 στο όρος Όθρυς



Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 1991 μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό τη Νέα Αγχίαλο. Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση το στίγμα του αεροσκάφους χάνεται από το ραντάρ. Έπειτα από τρεις ημέρες έρευνας, το πρωί της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου κυβερνήτης στρατιωτικού ελικοπτέρου που συμμετείχε στις έρευνες αναγνωρίζει τα συντρίμμια του C-130 στην κορυφή Τσατάλι του όρους Όθρυς σε υψόμετρο 1.520.

Κανένας από τους 63 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες επέζησε της πρόσκρουσης. H δίκη άρχισε έπειτα από τρία χρόνια και εννέα μήνες, στις 4 Νοεμβρίου 1994 στο Αεροδικείο Αθηνών, με μοναδικό κατηγορούμενο – για παράβαση στρατιωτικού καθήκοντος εν καιρώ μερικής επιστράτευσης, για ανθρωποκτονία κατά συρροήν και εξ αμελείας και για καταστροφή αεροπλάνου – τον Επισμηναγό Στέφανο Τίγκα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου την ημέρα του δυστυχήματος. Ύστερα από μια σύντομη αλλά γεμάτη ένταση δίκη μόλις δύο εβδομάδων, το Αεροδικείο επέβαλε στον απόστρατο πλέον επισμηναγό φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή.


Ο κ. Τίγκας πάντως έπειτα από έναν χρόνο και δύο μήνες, στις 19 Ιανουαρίου 1996, κρίθηκε παμψηφεί αθώος από το Διαρκές Αναθεωρητικό Αεροδικείο. Οι συγγενείς των θυμάτων είχαν μιλήσει για δίκη - παρωδία και κατηγόρησαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για απόκρυψη εγγράφων. Το μοιραίο αεροσκάφους της Π.Α. τύπου C-130 με αριθμό 748 είχε απογειωθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 1991, λίγο πριν από το μεσημέρι, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στο πλαίσιο διατεταγμένης αποστολής που είχε σχέση με την εμπλοκή της χώρας μας στα γεγονότα του Περσικού.


 Ο προορισμός του σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΕΘΑ ήταν η Κρήτη, αλλά έπρεπε πρώτα να πάρει προσωπικό από την 111 ΠΜ (Αγχίαλο) που στη συνέχεια θα μετέφερε στην 115 ΠΜ (Χανιά) και στο Τυμπάκι. Το αεροσκάφος βρισκόταν περίπου 38 χιλιόμετρα από την Αγχίαλο, όταν ξαφνικά χάθηκε από το ραντάρ χωρίς προηγουμένως να έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα από τον κυβερνήτη του επισμηναγό (Ι) Δ. Μπίνα.



Πηγή 


Η ημέρα ενός ιπτάμενου της πολιτικής αεροπορίας



Η ημέρα ενός πιλότου της πολιτικής αεροπορίας.

Δείτε το video : 







Πηγή : boldmethod.com


Ντόρα Μπακογιάννη : Υποβάθμιση της θέσης της Ελλάδας εντός της ζώνης Σένγκεν


Ερώτηση της πρώην Υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και βουλευτή της Ν.Δ. για το μεταναστευτικό :

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεθοδεύεται εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ενίσχυση των συνοριακών υποδομών της ΠΓΔΜ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. 
Ο σχεδιασμός, μάλιστα, αφορά στη δημιουργία σχετικών εγκαταστάσεων εντός της επικράτειας της ΠΓΔΜ, μακριά από την ελληνική μεθόριο. 
Για την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, προωθείται η ιδέα να χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Κομισιόν. 
Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση κράτους - μη μέλους της Ε.Ε. και ταυτόχρονα πρωτοφανή κίνηση σε βάρος της Ελλάδας, η οποία ούτως ή άλλως χρειάζεται υποστήριξη στα σύνορά της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. 
Αντί να σχεδιαστούν υποδομές στα ελληνοτουρκικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια), που αποτελούν και σύνορα της Ε.Ε., προωθούνται λύσεις που μετά βίας μπορούν να θεωρηθούν «κοινοτικές», υποβαθμίζοντας δραματικά τη θέση της Ελλάδας εντός του χώρου Σένγκεν.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Κατά πόσο η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τους ανωτέρω σχεδιασμούς; Έχει παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

2. Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση, προκειμένου να διαφυλαχθεί η θέση της Ελλάδας στη ζώνη Σένγκεν;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη


Σόιμπλε: Ο Τσίπρας έλεγε ανοησίες -Ο Σαμαράς δεν ήθελε τις μεταρρυθμίσεις



Την άποψη ότι η Γερμανία δεν επέβαλε απολύτως τίποτα στην Ελλάδα εξέφρασε σε συνέντευξή του στον Ζαν Κατρεμέρ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE.

Στο ντοκιμαντέρ «Ελλάδα, η επόμενη μέρα» το οποίο πρόκειται να προβληθεί το βράδυ της Τρίτης από το γαλλο-γερμανικό δίκτυο ARTE, ο τσάρος της γερμανικής Οικονομίας τονίζει επίσης ότι στην πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν υπήρξε καμία γερμανική «υπαγόρευση»

Αποκαλυπτικός, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, την ελληνική οικονομία, το δημοψήφισμα και την πρόταση για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Καμία έκπληξη η νίκη Τσίπρα τον Ιανουάριο 

Ο ίδιος δεν εξεπλάγη καθόλου από την νίκη Τσίπρα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου καθώς όπως εξηγεί ήταν κάτι που περίμενε και λόγω τω δημοσκοπήσεων και λόγω της «διστακτικής πολιτικής» που ακολουθούσε ο Αντώνης Σαμαράς τους τελευταίους 6 μήνες της διακυβέρνησής του.

Η άγνωστη συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε στο Βερολίνο, πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όμως προχωράει σε μία ακόμα αποκάλυψη αναφέροντας ότι είχε συναντήσει τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ σε μία συνάντησή τους που έλαβε χώρα στο Βερολίνο.

«Είχε έρθει στο Βερολίνο και είχαμε μία μακρά συζήτηση. Ήταν τότε που μου εξήγησε ότι θεωρεί λανθασμένη την πολιτική μας, αλλά ότι ευχόταν φυσικά να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ανεξάρτητα οποιουδήποτε αποτελέσματος. Εγώ του απάντησα τότε: Αν υπόσχεστε στους ψηφοφόρους σας ότι θα παραμείνετε στο ευρώ χωρίς να εφαρμόζετε τους όρους των προγραμμάτων βοήθειας, λοιπόν, θα κάνετε μία υπόσχεση που δεν θα καταφέρετε να κρατήσετε. Το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, το μόνο ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου ήταν πως θα κατάφερνε να βγει από την παγίδα που ο ίδιος έβαλε στον εαυτό του», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε που στη συνέχεια αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν ιδεολογικές προκαταλήψεις απέναντι σε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Τσίπρας για τις πολεμικές αποζημιώσεις δεν έλεγε την αλήθεια, έλεγε ανοησίες»

Στην ερώτηση πως εξέλαβε τις προσωπικές επιθέσεις σε βάρος του από τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, αλλά και από την προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ που τον παρουσίαζε ως τον βασανιστή της χώρας, αλλά και στην ερώτηση για το γεγονός ότι παρουσιάστηκε ως ναζί, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απαντά ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν τον έθισε προσωπικά.

«Δεν με ενόχλησε προσωπικά, αλλά μου προκάλεσε δυσπιστία έναντι των πολιτικών που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους χρησιμοποιώντας τέτοιες ρητορικές. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πριν και μετά τις εκλογές ότι αν η Γερμανία πλήρωνε στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που έκαναν οι ναζί κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, αυτό θα απορροφούσε το σύνολο του δημόσιου χρέους. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό  του, δεν εκπληρώνει το καθήκον του που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες, μπορούν να στραφούν μόνο ενάντια όσων τις λένε. Γιατί αν ήμουν Έλληνας θα έλεγα: Με δεδομένο ότι υπάρχει κάποιος που μας χρωστά τόσα πολλά χρήματα, γιατί θα έπρεπε εγώ να κάνω οικονομίες; Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει την πολιτική στην Ελλάδα».

Τι συνέβαινε στην Ελλάδα πριν το 2009

Όσον αφορά στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας η οποία εξακολουθεί να έχει τεράστια προβλήματα σε αντίθεση με αυτές τις Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει  πως το ζήτημα  του κατά πόσον η πολιτική λιτότητας είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος είναι ένα θέμα που συζητείται τακτικά και τονίζει ότι πρέπει να θυμόμαστε την κατάσταση στην Ελλάδα πριν το 2009.

«Το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν 15% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15% επίσης. Μια οικονομία με αυτά τα στοιχεία δείχνει πως λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητές της.

Μπορεί για ένα διάστημα να λειτουργήσει, αλλά θα έρθει κάποια στιγμή που δεν βρίσκεται κανείς για να τη δανείσει. Αυτή ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα.  Όταν οι αγορές σταμάτησαν να δανείζουν χρήματα , στις αρχές του 2010, τους είπαμε: Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σας βοηθήσουμε να εξοικονομήσετε χρόνο, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή σας με πολύ ευνοϊκούς όρους, αλλά, φυσικά, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να βάλετε σε τάξη την οικονομία σας. Αυτό λέγεται ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει πως αυτός είναι ο λόγος που χρειάζονται υπεύθυνοι ηγέτες σε μία χώρα, ώστε να εξηγήσουν στους πολίτες τους πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να ζήσουν καλύτερα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, επαναλαμβάνει ο κ. Σόιμπλε, υφίσταται ένα αδύναμο και δυσλειτουργικό κράτος, κάτι το οποίο παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι Έλληνες.

Για την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος -Ο Τσίπρας γύρισε στην Ελλάδα και έκανε το αντίθετο από αυτό που είχε πει στους πρωθυπουργούς

Στην ερώτηση αν εξεπλάγη από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρει:

«Ήμασταν πολύ μπερδεμένοι. Ακριβώς επειδή ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ανακοίνωση αμέσως μετά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο των ηγετών των κρατών και των κυβερνήσεων χωρίς να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του. Ήταν κατά την επιστροφή (στις χώρες τους) που έμαθαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έκανε το αντίθετο από αυτό που τους είχε πει», λέει ο κ. Σόιμπλε τονίζοντας ότι κανείς δεν είχε καταλάβει ποια ήταν η στρατηγική του Έλληνα Πρωθυπουργού.

«Οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος»

Αναφορικά με την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, υπογραμμίζει, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως «οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος», ότι πάντα αναρωτιόταν, όπως και πολλοί οικονομολόγοι, αν θα ήταν προτιμότερο η Ελλάδα με αυτήν την οικονομική κατάσταση και ένα δυσλειτουργικό κρατικό τομέα, να αποχωρήσει από το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει στην Ευρωζώνη.

Δεν υποστήριξα ποτέ το προσωρινό Grexit -Το υποστήριζαν όμως πολλοί στην Ελλάδα 

«Αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστήριξα την αποβολή της Ελλάδας. Είπα απλώς πως αν η Ελλάδα θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλύτερο για τη χώρα και υπήρχαν πολλοί που το υποστήριζαν τότε στην Ελλάδα, τότε θα έπρεπε να τη στηρίξουμε και να τη βοηθήσουμε», τονίζει ο κ. Σόιμπλε που στη συνέχεια σημειώνει ότι δεν υπήρξε κανένα γερμανικό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα στο Eurogroup της 13ης Ιουλίου και ότι πολύ απλά, οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει του όρους του προγράμματος.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Φοροκαταιγίδα θα πλήξει τα εισοδήματα από ενοίκια



Αναδρομική φορολόγηση των ενοικίων από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που θα φτάνουν και στο 45% προβλέπει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται ήδη στα χέρια των θεσμών.

Παρά τα σενάρια περί ενσωμάτωσης των συγκεκριμένων εισοδημάτων σε μια ενιαία κλίμακα, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις καθώς πιέζεται να εμφανίσει πρόσθετες πηγές εσόδων στους δανειστές.

Με δεδομένη την πρόθεση να μην γλιτώσει κανείς από τους εξαντλητικούς συντελεστές από ένα επίπεδο εισοδήματος και πάνω, η… τύχη των 1,7 εκατομμυρίων Ελλήνων με εισοδήματα από ενοίκια δεν θα είναι διαφορετική. Έτσι, η κλίμακα που προτείνεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματά τους, διαμορφώνεται ως εξής:

1. 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Σήμερα τα ενοίκια έως αυτό το ύψος φορολογούνται με συντελεστή 11%. Άρα, οι έχοντες εισοδήματα έως 12.000 ευρώ από ενοίκια –είναι τα 1,6 εκατομμύρια από τα 1,7 εκατομμύρια των φορολογουμένων που έχουν λαμβάνειν από τη συγκεκριμένη κατηγορία εισοδήματος- θα πληρώσουν 36% περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Για εισόδημα 10.000 ευρώ θα προκύψει πρόσθετος φόρος 400 ευρώ

2. 35% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 12.000 έως τις 40.000 ευρώ. Σήμερα, για αυτό το τμήμα του εισοδήματος, χρησιμοποιείται συντελεστής 33%. Ιδιοκτήτης με ενοίκια 20.000 ευρώ θα πληρώσει 640 ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι (4600 από 3960 ευρώ) ενώ φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ από ενοίκια θα πληρώσει 1040 ευρώ επιπλέον

3. Ο νέος συντελεστής του 45% προτείνεται να καθιερωθεί για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης που εισπράττει 60.000 ευρώ από ενοίκια, θα πληρώσει 3440 ευρώ παραπάνω και θα καταβάλει για τα ενοίκια φόρο 20.600 ευρώ.

Ο νέος συντελεστής (η αύξηση των δύο πρώτων ούτως ή άλλως ζητείται από το μνημόνιο) περισσότερο… επικοινωνιακό χαρακτήρα έχει παρά ουσιαστικό καθώς ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ από ενοίκια αποκλειστικά, είναι ζήτημα να υπάρχουν 10.000 σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε φορολογικό επίπεδο, το δημόσιο προσδοκά ότι θα εισπράξει περί τα 170-180 εκατ. ευρώ από την νέα κλίμακα καθώς όλοι οι ιδιοκτήτες θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σε οικονομικό επίπεδο, η επιβολή συντελεστή 45% είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πολλά προβλήματα φοροδιαφυγής στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό. Και αυτό διότι, ο ιδιοκτήτης που θα καταλήξει να πληρώνει στην εφορία το 40% των ενοικίων μόνο για φόρο (σ.σ αυτός ο συντελεστής θα ισχύσει για μεγαλοιδιοκτήτες που εισπράττουν πάνω από 80-100.000 ευρώ τον χρόνο) θα έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον τον ΕΝΦΙΑ, τον συμπληρωματικό φόρο στα ακίνητα (ο οποίος μάλιστα θα υπολογιστεί για το 2016 με υψηλότερους συντελεστές) και την εισφορά αλληλεγγύης.

Πρακτικά, οι αποδόσεις των ακινήτων μετά την αφαίρεση των φόρων, θα πέσουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο ενώ το ρίσκο να φορολογηθεί κάποιος για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει, έχει αυξηθεί πλέον μετά την αλλαγή του νόμου.




Πηγή : enikonomia.gr/thetoc.gr






Για μαζικές συνταξιοδοτήσεις δικηγόρων προειδοποιεί ο Πρόεδρος του ΔΣΑ



Μαζικό και δυναμικό «παρών» έδωσαν οι Δικηγόροι στην μεγάλη κινητοποίηση, συγκέντρωση και πορεία εργαζομένων, επιστημόνων, ελευθέρων επαγγελματιών κατά του ασφαλιστικού προσχεδίου της κυβέρνησης.

Τη θέση των δικηγόρων για ουσιαστικό διάλογο από μηδενική βάση σχετικά με το ασφαλιστικό επανέλαβε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", όπου απάντησε επίσης με σφοδρότητα στις δηλώσεις Κατρούγκαλου περί γραβάτας. 

Οι δικηγόροι βρίσκονται σε αποχή από τα καθήκοντά τους διαμαρτυρόμενοι για τις εξοντωτικές, όπως αναφέρουν, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπει η πρόταση Κατρούγκαλου και σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Εν όψει της συνεδρίασης του συντονιστικού του κλάδου το απόγευμα ο κ. Αλεξανδρής είπε ότι δεν έχει "κανένα νεότερο στοιχείο που μπορεί να αναδιατάξει τις σκέψεις του οργάνου που θα αποφασίσει", τονίζοντας την ανάγκη μιας "ουσιαστικής πρόταση η οποία να μεταφράζεται σε ουσιαστικές αλλαγές". 

"Τα στοιχεία που δίνονται, οι μετρήσεις, οι ποσοτικοποιήσεις και οι κοστολογήσεις, η αναλογιστική μελέτη δεν δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν μπορείς να προτείνεις τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, ασφαλιστικών εισφορών για μια κατηγορία 44.000 ελευθέρων επαγγελματιών δικηγόρων χωρίς να ξέρεις πόσοι δικηγόροι έχουν εισόδημα από 1 έως 10.000 ευρώ, πόσοι δικηγόροι έχουν εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ. 

Δεν το ξέρουν. Μετρήσεις τέτοιες δεν υπάρχουν", ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τις εισφορές Για τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει η πρόταση Κατρούγκαλου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Αθηνών έφερε μια σειρά από παραδείγματα που καταδεικνύουν το μέγεθος της επιβάρυνσης. Όπως εξήγησε, για έναν δικηγόρο με φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ, υπό το ισχύον σύστημα οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε 4.000 ευρώ, ο φόρος 4.000 ευρώ, η εισφορά αλληλεγγύης 111 ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ και ο ΟΑΕΔ 120 ευρώ, με τη συνολική επιβάρυνση να φτάνει τα 9.112 ευρώ, ενώ με την κυβερνητική πρόταση θα ανέλθει στα 12.000 ευρώ. 

Για φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, από 11.676 ευρώ σήμερα, η επιβάρυνση αυξάνεται στις 17.234 ευρώ. Ο ίδιος επίσης επισήμανε ότι η αύξηση αφορά και τα χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς για φορολογητέο εισόδημα 10.000, όπως είπε, η επιβάρυνση αυξάνεται από 4.000 σε 5.566 ευρώ και για φορολογητέο εισόδημα 5.000 ευρώ από 2.752 σε 3.421 ευρώ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι με έγγραφο που εστάλη χθες από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου επέρχονται κάποιες αλλαγές, εξηγώντας ότι στην περίπτωση του εισοδήματος των 30.000 ευρώ η επιβάρυνση από 17.234 ευρώ που ήταν στο αρχικό σχέδιο μειώνεται στα 14.852 ευρώ. 

"Αυτή είναι η λύση η προτεινόμενη ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες και κυρίως οι δικηγόροι τους οποίους εκπροσωπώ πρέπει να υποστείλουν τη σημαία της αντίδρασης", τόνισε. Ο κ. Αλεξανδρής προέβλεψε ακόμη ότι αν το προσχέδιο για το ασφαλιστικό καταστεί νόμος "σε 2, 3, 5 μήνες το πολύ θα έχουμε μια ραγδαία έξοδο δικηγόρων που είναι ενεργοί, που έχουν συμπληρώσει ενδεχομένως και το 62ο έτος της ηλικίας τους και το εισόδημά τους είναι αισθητά μεγαλύτερο από τη σύνταξη που μπορεί να πάρουν" και "θα πάψει το κράτος να εισπράττει και φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές". 

Περί γραβάτας 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί γραβάτας, ο κ. Αλεξανδρής μίλησε για "στιλιστική διάκριση" και υπογράμμισε ότι "αυτά που είπε ο κ. Κατρούγκαλος είναι κατώτερα του αξιώματος, όχι του υπουργού, αλλά του καθηγητή συνταγματικού δικαίου".     "Όταν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και νομίζω πρέπει να έχει υποπέσει στην αντίληψή του, όλοι οι δικηγόροι σε όλα τα δικαστήρια της Ευρώπης, πηγαίνουν τουλάχιστον με γραβάτα, τον εξέπληξε τόσο πολύ ότι πήγαμε στη δημόσια αυτή εκδήλωση διαμαρτυρίας φορώντας το επαγγελματικό μας ένδυμα. Έπρεπε να φορέσουμε στολή παραλλαγής, να υποδυθούμε τους εργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης, για να τύχουμε του οίκτου και της εκτίμησης και της αξιολόγησης του κ. Κατρούγκαλου;", διερωτήθηκε. Περί φοροδιαφυγής Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα περί φοροδιαφυγής των δικηγόρων ο κ. Αλεξανδρής μίλησε για "ατιμωτικό σύνθημα το οποίο δεν μπορεί να έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα" και πρόσθεσε:     

"Είναι το κρυφό επιχείρημα της κυβέρνησης. Έχω δει και τη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου που λέει ότι εμείς θα έχουμε έναν ταξικό δείκτη, είναι ταξικό μεροληπτικό αυτό το νομοσχέδιο. Θα προστατεύσουμε μια ομάδα και από εκεί πέρα οι υπόλοιποι είναι φοροφυγάδες, θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Δηλαδή έχουμε ασφαλιστικό σύστημα ή έχουμε σύστημα εισπρακτικό, δημοσιονομικό, τιμωρητικό φορολογικό;"




Πηγή : dikaiologitika.gr


«Η Εποχή των Παγετώνων» επιστρέφει με νέες περιπέτειες



Ο αγαπημένος γκαφατζής Σκρατ και όλη η παρέα της πετυχημένης σειράς ταινιών «Η Εποχή των Παγετώνων» επιστρέφουν για μια ακόμη ξεκαρδιστική περιπέτεια με τίτλο «Η Εποχή των Παγετώνων: Σε Τροχιά Σύγκρουσης».

Η ταινία θα κυκλοφορήσει και μεταγλωτισμένη με τους : Πέτρο Φιλιππίδη και Γιάννης Μπέζος επικεφαλής του ελληνικού καστ, ενώ το αγγλικό καστ περιλαμβάνει τους : Ρέι Ρομάνο, Τζον Λεγκουιζάμο, Ντένις Λίρι, Τζένιφερ Λόπεζ, Κουίν Λατίφα, Σάιμον Πεγκ, Νικ Όφερμαν, Μαξ Γκρίνφιλντ.






Κατρούγκαλος: Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες είχαν μάθει να μην πληρώνουν



Αναφερόμενος στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Κατρούγκαλος απέδωσε τις αντιδράσεις τους σε θέμα νοοτροπίας, υπαινισσόμενος ότι δεν έχουν μάθει να πληρώνουν.

«Οι θεσμοί έθεσαν θέμα εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση της εθνικής σύνταξης, αλλά δεν έθεσαν κόκκινες γραμμές» δήλωσε στον Ant1 ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Ο Υπουργός κοινωνικών Ασφαλίσεων πρόσθεσε ότι οι δανειστές δεν ζήτησαν μείωση των κύριων συντάξεων σε αυτή την φάση αλλά, όπως σημείωσε «Δεν γνωρίζω, τι προτίθενται να κάνουν μετά». 

Πάντως και τα δυο αυτά θέματα αποτελούν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι ετέθη από τους δανειστές και το θέμα της αύξησης των εισφορών.

Ο κύριος Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ότι με το νέο ασφαλιστικό καταργείται τελικά το ΕΚΑΣ και αντικαθίσταται με την Εθνική Σύνταξη των 382 ευρω.

Αναφερόμενος στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Κατρούγκαλος απέδωσε τις αντιδράσεις τους σε θέμα νοοτροπίας, υπαινισσόμενος ότι δεν έχουν μάθει να πληρώνουν.

«Εμείς με τις γραβάτες και τα μαντηλάκια βγάζαμε 40 και 50 χιλιάδες ευρω και είχαμε μάθει να μην πληρώνουμε. Τώρα ήλθε η ώρα να πληρώσουμε» είπε χαρακτηριστικά. 

Σημείωσε δε, ότι όσοι βγάζουν 60 χιλιάδες ευρω και πάνω, θα επιβαρυνθούν λίγο παραπάνω.

Για τους αγρότες ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι μόνο 45 χιλιάδες στο σύνολο των 450 χιλιάδων αγροτών δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, ενώ οι υπόλοιποι δηλώνουν κάτω από πέντε χιλιάδες ευρω.

Σύμφωνα με τον υπουργό πάντως, όσοι βγάζουν μέχρι 12 χιλιάδες ευρώ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, ενώ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί η κατάσταση για όσους βγάζουν μέχρι 30 χιλιάδες ευρω.



Πηγή: skai.gr


Πούλησε τις μετοχές του για να πάρει... ποδήλατο και έχασε 33 εκατ. ευρώ



"Ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου", δηλώνει τώρα ο προγραμματιστής που πούλησε το μερίδιο των μετοχών του στην εφαρμογή πληκτρολόγησης για iPhone, SwiftKey, με αντίτιμο όσο ένα... ποδήλατο.

Χθες η Microsoft αγόρασε την SwiftKey για 227 εκατ. ευρώ.

Ο 29χρονος Chris Hill-Scott, απόφοιτος του Cambridge, θα... πληρώσει με 33 εκατ. ευρώ την διάθεσή του να ασχοληθεί με την φωτογραφία, ενώ οι φίλοι του από το Πανεπιστήμιο, Jon Reynolds και Ben Medlock, έγιναν πλουσιότεροι κατά 33 εκατ. ευρώ αφού ποτέ δεν έφυγαν από την εταιρεία που ίδρυσαν.


Τώρα, ο Hill-Scott σχεδιάζει κυβερνητικά websites και κερδίζει περί των 65.000 ευρώ το χρόνο, ενώ αν δεν είχε πουλήσει το μερίδιό του μόλις δύο μήνες μετά την δημιουργία της εταιρείας - για να γίνει φωτογράφος - θα ήταν και αυτός εκατομμυριούχος.

Η εφαρμογή SwiftKey "μαντεύει" την επόμενη λέξη των χρηστών, ενώ υπολογίζεται ότι έχει "σώσει" τους χρήστες τους από 10 τρισ. πληκτρολογήσεις.

Το SwiftKey λειτουργεί σε πάνω από 100 γλώσσες, έχει γίνει download πάνω από 10 εκατ. φορές έχοντας ανέβει στην κορφή του download ranking σε 47 χώρες και χρησιμοποιείται από 300 εκατ. συσκευές.


Μάλιστα το SwiftKey έχει εγκατασταθεί και στον υπολογιστή του Steven Hawking, ώστε να προβλέπει ποια λέξη θέλει να χρησιμοποιήσει στο σύστημα επικοινωνίας που διαθέτει.


Πηγή : newmoney.gr


Εκδήλωση διαμαρτυρίας των αστυνομικών έξω από το Μαξίμου



Αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί διαμαρτυρία έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για το ασφαλιστικό.

Οι διαδηλωτές αστυνομικοί απωθήθηκαν από συναδέλφους τους, της φρουράς του Μεγάρου Μαξίμου χωρίς να υπάρξει ένταση μεταξύ τους.



Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος στο Mega, οι αστυνομικοί που διαμαρτυρήθηκαν ήταν ένστολοι.

«Κρύψαμε μικρά πλακάτ μέσα από τις στολές μας για να κάνουμε διαμαρτυρία έξω από το Μαξίμου» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ένα από τα πλακάτ έγραφε: «Αλέξη γιατί σκοτώνεις τον λαό σου;»

«Θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η ελληνική αστυνομία είναι κομμάτι από το λαό και θα αγωνιστούμε μαζί με το λαό» σημείωσε ο κ. Γερακαράκος.

Για σήμερα το απόγευμα Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 17:00 μπροστά από την παλιά Βουλή.



Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ I & ΤΥΠΟΥ II



Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να κινείται ,παρόλο που η σύγχρονη κοινωνία παρέχει μέσα για το αντίθετο. Πολύς κόσμος κάθεται στο γραφείο ή μπροστά σε ένα υπολογιστή και μετά γυρνάει σπίτι και βλέπει τηλεόραση . Χρειάζεται προσπάθεια να ενσωματώσει κανείς στη ζωή του και γενικά στην καθημερινότητα του την άσκηση και την σωματική δραστηριότητα. Αυτή η προσπάθεια αξίζει! Η άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη ,ειδικά αν πάσχετε από διαβήτη. Η σωματική δραστηριότητα είναι κάθε κίνηση  του σώματος με την οποία καίγονται θερμίδες από  τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες, όπως το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή το στρώσιμο του κρεβατιού, η  άσκηση αποτελείται από μια σειρά επαναλαμβανόμενων κινήσεων σχεδιασμένων για την ενδυνάμωση ή την ανάπτυξη ενός μέρους ή όλου του σώματος . Η άσκηση περιλαμβάνει το περπάτημα, το κολύμπι, το ποδήλατο ,το τρέξιμο , τα ομαδικά παιγνίδια( ποδόσφαιρο, μπάσκετ) και πολλές άλλες δραστηριότητες, βοηθά εξίσου καλά στην καύση θερμίδων. Τόσο η σωματική δραστηριότητα όσο και η άσκηση είναι πολύτιμες για την υγεία μας.

Άσκηση είναι ένα δομημένο πρόγραμμα των σωματικών δραστηριοτήτων με μια πρόθεση να βελτιωθεί, να διατηρηθεί ή να επιτευχθεί η φυσική ικανότητα.

Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται. Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η απραξία οδηγούν στο ‹σκούριασμα› των μυών, των αγγείων, των αρθρώσεων αλλά και του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο ‘επιρρεπείς’ σε χρόνιες ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση ή η παχυσαρκία. Το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό κάποιου που δεν γυμνάζεται όταν ακούει τη λέξη ‹άσκηση› είναι κούραση, πόνος, ταλαιπωρία. Κι όμως ξεχνάμε το σημαντικότερο. Τα συμπτώματα αυτά είναι σημάδια έλλειψης της δραστηριότητας και όχι της παρουσίας της! Οποιαδήποτε μορφή συστηματικής σωματικής δραστηριότητας από το γυμναστήριο ή κάποιο οργανωμένο άθλημα έως τις δουλειές του σπιτιού, το ανέβασμα των σκαλιών ή ο χορός, ως τρόπος ζωής μας προσφέρει τεράστια οφέλη.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

 Ήρεμο ύπνο: απομακρύνει το στρες και μαζί την ένταση που αυτό προκαλεί στους μύες, χαρίζοντάς σας τις βασικές προϋποθέσεις για έναν ποιοτικό ύπνο. Καθαρή σκέψη: Οι βαθιές και γρήγορες αναπνοές που προκαλεί η μέτριας έντασης δραστηριότητα είναι μια ένδειξη πως το αίμα περνά από την καρδιά και τους πνεύμονες για να μεταφέρει το οξυγόνο σε όλους τους μυς και στον εγκέφαλο. Η οξυγόνωση του εγκεφάλου και οι πολλαπλές λειτουργίες του νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια της άσκησης, ‘αερίζουν’ το μυαλό και ‘καθαρίζουν’ τη σκέψη. Ζωντάνια και ενέργεια: Όταν η κίνηση βρίσκεται στην καθημερινότητά μας, η έντονη δραστηριότητα συνοδεύεται από ευεξία και ζωντάνια. Άνεση στην καθημερινότητά: Δια- τηρώντας τους μύες σας δραστήριους καθημερινά, αποφεύγεται την ταλαιπωρία και τον πόνο που παίρνετε σαν απάντηση από το σώμα σας όταν το ‘ζορίζετε’ ξαφνικά. Βελτιώνει την εμφάνιση. Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση. Την επιβράβευση του γιατρού σας. Η συστηματική κίνηση και σωματική δραστηριότητα συνδέεται με βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και αύξηση της ‘καλής’ χοληστερόλης, μείωση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της οστική πυκνότητας, μείωση των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου του αίματος.

ΩΣΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ:

Βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου. Καθώς οι μυς  συστέλλονται και χαλαρώνουν  στην διάρκεια της άσκησης, χρησιμοποιούν γλυκόζη για ενέργεια. Για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη ενέργειας, γλυκόζη απελευθερώνεται από το αίμα στη διάρκεια της άσκησης και μετά. Βοηθάει στην απώλεια βάρους, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και επιφέρει βελτίωση στις λιπιδαιμικές παραμέτρους. Η άσκηση είναι το μόνο μέσον που αυξάνει την ΗDL τόσο σε φυσιολογικά άτομα όσο και σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Μειώνει τον κίνδυνο των καρδιοπαθειών. Βελτιώνει τη ροή αίματος που κυλά στα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τη δύναμη άντλησης της καρδιάς. Βελτιώνει  την  μυϊκή  ευκαμψία. Η  ευλυγισία είναι η καλύτερη πρόληψη κατά των τραυματισμών διότι οι μύες δεν καταπονούνται τόσο, όσο εάν δεν ήταν ελαστικοί. Βελτιώνει  την μυϊκή  δύναμη. Ελέγχει το βάρος. Βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης αλλά και των πρωτεϊνών και λιπών. Η τακτική άσκηση βοηθά  στο χάσιμο βάρους καίγοντας περισσότερες θερμίδες . Επίσης η άσκηση συμβάλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη που προκαλείται στα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα.

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Η αερόβια άσκηση είναι μία  δραστηριότητα όπου απαιτείται περισσότερη προσπάθεια από την καρδιά ,τους πνεύμονες και τους μυς, αυξάνοντας την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό και απαιτώντας μεγαλύτερη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στο κυκλοφορικό σύστημα και στους μυς.

Τα  οφέλη που προσφέρει σε όλους και στα διαβητικά άτομα με ΣΔ τύπου Ι και με  τύπου ΙΙ  είναι:

• Βελτίωση του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος.

• Καλύτερη φυσική κατάσταση.

•Έλεγχο του σωματικού μας βάρους. δεδομένου ότι με την αερόβια άσκηση καίμε πολύ περισσότερες θερμίδες ακόμη και από την πιο εξοντωτική άσκηση με βάρη

• Αύξηση της αντοχής.

• Ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

• Μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία, υψηλή πίεση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου ΙΙ.

• Αύξηση της καλής και μείωση της κακής χοληστερίνης. Οι αερόβιες δραστηριότητες πρέπει να αποτελούν την βάση του προ- γράμματος άσκησης.

Μερικές τέτοιου είδους άσκησης είναι:

• Περπάτημα

• Πεζοπορία

• Τρέξιμο

 • Κολύμπι

• Ποδήλατο

• Τένις

• Ποδόσφαιρο

• Χορός

Να θυμάστε ότι οι αερόβιες ασκήσεις  είναι ασκήσεις αντοχής που δεν απαιτούν μεγάλη ταχύτητα. Η αναερόβια άσκηση (προπόνηση με αντιστάσεις), π.χ. άρση βαρών, σε υγιή άτομα κάθε ηλικίας έχει τεράστια καρδιαγγειακά οφέλη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αναερόβια άσκηση είναι αρκετά ασφαλής και αποτελεσματική στη γλυκαιμική ρύθμιση, ακόμα και σε ηλικιωμένα διαβητικά άτομα. Η  αναερόβια άσκηση όπως η άσκηση με βάρη ή αντιστάσεις μας οδηγεί σε αύξηση του μεταβολισμού μας , μιας και είναι γνωστό ότι για κάθε 100 γραμμάρια μυϊκής μάζας αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός κατά 25 περίπου θερμίδες, επίσης  σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η προπόνηση με αντιστάσεις-βάρη έχει υψηλό θερμιδικό κόστος. Η αερόβια προπόνηση καταναλώνει μεγάλες ποσότητες λίπους αλλά έχει πολύ μικρό θερμιδικό κόστος, ενώ η προπόνηση με βάρη δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες λίπους αλλά έχει τεράστιο θερμιδικό κόστος σε σχέση με την αερόβια προπόνηση.

Τα οφέλη είναι  εξίσου  σημαντικά όπως:

 • Μεγαλύτερη δύναμη για να αντιμετωπίζουμε ευκολότερα τα καθημερινά καθήκοντα.

• Αυξημένη ισορροπία, λειτουργικότητα, συντονισμό καθώς και καλύτερη στάση του σώματος μας.

 • Αίσθημα αυτοπεποίθησης.

• Αυξάνει την οστική πυκνότητα και απομακρύνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

• Αύξηση του ρυθμού μεταβολισμού μας, κάπου μετά την ηλικία των 28-30 ετών

• Καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα με την πάροδο των χρόνων.  ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ  ΔΙΑΒΗΤΗΣ  ΤΥΠΟΥ 1 Τι είδους άσκηση: Oι  περισσότερες δραστηριότητες συστήνονται σε διαβητικούς τύπου 1, εκτός αν υπάρχουν ιατρικές επιπλοκές που δεν τις επιτρέπουν. Θα πρέπει να ασκείστε τουλάχιστον 4-5

φορές την εβδομάδα σε χαμηλή έως μέτρια ένταση, για περίπου 30- 40› τουλάχιστον. Πέρα από αεροβική άσκηση, είναι σημαντικό να κάνετε και ασκήσεις ενδυνάμωσης με πρόσθετα βάρη ή με το βάρος του σώματος και  ασκήσεις ευλυγισίας.

Τι να προσέξετε:

• Έλεγχος της γλυκόζης πριν και μετά την άσκηση, για να γνωρίζετε τις αντιδράσεις του οργανισμού σας στα διάφορα είδη γυμναστικής. Όπως και για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, είναι φρόνιμο να κάνετε γυμναστική με παρέα και να φοράτε κάποιο αναγνωριστικό της διαβητικής σας κατάστασης. Επιπλέον, επειδή μπορεί να πάθετε υπογλυκαιμία, φροντίστε να έχετε μαζί σας, για περίπτωση ανάγκης, κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες.

• Μην παραμελείτε ακόμα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας τακτικά, ώστε να μειώσετε το ενδεχόμενο διαβητικών επιπλοκών. Αν υπάρχουν επιπλοκές στα μάτια, τα νεφρά ή την καρδιά, είναι σημαντικό ο γιατρός σας να καθορίσει τα όρια έντασης της σωματικής σας άσκησης.

• Όλα τα επίπεδα άσκησης -ακόμη και ο αθλητισμός αγωνιστικού επιπέδου- μπορούν να γίνουν από διαβητικούς τύπου 1 που δεν έχουν επιπλοκές και έχουν καλό έλεγχο της γλυκόζης αίματος. Η υπογλυκαιμία, που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της άσκησης, αμέσως μετά ή και αρκετές ώρες αργότερα, μπορεί να αποφευχθεί. Να θυμάστε ότι: Για να επιτευχθεί το μέγιστο όφελος για την υγεία από την άσκηση, δεν είναι απαραίτητες ασκήσεις αντοχής μεγάλης έντασης.

 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2

H άσκηση  και η τακτική σωματική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του ΣΔ 2 ,όπως μπορεί εξίσου να βοηθήσει στην πρόληψη και στην καθυστέρηση της εμφάνισης του. Η σωματική δραστηριότητα  σε συνδυασμό με ειδική διατροφή ήταν η μοναδική μορφή θεραπείας του διαβήτη την εποχή προ της ινσουλίνης. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά προβλήματα στην προσπάθεια αύξησης της άσκησης σε άτομα με ΣΔ 2 και η βελτίωση  αυτής της κατάστασης αποτελεί  πρόκληση σε όλο το θεραπευτικό προσωπικό.

Τι είδους άσκηση;

• Αεροβική: Αρχικά θα πρέπει να ξεκινήσετε με 10-15› γυμναστική κάθε φορά, που μπορεί να αυξηθεί σταδιακά σε 30› ή τρία 10λεπτα μέσα στην ημέρα. O πρωταρχικός στόχος είναι η απώλεια βάρους, οπότε η ένταση πρέπει να είναι χαμηλή έως μέτρια και η διάρκεια να αυξηθεί σταδιακά σε 1 ώρα. Προσπαθήστε να κάνετε 3-4 φορές την εβδομάδα άσκηση μέτριας έντασης (π.χ. περπάτημα) και άλλες δραστηριότητες στις οποίες υποστηρίζεται το σωματικό σας βάρος (π.χ. ποδήλατο, κολύμπι). Αν παίρνετε ινσουλίνη, μπορείτε να ασκείστε καθημερινά, ώστε να μειώσετε τη δυσκολία εξισορρόπησης των θερμιδικών αναγκών με τη δοσολογία της ινσουλίνης. Αν πάλι είστε παχύσαρκοι, μπορείτε να γυμνάζεστε καθημερινά για μεγαλύτερη καύση θερμίδων και απώλεια βάρους.

• Μυϊκή ενδυνάμωση: Κάντε ένα πρόγραμμα μέτριας με χαμηλής έντασης με  βάρη ή αντιστάσεις αλλά και με το βάρος του σώματος σας, με τρία (3) σετ  των 10-15 επαναλήψεων για τις κύριες μυϊκές ομάδες (χέρια, στήθος, πλάτη, πόδια),

τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

 • Ευλυγισία/στρέτσινγκ: Τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα κάντε διατάσεις στρέτσινγκ στις κύριες μυϊκές ομάδες για 15’’-20», επαναλαμβάνοντας 2-4 φορές κάθε διάταση.

Τι να προσέξετε : Αν έχετε διαβήτη τύπου 2, πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδα της γλυκόζης σας πριν και μετά την άσκηση, για να καταλάβετε πώς αντιδρά ο οργανισμός σας σε διαφορετικές δραστηριότητες.

Να θυμάστε ότι:

 • Είναι πλέον σαφές ότι ο διαβήτης τύπου 2, που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς παγκοσμίως, συνδέεται με τα μειωμένα επίπεδα άσκησης και την παχυσαρκία. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να αποτελέσει η γυμναστική μέρος της προληπτικής αγωγής, καθώς και της αντιμετώπισης αυτού του τύπου διαβήτη.

Συνταγή  Άσκησης

• Αεροβική δραστηριότητα για 20 λεπτά που σταδιακά θα εκτείνεται στα 50 με 60 λεπτά κάθε μέρα ή τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

 • Οι καρδιακοί συχνότητα (παλμοί) πρέπει να αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας για να φτάσει το 60-70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας.

• Κάθε σετ ασκήσεων ή περίοδος προπόνησης  πρέπει να περιλαμβάνει    5-10 λεπτά προθέρμανσης και  5-10 λεπτά  χαλάρωσης.

• Η άσκηση με βάρη πρέπει να περιλαμβάνει τους περισσότερους κύριους μύες τόσο στα χαμηλά όσο και στα ανώτερα μέρη του σώματος.

• Ένα μέτριας έντασης πρόγραμμα προπόνησης με βάρη προτείνεται για να διατηρείται η μυϊκή δύναμη (3 ασκήσεις των 8-12 επαναλήψεων  2-3 φορές την εβδομάδα).

• Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στα πόδια αποφύγετε το τρέξιμο. Εναλλάσσεται ανάμεσα στο περπάτημα, την κολύμβηση και την ποδηλασία.

• Χρησιμοποιείτε κατάλληλα παπούτσια με σιλικόνη ή αεροσόλες και πάντα διατηρείτε τα πόδια σας στεγνά.

Η άσκηση πρέπει να είναι τακτική. Τα πλεονεκτήματα εξαλείφονται μετά τις 1-2 εβδομάδες διακοπής.

Πόσο πρέπει να ασκούμαστε? Δεν χρειάζεται να χτυπιέστε ατελείωτες ώρες στα γυμναστήρια  και στους υπαίθριους χώρους για να ωφεληθείτε από την άσκηση. Ακόμα και 30 λεπτά καθημερινά είναι αρκετά από το καθόλου.

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ… ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ !!!

Κοινά εμπόδια στην προσπάθεια για άσκηση.

• Είναι βαρετό!

• Είμαι πολύ ηλικιωμένος!

• Έχω πάρα πολλές δουλειές!

• Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα!

 • Είμαι πολύ χοντρός!

• Είμαι πολύ κουρασμένος!

• Δεν θέλω να γυμνάζομαι μόνος μου!

• Αρκετά προβλήματα έχω…….!

• Θα φαίνομαι σαν βλάκας!

• Προσπάθησα κάποτε, αλλά δεν τα κατάφερα!

• Φοβάμαι !

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ

Πώς μπορείτε να πείτε όχι στις δικαιολογίες και να δραστηριοποιηθείτε; Ακολουθούν οι 6 πιο συνήθεις δικαιολογίες κατά της άσκησης και τα βήματα για να τις παρακάμψετε. Δεν έχω χρόνο ‘Πόση ώρα βλέπετε τηλεόραση; Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης εκπομπών χρησιμοποιείστε όργανα αντίστασης ή περπατήστε στο χώρο που βρίσκεστε. Μπορείτε να περικόψετε το χρόνο παρακολούθησης εκπομπών. Ακόμα καλύτερα, κλείστε την τηλεόραση και περάστε το χρόνο σας με άσκηση. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι ‘επίσημη’. Προσπαθήστε να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσουν να κινηθείτε περισσότερο. Πηγαίνετε με τις σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ, μην οδηγείτε όταν μπορείτε να περπατήσετε, προσπαθήστε να αυξήσετε τα βήματα που κάνετε καθημερινά.

«Κάνετε  την άσκηση προτεραιότητά σας και βρείτε χρόνο για πράγματα που εκτιμάτε».

• Είμαι πολύ κουρασμένος Η άσκηση σας δίνει περισσότερη ενέργεια, όταν αρχίσετε να κινείστε, η κούραση σας θα αρχίσει να εξαφανίζεται.

• Δεν βρίσκω χρόνο λόγω των παιδιών

Η απάντηση είναι μία!!!! Πάρτε τα παιδιά μαζί σας. Γυμναστείτε παρέα με τα παιδιά σας. Πηγαίνετε τα παιδιά στο σχολείο με τα πόδια αντί με το αυτοκίνητο. Όταν γυμνάζονται, εσείς μπορείτε να περπατάτε. Κατά τη διάρκεια αγώνων, περπατήστε έντονα στο γήπεδο. Χρησιμοποιείστε τον οικογενειακό χρόνο για την άσκηση. Πηγαίνετε για ποδήλατο με τα παιδιά σας, βάλτε δίχτυ βόλεϊ στον κήπο σας ή περπατήστε στη γειτονιά με τα παιδιά σας Να θυμάστε ότι η καλή σας φυσική κατάσταση είναι ωφέλιμη και για τα παιδιά σας. Όταν η μητέρα ή ο πατέρας είναι περισσότερο γυμνασμένοι έχουν περισσότερη ενέργεια και τότε όλη η οικογένεια ωφελείται.

• Η άσκηση είναι βαρετή Η άσκηση πρέπει να είναι σαν το σεξ, δηλώνει ο φυσιολόγος Mike Bracko. Θα πρέπει να τη θέλετε και να αισθάνεστε καλά πριν και κατά τη διάρκειά της. Πώς φτάνουμε εκεί; Πρώτα από όλα επιλέξτε μια δραστηριότητα που θα σας αρέσει. Δοκιμάστε το χορό, την κηπουρική ή πάρτε μέρος σε ομάδα που ασχολείται με κάποιο άθλημα. Αν σας αρέσει η μουσική δοκιμάστε το χορό. Υπάρχει άσκηση για όλους. Δεν είναι ανάγκη να είναι δυσάρεστη. Αν καθιστά την άσκηση περισσότερο ευχάριστη είναι δεκτό να βλέπε- τε τηλεόραση ή να διαβάζετε όσο ασκείστε στο ποδήλατο ή το διάδρομο μόνο μην ξεχνάτε το πεντάλ. Η άσκηση με φίλους επίσης βοηθά πολλούς ανθρώπους. Δεν αρέσει σε όλους να τρέχουν μόνοι τους χιλιόμετρα!!!! Μετά από κάποιο διάστημα δοκιμάστε κάτι εντελώς καινούργιο. Για να μη βαρεθείτε εμπλουτίστε το με κάτι άλλο.

• Δεν μου αρέσει η κίνηση Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει η κίνηση. Προτιμούν να διαβάζουν ή να βλέπουν τηλεόραση. Αν η εφίδρωση είναι αυτό που δεν σας αρέσει, μπορείτε να βρείτε μια άσκηση κατά την οποία δεν θα ιδρώνετε υπερβολικά. Μπορείτε να ασκείστε σε εσωτερικό χώρο με κλιματισμό. Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε κι έτσι δεν θα παρατηρήσετε εφίδρωση ή να επιλέξετε άσκηση χαμηλής εφίδρωσης όπως η γιόγκα. Αν η άσκηση πληγώνει τους συνδέσμους σας προσπαθήστε να αρχίσετε με ασκήσεις στο νερό. Όσο πιο δυνατοί γίνονται οι σύνδεσμοι τόσο λιγότερο θα πονάτε. Αν έχετε περισσότερο σοβαρούς περιορισμούς στο σώμα ζητήστε τη γνώμη ειδικού ή βρείτε γυμναστή που θα μπορέσει να σας βοηθήσει να επιλέξετε ασκήσεις ασφαλείς και εύκολες.

Αν δεν σας αρέσει να κινείστε γιατί αισθάνεστε παχύσαρκοι, αρχίστε με λιγότερο δημόσια δραστηριότητα, όπως να βλέπετε ένα βίντεο γυμναστικής στο σπίτι. Περπατήστε με φίλους που δεν θα σας κρίνουν στη γειτονιά, ενώ φορέστε ρούχα που δίνουν αρκετή κάλυψη για να αισθάνεστε άνετα. Θυμηθείτε ότι τα γυμναστήρια σήμερα είναι διαφορετικά. Μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας φαίνεται πιο άνετο.

•Είμαι πολύ μεγάλος. Ποτέ  δεν είναι κανείς πού μεγάλος για να γυμναστεί. Η άσκηση προσφέρει οφέλη σε όλες τις ηλικίες και προλαμβάνει ή καθυστέρει τις ασθένειες του γήρατος.  Μπορούμε να καθυστερήσουμε τα σημάδια του χρόνου και μάλιστα χωρίς να μας στοιχίσει τίποτα! Με τι άλλο εκτός από τη γυμναστική!!

• Είμαι πολύ χοντρός. Οι αθλητές μας φαίνονται  λεπτοί ,γυμνασμένοι και τέλειοι. Αν όμως ρίξουμε μια ματιά γύρω μας θα διαπιστώσουμε ότι ελάχιστα άτομα από αυτά που ασκούνται έχουν τέλειο σώμα. Είμαι πολύ άρρωστος. Σίγουρα καλό είναι να μην  ασκείστε όταν τα επίπεδα του σακχάρου είναι εκτός ελέγχου, αλλά δεν είναι δικαιολογία για να μην γυμνάζεστε. Το αντίθετο μάλιστα, είναι ο σοβαρότερος λόγος για να το κάνετε.

• Πάντα τα παρατάω Θέστε μικρούς εφικτούς στόχους. Έτσι, είναι πιθανότερο να έχετε την αίσθηση της επιτυχίας, και όχι της αποτυχίας. Αν ασκείστε για 5 λεπτά την ημέρα σε μια εβδομάδα, θα αισθανθείτε καλύτερα και είναι περισσότερο πιθανό να θελήσετε να δοκιμάσετε 10 λεπτά την ημέρα, την επόμενη εβδομάδα. Βοηθά επίσης να κρατάτε ημερολόγιο και να το δημοσιοποιήσετε- ακόμα και στο διαδίκτυο. Οι φίλοι και συγγενείς μπορεί να διαβάσουν για την προσπάθειά σας και να σας συγχαρούν. Το ημερολόγιο μπορεί να σας δείξει επίσης αν έχετε αρχίσει να επιβραδύνετε… τις καύσεις. Η ύπαρξη παρέας στην άσκηση, σας κρατά προσηλωμένο στο στόχο. Όταν εγκαταλείπετε ένα πρόγραμμα άσκησης απογοητεύετε τον φίλο σας, καθώς και τον εαυτό σας. Κοιτάξτε προς το μέλλον. Είναι πιο δύσκολο να αρχίσετε να ασκείστε παρά να παραμείνετε προσηλωμένος, όταν έχετε ήδη αρχίσει.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

 H προετοιμασία για ένα ασφαλές και ευχάριστο πρόγραμμα άσκησης είναι εξίσου σημαντική όσο και η ίδια η άσκηση. Αν είστε νέοι με καλό μεταβολικό έλεγχο, μπορείτε με ασφάλεια να συμμετέχετε στις περισσότερες δραστηριότητες. Αλλά και αν είστε μεσήλικοι ή ανήκετε στην τρίτη ηλικία, θα ωφεληθείτε από την άσκηση. Η διαδικασία γήρανσης οδηγεί σε εκφυλισμό των μυών, των συνδέσμων, των οστών και των αρθρώσεων και η ύπαρξη διαβήτη μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

• Αρχίστε σταδιακά και βάλτε ρεαλιστικούς στόχους. Επιλέξτε τις δραστηριότητές σας προσεκτικά. Σκεφτείτε τι, πότε, πού και πώς θα το κάνετε. Μην ανυπομονείτε. Η βελτίωση και τα πρώτα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να έρθουν.

• Προθέρμανση – αποθεραπεία (χαλάρωση). Αρχίζετε με ζέσταμα και χαλάρωση. Το ζέσταμα, που περιλαμβάνει 5-10’ αεροβική άσκηση (π.χ. περπάτημα) σε χαμηλή ένταση, προετοιμάζει τους σκελετικούς μυς, την καρδιά και τους πνεύμονες για μια σταδιακή αύξηση στην ένταση. Μετά το κυρίως πρόγραμμα της άσκησης πρέπει να ακολουθήσει χαλάρωση 5-10’, για να κατέβει η καρδιακή συχνότητα.

• Αεροβική άσκηση Η αεροβική άσκηση είναι σημαντική, αλλά πρέπει να γίνεται σωστά και με καλή προστασία των ποδιών. Φροντίστε να φοράτε κατάλληλα παπούτσια με ενισχυμένη σόλα και κάλτσες (από βαμβάκι και πολυέστερ) για να αποφύγετε τις φουσκάλες. Επίσης, μεγάλη σημασία πρέπει να δώσετε στην ενυδάτωση, καθώς η αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να επιδράσει στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

• Μυϊκή ενδυνάμωση Άσκηση με αντιστάσεις (βάρη) μπορείτε να κάνετε αν είστε διαβητικοί σε νεαρή ηλικία, όχι όμως αν είστε μεγαλύτεροι ή αν πάσχετε επί πολλά χρόνια από διαβήτη. Αντίθετα, προγράμματα ενδυνάμωσης μέτριας έντασης με χαμηλά βάρη και πολλές επαναλήψεις μπορούν να ακολουθήσουν όλοι σχεδόν οι διαβητικοί, προκειμένου να διατηρήσουν και να αυξήσουν τη δύναμη στο πάνω μέρος του κορμού τους.

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και την πίεση και να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων.

ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟ

Το περπάτημα είναι μία από τις πιο εύκολες αερόβιες  ασκήσεις .Δεν απαιτείται ιδιαίτερο εξοπλισμός ,εκτός από άνετα παπούτσια και κατάλληλα ρούχα ανάλογα τις κλιματολογικές συνθήκες.   Έρευνες έχουν δείξει ότι 40 λεπτά περπάτημα τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για τη μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης και για τη βελτίωση  του ελέγχου του σακχάρου. Επίσης διαπίστωσαν το γρήγορο περπάτημα 1 ώρα την ημέρα μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο για εμφάνιση  ΣΔ ΙΙ στις γυναίκες.

Πως πρέπει να περπατάτε

• Απαραίτητη προθέρμανση.

• Όταν περπατάτε κρατείστε  το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα σας να είναι μπροστά.

• Οι ώμοι χαλαροί και πίσω.

• Ο διασκελισμός πρέπει να είναι φυσικός και να μην σας δυσκολεύει.

• Βρείτε παρέα για να περπατάτε και καθορίστε ένα πρόγραμμα που θα τηρείτε πιστά.

 • Να φοράτε άνετα ρούχα, κάλτσες και παπούτσια. Να πίνετε άφθονο νερό και αν είναι δυνατόν, να έχετε μαζί σας νερό κατά τη διάρκεια του περιπάτου.

• Η άσκηση θα πρέπει να αποτελείται από προθέρμανση, ζωηρό περ- πάτημα και χαλάρωση.

Γενικές Συμβουλές για ασφαλή Άσκηση

• Αυτοέλεγχος του σακχάρου είναι απαραίτητος.

• Αποφυγή της άσκησης αν η γλυκόζη αίματος είναι υψηλή πριν την άσκηση (>250 mg/dl), η γυμναστική μπορεί να την ανεβάσει κι άλλο, γι’ αυτό προσέξτε: Αν είστε διαβητικοί τύπου 1, η γλυκόζη σας είναι πάνω από 250 και έχετε κετόνες στα ούρα, είναι καλύτερο να μη γυμναστείτε.

 • Μάθετε να προλαμβάνετε την υπογλυκαιμία που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ή και μετά την άσκηση. Υπογλυκαιμία μπορεί να υπάρξει όταν:

 • Παίρνετε ινσουλίνη ή διαβητικά χάπια, χάνετε ένα γεύμα, γυμνάζεστε αρκετή ώρα, γυμνάζεστε έντονα.

• Η παρατεταμένη άσκηση μπορεί να απαιτεί μείωση των δόσεων της ινσουλίνης. Το σημείο της ένεσης να μην γίνει σε σημείο του σώματος που πρόκειται να ασκηθεί, όπως τα πόδια.

• Αν η υπογλυκαιμία σας επηρεάζει το πρόγραμμα γυμναστικής σας,

μπορείτε να φάτε ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες πριν την άσκηση ή να ρυθμίσετε τα φάρμακά σας. Μιλήστε με το γιατρό σας γι’ αυτό. Αν κατά τη διάρκεια της γυμναστικής νιώσετε πείνα, νευρικότητα, τρεμούλα ή ιδρώνετε αρκετά, ελέγξτε τη γλυκόζη σας. Αν είναι 70 ή λιγότερο, πάρτε 2-5 ταμπλέτες γλυκόζης, 1/2 ποτήρι χυμό ή αναψυκτικό για να την ανεβάσετε. Μετά από 15›, ελέγξτε την πάλι. Αν και πάλι είναι λιγότερο από 70, πάρτε ακόμη ένα από τα παραπάνω έως ότου φτάσει τουλάχιστον 70. Πίνετε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση

• Είναι πολύ πιθανό να συμβούν αν :

 • Παίρνεις ινσουλίνη ή διαβητικά χάπια.

 • Παραλείπεις ένα γεύμα.

 • Ασκείσαι  για πολλή ώρα.

• Ασκείσαι επίπονα / έντονα.

Εάν τύχει, τι μπορεί να συμβεί; Πρέπει να φας ένα πρόχειρο γεύμα πριν την άσκηση ή να προσαρμόσεις τη φαρμακευτική δόση. Θυμήσου: πρέπει πάντα να κουβαλάς μια πηγή υδατανθράκων μαζί σου (ένα μήλο, ένα χυμό ή ένα κομμάτι φρούτο).

Ενεργειακή Δαπάνη κατά τη διάρκεια της Σωματικής Δραστηριότητας

Δραστηριότητα                       Θερμίδες (kilocalorie /  kg.min)

Ζωηρό περπάτημα                           0,07

Τρέξιμο χαλαρό                               0,13

Τρέξιμο έντονο                                0,208

Κολύμβηση                                      0,162

Σκοινάκι                                           0,162

Badminton                                        0,097

Τένις                                                 0,109

Μπάσκετ                                          0,138

Πώς να υπολογιστεί η Ενεργειακή Δαπάνη κατά τη διάρκεια ζωηρού βάδην; = 0,07 kcal ανά kg σωματικού βάρους / λεπτό Ένα παράδειγμα: ένα άτομο που ζυγίζει 76 kg θα έκαιγε 0,07 x 76 = 5.3 kcal / λεπτό. Εάν πρέπει να ξοδεύει 1200 kcal ανά εβδομάδα, πόση ώρα πρέπει να περπατά ανά εβδομάδα; 1200 / 5.3 = 226,4 λεπτό = 45 λεπτά / 5 μέρες ανά εβδομάδα = 57 λεπτά / 4 μέρες ανά εβδομάδα ΖΩ ΩΡΑΙΑ Για να ζούμε ωραία καλό είναι να μην αγχωνόμαστε για την εμφάνισή μας, να φροντίζουμε τη διατροφή μας, να κάνουμε γυμναστική, να μην πέφτουμε θύματα των δια- φόρων τάσεων της εποχής, να εκ- μεταλλευόμαστε τα αγαθά που μας δίνει η φύση και να μην αφήνουμε τα βάρη της καθημερινότητας να μας καταρρακώνουν… γιατί η ζωή είναι ωραία!



Πηγή : pendi.eu