Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για τα επεισόδια στο μαθητικό συλλαλητήριο

 


Η σύλληψη των αλλοδαπών δείχνει το ποιοι έχουν παρεισφρήσει στις καταλήψεις και πόσο επικίνδυνοι είναι για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Αντιεξουσιαστές, ακροαριστερά στοιχεία, αριστεροί και κάθε είδους ακραία στοιχεία που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση χρησιμοποιούν ανήλικα παιδιά για το συμφέρον τους.

Η παρακάτω εικόνα είναι από το συλλαλητήριο και οι εικονιζόμενοι μόνο μαθητές λυκείου η γυμνασίου δεν είναι : 



Συνελήφθησαν δύο νεαροί αλλοδαποί για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο περιθώριο της πορείας των μαθητών στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για έναν 17χρονο και έναν 20χρονο. Ο πρώτος αναγνωρίστηκε να εκτοξεύει βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

«Συνελήφθησαν τα (2) άτομα που προσήχθησαν νωρίτερα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, μετά το πέρας σημερινής συγκέντρωσης – πορείας στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς ηλικίας (17) και (20) ετών.

Όπως διακριβώθηκε οι συλληφθέντες συμμετείχαν σε ομάδα ατόμων, τα οποία μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες, μάρμαρα και άλλα αντικείμενα.

Επιπλέον, ο δεκαεφτάχρονος αναγνωρίστηκε ως άτομο που έριξε βόμβα μολότοφ.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».



Στις 17,5 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

 


Με 17,5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός προκρίνεται ο Κ. Μητσοτάκης με 47%, 30 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα (17%). 

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 37,5%,

ο ΣΥΡΙΖΑ 20%

και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ 25 με 2,7%.

με 1,2% έχει παρουσία και το κόμμα Ελληνες του πρώην χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη.

Η κοινή γνώμη στην δημοσκόπηση στέλνει μήνυμα σε ποσοστό 46% ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ ένα 41% λέει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Απογοητευμένοι είναι πολίτες από την προσωπική τους κατάσταση. Το 41% λέει ότι είναι ίδια με ένα χρόνο πριν, το 40%, δηλαδή 4 στους 10 πιστεύουν ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση και μόλις 19% δηλώνουν καλύτερα.  

Σημαντικότερο πρόβλημα για 1 στους 3 πολίτες (33%) είναι η ιατρική περίθαλψη – Επιδημία του κορωνοϊού ενώ το 28% δηλώνει ότι είναι η οικονομία.

Το 11% απαντά σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η εξωτερική πολιτική, το 9% η ανεργία και μόλις το 7% το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Ενδεχομένως οι μηδενικές ροές να συμβάλουν σ’ αυτό το ποσοστό αν και υπήρξε η κρίση με τη φωτιά στην Μόρια.

Το 52% εκφράζεται θετικά για το έργο που συντελείται από την κυβέρνηση. Το 38% λέει ότι είναι αρνητικό ενώ το 8% λέει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το 85% των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι ευχαριστημένο με την κυβέρνηση, ενώ 1 στους 4 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται επίσης θετικά. Ως προς την πολιτική αυτοτοποθέτηση, το 84% των αριστερών είναι αρνητικοί απέναντι στην κυβέρνηση, όπως και το 38% των κεντροαριστερών.

Το 81% των κεντροδεξιών και το 81% των δεξιών εκφράζεται θετικά για το έργο της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά ως προς την άσκηση των καθηκόντων του σε ποσοστό 58% ενώ το 34% τον αξιολογεί αρνητικά.

Για τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, η εκτίμηση του κόσμου δεν είναι καλή. Το 74% εκτιμά ότι είναι αρνητική η εντύπωση που έχει ενώ μόλις το 15% τον αξιολογεί θετικά. 

Ως προς τις εντυπώσεις που έχουν οι πολίτες για το κυβερνητικό έργο 

·      Το 65% έχει μάλλον θετικές εντυπώσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, αλλά με -7% από τον Ιούνιο.

·      Ακολουθεί η δημόσια υγεία – κορωνοϊός με θετική άποψη από το 56%, αρνητική το 39% αλλά και -26 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον Ιούνιο.

·      Τρίτο σε θετική αξιολόγηση με 51% είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

·      Ακολουθεί η εγκληματικότητα με 50% και η φορολογική πολιτική με μάλλον θετική γνώμη από το 42%.

Χειρότερες επιδόσεις έχει κυβέρνηση στην Παιδεία με μάλλον αρνητικές γνώμες από το 62%. Ακολουθούν τα εργασιακά θέματα με 61%, το μεταναστευτικό με 66%, η υπόθεση του Μακεδονικού με 49%, η αντιμετώπιση της διαφθοράς με 55%.

Καλύτεροι υπουργοί κατά σειρά είναι ο Νίκος Δένδιας με 14%, ο Βασίλης Κικίλιας με 13%, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με 10%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 8%.

Χειρότεροι θεωρούνται οι κ. Μηταράκης, Βορίδης, Καραμανλής, Πέτσας, Γεραπετρίτης που δεν παίρνουν κάποιο ποσοστό και ακολουθούν οι Γ. Βρούτσης με 1%, Κ. Χατζηδάκης και Π. Θεοδωρικάκος με 2%. 

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για την οικονομία τους επόμενους μήνες, το 67%, δηλαδή σχεδόν 7 στους 10 περιμένουν χειρότερες ημέρες ενώ το 10% μόλις λέει ότι θα καλυτερέψουν.

Το 81% των πολιτών λέει ότι η μάσκα προστατεύει από τη διάδοση του κορωνοϊού, αλλά υπάρχει κι ένα 17% που δεν το πιστεύει.

Το 59%, δηλαδή 6 στους 10 λένε ότι αν υπάρξει εμβόλιο θα πρέπει να το κάνουμε, αλλά υψηλό είναι το ποσοστό, 35% (δηλαδή ένας στους 3) που λένε ότι δεν πρέπει.

Το 70%, δηλαδή 7 στους 10 διαφωνούν ότι δεν κολλάει ο κορωνοϊός με τη θεία λειτουργία. Αλλά ένα 22% πιστεύει ότι δεν κολλάει.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απολαμβάνει ευρείας αποδοχής. Το 62% έχει θετική γνώμη γι’ αυτήν και το 27% αρνητική. Μάλιστα οι θετικές γνώμες ανέβηκαν 8 μονάδες από τον Ιούνιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο δημοφιλής με θετικές γνώμες σε ποσοστό 61% και αρνητικές 37%. Ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 38% θετικά αλλά 57% αρνητικές, ο Αλέξης Τσίπρας με 35% θετικές και 62% αρνητικές, τελευταίος ο Βελόπουλος με 73% αρνητικές γνώμες.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός προκρίνεται ο Κ. Μητσοτάκης με 47%, 30 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα (17%). 



Πρωτοκολλήθηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο στον ΟΗΕ! «Η συμφωνία είναι άκυρη» υπενθυμίζει η Αθήνα

 


«Τυπική και τεχνική διαδικασία» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τις ενέργειες της γραμματείας του ΟΗΕ η οποία μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκόλλησε απόψε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης.

«H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: 

«Η εν λόγω “συμφωνία” είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είχαν καταδικάσει και οι «27» ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Δεκεμβρίου 2019.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είχαν καταδικάσει τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, θεωρώντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονιζόταν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Να σημειωθεί επίσης ότι στις 15 Ιουλίου, με κοινή ρηματική διακοίνωση που επέδωσαν στο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι μόνιμες αντιπροσωπείες του Μπαχρέιν, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, παρέθεσαν λεπτομερώς τους λόγους - σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών - για τους οποίους δεν θα πρέπει να εγγραφεί στον κατάλογο με τις διεθνείς συνθήκες, το Μνημόνιο Συναντίληψης  που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη, στις 27 Νοεμβρίου 2019, η κυβέρνηση της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.


Πηγή



411 νέα κρούσματα - 89 διασωληνωμένοι

 



Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 411 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 68 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 είναι εισαγόμενα, στην Αττική τα 272.

Από τα 378 εγχώρια κρούσματα,τα 68 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 40 κρούσματα αφορούν ΜΦΗ στην Αττική), ενώ 7 συνδέονται με τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας. Αναλυτικότερα:

- 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 7 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 272 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 59 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18886, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.

2961 (15.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7755 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 28 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 214 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 394 θανάτους συνολικά στη χώρα. 

144 (36.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.



Σε καραντίνα ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ - Θετικοί στον Κορονοιό

 


Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι τίθεται «σε καραντίνα», όπως και η σύζυγός του Μελάνια, το βράδυ της Πέμπτης (τα ξημερώματα σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας), λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι στενή συνεργάτιδά του έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

«Η πρώτη κυρία και εγώ αναμένουμε τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβληθήκαμε», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου μέσω Twitter. «Στο μεταξύ, θα αρχίσουμε τη διαδικασία της καραντίνας μας!», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή πόσες ημέρες θα διαρκέσει η απομόνωση, ή το πού θα βρίσκεται.

Λίγο νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωνε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι δεν ήταν «σίγουρος» αν θα χρειαζόταν να τεθεί σε καραντίνα.

Η Χόουπ Χιξ, μέλος του στενού κύκλου των συνεργατών του Τραμπ, «διαγνώστηκε θετική, μόλις το έμαθα», είπε ο πρόεδρος. «Αν θα μπούμε σε καραντίνα ή αν μολυνθήκαμε δεν το ξέρω», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον εαυτό του και στη σύζυγό του.

«Θα έχω τα αποτελέσματα» των τεστ «απόψε ή αύριο το πρωί, αλλά ξέρετε, περνάω πολύ χρόνο με τη Χόουπ, όπως και με την πρώτη κυρία», ανέφερε ακόμη.

Η Χιξ, 31 ετών, επέβαινε στο προεδρικό αεροσκάφος όταν ο Τραμπ πήγε την Τρίτη στο Κλίβελαντ, στην πολιτεία Οχάιο, για να συμμετάσχει στο πρώτο ντιμπέιτ με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν.

Συνταξίδεψε επίσης με τον αρχηγό του κράτους προχθές Τετάρτη στη Μινεσότα, όπου ο Τραμπ έκανε την κεντρική ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση.


Tonight, @FLOTUS and I tested positive for COVID-19. We will begin our quarantine and recovery process immediately. We will get through this TOGETHER!

Σε νεώτερη ανάρτηση του σήμερα το πρωί 2/10/2020  το τεστ βγήκε θετικό και για τον ίδιο και για την Μελάνια.





Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell

 



Διαδοχικές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από την έναρξη των εργασιών της Ειδικής Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτός των θεμάτων της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Πρόταση που αποτελεί καλή βάση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος του οποίου δυσανάλογο βάρος σηκώνουν σήμερα τα κράτη πρώτης υποδοχής. Κοινή ήταν η διαπίστωση πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης.

Επίσης, εξετάστηκε η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη νέα δομή αιτούντων άσυλο στη Λέσβο.



Συνάντηση του Πρωθυπουργού Kυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel

 



Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μια Σύνοδος, που προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή. Προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.



Σύνοδος Κορυφής: Στην γωνία η Τουρκία αλλά με το γάντι

 



Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίχθηκε η πρώτη μέρα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά την άρνηση της Ελλάδας και της Κύπρου να αποδεχθούν το προσχέδιο συμπερασμάτων για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Οι «27» συμφώνησαν λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα για το προσχέδιο συμπερασμάτων, για την στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. 

Ελλάδα και Κύπρος δέχθηκαν το τελικό κείμενο, στο οποίο η λέξη «κυρώσεις» δεν αναφέρεται πουθενά, ωστόσο υπάρχει παραπομπή στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία προβλέπει τη διαδικασία κυρώσεων σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλητικές και μονομερείς ενέργειες από πλευράς Τουρκίας.

Το νέο κείμενο ( τρίτο κατά σειρά) βασίζεται στα δύο προηγούμενα και προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνει ότι η ΕΕ «είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού», διατηρεί τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως το Δεκέμβρη και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών».

Το νέο προτεινόμενο κείμενο προσθέτει ότι «καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου» και σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Σύμφωνα με το προσχέδιο, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις, ανάλογα με την περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του του Δεκεμβρίου».

«Είναι γνωστό πως για την τουρκική πλευρά, οποιαδήποτε καταδίκη, οποιαδήποτε αναφορά σε οποιαδήποτε μέτρα και κυρώσεις, οποιαδήποτε εξαίρεση των δικαιωμάτων και της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίσων, είναι εντελώς απαράδεκτα», τόνισε Τούρκος αξιωματούχος στο politico.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες αλλιώς η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή της, κάτι που όμως δεν επιθυμεί να κάνει. Ακόμη η Ε.Ε. ζητά από την Τουρκία να συμμετέχει σε διάλογο και για το θέμα της Κύπρου, καθώς επίσης και να εκπληρώσει τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί για το μεταναστευτικό το 2016.

Την ευκαιρία να γίνει πολιτικός διάλογος θέλει να δώσει η ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρείται στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, στην οποία επιτεύχθηκε συμφωνία για τα ζητήματα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας, ενώ εκφράστηκε η στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Τουρκία να βάλει τέλος στις μονομερείς ενέργειές της και σημείωσε ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για τη σχέση της ΕΕ με την Άγκυρα, ενώ το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.