Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Νέα Δημοκρατία : Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει τους ασφαλισμένους



Ο αν. Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, σχετικά με τους συμψηφισμούς εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει τους ασφαλισμένους. Ενώ είχε δεσμευθεί ότι ο συμψηφισμός των εισφορών τους για το 2017 θα υπολογιστεί βάσει των εισοδημάτων τους το 2016, εδώ και 11 μήνες τις παρακρατεί παράνομα. Η σκόπιμη αυτή παρακράτηση μόνον τυχαία δεν είναι καθώς η Κυβέρνηση συνυπολογίζει τις κρατήσεις αυτές για να χτίσει το δήθεν success story των υπερπλεονασμάτων.

Τυχαίο δεν είναι επίσης ότι  ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ εδώ και μήνες παραμένουν χωρίς διοίκηση.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει άμεσα τη νομιμότητα ανακουφίζοντας τους Έλληνες». 


Δύο Πακιστανοί κρατούσαν ομήρους πενήντα αλλοδαπούς στη Νέα Απολλωνία



Συνελήφθησαν δύο άτομα που κατακρατούσαν παράνομα πενήντα αλλοδαπούς σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Απολλωνίας.

Οπως προέκυψε από την έρευνα που διεξήχθη οι αλλοδαποί κατέβαλαν μέσω συγγενών τους χρηματικά ποσά για την παράνομη μεταφορά τους από την Τουρκία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια κρατούνταν χωρίς τη θέλησή τους, προκειμένου συγγενικά τους πρόσωπα να τους αποστείλουν επιπλέον χρήματα, τα οποία θα παρέδιδαν στο κύκλωμα για την απελευθέρωσή τους.

Οι δράστες είναι δύο Πακιστανοί, ηλικίας 29 και 30 ετών, σε βάρος των οποίων, αλλά και συνεργών τους, σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της Εγκληματικής Οργάνωσης – Συμμορία, της Εκβίασης, της Αρπαγής, της Μεταφοράς – προώθησης παράτυπων αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας και της παροχής καταλύματος για απόκρυψη εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη.

Σύμφωνα με την αστυνομία πολλοί από τους ομήρους ήταν σε κακή κατάσταση καθώς οι απαγωγείς τους έδιναν ελάχιστο νερό και φαγητό. Μάλιστα ένας άνδρας χρειάστηκε να νοσηλευτεί για πνευμονία και αφυδάτωση.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Νέα βόμβα για τον Τραμπ: Ο προσωπικός δικηγόρος του έλαβε μισό εκατομμύριο δολάρια από Ρώσο ολιγάρχη

O Μάικλ Κοέν, προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλτ Τραμπ (Φωτογραφία: ΑΡ)


Το νομικά προβλήματα δεν έχουν τελειωμό για τον προσωπικό δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κοέν.

Η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ ανέκρινε έναν Ρώσο ολιγάρχη σχετικά με τις πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, που η θυγατρική της εταιρίας του στις ΗΠΑ φέρεται να έκανε στον Κοέν. Οι πληρωμές αυτές φαίνεται ότι έγιναν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016, όπως μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο πηγή η οποία έχει λάβει γνώση των εξελίξεων.

Ο ολιγάρχης Βίκτορ Βέξελμπεργκ συνδέεται στενά με τον Ρώσο πρόεδρο (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο Βίκτορ Βέξελμπεργκ, πρόεδρος και διαχειριστής του επιχειρηματικού ομίλου Renova Group, είναι ολιγάρχης που βρίσκεται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση Τραμπ τον συμπεριέλαβε σε λίστα με Ρώσους επιχειρηματίες σε βάρος των οποίων εφαρμόζονται περιορισμοί για τις δραστηριότητές τους και πλέον δεν μπορεί να ταξιδέψει στις ΗΠΑ.

Ο σκοπός των πληρωμών, οι οποίες έχουν προηγηθεί των κυρώσεων, αλλά και η φύση της επιχειρηματικής σχέσης μεταξύ του Βέξελμπεργκ και του Κοέν δεν έχουν διευκρινιστεί.

Τον περασμένο μήνα το FBI έκανε εφόδους στο σπίτι, το γραφείο, αλλά και το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, που χρησιμοποίησε ο Κοέν, στο πλαίσιο ποινικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Μανχάταν. Στις έρευνες αυτές κατασχέθηκαν τουλάχιστον οκτώ κουτιά με έγγραφα και περισσότερες από δώδεκα ηλεκτρονικές συσκευές. Όπως έγινε γνωστό από δικαστικά έγγραφα, ένα τουλάχιστον μέρος της έρευνας αυτής πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό παραπεμπτικό που εκδόθηκε από το γραφείο του Μιούλερ.

Οι ερωτήσεις που έγιναν στον Βέξελμπεργκ δηλώνουν ότι η ομάδα έρευνας του Μιούλερ διερευνά μερικές από τις επιχειρηματικές σχέσεις του Κοέν στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Βέξελμπεργκ είναι ο ένας από τους δύο Ρώσους ολιγάρχες τους οποίους συνέλαβε το FBI νωρίτερα μέσα στο 2018 κι αφού τα ιδιωτικά τους αεροσκάφη είχαν προσγειωθεί σε αεροδρόμια της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης.

Οι ανακριτές ρώτησαν επίσης τον Βέξελμπεργκ σχετικά με τις δωρεές που έκανε ο επικεφαλής της εταιρίας του στις ΗΠΑ, τόσο προς την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, όσο και προς το ταμείο της συγκέντρωσης χρημάτων για την επίσημη τελετή της προεδρικής ορκωμοσίας του, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών.

Νέο επεισόδιο στην κόντρα των δικηγόρων του Τραμπ και της Στόρμι Ντάνιελς

Ο δικηγόρος της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, Μάικλ Αβενάτι (Φωτογραφία: ΑΡ)


Ο δικηγόρος της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, που φέρεται να έλαβε το ποσό των 130.000 δολαρίων προκειμένου να μην αποκαλύψει την σεξουαλική σχέση που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ πριν από δέκα χρόνια, δημοσιοποίησε χθες το απόγευμα πληροφορίες, οι οποίες προσθέτουν περισσότερες λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ του CNN. Ο Μάικλ Αβενάτι άφησε να εννοηθεί ότι ο Κοέν έλαβε περίπου 500.000 δολάρια από μία εταιρία που συνδέεται με τον Βέξελμπεργκ, στους μήνες που ακολούθησαν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο Αβενάτι πρόσθεσε ότι το παραπάνω ποσό κατατέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας Essential Consultants, μία εταιρία κάλυψης που ίδρυσε ο Κοέν πριν από τις εκλογές και την οποία χρησιμοποίησε για να πληρώσει την Ντάνιελς. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, οι πληρωμές έγιναν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2017. Το CNN έχει επεξεργαστεί έγγραφα τα οποία δείχνουν τις πληρωμές αυτές, χωρίς ωστόσο να έχει ανεξάρτητα επιβεβαιωθεί η γνησιότητα των εγγράφων.

Στον Κοέν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σχετικά με οποιασδήποτε πράξεις που συνδέονται με τις πληρωμές ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητές του.

Οι πράκτορες του FBI ρώτησαν τον Βέξελμπεργκ για τις πληρωμές που η θυγατρική της εταιρίας του Columbus Nova έκανε προς τον Κόεν, σύμφωνα με μία πηγή. Δέχθηκε επίσης ερωτήσεις και για πολιτικές δωρεές περίπου 300.000 δολαρίων που έκανε ο Άντριου Ιντρέιτερ, που είναι ξάδελφος του και επικεφαλής της Columbus Nova, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών.

Ύποπτες δωρεές στον Τραμπ

Παράλληλα ο Ιντρέιτερ έχει ανακριθεί από μέλη της ομάδας ερευνών του Μάλερ, δήλωσαν δύο πηγές στο CNN.

Οι πληρωμές έγιναν την ίδια περίοδο που ο Κοέν προσπαθούσε να ιδρύσει μία συμβουλευτική εταιρία και νομικό γραφείο, περίπου την χρονική περίοδο που έφυγε από τις επιχειρήσεις Τραμπ. Την περίοδο εκείνη, εξακολουθούσε να είναι ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Τραμπ. Ακόμη και τον προηγούμενο μήνα, όταν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την πληρωμή της Ντάνιελς, ο Τραμπ αναφέρθηκε στον Κόεν λέγοντας: «Ο Μάικλ είναι ο δικηγόρος μου».

Σε δικαστικά έγγραφα, ο δικηγόρος του Κοέν δήλωσε ότι ο πελάτης του, έχει επτά πελάτες στους οποίους προσφέρει «στρατηγικές συμβουλές, αλλά και συμβουλές για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες». Ωστόσο ο δικηγόρος του Κόεν δεν γνωστοποίησε αν η Columbus Nova, είναι μεταξύ των πελατών αυτών.

Μετά την δημοσιοποίηση των πληροφοριών η εταιρία προχώρησε σε ανακοίνωση μέσω του δικηγόρου της Ρίτσαρντ Όουενς: «Η Columbus Nova είναι μία εταιρία διοίκησης, η οποία ανήκει και ελέγχεται αποκλειστικά από Αμερικανούς»,  ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Μετά την επίσημη τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Τραμπ, η εταιρία προσέλαβε τον Μάικλ Κόεν ως επιχειρηματικό σύμβουλο, αναφορικά με την εύρεση πηγών οικονομικών κεφαλαίων, αλλά και την πιθανή υλοποίηση επενδύσεων σε σταθερά περιουσιακά στοιχεία, αλλά κι άλλες τοποθετήσεις. Οι σημερινές αναφορές ότι ο Βίκτορ Βέξελμπεργκ χρησιμοποίησε την Columbus Nova ως μέσο πληρωμών του Μάικλ Κόεν είναι ψευδείς. Ο ισχυρισμός ότι ο Βίκτορ Βέξελμπεργκ είχε αναμειχθεί ή διαθέσει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για την συνεργασία της Columbus Nova με την Μάικλ Κόεν, είναι προφανώς ψευδής. Ούτε ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος από τους ιδιοκτήτες της Columbus Nova, είχαν συμμετοχή στην απόφαση πρόσληψης του Κόεν ή διέθεσαν χρήματα για την συνεργασία αυτή»,  ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η εταιρία με νεότερη ανακοίνωσή της διαβεβαίωσε ότι είναι ιδιοκτησία και ελέγχεται σε ποσοστό 100% από Αμερικανούς.

Από την πλευρά τους οι εισαγγελείς στο Μανχάταν διεξάγουν έρευνα για τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του Κοέν. Μεταξύ αυτών μία επιχείρηση ταξί, αλλά και οι πληρωμές που έγιναν προκειμένου να σιωπήσει η Ντάνιελς, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο CNN.

Από την άλλη μεριά, ο ξάδερφος του Βέξελμπερκ, Ιντρέιτερ υποστήριξε γενναιόδωρα τον Τραμπ. Ο ίδιος δώρησε 250.000 δολάρια στο ταμείο για την τελετή ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου, 35.000 στο ταμείο για τη νίκη του Τραμπ, αλλά και 29.600 δολάρια στην Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί (The Center for Responsive Politics).

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, η δωρεά ξένων πολιτών προς Αμερικανούς πολιτικούς είναι παράνομη, ενώ ο Ιντρέιτερ, είναι Αμερικανός πολίτης.

Ωστόσο, σε σύγκριση με προηγούμενες δωρεές που έκανε ο ίδιος, οι οικονομικές δωρεές προς τον Τραμπ είναι ιδιαιτέρως υψηλές, προκαλώντας το ενδιαφέρον των ανακριτών. Ο Ιντρέιτερ είχε προχωρήσει στην δωρεά 1.200 δολαρίων στον Δημοκρατικό Μπιλ Ρίτσαρντσον (2008) και 2.600 δολαρίων στον προεκλογικό αγώνα του Ρεπουμπλικάνου Κρις Ντέι για το Κογκρέσο στη Νέα Υόρκη. Ο επιχειρηματικός όμιλος Renova Group είχε προχωρήσει σε δωρεά μεταξύ 50.000 και 100.000 δολαρίων στο Ίδρυμα Κλίντον, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε έγινε η δωρεά αυτή, σύμφωνα με την δημόσια λίστα δωρητών του ιδρύματος.

Ο Μιούλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, τον περασμένο Μάιο, αμέσως μετά την απόλυση του Κόμεϊ. Ο ίδιος, έχει ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μέσω της σύμφωνης γνώμης ειδικού σώματος ενόρκων.

Ο διορισμός του έγινε από την υφυπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ Ρόζενσταϊν που έχει την ευθύνη άσκησης εποπτείας για την διεξαγωγή της έρευνας, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας, στις ΗΠΑ.


Πηγή: ΑΜΠΕ - CNN
 iefimerida.gr 


Προφυλακίστηκε ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος με τα αντικαρκινικά φάρμακα



Κρίθηκαν προφυλακιστέοι ο 70χρονος Αιγύπτιος που φέρεται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης η δράση της οποίας ζημίωσε με εκατομμύρια ευρώ το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία κι ένας ακόμη συμπατριώτης του που κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην απάτη.

Προφυλακίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες ακόμη δύο μέλη του κυκλώματος της παράνομης διακίνησης φαρμάκων, ανεβάζοντας τον αριθμό των προσωρινά κρατούμενων για την πολύκροτη υπόθεση σε έξι προς το παρόν διότι οι έρευνες συνεχίζονται και οι συλληφθέντες αυξάνονται.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών τους που κράτησαν ως τα μεσάνυχτα, με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, κρίθηκαν προφυλακιστέοι ο 70χρονος Αιγύπτιος που φέρεται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης η δράση της οποίας ζημίωσε με εκατομμύρια ευρώ το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία κι ένας ακόμη συμπατριώτης του που κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην απάτη.

Όμως για δύο κατηγορουμένους, έναν γιατρό και έναν ιδιοκτήτη φαρμακαποθήκης υπήρξε διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα για το αν θα προφυλακιστούν η όχι και παραμένουν σε κατ΄ οίκον περιορισμό μέχρι να αποφανθεί το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για την τύχη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της προφυλάκισής τους τάχθηκε ο εισαγγελέας ενώ η ανακρίτρια ζήτησε να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι. 

Κατηγορούμενος γιατρός για την υπόθεση αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους καθώς για τις δύο επιβαρυντικές για αυτόν συνταγογραφήσεις υποστήριξε, ότι τις υπέγραψε επειδή του το ζήτησε ο συγκατηγορούμενος συνάδελφός του που δεν είχε το δικαίωμα υπογραφής σ’ αυτές, επειδή δεν ήταν διευθυντής. Τον ισχυρισμό του αυτό φέρεται να επιβεβαίωσε και ο συγκατηγορούμενός του γιατρός υποστηρίζοντας ότι αυτός του ζήτησε να τον εξυπηρετήσει.

Όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους. 
Ωστόσο οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη ενός ακόμη ατόμου που φέρεται ότι συμμετείχε στο κύκλωμα. Είναι ο 22ος κατηγορούμενος στην υπόθεση και συνελήφθη κοντά στα δικαστήρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για αλλοδαπό, σύζυγο κατηγορουμένης σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.



Πηγή: skai.gr


Συνάντηση Καραμανλή Μητσοτάκη με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκηςσυναντήθηκε σήμερα 9 Μαΐου, το πρωί, στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

Αφορμή της συνάντησης ήταν η τριήμερη επίσκεψη του πρώην Πρωθυπουργού στη Θράκη. Στη διάρκεια της συνάντησης οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής αντήλλαξαν απόψεις για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως βέβαια και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.



Video που δείχνει το δυστύχημα με την νταλίκα στον Κηφισό



Δύο νεκροί και μία σοβαρά τραυματίας ο απολογισμός του τροχαίου σήμερα το πρωί στον Κηφισό, όταν Νταλίκα πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας συνθλίβοντας δύο οχήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οδηγός του φορτηγού να ήταν μεθυσμένος. 

Στη δημοσιότητα βίντεο  ντοκουμέντο που παρουσίασε ο ALPHA :






Τελεσίγραφο ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ: Βρείτε σε 10 ημέρες τα χρήματα των καταναλωτών



Ηχηρή είναι η παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας μετά το μπάχαλο και τις σοβαρές καταγγελίες για καθυστέρηση της απόδοσης των χρημάτων από λογαριασμούς ρεύματος καταναλωτών από τα ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ αλλά και σε άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΡΑΕ απέστειλε την Δευτέρα στη ΔΕΗ και σε όλους τους ενεργούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επιστολή, μέσω της οποίας ζητεί να υπάρξει πληροφόρηση για το θέμα.

Στην επιστολή η ΡΑΕ τονίζει ότι έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αποδέκτης παραπόνων καταναλωτών, οι οποίοι παρότι εξόφλησαν εμπρόθεσμα ως όφειλαν τους λογαριασμούς για την κατανάλωση ενέργειας μέσω εταιρειών / φορέων που έχουν εισπρακτικό ρόλο (όπως τα ΕΛΤΑ), διαμαρτύρονται για την απώλεια του δικαιώματος «εκπτώσεων συνέπειας» η οποία οφείλεται στην καθυστέρηση απόδοσης των εισπραχθέντων από τις εταιρείες αυτές ποσών στους προμηθευτές.

Η επιστολή αναφέρει μάλιστα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η καθυστέρηση αυτή δύναται να επιφέρει ακόμη και τη διακοπή ρεύματος από τους προμηθευτές με την αιτιολογία ύπαρξης ανεξόφλητων οφειλών.

Οπως τονίζεται: «δεδομένου ότι το εν λόγω ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, έχει δε αποτελέσει αντικείμενο δημοσιευμάτων, καλείστε να ενημερώσετε την Αρχή για τα ακόλουθα»:

α) Εάν έχουν λάβει χώρα καθυστερήσεις στην απόδοση των ποσών που καταβάλλονται εμπορθέσμως από τους καταναλωτές από εταιρείες που έχουν εισπρακτικό ρόλο (όπως τα ΕΛΤΑ ή και άλλες). Στο πλαίσιο αυτό να αναφερθεί ι) ο αριθμός των διαπιστωμένων σχετικών περιστατικών ιι) ο μέσος όρος υπερημερίας, πέραν των προβλεπόμενων στη σχετική σύμβαση ιιι) το ύψος των ποσών σωρευτικά αντιστοίχως

β) εάν η ως άνω καθυστέρηση οδήγησε σε απώλεια εκπτώσεων συνέπειας ή/ και σε διακοπή παροχής ενέργειας και σε πόσες περιπτώσεις

γ) πως πραγματοποιείται η παρακολούθηση της εμπρόθεσμης καταβολής, αλλά και απόδοσης των ποσών λογαριασμών ενέργειας πελατών σας από τρίτους φορείς που εισπράττουν για λογαριασμό σας οφειλές καταναλωτών, βάσει και των συμβάσεων που τυχόν έχουν συναφθεί με αυτές, προκειμένου να διασφαλίζεται το δικαίωμα των καταναλωτών για την παροχή ειδικών προνομίων, όπως είναι οι εκπτώσεις συνέπειας, αλλά και η αποφυγή διακοπής ρεύματος που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των καταναλωτών.

Η ΡΑΕ ζητεί από τους παρόχους να απαντήσουν μέσα σε 10 ημέρες στο ερωτηματολόγιο.

Την Δευτέρα, έγινε παρέμβαση για το θέμα, από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, και το ΙΝΚΑ. Ειδικά η ανεξάρτητη αρχή, ζήτησε από τα ΕΛΤΑ να ενημερώσουν για τους λόγους της παρακράτησης των χρημάτων από τους καταναλωτές, να επιλύσουν το θέμα με τη ΔΕΗ δίχως να χρειάζεται η μαζική προσέλευση των καταναλωτών στα κατά τόπους καταστήματα, καθώς και να εγκαταλείψουν οριστικά την πρακτική αυτή.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ασκήσει συλλογική αγωγή «υπέρ των καταναλωτών ρεύματος από την ΔΕΗ που πλήρωσαν τους λογαριασμούς τους έγκαιρα και με την συμφωνία της σχετικής έκπτωσης που συμφωνήθηκε, τα ποσά παρέμειναν στα ΕΛΤΑ μέσω των οποίων έκαναν τις πληρωμές τους». Στο σκεπτικό της αγωγής θα αναφέρεται ότι τα ΕΛΤΑ οφείλουν να αποζημιώσουν άμεσα τους πελάτες, και η ΔΕΗ οφείλει αμέσως και όχι αργότερα να ρυθμίσει το υπόλοιπο και να αποδώσει την έκπτωση που συμφωνήθηκε, με βάση το γεγονός ότι έχει λάβει γνώση σχετικά με την πληρωμή από τα ΕΛΤΑ. 


ΤΑ ΝΕΑ


Εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιείτο συστηματικά στις κλοπές οχημάτων



Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές συγκεκριμένων τύπων οχημάτων, ιδιαίτερα εμπορικών και με μεγάλη αγοραστική ζήτηση , στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Στο πλαίσιο εκτεταμένης, οργανωμένης και άρτια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της Δευτέρας 07-05-2018, σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και του κέντρου των Αθηνών, συνελήφθησαν έξι 6 μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 24 έως 52 ετών. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε και αναζητείται 30χρονος ημεδαπός, που σχετίζεται με την συγκεκριμένη οργάνωση.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, δ ιακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή και σε απόπειρα, από άτομα που διαπράττουν διακεκριμένες κλοπές οχημάτων κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όσον αφορά τα στοιχεία αναγνώρισης πλαισίου και κινητήρα, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, που ήταν εξειδικευμένη και χρονοβόρα, και που βασίστηκε στη συνδυαστική μελέτη και ανάλυση στοιχείων, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες κατά το τελευταίο έτος είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, η οποία προέβαινε σε κατ’ επάγγελμα κλοπές Ι.Χ.Ε. αυτ/των, με προτίμηση σε συγκεκριμένα μοντέλα που παρουσιάζουν μεγάλη αγοραστική ζήτηση.

Μέχρι και σήμερα, έχουν διαπράξει τουλάχιστο δώδεκα (12) κλοπές οχημάτων, έχοντας κατά αυτόν τον τρόπο αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 200.000€. Παράλληλα εξετάζεται η συμμετοχή τους σε πλήθος άλλων παράνομων πράξεων που έχουν διαπραχτεί με την ίδια μεθοδολογία, ενώ ερευνάται και η προέλευση των κατασχεμένων πειστηρίων (δίκυκλων μοτοσυκλετών, κινητήρων, πινακίδων, εγγράφων και λοιπών αντικειμένων) καθώς και η ταυτοποίηση των κλοπών και των οχημάτων από τα οποία προέρχονται.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης καθώς και τη συμπεριφορά των μελών της, προέκυψε ότι ενεργούσαν άκρως επαγγελματικά, μεθοδικά και οργανωμένα, με κύρια χαρακτηριστικά τη διαρκή δράση τους, την τήρηση αυστηρής δομής και ιεραρχίας, καθώς και σεβασμού των νεότερων μελών προς το αρχηγικό μέλος.

Εφάρμοζαν μάλιστα μερικό καταμερισμό καθηκόντων και ρόλων, ενώ η αμοιβή των μελών πραγματοποιούνταν από τον αρχηγό και ήταν ανάλογη της προσφερόμενης υπηρεσίας και βαθμού εμπλοκής του κάθε μέλους.

Τα μέλη της οργάνωσης, υπό την καθοδήγηση του αρχηγού, αναζητούσαν είτε σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, είτε από συνεργεία αυτοκινήτων, οχήματα τρακαρισμένα τα οποία είχαν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές και η επισκευή τους ήταν ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες τους. Όταν, λόγω της περιορισμένης εγχώριας αγοράς μεταχειρισμένων – τρακαρισμένων οχημάτων αυτών δεν ήταν εφικτό, τότε ο αρχηγός της οργάνωσης αναζητούσε τρακαρισμένα οχήματα, έστω και το «σκελετό» αυτών, από το εξωτερικό τα οποία αγόραζε και στην συνέχεια εισήγαγε στην Ελλάδα όπου και τα ταξινομούσε.

Επέλεγαν τα οχήματα με βασικό κριτήριο τη ζήτησή τους από το αγοραστικό κοινό και συνήθως φρόντιζαν πρώτα να έχουν στην κατοχή τους το τρακαρισμένο όχημα και στην συνέχεια αναζητούσαν όχημα να αφαιρέσουν, ίδιας μάρκας, τύπου και αν είναι δυνατόν και χρωματισμού. Ακολούθως, και αφού αφαιρούσαν τα οχήματα, είτε τοποθετούσαν τα ανταλλακτικά από τα κλεμμένα οχήματα με αυτά που έλειπαν ή είχαν καταστραφεί από τα «τρακαρισμένα», είτε πλαστογραφούσαν στους αριθμούς πλαισίου των κλεμμένων αυτοκινήτων, τους αριθμούς πλαισίου που είχαν τα τρακαρισμένα και τα παρουσίαζαν ως «νόμιμα».

Με αυτό τον τρόπο, καθίστατο δυσχερής έως και ανέφικτη, η ταυτοποίηση και ο προσδιορισμός της προέλευσης των εξαρτημάτων που τοποθετούνταν στα «τρακαρισμένα» αυτοκίνητα, επιτυγχάνοντας έτσι, την «νομότυπη» κυκλοφορία τους.

Στους χώρους των κλοπών, μετέβαιναν συνήθως τρία έως τέσσερα άτομα και συνήθως ένας ή δύο εξ αυτών αφαιρούσαν το όχημα, ενώ οι υπόλοιποι κινούνταν περιφερειακά λειτουργώντας ως «τσιλιαδόροι», προκειμένου να ενημερώσουν τον φυσικό αυτουργό, τόσο σε περίπτωση που κάποιος διερχόμενος πολίτης προσέγγιζε το σημείο, όσο και στην περίπτωση που κατέφθαναν περιπολικά της Αστυνομίας.

Κάθε όχημα που αφαιρούσαν, το μετέφεραν αρχικά στην Καλλιθέα και το στάθμευαν προσωρινά σε οδούς πλησίον του Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καλύπτοντάς το με κουκούλα αυτοκινήτου. Το όχημα παρέμενε συνήθως στο σημείο για μία ή δύο ημέρες, μέχρι οι δράστες να βεβαιωθούν ότι το όχημα δεν διαθέτει σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού θέσης ( GPS ). Ακολούθως, χρησιμοποιώντας μονωτική ταινία διπλής όψης, τοποθετούσαν στο όχημα άλλες πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε οχήματα που δεν απασχολούσαν τις Αρχές και το φόρτωσαν σε ειδικό γερανοφόρο όχημα για να το μεταφέρουν στον χώρο αποσυναρμολόγησής του, στην περιοχή των Άνω Λιοσίων.

Μετά την αποσυναρμολόγηση των οχημάτων, τα μέρη τα οποία μπορούσαν να οδηγήσουν τις Αρχές στην ταυτοποίηση των κλεμμένων αυτοκινήτων, είτε τα πετούσαν σε κάδους απορριμμάτων στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, είτε τα μετέφεραν στην περιοχή του Ασπροπύργου σε διαλυτήρια μετάλλων (σκραπατζίδικα) για καταστροφή.

Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες και για να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους, είχαν προμηθευτεί τηλεφωνικές συνδέσεις ταυτοποιημένες σε άσχετους αλλοδαπούς. Μιλούσαν κωδικοποιημένα και χρησιμοποιούσαν εκφράσεις όπως «Να πάμε για καφέ», όταν κανόνιζαν να συναντηθούν για να διαπράξουν κλοπές, «Θα έρθεις για νυχτερινό ψάρεμα;» όταν ήθελαν να αποσυναρμολογήσουν κάποιο όχημα νυχτερινές ώρες.

Στην κατοχή τους, καθώς και σε πλήθος ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια, αποθήκες, καταστήματα και χώρους στάθμευσης σε Καλλιθέα, άνω Λιόσια, Ταύρο, Μενίδι και Π. Φάληρο μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

τριάντα (30) οχήματα εκ των οποίων, τέσσερις (4) δίκυκλες μοτοσικλέτες, ένα γερανοφόρο όχημα, δυο (2) Ι.Χ.Φ., είκοσι τρία (23) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
δύο συσκευές « jammer »,
μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων - ανταλλακτικών αυτοκίνητων,
πλήθος εγκεφάλων, κλειδαριών και κλειδιών,
εργαλεία αποσυναρμολόγησης οχημάτων και
50 φυσίγγια.














Οι δράστες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.


Δις ισόβια στους δράστες της δολοφονίας αστυνομικών της ΔΙΑΣ - Ενταση στην αθώωση του τρίτου κατηγορουμένου



Με ποινές δύο φορές ισόβια και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις στους δύο βασικούς κατηγορούμενους, αλλά και με μία ανατροπή της πρώτης απόφασης για τον τρίτο κατηγορούμενο, «έπεσε» η αυλαία της δευτεροβάθμιας δίκης για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, τον Μάρτιο του 2011, κατά τη διάρκεια συμπλοκής στου Ρέντη, μετά από καταδίωξη δραστών ληστείας.

Η ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αποκαλούμενο «μακελειό στου Ρέντη», που κατέληξε στον θάνατο των αστυνομικών Γιάννη Ευαγγελινέλη 23 ετών και Γιώργου Σκυλογιάννη 22 ετών και τον τραυματισμό άλλων δύο συναδέλφων τους, επεφύλασσε εκ διαμέτρου αντίθετη κρίση από την πρωτοβάθμια για έναν εκ των κατηγορουμένων.

Πρόκειται για τον Γιώργο Εμερτζίδη, ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε δις ισόβια για συνέργεια στις δύο εν ψυχρώ δολοφονίες και σήμερα αθωώθηκε για αυτές τις κατηγορίες. Αντίθετα με τον Γιώργο Εμερτζίδη, ο οποίος καταδικάστηκε σε μικρή ποινή μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, το δικαστήριο επέβαλλε στους άλλους δύο βασικούς κατηγορουμένους, Ιωάννη Σαβίδη και Ανδρέα Ποφίδη, ποινή ισόβιας και επιπλέον 25ετούς κάθειρξης -συνολικά η επιπλέον ποινή είναι 66 έτη- καταδικάζοντάς τους ως φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας των αστυνομικών και του τραυματισμού των άλλων δύο.

Μαζί με τους τρεις δικάστηκαν και άλλοι εννέα κατηγορούμενοι, οι οποίοι, όπως και ο Εμερτζίδης, καταδικάστηκαν σε ποινές από από δύο έως οκτώ χρόνια φυλάκισης.

Η απόφαση για αθώωση του Εμερτζίδη από τις βασικές κατηγορίες προκάλεσε το ξέσπασμα των συγγενών των δύο αστυνομικών, οι οποίοι μέσα στην κατάμεστη από κόσμο και αστυνομικούς δικαστική αίθουσα περίμεναν να ακούσουν την ετυμηγορία. «Σκότωσαν τα παιδιά μας... Είναι δολοφόνοι, θα τους αθωώσετε κιόλας;» φώναζαν οι συγγενείς και οι μητέρες των δύο νεκρών.

Στην υπόθεση δολοφονίας των αστυνομικών στου Ρέντη εμπλέκεται και άλλος ένας κατηγορούμενος, ο Βιτάλι Τερσενίδης, ο οποίος φυγοδικεί και η δικογραφία για αυτόν έχει διαχωριστεί.

Η σημερινή απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για το «μακελειό στου Ρέντη» εκδόθηκε τρία χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Το μακελειό

Οι δύο αστυνομικοί, Ιωάννης Ευαγγελινέλης 23 ετών και Γιώργος Σκυλογιάννης 22 ετών έπεσαν νεκροί από πυρά ατόμων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, σε ενέδρα που τους έστησαν στην περιοχή της Λαχαναγοράς του Ρέντη την 1η Μαρτίου 2011.

Οι δράστες, είχαν σταματήσει το αυτοκίνητο σε σκοτεινό σημείο και όταν πλησίασαν οι μοτοσυκλέτες της ΔΙΑΣ, βγήκαν από το όχημα και με καλάσνικωφ και ένα πιστόλι άρχισαν να πυροβολούν.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδιοκτήτης ενός περιπτέρου στο Μενίδι τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση και ανέφερε ληστεία, δίνοντας μάλιστα στους αστυνομικούς τη μάρκα και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου των δραστών.

Λίγη ώρα αργότερα, τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, επιβαίνοντες σε δύο μοτοσικλέτες, εντόπισαν το αυτοκίνητο στη λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι και το ακολούθησαν.

Σε παράδρομο της Κηφισού, όμως, κοντά στη λαχαναγορά του Ρέντη, ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι ληστές σταμάτησε απότομα και οι τρεις άγνωστοι που ήταν μέσα άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και πιστόλια κατά των αστυνομικών.

Οι τέσσερις αστυνομικοί δέχτηκαν καταιγισμό πυρών πάνω στις μοτοσικλέτες, με αποτέλεσμα δύο να τραυματιστούν στο κεφάλι, ένας στο στομάχι και ο τέταρτος στο γόνατο. Ευαγγελινέλης και Σκυλογιάννης υπέκυψαν σχεδόν αμέσως στα τραύματά τους.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τροχαίο στη λεωφόρο Κηφισού με Νταλίκα που πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε δύο οδηγούς



Στις 05:40 σήμερα το πρωί ο οδηγός μιας νταλίκας ο οποίος  ήταν μεθυσμένος λίγο μετά την Πέτρου Ράλλη έχασε τον έλεγχο ενώ κινούνταν στο ρεύμα προς Λαμία και το βαρύ όχημα έσπασε τις διαχωριστικές μπάρες και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα της λεωφόρου Κηφισού λιώνοντας δύο αυτοκίνητα και σκοτώνοντας τους οδηγούς τους. Από την σύγκρουση υπάρχει και ένας τραυματίας που μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.





Τα δύο ΙΧ αυτοκίνητα κινούνταν στην αριστερή λωρίδα στο ρεύμα προς Πειραιά και το τροχαίο συνέβη στο ύψος του ΙΚΕΑ.






Τουρκία: Σοκάρουν οι αριθμοί για το πογκρόμ εκκαθαρίσεων του Σουλτάνου



Σοκαριστικές διαστάσεις έχει διαλάβει το πογκρόμ των εκκαθαρίσεων που έχει εξαπολύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την επόμενη της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 έως και σήμερα, σε καθημερινή βάση περισσότεροι από 500 Τούρκοι πολίτες, διώκονται, φυλακίζονται ή απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες. Παράλληλα έμπαινε λουκέτο σε τουλάχιστον 2 οργανισμοί, ιδρύματα ή φορείς σε ημερήσια βάση. 

Δηλωτική των σαρωτικών επιπτώσεων του στρατιωτικού νόμου, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά την κυβέρνηση του Σουλτάνου, είναι η καταγραφή του παρατηρητηρίου Turkey Deeply:

107.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ αυτών συνδικαλιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες για τον ακτιβισμό τους ή για την άσκηση του δικαιώματός τους στην ελευθερία.

100 από τους απολυθέντες, έχουν αποκατασταθεί από την επιτροπή έκτακτης ανάγκης μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2018.

100.000 άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με ποινικές έρευνες και πιθανή δίωξη

50.000 άνθρωποι προφυλακίστηκαν και είναι ακόμη εν αναμονή της δίκης

180 Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έκλεισαν. Σε πολλά κατασχέθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία
120 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης κρατούνται ή φυλακίστηκαν, από τον Ιούλιο του 2016.

265 διδάκτορες διώκονται από την 1η Απριλίου 2018 για υπογραφή έκκλησης ειρήνης.
1300 ενώσεις και ιδρύματα έκλεισαν

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενισχύεται με πάνω από 30 εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία παρακάμφθηκε ο κοινοβουλευτικός και δικαστικός έλεγχος, παρέχει το πλαίσιο και τη νομική δυνατότητα για την επιδείνωση της καταστολή της κοινωνίας των πολιτών, ένα άνευ προηγουμένου κύμα των κρατήσεων και των διώξεων, και η διάβρωση του δικαιώματος για δίκαιη δίκη στην Τουρκία .



Πηγή : onalert.gr


Τραμπ: Οι ΗΠΑ αποχωρούν από την πυρηνική συμφωνία για τοΙράν



Την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανακοίνωσε επισήμως την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ευρωπαίων. 

Με προεδρικό διάταγμα που θα υπογράψει ο Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανενεργοποιήσουν όλες τις κυρώσεις στην Τεχεράνη που είχαν άρει πριν από την ιστορική συμφωνία – και θα επιβάλουν πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις.

Σημειώνεται ότι κάθε χώρα που θα συνεργαστεί με το Ιράν θα δεχθεί τις ίδιες κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, με κοινό τους ανακοινωθέν έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεσμεύονται από τη συμφωνία του Ιουλίου 2015 παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

«Η συμφωνία ήταν ελλιπής… Αποχωρώντας από τη συμφωνία θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για μείωση της πυρηνικής ισχύος του Ιράν. Στο μεταξύ, θα επιβληθούν ισχυρές κυρώσεις» διεμήνυσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Ήταν μια συμφωνία σε αποσύνθεση και σάπια, μια συμφωνία που προκαλούσε ντροπή για εμένα ως πολίτης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Με αυτή τη συμφωνία δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την κατασκευή πυρηνικής βόμβας από το Ιράν» υποστήριξε ο Τραμπ. Όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος, η συμφωνία δεν προστατεύει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, αλλά επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου

Άμεση αντίδραση από την Τεχεράνη

Το Ιράν θα παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί απόψε.

Παράλληλα, ο Ροχανί πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στα στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας του να είναι έτοιμα να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας χωρίς κανέναν περιορισμό, εφόσον χρειαστεί.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι η απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε μια «ιστορική εμπειρία» για την Τεχεράνη και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ουδέποτε τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, συνέχισε ο Ροχανί, έχει ιστορικό υπονόμευσης των διεθνών συνθηκών και χαρακτήρισε «ψυχολογικό πόλεμο» την απόφαση του Τραμπ.

Ο Ροχανί είπε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να ξεκινήσει συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα εντός των επόμενων εβδομάδων και διαβεβαίωσε ότι η ιρανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.Τουσκ: Ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν και το διεθνές εμπόριο θα «συναντήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση».

Έπειτα από την ανακοίνωση Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ο Τουσκ δήλωσε ότι και οι 28 ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ θα συζητήσουν και τα δύο θέματα όταν συναντηθούν στην Σόφια την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

ΟΗΕ: Ζητά από τους αναπομείναντες εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τους εναπομείναντες εταίρους της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA) να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία JCPOA.

Με ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του από την απόφαση Τραμπ.

«Είναι απαραίτητο ότι όλες οι ανησυχίες που αφορούν την εφαρμογή του σχεδίου να αντιμετωπιστούν μέσα από τους μηχανισμούς που εγκαθιδρύθηκαν με την JCPOA. Ζητήματα που δεν σχετίζονται άμεσα με την JCPOA θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς προκατάληψη για τη διατήρηση της συμφωνίας και των επιτευγμάτων αυτής», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

ΕΕ: Καλεί τους υπόλοιπους εταίρους της πυρηνικής συμφωνίας να την τηρήσουν

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.
«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη από την σημερινή ανακοίνωση των νέων κυρώσεων», δήλωσε η Μογκερίνι.

«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει», τόνισε αναφερόμενη στη συμφωνία.

«Μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, θα διατηρήσουμε αυτή τη πυρηνική συμφωνία».

Γαλλία – Γερμανία – Βρετανία: Λυπούνται για την αμερικανική απόφαση

«Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εκφράζουν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση» περί απόσυρσης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ελιζέ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι η Γαλλία θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Θα εργαστούμε συλλογικά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καλύπτοντας τις πυρηνικές δραστηριότητες, την μετά το 2025 περίοδο, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ» επισήμανε ο Μακρόν σε tweet που έστειλε λεπτά αφότου μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων κινδυνεύει.

Σαουδική Αραβία: Στηρίζουμε την απόφαση Τραμπ

Η Σαουδική Αραβία καλωσόρισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εκ νέου επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τεεράνης.

«Το Ιράν χρησιμοποίησε οικονομικά οφέλη από την άρση των κυρώσεων για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τη στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση του Ριάντ που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση Al Arabiya.

Τουρκία: Οι εμπορικές σχέσεις με το Ιράν θα συνεχιστούν

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν, όσο είναι δυνατόν, και δεν θα είναι υπόλογη σε κανέναν» δήλωσε απόψε ο υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπκτσί, λίγα λεπτά αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

«Από εδώ και στο εξής θα εμπορευόμαστε με το Ιράν, εντός του δυνατού πλαισίου, μέχρι τέλους και δεν θα δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν για αυτό» είπε ο Ζεϊμπεκτσί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.


Η Μόσχα καλεί την Ουάσινγκτον να μην βιαστεί να αποχωρήσει
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην λάβουν βιαστικές αποφάσεις.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην λάβουν βιαστικές αποφάσεις, να μην καταδικάσουν την συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ριαμπκόφ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα RBK.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο ρώσο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ μπορούν να αποχωρήσουν από την συμφωνία «με διάφορους τρόπους». «Μπορούν απλώς να αποχωρήσουν από την συμφωνία, δηλώνοντας ότι η χώρα τους δεν θεωρεί ότι σχετίζεται με την συμφωνία. Μπορεί να μην ανανεωθεί το καθεστώς άρσης των αμερικανικών κυρώσεων» διευκρίνισε ο Ριαμπκόφ.

«Η τελευταία περίπτωση αφορά τις κυρώσεις εκείνες, οι οποίες είχαν παγώσει με προεδρικά διατάγματα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

«Αυτό προφανώς μπορεί να είναι και το περιεχόμενο της απόφασης την οποία θα ακούσουμε σήμερα το βράδυ» υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «ωστόσο προειδοποιούμε την Ουάσινγκτον να μην προβεί σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις, επειδή θα συνιστούσαν άμεση παραβίαση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.Απαισιοδοξία της Βρετανίας

Η Βρετανία από την πλευρά της εξέφρασε την έντονη απαισιοδοξία της ενόψει της ανακοίνωσης του Τραμπ.

«Δυστυχώς, είμαστε βαθιά απαισιόδοξοι για την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ αργότερα σήμερα. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος Τραμπ απόψε» είπε στο πρακτορείο Reuters βρετανός διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο στόχος μας παραμένει να διατηρήσουμε την JPCOA. Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να καταλάβουμε ποιο είναι το σχέδιο των ΗΠΑ για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος μας, να αποτρέψουμε το Ιράν από το αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αντιμετωπίσουμε τη στάση του στην περιοχή» πρόσθεσε.Τεχεράνη: Η Ουάσινγκτον παραβίασε τις δεσμεύσεις

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραβιάζουν τη δέσμευσή τους στην πυρηνική συμφωνία που η Τεχεράνη υπέγραψε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις.

«Οι Αμερικανοί δεν εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους. Φαίνεται πως με τους Αμερικανούς μπορείς να μιλάς μόνο στη γλώσσα της ισχύος και δεν υπάρχει άλλη λύση» δήλωσε ο Αλί Λαριτζανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σύμφωνα εξάλλου με τον ιρανό αντιπρόεδρο της χώρας, Εσάκ Ζαχανγκιρί, το Ιράν είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο, αν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία.

«Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο… Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάσουν τη συμφωνία, θα ήταν αφελές να διαπραγματευθούμε ξανά μ’ αυτή τη χώρα» δήλωσε ο Ζαχανγκιρί.

Εξάλλου, ανώτερος ιρανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί εξαιτίας της ευαισθησίας του ζητήματος, δήλωσε στο Reuters πως το Ιράν δεν θα δεχθεί κανένα αίτημα επιπλέον αυτών στα οποία συμφώνησε στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του με τις μεγάλες δυνάμεις.

«Οι ευρωπαίοι υπογράφοντες προσπαθούν να πείσουν τον Τραμπ να παραμείνει στη συμφωνία, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν θα δεχθεί ποτέ κανένα αίτημα πέραν της συμφωνίας» δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Ο Τραμπ θα πρέπει να γνωρίζει πως είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες της κατάρρευσης της συμφωνίας. Το Ιράν ήταν ανέκαθεν προσηλωμένο στις διεθνείς υποχρεώσεις του» πρόσθεσε.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Φωτογραφίες – σοκ: Αιγύπτιος μαχαιρώνει αστυνομικό στην Καλαμάτα!



Δραματικές εικόνες από την σύλληψη ενός Αιγύπτιου κακοποιού που μαχαίρωσε αστυνομικό στην Καλαμάτα μέσα σε πολυσύχναστο δρόμο βλέπουν το φως της δημοσιότητας.




Το αιματηρό περιστατικό έλαβε χώρα στην οδό Μακεδονίας με ένα μαχαίρι στο χέρι και τον κόσμο στα πεζοδρόμια να παρακολουθεί.

Το περιστατικό με τον Αιγύπτιος κακοποιό έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου πέρυσι και από τις 24 Απριλίου του 2018, ο δράστης κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κυπαρισσίας.


Πηγή : patrastimes.gr


Δεκατέσσερις συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας



Σε 14 συλλήψεις για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας προχώρησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μετά από εντάλματα σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή για την τρομοκρατία. Πρόκειται για 13 Έλληνες και έναν Αλβανό, ένδεκα άνδρες και τρεις γυναίκες.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για χρηματοδότες της τρομοκρατικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την εκτέλεση των σε βάρος τους ενταλμάτων.

Οι κατηγορούμενοι κατέθεταν χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, φέρεται ότι εμπλέκεται ο κρατούμενος των φυλακών για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, Κ. Γιατζόγλου, που είχε συλληφθεί για την υπόθεση αποστολής παγιδευμένου δέματος στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Αυτός ο λογαριασμός είχε ανοιχτεί με πλαστή ταυτότητα.

Τα ονόματα των 14 συλληφθέντων προέκυψαν από τη συνεχιζόμενη έρευνα του ειδικού εφέτη ανακριτή, με την συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής.

Τα ποσά που κατέθεταν οι κατηγορούμενοι ήταν μικρά κάθε φορά, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής το συνολικό ποσό που έχει διακινηθεί μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού. Κάποιοι από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει τις Αρχές και στο παρελθόν για διάφορα ποινικά αδικήματα.




Κριμιζής στον ΣΚΑΪ: Αναξιοκρατία, αδιαφάνεια και άσχετοι στον ΕΛΔΟ



Δεν ήθελα να μείνω σε έναν Οργανισμό που θα είναι «κέλυφος για να παρκάρουν κάποιοι φίλους και γνωστούς», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο παραιτηθείς επικεφαλής του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, αφήνοντας αιχμές για τον υπουργό Νίκο Παππά αλλά και για την διάδοχη κατάσταση στον φορέα.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε ο επιφανής αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής την κατάσταση που επικρατεί στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, από την ηγεσία του οποίου παραιτήθηκε πριν δύο εβδομάδες, καταγγέλλοντας νοοτροπία κομματικού σωλήνα από πλευράς κυβέρνησης.

Δεν ήθελα να μείνω σε έναν Οργανισμό που θα είναι «κέλυφος για να παρκάρουν κάποιοι φίλους και γνωστούς», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κριμιζής, προσθέτοντας με νόημα πως ο ΕΛΔΟ θα έχει πραγματικό μέλλον μόνον εάν αλλάξει η νοοτροπία της πολιτικής διοίκησης.

Διαφορετικά, επισήμανε, με δεδομένο ότι η παραίτησή του έχει γίνει γνωστή στο εξωτερικό, θα είναι δύσκολο για τον ΕΛΔΟ να κερδίσει την εμπιστοσύνη ανάλογων φορέων και επιστημόνων.

Άφησε δε αιχμές για τον διάδοχό του, Χριστόδουλο Πρωτοπαππά, λέγοντας πως φυσικά υπάρχουν άριστοι και πολυγραφότατοι επιστήμονες στον Δημόσιο τομέα, όμως δεν τυχαίνει να βρίσκονται στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο κ. Κριμιζής εξήγησε ότι εξαπατήθηκε από τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής Νίκο Παππά, ο οποίος αρχικά του υποσχέθηκε ότι θα υπάρχουν «αξιοκρατία, αξιολόγηση και αριστεία» στον Οργανισμό αλλά στη συνέχεια έδωσε υπερεξουσίες στον γενικό γραμματέα του υπουργείου του Βασίλη Μαγκλάρα και στον κύκλο του.

Στην πράξη, είπε, οι επιλογές Παππά οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου στα διεθνή φόρα η Ελλάδα εκπροσωπούνταν από υπαλλήλους του υπουργείου «που δεν έχουν σχέση με το διάστημα». Αντίθετα, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες εκπροσωπούνταν από τους προέδρους των διαστημικών οργανισμών τους ή από ανώτερους τεχνικούς υπαλλήλους.

Τόνισε πως η αδιαφάνεια που επικρατούσε στον ΕΛΔΟ φάνηκε κατά την συζήτηση για πρόγραμμα που αφορούσε μικροδορυφόρους, όπου προέκυψε ότι τέσσερα από τα επτά μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου είχαν σχετική σύγκρουση συμφερόντων, καθώς ήταν ήδη αναμεμειγμένα σε άλλες πτυχές του προγράμματος.

Η διεθνής πρακτική όταν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων είναι, στο ελάχιστο, το εμπλεκόμενο πρόσωπο να αποχωρεί από την συζήτηση, είπε ο κ. Κριμιζής. Όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν δυνατό να ληφθούν αποφάσεις όταν το μεγαλύτερο μέρος του ΔΣ θα έπρεπε να απουσιάσει.



Πηγή: skai.gr