Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Στην Εύβοια Κυριάκος Μητσοτάκης - Κώστας Μπακογιάννης




Στην Εύβοια βρίσκεται από το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για να δει από κοντά τις πυρόπληκτες περιοχές στη Λίμνη, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και άλλα σημεία. Πρώτος σταθμός

της επίσκεψής του οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας στα Ήλια . Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λίμνη όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των δυνάμεων ασφαλείας και άλλους φορείς της ευρύτερης περιοχής. Το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Μονή Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι και στη συνέχεια την Αρτάκη. Τελευταίος προορισμός της σημερινής επίσκεψης του προέδρου της ΝΔ στην Εύβοια θα είναι η Χαλκίδα και το νοσοκομείο, όπου θα ενημερωθεί για την κατάσταση του νοσηλευτικού ιδρύματος.



Πηγή : lamiastar.gr



Ντροπή σου Αυλωνίτου: Να δώσουμε χώρο στους καταληψίες - Είναι αξιέπαινα παιδιά




Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου γνωστή για τις κραυγές της και την κασέτα που βάζει πηγαίνοντας καλεσμένη  στα κανάλια, χωρίς να γνωρίζει όμως εάν αυτά που γράφει η κασέτα είναι παλιά, καινούργια, άκυρα, λάθος είπε σήμερα για να ξεπεράσει τους προηγούμενους στις δηλώσεις υπέρ των αντιεξουσιαστών.

Η Αυλωνίτου σήμερα έβαλε και αυτή ξεκάθαρα πλάτη στις απανταχού καταλήψεις κτιρίων, αφού χαρακτήρισε τους καταληψίες «αξιέπαινα παιδιά γιατί δείχνουν αλληλεγγύη»


Πήγε και ένα ακόμα βήμα παραπάνω η ακατάλληλη να εκφράζει δημόσιο λόγο Αυλωνίτου λέγοντας πως "θα πρέπει σ' αυτά τα παιδιά να δώσουμε χώρο", συμπληρώνοντας πως «αν αυτά τα παιδιά είχαν δουλειά, θα κοίταζαν τη δουλειά τους. Η κρίση όμως, τα έχει φέρει πιο κοντά και είναι αξιέπαινα γιατί δείχνουν αλληλεγγύη».

Βέβαια σαφώς μπερδεμένη στην κατανόηση των όσων λέει κράτησε τουλάχιστον κάποιες αποστάσεις από τις χθεσινές δηλώσεις της Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία τόνισε πως προτιμά τις καταλήψεις από αυτά που γίνονται στη Γαλλία στη Γερμανία, τονίζοντας: «Δε νομίζω ότι τα είπε έτσι η Σία. Δεν εξισώνονται αυτά τα δύο. δεν μπαίνουν στο ζύγι».

Καταλαβαίνοντας τουλάχιστον ότι άλλο Τζιχαντιστής και άλλο Αντιεξουσιαστής


Λιγότερη κατανάλωση ζωικής πρωτεϊνης για υγεία και μακροζωία



Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ αντίθετα η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών από ζώα (ιδίως από κόκκινο κρέας επεξεργασμένο και μη) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Αυτό διαπίστωσε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, η οποία συνέκρινε τις επιπτώσεις των διαφορετικών διατροφικών πρωτεϊνών στην υγεία. Οι ζωικές πρωτεΐνες από κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιο επιβαρυντικές για όσους καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ, κάνουν καθιστική ζωή ή είναι υπέρβαροι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Μινγιάνγκ Σονγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 131.300 άτομα (το 65% γυναίκες) με μέση ηλικία 49 ετών.

Αναλύοντας την προέλευση των θερμίδων που κατανάλωνε καθένας από τους συμμετέχοντες, προέκυψε ότι κατά μέσο όρο το 14% ήσαν ζωικής και το 4% φυτικής προέλευσης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι κάθε 10% αύξηση των ζωικών πρωτεϊνών σχετιζόταν με μια αύξηση 2% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα με μια αύξηση 8% του κινδύνου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Αντίθετα, μια αντίστοιχη αύξηση κατά 10% της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών (από δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά κ.α.) σχετιζόταν με μια μείωση κατά 3% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από κάθε είδους αιτία και ειδικότερα με μια μείωση 12% του κινδύνου για καρδιαγγειακό θάνατο.

Η αυξημένη θνησιμότητα λόγω κατανάλωσης πολλών ζωικών πρωτεϊνών είναι πιο έντονη μεταξύ όσων είναι παχύσαρκοι και πίνουν πολύ αλκοόλ. Από την άλλη, το όφελος από τις φυτικές πρωτεΐνες στη μείωση της θνησιμότητας είναι αναλογικά μεγαλύτερο σε όσους καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ, έχουν παραπανίσια κιλά και δεν ασκούνται σωματικά.

Η αντικατάσταση του 3% των θερμίδων από ζωικές πρωτεΐνες με αντίστοιχες θερμίδες από φυτικές πρωτεΐνες μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία: κατά 34% αν η αντικατάσταση αφορά πρωτεΐνες από επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (τόσο μοσχαρίσιο όσο και χοιρινό), 12% από μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και 19% πρωτεΐνες από αυγά.

«Για την υγεία σε βάθος χρόνου, δεν παίζει ρόλο μόνο η συνολική ποσότητα των πρωτεϊνών που καταναλώνει κανείς, αλλά η προέλευσή τους ανάλογα με τις τροφές. Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε περισσότερες φυτικές από ό,τι ζωικές πρωτεΐνες», δήλωσε ο Σονγκ και πρόσθεσε ότι όταν κανείς διαλέγει πηγές ζωικών πρωτεϊνών, πρέπει να προτιμά το ψάρι και το κοτόπουλο.




Πηγή : iatropedia.gr


Τελευταία μάχη στο Ρίο πριν από την ευθανασία



Ο αθλητισμός πονάει, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τον πόνο που αφήνει στο σώμα της 37χρονης Μαρίκε Βερβόορτ μία ανίατη εκφυλιστική ασθένεια - Η παραολυμπιονίκης θα αγωνιστεί για μία τελευταία φορά στο Ρίο, θα διεκδικήσει ένα ακόμη χρυσό και ύστερα ίσως δώσει ένα τέλος στη ζωή της.

Κάθε φορά που αγωνίζεται στο ταρτάν, η Μερίκε Βερβόορτ γυρνάει την πλάτη της στην ασθένεια της: αυτή που της έχει στερήσει την κίνηση των ποδιών της. Εκείνη όμως χρησιμοποιεί τα χέρια της. Σφίγγει τα γραμμωμένα μπράτσα για να γυρίσει τους τροχούς, πετρώνει τους κοιλιακούς της για να κερδίσει ώθηση και κουνάει τον κορμό της ρυθμικά για να αυξήσει την ταχύτητά της. Ωστόσο, όταν τερματίσει την κούρσα ή την προπόνηση και κατέβει από το ειδικά διαμορφωμένο για αγώνες αμαξίδιο, το «παιχνίδι» το κερδίζει η ζωή. Τώρα το σώμα της είναι που της γυρνάει την πλάτη – ο πόνος δεν υποφέρεται. Ως τη στιγμή που θα επιστρέψει στο αμαξίδιο γιατί «εκεί όλες οι σκοτούρες εξαφανίζονται». Κι αν πρέπει να τερματίσει την καριέρα της στον αθλητισμό;

«Ο αθλητισμός είναι το μόνο πράγμα που με κρατάει στη ζωή», είπε η 37χρονη πρωταθλήτρια από το Βέλγιο και το εννοεί. «Εχω αρχίσει να σκέφτομαι την ευθανασία», δήλωσε. Φυσικά δεν θα παραιτηθεί έτσι από τη ζωή, χωρίς να ρίξει ένα τελευταίο χαστούκι στην ασθένειά της. Θέλει άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στους μεγαλύτερους διεθνείς αγώνες στίβου που διοργανώνονται κάθε τέσσερα χρόνια. «Το Ρίο είναι η τελευταία μου επιθυμία. Εξασκούμαι σκληρά, ακόμη κι αν ταυτόχρονα, μέρα – νύχτα, καταπολεμάω την ασθένειά μου. Ελπίζω να ολοκληρώσω την καριέρα μου πάνω σε ένα βάθρο στο Ρίο», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η Βερβόορτ απέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο σπριντ των 100 μ. στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το 2012. Στους ίδιους αγώνες βραβεύτηκε με το ασημένιο στην κούρσα των 200μ. Στη συνέχεια, το 2015, κατέκτησε τρεις παγκόσμιους τίτλους στα 100, 200 και 400 μέτρα. «Ολοι με βλέπουν ευτυχισμένη όταν κρατάω το χρυσό μετάλλιο. Δεν ξέρουν, όμως, τη σκοτεινή πλευρά. Υπάρχουν στιγμές που υποφέρω απίστευτα, βράδια που κοιμάμαι μόνο δέκα λεπτά αλλά παρ’ όλα αυτά κυνηγάω το χρυσό», έχει δηλώσει σε άλλη συνέντευξή της στο France 2.

Το καλύτερο φιλί της επιβράβευσης (Facebook/Marieke Vervoort)

Η ανίατη εκφυλιστική ασθένεια που της προκαλεί παράλυση στα πόδια τη «χτύπησε» όταν ήταν 20 ετών. Αλλά, «παρά την ασθένειά μου, έχω κατορθώσει να ζήσω στιγμές που άλλοι ούτε καν ονειρεύονταν», λέει η ίδια. Και όπως θα παραδεχόταν οποιοσδήποτε πρωταθλητής, φιλόδοξος μέχρι το μεδούλι, η Βερβόορτ χαίρεται που στους αγώνες τον Σεπτέμβριο θα αντιμετωπίσει πολλές καλές αθλήτριες στο σπριντ. Οσο πιο σκληρός ανταγωνισμός, τόσο το καλύτερο.

«Ελπίζω να αντέξει μέχρι το Ρίο γιατί βλέπω ότι οι σωματικές της δυνατότητες χειροτερεύουν», δήλωσε από την πλευρά του ένας από τους προπονητές της στο RTL. Δεν πειράζει, η Βερβόορτ δεν πτοείται από τέτοιες παρατηρήσεις. Αντίστοιχες προβλέψεις για τον μαρασμό των δυνατοτήτων της έκαναν και το 2013 οι γιατροί όταν επέβλεψαν ένα σοβαρό τραύμα που υπέστη η πρωταθλήτρια σε διεθνείς αγώνες στο Λιόν. Κι όμως, η ίδια επέστρεψε για μία ακόμη φορά από την κόλαση. Αλλά αν δεν έχει κάπου να επιστρέψει -δηλαδή στον στίβο- τότε κινδυνεύει να παραμείνει στην κόλαση.

Στο Βέλγιο απ’ όπου κατάγεται, η ευθανασία είναι νόμιμη. Το μόνο που χρειάζεται είναι η συγκατάθεση από τρεις γιατρούς. Φυσικά η αθλήτρια έχει ήδη όλα τα απαραίτητα έγγραφα έτοιμα. Κι έτσι μπορεί να αγωνιστεί απελευθερωμένη και να παλέψει με νύχια και με δόντια για το τελευταίο όνειρό της. «Στην κηδεία μου δεν επιθυμώ καμία εκκλησία. Ούτε καφέ, ούτε γλυκό. Θέλω όλοι να κρατούν από ένα ποτήρι σαμπάνιας στο χέρι και να έχουν στο μυαλό τους μία σκέψη για μένα».



Υ.Γ. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν από τις 7 έως τις 18 Σεπτεμβρίου του 2016.



Μαρίσσα Δημοπούλου
Πηγή : protagon.gr


Σε κατάσταση χρεοκοπίας ο Δήμος Αχαρνών




Ο τρίτος Δήμος που τίθεται σε κατάσταση χρεοκοπίας είναι ο Δήμος Αχαρνών, μετά τη Σαλαμίνα και τον Φαιστό, καθώς δεν κατάφερε να διαμορφώσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2016.

"Η ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Αχαρνών για το 2016 ήταν αδύνατο να γίνει ύστερα από την πλήρη και ρεαλιστική αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου Αχαρνών, καθώς επίσης και από την κατάργηση πρακτικών πλασματικής ισοσκέλισης, που εφαρμόσθηκαν κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σημαντική καθυστέρηση, απάντησε αρνητικά στη "κάλυψη" της ισοσκέλισης του Δήμου Αχαρνών, στηριζόμενο στην άδηλη πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου  Αχαρνών, η οποία οφείλεται στον υψηλό δανεισμό των προηγούμενων ετών.

Καθ' όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Δήμος Αχαρνών λειτουργούσε χωρίς προϋπολογισμό, αλλά χωρίς σημαντικά προβλήματα - τα οποία ωστόσο παροδικά εντείνονταν. Αυτό οφείλεται στη σωστή οικονομική διαχείριση και στην αποκατάσταση της φερεγγυότητας μεταξύ του Δήμου Αχαρνών  και των προμηθευτών του.

Η αρνητική απάντηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έχει σαν συνέπεια την αυτοδίκαιη εμπλοκή του Οικονομικού Παρατηρητήριου στην Οικονομική Εξυγίανση του Δήμου Αχαρνών.

Η ένταξη στο Οικονομικό Παρατηρητήριο δύναται να ενεργοποιήσει τεχνικά και θεσμικά "εργαλεία",  όπως η πρόσβαση στον ειδικό Λογαριασμό Εξυγίανσης των Ο.Τ.Α. με σκοπό την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού" σημειώνει ο Δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός.

Σύμφωνα με το N. 4270/2015, στο υπουργείο Εσωτερικών έχει δημιουργηθεί Παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση, σε μηνιαία βάση, της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ. Εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού ενός δήμου ή ΟΤΑ παρουσιάζει σοβαρή απόκλιση σε σχέση με τους τιθέμενους στόχους, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Παρατηρητηρίου, υπάγεται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

Γιατί οδηγήθηκε στο κανόνι

Σύμφωνα με τον κ. Κασσαβό, η χρηματοδότηση από την Πολιτεία έχει μειωθεί έως και 60%, λόγω των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Αχαρνών, η εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού και το ταμειακό έλλειμμα των 10,27 εκ. ευρώ - που βεβαιώνεται από δυο ελέγχους Ορκωτών Λογιστών (2008 και 2014) και του ελέγχου των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (2015) - δημιούργησαν συνθήκες οικονομικού "στραγγαλισμού" στον Δήμο Αχαρνών.

Όπως εξηγεί "γνωρίζοντας εξ' αρχής τη δεινή οικονομική θέση του Δήμου Αχαρνών, η δημοτική αρχή  μείωσε δραστικά τις δαπάνες του δήμου: ο προϋπολογισμός δαπανών του 2016 είναι μειωμένος κατά 39,50% σε σχέση με αυτόν του 2013 (-61,4 εκ. €) και μειωμένος κατά 20,45% (-24,16 εκ. €) σε σχέση με τον προϋπολογισμό δαπανών του 2014.

Παράλληλα αναζητήθηκαν πηγές εσόδων, όπως η επιβολή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, η είσπραξη ΤΑΠ σε ηλεκτροδοτούμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ο καθορισμός του τέλους ακαθαρίστων εσόδων και ο καθορισμός τελών για χρήση κοινόχρηστων χώρων, που επί σειρά ετών παρέμεναν στα "αζήτητα".

Η αδυναμία ισοσκέλισης του Προϋπολογισμού του 2016, λόγω του  ταμειακού ελλείμματος των 10,27 εκ ευρώ,  μας ανάγκασε να αιτηθούμε δανεισμό ισοσκέλισης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τον Απρίλιο του 2016.
Παρά τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων του Δημάρχου Αχαρνών κ. Γιάννη Κασσαβού, με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουΐκ, τους βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις στελεχών του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων, δεν βρέθηκε τρόπος να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός 2016 του Δήμου Αχαρνών".

Τα μέτρα

Η υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει:

α) την άμεση εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τη διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεων του Ο.Τ.Α. και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,
β) αναστολή ή περιορισμό των προσλήψεων,
γ) πρόβλεψη για εθελοντικές μετατάξεις ή επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, με νομοθετική ρύθμιση, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, που προτείνεται από το Παρατηρητήριο και υποβάλλεται στους αρμόδιους Υπουργούς,
δ) πραγματοποίηση μόνο υποχρεωτικών ή πλήρως ανελαστικών δαπανών,
ε) αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές,
στ) αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3%ο, και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο, σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του. Ομοίως, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%,
ζ) διάθεση μέρους ή του συνόλου των εσόδων από τους Κ.Α.Π. επενδυτικών δαπανών για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων κάθε είδους οφειλών και κατά προτεραιότητα ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τρίτους,
η) καθορισμό κατηγοριών πράξεων των συλλογικών και μονομελών οργάνων του Ο.Τ.Α. που αποστέλλονται υποχρεωτικώς για τον έλεγχο νομιμότητας από την αρμόδια για την εποπτεία του Αρχή, πέραν των ήδη προβλεπόμενων,
θ) πρόσβαση στο Λογαριασμό Εξυγίανσης των Ο.Τ.Α. της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου,
ι) δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης και με όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών,
ια) δυνατότητα κατάρτισης και επικύρωσης από την αρμόδια για την εποπτεία του Ο.Τ.Α. Αρχή, μη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού,
ιβ) δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών του προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με όρους και προϋποθέσεις που τίθενται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.


Πηγή : capital.gr


Ν.Δ.: Ακόμη ηχεί στα αυτιά των πολιτών το «λεφτά υπάρχουν»




«Ακόμη ηχεί στα αυτιά του ελληνικού λαού το “λεφτά υπάρχουν” του κ. Παπανδρέου, νυν προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ», σχολίασε η Ν.Δ., απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ, που κατηγόρησε κύκλους της δικαιοσύνης ότι κλείνουν τα μάτια για το πώς η χώρα έφθασε στο 1ο μνημόνιο.  

«Δυστυχώς, για το ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση», πρόσθεσε.

Την Τρίτη το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά από την αναίρεση των αθωωτικών αποφάσεων των αρμόδιων δικαστικών συμβουλίων και την εκ νέου παραπομπή σε δίκη του τέως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Κατηγόρησε «κύκλους της δικαιοσύνης» ότι για πολλοστή φορά «κλείνουν τα μάτια για το πώς φτάσαμε στην κρίση του 2009 και το ποιοι ευθύνονται για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και διώκουν αυτούς που απλά τον διαπίστωσαν».

«Η εμμονή αυτή σίγουρα εξυπηρετεί κάποιους επιχειρούμενους “πολιτικούς αρραβώνες”. Δεν εξυπηρετεί όμως την αλήθεια. Στην προσπάθεια της διαστρέβλωσης της αλήθειας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν απόλυτα. Γι’ αυτό και δεν αποδέχθηκαν πρόσφατα την πρότασή μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλες τις εξελίξεις στην οικονομία από το 2001 μέχρι σήμερα», κατέληξε. 


Πηγή : naftemporiki.gr


Ο Ερντογάν απομονώνεται κατηγορώντας Ευρώπη και ΗΠΑ για την κατάντια της Τουρκίας




Διαβάζουμε στο protothema.gr


Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε εκ νέου την ΕΕ απαιτώντας να καταργηθεί η βίζα, αλλιώς να ξεχάσουν οι Ευρωπαίοι τη συμφωνία για το προσφυγικό - Aν του το ζητήσει ο λαός του, είναι διατεθειμένος να θέσει και πάλι σε ισχύ τη θανατική ποινή, είπε

"Αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας, η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Ευρώπη" είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RaiNews 24.

Ειδικότερα, σε αποσπάσματα της συνέντευξης, η οποία θα μεταδοθεί στη συνολική της μορφή απόψε, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο αναφέρει ότι αν του το ζητήσει ο λαός του, είναι διατεθειμένος να θέσει και πάλι σε ισχύ τη θανατική ποινή, "η οποία υπάρχει και σε τόσες άλλες χώρες".

Μέσω της RaiΝews ζήτησε, επίσης, από την ιταλική δικαιοσύνη και την εισαγγελία της Μπολόνια να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της μαφίας και όχι με έρευνες σε βάρος του γιου του, σχετικά με την στοιχειοθέτηση αδικήματος που αφορά ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρεται ενάντια στην Υπάτη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, και διερωτάται αν θα έκανε τις ίδιες δηλώσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, αν είχε δει να καταστρέφεται το Κοινοβούλιό της.

Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της ιταλικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ρέντσι είπε: «Σε αυτή τη χώρα οι δικαστές απαντούν στους νόμους και στο ιταλικό σύνταγμα, όχι στον Τούρκο πρόεδρο. Λέγεται κράτος δικαίου».


"H Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία" και τους πραξικοπηματίες"

To σενάριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία "γράφτηκε από το εξωτερικό", κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες.

"Αυτό το πραξικόπημα δεν είναι μονάχα ένα γεγονός που σχεδιάστηκε εκ των έσω. Οι δράστες ενήργησαν στη χώρα βάσει ενός σεναρίου που είχε γραφτεί από το εξωτερικό" δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, που κατηγορεί τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ότι υπήρξε ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα τους Δυτικούς ότι "υποστηρίζουν την τρομοκρατία" και τους πραξικοπηματίες, στη σφοδρότερη λεκτική επίθεση που έχει εξαπολύσει μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και του ιδίου τη 15η Ιουλίου.

"Δυστυχώς, η Δύση υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών" τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επικρίσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το εύρος των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

"Αυτοί που φανταζόμασταν ότι ήταν οι φίλοι μας παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών" επανέλαβε, κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ που οργανώθηκε στο προεδρικό μέγαρο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν θα επιχειρήσουν να θέσουν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους τις ένοπλες δυνάμεις εάν δεν υπάρξει ριζική αναδιάρθρωσή τους. Διατύπωσε άλλωστε αμφιβολίες σχετικά με το είδος της στρατηγικής συνεργασίας που θα έχει η Τουρκία με τις ΗΠΑ στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα.

Η Τουρκία επιπλέον θα προχωρήσει και στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών πληροφοριών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Άγκυρα, που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που είχε συνάψει με την Τουρκία και παρά τις επιτυχίες της Άγκυρας στην αναχαίτιση των ροών παράτυπων μεταναστών.


Αποχή όλων των ΚΕΠ της χώρας από το πρόγραμμα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)




Τα ΚΕΠ προχώρησαν σε αναγκαία αποχή όπως υποστηρίζουν βγάζοντας το παρακάτω Δελτίο τύπου:


Αθήνα, 02/08/2016
Α.Π. 20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι από τις 3 Αυγούστου 2016 και για αόριστο χρόνο όλα τα ΚΕΠ της χώρας απέχουν από το πρόγραμμα Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Η λύση της αποχής από τα καθήκοντα κρίθηκε αναγκαία διότι στην πράξη διαπιστώθηκε:

1. Η συγκέντρωση του κόσμου στα ΚΕΠ που μετείχαν στο πρόγραμμα ήταν πολλαπλάσιο του αναμενομένου

2. Οι πολίτες περίμεναν στην ουρά σε πολλαπλάσιο χρόνο για ένα γνήσιο υπογραφής ή την παραλαβή ενός πιστοποιητικού

3. Δεν υπήρχε ενίσχυση του προσωπικού από τους οικείους Δήμους

4. Οι Δήμοι αντί να εξυπηρετούν τους πολίτες τους προωθούσαν για πληροφορίες στα ΚΕΠ
5. Υπήρχαν ΚΕΠ που ανέστειλαν τις άδειες των υπαλλήλων τους

6. Δεν υπήρχε απολύτως καμία αντίδραση για το πρόγραμμα από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Είναι μια απόφαση που πάρθηκε με μεγάλη δυσκολία διότι αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της χώρας αλλά δυστυχώς όλο αυτό το καιρό το Υπουργείο κωφεύει όχι μόνο στα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά κυρίως για το τρόπο που η διαδικασία του ΚΕΑ θα εντασσόταν ομαλά στα ΚΕΠ. Έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη μέσα από σύντομες ποιοτικές παραγωγικές διαδικασίες περιμέναμε στη πράξη να εφαρμοστούν αυτά που μας υποσχέθηκαν.

Σύντομη διαδικασία όπου ο υπάλληλος καταχωρεί έναν ΑΜΚΑ και ένα ΑΦΜ. Αντί αυτών αντιμετωπίσαμε προβλήματα και δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του προγράμματος.
Ουσιαστικά ζητάμε το αυτονόητο:

1. Να υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα εργασιών με ορθολογικό προγραμματισμό

2. Η ενημέρωση να γίνεται αποκλειστικά από τους Δήμους όπως ορίζεται σαφέστατα από τις οδηγίες
3. Επανασχεδιασμό του προγράμματος σύμφωνα με νέα απλοποιημένη διαδικασία

4. Ενίσχυση των ΚΕΠ με πρόσληψη έμπειρου προσωπικού

Ελπίζουμε τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να μην παραμείνουν θεατές.

Μέχρι τότε είμαστε αναγκασμένοι να ΑΠΕΧΟΥΜΕ από τα καθήκοντα μας για τη συγκεκριμένη διαδικασία μέχρι ο θεσμός των ΚΕΠ ανακτήσει ξανά τη χαμένη αξιοπιστία του και βελτιωθεί στη παροχή υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΩΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ


«Τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα του Ιουλίου

(Φωτογραφία:  Intime )


«Τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα καταγράφηκε τον Ιούλιο, ωστόσο, στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου τα έσοδα παραμένουν κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ υψηλότερα του στόχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά έσοδα τον Ιούλιο ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, αντί 5,3 δισ. που ήταν ο στόχος, παρουσιάζοντας απόκλιση της τάξης του 9,5%. 

Όπως σημειώνουν Τα Νέα της Τετάρτης, με τον αυτόματο «κόφτη» μισθών και συντάξεων να αποτελεί νόμο του κράτους, η εικόνα είναι διαφορετική. 

Αν δεν γυρίσει η παρτίδα των εσόδων τούς επόμενους μήνες και οι επιδόσεις του Ιουλίου αποδειχθούν μη συγκυριακές, το καμπανάκι μπορεί σύντομα να μετουσιωθεί σε εφιάλτη.

Επί του παρόντος, το μόνο συγκυριακό στοιχείο θεωρείται η «απλοχεριά» της ΓΓΔΕ στις επιστροφές φόρων. Τον Ιούλιο έφτασαν τα 388 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 208 εκατ. ευρώ.

Οι αυξημένες επιστροφές εξηγούν την υστέρηση του Ιουλίου κατά 180 εκατ. ευρώ. Ακόμα και μετά την αφαίρεσή τους, όμως, προκύπτει απώλεια στόχου κατά 333 εκατ. ευρώ.


Newsroom ΔΟΛ


Άγρια χτυπήματα στον Τσοχατζόπουλο μέσα στη Φυλακή




Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε ο Άκης Τσιοχατζόπουλος στη ΣΤ πτέρυγα του Κορυδαλλού όπου κρατείται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τοπ Έθνος ο πρώην υπουργός χτυπήθηκε άγρια μέσα στο κελί του από τον βαρυποινίτη Βασίλη Στεφανάκο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός που έχει καταδικαστεί για τις μίζες στα εξοπλιστικά χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο των φυλακών σε άσχημη κατάσταση.

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα όλα έγιναν για ασήμαντη αφορμή. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκε για τα φώτα που έμεναν ανοιχτά και τον ενοχλούσαν και τότε ο Στεφανάκος εισέβαλε στο κελί του και άρχισε να τον χτυπάει άγρια.

“Τι φωνάζεις μωρή πατσαβούρα” άκουσαν αυτόπτες μάρτυρες τον Στεφανάκο να λέει στον 70χρονο Άκη Τσοχατζόπουλο και στη συνέχεια άρχισε να τον χτυπάει μπροστά στα μάτια σωφρονιστικών υπαλλήλων που λέγεται επίσης ότι δεν αντέδρασαν έγκαιρα για να προστατεύσουν τον πρώην υπουργό.

Μάλιστα λέγεται ότι παρόντες στο περιστατικό ήταν και ένας γνωστός ποινικολόγος, αν και δεν προβλεπόταν εκείνη την ώρα να βρίσκεται στους χώρους της φυλακής, αλλά και ο Νίκος Ρωμανός καταδικασμένος για τη ληστεία στο Βελβεντό της Κοζάνης, αν και το κελί του βρίσκεται στην πρώτη πτέρυγα και επίσης δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί.


Πηγή : newsit.gr


ΗΠΑ: Νεαρή αυτοπυροβολήθηκε ενώ προσπαθούσε να γυρίσει βίντεο για το Snapchat




Μια νεαρή γυναίκα που προσπαθούσε να γυρίσει ένα βίντεο με πρωταγωνίστρια την ίδια, ενώ έπαιζε με ένα πιστόλι, προκειμένου να το αναρτήσει στην ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Snapchat πυροβόλησε κατά λάθος το... τηλέφωνό της και τραυματίστηκε στο χέρι, γνωστοποίησαν χθες οι αρχές της Φλόριντας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Η Ρετζίνα Πάουελ, 22 ετών, περιέγραψε ότι «έπαιζε ανόητα» την Κυριακή με ένα ημιαυτόματο πιστόλι και προσπαθούσε να βιντεοσκοπήσει το «παιχνίδι» της προκειμένου να αναρτήσει τα πλάνα στον ιστότοπο Snapchat όταν τράβηξε την σκανδάλη, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της Βολούσια.

Η σφαίρα κατέστρεψε το τηλέφωνό της και την τραυμάτισε την ίδια στον αντίχειρα και τον δείκτη του δεξιού της χεριού.

Η αστυνομία αναζητά το όπλο, το οποίο η θεία του θύματος είπε ότι πέταξε από το παράθυρο του οχήματός της, ενώ μετέφερε την ανιψιά της στο νοσοκομείο.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στις ΗΠΑ από πυροβόλα όπλα. Μεταξύ αυτών 20.000 σε περιστατικά αυτοκτονιών.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) κατέγραψαν 586 δυστυχήματα με πυροβόλα όπλα τον περασμένο χρόνο.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr


Αλλαγές στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων




Τη δυνατότητα ακόμη και για πλήρη διαγραφή του συνόλου της οφειλής του δανειολήπτη, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία και ο δανειολήπτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην οφειλή του, δίνει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, όπως αυτός αναθεωρήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εκτός από τη μερική ή ολική διαγραφή της οφειλής, ο νέος κώδικας ενεργοποιεί σειρά λύσεων υπέρ του δανειολήπτη που θα συνεργαστεί με την τράπεζα και οι οποίες δεν προβλέπονται σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Μεταξύ αυτών είναι:

• Η οικειοθελής παραχώρηση του ακινήτου από τον δανειολήπτη στην τράπεζα.

• Η μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και η διαμονή στο ακίνητο έναντι καταβολής ενοικίου.

• Η εθελοντική εκποίηση του ακινήτου από τον ίδιο τον δανειολήπτη σε συνεργασία με την τράπεζα.

• Η απόκτηση του ακινήτου από την τράπεζα σε περίπτωση πλειστηριασμού στο πλαίσιο ευρύτερης συνεννόησης με τον δανειολήπτη για την οριστική διευθέτηση της οφειλής του.

Οι λύσεις αυτές, που αποτελούν νέα ήθη στις σχέσεις τραπεζών - δανειολήπτη, έρχονται να προστεθούν στις υπάρχουσες πιο συμβατικές λύσεις που ισχύουν και σήμερα, όπως ο διαχωρισμός της οφειλής σε δύο τμήματα, η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, η καταβολή μόνον τόκων κ.ά. Ζητούμενο αποτελεί βέβαια όλες οι παραπάνω «ριζοσπαστικές» λύσεις να συνοδευθούν με ρυθμίσεις όπως η μείωση του φόρου μεταβίβασης, προκειμένου η παραχώρηση του ακινήτου στην τράπεζα να μην επιβαρύνεται με πρόσθετο κόστος.

Ο νέος κώδικας εξορθολογίζει τα βήματα για την επικοινωνία της τράπεζας με τον δανειολήπτη, με στόχο η όλη διαδικασία και η συμφωνία για τη διευθέτηση της οφειλής να ολοκληρωθεί σε περίπου έξι μήνες από την αποστολή της πρώτης έγγραφης ειδοποίησης. Τα ίδια βήματα θα ισχύουν πλέον και για τον εγγυητή του δανείου, ο οποίος θα λαμβάνει αντίστοιχη ενημέρωση και θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με τον δανειολήπτη. Ο δανειολήπτης με τη σειρά του θα πρέπει να ανταποκριθεί και να συνεργαστεί με την τράπεζα, ενημερώνοντάς την για την οικονομική του κατάσταση, που θα αποτελέσει και το κριτήριο για την επιλογή της κατάλληλης λύσης. Η ίδια διαδικασία θα εφαρμόζεται και στην περίπτωση των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ αντίθετα η διαδικασία για τη διευθέτηση οφειλών μεγάλων επιχειρήσεων θα είναι αποτέλεσμα ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες.

Η διαδικασία της υποχρεωτικής ειδοποίησης του δανειολήπτη ενεργοποιείται σε περίπτωση που η καθυστέρηση υπερβεί τις 60 μέρες. Η τράπεζα υποχρεούται στην περίπτωση αυτή να αποστείλει γραπτή ειδοποίηση εντός 30 ημερών με όλες τις λεπτομέρειες της οφειλής. Στη συνέχεια, και αν ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί εντός συγκεκριμένης ημερομηνίας όπως αυτή προβλέπεται στον ορισμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη (που μένει να διευκρινιστεί), η τράπεζα αποστέλλει τη δεύτερη επιστολή εντός επίσης 30 ημερών. Η δεύτερη επιστολή έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα σε σχέση με τον χαρακτηρισμό του δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμου και τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει σε σχέση με τον εκπλειστηριασμό της πρώτης του κατοικίας.

Η τράπεζα θα αξιολογεί την ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις οφειλές τους σε άλλες τράπεζες, όσο και τα χρέη προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, σε συνδυασμό πάντα με το ελάχιστο επίπεδο των εύλογων δαπανών διαβίωσης, αλλά και παράγοντες υγείας ή κοινωνικούς παράγοντες. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η τράπεζα υποχρεούται εντός τεσσάρων μηνών το αργότερο να προτείνει εγγράφως στον δανειολήπτη μια από τις λύσεις που προκρίνονται για τη ρύθμιση ή τη διευθέτηση της οφειλής του και ο δανειολήπτης με τη σειρά του οφείλει να δώσει τη συναίνεσή του, να αντιπροτείνει άλλη λύση ή να δηλώσει γραπτώς την άρνησή του.

Η τράπεζα υποχρεούται επίσης να αναγγείλει στον δανειολήπτη την τυχόν μεταβίβαση της απαίτησης και να τηρεί στην ιστοσελίδα της επικαιροποιημένο κατάλογο με επωνυμίες, ταχυδρομικές και ηλεκτρονικές διευθύνσεις των συνεργαζόμενων με την τράπεζα εταιρειών διαχείρισης ή άλλων στους οποίους έχει ανατεθεί η υλοποίηση οποιουδήποτε σταδίου της διαδικασίας επίλυσης καθυστερήσεων.


'Εντυπη Καθημερινή


Αναγκαστικά μετά 3 ημέρες και πολλές πιέσεις Φίλης-Παρασκευόπουλος καταδικάζουν



Μετά τις έντονες αντιδράσεις από πλευρά της Εκκλησίας για την απουσία δήλωσης αποδοκιμασίας από τους αρμόδιους υπουργούς για το περιστατικό της εισβολής αντιεξουσιαστών στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, με βαριά καρδιά οι υπουργοί Παιδείας και Δικαιοσύνης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία αποδοκιμάζουν την πράξη.

Η ανακοίνωση : «Η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται από το Σύνταγμα. Η θρησκευτική ειρήνη και γαλήνη και η απρόσκοπτη άσκηση λατρείας της επικρατούσας στην Ελλάδα Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, αλλά και των άλλων θρησκειών, αποτελούν βασικές εγγυημένες αξίες στη χώρα μας. Η αποδοκιμασία πράξεων που διαταράσσουν αυτή την ειρήνη είναι αυτονόητη, πολύ περισσότερο όταν έχουν κινητοποιηθεί αρμόδιες υπηρεσίες δίωξης ασκώντας τα καθήκοντά τους.Ενώπιον των αυτονοήτων, νομίζουμε οι διευκρινίσεις είναι περιττές, ίσως και ανεπίτρεπτες στις παραμονές μιας δίκης. Ως μήνυμα παιδείας και δικαιοσύνης οι δύο υπουργού εκφράζουν την προσδοκία» τους ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.


Καταιγίδα στα χρηματιστήρια, βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές



Φόβοι για ντόμινο. Δραματικές απώλειες στο ΧΑ, -8,8% ο τραπεζικός δείκτης. Χάθηκε χρηματιστηριακή αξία 550 εκατ. ευρώ.

Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η απειλή ενός ντόμινο με αλυσιδωτές παρενέργειες, που θα βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Τα «απόνερα» της αναταραχής φθάνουν σαν «τσουνάμι» στο ελληνικό χρηματιστήριο, σαρώνοντας μετοχές και δείκτες. Σε δίνη πιέσεων βυθίζονται οι τραπεζικές μετοχές, που έχασαν σήμερα χρηματιστηριακή αξία περίπου 550 εκατ. ευρώ.

Εκτιμώντας ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται, τα ξένα funds επισπεύδουν τις επιθετικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες επεκτάθηκαν σήμερα σε μεγάλη γκάμα εμποροβιομηχανικών blue chips.

Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, καθώς  πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι αγορές μπαίνουν σε φάση διόρθωσης, που μπορεί να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και σημαντικό εύρος.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι βασικοί δείκτες υποχωρούν αυτή την ώρα κατά 1,5%, η Wall Street έχει πάρει καθοδική κατεύθυνση (Dow Jones -0,6%), ενώ οι τραπεζικές μετοχές δέχονται παντού ανηλεές σφυροκόπημα. Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει η Commerzbank στη Φρανκφούρτη, -4% η Deutsche Bank, -11% η προβληματική ιταλική Monte dei Paschi, -6% η Unicredit.

Τα προβλήματα των τραπεζών

Βασική αιτία οι ανησυχίες για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην ΕΕ και οι αμφιβολίες όσον αφορά την αξιοπιστία των stress test. Τα αποτελέσματα τους αμφισβητούνται πλέον ανοιχτά και από πολλές πλευρές υποστηρίζεται ότι εξωραϊζουν την πραγματική κατάσταση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών - κυρίως των γερμανικών.

Η διαγραφή των μετοχών της Deutsche Bank και της Credit Suisse από τον δείκτη Stoxx Europe 50 προκαλεί μεγαλύτερους κλυδωνισμούς, καθώς οδηγεί σε εσπευσμένες αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων

Τα τραπεζικά χαρτιά είναι ο αδύναμος κρίκος και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Όχι μόνον επειδή ο κλάδος αντιμετωπίζεται πλέον με δυσπιστία διεθνώς, αλλά και λόγω του ότι παραμένει ανοιχτό το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.  Η πρόβλεψη της ΤτΕ ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται  επιτείνει τις ανησυχίες, καθώς μάλιστα παραμένει ασαφές με ποιο τρόπο θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα και ποιο θα είναι το τελικό κόστος για τις τράπεζες.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν μεγάλες τοποθετήσεις σε  ελληνικές μετοχές, προσπαθούν τώρα να τις περιορίσουν, προκαλώντας  με τις ρευστοποιήσεις τους μεγάλη πτώση, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση για να απορροφήσει την προσφορά.

Σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται πιέζοντας όλο και πιό χαμηλά τις τιμές, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη ζήτηση.

Δοκιμασία στηρίξεων

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε σήμερα  ενδοσυνεδριακά μέχρι -9,34% και τερμάτισε με απώλειες -8,84%.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,15% στις 551,64 μονάδες. Με την κίνηση αυτή απομακρύνθηκε από την περιοχή αντίστασης (572+ μονάδες) - όπου "σκόνταψε" τρεις φορές στην τελευταία φάση ανάκαμψης - και προσεγγίζει τη ζώνη βραχυχρόνιας στήριξης, που εντοπίζεται στις 552-545 μονάδες. Τις επόμενες  μέρες μπορεί να τεθεί σε δοκιμασία η αντοχή αυτής της στήριξης. Σε περίπτωση αρνητικής έκβασης η πτώση θα συνεχισθεί.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FT25 έχασε 3,77%, υποχωρώντας στις 1.464,51 μονάδες.

Στη μεγάλη «βουτιά πρωταγωνίστησαν βέβαια οι τραπεζικές μετοχές. Από όλα τα χαρτιά του ΧΑ στα οποία έγιναν σήμερα συναλλαγές, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: Attica Bank -13,4%, Πειραιώς -12,3%, Eurobank -11,2%, Εθνική -10%, Alpha -6,3%,

Από το ταμπλό των blue chips ακούθησαν: Follie -6%, ΔΕΗ -4,4%, Μυτιληναίος  και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4%, ΟΛΠ -3,9%,  Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ -3,7%.



Πηγή : sofokleousin.gr