Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ανεργία - Εργασία - Απασχόληση οι δράσεις της κυβέρνησης


Πολιτικές από την κυβέρνηση για τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, στην χώρα μας.

Από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2022 δημιουργήθηκαν 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά από το 2011, ο αριθμός των απασχολουμένων να φτάσει τα 4,1 εκατομμύρια. Στο Α’ εξάμηνο του ‘22 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 267.192 θέσεις.

Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν είναι σε μεγάλο ποσοστό πλήρους απασχόλησης, υψηλών δεξιοτήτων και προσφέρουν καλύτερα εισοδήματα.

Η ανεργία τον Ιούλιο του 2022 ήταν 12,6%, 4,7 μονάδες λιγότερο από το ποσοστό ανεργίας που παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ανεργία σήμερα είναι η χαμηλότερη της τελευταίας 12ετίας.

Τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας ανήλθαν συνολικά στα 10 δις ευρώ, για την περίοδο 2020 - 2022. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να ωφεληθούν 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι και άνεργοι. Οι αναστολές συμβάσεων, συνέβαλαν στη διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, στηρίζοντας παράλληλα το εισόδημα των εργαζομένων.

Η Νέα Δημοκρατία στο προεκλογικό της πρόγραμμα αναφερόταν στη δημιουργία μιας Οικονομίας με ισχυρή ανάπτυξη που θα δημιουργεί ευκαιρίες για όλους τους Έλληνες, με πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Τα αποτελέσματα μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης την δικαιώνουν. 

Έκανε πράξη μέχρι στιγμής όσα δεσμεύτηκε και συνεχίζει περαιτέρω. Οι έως τώρα πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί από την Κυβέρνηση για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας είναι:

 Προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Θεσπίστηκε το "πρώτο ένσημο", με το οποίο στηρίζεται η πρόσληψη νέων έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία με 3.600 ευρώ σε 6 μήνες.

Υλοποιείται το ανοικτό πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων εργασίας συνολικού προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ με επιδότηση για 6 μήνες όλου του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο επεκτάθηκε για να καλύψει άλλες 50.000 θέσεις εντός του 2022.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιουργήθηκαν μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ περισσότερες από 50 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέσω 16 ενισχυμένων προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας.  

Βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα 25 χιλιάδων θέσεων πλήρους απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

Από την ΔΥΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη και παραμένουν ανοικτά για αιτήσεις 9 προγράμματα για τη δημιουργία 40.400 θέσεων εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, τις γυναίκες, τους αναπήρους, τις πιο ευάλωτες ομάδες και τις πιο προβληματικές περιοχές της χώρας. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Πρόγραμμα  8.500 θέσεων εργασίας για μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 55-67 ετών.

Πρόγραμμα απόκτησης 7μηνης εργασιακής εμπειρίας με 100% επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για 300 νέους ανέργους, σε επιχειρήσεις στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης - Αγίας Άννης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας.

Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10 χιλιάδες νέους ανέργους, ηλικίας 18 έως 29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιπλέον 7 προγράμματα πρόκειται να «τρέξουν» έως το τέλος του χρόνου από τα οποία αναμένεται να δημιουργηθούν 56.220 νέες θέσεις εργασίας.

Επιδοτείται για το 2022, το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο των μαθητευομένων των ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ, που απασχολούνται στο Δημόσιο, σε φορείς του Δημοσίου Τομέα, στους ΟΤΑ, σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, σε συνεταιρισμούς, σε σωματεία. Η αποζημίωση του μαθητευόμενου ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

 Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ανακοίνωσε οικονομικά μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, με στόχο να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για την αύξηση των θέσεων εργασίας μόνιμης απασχόλησης:

-Όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.

-Για τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη: στο εξής, υπό μία προϋπόθεση, αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνον τον χρόνο.

 Κατάρτιση και δεξιότητες

Αναβαθμίστηκε το πλαίσιο διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας σε δεξιότητες, με ταυτόχρονη αξιοποίηση και προσαρμογή των δράσεων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, προκειμένου το εργατικό δυναμικό να αποκτά ή να αναβαθμίζει τις δεξιότητές του.

Υλοποιήθηκαν σε συνεργασία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με διεθνείς κολοσσούς της ψηφιακής οικονομίας όπως η Google, η Amazon και η Cisco, προγράμματα που αφορούν στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και την επαγγελματική αποκατάσταση ανέργων.

Πάνω από 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι θα ωφεληθούν από προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις ψηφιακές, στις πράσινες και σε άλλες δεξιότητες που βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

 Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

Θεσπίστηκε η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία αποτελεί βασικό εχέγγυο τήρησης του ωραρίου των εργαζομένων (ήδη «τρέχει» η νέα υπηρεσία myergani.gov.gr που επιτρέπει στον εργαζόμενο να δει ότι έχει δηλώσει για εκείνον ο εργοδότης του). Εκκίνηση εφαρμογής για 121.000 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ.

Εισήχθησαν πολύ αυστηρά πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, θεσμοθετήθηκε το μητρώο παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας.

Δρομολογήθηκε η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία θα διεξάγει ελέγχους στην αγορά εργασίας με ανεξαρτησία.

 Εργατικά δικαιώματα και θεσμική θωράκιση

Θεσπίστηκαν μέτρα υγείας και ασφάλειας των αυτοαπασχολούμενων σε delivery και ταχυμεταφορές.

Εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για τον συνδικαλισμό αλλά και τις υπερωρίες, σε εναρμόνιση µε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και τις σύγχρονες ανάγκες.

Θεσπίστηκε η δυνατότητα συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, συλλογικής διαπραγμάτευσης και απεργίας σε ευάλωτα επαγγέλματα όπως οι ταχυμεταφορείς. Ταυτόχρονα καταχωρήθηκε η εξαρτημένη εργασία μέσω πλατφόρμας.

Αναδιοργανώθηκε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της.

Κηρύχθηκε υποχρεωτική η κλαδική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό, με αποτέλεσμα οι μισθοί και οι ρυθμίσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση να ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του επισιτισμού, ακόμη και αυτών που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση.

 Αύξηση μισθών

Εξισώθηκαν, προς τα πάνω, οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων.

Αυξήθηκε κατά 12% η αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης για τους μερικώς απασχολούμενους.

Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο για τους υπαλλήλους (713,00 €) και τους εργατοτεχνίτες (31,85 €) αντίστοιχα. Συνολικά η αύξηση έφτασε το 9,7% ή έναν πρόσθετο καθαρό 15ο μισθό ετησίως. Από τον Μάϊο του 2022, γίνεται καταβολή του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού. Ο Πρωθυπουργός ήδη προανήγγειλε νέα αύξηση που θα ισχύσει από 01.05.23.

Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, ίσο με το 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

Προβλέπεται, η καταβολή μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Έτσι, δίδεται έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση της κατάρτισης και τη σύνδεσή της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και από 01.01.23 για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για καλλιτέχνες και χειροτέχνες.

 Μειώσεις φόρων – Εισφορών

Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό ισοδυναμεί με σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους εργαζόμενους. 

 Κοινωνική Πολιτική

Ρύθμιση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των φορέων κοινωνικής πρόνοιας σε 48 δόσεις.

Προβλέπεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών οι πληττόμενες επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των περιοχών που θα οριοθετηθούν ως πληττόμενες από πυρκαγιά. Ειδικότερα, προβλέπεται (α) κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών, (β) αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων), και (γ) ρύθμιση σε δόσεις των οφειλόμενων μετά το 6μηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιίας και οι οποίες πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Δυνατότητα των εργαζομένων με αναπηρία να εργάζονται με τηλεργασία.



Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ διαψεύδει τους ψεύτες του ΣΥΡΙΖΑ για διαβεβαιώσεις του προέδρου περί βέβαιης καταστροφής του φακέλου Ανδρουλάκη.


Πρακτικές Ερντογάν, απο τον ΣΥΡΙΖΑ, ψέμα, παραπλάνηση, προπαγάνδα για την ιστορία της Μάρθας Βούρτση Νίκου Ανδρουλάκη.

Με την εξέταση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστου Ράμμου συνεχίζονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ο κ. Ράμμος φέρεται να είπε ότι από την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει η ΑΔΑΕ μετά από καταγγελίες πολιτικών προσώπων των 6 κοινοβουλευτικών κομμάτων περι παρακολούθησής τους, δεν έχει εντοπιστεί κανένα ύποπτο εύρημα ούτε για νόμιμες επισυνδέσεις ούτε για το Predator – διευκρινίζοντας πως εκκρεμεί η ολοκλήρωση του ελέγχου για τις καταγγελίες του κ. Κυριάκου Βελόπουλου. Ο κ. Ράμμος φέρεται να είπε στα μέλη της επιτροπής πως δεν μπορεί να διευκρινίσει τον ακριβή χρόνο καταστροφής του φακέλου Ανδρουλάκη ούτε καν να ενημερώσει για το αν ο φάκελος έχει καταστραφεί.

«Δεν μπορώ ειλικρινά να γνωρίζω αν έχει καταστρέφει ο φάκελος Ανδρουλάκη» φέρεται να είπε για να διαψεύσει τις ψευδής καταγγελίες και διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρονταν σε διαβεβαιώσεις του Προέδρου της ΑΔΑΕ περί βέβαιης καταστροφής του φακέλου Ανδρουλάκη.

Πέραν αυτών ο κ. Ράμμος φέρεται να είπε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει λάβει καμία καταγγελία για εταιρείες που εμπορεύονται λογισμικά παρακολούθησης όπως η Intellexa.





Συνεχίζουν οι ακροαριστεροί και αριστεροί φοιτητές να είναι κατά της ασφάλειας των φοιτητών


 

Θέλουν να τους περάσει να συνεχίσουν τα πανεπιστήμια να είναι γιάφκες και κρυψώνες κακοποιών, αντιεξουσιαστών και εμπόρων ναρκωτικών.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα κινητοποίηση ακροαριστερών και αριστερών φοιτητικών συλλόγων έξω από το κτίριο της πρυτανείας του ΑΠΘ, που τάσσονται κατά της ασφάλειας των φοιτητών και των πανεπιστήμιων και υπέρ των κακοποιών κάθε είδους.

Σύμφωνα με το GRTimes, δεκάδες ακροαριστεροί και αριστεροί φοιτητές είναι συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο διοίκησης φωνάζοντας συνθήματα κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της γενικότερης παρουσίας της αστυνομίας στους χώρους του ιδρύματος.

Η μειοψηφία των  ακροαριστερών και αριστερών φοιτητών συγκεντρώθηκε ύστερα από κάλεσμα των συλλόγων με αφορμή όπως λένε την συνεδρίαση της συγκλήτου του ΑΠΘ που θα ξεκινούσε στις 12:30.



Τα ποσά επιδοτήσεων για το φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

 


Κατά την παρουσίαση του νέου, κλιμακωτού συστήματος, που θα ισχύσει για την επιδότηση στο ρεύμα, ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην οριζόντια επιδότηση που θα ισχύσει για το φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια και τα νοικοκυριά, ο υπουργός κ. Σκρέκας είπε ότι «η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου».

Ο υπουργός επισήμανε ότι «η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική Mwh».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου αυτού, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας, εισάγουμε ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», υπογράμμισε στη συνέχεια ο υπουργός.

Όπως είπε, καταλήγοντας, «τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν στόχο, πρώτον, την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου, δεύτερον, την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο και, τρίτον, την υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων, όπου χρειάζεται, υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου, που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές. Μαζί θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη μάχη».

Για το ηλεκτρικό ρεύμα, η επιδότηση «σπάει» σε τρία κλιμάκια:

Το πρώτο κλιμάκιο: Για κατανάλωση ως 500 kw απορροφάται το 90% της αύξησης. Επιδοτούνται τα νοικοκυριά με 436 ευρώ την κιλοβατώρα και αφορά το 90% των νοικοκυριών

Το δεύτερο κλιμάκιο: Για κατανάλωση ως 1000kw απορροφάται το 80% της αύξησης. Επιδοτούνται με 386 ευρώ την κιλοβατώρα

Αν μειώσει ένα νοικοκυριό κατά 15% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την κιλοβατώρα.

Το τρίτο κλιμάκιο: Αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι' αυτή την κατηγορία απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Για όσους είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% της αύξησης. Θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τι ισχύει για τους επαγγελματίες και τους αγρότες

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, τον Οκτώβριο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.



Την ώρα που γινόταν η χυδαία επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα Ιάσονας και Κρίτωνας ανέβαζαν tweet



Ούτε συνεννοημένοι να ήταν με τον Ερντογάν οι γνωστοί ανθέλληνες Ιάσονας Αποστολόπουλος και Κρίτωνας Αρσένης.

Η χυδαία προπαγάνδα του Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας από το βήμα του ΟΗΕ έρχεται να επιβεβαιώσει την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να πληγεί η εικόνα της σε διεθνές επίπεδο, και σε αυτή συμβάλλουν και οι προκλητικοί ανθέλληνες που η κυβέρνηση τους έκοψε το εισόδημα από τους μετανάστες.

Δείτε τις αναρτήσεις που έγιναν παράλληλα με την χυδαία επίθεση του Ερντογάν για δήθεν θανάτους μεταναστών που υιοθετούν την προπαγάνδα του καθεστώτος της Τουρκίας:




Προκλητική είναι επίσης και η, μέχρι τώρα, εκκωφαντική σιωπή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.




Συνελήφθησαν 3 ανήλικοι για ληστεία σε ανήλικο στο προαύλιο σχολικού συγκροτήματος στην Ηλιούπολη


 

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μεσημβρινές ώρες της 19-9-2022 στην Ηλιούπολη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ηλιούπολης, τρείς ανήλικοι (άπαντες 14χρονοι), κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία και απλές σωματικές βλάβες.

Ειδικότερα, απογευματινές ώρες της 18-9-2022 στον προαύλιο χώρο σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή της Ηλιούπολης, οι τρείς 14χρονοι ανήλικοι με χρήση σωματικής και λεκτικής βίας, ακινητοποίησαν 13χρονο ανήλικο και του αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, προκαλώντας τον τραυματισμό του.

Πριν την τέλεση της ληστείας, ο 13χρονος από κοινού με δύο έτερους ανήλικους είχαν συναντηθεί σκόπιμα στο σημείο με την ομάδα των 14χρονων, όπου διαπληκτίστηκαν.

Επιπρόσθετα, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του 13χρονου για σωματικές βλάβες, απειλή και εξύβριση, καθώς και σε βάρος των τεσσάρων κηδεμόνων για παραμέληση εποπτείας των ανωτέρω ανήλικων τέκνων τους.

Οι τρεις 14χρονοι συλληφθέντες, με τη σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Προκλητικός ο πρόεδρος εργαζομένων ΗΣΑΠ: Συγγνώμη για την απεργία, δεν την εξαγγείλαμε νωρίτερα γιατί ήταν Σαββατοκύριακο

 



Απίστευτος και προκλητικός ο πρόεδρος των εργαζομένων ΗΣΑΠ, ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία και το χάος που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας από την αιφνιδιαστική προκήρυξη της απεργίας και μετά τις αντιδράσεις των πολιτών κατά των συνδικαλιστών.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος εργαζομένων ΗΣΑΠ Παναγιώτης Κοντογιάννης, χωρίς ίχνος σοβαρότητας, η εξαγγελία  ήταν ξαφνική γιατί μεσολάβησε διαβάστε και εξοργιστείτε το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν εξήγησε γιατί έγινε την Τρίτη και όχι τη Δευτέρα.

Μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm, ο προκλητικός συνδικαλιστής είπε πως «Είναι λάθος, θα έπρεπε να την έχουμε εξαγγείλει νωρίτερα την απεργία απλώς συνέπεσε το Σαββατοκύριακο στο ενδιάμεσο και ίσως φταίει αυτό. Θα έπρεπε να προετοιμαστεί η κοινωνία, θα έπρεπε να ξέρουν οι άνθρωποι γιατί αφορά όλο τον κόσμο. Καταλαβαίνω πόσο μπορεί να ταλαιπωρηθεί η κοινωνία, ζητάω συγνώμη από τους επιβάτες μας».

Στην ερώτηση γιατί δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας τόνισε «προσωπικό ασφαλείας υπάρχει, λέγεται προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας αυτό όπως προβλέπει ο νόμος έχουμε κάνει τη διαδικασία να το ορίσουμε δεν προκύπτει όμως, ένα σιδηρόδρομο είναι πάρα πολύ δύσκολο να τον δουλέψεις εν μέρει. Πως θα μπορούσαμε να το κάνουμε, μας υποχρεώνει ο νόμος να διαθέτουμε το 1/3 των εργαζομένων ναι αλλά και να ανοίξουμε το 1/3 των σταθμών πως θα το κάνουμε αυτό; Εκτός αν θέλει ο υπουργός να απεργούν πχ οι άνθρωποι που δουλεύουν στις τεχνικές βάσεις και να δουλεύει όλη η υπόλοιπη κίνηση αυτό όμως δεν είναι απεργία. Έχουμε κάνει διαβούλευση και προσπαθήσαμε να βρούμε μια φόρμουλα πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, δεν προκύπτει γιατί μειώνοντας το προσωπικό στις θέσεις λειτουργίας της εταιρείες τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών μας ή παραβιάζεται η ασφάλεια σιδηροδρόμων και δεν επιτρέπεται να παραβιάζουμε τέτοια πρωτόκολλα».

Παράλληλα ανέφερε πως είναι μια απεργία που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθηνών και αφορά το νόμο για τις ΔΕΚΟ, τις εταιρείες του υπερταμείου.

«Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σε αυτό το νομοσχέδιο και στις ρυθμίσεις του και για αυτό το λόγο κάνουμε απεργία. Κάναμε κάποιες εταιρείες για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την κοινωνία, να προσφέρουμε κοινωνικό έργο τέτοιες είναι οι συγκοινωνίες αλλά είναι και άλλες εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ και άλλες αυτές οι εταιρείες με αυτό το νόμο χάνουν εντελώς το δημόσιο χαρακτήρα τους, παύουν να είναι εταιρείες κοινής ωφέλειας. Σε ένα άρθρο μπορεί ο υπουργός οικονομικών να εκποιεί όποιο κομμάτι θέλει από αυτές τις εταιρείες χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, αυτό που βασικά ενοχλεί και πρέπει να ενοχλεί όλη την κοινωνία είναι ότι τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που μπαίνουνε, και ίσως σε κάποιο βαθμό θα πρέπει να μπουν γιατί κάπως πρέπει να λειτουργούν αυτές οι εταιρείες, στερούν από την κοινωνία το κοινωνικό αγαθό , την κοινωνική παροχή. Δεν μπορεί να έχεις μια κοινωνική πολιτική εφαρμόζοντας κριτήρια ιδιωτών κέρδους».




Προκλητική αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στην χυδαιότητα Ερντογάν στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας

 



Είναι γνωστό πλέον στην πλειοψηφία των Ελλήνων ότι η χυδαιότητα, το ψέμα, η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα είναι αυτά που διακρίνουν και τον ΣΥΡΙΖΑ, και τον Ερντογάν.

Ο ανθελληνισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ταύτιση των θέσεων της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, είναι προκλητικός ειδικά απο τον Αλέξη Τσίπρα.

Αιχμηρή ανακοίνωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε η ΝΔ με αφορμή τις κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας που εξαπέλυσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος από τον ΟΗΕ και την αφωνία του κόμματος Τσίπρα.

«Μάς προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο λαλίστατος ΣΥΡΙΖΑ που εκδίδει δεκάδες ανακοινώσεις καθημερινά, δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για τις ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας, που εξαπέλυσε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Σε τέτοιου είδους προκλήσεις σε βάρος της χώρας, θα αναμέναμε να υπήρχε ενιαίο μέτωπο και καθολική αντίδραση», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΔ.




Αντί να βάλει μυαλό ο δικτάτορας Πούτιν προκαλεί με διάγγελμα και απειλεί με πυρηνικά

 



Ο ΡώSSος δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και απείλησε τον κόσμο λέγοντας «Δεν μπλοφάρω για τα πυρηνικά».

Μερική επιστράτευση στη Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο ΡώSSος δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του που αναμενόταν από το βράδυ της Τρίτης και τελικά έγινε σήμερα το πρωί. Επιχειρώντας να εξηγήσει το σκεπτικό της ανακοίνωσής του, ανέφερε ότι «ο στρατός μάχεται κατά των επιχειρήσεων της Δύσης σε ένα μέτωπο έκτασης μεγαλύτερης των 1.000 χλμ. στην Ουκρανία». Όπως είπε η απόφαση ελήφθη «για να προστατεύσουμε τη μητέρα-πατρίδα, την κυριαρχία και την εδαφικής της ακεραιότητά της καθώς και την ασφάλεια των πολιτών». O δικτάτορας απείλησε, δε, για άλλη μια φορά με χρήση πυρηνικών όπλων λέγοντας «δεν μπλοφάρω!».

Ο Πούτιν στην αρχή του διαγγέλματός του κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει ξεκινήσει πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία από το 2014. Υποστήριξε, δε, ότι η απόφαση για μια στρατιωτική επιχείρηση ήταν η μόνη πιθανή λύση από τη στιγμή που η Δύση αρνήθηκε να υπάρξει μια ειρηνική λύση «στο πρόβλημα του Ντονμπάς».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δικτάτορα, ο ουκρανικός στρατός εκπαιδεύεται από το ΝΑΤΟ «και στην πραγματικότητα διοικείται από ξένους επικεφαλής» προσθέτοντας ότι «οι τακτικές τρομοκρατίας και εκφοβισμού» κατά της Ρωσίας έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Όπως είπε, οι χώρες της Δύσης προσπαθούν «να μπλοκάρουν» κάθε πιθανότητα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης. «Πρόθεση της Δύσης είναι να μας αποδυναμώσουν και να μας καταστρέψουν, το λένε ανοιχτά αυτό».Ο βασικός μας στόχος για την απελευθέρωση του λαού του Ντονμπάς παραμένει αναλλοίωτος, τόνισε, επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην απόφαση για μερική επιστράτευση, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, είπε ότι αφορά μόνο όσους είναι καταγεγραμμένοι ως έφεδροι. Απευθυνόμενος, δε, σε όσους επιστρατευτούν, τους διαβεβαίωσε ότι «θα δοθούν όλα τα προνόμια που έχουν όλοι όσοι είναι ήδη εν υπηρεσία».

Παράλληλα διακήρυξε ότι «στηρίζει» τη απόφαση των κατοίκων περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη τονίζοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων για τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν τη θέλησή τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση για «πυρηνικό εκβιασμό» κατά της χώρας του και απείλησε και με χρήση πυρηνικών λέγοντας λίγο πριν την ολοκλήρωση του διαγγέλματός του πως «όσοι μας απειλούν με πυρηνικά θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον τους».Όπως είπε η Ρωσία έχει «αρκετά όπλα για να απαντήσει» προσθέτοντας: «Δεν μπλοφάρω».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε, τέλος, αύξηση της χρηματοδότησης της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ρωσίας προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων.

Διευκρινίζοντας την ανακοίνωση Πούτιν ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η επιστράτευση αφορά «μόνο όσους έχουν προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία» κάνοντας λόγο για έναν αριθμό περίπου 300.000 εφέδρων. Όπως σημείωσε η μερική επιστράτευση δεν αφορά στρατεύσιμους ή σπουδαστές στρατιωτικών ακαδημιών. 





Δικάζεται ο Φουρθιώτης για τις «στημένες» επιθέσεις στο σπίτι του


Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ξεκινάει σήμερα η δίκη του Μένιου Φουρθιώτη για την υπόθεση των σκηνοθετημένων πυροβολισμών έξω από το σπίτι του στον Διόνυσο τον Απρίλιο του 2021.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο Φουρθιώτης φέρεται ο ίδιος να «έστησε» το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς, προκειμένου να πείσει τις αρχές ότι αποτελεί στόχο και να επανέλθει η αστυνομική φρουρά στην οικία του και στον ίδιο για τις μετακινήσεις του.

Ο Μένιος Φουρθιώτης δικάζεται για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία και της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη και οπλοφορία.

Επιπλέον, δικάζεται για ηθική αυτουργία στην προμήθεια-κατοχή εκρηκτικής βόμβας, ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά, απόπειρα εκβίασης, ψευδή καταγγελία, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος.

Στο εδώλιο μαζί του έχουν παραπεμφθεί ακόμα τρία πρόσωπα τα οποία θεωρούνται ως συνεργοί στο σχέδιο του τηλεπαρουσιαστή. Κατά περίσταση αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και οπλοφορία από κοινού, οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση, προμήθεια κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, παράνομη οπλοκατοχή, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί ο Μένιος Φουρθιώτης φέρεται επ’ αμοιβή να έπεισε δύο από τους τρεις κατηγορούμενους να εξαπολύσουν δύο επιθέσεις μπροστά από το σπίτι του. 

Η πρώτη ήταν στις 16 Απριλίου 2021 με χρήση καλάσνικοφ και η δεύτερη στις 23 Απριλίου με την τοποθέτηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.

Δύο συγκατηγορούμενοι συνεργοί του Φουρθιώτη κατηγορούνται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, καθώς μετά την επίθεση στις 16 Απριλίου 2021 κατά τη διάρκεια καταδίωξης μετά το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών που τους κυνηγούσαν.

Ο τελευταίος κατηγορούμενος δικάζεται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, τις οποίες φέρεται να διακινούσε σε αθλητές. 



Δεμίρης: Νόμιμη η επισύνδεση για Ανδρουλάκη

 



Την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών για την επισύνδεση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη επανέλαβε ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Η διαδικασία για την επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη τηρήθηκε απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα. Ξεκίνησε από εκεί που έπρεπε να ξεκινήσει, έφτασε εκεί που έπρεπε να φτάσει και εγκρίθηκε όπως έπρεπε να εγκριθεί» φέρεται να είπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Αν θέλει ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να πάει να ενημερωθεί από τον εισαγγελέα για τις υποψίες που οδήγησαν στην επισύνδεση, όχι δημόσια».

Ο κ. Δεμίρης απέφυγε και σωστά να αναφερθεί στην ουσία της υπόθεσης εξηγώντας ότι δεσμεύεται από τη ρήτρα εχεμύθειας ωστόσο φέρεται να πρόσθεσε πως η νομιμότητα τηρήθηκε και για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών φέρεται να τόνισε πως στην ΕΥΠ λειτουργεί αυτοματοποιημένος μηχανισμός καταστροφής των ψηφιακών αρχείων αν και τόνισε ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έχει ζητήσει την διακοπή καταστροφής των αρχείων.

Ο κ. Δεμίρης ξεκαθάρισε ότι η ΕΥΠ δεν χρησιμοποιεί το Predator και τόνισε ότι υπάρχει τριπλό ελεγκτικό φίλτρο για τις ενέργειες της υπηρεσίας (εισαγγελέας, ΑΔΑΕ, Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας). Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής για το αν θα μπορούσε να άρει το απόρρητο ο Πρωθυπουργός, ο κ. Δεμίρης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δήλωσε ότι «αν και βάσει νόμου θα μπορούσε να γίνει, δεν είμαι σίγουρος ότι η άρση απορρήτου από τον ΠΘ θα ήταν χρήσιμη, σε μια υπηρεσία που από τη φύση της χρειάζεται μυστικότητα για λόγους εθνικής ασφαλείας».

Στο μεταξύ ο  κ. Δεμίρης φέρεται να υπερασπίστηκε την άποψη πως από τη στιγμή που έχει αποφανθεί η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός δεν έχει την δυνατότητα να άρει το καθεστώς απορρήτου. Ανέφερε επίσης πως ο πρωθυπουργός δεν έχει γνώση για την ουσία της υπόθεσης αλλά μόνο για το διαδικαστικό σκέλος.



Η τυχαία συνάντηση του Μητσοτάκη με Έλληνα ταξιτζή στη Νέα Υόρκη

 



Μια απρόσμενη συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, περπατώντας με τους συνεργάτες στην Νέα Υόρκη όταν και συνάντησε τυχαία έναν οδηγό ταξί από την Ελλάδα.



Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για Έλληνα, όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, του λέει «Πού είσαι ρε μεγάλε; Tι κάνεις εσύ; Από που είσαι;», με τον Έλληνα ταξιτζή να του λέει ότι κατάγεται από την Τρίπολη και ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ πενήντα χρόνια.

«Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μας στις ΗΠΑ», έγραψε ο πρωθυπουργός αναρτώντας το βίντεο από αυτή τη συνάντηση στο instagram.



Έτοιμος ο Μητσοτάκης να ξεφτιλίσει τον χυδαίο Ερντογάν στον ΟΗΕ για τα fake news

 


Ο χυδαίος Τούρκος, εκτίμησε με το καθεστωτικό του μυαλό που μόνο ψέματα και απειλές εκτοξεύει ότι με χυδαιότητα και fake news θα μπορούσε να πλήξει την διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά αυτό που καταφέρνει είναι να θίγεται η Τουρκία και η αξιοπιστία του ίδιου.

Είναι γνωστό σε όλη την υφήλιο ότι η χώρα μας τηρεί το διεθνές δίκαιο και σώζει καθημερινά ζωές προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες, αντιθέτως, «εργαλειοποιούνται από το καθεστώς της Άγκυρας για οικονομικούς και γεωστρατηγικούς λόγους που εκδηλώνονται τόσο με τους εκβιασμούς κατά της Ευρώπης όσο και με τον υβριδικό πόλεμο που έχει εξαπολυθεί κατά της Ελλάδας στον Έβρο και στο Αιγαίο».

Ο Ερντογάν θα λάβει τις δέουσες συντριπτικές και απολύτως τεκμηριωμένες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντήσεις που επελέγη να δοθούν από το ίδιο βήμα στο οποίο διατυπώθηκαν τα παραπλανητικά ψεύδη της ηγεσίας της γειτονικής χώρας

Οπότε ο Ερντογάν και η Τουρκία να περιμένει μια συντριπτική και απολύτως τεκμηριωμένη απάντηση, που θα δείξει  για ακόμα μία φορά ποιος είναι ο καθεστωτικός ηγέτης της Τουρκίας και φίλος σύμμαχος του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η απάντηση την οποία προτίθεται να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων στους «παντελώς ανυπόστατους και συκοφαντικούς» ισχυρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Ελλάδα πνίγει παιδιά μεταναστών στο Αιγαίο», θα είναι τέτοια που θα ξεφτιλίσει τον Τούρκο.

«Θα απαντηθούν όλα με τον κατάλληλο τρόπο στην ομιλία μου της Παρασκευής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης φθάνοντας τα μεσάνυχτα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) στη Νέα Υόρκη, όπου νωρίτερα -και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν εν πτήσει με κατεύθυνση την έδρα των Ηνωμένων Εθνών- είχε εκδηλωθεί το σόου του Τούρκου Προέδρου με τις ψεύτικες, όπως επιμένει η ελληνική πλευρά, εικόνες με τα νεκρά μεταναστόπουλα.




Δένδιας: Να αφήσει τα fake news και να επανέλθει στο χώρο της λογικής




 

Να επανέλθει στη λογική καλεί την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας στα όσα ισχυρίστηκε ο χυδαίος Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ με δήλωσή του χαρακτήρισε ψευδή τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες. Η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus beli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Ν. Δένδιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι «αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στο χώρο της λογικής».

Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές. «Καταρχήν, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί» υπογράμμισε.




Χυδαίος ψεύτης ο Τούρκος Ερντογάν

 



Χυδαίος ψεύτης ο Ταγίπ Ερντογάν, έκανε ακραία επίθεση κατά της Ελλάδας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Ο φαιδρός Ερντογάν κατήγγειλε με fake news την Ελλάδα για push backs και, τονίζοντας ότι «μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο μεταναστών», δεν δίστασε να δείξει φωτογραφίες νεκρών παιδιών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι ευθύνεται για τον θάνατό τους.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο ψεύτης και χυδαίος Ερντογάν είπε στη συνέλευση ότι «η Ελλάδα έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων», συμπληρώνοντας ότι «δεν θέλουμε να δούμε άλλα νεκρά μωρά όπως ο Αϊλάν, στις ακτές μας».

Ο Τούρκος ψεύτης, μάλιστα, έδειξε μια φωτογραφία με δύο νεκρά παιδιά, υποστηρίζοντας πως έχασαν τη ζωή τους επειδή η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους. Όπως ισχυρίστηκε, οι εικόνες αυτές είναι το αποτέλεσμα των «βίαιων επαναπροωθήσεων» από το ελληνικό λιμενικό στο Αιγαίο.

Ο χυδαίος ψεύτης Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγκάσει την Ελλάδα να σταματήσει αυτά τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Κάνοντας αναφορά στα ελληνοτουρκικά, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις, ενώ συμπλήρωσε πως η Τουρκία δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αναμένουμε από την Ελλάδα να αφήσει στην άκρη την πολιτική της έντασης και των προκλήσεων και να ακούσει τις εκκλήσεις μας για συνεργασία και αλληλεγγύη», πρόσθεσε, ο χυδαίος Τούρκος.

Το θρασίμι Ερντογάν μίλησε και για την τουρκική μειονότητα στην Θράκη, τα δικαιώματα της οποίας, όπως είπε, δεν αναγνωρίζει η Ελλάδα.

Εκτός από τις «απάνθρωπες επαναπροωθήσεις» παράτυπων μεταναστών στο Αιγαίο, η Ελλάδα εφαρμόζει και «καταπιεστικές πολιτικές διακρίσεων» σε βάρος της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το Κυπριακό είπε ότι επιθυμεί λύση που θα αναγνωρίζει δύο κράτη και δύο έθνη με ίσα δικαιώματα. Κάλεσε να αρθούν οι κυρώσεις και το εμπάργκο στην «ΤΔΒΚ» και μίλησε για δήθεν «διώξεις κατά των Τουρκοκυπρίων» που «πρέπει να σταματήσουν».




ΑΑΔΕ: Ασημένιο μετάλλιο ψηφιακής καινοτομίας στην ΕΕ

 



Ασημένια διάκριση για την Ελλάδα στον τομέα της ψηφιακής καινοτομίας απονεμήθηκε στην ΑΑΔΕ για τις εφαρμογές myDATA, timologio και appodixi, στο Συνέδριο των Φορολογικών Διοικήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TADEUS), που ανατέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια στην Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, αναφέρει ανακοίνωση. Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, έντεκα φορολογικές διοικήσεις παρουσίασαν τις εθνικές ψηφιακές εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών της πανδημίας. Βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτερες καινοτόμες δράσεις:

1η θέση: Γαλλία: Foncier innovant: DGFiP’s innovative use of data and AI to fight real estate tax fraud

2η θέση: Ελλάδα: myDATA, timologio, Appodixi

3η θέση (ισοβαθμία):

Ιταλία: E-invoicing and risk analysis

Φιλανδία: Leading by goals and knowledge

Η επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας του TADEUS θα φιλοξενηθεί από την Ισπανία, το φθινόπωρο του 2023.




Η κυβέρνηση χαιρετίζει την πρωτοβουλία της ΕΕ για την ελευθερία των ΜΜΕ

 



Η ελληνική Κυβέρνηση χαιρετίζει την ευρωπαϊκή Πράξη για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, το νέο σύνολο κανόνων το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που περιλαμβάνει μια νέα Πρόταση Κανονισμού, καθώς και συμπληρωματική Σύσταση προς όλα τα κράτη-μέλη».

Με την πρωτοβουλία-ορόσημο της Επιτροπής για τη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τα Μέσα Ενημέρωσης, αναγνωρίζεται ο καίριος ρόλος τους στις δημοκρατικές κοινωνίες, όπως και η προσφορά τους ως θεματοφύλακες του δημοσίου αγαθού της ενημέρωσης, καθώς προτείνονται κοινές διασφαλίσεις σε ενωσιακό επίπεδο, τόσο για την ενίσχυση του πλουραλισμού, της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των μέσων, όσο και για την προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, μετουσιώνοντας σε πράξη πολιτικές προτεραιότητες και πάγιες θέσεις της χώρας μας, τις οποίες η Κυβέρνηση ενστερνίζεται και υπερασπίζεται σθεναρά κατά την εκπροσώπηση της στα διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου, οι πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο νέο πλαίσιο που παρουσίασε η Επιτροπή συντονίζονται με πολλές από τις πρωτοβουλίες για ανεξάρτητα, καινοτόμα και βιώσιμα Μέσα Ενημέρωσης τις οποίες ήδη η ελληνική Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει, προασπίζοντας τον ρόλο τους ως πυλώνες της Δημοκρατίας και θεματοφύλακες του Κράτους Δικαίου, σε μια ανοικτή και διάφανη αγορά που προάγει την πολυφωνία και την ελευθερία της έκφρασης.

Εν κατακλείδι, εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για ενεργή συμμετοχή στις σχετικές συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στις συνεδριάσεις των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε επί της ουσίας τις θέσεις μας, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη δυνατή προαγωγή των συμφερόντων και των πολιτικών της χώρας μας, καθώς επίσης και να συζητήσουμε με τους εταίρους μας για την εξεύρεση των τρόπων και των βέλτιστων πρακτικών με τους οποίους θα υλοποιηθεί στην πράξη η πρόταση της Επιτροπής.




Το δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ


 

Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε σε ανέξοδες εξαγγελίες κάθε όριο δημοσιονομικής λογικής: 23,5 δισ. ευρώ μέτρα για το 2023 και επιπλέον μόνιμο δημοσιονομικό κόστος 10 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη. Αναλυτικά:

Ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μιας ΔΕΗ που την άφησε ο ίδιος χρεοκοπημένη, με παράλληλη θέσπιση πλαφόν στη λιανική. Αυτό σηματοδοτεί ότι η διαφορά στο κόστος παραγωγής, που εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, από το κόστος πώλησης, θα επιβαρύνει απευθείας τον κρατικό Προϋπολογισμό. Εάν οι τιμές λιανικής οριστούν στα επίπεδα προ της κρίσης και με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου, αυτό σημαίνει δημοσιονομικό κόστος και αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος της χώρας 12 δις ευρώ ετησίως!

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει παρέμβαση στο Ελληνικό χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας με ανώτατο όριο τιμών και αποσύνδεση της χονδρεμπορική τιμής ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου. Να ενημερώσουμε τον Κ. Τσίπρα αυτό ακριβώς ήδη κάνει το επιτυχημένο Ελληνικό Μοντέλο που προσπαθούν να αντιγράψουν σήμερα οι άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες.

Ο κ. Τσίπρας προτείνει επιπλέον πλαφόν στην διεθνής τιμή φυσικού αερίου. Αυτό κ. Τσίπρα θα γίνει μονομερώς από την Ελλάδα, παρεμβαίνοντας στο Ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου; Ή θα μείνει η χώρα χωρίς φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό;

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε φορολόγηση των υπερκερδών στην Ενέργεια και ότι μέσω του μηχανισμού αυτού θα συλλέξει 3 δισ. ευρώ. Να ενημερώσουμε τον κ. Τσίπρα ότι μέσω του μηχανισμού διακράτησης των κερδών της Ελληνικής Κυβέρνησης σε μόλις 2,5 μήνες, έχουν ήδη εισπραχθεί 2 δισ. ευρώ και μέχρι τέλους του έτους αναμένεται να συλλεχθούν περί τα 5 δισ. ευρώ, χρήματα που κατευθύνονται απευθείας για εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών.

Ας δούμε όμως και τα υπόλοιπα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας:

Μείωση ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή ΕΕ (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο): 1,5 δις/ έτος.

Μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: 160 εκ./χρόνο.

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα: (αναφέρει 960 εκ./χρόνο): Το κόστος με βάση τα φορολογικά έσοδα ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων (αναφέρει 1,3 δις για το 2023 με πληθωρισμό 8,9% για το 2022): Η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου είναι 19 δισ. ευρώ ετησίως, συνεπώς το κόστος είναι 1,7 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και βαίνει αυξανόμενο τα επόμενα έτη.

Αναδρομικά στους συνταξιούχους : 2,5 δις σε 3 ετήσιες δόσεις (αναφέρει 830 εκ. για το 2023). Η δαπάνη εγγράφεται δημοσιονομικά το έτος που γίνεται η σχετική νομοθεσία, ανεξαρτήτως πότε καταβάλλονται αυτά ταμειακά, συνεπώς το κόστος είναι 2,5 δις ευρώ για το 2023.

13η σύνταξη: 830 εκ./έτος (καθαρά).

Αναπροσαρμογή συντάξεων: 600 εκ. για το 2023.

Αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 για όσους ήδη καλύπτονται από αφορολόγητο: 223 εκ / χρόνο.

Θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 για ελ. Επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους: 160 εκ./χρόνο.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος (αναφέρει 400 εκ/χρόνο): το κόστος ανέρχεται σε 450 εκατ. το χρόνο.

Νέο ΕΣΥ (μισθολόγιο, προσλήψεις)- 2 δις σε βάθος τετραετίας-500 εκ για το 2023.

Παιδεία- ολιστικό σχέδιο: 291 εκ για το 2023.

Ενίσχυση ΑΜΕΑ: αύξηση αναπηρικού επιδόματος 140 εκ./έτος (τα υπόλοιπα μέτρα για ΑΜΕΑ θεωρεί ότι θα είναι επιλέξιμα να χρηματοδοτούν από ταμείο ανάκαμψης).

Επίδομα Μητέρας (επέκταση και αύξηση): 325 εκ./χρόνο.

Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες από τους 4 στους 9 μήνες: 70 εκ./χρόνο.

Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες : 90 εκ/χρόνο.

Βρεφονηπιακοί και σχολικά γεύματα (επέκταση): 380 εκ./χρόνο.

Στεγαστική πολιτική : επίδομα ενοικίου 255 εκ./έτος.

Δημοσιονομικό κόστος μέτρων για το 2023: 11,5 δις ευρώ και επιπλέον 12 δις ευρώ για το πλαφόν στο ρεύμα, σύνολο: 23,5 δις ευρώ! Μόνιμο δημοσιονομικό κόστος χωρίς το πλαφόν στο ρεύμα για κάθε ένα από τα επόμενα έτη: 10 δις ευρώ! Σε αυτά προφανώς δεν έχει συμπεριλάβει τα 2,1 δις ευρώ το κόστος μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης, εκτός εάν σκοπεύει να τα επαναφέρει.


Αυτό σηματοδοτεί χειροτέρευση του πρωτογενούς αποτελέσματος της χώρας κατά 11,2% το 2023 (από πλεόνασμα 1%, οδηγούμαστε σε έλλειμμα 10% - χειρότερο από το 2020 που είχαμε πανδημία) και χειροτέρευση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 5% για κάθε ένα από τα επόμενα έτη (από πλεόνασμα 2%, οδηγούμαστε σε έλλειμμα 3%).

Με άλλα λόγια, η χώρα τίθεται εκτός στόχων προγράμματος σταθερότητας και απευθείας σε αδυναμία κάλυψης των χρηματοδοτικών της αναγκών. Συνεπώς, ο κ. Τσίπρας ή λέει ψέματα ή προτείνει νέα μνημόνια, ακριβώς όπως έκανε και το 2014.



O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχώρησε εχθές Τρίτη 20/9/2022 για τη Νέα Υόρκη, όπου θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου.

Θα αναφερθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο για όλες τις δυτικές δημοκρατίες.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, σε μια συγκυρία που η Δύση έμπρακτα έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας των συνόρων. 

Κατά την παρουσία και τις επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός:

Θα αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, καθώς και τις στέρεες νομικά, ιστορικά και πολιτικά θέσεις της χώρας που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, κ. Biden προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. και θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών. 

Θα συναντήσει επίσης επενδυτές εκπροσώπους funds, τραπεζών, ασφαλιστικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών, τους οποίους θα ενημερώσει  για την πρόοδο και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η Ελληνική Κυβέρνηση και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει η Ελλάδα. 

Θα παρακαθίσει, επίσης, σε μεγάλο ομογενειακό γεύμα που παραθέτουν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στο οποίο θα μετάσχουν σημαντικοί παράγοντες της ομογένειας, καθώς και ομογενείς βουλευτές της Νέας Υόρκης. 

 



24ωρη απεργία σήμερα σε μετρό, λεωφορεία, ηλεκτρικό και τραμ

 



Χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς θα μείνει σήμερα η Αθήνα, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες.

Την ίδια ώρα σήμερα αναμένεται και η εκδίκαση του αιτήματος των ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία που ανακοινώθηκε από τα Σωματεία Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στην απεργία θα συμμετάσχει και ο ΟΑΣΑ, με αποτέλεσμα λεωφορεία και τρόλεϊ να μην λειτουργούν για 24 ώρες, ενώ δεν θα λειτουργήσει ούτε το μετρό και στις τρεις γραμμές του.