Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Μίνι lockdown στο Ηράκλειο Κρήτης

 


Μετά τα περιοριστικά μέτρα σε Χανιά, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και η Λέσβο, ήρθε η ώρα και του Ηρακλείου Κρήτης.

Έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία τις Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε η επιβολή επιπλέον περιοριστικών μέτρων προκειμένου να ανακοπή η διασπορά του covid στην κοινωνία του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα τα νέα μέτρα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση τις Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας: “…για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από Τρίτη 01-09-2020 και Ω/06:00 έως την Τρίτη 15-09-2020 και Ω/06:00.Γαλλία : «Απαράδεκτη η παραβίαση θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας»

 


Η παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία είναι «απολύτως απαράδεκτη» επισήμανε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε ομιλία του στο Παρίσι, παρουσία του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Χάικο Μάας στο σεμινάριο εργασίας των πρέσβεων της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σε έναν ολοένα και σκληρότερο κόσμο που ανασυντίθεται, υπό την επήρεια ξεκάθαρων παιχνιδιών εξουσίας και συστηματικής διάλυσης των πολυμερών πλαισίων. Η Ευρώπη οφείλει επιτέλους να αφήσει πίσω της την εποχή της αθωότητας και της αφέλειας και να διαμορφώσει το δικό της πεπρωμένο. Ειδάλλως, άλλες δυνάμεις θα το διαμορφώσουν αντ’ αυτής» σημείωσε.

«Είναι η μεγάλη αποκάλυψη του 2020. Το έτος αυτό διέλυσε ορισμένες ψευδαισθήσεις: Είμαστε πλέον αναγκασμένοι να δράσουμε. Τούτη η συνειδητοποίηση είτε έχει ήδη γίνει είτε λαμβάνει χώρα τώρα. Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο» προσέθεσε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της υπεράσπισης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντίληψης του στρατηγικού μας περιβάλλοντος.

Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις του Αυγούστου, που ήταν -όπως τόνισε- πυκνές, «ίσως μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό». «Όταν ένας από εμάς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολιτική τετελεσμένου γεγονότος, μια πολιτική επιθετική και αδικαιολόγητη, οφείλουμε να απαντήσουμε συλλογικά, διότι πρόκειται για μια απειλή ενάντια στην κυριαρχία και στα συμφέροντα της Ένωσης» επισήμανε αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία, «που παραβιάζει το θαλάσσιο χώρο κράτους- μέλους της ΕΕ».

«Η ΕΕ είναι έτοιμη για διάλογο. Είναι όμως εξίσου έτοιμη να εκφραστεί με κατηγορηματικό τρόπο, μέσω κυρώσεων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο», ανέφερε και προσέθεσε πως αυτό άλλωστε αποφασίστηκε στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα.

«Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά και επιχειρησιακά μέσα, αποσκοπώντας στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα. Και στο ζήτημα αυτό, υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και της καγκελάριου Μέρκελ, ήτοι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ο στόχος μας είναι μόνιμος και διπλός: Σταθερότητα και κυριαρχία», είπε ο κ. Λε Ντριάν.

«Στην εμβάθυνση της αλληλεγγύης, που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε μαζί τις κοινές προκλήσεις, και στην αναβάθμιση της κυριαρχίας, που απαιτείται για να αναδείξουμε την ανεξαρτησία μας έναντι των κρατικών και ιδιωτικών παραγόντων που επιχειρούν να μας επηρεάσουν ή να ασκήσουν πιέσεις, πρέπει να προστεθεί μια τρίτη επιταγή: Η πλήρης ανάληψη των ευθυνών που εγκυμονεί η ισχύς μας» προσέθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, για να καταλήξει:

«Εδώ και πολύ καιρό η Ευρώπη έδινε την εντύπωση μιας δύναμης που οπισθοχωρεί, παρότι είμαστε φορείς οικουμενικών αξιών και πρέπει να στοχεύουμε στην επιρροή των εξελίξεων, ορίζοντας τους κανόνες και τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αντί να υφιστάμεθα τις συνέπειες. Η θέση μου είναι σαφής: Πρέπει να αφήσουμε τις οπισθοχωρήσεις στο παρελθόν, να πράξουμε ανάλογα της ισχύος μας και να διασφαλίσουμε τη σύζευξη της εσωτερικής μας συγκρότησης με την εξωτερική μας αποφασιστικότητα».


Πηγή
183 νέα κρούσματα - 4 νεκροί
Σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 183 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 10317 (ημερήσια μεταβολή +1.8%), εκ των οποίων 55.6% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 267 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη. Να σημειωθεί ότι το απόγευμα υπέκυψε ένας 93χρονος στα Χανιά, ωστόσο θα προσμετρηθεί στην αυριανή καταγραφή στοιχείων του ΕΟΔΥ, καθώς η καθημερινή ενημέρωση περιλαμβάνει στοιχεία μέχρι τις 3 το μεσημέρι και δίνει 4 νεκρούς. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 36 (72.2% άνδρες).

Από το σύνολο των 10317 κρουσμάτων, 2089 (20.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 4570 (44.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Κατάθλιψη: Ποιο χρώμα ματιών σημαίνει και μεγαλύτερος κίνδυνος

 


Η κατάθλιψη χτυπάει την πόρτα όλο και περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως όσο περνούν τα χρόνια. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες έχουν σκυψει επάνω από αυτή τη μάστιγα της εποχής μας και προσπαθούν να βρουν όσο περισσότερα μπορούν για αυτή τη ψυχική νόσο ώστε να την αντιμετωπίσουν με επιτυχία. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως ένας παράγοντας για την εμφάνιση της κατάθλιψης είναι και το χρώμα των ματιών.

Ερευνητές μελέτησαν στοιχεία 175 ατόμων στη Βρετανία και την Κύπρο και δημοσιεύτηκε στο «Open Access Journal of Behavioural Science & Psychology»

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως όσοι έχουν σκουρόχρωμα μάτια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης.

Όσοι έχουν πράσινα ή γαλάζια μάτια έχουν λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άγχος, κατάθλιψη και μελαγχολία.

Όταν η θερμοκρασία πέφτει και ο ήλιος κρύβεται, πολλοί άνθρωποι νιώθουν κακόκεφοι, με τάσεις υπνηλίας και είναι μελαγχολικοί.

Τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης εμφανίζονται το φθινόπωρο όταν η ημέρα μικραίνει και γίνονται πιο έντονα τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ποια είναι η εξήγηση όμως που δίνουν οι ειδικοί; Τα σκουρόχρωμα μάτια αφήνουν αφήνουν λιγότερο φως να διεισδύσει σε αυτά με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία είναι η «ορμόνη της χαράς».

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, της όρεξης και της διάθεσης. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως ο καιρός επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχολογία μας. Γι’ αυτό άλλωστε το καλοκαίρι νιώθουμε πιο ευδιάθετοι και χαρούμενοι, ενώ τις κρύες και συννεφιασμένες μέρες πιο άτονοι και πεσμένοι ψυχολογικά.

Άλλες έρευνες έχουν καταδείξει πως οι άνθρωποι που εκτίθενται τουλάχιστον μισή ώρα στον ήλιο σε καθημερινή βάση, νιώθουν πιο ευτυχισμένοι και πιο αισιόδοξοι.


ΠηγήΓιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε μετά το φαγητό;

 


Ήπιες, έφαγες και τα μάτια σου έχουν αρχίσει ήδη να κλείνουν! Το μόνο που αναζητάς αυτή τη στιγμή είναι να “χωθείς” κάτω από τα σκεπάσματα και πάρεις ένα γλυκό ύπνο που θα σε ξεκουράσει και πιστεύεις ότι ταυτόχρονα θα σε ξεφουσκώσει! Μάλλον πιστεύεις κάτι λάθος και τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα έχεις στο μυαλό σου ακριβώς… Αντιθέτως μάλιστα!

Αν κοιμηθούμε αμέσως μετά το γεύμα (είτε μεσημέρι, είτε βράδυ) δε βοηθάμε τον οργανισμό μας να λειτουργήσει αποτελεσματικά στη διαδικασία της πέψης. Αυτή δε, στη φάση του ύπνου πραγματοποιείται με πιο αργό ρυθμό και όχι σωστά. Στη συνέχεια επέρχεται φούσκωμα και νιώθουμε «βαρύ» το στομάχι μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσπεψία. Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος λοιπόν (σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή), καλό είναι για μισή ώρα τουλάχιστον να κάνουμε κάποιες κινητικές δραστηριότητες, όπως να ασχοληθούμε με τις δουλειές του σπιτιού ή να απολαύσουμε ένα ελαφρύ περπάτημα, και μετά το πέρασμα των 2-3 ωρών να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι.


ΠηγήΑνεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αικατερίνη Αλεξοπούλου

 


Η βουλευτής του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου που είχε εκλεγεί στον Β1′ Βόρειο Τομέα Αθηνών, επιδίωκε εδώ και καιρό να αποχωρήσει από την «Ελληνική Λύση» βλέποντας προφανώς τα καραγκιοζιλίκια του προέδρου και των επιλογών του.

Η κυρία Αλεξοπούλου ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να μετρά πλέον 9 βουλευτές.Η Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι μια από τις τρεις γυναίκες που εκλέχθηκαν βουλευτές τον Ιούλιο του 2019 με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Στην επιστολή της πάντως προς τον πρόεδρο της Βουλής, δεν αναφέρει τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
Τελειωμένος ο Ερντογάν: Η νέα γενιά γυρίζει την πλάτη της στον Σουλτάνο

 Ήταν τέλη Ιουνίου όταν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε διαδικτυακά στους φοιτητές της χώρας του στην τελευταία του προσπάθεια να διαμορφώσει τη νέα γενιά της Τουρκίας. Απέτυχε. Χιλιάδες φοιτητές που παρακολουθούσαν τη ζωντανή μετάδοση από το YouTube έκαναν dislike στο βίντεο και χρησιμοποίησαν τα σχόλια για να επικρίνουν τον Ερντογάν και να ενημερώσουν πως δεν θα τον ψηφίσουν.

Ηταν ενοχλημένοι με το δίκιο τους – η κυβέρνηση είχε αλλάξει πολλές φορές την ημερομηνία των εισαγωγικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα κακών σχεδιασμών λόγω της ολιγωρίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ομως τις ημέρες που ακολούθησαν, η ενόχληση έγινε οργή εναντίον του Ερντογάν. Το βίντεο συγκέντρωσε περισσότερα από μισό εκατομμύριο dislike και το hashtag #OyMoyYok – καμία ψήφος για σένα – έγινε κυρίαρχη τάση στο τουρκικό Twitter. Το προεδρικό γραφείο όχι μόνο έσβησε τα σχόλια κάτω από το βίντεο αλλά λίγες ημέρες αργότερα ο Ερντογάν ανακοίνωσε τα σχέδιά του για ακόμα περισσότερο έλεγχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η γενιά του Ερντογάν

Μια ολόκληρη γενιά νέων Τούρκων έχει μεγαλώσει με τον Ερντογάν στην εξουσία – πρώτα πρωθυπουργό και μετά πρόεδρο. Με τον μισό πληθυσμό της Τουρκίας ηλικίας κάτω των 32 ετών, το τι σκέφτονται οι νέοι έχει σημαντικότατες πολιτικές συνέπειες.

Και ο Ερντογάν το ξέρει πολύ καλά: Ξεκινώντας το 2012, εγκαινίασε ένα σχέδιο για να μεγαλώσει «ευσεβείς γενιές». Το κύριο εργαλείο του ήταν το εκπαιδευτικό σύστημα – δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί στη θρησκευτική εκπαίδευση. Αύξησε δραματικά τον αριθμό των θρησκευτικών σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των imam hatip, τα οποία αρχικά είχαν ιδρυθεί από το κράτος για να εκπαιδεύουν ιμάμηδες και επέκτεινε το σύστημα αυτό σε μικρότερες ηλικίες. Στα κανονικά δημόσια σχολεία, αύξησε τον αριθμό των ωρών στο μάθημα των Θρησκευτικών και αφαίρεσε τη θεωρία της εξέλιξης από τη διδακτέα ύλη.

Αποδείχθηκε όμως ότι τα θρησκευτικά σχολεία δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη νεολαία στην Τουρκία. Πρόσφατη δημοσκόπηση βρήκε ότι η θρησκευτική πίστη είναι χαμηλά στις προτιμήσεις της νέα γενιάς, με τα ποσοστά των νέων που αυτοχαρακτηρίζονται «θρησκευτικά συντηρητικοί» να είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα της τουρκικής κοινωνίας. Ολο και μεγαλύτερος αριθμός νέων δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για τις διδαχές του Ισλάμ.

Ερευνα που έγινε το 2018 στο Ικόνιο, από το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας, βρήκε ότι οι μαθητές στα θρησκευτικά σχολεία θέτουν ερωτήματα ή εγκαταλείπουν το Ισλάμ σε μεγάλους αριθμούς. Οι περισσότεροι δηλώνουν πως πιστεύουν σε μια ανώτερη δύναμη, δεν δέχονται όμως όλες τις διδαχές του Ισλάμ. Οι αναλυτές πιστεύουν πως η απογοήτευση από τη θρησκεία συνδυάζεται με την απογοήτευση από την κυβέρνηση. Υπό τον Ερντογάν, λένε οι επικριτές του, το Ισλάμ στερήθηκε του ηθικού πυρήνα του και εργαλειοποιήθηκε για να καλύψει τη διαφθορά και τον αυταρχισμό. Αυτό οδηγεί τους νέους να αναζητήσουν αλλού πρότυπα.

H εκπαίδευση

Η απόρριψη του ισλαμικού συντηρητισμού που προωθεί ο Ερντογάν από τους νέους έχει να κάνει και με την κακή ποιότητα της εκπαίδευσης καθώς η θρησκεία αντικαθιστά σημαντικά μαθήματα όπως η Φυσική, τα Μαθηματικά και η Τεχνολογία. Οι παρεμβάσεις του τούρκου προέδρου δεν σταματούν εκεί – μετά την αλλαγή στο προεδρικό σύστημα το 2018, εκείνος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για να διορίζει τους επικεφαλής όλων των πανεπιστημίων – κρατικών και ιδιωτικών. Πολλοί εξ αυτών έχουν πιστοποιητικά κομματικής αφοσίωσης, αλλά όχι ακαδημαϊκές περγαμηνές.

Ο εθνικισμός του προέδρου Ερντογάν και η στροφή του στην αποθέωση των μουσουλμανικών και οθωμανικών ριζών φαίνεται ότι αποδίδει στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας: πολλοί νέοι σήμερα θεωρούν πως η γενιά τους ανήκει στη Μέση Ανατολή, αντίθετα με προηγούμενες γενιές που ταυτίζονταν περισσότερο με τη Δύση. Παρ’ όλ’ αυτά, οι νέοι επιμένουν πως θέλουν κοσμική εκπαίδευση και να ζήσουν σε μια σύγχρονη, ελεύθερη και δημοκρατική χώρα. Οταν ρωτώνται δηλώνουν στην πλειονότητά τους ότι θα ήθελαν να ζήσουν στην Ευρώπη – το ποσοστό ξεπερνά το 70%. Επίσης, σε μεγάλο ποσοστό δείχνουν να εκτιμούν την ελευθερία της έκφρασης και είναι πιο ανεκτικοί προς τις διαφορετικές εθνικές και θρησκευτικές ομάδες και προς την ομοφυλοφιλία σήμερα, σε σύγκριση με πριν μία δεκαετία. Επίσης έχει μειωθεί το ποσοστό εκείνων που συμφωνούσαν ότι πρέπει να τίθενται εκτός νόμου πολιτικά κόμματα. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων που μεγάλωσαν υπό τη σκιά του Ερντογάν δηλώνει ότι επιθυμεί να ζήσει στο εξωτερικό αναζητώντας ελευθερία και ευκαιρίες.

Οι νέοι της Τουρκίας έχουν γνωρίσει μόνο έναν ηγέτη στην ζωή τους. Εχουν παρακολουθήσει τη μεταμόρφωσή του από έναν πολιτικό που κοιτούσε προς τη Δύση και τα θετικά της σε έναν αυταρχικό πρόεδρο. Οι συνεχείς επεμβάσεις του στην παιδεία έχουν εξοργίσει τους νέους. Το κίνημα «καμία ψήφος για σένα» δείχνει όχι μόνο ότι ο Ερντογάν δεν κατάφερε να μεγαλώσει μια γενιά υποστηρικτών του, αλλά ίσως ότι αυτή η γενιά μπορεί να είναι τελικά εκείνη που θα τον κερδίσει.


Μπαστέα Νατάσα

ΤΑ ΝΕΑΑκίνδυνη φάλαινα φυσητήρας 20 μέτρων στη Μάνη!

 


Mια απίστευτη και μοναδική ευκαιρία έζησε μια παρέα φίλων που βγήκαν για μια θαλάσσια βόλτα στα μαγευτικά νερά της Ανατολικής Μάνης στον Μέζαπο.

Μπορεί οι εμφανίσεις καρχαριοειδών στις ελληνικές θάλασσες να είναι σπάνιες όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που έχουν καταγραφεί από ερασιτεχνικές κάμερες τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν ότι στις περιπτώσεις που εμφανίζονται στα ρηχά, οι τελευταίοι που πρέπει να φοβούνται είναι οι λουόμενοι!

Μία φάλαινα φυσητήρα αντίκρισαν έκπληκτοι το απόγευμα της Παρασκευής 28 Αυγούστου οι επιβάτες του φουσκωτού “Fronto” ανοικτά του Μέζαπου, μόλις λίγα μίλια από τον Γερολιμένα.

Βρέθηκε μπροστά τους ένα από τα πιο εντυπωσιακά ζώα του πλανήτη, μια φάλαινα περίπου 18-20 μέτρων, με ένα πελώριο σώμα μεγάλου βάρους κι άρχισε για αρκετή ώρα να κάνει παιχνίδια μπροστά τους! Ελιγμούς, βουτιές και έναν χαρακτηριστικό θόρυβο που έκανε να φυσήξει το νερό. Οι ειδικοί λένε πως ήταν αρσενική αφού ήταν μόνη και είχε μεγάλο μέγεθος.

Ευτυχώς που μέσα στην μεγάλη χαρά τους και την αδρεναλίνη στα ύψη, πρόλαβαν και πήραν τα κινητά τους και κράτησαν στη μνήμη αλλά και στον υπολογιστή τους για πάντα αυτή την μοναδική “συνάντηση” και την μοιράστηκαν με το Messinialive και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό!

Η φάλαινα φυσητήρας ανήκει στην κατηγορία των θηλαστικών ”κήτη” όπως και οι υπόλοιπες φάλαινες και τα δελφίνια. Έχει μήκος 11-18 μ. Κατέχει το ρεκόρ κατάδυσης των φαλαινών, καθώς μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 2.250 μ.

Οι φυσητήρες μοιάζουν με φάλαινες, αλλά έχουν δόντια (αντί μπαλένες), κι έτσι θεωρούνται συγγενικό είδος με τα δελφίνια. Προκειμένου να τραφούν με καλαμάρια, οι φυσητήρες καταδύονται σε βάθος 500-1.000 μ. για 25-60 λεπτά οι αρσενικοί και για 20-24 λεπτά οι θηλυκοί, αν και οι βαθύτερες καταγεγραμμένες καταδύσεις πλησιάζουν τα 2.000 μ. και τις 2 ώρες. Οι φυσητήρες ζουν για 70 χρόνια ή και περισσότερο. Τα αρσενικά φθάνουν τα 18m και τους 57 τόνους, ενώ τα θηλυκά τα 12,5m και τους 24 τόνους.

Αντίστοιχα, η σωματική αναπαραγωγική ωριμότητα για τα αρσενικά είναι τα 18-21 χρόνια (αν και συνήθως αρχίζουν να αναπαράγονται στα 30 χρόνια ηλικίας), ενώ για τα θηλυκά είναι 7-13 χρόνια. Η περίοδος κύησης των φυσητήρων διαρκεί 14-16 μήνες και γεννούν ένα μικρό φυσητηράκι. Τα θηλυκά, μαζί με τα φυσητηράκια τους, αποτελούν τις κοινωνικές ομάδες. Οι ομάδες των θηλυκών με τα μικρά αποτελούνται συνήθως από 10 άτομα, ενώ οι αρσενικοί ζουν μοναχικοί. Γενικά, οι αρσενικοί φυσητήρες προσεγγίζουν τις κοινωνικές ομάδες για να αναπαραχθούν μόνο μία φορά κάθε τρία χρόνια, ωστόσο, αποκλειστικά στην Κρήτη, οι φυσητήρες αναπαράγονται ακατάπαυστα σε όλη τη διάρκεια του έτους.


Οι φυσητήρες θεωρούνται ότι κινδυνεύουν στις θάλασσες τις Μεσογείου, κυρίως λόγω των αφρόδιχτων. Πρόκειται για λεπτά, σχεδόν αόρατα δίχτυα, τα οποία εκτείνονται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων για να πιάσουν τόνους και ξιφίες. Γίνεται προσπάθεια περιορισμού της χρήσης τους σε αυτή την περιοχή. Επίσης, εξίσου μεγάλη απειλή είναι η ηχορύπανση που προκαλεί η θαλάσσια κυκλοφορία των πολλών πλοίων της Μεσογείου. Πολλές φορές ο ήχος από τα πλοία, μπερδεύει τους ευαίσθητους στην ακοή φυσητήρες και χτυπούν σε αυτά.


ΠηγήΘρίλερ με τα «χάπια των τζιχαντιστών»

 


Ένα ασυνήθιστο στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά φαινόμενο καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. Στην περιοχή, για να αξιολογήσουν τα δεδομένα, βρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες αξιωματικοί από την Αντιτρομοκρατική και την υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Αττικής. Ο λόγος για τις αλλεπάλληλες τις τελευταίες εβδομάδες συλλήψεις στα σύνορα παράτυπων μεταναστών που μεταφέρουν στα σακίδιά τους ναρκωτικά χάπια Captagon, γνωστά και ως «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών».

Μέσα σε 40 ημέρες, αστυνομικοί από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη έχουν χειριστεί πέντε τέτοιες υποθέσεις και έχουν κατασχέσει 13.213 ναρκωτικά χάπια. Μια ακόμα υπόθεση, η 6η, κατεγράφη εν μέσω της κρίσης με την Τουρκία και των επεισοδίων στη μεθόριο. Την υπόθεση παρακολουθεί στενά η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν παρατηρηθεί αλλεπάλληλες απόπειρες εισαγωγής του συγκεκριμένου τύπου ναρκωτικού στη χώρα.

Μία από τις υποθέσεις εκτυλίχθηκε την 6η Ιουλίου στο Τυχερό. Αστυνομικοί εντόπισαν στην ελληνική πλευρά του ποταμού Εβρου 14 παράτυπους μετανάστες που είχαν μόλις καταφέρει να διασχίσουν το ποτάμι. Οι δύο από αυτούς, Σύροι 24 και 26 ετών, μετέφεραν σε ένα σακίδιο πλάτης μισό κιλό κατεργασμένης κάνναβης και πέντε νάιλον σακούλες με 4.925 ναρκωτικά χάπια Captagon. Ενα δεκαήμερο αργότερα, ένας ακόμα Σύρος εντοπίστηκε στα σύνορα να μεταφέρει ίδιου τύπου ναρκωτικά χάπια. Το πρωί της 16ης Ιουλίου αστυνομικοί από την Ασφάλεια Κομοτηνής εντόπισαν πλάι στο ποτάμι, στις Φέρες, 17 παράτυπους μετανάστες που είχαν μόλις μπει στη χώρα. Ο ένας από αυτούς μετέφερε στην τσάντα του 340 γραμμάρια κοκαΐνης και 1.000 χάπια Captagon. Mέχρι τη 12η Αυγούστου τρεις ακόμα μετανάστες από την Ερυθραία, τη Συρία και την Αίγυπτο εντοπίστηκαν στον Εβρο να μεταφέρουν σε σακίδια συνολικά άλλα 6.500 ναρκωτικά χάπια και 800 γραμμάρια κοκαΐνη.

Στην τελευταία υπόθεση, στην κατοχή του Αιγύπτιου εκτός από ναρκωτικά οι αστυνομικοί της ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Κομοτηνής βρήκαν δύο αεροπορικά εισιτήρια. Το πρώτο αντιστοιχούσε στο ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει από το Κάιρο στην Κωνσταντινούπολη μερικές ημέρες πριν από τη σύλληψή του· το δεύτερο αφορούσε το αντίστροφο δρομολόγιο επιστροφής, σε περίπτωση βέβαια που γλίτωνε τη σύλληψη. 

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση του θέματος εξηγούν στην «Κ» ότι η διακίνηση των ναρκωτικών στον Εβρο ελέγχεται από δύο μεγάλα καρτέλ της Τουρκίας. Τα μέλη τους συντονίζουν τη μεταφορά όχι μόνο ναρκωτικών αλλά και μεταναστών. Η αυξημένη τους τελευταίους μήνες παρουσία αστυνομίας και στρατού στην ελληνική πλευρά των συνόρων, με αφορμή τα «πολεμικά» γεγονότα της άνοιξης σε Καστανιές και Φέρες, υποχρέωσε τις δύο ομάδες να αναζητήσουν νέο τρόπο δράσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις «φορτώνουν» τα ναρκωτικά σε σακίδια των μεταναστών υποχρεώνοντάς τους να τα μεταφέρουν στην απέναντι όχθη του ποταμού προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ξεπληρώσουν το κόστος για τη μεταφορά τους από την τουρκική ενδοχώρα στην ελληνική πλευρά των συνόρων. «Μου πήραν τα χρήματα και με ανάγκασαν να μεταφέρω τα ναρκωτικά», έχουν υποστηρίξει στις απολογίες τους ορισμένοι από τους συλληφθέντες. Παρόμοια μεθοδολογία εφαρμόζει το μεξικανικό καρτέλ στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Σε άλλες περιπτώσεις, τις τσάντες με τα ναρκωτικά μεταφέρουν οι «οδηγοί» εκείνοι που γνωρίζουν τα περάσματα κατά μήκος του ποταμού και αναλαμβάνουν να οδηγήσουν το κονβόι με τους μετανάστες από τη μια πλευρά των συνόρων στην άλλη. Η αμοιβή για τη μεταφορά μπορεί να είναι της τάξης των 300 ευρώ. Παραδίδουν τα ναρκωτικά συχνά και τους μετανάστες σε συνδέσμους του καρτέλ στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσουν τη διαδρομή προς Θεσσαλονίκη ή Αθήνα. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψαν ότι τα 13.000 χάπια που έχουν κατασχεθεί στη διάρκεια των τελευταίων μηνών προέρχονται από τη Συρία και ανήκουν στην ίδια παρτίδα, καθώς είτε έχουν πανομοιότυπη χημική σύνθεση ή έχουν το ίδιο λογότυπο πάνω τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα ναρκωτικό χάπι Captagon κοστίζει στην Τουρκία 6 λίρες, δηλαδή 0,70 ευρώ και μεταπωλείται στην Ελλάδα προς 5 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι «ντόπιοι» παραλήπτες των ναρκωτικών χρωματίζουν τα χάπια προκειμένου να προσομοιάζουν με το έκσταση, η τιμή των οποίων ανέρχεται έως και 20 ευρώ για κάθε δισκίο.

Για τις κατασχέσεις των 13.000 χαπιών Captagon και τις συλλήψεις των μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα ενημερώθηκαν οι κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και στη συνέχεια η ηγεσία του υπουργείου. Αποφασίστηκε κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Αττικής να ταξιδέψουν στον Εβρο και να αξιολογήσουν τα δεδομένα σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Η αυξημένη τους τελευταίους μήνες παρουσία αστυνομίας και στρατού στην ελληνική πλευρά των συνόρων υποχρέωσε τα καρτέλ στην Τουρκία να αλλάξουν τρόπο δράσης. Μέσα σε μόλις 40 μέρες, αστυνομικοί από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη έχουν χειριστεί πέντε τέτοιες υποθέσεις και έχουν κατασχέσει 13.213 ναρκωτικά χάπια.

Στον διεθνή και εγχώριο Τύπο εξάλλου υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιεύματα που συνδέουν το συγκεκριμένου τύπου διεγερτικό ναρκωτικό με ομάδες ισλαμικής τρομοκρατίας και τις ακρότητες των οπαδών του Ισλαμικού Κράτους. Οι αλλεπάλληλες κατασχέσεις θορύβησαν τα στελέχη της Κατεχάκη, ωστόσο από την αναψηλάφηση των υποθέσεων και την εξέταση ορισμένων από τους συλληφθέντες από τα στελέχη των «ειδικών υπηρεσιών» της ΕΛ.ΑΣ. δεν προέκυψε διασύνδεσή τους με υποθέσεις διεθνούς - ισλαμικής τρομοκρατίας.

Το Captagon είναι μια συνθετική αμφεταμίνη η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής. Στην πάροδο των ετών το σκεύασμα καταργήθηκε λόγω παρενεργειών, χάρισε όμως το όνομά του στα συγκεκριμένου τύπου αμφεταμινούχα ναρκωτικά χάπια που έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή στη Μέση Ανατολή, στην Αραβική Χερσόνησο και στην Κίνα. Με δεδομένο ότι προκαλεί διέγερση στον χρήστη, θεωρείται πιθανό να καταναλώθηκε από ισλαμιστές τρομοκράτες. Υπάρχουν αναφορές ότι ο δράστης της επίθεσης με καλάσνικοφ σε παραλία της Τυνησίας το 2015, με απολογισμό 27 νεκρούς, είχε κάνει προηγουμένως χρήση Captagon. Την ίδια στιγμή, καμία από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν συσχετίστηκε με κατανάλωση του συγκεκριμένου τύπου ναρκωτικού.

Τα προηγούμενα χρόνια, ΣΔΟΕ, Αστυνομία και Λιμενικό έχουν προχωρήσει στη δέσμευση ιδιαίτερα μεγάλων φορτίων χαπιών Captagon, τα οποία όμως δεν είχαν προορισμό την Ελλάδα αλλά διέρχονταν transit. Πέρυσι το καλοκαίρι, για παράδειγμα, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, η Αστυνομία και το Λιμενικό είχαν εντοπίσει μέσα σε κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά ούτε λίγο ούτε πολύ 33 εκατ. χάπια Captagon. Eίχαν φορτωθεί από το λιμάνι της Λαττάκειας και επρόκειτο να καταλήξουν μέσω του Πειραιά στην Κίνα. Την 1η Ιουλίου οι διωκτικές αρχές της Ιταλίας εντόπισαν στο λιμάνι Σαλέρνο της Νότιας Ιταλίας τρία κοντέινερ με 84 εκατ. αμφεταμινούχα χάπια Captagon. Στη μεγαλύτερη στα χρονικά κατάσχεση συμμετείχαν πλην της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας (Guardia di Finanza) και μυστικές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΑέρας πήρε 3χρονο κοριτσάκι που κρατούσε χαρταετό στην Ταιβάν

 


Ένα απίστευτο στιγμιότυπο καταγράφηκε στην Ταϊβάν, όταν, μία μέρα με πολύ αέρα, ένα τρίχρονο κοριτσάκι πιάστηκε από την ουρά χαρταετού και βρέθηκε ψηλά στο κενό για κάποια δευτερόλεπτα ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί

Ψάχνουν ασθενή με κορονοιό που δεν ήθελε να νοσηλευτεί και το έσκασε από τον Ευαγγελισμό

 


Την κοπάνησε 26χρονο με κορονοϊό απο τον Ευαγγελισμό και τον ψάχνουν.

Πρόκειται για 26χρονο ο οποίος είχε εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού και έτσι πήγε συνοδευόμενος από τον αδερφό του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου υπεβλήθη σε τεστ, το οποίο βγήκε θετικό.

Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη τα διαδικαστικά για την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ώστε να προστατέψει την υγεία του και την ασφάλεια των πολιτών, εκείνος το έσκασε με την βοήθεια του αδελφού του.

Ο αδερφός του προκλητικά, ισχυρίστηκε πως ο 26χρονος ήθελε να μπει σε καραντίνα στο σπίτι του και να μη νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, η διεύθυνση που έδωσε είναι ασαφής και για την εγκληματική ανευθυνότητα έχει σχηματιστεί δικογραφία και του έχει επιβληθεί πρόστιμο 5.000€.Δεν μαζεύονται οι Τούρκοι του δικτάτορα Ερντογάν: «Η στρατικοποίηση του Καστελόριζου είναι πειρατεία»

 


Ασταμάτητοι και προκλητικοί παραμένουν οι Τούρκοι παρά την καταδίκη των προκλήσεων τους από Ευρώπη και ΗΠΑ.

Να εκμεταλλευθεί τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ με «την αποβίβαση εθνοφρουρών στο Καστελόριζο» προσπαθεί το δικτατορικό καθεστώς της Τουρκίας και ο Ομέρ Τσελίκ εκπρόσωπος του δικτατορικού καθεστώτος, με ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε, πως η στρατικοποίηση του Καστελόριζου είναι «πράξη πειρατείας» και πως είναι «ηλιθιότητα να τείνεις τα όπλα προς τις ακτές της Τουρκίας».

Ο εκπρόσωπος του δικτατορικού καθεστώτος Τσελίκ στην ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει για να προκαλέσει:

«Η προσπάθεια της Ελλάδας να εξοπλίσει το Καστελόριζο είναι ένα νέο παράδειγμα πειρατείας. Το να στρέφεις τα όπλα σου προς την ακτή της Τουρκίας είναι ηλίθιο. Κάνοντας αυτά τα παράνομα βήματα η Ελλάδα έχει γίνει εκπρόσωπος των πειρατικών πολιτικών στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Αντί της επίλυσης των προβλημάτων μέσω της διπλωματίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είναι η Ελλάδα που οργανώνει σαμποτάζ της διπλωματίας μέσω πειρατικών συμφωνιών. Οι συνέπειες αυτών των βημάτων της Ελλάδας θα είναι η βίαιη αποτυχία… Εάν προτιμάτε να κάνετε ασκήσεις με την Γαλλία αντί να συζητάτε με την Τουρκία θα διαπιστώσετε ότι αυτό ήταν λάθος. Η Ελλάδα θα μάθει ότι έχουμε μια ισχυρή απάντηση για κάθε βήμα της».Η ανακοίνωση του “Αττικόν” για την επίθεση με μαχαίρι σε νοσηλεύτρια από ασθενή Αλβανικής υπηκοότητας

 


Για το περιστατικό, η διοίκηση του νοσοκομείου Αττικόν εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: 

«Σήμερα το πρωί, Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 και ώρα 5:20 π.μ., η νοσηλεύτρια βάρδιας της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας, δέχθηκε επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο από νοσηλευόμενο ασθενή, ο οποίος στη συνέχεια έθεσε τέλος στη ζωή του.

Η νοσηλεύτρια δέχθηκε άμεσα ιατρική βοήθεια για την συρραφή των θλαστικών τραυμάτων της, υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.  

Ο δράστης του περιστατικού μετά την αυτοχειρία του,  μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.  

Η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη επιληφθεί της υπόθεσης.

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για το συμβάν και συμπαραστεκόμαστε στο προσωπικό του Νοσοκομείου μας, που με αυτοθυσία πασχίζει και προσφέρει καθημερινά τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.

Ευχόμαστε στην τραυματισμένη νοσηλεύτρια, ταχεία και πλήρη ανάρρωση».Επιστήμονες προειδοποιούν: Η βιασύνη για εμβόλιο κορονοϊού μπορεί να επιδεινώσει την πανδημία

 


Η βιασύνη να εμβολιαστούν οι πληθυσμοί κατά του κορονοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάθεση ενός εμβολίου που δεν είναι πολύ αποτελεσματικό και κινδυνεύει να επιδεινώσει την πανδημία, δήλωσαν κορυφαίοι επιστήμονες.

Πολιτικοί και εταιρείες ανταγωνίζονται να είναι οι πρώτοι που θα λάβουν άδεια για εμβόλιο, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κόσμος θα επωφελούνταν περιμένοντας έως ότου τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα δείξουν αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 30-50%, όπως αναφέρει ο Guardian.

Βρετανοί υπουργοί ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενεργοποιήσει διαδικασίες έκτακτης ανάγκης για να προωθήσει οποιοδήποτε εμβόλιο πριν από το τέλος του έτους. Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη πλευρά, θέλει να ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ έχουν εμβόλιο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.

Το εμβόλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διακοπή της πανδημίας, ωστόσο ο καθηγητής Σερ Ρίτσαρντ Πέτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι το πρώτο εμβόλιο μπορεί να αγοραστεί και να χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, ακόμη και αν έχει μικρή αποτελεσματικότητα.

Ακόμα και αν προστατεύει μόνο ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού, θα θεωρείται ως το πρότυπο με το οποίο θα αναμετρηθούν τα μετέπειτα εμβόλια. Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε έγκριση κατώτερων εμβολίων, επειδή δεν θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι καλύτερα.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη βιασύνη, μια κάπως εθνικιστική βιασύνη και επίσης κάπως καπιταλιστική βιασύνη, να είναι κάποιος πρώτος για την καταχώριση ενός εμβολίου, και στην πραγματικότητα θα δυσκολέψει την αξιολόγηση άλλων εμβολίων», δήλωσε ο Πέτο.

«Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο που λειτουργεί και το χρειαζόμαστε σύντομα», αλλά «χρειαζόμαστε πραγματικά αρκετά ισχυρά στοιχεία αποτελεσματικότητας».

Συγκριτικά τεστ των εμβολίων

Ο Πέτο είναι μέλος της Solidarity Vaccines Trial Expert Group του ΠΟΥ, η οποία αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν την καθιέρωση από τον ΠΟΥ της σύγκρισης διαφορετικών υποψήφιων εμβολίων.

Η ομάδα είπε στο ιατρικό περιοδικό Lancet πριν λίγες μέρες ότι ένα εμβόλιο με μικρή αποτελεσματικότητα θα ήταν χειρότερο από κανένα εμβόλιο, κυρίως λόγω του ότι τα άτομα που θα το έχουν κάνει ίσως υποθέσουν ότι δεν διατρέχουν πλέον κίνδυνο και θα σταματήσουν την κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Η χρήση ενός ασθενώς αποτελεσματικού εμβολίου θα μπορούσε πραγματικά να επιδεινώσει την πανδημία Covid-19 εάν οι αρχές υποθέσουν λανθασμένα ότι προκαλεί σημαντική μείωση του κινδύνου ή εάν τα εμβολιασμένα άτομα πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι απρόσβλητα, μειώνοντας έτσι την εφαρμογή ή τη συμμόρφωση με άλλα μέτρα για τον κορονοϊό», ανέφεραν.

Προέτρεψαν όλες τις ρυθμιστικές αρχές να τηρήσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει να εγκριθεί κανένα εμβόλιο που να είναι λιγότερο από 30% αποτελεσματικό. Συνιστά τουλάχιστον 50% αποτελεσματικότητα, αλλά επιτρέπει την ακρίβεια 95% που θα μπορούσε να σημαίνει 30% στην πράξη.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα τηρήσει τις οδηγίες του 30%, αλλά ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι ενδέχεται να υπάρξει πολιτική πίεση να χορηγήσει άδεια για εμβόλιο που πέφτει κάτω από αυτό το όριο.

Το άρθρο στο Lancet λέει ότι δοκιμές κατά τις οποίες συγκρίνονται διάφορα εμβόλια, είναι ένας καλός τρόπος για να προχωρήσουμε.

«Σε σύγκριση με μεμονωμένες δοκιμές για καθένα από τα πολλά διαφορετικά εμβόλια, μια παγκόσμια δοκιμή πολλαπλών εμβολίων με μια κοινή ομάδα ελέγχου θα μπορούσε να προσφέρει πιο γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα», σημειώνεται.


ΑΝΘΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ

news247.grΘετικοί στον ιό τρεις από τους διασωθέντες λαθρομετανάστες στο ναυάγιο της Χάλκης

 


Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν τρεις από τους λαθρομετανάστες που περισυνελέγησαν την περασμένη Τρίτη στη θαλάσσια περιοχή της Χάλκης και οι οποίοι φιλοξενούνται σε μισθωμένο ξενοδοχείο της πόλης της Ρόδου.

Τα τρία κρούσματα φιλοξενούνται σε ξεχωριστό χώρο και φυλάσσονται από άνδρες του Λιμενικού οι οποίοι φορούν ειδικές στολές προκειμένου να προφυλαχθούν και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, ενώ κανένας από τους υπόλοιπους 50 δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα και τα τεστ τους βγήκαν αρνητικά.

Συνελήφθη μεθυσμένος πιλότος λίγο πριν απογειωθεί

 Πιλότος αεροσκάφους στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου συνελήφθη λίγο πριν απογειωθεί, αναφέρει δημοσίευμα της DailyMail που αναδημοσιεύει το Sigmalive.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πιλότος του αεροσκάφους Voyager εντοπίστηκε μεθυσμένος κατά τον έλεγχο από τη στρατιωτική αστυνομία των Βάσεων.

Μάλιστα, βρισκόταν στον διάδρομο απογείωσης, έτοιμος να αναχωρήσει.

Ο πιλότος και το πλήρωμα του αεροσκάφους συνελήφθησαν μετά από αλκοτέστ που έγινε κατά τον έλεγχό τους. Στην συνέχεια οδηγήθηκαν σε κέντρο κράτησης.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Βρετανικές Βάσεις επιβεβαίωσαν το περιστατικό την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την φύση της αποστολής του Voyager.

«Είμαστε ενήμεροι για το περιστατικό στο Ακρωτήρι, αλλά δεν θα ήταν σωστό να το σχολιάσουμε, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διερεύνηση», δήλωσε στη DailyMail εκπρόσωπος Τύπου.


ΤΟ ΒΗΜΑΈχουν ξεφύγει οι Τούρκοι - Πορεία για «ανεξαρτησία» των Δωδεκανήσων ετοιμάζει ο ΜπαχτσελίΔεν είναι μόνο επικίνδυνοι οι Τούρκοι, είναι και τρελοί αφού προκαλούν διεκδικώντας ελληνικά εδάφη και νησιά χωρίς να ντρέπονται.

Φιέστα για την… «ανεξαρτησία» των Δωδεκανήσων, ετοιμάζει στις 9 Σεπτεμβρίου ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, νομίζοντας ότι με αθτό τον τρόπο θα διεκδικήσει τα νησιά της Ελλάδας.

Ο ακροδεξιός εθνικιστής αρχηγός των «Γκρίζων Λύκων», σιγοντάροντας τον δικτάτορα Ερντογάν που στηρίζει άλλωστε, ανακοίνωσε πως το κόμμα του θα οργανώσει «πορεία αποφασιστικότητας για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία των Δωδεκανήσων από την Ελλάδα» στην πόλη της Σμύρνης και η οποία θα καταλήξει στο λιμάνι «Εκεί που πνίξαμε τους Έλληνες το 1922» όπως ανέφερε ο ίδιος προκλητικά λες και τον φοβήθηκε κανένας.

Η πορεία θα πραγματοποιηθεί από 12 επιτροπές του ακροδεξιού κόμματος, με 80 μέλη – εθνικιστές στη καθεμία, που θα παραπέμπει σε κάθε Ελληνικό νησί ξεχωριστά των Δωδεκανήσων.

Ο ακροδεξιός Τούρκος Μπαχτσελί είπε πως το θέμα των Δωδεκανήσων είναι «μία πληγή του τουρκικού έθνους που αιμορραγεί» και πως : «αυτά τα νησιά άδικα, ντροπιαστικά και παράνομα πάρθηκαν από την Τουρκία». Ο ίδιος ζήτησε να επανεξεταστεί το status των Δωδεκανήσων, λέγοντας πως θα κάνει το θέμα «σημαία» εντός και εκτός Τουρκίας νομίζοντας ότι θα τον πάρει κανένας στα σοβαρά.Ασθενής μαχαίρωσε νοσηλεύτρια και αυτοκτόνησε

 


59χρονος Αλβανός ασθενής στο Νοσοκομείο Αττικόν, πριν από λίγο μαχαίρωσε νοσηλεύτρια, τραυματίζοντάς την.

Μετά την επίθεση στη νοσηλεύτρια, ο 59χρονος ασθενής ανέβηκε στον 5ο όροφο του κτιρίου και έπεσε στον κενό με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του.

Η νοσηλεύτρια σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις είναι εκτός κινδύνου.Εως 30 Απριλίου «παγώνουν» οι φόροι της πανδημίας

 


Έως τις 30 Απριλίου παρατείνεται τελικά, με χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η προθεσμία μη καταβολής των φόρων που είχαν ανασταλεί, προκειμένου να ανακουφιστούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Οι υποχρεώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου είχαν ανασταλεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, αλλά τώρα «πάγωσαν» για άλλους 8 μήνες. Οπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όλες οι υποχρεώσεις θα παραπεμφθούν στον επόμενο Απρίλιο και στη συνέχεια θα αρχίσουν να εξοφλούνται, βάσει ρύθμισης, σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, 2,5%.

Οπως επισημαίνεται στη χθεσινή ανακοίνωση, η κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για αυτές τις οφειλές, με ευνοϊκές διατάξεις, προκειμένου να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Η παράταση, σύμφωνα με την απόφαση του κ. Βεσυρόπουλου, δίνεται και για τις δόσεις των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής.

«Η κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Βεσυρόπουλος, «προχωρά σε μια γενναία και αποφασιστική κίνηση στήριξης φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών των προσώπων αυτών τελούσε ήδη σε αναστολή, διότι αυτό ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που πήραμε και επικαιροποιήσαμε στην πορεία. Εχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της πραγματικότητας, προχωρήσαμε σήμερα στην επιμήκυνση του χρόνου καταβολής και αναστολής είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών τους στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα έως τις 30 Απριλίου του 2021.

Πήραμε, παίρνουμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε όσα μέτρα χρειαστούν, για να στηρίξουμε πολίτες και επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Η απόφαση για την παράταση της αναστολής συνδέεται προφανώς με το γεγονός ότι φέτος είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά και η κυβέρνηση δεν μπορούσε να προσβλέπει σε εισπράξεις φόρων. Επιπλέον, φέτος, όλοι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί έχουν τεθεί σε αναστολή από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν δημιουργεί πρόβλημα η διεύρυνση του ελλείμματος, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ, αφαιρουμένων των τόκων. Για το 2021, ωστόσο, αν και δεν αναμένεται να επανέλθει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, η κυβέρνηση θέλει να δείξει τόσο στους εταίρους μας όσο και στις αγορές ότι επιστρέφει στην κανονικότητα και βελτιώνει τη δημοσιονομική εικόνα. Γι’ αυτό και παραπέμπει για τότε την είσπραξη των εσόδων.

Εκτός από την αναστολή καταβολής των φόρων, η κυβέρνηση προχωράει, εξάλλου, και σε ένα ακόμη μέτρο, για τους ενοικιαστές. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα μεικτό σύστημα για τα ενοίκια, σύμφωνα με το οποίο για κάποιους κλάδους ιδιαίτερα πληττόμενους από τον κορωνοϊό θα συνεχιστεί η υποχρεωτική μείωση των μισθωμάτων κατά 40%. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το μέτρο θα αφορά τους κλάδους στους οποίους εφαρμόζεται σήμερα η υποχρεωτική μείωση μισθωμάτων, δηλαδή εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού και μεταφορών. Η ισχύουσα ρύθμιση λήγει στις 31 Αυγούστου. Από κει και πέρα, θα προβλεφθεί η παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες, ώστε να μειώσουν οικειοθελώς τα μισθώματα, σε συνεννόηση με τους ενοικιαστές. Σύμφωνα με πρόταση που έχει υποβάλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, πρέπει να προβλεφθεί η κάλυψη από το κράτος του 30% της απώλειας του ιδιοκτήτη, εφόσον το μίσθωμα μειώνεται έως 40%. Για τα φυσικά πρόσωπα δεν υπάρχει πρόβλεψη σε ισχύ. Αλλα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.


ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΝέο παραλήρημα από τον δικτάτορα Ερντογάν βάλλει κατά Μακρόν - Μητσοτάκη

 


Ο Τούρκος δικτάτορας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνος, χαρακτήρισε εχθές σε νέο παραλήρημα «άπληστους και ανίκανους» τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν ενώ η Τουρκία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης, εθνική γιορτή που σηματοδοτεί την ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον στρατό του Μουσταφά Κεμάλ το 1922.

«Ο ελληνικός λαός δέχεται τι μπορεί να του συμβεί εξαιτίας των άπληστων και ανίκανων ηγετών του;», δήλωσε ο δικτάτορας Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε αξιωματικούς στην Άγκυρα.

«Ο γαλλικός λαός ξέρει το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει εξαιτίας των άπληστων και ανίκανων ηγετών του;», πρόσθεσε.

«Όταν πρόκειται να δώσουμε μάχη, δεν διστάζουμε να δίνουμε μάρτυρες (...) Το ερώτημα είναι το εξής: αυτοί που στρέφονται εναντίον μας στη Μεσόγειο και (στη Μέση Ανατολή) είναι έτοιμοι για τις ίδιες θυσίες;», δήλωσε ο επικίνδυνος Τούρκος δικτάτορας Ερντογάν.

157 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Πάνω απο 10.000 το σύνολο των κρουσμάτων

 


6.000 κρούσματα μόνο τον Αύγουστο 

Αναλυτικά η διασπορά των νέων κρουσμάτων:

Από τα 113 εγχώρια κρούσματα, τα 14 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, 8 με γνωστή συρροή και 5 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

41 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

50 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 5 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

16 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με επαφή με κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον

1 στην Π.Ε. Εύβοιας

2 στην Π.Ε. Ζακύνθου

11 στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή και 1 με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

3 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

1 στην Π.Ε Καβάλας

1 στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 στην Π.Ε Καστοριάς

1 στην Π.Ε. Κιλκίς

2 στην Π.Ε. Κοζάνης

2 στην Π.Ε. Κυκλάδων

1 στην Π.Ε. Λάρισας

1 στην Π.Ε Λασιθίου

7 στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 5 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον

1 στην Π.Ε. Ξάνθης

1 στην Π.Ε. Πέλλας

6 στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον

1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 στην Π.Ε. Τρικάλων

2 στην Π.Ε. Χανίων

1 στην Π.Ε. Χίου

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10134, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 2078 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4448 (43.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στους 35 οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 51.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 149 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 262 θανάτους συνολικά στη χώρα. 93 (35.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Το νέο video της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό: Μετά τις διακοπές προσέχουμε διπλά

 Η ανάρτηση συνοδεύεται από το ακόλουθο μήνυμα : Μετά τις διακοπές προσέχουμε διπλά 1) φοράμε μάσκες 2)μένουμε μακριά από ευπαθείς ομάδες 3)αποφεύγουμε το συνωστισμό.

Θετικός στον ιό αρχιμανδρίτης που δήλωνε πως "δεν κολλάει με τη Θεία Κοινωνία"

 


Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε άλλος ένας που δεν πίστευε και αυτός είναι ο Πρωτοσύγκελος Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, στα Τρίκαλα, π. Αλέξιος Κανίνας.

Ο Αρχιμανδρίτης είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι από τη Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού.

H ανακοίνωση του Πρωτοσύγκελου Αλέξιου Κανίνα :

"Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά το θέμα του κορονοϊού που παρουσιάστηκε σε αγαπητό μου αδελφό, θεώρησα υποχρέωση και καθήκον μου (πρωτίστως απέναντι στον Γέροντα Μητροπολίτη π.Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, με τον οποίο μοιράζομαι σε πλήρη αφοσίωση όλη μου την καθημερινότητα, έπειτα απέναντι σε όλα μου τα αγαπημένα πρόσωπα και τέλος σε όλα τα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας) να κάνω και γώ την απαραίτητη διαγνωστική εξέταση (σε ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο) για τον covid-19, από την οποία βρέθηκα θετικός. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε την αρχή της εβδομάδας (Τρίτη 25/08/2020). Σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη μας Τρίκκης και Σταγών κ.κ Χρυσόστομο κάναμε την απαραίτητη εξέταση για τον covid-19, τα αποτελέσματα της οποίας λάβαμε σήμερα Πέμπη 27/08/2020 και από τα οποία προκύπτει ότι ο Σεβασμιώτατος κ.κ Χρυσόστομος βγήκε αρνητικός. Οφείλω να Σας ενημερώσω ότι ήδη από την Δευτέρα 24/08/2020 βρίσκομαι αφ εαυτού μου σε αυτοπεριοσρισμό, δεν έχω εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα, και ως εκ τούτου η υγεία μου είναι ακλόνητη. Από αυτή την θέση Σας παροτρύνω να ακολουθείτε απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και της Ιατρικης Κοινότητας για τα μέτρα προφύλαξης από τον covid-19 ( μάσκες, αποστάσεις, συχνά πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συνοστισμών κλπ), Μην Σας ενοχλέι η μάσκα! Οφείλουμε να προστατεύουμε με αγάπη το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την μάσκα!!

Στεκόμαστε με Αλήθεια απέναντι στον Θεό και με υπευθυνότητα απέναντι στον συνάνθρωπο!!

«Ο Θεός είναι πνεύμα, και εκείνοι που τον λατρεύουν, πρέπει να τον λατρεύουν πνευματικά και αληθινά» (Ιωάν. 4:21-24)

Με ειλικρινή αισθήματα υπευθυνότητας και αγάπης.

Αρχιμ. Αλέξιος Κανίνας.

Πρωτοσύγκελλος ΙΜΤΣ".