Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Έρευνα Metron Analysis: Ένα ποσοστό 17% επικίνδυνων ψεκασμένων αρνούνται την μάσκα

 


Όπως αποκαλύπτει έρευνα της εταιρείας Metron Analysis την οποία δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, οι επικίνδυνοι ψεκασμένοι που αρνούνται την μάσκα είναι αρκετοί και λειτουργούν σε βάρος της ασφάλειας όλων μας.

Σύμφωνα με την έρευνα, σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, ποσοστό 17%, αντιδρά ανεύθυνα και επικίνδυνα στη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους. 

Ανάμεσα στους νέους ηλικίας από 17 έως 34 ετών το ποσοστό φτάνει στο επικίνδυνο 28%. Από αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που δυσανασχετούν με τη μάσκα καταγράφεται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δείχνοντας έτσι πόσο ανεύθυνοι είναι. Αντιστοίχως στο ερώτημα αν υπήρχε ένα εγκεκριμένο και δωρεάν εμβόλιο από το κράτος για τον κορωνοϊό εσείς θα θέλετε να το κάνετε ή όχι,  το 44% των ερωτηθέντων απάντησε όχι το αντίστοιχο ποσοστό σε έρευνα της γκάλοπ στις ΗΠΑ ήταν 35%.

Η ηλικιακή ομάδα από 17 έως 54 ετών  στην χώρα μας απάντησε ότι δεν θα εμβολιαζόταν για τον κορωνοϊό σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%. Συνολικά υπέρ του εμβολίου απάντησε το 50% και κατά το 44%. Ενδιαφέρον έχουν τα ειδικότερα χαρακτηριστικά όσων απάντησαν ότι δεν θα έκαναν το εμβόλιο. Το 54% ανήκει στην αγροτική τάξη το 64% είναι άνεργοι το 50% γυναίκες και το 54% αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητική δεξιά. Από την αριστερά μέχρι την κεντροδεξιά υπερισχύει το ναι στο εμβόλιο.








Ενημερωτικό σημείωμα για τις συσκέψεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη


 
«Ξέρουμε ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή -δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας- μιλήσαμε για τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του αμέσως μετά τις συναντήσεις με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης αλλά και της σύσκεψης που προηγήθηκε για την πορεία των έργων. «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα. Έχω πει πολλές φορές ότι έχουμε φυλάξει εφεδρείες και πολεμοφόδια για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία το δύσκολο Φθινόπωρο και τον δύσκολο Χειμώνα που έρχονται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα στοιχεία της ύφεσης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ. «Η ύφεση για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 εκτιμάται ότι θα είναι τελικα της τάξης του 15,2% -ένα νούμερο το οποίο φαντάζει και όντως είναι πολύ μεγάλο- θέλω να κάνω, όμως, δύο επισημάνσεις επ’ αυτού: Πρώτον ότι το νούμερο αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από την ύφεση του δεύτερου τριμήνου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες, αναφέρω ενδεικτικά ότι η Ισπανία θα κλείσει με ύφεση 22%, η Γαλλία με ύφεση 19%, η Ιταλία με ύφεση 17,3%. Το λέω αυτό διότι στην αρχή της κρίσης πολλοί διεθνείς οργανισμοί επηρεασμένοι, ίσως, από την σημαντική συμμετοχή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας είχαν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα είχε την μεγαλύτερη ύφεση απ’ όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτό είναι κάτι το οποίο, ευτυχώς, δεν επιβεβαιώνεται. Η Ελλάδα είναι στο μέσο της Ευρωζώνης ως προς την εκτιμώμενη ύφεση του πρώτου εξαμήνου του 2020. Θα κλείσουμε με μια ύφεση της τάξης του 7,9%. Τονίζω ότι αυτό είναι ένα νούμερο μεγάλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό- δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η ελληνική οικονομία, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων εργαζομένων, στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια καθώς εξελισσόταν η πανδημία και για την δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής κοινωνίας θα μιλήσω πιο αναλυτικά το επόμενο Σάββατο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2021 θα αφήσουμε πίσω μας την κρίση, βάζοντας τα θεμέλια για δυναμική και υψηλού ρυθμού ανάπτυξη, προειδοποιώντας ωστόσο ότι έχουμε τουλάχιστον έξι δύσκολους μήνες μπροστά μας. «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία», είπε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στα έργα που υλοποιούνται για την αναβάθμιση των υποδομών και των αναπτυξιακών προοπτικών της Βόρειας Ελλάδας, τονίζοντας ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει συντελεστεί «σημαντική πρόοδος». Αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των λεωφορείων που διαθέτουν οι δημόσιες συγκοινωνίες, δεδομένου ότι ο στόλος του ΟΑΣΘ έχει αυξηθεί κατά 54% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο και η ενίσχυσή του αναμένεται να ξεπεράσει το 130% το καλοκαίρι του 2021.

Αναλυτικά ο Πρωθυπουργός ανέφερε στη δήλωσή του:

«Είναι γλυκόπικρη η σημερινή μου επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Χαίρομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στην Βόρεια Ελλάδα, στην Μακεδονία και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, αλλά φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά και -όπως μας είπε και ο Υφυπουργός- αναγκαστηκαμε να πάρουμε την δύσκολη απόφαση να ακυρώσουμε την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για λόγους απολύτως ευνόητους και κατανοητούς.
Επέλεξα, όμως, να βρεθώ στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο, να εκφωνήσω την παραδοσιακή μου ομιλία στους παραγωγικούς φορείς, στην οποία θα παρουσιάσω το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους επόμενους δώδεκα μήνες, να κάνω την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Αλλά ταυτόχρονα να μιλήσω και σε μια ειδική εκδήλωση για τον σχεδιασμό μας, για όσα έχουμε κάνει αλλά και όσα θα κάνουμε για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα οποία αφορούν την Βόρεια Ελλάδα και ειδικά την Θεσσαλονίκη.
Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, σε μία σειρά συναντήσεων με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης, αλλά και με τους φορείς οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση των έργων αυτών, να κάνουμε μια επισκόπηση της σημαντικής προόδου η οποία έχει συντελεστεί αυτούς τους 12 μήνες. Και θα έχω την ευκαιρία το επόμενο Σάββατο να μιλήσω πιο αναλυτικά για το τι έχουμε κάνει και κυρίως για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς της πολιτικής που αφορούν τη Θεσσαλονίκη. Την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στα ζητήματα που αφορούν τα αστικά λεωφορεία. Ξέρω ότι έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλή δουλειά, αλλά έχει γίνει μια σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα. Να μιλήσουμε για το μετρό, για το έργο του flyover, για το στρατόπεδο “Παύλου Μελά”, για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για τη ΔΕΘ, για το ThessINTEC, το εμβληματικό πάρκο καινοτομίας το οποίο σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε αλλά και για τις υπόλοιπες σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης, στον τομέα της εκπαίδευσης, στον τομέα του πολιτισμού, στον τομέα της καινοτομίας.
Θα είναι, επίσης, μια ευκαιρία η ομιλία την οποία θα κάνω να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τους έλληνες εργαζόμενους, τις ελληνικές επιχειρήσεις, στο δύσκολο φθινόπωρο και στον δύσκολο χειμώνα που έρχονται.
Ξέρουμε ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή. Δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μιλήσαμε για τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία. Όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα. Έχω πει πολλές φορές ότι έχουμε φυλάξει εφεδρείες και πολεμοφόδια για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία το δύσκολο φθινόπωρο και τον δύσκολο χειμώνα που έρχονται. Και γι’ αυτά θα μπορέσω να μιλήσω αναλυτικά στην ομιλία την οποία θα κάνω το επόμενο Σάββατο.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση για τα στοιχεία της ύφεσης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ. Η ύφεση για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 εκτιμάται ότι θα είναι τελικα της τάξης του 15,2%. Ένα νούμερο το οποίο φαντάζει και όντως είναι πολύ μεγάλο. Θέλω να κάνω, όμως, δύο επισημάνσεις επ’ αυτού: Πρώτον ότι το νούμερο αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από την ύφεση του δεύτερου τριμήνου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες. Αναφέρω ενδεικτικά ότι η Ισπανία θα κλείσει με ύφεση 22%, η Γαλλία με ύφεση 19%, η Ιταλία με ύφεση 17,3%. Το λέω αυτό διότι στην αρχή της κρίσης πολλοί διεθνείς οργανισμοί -επηρεασμένοι, ίσως, από την σημαντική συμμετοχή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας- είχαν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα είχε την μεγαλύτερη ύφεση απ’ όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτό είναι κάτι το οποίο, ευτυχώς, δεν επιβεβαιώνεται. Η Ελλάδα είναι στον μέσο της Ευρωζώνης ως προς την εκτιμώμενη ύφεση του πρώτου εξαμήνου του 2020. Θα κλείσουμε με μια ύφεση της τάξης του 7,9%. Τονίζω ότι αυτό είναι ένα νούμερο μεγάλο -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό- δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η ελληνική οικονομία, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των ελλήνων εργαζομένων, στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια καθώς εξελισσόταν η πανδημία. Και για την δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής κοινωνίας θα μιλήσω πιο αναλυτικά το επόμενο Σάββατο.
Ανανεώνουμε, λοιπόν, το ραντεβού μας σε μια εβδομάδα, περίπου, από τώρα. Σε μία συνάντηση η οποία θα είναι διαφορετική από άλλες, με πολύ περιορισμένη προσέλευση στην ομιλία μου. Επέλεξα συνειδητά να περιορίσω στο ελάχιστο τις συμμετοχές μελών της κυβέρνησης και του κομματικού μηχανισμού, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να εκπροσωπηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι παραγωγικοί φορείς αλλά και απλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την ομιλία την οποία θα κάνω.
Με την καλή ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε γρήγορα την κρίση του κορωνοϊού. Τονίζω ότι οριστικά θα βγούμε από αυτήν την κρίση μόνο όταν θα βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή και ένα εμβόλιο. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για τα χρονοδιαγράμματα ως προς την διαθεσιμότητα εμβολίων που θα έχουμε ως Ελληνική Κυβέρνηση. Αλλά ξέρουμε ότι έχουμε κατ’ ελάχιστον έξι δύσκολους μήνες μπροστά μας. Και γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία και το 2021 ελπίζω ότι θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή την κρίση και θα έχουμε βάλει ήδη τα θεμέλια για μια πολύ ουσιαστική, μια πολύ ρωμαλέα ανάπτυξη.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, χαρακτήρισε ως «απόφαση ευθύνης» τη ματαίωση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ενώ σχετικά με το περιεχόμενο των συσκέψεων με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς αλλά και με όλους όσοι ευθύνονται για την πορεία υλοποίησης των έργων συμπλήρωσε πως «ήταν πολύ σημαντικές και απέδειξαν ότι η Μακεδονία και η Θράκη, η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, η Θεσσαλονίκη, πραγματικά βρίσκονται πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και προσωπικά του Πρωθυπουργού. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με την κοινωνία, αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες και υλοποιούμε πολιτικές που απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλεί ο κορωνοϊός. Με οδηγό το τρίπτυχο αξιοπιστία – συνέπεια – αποτελεσματικότητα τιμούμε το Συμβόλαιο Αλήθειας που υπογράψαμε με τον ελληνικό λαό το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019».

Στη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος και η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.

Στη σύσκεψη με τους επιστημονικούς φορείς συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας) και του ΕΚΕΤΑ. Παρευρέθηκαν, επίσης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις για την πορεία των έργων συμμετείχαν οι επικεφαλής του Μετρό Θεσσαλονίκης, του ΟΑΣΘ, της Εγνατίας Οδού, της ΔΕΘ-HELEXPO, του ΟΛΘ, του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το γήπεδο ΠΑΟΚ, του THESS INTEC και για το Μητροπολιτικό Πάρκο Δήμου Παύλου Μελά, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, ανάλογα με το αντικείμενο, παρευρέθηκαν, ακόμη, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.








Εξαρθρώθηκε σπείρα αλλοδαπών που διέπραττε κλοπές από επιβάτες στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

 


Από τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές στο χώρο του Αερολιμένα.

Συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω, την 3-9-2020 στον Αερολιμένα, δύο μέλη της σπείρας, αλλοδαποί ηλικίας 46 και 38 ετών που διέπραξαν κλοπή σε βάρος επιβάτιδας και οι οποίοι είχαν τεθεί σε διακριτική επιτήρηση από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας. Ο 46χρονος αφαίρεσε την τσάντα και ο 38χρονος τον ανέμενε πλησίον αυτοκινήτου σε ετοιμότητα για τη διαφυγή τους.

Συνελήφθησαν μετά από αναζητήσεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, την 4-9-2020 στην Αθήνα, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας, τρεις (3) αλλοδαποί ηλικίας 27, 30 και 40 ετών και μία (1) ημεδαπή 21 ετών.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και για διακεκριμένες κλοπές καθώς και για τα κατά περίπτωση αδικήματα της πλαστογραφίας και για παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα η σπείρα είχε συσταθεί τουλάχιστον από 13-8-2020 με σκοπό τη διάπραξη κλοπών σε βάρος επιβατών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαιρώντας τσάντες και χειραποσκευές από τροχήλατα καρότσια μεταφοράς αποσκευών.

Ο τρόπος δράσης τους ήταν μεθοδικά σχεδιασμένος και οργανωμένος. Βασική προϋπόθεση για να ενεργήσουν αποτελούσε η απόσπαση της προσοχής του υποψήφιου θύματος και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών από τα μέλη της ομάδας έτσι ώστε ο 46χρονος να δράσει με τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν ευκολία.

Τα μέλη της σπείρας είχαν τους κάτωθι διακριτούς ρόλους:

ο 46χρονος ήταν το αρχηγικό μέλος και ο δράστης των κλοπών επιδεικνύοντας δεξιοτεχνία, αφού προσέγγιζε και άρπαζε τις τσάντες και τις χειραποσκευές χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Ακόμη, κατάφερνε να διαφεύγει τρέχοντας πολύ γρήγορα λόγω καλής φυσικής κατάστασης,

ο 38χρονος πραγματοποιούσε την κατόπτευση του χώρου για εντοπισμό υποψήφιου θύματος και κατάλληλου χώρου που να ευνοεί να μη γίνουν αντιληπτοί. Επίσης, λόγω σωματοδομής και εμφάνισης λειτουργούσε υποστηρικτικά διασφαλίζοντας τη διαφυγή τους.

ο 27χρονος είχε μισθώσει το επιχειρησιακό όχημα της σπείρας από εταιρεία ενοικιάσεων και κατά περίπτωση ήταν επιφορτισμένος είτε με το ρόλο του οδηγού του εν λόγου οχήματος, είτε με το ρόλο της απασχόλησης του θύματος με ερωτήσεις προκειμένου να διασπαστεί η προσοχή του από τα προσωπικά του αντικείμενα.

ο 30χρονος και η 21χρονη συνιστούσαν απλά μέλη της σπείρας

ο 40χρονος λειτουργούσε υποστηρικτικά διασφαλίζοντας τη διαφυγή τους

Στις επακόλουθες έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:





πλήθος κοσμημάτων-ρολογιών
πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών
πλήθος τσαντών και πορτοφολιών
πλαστά έγγραφα
διαρρηκτικά εργαλεία
τα χρηματικά ποσά των -4.425- ευρώ και -200- λεκ

Από την προανακριτική έρευνα εξιχνιάστηκαν εκτός της ανωτέρω τέσσερις περιπτώσεις.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για την εξιχνίαση και άλλων περιπτώσεων και δραστών συνεχίζεται.


Επιτέθηκαν με μολότοφ σε αστυνομικούς μετά την λήξη του αγώνα της Καλλιθέας

 


Απογευματινές ώρες χθες 05-09-2020, στην Καλλιθέα Αττικής, μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα, ομάδα 200 περίπου ατόμων κακοποιών επιτέθηκε απρόκλητα με σιδερόβεργες, μεταλλικά στειλιάρια, καθώς και βόμβα μολότοφ, η οποία δεν ανεφλέγη εναντίoν αστυνομικών της Ομάδας Δράση, που βρίσκονταν στο σημείο.

Μετά από άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών συνελήφθη 20χρονος ημεδαπός που συμμετείχε στην επίθεση, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κράνος, στειλιάρι, μεταλλική ράβδος και γυάλινο μπουκάλι.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:




(9) βόμβες μολότοφ,
αυτοσχέδιος εμπρηστικός εκρηκτικός μηχανισμός (Α.Ε.Ε.Μ.) αποτελούμενος από (2) πλαστικά μπουκάλια περιέχοντα βενζίνη, με προσαρμοσμένη κροτίδα,
(4) σιδερένιοι μεταλλικοί ράβδοι,
(6) μεταλλικοί σωλήνες,
(4) ξύλινα στειλιάρια,
(3) λαιμοί από γυάλινα μπουκάλια, με προσαρμοσμένο σε αυτούς ύφασμα,
φωτοβολίδα χειρός,
ξύλινο πόδι τραπεζιού,
κράνος, υφασμάτινη κουκούλα τύπου FULL FACE, γάντια χειρός και τσάντα.

Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., ενώ προκλήθηκαν φθορές σε (2) σταθμευμένα οχήματα και (2) υπηρεσιακές μοτοσυκλέτες.

Σε βάρος του συλληφθέντα και των λοιπών ατόμων που συμμετείχαν στην επίθεση σχηματίστηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στου Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για διατάραξη της κοινής ειρήνης, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών κατά συναυτουργία, βαριά σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικών κατά την εκτέλεση της Υπηρεσίας τους κατά συναυτουργία, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα, τις φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά και τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, για την ταυτοποίηση και των υπολοίπων ατόμων που συμμετείχαν στην επίθεση.


Τραμπ: Δεν έχουμε αποδείξεις για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, αλλά θα το κοιτάξουμε

 


Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι δεν έχει δει ακόμη αποδείξεις για τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, προσθέτοντας πάντως ότι δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει το Βερολίνο, που διαβεβαιώνει ότι διαθέτει «στοιχεία που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία» για αυτό.

«Δεν έχουμε ακόμα δει αποδείξεις» για την προέλευση της δηλητηρίασης του Ναβάλνι, «αλλά θα το κοιτάξουμε», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρούσε ο Αμερικανός πρόεδρος, υποσχόμενος ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν «πολύ σοβαρά» την υπόθεση αυτή.

Πρόκειται για «τραγική» και «φρικτή» υπόθεση, σχολίασε ο Τραμπ, ενώ συμπλήρωσε ότι εάν αποδεικνυόταν ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας ευθύνεται για τη 
δηλητηρίαση, θα «θύμωνε» πολύ.

«Έχω υπάρξει πιο αυστηρός με τη Ρωσία από τον οποιονδήποτε, μακράν», διαβεβαίωσε εξάλλου ο Τραμπ.

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα «του τύπου Ναβιτσόκ», εξέλιξη που προκαλεί νέους σπασμούς στη σχέση με τη Ρωσία, από την οποία το Βερολίνο απαιτεί να εξηγηθεί.

Η ΕΕ, το NATO, το Παρίσι και το Λονδίνο ήδη ασκούν πίεση στη Μόσχα για την υπόθεση του Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε κώμα σε νοσοκομείο του Βερολίνου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ για να του εκφράσει την «σοβαρή ανησυχία» της Ουάσιγκτον σχετικά «με τα ευρήματα της Γερμανίας κατά τα οποία ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με χημικό νευροτοξικό παράγοντα» και να ζητήσει η Μόσχα να συνεργαστεί σε διεθνή έρευνα.
Ο Τραμπ είπε πως αναμένει να δει την τεκμηρίωση και ότι αυτή θα επιτρέψει στην κυβέρνησή του να πάρει αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι κατανοεί τη βούληση που εκφράζεται για την ανάληψη δράσης εναντίον της Ρωσίας, πάντως επέμεινε ότι διατηρεί καλή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά πως εμπλέκεται στη υπόθεση του Ναβάλνι.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,DPA,REUTERS
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κουρτς σε Ερντογάν: Αν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με Ελλάδα, θα υπερβαίνει διαρκώς τα όρια

 


Η χρησιμοποίηση από την Τουρκία των μεταναστών ως όπλο κατά της Ευρώπης και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα με γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος, είναι «απολύτως ανεπίτρεπτα», καταγγέΛλει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σε σημερινή συνέντευξη του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος προειδοποιεί ότι «εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο».
Σε σχέση με τα μελλοντικά προσφυγικά ρεύματα, ο Αυστριακός καγκελάριος παρατηρεί ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εξαιρετική δουλειά, οι Έλληνες προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύουν και τα δικά μας σύνορα, και η Αυστρία διαθέτει αστυνομικούς και αξιωματικούς της ομάδας Cobra για την υποστήριξη της Ελλάδας».
«Αλλά, από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως όπλο και προτρέπει μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη για να μας ασκήσει πίεση», προσθέτει.
Απαντώντας στην ερώτηση "τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει την εκβιαστική πολιτική του Τούρκου Προέδρου", ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει ότι η ΕΕ «πρέπει επιτέλους να εμφανιστεί ενωμένη και αποφασισμένη».
Ο ίδιος, όπως αναφέρει, θα ευχόταν «να αποκτήσουμε επιτέλους ως ΕΕ το θάρρος να αντισταθούμε στον Ερντογάν και να μην επιτρέψουμε στο εξής ούτε την εκμετάλλευση των προσφύγων ως όπλο, ούτε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο».
Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος επισημαίνει ακόμη στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurier ότι «η Τουρκία ζει από τον ευρωπαϊκό τουρισμό και από τις οικονομικές συναλλαγές με την ΕΕ» και ότι «η Τουρκία είναι απολύτως τρωτή. Όμως το θέμα δεν είναι να τραυματίσουμε κάποιον, αλλά το να δείξουμε τις κόκκινες γραμμές μας».
«Εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει, και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο», προειδοποιεί με κάθε σαφήνεια ο Σεμπάστιαν Κουρτς.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ





Θλίψη στο ελληνικό πόλο: Νεκρός σε τροχαίο ο Αλέξης Σταϊκόπουλος στο ύψος του Αγίου Κοσμά

 


Ο παλαίμαχος πολίστας και προπονητής του πόλο, ενεπλάκη σε σφοδρό τροχαίο δυστύχημα το βράδυ του Σαββάτου στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος του Αγίου Κοσμά με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στο ύψος του Αγίου Κοσμά, στο ρεύμα προς Γλυφάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο δυστύχημα ενεπλάκησαν πέντε οχήματα και ένα λευκό σκούτερ, όπου ο οδηγός του ήταν, ο Αλέξης Σταϊκόπουλος, έχασε τη ζωή του.

Ο θανών άφησε πίσω του τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετά ενεργός στο χώρο της εστίαση, ήταν συνιδιοκτήτης του Roumors στη Βουλιαγμένη. 


Σε επίπεδο προπονητικής είχε περάσει από τις υποδομές του ΝΟ Βουλιαγμένης, ενώ το μεγάλο του βήμα το είχε κάνει με τον ΝΟ Καλαμακίου στην Α1 Ανδρών.

Παλιοί και νέοι πολίστες σοκαρίστηκαν με την είδηση του θανάτου του.



Ο κορωνοϊός… τσακίζει κόκαλα. Επιπτώσεις από την πανδημία του COVID-19 στη μυοσκελετική υγεία

 


Η πρωτόγνωρη λήψη άμεσων μέτρων που εφαρμόστηκαν έγκαιρα στην χώρα μας για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού, οδήγησε αναμφίβολα σε ανάσχεση του κύματος νοσηρότητας.

Παρόλα αυτά, η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και οι πραγματικές αντικειμενικές δυσκολίες οδήγησαν σε εμφάνιση προβλημάτων στους ασθενείς με υπάρχουσες ορθοπαιδικές παθήσεις ή σε εμφάνιση νέων ορθοπαιδικών προβλημάτων αυτό το διάστημα.

Επιπλέον, αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που έληξε η καραντίνα, εντούτοις πολλοί πάσχοντες από μυοσκελετικά προβλήματα εξακολουθούν να απέχουν από τα προγράμματα άσκησης, εκγύμνασης ή φυσιοθεραπείας που θα έπρεπε να ακολουθούν.

Τι συνέπειες είχε η διακοπή της άσκησης λόγω κορωνοϊού

Έχει σημασία, στο σημείο αυτό, να δούμε τι προέκυψε με την καραντίνα της περασμένης άνοιξης, ώστε να προσαρμοστούμε για το μέλλον…   Η διακοπή, λοιπόν, της άσκησης λόγω άμεσης αναστολής λειτουργίας των γυμναστηρίων και των ανοικτών χώρων άθλησης και η διακοπή της φυσικοθεραπείας, κινησιοθεραπείας και αποκατάστασης δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα στους ασθενείς που βρίσκονταν σε μετεγχειρητική αποκατάσταση μετά από ορθοπαιδική χειρουργική επέμβαση.

Δεν μας «είδε» ο ήλιος, επιβαρύνθηκαν οι μυοσκελετικές βλάβες

Μια άλλη σημαντική επίπτωση στους ασθενείς με ορθοπαιδικά προβλήματα που εμφανίστηκε ήταν η μείωση της βιταμίνης D λόγω της μηδενικής ή περιορισμένης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη προκειμένου το δέρμα μας να συνθέσει τη βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και τη μυϊκή λειτουργία, αλλά επίσης είναι εξαιρετική η συμβολή της στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Το άγχος για τον κορωνοϊό «σωματοποιήθηκε» με προβλήματα στις αρθρώσεις
Η ανησυχία, ο φόβος και η ανασφάλεια για το τι μπορεί να επακολουθήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιδείνωσε ή ανέδειξε συμπτώματα πολλά από τα οποία παρέμειναν.

Οι ρευματικές παθήσεις λ.χ. όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχει αποδειχτεί ότι επιδεινώνονται όταν οι ασθενείς βρίσκονται σε εποχή έξαρσης άγχους και αγωνίας.
Η Ινομυαλγία, επίσης, από την οποία πάσχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, είναι η εμφάνιση εξαιρετικά έντονου μυϊκού πόνου σε διάφορα σημεία του σώματος ταυτόχρονα, λόγω πολύ έντονου stress.

Η προσπάθεια μείωσης του άγχους με συμβουλές, ψυχική υποστήριξη και ειδική θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα ή ακόμα και να θεραπεύσει ασθενείς με μυοσκελετικές παθήσεις με αυτοάνοση βάση.

Σηκώστε τους ηλικιωμένους από τον καναπέ…

Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι ασθενείς που έχουν υποστεί έκπτωση της μυοσκελετικής τους κατάστασης, ιδίως οι ασθενείς πολύ μεγάλης ηλικίας, καθώς  έχουν την τάση να παρουσιάζουν αδράνεια και αντίδραση προς παραινέσεις για άσκηση και σωματική δραστηριότητα και – παράλληλα – έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνη D και φάρμακα για την οστεοπόρωση.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Στα 282 τα θύματα από τον κορωνοϊό

 


Κατέληξαν μια 75χρονη από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι και μια 92χρονη από οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο.

Η 75χρονη, η οποία είχε υποκείμενα νοσήματα αποτελεί τον 24ο νεκρό από κορωνοϊό στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι όπου ο ιός «εισέβαλε» από εργαζόμενο της δομής που νόσησε από συγγενικό του πρόσωπο που είχε μεταβεί σε συναυλία της Χαλκιδικής.

Η 92χρονη, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου αποτελεί τον δεύτερο νεκρό από τον οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο η διασπορά στον οποίο διαπιστώθηκε στις 19 Αυγούστου.



Τέσσερις φωτιές σε 24 ώρες στην Κεφαλονιά δείχνουν εμπρησμό

 



Σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού έχουν πυροσβεστικές και αστυνομικές αρχές μετά τις 4 πυρκαγιές που ξέσπασαν με λίγες ώρες διαφορά, στην Κεφαλλονιά. 
Υπήρξε μία παράξενη αλληλουχία αναφέρουν αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι έχουν εντοπίσει κάποια στουπιά σε επαρχιακό δρόμο στα Ανιτάτα. Νωρίτερα είχαν ξεσπάσει άλλες εστίες φωτιάς στις περιοχές Χελμάτα και Σαρλάτα. 
Από χθες βρίσκονται εκεί στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Συνολικά, 102 πυροσβέστες επιχειρούν στη νησί με 21 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.
Ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος είπε χαρακτηριστικά πως "Κάποιοι προσπαθούν να κάψουν τα σπίτια μας".



Έκρηξη σε σκάφος τίναξε γυναίκα στον αέρα

 


Το περιστατικό συνέβη στο λιμάνι της Πόντσα στην Ιταλία, στις 26 Αυγούστου. 

Το σκάφος ανεφοδιαζόταν με καύσιμα, έγινε μια ισχυρή έκρηξη τινάζοντας τη γυναίκα στη θάλασσα.

Ο άντρας και η κόρη της γυναίκας πηδούν κι αυτοί στο νερό, για να γλιτώσουν από το φλεγόμενο ταχύπλοο που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Κανείς από τους υπαλλήλους που τροφοδοτούσαν με βενζίνη το σκάφος, ούτε κάποιο από τα μέλη της οικογένειας δεν τραυματίστηκαν στην έκρηξη και στη φωτιά.

Δείτε το βίντεο :






Για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας κατηγορείται Γερμανός πρώην διεθνής της Ρεάλ Μαδρίτης

 


Αντιμέτωπος με την κατηγορία της κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, βρίσκεται ο Κρίστοφ Μέτσελντερ.
Ο Γερμανός πρώην διεθνής αμυντικός, ο οποίος αγωνίστηκε σε Ντόρτμουντ, Ρεάλ και Σάλκε, είχε δει πριν ένα χρόνο τη σύζυγο του να τον καταγγέλει για όσα προαναφέραμε.
Οι φωτογραφίες που είχε βρει η αστυνομία στο κινητό του τηλέφωνο και στον υπολογιστή έφεραν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον Μέτσελντερ, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει επισήμως την κατηγορία της κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Με το θέμα είχε ασχοληθεί εκτενώς και το Der Spiegel, αποκαλύπτοντας πως ο πρώην ποδοσφαιριστής έστελνε το υλικό σε μια γυναίκα μέσω του κινητού τηλεφώνου του.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Εξαφάνιση ανηλίκου-Αγνοείται 13χρονος από τη Θεσσαλονίκη

 


Ενεργοποίηση του #missing alert από το Χαμόγελο του Παιδιού για ένα αγόρι 13 ετών τα ίχνη του οποίου χάθηκαν το Σάββατο στην Σταυρούπολη της Θεσσαλονικής.
Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού» ο Νίκος Α. αγνοείται από το απόγευμα του Σαββάτου.
Ο Νίκος έχει ύψος 1.62 μ., είναι κανονικού βάρους, έχει καστανά μαλλιά και μάτια. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε ριγέ μαύρο-γκρι μπλούζα και μαύρα αθλητικά. Μαζί του έχει ένα μαύρο ποδήλατο με πράσινα γράμματα.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «ο Νίκος έφυγε από το σπίτι σε ένταση».
Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000» καθώς και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.