Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Εργάνη: Χάθηκαν 120.087 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο



Ρεκόρ αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2018 εξαιτίας των μαζικών απολύσεων που σημειώθηκαν το φθινόπωρο, σχεδόν εξανεμίζοντας το υψηλό ποσοστό προσλήψεων που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, κατά τον Οκτώβριο 2018 προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 120.087 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Οκτωβρίου 2018, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 229.959, ενώ οι αποχωρήσεις σε 350.046 - ρεκόρ απολύσεων από το 2001 έως σήμερα.

Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για το δεκάμηνο του 2018 αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το 2001 έως σήμερα, καθώς διαμορφώνεται στις 168.282 νέες θέσεις εργασίας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2018, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.287.876 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.119.594.

Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη καλύτερη επίδοση από το 2001 έως σήμερα για δεκάμηνο έτους σημειώθηκε πέρυσι, καθώς το διάστημα Ιανουάριος- Οκτώβριος 2017 το ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 167.451 θέσεις εργασίας.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Προπηλάκισαν υπουργούς & βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Πολυτεχνείο



Τα χρειάστηκαν οι βουλευτές και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ όταν λίγο μετά τις 8 το πρωί προσπάθησαν να καταθέσουν στεφάνι.

Συγκεντρωμένοι μόλις είδαν τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσά τους ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Νίκος Τόσκας, ο Θοδωρής Δρίτσας αλλά και ο Κώστας Γαβρόγλου τους προπηλάκισαν άσχημα.

Μόλις έφτασε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν ουσιαστικά την πύλη του Πολυτεχνείου μπλοκαρισμένη από νεαρούς συγκεντρωμένους, που τους απαγόρευσαν να μπουν και εκτόξευσαν εναντίον τους καφέδες και νερά. 

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να καταθέσει στεφάνι και αποχώρησε. 


Ν.Δ.; Ο Καμμένος εκλιπαρούσε τους αρχηγούς της Ν.Δ. για ένα υφυπουργείο




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση απάντηση στον κ. Καμμένο:

«Η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει στον κ. Καμμένο ότι επί πολλά χρόνια υπήρξε -δυστυχώς- βουλευτής της. Ήταν τότε που δεν είχε κανένα πρόβλημα με τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το μόνο που τον απασχολούσε ήταν να εκλιπαρεί τους αρχηγούς της για ένα υφυπουργείο. Δηλαδή η καρέκλα, όπως και σήμερα.

Ενημερώνουμε τον κ. Καμμένο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εξυγιάνει πλήρως τα οικονομικά της. Θα του συστήναμε, ωστόσο, να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ψυχραιμία και, κυρίως, νηφαλιότητα το οριστικό πολιτικό του τέλος».


Αντιεξουσιαστές κατέβασαν την ελληνική σημαία μπροστά στην αστυνομία και την πήραν



Αντεξουσιαστές κατέβασαν την ελληνική σημαία από την οδό Αγγελάκη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας κατά του Thessaloniki Summit που πραγματοποιείται στην πόλη, μπροστά στους αστυνομικούς που κοιτούσαν χωρίς να επεμβαίνουν.

Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και έφτασε στη νότια πύλη της ΔΕΘ τους σταμάτησαν τα ΜΑΤ, με στόχο να μην φτάσει στο Βελλίδειο.

Κατόπιν οι αντιεξουσιαστές που είχαν μπει στην πορεία κινήθηκαν μέσω της οδού Αγγελάκη προς τη Βόρεια πύλη της ΔΕΘ, και κατέβασαν προκλητικά την ελληνική και την ευρωπαϊκή σημαία από το δημοτικό κτίριο που βρίσκεται στην περιοχή, χωρίς να τους σταματήσει κανένας απο τις δυνάμεις της αστυνομίας.




Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Λευκός Οίκος δεν έχει συμμετάσχει σε καμία συζήτηση για έκδοση του Γκιουλέν


Διαψεύδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις πληροφορίες του NBC που θέλουν το Λευκό Οίκο να αναζητά νόμιμους τρόπους για να απελάσει από τις ΗΠΑ τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως τον βασικό ενορχηστρωτή του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

«Επιτρέψτε μου, επίσης, να προσθέσω ότι, επειδή έχω μιλήσει με ορισμένους συναδέλφους στον Λευκό Οίκο για το θέμα αυτό, ο Λευκός Οίκος δεν έχει συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις σχετικά με την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν», ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ.

Το ρεπορτάζ του NBC υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απέλαση του κ. Γκιουλέν για να ικανοποιήσουν την Άγκυρα και έτσι να ζητήσουν ως αντάλλαγμα να σταματήσει η πίεση προς την Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Σχολιάζοντας τον εν λόγω συσχετισμό, η Χέδερ Νάουερτ τόνισε ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά θέματα, ενώ υπενθύμισε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ο αρμόδιος φορέας που εξετάζει το αίτημα των τουρκικών αρχών για την απέλαση

«Αυτό διεκπεραιώνεται πλήρως από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οπότε θα πρέπει να σας παραπέμψω στο υπουργείο Δικαιοσύνης για πληροφορίες σχετικά με αυτό, αλλά μπορώ να σας πω ότι τα θέματα (έκδοση Φετουλάχ Γκιουλέν και πίεση Τουρκίας στην Σαουδική Αραβία) είναι άσχετα μεταξύ τους.

Έχω δει ρεπορτάζ όπου κάποιοι προσπαθούν να συνδυάσουν τα δύο (θέματα), τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία με τον Κασόγκι και τον Γκιουλέν, και δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός. Ας διαχωρίσουμε, λοιπόν, αυτά τα δύο θέματα και ας τα κρατήσουμε διακριτά όπως είναι».

Τέλος, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ αναγνώρισε πως η Τουρκία έχει υποβάλει πολλαπλά αιτήματα των τελευταίο ενάμιση χρόνο για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, προσθέτοντας ότι ΗΠΑ συνεχίζουν να αξιολογούν τα στοιχεία που τους παρουσιάζονται.

«Επειδή κατά το τελευταίο ενάμιση έτος, από τότε που βρίσκομαι σε αυτό το ρόλο, έχουμε μιλήσει αρκετά για το ενδιαφέρον των Τούρκων για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ - έχουμε λάβει πολλαπλά αιτήματα από την τουρκική κυβέρνηση, τουλάχιστον στο διάστημα που βρίσκομαι εδώ, σχετικά με τον κ. Γκιουλέν - συνεχίζουμε να αξιολογούμε τα στοιχεία που παρουσιάζει η τουρκική κυβέρνηση ζητώντας την έκδοση του».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Επίκαιρη Ερώτηση του Κ. Μητσοτάκη, προς τον Πρωθυπουργό για την ανομία στα Πανεπιστήμια



«Να επιστρέψει το δημόσιο Πανεπιστήμιο σε αυτούς που πραγματικά ανήκει:  στους φοιτητές και τους καθηγητές του»

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέθεσε σήμερα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την κατάσταση γενικευμένης ανομίας που κυριαρχεί στα Πανεπιστήμια. Ο κ. Μητσοτάκης υποβάλλει δύο συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” στη Βουλή:

1. Συμφωνεί με το Πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, που δέχεται ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον;

2. Προτίθεται να αντιμετωπίσει εμπράκτως το καθεστώς βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια;


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς: τον Πρωθυπουργό, κ.Αλέξη Τσίπρα

Θέμα: Ανομία στα Πανεπιστήμια

Διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο, εισβολές και καταλήψεις χώρων, επιθέσεις, ληστείες, προπηλακισμοί. Καθημερινά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά πανεπιστήμια, χώρους προαγωγής της γνώσης, της έρευνας και της επιστήμης, τους οποίους έχετε εγκαταλείψει απροστάτευτους. Αρκετά από τα δημόσια πανεπιστήμια αδυνατούν να επιτελέσουν το έργο τους, εξ αιτίας της παραβατικότητας που επικρατεί στους χώρους τους και πέριξ αυτών.

Αντιδράσεις αγανάκτησης  από την ακαδημαϊκή κοινότητα έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας. Προ ημερών, η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών ανέστειλε συμβολικά τη λειτουργία της μετά την εισβολή και κατάληψη χώρου από το Ρουβίκωνα. Ομοίως, ανεστάλη συμβολικά η λειτουργία προγραμμάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς για την απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών από τους χώρους με τους οποίους γειτνιάζει το Πανεπιστήμιο.

Καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι, πρώην και νυν Πρυτάνεις, η ίδια η ΠΟΣΔΕΠ, καλούν με ψηφίσματα, επιστολές και κάθε πρόσφορο μέσο την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατέψει Ιδρύματα, φοιτητές, καθηγητές και εργαζομένους από το κλιμακούμενο καθεστώς ανασφάλειας και εκτροπής. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, δε, αιτήθηκε ρητά την «αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο εξελίσσεται σε άσυλο προστασίας της ανομίας». 


Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ.Πρωθυπουργός,

1. Συμφωνείτε με το Πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, που εκκινεί από την άκρως στρεβλή παραδοχή ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον;
2. Προτίθεστε να απαντήσετε εμπράκτως στις κραυγές αγωνίας της πανεπιστημιακής κοινότητας και να βάλετε τέλος στο καθεστώς βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια;

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2018


             Ο ερωτών,

       Κυριάκος Μητσοτάκης
Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης



Κατερίνα Εξερτζόγλου Γ.Γ. σε υπουργείο το οποίο οι σπουδές της δεν είχαν καμία επαφή



Η Κατερίνα Εξερτζόγλου διορίστηκε γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Μόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και σε χρόνια απόλυτης πολιτικής παρακμής μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα.

Ο διορισμός της έγινε από τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νάσο Ηλιόπουλο και ήρθε μετά την παραίτηση του προκατόχου της Χαρίλαου Φλώρου.

Η κυρία Εξερτζόγλου, όμως, βρέθηκε σε ένα υπουργείο, με το οποίο οι σπουδές της δεν είχαν καμμία επαφή, ούτε φυσικά και η εργασιακή της εμπειρία.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος των μεταπτυχιακών τίτλων «Ψυχολογία και ΜΜΕ» και «Πολιτιστική Διαχείριση» του ίδιου Πανεπιστημίου. Μέχρι το 2011 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, σε φορείς πολιτιστικής διαχείρισης, ΜΜΕ και καλλιτεχνικούς οργανισμούς και έκανε θεατρικές σπουδές.

Η Κατερίνα Εξερτζόγλου δεν έχει και την παραμικρή σχέση με την πολιτική. Είναι γεννημένη καλλιτέχνιδα, με ανάλογη εμφάνιση. Δεκάδες σκουλαρίκια στη μύτη και πολλά χρώματα στα μαλλιά της έδιναν έναν εναλλακτικό τόνο στο μουντό γραφείο της Γενικής Γραμματείας. Οι προϊστάμενοί της τής έκαναν παρατηρήσεις για την εμφάνισή της. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι της έλεγαν: «Δεν μπορείς να έρχεσαι στο γραφείο σαν καραγκιόζης, εδώ δεν είναι θεατρική σκηνή». Ακόμη και η μητέρα της γινόταν αποδέκτης παραπόνων για την εκκεντρική της εμφάνιση στην εργασία της.

Από συμβασιούχος με 6μηνες συμβάσεις και χωρίς καμία σχέση με το αντικείμενο θα γίνει Γενικός Γραμματέας σε υπουργείο και ο διορισμός της σόκαρε τους υπηρεσιακούς παράγοντες , οι οποίοι είδαν μία συνάδελφό τους χωρίς τα κατάλληλα προσόντα να αναλαμβάνει μία άκρως νευραλγική για την οικονομία θέση.

Έτσι, λοιπόν η κυρία Εξερτζόγλου με τις θεατρικές σπουδές, έφτασε να λαμβάνει πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα και να διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ.


Συνελήφθη μάρτυρας για ψευδορκία στη δίκη για τη δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου



Ο μάρτυρας δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από την έδρα αλλά και την πολιτική αγωγή για την σχέση του με τον φερόμενο ως πρωταγωνιστή της υπόθεσης αλλά και το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών που φέρεται να είχε μαζί του τις κρίσιμες ώρες της εξαφάνισης τους νεαρού άνδρα και έπεσε σε πολλές αντιφάσεις, με τους  δικαστές να του λένε ότι δε θα ολοκληρωθεί η κατάθεσή του, εάν δεν αποφασίσει  να μιλήσει.

«Δεν είναι πειστικές οι απαντήσεις σας. Μέχρι το μεσημέρι, θα έχετε πει την αλήθεια. Δε θα φύγετε από εδώ αν δεν πείτε την αλήθεια. Έφτασε η μέρα. Μη φοβάστε. Μιλήστε» τον παρότρυναν.

Η εισαγγελέας της έδρας εμφανίστηκε πεπεισμένη πως ο μάρτυρα απέκρυψε την αλήθεια λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπέπεσε σε ψευδή γεγονότα και απέκρυψε την αλήθεια. Έπεσε σε αντιφάσεις και ψέματα, δε θυμόταν συμβάντα καίριας σημασίας με την υπόθεση, θυμόταν, όμως, με λεπτομέρειες όσα συμβάντα δεν είχαν σχέση με αυτήν».

Ο μάρτυρας όταν κλήθηκε να εξηγήσει τι εννοούσαν στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες όταν έλεγαν «ας το τελειώνουμε. Είμαστε όλοι έτοιμοι. Όλα είναι υπό έλεγχο» επέμεινε πως η συζήτηση αφορούσε τη δουλειά που έψαχνε να βρει και ορκίστηκε στα παιδιά του ότι λέει την αλήθεια. Την κρίσιμη ημερομηνία της 28ης Αυγούστου 2012 καταγράφεται μια ακόμη συνομιλία η οποία, σύμφωνα με το μάρτυρα, αφορούσε διανομή κάρβουνων σε ταβέρνες στη Θήβα. Αυτός, ωστόσο, ήταν ένας ισχυρισμός ο οποίος δεν έπεισε την έδρα.

«Είχαμε πάει κάρβουνα με σακιά σε ταβέρνες» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Δικαστής: Τη λέξη ταβέρνες όμως δεν την αναφέρετε. Μήπως ήταν το κάλυμμα τα κάρβουνα και μεταφέρατε κάτι άλλο; Τι κουβαλάγατε μαζί με τα κάρβουνα κύριε μάρτυρα; Πείτε  την αλήθεια.

Μάρτυρας: Μόνο κάρβουνα…

Δικαστής: Γιατί είπατε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχατε με τον κατηγορούμενο "όλα υπό έλεγχο";

Μάρτυρας: Δε θυμάμαι.

Δικαστής: Εδώ θα μείνετε μέχρι να θυμηθείτε.

Μάρτυρας: ...για τη δουλειά με τα κάρβουνα, ότι πήγαμε καλά.

Τελικά, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο μάρτυρας οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, ενώ η μητέρα του Μάριου Παπαγεωργίου, με δάκρυα στα μάτια, δήλωσε: «Είμαι χαρούμενη. Ευχαριστώ πολύ το δικαστήριο, σίγουρα θα βγάλουν άκρη και θα βρω τα κόκκαλα του παιδιού μου».



Πηγή


Τηλεφώνημα για βόμβα στο Νομισματικό Μουσείο



Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στην οδό Πανεπιστημίου που είχε κλείσει λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα, το οποίο αποδείχθηκε φάρσα.

Άγνωστος τηλεφώνησε λίγο μετά τις 6:30 στην 'Άμεση Δράση και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται να εκραγεί βόμβα, μετά από 40 λεπτά, στον αριθμό «12», όπου βρίσκεται το Νομισματικό Μουσείο.

Άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών που ερεύνησαν τον χώρο δεν βρήκαν κάτι ύποπτο.


Brexit: Τι ισχύει για τους Έλληνες της Βρετανίας μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις!



Και τι δεν έχει γίνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Μεγάλη Βρετανία γύρω από το Brexit. Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ήρθε σε συμφωνία με την ΕΕ και προσπαθεί να την… περάσει στην χώρα της, με πολλούς όμως να μιλούν ακόμη και για πτώση της κυβέρνησης!

Αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων, αιτία διαδοχικών παραιτήσεων υπουργών της κυβέρνησης, θρυαλλίδα για το πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας. Στο μέσο ή στο τέλος του Γολγοθά του Brexit, ακολουθούν κάποια από τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξεκινάμε από αυτό που ενδιαφέρει χιλιάδες Έλληνες. Τόσο εκείνους που ζουν στην Βρετανία, όσο και τους συγγενείς τους που αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι με το Brexit.

Τι ισχύει με τα δικαιώματα των Πολιτών

Το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit προστατεύει τα δικαιώματα τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και 1 εκατομμυρίου Βρετανών πολιτών που ζει στην ΕΕ.

Φυσικά στους πρώτους συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι Έλληνες που ζουν στην Μεγάλη Βρετανία.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και να λαμβάνουν τις παροχές στην επιλεγόμενη χώρα διαμονής τους.

Οικονομική διευθέτηση, μεταβατική περίοδος και Backstop (δίκτυ ασφαλείας)

Λονδίνο και Βρυξέλλες συμφώνησαν να «σεβαστούν τις κοινές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει», στα οικονομικά ζητήματα, όσο η Βρετανία ήταν κράτος μέλος της Ενωσης. Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά τον συνολικό λογαριασμό του διαζυγίου σε περίπου 35 με 39 δισεκατομμύρια λίρες.

Βάσει σχεδίου, η Βρετανία θα εισέλθει σε μια 21μηνη μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρησή της από το μπλοκ τον Μάρτιο. Αυτό το χρονικό διάστημα τελειώνει το 2020, δίνοντας χρόνο και στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν μια μελλοντική πολιτική και εμπορική σχέση. Η συμφωνία επίσης περιλαμβάνει πρόβλεψη μίας μόνο παράτασης στην μεταβατική περίοδο να συμφωνηθεί έως το τέλος του Ιουνίου 2020.

Το ζήτημα που έφερε σε αδιέξοδο τις συνομιλίες ήταν τα ιρλανδικά σύνορα και η αποφυγή της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να διαφυλαχθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ένα backstop (δίκτυ ασφαλείας) αντί ενός συνόρου που θα χώριζε το νησί στην μέση.

Προορισμένο να εφαρμοσθεί μόνο ως έσχατη λύση, το backstop προβλέπει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση, αλλά και ένα ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την Βόρεια Ιρλανδία κατά την διάρκεια μεταβατικής περιόδου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Διακυβέρνηση

Βρετανοί διαπραγματευτές είχαν απορρίψει την αρχική πρόταση της ΕΕ ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχει την άμεση εποπτεία του σχεδίου συμφωνίας.

Λονδίνο και Βρυξέλλες πλέον συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν μια επιτροπή για την επίλυση των διαφορών, με την επιλογή ιδιαίτερα ζητήματα να οδηγούνται σε μια ειδική οµάδα διαιτησίας. Αυτή θα αναζητά οδηγείες του ΔΕΕ όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία διακυβεύεται.

Κύπρος και Γιβραλτάρ

Το προσχέδιο προβλέπει ειδικές διατάξεις για την Κύπρο και το Γιβραλτάρ, σε ζητήματα διακυβέρνησης όπως δικαιώματα πολιτών, φορολογία και άλλα θέματα.

Μελλοντική σχέση

Το σχέδιο συμφωνίας καθορίζει τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και όχι την μορφή των μελλοντικών σχέσεων.

Εντούτοις, θεωρείται ότι αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων για τις σχέσεις των δύο πλευρών, το περίγραμμα των οποίων θα αναφέρεται σε μια συνοδευτική πολιτική διακήρυξη. Το 7σελιδο προσχέδιο της διακήρυξης αυτής δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ως τώρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά αρχών για τη θεμελίωση της μελλοντικής πολιτικής και εμπορικής τους σχέσης, σε θέματα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, στόχος για το ελεύθερο εμπόριο αγαθών, βιώσιμη αλιεία, συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και κοινές δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters
newsit.gr