Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Τέλος οι χειρόγραφες διαθήκες και οι πλαστογραφίες - Αλλάζει τα πάντα το Υπουργείο Δικαιοσύνης

 


Οι σαρωτικές αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνουν το δικαίωμα κληρονομιάς για τους συντρόφους και την κατάργησή του για τους υπερήλικους γονείς.

«Τελειώνουν» οι ιδιόχειρες διαθήκες, που είχαν πολλά νομικά προβλήματα, και εγκληματικής φύσης αφού η πλαστογραφία, η απάτη και η απάτη επί δικαστήριο ήταν πάγια τακτική απατεώνων συγγενών.

Εκτεταμένες τροποποιήσεις που αλλάζουν άρδην το τοπίο στις κληρονομιές και στις διαθήκες, ογδόντα χρόνια μετά τις ισχύουσες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ξεπεραστεί από τις μεταβολές στην ελληνική οικογένεια και τις σύγχρονες ανάγκες διαχείρισης της περιουσίας του καθενός μας.

Οι αλλαγές θα αφορούν τον τρόπο που κληρονομεί μια περιουσία ο κάθε πολίτης, για τις διαθήκες και οτιδήποτε σχετίζεται με τον τρόπο που επιλέγει ο καθένας να αφήσει την περιουσία του.

Ειδικότερα, οι μεταβολές που αφορούν το σύνολο των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αλλά και το σύνολο των ομογενών, εστιάζονται σε έξι άξονες.

1. Αναγνωρίζεται για πρώτη φορά δικαίωμα κληρονομιάς σε άτομα που δεν έχουν συζυγική σχέση με τον/τη νεκρό/ή, αλλά είναι σύντροφοι ζωής, έχουν δηλαδή ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί ή στην περίπτωση που δεν τους έχει μεταβιβαστεί κάποιο περιουσιακό στοιχείο με διαθήκη.

Μέχρι τώρα δικαίωμα να κληρονομεί έχει μόνο ο/η νόμιμος/η σύζυγος, έστω κι αν η συζυγική σχέση είναι τυπική ή βρίσκονται σε χρόνια διάσταση, περιπλέκοντας και στερώντας εκείνους που έχουν πραγματικές σχέσεις να έχουν τη δυνατότητα να κληρονομήσουν περιουσιακά στοιχεία.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πολλές φορές σε κληρονομιές συζύγων, που η συζυγική σχέση ήταν ανύπαρκτη και τυπική, άλλοι συγκληρονόμοι αναγκάζονται να τρέχουν στα δικαστήρια σε μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες.

Με την επικείμενη ρύθμιση ο καθένας θα μπορεί να αφήσει την περιουσία του σε κάποιον που έζησε μαζί του για χρόνια ή δεν έχει άμεση συγγενική σχέση, χωρίς βέβαια να εκμηδενίζονται κληρονομικά δικαιώματα παιδιών και συζύγων (αυτό που λέγεται νόμιμη μοίρα).

2. Περιορίζεται δραστικά το κληρονομικό δικαίωμα των γονέων και μάλιστα καταργείται στις περιπτώσεις που κληρονομούν οι γονείς εκείνου που φεύγει από τη ζωή, όταν είναι σε μεγάλη ηλικία, δηλαδή 80 και πλέον χρόνων.

Μέχρι σήμερα κληρονομικό δικαίωμα έχουν τα παιδιά, εφόσον υπάρχουν, η σύζυγος και αν δεν υπάρχουν παιδιά οι γονείς εκείνου που φεύγει από τη ζωή, σε ποσοστά που διαφέρουν κατά περίπτωση. Στο εξής οι υπερήλικοι γονείς δεν θα κληρονομούν καθόλου, όπως δεν θα κληρονομούν σε ποσοστά που ισχύουν σήμερα οι σύζυγοι, που, αν είναι τυπική η συζυγική σχέση, το κληρονομικό τους δικαίωμα θα περιορίζεται δραστικά. Παράλληλα, γίνεται επεξεργασία και για προβλέψεις ειδικών κληρονομικών ρυθμίσεων για επιχειρήσεις και ειδικά δικαιώματα (πνευματικά) τα οποία μπορεί κάποιος να αφήνει ως κληρονομιά, όχι σε όλα του τα παιδιά, αλλά σε εκείνα που θα κρίνει κατάλληλα για τη διαχείρισή τους.

3. Επιτρέπεται με τις νέες ρυθμίσεις για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα η σύναψη κληρονομικών συμβάσεων, κάτι που τώρα απαγορεύεται ρητά, και ακόμη κι αν γίνει, δεν έχει καμιά νομική ισχύ. Οι κληρονομικές συμβάσεις, που ισχύουν σε πολλές χώρες του κόσμου (συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης), δίνουν δυνατότητες ελεύθερης διάθεσης της περιουσίας, καθώς μπορεί για παράδειγμα ένας γονιός εν ζωή να καλεί τα παιδιά του και να συμφωνεί μαζί τους με κληρονομική σύμβαση τι θα πάρει το καθένα από την περιουσία του και να μη γίνεται η κληρονομική διαδοχή με βάση τα ποσοστά της νόμιμης μοίρας (που ορίζει τι κληρονομεί ο καθένας χωρίς κάποια ουσιαστική βούληση εκείνου του οποίου η περιουσία κληρονομείται).

4. Επίσης σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις, τις οποίες χρόνια ζητούν επιμελητήρια, επιχειρηματικές ενώσεις και εμπορικοί σύλλογοι, για ελευθερία στη διάθεση περιουσιακών στοιχείων που είναι άυλα, όπως για παράδειγμα το σήμα μιας επιχείρησης, η επωνυμία της, δικαιώματα ειδικής φύσεως όπως τα πνευματικά και άλλα.

5. Μείζονος σημασίας είναι και οι ρυθμίσεις για χρονικούς περιορισμούς του κληρονομικού δικαιώματος για όσους δεν ενδιαφέρονται επί μακρόν για μια περιουσία, χωρίς ωστόσο να χάνουν το δικαίωμά τους ως κληρονόμοι, οδηγώντας περιουσίες σε κατάρρευση, απαξίωση και αφανισμό, καθώς μπλοκάρουν κάθε αξιοποίησή τους από τους λοιπούς κληρονόμους.

Το όριο παραγραφής του κληρονομικού δικαιώματος για εκείνους που δεν ενδιαφέρονται για χρόνια αφορά κυρίως ομογενείς και τα παιδιά τους, κάτι που είναι τόσο συνηθισμένο στη χώρα μας, όπου η εγκατάλειψη περιουσιών, γιατί π.χ. κάποιοι συγγενείς είναι στην Αμερική ή στην Αυστραλία και δεν συναινούν ή δεν νοιάζονται, οδηγεί σε πλήρη απαξίωση.

6. Τέλος, αλλάζει το πλαίσιο για τις διαθήκες, οι οποίες στο εξής θα είναι μόνο ψηφιακές και θα καταρτίζονται και θα δημοσιεύονται από συμβολαιογράφο, προκειμένου να τεθεί τέλος στις ιδιόχειρες διαθήκες ειδικά τις πλαστογραφημένες, που συνήθως προκαλούν τεράστια προβλήματα στους κληρονόμους, καθώς συνήθως είναι περισσότερες από μία, με αντιφατικές οδηγίες ή ρυθμίσεις που δεν βγάζουν νόημα, με αμφισβητήσεις στην υπογραφή εκείνου που αφήνει την περιουσία του, και με απατεώνες να προσπαθούν να καρπωθούν ακίνητα και χρήματα που δεν τους ανήκουν.

Την πλήρη επεξεργασία των νέων ρυθμίσεων στο κληρονομικό δίκαιο, που αλλάζει για πρώτη φορά από το 1946 (τη στιγμή που ανάλογες ρυθμίσεις, όπως το οικογενειακό ή το αστικό δίκαιο, έχουν ήδη «επικαιροποιηθεί»), έχει αναλάβει ειδική επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον κορυφαίο νομικό και καθηγητή Απόστολο Γεωργιάδη.

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να κατατεθούν σε δημόσια διαβούλευση, καθώς το διακύβευμά τους είναι μεγάλο και αφορούν το σύνολο του πληθυσμού αλλά και χιλιάδες ομογενείς, ενώ θα υπάρξει και μεταβατική διάταξη προκειμένου να τακτοποιηθούν εκκρεμή κληρονομικά θέματα εν όψει της αλλαγής της νομοθεσίας

Οι αλλαγές εν συντομία

Αναγνωρίζεται για πρώτη φορά κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής, ενώ περιορίζεται δραστικά σε τυπικές συζυγικές σχέσεις.

Καταργείται το δικαίωμα κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς.

Αναγνωρίζονται για πρώτη φορά οι κληρονομικές συμβάσεις.

Αλλάζει το καθεστώς στη διάθεση άυλων περιουσιακών στοιχείων.

Περιορίζεται χρονικά το κληρονομικό δικαίωμα για όσους για χρόνια δεν ενδιαφέρονται για μια περιουσία.

Καθιερώνεται η ψηφιακή διαθήκη και καταργείται η ιδιόχειρη.



To KKE θεωρεί πρόσχημα την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς και τάσσεται υπέρ της τρομοκρατικής ενέργειας 7.10.2023


 

Το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρα υπέρ των τρομοκρατών της Χαμάς, και θεωρεί πρόσχημα την σφαγή των 1.200 αμάχων στο Ισραήλ, και την απαγωγή άλλων 250, ανάμεσα σε νεκρούς και ομήρους είναι και παιδάκια. Θεωρεί πρόσχημα τους βιασμούς γυναικών από τους ισλαμιστές τρομοκράτες, που τις έσερναν σε δρόμους και αυτοκίνητα ματωμένες. 




Για το φασιστικό κόμμα της αριστεράς ΚΚΕ δεν είναι επέτειος της τρομοκρατικής ενέργειας της Χαμάς, από όπου ξεκίνησαν όλα αλλά "η επέτειος της έναρξης της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού" και ντράπηκε και η ντροπή με αυτά τα ακροαριστερά, φασιστικά απολιθώματα.








Η ανακοίνωση υπέρ των τρομοκρατών του ΚΚΕ :



 



Η ΕΦΣΥΝ χάλασε το σώου Κασσελάκη και τώρα ζητάει παραίτηση Σβίγκου για την διαρροή του «πόθεν έσχες»

 



Πυρ και μανία ο Στέφανος Κασσελάκης γιατί του χαλάσανε το σώου που έχει στήσει μήνες τώρα με το πόθεν έσχες.

Μετά την διαρροή όπως λέει, των με ερωτηματικό οικονομικών του στοιχείων στο πόθεν έσχες, ζητάει την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου από τη θέση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ και εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη διαρροή στοιχείων από το «πόθεν έσχες» του τα οποία παρουσίασε η «Εφημερίδα των Συντακτών» και από τα οποία προκύπτουν γκρίζες ζώνες και πολλά ερωτήματα.

Σε ανακοίνωση του, ο διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη Μανώλης Καπνισάκης ζητά την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου για διαρροή «προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων» και επισημαίνει ότι ο έκπτωτος τυχοδιώκτης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αναγκάζεται πλέον να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων του. Εξάλλου, το ότι η διαρροή έγινε την ίδια ημέρα με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν συνιστά τυχαίο γεγονός ή απλή σύμπτωση...». 

Η ανακοίνωση του διευθυντή του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη έχει ως εξής: 

«Είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο το γεγονός ότι το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε τα προσωπικά δεδομένα του Στέφανου Κασσελάκη, δημοσιοποιώντας πληροφορίες σχετικά με το πόθεν έσχες του. Αυτού του είδους η διαρροή, πέρα από την ηθική διάσταση, εγείρει σοβαρά ζητήματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη διαφάνεια, αξίες που υποτίθεται ότι πρεσβεύει το κόμμα. 

Απαιτούμε την άμεση παραίτηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, η οποία φέρει την κύρια ευθύνη για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναγκάζεται πλέον να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη για την προάσπιση των δικαιωμάτων του. Εξάλλου, το ότι η διαρροή έγινε την ίδια ημέρα με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν συνιστά τυχαίο γεγονός ή απλή σύμπτωση... 

Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε τη δήλωση πόθεν έσχες για τη χρήση μέχρι τις 24/9/2023 (ημερομηνία κτήσης της ιδιότητας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι κατέθεσαν ή θα καταθέσουν δηλώσεις για τη χρήση του έτους 2021, με δεδομένο ότι η σχετική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες των επόμενων ετών, παραμένει ακόμη κλειστή για όλα τα υπόχρεα πρόσωπα. 

Πρέπει, επίσης, να διευκρινισθεί ότι ο Τάιλερ Μακμπέθ, παρότι νομικά δεν ήταν υπόχρεος, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2023 δεν είχε ακόμη τελεσθεί ο γάμος του με τον Στέφανο Κασσελάκη, εντούτοις υπέβαλε και ο ίδιος αρχική δήλωση πόθεν έσχες. Εφόσον ζητηθεί από οποιονδήποτε έχοντα έννομο συμφέρον, θα προσκομισθεί με τον κίνδυνο βέβαια να διαρρεύσει κι αυτή παρανόμως. 

Εν κατακλείδι και με δεδομένο ότι όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δήλωση πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη είναι ακριβή, αληθή και πλήρως τεκμηριωμένα από πλήθος εγγράφων, θα συνιστούσαμε σε όσους "επένδυσαν" στο προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ περί πόθεν έσχες, να αλλάξουν γραμμή πλεύσης γιατί εκτίθενται ανεπανόρθωτα...».



Αστυνομικός έτρεχε ημίγυμνος στο δρόμο - Τον σκότωσε ο γείτονας που του χτυπούσε την πόρτα

 


Σύμφωνα με τη nypost, ο Aubree Horton πιθανώς βίωνε «ένα επεισόδιο ψυχικής υγείας», στιγμές πριν πυροβοληθεί θανάσιμα ενώ φέρεται να προσπαθούσε να διαρρήξει το σπίτι ενός γείτονα.

Ο Χόρτον φαίνεται να τρέχει χωρίς πουκάμισο σε έναν δρόμο στο Γουίνστον της Γκενάιτς, φωνάζοντας γύρω στις 5:08 π.μ. στις 4 Οκτωβρίου.

Ο 39χρονος αστυνομικός, που ζούσε στην περιοχή, ακούγεται να ουρλιάζει «Ιησού σώσε μας» και «Βοήθησέ με» πριν φτάσει στην εξώπορτα ενός γείτονα στη γειτονιά του St. Andrews Country Club.

Στη συνέχεια, ο αξιωματικός εκτός υπηρεσίας εμφανίζεται σε πλάνα από το κουδούνι του Ring να τρέχει με όλη την ταχύτητα μέχρι την εξώπορτα του γείτονά του, φωνάζοντας ακόμα για βοήθεια και φαίνεται να προσπαθεί να την ανοίξει από τη λαβή, αλλά δεν μπορεί να μπει μέσα.

Στη συνέχεια, ο Χόρτον χτυπά τον ώμο του στην πόρτα.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού φαίνεται να φωνάζει κάτι στον Χόρτον μέσα από το σπίτι, στο οποίο φωνάζει, «Όχι, σκότωσε με», πριν πεταχτεί ξανά στην πόρτα.

Εμφανιζόμενος εξαντλημένος, κάθεται στα σκαλιά της μπροστινής βεράντας, βάζει τα χέρια του στο πρόσωπό του και αναπνέει βαθιά.

«Ποιος είσαι;!» Ο γείτονας ακούγεται να φωνάζει μέσα από το σπίτι πριν καλέσει τη γυναίκα του.

Μετά από μια σύντομη στιγμή σιωπής, ο Χόρτον σφωνάζει«Σ’ αγαπώ», προτού βγάλει μια ανατριχιαστική κραυγή και ξαπλώσει στη βεράντα.

Τα φώτα της μπροστινής βεράντας του σπιτιού ανάβουν και ο ιδιοκτήτης ακούγεται να ουρλιάζει ξανά το όνομα της συζύγου του.

Στη συνέχεια, ο Χόρτον σηκώνεται όρθιος και πλησιάζει την πόρτα πριν τελειώσει το βίντεο.

Ο σερίφης της κομητείας Ντάγκλας, Τιμ Πάουντς, δήλωσε ότι ο Χόρτον όρμησε μετά βίαια στο σπίτι όταν η πόρτα άνοιξε και χτύπησε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού ρίχνοντάς τον στο έδαφος.

«Φοβούμενος για τη ζωή του και για να υπερασπιστεί το σπίτι του, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού άφησε ένα μόνο γύρο από το όπλο του, τραυματίζοντας θανάσιμα τον Χόρτον μέσα στο σπίτι του», είπε ο Πάουντς.

Ο Pounds είπε ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ήταν στο κρεβάτι όταν ξύπνησε από τις κραυγές έξω.

Η γυναίκα του είχε φύγει για δουλειά λίγες στιγμές πριν ο Χόρτον φτάσει στην κατοικία.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού άνοιξε την πόρτα ενώ ήταν οπλισμένος μετά από πολλές προσπάθειες να επικοινωνήσει με τον αστυνομικό εκτός υπηρεσίας και ανησυχώντας για την ασφάλεια της συζύγου του.

Το γραφείο του σερίφη δήλωσε επίσης ότι οι δύο δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και ότι δεν υπήρξε καμία οικογενειακή διαταραχή στην οποία να εμπλέκεται ο αστυνόμος πριν από το περιστατικό. «Πιστεύουμε ότι ο Χόρτον μπορεί να βίωνε ένα επεισόδιο ψυχικής υγείας ή να βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών τη στιγμή του περιστατικού», πρόσθεσε ο σερίφης.





Γελάει ο κόσμος με "σοβαρούς" ανθρώπους που διακινούν fake news για δήθεν προληπτική επιστράτευση



Η δήθεν καταγγελία-«βόμβα» που στηρίζεται σε fake news για δήθεν «προληπτική επιστράτευση» στη χώρα μας εξαιτίας της έντασης που επικρατεί ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, εξόργισε τους πολίτες ιδιαίτερα για την ανευθυνότητα ορισμένων που θέλουν να τους παίρνουν και στα σοβαρά.

Πρόκειται για καταγγελία του πρέσβη επί τιμή Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου ο οποίος μιλάει για έγγραφο που καλεί σε επιστράτευση τη χώρα μας την ώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει έκρυθμη, χωρίς να παρουσιάζει το δήθεν έγγραφο με αποτέλεσμα να ξεφτιλιστεί.

Φυσικά και πρόκειται για fake έγγραφο, που αναφέρθηκε σε περιφεραιακό σταθμό της Κρήτης, και μέχρι αυτή την ώρα ο πρέσβης που διακίνησε το fake news δεν έχει επανορθώσει για τις δηλώσεις του, ζητώντας συγνώμη για την ανευθυνότητα του. 

Σύμφωνα με τον Χρυσανθόπουλο το έγγραφο που μιλάει για προληπτική επιστράτευση «έχει ημερομηνία 1η Οκτωβρίου» και κάνει λόγο «για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και την προετοιμασία του ελληνικού στρατού». Μάλιστα αναφέρει ότι το έγγραφο φέρει την υπογραφή του υποστράτηγου Πιτσιλή.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά στο Κρήτη TV ο πρέσβης επί τιμή που υπηρέτησε και ως Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών: «Άρα ήρθαν οδηγίες στο υπουργείο Άμυνας διότι θα υπάρξουν δυσάρεστες και δύσκολες εξελίξεις».

Μάλιστα, συμπλήρωσε: «Εδώ δεν κάνουμε προληπτικές επιστρατεύσεις με τα προβλήματα με τους Τούρκους και ξαφνικά πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό γίνεται εδώ και αναφέρεται ποιος ο λόγος, ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Αυτό λέει πολλά και δεν είναι άσκηση (…) επιστράτευση είναι βάζουν το προληπτικό έτσι για να το απαλύνουν κάπως για να μην ανησυχήσει ο κόσμος».

Πρέπει να ντρέπονται κάποιοι και μάλιστα να αντιμετωπίζουν και σοβαρές ποινικές ευθύνες εκτός από την ξεφτίλα!!



H ΕΦΣΥΝ έχει ερωτηματικά για το θολό πόθεν έσχες που κατέθεσε ο Κασσελάκης

 



Το έχουμε γράψει και εμείς και σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ στην Ελλάδα, ότι κάτι δεν πάει καλά με το οικονομικό παρελθόν του Στέφανου Κασσελάκη, και χρειάζεται από την δικαιοσύνη ένα καλό ψάξιμο για να ξέρουμε ποιος θέλει να γίνει αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Ερωτήματα και γκρίζες ζώνες εγείρονται για το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, και αναφέρονται σε δημοσίευμά της Εφημερίδας των Συντακτών, όπου το είδε και το διάβασε.

Να ενημερώσουμε ότι η παραπλάνηση για το πόθεν έσχες είναι ποινικό αδίκημα και μάλιστα σοβαρό.

Στο δημοσίευμα, γίνεται λόγος για έναν «υποψήφιο πρόεδρο με μεγάλο έσχες αλλά χωρίς πόθεν», και αναφέρεται σε ένα έγγραφο 15 σελίδων που είναι «συνέχεια και φωτοτυπία» αυτού που κατατέθηκε στις 30 Ιουνίου στη Βουλή, με την ΕΦΣΥΝ να θέτει το ερώτημα προς τον Στέφανο Κασσελάκη «γιατί ενώ κατέθεσε πόθεν έσχες στις 30 Ιουνίου δεν πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση, δίνοντας ο ίδιος στη δημοσιότητα τα περιουσιακά στοιχεία του;».

Η εφημερίδα αναρωτιέται, επίσης, «είναι οι φωτοτυπίες που απέστειλε στην Κουμουνδούρου το σύνολο των σελίδων της αντίστοιχης δήλωσης στη Βουλή;».

«Από τις φωτοτυπίες που συλλέξαμε σε σχέση με το 15σελιδο φωτοτυπημένο έγγραφο που κατέθεσε, προκύπτει, όμως, και ένα τρίτο ερώτημα: Η περιουσιακή κατάσταση του συζύγου του παρατίθεται ή όχι στο έγγραφο προς την Κουμουνδούρου;» συνεχίζει το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ.

Κατά το δημοσίευμα «ακούγεται πως στοιχεία για εκείνον δεν υπάρχουν, μόλονότι στο excel της Θεσσαλονίκης υπήρχε ενημέρωση για την περιουσία του Τάιλερ Μακμπέθ».

Όσον αφορά τους αριθμούς, η ΕΦΣΥΝ υποστηρίζει ότι ο Κασσελάκης ενημερώνει το κόμμα του ότι κατά το οικονομικό έτος 2023, το εισόδημά του στις 31 Δεκεμβρίου ήταν 1,7 εκατ. δολάρια. «Εδώ το κρίσιμο ερώτημα είναι αν στη δήλωση που κατέθεσε προσδιορίζονται οι πηγές εισοδήματος ή γίνεται απλά παράθεση πινάκων (όπως είχε γίνει στο excel της Θεσσαλονίκης» αναφέρεται στο δημοσίευμα, και έχουν δίκιο γιατί χρειάζονται αποδείξεις και όχι νούμερα.

Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθεί εισόδημα 70.000 δολαρίων από ενοίκια, και τρεις συμμετοχές σε funds που αποτιμούνται σε 330.000, 1,050 και 2,4 εκατ. αντίστοιχα.

Ο Στέφανος Κασσέλακης φερεται, κατά το δημοσίευμα, να δηλώνει συμμετοχή στη μονοπρόσωπη εταιρεία Osios, ύψους 500.000 δολαρίων, και συμμετοχή στην ετερόρρυθμη Pura Vita με κεφάλαιο 15.000 ευρώ.

Σε επίπεδο καταθέσεων το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ αναφέρει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει:

- έναν λογαριασμό 25.000 ευρώ στην JP Morgan

- έναν λογαριασμό μαζί με τη μητέρα του, ύψους 27.000 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα

Για τα ακίνητα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το δημοσίευμα αναφέρει:

- ένα οικόπεδο 470 τ.μ. στις Σπέτσες με σπίτι 290 τ.μ.

- ένα οροφοδιαμέρισμα στον Νέο Κόσμο εμβαδού 106 τ.μ.

- ένα οικόπεδο 55 στρεμμάτων στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης με ένα κτίσμα 360 τ.μ. εντός του

- μια υποθήκη 1,6 εκατ. δολαρίων σε αγορά ακινήτου στις 9 Μαρτίου 2022 στις ΗΠΑ

Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει δηλώσει:

- χρέη σε κάρτες ύψους 5.600 δολαρίων

- ένα όχημα που απέκτησε στις ΗΠΑ με δάνειο 80.000 δολαρίων

- ένα όχημα πενταετίας που απέκτησε στην Ελλάδα προς 110.000 ευρώ εκ των οποίων τα 100.000 είναι δάνειο

Οι διαφορές με το excel της Θεσσαλονίκης

H ΕΦΣΥΝ σημειώνει ότι σε σχέση με ό,τι παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν διαφορές καθώς:

- στη Θεσσαλονίκη εμφάνισε εισοδήματα 2,067 εκατ. δολάρια από μισθωτές υπηρεσίες και ακίνητα ενώ στο πόθεν έσχες προς τον ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο ποσό είναι 1,8 εκατ. ευρώ

- στη Θεσσαλονίκη εμφάνισε στις καταθέσεις 21.000 δολαρίων στην JP Morgan ενώ στο πόθεν έσχες προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 4.000 δολάρια περισσότερα

- στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει αναφορά στον κοινό λογαριασμό με τη μητέρα του αλλά μόνο αναφορά σε δύο λογαριασμούς του συζύγου του, μηδαμινής αξίας.


με πληροφορίες από το protothema.gr



Ο Κασσελάκης ζητούσε υποθήκη το κτήριο της Κουμουνδούρου για να δώσει λεφτά στον ΣΥΡΙΖΑ

 



Αποκαλύψεων συνέχει για τα έργα και τις ημέρες του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την καταγγελία του πρώην οικονομικού διευθυντή του κόμματος, ο έκπτωτος πρόεδρος ζητούσε υποθήκη το κτήριο της Κουμουνδούρου, δηλαδή το κτήριο του κόμματος του οποίου ήταν πρόεδρος, για να δανείσει τον ΣΥΡΙΖΑ που βρισκόταν σε άθλια οικονομική κατάσταση και ήθελε να εκμεταλλευτεί την ανάγκη του.

Ο Θύμιος Γεωργόπουλος προέβη στην σοβαρή κατηγορία στην τηλεόραση του Attica και στην εκπομπή «Χωρίς Μακιγιάζ», ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήρθε να αναλάβει την προεδρία ενός αριστερού κόμματος, αλλά να δημιουργήσει μια ιδιωτική οικογενειακή εταιρεία μέσω του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο άνθρωπος αυτός δεν ήρθε να αναλάβει την προεδρία ενός αριστερού, ριζοσπαστικού κόμματος, αλλά ήρθε για να ιδρύσει μια οικογενειακή ΙΚΕ». 

Ο πρώην οικονομικός διευθυντής τόνισε ότι προσπαθούσε να συναντήσει τον Στέφανο Κασσελάκη για να του εξηγήσει τις επιπτώσεις από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το κόμμα, ωστόσο ο έκπτωτος πρόεδρος αρνούνταν να τον συναντήσει και όταν το έκανε μετά από πολύ καιρό, φάνηκε ότι δεν είχε σχεδιάζει κανένα πλάνο εξυγίανσης. Σε αντίθεση τουλάχιστον με όσα υποσχόταν πριν τις εσωκομματικές κάλπες.

Όταν επιτέλους κατάφερε να εξηγήσει στον Στέφανο Κασσελάκη την πραγματικότητα με τα οικονομικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος του είπε να μην ανησυχεί και θα δανείσει το κόμμα με ανταλλάγματα. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η απάντηση του ήταν, μην ανησυχείς, ο, τί χρειαστείς θα το βάλω εγώ και έναντι αυτού θέλω cover, κάλυψη. Φυσικά τον ρώτησα τι ακριβώς εννοείς πρόεδρε και μου απάντησε ότι σε κάθε δανειακή σύμβαση, υπάρχουν και οι εγγυήσεις. Τι έχει να βάλει το κόμμα; το κτήριο. Μου ζήτησε ευθαρσώς την 23 Νοεμβρίου του 2023, 40 ημέρες μετά την εκλογή του, να υποθηκεύσει το κτήριο της Κουμουνδούρου για να δανείσει 150.000€ το κόμμα». 

Ουσιαστικά ο τυχοδιώκτης από τις ΗΠΑ με το θολό οικονομικό παρελθόν Στέφανος Κασσελάκης με μόλις 40 ημέρες πρόεδρος του κόμματος ήθελε να δεσμεύσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, ένα κτίριο πάνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για μόλις 150.000€.

Το σχετικό απόσπασμα :



Η Τζάκρη συνεχίζει να προκαλεί όλο τον ΣΥΡΙΖΑ

 


Την ώρα που όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, και ψάχνουν ακόμα και τον σύζυγο και τους γονείς του, η Τζάκρη για ακόμα μία φορά προκαλεί τους συντρόφους της.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στο «Σήμερα», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη έκανε λόγο για «πόθεν εσχο-λογία», επισημαίνοντας πως συμβαίνουν πράγματα τα οποία η ίδια είχε προβλέψει. «Είχαμε πει ότι μόλις κατατεθεί το πόθεν έσχες του προέδρου, για 10-15 μέρες θα απασχολήσει από τα πρωινάδικα μέχρι τα δελτία ειδήσεων», όπως σημείωσε, και την ενημέρωνουμε ότι δικαίως απασχολεί αφού ο Στέφανος Κασσελάκης κοροιδεύει τον κόσμο μήνες τώρα.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι παρά τα προσκόμματα, «τα πράγματα θα καταλλαγιάσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και θα προχωρήσουμε μπροστά στα πραγματικά προβλήματα», κάνοντας εκ νέου λόγο για μια «μικρή γραφειοκρατία που καμία σχέση δεν έχει με την κομματική βάση του κόμματος και με τερτίπια και τεχνάσματα ευτελίζει καθημερινά τν ΣΥΡΙΖΑ». Σε ερώτηση περί δυνατότητας διαγραφής του κ. Κασσελάκη από την παράταξη, η κ. Τζάκρη χαρακτήρισε ως «παιδικά του Disney» ένα τέτοιο σενάριο. «Ας κάνουν και σε καφετέρια ή γκαρσονιέρα το συνέδριο. Να ξέρετε ότι αν τον διαγράψουν, θα εκλέξουμε μέχρι και το σακάκι του κ. Κασσελάκη με 92%».



Ένα χρόνο μετά το μακελειό μιλάει η γυναίκα με το κόκκινο σάλι που επέζησε από την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς


 

Η Βλάντα Ποτάποφ, με το κόκκινο σάλι στους ώμους της, έτρεχε πανικόβλητη στην έρημο για να σωθεί από τους τρομοκράτες της Χαμάς.

7η Οκτωβρίου 2023 και ένα  χρόνο μετά η Ουκρανή μητέρα μίλησε για τα γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή της για πάντα και εξακολουθούν να τη στοιχειώνουν, τις τύψεις που δεν έσωσε περισσότερους και το μετατραυματικό στρες που βιώνει. «Αν είχα μια επιθυμία, θα ήταν να προειδοποιούσα όλους στο φεστιβάλ μια ώρα πριν επιτεθεί η Χαμάς. Τότε θα μπορούσαν όλοι να είχαν ξεφύγει» λέει στην Daily Mail.


Η Βλάντα έγινε γνωστή ως η «γυναίκα με τα κόκκινα», καθώς ο φακός την απαθανάτισε να τρέχει πανικόβλητη όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο μουσικό φεστιβάλ Nova, σφαγιάζοντας περισσότερους από 360 ανθρώπους. Περίπου 40 από τους παρευρισκόμενους τέθηκαν υπό καθεστώς ομηρείας.

Κανείς δεν ήξερε τι είχε απογίνει η νεαρή γυναίκα που πρωταγωνιστούσε στο βίντεο. Η. Εβδομάδες αργότερα, πολλοί αναρωτιόντουσαν αν ήταν ζωντανή ή νεκρή, μέχρι που την εντόπισε δημοσιογράφος της εφημερίδας Daily Mail. Σε εκείνον αποκάλυψε τα φρικτά γεγονότα που έζησε.

«Εγώ επέζησα, αλλά άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί. Αυτό το σκέφτομαι συνεχώς. Μου βαραίνει το μυαλό. Είμαι ακόμα σοκαρισμένη από αυτό που συνέβη, ακόμη κι αν έχει περάσει ένας χρόνος. Πηγαίνω σε ψυχολόγο, όπως και πολλοί άλλοι που ήταν εκεί, και διαπιστώνω ότι το να μιλάω με ανθρώπους με βοηθά να αντιμετωπίσω αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα.

«Αλλά μερικές φορές αναρωτιέμαι ποιος μπορεί να με βοηθήσει όταν όλο αυτό συμβαίνει ακόμη γύρω μας και ο φόβος είναι εδώ, υπαρκτός». Η 26χρονη Βλάντα πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και νιώθει ενοχές που η ίδια είναι ζωντανή, ενώ άλλοι όχι.

Σήμερα, η Βλάντα αποκάλυψε ότι το μόνο που μπορούσε να σκεφτεί εκείνη τη στιγμή ήταν να μείνει ζωντανή για χάρη της τρίχρονης κόρης της. «Όταν θυμάμαι εκείνη την ημέρα πριν από έναν χρόνο, όλα φαίνονται τόσο ζωντανά… το μόνο που σκεφτόμουν εκείνη τη στιγμή ήταν να μείνω ζωντανή για την κόρη μου, τη Ρόμι, και λέω καθημερινά ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτό. Σε λίγες ημέρες, η Ρόμι θα γίνει τεσσάρων ετών, και το ένα τέταρτο της ζωής της, βιώνει μόνο πόλεμο». «Είναι τρομερό για εμάς, αλλά πολλές χώρες δεν φαίνεται να κατανοούν τι ζούμε εδώ», υποστηρίζει η νεαρή Ουκρανή.

Η Βλάντα αποφάσισε να πάει στο φεστιβάλ Nova την τελευταία στιγμή με τον αγαπημένο της, Μάταν, και έναν φίλο του, τον Μάι. Ξαφνικά έχασε τον σύντροφό της από τα μάτια της και είδε φίλους της να σκοτώνονται εν ψυχρώ, καθώς οι τρομοκράτες άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Χρειάστηκε σχεδόν ένα 24ωρο για να μπορέσει να αγκαλιάσει την τρίχρονη τότε Ρόμι, επιστρέφοντας στο σπίτι της. Παραδέχεται ότι έχει δεθεί πολύ με όσους τη βοήθησαν να σωθεί, αλλά θέλει να τιμήσει την επέτειο ήσυχα, στο σπίτι της, με την οικογένειά της.

Μιλώντας για την καθημερινότητά της, η Βλάντα, που ζει στην παράκτια πόλη Ashdod, νότια του Τελ Αβίβ, προσθέτει: «Γίνονται συνεχώς τρομοκρατικές επιθέσεις, η τελευταία μόλις την περασμένη εβδομάδα. Δεν νιώθεις ασφαλής φεύγοντας από το σπίτι σου, αλλά πρέπει να είσαι δυνατός. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους τρομοκράτες να κερδίσουν. Οι επιθέσεις δεν σταματούν, και συνεχώς ακούμε τις σειρήνες».





Επιμνημόσυνη δέηση στην Εβραϊκή Συναγωγή Αθηνών για τα θύματα της επίθεσης της Χαμάς


 

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, στην Εβραϊκή Συναγωγή Αθηνών, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών που χάθηκαν από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την σκοτεινότερη μέρα για τον λαό του Ισραήλ. Οι τρομοκράτες της Χαμάς επιτέθηκαν, βιάζοντας, απαγάγωντας, σκοτώνοντας απάνθρωπα και βάναυσα 1200 ανθρώπους, ενώ 101 άνθρωποι παραμένουν αιχμάλωτοι. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για την επιμνημόσυνη δέηση, ενώ το τραύμα παραμένει ακόμα βαθύ, μια ανοιχτή πληγή που συνεχίζει να ματώνει. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε τη θλίψη και την απόγνωση να μας κυριεύσουν, αλλά αντίθετα πρέπει να μετατρέψουμε το πένθος μας σε δύναμη. Θα βγούμε πιο δυνατοί, όπως πάντα, ο εβραϊκός λαός άλλωστε το έχει αποδείξει στην ιστορία. Ελπίζω και εύχομαι όλοι οι αιχμάλωτοι να επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους και να επικρατήσει η ειρήνη».

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ, επεσήμανε: «Και όμως, έχει περάσει ένας χρόνος από το πογκρόμ της 7ης Οκτωβρίου 2023 κι ο κόσμος φαίνεται ότι έχει επιλέξει να ξεχάσει την ημέρα εκείνη. Όμως εμείς όχι, εμείς μετράμε τις ημέρες, 367. Εμείς μοιραζόμαστε τον πόνο των συγγενών των θυμάτων και την αγωνία των συγγενών των ομήρων. Για εκείνους, κάθε ημέρα που ξημερώνει είναι μια νέα 7η Οκτωβρίου. Ήταν ένα ήσυχο φθινοπωρινό πρωινό στο Ισραήλ, ήταν ημέρα γιορτής που μετατράπηκε σε ημέρα πένθους. Ήταν η ημέρα του απαράμιλλου και μανιασμένου μίσους των τρομοκρατών της Χαμάς. Εκδηλώθηκε με αποκεφαλισμούς παιδιών, εκτελέσεις οικογενειών, βιασμούς, απαγωγές, εν ψυχρώ πυροβολισμούς νέων, που τραγουδούσαν και που χόρευαν. 1200 άνθρωποι σφαγιάστηκαν με τους πιο απάνθρωπους τρόπους και 250 απήχθησαν και κρατούνται όμηροι στα σκοτεινά τούνελ της Γάζας. Υπολογίζεται ότι σήμερα 101 όμηροι μπορεί να είναι ακόμη εν ζωή. Ήταν η ημέρα που η τρομοκρατία επιτέθηκε στη Δύση και συνεχίζει να το κάνει. Σήμερα θυμόμαστε και θυμίζουμε στον κόσμο το πώς ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της τρομοκρατίας και αναρωτιόμαστε ποιο κράτος θα άφηνε αναπάντητη μια τέτοια επίθεση. Δεν είμαστε απαθείς μπροστά στην ολέθρια ανθρωπιστική κρίση που ο πόλεμος έχει επιφέρει στη Γάζα. Ο λαός της Γάζας υποφέρει και το ποσοστό που δεν υποστηρίζει τη Χαμάς υποφέρει διπλά από τον πόλεμο, αλλά και από τους δυνάστες στους οποίους είναι δέσμιος, από τους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν τους αθώους, που χρησιμοποιούν αθώους ως ανθρώπινες ασπίδες, που κρύβουν όπλα και πυρομαχικά σε νεκροταφεία και παιδικές χαρές. Σήμερα απευθύνουμε ακόμη μια έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων και μια ακόμη προσευχή για το τέλος του πολέμου και την επικράτηση της ειρήνης. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω την σθεναρή στάση του πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για τον δίκαιο αγώνα του λαού του Ισράηλ.»

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών, Αλβέρτος Ταραμπουλούς, κατά την ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μακάρι να μην χρειαζόταν να ήμασταν όλοι εδώ σήμερα. Ένας χρόνος πλέον, γεμάτος θρήνο και αγωνία. 101 όμηροι δεν έχουν επιστρέψει ακόμη σπίτι τους. Κρατούνται και βασανίζονται αδίκως από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Πάνω από 1200 επιπλέον θύματα, χιλιάδες τραυματίες, πάνω από 70.000 να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ένας χρόνος που ακούμε περιγραφές για βιασμούς, για αποκεφαλισμούς, για απαγωγές αθώων πολιτών. Πληγωνόμαστε και ανατριχιάζουμε στη σκέψη, στη θέα ασύλληπτων εικόνων, στις σειρήνες πολέμου που ηχούν εν έτη 2024. Η μάχη είναι σκληρή και άνιση. Η συγκεκριμένη πλεόν σύγκρουση, συμβολίζεται ο αγώνας του πολιτισμένου κόσμου που αμύνεται απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις και καθεστώτα που αμφισβητούν τη δημοκρατία, την ισότητα, την ελευθερία και την αυτοτέλεια ενός κράτους. Η άνοδος της τρομοκρατίας, δεν ξεκινάει ούτε σταματάει στα ισραηλινά εδάφη. Είναι απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό και τη παγκόσμια συνοχή. Σήμερα μνημονεύουμε τα αδικοχαμένα θύματα, προσευχόμαστε για την απελευθέρωση των ομήρων. Μέσα στους σκοτεινούς καιρούς που βιώνουμε όμως, δεν χάνουμε την ελπίδα. Τα τραύματα είναι πολλά, τα κενά δυσαναπλήρωτα, αλλά συμφωνώντας πάνω σε κοινές βάσεις, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο ειρήνης και αρμονικής συνύπαρξης, αφήνοντας οριστικά και αμετάκλητα πίσω μας τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας».

Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκε βίντεο που είχε επιμεληθεί η πρεσβεία του Ισραήλ, που παρουσίαζε τον πόνο και την ελπίδα του λαού του Ισραήλ, μέσα από τις δυσκολίες και τις απώλειες.

 Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης στάθηκε η περιγραφή δύο Ισραηλινών θυμάτων της επίθεσης της 7η Οκτωβρίου, στο μουσικό φεστιβάλ «Nova», οι οποίοι επέζησαν της τρομοκρατικής επίθεσης και μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τη δική τους ιστορία. Ζωντανά παραδείγματα θάρρους και αντοχής, καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους με τις μαρτυρίες τους: «Καθώς οι σφαίρες περνούσαν ξυστά πάνω από το κεφάλι μας, έπρεπε να πάρουμε γρήγορα μια απόφαση και να τρέξουμε. Χωρίς να ξέρουμε προς τα πού να κινηθούμε, μόνο με το ένστικτό μας και ακολουθώντας τον ανατέλλοντα ήλιο. Μετά από 4,5 ώρες περπάτημα και 24 χιλιόμετρα, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό και με έλλειψη ύπνου για πολλές ώρες, φτάσαμε ασφαλείς σε ένα σημείο. Οι φίλοι μας δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Τις επόμενες μέρες από την δολοφονική επίθεση, προσπαθούσαμε να συνειδητοποιήσουμε όσα είχαμε περάσει και πώς είχαμε καταφέρει να επιζήσουμε, ενώ άλλοι δεν τα κατάφεραν.»

Στο πλαίσιο της επιμνημόσυνης δέησης, οι παριστάμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή, ενώ ο ραβίνος των Αθηνών προσευχήθηκε μεταξύ άλλων για «αληθινή, δίκαιη και διαρκή ειρήνη». Αφού ακούστηκε ο εθνικός ύμνος του Ισραήλ καθώς και ο ελληνικός εθνικός ύμνος, μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης, οι συγκεντρωμένοι κατά την έξοδο τους άναψαν κεριά για τα θύματα, σε ένδειξη συλλογικής μνήμης και θλίψης.


Πηγή: skai.gr



Επεισόδια μετά το τέλος της πορείας υπέρ της Παλαιστίνης - Έγιναν 20 προσαγωγές

 


Ακροαριστερό θράσος!! Έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ την επέτειο της σφαγής

Ένταση επικράτησε μετά το τέλος της προκλητικής πορείας υπέρ της Παλαιστίνης, την ημέρα που Παλαιστίνιοι τρομοκράτες της Χαμάς δολοφόνησαν αθώους ανθρώπους.

Την προκλητική πορεία πραγματοποίησαν εχθές στην Αθήνα διάφορες ακροαριστερές συλλογικότητες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, μια ομάδα ατόμων επιτέθηκε με πέτρες και φωτοβολίδες σε αστυνομικές δυνάμεις στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Πανόρμου, ενώ λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια και έξω από το στάση του μετρό Πανόρμου.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή 20 ατόμων, 16 αντρών και 4 γυναικών.

Τέλος, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στις λεωφόρους Κηφισίας και Κατεχάκη, καθώς ολοκληρώθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχαν εφαρμοστεί λόγω της πορείας διαμαρτυρίας.  









Διαδηλώσεις στα Τίρανα κατά του Έντι Ράμα - Ζητάνε την παραίτηση του

 


Επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας στα Τίρανα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που ζητούσαν την παραίτηση του εκλεκτού της Αλβανικής μαφίας Έντι Ράμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 10 αστυνομικοί και τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) και εκπρόσωπο της αλβανικής αστυνομίας.

Χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος και συγκεντρώθηκαν στην αλβανική πρωτεύουσα, μεταδίδει το AFP. Οι πρώτες συγκρούσεις ξέσπασαν όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό έξω από κυβερνητικά κτίρια, κάνοντας χρήση μολότοφ. Ακολούθως, το πλήθος κατευθύνθηκε στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ράμα, όπου άναψαν φωτιά στην εξωτερική πύλη και έκαψαν μια αφίσα του Έντι Ράμα.

Άλλοι διαδηλωτές προκάλεσαν βανδαλισμούς στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών και σε έναν σταθμό λεωφορείων, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Ράμα και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την Αλβανία σε βουλευτικές εκλογές την επόμενη χρονιά.

«Θα συνεχίσουμε τις ενέργειες πολιτικής ανυπακοής έως ότου παραιτηθεί ο Ράμα», είπε ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Φλαμούρ Νόκα σε δημοσιογράφους.




Το Ισραήλ σκότωσε και τον διοικητή του αρχηγείου της Χεζμπολάχ

 



Οι δυνάμεις του Ισραήλ εξουδετέρωσαν τον Σουχαίλ Χουσεϊν Χουσεϊνί, τον διοικητή του αρχηγείου των τρομοκρατών της Χεζμπολάχ σε έναν βομβαρδισμό στην περιοχή της Βηρυτού, ανέφεραν σε σημερινή ανακοίνωσή τους.

Ο Χουσεϊνί ήταν επικεφαλής του αρχηγείου υλικοτεχνικής υποστήριξης και ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν και τη διανομή των όπλων στις διάφορες μονάδες της Χεζμπολάχ.

Ο Χουσεϊνί «συμμετείχε επίσης στον προϋπολογισμό και τη λογική διαχείριση των πιο ευαίσθητων έργων της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρησιακού σχεδίου για τον πόλεμο», πρόσθεσε. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Χεζμπολάχ.


Γ.Α.



Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό με ορίζοντα δεκαετίας

 


Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη, εβδομαδιαία ανάρτησή του για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου: 

  • Θα ξεκινήσω με το καίριας σημασίας Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης του Έβρου που παρουσιάσαμε με τους συναρμόδιους υπουργούς την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη, προϊόν διαβούλευσης με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Ανακοινώσαμε 19 νέα μέτρα που μαζί με το πρόγραμμα έργων και μελετών από το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης αγγίζουν τα 240 εκ. ευρώ, ενώ συνολικά στον Έβρο διατίθενται 2,83 δισ. ευρώ για την υλοποίηση δεκάδων σημαντικών έργων.
  • Μια άλλη σημαντική εξέλιξη για τον Έβρο -αλλά όχι μόνο- ήταν η εκφόρτωση του πρώτου εμπορικού φορτίου LNG στις εγκαταστάσεις FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Μεταφέρθηκε από την Total για λογαριασμό της Bulgargaz, εγκαινιάζοντας ένα έργο γεωπολιτικής σημασίας που ενισχύει την ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια της χώρας μας. Αυτή η νέα υποδομή θα λειτουργήσει ως ενεργειακή πύλη για την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη.
  • Τη Δευτέρα συνεδρίασε το Υπουργικό μας Συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων, εγκρίναμε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό και Διαρθρωτικό Σχέδιο για την επόμενη τριετία, καθώς και πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε κρίσιμα κοινωνικά πεδία, για τις οποίες και θα σας μιλήσω σε λίγο.
    • Επιτρέψτε μου όμως δύο κουβέντες για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, τη βάση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, που «χτίστηκε» με μια τελείως διαφορετική μεθοδολογία από αυτήν που είχαμε συνηθίσει έως τώρα. Έχοντας τη δυσάρεστη εμπειρία των μνημονίων, γνωρίζουμε καλά πόσο επιβλαβείς ήταν για την οικονομία οι πολιτικές περικοπών που χειροτέρευαν τελικά την ύφεση. Ο νέος αντικυκλικός χαρακτήρας του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Πλαισίου θεραπεύει ακριβώς αυτό: λέει πρακτικά ότι στους καλούς καιρούς πρέπει να βάλουμε ένα όριο στην ετήσια αύξηση δαπανών. Έτσι θα μπορούμε να αποταμιεύουμε στις καλές εποχές και να ξοδεύουμε περισσότερα στην περίπτωση κάποιας εξωγενούς ή εσωτερικής κρίσης. Απλά και νοικοκυρεμένα. Στόχος μας είναι να μένουμε πιστοί σε αυτό το σχέδιο, να συνεχίζουμε να μειώνουμε τη φοροδιαφυγή, να έχουμε υπεραπόδοση εσόδων, ούτως ώστε το πρόγραμμά μας, που έχει ως στόχο την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, να «τρέξει» όλο και πιο γρήγορα.
    • Να έρθω στο εξόχως σοβαρό ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας, ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που απαιτεί δράση σε πολλαπλά επίπεδα. Οι νέες αλλαγές που εισηγήθηκαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη προβλέπουν αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για την παραμέληση των ανηλίκων από τους γονείς τους αλλά και τη χρήση όπλων. Στόχος δεν είναι να πάνε φυλακή τα παιδιά ή οι γονείς, αλλά να λειτουργήσει αποτρεπτικά το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει. Οι μεν οικογένειες να δείξουν μεγαλύτερη επιμέλεια για την ανατροφή των παιδιών τους, ενώ οι συστηματικοί ανήλικοι παραβάτες να συνετίζονται με αναμορφωτικά μέτρα. Η βία των ανηλίκων, προφανώς, δεν αντιμετωπίζεται μόνο με καταστολή, γι' αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και σε άλλα εργαλεία. Θυμίζω την πρωτοβουλία «Stop Bullying», που αφορά το σχολικό περιβάλλον και δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να καταγγέλλουν περιστατικά εκφοβισμού. Αυτή η πρωτοβουλία έχει ήδη αγκαλιαστεί από τις σχολικές κοινότητες με θετικά αποτελέσματα. Επιπλέον, υπερδιπλασιάσαμε τον αριθμό των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, ενώ σύντομα θα θέσουμε σε εφαρμογή μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα για ανήλικους και γονείς, το «Safe Youth», που θα δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και εφήβους, εκτός σχολικού περιβάλλοντος, να ειδοποιούν την αστυνομία εάν νιώσουν ότι η σωματική τους ακεραιότητα απειλείται. Θέλω να τονίσω ότι λειτουργεί η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 που παρέχει συμβουλευτική σε γονείς και παιδιά.
    • Στο Υπουργικό Συμβούλιο η αρμόδια Υπουργός παρουσίασε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό με ορίζοντα δεκαετίας, έως το 2035. Βασικός πρώτος στόχος είναι να αναχαιτίσει τη ραγδαία μείωση γεννήσεων και ταυτόχρονα να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και το βιοτικό επίπεδο κάθε ηλικιακής ομάδας του πληθυσμού, από τους νεότερους έως τους γηραιότερους. Το Σχέδιο διαρθρώνεται σε 5 άξονες: ⁠Ενίσχυση των Γεννήσεων και Στήριξη Οικογένειας, ⁠Ενίσχυση της Απασχόλησης,⁠ ⁠Διαχείριση της Μακροζωίας και της Γήρανσης, Τοπική Ανάπτυξη και Προώθηση Καινοτομίας, Έρευνα και Ενημέρωση των πολιτών. Οι παραπάνω άξονες περιλαμβάνουν πάνω από 100 δράσεις συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ύψους 1 δισ. που έχουμε λάβει ήδη από το 2019, και αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Παράλληλα, στηρίζουμε την ανάδοχη οικογένεια, διπλασιάζοντας το μηνιαίο επίδομα αναδοχής για παιδιά με αναπηρία (στα 750 ευρώ από 375 ευρώ τον μήνα) και αυξάνοντας σημαντικά το αντίστοιχο επίδομα για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης (525 ευρώ από 325 τον μήνα).
    • Με άλλη μία στήριξη θα συνεχίσω και συγκεκριμένα με τη σημαντική ρύθμιση υπέρ των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα τολμηρό σχέδιο που απαλλάσσει πάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς από χρέη, προερχόμενα από «κατακόκκινα» δάνεια, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονταν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Ένα πρόβλημα που αποτελεί κατάλοιπο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Με αυτή τη ρύθμιση, απελευθερώνεται σημαντική υποθηκευμένη γη, ανακουφίζοντας τις παραγωγικές δομές του πρωτογενούς τομέα.
    • Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε ο προγραμματισμός μας για σχεδόν 20.000 προσλήψεις την επόμενη χρονιά, με τις οποίες φτάνουμε τις 111.000 στην πενταετία 2020-2025. Στην πλειονότητά τους οι νέοι διορισμοί θα είναι στο ΕΣΥ, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μαζί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναζητούμε τρόπους να κάνουμε πιο ελκυστική την καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις για τους νέους, καθώς δεν αρκεί μόνο η προμήθεια σύγχρονων οπλικών συστημάτων, αλλά χρειάζεται και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για τη διαχείρισή τους.
  • Η στήριξη των ευάλωτων ομάδων αποτελεί κεντρικό άξονα της κοινωνικής μας πολιτικής, και χαίρομαι που αναγνωρίζεται διεθνώς το έργο που επιτελεί σε αυτόν τον τομέα ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ). Έχει συμπεριληφθεί στους υποψηφίους που προκρίθηκαν στον διαγωνισμό «2024 European Social Services Awards» στην κατηγορία «Collaborative Practice». Ο ΕΜΕΑ διακρίνεται για την καινοτόμα προσέγγισή του, ενισχύοντας τη συνεργασία των κοινωνικών υπηρεσιών για την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων ομάδων. Μπορείτε να ψηφίσετε τον ΕΜΕΑ στην κατηγορία Collaborative Practice μέσω του συνδέσμου: https://essa-eu.org/vote-2024/. Αξίζει την υποστήριξή σας!
  • Τη δημόσια ασφάλεια αφορά και το επόμενο μέτρο. Την Τρίτη ξεκίνησε πιλοτικά η χρήση καμερών στις στολές αστυνομικών των Ομάδων Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων, με στόχο την αποτροπή και καταστολή αξιόποινων πράξεων.Η δοκιμαστική φάση, που θα διαρκέσει 8 ημέρες -έως μεθαύριο δηλαδή- εφαρμόζεται στην εδαφική αρμοδιότητα 7 Τμημάτων Ασφαλείας της Αθήνας, συγκεκριμένα σε Εξάρχεια, Ομόνοια, Κολωνό, Κυψέλη, 'Άγιο Παντελεήμονα, Σύνταγμα και Ακρόπολη.
  • Έχουμε καλά νέα για την απασχόληση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», καταγράφηκε ρεκόρ απασχόλησης το πρώτο 8μηνο του 2024. Το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων σημείωσε την υψηλότερη επίδοση από το 2001 -απ' όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων- έως σήμερα, με σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, αύξηση 6,5% σε σύγκριση με το 2023. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι πάνω από τις μισές (54,11%) είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι την τελευταία πενταετία έχει υποχωρήσει θεαματικά η ανεργία στους νέους έως 24 ετών και στις γυναίκες. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στους νέους τον Αύγουστο ήταν στο 19,4% από 28,3% πέρυσι και 37,6% τον Αύγουστο του 2019, ενώ στις γυναίκες έπεσε στο 11,6% από 15,1% πέρυσι και από 21,8% που ήταν τον Αύγουστο του 2019. Να επισημάνω ότι με τη μείωση πάνω από 60 φόρων αλλά και ασφαλιστικών εισφορών δημιουργούνται ακόμα περισσότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζόμενους. Συνεχίζουμε με στόχο περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, στηρίζοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.
  • Πολλές οι εξελίξεις αυτήν την εβδομάδα στον τομέα των μετακινήσεων, ευχάριστες και για τα δημόσια οικονομικά και για τους πολίτες.
    • Η Βουλή ενέκρινε τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια, με αντίτιμο 3,27 δισ. ευρώ, το υψηλότερο στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ, που θα συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 1,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον αυτού του ποσού, το Δημόσιο θα λαμβάνει περίπου το 7,5% επί των ετήσιων εσόδων του Οδικού Άξονα, καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Όσο για τους πολίτες, τα διόδια μειώνονται από σήμερα, από 2,8 σε 2,5 ευρώ, ενώ τα οχήματα πολιτών με αναπηρία θα απαλλάσσονται πλήρως. Βάσει της συμφωνίας που πετύχαμε, εξασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα των εργαζομένων, ενώ ο νέος παραχωρησιούχος έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την πλήρη συντήρηση και την εύρυθμη λειτουργία αυτής της πολύ σημαντικής για το λεκανοπέδιο οδικής αρτηρίας, ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες.
    • Από την επίσης επιτυχή διαπραγμάτευση για την αναχρηματοδότηση του αυτοκινητόδρομου «Μαλιακός-Κλειδί» στον οδικό άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, το Δημόσιο εξοικονόμησε 16 εκ. ευρώ. Το όφελος αυτό το επιστρέφουμε στην κοινωνία. Από την περασμένη Τρίτη 1η Οκτωβρίου και έως το τέλος του 2024 οι οδηγοί ΙΧ θα πληρώνουν 2,8 ευρώ λιγότερα (13,7 από 16,5 ευρώ) αθροιστικά για τη διέλευση από τους 5 μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς. Ενώ έως το τέλος του 2025, η μείωση θα είναι 3 ευρώ. Για τα βαρέα οχήματα προβλέπεται έκπτωση 5% με τη χρήση πομποδέκτη.
    • Κι άλλα θετικά νέα έρχονται από τον τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Χάρη στους αυξημένους ελέγχους για την εισιτηριοδιαφυγή, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε αύξηση 15% στα έσοδα της εταιρείας στην Αθήνα (14,2 εκ. ευρώ το 2024 από 12,3 εκ. τον Σεπτέμβριο 2023) και αύξηση 32% στους ελέγχους. Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και τα χρήματα από τα πρόστιμα -πάνω από 2,4 εκατ. φέτος- θα δοθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του Μετρό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη. Η υποχρεωτική επιβίβαση στα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ από την πόρτα του οδηγού, αρχικά σε δέκα γραμμές, μέσα σε μόλις μια εβδομάδα σχεδόν διπλασίασε τις επικυρώσεις εισιτηρίων, με αύξηση 46,19% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Το μέτρο σύντομα θα επεκταθεί σε όλες τις γραμμές του ΟΑΣΘ, ενώ θα γίνει και καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού, για να κατανοήσουμε όλες και όλοι ότι η εισιτηριοδιαφυγή πλήττει ένα δημόσιο αγαθό το οποίο μάλιστα είναι προς όφελος των πολλών. Με ικανοποίηση επίσης έμαθα ότι έχει βελτιωθεί η ταχύτητα κυκλοφορίας των λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη με τα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τις εργασίες του Flyover. Ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής, η κυκλοφοριακή κατάσταση σε κεντρικές λεωφόρους της πόλης είναι καλύτερη σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για όσο λιγότερη όχληση κατοίκων και επισκεπτών από ένα αναγκαίο έργο που όταν ολοκληρωθεί θα διευκολύνει αισθητά τις μετακινήσεις σε όλη την περιοχή.
  • Είμαστε περήφανοι για το Ελληνικό Κτηματολόγιο, μια εμβληματική μεταρρύθμιση που η κυβέρνησή μας θα ολοκληρώσει μέχρι το 2025, κλείνοντας μια εκκρεμότητα δεκαετιών. To νομοσχέδιο, που προσθέτει σημαντικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή του, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, αν και δυστυχώς η αντιπολίτευση, για μια ακόμη αφορά, αρνήθηκε να στηρίξει μια θεσμική τομή. Μια θεσμική τομή με οφέλη στην οικονομία, στην αγορά κατοικίας, στο περιβάλλον, που θα βάλει πολεοδομική τάξη σε όλη τη χώρα, θα επιτρέψει στους ψηφιακούς χάρτες να συμβάλλουν με μεγαλύτερη ακρίβεια στην προστασία δασικών περιοχών, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.
  • Την εβδομάδα αυτή πραγματοποιήθηκε και μια ακόμα σημαντική αποκρατικοποίηση, η 11η από τον Ιούνιο του 2023, αυτή της Εθνικής Τράπεζας κατά 10%. Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, αποτελώντας σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, η διεθνής προσφορά -με τη συμμετοχή παγκόσμιας κλάσης θεσμικών επενδυτών- υπερκαλύφθηκε κατά 12 φορές και η συνολική κατά 11 φορές. Αυτή η επίδοση αποτελεί νέο ρεκόρ για τον τραπεζικό κλάδο στην ελληνική αγορά, με την τιμή διάθεσης των μετοχών να διαμορφώνεται 42% υψηλότερα από την έκδοση του Νοεμβρίου. Με την αποκρατικοποίηση αυτή έχουμε σημειώσει ρεκόρ τόσο στο πλήθος των αποκρατικοποιήσεων που έγιναν, όσο και στα έσοδα που εξασφάλισε το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία ξεπερνούν τα 7,8 δισ. ευρώ τους τελευταίους 15 μήνες.
  • Πριν 2 εβδομάδες σας είχα πει για τον νέο Δικαστικό Χάρτη και για την επιμόρφωση περίπου 950 Ειρηνοδικών που θα στελεχώσουν την καινούργια πρωτοβάθμια ενοποιημένη δομή απονομής δικαιοσύνης. Αυτή λοιπόν ξεκίνησε χωρίς προβλήματα, με θεσμική πληρότητα και άψογη οργάνωση όπως πληροφορήθηκα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα επιμόρφωσης εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών -τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό δικαιικό χώρο- το οποίο υλοποιείται από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, προσδίδοντας σημαντική ποιοτική υπεραξία στη δικαιοσύνη.
  • Κλείνω με μια ακόμη θετική είδηση που πιστοποιεί το άνοιγμα της Ελλάδας στον ακαδημαϊκό κόσμο. Το Global Center του Πανεπιστημίου Columbia ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Αθήνα, με αντικείμενο τον διάλογο και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την από κοινού αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, η δημόσια υγεία και η καινοτομία. Πρόκειται για το δέκατο Διεθνές Κέντρο του Columbia, το οποίο επέλεξε την Αθήνα ως έναν ζωτικό κόσμο μεγάλης πνευματικής και ερευνητικής αξίας που θα ενισχύσει τον δεσμό του κορυφαίου ιδρύματος με τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την καινοτομία και την επιστήμη. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε και άλλα κορυφαία ιδρύματα για επιστημονικές συνέργειες με τα εξαιρετικά ελληνικά πανεπιστήμια.


Μητσοτάκης: Με την Αττική Οδό συμπληρώθηκε μια «11άδα» αποκρατικοποιήσεων με οφέλη άνω των 7,8 δισ. ευρώ


 

Για τη νέα σύμβαση με την Αττική Οδό, το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων που έχουν ολοκληρωθεί από το 2023 και τα έσοδα υπέρ του Δημοσίου τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτηση στο Facebook.

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «χαμηλότερες χρεώσεις», «υψηλότερα φορολογικά έσοδα» και «καλύτερες υπηρεσίες» για όλους.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Την περασμένη εβδομάδα κυρώσαμε από τη Βουλή τη νέα σύμβαση για την Αττική Οδό συμπληρώνοντας μία «11άδα» αποκρατικοποιήσεων από τις εκλογές του 2023, με συνολικά έσοδα υπέρ του δημοσίου που φτάνουν τα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να αναδείξω ότι τελικά οι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις λειτουργούν όχι μόνο προς όφελος των δημόσιων οικονομικών, αλλά κάνουν και τη ζωή καλύτερη για όλους τους πολίτες! Και αυτό γιατί σημαίνουν χαμηλότερες χρεώσεις:

Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν την Αττική Οδό καταλαβαίνουν ήδη τη διαφορά. Από την Κυριακή καταβάλλουν διόδια 2,5 ευρώ από 2,8 ευρώ, ενώ τα ΙΧ που μεταφέρουν συμπολίτες μας με αναπηρία, όπως και τα βανάκια για ΑΜΕΑ, απαλλάσσονται από κάθε πληρωμή.

Σημαίνουν χαμηλότερο χρέος και υψηλότερα φορολογικά έσοδα: Με τη νέα σύμβαση το δημόσιο εισέπραξε το ποσό-ρεκόρ των 3,27 δισεκατομμυρίων, που μειώνει αυτόματα το δημόσιο χρέος κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, ενώ κάθε χρόνο θα λαμβάνει μέρος των εσόδων του παραχωρησιούχου.

Αν πάμε όμως και στη μεγάλη εικόνα, και εκεί θα διαπιστώσουμε ότι κάθε μελετημένη κίνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία.

Σημαίνει καλύτερες υπηρεσίες για όλους: Η συμμετοχή επενδυτών σε λιμάνια και περιφερειακά αεροδρόμια βελτιώνει ριζικά τις υποδομές, αναβαθμίζει τις τουριστικές μας υπηρεσίες, ανοίγει νέους ορίζοντες για κάθε περιοχή, προς όφελος της απασχόλησης και των τοπικών κοινωνιών.

Σημαίνει αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό: Οι μεταρρυθμιστικές μας πρωτοβουλίες στον τραπεζικό τομέα φέρνουν νέα κεφάλαια και επενδυτές, πιστοποιούν την αναβάθμιση της οικονομίας μας και υλοποιούνται προς όφελος των Ελλήνων φορολογουμένων, που πλήρωσαν ακριβά στο πρόσφατο παρελθόν τυχοδιωκτισμούς και πειράματα.

Συνολικά, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που υλοποιούμε, προτάσσει τον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα με θετικό αποτύπωμα για τη χώρα. Φέρνει καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, περισσότερες επενδύσεις, αξιόπιστες υποδομές ιδίως στην περιφέρεια, και λιγότερα βάρη για τις επόμενες γενιές μέσα από τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους.


Kyriakos Mitsotakis
16 ώρες πριν

Την περασμένη εβδομάδα κυρώσαμε από τη Βουλή τη νέα σύμβαση για την Αττική Οδό συμπληρώνοντας μία «11άδα» αποκρατικοποιήσεων από τις εκλογές του 2023, με συνολικά έσοδα υπέρ του δημοσίου που φτάνουν τα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να αναδείξω ότι τελικά οι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις λειτουργούν όχι μόνο προς όφελος των δημόσιων οικονομικών, αλλά κάνουν και τη ζωή καλύτερη για όλους τους πολίτες!

Και αυτό γιατί σημαίνουν χαμηλότερες χρεώσεις: Οι ...

Δείτε περισσότερα