Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Ένα έκτρωμα η παραλιακή του δήμου Αλίμου από σάπια αυτοκίνητα με ευθύνη του δημάρχου

 


Αθλιότητες και καραγκιοζιλίκια με θύματα πολίτες που θέλουν να πάρουν μιά ανάσα δίπλα στην θάλασσα και σίγουρα δεν θα πάνε στον Άλιμο.

Η κόντρα του δημάρχου Αλίμου με τους μαγαζάτορες της περιοχής έχει θύματα τον κόσμο και μόνο αυτούς, αντικρίζοντας τα σαπάκια που έχει τοποθετήσει ο δήμος.

Στην παράλια Αλίμου, βρίσκεται αντιπαράθεση σε εξέλιξη, που κρατάει χρόνια τώρα, μεταξύ του δήμου, με το παραλιακό Penarrubia.

Ο Δήμος σκέφτηκε το καραγκιοζιλίκι να επιστρατεύσει τα παλαιά και εγκαταλελειμμένα οχήματά του, για να κάνει ζημιά στο μαγαζί σε βάρος των πολιτών που επισκέπτονται την περιοχή. 

Γερανοί με εντολή του δημάρχου μετέφεραν, παλαιά αυτοκίνητα και λεωφορεία, και τα πάρκαραν ακριβώς μπροστά από το παραλιακό κατάστημα, πάνω στο γκαζόν, κάνοντας την περιοχή έκτρωμα και για να κόψουν την θέα στην θάλασσα από τους πολίτες! 

Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, έγιναν μηνύσεις, και τα συνεργεία που με εντολή του Δήμου τοποθετούσαν να παλαιά οχήματα, κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα.




Η επιχείρηση «καταστρέψτε τη θέα» είναι ξεκάθαρα ιδέα του δημάρχου Αλίμου και σε καμία περίπτωση δεν φταίει ο κόσμος που επισκέπτεται την περιοχή. Έτσι, οι πελάτες του παραλιακού εστιατορίου-καφέ, αντί για τη θάλασσα και τον Σαρωνικό κόλπο, βλέπουν πλέον αναγκαστικά τα παλαιά οχήματα του δημάρχου Αλίμου.

Εννοείται ότι έχει προκληθεί ρύπανση του παραλιακού μετώπου, η οποία είναι ποινικό αδίκημα, και σίγουρα εάν κάποιος πέσει πάνω σε αυτά τα σαπάκια θα υπάρξει και πρόβλημα στην υγεία τους από την σκουριά.

Η αντιπαράθεση μεταξύ συγκεκριμένων παραλιακών κέντρων και του δημάρχου κρατάει χρόνια, με τον δήμαρχο να έχει, όπως λέει, στόχο να καθαρίσει το παραλιακό μέτωπο, και τους επιχειρηματίες να τονίζουν ότι ο χώρος ανήκει στην ΕΤΑΔ, και να καταγγέλουν τον δήμαρχο για εξυπηρέτηση συμφερόντων άλλων επιχειρηματιών.



Δεν κρύβεται ο Απόστολος Γκλέτσος: «Πάντα με προσέγγιζε ερωτικά το αντρικό φύλο»


 


Η παλαιότερη δήλωση του Απόστολου Γκλέτσου, «το ψάρι ψήνεται και από τις τις δύο πλευρές», δεν ήταν τυχαία, φάνηκε ότι εξομολογείται και απελευθερώνεται από κάτι ότι έκρυβε χρόνια μέσα του "με την καλή έννοια" το μέσα του.

Σε συνέντευξη του Απόστολος Γκλέτσος στο περιοδικό "Λοιπόν", έκανε για ακόμα μία φορά σαφές για τον ίδιο ότι «το ψάρι ψήνεται και από τις τις δύο πλευρές»

Ο Απόστολος Γκλέτσος μάλιστα τόνισε πως όσο αυτή η δήλωση εξακολουθεί να σχολιάζεται, τόσο η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δε θα καταφέρει να βρει την ησυχία της,

Και δήλωσε πώς: «Όσο συζητιέται αυτή η δήλωση, τόσο η ΛΑΟΤΚΙ κοινότητα δεν θα βρει την ησυχία της. Στην Ελλάδα θα είμαστε πάντα μια κομπλεξική επαρχία. Όταν θα σταματήσουν να συζητιούνται αυτές οι δηλώσεις, τότε θα γίνουμε πρωτεύουσα. Ακόμη είμαστε το χωριό, το κομπλεξικό, που κρυβόμαστε πίσω από την κουρτίνα και τραβάμε τα παραθυρόφυλλα. Ήμουν δήμαρχος τότε και μάθαινα διάφορα. Στη Στυλίδα η δήλωσή μου αυτή πέρασε με τον καλύτερο τρόπο. Ήταν μια πατρική και ιερή δήλωση» είπε χαρακτηριστικά ο απελευθερωμένος Απόστολος Γκλέτσος, που δεν κρύβει πλέον τις επιθυμίες του.

«Ήμουν μεγάλος όταν έκανα αυτή τη δήλωση, ήμουν 55 χρονών. Πάντα με προσέγγιζε εμένα το αντρικό φύλο, δεν άλλαξε κάτι» είπε ο Απόστολος Γκλέτσος.

Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε αυτό που δήλωσε πρόσφατα «Δεν έχω κλάψει για γυναίκες αλλά για άντρες»!!



Βρήκαν φωτογραφία του δολοφονημένου στο κινητό του και κάνει προκλητικά ότι δεν τον ξέρει

 


Το θράσος των σκληρών κακοποιών είναι γνωστό, ειδικά των αποφασισμένων αδίστακτων εκτελεστών.

Ο 44χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του τοπογράφου, Παναγιώτη Στάθη στο Ψυχικό φέρεται να επιμένει ότι το θύμα του ήταν άγνωστο, αδιαφορώντας ότι στο κινητό του βρέθηκε φωτογραφία του θύματος, η οποία μάλιστα έχει τραβηχτεί στη Μύκονο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τα όσα ισχυρίστηκε στην απολογία του ο συλληφθείς έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα στο κινητό του.

Ο 44χρονος και δεν λέει ποιος του έδωσε την εντολή, και προκλητικά επιμένει ότι όχι μόνο δεν γνώριζε τον Παναγιώτη Στάθη, αλλά του ήταν και τελείως άγνωστος. Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μερικές ημέρες, στο κινητό του βρέθηκε φωτογραφία του θύματος η οποία δείχνει τον Παναγιώτη Στάθη να κάθεται σε καφετέρια στη Μύκονο.

Η ανάκριση εστίασε στα δύο ταξίδια στο νησί των ανέμων του 44χρονου, την 25η Μαρτίου και το Πάσχα και φυσικά ρωτήθηκε για τον γνωστό μεσίτη και τις συναντήσεις τους. «Καθαρά επαγγελματικές» ισχυρίστηκε, τις οποίες απέδωσε στο γεγονός ότι έψαχνε με τη σύντροφό μου να βρουν χώρο στο νησί για κέντρο αισθητικής.

«Ο σκοπός της γνωριμίας μας ήταν επιχειρηματικός. Αυτός ασχολείται με real estate και κατόπιν αιτήματός μας μάς έδειξε κάποιους χώρους στη Μύκονο για κέντρο αισθητικής παράλληλα με το γυμναστήριο που επιθυμούσαμε να ανοίξουμε. Ενδιαφερόμασταν για ενοικίαση χώρου. Συναντηθήκαμε δύο φορές. Δεν μας έκανε ποτέ αναφορά για τον Π. Στάθη. Αυτός είναι μεσίτης, δεν θα μου ανέφερε ποτέ τις γνωριμίες του με τους ιδιοκτήτες των χώρων. Σαν πρόσωπο και φυσιογνωμία ο Στάθης μου ήταν άγνωστος», φέρεται να είπε ο 44χρονος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού.

Ο 44χρονος, που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, δεν αποκλείεται να δώσει συμπληρωματική απολογία, και είναι θέμα χρόνου να συλληφθεί αυτός που έδωσε την εντολή για να του κάνει παρέα στις φυλακές.




Στην Λευκωσία ο θίασος Κασσελάκη με νούμερα Αποστολάκη - Τζάκρη - Δούρου - Κασιμάτη

 


Στην Κύπρο βρίσκεται από σήμερα ο τυχοδιώκτης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με τα νούμερα του θιάσου.

Ο Κασσελάκης παρακολούθησε από κοντά την αναμετρήση Ομόνοια-ΑΕΚ, πίνοντας μπύρα μαζί με το ναύαρχο Αποστολάκη, τη Ρένα Δούρου και την Θεοδώρα Τζάκρη, ντυμένη και πάλι καναρίνι. 

Για να μην αδικήσουμε πρώτα νούμερα του θιάσου είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης και φυσικά η Θεοδώρα Τζάκρη που είναι ένας θηλυκός Πολάκης.

Με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή και κατοχή.






Επιχειρησιακή δράση στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα


 


Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε, πρωινές ώρες την 16-7-2024, ειδική επιχειρησιακή δράση στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού, της Ο.Π.Κ.Ε. και αστυνομικού σκύλου.

Διενεργήθηκαν έρευνες σε -15- κελιά, παρουσία δικαστικού λειτουργού, ενώ ελέγχθησαν συνολικά -52- κρατούμενοι.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

λάμα 17 εκ.,

αυτοσχέδιος γάντζος,

λάμπα με ενσωματωμένη βίδα και

-4- κυρτά καρφιά – αυτοσχέδια σουβλιά.

Βρέθηκαν επιπλέον -15- κινητά τηλέφωνα, ακουστικά και το χρηματικό ποσό των -50- ευρώ, τα οποία παραδόθηκαν στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους για τις περαιτέρω δικές τους ενέργειες.

Σε βάρος -7- αλλοδαπών έγκλειστων στο Κατάστημα Κράτησης σχηματίστηκε δικογραφία, για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.



Παγκόσμιο «μπλακ άουτ» λόγω προβλήματος της Microsoft


 

Παγκόσμιο τεχνικό πρόγραμμα σε σύστημα πληροφορικής της Microsoft επηρεάζει τη λειτουργία επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Τουρκία. 

Μεγάλες τράπεζες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μεγάλα προβλήματα στα ψηφιακά τους συστήματα.

Και αυτό λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάποια συστήματα της Μicrosoft.

Aεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, μεγάλα ΜΜΕ όπως το βρετανικό Sky News, σιδηροδρομικές και άλλες μικρότερες εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα στα συστήματά τους.

Καθηλώνονται τα αεροπλάνα των United, Delta και American Airlines

Η United, η Delta και η American Airlines - οι οποίες εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες - εξέδωσαν «παγκόσμια στάση εδάφους» για όλες τις πτήσεις τους.

Οι πτήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα θα συνεχιστούν, αλλά καμία άλλη πτήση δεν θα απογειωθεί προς το παρόν.

Η FAA κάλεσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να ενημερώσουν τους πιλότους που βρίσκονται στον αέρα ότι οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν επί του παρόντος προβλήματα επικοινωνίας. Καμία πτήση της American, της United ή της Delta δεν θα απογειωθεί.

H Ryanair αναφέρει ότι αντιμετωπίζει «πιθανές διαταραχές σε όλο το δίκτυο» - οι οποίες, όπως λέει, οφείλονται σε διακοπή λειτουργίας από τρίτο μέρος .

Η αεροπορική εταιρεία συμβουλεύει όσους ταξιδεύουν σήμερα να ελέγχουν την εφαρμογή της Ryanair για ενημερώσεις σχετικά με την πτήση τους.

Η Microsoft, τα συστήματα της οποίας φαίνεται ότι είναι αυτά που έχουν υποστεί το πρόβλημα με συνέπεια την κατάρρευση των συστημάτων τραπεζών, αεροπορικών, σιδηροδρομικών εταιρειών κλπ παγκοσμίως, δηλώνει ότι λαμβάνει «μέτρα», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Αναφέρει ακόμη ότι η διακοπή λειτουργίας της ξεκίνησε περίπου στις 18:00 ET.

Η εταιρεία λέει ότι διερευνά ζητήματα με τις υπηρεσίες cloud στις ΗΠΑ και ένα ζήτημα που επηρεάζει αρκετές από τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της.

Αρκετά αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες έχουν αναφέρει προβλήματα με τα συστήματα πληροφορικής τους, αναφέρει το BBC.

"Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης", αναφέρει η Microsoft σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Προβλήματα σε όλο τον κόσμο και σε διάφορες εταιρείες

Το αεροδρόμιο του Βερολίνου δημοσίευσε στο Χ την αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας ως τις 11:00 ώρα Ελλάδας λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα πληροφορικής.

Νωρίτερα η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή της στο Χ ενημέρωσε τους επιβάτες ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στο check -in λόγω τεχνικού προβλήματος.

Τεχνική βλάβη στο σύστημα πληροφορικής επηρεάζει τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων και εταιρειών σε πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Τουρκία και η Ισπανία.

Στην Ισπανία, έχει αναφερθεί «συμβάν» σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

«Εργαζόμαστε για να το λύσουμε το συντομότερο δυνατό. Εν τω μεταξύ, οι λειτουργίες συνεχίζονται με χειροκίνητα συστήματα», αναφέρει ο ισπανικός αερολιμενάρχης.

Επεσε το βρετανικό Sky News!

Το βρετανικό Sky News, ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, δεν μπορούσε σήμερα να εκπέμψει το πρόγραμμά του.

«Το Sky News δεν είναι σε θέση να μεταδώσει απευθείας τηλεοπτικό πρόγραμμα σήμερα το πρωί, δηλώνοντας αυτή τη στιγμή στους τηλεθεατές ότι ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση», δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του δικτύου Ντέβιντ Ρόουντζ στην πλατφόρμα Χ.

Προβλήματα και στο Associated Press

To Associated Press ενημέρωσε πως αντιμετωπίζει επί του παρόντος διακοπές στις υπηρεσίες του και γι αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την προβολή του διαθέσιμου περιεχομένου.

«Διερευνούμε την πηγή και θα σας ενημερώσουμε, όταν επιλυθεί το πρόβλημα ή αν χρειαστεί να κάνετε κάποια ενέργεια από μέρους σας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Προβλήματα και στη λειτουργία ενημέρωσης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου συγκαταλέγεται μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την παγκόσμια διακοπή λειτουργίας των συστημάτων πληροφορικής σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα αντιμετωπίζει προβλήματα κάποιο κανάλι του που μεταδίδει ειδήσεις και χρηματιστηριακά νέα.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του χρηματιστηρίου νωρίς σήμερα το πρωί αναφέρεται ότι διερευνάται τεχνικό ζήτημα.

Η ανακοίνωση ανέφερε: «Η υπηρεσία ειδήσεων RNS αντιμετωπίζει επί του παρόντος ένα παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα 3ου μέρους, το οποίο εμποδίζει τη δημοσίευση ειδήσεων στη διεύθυνση www.londonstockexchange.com. Οι τεχνικές ομάδες εργάζονται για την αποκατάσταση της υπηρεσίας. Άλλες υπηρεσίες σε ολόκληρο τον Όμιλο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά».

Προβλήματα και στα δρομολόγια των τρένων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα τρένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και γι αυτό ενημέρωσαν τους επιβάτες ότι πρέπει να αναμένουν καθυστερήσεις.

Οι Southern, Thameslink, Gatwick Express και Great Northern - και οι τέσσερις εταιρείες της Govia Thameslink Railway - δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα διαγράμματα των δρομολογίων σε ορισμένες τοποθεσίες, γεγονός που οδηγεί σε πιθανές βραχυπρόθεσμες ακυρώσεις, ιδίως στα δίκτυα Thameslink και Great Northern.

«Επιπλέον, επηρεάζονται και άλλα βασικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών μας για τις πληροφορίες των επιβατών σε πραγματικό χρόνο.

Θα παρέχουμε πρόσθετες ενημερώσεις όταν μπορούμε».

Εκτός δικτύου σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας στην Αγγλία

Την ίδια ώρα, σύστημα κρατήσεων του τομέα υγείας που χρησιμοποιείται από γιατρούς στην Αγγλία βρίσκεται εκτός δικτύου, αναφέρουν σε αναρτήσεις τους σήμερα στην πλατφόρμα X υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Εκτεταμένα προβλήματα στην Αυστραλία

"Ευρείας κλίμακας τεχνική βλάβη" επηρεάζει δεκάδες επιχειρήσεις στην Αυστραλία -- από τράπεζες, εταιρίες τηλεπικοινωνιών ως μέσα ενημέρωσης-- και φαίνεται πως συνδέεται με προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, δήλωσε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, η βλάβη επηρεάζει πολλές τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

"Έχω ενημερωθεί για μια μεγάλης κλίμακας τεχνική βλάβη που επηρεάζει αριθμό επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε όλη την Αυστραλία σήμερα το απόγευμα", επεσήμανε μέσω Χ η Μισέλ ΜακΓκίνες, της αυστραλιανής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας.

"Οι τρέχουσες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η βλάβη αυτή συνδέεται με τεχνικό πρόβλημα της πλατφόρμας λογισμικού που χρησιμοποιούν οι εταιρείες που έχουν επηρεαστεί", πρόσθεσε η ίδια.

Εξάλλου η ΜακΓκίνες τόνισε ότι "δεν υπάρχουν πληροφορίες που να υπονοούν ότι πρόκειται για περιστατικό συνδεόμενο με την κυβερνοασφάλεια".

Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ABC ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει "μεγάλη τεχνική βλάβη", χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Από την πλευρά της, η Crowdstrike αναφέρει σε προηχογραφημένο μήνυμά της ότι είναι ενήμερη για αναφορές περί προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft που συνδέονται με τον αισθητήρα της Falcon.

Προβλήματα και στην Ολλανδία

Το αεροδρόμιο Σίπχολ στην Ολλανδία --ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης- ανέφερε ότι έχει επίσης επηρεαστεί από την παγκόσμια τεχνική βλάβη, σημειώνοντας ότι οι επιβάτες που είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν σήμερα θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την αεροπορική τους εταιρεία.

«"Η βλάβη έχει επηρεάσει τις πτήσεις από και προς το Σίπχολ», εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου, προσθέτοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσες πτήσεις αφορά το πρόβλημα.


με πληροφορίες από το iefimerida.gr



Η Τουρκία δείχνει το βάρβαρο πρόσωπο της : Νομοσχέδιο προβλέπει τη θανάτωση αδέσποτων σκύλων

 



Την έντονη αντίδραση φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών προκαλεί το νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς έγκριση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη διαχείριση του μεγάλου πληθυσμού αδέσποτων σκύλων της χώρας.

Οι υποστηρικτές των ζώων φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκτεταμένη θανάτωση των ζώων.

Το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο από το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρνει αντιμέτωπες ομάδες που υποστηρίζουν ασφαλέστερους δρόμους απαλλαγμένους από τα άγρια σκυλιά με τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων να κάνουν λόγο για σφαγή και να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων ξεκίνησε εν μέσω σφοδρών εντάσεων και η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής διήρκεσε σχεδόν χωρίς διάλειμμα 18 ώρες, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Τελικά υπερψηφίστηκαν τα τρία πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου και η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου της Τουρκίας για τα αδέσποτα σκυλιά

Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε στην Εθνοσυνέλευση από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα υποχρεώνει στους δήμους να απομακρύνουν τους αδέσποτους σκύλους από τους δρόμους και να τους κρατούν σε καταφύγια μέχρι να υιοθετηθούν. Στα «επιθετικά» σκυλιά ή όσα έχουν μη θεραπεύσιμες ασθένειες θα γίνεται «ευθανασία», όπως και σε όσα δεν υιοθετούνται. Το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης από όλους τους δήμους να δαπανούν τουλάχιστον το 0,3% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για υπηρεσίες αποκατάστασης ζώων και την κατασκευή καταφυγίων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι δήμοι πρέπει να στειρώνουν και να εμβολιάζουν όλους τους σκύλους του δρόμου και να τους αφήνουν εκεί όπου βρέθηκαν μετά τη θεραπεία και όχι να θανατώνουν τα ζώα. Σήμερα υπάρχουν 322 καταφύγια ζώων με δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 105.000 σκύλων.

Ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει ότι περίπου 4 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι περιφέρονται στους δρόμους και τις αγροτικές περιοχές της Τουρκίας. Ενώ πολλά από αυτά είναι ζώα ήρεμα και εξοικειωμένα να ζουν με τους ανθρώπους, ενίοτε παρατηρείται το φαινόμενο να συγκροτούν αγέλες και αρκετοί άνθρωποι έχουν δεχθεί επιθέσεις.

«Η πρακτική να "πιάνουμε" τα ζώα, να τα στειρώνουμε, να τα εμβολιάζουμε και να τα αφήνουμε πίσω στους δρόμους δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες μας και προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και παιδιών μας» δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση ο Χαρούν Μέρτογλου, βουλευτής του κυβερνώντος AKP. Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται τα ισλαμιστικά και εθνικιστικά κόμματα.

Αντιδράσεις στην τουρκική αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και το φιλοκουρδικό Kόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) συντάσσονται με τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων που υποστηρίζουν ότι η μαζική στείρωση θα ήταν μια πιο ανθρώπινη λύση για τον αυξανόμενο αριθμό σκύλων στους δρόμους. Οι βουλευτές είπαν ότι η αιτία για τους θανάτους παιδιών από εξαγριωμένες αγέλες σκύλων είναι η κυβέρνηση, η οποία δεν είχε εφαρμόσει τον σχετικό νόμο στην πράξη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα πνεύματα οξύνθηκαν και αποφασίστηκε η αλλαγή της αίθουσας συνεδριάσεων, η οποία ούτως ή άλλως ήταν πολύ μικρή. Οι εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων παρακολούθησαν τη συνεδρίαση από την οθόνη στο διάδρομο του Κοινοβουλίου, καθώς δεν τους επετράπη η είσοδος. Την ίδια ώρα, η παρουσία εντός της αίθουσας των οικογενειών των θυμάτων από επιθέσεις σκύλων και των εκπροσώπων της «Πλατφόρμας για Ασφαλείς Δρόμους», που τάσσονται υπέρ του σχεδίου νόμου, προκάλεσε επιπλέον εντάσεις.

Mετά τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο, οι περισσότερες μεγάλες πόλεις έχουν δημάρχους του CHP και τίθεται τώρα το ερώτημα αν οι δήμαρχοι αυτοί θα εφαρμόσουν τον νόμο που προωθεί η κυβέρνηση.


ΑΠΕ - ΜΠΕ



Τα οφέλη από τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας


 

Η συμφωνία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, θα κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση.

Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνεται ότι η λύση στην οποία κατέληξε το ΤΧΣ ήταν η βέλτιστη καθώς, πρώτον, οδηγεί σε μια σειρά από οφέλη, δεύτερον αποτρέπει ζημιές και τρίτον, δεν υπήρχε εναλλακτικό σενάριο.

Τα οφέλη που επέρχονται και τις ζημίες που αποφεύχθηκαν, περιγράφει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε επιστολή του (16-7-2024) προς το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ.

Συγκεκριμένα:


Α. Οι ζημιές που αποφεύχθηκαν με την υπογραφή της συμφωνίας

Η επιστολή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα περιγράφει την κατάσταση των δύο τραπεζών και αναλύει τις επιπτώσεις στην περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει:


-Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Μαρτίου 2024) ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων της Attica Bank είναι 61,5% και της Παγκρήτιας 53,5%, έναντι 5% που είναι ο αντίστοιχος δείκτης για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Για την ίδια ημερομηνία οι δύο τράπεζες διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 14,3% για την Attica Bank και 12,6% για την Παγκρήτια, έναντι 19,1% για τις τέσσερις συστημικές.


-Το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας θα είχε μια σειρά από πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες. Ειδικότερα:


•Σήμερα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας συνολικά για τις δύο τράπεζες υπολείπονται κατά 106 εκατ. ευρώ των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων και σε κάθε περίπτωση δεν επαρκούν για να επιλυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα ήταν αδύνατη χωρίς την ολοκλήρωση της συμφωνίας.


•Δεδομένης της ευάλωτης οικονομικής κατάστασης των δυο τραπεζών θα ήταν εξαιρετικά πιθανό το σενάριο σημαντικής εκροής καταθέσεων στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας. Αυτό θα οδηγούσε νομοτελειακά στην κατάρρευσή τους καθώς δεν θα είχαν πρόσβαση σε δανεισμό από την ΕΚΤ, ενώ δεν διαθέτουν επαρκή ρευστά διαθέσιμα για την κάλυψη ακραίων εκροών καταθέσεων. Παρά το σχετικά χαμηλό μέγεθος των 2 τραπεζών τυχόν κατάρρευσή τους θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.


Συγκεκριμένα:


Καμία από τις 2 τράπεζες δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του ν. 4261.2014 περί μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να μεταβιβασθεί το σύνολο των καταθέσεων σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα και οι μη καλυμμένες καταθέσεις θα χάνονταν. Με στοιχεία 31.3.2024 οι μη εγγυημένες καταθέσεις είναι 909 εκατ. για την Attica Bank και 726 εκατ. για την Παγκρήτια. Άρα θα υπήρχε απώλεια αποταμιεύσεων πάνω από 1,6 δισ. ευρώ.


Καθώς οι καταθέσεις αυτές αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στο σενάριο αυτό θα προέκυπτε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς το «κούρεμα» των καταθέσεων θα είχε πιθανότατα μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση του χρέους τους. Επισημαίνεται ότι μεταξύ των μεγαλύτερων καταθετών των δύο τραπεζών βρίσκονται και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου οι οποίοι θα υφίσταντο τις σχετικές συνέπειες.


Θα υπήρχαν δευτερογενείς επιπτώσεις στις σημαντικές τράπεζες μέσω αυξημένων εισφορών προς το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Συγκεκριμένα το ΤΕΚΕ θα εξαντλούσε τα διαθέσιμά του μόνο για την πληρωμή των καλυμμένων καταθέσεων της Τράπεζας Αττικής (1,8 δισ. ευρώ). Άρα θα έπρεπε να αντλήσει από τις άλλες τράπεζες κεφάλαια για την πληρωμή των καλυμμένων καταθέσεων της Παγκρήτιας (1,7 δισ. ευρώ) και πρόσθετα κεφάλαια προκειμένου να έφθανε εντός τετραετίας το στόχο του 0,8% επί των καλυμμένων καταθέσεων (περίπου 1,1 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, τα οποία θα επιβάρυναν τις υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες.


Η υφιστάμενη αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Attica Bank θα εκμηδενιζόταν.


Καθώς θα είναι η πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης που θα «κουρεύονταν» καταθέσεις στην χώρα μας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη των αποταμιευτών και θα ήταν πιθανό να βλέπαμε «bank run» (μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων) σε λιγότερο σημαντικές ή «ευάλωτες» τράπεζες, χωρίς να μπορούσαν να αποκλειστούν επιπτώσεις και στην ρευστότητα των σημαντικών τραπεζών.


Η αναταραχή που θα είχε προκληθεί στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα είχε επιπτώσεις στη διάθεση του υφιστάμενου ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, καθώς και στην πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίων.


Πέρα από τις επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνεται ακόμη ότι :


-Η κεφαλαιακή κατάρρευση δύο τραπεζών θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στην επενδυτική εμπιστοσύνη η οποία ανακτάται με μεγάλη προσπάθεια, βήμα – βήμα τα τελευταία πέντε χρόνια.


-Το «κούρεμα» των καταθέσεων που αποφεύχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης θα συνέβαινε τώρα και θα προκαλούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, την εθνική οικονομία και την εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.


Β. Τα οφέλη της συμφωνίας

Στα βασικά οφέλη που απορρέουν από τη συμφωνία περιλαμβάνονται:


–Η εξουδετέρωση της απειλής για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, για πιθανό «κούρεμα» καταθέσεων και για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης.


–Η ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος καταθετών και δανειοληπτών. Ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας που δημιουργείται δίπλα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την τόνωση του ανταγωνισμού σε επίπεδο καταθέσεων, χορηγήσεων, προμηθειών κ.α. στον τραπεζικό τομέα. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργούν όπως είναι γνωστό οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να δίνουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, μειώθηκαν κατά 50% οι προμήθειες για συναλλαγές μικρού ύψους και θεσπίστηκε το αφορολόγητο για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.


–Η δημιουργία μιας νέας τράπεζας με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που περιορίζονται κάτω από το 3%, δηλαδή σε επίπεδο αντίστοιχο με το μέσο όρο της ευρωζώνης και χαμηλότερο από τον αντίστοιχο δείκτη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δίχως αναβαλλόμενο φόρο. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το συνολικό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που λαμβάνουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης.


–Η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος καθώς το ΤΧΣ αφενός προστατεύει την αξία της συμμετοχής του (480 εκατ.) στην Τράπεζα Αττικής, που αποκτά πλέον θετικές αποδόσεις (θετικό IRR), τη στιγμή που θα είχε μηδενική αξία σε περίπτωση μη επίτευξης της συμφωνίας, ενώ αφετέρου θα διατηρήσει ισχυρή μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα που έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.


Ανάλογες επισημάνσεις διατυπώνει στην επιστολή του ο διοικητής της ΤτΕ, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση του ανταγωνισμού αναμένεται να έχει θετική επίδραση στο κόστος και την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών, καθώς και ότι η εξυγίανση των ισολογισμών των δυο τραπεζών θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Γ. Η διερεύνηση πιθανού διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος και η λύση που επελέγη

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι αποτέλεσμα:


-Των διαπραγματεύσεων του ΤΧΣ με τους ιδιώτες επενδυτές, μετόχους των δύο τραπεζών (Thrivest κ.α.) και


-Της διερεύνησης που έγινε από την διεθνή επενδυτική τράπεζα JP Morgan (με εντολή του ΤΧΣ) ως προς το πιθανό ενδιαφέρον άλλων επενδυτών, να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τους ίδιους τουλάχιστον όρους που συμφωνήθηκαν με την Thrivest. Έτσι, παράλληλα με την διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες επενδυτές (Thrivest) και ενώ είχε επιτευχθεί σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα βασικό πλαίσιο συμφωνίας, το ΤΧΣ ζήτησε από την JP Morgan να «τρέξει» μια διαδικασία διερεύνησης πιθανού επενδυτικού ενδιαφέροντος (από διεθνείς επενδυτικούς οίκους με μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους συναλλαγές) για συμμετοχή σε μια αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank με κατ’ ελάχιστον ίδιους ή καλύτερους όρους για το Ταμείο σε σχέση με το πλαίσιο βασικών όρων απόδοσης επένδυσης της συμφωνίας με τον ιδιώτη επενδυτή (όπως είχε διαμορφωθεί εκείνη τη στιγμή).


Η διαδικασία της JP Morgan ολοκληρώθηκε χωρίς επιτυχία καθώς έλαβε αρνητικές απαντήσεις για συμμετοχή σε μια τέτοια επένδυση από όλους τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους στους οποίους απευθύνθηκε.


Για το συγκεκριμένο ζήτημα στην παραπάνω επιστολή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνεται ακόμη επίσης ότι: «Παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η υφιστάμενη αλλά και οι προηγούμενες διοικήσεις των τραπεζών Attica Bank και Παγκρήτια, δεν έχει τελεσφορήσει η αναζήτηση στρατηγικού ιδιώτη επενδυτή με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πέρα του υφιστάμενου ιδιώτη μετόχου».


Δ. Τι προβλέπει η συμφωνία

1. Πραγματοποιείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά περίπου 730 εκατ. ευρώ στην οποία θα συμμετάσχουν το ΤΧΣ, ο e-ΕΦΚΑ, η Thrivest Holdings μαζί με ιδιώτες επενδυτές. Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό η Attica Bank θα αποπληρώσει άμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο Tier2 ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ, λήξης 2028, το οποίο αν δεν γινόταν η συμφωνία θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιη η αποπληρωμή του.


2. Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα εισφέρουν:


-Το ΤΧΣ ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ,


-Ο e-ΕΦΚΑ περίπου 48 εκατ. ευρώ.


Δηλαδή η καθαρή χρηματική συνεισφορά του Δημοσίου θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ (475 εκατ. από το ΤΧΣ συν 48 από τον ΕΦΚΑ μείον 100 εκατ. που είναι η αποπληρωμή του ομολόγου). Επιπλέον το Δημόσιο θα έχει όφελος άλλα 44 εκατ. ευρώ τα οποία δεν θα χρειαστεί να καταβάλει το 2025 στη νέα τράπεζα που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση. Ο λόγος είναι ότι, με βάση τη συμφωνία, το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση, θα παραιτηθεί από το δικαίωμα που έχει σήμερα η Παγκρήτια, να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του αναβαλλόμενου φόρου.


-Το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. ευρώ.


3. Η Trhivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές θα εισφέρουν 200 εκατ. ευρώ, καθώς και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας που συγχωνεύεται από την τράπεζα Αττικής. Συνεπώς στους υπολογισμούς είναι προφανές ότι κανείς πέρα από το χρηματικό ποσό συνεισφοράς, θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι οι επενδυτές συνεισφέρουν ουσιαστικά και με το σύνολο της Παγκρήτιας Τράπεζας.


Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια Τράπεζα από άποψη ενεργητικού είναι μια τράπεζα αντίστοιχου μεγέθους με την Αττικής. Συγκεκριμένα το ενεργητικό της Attica Bank (μεγέθη 2023) είναι 3,77 δισ. ευρώ και της Παγκρήτιας 3,45 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις της Παγκρήτιας είναι 2,6 δισ. ευρώ και της Attica Bank 3,15 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων του έτους 2023 ανήλθαν σε 90,8 εκατ. ευρώ για την Παγκρήτια τράπεζα έναντι 28,6 εκατ. ευρώ για την τράπεζα Αττικής. Επιπλέον σημειώνεται ότι η Παγκρήτια τράπεζα μαζί με τη Thrivest Holding ήδη διακατέχουν το 9,4% της τράπεζας Αττικής.


Οι συστημικές τράπεζες έχουν δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.


Η νέα τράπεζα μετά και την ένταξη στον “Ηρακλή” μειώνει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 60% (που είναι το σταθμισμένο ποσοστό των ΜΕΔ τόσο στην Αττικής όσο και στην Παγκρήτια) σε 3%, ποσοστό αντίστοιχο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 Ratio πάνω από 15%. Με αυτό τον τρόπο το σύνολο των κεφαλαίων (παλαιών και νέων) που έχει διαθέσει το ΤΧΣ αποκτούν θετικό βαθμό απόδοσης (θετικό IRR).


Ο νέος τραπεζικός πόλος θα ανήκει κατά πλειοψηφία στους ιδιώτες με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας για το ΤΧΣ. Τα ακριβή ποσοστά συμμετοχής θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Εκτιμάται ότι το μερίδιο της Trhivest και των άλλων ιδιωτών επενδυτών θα ανέλθει έως 58,5%, του ΤΧΣ θα κυμανθεί από 35 – 37% και του Δημοσίου συνολικά (ΤΧΣ + e-ΕΦΚΑ) από 38,5-40%.


Με άλλα λόγια, δύο τράπεζες με σωρεία κόκκινων δανείων που είναι αποτέλεσμα ατυχών και αμφιλεγόμενων χρηματοδοτήσεων στο παρελθόν και με αβέβαιο μέλλον, όχι μόνο διασώζονται, αλλά με την εισροή κεφαλαίων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μετασχηματίζονται σε ισχυρό πυλώνα του τραπεζικού συστήματος που θα λειτουργεί με πλήρως διαφανή ιδωτικοοικονομικά κριτήρια.


Ε. Τα μεγέθη των δύο τραπεζών

Μέτοχοι της Attica Bank σήμερα είναι:

•το ΤΧΣ με ποσοστό 72,5%,

•ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%,

•η Παγκρήτια Τράπεζα με ποσοστό 5,0%,

•η Thrivest Holding με ποσοστό 4,4%,

•το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 4%

•και λοιποί μέτοχοι και συστημικές τράπεζες με συνολικό ποσοστό 6,5%.


Μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας σήμερα είναι:

•η Thrivest Holding με ποσοστό 43,8%,

•η Alfa Ocean Developments με ποσοστό 4,0%,

•η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 3,6%,

•και λοιποί μέτοχοι με συνολικό ποσοστό 48,7%.


Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών του οικονομικού έτους 2023:

Η Attica Bank έχει:

•Ενεργητικό: 3,77 δισ. ευρώ.

•Χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις): 2,68 δισ. ευρώ.

•Καταθέσεις: 3,15 δισ. ευρώ.

•Ίδια Κεφάλαια: 446 εκατ. ευρώ.


Η Παγκρήτια τράπεζα έχει:

•Ενεργητικό: 3,45 δισ. ευρώ.

•Χορηγήσεις: (μετά από προβλέψεις): 2,04 δισ. ευρώ.

•Καταθέσεις: 2,6 δισ. ευρώ.

•Ίδια Κεφάλαια: 251 εκατ. ευρώ.


newmoney.gr



Άγρια συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δεν είναι η πρώτη φορά

 


Δεν είναι η πρώτη φορά που αλλοδαποί ειδικά λαθρομετανάστες δημιουργούν επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να λύσουν τις διαφορές τους.

Συμπλοκή σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (18/7) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Συγγρού με Κρυστάλλη, μεταξύ αλλοδαπών συριακής και παλαιστινιακής καταγωγής.

Όλα φέρονται να ξεκίνησαν όταν μία γυναίκα παλαιστινιακής καταγωγής δέχθηκε λεκτική επίθεση από ομάδα Σύρων πολύ κοντά στην Πλατεία Αντιγονιδών. Όταν η γυναίκα επέστρεψε στο κατάστημα που διατηρεί μαζί με τον σύντροφό της επί της οδού Κρυστάλλη, εκείνος βγήκε από το μαγαζί και προσπάθησε να κινηθεί προς τους Σύρους ώστε να ζητήσει τον λόγο.

Εκείνη την στιγμή -σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος- είδε μια ομάδα περίπου δέκα ατόμων, με καρέκλες, λοστάρια, ρόπαλα και κοντάρια να επιτίθεται αρχικά στους ίδιους και έπειτα στο κατάστημα, κατεβάζοντας τον υαλοπίνακα με μια καρέκλα και προκαλώντας φθορές στο εσωτερικό του.

Επιπλέον τα θύματα ανέφεραν ότι κατά την επίθεση, οι δράστες τους έκλεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα και τους αφαίρεσαν ένα ποσό από τις εισπράξεις του καταστήματος το οποίο κυμαίνεται από 300 έως 400 ευρώ.

Στο μεταξύ η γυναίκα που νωρίτερα φέρεται να κακοποιήθηκε λεκτικά, διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο προκειμένου να τις παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Η ίδια ανέφερε ότι δέχθηκε χτύπημα από ξύλο στο στήθος, ωστόσο διασώστες που την εξέτασαν ανέφεραν ότι έπαθε κρίση πανικού.

Ο σύντροφός της μεταφέρθηκε στο ΑΤ προκειμένου να δώσει κατάθεση για το συμβάν, ενώ η αστυνομία αναζητά τους δράστες.



ΚΤΗΝΟΣ στην Βέροια συνελήφθη γιατί έσερνε σκύλο με το αγροτικό του

 



Κάποιοι και δεν είναι θέμα μόρφωσης αλλά νοοτροπίας, δεν έχουν καταλάβει ότι η κακοποίηση ζώου είναι κακούργημα που σε οδηγεί στην φυλακή, και σε εξοντώνει οικονομικά με τα πρόστιμα.

Στη σύλληψη ενός υπάνθρωπου ο οποίος εντοπίστηκε να σέρνει τον σκύλο του πίσω από το αγροτικό του προχώρησαν αστυνομικοί στη Βέροια.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Σταματίνα Σταματάκου που ανήρτησε στο Instagram βίντεο από την αποτρόπαια πράξη, ο άνδρας έχει συλληφθεί και σήμερα θα οδηγηθεί στον ανακριτή κατηγορούμενος για κακούργημα.

Κατά την ίδια ανάρτηση, δε, τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν είχαν αφαιρεθεί σκυλιά από αυτό το ΚΤΗΝΟΣ με εισαγγελική εντολή επειδή τα κακοποιούσε.

Ο κακοποιός υποστήριξε από την πλευρά του ότι το σκυλί ήταν ήδη νεκρό και είχε δηλητηριαστεί.


Όλη η ανάρτηση της Σταματίνας Σταματάκου


Ο οδηγός του αυτοκινήτου Τ. Σ. (ήταν και ιδιοκτήτης του ζώου) που έσερνε τον σκύλο έχει συλληφθεί και ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα οδηγηθεί στον ανακριτή κατηγορούμενος για κακούργημα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το ζώο ήταν ήδη νεκρό και είχε δηλητηριαστεί.

Ωστόσο, το πιο προβληματικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ο εν λόγω κύριος είχε υιοθετήσει προ επταετίας σκύλο και του είχε αφαιρεθεί με εισαγγελική εντολή λόγω των πολύ κακοποιητικών συνθηκών που ζούσε, ήταν δεμένο με μισό μέτρο αλυσίδα, χωρίς νερό και φαγητό, αποστεωμένο και γεμάτο δερματικά μέσα στη λάσπη χωρίς κανένα κατάλυμα για να προστατευθεί.

Η ιστορία επαναλήφθηκε και προ διετίας, όμως, που πάλι με εισαγγελική εντολή του αφαιρέθηκε σκυλί που είχε υιοθετήσει. Παρόλα αυτά συνέχισε απτόητος να ζητά από το δημοτικό καταφύγιο Βέροιας να υιοθετήσει σκυλιά αλλά η υπεύθυνη του καταφυγίου το απαγόρευσε. Το ζήτημα που εγείρεται είναι πώς ο συγκεκριμένος μετά από δύο εισαγγελικές αφαιρέσεις είχε ακόμα σκυλιά.

Για την υπόθεση βγήκε μπροστά η γενναία φιλόζωη Γιάννα Καραγιαννάκη και η Εθελοντική Δράση:Γη των Αδέσποτων-Land of Strays. Το πτώμα του ζώου βρίσκεται στο καταφύγιο του Δήμου Βέροιας κι αναμένεται να γίνει νεκροψία-νεκροτομή.






Έπιασαν τον κακοποιό που έβαλε βόμβα σε beach bar τον άφησαν ελεύθερο και πήγε να πιει τα ποτά του εκεί που έβαλε βόμβα

 



Πριν από μία εβδομάδα, μάθαμε ότι συνελήφθη 58χρονος Έλληνας για τη βόμβα στο beach bar του συζύγου της Φανής Χαλκιά στην Στούπα.

Ένας Έλληνας 58 ετών συνελήφη για τη βομβιστική επίθεση στο beach bar του συζύγου της Φανής Χαλκιά που έγινε τα ξημερώματα της 5ης Ιουλίου στη Μεσσηνία.

Οι αστυνομικοί αξιοποιώντας υλικό από κάμερες κλειστών κυκλωμάτων και καταθέσεις μαρτύρων εντόπισαν το δίκυκλο που φέρεται να οδηγούσε ο δράστης την ημέρα της επίθεσης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του.

Εκεί εντόπισαν:

α) εκρηκτική ύλη «RDX» (ακαριαία θρυαλίδα), συνολικού μήκους δεκαπέντε (15) μέτρων,

β) ένα σακί, με ενδείξεις «DUSTER 96 DP», που περιείχε άγνωστη ουσία, κίτρινου χρώματος σε σκόνη (πιθανόν θειάφι), συνολικού βάρους (15,980) κιλών.

γ) ένα  σακί, με ενδείξεις «NITROCAN SPECIAL», που περιείχε άγνωστη ουσία, λευκού χρώματος (πιθανόν νιτρική αμμωνία), συνολικού βάρους (2,260) κιλών,

δ) μία σακούλα, άνευ ενδείξεων, περιέχουσα άγνωστη ουσία, σε κοκκώδη μορφή, μπλε χρώματος, (πιθανόν φυτοφάρμακο), συνολικού βάρους (1,080) κιλών ,

ε) ένα πλαστικό δοχείο, περιέχον βενζίνη, βάρους (302) γραμμαρίων,

στ) ένα μαχαίρι μάχης, με μήκος λάμας (17,5) εκατοστών

ζ) ένα πλαστικό δοχείο, περιέχον λάδι, βάρους (1,240) κιλών,

η) ένα μεταλλικό δοχείο, περιέχον ασετόν, βάρους (356) γραμμαρίων,

θ) 98 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου,

ι) ένα κινητό τηλέφωνο και αντικείμενα που φορούσε κατά την τέλεση της αξιόποινης πράξης (κράνος – καπέλο τύπου τζόκεϊ).

Από τα ευρήματα και μόνο, ο κακοποιός που συνελήφθη είναι δημόσιος κίνδυνος, αλλά για την δικαιοσύνη όπως γίνεται συνήθως δεν είναι δικό της πρόβλημα αλλά της κοινωνίας οπότε ας αφήσουμε ελεύθερο ακόμα ένα επικίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών.

Αυτό προκύπτει μετά τα όσα είπε η ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά στην εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ "Πρώτη Λέξη".

Μέσα σε όλα αυτά που είπε αναφέρθηκε στο beach bar που διατηρεί με τον σύζυγο της, το οποίο είδε να τινάζεται στον αέρα από βόμβα.

Όπως αποκαλύπτει στην εκπομπή ο άνθρωπος που συνελήφθη από την Αστυνομία ως δράστης, αν και βρεθήκαν εκρηκτικά σπίτι του, αφέθηκε ελεύθερος. Την επόμενη μέρα, ο φερόμενος ο δράστης, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, επισκέφθηκε προκλητικά το beach bar ως πελάτης, παρήγγειλε, και απόλαυσε τα ποτά του!

«Ξέρω ποιος είναι ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή για να μπει η βόμβα», λέει χαρακτηριστικά, και προσθέτει «και εκείνος ξέρει ότι τον ξέρω».

Η Φάνη Χαλκιά βρέθηκε να διαχειρίζεται το beach bar που έχει δημιουργήσει ο σύζυγος της, καθώς εκείνος αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή περιπέτεια υγείας. Υπέστη ανεύρυσμα στον εγκέφαλο και βρέθηκε να νοσηλεύεται εδώ και επτά μήνες, εντός και εκτός εντατικής. Η Ολυμπιονίκης περιγράφει πώς άλλαξε η ζωή της από τη μια μέρα στην άλλη, όταν έμαθε ότι ο σύζυγός της κατέρρευσε, μέσα στο γυμναστήριό του.

«Μου είπαν απλά "ελατε στο νοσοκομείο ο άνδρας σας ακόμη αναπνέει". Και κάπου εκεί κατέρρευσε ο κόσμος μου. Πίστεψα ότι θα εμένα μονή μου στον κόσμο, με δυο παιδιά». Τώρα, ο Λούης, εξακολουθεί να δίνει τη μάχη του, και ξεκίνησε τη μεγάλη προσπάθεια της αποκατάστασης.

Η Φάνη Χαλκιά θυμάται τις ήμερες των αγώνων του 2004, όταν, όπως λέει, αν και είχε απέναντί της θηρία του στίβου, πίστευε για κάποιο λόγο ότι θα ανεβεί στο βάθρο. «Οταν έφευγα για το στάδιο πήρα μαζί μου καλλυντικά. Και όταν με ρώτησε ο προπονητής μου γιατί τα θέλω, του είπα 'για την απονομη'», λέει χαρακτηριστικά.




Κώστας Βουκελάτος


Καρτερός κατά Κασσελάκη μετά την αποχώρηση Δραγασάκη


 

Οργισμένη η αντίδραση του Θανάση Καρτερού, μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Γιάννη Δραγασάκη από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άρθρο του Θανάση Καρτερού για την αποχώρηση Δραγασάκη

Παραιτήθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας χωρίς εξαλλοσύνες τους λόγους που τον ώθησαν σ’ αυτό. Και δεν έπεσαν να τον κομματιάσουν ηθικά μόνο τα γνωστά άγνωστα τρολ του διαδικτύου, που τη δουλειά τους κάνουν στο κάτω-κάτω. Για ιδεολογικούς λόγους πάντα, μη φανταστεί κανείς τίποτα ταπεινά κίνητρα.

Κατέβασε τον αυτοκρατορικό της αντίχειρα για τον Δραγασάκη και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Που αποφάσισε να του δώσει μαθήματα για το τι σημαίνει Αριστερά. Τι σημαίνει στράτευση στην Αριστερά. Τι σημαίνει αριστερή στάση ζωής. Και δεν άλλαξε χρώμα από ντροπή ο έβδομος όροφος της Κουμουνδούρου. Δεν δήλωσαν παραίτηση όσοι από τα γραφεία Τύπου και τους συναυτουργούς αυτής της ανακοίνωσης, ορισμένοι για χρόνια συνεργάτες του Δραγασάκη, διατηρούν κάποιο ψήγμα έστω πολιτικής γενναιότητας. Δεν βρέθηκε ένας να του πει του Κασσελάκη να μη διολισθήσει σ’ αυτού του είδους την έκπτωση.

Διότι, έκπτωση είναι να βάζεις την υπογραφή του κόμματος, που ο Δραγασάκης υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή και για δεκαετίες, σε ανακοίνωση που διαβεβαιώνει ότι ο Κασσελάκης παραμένει σταθερός σε αξίες και αρχές που πρεσβεύει η Αριστερά, «επί της ουσίας», ενώ ο αποσυνάγωγος είναι αριστερός «για τους τύπους».

Επί της ουσίας: Να επιδεικνύεις τα πολυτελή σου σπίτια, να κάνεις φύλλο και φτερό τα προσωπικά σου δεδομένα, μέχρι master bedroom, να διαπράττεις διαρροές ότι αν ήθελες θα ήσουν υπουργός του Μητσοτάκη, του οποίου μέχρι προχτές δήλωνες οπαδός και φίλος, να ακκίζεσαι με τις αγιοσύνες και τους σταυρούς στις κολυμπήθρες, να χαρακτηρίζεις το ΝΑΤΟ Ιερή Συμμαχία, να σαλπίζεις πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, να αντιμετωπίζεις με ήξεις αφήξεις την υπόθεση της προοδευτικής συμμαχίας, να υπερηφανεύεσαι δημόσια ότι έχεις ζωή κι έξω από την πολιτική, δηλαδή έξω από την Αριστερά, να πετάς παρόλες για υπονόμευση από τον Τσίπρα και για μαύρα ταμεία και ύστερα να τις παίρνεις πίσω, να, να, να…

Και ο άλλος, για τους τύπους! Πάνω από πενήντα χρόνια πρώτα στο ΚΚΕ, μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής σε περιόδους πέτρας, ύστερα στον φτωχούλη της Αριστεράς -τον Συνασπισμό-, ύστερα στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Τσίπρα, στη μάχη με τους δανειστές, στην αντίσταση στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία. Από τους πρωτεργάτες σε όλα τα προγράμματα κατά της παντοδυναμίας των τραπεζών και των μονοπωλίων για τα οποία επαίρεται και η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και ούτε σε μία περίπτωση δεν επέτρεψε ο Δραγασάκης στον εαυτό του να ορθώσει δημόσια εμπόδια στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλοι που τώρα επιχαίρουν για την επίθεση εναντίον του.

Κάποιος πρέπει να πει στον υπερήφανο για την αριστερή του σταθερότητα Στέφανο Κασσελάκη ότι Αριστερά είναι όλα αυτά που λέει η απαράδεκτη από κάθε άποψη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολλά άλλα. Πολύ σημαντικά. Είναι η αγωνιστική σεμνότητα, η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, η συλλογικότητα, η ανοχή στη διαφορετική άποψη, η αντιμετώπιση ακόμα και του αντιπάλου με όρους πολιτικών επιχειρημάτων και όχι χυδαιότητας. Κι ότι θα πνιγεί στις ίδιες του τις αντιφάσεις όταν από τη μια μαλώνει τον Παύλο Πολάκη γιατί μίλησε άσχημα σε μια κυρία της Ν.Δ., κι από την άλλη ο ίδιος μιλάει όπως μιλάει για τον Γιάννη Δραγασάκη.

Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε με την αποχώρηση του Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι μένουν και δίνουν μέσα στο κόμμα τη μάχη τους έχουν δικαίωμα να διαφωνήσουν. Οσο για τη διαδρομή του, επειδή πολλά άρχισαν να γράφονται και να λέγονται, ο ίδιος ο Δραγασάκης ποτέ δεν θα είχε την έπαρση να τη χαρακτηρίσει αλάνθαστη. Αλλά ένα πράγμα που πάει να σβήσει η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν σβήνεται: ο Δραγασάκης είναι παρών από τη δεκαετία του εβδομήντα στην Αριστερά. Και όρθιος. Και πάντα έτοιμος να υπηρετήσει από όποια θέση τού όριζε το κόμμα του. Με το θάρρος της γνώμης και της πράξης του.

Η Αριστερά εκφράζεται με πράξεις και όχι με μεγαλοστομίες, διατείνεται στο τέλος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Πράξεις ο ίδιος, μεγαλοστομίες ο Δραγασάκης. Εδώ σηκώνουμε τα χέρια και θου Κύριε φυλακή τω στόματί μας, για να μην επαναλάβουμε την προστακτική του Πολάκη στη Συρεγγέλα.



Το νούμερο του ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκης επιτίθεται στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

 


Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι είναι ένα τίποτα στην πολιτική ζωή της χώρας, και αντί να φτιάχνει την εικόνα του, πετάει λάσπη, διακινεί fake news, λέει ασύστολα ψέματα και κοροιδεύει τον κόσμο.

Τώρα κάποιος είπε στον τυχοδιώκτη να κάνει επίθεση στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επειδή πανηγυρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε άλλη μία γελοία και προκλητική ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Κασσελάκης κάνει επίθεση στον Μητσοτάκη, για τους πανηγυρισμούς του για την επανεκλογή της κ. φον ντερ Λάιεν.

Με μία λίστα αβάσιμων κατηγοριών προς την πρόεδρο της Κομισιόν, ουσιαστικά της προσάπτει όλα τα διεθνή γεωπολιτικά ζητήματα, φτάνοντας μάλιστα έως την κλιματική κρίση, και δεν καταλαβαίνει το πόσο γελοίος γίνεται σε όλη την Ευρώπη, αν και είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη ούτε τον ξέρει τον Κασσελάκη για να ασχοληθεί.

Γράφει το απόλυτο νούμερο της πολιτικής ζωής της χώρας που έχουν μείνει στο κόμμα του ο Πολάκης  και η Τζάκρη.

«Είναι πολύ λογικό να χειροκροτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναφέρει στην ανάρτησή του ο τίποτα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει πως: «Η επανεκλογή της σημαίνει άλλα πέντε χρόνια:

– Οικονομικών & κοινωνικών ανισοτήτων

– Λήψεως αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες με αδιαφάνεια από το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο Συμφερόντων.

– ⁠Αδράνειας ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

– ⁠Σιγής απέναντι στην τουρκική κατοχή και εισβολή στην Κύπρο και εν γένει απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

– ⁠Τήρησης ίσων αποστάσεων στη σφαγή που συντελείται στη Γάζα

– ⁠Καμίας ανάληψης πρωτοβουλίας για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αλλά αντίθετα περαιτέρω εμπλοκής.

Ό,τι κάνει και ο κύριος Μητσοτάκης στην Ελλάδα δηλαδή.

Χρέος όλων των προοδευτικών δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι να επαναφέρουμε την ελπίδα και να υπερασπισθούμε τις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες: Με δημοκρατικούς αγώνες, συγκλίσεις σε κοινά αιτήματα για την ενίσχυση των αδυνάμων και φυσικά με την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».