Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. για τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας στην Δυτική Αττική

 


Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, λόγω της ανακριβούς αποτύπωσης στατιστικών στοιχείων ενδοοικογενειακής βίας, που παρουσιάστηκαν σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων χθες, 12 Απριλίου 2024, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Στη Δυτική Αττική λειτουργούν δύο επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε Αχαρνές από τον Σεπτέμβριο του 2022 και στο Περιστέρι από τον Οκτώβριο του 2021.

Όπως είναι φυσικό τα εν λόγω Γραφεία επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Κατά τα έτη 2021, 2022, 2023 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024 τα Αστυνομικά Τμήματα Δυτικής Αττικής επιλήφθηκαν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και συγκεκριμένα:

το Β’ Α.Τ Περιστερίου σε 1.357 (Γραφείο Ενδοοικογενειακής),

το Α’ Α.Τ. Αχαρνών σε 903 (Γραφείο Ενδοοικογενειακής),

το Α.Τ Ιλίου σε 333,

το Α.Τ Αγίων Αναργύρων – Καματερού σε 186 (Σημείωση: Από το 2023 που επανασυστάθηκε το Α.Τ. Καματερού έχει επιληφθεί σε 2 περιστατικά και το Α.Τ Αγίων Αναργύρων σε 7),

το Α.Τ Ελευσίνας σε 184,

το Α.Τ Ασπροπύργου σε 177,

το Α’ Α.Τ Περιστερίου σε 175,

το Α.Τ Αγίας Βαρβάρας σε 173,

το Α.Τ Πετρούπολης σε 166,

το Α.Τ Αιγάλεω σε 150,

το Α.Τ Φυλής σε 148,

το Α.Τ Μεγαρέων σε 147,

το Α.Τ Χαϊδαρίου σε 97,

το Α.Τ Μάνδρας – Ειδυλλίας σε 48,

το Β’ Α.Τ Αχαρνών – Ολυμπιακού Χωριού σε 34 και

το Α.Τ Ζεφυρίου σε 16.

Η αναλογία δε των ανωτέρω αριθμητικών στοιχείων συνάδει με τα πληθυσμιακά δεδομένα κάθε δημοτικής ενότητας (σύμφωνα με την απογραφή 2021: Περιστέρι 133.630, Αχαρνές 100.857, Ίλιον 84.004, Άγιοι Ανάργυροι 32.283, Καματερό 29.179), καταδεικνύοντας την αυξημένη ανταπόκριση των αστυνομικών υπηρεσιών.

Συνεπώς η επιχειρούμενη σύγκριση απόδοσης – διαχείρισης περιστατικών από οποιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα έναντι του καθ’ ύλην αρμόδιου Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας είναι ανακριβής.

Σημειώνεται ότι, η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει ήδη περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου όπως ενδεικτικά η δημιουργία επιπλέον Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και η χρήση safehouses ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων.




Αστυνομική επιχείρηση στο Δημοκρίτειο Θράκης για απομάκρυνση καταληψιών


 

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο παλαιό κτηριακό συγκρότημα του τμήματος της Νομικής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για την απομάκρυνση ομάδας αντιεξουσιαστών που εισέβαλε σε αυτό χθες, Παρασκευή, και ώρα 11:30.

Ειδικότερα, ομάδα νεαρών ατόμων κατέλαβε χώρο του ανωτέρω κτηριακού συγκροτήματος με το έτσι θέλω, με αποτέλεσμα οι Πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Με άμεση και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και της Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ο χώρος αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές.

Στο σημείο παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις για τη διατήρηση της τάξης. 

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής.

Δεν γνωρίζουμε εάν έγιναν συλλήψεις και προσαγωγές αντιεξουσιαστών, κάτι που συνηθίζεται να απολαμβάνουν οι αντιεξουσιαστές ασυλία σπάζοντας, καίγοντας, καταστρέφοντας, παραβιάζοντας κάθε νόμο, ειδικά όταν διαπράττουν κακούργημα με την ρίψη μολότοφ.



Μέσω Εφορίας θα πληρώνουν οι γονείς τις φθορές που προκαλούν τα παιδιά τους στο σχολείο

 


Με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται όλες οι παραβάσεις, μέσω της εφορίας, θα πληρώνουν οι γονείς τις φθορές που θα προκαλούν τα παιδιά τους», ανέφερε σήμερα η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Ζέττα Μακρή πρόσθεσε ότι οι γονείς έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να καταβάλλουν τα χρήματα οι ίδιοι στο σχολείο, χωρίς στην περίπτωση αυτή να τους βεβαιωθεί το πρόστιμο.

Διευκρίνισε ότι τα πρόστιμα αφορούν περιπτώσεις που δεν έχουν να κάνουν με τη συνήθη φθορά που προκαλείται σε ένα σχολείο, αλλά με τους βανδαλισμούς.

Η κυρία Μακρή χαρακτήρισε τη βία των ανηλίκων ως ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, για το οποίο η Πολιτεία οφείλει πολλές φορές να αναπληρώσει το κενό της οικογένειας.

Η υφυπουργός προανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουν τοποθετηθεί παντού διαδραστικοί πίνακες στα σχολεία, ενώ διευκρίνισε ότι με εντολή πρωθυπουργού γίνονται έρευνες από το Τεχνικό Επιμελητήριο για την σχολική στέγη, δηλαδή εάν τα κτίρια έχουν αντισεισμικό συντελεστή και εάν είναι ασφαλή.



Σίδνεϊ: Eπίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο - 5 νεκροί

 


Σε εξέλιξη στο εμπορικό κέντρο Westfield Bondi Junction του Σίδνεϊ βρίσκεται η αστυνομική επιχείρηση, καθώς τέσσερις άνθρωποι μαχαιρώθηκαν, ο ένας θανάσιμα, και 5 νεκροί.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ένας άνδρας κυνηγούσε και μαχαίρωνε ανθρώπους, προτού εκκενωθεί και αποκλειστεί το συγκρότημα Westfield στα ανατολικά προάστια του Σίδνεϊ. Σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες οι δράστες ήταν δύο. Ο ένας έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας ενώ ο άλλος κατάφερε να διαφύγει.

Τραυματιοφορείς έχουν μεταφέρει δύο άτομα στο νοσοκομείο μέχρι στιγμής, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έχουν δει πολλούς ανθρώπους έξω από το εμπορικό κέντρο με αίμα στα ρούχα τους.

Νωρίτερα πανικόβλητοι άνθρωποι εθεάθησαν να τρέχουν στην πεζογέφυρα έξω από το κέντρο σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρώτη φωτογραφία του δράστη

Η στιγμή που γυναίκα αστυνομικός έχει εξουδετερώσει τον δράστη.


Βίντεο δείχνει τις στιγμές που ο δράστης τρέχει μέσα στο εμπορικό.




Η παρουσία της φρεγάτας «Θεμιστοκλής» στον Βόσπορο ενόχλησε τους Τούρκους στα social media

 


Η παρουσία της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού «Θεμιστοκλής» στο λιμάνι Σαραϊμπουρνού της Κωνσταντινούπολης και η εμφάνιση της ελληνικής σημαίας μέσα στον Βόσπορο, προκάλεσε ποικίλα σχόλια από Τούρκους στα social media.

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» βρίκεται από χθες στο τουρκικό λιμάνι χθες, μαζί με την τουρκική «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme» στο πλαίσιο της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας Εργασίας SNMGII του ΝΑΤΟ, ενώ οι Τούρκοι «εδειξαν τη φιλοξενία τους και παραχώρησαν στο ελληνικό πλοίο την πλευρά της αποβάθρας για να ελλιμενιστεί».

Ωστόσο, όπως γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τζεμ Γκουρντενίζ, ο «πατέρας» του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο Έλληνας κυβερνήτης βρήκε την ευκαιρία για προπαγάνδα, καθώς «κρέμασε ελληνικές σημαίες σε όλα τα σημεία του πλοίου, αγνοώντας τα ναυτικά έθιμα, σύμφωνα με τα οποία η εθνική σημαία υψώνεται μόνο στην πρύμνη».



Μετά τον σάλο επέστρεψε η διαφημίστρια του παρακμιακού μπαρ Scorpios στην Καλλιθέα

 


Ένα παρακμιακό μπαρ της Καλλιθέας έγινε viral μετά απο την πολύ σωστή ιδέα να διαφημιστεί στο Τικ Τοκ, και φυσικά την Μαρίνα Μπομπέτσι.

Η ιδιοκτήτρια του παρακμιακού μπαρ στην Καλλιθέα έδιωξε την υπεύθυνη για την δημοσιότητα που πήρε το μαγαζί, από ζήλεια όπως είπε η απολυμένη γιατί την ζητούσαν αποκλειστικά οι πελάτες.

Η αρνητική δημοσιότητα που πήρε η απόλυση της Μαρίνας Μπομπέτσι, και ο σάλος που προκλήθηκε ανάγκασε την ιδιοκτήτρια του μαγαζιού Scorpios Μαρία Ιορδάνοβα να την ξανά πάρει στην δουλειά γιατί σκέφτηκε σωστά, ότι δεν φτάνει που μας έκατσε καλά η διαδήμιση και ένα παρακμιακό μαγαζί έγινε διάσημο, εάν συνεχιστεί ο σάλος θα ξανά γυρίσουμε στην παρακμιακή αφάνεια.

Αγκαλιασμένες κι αγαπημένες πόζαραν και πάλι η Μαρίνα Μπομπέτσι και η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού Scorpios Μαρία Ιορδάνοβα, δηλώνοντας ότι η μεταξύ τους παρεξήγηση ανήκει πια στο παρελθόν και η Μαρίνα δεν απολύεται τελικά από το νυχτερινό κέντρο .

Είπαν και το παραμύθι «Υπάρχει μεγάλη αγάπη μεταξύ μας» δηλώνει η ιδιοκτήτρια του νυχτερινού κέντρου, με τη Μαρίνα να συμφωνεί, θέλοντας να μην πάρει άλλη έκταση το θέμα. «Όλα καλά, αγαπιόμαστε, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αγάπη μεταξύ μας, τα βρήκαμε και συνεχίζουμε...» 

Η Μαρίνα Μπομπέτσι έγινε viral στο ελληνικό Τik Tok με το «Σκορπιός είναι για σένα, παμ» διαφημίζοντας το μπαρ που δούλευε στα social media.

Παρά τη μεγάλη απήχηση που είχε το βίντεο στην πλατφόρμα, με το όνομα του μαγαζιού όχι απλά να γίνεται γνωστό, αλλά να καταλαμβάνει την κορυφή των trends, η Μαρίνα Μπομπέτσι απολύθηκε από το μπαρ Scorpios .

Η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού Μαρία Ιορδάνοβα όπως είπε η Μαρίνα, δεν ήθελε να δουλέψουν άλλο μαζί εν μέρει λόγω της μεγαλης αναγνωρισιμότητας που είχε με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα η ιδιοκτήτρια να έχει μια ζήλια απέναντί της και να την απολύσει, γιατί έγινε γνωστή η Μαρίνα και όχι η Μαρία.

Η Μαρίνα Μπομπέτσι εξομολογήθηκε στην εφημερίδα On Time, ότι η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, Μαρία Ιορδάνοβα, δεν ήθελε να δουλέψουν άλλο πια μαζί, εν μέρει λόγω της μεγάλης αναγνωρισιμότητας που είχε, μετά τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τόνισε δε, ότι «έβγαλε ζήλια» απέναντί της..

Η Μαρίνα Μπομπέτσι ανέφερε: «Το Scorpios είναι για σένα άνοιξε στις 20 Δεκεμβρίου του 2023. Σκεφτόμασταν όλη η ομάδα πώς να το μάθει ο κόσμος, πέρα από τους φίλους και γνωστούς μας. Προσπαθήσαμε μέσω Facebook και Instagram, όταν ένας φίλος μας πρότεινε να κάνουμε λογαριασμό στο TikTok και να το διαφημίσουμε εκεί. Όντως, η Μαρία (σ.σ.: ιδιοκτήτρια του Scorpios) έκανε λογαριασμό και ξεκινήσαμε με βίντεο από το εσωτερικό του μαγαζιού, τα ποτά… Είχε κάνει το πρώτο βίντεο η Αντωνία (γνωστή στο TikTok ως η "Ρωσίδα, δύναμη") και αργότερα ένα δεύτερο η Πέπα, μια άλλη κοπέλα. Το τρίτο βίντεο ήταν το δικό μου».

Για τη στιγμή που άρχισε να την αναγνωρίζει όλο και περισσότερος κόσμος, λόγω του TikTok ανέφερε: «Μετά την επιτυχία του βίντεο, που έφτασε τουλάχιστον τα δέκα εκατ. προβολές, τι έγινε; Εγώ δεν έχω καλή σχέση με τα social media. Eνας γείτονας μου λέει "έχεις γίνει διάσημη, παίζεις παντού" και μου έδειξε. Μπήκα να διαβάσω τι είναι το viral. Να πω την αλήθεια, στην αρχή στενοχωρήθηκα. Σκεφτόμουν τι θα λένε για μένα. Διάβαζα και τα σχόλια. Έχω κι ένα παιδάκι, μην πουν κάτι κακό».

Αν και η ίδια διαφήμισε το μπαρ με επιτυχία στα social media, αποκάλυψε ότι δεν εργάζεται πια στο Scorpios, τονίζοντας ότι «οι φιλίες πάνε περίπατο, όταν μπαίνουν τα χρήματα στη μέση».

Ειδικότερα, εξήγησε πως το τελευταίο διάστημα, έχει αποκτήσει το δικό της κοινό, που την αναζητούσε από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, στην Καλλιθέα, εκεί όπου βρίσκεται το μπαρ. Αυτό, ήταν κάτι που δεν άρεσε στην ιδιοκτήτρια, κατά τα λεγόμενά της. Οπως περιέγραψε: «Μετά την επιτυχία του βίντεο με εμένα και όσα είπα, δεν συνεργάζομαι πια με το Scorpios. Ερχόταν κόσμος, θαυμαστές και με ζητούσαν, άλλοι με κερνούσαν σαμπάνιες. Μάλιστα, κάποιοι έρχονταν από Σπάρτη, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις να με δουν, μου έφερναν δώρα, άλλοι μου έδιναν χρήματα για να πω "Scorpios είναι για σένα". Αυτό δεν άρεσε στην ιδιοκτήτρια».

«Όταν μπαίνουν τα χρήματα στη μέση, οι φιλίες πάνε περίπατο» ανέφερε, και στη συνέχεια, εξήγησε περισσότερα για το παρασκήνιο πίσω από την απόλυσή της. «Η Μαρία (Ιορδάνοβα) με σταμάτησε από το μαγαζί. Δεν της άρεσε ότι ο κόσμος ερχόταν και με ζητούσε. Έλεγαν "πού είναι η μελαχρινή που λέει το ΠΑΜ;". Ήθελε να καρπωθεί την επιτυχία εκείνη και το μαγαζί. Έβγαλε ζήλια, θεωρώ, και κακία. Κρίμα, γιατί γνωριζόμαστε τόσα χρόνια…» ανέφερε.

Για την ιδιοκτήτρια του μαγαζιού, η Μαρίνα Μπομπέτσι είπε: «Η Μαρία δεν εκτιμάει αυτό που έγινε. Γενικότερα, δεν εκτιμάει όλους που δουλεύουν εκεί. Δεν συμπεριφέρεται όμορφα. Πλήρωσε 50 ευρώ το μοντάζ για τα βίντεο, δεν της ανήκουμε. Στα social media, που της σχολιάζουν ότι η επιτυχία έγινε χάρη σε εμένα και ζητούν να δουν βίντεο για το μαγαζί με εμένα, απαντά προσβλητικά».





Συνελήφθη ο 16χρονος που λήστεψε και χτύπησε ομογενή στην Νέα Υόρκη

 


Τέλος στη ζωή του στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης όπου κρατείται επιχείρησε να βάλει ο 16χρονος κακοποιός Τζαβόν Πρινς, ο οποίος συνελήφθη για άγρια επίθεση και ληστεία σε βάρος της 68χρονης Ειρήνης Ταχλιαμπούρη έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Τζαμέικα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 16χρονος τύλιξε γύρω από το λαιμό του τη μπλούζα που φορούσε και προσπάθησε να απαγχονιστεί.

Η επίθεση του 16χρονου σε βάρος της 68χρονης ομογενούς καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας με τον ανήλικο να συλλαμβάνεται μετά από ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων στο όχημα του θύματος, με το οποίο διέφυγε από το σημείο και εγκατέλειψε σε σχετικά κοντινή απόσταση.

Δείτε το βίντεο:



Ο 16χρονος κατηγορείται για ληστεία, πρόκληση σωματικών βλαβών, διάρρηξη και κλοπή ξένης περιουσίας.



Η είδηση της σύλληψης του δράστη προκάλεσε ανακούφιση στο περιβάλλον της 68χρονης, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται μετά τον σοβαρό τραυματισμό της με την κατάσταση της υγείας της να έχει βελτιωθεί.

«Αυτός ο αλητήριος είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς οι μικροεγκληματίες νιώθουν αρκετά ισχυροί για να διαπράξουν πιο σοβαρά εγκλήματα, γνωρίζοντας ότι θα την γλιτώσουν πιθανότατα με ασήμαντη ποινή. Εκτός από αυτό, φαίνεται πως υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος τόσο στο Ολμπανι όσο και την πόλη της Νέας Υόρκης προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να φέρουν αυτούς τους τύπους προ των ευθυνών τους», ανέφερε ο συγγενής της γυναίκας, Ντάνιελ Κοφάρο Χιλ σύμφωνα με τη New York Post.




Κυβέρνηση σε Κασσελάκη: Σε παραληρήματα ψεύδους και αλαζονείας αδυνατούμε να απαντήσουμε

 


Με συνταγή Αλέξη Τσίπρα πορεύεται ο Στέφανος Κασσελάκης και μάλιστα είναι φαιδρότερος και μεγαλύτερος χυδαία ψεύτης από τον προκάτοχο του.

Η συμπεριφορά του Κασσελάκη τρομάζει τον κόσμο που το ακούει, γιατί του θυμίζει τον Τσίπρα του 2015 και του 2019, που έταζε έλεγε ψέματα και προσπαθούσε να παρουσιάσει την Ελλάδα μπανανία. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο Τσίπρας των τελευταίων εθνικών εκλογών του 2023 στην ποιο χυδαία του μορφή, που τίποτα δεν του έγινε μάθημα, και που προσπαθούσε να παρουσιάσει την Ελλάδα μια κατεστραμμένη χώρα, ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στη χώρα, τίποτα δεν λειτουργεί, και οι Έλληνες πεινάνε.

Πληρωμένη απάντηση έδωσαν κυβερνητικές πηγές, σε όσα φαιδρά ειπώθηκαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη κατά την παρουσίαση, της τρίτης δόσης, των υποψήφιων-υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρθηκαν στις τοξικές αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη, απαντώντας αφοπλιστικά πως:

Απαντάμε σε ομιλίες και ανακοινώσεις. Σε παραληρήματα ψεύδους και αλαζονείας αδυνατούμε να απαντήσουμε



Γλυφάδα: Χτυπούσε τη γυναίκα του και μόλις έφτασε η αστυνομία αυτοκτόνησε!


 

Τραγικό τέλος είχε ένας άνδρας στη Γλυφάδα, μετά από επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεκριμένα το μεσημέρι της Παρασκευής στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Ικαρίας ο «σύζυγος» χτυπούσε τη γυναίκα του.

Από το σημείο περνούσε περιπολία της ΟΠΚΕ η οποία είδε το περιστατικό και σταμάτησε.

Όταν ο άντρας αντιλήφθηκε πως στο σημείο καταφθάνει η αστυνομία, έτρεξε, ανέβηκε στο διαμέρισμα -στην οδό Ικαρίας- και κλειδώθηκε μέσα.

Στο σημείο πήγε διαπραγματευτής και όταν αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι, τον βρήκαν νεκρό, καθώς ο άνδρας φαίνεται να αυτοπυροβολήθηκε από πιστόλι Glock, το οποίο κατείχε παράνομα.

Να σημειωθεί πως χθες ο άνδρας είχε εμπλακεί σε τροχαίο με εγκατάλειψη ενώ είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές.



Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν οποιοδήποτε όπλο εκτοξευθεί προς το Ισραήλ, προειδοποιούν Αμερικανοί

 


Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν να αναχαιτίσουν οποιοδήποτε όπλο εκτοξευθεί προς το Ισραήλ, εάν είναι εφικτό, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN, σε ένδειξη του επιπέδου της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών πριν από μια αναμενόμενη ιρανική επίθεση.

Οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναχαιτίσει στο παρελθόν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από τους Χούτι στην Υεμένη προς το Ισραήλ. Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία θα μπορούσαν επίσης να αναχαιτίσουν drones και ρουκέτες που στοχεύουν το βόρειο Ισραήλ, ανάλογα με την τοποθεσία από την οποία εκτοξεύονται.

Ο στρατηγός Έρικ Κουρίλα, ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, βρίσκεται στο Ισραήλ για συνάντηση με την ηγεσία ασφαλείας της χώρας. Την Παρασκευή, ο αρχηγός του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, συναντήθηκε με τον Κουρίλα.

Υπήρξαν αρκετές συνομιλίες όπου Αμερικανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν το Ισραήλ να μην κλιμακώσει την κατάσταση για αντίποινα κατά του Ιράν, σύμφωνα με έναν από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η επίθεση στη Δαμασκό ήταν το τελευταίο περιστατικό που πυροδότησε φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποίησε μια σειρά από κλήσεις προς ξένους ομολόγους τους με στόχο να πιέσουν το Ιράν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ.

Ο κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, άλλα και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Πηγή




Μητσοτάκης από Πολωνία: Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας -Η άμυνα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα

 


Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Donald Tusk στη Βαρσοβία.



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον ομόλογό του της Πολωνίας, Donald Tusk, στη Βαρσοβία. Ακολουθούν, σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών:

«Αγαπητέ Donald, καταρχάς σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και σε ευχαριστώ για την πολύ θερμή υποδοχή στη Βαρσοβία. Έχω έναν ισχυρό πολιτικό αλλά και προσωπικό λόγο να είμαι πολύ χαρούμενος κάθε φορά που επισκέπτομαι την Πολωνία.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το δεύτερο. Όπως γνωρίζετε, η σύζυγός μου είναι κατά το ήμισυ Πολωνή, οπότε πάντα αισθάνομαι ότι ερχόμενος στην Πολωνία έρχομαι κατά κάποιο τρόπο σε μια χώρα με την οποία έχω επίσης πολύ ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς. Και στο πολιτικό μέτωπο, έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Πολωνία.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα που σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, να κάνουμε μία ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων, αλλά και να εξετάσουμε τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Δίνουμε, ασφαλώς, ιδιαίτερη έμφαση στην Ουκρανία. Διανύουμε πλέον τον τρίτο χρόνο αυτού του απρόκλητου και παράνομου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο αντίκτυπος του οποίου είναι, βέβαια, ιδιαίτερα αισθητός εδώ στην Πολωνία, ως γειτονική χώρα.

Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στον Πρωθυπουργό Tusk, αλλά και στον Πρόεδρο Zelenskyy τον οποίο είδα χθες στο Βίλνιους, στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών, την ακλόνητη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία παρέχοντας πολιτική, οικονομική αλλά και στρατιωτική βοήθεια για όσο χρειαστεί.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τις κοινές προκλήσεις σχετικά με την παράνομη μετανάστευση. Μπορεί να βρισκόμαστε σε διαφορετικά μέρη της ηπείρου και να αντιμετωπίζουμε διαφορετικές προκλήσεις όσον αφορά στη γεωγραφία μας, πιστεύω όμως ότι μοιραζόμαστε μια κοινή παραδοχή, όπως ανέφερε ο Donald, ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας.

Τα σύνορά μας δεν είναι μόνο τα σύνορα των χωρών μας, αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσον αφορά την αναγνώριση της σημασίας της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης. Εναπόκειται σε εμάς, ως κυρίαρχα κράτη, να αποφασίζουμε ποιοι εισέρχονται στην επικράτειά μας. Δεν εναπόκειται στους διακινητές. Και, βεβαίως, θα υπάρξει σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας για την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με το πώς διαχειριζόμαστε αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα.

Συζητήσαμε επίσης κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις. Και σας ευχαριστώ γι’ αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα χθεσινή συζήτηση, στο δείπνο που μας παραθέσατε, με ορισμένους συναδέλφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπό το πρίσμα της νέας στρατηγικής ατζέντας που θα οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Πιστεύω ότι και οι δύο συμφωνούμε ότι η άμυνα και η ασφάλεια πρέπει να βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας.

Έχουμε πολλά κοινά με την Πολωνία. Ένα κοινό χαρακτηριστικό μας είναι ότι και οι δύο ξοδεύουμε αρκετά περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μας για την άμυνα. Θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή για περισσότερες κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες. Και αν αυτό θα περιλαμβάνει και κάποιου είδους κοινό δανεισμό, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αυτές οι κοινές αμυντικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών, αυτό είναι επίσης κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί μετά τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Και βέβαια, μιλώντας για τις ευρωπαϊκές εκλογές, είμαστε επίσης δύο ηγέτες που μοιράζονται την ίδια πολιτική οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Πιστεύουμε πάρα πολύ ότι πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των σημαντικών πρωτοβουλιών που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη στον επόμενο εκλογικό κύκλο, είτε αυτές σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια, είτε με την ανταγωνιστικότητα, είτε με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είτε με τη γεωργία, όπου πιστεύω ότι και οι δύο θεωρούμε πως η πράσινη μετάβαση -η οποία είναι απολύτως απαραίτητη- πρέπει να γίνει με ρυθμό που να μην είναι επιζήμιος για τους αγρότες μας. Πρέπει να τους δώσουμε τα εργαλεία για να προσαρμοστούν και δεν πρέπει να αισθάνονται ότι απειλούνται από αυτή τη μετάβαση. Αν χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε και θα ηγηθούμε αυτών των πρωτοβουλιών μετά τις επόμενες ευρωεκλογές.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό που ανέφερε ο Donald σχετικά με την παρουσία Πολωνών πυροσβεστών στην Ελλάδα. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για το γεγονός ότι όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε μια μεγάλη καταστροφή που σχετίζεται με το κλίμα, οι Πολωνοί φίλοι μας ήταν εκεί για να μας υποστηρίξουν. Εξετάζουμε έναν μηχανισμό με τον οποίο κάποιοι Πολωνοί πυροσβέστες θα μπορούσαν να τοποθετούνται στην Ελλάδα για εβδομάδες ή και μήνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να μας βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα ήταν ένα πολύ καλό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη. Είμαστε πάντα πολύ ευγνώμονες για τη βοήθεια που μας παρείχε η Πολωνία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και πάλι, Donald, για τη θαυμάσια υποδοχή. Υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε και στις διμερείς μας συναντήσεις σχετικά με την ενίσχυση της οικονομικής μας συνεργασίας. Θα πρέπει να επισημάνω ότι 1,3 εκατομμύρια Πολωνοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο -και, βέβαια, αρκετοί Έλληνες έρχονται στην Πολωνία. Αλλά σίγουρα θα θέλαμε να δούμε τον αριθμό αυτό να αυξάνεται σημαντικά. Αυτό λοιπόν είναι και μια ανοιχτή πρόσκληση για όσους μας ακούνε να επιλέξουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ που με δεχτήκατε μαζί με την ομάδα μου εδώ στη Βαρσοβία σήμερα. Σας ευχαριστώ».

Απαντώντας σε ερώτηση για περαιτέρω κυρώσεις ή ενίσχυση των υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

«Ένα σύντομο σχόλιο για τις κυρώσεις. Επιτρέψτε μου να αρχίσω με μια γενική παρατήρηση: ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ενωμένη στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία, κάτι που δεν ανέμενε το ρωσικό καθεστώς όταν επιτέθηκε στην Ουκρανία το 2022.

Όσον αφορά στην παροχή οικονομικής βοήθειας, ήμασταν μαζί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τελικά καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε 50 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ουκρανία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Παροχή στρατιωτικής βοήθειας, τόσο σε διμερές επίπεδο αλλά και με τη χρήση ευρωπαϊκών εργαλείων. Αλλά και εφαρμογή μιας σειράς πακέτων κυρώσεων, τα οποία, φυσικά, πρέπει να παρακολουθούνται κατάλληλα. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνες τις χώρες που σήμερα βοηθούν τη Ρωσία, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις και διευκολύνοντας το ρωσικό καθεστώς και τη ρωσική οικονομία.

Όσον αφορά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, επί της αρχής υποστηρίζουμε την ιδέα της χρήσης είτε των τόκων είτε ακόμα και του κεφαλαίου των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε στην Ουκρανία. Απλώς πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως ό,τι κάνουμε είναι νομικά απρόσβλητο και δεν επιδέχεται νομικές αμφισβητήσεις στο μέλλον».

Σε ερώτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, για την κοινή αμυντική πολιτική και για τη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο κοινού δανεισμού για την άμυνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Καταρχάς, ορθώς επισημαίνετε ότι είμαστε δύο ηγέτες με νωπή και ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες μας. Αυτό είναι ένα ακόμα κοινό που έχουμε.

Συζητήσαμε εκτενώς σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης και τι θα σήμαινε όχι μόνο να επενδύσουμε περισσότερα στην άμυνα ως μεμονωμένες χώρες -το κάνουμε ήδη, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο υποχρεούμαστε ως μέλη του ΝΑΤΟ-, αλλά να εξετάσουμε νέους τρόπους συνεργασίας ως Ευρωπαίοι, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκή τεχνολογία, για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις.

Από αυτή την άποψη, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση για τη χρήση κοινού δανεισμού ώστε να χρηματοδοτήσουμε ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα, που θα προμηθεύεται ευρωπαϊκό εξοπλισμό για κοινές ανάγκες της ευρωπαϊκής ασφάλειας, είναι συζήτηση που πρέπει να γίνει τώρα. Δεν μπορούμε να τη αναβάλουμε για πολύ αργότερα. Έχουμε κοινές προκλήσεις, όπως η πυραυλική άμυνα για παράδειγμα, που επηρεάζουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πιστεύω πραγματικά ότι εάν συστήσουμε ένα τέτοιο ταμείο με κοινό δανεισμό, χρειαζόμαστε εμβληματικά πρότζεκτ για να αναδείξουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες προσφέρουν ασφάλεια σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες έναντι οποιασδήποτε πιθανής απειλής.

Ζούμε σε ένα τελείως διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον. Όταν το τελευταίο στρατηγικό σχέδιο αναπτύχθηκε το 2019, κανείς δεν διανοούνταν ότι θα ήταν πιθανό να έχουμε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αλλά το 2024 δεν είναι 2019, δυστυχώς, όσον αφορά στη γεωπολιτική κατάσταση. Αυτές οι νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας μετά τις επόμενες ευρωεκλογές και είμαι βέβαιος ότι με τον Donald υπάρχει ταύτιση απόψεων σε αυτά τα θέματα».



Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι, μέλη συμμορίας που διέπραττε ληστείες στην περιοχή των Αχαρνών



Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, επιχείρηση από το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε., με στόχο την εξάρθρωση συμμορίας ανήλικων, που πραγματοποιούσε ληστείες στην περιοχή των Αχαρνών.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν δύο βασικά μέλη της συμμορίας, ένας 14χρονος και 13χρονος, για ληστείες και κλοπές, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί αποδεικτικής ισχύος αστυνομικών ταυτοτήτων, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται επιπλέον 9 μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα μέλη της συμμορίας αιφνιδίαζαν και τελικά ακινητοποιούσαν διερχόμενους οδηγούς, συνήθως στο ίδιο σημείο κάθε φορά, και με χρήση σωματικής βίας αφαιρούσαν χρηματικά ποσά και προσωπικά τους αντικείμενα.

Κατά την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών προέκυψε ότι η δράση της συμμορίας χρονολογείται τουλάχιστον τους τελευταίους εννέα μήνες, ενώ έχουν εξιχνιαστεί 13 περιπτώσεις ληστειών και 2 κλοπές.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ σημειώνεται ότι έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα.




Βερολίνο: Έφοδος της αστυνομίας σε φιλοπαλαιστινιακό συνέδριο


 


Η γερμανική αστυνομία διέλυσε ένα φιλοπαλαιστινιακό συνέδριο στο Βερολίνο αντισημιτικών εκδηλώσεων όπως υποστήριξε

Η αστυνομία διέλυσε σήμερα το συνέδριο στην γερμανική πρωτεύουσα και ζήτησε από τους περίπου 250 συμμετέχοντες να εγκαταλείψουν τον χώρο, μόλις δύο ώρες μετά την έναρξη της τριήμερης εκδήλωσης.

Οι αστυνομικοί είχαν ήδη παρέμβει στην εκδήλωση κατά τη διάρκεια ομιλίας μέσω βίντεο ενός ακτιβιστή, στον οποίο έχει απαγορευτεί η πολιτική δραστηριότητα στη Γερμανία.

Η αστυνομία του Βερολίνου έκλεισε το ρεύμα και διέκοψε τη μετάδοση

Όταν ο άνδρας άρχισε να μιλάει η αστυνομία διέκοψε τη μετάδοση και έκλεισε προσωρινά το ρεύμα στον χώρο διεξαγωγής του «Παλαιστινιακού Συνεδρίου», το οποίο διοργανώθηκε από διάφορες φιλοπαλαιστινιακές ομάδες.

Πριν από την έναρξη της συνάντησης, πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος του Βερολίνου Κάι Βέγκενερ, καθώς και η αστυνομία είχαν ανακοινώσει ότι θα αναλάμβαναν αποφασιστικά μέτρα σε περίπτωση που στη συνάντηση γίνονταν αντισημιτικές δηλώσεις ή διαπράττονταν ποινικά αδικήματα.

Οι διοργανωτές της διάσκεψης είχαν καταγγείλει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και είχαν επικρίνει τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης προς την ισραηλινή κυβέρνηση.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ είχε δηλώσει στο dpa πριν από την εκδήλωση ότι «όποιος διαδίδει ισλαμιστική προπαγάνδα και μίσος κατά των Εβραίων πρέπει να γνωρίζει ότι θα διωχθεί γρήγορα και με συνέπεια».

Η αστυνομία του Βερολίνου ανέπτυξε περίπου 900 αστυνομικούς για να παρακολουθούν το συνέδριο και τυχόν φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, καλώντας ενισχύσεις από τη δυτική Γερμανία για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, δήλωσε στο dpa εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Το πλήθος που περίμενε να εισέλθει στην αίθουσα σήμερα φώναζε συνθήματα όπως «Ζήτω, Ζήτω η Παλαιστίνη» και «Η Γερμανία χρηματοδοτεί, το Ισραήλ βομβαρδίζει». Ορισμένοι ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες έξω από το κτίριο.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι στο Βερολίνο διεξάγεται η λεγόμενη Διάσκεψη για την Παλαιστίνη», δήλωσε νωρίτερα στο dpa ο Βέγκνερ, πολιτικός των κεντροδεξιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), σε γραπτή δήλωσή του.

«Δεν ανεχόμαστε τον αντισημιτισμό, το μίσος και την υποκίνηση κατά των Εβραίων στο Βερολίνο».

Η αστυνομία του Βερολίνου έχει τηρήσει γενικά σκληρή στάση απέναντι στους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αρχές έχουν θέσει αυστηρούς όρους στις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις ή τις έχουν απαγορεύσει εντελώς, επικαλούμενες ανησυχίες ότι οι αντι-ισραηλινές δηλώσεις θα μπορούσαν να περάσουν τα όρια του απόλυτου αντισημιτισμού.

Διαδηλωτές και επικριτές, ωστόσο, έχουν κατηγορήσει τις αρχές του Βερολίνου ότι παραβιάζουν τις δημοκρατικές ελευθερίες του λόγου και του συνέρχεσθαι με τις καταστολές.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στο συνέδριο περιορίστηκε από την αστυνομία σε 250 ανά ημέρα η οποία επικαλέσθηκε λόγους πυρασφάλειας.



Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ακύρωσε τη διαταγή του δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για αναστολή των οικοδομικών αδειών

 




Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με απόφασή της ακυρώνει τη διαταγή του δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στη χωρική περιφέρεια του δήμου.

Όπως αναφέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τα συλλογικά και μονομελή όργανα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έχουν υποχρέωση συμμόρφωσης χωρίς καθυστέρηση.

Αιτιολογώντας την απόφασή της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αναφέρει ότι η απαγόρευση για χορήγηση οικοδομικών αδειών στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης είναι μη νόμιμη, επειδή δεν εδράζεται σε καμία διάταξη του σχετικού νόμου και έτσι έρχεται σε αντίθεση προς την αρχή της νομιμότητας που διέπει τη δράση της δημόσιας διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, σε συνέχεια του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί ως προς την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και της άρνησης ορισμένων δήμων να εκδίδουν οι ΥΔΟΜ άδειες δόμησης μέχρι την απόφαση του ΣτΕ επί του θέματος, το ΤΕΕ απέστειλε εξώδικο υπερασπιζόμενο τη νομιμότητα, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, διά του προέδρου του, Γιώργου Στασινού, απέστειλε εξώδικη δήλωση - πρόσκληση - διαμαρτυρία προς τους Δήμους Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και Αλίμου με την οποία τους ζητά, για λόγους ασφάλειας δικαίου καθώς και πρόδηλης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, να προβούν άμεσα στην ανάκληση των αποφάσεων που έχουν λάβει περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στη χωρική περιφέρεια των δήμων τους.

Μάλιστα, το ΤΕΕ κοινοποιούσε το εξώδικο και προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, προκειμένου να προβεί στην ακύρωση των αποφάσεων.



Πικραμμένος : Ζητάει ξεκάθαρη θέση από τον Τσίπρα για τη Novartis -«Ήταν απλά κακός χειρισμός;»

 



«Δεν υπάρχει θέμα κράτους Δικαίου στην Ελλάδα» τόνισε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει ξεκάθαρη θέση αναφορικά με την φράση «κακός χειρισμός» στην υπόθεση Novartis.

O κ. Πικραμμένος, πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ανώτατος δικαστής, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σημείωσε ότι ναι μεν υπάρχουν πράγματα που μπορεί να γίνουν καλύτερα, αλλά δεν υπάρχει γενικευμένο θέμα, «δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα δεν είναι κράτος Δικαίου».

«Υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία θα αρθούν σύντομα σε λύσεις, αλλά γενικότερο θέμα κράτους Δικαίου, κατηγορηματικά λέω ότι όχι δεν υπάρχει» είπε ο κ. Πικραμμένος, κληθείς να δώσει απάντηση αν δικαιολογείται η δυσπιστία των πολιτών, όπως αποτυπώνονται στους δημοσκοπικούς δείκτες, ακόμη και για τη Δικαιοσύνη.

Σχολιάζοντας την «παρότρυνση», όπως χαρακτήρισε σχετική δήλωση του προέδρου του ΤΕΕ, να μην εφαρμοστεί απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Πικραμμένος ανέφερε ότι αυτό είναι «κάτι το οποίο δεν πρέπει να λεχθεί, δεν είναι σωστό». «Δεν μπορούμε να λέμε επιλεκτικά αυτό μην το εφαρμόσεις γιατί έτσι χάθηκαν τα πράγματα. Δεν μπορεί να λέει κάποιος - ότι κι αν είναι - να μην εφαρμόζεται ο νόμος γιατί αν αρχίζουμε να λέμε μην εφαρμόζεις τον νόμο τότε ζήτω που καήκαμε» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα μπορούσε να γίνει «στο ζήτημα των αντίβαρων των θεσμών», επισήμανε ότι αντίβαρα είναι τα δικαστήρια και οι Ανεξάρτητες αρχές, τα οποία και θα πρέπει να ενισχυθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση εξήγησε ότι είναι αναγκαίο να κατοχυρωθούν συνταγματικά, και στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Αρχή Ανταγωνισμού, ιδίως καθώς κάτι τέτοιο αποτρέπει τη δυνατότητα κατάργησής τους και ενισχύει την ανεξαρτησία τους.

Ο κ. Πικραμμένος, πρότεινε επίσης την ίδρυση μιας Αρχής, η οποία θα παρακολουθεί τα δημοσιονομικά ελλείμματα και θα έχει βέτο στις πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων σχετικά με αυτά καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά: "Επειδή βλέπω να ανθίζει το λεφτόδεντρο και να αρχίζει πάλι μια ρητορική παροχών και αυξήσεων" "Επειδή έχω ζήσει στην πλάτη μου τα μνημόνια και ως πρόεδρος του ΣτΕ και ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός σε μια περίοδο που κινδυνεύαμε να χρεοκοπήσουμε, δεν πρέπει η χώρα μας από άστοχες πολιτικές αποφάσεις να οδηγηθεί πάλι σε καταστάσεις στις οποίες οδηγήθηκε στο παρελθόν. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να μπαίνει ένα φρένο" τόνισε.

Με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για το μπόνους ύψος, την εκτός σχεδίου δόμηση, την ενημέρωση για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Πικραμμένος ρωτήθηκε αν τελικώς ασκούν πολιτική οι δικαστές και το ΣτΕ. Απάντησε ότι οι δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων φυσικά και ασκούν κάποιου είδους πολιτική, όχι όμως με την έννοια με την οποία συνήθως κατηγορούνται. «Δεν κάνουν τέτοιου είδους πολιτική» ανέφερε.

«Ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, το οποίο είναι ζωντανό κείμενο και δεκτικό διαφόρων ερμηνειών κατά εποχές και κατά καταστάσεις, καταλήγουν στο να κάνουν κάποια είδους πολιτική. Η συνήθης κατηγορία είναι ότι τα δικαστήρια κάνουν δημοσιονομική πολιτική (με τα επιδόματα επί παραδείγματι) και η απάντησή μου σε υπουργούς είναι "όταν κόψαμε τα επιδόματα με τα μνημόνια πάλι δεν κάναμε δημοσιονομική πολιτική; Τότε όμως δεν μας κατηγορήσατε". Φυσικά και το δικαστήριο ερμηνεύει το Σύνταγμα και με βάση τις ερμηνείες του Συντάγματος λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες έχουν πολιτικό αντίκτυπο. Φυσικό είναι αυτό» είπε ο κ. Πικραμμένος.

Σχετικώς με το αν είναι σωστό η Δικαιοσύνη να απευθύνεται στο ευρύ κοινό, ο κ. Πικραμμένος σημείωσε ότι «το κλασικό είναι ότι η Δικαιοσύνη δίνει την απάντηση με την απόφαση την οποία λαμβάνει το δικαστήριο, ωστόσο επειδή υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά υπάρχει και η καθυστέρηση, είναι καλό να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για το που πηγαίνει μια απόφαση και να δίδεται μια εικόνα και να παρέχεται μια ενημέρωση, ώστε να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις να μην χτίζονται μυθιστορήματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πιστεύω ότι καλά κάνει η Δικαιοσύνη και συνοπτικά ενημερώνει».

Αναφορικώς με την άποψη ότι θα ενίσχυε την εικόνα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης ένας άλλος τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι "Ισχύει ότι ισχύει και για την Δημοκρατία. Δεν είναι καλό πολίτευμα, αλλά είναι το καλύτερο από όσα υπάρχουν. Υπάρχουν βελτιώσεις και ασφαλιστικές δικλείδες και πράγματα ενδεχομένως που μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιώσεις".

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για «ατυχείς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis» o κ. Πικραμένος ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έδωσε απάντηση στην ουσία, «απλώς εξέφρασε μια ενόχληση, η οποία υπήρχε και φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει και δεν είναι μόνο για την ιστορία της Novartis, αλλά και την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών". "Περιμένω λοιπόν και θα περιμένω μια απάντηση επί της ουσίας. Η υπόθεση Novartis, ήταν απλά και μόνο ιστορία κακού χειρισμού; Πάρτε καθαρά θέση και πείτε μας: Ήταν κακός χειρισμός ή απαράδεκτη στην ουσία της η ιστορία αυτή;», κατέληξε.



Επεισόδια απο αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια χωρίς ούτε μία σύλληψη - Πέταξαν μολότοφ έσπασαν έκαψαν


 

Η είδηση δεν είναι ότι έγιναν επεισόδια με αντιεξουσιαστές, ότι έσπασαν περιουσίες αθώων πολιτών, ότι πέταξαν μολότοφ για να κάψουν αστυνομικούς, η είδηση είναι ότι για ακόμα μία φορά επικίνδυνοι κακοποιοί αφέθηκαν ελεύθεροι να φύγουν μετά το έγκλημα τους.

Νύχτα επεισοδίων η χθεσινή στην περιοχή των Εξαρχείων καθώς ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικών με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα οι δρόμοι περιμετρικά της πλατείας να θυμίζουν πεδίο μάχης.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μια ομάδα περίπου 30 ατόμων, βγήκαν στην πλατεία Εξαρχείων και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων.

Στη συνέχεια, επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και καδρόνια εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Μεσολογγίου με τους Αστυνομικούς να προχωρούν σε χρήση χημικών και ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης προκειμένου να τους απομακρύνουν.



Τα επεισόδια έφτασαν μέχρι την οδό Χαριλάου Τρικούπη όπου οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες σε ένα κατάστημα με οπτικά είδη, στη συμβολή με την οδό Διδότου, κάνοντας γυαλιά-καρφιά τη βιτρίνα της επιχείρησης.

Οι αστυνομικοί προκλητικά δεν προχώρησαν και πάλι σε κάποια σύλληψη ή προσαγωγή από τα επεισόδια, και ίσως θα πρέπει να ελεγχθεί και η ικανότητα όσων ηγούνται και στα ΜΑΤ.



Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι χειρότερος από τον Αλέξη Τσίπρα στο ψέμα

 



ΝΔ: Ο Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει «κενά μνήμης» – Τα δύο ψέματα του και η αλήθεια

«Δεν μπορούμε να αφήνουμε αναπάντητα τα ψέματα του κ. Κασσελάκη, ούτε να μην καλύπτουμε τα “κενά μνήμης” που εμφανίζεται να έχει από τη μία δημόσια τοποθέτησή του έως την επόμενη», ανέφέρε χαρακτηριστικά νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Το γραφείο Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για δύο ψέματα από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τους φόρους και τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, ενώ σχολιάζει και την αναφορά του κ. Κασσελάκη στο «μαξιλάρι των 37 δισ.».

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ:

Παρότι ξέρουμε ότι βασικός αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και με αυτά μαχόμαστε καθημερινά, δεν μπορούμε να αφήνουμε αναπάντητα τα ψέματα του κ. Κασσελάκη, ούτε να μην καλύπτουμε τα «κενά μνήμης» που εμφανίζεται να έχει από τη μία δημόσια τοποθέτησή του έως την επόμενη.

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά σημερινά του ψέματα:

Ψέμα πρώτο

«Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τους φόρους καθαρά για λόγους μάρκετινγκ, αλλά έγινε το αντίθετο».


Ποια είναι η αλήθεια;


Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μειώσει από το 2019 πάνω από 50 φόρους και εισφορές, που οδήγησαν στην έμμεση αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών ταυτόχρονα με την άμεσες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ πάνω από 30%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί, τη μείωση του Φόρου Επιχειρήσεων από το 29% στο 22%, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 55%.

Όπως δε τόνισε μόλις χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επίσης από τους Δελφούς, στον προϋπολογισμό του 2025 θα περιλαμβάνεται μια σειρά από μέτρα για την ενίσχυση εισοδημάτων και μείωση φόρων συνολικού ύψους 870 εκ. ευρώ.


Ψέμα δεύτερο

«Η χώρα μας είναι πολύ χαμηλά στην Ευρώπη τόσο σε ρυθμό ανάπτυξης, όσο και σε επενδύσεις»


Ποια είναι η αλήθεια;


Έχουν περάσει μόλις 48 ώρες από τη δήλωση του Επιτρόπου Οικονομίας της Ε.Ε. ότι η Ελλάδα τρέχει με ανάπτυξη 2%, ενώ η Ευρώπη με 0% και κάτι, γεγονός που, όπως επισήμανε, κάνει τη διαφορά. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε ειδική αναφορά στην αύξηση των επενδύσεων και επιπλέον των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς όπως η έρευνα, η ανάπτυξη, η εκπαίδευση, αλλά και για το πώς η Ελλάδα αυξάνει τις εξαγωγές, που είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.

Ο κ. Κασσελάκης δήλωσε επίσης ότι μπορεί να επικοινωνήσει καλύτερα από όλους με τους ξένους επενδυτές καθώς, όπως είπε, είναι ο μόνος πολιτικός ηγέτης στην Ελλάδα που έχει πετύχει στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν ξέρουμε αν αναφέρεται σε παλιούς γνωστούς του από το Ντέλαγουερ ή όχι. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι δεν έχει δώσει απαντήσεις για τις εταιρείες του και παραμένει ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που δεν έχει υποβάλει ακόμα δήλωση πόθεν έσχες.

Μας μίλησε ακόμα για το «μαξιλάρι των 37 δις», αλλά «ξέχασε» να μας πει ότι ήταν το ενέχυρο των δανειστών για την τεράστια προσωπική αναξιοπιστία του προκατόχου του. Και φυσικά, «ξέχασε» ότι δημιουργήθηκε από μια σκληρή φορομπηχτική πολιτική που τσάκισε τη μεσαία τάξη.

Και κάτι τελευταίο: Το «μαξιλάρι» για το οποίο σήμερα περηφανεύεται ήταν ή δεν ήταν «η πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», όπως δήλωνε ο ίδιος πριν από μερικούς μήνες;



ΥΠΟΙΚ κάνει ξεφτίλα τον Κασσελάκη: Δεν γνωρίζει τα βασικά μεγέθη της Οικονομίας

 



Άλλος Τσίπρας μας βρήκε!!!

Η εμφάνιση του Κασσελάκη για ακόμα μία φορά ήταν προκλητική δείχνοντας ότι θέλει να προκαλεί με κάθε τρόπο την προσοχή και ας λέει βλακείες με όλη την σημασία της λέξης.

Ανακοίνωση με αφορμή τις προκλητικές και άσχετες δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, στο Φόρουμ των Δελφών, εξέδωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκης προσπαθεί να προκαλεί με κάθε τρόπο την προσοχή, αλλά η οικονομία δεν προσφέρεται για τηλεοπτικές και άλλες παραστάσεις. Και οι δηλώσεις του στους Δελφούς τον εκθέτουν διότι, πέρα των άλλων, επιβεβαιώνουν ότι δεν γνωρίζει τα βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Ο κ. Κασσελάκης συστηματικά μηδενίζει κάθε πρόοδο που η χώρα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Μιλάει για ανύπαρκτη εξωστρέφεια την ίδια ώρα που οι εξαγωγές (αγαθά και υπηρεσίες) από 73 δισ. το 2019 έφθασαν σχεδόν στα 100 δισ. το 2023.

Μιλάει επίσης για ανύπαρκτες επενδύσεις την ίδια ώρα που η Ελλάδα, μεταξύ 2019 και 2023 είναι πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σωρευτική αύξηση 43%, έναντι μόλις 1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη.

Καλό είναι πριν ο κ. Κασσελάκης μιλήσει – όπως αναφέρει – με τους ξένους επενδυτές να ενημερωθεί για τις πραγματικές πολύ θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών και κατάκτηση των ίδιων των πολιτών».