Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Νέα αθλιότητα της Τουρκίας - Νεαροί φώναζαν το σύνθημα του ISIS «Αλλάχου άκμπαρ» στην Αγία Σοφία

 


Εκατοντάδες παιδιά σχολικής ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην Αγιά Σοφιά και φώναξαν, γιατί έτσι τους πρόσταξαν το ισλαμιστικό σύνθημα του ISIS «Αλλάχου άκμπαρ»  («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»), την ώρα που ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει τον ναό «Σύμβολο της Άλωσης».

Τα παιδιά βρέθηκαν στην Αγιά Σοφιά στα πλαίσια της «Συνάντησης θερινών σχολείων Αγία Σοφία», που διοργάνωσε το ίδρυμα TÜGVA ( Ίδρυμα Τουρκικής Νεολαίας)  διοικητική θέση κατέχει ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του προκλητικού Τούρκου προέδρου της Τουρκίας.


Πριν λίγες ημέρες ήταν η επέτειος της προκλητικής μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Με την αφορμή αυτή, στην Τουρκία κυκλοφόρησαν δύο βιβλία και ένα ντοκιμαντέρ, τα οποία παρουσίασε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας. 

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Ερντογάν υπενθυμίζει πως με προεδρικό διάταγμα στις 10 Ιουλίου του 2020 διασφαλίστηκε η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος. Επίσης, αναφέρει ότι το γεγονός ότι η Αγιά Σοφιά επανέκτησε «τη θέση της ως χώρος λατρείας, δεν σημαίνει πως έχασε το καθεστώς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Το τζαμί της Αγίας Σοφίας που αποτελεί σύμβολο νίκης μιας κατάκτησης που άνοιξε και έκλεισε μια εποχή και τα σημαντικά κειμήλια των προγόνων μας, θα συνεχίσει να ζει ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς αποτελεί έργο που προσθέτει ομορφιά στην Κωνσταντινούπολη. Η επαναλειτουργία της ως τζαμί μετά από 86 έτη, αποτελεί σίγουρα ένα ιστορικό γεγονός», γράφει ο Ερντογάν, ο οποίος δημοσίευσε επίσης στο Twitter:

«Δόξα στον Αλλάχ, που μας έδωσε την ευκαιρία να επαναφέρουμε το σύμβολο της Άλωσης, το θέλημα και την εμπιστοσύνη του Πορθητή, την Αγία Σοφία, στην αρχική της κατάσταση 86 χρόνια μετά. Είθε η ανάσταση της Αγίας Σοφίας να είναι για άλλη μια φορά ευεργετική».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η επαναλειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τεμένους συμπλέει με το Διεθνές Δίκαιο: «Το έργο αυτό που το ετοίμασε η Διεύθυνση Επικοινωνιών, αποκαλύπτει την ιστορική, αρχιτεκτονική, θρησκευτική και πολιτιστική σημασία του τεμένους της Αγίας Σοφίας. Θέτει επίσης την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου», γράφει στον πρόλογο της επετειακής έκδοσης.


Πηγή



Τρεις συλλήψεις ανεύθυνων για τη φωτιά στον Ταύρο

 


Τρεις συλλήψεις ανεύθυνων έγιναν για τη φωτιά που ξέσπασε στον Ταύρο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανακριτικού της Πυροσβεστικής, εθεάθησαν να προσπαθούν να μπουν στον χώρο και με κάποιο εργαλείο προσπαθούσαν να κόψουν την περίφραξη.

Η φωτιά ξέσπασε σε οικοπεδικό χώρο με ξερά χόρτα στην οδό Θέμιδος, ενώ πυκνοί καπνοί είχαν καλύψει την περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά, η οποία καίει χαμηλή βλάστηση παρουσιάζει καλύτερη εικόνα.

Στο σημείο επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ συνδρομή παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ.



Το Ισραήλ ζητά την άδεια της Αθήνας για στρατιωτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης

 



Μηνύματα υπέρ της Ελλάδας και κύριο αποδέκτη την Τουρκία στέλνει η κίνηση του Ισραήλ να δεσμεύσει με άδεια της Αθήνας, δύο θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης. 

Οι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο το Ισραήλ αμφισβητεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα τα «Τα Νέα», οι περιοχές, που δεσμεύτηκαν για το διάστημα από 26 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που δεν το έχει πάρει στα σοβαρά κανένας.

Ως εκ τούτου, το αίτημα της ισραηλινής πλευράς αποτελεί σαφές μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας, ενώ αμφισβητεί ευθέως τις αιτιάσεις της Άγκυρας, που κατηγορεί την Ελλάδα ως δήθεν παραβάτη του διεθνούς δικαίου.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, μετείχε στην πολυεθνική άσκηση Μέδουσα και σε άλλες συνεκπαιδεύσεις, ενώ είχε ρόλο στην κρίση του «Ορούτς Ρέις».



Συνελήφθησαν 4 Αφγανοί για ανθρωποκτονία και ληστεία


 

Συνελήφθησαν 31 Ιουλίου 2022 το μεσημέρι σε περιοχή του Κιλκίς, από αστυνομικούς του Γραφείου Ασφάλειας του Αστυνομικού Τμήματος Παιονίας, 4 αλλοδαποί άνδρες, για ανθρωποκτονία, ληστεία, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, χθες τα ξημερώματα οι προαναφερόμενοι μαζί με άγνωστους συνεργούς τους, προσέγγισαν 4 Πακιστανούς σε περιοχή του Κιλκίς, τους ακινητοποίησαν με χρήση ξύλινων ροπάλων και σωματικής βίας και τους αφαίρεσαν ένα κινητό τηλέφωνο και το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ.

Οι 3 από τους παθόντες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομείο της περιοχής, όπου ο ένας κατέληξε συνεπεία των τραυμάτων που έφερε.

Στον χώρο της επίθεσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11 αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 κινητά τηλέφωνα.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των στοιχείων ταυτότητας των συνεργών τους.

Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κιλκίς.



H ελληνική οικονομία αντέχει παρά τις προκλήσεις - Οι εκτιμήσεις των προέδρων τεσσάρων τραπεζών


 

Στο κοινό συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της, παρά τις νέες σοβαρές προκλήσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καταλήγουν οι πρόεδροι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στις παρεμβάσεις τους από το βήμα των ετήσιων γενικών που πραγματοποιήθηκαν, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στα μεγάλα μέτωπα που είναι σε εξέλιξη.

Επισήμαναν επίσης ότι το τραπεζικό σύστημα έχοντας πλέον μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ικανή ρευστότητα, σε συνδυασμό με τις προοπτικές που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης, χρηματοδοτεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά με στόχο την δημιουργία του νέου μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.

Έδωσαν επίσης έμφαση στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινων χρηματοδοτήσεων, τομείς όπου οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο.

Οι εκτιμήσεις των προέδρων των τραπεζών αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία καθώς στην μακρόχρονη πορεία τους έχουν περάσει από νευραλγικές θέσεις, που σε συνδυασμό με το υψηλό τους ακαδημαϊκό επίπεδο, προσδίδει ιδιαίτερα βαρύτητα στις τοποθετήσεις τους.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου ανέφερε ότι στις αρχές του 2022, οι προοπτικές για ανάπτυξη στην χώρα μας ήταν οι καλύτερες που έχουμε δει για πάρα πολλά χρόνια. Όμως, η εισβολή στην Ουκρανία διαμόρφωσε νέες συνθήκες, ειδικά στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, με συνέπειες τόσο για τις βραχυπρόθεσμες, αλλά πιθανόν και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Οι πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, και η άνοδος των επιτοκίων που ακολούθησε για την αναχαίτισή τους, αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου και των επιπτώσεών του, επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην παρούσα φάση, είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος, τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια οικονομία και κοινωνία. Εντούτοις, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, για την ελληνική οικονομία οι προοπτικές επιστροφής στην κανονικότητα είναι θετικές. Και είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι στο ραντάρ των επενδυτών -Ελλήνων και ξένων-, γεγονός που δημιουργεί τις συνθήκες για εισαγωγή σημαντικών κεφαλαίων στη χώρα. Εταιρείες όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer, και άλλες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή ήδη επενδύουν στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελής, επισήμανε ότι στο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, προς το παρόν, η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική. Έχοντας ανακάμψει σημαντικά το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3% σε σταθερές τιμές, αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις. Όπως εκτίμησε και φέτος, παρά τους καθοδικούς κινδύνους, αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με έναν ρυθμό της τάξης του 4%. Δηλαδή, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Επισήμανε όμως ότι για το 2023, όμως, οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί, ιδιαίτερα αν η κρίση στην Ουκρανία συνεχιστεί και οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος επισήμανε ότι παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σε ανοδική πορεία τα επόμενα τρίμηνα του 2022. Ο βασικός μοχλός της μεγέθυνσης αναμένεται να είναι οι καλές επιδόσεις του τουρισμού. Θετική θα είναι επίσης η επίδραση των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και τα οποία στοχεύουν στην άμβλυνση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, καθώς και η αύξηση του ποσοστού απορρόφησης των πόρων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), είπε κ. Ράπανος. Με βάση τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4% το 2022 και κατά 2,4% το 2023. Εκτιμάται επίσης ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα φτάσει το 8,9% το 2022 και θα αποκλιμακωθεί στο 3,5% το 2023. Πέρα όμως από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, βασικές προϋποθέσεις για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εγχωρίως παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας σε συνδυασμό με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική και τις διαθρωτικές αλλαγές, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο να αποκτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα, που είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ανέφερε ο πρόεδρος της Alpha Bank.

O πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς ανέφερε ότι στην ιδιαίτερη και δύσκολη διεθνή συγκυρία που βρισκόμαστε, η χώρα μας βρίσκεται, για πρώτη φορά μετά από καιρό, σε πιο ευνοϊκή συγκριτικά θέση. Παράγοντες που συνηγορούν σε μια τέτοια διαφοροποίηση είναι: η βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, η αξιοποίηση μιας σειράς ευκαιριών που δημιούργησε η μακρόχρονη κρίση, η σταδιακή απόδοση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που έγιναν κυρίως τα χρόνια των οικονομικών προγραμμάτων, τα πρωτοφανή σε ύψος ευρωπαϊκά κεφάλαια περί τα 90 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια και η εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, επισήμανε ο κ Ζανιάς. Η ανάπτυξη στη χώρα μας φέτος αναμένεται να στηριχτεί στις εξαγωγές υπηρεσιών (τουρισμός), στις δημόσιες επενδύσεις μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στην ιδιωτική κατανάλωση. Οι απαιτήσεις για δημοσιονομικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων κρίσεων επανάφερε τα υψηλά ελλείμματα στον προϋπολογισμό, με το πρωτογενές έλλειμμα το 2020 να φτάνει το 7,2% του ΑΕΠ. Η δημοσιονομική κατάσταση εκτίμησε όμως είναι διαχειρίσιμη υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως θ' αποφευχθούν εφεξής οι υπερβολές στη δημοσιονομική πολιτική και δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Το δημόσιο χρέος επίσης κρίνεται ως βιώσιμο λόγω των εξαιρετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών που διαθέτει, παρά το τεράστιο ύψος του ως ποσοστό του ΑΕΠ (206.3% το 2020 και 193.3% το 2021), ενώ αναμένεται να πέσει κάτω από το 180% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022. Σύμμαχο σε αυτή την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους αποτελεί ο υψηλός βραχυπρόθεσμος πληθωρισμός, ο οποίος μάλιστα δεν αναμένεται να έχει τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας καθώς αποτελεί ένα γενικευμένο φαινόμενο, αν και διαφορές υπάρχουν, και δεν αλλάζουν σε σημαντικό βαθμό οι σχετικές τιμές των προϊόντων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Εξαφάνιση 24χρονης τουρίστριας στα Ιωάννινα


 

Συναγερμός έχει σημάνει στα Ιωάννινα έπειτα από την εξαφάνιση 24χρονης Γερμανίδας τουρίστριας.

Η Daja Krause, έκανε διακοπές με ένα κόκκινο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο μάρκας VW LT και με αριθμό κυκλοφορίας FNSM703.

Η 24χρονη έχει γαλάζια μάτια, ύψος 1,62μ και είναι αδύνατη. Μαζί της έχει τα δύο σκυλιά της, ένα χρώματος μαύρου και ένα μαύρο, με λευκά πόδια και καφέ λεκέδες. Τελευταία φορά εθεάθη στις 28 Ιουλίου 2022 στην περιοχή της Δωδώνης Ιωαννίνων, ενώ η τελευταία επικοινωνία με τους οικείους της, έγινε στις 29 Ιουλίου, από τα Ιωάννινα.

Η Γραμμή Ζωής ειδοποιήθηκε από τους οικείους της το απόγευμα της 02/08/2022 και μετά τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ενεργοποιεί τον Κοινωνικό Συναγερμό Silver Alert, για την κινητοποίηση όλων για την ανεύρεσή της.

Η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο. Εάν γνωρίζετε κάτι επικοινωνήστε με την υπηρεσία Silver Alert, όλο το 24ωρο, στην Εθνική Γραμμή SOS 1065.



Πυροβόλησαν υπάλληλο ταχυφαγείου γιατί οι τηγανιτές πατάτες ήταν κρύες

 


Οι κρύες τηγανιτές πατάτες, ήταν η αφορμή, να πυροβολήσει ένας κακοποιός εργαζόμενο σε McDonald's στο Μπρουκλίν, ο οποίος τώρα δίνει μάχη για τη ζωή του, σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Το 23χρονο θύμα δούλευε στο κατάστημα McDonald's, και γύρω στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας μια γυναίκα πελάτης άρχισε καυγά γιατί οι πατάτες της ήταν κρύες. 

Η γυναίκα κάλεσε στο τηλέφωνο τον 20χρονο γιο της κατά τη διάρκεια της λογομαχίας και ο γιος σύντομα εισέβαλε στο εστιατόριο και άρχισε να τσακώνεται με τον υπάλληλο.

Τότε ο γιος της δυσαρεστημένης πελάτισσας που όπως φάνηκε ήταν και κακοποιός, φέρεται να έβγαλε ένα όπλο και πυροβόλησε τον εργαζόμενο στο λαιμό, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Το θύμα νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Brookdale».

Μια σφαίρα των 9 χιλιοστών που χρησιμοποιήθηκε βρέθηκε στο σημείο και ο δράστης κακοποιός τέθηκε υπό κράτηση, ανέφεραν αστυνομικές πηγές. 

Ο δράστης έχει συλληφθεί στο παρελθόν πολλές φορές, μεταξύ άλλων για μεγάλη κλοπή το 2019 και επίθεση και κλοπή υπηρεσίας το 2018, σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης.



Θρασίμι κατέβηκε απο το αμάξι του και κτύπησε γυναίκα

 



Θρασίμι, νταής, διαπληκτίστηκε και γυναίκα οδηγό και δείχνοντας τον χαρακτήρα του, κατέβηκε και χαστούκισε την γυναίκα.

Αδιανόητη τροπή πήρε ο διαπληκτισμός με θρασίμι οδηγό, εχθές το μεσημέρι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στις 14:30, στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, θρασίμι οδηγός Ι.Χ. αυτοκινήτου διαπληκτίστηκε με μία οδηγό που επέβαινε σε δίκυκλο.

Ο οδηγός σε έξαλλη κατάσταση κατέβηκε από το όχημά του και χειροδίκησε σε βάρος της γυναίκας.

Αφού την χαστούκισε, μπήκε γρήγορα ο τζάμπα μάγκας στο αμάξι του και εξαφανίστηκε για να να μη τον κυνηγήσουν.

Η γυναίκα σε κατάσταση σοκ κάλεσε την Αστυνομία που έσπευσε στο σημείο, προσπάθησε να τον βρει από την πινακίδα που συγκράτησε η γυναίκα, αλλά το θρασίμι είχε εξαφανιστεί.

Η γυναίκα κατέθεσε μήνυση εις βάρος του νταή οδηγού.



Οι ΡώSSοι υπέρ της Κίνας : Έχει δικαίωμα να παίρνει μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία της

 


Το αεροσκάφος που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊβάν το απόγευμα της Τρίτης, και η Κίνα αντέδρασε δυσαρεστημένη.

Φυσικά και δεν είναι τιμή για κανένα σοβαρό κράτος να παίρνει το μέρος του, ο δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν και οι ΡώSSοι γενικότερα.

Η ΡωSSία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να παίρνει τα “απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία της”, χαρακτηρίζοντας “σαφή πρόκληση” την επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

“Η κινεζική πλευρά έχει το δικαίωμα να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας όσον αφορά το πρόβλημα της Ταϊβάν”, δήλωσε το ρωSSικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο χαρακτήρισε την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν “σαφή πρόκληση” με στόχο τον περιορισμό της Κίνας.

Η Μόσχα υποστήριξε το Πεκίνο νωρίτερα σήμερα σε σχέση με την επίσκεψη αυτή, προειδοποιώντας την Ουάσινγκτον ότι το ταξίδι αυτό θα θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα.




Ο φαιδρός ΣΥΡΙΖΑ αμόλησε τον Παπαδημούλη να εργαλειοποιήσει την απόπειρα παρακολούθησης Ανδρουλάκη

 


Είναι ένα φαιδρό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ξέρει κάθε σοβαρός εντός και εκτός Ελλάδας. Το ότι τους έχουν πάρει χαμπάρι αυτό δεν τους ενοχλεί καθόλου και συνεχίζουν ακάθεκτοι.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, αν και το θέμα έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις, όπως προκύπτει από τις έρευνες που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αντί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πίσω, όπως θα έκανε κάθε σοβαρό κόμμα, περιμένοντας τα πλήρη στοιχεία και την έρευνα, με γελοίο τρόπο προσπαθεί να εκθέσει την ελληνική κυβέρνηση, αμολώντας τον καταλληλότερο να ξεφτιλιστεί Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Με επιστολή μου προς την πρόεδρο του Ε.Κ., Ρομπέρτα Μέτσολα, αλλά και προς όλους τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητώ να συζητηθεί το θέμα στο Προεδρείο και στη διάσκεψη των προέδρων, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει σε ένα μήνα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Και πρόσθεσε: «Να μας δοθούν τα στοιχεία – αν υπάρχει κι άλλη περίπτωση εκτός του Ανδρουλάκη, με απόπειρα μόλυνσης του κινητού του είτε από το Pegasus είτε από το Predator. Και τέλος, αν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το από πού επιχειρήθηκε αυτό – γεωγραφική περιοχή, πηγή κ.λπ. Ζητάω επίσης να αναληφθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μέτρα που θα απαιτούν και την εμπλοκή των ελληνικών Αρχών».

Το τέλος της έρευνας δεν θα αρέσει καθόλου στον ΣΥΡΙΖΑ, οι έλληνες πολίτες και όχι μόνο θα δουν για ακόμα μία φορά πόσο φαιδρό και επικίνδυνο κόμμα είναι.



Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αντιπεριφέρεια, στο Δημαρχείο και στο Λιμάνι Αργοστολίου

 



Την εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων προκειμένου να στηρίξει η κυβέρνηση τους πολίτες επανέλαβε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς, επισημαίνοντας παράλληλα τους «πολύ ισχυρούς ανέμους» που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.




«Η οικονομία στη χώρα μας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής τουριστικής κίνησης αλλά και των σημαντικών επενδύσεων που γίνονται στη χώρα μας. Μην έχουμε καμία αμφιβολία όμως ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι δημιουργούν μεγάλο βαθμό ανασφάλειας στην παγκόσμια οικονομία. Το κόστος ζωής, ο πληθωρισμός, είναι φαινόμενα τα οποία είναι παγκόσμια, χτυπούν και την ελληνική οικονομία, ροκανίζουν και το ελληνικό διαθέσιμο εισόδημα. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση, διά του κρατικού προϋπολογισμού, θα εξακολουθεί να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν αυτήν την “εισβολή” του εισαγόμενου πληθωρισμού που μας δημιουργεί, σήμερα, αρκετά προβλήματα και αρκετούς βαθμούς ανασφάλειας» τόνισε.




Αναφερόμενος στα τοπικά προβλήματα σημείωσε ότι «υπάρχει ένα σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται, σε απόλυτο συντονισμό με την Περιφέρεια, αλλά και με μία εξαιρετική συνεργασία με τους Δημάρχους. Καταφέρνουμε και επουλώνουμε πληγές του παρελθόντος. Αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, οι οποίες έπληξαν την Κεφαλονιά αλλά ταυτόχρονα βάζουμε και τα θεμέλια για μία βιώσιμη ανάπτυξη, παρέχοντας πάντα ποιοτικές υπηρεσίες στους κατοίκους και των δύο νησιών, αλλά και στους πολλούς επισκέπτες οι οποίοι επιλέγουν την Κεφαλονιά και την Ιθάκη ως προορισμό των διακοπών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.




Προτεραιότητα η λειτουργία της ΜΕΘ


Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς ενώ δεσμεύτηκε ότι οι εκκρεμότητες του παρελθόντος θα αντιμετωπιστούν άμεσα. «Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το νοσοκομείο στο Αργοστόλι και βέβαια πρέπει να πω ότι υπάρχουν -πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω το υγειονομικό προσωπικό, είδα πολύ πρόθυμους γιατρούς, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό που κράτησαν το νοσοκομείο όρθιο στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Θα προσθέσουμε προσωπικό στο νοσοκομείο. Ήδη η αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργός έχει καταρτίσει το σχετικό σχέδιο. Θα ανοίξει επιτέλους η πολύπαθη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία παραμένει κλειστή εδώ και πολλά χρόνια, μη τιμώντας με αυτόν τον τρόπο μια πολύ σημαντική δωρεά η οποία έγινε στο νοσοκομείο. Θα κατασκευαστούν νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τα οποία είχα την ευκαιρία να δω κι ελπίζω να τα έχουμε έτοιμα και πριν το τέλος του έτους. Και, βέβαια, η όλη ανακατασκευή και ο εξωραϊσμός του νοσοκομείου θα μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε και το παλιό κτίριο να μην υπολείπεται της καινούριας πτέρυγας, η οποία είναι υπερσύγχρονη, πλην όμως υπολειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών».


Η πύλη εισόδου της Κεφαλονιάς ισάξια της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία του τουρισμού και την αναβάθμιση των σχετικών υποδομών του νησιού. «Χαίρομαι γιατί ο τουρισμός φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά και εδώ στην Κεφαλονιά. Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία τόσο συνέτειναν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, δρομολογήθηκαν από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ολοκληρώθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να έχει και η Κεφαλονιά μια πύλη εισόδου ισάξια της ποιότητας που μπορεί να προσφέρει το νησί ως προς το τουριστικό της προϊόν».


Συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τα ζητήματα Κεφαλονιάς και Ιθάκης


«Η βούλησή μου είναι να συγκροτήσουμε, υπό τον Υφυπουργό Επικρατείας, τον κύριο Τριαντόπουλο -τον οποίο εξάλλου γνωρίζετε καλά γιατί έχετε συνεργαστεί πολύ στενά μαζί του- μια ευέλικτη επιτροπή που θα ασχοληθεί ειδικά με τα θέματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε και την Περιφέρεια, να επιταχύνουμε μια σειρά από έργα αποκατάστασης, διότι σίγουρα μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα και να διορθώσουμε ακόμα ζημιές οι οποίες έρχονται από το παρελθόν», ανακοίνωσε στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός.


Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας


Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στα ζητήματα πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα της πρόληψης των φυσικών καταστροφών από τις οποίες έχει ταλαιπωρηθεί η Κεφαλονιά. «Πράγματι η Κεφαλονιά είναι επίκεντρο του προσανατολισμού μας για μια πολιτική προστασία η οποία θα έχει έναν ολιστικό χαρακτήρα και θα μπορεί να καλύπτει όλα τα στραβά ενδεχόμενα τα οποία μπορεί να μας τύχουν και τα οποία γνωρίζουμε πια ότι ειδικά στα ζητήματα των πλημμυρών ενδέχεται να είναι πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν. Καλούμαστε ακόμα να διορθώσουμε και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα από τον σεισμό του 2014. Θα το πω, το είπατε και εσείς, υπήρξαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ουσιαστικά ελάχιστα πράγματα έγιναν», τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αγωνιζόμαστε για να καλύψουμε εδώ το χαμένο έδαφος, αλλά θα χρειαστούμε μια πιο ολιστική προσέγγιση στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας που να καλύπτει και τα ζητήματα της σεισμικότητας. Εκεί έχουμε πια μεγάλη εμπειρία, αλλά θα βάζουμε πια και στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις φυσικές καταστροφές το στοιχείο της πρόληψης. Έχουμε δουλειά να κάνουμε στα ρέματα. Είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει και στη συνέχεια λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της περιοχής.


Και βέβαια, στα ζητήματα της πρόληψης δεν μπορώ να αφήσω απ’ έξω τα ζητήματα που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές. Νομίζω ότι έχετε αντιληφθεί και εσείς ότι υπάρχει ένα άλλο επίπεδο προετοιμασίας φέτος το οποίο ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, με προληπτικές δράσεις οι οποίες έγιναν σε πάρα πολλά δάση της χώρας. Αλλά δίνοντας έμφαση κυρίως και στην γρήγορη προσβολή της πυρκαγιάς, πριν αυτή πάρει διαστάσεις που θα την καταστήσουν πολύ δύσκολα ελέγξιμη στη συνέχεια. Βέβαια, είμαστε ακόμα στις αρχές του Αυγούστου και απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και εγρήγορση από όλους τους φορείς».


Στη σύσκεψη συμμετείχαν και ανέλυσαν τις κυβερνητικές πολιτικές για την περιοχή η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Αρμόδιος για Θέματα Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο Υφυπουργός με Αρμοδιότητα σε Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΝΔ, Παναγής Καππάτος.


Συμμετείχαν, επίσης, ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Δήμαρχος Ληξουρίου, Γιώργος Κατσιβέλης, ο Δήμαρχος Σάμης, Γεράσιμος Μονιάς και ο Δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας οι οποίοι στη διάρκεια των τοποθετήσεών τους, ανέδειξαν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.


Από την Περιφέρεια συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Σταύρος Τραυλός, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου, Ευστάθιος Κουρής, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων, Εμμανουήλ Ορφανουδάκης και ο Έπαρχος Ιθάκης, Αθανάσιος Λιβιτσάνης.


Παρών ήταν, επίσης, ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης.


Στα σκαριά η στέγαση νέου νηπιαγωγείου


Μετά τη σύσκεψη στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Αργοστολίου όπου ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης και ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, υπέγραψαν σύμβαση 15ετούς παραχώρησης ακινήτου του τ. ΟΑΕΔ που δεν αξιοποιείται αυτή τη στιγμή στον Δήμο, για τη στέγαση νηπιαγωγείου, κάτι που αποτελούσε αίτημα των δημοτικών αρχών.


«Χαίρομαι όταν αξιοποιείται η περιουσία του δημοσίου για καλό σκοπό και όταν παραχωρείται, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο ευαίσθητα ζητήματα όπως η προσχολική αγωγή. Είναι σημαντικό να στεγαστεί ένα νηπιαγωγείο σε ένα χώρο ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν ουσιαστικά αχρησιμοποίητος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.


Η αναβάθμιση του Λιμανιού του Αργοστολίου


Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο λιμάνι του Αργοστολίου, όπου ενημερώθηκε για τα εν εξελίξει έργα αποκατάστασης, λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός του 2014.


Παράλληλα, εξετάστηκε η επικαιροποίηση του master plan για το λιμάνι και το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση του εμπορικού του τμήματος στην αντίπερα ακτή του κόλπου, στο Δράπανο, όπως έχει ζητήσει ο Δήμος Αργοστολίου.


Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφορηθεί ο αστικός ιστός από την κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και την οδική ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται και η κατασκευή μιας ακόμα προβλήτας στις υφιστάμενες υποδομές ώστε να καταστεί δυνατή η υποδοχή περισσότερων κρουαζιερόπλοιων, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για αναβάθμιση ολόκληρης της Κεφαλονιάς στον χάρτη της κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για τη μελέτη η οποία εκπονείται όσον αφορά το Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης του Λιμένα Ληξουρίου, ώστε να αναβαθμιστεί και να καταστεί ένα σύγχρονο λιμάνι.


Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια της σύσκεψης με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς:


Είχαμε μία πολύ παραγωγική σύσκεψη με την κα Περιφερειάρχη, τα στελέχη της Περιφέρειας, αλλά και τους τέσσερις Δήμους, τρεις της Κεφαλονιάς, καθώς και τον Δήμαρχο της Ιθάκης, για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κεφαλονιά και η Ιθάκη.

Να πω κατ΄ αρχάς πόσο χαίρομαι που επιστρέφω σε ένα νησί το οποίο είχα την ευκαιρία να επισκέπτομαι αρκετά συχνά όταν ήμουν νεότερος και έχω πάντα εξαιρετικές αναμνήσεις από τη διαμονή μου στην Κεφαλονιά.


Και χαίρομαι, επίσης, διότι υπάρχει ένα σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται, σε απόλυτο συντονισμό με την Περιφέρεια, αλλά και με μία εξαιρετική συνεργασία με τους Δημάρχους, καταφέρνουμε και επουλώνουμε πληγές του παρελθόντος.


Αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές οι οποίες έπληξαν την Κεφαλονιά, αλλά ταυτόχρονα βάζουμε και τα θεμέλια για μία βιώσιμη ανάπτυξη, παρέχοντας πάντα ποιοτικές υπηρεσίες στους κατοίκους και των δύο νησιών, αλλά και στους πολλούς επισκέπτες οι οποίοι επιλέγουν την Κεφαλονιά και την Ιθάκη ως προορισμό των διακοπών.


Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό, να επισημοποιήσουμε την πρόθεση της Κυβέρνησης να κινηθεί ταχύτατα για να κατασκευάσει το δρόμο από το Αργοστόλι στον Πόρο. Ήταν μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από μία επικοινωνία που είχα με τον Βουλευτή μας, με είχε ευαισθητοποιήσει και η Ρόδη Κράτσα για την πολύ μεγάλη σημασία αυτού του δρόμου και πράγματι σήμερα είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί με μεγάλη ταχύτητα και θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Κεφαλονιάς να επικοινωνούν μεταξύ του Πόρου και του Αργοστολίου, με έναν δρόμο ο οποίος θα είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής.


Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα σε ένα υφιστάμενο οδικό δίκτυο, όμως οι παρεμβάσεις τις οποίες δρομολογούμε θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια, θα μετατρέψουν τον δρόμο αυτό σε έναν δρόμο ασφαλή αλλά κυρίως ανθεκτικό. Για αυτό και εξάλλου έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε αυτή την παρέμβαση και από άλλους πόρους. Θα έχουμε σύντομα την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στις υπόλοιπες διαδικασίες.


Εκτιμώ ότι και εντός του 2023 θα μπορούμε πια να έχουμε ανοιχτά εργοτάξια στο δρόμο αυτό για να κλείσουμε έτσι μια μεγάλη πληγή η οποία έρχεται από το παρελθόν.

Ταυτόχρονα, σε συνεννόηση και με την Περιφέρεια, γίνονται παρεμβάσεις και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου. Αναφέρθηκε και ο κύριος Δήμαρχος στη σημασία να εξασφαλίσουμε ασφαλή πρόσβαση σε εμβληματικές παραλίες όπως αυτή του Μύρτου. Και βέβαια θα κινηθούμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα για να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τις μεγάλες πληγές που άφησε πίσω του ο «Ιανός» και ο «Μπάλος».


Η βούλησή μου είναι να συγκροτήσουμε, υπό τον Υφυπουργό Επικρατείας, τον κύριο Τριαντόπουλο -τον οποίο εξάλλου γνωρίζετε καλά γιατί έχετε συνεργαστεί πολύ στενά μαζί του- μια ευέλικτη επιτροπή που θα ασχοληθεί ειδικά με τα θέματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε και την Περιφέρεια, να επιταχύνουμε μια σειρά από έργα αποκατάστασης, διότι σίγουρα μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα και να διορθώσουμε ακόμα ζημιές οι οποίες έρχονται από το παρελθόν.


Είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το προχωρήσουμε άμεσα και προσβλέπω και εγώ σε μια περαιτέρω επιτάχυνση των ρυθμών και στη συνεργασία και της Περιφέρειας και των δήμων, υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος, εξάλλου, έχει πια μια πολύ μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών.


Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το νοσοκομείο στο Αργοστόλι και βέβαια πρέπει να πω ότι υπάρχουν -πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα.


Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω το υγειονομικό προσωπικό, είδα πολύ πρόθυμους γιατρούς, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό που κράτησαν το νοσοκομείο όρθιο στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.


Θα προσθέσουμε προσωπικό στο νοσοκομείο. Ήδη η αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργός έχει καταρτίσει το σχετικό σχέδιο. Θα ανοίξει επιτέλους η πολύπαθη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η οποία παραμένει κλειστή εδώ και πολλά χρόνια, μη τιμώντας με αυτό τον τρόπο μια πολύ σημαντική δωρεά η οποία έγινε στο νοσοκομείο.


Θα κατασκευαστούν νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τα οποία είχα την ευκαιρία να δω κι ελπίζω να τα έχουμε έτοιμα και πριν το τέλος του έτους. Και βέβαια η όλη ανακατασκευή και ο εξωραϊσμός του νοσοκομείου θα μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε και το παλιό κτίριο να μην υπολείπεται της καινούριας πτέρυγας, η οποία είναι υπερσύγχρονη, πλην όμως υπολειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών.


Από κει και πέρα, επισημάνθηκαν μια σειρά από άλλα πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής. Άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει και συγχαρητήρια για το γεγονός ότι υπάρχει θεματικός τομεάρχης, υπεύθυνος για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.


Πιστεύω πάρα πολύ στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τομέα των υπηρεσιών και ειδικά με τον τομέα του τουρισμού. Για να μπορέσουμε να έχουμε ποιοτικά προϊόντα, πρέπει να έχουμε λύσει μια σειρά από βασικά ζητήματα, με πρώτα τα ζητήματα της άρδευσης, που πράγματι εδώ υπάρχουν λιμνοδεξαμενές οι οποίες χρονολογούνται από την εποχή που ο πατέρας μου ήταν Πρωθυπουργός και ο οποίος είχε μάλιστα τότε εκφράσει ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον κι είχε υλοποιήσει ένα πρόγραμμα λιμνοδεξαμενών σε ολόκληρη τη χώρα.


Θα πρέπει να επανέλθουμε σε μία αντίστοιχη πρωτοβουλία και να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να αποθηκεύουμε το πολύ νερό το οποίο πέφτει εδώ στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη, ώστε να μην σπαταλιέται και να μην αντιμετωπίζουμε κανένα απολύτως πρόβλημα άρδευσης, φυσικά και ύδρευσης. Στην ύδρευση θα έρθω στη συνέχεια, γιατί νομίζω ότι είναι ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται και από το Πρόγραμμα «Τρίτσης».


Θα ήθελα, λοιπόν, Χρήστο, να ξαναδούμε και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία πως μπορούμε να επιταχύνουμε τις λιμνοδεξαμενές οι οποίες πρέπει να κατασκευαστούν, ώστε να θωρακίσουμε και το νησί ως προς τα ζητήματα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.


Στο Πρόγραμμα «Τρίτσης» έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά. Είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο γνωρίζετε και εσείς ότι ουδέποτε τα τελευταία χρόνια είχε στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση. Έχω πιέσει κι εγώ πολύ τον Αναπληρωτή Υπουργό να ολοκληρώσουμε τις σχετικές εντάξεις, πάντα με σεβασμό στον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο μπορούμε να διαθέσουμε και από κει και πέρα εξαρτάται από σας το πόσο γρήγορα θα τρέξετε τα έργα. Βλέπω ότι υπάρχει μία μεγάλη κινητικότητα και αυτό είναι κάτι το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα.


Και βέβαια μιας και μιλάμε για βασικά έργα υποδομής, να σταθώ και στην σημασία και στην άριστη συνεργασία που είχαμε και με την Περιφέρεια στο ζήτημα του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), μια πολύ περίπλοκη υπόθεση που απαιτούσε συνεργασία μεταξύ και των τριών βαθμών -ουσιαστικά- του κράτους, διότι είναι δεδομένο ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε τα στερεά μας απόβλητα με τρόπο ο οποίος να είναι απολύτως σύμφωνος με τις τελευταίες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και χαίρομαι γιατί φαίνεται να κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.


Να σταθώ λίγο στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας. Και πράγματι η Κεφαλονιά είναι επίκεντρο του προσανατολισμού μας για μια πολιτική προστασία η οποία θα έχει έναν ολιστικό χαρακτήρα και θα μπορεί να καλύπτει όλα τα ενδεχόμενα στραβά τα οποία μπορεί να μας τύχουν και τα οποία γνωρίζουμε πια ότι, ειδικά στα ζητήματα των πλημμυρών, ενδέχεται να είναι πιο συχνά από ότι στο παρελθόν.


Καλούμαστε ακόμα να διορθώσουμε και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα από τον σεισμό του ’14. Θα το πω, το είπατε και εσείς, υπήρξαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ουσιαστικά ελάχιστα πράγματα έγιναν.


Αγωνιζόμαστε για να καλύψουμε εδώ το χαμένο έδαφος, αλλά θα χρειαστούμε μια πιο ολιστική προσέγγιση στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας που να καλύπτει και τα ζητήματα της σεισμικότητας. Εκεί έχουμε πια μεγάλη εμπειρία, αλλά θα βάζουμε πια και στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις φυσικές καταστροφές το στοιχείο της πρόληψης. Έχουμε δουλειά να κάνουμε στα ρέματα. Είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει και στη συνέχεια λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της περιοχής.


Και βέβαια, στα ζητήματα της πρόληψης δεν μπορώ να αφήσω απ’ έξω τα ζητήματα που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές. Νομίζω ότι έχετε αντιληφθεί και εσείς ότι υπάρχει ένα άλλο επίπεδο προετοιμασίας φέτος το οποίο ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, με προληπτικές δράσεις οι οποίες έγιναν σε πάρα πολλά δάση της χώρας. Αλλά δίνοντας έμφαση κυρίως και στην γρήγορη προσβολή της πυρκαγιάς, πριν αυτή πάρει διαστάσεις που θα την καταστήσουν πολύ δύσκολα ελέγξιμη στη συνέχεια. Βέβαια, είμαστε ακόμα στις αρχές του Αυγούστου και απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και εγρήγορση από όλους τους φορείς.


Χαίρομαι, τέλος, γιατί ο τουρισμός φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά και εδώ στην Κεφαλονιά. Είχα την ευκαιρία να προσγειωθώ στο αεροδρόμιο και νομίζω ότι μερικές φορές θεωρούμε ως δεδομένες σημαντικές επενδύσεις οι οποίες όμως έχουν ονοματεπώνυμο και πολιτικό ιδιοκτήτη.


Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία τόσο συνέτειναν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, δρομολογήθηκαν από Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ολοκληρώθηκαν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να έχει και η Κεφαλονιά μια πύλη εισόδου ισάξια της ποιότητας που μπορεί να προσφέρει το νησί ως προς το τουριστικό της προϊόν.


Εργατικές κατοικίες: θα το λύσουμε το θέμα και καταλαβαίνω ότι υπάρχουν και κάποιες κατεδαφίσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν ακόμα. Η ανακατασκευή θα γίνει και αυτή η εκκρεμότητα η οποία έχει «εκδικαστεί» από το 2014, Δήμαρχε, θα φροντίσουμε να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό.


Τέλος, επιτρέψτε μου μία γενικότερη παρατήρηση: Η οικονομία στη χώρα μας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής τουριστικής κίνησης αλλά και των σημαντικών επενδύσεων που γίνονται στη χώρα μας.


Από την άλλη, μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι δημιουργούν μεγάλο βαθμό ανασφάλειας στην παγκόσμια οικονομία. Το κόστος ζωής, ο πληθωρισμός, είναι φαινόμενα τα οποία είναι παγκόσμια, χτυπούν και την ελληνική οικονομία, ροκανίζουν και το ελληνικό διαθέσιμο εισόδημα. Γι΄ αυτό και η Κυβέρνηση, δια του κρατικού προϋπολογισμού, θα εξακολουθεί να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν αυτήν την «εισβολή» του εισαγόμενου πληθωρισμού που μας δημιουργεί, σήμερα, αρκετά προβλήματα και αρκετούς βαθμούς ανασφάλειας.


Όπως ξέρετε, άνοιξε η πλατφόρμα ήδη του Fuel Pass ΙΙ. Η ανταπόκριση των πολιτών είναι εντυπωσιακή, υπήρξαν ώρες της ημέρας χθες και σήμερα που είχαμε παραπάνω από 100 αιτήσεις το δευτερόλεπτο κι αυτό πιστοποιεί ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των πολιτών σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος ζωής, εν προκειμένω με το κόστος των καυσίμων.


Από την άλλη, καταδεικνύει και τη συνέπεια της Κυβέρνησης, η οποία μπορεί εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, όχι απλά να διαθέτει δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει την Πολιτεία, αλλά να έχει και τα τεχνολογικά εκείνα εργαλεία που επιτρέπουν στους πολίτες, με απόλυτη διαφάνεια, να μπορούν να δηλώνουν τα στοιχεία τους και στη συνέχεια να εισπράττουν το ποσό το οποίο δικαιούνται και σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση.


Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω όλες και όλους και λυπάμαι που λόγω του περιορισμένου χρόνου δε θα μπορέσω να περιοδεύσω σε όλη την Κεφαλονιά όπως είχα πρόθεση, αλλά νομίζω ότι είχαμε μια πολύ ουσιαστική συνάντηση. Χρωστάω μία επίσκεψη στους δύο ακόμα Δήμους και στην Ιθάκη και για τις δομές και τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στο Ληξούρι. Ελπίζω η Υπουργός να μπορέσει να τις επισκεφτεί, διότι θέλουμε πάντα να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Και καταλαβαίνω ότι γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά την οποία ελπίζω στην επόμενη επίσκεψή μου να έχω τη δυνατότητα και εγώ προσωπικά να επισκεφτώ αυτές τις δύο δομές.


Οπότε και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ και καλή δύναμη. Να εξάρω και πάλι τη συνεργασία που έχουμε και με τον βουλευτή μας, τον Παναγή Καππάτο, αλλά και τη συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια.


Και όπου υπάρχουν δυσκολίες, εδώ είμαστε να βοηθήσουμε να επιταχυνθούν κι άλλο οι ρυθμοί. Όλοι εργαζόμαστε για το καλό των δημοτών των Ιονίων Νήσων, εν προκειμένω της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.



Eπίσκεψη του Πρωθυπουργού στον οδικό άξονα Αργοστόλι – Πόρος και στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας

 



Ο παλιός οδικός άξονας Αργοστόλι – Πόρος και το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας ήταν οι δύο πρώτοι σταθμοί του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Κεφαλονιά.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα της αναβάθμισης του παλιού δρόμου που συνδέει την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς με τον Πόρο, το μεγαλύτερο εμπορικό και επιβατικό λιμάνι του νησιού, το οποίο εξυπηρετεί και την τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κυλλήνη.

Αναβάθμιση του οδικού άξονα Πόρου- Αργοστολίου

«Γίνονται παρεμβάσεις προφανώς και σε άλλα επίπεδα, αλλά αυτή είναι η πιο σημαντική παρέμβαση η οποία δρομολογείται στο νησί. Είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσει καταρχάς ο πληθυσμός της Κεφαλονιάς να μετακινείται με ασφάλεια. Αυτό είναι το πρώτο μας μέλημα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην αυξημένη τουριστική κίνηση που καταγράφεται στην Κεφαλονιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πρέπει να μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε και τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική του νησιού. Πληροφορήθηκα ήδη ότι σήμερα έχουμε ξεπεράσει πια τον αριθμό των αφίξεων στα αεροδρόμια της Fraport που είχαμε το 2019, οπότε βαίνουμε προς μια τουριστική περίοδο η οποία θα είναι καλύτερη και από αυτή που είχαμε το 2019. Αλλά για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους τουρίστες μας χρειαζόμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ασφαλείς υποδομές. Οπότε από εμένα αυτό το οποίο θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι θα παρακολουθώ στενά το έργο».

Ο σχεδιασμός του οδικού άξονα Αργοστόλι – Πόρος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, καθώς έχει χαρακτηριστεί έργο Εθνικού Επιπέδου οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο. Θα ακολουθήσει, εντός του έτους, η δημοπράτηση του έργου, με προϋπολογισμό της τάξης των 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης, μήκους 37 χιλιομέτρων, αποβλέπει στην ουσιαστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας και των συνδέσεων στο νησί, δεδομένου ότι ο υφιστάμενος δρόμος αποτελεί τη μοναδική δίοδο επικοινωνίας των Δημοτικών Ενοτήτων Λειβαθούς και Ελειού – Πρόννων με το Αργοστόλι. Έχει παράλληλα έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη μετακίνηση επισκεπτών και εμπορευμάτων.

Προκήρυξη θέσεων για κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου σε γιατρούς και νοσηλευτές

Στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη διοίκηση και εργαζόμενους και να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Ηθελα να έρθω εδώ για να διαπιστώσω ο ίδιος τις αδυναμίες, γιατί υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα ελλείψεις. Θέλω να ευχαριστήσω, στο δικό σας πρόσωπο, όλους τους εργαζόμενους για το μεγάλο βάρος το οποίο σηκώσατε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και για ένα νοσοκομείο περιφερειακό σε μια περιοχή που έχει μεγάλη τουριστική κίνηση», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το προσωπικό, το οποίο θα έρθει στο νοσοκομείο, για τη λειτουργία -επιτέλους- της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Για την αναμόρφωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών, για την ψυχιατρική, καλά κάνετε και το επισημαίνετε, διότι τα περιστατικά αυτά χρήζουν μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης. Και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αναμορφώσουμε και το ίδιο το παλιό κτίριο. Υπάρχει μια μελέτη να ενταχθεί στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι το καλύτερο παράδειγμα πως οι πόροι αυτοί διατίθενται τελικά για υποδομές που είναι προς όφελος όλων των ασθενών, αλλά πρωτίστως και των εργαζομένων», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι οι πιστώσεις για τον ετήσιο προϋπολογισμό του ιδρύματος αυξήθηκαν από 3,8 εκατομμύρια ευρώ το 2019 σε περισσότερα από 6,2 εκατ. το 2021, δηλαδή κατά 64% ενώ προκηρύσσονται οκτώ επιπλέον θέσεις μόνιμων γιατρών και 12 θέσεις μόνιμων νοσηλευτών με τις οποίες θα καλυφθούν ανάγκες του νοσοκομείου ιδίως για τη λειτουργία της ΜΕΘ και της πλήρους αξιοποίησης της δωρεάς του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή.

Παρόντες στην επίσκεψη στο νοσοκομείο ήταν, επίσης, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, Δημήτρης Μαρτίνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια περπάτησε σε κεντρικούς δρόμους του Αργοστολίου και συνομίλησε με πολίτες σε καφέ της πόλης.




Ο προσωπικός γιατρός μέσα από 10 ερωταπαντήσεις


 

Άνοιξε προχθές, Δευτέρα 1η Αυγούστου, η πλατφόρμα https://ehealth.gov.gr/p-rv/p για την εγγραφή των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στον Προσωπικό Γιατρό σε όλες τις περιφέρεις της χώρας πλην των Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

Για τις δύο περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου οι εγγραφές των πολιτών θα ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και οι εγγραφές των γιατρών παρατείνονται μόνο για αυτές τις δύο περιοχές, έως τις 31 Αυγούστου 2022. Το σύστημα του προσωπικού γιατρού θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές του 2023.

Ειδικότερα, ο πληθυσμός που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς του και ο ενήλικος πληθυσμός εγγράφεται στον προσωπικό γιατρό, τον οποίο επιλέγει ελεύθερα ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή διαμονής, από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους σχετικούς, επικαιροποιημένους κάθε φορά, καταλόγους προσωπικών ιατρών, ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας

1. Γιατί να αποκτήσει ο πολίτης προσωπικό γιατρό;

Η έλλειψη προσωπικού ιατρού σήμερα είναι η αιτία της μαζικής προσέλευσης στα νοσοκομεία που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος και ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Τέσσερις στους δέκα προσερχόμενους στις εφημερίες των νοσοκομείων έχουν πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς της ΠΦΥ.

Ο προσωπικός γιατρός παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.


2. Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να έχει προσωπικό γιατρό;


Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι ιατροί Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες ιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν ιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και ιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.


3. Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής;


Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ, ή τους προσωπικούς ιατρούς.

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:

μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.


4 . Ο προσωπικός ιατρός θα είναι δωρεάν;


Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.


4. Ποιοι μπορεί να είναι προσωπικοί ιατροί;


Ο προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι α) ο ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό, β) ο ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό (οικογενειακοί γιατροί) γ) ο ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) με εγγεγραμμένο πληθυσμό, αλλά και ιδιώτες ιατροί.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ιατρό που ασκεί το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα από το εάν συμβάλλεται ήδη ή αν λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημοσίου τομέα.

Διευκρινίζεται ότι δεν δίνεται η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στον προσωπικό γιατρό χωρίς την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.


5. Αν κάποιοι έχουν οικογενειακό γιατρό ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν για τον προσωπικό ιατρό;


Οι πολίτες, οι οποίοι ήδη έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό λογίζονται ως εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό για όλα τα σχετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις και δεν απαιτείται να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες.


6. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να έχουν μόνο ένα προσωπικό γιατρό;


Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη. Σε περίπτωση αλλαγής Διοικητικής Περιφέρειας εντός του έτους ο πολίτης έχει το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής.


7. Οι ανασφάλιστοι πολίτες πως εγγράφονται στον προσωπικό ιατρό;


Οι ανασφάλιστοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται κατόπιν αιτήσεως τους σε Προσωπικό Γιατρό συμβεβλημένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό γιατρό των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


8. Τι ισχύει για τις άγονες περιοχές;


Οι πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν σε Προσωπικό Ιατρό του ΕΣΥ στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες, δύνανται να εγγράφονται για την υπηρεσία του προσωπικού ιατρού στην υγειονομική μονάδα της περιοχής κατοικίας τους.


9. Είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό;


Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσω του προσωπικού γιατρού να προωθηθεί η αλλαγή κουλτούρας σε θέματα υγείας και οι πολίτες να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους ανάλογη με εκείνη που διατηρούν συνήθως ως γονείς με τους παιδίατρους των παιδιών τους. Συνεπώς δεν γίνεται λόγος για υποχρεωτικότητα εγγραφής. Ωστόσο, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο κινήτρων για τους πολίτες ώστε να επιλέγουν την εγγραφή.


10. Ποια είναι τα κίνητρα για τους πολίτες ώστε να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό;


Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους .

Παράλληλα από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.


 



Σε ισχύ το πρόγραμμα επιδότησης για βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς 2022-2023

 



Υπεγράφη την Παρασκευή 29 Ιουλίου η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων στους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2022-2023. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί άμεσα από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Το πρόγραμμα «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβασή παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» για την περίοδο 2022 – 2023 προκηρύσσεται με αυξημένο προϋπολογισμό συνολικού (εθνική και κοινοτική συμμετοχή) ύψους 331,2 εκατ. ευρώ.

Ο αυξημένος προϋπολογισμός θα επιτρέψει την υπαγωγή περισσότερων παιδιών στο πρόγραμμα αλλά και την αυξημένη κατά 10% – για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια - αποζημίωση (voucher) προκειμένου να καλυφθεί η άνοδος του κόστους και να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ακόμη ότι για πρώτη φορά, το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου (2022-2023):

Είναι ενιαίο για εργαζόμενους γονείς τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Περιλαμβάνει μια νέα κατηγορία voucher για γονείς με υψηλότερα εισοδήματα που φθάνουν έως 42.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι δεν ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για παιδιά με σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες ή άτομα με αναπηρία, που υποβάλουν αιτήσεις για Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Ομοίως δεν ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για γονείς- νόμιμους εκπροσώπους που ανήκουν στην κατηγορία ΑμεΑ (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%), που αιτούνται για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς ή και παιδικούς σταθμούς.

Πρόσθετη μοριοδότηση προβλέπεται για παιδιά σε μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, γονείς ή / και αδέλφια με αναπηρία.

Η υποβολή των αιτήσεων στην ΕΕΤΑΑ θα γίνεται ηλεκτρονικά από τους γονείς ή εκπροσώπους των παιδιών με χρήση των κωδικών του taxisnet.



Χωρίς την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση τα προβλήματα για την ελληνική κοινωνία θα ήταν πολύ μεγαλύτερα

 



Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να απορροφήσουν το σύνολο των ανατιμήσεων που προκαλεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αυτό άλλωστε είναι αδύνατον ακόμα και για οικονομίες πολύ δυνατότερες από τη δικιά μας. Όπως είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο ότι το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στις ανατιμήσεις είναι ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Έχει όμως υποχρέωση να διαφυλάξει τη δημοσιονομική ισορροπία και να διασφαλίσει την ομαλή πορεία της οικονομίας μας μακριά από κινδύνους που όλοι -και κυρίως οι πιο αδύναμοι- πληρώσαμε  στο πρόσφατο παρελθόν. 

Η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να επανέλθει με κανέναν τρόπο στο σημείο του 2010.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται ταυτόχρονα -και το επανέλαβε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- να εξαντλεί κάθε διαθέσιμο ευρώ, κάθε καινούργια δυνατότητα,  για τη στήριξη της κοινωνίας και να βρίσκουμε συνεχώς νέες πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος στήριξης των πολιτών.

Επιμένει σε  πολιτικές που απορροφούν μεγάλο μέρος των κραδασμών που προκαλούν οι εξωγενείς κρίσεις, που στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τονώνουν  την απασχόληση.  Κι αυτό, κόντρα στις Κασσάνδρες,  επιβεβαιώνεται η επιτυχία της πολιτικής αυτής από   τα επίσημα  στοιχεία.  Ανάμεσα στα άλλα:

Το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατά 3,8%, ενώ από τον Μάιο υπήρξε σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η ανεργία  μειώθηκε στο 12,5% τον Μάιο του 2022, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2010.

Ο τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά σε βαθμό που επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα υπερβούμε κάθε προηγούμενο.

Την ίδια στιγμή, διαπιστώνεται ότι οι πολίτες, παρά τις δυσκολίες, ανταποκρίνονται έγκαιρα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς έχουν ήδη  καταβάλει το 40% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, το 50% του ΕΝΦΙΑ και  το 20% της επιστροφής ποσών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. 

Οι διεθνείς κρίσεις που μας ταλανίζουν δεν αφήνουν να φανεί ακόμα η πρόοδος που έχει συντελεσθεί σε επίπεδο καθημερινότητας. Οι πολίτες ανησυχούν, αγωνιούν και κυρίως δυσκολεύονται. Για αυτό και προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει να προσπαθεί συνεχώς να σταθεί στο πλευρό τους με πολιτικές που παράγουν μετρήσιμο αποτέλεσμα. Αλλά εκείνο που επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι, χωρίς αυτή την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, χωρίς την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, η πίεση και τα προβλήματα για την ελληνική κοινωνία θα ήταν πολύ μεγαλύτερα.




Η χώρα μας συνεχίζει την προετοιμασία για την αντιμετώπιση ακόμη και των πιο ακραίων σεναρίων

 



Εξαρχής η κυβέρνηση είχε επισημάνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλούσε σοβαρότατα προβλήματα σε όλη την ήπειρό μας, τα οποία θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας και την αντοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής τους, προοιωνίζονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες  για ολόκληρη την ήπειρό μας. Είναι προφανές ότι κάποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο, αλλά είναι βέβαιο ότι οι επιπτώσεις δεν θα αφήσουν καμιά χώρα ανέγγιχτη. Θα αφορούν, άλλωστε, τόσο την επάρκεια όσο και τις τιμές στην ενέργεια.

Μπροστά σε αυτή τη δυσμενή προοπτική, οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συμφώνησαν -την περασμένη εβδομάδα- καταρχήν σε ένα νέο κανονισμό για της μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.

Η απόφαση  ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να  επαρκεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να επιμένει στην ανάγκη ακόμη πιο δραστικών ευρωπαϊκών αποφάσεων έγκαιρα. Ιδίως μάλιστα στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή αερίου και την απεξάρτηση της τιμής του από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, με επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει προτείνει έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο Χειμώνα, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα τόσο ως προς την επάρκεια, όσο και ως προς την τιμή.

Την ίδια στιγμή, η χώρα μας συνεχίζει την προετοιμασία για την αντιμετώπιση ακόμη και των πιο ακραίων σεναρίων. Όπως και σε άλλες πρόσφατες κρίσεις, έτσι και τώρα, χτίζουμε εθνικές πολιτικές για τη θωράκιση της κοινωνίας, αλλά και των επιχειρήσεων απέναντι στις απειλές. Αφενός με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, αλλά και στα νοικοκυριά και αφετέρου με πρόνοια για την εξασφάλιση επάρκειας στην ενέργεια. Έχει ήδη αναπτυχθεί συντονισμένη προσπάθεια για  την προμήθεια αυξημένων ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου, την λειτουργία με ντίζελ μονάδων που χρησιμοποιούν αέριο, αλλά και την προσωρινή παράταση της αξιοποίησης του λιγνίτη.

Επίσης, η Κυβέρνησή μας χτίζει αναχώματα για την άμυνα της κοινωνίας, που τόσο ταλαιπωρείται από την ακρίβεια, απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και όχι μόνο.

Μπήκε ήδη σε εφαρμογή ένας νέος πρωτοποριακός μηχανισμός,  μέσω του οποίου δεσμεύονται τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά απενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεσμεύονται τα υπερέσοδα των εταιρειών και μεταφέρονται  στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο στη συνέχεια διατίθενται για τη στήριξη των καταναλωτών στους τελικούς λογαριασμούς ενέργειας που λαμβάνουν. Έτσι, με τους νέους λογαριασμούς  ρεύματος, με βάση τον νέο τρόπο τιμολόγησης, οι οικιακοί καταναλωτές θα διαπιστώσουν απορρόφηση των αυξήσεων έως και 90%, ενώ η απορρόφηση  των αυξήσεων για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα φτάσει μέχρι και το 100%. Ήδη, κατά τις πρώτες 15 μέρες λειτουργίας του ο μηχανισμός αυτός απέδωσε πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ και  εκτιμάται πως μέχρι τέλος Ιουλίου θα έφτανε στα 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αυτομάτως θα διατίθενται για τη στήριξη της κοινωνίας.

Fuel pass 2. Αυξημένη επιδότηση για βενζίνη για το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος. Συνεχίζεται και μάλιστα -με πολύ αυξημένη περίμετρο- και η στήριξη της Κυβέρνησης στο τομέα αυτό. Ανοιξε η εφαρμογή του Fuel pass 2 που αφορά στην επιδότηση της βενζίνης για  το τρίμηνο Ιούλιο, Αύγουστος, Σεπτέμβριος. Όπως ήδη ανακοινώθηκε, η επιδότηση για αυτοκίνητο στην ηπειρωτική περιοχή, με τη χρήση της κάρτας, ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο, από τα 45 ευρώ που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση με τη χρήση κάρτας ανέρχεται στα 100 ευρώ, από τα 55 ευρώ που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών-μοτοποδηλάτων η επιδότηση, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 60 ευρώ για το τρίμηνο σε ηπειρωτική περιοχή, και στα 70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή. Υπενθυμίζεται σε ό,τι αφορά την περίμετρο, ότι δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, και έως 45.000 ευρώ.