Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

 


Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής και στον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου.

Κύριε Πρόεδρε, να ξεκινήσουμε με τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Τη Δευτέρα επιστρέψατε από το πρώτο σας ταξίδι στην Άγκυρα και την τέταρτη συνάντησή σας με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ποιος είναι ο απολογισμός της επίσκεψης; Σε ποιο από τα τρία επίπεδα της διαδικασίας προσέγγισης των δύο χωρών, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, έγιναν βήματα προόδου; Και η προσφυγή στη Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας παραμένει μακριά στον ορίζοντα;

Καταρχάς σας απαντώ ότι το ταξίδι στην Άγκυρα και η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν πέτυχαν τον στόχο τους. Έγιναν θετικά βήματα και στα τρία πεδία της διαδικασίας προσέγγισης. Αυτό νομίζω έγινε θετικά δεκτό και από την ελληνική κοινωνία, τις ημέρες που ακολούθησαν. Όμως, πριν πάω στα επιμέρους, επιτρέψτε μου να επισημάνω κάτι που θεωρώ σημαντικό. Αν σκεφτεί κανείς όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας τον τελευταίο καιρό, αυτό που γίνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα: δύο γειτονικές χώρες με σοβαρές διαφορές μεταξύ μας, ιστορικές και όχι μόνο, έχουμε καταφέρει ενώ διαφωνούμε, να συζητούμε. Και αντί να έχουμε διαρκώς  το δάχτυλο στην σκανδάλη, να έχουμε το μυαλό μας τρόπους  για να διαμορφώσουμε μία συνύπαρξη, ευνοϊκή και για τις δύο πλευρές. Είναι μία πραγματικότητα που πιστεύω θα ζήλευαν πολλοί λαοί στην Ευρώπη και στην περιοχή. Από την Ουκρανία και τα Βαλκάνια μέχρι, ασφαλώς, την Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, στην συνάντηση μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν, εκτιμώ ότι έδωσε συνέχεια σε αυτήν την πορεία προσέγγισης. Από τη μία πλευρά, ο πολιτικός διάλογος ακολουθεί τη δική του διπλωματική στρατηγική, έχοντας τους δικούς του ρυθμούς. Χωρίς πολλές δημόσιες δηλώσεις. Αλλά με βάση έναν Οδικό Χάρτη ο οποίος έχει συμφωνηθεί και λειτουργεί αργά και σταθερά.

Από την άλλη, τα αποτελέσματα της λεγόμενης θετικής ατζέντας γίνονται πιο ορατά: ανακοινώθηκε η επίσημη ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου το οποίο είχε συμφωνηθεί στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο. Και, μάλιστα, έχει σημασία ότι αυτό έγινε μετά τη διεξαγωγή στην Κωνσταντινούπολη ενός πολύ πετυχημένου επιχειρηματικού φόρουμ που κατέδειξε πόσο εφικτή είναι η διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων. Όπως δηλώσαμε και με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο στόχος μας είναι οι διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος 5ετίας να φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια από 5,8 σήμερα.

Συμφωνήσαμε, επίσης, να έχουμε κοινές δράσεις στους χώρους της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας. Η γενιά μας είναι η πρώτη που βιώνει την Κλιματική Κρίση. Μας αφορούν, λοιπόν, όλους η άμυνα στις φυσικές καταστροφές και η αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει ιδίως μεταξύ γειτόνων σε έκτακτες ανάγκες.

Φυσικά, συζητήσαμε και για το Μεταναστευτικό, όπου, πράγματι, υπάρχει πρόοδος, καθώς ο συντονισμός έχει φέρει ήδη περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Κάτι το οποίο, μαζί με τις διευκολύνσεις στις βίζες, ώστε Τούρκοι ταξιδιώτες να επισκέπτονται 10 ελληνικά νησιά για 7 μέρες, αποτελεί ένα θετικό κεκτημένο των τελευταίων μηνών.

Με άλλα λόγια, μιλώ για την οικοδόμηση μίας νέας «κανονικότητας» η οποία θα  ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινής πραγματικότητας. Αυτής που υπηρετεί τη βελτίωση της ζωής των δύο λαών στο παρόν. Που δεν παραγνωρίζει, ωστόσο, ότι η μόνη κεντρική διαφορά μας με τη γειτονική χώρα παραμένει: η χάραξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέχρι να αντιμετωπιστεί, ωστόσο, αυτό το θέμα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, οφείλουμε να απαντάμε και στο σήμερα. Με πρόοδο στα ζητήματα που λέγονται «χαμηλής πολιτικής», όμως έχουν υψηλή σημασία για τη ζωή των πολιτών στις δύο όχθες του Αιγαίου. Απ’ την άποψη αυτή, θα συμφωνούσα με ένα τίτλο τουρκικής εφημερίδας την επομένη της επίσκεψης μου, που έγραφε ότι ήταν μια «πολύ ωραία μέρα στο Αιγαίο». Τέτοιες ωραίες μέρες είναι στο χέρι μας να τις μετατρέψουμε και σε μία ολόκληρη εποχή.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός,  ο κ. Έντι Ράμα πραγματοποίησε μια ασυνήθιστη προεκλογική ομιλία στο Γαλάτσι, σε μια περίοδο όπου οι ελληνοαλβανικές σχέσεις που δεν περνούν περίοδο ύφεσης και εξαιτίας της προφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη. Σας ανησυχεί η ένταση που καταγράφεται εδώ και καιρό στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα; Και ποιο θα ήταν σήμερα το μήνυμά σας προς τον Έντι Ράμα;

Η εδώ επίσκεψη του Έντι Ράμα ήταν ιδιωτική, όπως και οι αντίστοιχες προεκλογικές ομιλίες που έχει ήδη προγραμματίσει και σε άλλες χώρες, ενόψει των εκλογών στην Αλβανία. Η κυβέρνηση δεν είχε κανέναν λόγο να την απαγορεύσει. Πολύ απλά γιατί η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει κάτι να φοβηθεί από μια τέτοια εκδήλωση.

Η αυτονόητη αυτή διαπίστωση, βέβαια, δεν εμπόδισε τους γνωστούς λαϊκιστές και τους «πατριώτες του καναπέ» να μας κουνήσουν το δάχτυλο, ζητώντας μία τυφλή απαγόρευση, χωρίς ασφαλώς να εξηγούν πώς και γιατί.

Τα ζητήματα στις ελληνοαλβανικές και ευρωαλβανικές σχέσεις, βέβαια, παραμένουν. Και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν μπορεί να αντιπαρέλθει τις προϋποθέσεις για την προσχώρηση της χώρας του στην Ε.Ε. Με πρώτη την τήρηση του Κράτους Δικαίου, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα είμαι σαφής: με την παράνομη προφυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, και πλέον υποψηφίου Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Φρέντη Μπελέρη, η Αλβανία καταπατά  την αξία του Κράτους Δικαίου, καταργώντας το αυτονόητο δικαίωμά του να δικαστεί με βάση το τεκμήριο αθωότητας. Πρόκειται, συνεπώς, για ζήτημα όχι μόνο διμερές, αλλά κυρίως  ευρωπαϊκό. Και καθώς η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, περνά απαρέγκλιτα από τη χώρα μας. Όχι για  να «συνετίσουμε» ή να «τιμωρήσουμε». Αλλά για να δούμε την Αλβανία να εντάσσεται  ομαλά  στον δρόμο των ευρωπαϊκών άξιών.

Όσον αφορά, τέλος, τη συμμετοχή του Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της παράταξής μας, αν και δεν σχολιάζω μεμονωμένες υποψηφιότητες, θα πω μόνο ότι συμβολίζει τη στήριξή μας στη Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας διαφοροποιείται στην  εξωτερική πολιτική από την προηγούμενη. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι η νέα Πρόεδρος αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία». Σας ανησυχούν όλα αυτά; Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ώστε να συνεχιστούν οι σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έκανε την παράνομη και προκλητική επιλογή να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα από αυτό που ορίζει το ίδιο το Σύνταγμα του γειτονικού κράτους. Δεν παραβίασε, συνεπώς, μόνο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη της πατρίδας της.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίες οι ακαριαίες αντιδράσεις  της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Όπως αμέσως  αντέδρασαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά μας, καλούμε τη νέα πρόεδρο να αποφύγει παρόμοιες παράνομες και προκλητικές επιλογές, τις οποίες φυσικά δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε. Είναι αυτονόητο ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων εξαρτάται από την  ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Η ηγεσία, λοιπόν, της Βόρειας Μακεδονίας, οφείλει να αντιληφθεί ότι μόνο να κερδίσει έχει από τη φιλία της με την Ελλάδα.

Όσον αφορά, τώρα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να επισπεύσουμε την κύρωση των Μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Είναι απαράδεκτο ελληνικές δυνάμεις να εισηγούνται κάτι που δεν προτείνει, καν, η άλλη πλευρά! Γιατί δεν μπορεί η Αθήνα να προσφέρει κάτι το οποίο τα Σκόπια ήδη  το προσβάλλουν δια της νέας Προέδρου της.

Υπενθυμίζω ότι το 2019 καταψηφίσαμε τη Συμφωνία, χωρίς ουδέποτε να πούμε πως θα την ακυρώσουμε. Πολύ απλά γιατί αυτό δεν γίνεται. Είχα, τότε, επισημάνει, από το βήμα της Βουλής, τις αστοχίες της και είχα προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν. Επιμείναμε ως αντιπολίτευση, γνωρίζοντας ότι απ’ τη στιγμή που θα ψηφιστεί η δεσμευτική για τη χώρα συμφωνία, δεν αλλάζει. Πλέον, ως κυβέρνηση, λοιπόν,  οφείλουμε να σεβόμαστε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη.

Να το ξεκαθαρίσω, συνεπώς, ξανά : προφανώς και τιμούμε τα συμφωνηθέντα σε μία διεθνή Συμφωνία. Αλλά η ψήφιση των επιμέρους μνημονίων της εξαρτάται και από την άλλη πλευρά. Και, κυρίως, από το πόσο συνεπής θα αποδειχθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις. Περιμένουμε, λοιπόν, να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Και εμείς, ως Κράτος που έχει συνέχεια και συνέπεια, θα κάνουμε αντιστοίχως τα προβλεπόμενα.

Κύριε Πρόεδρε, είμαστε τρεις εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές. Έχετε πει  ότι  αυτές είναι σημαντικές προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Γιατί η κάλπη της 9ης Ιουνίου έχει τέτοια βαρύτητα όταν έχετε λάβει εντολή τετραετίας πριν από ένα χρόνο; Σε τι θα επηρεάσει ένα όχι καλό εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ την πορεία της κυβέρνησης μέχρι το 2027;

Οι κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει μεν την εθνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή. Αλλά, αναμφίβολα, θα επηρεάσει και τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Διότι μια αρνητική επίδοση της Νέας Δημοκρατίας προφανώς και δεν θα φέρει σε ανατροπή της κυβέρνηση. Όμως μπορεί να εμποδίσει την εθνική πορεία που ήδη ακολουθούμε.

Όταν μιλώ για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, δεν  εννοώ τη στασιμότητα. Αλλά  τις συνθήκες που επιτρέπουν τη συνέχεια σε μία πορεία σύγκλισης της χώρας προς τα προηγμένα κράτη της Ευρώπης. Και, ταυτόχρονα, μία ευκαιρία να δυναμώσει η εθνική φωνή στις Βρυξέλλες.  Για περισσότερους πόρους προς τους αγρότες μας. Για ένα νέο Ταμείο που θα χρηματοδοτεί την κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα. Για ένα Σύμφωνο  Μετανάστευσης αποτελεσματικό. Και, βέβαια, για την οργάνωση μιας ευρωπαϊκής οικονομίας ανταγωνιστικής, προς όφελος των πολιτών των κρατών-μελών.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει μία ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Και ισχυρή Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη συνεπάγεται και διεκδικήσεις που θα μεταφράζονται σε όφελος για τον κάθε Έλληνα πολίτη.

Έχετε τονίσει ότι ένας από τους αντιπάλους σας ενόψει της κάλπης είναι η αποχή και η αδιαφορία. Σε έναν νεαρό ψηφοφόρο που σκέφτεται να μην προσέλθει να ψηφίσει τι θα λέγατε για να τον μεταπείσετε;

Η αποχή και η αδράνεια δεν είναι αντίπαλος μόνο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά της ίδιας της Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν, με αρνητική χροιά, τον όρο «ιδιώτης» για να περιγράψουν τους αδιάφορους που δεν συμμετείχαν στα κοινά.

Στις νέες και τους νέους που σκέφτονται την αποχή, λοιπόν, λέω: Η ψήφος σας είναι η φωνή σας! Η δύναμή σας να διαμορφώσετε το μέλλον που θέλετε να ζήσετε. Επιλέγοντας αποχή, ουσιαστικά παραιτείστε από το δικαίωμά σας να συμμετέχετε στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή σας στο σήμερα. Αλλά και τον κόσμο που θα κληρονομήσετε αύριο. Μην αφήνετε, συνεπώς, άλλους να αποφασίζουν για λογαριασμό σας και να παίζουν με το μέλλον σας.

Από την άλλη, μια κριτική που ασκείται στην κυβέρνησή σας είναι ότι πρέπει να προχωρήσει ακόμη πιο τολμηρά στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Στο κάλεσμα για «πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά» τι απαντάτε;

Το κάλεσμα αυτό είναι πυξίδα για την κυβέρνηση. Όπως αποδεικνύουμε  στα σχεδόν 5 χρόνια που κρατάμε το τιμόνι του τόπου, βασικό μας μέλημα είναι να προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ισχυροποιούν τη χώρα και βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Όχι, ασφαλώς, χωρίς προβλήματα και αστοχίες. Όμως με μία ειλικρινή προσπάθεια να κάνουμε, κάθε μέρα, όλο και πιο καλύτερη τη ζωή της Ελληνίδας και του Έλληνα.

Ποιος είναι ο στόχος σας στην Κεντρική Μακεδονία, όπου στις εθνικές εκλογές του 2023 το κόμμα σας δεν είχε πετύχει και τα πιο υψηλά του ποσοστά;

Δεν κρίνω σκόπιμο να προσδιορίσω συγκεκριμένο ποσοστό σε κάθε περιφέρεια. Όπως έχω ξαναπεί, ο πήχης σε όλη την επικράτεια μπαίνει στο ύψους του ποσοστού των  Ευρωεκλογών του 2019. Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας γι’ αυτή την κάλπη, όμως, δεν είναι μόνο ποσοτικός, αλλά και ποιοτικός. Και εκφράζεται από το σύνθημά μας: «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη».

Με το ίδιο κριτήριο, προχωρούν 1.000 και πλέον αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην Κεντρική Μακεδονία. Προκειμένου η μεγαλύτερη, σε έκταση, περιφέρεια της χώρας να συγκλίνει με τις υπόλοιπες, αλλά και με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι μια  διαδρομή που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ορμή, αν οι πολίτες ψηφίσουν με σύνεση και σοβαρότητα για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

Οι δημοσκοπήσεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν στον ένα ή στον άλλο βαθμό απώλειες της ΝΔ προς τα λεγόμενα δεξιά κόμματα και ιδιαίτερα προς την Ελληνική Λύση. Ποιο είναι το επιχείρημά σας σε ένα παραδοσιακό ψηφοφόρο της ΝΔ που θέλει να στείλει μήνυμα προς την κυβέρνηση;

Οι λαϊκιστές επιμένουν να δίνουν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα προβλήματα. Και οι «πατριώτες του καναπέ» συνεχίζουν να πωλούν αμφιλεγόμενα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Ενώ αυτοί που διεκδικούν το μονοπώλιο της πίστης, μάς απειλούν με χριστιανόμετρα, ψαρεύοντας στα θολά νερά της δικαιολογημένης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης. Η πολιτική, όμως, δεν είναι telemarketing. Ο κορμός της παράταξής μας γνωρίζει καλά πως δεν μπορεί να τους εμπιστευθεί. Δεν σκόπευα να αναφερθώ σε κάποιον πολιτικό αρχηγό. Αλλά, αφού τον επικαλείστε, να θυμίσω μόνο ότι ο συγκεκριμένος έταξε συντάξεις 4.000 ευρώ. Είναι να απορεί κανείς όχι με αυτά που λέει. Αλλά πώς και δεν γελάει και ο ίδιος με όσα λέει, καθώς συναγωνίζεται με τον κ. Κασσελάκη στη συγκομιδή των καρπών ενός ανύπαρκτου λεφτόδεντρου.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη; Πώς κρίνετε συνολικά την προεκλογική τακτική του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολιτεύεται όπως πολιτεύτηκε και στις εσωκομματικές εκλογές. Μόνο που, τότε, οι όποιες επιπτώσεις αφορούσαν το κόμμα του. Ευτυχώς, όχι τη χώρα μας. Γιατί μπορεί, άραγε, να τον φανταστεί κανείς να διαπραγματεύεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης; Nα συζητά με ξένους ηγέτες; Ή να διαχειρίζεται κρίσεις όπως η πανδημία; Oι μεταναστευτικές εισβολές; Oι εθνικές συγκρούσεις στη γειτονιά μας;

Δεν θα σταθώ ούτε στα παιδαριώδη λάθη του, ούτε στα διαρκή ολισθήματά του που αναδεικνύουν πλήρη άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας. Θα επισημάνω, απλώς, την εντυπωσιακή επιμονή του σε συνταγές που απέτυχαν παταγωδώς. Μιλώ για την τοξικότητα, τις προσωπικές επιθέσεις και τα fake news που επιστρατεύει καθημερινά για να πλήξει την κυβέρνηση. Απαντήσεις, όμως, δεν θα δώσω εγώ, αλλά η κάλπη.

Τέλος δύο θέματα για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχετε εκλεγεί και βουλευτής: Οι πολίτες εδώ είναι ανυπόμονοι και δύσπιστοι για το κυβερνητικό έργο. Είτε αυτό αφορά στο Μετρό, είτε στο Flyover, όπου καθυστερήσεις και προσφυγές, ενώ το έργο ταλαιπωρεί τους οδηγούς στην περιφερειακή. Είστε ευχαριστημένος; Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους Θεσσαλονικείς;

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται γιατί επί 20 και πλέον χρόνια έχουν ακούσει τόσες υποσχέσεις για το Μετρό. Έχουν δει μέχρι και εγκαίνια σε μουσαμάδες! Πλέον, όμως, δικαιούνται να είναι ανυπόμονοι. Αλλά όχι δύσπιστοι. Γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε αυτό το έργο και είναι έτοιμη να το παραδώσει σε 6 μήνες. Ώστε, τον Νοέμβριο του ‘24, το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης να υποδεχθεί τους πρώτους επιβάτες, παρά τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που ορισμένοι επεδίωξαν.

Όσον αφορά την επέκταση προς την Καλαμαριά, αναμένεται 6 με 8 μήνες μετά την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής, το καλοκαίρι του 2025. Ενώ δρομολογούνται οι επεκτάσεις προς τα δυτικά, συνθέτοντας το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό έργο που κατασκευάζεται, σήμερα στη χώρα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το Flyover, θα ανακουφίσει αισθητά την πόλη από το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Συμμερίζομαι τα παράπονα για τα προβλήματα που προκαλούν οι εργασίες. Όμως  θα επαναλάβω ότι η ταλαιπωρία είναι προσωρινή. Αλλά το έργο μόνιμο. Γι’ αυτό και εξελίσσονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνσή των οδηγών και την αποσυμφόρηση των επιβαρυμένων αρτηριών. Όσον αφορά τις δικαστικές εμπλοκές, πρέπει να πούμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ήδη την αίτηση αναστολής των εργασιών που είχαν καταθέσει σύλλογοι.. Ελπίζω, λοιπόν, ότι δεν θα έχουμε άλλες καθυστερήσεις και ότι το έργο θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς.

Ένα μεγάλο πρότζεκτ της πόλης είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ. Σας θυμίζω ότι ήταν ένα από τα 5 εμβληματικά έργα στις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις που κάνατε το 2019. Που βρισκόμαστε; Έχετε καταλήξει στο τελικό μοντέλο χρηματοδότηση και το σχέδιο της ανάπλασης τη Έκθεσης; Τι να περιμένει η πόλη και η Βόρεια Ελλάδα;

Πράγματι. η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι ένα ακόμα έργο πνοής όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έχει «περάσει από σαράντα κύματα» εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, τα νέα είναι πολύ θετικά.

Το σχέδιό μας για ένα υπερσύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο που θα περιλαμβάνει επιχειρηματικό κέντρο και ξενοδοχείο, και θα συνδυάζεται με ένα μεγάλο αστικό πάρκο, μπαίνει στην τελική ευθεία. Τα κομμάτια του παζλ συμπληρώνονται το ένα μετά το άλλο: Εκδόθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Συμφώνησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και καταλήξαμε στο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Πλέον, αναμένουμε να γίνει  ο διαγωνισμός, το αργότερο έως τις αρχές του 2025, με τη συνδρομή του Υπερταμείου. Με στόχο να υλοποιηθεί ένα βιώσιμο έργο που θα αφήσει μία ανεξίτηλη αναπτυξιακή σφραγίδα στην πόλη.
Συνελήφθη 45χρονος αλλοδαπός που αναζητούνταν ως δραπέτης

 


Από το Τμήμα Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μετά από επισταμένη διερεύνηση και αξιολόγηση πληροφοριών, σχεδιάστηκε επιχείρηση για τον εντοπισμό δραπέτη φυλακών που αναζητούνταν από το 2011 και έλαβε χώρα μεσημβρινές ώρες της 18-5-2024 στην Ελευσίνα, όπου συνελήφθη 45χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα για εγκληματική δραστηριότητα, την οποία είχε αναπτύξει με ομοεθνείς του όντας δραπέτης.

Ο 45χρονος είχε στην κατοχή του νομιμοποιητικά έγγραφα με διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας από  τα στοιχεία των διωκτικών τίτλων, όμως από την  δακτυλοσκοπική σήμανση εξακριβώθηκε ότι πρόκειται για τον αναζητούμενο δραπέτη.

Η εξέταση της γνησιότητας των νομιμοποιητικών εγγράφων είναι σε εξέλιξη, καθώς αναμένεται η απάντηση των αρχών της χώρας καταγωγής του.

Συγκεκριμένα, σε βάρος του 45χρονου εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις με ποινή κάθειρξης (14) ετών και τρία εντάλματα σύλληψης για ένταξη του σε εγκληματική οργάνωση με ομοεθνείς του, οι οποίοι προέβαιναν σε ληστείες, διακεκριμένες κλοπές σε διάφορες περιοχές της Αττικής και σε μία περίπτωση σε απόπειρα ανθρωποκτονίας στο πλαίσιο τελεσθείσας ληστείας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στους αρμόδιους Εισαγγελείς.4 συλλήψεις από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε Άγιο Παντελεήμονα και Κυψέλη

 


Συνεχείς περιπολίες πραγματοποιούνται από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών που επηρεάζουν άμεσα τo αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθησαν βραδινές ώρες της 18-5-2024 στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., -2- αλλοδαποί, ηλικίας 21 ετών, για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ειδικότερα, ανωτέρω αστυνομικοί στο πλαίσιο της περιπολίας τους, εντόπισαν τους κατηγορούμενους, να επιβαίνουν σε μηχανή και τους κάλεσαν σε έλεγχο.

Στην κατοχή τους, βρέθηκε και κατασχέθηκε, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης -220- γραμμαρίων και προσήχθησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Στην δεύτερη περίπτωση, συνελήφθησαν πρωινές ώρες της 16-5-2024 στην περιοχή της Κυψέλης, από αστυνομικούς της Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., 2 αλλοδαποί, ηλικίας 36 και 37 ετών, για παράβαση του εθνικού τελωνειακού κώδικα.

Ειδικότερα, ανωτέρω αστυνομικοί στο πλαίσιο της περιπολίας τους, εντόπισαν τους κατηγορούμενους να κινούνται με όχημα και τους κάλεσαν σε έλεγχο.

Στο πλαίσιο του ελέγχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, -1.600- λαθραία καπνικά προϊόντα χωρίς την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Κυψέλης, το οποίο επελήφθη προανακριτικά.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.Ο μόνος μετά του Ιρανούς που στεναχωρήθηκε για τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσι είναι ο Ρώσος δικτάτορας ΠούτινΚαι γιατί να μην έχει στεναχωρηθεί ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου Βλαντιμίρ Πούτιν; Όταν σου έχουν μείνει 5 καθεστωτική σύμμαχοι όλοι και όλοι, δεν σου αρέσει να χάνεις συμμάχους.

Ο Ρώσος δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στον Ισλαμιστή καθεστωτικό Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι που είχε αιμοτοκυλλήσει το Ιράν, ο οποίος σκοτώθηκε όταν συνετρίβη το ελικόπτερο που τον μετέφερε, μαζί με τον ΥΠΕΞ του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν

«Ο Εμπραχίμ Ραΐσι ήταν ένας αξιόλογος πολιτικός (…) Ως πραγματικός φίλος της Ρωσίας, συνέβαλε ανεκτίμητη προσωπική στην ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να τις φέρει σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, σε συλλυπητήρια τηλεγράφημα που μετέδωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Πούτιν, Σεργκέι Λαβρόφ εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ιρανού Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Με γλοιώδη ανακοίνωση είπε : «Θα θυμόμαστε πάντα αυτές τις εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες ως αληθινούς πατριώτες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, οι οποίοι υπερασπίστηκαν σθεναρά τα συμφέροντα του κράτους τους και έδωσαν τη ζωή τους στην ανιδιοτελή υπηρεσία της Πατρίδας».Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Τραμπικό φαινόμενο ο Κασσελάκης - Καμία σχέση με τη Αριστερά είναι επικίνδυνος

 


Τραμπικό φαινόμενο που λαϊκίζει επικίνδυνα και δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά χαρακτήρισε ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, σε συνέντευξη του στον Alpha Κύπρου. 

«Φοβάμαι ότι θα τα καταφέρει. Θεωρώ ότι πολιτικά είναι αλλού, δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά. Είναι τραμπικό φαινόμενο ο Κασσελάκης, οι απόψεις του είναι αυτής της σχολής. Νομίζω ότι θα πάει καλύτερα, γιατί δεν τον υπολόγισαν τόσο καλά. Θεώρησαν πως ήταν γραφική περίπτωση, όλοι μας, γιατί έγιναν πράγματα που ήταν στα όρια της φαιδρότητας, πολιτικά εννοώ. Μπορεί να αποβεί και επικίνδυνος για τους αντιπαλους τους» είπε σε συνέντευξη του στον Alpha Κύπρου. 

«Έχει έναν λαϊκισμό που είναι... Ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ λαΐκιζε φοβερά, είχε έναν καταστροφικό λαϊκισμό. Εγώ, προερχόμενος από τον χώρο της Αριστεράς στα νιάτα μου, δεν μου άρεσε αυτός ο λαϊκισμός, ήταν καταστροφικός, αλλά εδώ μιλάμε για άλλου είδους λαϊκισμό» πρόσθεσε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Ο ηθοποιός είπε ότι είναι τρομακτικά όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τη βάφτιση του και επισήμανε «θα αποδειχθεί στον χρόνο, αν είναι έτσι τα πράγματα» μιλώντας για την «καθαρότητα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Eπιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν για την ληστεία απο πολυεθνικές : Προστατέψτε τους καταναλωτές από τις πολυεθνικές

 Χαρακτηριστικά κάνει λόγο για «ασύμμετρη δύναμη που έχουν πολυεθνικοί κολοσσοί ως προς την διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν έναντι μεμονωμένων κρατών μελών» και ζητεί την προστασία των καταναλωτών και των εισοδημάτων τους.

Η επιστολή του πρωθυπουργού:


«Αξιότιμη Προέδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,


Αγαπητή Ούρσουλα,


Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να αναδείξω την ανάγκη για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς στο πολιτικά κρίσιμο πεδίο της προστασίας των καταναλωτών και των εισοδημάτων τους.

Η πρόσφατη πληθωριστική κρίση, που οδήγησε σε σημαντική διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των ευρωπαίων πολιτών, ανέδειξε τόσο την ασύμμετρη δύναμη που έχουν πολυεθνικοί κολοσσοί ως προς την διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν έναντι μεμονωμένων κρατών μελών, όσο και την αναξιοποίητη συλλογική της ένωσής μας.

Γι’αυτό είναι κρίσιμο πολιτικά, ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών, η ΕΕ να αποδείξει ότι μπορεί όχι μόνο να ιεραρχεί και να θέτει τις σωστές προτεραιότητες με βάση τα προβλήματα που απασχολούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες -και η ακρίβεια είναι αναμφίβολα ένα από αυτά- αλλά και να παρεμβαίνει με τρόπο αποφασιστικό, γρήγορο και αποτελεσματικό ώστε να τα επιλύει.

Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ακόμη πιο τολμηρά βήματα ώστε η ενιαία αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών. Μόνον έτσι οι πολίτες της Ένωσης, ανεξάρτητα από τη χώρα όπου διαμένουν, θα μπορούν να απολαύσουν τα αποτελέσματα του φιλόδοξου κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος για μία Ευρώπη που διαπνέεται από τις αρχές της συλλογικότητας, της συμπεριληπτικότητας, της κοινωνικής συνοχής και της κοινής επιδίωξης για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της.

Η συνεχιζόμενη οξεία πληθωριστική κρίση, που πλήττει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, ανέδειξε σημαντικά και μακροχρόνια προβλήματα στη λειτουργία των αγορών βασικών καταναλωτικών προϊόντων που οδήγησαν στη δημιουργία σημαντικών προκλήσεων για τους καταναλωτές, και ιδίως για όσους διαθέτουν χαμηλότερη αγοραστική δύναμη.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική αγορά, αλλά και τις αγορές άλλων κρατών-μελών όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία είναι οι αδικαιολόγητα υψηλές τιμές στις οποίες πωλούνται επώνυμα βασικά καταναλωτικά προϊόντα πολυεθνικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας από τους βασικούς λόγους που προκαλούν την ανεπιθύμητη αυτή κατάσταση είναι οι Γεωγραφικοί Εφοδιαστικοί Περιορισμοί (Territorial Supply Constraints – TSCs) που επιβάλλουν οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις μεταξύ των αγορών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αξιοποιήσουν τη δεσπόζουσα θέση που έχουν στις αγορές, κυρίως, των μικρότερων από αυτά. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η δημιουργία σημαντικών διαφορών στις τιμές πώλησης βασικών καταναλωτικών προϊόντων που δεν δικαιολογούνται από αντικειμενικούς παράγοντες ή το μέσο εισοδηματικό επίπεδο των πολιτών των κρατών-μελών.

Πιστεύω ότι οι διαφορές αυτές πλήττουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην Ενιαία Αγορά και τους εμποδίζουν να απολαύσουν τα οφέλη από την διαρκή εμβάθυνσή της στην καθημερινότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνω την υιοθέτηση νομοθεσίας, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών (TSC) όπου αυτή δεν δικαιολογείται από αντικειμενικούς παράγοντες που προάγουν την ευημερία των κοινωνιών μας.

Ειδικότερα, είναι κρίσιμη η αντιμετώπιση των προσπαθειών ορισμένων πολυεθνικών επιχειρήσεων παραγωγής βασικών ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων για τη διάσπαση της Ενιαίας Αγοράς σε απομονωμένες αγορές με γεωγραφικά κριτήρια δια της εισαγωγής εμποδίων στον ανταγωνισμό, στις παράλληλες εισαγωγές και στη δυνατότητα των λιανοπωλητών να αξιοποιούν ευκαιρίες αρμπιτράζ (arbitrage) που μπορούν να εξομαλύνουν αποτελεσματικά τις διαφορές τιμών μεταξύ των καταναλωτικών αγορών των κρατών-μελών.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:


● Τον εμπλουτισμό του ενωσιακού δικαίου περί προστασίας του ανταγωνισμού με διατάξεις που παρέχουν νέα εργαλεία και εξουσίες στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων TSCs,


● Την απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ προμηθευτών και λιανοπωλητών που εδράζονται στη διάκριση μεταξύ των λιανοπωλητών ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασής τους και την εθνική αγορά που εξυπηρετούν και ειδικότερα σε πρακτικές που εμποδίζουν το παράλληλο εμπόριο και τις διασυνοριακές παθητικές πωλήσεις,


● Την απαλοιφή των γλωσσικών περιορισμών στη σήμανση βασικών καταναλωτικών προϊόντων, όπου δεν είναι απολύτως απαραίτητοι, προκειμένου να μην εμποδίζεται το αρμπιτράζ μέσω παράλληλου εμπορίου ή την διερεύνηση των θετικών και αρνητικών στοιχείων της πολυγλωσσικής ψηφιακής σήμανσης των βασικών καταναλωτικών προϊόντων.


● Την αποτροπή της πολιτικής ορισμένων πολυεθνικών επιχειρήσεων να διαθέτουν ίδια ή παραπλήσια καταναλωτικά προϊόντα κάτω από διαφορετικές μάρκες σε διαφορετικά κράτη-μέλη προκειμένου να είναι δυνατή η εφαρμογή διαφορικής τιμολόγησης σε συνάρτηση με τη δεσπόζουσα θέση ή το μερίδιο αγοράς που έχουν επιτύχει σε κάθε χώρα.Περίεργη φωτιά στο εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν τα γεύματα που προκάλεσαν μαζική δηλητηρίαση μαθητών


 

Το λες και σύμπτωση; Η έρευνα τον αρχών θα το δείξει, γιατί η φωτιά είναι λίγο έως πολύ περίεργη.

Στις φλόγες παραδόθηκαν λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής οι εγκαταστάσεις της εταιρείας “Γιαννίτσης” στην ΒΙΠΕ Λαμίας. 

Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική για την επιχείρηση καθώς σε λίγο περισσότερο από μια ώρα και παρά τις μεγάλες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων με 40 πυροσβέστες, 18 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις καταστρέφοντας το κτίριο, αλλά και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης που βρισκόντουσαν στον περιβάλλοντα χώρο.

Το περίεργο είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εμπλέκεται στην πρόσφατη υπόθεση ομαδικής δηλητηρίασης μαθητών. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες, γονείς κατήγγειλαν εταιρεία με σχολικά γεύματα λέγοντας ότι η κατανάλωση τους είχε ως αποτέλεσμα να δηλητηριαστούν οι μαθητές.

ΗΠΑ σε Σιλιάνοφσκα για το «Μακεδονία»: Τηρήστε τη Συμφωνία των Πρεσπών

 Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ σε Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα ΜΑΖΕΨΟΥ!!

Την απογοήτευσή τους για τα περί «Μακεδονίας» από τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, εξέφρασαν οι ΗΠΑ, δηλώνοντας τη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών (της Βόρειας Μακεδονίας) με την Ελλάδα και είναι απογοητευμένες που η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα Βόρεια Μακεδονία κατά την ορκωμοσία της, δήλωσε σήμερα από τα Σκόπια η υφυπουργός Δημόσιας Διπλωματίας και Δημοσίων Σχέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελίζαμπεθ 'Αλεν, η οποία πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές περιοδεία σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Φυσικά, υποστηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών και απογοητευτήκαμε όταν είδαμε ότι η πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε το πλήρες και επίσημο όνομα Βόρεια Μακεδονία. Θα δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση. Είμαστε σε διαρκή διάλογο με την υπό σχηματισμό κυβέρνηση. Ως εκ τούτου δεν θα ήθελα να προκαταλάβω για κάποια συνέπεια εδώ, αλλά, φυσικά ελπίζουμε και ενθαρρύνουμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες» δήλωσε στην ιστοσελίδα των Σκοπίων, "SDK", η υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται, ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (η οποία στις προεδρικές εκλογές της 8ης Μαΐου εξελέγη νέα πρόεδρος της χώρας, ως υποψήφια του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE), κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαϊου αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο υπαγόρευσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η ενέργεια αυτή της νέας πρόεδρου της Βόρειας Μακεδονίας προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ αποδοκιμάστηκε από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.Ζωάρα ο Κασσελάκης, όταν δεν κυλιέται και δεν λέει ψέματα πάει μπουζούκια και σε πάρτι


 

To παρών σε ένα enent στο roof garden ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης έδωσε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. 

Είχε προηγηθεί το έξαλλο ξεφάντωμα σε σουίτα στο κέντρο «Φαντασία» στην πρεμιέρα του Κωνσταντίνου Αργυρού, όπου πήγε με τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπεθ, και εχθές ο ινφλουένσερ  Κασσελάκης απόψε απόλαυσε ηλέκτρονική μουσική. 

Ο Κασσελάκης, όταν αράζει το βανάκι με την φάτσα του, δεν κυλιέται εργαλειοποιώντας σκυλάκια, δεν εργαλειοποιεί ανθρώπους και τραγωδίες, δεν αξαπατά τον κόσμο τάζοντας και δεν λέει ψέματα πετώντας λάσπη στις περιοδεία του ενόψει των ευρωεκλογών, διασκεδάζει η στα μουζούκια, η υπό τους ήχους της ηλεκτρονικής μουσικής των Djs Tim Engelhardt, BRB, Kiki Botonaki και Stefy.

Νωρίτερα, ο Κασσελάκης είχε καταθέσει στεφάνι για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, ενώ λίγες ώρες πριν από το ντερμπι Αρης-ΠΑΟΚ που  έκρινε και τον τίτλο του φετινού πρωταθλητή ο κ. Κασσελάκης συνάντησε και την αποστολή του Δικέφαλου του Βορρά στο ξενοδοχείο Makedonia Palace.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσι είναι νεκρός όπως και ο ΥΠΕΞ Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν


 

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212 το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν επιβεβαιώνει τον θάνατο του προέδρου Ραΐσι στη συντριβή του ελικοπτέρου με ανάρτησή του στο X. Νωρίτερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως ο 63χρονος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί, που εξελέγη το 2021, ο 60χρονος υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε ελικόπτερο Bell 212 το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.

Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι «όλοι» οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο «έγιναν μάρτυρες». Την ίδια πληροφορία έδωσε Ιρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου επιβεβαίωσε μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο όπου συνετρίβη χθες Κυριακή, εν μέσω πυκνής ομίχλης σε ορεινή περιοχή, ελικόπτερο Bell 212 που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι , τον υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλους αξιωματούχους.

Είχε προηγηθεί η είδηση για τον εντοπισμό των συντριμμιών του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν . Η επιβεβαίωση έγινε από την Ερυθρά Ημισέληνο, καθώς ανέφερε ότι οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ραΐσι και η κατάσταση δεν είναι καλή.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένα εναέριο όχημα τύπου Akıncı εντόπισε «πηγή θερμότητας που υπάρχουν υποψίες πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο (Εμπραχίμ) Ραϊσί» και «οι συντεταγμένες κοινοποιήθηκαν στις ιρανικές αρχές», ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μέσω X, μεταφορτώνοντας βίντεο θερμικής κάμερας.