Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Σπίρτζης κατά Κασσελάκη, Αποστολάκη: Εάν έχουν στοιχεία για μαύρο χρήμα, να πάνε στον εισαγγελέα

 



Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σήμερα ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο Open.

Αναφερόμενος στις αιχμές που άφησαν εναντίον του πηγές της Κουμουνδούρου με αφορμή την κριτική που άσκησε στην ηγεσία Κασσελάκη, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι «από ότι φαίνεται ποινικοποιούνται όσοι έχουν διαφορετική άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν έχουμε μάθει να μετέχουμε σε κόμματα που δεν υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες, δεν λειτουργούν τα όργανα, δεν είναι αποαγορευμένο να εκφράζεις την πολιτική σου άποψη και να μην υπάρχει και πολιτικό βήμα για να την εκφράσεις». Ο ίδιος απάντησε θετικά στην ερώτηση αν για όλα αποφασίζει ο κ. Κασσελάκης χωρίς να ρωτάει κανέναν. «Αυτό δεν είναι ένας πολιτικός φορέας που προωθεί τη δημοκρατία, τον διάλογο, τη συλλογικότητα. Κι αυτό πολιτικά το πληρώσαμε στις ευρωεκλογές και υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες», είπε.

Ερωτηθείς για το «λουκέτο» στην Αυγή, ο Χρήστος Σπίρτζης δεν θέλησε αρχικά να τοποθετηθεί, ενώ αποκάλυψε μια άγνωστη ιστορία του πατέρα του, ο οποίος έφευγε από την περιοχή που έμενε για να αγοράσει την ιστορική εφημερίδα. «Έχει ένα  ιστορικό βάρος και έναν συναισθηματισμό η “Αυγή” για τον ευρύτερο χώρο και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πως θα το χειριστούμε».

Ακόμη, τόνισε πως «δεν συνεδρίασαν τα όργανα του κόμματος» για την «Αυγή». Στην επισήμανση δημοσιογράφου ότι ήταν απόφαση του εκτελεστικού γραφείου σημείωσε ότι δεν πρόκειται για αποφασιστικό όργανο «και ορίστηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αντικαταστατικά». «Άλλα ορίζει το καταστατικό του κόμματος για το πώς ορίζεται το εκτελεστικό γραφείο», είπε.

Ερωτηθείς για την απόφαση των Τεμπονέρα, Κοτσακά και Τσιόκα να παραιτηθούν από τα όργανα του κόμματος ο κ. Σπίρτζης είπε ότι «είναι πραγματικά τεράστια η υπομονή που έχουμε κάνει με αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ  για να μπορέσει να κρατηθεί γενικά ο χώρος γιατί νομίζω ότι η παρακμή που ζούμε το τελευταίο διάστημα δεν αποσαθρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ευρύτερα και τον προοδευτικό χώρο αλλά και τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη όχι όσοι μιλούν και καταθέτουν με ειλικρίνεια την πολιτική τους άποψη. Εγώ απορώ με τους συντρόφους μου που δεν μιλούν. Άλλοι γιατί φοβούνται, άλλοι γιατί θέλουν να διαπραγματεύονται αενάως με την εκάστοτε ηγεσία. Εγώ δεν θα ακολουθήσω μία τέτοια διαδρομή. Δεν υπάρχει περίπτωση να σιωπήσω«, είπε και αφήνοντας κι άλλες αιχμές τόνισε: «Νομίζω ότι κάποιοι το μόνο που κάνουν είναι -προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη- είνια να ανακαλύπτουν συνεχώς εσωτερικούς εχθρούς και να υπάρχει εσωστρέφεια».

Αναφερόμενος στις βόμβες Κασσελάκη για «μαύρα» λεφτά στο ταμείο του κόμματος δείχνοντας ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα, ο Σπίρτζης, άφησε νέες αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί εσωστρέφεια και να μην απολογηθεί για τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την ήττα των Ευρωεκλογών».

«Παροτρύνω και τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Αποστολάκη να πάνε στον εισαγγελέα. Αν έχουν στοιχεία για “μαύρα ταμεία” στον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να πάνε στον εισαγγελέα», σημείωσε. Άφησε δε σαφείς αιχμές κατά του κυρίου Αποστολάκη λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικό κόμμα, ούτε στρατός, ούτε ναυτικό «και θα λέμε την άποψή μας όποτε και όπου θέλουμε».

Σχετικά με τις απομακρύνσεις όσων εκφράζουν διαφορετικές απόψεις ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για στοχοποίηση «με ένα τρόπο που θυμίζει φασίζουσες λογικές και αντιλήψεις».





Πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ σε Κασσελάκη: Πόσα επαγγελματικά στελέχη μισθοδοτείς;


 

Επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη, με αφορμή τα όσα ισχυρίστηκε περί «χάους» στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύει ο αποπεμφθείς οικονομικός διευθυντής της Κουμουνδούρου, Θύμιος Γεωργόπουλος.

Ο Θύμιος Γεωργόπουλος, με αφορμή τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη μακροσκελή ανάρτηση της Δευτέρας που έφερε νέο γύρο εσωστρέφειας στο κόμμα, θέτει σειρά ερωτημάτων, ενώ απαντά για τα «άδεια ταμεία».

Ο Θύμιος Γεωργόπουλος αναφέρει:

Την 1/11/2023 είχαν δοθεί αναλυτικά στοιχεία επί των δημοσιευμάτων (διαρροών) περί παραλαβής δήθεν «καμένης γης», οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν από την νέα ηγεσία τότε του ΣΥΡΙΖΑ. Τι μεσολάβησε και τα «άδεια ταμεία» αναβαθμίστηκαν (8 μήνες μετά) σε «θεωρία του χάους»; Μήπως η κατάρρευση του αφηγήματος Κασσελάκη από το εκλογικό αποτέλεσμα; Μήπως η απομάκρυνση της κυβερνησιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα; Μήπως η κυοφορούμενη γέννα της δημιουργίας μεγάλου πόλου της κεντροαριστεράς που ξεπερνάει το Κασσελακικό «εγώ θα γίνω πρωθυπουργός» (2 τετραετίες);

Ο Σ.Κ. βρήκε τι φταίει: Φταίει το Οικονομικό «χάος», τα Κομματικά όργανα, τα Ακοστολόγητα Προγράμματα και οι Παλιές καριέρες που εμποδίζουν να χτιστούν Νέες. Και κάτι τελευταίο: πόσα επαγγελματικά στελέχη και με τι κόστος παρέλαβε ο Κασσελάκης και πόσα και με τι κόστος μισθοδοτεί σήμερα; Άλλωστε πώς θα απορροφηθούν οι αντιδράσεις και ποιος θα φορτωθεί τον «μουτζούρη» που κλείνει η ΑΥΓΗ και την επόμενη Δευτέρα 1/7 οι εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν; Όσο για τις απολύσεις -που έχει εξαγγείλει- τελούν απλώς σε αναστολή, λόγω της μη δυνατότητας καταβολής των κατά νόμο αποζημιώσεων.

Η δολοφονία χαρακτήρων είναι μια βολική λύση (για την μετάθεση κάθε ευθύνης) ή όπως έλεγε και ο Σκαραβαίος στους «Δέκα μικρούς Μήτσους»: «Διορθώνομαι».





Αλβανοί κακοποιοί οι δράστες που πυροβόλησαν 25χρονο στη Χαλκηδόνα


 

Στην ταυτοποίηση δύο Αλβανών κακοποιών που έχει γεμίσει η Ελλάδα με τέτοιους, και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 25χρονου τον περασμένο Νοέμβριο στη Χαλκηδόνα προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση της ΕΛΑΣ, πρόκειται για δύο Αλβανούς ηλικίας 38 και 41 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συναυτουργία και για παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Επιπλέον, κατασχέθηκε αυτοκίνητο που κατείχε ως 38χρονος, που χρησιμοποιήθηκε για να φύγουν από το σημείο που σημειώθηκε η εγκληματική ενέργεια. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το flashnews, ο 38χρονος ήταν αυτός που πυροβόλησε πισώπλατα το θύμα, με συνέπεια η σφαίρα να καρφωθεί ανάμεσα σε κεφάλι και αυχένα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το 26χρονο σήμερα θύμα είχε προσωπικές διαφορές με τον 41χρονο.



Από το κακό στο χειρότερο το ΠΑΣΟΚ - Χριστοδουλάκης στηρίζει Δούκα για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ

 


Δεν έχει ξαναγίνει τέτοια παρακμή στο ΠΑΣΟΚ, μετά την Φώφη Γεννηματά, τίποτα δεν πάει καλά σε ένα κόμμα που θα μπορούσε εύκολα αυτή την περίοδο να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας.

Ανεύθυνο κάλεσμα συμπόρευσης στον εκλεγμένο με μόλις 60.000 ψήφους διαμαρτυρίας, και με μόλις 30% συμμετοχή, δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα με φόντο την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, απευθύνει με κείμενό του ο βουλευτής του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, και σοβαροί άνθρωποι αναρωτιούνται με πιο κριτήριο; Γιατί από το κακό στο χειρότερο; Ας κάτσει τότε ο Ανδρουλάκης!!  

«Η ελπίδα θέλει υπέρβαση και επιλογές που ενώνουν δυνάμεις», αναφέρει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και τονίζει ότι «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, δεν έχουμε την πολυτέλεια των προσωπικών εγωισμών, δεν έχουμε το περιθώριο να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες και αυτοαναφορικές διεργασίες την ώρα που η κοινωνία αποζητά διέξοδο έκφρασης. Και την ζητά τώρα. Την ζητά από εμάς, αλλά δεν θα μας περιμένει».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με την παρέμβασή ξεκαθαρίζει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και παράλληλα στηρίζει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, αναφέροντας ότι «πιστεύω βαθιά, πως η φωνή και τα ''θέλω'' της κοινωνίας δεν ορίζονται από τα ''εγώ'' ή την προσωπική φιλοδοξία. Προσωπικά ήξερα πάντα να την υπερβαίνω. Το ίδιο επιλέγω και τώρα. Γνωρίζοντας, λοιπόν, το βάρος μιας ευθύνης που μοιράζεται, για μένα είναι σαφές ποιο μοντέλο μπορεί να ενώσει δυνάμεις, να μεγαλώσει την παράταξη, να κερδίσει τη ΝΔ, να δώσει διέξοδο διακυβέρνησης σε μία κοινωνία με ανάγκες και προβλήματα. Και τελικά, να δώσει προοπτική νίκης για το μεγάλο ΠΑΣΟΚ που ονειρευόμαστε».

«Χρειαζόμαστε μια γενναία, τολμηρή Αλλαγή. Για την παράταξη, για την πατρίδα! Χάρη πάμε;», αναφέρει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Και όλη αναρωτιούνται στο ΠΑΣΟΚ Ωρε που πάμε; Που πάμε;





Παραιτούνται Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ


 


Την παραίτηση τους από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι όμως και από το κόμμα, ανακοίνωσαν σήμερα οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας, στο απόηχο του «μανιφέστου» Κασσελάκη. 

Η παραίτηση τους γίνεται «από το Οργανωτικό σκέλος(για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό»)», για λόγους δηλαδή διαμαρτυρίας, όπως ξεκαθαρίζουν οι υπογράφοντες, παραμένοντας, ωστόσο, στις γραμμές του κόμματος

Το κείμενο παρέμβαση

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ένταξη σε ένα πολιτικό φορέα γίνεται σε τρία πεδία: ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά.

Με αυτή την παρέμβαση μας καθιστούμε σαφές οι υπογράφοντες ότι αποχωρούμε από το Οργανωτικό σκέλος (για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό»).

Παραμένουμε όμως στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πλαίσιο, όπως αυτά έχουν καθοριστεί διαχρονικά με τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων(διατηρώντας όμως ισχυρές επιφυλάξεις για συμπεριφορές μετάλλαξης).

Η τελευταία παρέμβαση του σ.Προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι , για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη ,αντί για μετεξέλιξη μετεξέλιξη ,,με την οποία διαφωνούμε.

Αποτελεί πεποίθηση μας η ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου σε τροχιά προοδευτικης διακυβέρνησης με προγραμματική ενότητα. Και γνωρίζαμε εξ αρχής τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το εγχείρημα, προφανώς γιατί δεν συνάδει με κομματικές περιχαρακώσεις και ποικίλες προσωπικές στρατηγικές .

Άλλωστε, εμείς πρώτοι διατυπώσαμε την ανάγκη συγκρότησης κοινωνικού μετώπου, από τα κάτω για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια πολύ πριν από τις Ευρωεκλογές, με την ανοιχτή εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ, με ευδιάκριτη τη στόχευση μας και επανήλθαμε την επαύριον των εκλογών με συγκεκριμένη πρόταση .

Πρόταση που κατά την άποψη μας σέβεται το μήνυμα της κοινωνίας και απαντά στο εκλογικό αποτέλεσμα .

Καταστήσαμε σαφές, ότι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου παραμένουν στο σημερινό status, με απόλυτη αυτοτέλεια, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική.

Τονίσαμε όμως ταυτόχρονα, την ανάγκη διερεύνησης των δυνατοτήτων για διαμόρφωση συμφωνίας στο προγραμματικό πεδίο . Παραμένουμε λοιπόν στρατευμένοι με στόχο την ανασύνθεση του προοδευτικού και αριστερού χώρου με βάση το αξιακό μας πλαίσιο .

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι του λαού και των ψηφοφόρων του και είναι τουλάχιστον άκομψες οι αναφορές για «τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ»

Ευχόμαστε και θα συμβάλουμε όπως και χιλιάδες στελέχη σ όλη τη χώρα, ώστε η κοινωνική αντιπολίτευση να αποκτήσει πολιτική έκφραση προς όφελος του λαού σε ευκρινή ορίζοντα κυβερνησιμοτητας .


Οι υπογράφοντες


Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Αντώνης Κοτσακάς, πρώην πρόεδρος επιτροπής δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Χάρης Τσιόκας, μέλος οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -ΚΕ


Ενημέρωση : Το κείμενο παρεμβαση θα κατατεθεί και στη συνεδρίαση της ΚΕ»




Δεν υπάρχει κράτος δικαίου στην Αλβανία - Κυβερνά ο εκπρόσωπος της μαφίας Έντι Ράμα

 



Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να δώσει ένα γερό μάθημα δικαίου στον Αλβανό εκπρόσωπο της αλβανικής μαφίας Έντι Ράμα.

Η απόφαση σκάνδαλο που πάρθηκε σε μόλις 3 λεπτά σε μια συνεδρίαση αλβανικού δικαστηρίου, με ελεγχόμενους από την μαφία δικαστές, εκθέτει την Ελλάδα και την Ευρώπη που επιτρέπουν σε ένα μαφιόζο να συμπεριφέρεται έτσι αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Την ποινή φυλάκισης δύο ετών που επέβαλε το πρωτοδικείο στον Φρέντι Μπελέρη, επικύρωσε το ελεγχόμενο από την μαφία Εφετείο στην Αλβανία, με αποτέλεσμα ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής της ΝΔ να παραμείνει στη φυλακή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, με κατασκευασμένα στοιχεία, με απόδειξη ότι πληρώθηκαν από την αστυνομία όσοι έστησαν την παγίδα στο Μπελέρι. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να μεταβεί τον Ιούλιο στο Στρασβούργο για να ορκιστεί επειδή το θέλει ένας επικίνδυνος Αλβανός μαφιόζος εκπρόσωπος της μαφίας.

Πλέον, το επόμενο βήμα είναι η προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, και εννοείται ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να δώσουν ένα ηχηρό χαστούκι Έντι Ράμα. 

Το «παρών» στη δικαστική διαμάχη έδωσε και η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση η οποία έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Δυστυχώς πολλές πτυχές αυτής της υπόθεσης εγείρουν ερωτήματα για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, το τεκμήριο αθωότητας, την παρατεταμένη φυλάκιση του κ. Μπελέρη, τη δυσανάλογη ποινή και τη μη αποδοχή του όρκου.

Παρά την επιθυμία του λαού της Χειμάρρας όπως εκφράστηκε μέσω της εκλογικής διαδικασίας, ο δήμος εξακολουθεί και σήμερα να διοικείται από άτομα που δεν εξελέγησαν από τους ψηφοφόρους.

Προτεραιότητες για την Ελλάδα παραμένουν πάντα ο σεβασμός του κράτους δικαίου, ο σεβασμός των δημοκρατικών διαδικασιών και η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που αποτελούν βασικές αρχές της Ε.Ε.

Ο κ. Μπελέρη είναι πλέον και επίσημα εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Είναι μέρος του κράτους δικαίου οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζονται αυτοπροσώπως σε όλες τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλεια του ερχόμενου Ιουλίου»



Το σπασμένο φτερό του Canadair που χτύπησε σε δέντρο στη φωτιά της Ναυπακτίας

 



Φωτογραφία-ντοκουμέντο για τις ακραίες συνθήκες στις οποίες επιχειρούν οι χειριστές των πυροσβεστικών αεροσκαφών ήρθε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά την παρ' ολίγο τραγωδία στη φωτιά στον Πλατανίτη Ναυπακτίας. 

Το αεροσκάφος, με σπασμένο το φτερό του έχει καθηλωθεί στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας και εκεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Σκάι, θα γίνει η αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε όταν το canadair σε χαμηλή πτήση στη φωτιά στον Πλατανίτη βρήκε σε δέντρο την ώρα που «βούτηξε» για να απελευθερώσει νερό. 



Το αεροσκάφος επέστρεψε στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν υποστεί βλάβη τα υδραυλικά του συστήματα, ωστόσο δεν είναι ασφαλές να μεταφερθεί σε άλλη βάση για να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές. 

Από το χτύπημα δεν επηρεάστηκαν οι επιφάνειες ελέγχου του αεροσκάφους, γι'αυτό μπόρεσαν οι χειριστές να συνεχίσουν την πορεία τους χωρίς να υπάρξουν απρόβλεπτα όπως στη φωτιά στην Κάρυστο, πέρσι. 

Η επισκευή του αεροσκάφους, στην Ανδραβίδα, θα διαρκέσει ορισμένες ημέρες και αυτό είναι το αρνητικό καθώς τα canadair είναι λίγα, οι διαθεσιμότητες χαμηλές οπότε κάθε ένα που μένει στο έδαφος είναι σημαντικό.

Δείτε βίντεο του ForecastWeather





Σήμερα ξεκινά η δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

 


Στοιχεία που φαίνεται πως οδηγούν στους τουλάχιστον δύο ηθικούς αυτουργούς που ζήτησαν να πέσει νεκρός ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ ευελπιστούν πως θα έχουν σύντομα στα χέρια τους οι αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση του τραπεζικού απορρήτου των δύο αδελφών, ήδη προφυλακισμένων για συμμετοχή στην εκτέλεση του δημοσιογράφου, αποκαλύπτει υπέρογκες καταθέσεις στους λογαριασμούς τους χιλιάδων ευρώ, και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν χαρακτηρίζονται από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ασφάλειας, ως η αμοιβή για την εκτέλεση του δημοσιογράφου, που έπεσε νεκρός το μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του.

Ασφαλείς πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ως καταθέτης φαίνεται εταιρεία με έδρα χώρα της αλλοδαπής και ήδη έχει ζητηθεί η δικαστική συνδρομή, προκειμένου να αποκαλυφθεί ποιοι κρύβονται πίσω από το έμβασμα με το εξαψήφιο νούμερο.

Ξεκινά, σήμερα, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη των δύο αδελφών που κατηγορούνται για την εν ψυχρώ εκτέλεση, με αλλεπάλληλους πυροβολισμούς, του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ στις 9 Απριλίου 2021 έξω από το σπίτι του στον 'Αλιμο.

Τα δύο αδέλφια, 41 και 49 ετών, είναι αντιμέτωπα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, πράξη η οποία, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, ήταν προϊόν «συμβολαίου θανάτου» με άγνωστους μέχρι σήμερα, εκείνους που παρήγγειλαν την εκτέλεση του δημοσιογράφου, αλλά και όσους άλλους συμμετείχαν στην υλοποίηση του φονικού σχεδίου. Οι έρευνα για το κρίσιμο σκέλος της υπόθεσης συνεχίζεται και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να υπάρχουν προς αξιοποίηση σημαντικά ευρήματα.

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται την κατηγορία ισχυριζόμενοι πως δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την δολοφονία του δημοσιογράφου, θέση που διατύπωσαν αμέσως μετά την σύλληψη τους δύο χρόνια μετά τις θανατηφόρες σφαίρες που δέχθηκε ο Καραϊβάζ. Ο μικρότερος σε ηλικία φαίνεται να αρνείται εντελώς την παρουσία του στον 'Αλιμο την επίμαχη ημέρα, ο ενώ ο αδελφός του φαίνεται να ισχυρίζεται ότι βρέθηκε στην περιοχή για επαγγελματικούς λόγους . Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για την δολοφονία τον Μάιο του 2023, γεγονός που σημαίνει ότι η δίκη πρέπει να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς καθώς το φθινόπωρο συμπληρώνεται για τα δύο αδέλφια το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των 18 μηνών.

Σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας, οι εκτελεστές του δημοσιογράφου , χρησιμοποίησαν για την υλοποίηση του σχεδίου τους ένα σκούτερ και ένα βανάκι , μελέτησαν καλά την περιοχή και τον τρόπο διαφυγής τους μετά την πράξη, ενώ φαίνεται να είχαν μελετήσει καλά τις κινήσεις του θύματος, τις ώρες αναχώρησης για την εργασία του σε τηλεοπτικό σταθμό και τις ώρες επιστροφής του στο σπίτι κ.α. «Έχοντας προαποφασίσει να διαπράξουν από κοινού το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο, σκότωσαν με τη χρήση πυροβόλου όπλου τον Γεώργιο Καραϊβάζ. Γνωρίζοντας τον ακριβή τόπο της κατοικίας του, το ημερήσιο πρόγραμμα της εργασίας του και τις συγκεκριμένες ώρες μετάβασης στον τόπο παροχής της (της εργασίας του) και επιστροφής στην κατοικία του, αποφάσισαν και οργάνωσαν τη δολοφονία» αναφέρεται στο βούλευμα παραπομπής των δύο αδελφών.

Όπως αναφέρεται στο υλικό της υπόθεσης, οι δράστες, «...προσέγγισαν τον Γιώργο Καραϊβάζ και πυροβόλησαν, επανειλημμένα, εναντίον του με πιστόλι, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του ... Αμέσως μετά οι δύο δράστες επιβιβάσθηκαν σε μοτοσυκλέτα τύπου scooter και κινούμενοι επί της οδού Θέμη 'Αννινου, με κατεύθυνση προς την οδό Γεωργίου Παπανδρέου, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση από το σημείο της δολοφονίας..».



ΥΠΕΞ για την απόφαση του Εφετείου Τιράνων στην Υπόθεση Μπελέρη


 

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την χθεσινή  απόφαση του Εφετείου Τιράνων που αφορά τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη. 

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων, την προεξόφληση της καταδίκης και την επιβολή δυσανάλογης ποινής στον κ. Μπελέρη. Επιπλέον, τονίζει ότι η στέρηση του δικαιώματός του για ορκωμοσία έχει οδηγήσει τη διοίκηση του Δήμου Χιμάρας από πρόσωπα χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων, σύμφωνα με το Υπουργείο, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για το επίπεδο του κράτους δικαίου και την προστασία των μειονοτήτων στην Αλβανία. Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Μπελέρης, ως εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Κοινοβουλίου, ξεκινώντας από την επόμενη Ολομέλεια τον Ιούλιο.

Η ανακοίνωση αυτή από το Υπουργείο Εξωτερικών έρχεται να τονίσει τη σημασία της διασφάλισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου, ενώ απευθύνει κάλεσμα προς τις αλβανικές αρχές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση της κατάστασης.

«Η απόφαση του Εφετείου ήταν αναμενόμενη, καθώς οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου είχαν σχεδιαστεί σε κάθε βήμα από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρης.

«Ένα πράγμα ωστόσο είναι βέβαιο: η παρωδία δικαιοσύνης, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστίνα που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου, δεν τελειώνει εδώ. Έχω ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα», προσθέτει.

Επιπλέον, αφού υπογραμμίζει ότι με την καταδίκη του «ο Έντι Ράμα πέτυχε τον στόχο του να μην αναλάβω καθήκοντα ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια του και να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της περιοχής», τονίζει: «Δυστυχώς όμως για εκείνον και ευτυχώς για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, η παρουσία μου στην Ευρωβουλή -χάρη στην αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη στήριξη του ελληνικού λαού- εγγυάται ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα συνεχιστεί. Όσοι έτρεφαν αυταπάτες ότι ο Ράμα θα φερθεί ως ηγέτης χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι ως ένας ακόμα αυταρχικός ηγέτης, διαψεύστηκαν».

«Σε ό,τι με αφορά η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Όπως δεν κάμφθηκα τους τελευταίους 14 μήνες, έτσι δεν θα καμφθώ ούτε τώρα, τους 3-4 μήνες που απέμειναν. Το πρόβλημα από εδώ και μπρος θα το έχει ο Έντι Ράμα, όχι εγώ. Στο τέλος, το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπελέρης.



Συνελήφθη δημοσιογράφος της ΕΡΤ για ξυλοδαρμό της συντρόφου του

 


Άλλα μία υπόθεση ξυλοδαρμού γυναίκας από τον σύντροφό της έρχεται στη δημοσιότητα μετά τη σύλληψη δημοσιογράφου της ΕΡΤ για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συντρόφου του και συναδέλφου του. 

Η νεαρή γυναίκα μετέβη στο αστυνομικό τμήμα σε άθλια κατάσταση, με εμφανή τα χτυπήματα, αλλά κυρίως ράκος ψυχολογικά. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η κοπέλα περιέγραψε όσα της συνέβησαν με εμφανή ταραχή. 

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος συνελήφθη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, φέρεται να ξυλοκόπησε άγρια τη σύντροφό του, τα ξημερώματα της Δευτέρας όταν εκείνη του είπε να χωρίσουν.  Η αντίδρασή του ήταν βίαιη και άρχισε να τη χτυπά στο πρόσωπο. Κατά πληροφορίες, ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος και στο παρελθόν είχε φερθεί απότομα.

Η γυναίκα φέρει σοβαρά τραύματα - κάταγμα στο πρόσωπο και υπέβαλε μήνυση στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην Ομόνοια. Η γυναίκα πήγε πρώτα σε νοσοκομείο και από εκεί, έχοντας λάβει βεβαίωση για τα τραύματά της μετέβη στο τμήμα στην Ομόνοια και υπέβαλε μήνυση.

Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, η διοίκηση της ΕΡΤ ξεκίνησε τη διαδικασία για να τεθεί σε παύση από τα καθήκοντά του. Ο δημοσιογράφος αναμένεται να οδηγηθεί το πρωί της Τετάρτης (26/6) στον εισαγγελέα.

Η ανακοίνωση της ΕΡΤ

«Η ΕΡΤ, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας συμβασιούχου εργαζόμενου της ΕΡΤ εις βάρος της συντρόφου του, επίσης συμβασιούχου εργαζομένης στην εταιρεία, έθεσε σε παύση τη σύμβαση του φερόμενου ως δράστη έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση και αποφανθεί η δικαιοσύνη».



Πουλάκης : «Την ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς «Η Αυγή» την έκλεισε η Χούντα το 1967 και ο Κασσελάκης το 2024».

 


Ο Στέφανος Κασσελάκης, το προηγούμενο καλοκαίρι είδε φως και μπήκε, με τα σημερινά αποτελέσματα, να απολύει στελέχη του κόμματος με ιστορία στην αριστερά, να κλείνει την φωνή του ΣΥΡΙΖΑ, και να θεωρεί ο στην κυριολεξία χθεσινός στην αριστερά αφού μετράει μέρες, ότι το κόμμα είναι δικό του.

Την ευθύνη ότι υπάρχει ακόμα ο τυχοδιώκτης Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ φέρουν ξεκάθαρα τα στελέχη της αυλής του Τζάκρη, Αυγέρη κτλπ.



Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα στον χώρο της Αριστεράς οι εξελίξεις γύρω από την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει το καθημερινό φύλλο της ιστορικής εφημερίδας «Η Αυγή».

Η εντολή αυτή του τυχοδιώκτη και μόλις ένα χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκη έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αρκετά στελέχη του κόμματος να εκφράζουν τις ενστάσεις τους, αφήνοντας αιχμές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Πουλάκη. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Πουλάκης συνέκρινε την απόφαση του κ. Κασσελάκη με την απόφαση της Χούντας των Συνταγματαρχών το 1967, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Την ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς «Η Αυγή» την έκλεισε η Χούντα το 1967 και ο Κασσελάκης το 2024».

Το σύμβολο λοιπόν της αριστερής παράδοσης και των αγώνων για τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου, με απόφαση ενός στην κυριολεξία χθεσινού κλείνει και αυτό είναι μόνο η αρχή. 



Τα 5 βασικά σημεία της έκτακτης φορολόγησης στα κέρδη των διυλιστηρίων

 



Γιατί τώρα ο έκτακτος φόρος και όχι νωρίτερα;

Όσοι απευθύνουν αυτό το ερώτημα δίνουν ένα πρόσθετο ουσιαστικό επιχείρημα στην κυβέρνηση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ποτέ δεν προσπάθησε να παίξει  προεκλογικά  παιχνίδια για να «υφαρπάξει» ψήφους Το μέτρο ελήφθη τώρα, 11 ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, γιατί πλέον έχουμε βεβαιωμένα τα λογιστικά στοιχεία  και έχουν αποκρυσταλλωθεί τα κέρδη. Το 2022 οι δύο εταιρίες είχαν λογιστικά κέρδη περίπου 2,5 δις ευρώ ενώ στις λογιστικές καταστάσεις του 2023 περίπου 1,6 δις ευρώ. Αν και μειώθηκαν παραμένουν σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με το διάστημα πριν την κρίση (όπου κυμαίνονταν σε περίπου 600 εκατ. για τις 2 εταιρίες) και για αυτό λάβαμε την απόφαση για την έκτακτη φορολόγησή τους.

Τρίτη έκτακτη φορολόγηση, τα έσοδα πάντα υπέρ των αδύναμων

Δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρούμε σε έκτακτη φορολόγηση για τα πλεονάζοντα κέρδη. Το κάναμε το 2022 και εισπράξαμε έκτακτη εισφορά 630 εκατ. ευρώ και επιπλέον φορολογία εισοδήματος 506 εκατ. ευρώ, δηλαδή σύνολο 1,14 δισ. Ευρώ. Με αυτά τα χρήματα ενισχύσαμε τη μέση οικογένεια και τους πιο αδύναμους επιδοτώντας το κόστος ενέργειας.

Πού θα πάνε τα λεφτά;

Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους τον Δεκέμβριο, οι οποίοι λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.  Επίσης μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα ταξί (κόστος 45 εκατ. ευρώ ετησίως) και στον καφέ που προσφέρεται ως αγαθό, δηλαδή take away & delivery (με ετήσιο κόστος 65 εκατ. ευρώ).

Γιατί φορολογείτε με 33% και όχι με 90% όπως λέει ο Σύριζα;

Καταρχήν στο 33% κανείς πρέπει να προσθέσει 22% φόρο εισοδήματος και τη προκαταβολή φόρου, οπότε το ποσό ξεπερνά συνολικά το 50% των φορολογητέων κερδών. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης φορολόγησε τα διυλιστήρια με 33% (Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Πορτογαλία), με κάποιες εξαιρέσεις (Ιταλία, Αυστρία) 40%, τις οποίες όμως και πάλι υπερκαλύπτουμε μέσω της προκαταβολής φόρου και του φόρου εισοδήματος. Μην ξεχνάμε ότι οι δραστηριότητες των εταιριών είναι σε μεγάλο βαθμό εξωχώριες. Στην Ελλάδα ξεπερνά το 60% ο κύκλος εργασιών από το εξωτερικό.

Μήπως η χώρα ήταν υποχρεωμένη να επιβάλλει τον έκτακτο φόρο;

Όχι δεν ήταν υποχρέωση αλλά δυνατότητα την οποία εξαντλούμε! Με τη φορολόγηση του 2022 είχαμε ολοκληρώσαμε την υποχρέωση του Κανονισμού, η περαιτέρω φορολόγηση για το 2023 ήταν απλώς δυνατότητα και η απόφασή μας συνιστά πολιτική επιλογή.




«Η κάλπη μπορεί να είναι παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμά της»


 

Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτηση του για το κυβερνητικό έργο:

Η κάλπη μπορεί να είναι πλέον παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμά της. Ξέρω ότι οι πολίτες ζητούν από εμάς να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλα τα πεδία, πρωτίστως όμως σε όσα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά τους. Και αυτό θα κάνουμε.

  • Και το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία στην καθημερινότητα δεν είναι άλλο από την ακρίβεια.
    • Την εβδομάδα που μας πέρασε ανακοινώσαμε ότι μονιμοποιούμε τους έως πρότινος προσωρινά μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα ταξί και στην παράδοση (takeaway & delivery) καφέ. Όπως το κάναμε ήδη (δηλαδή από 1/1/2024) για τις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία.
    • Παράλληλα, παρατείνουμε για άλλο ένα εξάμηνο, έως τις 31 Δεκεμβρίου, τα μέτρα για τη μείωση των τιμών στο ράφι και την καταπολέμηση της ακρίβειας και ενισχύουμε τη ΔΙΜΕΑ με επιπλέον 30 στελέχη για περισσότερους ελέγχους στην αγορά.
  • Ως έμπρακτη απόδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης και δίκαιης αναδιανομής της υπερβάλλουσας κερδοφορίας συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, επιβάλλουμε επίσης Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης 33% στα πλεονάζοντα κέρδη που κατέγραψαν το 2023 τα διυλιστήρια καυσίμων, όπως είχαμε κάνει το 2022. Τα έσοδα αυτά θα διατεθούν τον Δεκέμβριο για την οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν θα ωφεληθούν από τη νέα αύξηση των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2025. Επιπλέον, ένα μέρος από τη νέα φορολόγηση των υπερκερδών θα ενισχύσει και το Εθνικό Πρόγραμμα  Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Την εβδομάδα αυτή είδαμε επίσης το πώς λειτουργούν στην πράξη υπέρ των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας οι νέες ρυθμίσεις που ψηφίσαμε πρόσφατα στον ποινικό κώδικα. Με λελογισμένες πρόσθετες παρεμβάσεις δικονομικού χαρακτήρα που επεξεργαζόμαστε, μπορούμε να προστατεύσουμε ακόμη περισσότερο και πιο ουσιαστικά τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αποτρέποντας την επαναθυματοποίησή τους από το θύτη. Οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι προσεκτικές και με σεβασμό στις επιταγές του κράτους δικαίου.
  • Συνεχίζω με το ΑΣΕΠ που πρέπει να συγχρονιστεί με την ψηφιοποίηση του υπόλοιπου κράτους ώστε να υλοποιεί ταχύτερα την συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή της αξιοκρατικής στελέχωσης του δημοσίου. Προχωράμε λοιπόν σε ψηφιοποίηση των διαδικασιών για πιο γρήγορο έλεγχο των αιτήσεων, έτσι ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα και οι προσλήψεις. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: θα μπορούν να αντλούνται δεδομένα πια από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet, και έτσι θα επικαιροποιούνται αυτομάτως τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων, μειώνοντας τελικά τον χρόνο αξιολόγησης των αιτήσεων. Λιγότερη γραφειοκρατία σημαίνει και ενίσχυση του κύρους του ίδιου του ΑΣΕΠ. Στόχος μας εντός της τρέχουσας θητείας είναι οι προσλήψεις που εξαγγέλλονται στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού να ολοκληρώνονται μέσα στο έτος, και όχι όπως γίνεται τώρα, που παίρνει δύο ή και περισσότερα χρόνια. Το αυτονόητο δηλαδή!
  • Περνάω στην Υγεία τώρα για να σας πω ότι το προηγούμενο διάστημα μπήκε σε λειτουργία το Ψηφιακό Αποθετήριο Εργαστηριακών Εξετάσεων Ασθενούς. Τι είναι αυτό; Στο MyHealth, το προσωπικό ηλεκτρονικό αρχείο με το ιατρικό ιστορικό κάθε πολίτη (που μέχρι σήμερα περιλάμβανε παραπεμπτικά, συνταγογραφήσεις και ραντεβού) καταχωρούνται πλέον και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ώστε ο θεράπων ιατρός να έχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τη διαχείριση κάθε περιστατικού. Χωρίς πλέον να ταλαιπωρείται ο ασθενής αναζητώντας και μεταφέροντας φακέλους με διαγνώσεις και ιατρικά αποτελέσματα.
  • Μένω στο πεδίο της δημόσιας υγείας για να σας πω ότι την εβδομάδα που μας πέρασε υπογράφηκε η ΚΥΑ για την υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε 2,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-69 ετών και περιλαμβάνει από δωρεάν τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου μέχρι δωρεάν εξέταση βιοψίας σε περίπτωση ευρημάτων. Είναι το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων που ξεκινάμε, μετά το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
  • Αλλάζω θέμα για να σας πω ότι πριν από μερικές μέρες διευρύναμε τα κριτήρια που ορίζουν τους ευάλωτους οφειλέτες, και έτσι πλέον συμπεριλαμβάνονται στις προστατευτικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τα άτομα με αναπηρία. Ήταν ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος το οποίο κάναμε πράξη και το οποίο αυξάνει την προστασία στους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη στην προσπάθειά τους να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
  • Πάμε να βγούμε λίγο στους δρόμους και να μιλήσουμε για τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που προστέθηκαν στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.Σας είχα γράψει πριν από έναν μήνα πως ένα μέρος τους είχε ήδη ξεκινήσει τα δρομολόγια, και τα υπόλοιπα θα ενταχθούν στον στόλο των αστικών λεωφορείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης μέσα στον Ιούνιο. Όπως και έγινε. Σήμερα λοιπόν είναι σε λειτουργία και τα 250 οχήματα αυτού του τύπου που έχουμε προμηθευτεί, ενώ τρέχει η προκήρυξη για την πρόσληψη 40 οδηγών για τον ΟΑΣΘ.
  • Επόμενο θέμα, το «τέλος» που μπαίνει στο Τέλος Χαρτοσήμου, το οποίο είναι μαζί μας σχεδόν έναν αιώνα, και πια αντικαθίσταται από το ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, που θα επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στον νόμο. Σε πολλές περιπτώσεις όμως καταργείται εντελώς, κάτι που σημαίνει λιγότερο κόστος στις συναλλαγές.
  • Την Τρίτη 25 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις για το «Thessaly &  Evros Pass 2024» συνολικού προϋπολογισμού 4,45 εκ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη του τουρισμού στις περιοχές της Θεσσαλίας που χτυπήθηκαν από τον Daniel και του Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Οι άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες θα καλύπτουν δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών. Το πρόγραμμα δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια.
  • Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώσαμε επίσης παράταση έως το φθινόπωρο για όσους αγρότες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ για φθηνές προβλέψιμες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, όπως είχαμε δεσμευθεί τον περασμένο χειμώνα. Με τις παρεμβάσεις μας στο αγροτικό πετρέλαιο, στο αγροτικό ρεύμα αλλά και με τη χαμηλότερη φορολογία σε ζωοτροφές και λιπάσματα, στηρίζουμε το αγροτικό εισόδημα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές.
  • Μία και είναι καλοκαίρι, να σας πω ότι εδώ και 10 μέρες Έλληνες παραθεριστές αλλά και ξένοι τουρίστες έχουν πια έναν Ψηφιακό Βοηθό τεχνητής νοημοσύνης για τις διακοπές τους στην Ελλάδα, το mAiGreece. Πρόκειται για μία εφαρμογή για κινητά που δίνει πληροφορίες για αξιοθέατα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες, νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αστυνομικά τμήματα, πρεσβείες και προξενεία ξένων χωρών. «Μιλάει» τις 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. και άλλες 7. Επιπλέον, διαθέτει λειτουργία έκτακτης ανάγκης μέσω πλήκτρου 112, που θα στέλνει SMS στο κέντρο επιχειρήσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη γεωγραφική θέση του αποστολέα. Κάτι σαν το ChatGPT των τουριστών στην Ελλάδα!
  • Δυστυχώς, όλα τα στοιχεία οδηγούν τους επιστήμονες στην πρόβλεψη ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι από τα θερμότερα των τελευταίων δεκαετιών. Οι  πυροσβέστες και οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας σχεδόν από τον Μάρτιο δίνουν καθημερινά μάχη με τις πυρκαγιές, έχοντας  καταφέρει να αντιμετωπίσουν δεκάδες επικίνδυνες εστίες προτού αυτές απειλήσουν ζωές και περιουσίες των συμπολιτών μας. Έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 700 δασοπυροσβεστών, αυξήθηκαν οι μονάδες των «δασοκομάντος» από 6 σε 16 και με 25 υπερσύγχρονα drones γίνεται επιτήρηση στους ορεινούς όγκους της Αττικής. Θέλω να παρακαλέσω όλους τους πολίτες να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια της προστασίας των δασών μας, και να ακολουθούν τις οδηγίες ειδικά τις μέρες υψηλής επικινδυνότητας για να αποφύγουμε εστίες από αμέλεια. Ακόμα και μία σπίθα μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Γι' αυτό και δεν καίμε χόρτα, δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές σε μέρη που έχει ξερά χόρτα, δεν κάνουμε εργασίες που δημιουργούν σπινθήρες, δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα. Είναι ίσως για πολλούς από εσάς αυτονόητες αυτές οι οδηγίες -δυστυχώς όμως, συνεχίζουμε να βλέπουμε την αμέλεια να παίζει τον ρόλο της.
  • Θα κλείσω τη σημερινή ανασκόπηση συγχαίροντας τους αθλητές και τις αθλήτριες μας για τις μεγάλες διακρίσεις που πέτυχαν στα  Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Στίβου και Υγρού Στίβου, προσθέτοντας στην εθνική «τροπαιοθήκη» βροχή από χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια καθώς και πανελλήνια ρεκόρ. Και να ευχηθούμε την πρόκριση στους τελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων και στην «επίσημη αγαπημένη» όλων των Ελλήνων, την εθνική ομάδα μπάσκετ! Επόμενος σταθμός η Γαλλία και οι  Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού.