Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Συναγερμός σε Πανεπιστήμιο για κρούσμα μηνιγγίτιδας


 

Συναγερμός σήμανε στο Πανεπιστήμιο Πατρών μετά την γνωστοποίηση κρούσματος μηνιγγίτιδας σε φοιτητή.

Συγκεκριμένα πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών νόσησε από μηνιγγίτιδα με αίτιο τον παθογόνο μηνιγγιτιδόκοκκο.

Ο φοιτητής μεταφέρθηκε άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος αλλά σε σταθερή κατάσταση, ενώ εφαρμόστηκαν αστραπιαία τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα στους φοιτητές με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή το κρούσμα, καθότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει τόσο ενδημική νόσο όσο και επιδημία.

Στην περίπτωση του νοσήσαντος φοιτητή, πρόκειται για μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο όπου το βακτήριο μεταδίδεται μετά από παρατεταμένη επαφή με τον πάσχοντα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα άτομα που έχουν έρθει σε άμεση επαφή μαζί του, θα πρέπει να λάβουν χημειοπροφύλαξη και μάλιστα όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τον πάσχοντα κατά την χρονική περίοδο των 7 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων του.




Η ακροαριστερά εκτός από πανεπιστήμια και Εξάρχεια ελέγχει και τον ΣΥΡΙΖΑ - Κότα ο Κασσελάκης για Πολάκη όπως ο Τσίπρας

 



Ο Κασσελάκης είπε κάν΄το όπως ο Τσίπρας, διαγράφουμε αλλά δεν διαγράφουμε τον ακροαριστερό Παύλο Πολάκη, τον αφήνουμε να αλωνίζει και να κάνει μεγαλύτερο κακό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από τις εκλογές ήταν έτοιμος να διαγράψει τον Παύλο Πολάκη, αλλά μόνο στα λόγια και ποτέ στα σοβαρά, ζημιώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο, και δείχνοντας ότι ο άρχοντας στο κοτέτσι είναι ο ακροαριστερός τοξικός φασίστας.

Την ίδια τακτική έχει και ο τουρίστας του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης που τόλμησε να δείξει την πόρτα εξόδου στον ακροαριστερό και επικίνδυνο για το κόμμα Παύλο Πολάκη.

Ο Κασσελάκης έκανε τον μάγκα και τον άντρα απειλώντας ακόμα και για διαγραφή Πολάκη, αλλά δεν πέρασε πολύ ώρα που με την ουρά στα σκέλια και από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, φρόντισε να επισημάνει ότι αν δεν ήταν ο Παύλος Πολάκης –και ο νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του, Μανώλης Καπνισάκης– ο ίδιος δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τα γνωστά μέχρι στιγμής αποτελέσματα της εκλογής του.

Όσοι ξέρουν γέλαγαν όταν είδαν τον Κασσελάκη να κάνει τον κόκορα, μέχρι να γίνει κότα, και να λέει στην Κεντρική Επιτροπή ότι όποιος έχει αντίθετη άποψη από τη δική του να… σηκωθεί και να το πει σε μια προσπάθεια του ο καημένος να τονώσει ένα ανύπαρκτο επί της ουσίας αρχηγικό προφίλ, που έχει και ημερομηνία λήξης.

Ο ακροαριστερός Παύλος Πολάκης φυσικά δεν αντέδρασε, για ποιον λόγο άλλωστε να το κάνει αυτό, αφού ξέρει πολύ καλά πώς η κότα (Κασσελάκης) θα ανασκευάσει και θα αρχίσει το γλύψιμο. Έτσι και αλλιώς δεν έχει άλλους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης που να τον υποστηρίζουν, μετρημένοι στα δάχτυλα είναι.

Η συμπεριφορά του Κασσελάκη έδειξε για ακόμα μία φορά ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και άρχοντας της Κουμουνδούρου είναι ο ακροαριστερός τοξικός φασίστας Παύλος Πολάκης, και η ακροαριστερά ελέγχει πλήρως τον ΣΥΡΙΖΑ τελεία και παύλα.

Όταν αναφερόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα κοιτάμε προς τον Κασσελάκη, αλλά προς τον εκφραστεί του λαϊκισμού και της τοξικότητας, τον αποδεδειγμένα ακροαριστερό και επικίνδυνο Παύλο Πολάκη.




Opinion Poll: Στο 39,1% η εκτίμηση ψήφου για τη ΝΔ - Συντριπτικό προβάδισμα Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός

 


Μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, το επιβεβαιώνει και η έρευνα της Opinion Poll για το thetoc.gr .



Το κυβερνών κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκεντρώνει ποσοστό 39,1% στην εκτίμηση ψήφου έναντι 14,4% του δεύτερου ΠΑΣΟΚ και 13,2% του τρίτου ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΚΚΕ με 8,6%, Ελληνική Λύση με 6,7%, Πλεύση Ελευθαρίας με 3,4%, Νέα Αριστερά με 3,1%, Νίκη με 3% ενώ εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν ΜεΡΑ25 με 2% και Σπαρτιάτες με 1,8%.



Μεγάλο και το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 42,2% με κανέναν άλλο πολιτικό αρχηγό να μην συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό, αφού δεύτερος έρχεται ο ΚΑΝΕΝΑΣ με 26,7%, τρίτος ο Στέφανος Κασσελάκης με μόλις 7,8%, τέταρτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με μόλις 7,1% και ακολουθούν Δημήτρης Κουτσούμπας με 4,3%, Κυριάκος Βελόπουλος με 3,1%, Ζωή Κωνσταντοπούλου με 2,5%, Δημήτρης Νατσιός με 1,5%, Αλέξης Χαρίτσης με 1,2% και Βασίλης Στίγκας με 0,2%. 



Στην ίδια έρευνα οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν και για το ποιος υπουργούς θεωρούν πιο δραστήριους και αποτελεσματικούς και στην πρώτη πεντάδα επέλεξαν τους: Νίκο Δένδια με 27,2%, Κυριάκο Πιερρακάκη με 18,9%, Άδωνι Γεωργιάδη με 15,5%, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με 14% και Κωστή Χατζηδάκη με 9,1%.



Όσον αφορά, δε, την ίδρυση μη Κρατικών Ανώτατων Ιδρυμάτων το 57,1% την αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά με το 38% να εκφράζεται αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.




Δωρεάν και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 267 δήμους


 

Δωρεάν και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε υπαίθριους και κλειστούς δημόσιους χώρους θα αποκτήσουν 267 δήμοι της χώρας, καθώς υπεγράφησαν οι τρεις εκτελεστικές συμβάσεις για το έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο».

  • Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του «WiFi4GR» προβλέπεται η προμήθεια και η εγκατάσταση Access Points σε σχεδόν 2.500 σημεία δημόσιων χώρων, τα οποία έχουν υποδείξει οι δήμοι, όπως για παράδειγμα χώρους συνάθροισης κοινού, αναμονής-μετακίνησης, εκδηλώσεων και σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
  • Ειδικότερα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπέγραψε τις εξής τρεις εκτελεστικές συμβάσεις:
    • Με την ΟΤΕ Α.Ε. εκτελεστική σύμβαση ύψους 2.978.955,00 Euro πλέον ΦΠΑ για την υλοποίηση του έργου σε 75 Δήμους των Περιφερειών Αττικής και Κρήτης με την εγκατάσταση και την υποστήριξη λειτουργίας WiFi hotspots σε 775 περιοχές.
    • Με την Ένωση Εταιρειών «VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ. - COSMOS COMPUTERS A.E.B.E.», εκτελεστική σύμβαση ύψους 3.065.985,00 Euro πλέον ΦΠΑ, για την υλοποίηση του έργου σε 100 Δήμους των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας με την εγκατάσταση και την υποστήριξη λειτουργίας WiFi hotspots σε 781 περιοχές.
    • Με τη NOVA Μ.Α.Ε., εκτελεστική σύμβαση ύψους 3.608.982,00 Euro πλέον ΦΠΑ, για την υλοποίηση του έργου σε 92 Δήμους των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων με την εγκατάσταση και υποστήριξη λειτουργίας WiFi hotspots σε 922 περιοχές.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, «η ψηφιακή μετάβαση απαιτεί σύγχρονες υποδομές στο σύνολο της χώρας και προς όφελος όλων των πολιτών. Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να κάνει ένα άλμα προς την εποχή της ευρυζωνικότητας. Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τους πόρους του ΕΣΠΑ 21-27. Το "WiFi4GR" πιστεύω ότι είναι ένα έργο που μπορεί να αλλάξει το χάρτη της ευρυζωνικότητας στις πόλεις και τα χωριά μας».



Παλαιά υποθαλάσσια έκρηξη στη Σαντορίνη διαπίστωσαν οι επιστήμονες

 


Μια άγνωστη μέχρι σήμερα υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη, μια από τις μεγαλύτερες στο ηφαιστειακό τόξο του νότιου Αιγαίου, έφεραν στο φως έρευνες πολυεθνικής επιστημονικής ομάδας στη Σαντορίνη.

Η επιστημονική ομάδα εντόπισε μια γιγάντια απόθεση ελαφρόπετρας, από την οποία ελήφθησαν δείγματα σε επτά υποθαλάσσιες τοποθεσίες γύρω από το νησί της Σαντορίνης.

Αυτό το στρώμα ελαφρόπετρας που ονομάστηκε «Αρχαίος τόφφος» υποδεικνύει ότι μια ρηχή υποθαλάσσια έκρηξη του προϊστορικού ηφαιστείου της Σαντορίνης έλαβε χώρα πριν από περίπου 520 χιλιάδες χρόνια (με πιθανή απόκλιση δέκα χιλιάδων ετών).

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Communications Earth & Environment» του ομίλου «Nature».

Εξι φορές μεγαλύτερη από τη μεγάλη Μινωική έκρηξη

Λεπτές ηφαιστειακές αποθέσεις ελαφρόπετρας από την έκρηξη κάλυψαν τρία νησιά.

Τα πυροκλαστικά ρεύματα που εκλύθηκαν κάτω από τη θάλασσα παρέσυραν νερό και μετατράπηκαν σε ρεύματα θολότητας και λάσπης που κάλυψαν τον πυθμένα έως και 70 χιλιόμετρα μακριά από την πηγή τους σχηματίζοντας μια υποθαλάσσια απόθεση με όγκο μεγαλύτερο από περίπου 90 κυβικά χιλιόμετρα και πάχος έως και 150 μέτρα.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αυτή η απόθεση είναι έξι φορές μεγαλύτερη από τις αποθέσεις πυροκλαστικών ρευμάτων της μεγάλης Μινωικής έκρηξης που συνέβη κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (πριν από περίπου 3.600 χρόνια) και συνετέλεσε στην παρακμή του Μινωικού πολιτισμού της Κρήτης.

Σχεδιάγραμμα με τις εμφανίσεις του Αρχαίου τόφφου. Οι θέσεις γεωτρήσεων του IODP απεικονίζονται ως κόκκινες κουκίδες και οι χερσαίες θέσεις ως κίτρινες κουκίδες. Οι θέσεις γεωτρήσεων επισημαίνονται με τους αριθμούς των θέσεων του IODP. Copyright: Druitt et al., 2024

Όπως προκύπτει από τα νέα δεδομένα, το ηφαιστειακό πεδίο Χριστιανά-Σαντορίνη-Κολούμπο ήταν πολύ πιο εκρηκτικό στο μακρινό παρελθόν από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.

Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι παρά αυτή τη βίαιη πρώιμη ιστορία, είναι πολύ απίθανο το ηφαιστειακό συγκρότημα της Σαντορίνης να έχει ξανά μια τόσο μεγάλη έκρηξη στο εγγύς μέλλον.

Για την ανακάλυψη της υποθαλάσσιας απόθεσης ελαφρόπετρας αξιοποιήθηκε ένας συνδυασμός βαθιών γεωτρήσεων, μεγάλων διεπιστημονικών συνόλων δεδομένων, εργαστηριακών αναλύσεων και ενός πυκνού δικτύου θαλάσσιων σεισμικών προφίλ.

Η αποστολή διεξήχθη από το ερευνητικό σκάφος «JOIDES Resolution Science Operator», το οποίο χρησιμοποιείται από το διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα IODP.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από 22 χώρες με στόχο την εξερεύνηση της ιστορίας και της δομής της Γης, όπως καταγράφεται στα ιζήματα και τα πετρώματα του πυθμένα. Στη συγκεκριμένη ωκεανογραφική αποστολή με αριθμό 398, που διεξήχθη από τον Δεκέμβριο του 2022 ως τον Φεβρουάριο του 2023, συμμετείχαν 32 επιστήμονες από εννιά χώρες, με επικεφαλής τους Τιμ Ντρούιτ από το γαλλικό πανεπιστήμιο Clermont- Auvergne και Στέφεν Κούτερολφ από το Κέντρο Ωκεανογραφικών Ερευνών Geomar Helmholtz του Κιέλου. Στην επιστημονική ομάδα συμμετείχαν επίσης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρασκευή Νομικού, η διδάσκουσα στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Όλγα Κουκουσιούρα, και η ερευνήτρια του Τομέα Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, Παρασκευή Πολυμενάκου.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Νομικού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η γεωλογική ιστορία της Σαντορίνης γράφεται ξανά!».

«Τα ευρήματα από τις υποθαλάσσιες ερευνητικές γεωτρήσεις αλλάζουν την τρέχουσα κατανόηση του ηφαιστειακού τόξου του νότιου Αιγαίου αποκαλύπτοντας μια εξαιρετικά επικίνδυνη υποθαλάσσια ηφαιστειακή δραστηριότητα από ό,τι ήταν προηγουμένως γνωστή. Επεκτείνουν το εκρηκτικό ιστορικό του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης στο παρελθόν και υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας μεγάλης θαμμένης υποθαλάσσιας καλδέρας, πάνω στην οποία εξελίσσεται το σύγχρονο ηφαιστειακό πεδίο της», τονίζει η ίδια.

Επίσης, η κ. Νομικού εξηγεί ότι η ύπαρξη αυτών των αποθέσεων τέφρας και στην ξηρά «αναδεικνύει τη σημασία των βαθιών υποθαλάσσιων γεωτρήσεων για την αποκάλυψη όλων των μυστικών των νησιωτικών ηφαιστειακών τόξων, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Μεσόγειος».


ΑΠΕ - ΜΠΕ



Χρονιά ισχυρής μεταρρυθμιστικής ορμής το 2024

 



Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook με τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου:

  • Θα ξεκινήσω αμέσως με τα 4 νέα «όπλα» που ρίξαμε στη μάχη κατά της ακρίβειας, που είναι το πιο πιεστικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τα νοικοκυριά, και η αντιμετώπιση του οποίου είναι για εμάς απόλυτη προτεραιότητα. Θέτουμε πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους για το βρεφικό γάλα που αναμένεται να ρίξει τις τιμές κατά 10-20%. Επιπλέον, εφαρμόζουμε και στην Ελλάδα την πολιτική των «καθαρών τιμών» τιμοκαταλόγου, περιορίζοντας κατά 30% τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ για προϊόντα ευρείας χρήσης όπως απορρυπαντικά, αφρόλουτρα, σαμπουάν, οδοντόκρεμες και βρεφικές πάνες. Έτσι, φέρνουμε τις αρχικές τιμές πιο κοντά σε αυτές που ισχύουν για ομοειδή προϊόντα σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Επίσης, οι προμηθευτές δεν θα μπορούν να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει. Και για να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, οι προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να πωλούν τα προϊόντα (νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα) στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Αυτές οι νέες πρωτοβουλίες μας, μαζί με την εντατικοποίηση των ελέγχων από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α, είναι μέρος της προσπάθειας που κάνουμε να διορθώσουμε χρόνιες στρεβλές εμπορικές πρακτικές, με στόχο την προστασία του καταναλωτή και την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού υπέρ των καταναλωτών. Θα αξιοποιήσουμε κάθε χρήσιμο εργαλείο για να βάλουμε ανάχωμα στον πληθωρισμό της απληστίας. Δεν μπορεί και δεν θα γίνει ανεκτός.
  • Έχω πει ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά ισχυρής μεταρρυθμιστικής ορμής.
    • Τα πρώτα εμβληματικά νομοσχέδια λοιπόν -για την επιστολική ψήφο, την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου με ταυτόχρονη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, θα τεθούν προς ψήφιση από τη Βουλή εντός του Ιανουαρίου. Δεν σταματάμε όμως εκεί.
    • Στο πρώτο για φέτος υπουργικό συμβούλιο εγκρίναμε εξίσου σημαντικά νομοθετήματα και πολιτικές που υπηρετούν επίσης τον στόχο των αλλαγών υπέρ των πολλών, έστω κι αν ξεβολεύουν ορισμένους.
      • Από αυτά ξεχωρίζω το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», με βάση το οποίο όλη η επικράτεια θα αποκτήσει επιτέλους σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια -μια εκκρεμότητα που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες και δυστυχώς διαρκεί έναν ολόκληρο αιώνα! Τώρα, όμως, με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 400 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δρομολογείται η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια, που σημαίνει ότι θα καθοριστούν οριστικά οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης -εντός αλλά και εκτός σχεδίου- και φυσικά οι προστατευόμενες ζώνες κάθε περιοχής. Έτσι, θα λυθεί πια και το πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων, κάτι που απασχολεί επί χρόνια ειδικά την ελληνική περιφέρεια. Αξίζει να τονιστεί η μεγάλη καινοτομία της συγκεκριμένης παρέμβασης: η χρήση δηλαδή της τεχνολογίας για να εντοπίζεται σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια.
      • Προχωράμε επίσης -σε συνεργασία με την Ε.Ε.- στην αντιμετώπιση και μιας άλλης χρονίζουσας παθογένειας, στην αναδιάταξη δηλαδή του σιδηροδρομικού τομέα στην Ελλάδα. Το σχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών προβλέπει την πλήρη αναδιοργάνωση των εταιρειών που εμπλέκονται στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, συντήρηση και διαχείριση των σιδηροδρομικών υποδομών και του τροχαίου υλικού της χώρας. Δημιουργείται λοιπόν ένας νέος, ενιαίος, σύγχρονος δημόσιος φορέας, με πυρήνα τον ΟΣΕ και νέα επωνυμία, με αρμοδιότητες που θα καλύπτουν πλήρως αυτές των σημερινών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ και θα συμπληρωθούν κατάλληλα, ώστε να αντιμετωπιστούν κενά ή/και αδυναμίες του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας των φορέων.
  • Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στην Ελλάδα και τον Νοέμβριο του 2023 παρέμεινε κάτω από το 10% (στο 9,4%) σημειώνοντας σημαντική πτώση σε ετήσια βάση, καθώς τον Νοέμβριο του 2022 βρισκόταν στο 11,9%. Με την ευκαιρία, να διευκρινίσω ότι όχι μόνο δεν μειώθηκε το κονδύλι των παροχών για τους ανέργους, αλλά μάλιστα αυξήθηκε κατά 3 εκ. ευρώ (από 10 εκ. το 2023 πήγε φέτος στα 13 εκ.). Απλώς, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της απλούστευσης του συστήματος ασφάλισης κατά της ανεργίας, συγχωνεύσαμε 3 παροχές σε μια νέα πιο στοχευμένη για την ουσιαστική οικονομική στήριξη των ανέργων από ευάλωτες ομάδες. Το νέο ειδικό ετήσιο βοήθημα 718 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε παιδί) θα χορηγείται σε ανέργους που δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν επίδομα ανεργίας και είναι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή/και έμφυλης βίας, αποφυλακισμένοι, απεξαρτημένοι και θύματα βίας-εμπορίας. Οι δικαιούχοι αυτών των κατηγοριών είναι περισσότεροι από 18.000.
  • Από την 1η Ιανουαρίου καθίσταται υποχρεωτική η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον βιομηχανικό κλάδο και στο λιανεμπόριο (μεταξύ άλλων αρτοποιεία, catering, οινοποιεία, κοσμηματοπωλεία αλλά και υπαίθριοι πάγκοι και λαϊκές αγορές) ώστε να αντιμετωπιστεί τόσο η υποδηλωμένη εργασία όσο και οι απλήρωτες υπερωρίες. Η περίοδος προσαρμογής θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο -μέχρι τότε δηλαδή θα γίνονται έλεγχοι χωρίς να επιβάλλονται πρόστιμα. Στη συνέχεια όμως θα υπάρχουν κυρώσεις για τους παραβάτες.
  • Έρχομαι τώρα σε μια από τις πιο δημοφιλείς δράσεις μας, δηλαδή τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που έχουν βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να ανακαινίσουν και να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, μειώνοντας έτσι το κόστος ενέργειας και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά ώστε να επωφεληθούν από την συμφέρουσα αυτή φιλοπεριβαλλοντική ρύθμιση, εντάσσουμε στο «Εξοικονομώ 2023» και τις 31.549 αιτήσεις που κατατέθηκαν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, οπότε και έληξε η προθεσμία υποβολής. Τις θεωρούμε δηλαδή όλες «καταρχήν επιλέξιμες». Ταυτόχρονα, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό του προγράμματος από 300 εκ. ευρώ στα 422 εκ. ευρώ, ώστε να καλύψουμε το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν.
  • Από 1/1 τέθηκαν σε ισχύ τα νέα «χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος», και εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι ο ανταγωνισμός δούλεψε: οι τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα φέτος τον Ιανουάριο συγκριτικά με το 2023, όταν δηλαδή ήταν ακόμη σε ισχύ οι οριζόντιες, κρατικές επιδοτήσεις.
  • Όσον αφορά το αγροτικό ρεύμα, θυμίζω ότι δρομολογήθηκε ειδική ρύθμιση για τους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας. Έχει επταετή διάρκεια με διετή περίοδο χάριτος και μια πενταετή περίοδο άτοκης ρύθμισης, με το κόστος των τόκων να αναλαμβάνει το κράτος. Η διάταξη έχει κατατεθεί και σύντομα ψηφίζεται. Η ΔΕΗ προσάρμοσε την πολιτική της με βάση αυτή τη ρύθμιση η οποία αφορά περισσότερους από 17.000 ενεργούς αγρότες. Για τεχνικούς και συστημικούς λόγους ένας μικρός αριθμός αγροτών - πελατών του παρόχου (περίπου το 2%) δεν περιελήφθησαν στο μέτρο με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση τους. Το πρόβλημα αυτό όμως εντοπίστηκε και σύντομα θα γίνει η επανασύνδεση.
  • Πάμε να αλλάξουμε θέμα για σας πω για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς η ψηφιοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου γίνεται πλέον με ρυθμό που ξεπέρασε την προσθήκη μίας υπηρεσίας την ημέρα! Με τις 38 νέες που προστέθηκαν στο gov τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη προσφέρει μέχρι στιγμής 1638 υπηρεσίες. Η πρώτη ψηφιακή διευκόλυνση της νέας χρονιάς είναι το MyAuto, δηλαδή ο ηλεκτρονικός φάκελος των οχημάτων που μπορούν να έχουν οι πολίτες στο κινητό τους, στο Gov Wallet.
  • Φυσικά και η δημόσια συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο θέμα του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Πάνω σε αυτό έχω ήδη εξηγήσει τι θα περιλαμβάνει και τι δεν θα περιλαμβάνει η νομοθετική μας πρωτοβουλία. Θέλω απλώς να επαναλάβω από εδώ ότι πρόθεσή μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Δεν καινοτομούμε, αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό που ήδη συμβαίνει σε 20 χώρες της Ευρώπης και 36 του κόσμου. Με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και στις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί, αλλά η Ελλάδα που οραματίζομαι είναι μια συμπεριληπτική χώρα.
  • Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα -το καταλάβαμε για τα καλά αυτό το Σαββατοκύριακο- υπογράφηκε από τώρα το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2024» με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 25,7 εκ. ευρώ, με καινούργια χαρακτηριστικά και ενισχυμένα κοινωνικά κριτήρια. Η αξία των voucher αυξάνει από 150 ευρώ σε 200 ευρώ για όλους στη γενική κατηγορία αλλά ταυτόχρονα διευρύνεται το κριτήριο του εισοδήματος κατά 3.000 ευρώ σε σύγκριση με το 2022-2023. Φέτος, δικαιούχοι είναι και νέες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχοι όλων των ταμείων, έγγαμοι ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία και περισσότερα τέκνα, άγαμοι και σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα) που θα λάβουν 300 ευρώ, ενώ διπλασιάζεται από 200 σε 400 ευρώ η επιχορήγηση για τους συμπολίτες μας με αναπηρία η με τέκνα ΑμεΑ.


Επέμβαση της αστυνομίας σε κατάληψη από αντιεξουσιαστές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο


 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέμβαση της αστυνομίας σε κατάληψη, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το πρωί από ομάδα ακροαριστερών αντιεξουσιαστών, μέσα στο κτίριο της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Όπως έγινε γνωστό, στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας, και με το γνωστό μπαίνουμε στα χωρίς φύλαξη πανεπιστήμια και αλωνίζουμε, περίπου 40 αναρχικοί εισέβαλαν στο κτίριο της Πρυτανείας του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, απομάκρυναν βίαια τους υπαλλήλους και στη συνέχεια άρχισαν να σπάνε τζαμαρίες, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός. 



Αμέσως μετά οι ακροαριστεροί κακοποιοί παρέμειναν στον χώρο και ανήρτησαν πανό.

Η συγκεκριμένη κατάληψη δεν συνδέεται με τις καταλήψεις, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα από τους συλλόγους ακροαριστερών και αριστερών φοιτητών που αντιδρούν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί θέλουν τα πανεπιστήμια γιάφκες κακοποιών και αντιεξουσιαστών, καθώς μέχρι σήμερα, το κτίριο διοίκησης λειτουργούσε κανονικά.

Η ομάδα των αντιεξουσιαστών καταληψιών που φοράνε κουκούλες είναι οι ίδιοι που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη στο κτίριο Χημικών-Μηχανικών, η οποία διαλύθηκε, έπειτα από επέμβαση αστυνομικών στις 31 Αυγούστου 2023.

Ορισμένοι από τους καταληψίες είναι εν ενεργεία ακροαριστεροί φοιτητές της πλάκας.

Είναι βέβαιο, σύμφωνα με πληροφορίες, πως πρόκειται για εκείνους που είχαν συλληφθεί από την επέμβαση στις 31 Αυγούστου. Μάλιστα, 10 εξ αυτών έχουν δικογραφίες, ενώ ένας ήδη δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση.



Σκύλος δραπετεύει από το κλουβί του σε καταφύγιο και προσπαθεί να ελευθερώσει και τους υπόλοιπους


 

Ένα σκύλος Χάσκι σε ένα καταφύγιο διάσωσης ζώων, "δραπέτευσε" και προσπάθησε να απελευθερώσει τα φιλαράκια του.



Η "απόδραση" καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας στο «Lost Our Home Pet Rescue», ένα πρόγραμμα προσωρινής φροντίδας. Ο Κινγκ, ένα σιβηριανό χάσκι δραπέτευσε από το κυνοκομείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου και στη συνέχεια προσπάθησε να απελευθερώσει τους φίλους του.

Στο βίντεο παρακολούθησης, διακρίνεται να σηκώνεται στα δύο πόδια και να προσπαθεί να ανοίξει ένα άλλο κλουβί που περιέχει κάτι που φαίνεται να είναι ένα ακόμη χάσκι. Η προσπάθειά του όμως δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα και τότε ο Κινγκ πηγαίνει προς ένα άλλο κλουβί όπου φιλοξενείται ένα άλλο σκυλί. Δοκιμάζει την ίδια προσέγγιση χτυπώντας την κλειδαριά.

Όταν όμως ούτε αυτή τη φορά λειτουργεί το κόλπο του, κατευθύνεται προς την πόρτα και πατάει το χερούλι, η πόρτα ανοίγει και αυτός βρέθηκε στα γραφεία, αρχίζοντας να ψαχουλεύει στα ράφια. 

Μυρίζεται ένα δοχείο με σκυλοτροφή που βρίσκεται πάνω σε ένα ράφι, το ρίχνει στο πάτωμα και προσπαθεί να φάει. Σπρώχνοντας όμως το δοχείο, σκορπίζει παντού σκυλοτροφή.

Αφού έφαγε το φαγητό του, ο Κινγκ κατευθύνθηκε προς μια πόρτα που οδηγεί έξω και άρχισε να γαβγίζει. Γρήγορα γίνεται αντιληπτό το γιατί – ένας αστυνομικός κοιτάζει μέσα από το τζάμι. «Η αστυνομία ήρθε στην πραγματικότητα επειδή ενεργοποίησε τον συναγερμό και αυτός χτυπούσε ξανά και ξανά» εξήγησε η Πολάνσκι.

Όπως βλέπει κανείς στο βίντεο, ο αστυνομικός μπαίνει τελικά στο καταφύγιο, προσέχοντας να μην αφήσει τον σκύλο να βγει έξω. Αλλά το χάσκι δείχνει τόσο χαρούμενο που έχει έναν φίλο που χοροπηδά πάνω του και προσπαθεί να γλείψει το πρόσωπό του, και ο αστυνομικός τον χαιδεύει.

Ο αστυνομικός τραβάει την πόρτα και φαίνεται να βάζει τον σκύλο πίσω στο κλουβί του εκτός κάμερας. Στη συνέχεια, επιστρέφει στο γραφείο και αρχίζει να καθαρίζει το δωμάτιο, σκουπίζοντας την σκυλοτροφή που είχε ρίξει κάτω ο σκύλος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι τόσο σχολαστικός, που ελέγχει ακόμη και κάτω από τις καρέκλες και τα γραφεία για να βεβαιωθεί πως δεν του ξέφυγε κάποιο σημείο. 

Αφού λοιπόν βεβαιώνεται πως όλα είναι καθαρά, επιστρέφει στο περιπολικό του και φεύγει, δείχνοντας την ποιότητα του ανθρώπου.

Η Πολάνσκι υπεύθυνη του καταφυγίου, συγκινήθηκε που ο αστυνομικός, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του – μπήκε στον κόπο να καθαρίσει. «Κοιτούσα το υλικό το επόμενο πρωί και έλεγα: ‘Πώς είναι δυνατόν;’. Δεν είχα ιδέα ότι ο αστυνομικός επρόκειτο να καθαρίσει και όταν το είδα, είπα: ‘Ουάου, τι καταπληκτικος άνθρωπος που το έκανε αυτό΄’».

Στην ανάρτησή του το καταφύγιο στο Facebook, έβαλε λεζάντα στο βίντεο γράφοντας: «Η πιο χαριτωμένη σύλληψη που έγινε ποτέ». 

Να σημειωθεί ότι ο Κινγκ αυτός ο υπέροχος σκύλος υιοθετήθηκε μέσα σε μια εβδομάδα από την απόδρασή του.




Νικόλ Ελευθεριάδου: Η γεμάτη τίτλους και μετάλλια πορεία της πολίστριας που έστειλε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς

 



Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών της Ελλάδας επέστρεψε στην Αθήνα από την Ολλανδία έχοντας στις αποσκευές της το χάλκινο μετάλλιο από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αλλά και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. 

Ένα από αυτά τα κορίτσια της ομάδας είναι η Νικόλ Ελευθεριάδου. Η 25χρονη διεθνής αμυντικός που έχει "καυτό" χέρι και σκοράρει όταν η μπάλα ζυγίζει 100 κιλά σκόραρε στον μικρό τελικό με την Ιταλία και έστειλε την Ελλάδα στο Παρίσι και στο βάθρο. 

Η πολίστρια του Ολυμπιακού έκανε το 7-6 και έγραψε το όνομά της με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού πόλο. Ποια είναι όμως η Νικόλ Ελευθεριάδου; 

Είναι ίσως η σημαντικότερη πολίστρια της γενιάς της η οποία παίζει και ως αμυντικός αλλά και ως περιφερειακός. 





Έχει κατακτήσει δυο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα με την Εθνική Νέων Γυναικών το 2014 στην Όστια και το 2013 με την Εθνική Νεανίδων στην Κωνσταντινούπολη ενώ το 2015 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με τις Νεάνιδες στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού. 

Το μεγάλο βήμα στην καριέρα της το έκανε με τη μεταγραφή της στον Ολυμπιακό τον Αύγουστο του 2015. Ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ στον Πειραιά και ο Χάρης Παυλίδης την επέλεξε για να γίνει μέλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης. 

Ο Χάρης Παυλίδης ήταν ο προπονητής που πίστεψε όσο κανείς άλλος στο ταλέντο της και την πήρε στον Ολυμπιακό. Μέσα σε λίγους μήνες η Νικόλ Ελευθεριάδου κέρδιζε το Σούπερ Καπ Ευρώπης που ήταν ο πρώτος τίτλος της με τη νέα της ομάδα. 




Με την ουρά στα σκέλια ο Κασσελάκης έκανε κωλοτούμπα για να τον ακροαριστερό Πολάκη

 


Κωλοτούμπα του Στέφανου Κασσελάκη, μετά τις απειλές για διαγραφή του ακροαριστερού και ενός από τους υπαιτίους για την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη.

Πήγε να το παίξει ο Κασσελάκης αλλά δεν του βγήκε, και αναγκάστηκε να καταπιεί την μαγκιά, αναγνωρίζοντας την συμβολή του ακροαριστερού Παύλου Πολάκη στην διαδρομή του στον ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει και την κατάρρευση του κόμματος σε ποσοστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο κ. Κασσελάκης σημείωσε ότι «η προκριματική διαδικασία του ευρωψηφοδελτίου είναι μία πρόταση τομής, θα βοηθήσει κόσμο να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να μας γνωρίσει». Ειρήσθω εν παρόδω ανέφερε ότι «και εγώ αν δεν είχα γνωρίσει τον Καπνισάκη και τον Πολάκη δεν θα ήμουν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ομιλία του χθες, ο Κασσελάκης είχε κατακεραυνώσει εμμέσως τον ακροαριστερό βουλευτή Χανίων λέγοντας πως «Η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται».

Ωστόσο με την σημερινή του κατάληξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να κάνει πίσω, για να ηρεμήσει τα πνεύματα.





Συνελήφθη 14χρονος κατηγορούμενος για επικίνδυνη σωματική βλάβη και ληστεία σε βάρος ανηλίκου στην Ηλιούπολη

 


Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, βραδινές ώρες χθες (13-1-2024), από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, 14χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και ληστεία σε βάρος 15χρονου ημεδαπού.

Ειδικότερα, ο 14χρονος κατηγορούμενος, κινούμενος μαζί με ομάδα έτερων ανηλίκων, προσέγγισαν τον 15χρονο στην περιοχή της Ηλιούπολης.

Στη συνέχεια κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του και του επιτέθηκαν απρόκλητα, χτυπώντας τον με γροθιές στο πρόσωπο ενώ του αφαίρεσαν ένα μπουφάν.

Άμεσα περιπολούντες αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μετά από εντολή του Κέντρου, προέβησαν σε αναζητήσεις στην περιοχή κατά τις οποίες εντοπίστηκε ο 14χρονος, ο οποίος οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Ηλιούπολης όπου διαπιστώθηκε η συμμετοχή του στην ανωτέρω επίθεση.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Ηλιούπολης, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και των έτερων ανηλίκων που εμπλέκονται στις ανωτέρω αξιόποινες πράξεις συνεχίζονται.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν έχουν συλληφθεί και οι γονείς για παραμέληση ανηλίκου.



Καρέ καρέ η εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη - Πάνω από 100 σφαίρες σε 28 δευτερόλεπτα!

 



Στη 01:55, ο 44χρονος κακοποιός βγαίνει από το πρατήριο υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας του στη συμβολή των οδών Φραντζή και Ηλία Ηλιού στον Νέο Κόσμο. 

Επιβιβάζεται στο θωρακισμένο τζιπ. 

Τότε εμφανίζεται ένα άλλο τζιπ LEXUS που σταματά πίσω του. Δύο εκτελεστές βγαίνουν από τα πίσω καθίσματα και πυροβολούν ακατάπαυτα εναντίον του οδηγού με πολεμικά καλάσνικοφ και πιστόλι. Από την αρχή των πυροβολισμών, περνούν… 28 δευτερόλεπτα. 

Πυροβολούν περισσότερες από 100 φορές (97 κάλυκες εκτός οχήματος) προκειμένου να σπάσουν τα θωρακισμένα τζάμια και να πλήξουν το στόχο τους.

Οι εκτελεστές ατάραχοι αλλάζουν ο ένας μία φορά γεμιστήρα και ο δεύτερος δύο στα πολεμικά όπλα που κρατούν και συνεχίζουν να πυροβολούν. Ο ένας από τους εκτελεστές ανοίγει και την πόρτα του οχήματος και πυροβολεί το θύμα και με πιστόλι, σαν «χαριστικές βολές»… σιγουριάς για το θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Οι αστυνομικοί συνέλεξαν 97 κάλυκες εξωτερικά του οχήματος, ενώ μέσα στο αυτοκίνητο του θύματος υπήρχαν και άλλοι που θα καταμετρηθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.









Αμέσως μετά την δολοφονία, οι εκτελεστές επιβιβάστηκαν στο όχημα και ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα. Λίγα λεπτά αργότερα έφθασαν πίσω από ένα πάρκο αναψυχής στον Σκαραμαγκά, όπου πυρπόλησαν το όχημα διαφυγής, για να μην αφήσουν ίχνη. Το συγκεκριμένο όχημα είχε πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε όχημα ίδιου τύπου και χρώματος, το οποίο φαινόταν να ανήκει σε κατασκευαστική εταιρία, αλλά δεν είχε κλαπεί. Από τον αριθμό πλαισίου οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι είχε κλαπεί το περασμένο καλοκαίρι.

Κάμερα ασφαλείας έχει αποτυπώσει, εκτός από το τζιπ, μια μηχανή να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στην ίδια κατεύθυνση στην οδό Κασομούλη, μετά την εκτέλεση. 

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 είχε γίνει και άλλη απόπειρα κατά του Βαγγέλη Ζαμπούνη. 

Λευκό βαν προσεγγίζει το αυτοκίνητο του 44χρονου «Ζαμπόν», που είναι σταθμευμένο έξω από γραφείο πετρελαϊκής εταιρίας στην ακτή Κονδύλη στον Πειραιά. Οι εκτελεστές θα πυροβολήσουν, όμως το καλάσνικοφ θα πάθει εμπλοκή, με αποτέλεσμα 3-4 σφαίρες να τραυματίζουν τον 42χρονο στα πόδια και στο χέρι. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο 44χρονος φαίνεται να είχε ένα «μερίδιο» συμμετοχής ή συναίνεσης στη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου και αυτής του Μανώλη Καραγιάννη. Ηταν ύποπτος για την εμπλοκή του στις δολοφονίες του «Σαμπρέλα» ή «Καράφλα», της 33χρονης γνωστής διαδικτυακά ως «Bella Mafia», αλλά και του body builder, Βασίλη Γρίβα, τον Μάιο του 2017 στα Γλυκά Νερά.