Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Το ιατρείο του Πολυτεχνείου: Αναμνήσεις των πρωταγωνιστών


Στις 14 Νοεμβρίου του 1973 στο Πολυτεχνείο μπαίνουν φοιτητές και οι πρώτες γραμμές των ιστορικών εκείνων ημερών αρχίζουν να γράφονται. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι πόρτες του Πολυτεχνείου κλείνουν. Δημιουργούνται επιτροπές περιφρούρησης, καθώς οι φοιτητές φοβούνται ότι μπορεί να παρεισφρήσουν στον χώρο προβοκάτορες, συγκροτείται η Συντονιστική Επιτροπή και αρχίζει η προετοιμασία του ραδιοφωνικού σταθμού. Ήδη από το πρώτο βράδυ της κατάληψης οργανώνεται στο χώρο του πρώτου ορόφου της Αρχιτεκτονικής Σχολής, το πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου για να παρέχει βοήθεια σε μικροατυχήματα και μικροαδιαθεσίες.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε. Όπως περιγράφει στον συλλογικό τόμο «Εκ των υστέρων 19+1» με επιμέλεια του Δημήτρη Παπαχρήστου, ο υπεύθυνος του ιατρείου, φοιτητής Ιατρικής τότε, Γιώργος Παυλάκης […]«Το πρώτο βράδυ έγιναν και μερικοί τραυματισμοί σε συμπλοκές με τραμπούκους. Δώσαμε τις πρώτες βοήθειες και σκέφτηκα ότι με τόσο κόσμο και τις αναμενόμενες συμπλοκές χρειαζόμασταν ένα οργανωμένο ιατρείο. Πήρα μια μεγάλη αίθουσα στην Αρχιτεκτονική και αρχίσαμε να οργανώνουμε με τον Χαντάτ και τον Καπερώνη ένα στοιχειώδες ιατρείο».

Στην πόρτα της αίθουσας που είχε διαμορφωθεί αναγράφεται «Πρώτο Γενικό Λαϊκό Ιατρείο». Όλο και περισσότερα φάρμακα, προμήθειες, τρόφιμα, εφόδια μεγάλης αξίας συγκεντρώνονται στο ιατρείο. Όλο και η ανταπόκριση του κόσμου και η στήριξη αυξάνονται. Μέσα σε αυτό διαμορφώνεται μία αίθουσα αναρρωτηρίου για τις περιπτώσεις των μικροτραυματισμών και αίθουσα αυτοσχέδιου χειρουργείου για τα πιο σοβαρά περιστατικά. Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο ιατρείο χρησιμοποιούν τους πάγκους και τα έδρανα ως κλίνες ώστε να ξαπλώνουν οι τραυματίες. « Στο κτίριο Αβέρωφ φτιάξαμε τα έδρανα σαν κρεβάτια και απλώσαμε πάνω χαρτοβάμβακα ή σεντόνια που είχαμε φέρει ώστε να είναι καθαρά», διηγείται στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η φοιτήτρια τότε Φαρμακευτικής, Μέλπω Λεκατσά. Από το απόγευμα της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου οι συγκρούσεις και οι αναταραχές φουντώνουν, τα δακρυγόνα πληθαίνουν και η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο αποπνικτική. Στο ιατρείο καταφθάνουν όλο και περισσότεροι τραυματίες. «Από το πρωί της Παρασκευής και ιδιαίτερα το απόγευμα, το Πολυτεχνείο έπαψε να είναι μία φοιτητική διαμαρτυρία. Μετατρεπόταν σε λαϊκή διαμαρτυρία και εξέγερση, με αίτημα να φύγει η χούντα. Αυτό έγινε γιατί ο κόσμος της Αθήνας ανταποκρίθηκε, γιατί η πλειοψηφία ένιωθε σαν και μας, αν και είχε παραμείνει σιωπηλή για χρόνια. Δώσαμε φωνή στους Έλληνες και πολλοί βγήκαν στους δρόμους. Ο ραδιοσταθμός βοήθησε φοβερά, ήταν η πρώτη ελεύθερη φωνή στην Αθήνα μετά από χρόνια. Την ίδια ώρα ξέραμε ότι το χουντικό καθεστώς θα αντιδράσει, όπως και έκανε, πρώτα με την Αστυνομία και μετά κατεβάζοντας τα τανκς», σημειώνει ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον καρκίνο.

Οι γιατροί που στελέχωναν το ιατρείο χρησιμοποιούσαν ό,τι μέσα είχαν στη διάθεσή τους για να σταματήσουν τις αιμορραγίες. Η προσέλευση μέσα στο χώρο ήταν συνεχής. «Έρχονταν άνθρωποι με εκδορές που φαινόταν ότι είχαν πυροβοληθεί . Δεν είχα δει ξανά στη ζωή μου τόσο τραυματισμένους ανθρώπους. Άρχισα να τρελαίνομαι. Άρχισα να ειδοποιώ τους άλλους φοιτητές στη συντονιστική επιτροπή ότι κάτι συμβαίνει έξω, και ότι θα χρειαστεί να μεταφέρουμε κόσμο από το Πολυτεχνείο. Όλα κυλούσαν με τόσο γρήγορους ρυθμούς που δεν προλαβαίναμε να περιθάλψουμε τον ένα και αμέσως μετά ερχόταν άλλος. Η κατάσταση ήταν εμπόλεμη κι εμείς οι φοιτητές απροετοίμαστοι να δεχθούμε ότι εκείνη την ώρα συνέβαινε αυτό το πράγμα», λέει η κ. Λεκατσά. Οι εικόνες εκείνων των ημερών έχουν καρφωθεί στο μυαλό όσων έζησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η κ. Λεκατσά περιγραφεί ένα από τα περιστατικά που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη της με πρωταγωνιστή έναν μαθητή που η σφαίρα είχε διαπεράσει όλο τον αστράγαλό του. «Το πόδι του κρεμόταν από μία πέτσα. Θυμάμαι μάλιστα τον κουβαλούσαμε τέσσερα άτομα και ο τελευταίος κρατούσε το πόδι με ακατάσχετη αιμορραγία για να μη φύγει. Προσπαθήσαμε να σταματήσουμε την αιμορραγία κι αργότερα τον μεταφέραμε με το ΕΚΑΒ».

Όσο η αστυνομία πυροβολούσε το πλήθος, ο αριθμός των βαριά τραυματισμένων αυξανόταν, και το κλίμα βάραινε, ωστόσο οι περισσότεροι σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, δεν σκέφτηκαν να φύγουν, αλλά με αυτοθυσία έκατσαν στο πόστο τους για να βοηθήσουν. «Τα παιδιά που κάθισαν για ώρες στα κάγκελα και γύρω από το Πολυτεχνείο αψηφώντας τις σφαίρες, μας γέμιζαν θαυμασμό αλλά και έγνοια. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς το μεγαλείο των συναισθημάτων αυτές τις ώρες», περιγράφει ο ίδιος.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου του 1973, η αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο είχε ξεκινήσει. Λίγα λεπτά πριν τις 3, τρία άρματα προχώρησαν από την Αβέρωφ και σταμάτησαν μπροστά από την πόρτα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη ένα τανκ που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική Πύλη στην Πατησίων, οπισθοχώρησε μερικά μέτρα και παίρνοντας φόρα έπεσε πάνω στην πύλη ρίχνοντας την πάνω στους ανθρώπους που βρίσκονταν από πίσω της και καταπλακώνοντας πολλά κορμιά. Ο κ. Παυλάκης στην προσωπική του μαρτυρία, στον συλλογικό τόμο «Εκ των υστέρων 19+1» με επιμέλεια του Δημήτρη Παπαχρήστου, γράφει χαρακτηριστικά για τη στιγμή που φτάνει στο ιατρείο η φοιτήτρια Πέπη Ρηγοπούλου. […] «Μας φέρνουν στα χέρια τη Ρηγοπούλου με λιωμένα τα πόδια. Πιάνω το σκούρο καλσόν της, που είναι ένα με την πολτοποιημένη σάρκα- πεθαίνει, σκέφτομαι- της κάνουμε απανωτές σολουκορτέφ για να μην κολαψαριστεί. Η αφή θα μείνει πάνω μου για καιρό».

«Ο απολογισμός ήταν πάνω από 24 νεκροί και πάνω από χίλιοι τραυματίες, απ αυτούς 124 καταγεγραμμένοι τραυματίες από σφαίρες. Αυτό και μόνο δείχνει το μέγεθος της βίας που ασκήθηκε σε άοπλους διαδηλωτές. Και γι αυτό με γεμίζουν θυμό αυτοί που θέλουν να αναθεωρήσουν την ιστορία και αρνούνται την ύπαρξη νεκρών, ή καταφεύγουν σε σοφίσματα όπως ότι κανένας δεν σκοτώθηκε μέσα στο Πολυτεχνείο, λες και οι εκτός Πολυτεχνείου νεκροί δεν μετράνε», αναφέρει ο κ. Παυλάκης.

Η κ. Λεκατσά μιλάει για τις ώρες που γινόταν αυτόπτης μάρτυρας τέτοιων περιστατικών: «Δεν ήξερα πού βρισκόμουν. Εκείνη τη στιγμή προσέφερα τη βοήθειά μου όπου μπορούσα. Δεν είχα περιθώρια να καθίσω να κρίνω το γεγονός. Το έκρινα εκ των υστέρων».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Γυναίκα βρέθηκε… να κρέμεται από το μπαλκόνι του σπιτιού της στην Ημαθία



Σύμφωνα με την ιστοσελίδα emvolos.gr, η γυναίκα εντοπίστηκε να αιωρείται στο κενό από περίοικους που ειδοποίησαν έγκαιρα Αστυνομία και Πυροσβεστική.

Ο αστυνομικός που έσπευσε στο σημείο, με χαρακτηριστική ψυχραιμία, κατάφερε να τραβήξει από το μπαλκόνι τη σοκαρισμένη γυναίκα.

Αδιευκρίνιστες συνθήκες

Να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η παθούσα βρισκόταν μόνη στο σπίτι της, καθώς ο σύζυγος και ο γιος της απουσίαζαν.

Κάτω από συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί βρέθηκε να κρέμεται από τα κάγκελα του μπαλκονιού της.

Για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας ώστε να ξεπεράσει την κατάσταση σοκ που είχε περιέλθει.




Νέος σάλος για τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη: Συνεχίζεται η κακομεταχείρισή τους για χάρη των τουριστών



Νέο βίντεο της φιλοζωϊκής οργάνωσης PETA παρουσιάζει τον άσχημο τρόπο με τον οποίο γαϊδούρια και μουλάρια στη Σαντορίνη, κάνουν τα... ταξί για τους τουρίστες - Δεν έχει εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Νέος σάλος έχει ξεσπάσει στους κόλπους των φιλόζωων σε διεθνές επίπεδο, από τις εικόνες και το βίντεο που κυκλοφόρησε η οργάνωση PETA, αποκαλύπτοντας πως η κακομεταχείριση τρων γαϊδάρων και των μουλαριών στη Σαντορίνη, συνεχίζεται.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η PETA, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί από το 2018, χρονιά που το θέμα προβλήθηκε για πρώτη φορά από το παράρτημα της οργάνωσης στη Γερμανία.

Με βάση τα νέα στοιχεία, που προέκυψαν από έρευνα στην οποία συμμετείχαν αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 100 εξαντλημένα γαϊδούρια και μουλάρια εξακολουθούν να αναγκάζονται και να μεταφέρουν σαν «ταξί», τουρίστες, στα ολισθηρά σοκάκια της πόλης των Φηρών σε καθημερινή βάση.


Επιπλέον, πολλές φορές πως τα τετράποδα δέχονται χτυπήματα με βίτσα, ενώ θέτουν σε κίνδυνο και τους περαστικούς που ανεβαίνουν τα πέτρινα σκαλοπάτια των Φηρών πεζοί, καθώς υπήρξαν καταγραφές καταστάσεων, κατά τις οποίες οι περιπατητές απωθήθηκαν ή ποδοπατήθηκαν από τα ζώα.


Μάλιστα, το 2015, μια γυναίκα τραυματίστηκε μέχρι θανάτου από ένα γάιδαρο. Παράλληλα, τα γαϊδούρια φέρουν πληγές κάτω από τη σέλα και μένουν κάτω από τον ήλιο χωρίς πρόσβαση σε σκιά και νερό για αρκετές ώρες, στα σημεία παραλαβής τουριστών, σημειώνει η φιλοζωική οργάνωση. Άλλα γαϊδουράκια, έχουν τραυματισμούς στα μάτια.


Δεν έχει εφαρμοστεί η νομοθεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Μετά την έναρξη της εκστρατείας για την απαγόρευση χρησιμοποίησης των γαϊδάρων και των μουλαριών στη Σαντορίνη με αυτό τον τρόπο, τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2018, το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε νόμο που ορίζει ότι οι τουρίστες που ζυγίζουν περισσότερο από 100 κιλά δεν επιτρέπεται πλέον να ανεβαίνουν στα ζώα. Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτός ο νόμος δεν τηρείται ούτε επιβάλλεται, καθώς οι τουρίστες κάθε βάρους εξακολουθούν να κάνουν βόλτες.




Πηγή : protothema.gr


SOS εκπέμπουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία


Στο κόκκινο βρίσκεται η λειτουργία των τριών μεγάλων ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας, λόγω των αθρόων εισαγωγών περιστατικών και της τραγικής έλλειψης προσωπικού.

Συνολικά, στα νοσοκομεία «Δαφνί», Δρομοκαΐτειο και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εισάγονται κατ’ έτος περίπου 10.000 ασθενείς, η πλειονότητα των οποίων με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό, χωρίς ωστόσο τα νοσηλευτικά ιδρύματα να έχουν τις απαραίτητες υποδομές και στελέχωση για να τους φροντίσουν.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Δρομοκαΐτειο, οι εργαζόμενοι του οποίου στέλνουν σήμα κινδύνου, περιγράφοντας συνθήκες περίθαλψης τριτοκοσμικές. Τονίζουν ότι «το Δρομοκαΐτειο μετατρέπεται σε προνοιακή μονάδα» και δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», αναφέρει το σωματείο εργαζομένων του ιδρύματος. Σύμφωνα με το σωματείο, το νοσοκομείο έχει 1.450 οργανικές θέσεις προσωπικού, από τις οποίες καλυμμένες είναι μόλις οι 400. «Σε κάθε βάρδια υπηρετεί ένας ή δύο νοσηλευτές στα τμήματα οξέων περιστατικών, με 30-35 ασθενείς σε διέγερση, οι οποίοι συνήθως εισέρχονται στο νοσοκομείο με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης».

Κατά τους εργαζομένους, το Δρομοκαΐτειο διαθέτει μόνο έναν παθολόγο και τα εργαστήριά του δεν λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο λόγω ελλείψεων προσωπικού. Ωστόσο, εισάγονται και ασθενείς με σοβαρά παθολογικά προβλήματα. Είναι ενδεικτικό ότι νοσηλεύονται ασθενείς με ενεργή φυματίωση, με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα –άρα χρειάζεται να λαμβάνουν συνεχώς οξυγόνο–, ενώ υπάρχει και περιστατικό κατάκοιτου ασθενή που πάσχει από AIDS και εμφανίζει λοιμώξεις, ο οποίος, με βάση την ιατρική γνωμάτευση, θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε ειδικό τμήμα λοιμώξεων γενικού νοσοκομείου.

Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο νοσοκομείο, κατ’ έτος εισάγονται στο Δρομοκαΐτειο περίπου 3.000 περιστατικά, όταν πριν από την κρίση οι εισαγωγές ήταν περίπου 1.000 κατ’ έτος. Το 70% των εισαγωγών είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό και «νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν διαπράξει κακουργήματα, αλλά τους έχει αποδοθεί το ακαταλόγιστο», σύμφωνα με το σωματείο.

Τραγική κατάσταση περιγράφουν και σε ό,τι αφορά τις κτιριακές υποδομές του νοσοκομείου, αλλά και τον εξοπλισμό. «Πέφτουν σοβάδες στα νοσηλευτικά τμήματα, δεν υπάρχει κεντρική παροχή οξυγόνου. Δεν υπάρχουν σεντόνια, οι νοσηλευτές στρώνουν μόνο κατωσέντονα και από πάνω κουβέρτα. Δεν υπάρχουν κρεβάτια με ερεισίνωτο (σ.σ.: ειδικό ρυθμιζόμενο στήριγμα πλάτης για την επιθυμητή κλήση)».

Οι εργαζόμενοι αναφέρονται επίσης στις ελλείψεις κονδυλίων για προσλήψεις προσωπικού, απολύμανση των χώρων και φύλαξη. Οπως υποστηρίζουν, η διοίκηση δεν προσλαμβάνει επικουρικό προσωπικό, επικαλούμενη έλλειψη κονδυλίων, ενώ σωστή απολύμανση των χώρων δεν γίνεται λόγω έλλειψης χρημάτων και, όπως ενδεικτικά αναφέρουν, «πάλι τώρα ένα νοσηλευτικό τμήμα οξέων περιστατικών είναι γεμάτο κοριούς». Οσον αφορά τη φύλαξη των χώρων, το σωματείο τονίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δέκα φύλακες για ένα νοσοκομείο που διαθέτει διάσπαρτα νοσηλευτικά τμήματα σε 400 στρέμματα δάσους. «Οι κλοπές και η διακίνηση ναρκωτικών είναι καθημερινά φαινόμενα. Δεν ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα, παρά τις τρεις απόπειρες κλοπής, με ανατινάξεις του ΑΤΜ της τράπεζας που βρίσκεται σε χώρο του νοσοκομείου».

Την ανάγκη άμεσης στελέχωσης και χρηματοδότησης των τριών μεγάλων ψυχιατρικών νοσοκομείων τονίζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, υπογραμμίζοντας ότι «το σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα όριά του».


ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ξεφτίλα Ρήγα με προκλητικές δηλώσεις για να παρευρεθεί η ντροπή της αριστεράς Αλέξης Τσίπρας στην πορεία του Πολυτεχνείου



Με προκλητική δήλωση που δεν δείχνει κανένα ίχνος σοβαρότητας έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, μέσω ανάρτησης που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook.

Η ανακοίνωση έγινε για να βρεθεί  επικεφαλής η ντροπή της αριστεράς Αλέξης Τσίπρας σήμερα Κυριακή στο μπλοκ του κόμματος που θα συμμετάσχει στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Η άθλια προκλητική ανακοίνωση Ρήγα που σκοπό έχει να υποκινήσει επεισόδια και μόνο αμαυρώνοντας την σημερινή ημέρα :  «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται αύριο στην πορεία και θα τεθεί επικεφαλής στο μπλοκ του κόμματος. Μια απόφαση χωρίς προηγούμενο αφού είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που πρώην πρωθυπουργός συμμετέχει στην πορεία του Πολυτεχνείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το φοιτητικό κίνημα και εκδηλώνει την αντίθεση του στην παραβίαση του ασύλου και στο «δόγμα της κυβέρνησης “Νόμος & τάξη” Ο φετινός εορτασμός ας είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας μας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός Πανεπιστημίου ανοιχτού στο λαό και τη νεολαία», έγραψε ο κ. Ρήγας στο Facebook.

Η απόφαση αυτή του Αλέξη Τσίπρα προκαλεί αίσθηση, καθώς ποτέ στο παρελθόν πρώην πρωθυπουργός δεν συμμετείχε στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι «φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταστολής».

Πάνος Ρήγας
16 ώρες πριν
Σε μια κίνηση με μηνύματα και συμβολισμούς απέναντι στον αυταρχισμό, στην αστυνομοκρατία και το δόγμα καταστολής της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποφάσισε να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται αύριο στην πορεία και θα τεθεί επικεφαλής στο μπλοκ του κόμματος. Μια απόφαση χωρίς προηγούμενο αφού είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που πρώην πρωθυπουργός συμμετέχει στην πορεία του Πολυτεχνείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το φοιτητικό κίνημα και εκδηλώνει την αντίθεση του στην παραβίαση του ασύλου και στο «δόγμα της κυβέρνησης «Νόμος & τάξη».
«Ο φετινός εορτασμός ας είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας μας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός Πανεπιστημίου ανοιχτού στο λαό και τη νεολαία»


Ντόρα Μπακογιάννη στον «Ε.Τ.»: Η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της νωρίτερα από όσο είχε υποσχεθεί


Η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής μιλάει για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος και την αποκατάσταση της κανονικότητας, καθώς και για τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στην ανάκτηση του χαμένου εισοδήματος της μεσαίας τάξης.

Σε σχέση με την Προανακριτική, καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ελλείψει επιχειρημάτων, προσπάθησε να μπαχαλοποιήσει τη διαδικασία» και προσθέτει ότι «η προσπάθειά του αυτή έπεσε στο κενό και τώρα έρχεται η ώρα της αλήθειας».

Κυρία Μπακογιάννη, η νέα κυβέρνηση συμπλήρωσε 4 μήνες. Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το σημαντικότερο επίτευγμά της μέχρι τώρα και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση για εκείνη το αμέσως επόμενο διάστημα;

Αναμφισβήτητα, το σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του οικονομικού κλίματος και η αποκατάσταση της κανονικότητας. Οι πολίτες βλέπουν μια κυβέρνηση η οποία υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και μάλιστα πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι είχε υποσχεθεί, γεγονός το οποίο δημιουργεί και στην κοινωνία και στην αγορά ένα κλίμα αισιοδοξίας και σιγουριάς. Και ως γνωστόν η οικονομία είναι 50% ψυχολογία και 50% αριθμοί. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να πετύχει τους στόχους τους οποίους έχει βάλει στην οικονομία και την ανάπτυξη για να έρθουν επενδύσεις που θα φέρουν πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές. Σίγουρα μεγάλη πρόκληση είναι και η διαχείριση των σύνθετων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

 Στην πρόσφατη συνάντηση της Κ.Ο. της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως είναι η τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε ότι η πολιτική που εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση στο μεταναστευτικό θα διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθεί η χώρα και στο μέλλον αντιμέτωπη με πολύ αυξημένες ροές;

Από τη στιγμή που δεν εξαρτώνται από μας, αλλά από γεγονότα τα οποία δημιουργούνται εκτός των ελληνικών συνόρων, αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιου είδους συμβόλαιο δεν μπορεί να υπογράψει κανένας. Αυτό το οποίο, όμως, μπορούμε να πούμε είναι ότι το πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί η κυβέρνηση, με βασικούς άξονες την αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας και τις επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσης, θα έχει αποτελέσματα τα οποία θα φανούν μέσα στον επόμενο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα, η διαχείριση του οποίου θα απαιτήσει το σύνολο των δυνάμεων της κυβέρνησης και της χώρας.

 Η κοινωνία γύρισε την πλάτη σε ακραίες εκδηλώσεις, όπως το πολυσυζητημένο μπάρμπεκιου, οι αντιδράσεις όμως σε τοπικές κοινωνίες για τη μεταφορά προσφύγων δεν έχουν εκλείψει. Πώς πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να τις διαχειριστεί η κυβέρνηση και ποιο είναι το δικό σας μήνυμα προς τους πολίτες που αντιδρούν;

Κατ’ αρχάς, οι γνήσιοι προβληματισμοί, οι αγωνίες, ακόμη και οι φόβοι των πολιτών είναι κάτι το οποίο λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας και πρέπει να το διαχειριστούμε με εξαιρετική προσοχή και ευαισθησία και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Η επίλυση του θέματος δεν γίνεται με το “αποφασίζουμε και διατάζουμε”, γίνεται σε συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, για να πετύχουμε το win-win, δηλαδή με αλληλεγγύη να κερδίσουν και οι δύο. Μπορεί να κερδίσει και η τοπική κοινωνία από τους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην οικονομική ζωή της περιοχής και να κερδίσουν και οι πρόσφυγες. Κοινωνία με νικητές και ηττημένους δεν μπορεί να υπάρξει και σίγουρα δεν είναι αποδεκτή πολιτική λογική.

 Στην Ε.Ε. υπάρχουν διεργασίες, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες όπως του κ. Ζεεχόφερ. Είστε αισιόδοξοι ότι όλες αυτές οι διεργασίες θα οδηγήσουν σύντομα και σε αποφάσεις για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και σε δίκαιο επιμερισμό των βαρών σε όλα τα κράτη- μέλη;

Οι λέξεις «σύντομα» και «Ευρωπαϊκή Ενωση» είναι δυστυχώς ασύμβατες. Η Ε.Ε. έχει εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες, όμως η κυβέρνηση έχει διεθνοποιήσει το θέμα και αναμφίβολα η πρόταση Ζεεχόφερ δείχνει ότι ακόμα και σε πολιτικούς οι οποίοι στο παρελθόν είχαν τελείως διαφορετικές απόψεις, ωριμάζει η άποψη ότι αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και ως πανευρωπαϊκό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

 Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ζάεφ, την Πέμπτη, ήταν η πρώτη μετά το «γαλλικό βέτο», τις πολιτικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στη Βόρεια Μακεδονία και τα ερωτηματικά σε σχέση με την εφαρμογή του erga omnes. Αφού πρόκειται για μία επιζήμια συμφωνία, γιατί, έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, η κυβέρνηση ζητά την πιστή εφαρμογή της;

Γιατί, δυστυχώς, το ρολόι δε γυρίζει πίσω. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στο status quo ante. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή που μιλάμε η συμφωνία έχει υπογραφεί παρά τη ρητή, αντίθετη άποψη της Ν.Δ. και τον αγώνα τον οποίο κάναμε τότε για να μην υπογραφεί. Η υπογραφή της είχε σαν αποτέλεσμα την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αρα, το διαπραγματευτικό χαρτί του Βουκουρεστίου χάθηκε. Σήμερα δεν μας μένει τίποτα άλλο παρά, μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να βελτιώσουμε πτυχές αυτής της συμφωνίας και να προστατεύσουμε ορισμένα καίρια για εμάς συμφέροντα, όπως είναι η προστασία των μακεδονικών προϊόντων.

 Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στη Νέα Υόρκη, έγινε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να σηματοδοτήσει μια επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών. Κρίνοντας από τη στάση έκτοτε της γειτονικής χώρας, πιστεύετε ότι η ηγεσία της επιθυμεί στην πράξη κάτι τέτοιο;

Πιστεύω πως ναι. Εμείς πάντως οφείλουμε να έχουμε μία βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη στρατηγική έναντι της Τουρκίας. Εχω πολλές φορές πει ότι θα πρέπει να έχουμε μία εθνική στρατηγική, συμπεφωνημένη από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Είναι βέβαιο ότι με τους Τούρκους πρέπει να μιλήσουμε καθαρά και ανοιχτά. Και αυτή την προσπάθεια οφείλουμε να τη συνεχίσουμε, χωρίς να έχουμε ψευδαισθήσεις ούτε για το πώς σκέπτεται ο κ. Ερντογάν ούτε για το ποια είναι η ιεράρχηση των στόχων του. Ο ειλικρινής διάλογος σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει απεμπόληση αρχών και αξιών ή κεκτημένων πάνω στα οποία η ελληνική εξωτερική πολιτική εδράζεται.

 Εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες η πολιτική αντιπαράθεση μετά την επέμβαση της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και μάλιστα από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% επέστρεψε δυναμικά». Εχετε και εσείς την αίσθηση ότι η αντιπολίτευση του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, που έχει και ο ίδιος πλέον κυβερνητική εμπειρία, θυμίζει εκείνη της περιόδου προ του 2009;

Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή, είναι χαμένος στην προσπάθειά του να βρει αντιπολιτευτική στρατηγική. Γι’ αυτό και παλινωδεί. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό, για να μην πω θλιβερό, να βλέπει κανείς το κόμμα το οποίο κυβερνούσε μέχρι πριν από λίγους μήνες να μην «αντέχει» να κάνει μία δήλωση όταν μέσα στην ΑΣΟΕΕ ανακαλύπτεται ένα ολόκληρο οπλοστάσιο. Εάν δεν μπορούμε στην Ελλάδα να συμφωνήσουμε στα βασικά, τότε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η βία, η κατοχή μολότοφ και η ύπαρξη επιχειρησιακού στρατηγείου μπαχαλάκηδων εντός του πανεπιστημίου είναι ενάντια στη δημοκρατία, τότε υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οταν ακούει κανείς δηλώσεις όπως αυτή του κυρίου Τζανακόπουλου, ότι δήθεν απειλείται η δημοκρατία, είναι για γέλια και για κλάματα. Ισως θα ήταν φρόνιμο οι άνθρωποι όταν μπαίνουν στην πολιτική να έχουν διαβάσει λίγο την πολιτική ιστορία της Ελλάδος για να καταλάβουν ποια είναι η διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και δικτατορίας. Στα σοβαρά, όμως, όχι λεκτικά και ρητορικά.

 Η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει πάντως από την πλευρά της στην κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να συγκρατήσει το ακροδεξιό ακροατήριο με νόμο και τάξη». Τι απαντάτε;

Η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι δεξιό δικαίωμα, ούτε δεξιό ούτε αριστερό ούτε κεντρώο. Η ασφάλεια των πολιτών είναι ακρογωνιαίος λίθος της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα το οποίο θα έπρεπε κάποιος να σκεφτεί πριν βγάλει τέτοιου είδους ανακοινώσεις.

 Πώς σχολιάζετε όλη αυτή την πολιτική αντιπαράθεση για τη σύνθεση της Προανακριτικής;

Κοιτάξτε, ξεκάθαρα πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία επιχειρημάτων. Και ελλείψει επιχειρημάτων, προσπάθησε να μπαχαλοποιήσει τη διαδικασία. Ομως η προσπάθειά του αυτή έπεσε στο κενό και τώρα έρχεται η ώρα της αλήθειας.

Είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στην ανάκτηση των χαμένων εισοδημάτων της μεσαίας τάξης

 Πολύ θετική η πορεία των οικονομικών δεικτών, επενδύσεις ακούμε ότι δρομολογούνται, τα επιτόκια μειώνονται, όλα αυτά δημιουργούν προσδοκίες και στους πολίτες. Αυτή λοιπόν τη μεγάλη βελτίωση που καταγράφεται στους αριθμούς, πότε πιστεύετε ότι θα τη νιώσουν οι πολίτες και στην τσέπη και στην καθημερινότητά τους;

Οπως ξέρετε, πρώτα κατέρρευσαν οι δείκτες και δύο χρόνια μετά το αντελήφθησαν οι Ελληνες στην τσέπη τους, ανάλογη θα είναι και η πορεία τώρα. Οι δείκτες βελτιώνονται τάχιστα και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα αισθανθούν όλοι σημαντική βελτίωση στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Ηδη η μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που ακολουθούν θα είναι μια σημαντική ανάσα για όλα τα νοικοκυριά.

 Μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. αφορούσε στην αποκατάσταση της μεσαίας τάξης. Αισθάνεστε ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτή τη δέσμευση;

Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι η προσπάθεια μόλις ξεκίνησε. Οι πρώτες αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ αφορούν ευθέως τη μεσαία τάξη, η οποία είναι η μεγάλη ωφελημένη από τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Από εκεί και πέρα, ο δρόμος είναι μακρύς για να μπορέσει ξανά η μεσαία τάξη να ανακτήσει το χαμένο εισόδημά της των τελευταίων ετών. Η κυβέρνηση, όμως, είναι στοχοπροσηλωμένη σ’ αυτό.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Ψήφισμα κατά της ανομίας από 100 πανεπιστημιακούς του ΟΠΑ


Ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους σε κάθε παράνομη ενέργεια που εκδηλώνεται στο πανεπιστήμιο, και με το οποίο στηρίζουν θεσμικές αλλαγές και δράσεις που έχουν ως στόχο την ομαλή λειτουργία και αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου, υπέγραψαν περισσότερα από 100 μέλη ΔΕΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πράξη τους αυτή, όπως επισημαίνουν, έρχεται ως αντίδραση «στο κλίμα βίας και ανομίας που είναι παρόν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε πολλά άλλα ελληνικά πανεπιστήμια».

«Ως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ζούμε στην καθημερινότητά μας το κλίμα βίας και ανομίας που είναι δυστυχώς παρόν στο πανεπιστήμιό μας και σε πολλά άλλα ελληνικά πανεπιστήμια», αναφέρουν στο ψηφισμά τους τα μέλη ΔΕΠ.

Επισημαίνουν ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι «ένα ανοιχτό κέντρο μάθησης και έρευνας με βάση την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και τις αρχές της δημοκρατίας» και καταλήγουν: «Συνεπώς, είμαστε αντίθετοι σε κάθε παράνομη ενέργεια που εκδηλώνεται στο πανεπιστήμιο, και στηρίζουμε θεσμικές αλλαγές και συντεταγμένες δράσεις που έχουν ως στόχο την ομαλή λειτουργία και αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου».

Το ψήφισμα υπέγραψε η πλειοψηφία των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του ΟΠΑ.

Οι υπογράφοντες καθηγητές

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΒΑΚΟΛΑ ΜΑΡΙΑ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

ΒΑΣΔΕΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Καθηγητής

ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΒΑΣΣΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Καθηγητής

ΒΑΣΣΑΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΒΛΗΣΜΑΣ ΟΡΕΣΤΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΕΙΡΗΝΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Επίκουρος Καθηγητής

ΒΡΕΧΟΠΟΥΛΟΣ ΑΔΑΜ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΒΡΟΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΑΝΝΑ - ΕΛΕΝΗ, Επίκουρη Καθηγήτρια

ΓΑΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Καθηγητής

ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Καθηγητής

ΓΙΑΓΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής

ΓΚΕΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΓΚΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Καθηγητής

ΔΕΔΟΥΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Επίκουρος Καθηγητής

ΔΕΜΙΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΔΕΜΟΙΡΑΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΔΕΝΔΡΑΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Καθηγητής

ΔΟΥΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής

ΔΡΟΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΖΑΖΑΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, Καθηγητής

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Επίκουρος Καθηγητής

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ΒΑΝΑ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

ΚΑΜΜΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ ΗΛΙΑΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΚΑΡΔΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΚΑΤΣΙΜΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, Καθηγήτρια

ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Καθηγητής

ΚΟΕΝ ΣΑΝΔΡΑ, Καθηγήτρια

ΚΟΛΛΙΝΤΖΑΣ ΤΡΥΦΩΝ, Καθηγητής

ΚΟΥΛΟΡΙΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Λέκτορας

ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΦΟΙΒΗ, Καθηγήτρια

ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ, Καθηγητής

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΟΣ, Καθηγητής

ΛΕΚΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΛΕΛΕΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΛΟΥΡΗ -ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ ΕΛΕΝΗ, Καθηγήτρια

ΛΟΥΡΙΔΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΜΑΛΕΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Καθηγητής

ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΜΑΡΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΜΗΛΛΙΟΥ - ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

ΜΙΑΟΥΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

ΜΟΥΤΟΣ ΘΩΜΑΣ, Καθηγητής

ΜΠΑΛΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Καθηγητής

ΜΠΑΛΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής

ΜΠΛΑΒΟΥΚΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, Επίκουρη Καθηγήτρια

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΝΤΕΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Καθηγητής

ΝΤΖΟΥΦΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Καθηγητής

ΞΕΠΑΠΑΔΕΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, Καθηγητής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Επίκουρος Καθηγητής

ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής

ΠΑΛΥΒΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, Καθηγητής

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΗΔΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΟΥΛΙΑ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, Καθηγήτρια

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ), Αναπληρωτής Καθηγητής

ΠΛΙΑΚΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ, Καθηγητής

ΠΟΛΥΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής

ΠΟΥΛΟΥΔΗ ΝΑΝΣΥ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

ΠΡΑΜΑΤΑΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

ΡΕΠΟΥΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΡΕΦΕΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Καθηγητής

ΡΟΜΠΟΛΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ, Καθηγητής

ΣΑΛΑΒΟΥ ΕΛΕΝΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

ΣΙΟΥΓΛΕ ΓΕΩΡΓΙΑ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια 

ΣΙΩΜΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής

ΣΚΑΡΜΕΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, Καθηγητής

ΣΚΟΥΡΑΣ ΣΠΥΡΟΣ-ΠΑΝΟΣ, Καθηγητής

ΣΟΝΤΕΡΚΒΙΣΤ ΚΛΑΣ-ΕΡΙΚ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ, Επίκουρη Καθηγήτρια

ΣΠΙΝΕΛΛΗΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ, Καθηγητής

ΣΠΥΡΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Καθηγητής

ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ, Καθηγητής

ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Καθηγητής

ΣΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΤΖΑΒΑΛΗΣ ΗΛΙΑΣ, Καθηγητής

ΤΖΟΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΤΟΠΑΛΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Καθηγητής

ΤΟΥΜΠΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΤΡΟΥΛΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια

ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Καθηγητής

ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Καθηγητής

ΧΑΛΑΜΑΝΔΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής

ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΑΜΙΑΝΟΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Καθηγητής

ΧΕΒΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, Καθηγητής

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Καθηγητής

ΨΑΡΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, Καθηγητής 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τα συγχαρητήρια και η αγκαλιά Μητσοτάκη στον Τσιτσιπά


Ο πρωθυπουργός που βρέθηκε στο Λονδίνο με τη σύζυγό του αγκάλιασε τον Ελληνα πρωταθλητή και συνεχάρη τον πατέρα και προπονητή του, Απόστολο Τσιτσιπά.

«Ήσουν σούπερ, και στα break points, σε όλα, ειδικά τα break points  τα έπαιξες τέλεια», ακούγεται να λέει ο κ. Μητσοτάκης στο βίντεο ενώ η κ. Μαρέβα Γκραμπόφκσι Μητσοτάκη του είπε: «Μας έκανες υπερήφανους, συγχαρητήρια Στέφανε».

A lovely moment for @StefTsitsipas and his team 😅

Even the Prime Minister of Greece @kmitsotakis was there to congratulate our 2019 finalist! 🇬🇷


Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Ντόμινικ Τιμ αντιμέτωποι σήμερα στον τελικό


Ο εντυπωσιακός Τσιτσιπάς νικάει τον Φέντερερ σε δύο σετ και πάει τελικό. Ο 21χρονος Έλληνας στην πρώτη του παρουσία στο τουρνουά των κορυφαίων οκτώ της σεζόν, νίκησε τον  Φέντερερ με 6-3,6-4.

Ο Ντόμινικ Τιμ επικράτησε 7-5, 6-3 επί του Σάσα Ζβέρεφ και θα είναι ο αντίπαλος του Στέφανου Τσιτσιπά στον τελικό του ATP Finals σήμερα το βράδυ.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Ντόμινικ Τιμ έχουν τεθεί αντιμέτωποι άλλες έξι φορές με τον Αυστριακό να έχει πανηγυρίσει τις τέσσερις εξ αυτών και τον Στεφ άλλες δύο. Σε σκληρή επιφάνεια, όπως είναι αυτή του Λονδίνου, έχουν δώσει τέσσερις αγώνες με τον Τιμ να έχει επικρατήσει στους τρεις αγώνες.

Φέτος, έχουν βρεθεί μία φορά αντιμέτωποι και αυτή ήταν στον τελικό του Πεκίνου πριν από λίγες ημέρες με τον Τιμ να κάνει την ανατροπή και να κατακτά το τρόπαιο με 3-6, 6-4, 6-1.


Έκλεψαν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου και την έχουν στην Κουμουνδρούρου;; Στήνουν πανηγύρι για τον Τσίπρα;


Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου που όπως ακούγεται την έκλεψε η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για να την παραδώσει στον Τσίπρα ώστε να κάνει το νούμερο στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Η αντίδραση Παπαδημητρίου

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Κώστα Παπαδημητρίου, πρώην γραμματέα της ΠΑΣΠ και μέλος της ΚΕ ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κάνει λόγο για «ευγενική συνδρομή καταγέλαστων γενίτσαρων», ενώ κάνει αναφορά και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την πιθανότητα να βρεθεί στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου κρατώντας στα χέρια του την αιματοβαμμένη.



Η σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία όλα τα χρόνια προπορευόταν της πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία από μέλη της παράταξης της ΠΑΣΠ, άλλαξε χέρια και πέρασε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το γεγονός προκάλεσε την οργή τωρινών μελών της ΠΑΣΠ, οι οποίοι κάνουν «διαδικτυακή επίθεση» στους πρώην συντρόφους τους, κάνοντας λόγο για «γενίτσαρους».

Τα μέλη της ΠΑΣΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου, που είχαν στα χέρια τους το εμβληματικό σύμβολο του αγώνα του Πολυτεχνείου, άλλαξαν κομματική στέγη, και έτσι η σημαία κατέληξε στην Κουμουνδούρου.

Έτσι, στην αυριανή πορεία η αιματοβαμμένη σημαία πιθανόν να κρατιέται και από τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα που θα είναι γελοίο να τον αφήσουν να πρωτοστατήσει στην πορεία για το Πολυτεχνείο αντί να τον διώξουν όπως του πρέπει.


Μαθήματα πολεμικών τεχνών έκανε ο ένας συλληφθείς τρομοκράτης της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας»



Ο συλληφθείς τρομοκράτης Βαγγέλης Σταθόπουλος εκπαίδευε κόσμο στις πολεμικές τέχνες.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο τρομοκράτης της  «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» σε συνέντευξη που είχε δώσει έκανε λόγο για απατεώνες που αποσπούν λεφτά από ανυποψίαστους πολίτες.

Ο Σταθόπουλος μετά την αποφυλάκισή του το 2018 για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», με τον νόμο ρουσφέτι σε συντρόφους τρομοκράτες και κακοποιούς του Παρασκευόπουλου για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» επιδίδονταν σε πολεμικές τέχνες.




Επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Παπάγου


Περίπου 100-150 οπαδοί του Ολυμπιακού, που βρίσκονταν στην γύρω περιοχή με αφορμή τον αγώνα βόλεϊ γυναικών ανάμεσα σε Ηλυσιακό και Ολυμπιακό επιχείρησαν να επιτεθούν στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στου Ζωγράφου, ο οποίος ήταν ανοιχτός και είχε μέσα αρκετό κόσμο. 

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν ενημέρωση για τις προθέσεις που υπήρχαν και έπεσε άγριο ξύλο στους δρόμους της περιοχής. Η ΕΛ.ΑΣ. σταμάτησε τα επεισόδια και έκανε 10 συλλήψεις οπαδών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα επεισόδια υπάρχουν τραυματίες.






Σακιά με πέτρες σε πολυκατοικία στα Εξάρχεια ενόψει Πολυτεχνείου



Τους φόβους της ηγεσίας της ΕΛΑΣ για συλλογή «πολεμοφοδίων» από τους αντιεξουσιαστές ενισχύει και η φωτογραφία που παρουσίασε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ στην οποία διακρίνονται τρία σακιά με πέτρες, μάρμαρα και τούβλα σε πολυκατοικία

Τα υπό κατάληψη κτίρια στην περιοχή των Εξαρχείων, όπως και οι ταράτσες που μπορούν να αποτελέσουν σημεία επίθεσης αντιεξουσιαστών κατά αστυνομικών, προβληματίζουν την αστυνομία λίγες ώρες πριν από την κορύφωση των εορτασμών για την επέτειο του Πολυτεχνείου. 

Τους φόβους αυτούς της ηγεσίας της ΕΛΑΣ για συλλογή «πολεμοφοδίων» από τους αντιεξουσιαστές ενισχύει και η φωτογραφία που παρουσίασε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ στην οποία διακρίνονται τρία σακιά με πέτρες, μάρμαρα και τούβλα σε πολυκατοικία επί της οδού Θεμιστοκλέους. Οι ένοικοι έψαχναν στην πολυκατοικία τους και βρήκαν τα σακιά το Σάββατο το μεσημέρι. Διαπίστωσαν ότι αναρχικοί είχαν αφήσει εκεί τα σακιά για να τα χρησιμοποιήσουν σαν πολεμοφόδια. 

Το σχέδιο απάντηση της ΕΛΑΣ 

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή η αστυνομία θα διαμορφώσει ανθρώπινο κλοιό περιμετρικά των Εξαρχείων σε μια προσπάθεια αποτροπής ατόμων να μπουν στην περιοχή να ανέβουν σε ταρατσες και να ξεκινήσουν επιθέσεις. 

Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ, των ΥΜΕΤ, της ΔΙΑΣ, της νεοσύστατης ΔΡΑΣΗ, της ασφάλειας ακόμη και της αντιτρομοκρατικής έχουν επιστρατευθεί για την επέτειο. Υπάρχουν σαφείς εντολές άμεσης επέμβασης σε περίπτωση επεισοδίων, ενώ εξετάζεται και η χρήση μίνι ειδικών οχημάτων εκτόξευσης νερού. 


Πηγή: skai.gr