Τον φώναζαν Άρη τον ένα από τους δολοφόνους του ηλικιωμένου, επειδή έμοιαζε με τον αιμοσταγή ακροαριστερό Άρη Βελουχιώτη, και τελικά του έμοιαζε πολύ!!!!
Νέα στοιχεία για την υπόθεση της δολοφονίας του 90χρονου και την κακοποίηση της ηλικιωμένης συζύγου του φέρνει στη δημοσιότητα το astinomiko.gr.
Η φωτογραφία από τα τραυματισμένα χέρια της 85χρονης μαρτυρά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την βία που υπέστη από τους τρεις κατηγορούμενους. Τον ανιψιό της και δυο γείτονες της, αδέρφια που μένουν στο χωριό Χαλκιόπουλο.
«Αυτός είναι ο δημιουργός της ομάδας» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου η 85χρονη που την εξέτασαν ξανά και ξανά για να είναι σίγουροι, αναφερόμενη στο ένα από τα δυο αδέλφια που κατηγορούνται. «Σε καμία περίπτωση η κυρία Δήμητρα δεν έχασε τον ειρμό της σκέψης της, παρά την ταλαιπωρία της» λέει αστυνομικός που μίλησε πολλές φορές με την ηλικιωμένη.
Για τους αστυνομικούς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, ο χρόνος ήταν μεγάλος αντίπαλος καθώς εκτιμούσαν ότι οι δράστες θα μπορούσαν να διαφύγουν. Και πάλι όμως η κυρία Δήμητρα τους βοήθησε με τις περιγραφές που τους έδωσε.
Στη συνέχεια, η παρατηρητικότητα ενός αστυνομικού εντόπισε τον ανιψιό του θύματος να είναι έξω από το σπίτι και να παρατηρεί. Όμως έδειχνε ανήσυχος… Όταν λίγο αργότερα άκουσαν την 85χρονη να τους λέει ότι «αναγνώρισε τον ανιψιό της από το σουλούπι» τότε του ζήτησαν να τους ακολουθήσει για να τους δώσει κάποιες εξηγήσεις. Ο αποκαλούμενος στο χωριό «Άρης» λόγω της εξωτερικής του ομοιότητας με τον αρχηγό του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, γνώριζε για τις οικονομίες μιας ζωής που είχε το ζευγάρι. Με τους άλλους δυο συγκατηγορούμενους του γνωριζόταν πολύ καλά και είχαν καθημερινές επαφές.
Ο τρίτος κατηγορούμενος εντοπίστηκε στην επιχείρηση του και πάλι μετά τις υποδείξεις της 85χρονης. Προσπάθησε να αποφύγει τους αστυνομικούς αλλά όταν του ζήτησαν να δώσει μια κατάθεση «επειδή ήταν γείτονας με τους ηλικιωμένους» τους ακολούθησε στο τμήμα. «Είχε την πιο αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε αυτός ήταν που εισέβαλε στο σπίτι από ένα παράθυρο, έκλεισε το στόμα του ηλικιωμένου με ένα μαντήλι και όταν κατάλαβε ότι ο 90χρονος πέθανε φέρεται να είπε στους άλλους δυο: «Πάμε να φύγουμε, πέθανε». Επίσης, κατά την διάρκεια των ανακρίσεων υποστήριξε ότι «νομίζαμε ότι πέθανε και η γιαγιά, γι αυτό φύγαμε» λέει στο astinomiko.gr αστυνομικός που ασχολήθηκε με την υπόθεση.
Στην Ασφάλεια Αγρινίου αναμένουν τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων για τον εντοπισμό αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού. Οι τρεις κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον ανακριτή απ όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη το πρωί.
Σε υψηλούς τόνους ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, χαρακτήρισε ως «θλιβερές» τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, ενώ επανέφερε τις αιτιάσεις περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.
Δίδοντας συνέχεια στις επιθετικές σε βάρος της Ελλάδας αναφορές Τούρκων αξιωματούχων, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως «κωμικοτραγικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζει στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, να επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες».
Υποστηρίζοντας ότι «στη χώρα μας, έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνορθόδοξης Μειονότητας σε συνεργασία με τους Έλληνορθόδοξους πολίτες μας τα τελευταία χρόνια» εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας σημειώνοντας πως «όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ και βλέπει τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά οπισθοδρόμηση».
Μάλιστα επανέλαβε την τουρκική ρητορική υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα παραβιάζει συνεχώς τα δικαιώματα της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και άλλες πολυμερείς συμφωνίες. Εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρνούμενη τη τουρκική ταυτότητα της μειονότητας. Πρόσφατες πρακτικές σχετικά με τους «μεντρεσέδες» στη Δυτική Θράκη δείχνουν ότι όχι μόνο η έκφραση «Τουρκική», αλλά και η έκφραση «Μειονότητα» δεν είναι ανεκτή από την Ελλάδα».
Επίσης υποστήριξε ότι «ενώ η Τουρκία έχει νοίξει σχολεία με μόνο τέσσερεις μαθητές στην Ίμβρο ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των Ελληνορθόδοξων πολιτών, η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει τα σχολεία μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη. Τα τελευταία 25 χρόνια ο αριθμος των μειονοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη μειώθηκε από 231 σε 115 από την Ελλάδα και αυτό είναι το πιο απτό παράδειγμα για το πώς οι δύο χώρες βλέπουν τις μειονότητες»Π
Κατέληξε δέ χαρακτηρίζοντας ως «θλιβερές» τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι πριν προβεί σε αυτές «πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη και να σκουπίσει πρώτα την είσοδο του σπιτιού του» ενώ κάλεσε την Ελλάδα «να λύσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ιδίως τις θρησκευτικές ελευθερίες, την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας και την εκπαίδευση, ερχόμενη σε διάλογο με τους ομογενείς μας».
O Τζο Μπάιντεν έχει επιλέξει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό του συμβούλιο, το επιτελείο του Λευκού Οίκου και άλλα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ανώτερες θέσεις της κυβέρνησής του ενόψει της ορκωμοσίας του.
Τα πρόσωπα :
-Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA): Γουίλιαμ Μπερνς: Έχει υπηρετήσει 33 χρόνια ως διπλωμάτης των ΗΠΑ, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ειδικεύεται σε θέματα Ρωσίας και Μέσης Ανατολής και υπήρξε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία.
-Υπουργός Δικαιοσύνης: Μέρικ Γκάρλαντ: Δικαστής ομοσπονδιακού εφετείου από το 1997, ο κ. Γκάρλαντ είχε προταθεί από τον κ. Ομπάμα για τον Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2016, αλλά ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών που είχαν την πλειοψηφία στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, αρνήθηκε να εξετάσει την υποψηφιότητά του σε μια χρονιά που θα διεξάγονταν προεδρικές εκλογές.
-Υπουργός Εμπορίου: Τζίνα Ραϊμόντο: Η Δημοκρατική κυβερνήτης του Ρόουντ Άιλαντ και δικηγόρος με εμπειρία στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών έχει καθιερώσει με επιτυχία προγράμματα εκπαίδευσης εργατικού δυναμικού στην πολιτεία της.
-Υπουργός Εργασίας: Μάρτι Γουόλς: Εκλεγμένος δήμαρχος της Βοστώνης το 2013, ο Γουόλς έχει υποστηρίξει τόσο την πρόταση για 15 δολάρια κατώτατο ωρομίσθιο όσο και για την γονική άδεια μετ΄αποδοχών. Έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αυξηθεί η συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις.
-Υπουργός Εξωτερικών: Άντονι Μπλίνκεν: Ο επί σειρά ετών έμπιστος του κ. Μπάιντεν, υπήρξε δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών και διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Ομπάμα.
-Υπουργός Οικονομικών: Τζάνετ Γέλεν: Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) ενίσχυσε το ενδιαφέρον του Οργανισμού για τους εργαζόμενους και τα θέματα ανισότητας. Θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του συγκεκριμένου υπουργείου, αν επικυρωθεί ο διορισμός της.
-Υπουργός Άμυνας: Λόιντ Όστιν: Στην κυβέρνηση Ομπάμα ο κ. Όστιν ήταν επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που έδρευαν στη Μέση Ανατολή. Θα γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αν η Γερουσία επικυρώσει τον διορισμό του. Αποστρατεύτηκε το 2016 και θα χρειαστεί να εξασφαλίσει εξαίρεση από το Κογκρέσο καθώς αποστρατεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ ο απαιτούμενος χρόνος για να αναλάβει κυβερνητική θέση είναι επτά.
-Υπουργός Μεταφορών: Πιτ Μπούτιτζετζ: Ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, της Ιντιάνα, υπήρξε ένας από τους αντιπάλους του κ. Μπάιντεν στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών. Θα είναι επίσης ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός.
-Υπουργός Γεωργίας: Τομ Βίλσακ: Υπήρξε υπουργός Γεωργίας επί Μπαράκ Ομπάμα και κυβερνήτης της Αϊόβα από το 1999 ως το 2007
-Υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης: Μάρσια Φατζ: Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2008. Αν εγκριθεί ο διορισμός της, η κα Φατζ θα είναι η δεύτερη Αφροαμερικανή στο τιμόνι του συγκεκριμένου υπουργείου.
-Υπουργός Παιδείας: Μιγκέλ Καρντόνα: Η κίνηση του κ. Μπάιντεν να προτείνει τον Καρντόνα, ο οποίος είναι επίτροπος εκπαίδευσης για το Κονέκτικατ και πρώην καθηγητής, ικανοποιεί την δέσμευση του εκλεγμένου προέδρου να επιλέξει έναν επαγγελματία εκπαιδευτικό για να ηγηθεί αυτού του υπουργείου.
-Υπουργός Εσωτερικών: Ντεμπ Χάαλαντ: Η Δημοκρατική βουλευτής του Κογκρέσου από το Νιού Μέξικο – από το 2019 – θα είναι η πρώτη ιθαγενής υπουργός και η πρώτη που θα ηγείται του υπουργείου αυτού, που, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους των τεράστιων, ομοσπονδιακών εκτάσεων (περίπου το ένα πέμπτο της έκτασης των ΗΠΑ), αλλά και τις προστατευόμενες περιοχές των Ινδιάνων.
-Υπουργός Ενέργειας: Τζένιφερ Γκράνχολμ: Υπήρξε η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Μίσιγκαν, από το 2003 ως το 2011. Το 2009, όταν ο κ. Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα, συνεργάστηκε με το γραφείο του για τη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
-Υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις βετεράνων: Ντένις Μακντόναφ: Υπήρξε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του κ. Ομπάμα, ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφαλείας.
-Υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας: Αλεχάντρο Μαγιόρκας: Ο γεννημένος στην Κούβα δικηγόρος θα είναι ο πρώτος Λατινοαμερικανός και ο πρώτος μετανάστης που θα ηγηθεί του υπουργείου, αν εγκριθεί ο διορισμός του. Ως επικεφαλής των Υπηρεσιών Ιθαγένειας και Μετανάστευσης επί προεδρίας Ομπάμα, ο κ. Μαγιόρκας ηγήθηκε της εφαρμογής του προγράμματος “Ονειροπόλοι” (Dreamers), που επιτρέπει στους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν παρατύπως στις ΗΠΑ ως παιδιά, να παραμείνουν στη χώρα.
-Υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών: Χαβιέ Μπεσέρα: Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια υπήρξε μέλος του Κογκρέσου. Αν ο διορισμός του επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία, ο κ. Μπεσέρα θα γίνει ο πρώτος ισπανόφωνος που θα ηγηθεί του υπουργείου. Το 2009, ο κ. Μπεσέρα ως μέλος του Κογκρέσου είχε μετάσχει ενεργά στη διαδικασία να προώθησης του νόμου περί υγειονομικής περίθαλψης της κυβέρνησης Ομπάμα γνωστού ως “Obamacare”.
-Πρόεδρος της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς: Γκάρι Γκένσλερ: Πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, ο κ. Γκένσλερ υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Συναλλαγών Προσθεσμιακής Αγοράς από το 2009 ως το 2014 και από τον Νοέμβριο ηγείται της μεταβατικής ομάδας που σύστησε ο κ. Μπάιντεν για να επιβλέπει το πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
-Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών: Ροχίτ Τσόπρα: Μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου ο Ροχίτ Τσόπρα βοήθησε την προοδευτική γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν να συστήσει την υπηρεσία και υπηρέτησε ως διαμεσολαβητής της υπηρεσίας για τα φοιτητικά δάνεια.
-Διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών: Ροσέλ Γουαλένσκι: Η σημερινή επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών νόσων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ θα έχει προβεβλημένο ρόλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
-Συντονιστής για τον Κορωνοϊό: Τζεφ Ζίεντς: Ο κ. Ζίεντς θα τεθεί επικεφαλής μιας επιχείρησης χωρίς προηγούμενο για τη διανομή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων ενός νέου εμβολίου συντονίζοντας τις προσπάθειες πολλών και διαφορετικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
-Διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας: Βίβεκ Μέρθι: Γιατρός και πρώην γενικός χειρουργός ο κ. Μέρθι έγινε γνωστός τους τελευταίους μήνες ως συμπρόεδρος της επιτροπής συμβούλων του κ. Μπάιντεν που διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού, κάτι το οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να θέσει ως πρώτη του προτεραιότητα.
-Πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη: Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ: Η Αφροαμερικανίδα υπηρέτησε ως ανώτερη διπλωμάτης στην Αφρική, από το 2013 ως το 2017, επί κυβερνήσεως Ομπάμπα, και ηγήθηκε της αμερικανικής πολιτικής στην υποσαχάρια Αφρική στη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.
-Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας: Τζέικ Σάλιβαν: Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του κ. Μπάιντεν όταν ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα, ο κ. Σάλιβαν υπηρέτησε ως αναπληρωτής προσωπάρχης της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
– Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών: Αβρίλ Χέινς: Υπηρέτησε ως αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφαλείας επί Μπαράκ Ομπάμα και υπήρξε η πρώτη γυναίκα υποδιευθύντρια της CIA.
– Eιδικός προεδρικός απεσταλμένος για το κλίμα: Τζον Κέρι: Ο πρώην γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών θα έχει τον ρόλο ενός “τσάρου του κλίματος” σε υπουργικό επίπεδο στην κυβέρνηση Μπάιντεν και έργο του θα είναι η διπλωματία του κλίματος των ΗΠΑ.
– Επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος: Μάικλ Ρίγκαν: Ο ανώτερος αξιωματούχος της ρυθμιστικής υπηρεσίας περιβάλλοντος της Βόρειας Καρολίνας εργάστηκε στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στις κυβερνήσεις Κλίντον και Μπους. Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός του θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός επικεφαλής της Υπηρεσίας.
– Συντονιστής Εσωτερικής Πολιτικής για το Κλίμα: Τζίνα Μακάρθι: Υπήρξε επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος επί Μπαράκ Ομπάμα και διαχειρίστηκε ορισμένα από τα μέτρα-ορόσημα για την μόλυνση του αέρα και των υδάτων.
-Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου: Ρον Κλάιν: Επί σειρά ετών σύμβουλος του κ. Μπάιντεν με εμπειρία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Έμπολα, ο κ. Κλάιν επιλέχτηκε ως προσωπάρχης υπεύθυνος για την προεδρική ατζέντα.
Διαβάζουμε στο in.gr για μια χυδαία τοποθέτηση, την ώρα που πολλά στόματα γυναικών βρήκαν το θάρρος να ανοίξουν και να πουν τη δικιά τους ιστορία, προχώρησε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Αλεξίου, σχετικά με το θέμα σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου.
Σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης, η Δήμητρα Αλεξίου αναρωτήθηκε πώς γίνεται γυναίκες που σε επαγγελματικά συνέδρια διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με άνδρες συναδέλφους, να καταλήγουν στο ίδιο δωμάτιο χωρίς τη θέλησή τους.
Μάλιστα ανέφερε μεταξύ άλλων «να δούμε την άλλη πλευρά του νομίσματος» και πως επιπλήττει τις γυναίκες που… εισβάλλουν σε δωμάτια ξενοδοχείων και ύστερα αποποιούνται τις ευθύνες.
Τα παραπάνω προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αυτοδιοικητικής συλλογικότητας «Η πόλη Ανάποδα», που σε ανακοίνωσή της ζητά την παραίτηση της δημοτικής συμβούλου, η παρουσία της οποίας προσβάλλει το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Απαιτούμε να πάρει τώρα θέση απέναντί της η παράταξη Ζέρβα. Η διοίκηση να στηρίξει να στηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά τις σχετικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου» τονίζει «Η Πόλη Ανάποδα».
«Η Πόλη Ανάποδα»: #ΜετηΣοφία: Να παραιτηθεί η δημοτική σύμβουλος Δ. Αλεξίου για τις απαράδεκτες δηλώσεις της!
«Μπορεί ολόκληρη η κοινωνία να δείχνει την αλληλεγγύη της στη Σοφία Μπεκατώρου για τον βιασμό που υπέστη, δυστυχώς όμως υπάρχει ακόμα μια θλιβερή μειοψηφία ανθρώπων που υποστηρίζει τον βιαστή. Ενίοτε μάλιστα, δεν διστάζει να ειρωνευτεί το θύμα. Σε αυτή τη μειοψηφία ανήκει και ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η Δήμητρα Αλεξίου, ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος (είχε εκλεγεί με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί») που στηρίζει τη διοίκηση Ζέρβα.
Όσοι και όσες λοιπόν απορούν «γιατί δεν το κατήγγειλε νωρίτερα», μπορούν να πάρουν την απάντησή τους μέσα από τα ίδια τους τα λόγια: γιατί, εξαιτίας τους, το θύμα θα πρέπει να αντιμετωπίζει καθημερινά το τραύμα της υπό την πίεση της ειρωνείας και της χλεύης, ή των θεωριών τύπου «τα ‘θελε και τα ‘παθε».
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η κ. Αλεξίου, η οποία με δημόσιο σχόλιό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναρωτήθηκε πώς γίνεται γυναίκες που σε επαγγελματικά συνέδρια διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με άνδρες συναδέλφους, να καταλήγουν στο ίδιο δωμάτιο χωρίς τη θέλησή τους. Μάλιστα στη συνέχεια υπεραμύνθηκε της στάσης της φτάνοντας να γράψει ότι την ενοχλεί «αφάνταστα που μέρος των γυναικών τους βολεύει αποποιούμενες κάθε ευθύνη τους να επιρρίπτουν βιασμούς και πολλά άλλα για να ανέβουν επαγγελματικά» (τα σχετικά στιγμιότυπα οθόνης είναι στη διάθεσή μας!
Να εξηγήσουμε λοιπόν στην κ. Αλεξίου και σε ανάλογους καλοθελητές, πως όταν μια γυναίκα βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με έναν άντρα δεν είναι απαραίτητο να επιδιώκει σεξουαλική επαφή μαζί του και πως το «όχι» -που γιορτάζεται και ως εθνική επέτειος- σημαίνει όχι. Οφείλουμε επίσης να θυμίσουμε στην κ. Αλεξίου ότι το ίδιο ισχύει και για τις φορές που φοιτήτριες βρίσκονται στα γραφεία συναδέλφων της πανεπιστημιακών και ξαφνικά υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση με εκβιασμούς για τη βαθμολογία τους. Την καλύτερη εξήγηση όμως μπορεί να την πάρει από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ που έχει συσταθεί γι’ αυτόν τον λόγο.
Απαιτούμε την άμεση παραίτηση της δημοτικής συμβούλου, η παρουσία της οποίας προσβάλλει το Δημοτικό Συμβούλιο. Απαιτούμε να πάρει τώρα θέση απέναντί της η παράταξη Ζέρβα. Η διοίκηση να στηρίξει να στηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά τις σχετικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου.
Στεκόμαστε αδιαπραγμάτευτα στο πλευρό της Σοφίας και κάθε Σοφίας.
Η Σοφία Μπεκατώρου κατάφερε να αναμετρηθεί με το προσωπικό της βίωμα και βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τον βιαστή της, τον επιφανή παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και μέλος του κυβερνώντος κόμματος. Ξέρουμε ότι η απόφασή της ήταν πολύ δύσκολη και θαυμάζουμε το σθένος που επιδεικνύει υψώνοντας τη φωνή της για όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί την πατριαρχική βία σε κάθε της μορφή. Η καταγγελία της Σοφίας έδωσε θάρρος και σε άλλες γυναίκες κι έτσι προέκυψε ένα ντόμινο αποκαλύψεων περιστατικών έμφυλης βίας, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα το βάθος του προβλήματος. Η ανάγκη λοιπόν για κοινούς αγώνες ανδρών και γυναικών ενάντια στην πατριαρχία είναι εξαιρετικά επείγουσα.
Ο επιχειρηματίας επανέρχεται εκ νέου και κατηγορεί για σωρεία συγκεκριμένων αδικημάτων τον τότε υπουργό και στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα που ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τον πρώτο τηλεοπτικό διαγωνισμό που κατέληξε σε φιάσκο:
Δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων σε βαθμό κακουργήματος, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου είναι τα αδικήματα που βαραίνουν τον Νίκο Παππά.
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ" ο Καλογρίτσας αναφέρει για τον Νίκο Παππά: είχε στόχο την «εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού».
Ο Καλογρίτσας για πρώτη φορά αναφέρεται σε μία σειρά κακουργηματικών πράξεων του Νίκου Παππά, οι οποίες όμως, εκ του νόμου, δεν μπορούν να διερευνηθούν από την τακτική Δικαιοσύνη, καθώς τέτοιου είδους αρμοδιότητα έχει μόνο η Βουλή.
Αν ο φάκελος και έτσι πρέπει φτάσει στην Βουλή στο μικροσκόπιο των αρμόδιων οργάνων θα πρέπει να τεθούν έξι πράξεις: δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
«Ο τότε υπουργός Επικράτειας, Νίκος Παππάς, είχε σημαντική και καθοριστική ανάμειξη στο εν λόγω εγκληματικό σχέδιο των εγκαλουμένων, καθώς ήταν αυτός που έφερε σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε τις κινήσεις. Κατά συνέπεια, δέον όπως ερευνηθεί η ευθύνη του ανωτέρου προσώπου αναφορικά με τα εκτιθέμενα αδικήματα, προκειμένου να αναδειχθεί η πλήρης αλήθεια και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη» αναφέρει ο επιχειρηματίας στο υπόμνημά του. αναφέρει επίσης ότι «το σχέδιο που οργάνωσε ο Νίκος Παππάς είχε ως στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού».
Αποδίδει στον κ. Παππά ότι: «επιχείρησε να κατοχυρώσει μία από τις τηλεοπτικές άδειες σε πρόσωπα της επιρροής του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπούσε».
Προσθέτει επίσης κατηγορώντας τον Νίκο Παππά ότι: «με τις ενέργειές του αυτές έθεσε εμπόδια στον ελεύθερο ανταγωνισμό και έπληξε βαθύτατα τη διαφάνεια και την ακεραιότητα του δημόσιου διαγωνισμού, μολονότι η θέση που κατείχε τη δεδομένη χρονική στιγμή καθιστούσε επιτακτική την προάσπιση των συμφερόντων των διαγωνιζομένων και τη διαφύλαξη των αρχών που διέπουν τέτοιου είδους διαγωνισμούς».
Αναφέρει ότι ο συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς «οργάνωσε μαζί με την εταιρεία CCC τη σύσταση αφανούς εταιρείας, βάζοντας άλλη εταιρεία ως “μπροστάρη” ενώ στην πραγματικότητα άλλοι θα ήταν οι πραγματικοί δικαιούχοι της άδειας του καναλιού. Οταν θα ολοκληρωνόταν ο διαγωνισμός και θα αποκτούσαν την πολυπόθητη άδεια, αυτός (σ.σ.: εννοείται ο υπουργός) θα είχε δικούς του ανθρώπους στο τιμόνι ενός καναλιού, με όλες τις εξ αυτού του λόγου συνέπειες».
Καταλήγοντας σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ" αναφέρει ότι ο τότε υπουργός «κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, δεδομένου ότι αυτός ήταν ο ανώτερος υπεύθυνος της διενέργειας της διαδικασίας του διαγωνισμού, παραβίασε ο ίδιος πρώτα από όλους τους όρους που τέθηκαν στην προκήρυξη. Απώτερος σκοπός του ήταν να αποκτήσει μία τηλεοπτική άδεια, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κανάλι “του χεριού τους” το οποίο θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα».
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, περίπου τέτοιες μέρες, το 1818, ένα ελληνικό κρατικό μόρφωμα αποκτούσε τη συνταγματική του υπόσταση. Ήταν το Ηνωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων. Βεβαίως, αποτελούσε ακόμα Βρετανικό προτεκτοράτο. Δεν έπαυε, όμως, να είναι ταυτόχρονα ένα ημιαυτόνομο κρατίδιο. Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς του ελληνισμού μετά από σχεδόν 400 χρόνια σκλαβιάς.
Μία εστία της εθνικής ιδέας για την Επανάσταση, η οποία ακολούθησε 3 χρόνια αργότερα. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο μικρό τότε Ελληνικό Βασίλειο για να καταστεί αμέσως η πρώτη επέκταση της Πατρίδας.
Περισσότερο από δύο αιώνες μετά στην ίδια περιοχή η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά. Για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, το 1947, η εθνική επικράτεια μεγεθύνεται περίπου κατά 10%, όχι με απόσπαση εδαφών, ούτε σε βάρος άλλων χωρών, αλλά με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θαλάσσια ζώνη, η οποία απλώνεται από τους Οθωνούς μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο και με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Θυμίζω ότι είχε προηγηθεί το πρώτο βήμα με το Προεδρικό Διάταγμα και τους κλειστούς κόλπους και τη χάραξη των γραμμών βάσης. Μία προϋπόθεση της Σύμβασης Δικαίου της Θάλασσας για τον υπολογισμό αιγιαλίτιδας ζώνης και υφαλοκρηπίδας του κάθε Κράτους. Και σήμερα, στην αυγή του 2021, κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα: Η χώρα μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο.
Την επέκταση των χωρικών μας υδάτων την είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο και πράγματι 4 μήνες μετά οι θάλασσές μας εκεί διπλασιάζονται. Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό με τη διεθνή νομιμότητα και το οποίο η Ελλάδα προφανώς μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές. Προφανώς και στην Κρήτη αλλά και αλλού. Όμως, σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει. Είναι κάτι που αναφέρεται ρητά στο πρώτο κιόλας άρθρο του νομοσχεδίου που συζητούμε σήμερα.
Άλλωστε, η συγκεκριμένη αυτή δήλωση συνοδεύει από το 1995 και την επίσημη κύρωση της σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας από την ελληνική Βουλή. Πρόκειται για ένα πολύ καθαρό μήνυμα που στέλνει και τώρα η Κυβέρνηση σε όσους προσπαθούν με απειλές, με λεονταρισμούς να στερήσουν από την Πατρίδα μας ότι της επιτρέπουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η σημερινή εξέλιξη δεν προέκυψε τυχαία. Και τίποτα από όσα οδήγησαν σε αυτή δεν ήταν αυτονόητο. Όλα, όμως, υπήρξαν αποτέλεσμα της ενεργητικής διπλωματίας που άσκησε και ασκεί αυτή η Κυβέρνηση. Περνώντας από την αμήχανη καταγραφή των δεδομένων στη δυναμική διαμόρφωσή τους, αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και παλιά φοβικά σύνδρομα και επιλέγοντας την κεντρική σκηνή των αποτελεσματικών κινήσεων από το μοναχικό θεωρείο των παρατηρήσεων με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση.
Έτσι, πριν φτάσουμε στο διπλασιασμό των χωρικών μας υδάτων είχαμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με την Ιταλία, με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας Ζωνών. Κλείσαμε, δηλαδή, ζητήματα που χρόνιζαν επί δεκαετίες και ανοίξαμε με τόλμη ένα νέο κεφάλαιο τόσο στις διμερείς μας σχέσεις όσο και στην πολυμερή συνεργασία σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Οι συμφωνίες αυτές ήταν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Ψηφίστηκαν, όμως, ταχύτατα από την Εθνική μας Αντιπροσωπεία και το κείμενο της Συνθήκης με την Αίγυπτο έχει ήδη αναρτηθεί στη σχετική σελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σύντομα θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη με την Ιταλία. Πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, πρόκειται όμως και για ένα χειροπιαστό παράδειγμα, ένα υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο.
Την ίδια ακριβώς περίοδο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συνεργάστηκε με τον Αλβανό ομόλογό του και τώρα οι όποιες διαφωνίες μας με τα Τίρανα οδεύουν, πλέον, προς διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Μόλις πρόσφατα, μάλιστα, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε ρητά και απερίφραστα ότι η επέκταση στα 12 μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Αθήνας, προσθέτοντας ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της θέσης μας ότι τα νερά της Μεσογείου μπορούν να ενώνουν αντί να χωρίζουν λαούς. Τέλος, αυτή η διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στη θάλασσα θα είχε παραμείνει χίμαιρα αν η Ελλάδα δεν είχε δρομολογήσει με σχέδιο, με μεθοδικότητα, ένα ευρύ σύστημα συμμαχιών σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Θυμίζω, ενδεικτικά αναφέρω ότι περίπου τέτοιες μέρες πέρυσι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, υπογράφαμε από κοινού τη συμφωνία για τον αγωγό East Med, ενώ η συνεργασία μας με την Κύπρο, με την Αίγυπτο εμβαθύνεται διαρκώς μέσω του τριμερούς forum και ήδη πλαισιώνεται με μία αναβαθμισμένη σχέση με πολύ σημαντικούς παίκτες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.
Με άλλα λόγια, η εξωτερική μας πολιτική ξεδιπλώνεται, πλέον, έμπρακτα σε πολλά επίπεδα και αποτυπώνεται κυρίως με συγκεκριμένα αποτελέσματα σε διαφορετικά σημεία του παγκόσμιου χάρτη.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σχεδόν 40 χρόνια από την κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982 και άλλα 27 από την ψήφισή της στην ελληνική Βουλή, η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε Κυβέρνησης. Μόνο που σήμερα για πρώτη φορά αυτή η επαναλαμβανόμενη ρητορική, αυτή η έκφραση πρόθεσης, μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Από μελλοντική δυνατότητα μετατρέπεται σήμερα σε τρέχουσα πραγματικότητα.
Οι συνθήκες, κατά τη διάρκεια του 2020, δεν ήταν τόσο διαφορετικές από τα προηγούμενα χρόνια. Συνολικά διαφορετική, όμως, ήταν η ελληνική στάση απέναντι σε προκλήσεις. Το νέο δόγμα για την προστασία των θαλασσίων και των χερσαίων συνόρων μας συνδυάστηκε με την αξιοπιστία της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι ο Έβρος και το Αιγαίο κατοχυρώθηκαν στην πράξη ως τα ανατολικά όρια ολόκληρης της ηπείρου μας.
Μόλις προ ημερών και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αποτελεί αναφαίρετο νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδος, ενώ με μελετημένες κινήσεις η Ελλάδα έχει πλέον καταστεί κομβικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Και παρά τις διαφορετικές οπτικές, σε πολλά ζητήματα η συνεργασία μας με την απερχόμενη Αμερικανική διοίκηση έφερε πολύ θετικά αποτελέσματα και με τη νέα ηγεσία η σύμπλευση αυτή θα γίνει ακόμα αποτελεσματικότερη.
Γνωρίζω προσωπικά τον Πρόεδρο Biden. Είναι ένα έμπειρος πολιτικός που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας, αλλά και τις ευαισθησίες της. Είναι, επίσης, ένας ηγέτης ο οποίος πορεύεται με σύνεση, αλλά και με αυτοπεποίθηση, κυρίως όμως πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ.
Θα επαναλάβω, λοιπόν, ότι τα χειροπιαστά αποτελέσματα του σήμερα χτίστηκαν από τις αθόρυβες προσπάθειες του χθες. Προσπάθειες που ξεδιπλώθηκαν σε όλη τη σκακιέρα της διεθνούς σκηνής. Σε διμερές και σε βαλκανικό επίπεδο, στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, στο ΝΑΤΟ, στον Αραβικό κόσμο, με μία πολιτική ενιαία, που ασκείται μάλιστα, ταυτόχρονα, στους στίβους της διπλωματίας από τη μία και της εθνικής άμυνας από την άλλη. Γιατί στη δική μας αντίληψη η δεύτερη αποτελεί παράλληλο πυλώνα της πρώτης. Πράγματι, ήταν η επίπονη και επίμονη εργασία της ηγεσίας, αλλά και των στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών που διαμόρφωσε αυτή τη δέσμη συμμαχιών της χώρας. Όμως, η δράση στα διεθνή μέτωπα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την εγγύηση ότι η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εξασφαλισμένη.
Γι’ αυτό και η καλύτερη αναγνώριση του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι άλλη από την έμπρακτη ενίσχυσή τους. Γνωρίζετε πως η συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale έχει ήδη ψηφιστεί, ευτυχώς, με μεγάλη πλειοψηφία από την Εθνική Αντιπροσωπεία και υλοποιείται με ρυθμούς ταχύτατους, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης εν γένει. Ταυτόχρονα, εξελίσσεται η αναβάθμιση των F-16. Προχωρούν ενέργειες για την απόκτηση και νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Για το Ναυτικό, όπως έχω δεσμευτεί, θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ, αλλά και η δρομολόγηση απόκτησης ναυπήγησης 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Θα είναι η μεγάλη απόφαση την οποία πρέπει να πάρουμε ως χώρα, ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως Εθνική Αντιπροσωπεία, το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Και, βέβαια, προχωράμε και σε σημαντική ενίσχυση του Στρατού Ξηράς. Συνολικά μιλάμε για ένα πολύ φιλόδοξο, μεγάλο πρόγραμμα 105 διαφορετικών πρωτοβουλιών ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενώ δρομολογείται ακόμα η ενίσχυση του δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων με πρόσληψη ακόμα 15.000 επαγγελματιών νέων στελεχών.
Διπλωματία και Άμυνα, λοιπόν, συμπλέουν σε μία ενιαία εθνική κοίτη. Όπως ενιαία, προφανώς, είναι και η εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργάζεται ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Εξωτερικών. Το λέω αυτό, διότι άκουσα χθες κάποιες αναφορές για δήθεν διαφοροποιήσεις. Είναι ισχυρισμοί χωρίς ίχνος αλήθειας. Και είναι τουλάχιστον παράξενο να ακούγονται από αυτούς οι οποίοι είχαν αναθέσει την εθνική ευθύνη από τη μία πλευρά στον κ. Καμμένο και από την άλλη στον κ. Κοτζιά. Επομένως, όλα έχουν ένα όριο. Εγώ θα κρατήσω από αυτή τη συζήτηση το γεγονός ότι διαμορφώνεται η συνθήκη για μία ουσιαστική διακομματική σύμπλευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των περισσότερων κομμάτων της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Και παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, την επιμέρους κριτική, αυτή η σύμπλευση είναι μία σύμπλευση θετική για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Κυβέρνηση εισηγείται σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο ενισχύει την εθνική υπόσταση αλλά προφανώς έχει και μία διεθνή διάσταση. Μπορεί η επέκταση των χωρικών υδάτων να ασκείται κατά το Διεθνές Δίκαιο ως δική μας, ως εθνική πρωτοβουλία, η εμβέλεια και η επίδρασή της, ωστόσο, ξεπερνούν τα τοπικά δεδομένα. Γιατί, ουσιαστικά εγκαθιστούν τη διεθνή νομιμότητα σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή κατοχυρώνοντας, έτσι, αν μου επιτρέπετε να το πω, ένα τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας στο ρευστό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου.
Για την Ελλάδα η διάθεση κυριαρχίας δεν σημαίνει βούληση επικυριαρχίας. Η άσκηση εθνικού δικαιώματος αποτελεί ταυτόχρονα και άσκηση διεθνούς συνεργασίας και η επέκταση των υδάτων προς δυσμάς στέλνει αναπόφευκτα και ένα μήνυμα προς Ανατολάς. Δείχνει πως η βία δεν παράγει δίκιο, αλλά ότι αντίθετα είναι το δίκαιο αυτό το οποίο παράγει η ειρήνη.
Συνεπώς, στο ίδιο πνεύμα και με το ίδιο νομικό πλέγμα, μπορούμε να ρυθμίσουμε και τη μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία, αρκεί η ηγεσία των γειτόνων να εγκαταλείψει το μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο διάλογο, στο τραπέζι των συνεννοήσεων. Είναι αλήθεια ότι το 2020 υπήρξε εξαιρετικά πυκνό αλλά, δυστυχώς, καθόλου γόνιμο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα έλεγα ότι καμία ελληνική Κυβέρνηση από το 1974 και μετά δεν είχε να διαχειριστεί τόσες πολλές ταυτόχρονες και διαφορετικές προκλήσεις των γειτόνων μέσα σε τόσους λίγους μήνες και όλα αυτά μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας.
Από την άλλη πλευρά, η δική μας θέση υπήρξε απολύτως σαφής εξ αρχής. Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Χωρίς, όμως, η Αθήνα να ξεχνά ούτε την προηγούμενη στάση, ούτε συχνά και τη διπλή γλώσσα της Άγκυρας.
Προσερχόμαστε, λοιπόν, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση, αλλά και με ελπίδες στις διερευνητικές επαφές που θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου. Προσερχόμαστε, όμως, και με μηδενική αφέλεια. Θυμίζω ότι οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες, μη δεσμευτικές συναντήσεις, είχαν διακοπεί μετά από σχεδόν 15 χρόνια το 2016 επί της προηγούμενης Κυβέρνησης και στόχος της δικής μας Κυβέρνησης είναι τώρα να συνεχιστούν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν. Πολύ περισσότερο όταν από το ξεκίνημα της πρόσφατης κρίσης η Ελλάδα είχε πάντα ταχθεί υπέρ του διαλόγου υπό δύο συνθήκες όμως: Να πάρουν τέλος οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και να ξαναπιάσουμε το νήμα των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπησαν το 2016.
Οι δύο αυτές συνθήκες σήμερα ισχύουν, πληρούνται. Και, επιπλέον, υπάρχει και το κεκτημένο των ρητών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπάρχει η προοπτική ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αν αυτή δεν διατηρεί έμπρακτη την αποκλιμάκωση και σε βάθος χρόνου. Υπάρχει η προοπτική της έκθεσης Bοrell, η οποία θα παρουσιαστεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου, που προφανώς θα πρέπει να παρακολουθήσει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τη διεθνή νομιμότητα. Υπάρχει βέβαια και η ανάλογη αποφασιστική στάση, πια, των Η.Π.Α. με συνέπειες πια όχι μόνο διπλωματικές, αλλά και οικονομικές, γεωστρατηγικές.
Πρόθυμα, λοιπόν, θα συζητήσουμε στο φως του Διεθνούς Δικαίου το ζήτημα για το οποίο διαφωνούμε εδώ και δεκαετίες και το οποίο και προκάλεσε την πρόσφατη ένταση, τον καθορισμό, δηλαδή, των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ας μην ξεχνά κανείς ότι πρώτος εγώ έχω πει πολλές φορές -και σε αυτή την αίθουσα, αλλά και στην Ευρώπη- ότι οι κυρώσεις αυτές καθ’ αυτές δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά μέσο για να επανέλθουν οι γείτονες στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής λογικής. Πως αυτές, αν χρειαστεί να επιβληθούν, θα βλάψουν πρωτίστως τον τουρκικό λαό που έχει κάθε λόγο να θέλει να συνυπάρχει ειρηνικά με τον ελληνικό λαό. Και ότι πρόθεσή μας είναι μία συνολική προσέγγιση που θα εξυπηρετούσε τελικά και τη λύση άλλων σοβαρών ζητημάτων, όπως το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.
Άλλωστε κάθε διμερές θέμα στην περιοχή μας είναι τελικά και θέμα ευρωπαϊκό, είναι ζήτημα διεθνούς σταθερότητας και η Ελλάδα πέτυχε τις όποιες διαφορές της με την Τουρκία να μην τις περιορίσει στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά να καταστήσει απολύτως σαφές γιατί αυτές έχουν και σημαντικές ευρωπαϊκές επιπτώσεις.
Με την ίδια παρρησία, όμως, διακηρύσσω ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας. Ούτε, προφανώς, να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Γι΄ αυτό ακριβώς έχουμε πει πολλές φορές ότι αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε για τον τρόπο με τον οποίον θα παραπέμψουμε τη διαφωνία μας στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.
Και με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου και μία ακόμα παρατήρηση: Έχω πει πολλές φορές ότι στα εθνικά θέματα τα οποία πολλές φορές έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ανοιχτά στην αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι πάντα καλύτερο να λέγονται λίγο λιγότερα και να πράττονται λίγα περισσότερα. Και ακόμα έχει αποδειχθεί ότι η εμπρηστική ρητορική δεν παράγει αποτελεσματική πολιτική. Θα καλούσα λοιπόν και ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να δείξουν ίσως μεγαλύτερη ωριμότητα. Ας μη γίνονται εύκολα μεγάφωνα γειτονικών δηλώσεων. Γιατί έτσι πυροδοτούν έναν αχρείαστο πόλεμο εντυπώσεων.
Αγαπητοί συνάδελφοι, την ώρα που στη θάλασσα επεκτείνεται η εθνική επικράτεια, στο χρόνο επεκτείνεται και η εθνική μάχη κατά της πανδημίας. Μόλις την Παρασκευή είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για σχεδόν 7 ώρες τα θέματα αυτά στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Παρουσίασα τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον COVID-19, με την εκστρατεία “Ελευθερία”, τον εμβολιασμό, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ειδικά για το δύσκολο πρώτο τρίμηνο του 2021. Και παρουσίασα και το πλήρες πρόγραμμα των εμβολιασμών, με όλες τις δράσεις της πολιτείας, με αριθμούς, με στόχους, με χρονοδιαγράμματα. Η χώρα βαδίζει με μικρά, αλλά προσεκτικά βήματα προς αυτό που λέμε, μερική κανονικότητα.
Επαναλειτουργούν βαθμίδες εκπαίδευσης, άνοιξε το λιανεμπόριο, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν γενικοί περιορισμοί, αλλά και τοπικές παρεμβάσεις σε περιοχές όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν εστίες έξαρσης του ιού. Εφαρμόζεται, δηλαδή, το κυλιόμενο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις ενέργειες για τις επόμενες.
Έχουμε ξεπεράσει τους 90.000 εμβολιασθέντες. Κλείνει ο πρώτος κύκλος του εμβολιασμού των υγειονομικών, αλλά και των συμπολιτών μας άνω των 85 ετών που μπορούν να προσέλθουν να εμβολιαστούν μόνοι τους. Θα ανοίξει σύντομα η πλατφόρμα για τις ηλικίες από τα 80 στα 84 χρόνια. Όλα αυτά γίνονται χωρίς ουρές, χωρίς ταλαιπωρία. Από σήμερα αυξάνονται τα σημεία όπου διεξάγονται οι εμβολιασμοί. Προστίθενται 65 Κέντρα Υγείας, 144 νέα σημεία εμβολιασμού. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα σήμερα το πρωί, όλα φαίνονται να εξελίσσονται ομαλά. Και, βέβαια, από τον Φεβρουάριο και ως τα μέσα Μαρτίου θα μπουν και στη μάχη 4 νέα μεγάλα κέντρα εμβολιασμού τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα από μόνα τους, μόνο αυτά, να εξυπηρετούν 20.000 συμπολίτες μας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Όμως, θα το ξαναπώ, η παραγωγική δυνατότητα των εμβολίων δεν είναι, δυστυχώς, σταθερή. Κατά συνέπεια, ο ρυθμός των εμβολιασμών στη χώρα μας θα ακολουθεί το ρυθμό των παραλαβών. Όσα εμβόλια έρχονται, θα γίνονται ταχύτατα, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα για να εξασφαλίσουμε τη δεύτερη δόση για όλους τους συμπολίτες μας.
Από χθες ξεκίνησε και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ακόμα μία ελληνική καινοτομία που καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει. Όπως ξέρετε, έχω ήδη θέσει το ζήτημα ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πρότυπου ενός τέτοιου πιστοποιητικού. Θέλω να το ξαναπώ, δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά αντίθετα για απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων ο COVID θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των ευρωπαίων. Κάτι που αφορά, βέβαια, και τον τουρισμό και την οικονομία μας. Το ζήτημα αυτό θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω αύριο στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ξέρω ότι με τη θέση μου αυτή συμφωνούν ήδη και πολλοί συνάδελφοί μου και εύχομαι ότι σύντομα θα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης.
Θα έχω την ευκαιρία να εισηγηθώ και την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς δύο ακόμα κατευθύνσεις: Η πρώτη είναι η άμεση έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο ήδη έχει κριθεί ασφαλές από πολλές άλλες χώρες. Και βέβαια, δεύτερο σημείο που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, είναι να πιέσουμε τη Pfizer ώστε να είναι απολύτως συνεπής στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021. Και τα δύο θα σημαίνουν περισσότερα εμβόλια και γρηγορότερο τέλος της πανδημίας στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, θα παρακολουθούμε σε ημερήσια, αλλά και σε εβδομαδιαία βάση με προσοχή τα επιδημιολογικά δεδομένα. Επόμενη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κλείνω λέγοντας ότι με αυτό το σύστημα επιφυλακής και προόδου των εμβολιασμών στόχος είναι να φτάσουμε στην ασφάλεια και στην πλήρη επανεκκίνηση της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας. Γιατί η γρήγορη θωράκιση της υγείας θα φέρει και ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας και φυσικά μεγαλύτερη ανάσα της κοινωνίας. Αυτή, άλλωστε, βρίσκεται και στο επίκεντρο της πολυμέτωπης δράσης της Κυβέρνησης εδώ και 18 μήνες. Χωρίς ασφαλή τον πληθυσμό, χωρίς στιβαρή οικονομία και η εθνική πολιτική μένει μετέωρη και τομείς, σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης που ψηφίζουμε σήμερα, δεν θα βρουν ποτέ το πραγματικό τους αντίκρισμα. Δεν νοείται αποτελεσματική διπλωματία με γονατισμένη την οικονομία. Και δύσκολα μπορούμε να αποκρούσουμε εξωτερικές απειλές όταν την εσωτερική ζωή απειλούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία αλλά και για το εισόδημα των πολιτών. Όλα αυτά λοιπόν συνδέονται μεταξύ τους.
Κλείνω, λοιπόν, με τα διδάγματα του 2020 τα οποία μπορούν να σταθούν, να τα χρησιμοποιήσουμε ως φάρους για την πορεία μας το 2021. Και αυτά δεν είναι άλλα από την ενότητα και την εθνική αυτοπεποίθηση. Χάρη σε αυτές αναχαιτίσαμε τις εξωτερικές αμφισβητήσεις, περιορίσαμε τις επιπτώσεις του COVID-19, σφυρηλατήσαμε, όμως, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και αποδείξαμε ότι μπορούμε να μετατρέψουμε και πρωτοφανείς κρίσεις σε προωθητικές ευκαιρίες για τη χώρα.
Χωρίς όλα αυτά ίσως δεν θα κάναμε και το μεγάλο βήμα των 12 ναυτικών μιλίων. Γιατί σήμερα δεν διευρύνουμε μόνο τη θαλάσσια κυριαρχία μας, διευρύνουμε και την εθνική ομοψυχία μας. Με άλλα λόγια, με το νομοσχέδιο που σε λίγο θα ψηφίσουμε η Ελλάδα μεγαλώνει σε έκταση, αλλά ταυτόχρονα μεγαλώνει και σε πίστη, ανάστημα και σιγουριά για το μέλλον. Γι’ αυτό και πρέπει να έχει την έγκριση όλων μας.
Σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού για την στόχευση της κυβέρνησης όσον αφορά στην σταδιακή επαναφορά κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Ο πρωθυπουργός με αίσθημα ευθύνης έβαλε και σωστά στον «πάγο» χιονοδρομικά και εστίαση
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
«Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν» υπογράμμισε επίσης, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τα χιονοδρομικά κέντρα και την εστίαση, καθώς και για την στόχευση της κυβέρνησης όσον αφορά στην σταδιακή επαναφορά κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με το lamiareport.gr, ένας παλιάνθρωπος γιατί μόνο έτσι μπορείς να τον χαρακτηρίσεις δολοφόνησε εν ψυχρώ με καραμπίνα ένα αλεπουδάκι, που για αρκετό καιρό πήγαινε στο χωριό για να βρει λίγη τροφή μέσα στο χειμώνα.
Από τις πολλές επισκέψεις είχε εξοικειωθεί και έτρωγε μαζί με τις γάτες τροφή που του έδιναν οι ελάχιστοι κάτοικοι του ορεινού χωριού της Φθιώτιδας.
Κι όμως ένας από αυτούς, ένας παλιάνθρωπος πήρε την καραμπίνα και εκτέλεσε το ζωάκι. «Μα ούτε κότες δεν έχει το χωριό για να μπορέσει κάποιος να βρει μια δικαιολογία....», σχολίασε ένας από τους συγχωριανούς.
Το περιστατικό έγινε στο χωριό Νεοχώρι στη δυτική Φθιώτιδα, παραμονές των γιορτών. Η αλεπουδίτσα της φωτογραφίας, τους δυο τελευταίους μήνες, άρχισε να «επισκέπτεται» την πλατεία του χωριού αναζητώντας λίγη τροφή.
Οι λιγοστοί κάτοικοι την είχαν αγαπήσει. «Όσο μεγάλωνε η αλεπουδίτσα ερχόταν και πιο συχνά. Μάλιστα έτρωγε μαζί με τις γάτες....», είπε κάτοικος του χωριού.
Η ακροαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί την κοινωνία με κείμενο υπέρ του αμετανόητου εκτελεστή τρομοκράτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.
Κείμενο υπέρ του αρχιεκτελεστή της «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα κατέθεσαν 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την κοινωνία.
Ανάμεσά τους γνωστά ακροαριστερά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην βουλευτής Αννέτα Καββαδία, ο Πάνος Λάμπρου, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Νίκος Μανιός κ.α.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο καταδικασμένος τρομοκράτης Κουφοντίνας, παραμένει αμετανόητος και προκλητικός χωρίς ίχνος μεταμέλειας, και αυτό το κάνει ακόμα επικίνδυνο για την κοινωνία.
Δείτε το κείμενο των 15 ακροαριστερών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον τίτλο «Η δημοκρατία δεν εκδικείται»
«Όταν ένας άνθρωπος συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται αμετάκλητα σε όποια ποινή αποφασίσει το δικαστήριο, η υπόθεση παίρνει τέλος. Ο καταδικασμένος, με όποιο αδίκημα, δεν ξαναδικάζεται. Στην περίπτωση όμως του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και σε μια σειρά άλλες, η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ένα υπέρτατο, άτυπο ασφαλώς, δικαστήριο, το οποίο ''διορθώνει'' τα όποια δικαιωματικά… λάθη του κράτους δικαίου. ''Δικάζει'' εκ νέου και τιμωρεί εκ νέου, ακόμη και αν έχουν περάσει 19 ολόκληρα χρόνια. Ποινή πάνω στην ποινή, ως αιώνια εκδίκηση και τιμωρία….
Η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση προχώρησε σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν το νόμο, τον οποίο ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος με βάση το ΦΕΚ έπρεπε να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι Δομοκό. Όμως, όταν η ζωή ενός ανθρώπου κινδυνεύει (λόγω της απεργίας πείνας και της επιβαρυμένης υγείας του), δεν μπαίνεις στη λογική ''οφθαλμός αντί οφθαλμού'', δεν παραπέμπεις στην πράξη, δεν ισοφαρίζεις τα αδικήματα, δεν εκδικείσαι. Δεν είναι αυτός ο ρόλος σου.
Το κράτος δικαίου υπερασπίζεται το δίκαιο και εφαρμόζει το νόμο για κάθε κρατούμενο, ανεξάρτητα αδικήματος. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να γίνουν οι νόμοι κουρελόχαρτο, η νομιμότητα παρανομία και η δικαιοσύνη εκδίκηση. Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν εκδικείται. Ή δεν πρέπει να εκδικείται….
Το κείμενο υπογράφουν 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξής:
Δημήτρης Αρκούδης, δικηγόρος - μέλος ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Θεσσαλονίκη
Μαρία Γιαννακάκη, πρώην γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Μέσα σε άλλα ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτοαποθεώθηκε για τα επιτεύγματά του στην οικονομία.
Για τον κορονοϊό, ο είπε ότι θρηνεί για κάθε ζωή που χάθηκε αλλά επισήμανε ότι μέσα σε χρόνο ρεκόρ κατάφερε να φτιάξει 2 εμβόλια!
Το τείχος που ύψωσε στα σύνορα με το Μεξικό, το παρουσίασε ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του. Ο ίδιος υποστήριξε ότι εξαφάνισε τον ISIS και μίλησε για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος έφερε ειρήνη στη Μέση Ανατολή. «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος επειδή ήμουν ο πρώτος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν ξεκίνησε έναν καινούργιο πόλεμο», ήταν τα λόγια του.
Ολοι τρομοκρατηθήκαμε με την επίθεση στο Καπιτώλιο” πρόσθεσε ότι η πολιτική βία δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή.
“Εγώ δεν ήμουν πολιτικός, ένας εργολάβος ήμουν και αποφάσισα να κάνω την Αμερική μεγάλη ξανά γιατί είδα τις δυνατότητές της” ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του χρησιμοποιώντας την φράση που τον έφερε στον Λευκό Οίκο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνοντας τον απολογισμό του, έδωσε έμφαση στην οικονομία, ενώ στα πρώτα λεπτά του αποχαιρετιστήριου διαγγέλματός του, δεν υπήρχε πανδημία που τόσο πολύ χτύπησε τις ΗΠΑ.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε το απόγευμα στη σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19, στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται η κάλυψη της επικρατείας, αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα να είναι πλήρης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, υπάρχει και ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού που δεν γίνονται. «Ποσότητες που πλεονάζουν θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού. Έτσι σε αντίθεση με άλλα κράτη, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες με ουσιαστικά μηδαμινές απώλειες δόσεων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
O Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ότι όλα προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό» και ευχαρίστησε «τα χιλιάδες στελέχη που συμμετέχουν σε αυτήν την εξαιρετικά περίπλοκη, πρωτόγνωρη διαδικασία. Η συμμετοχή των υγειονομικών αλλά και των συμπολιτών μας μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά η συμμετοχή των ηλικιωμένων συμπολιτών μας θα έλεγα ότι είναι συγκινητική και είναι πολύ όμορφες, πολύ ενθαρρυντικές και πολύ αισιόδοξες οι εικόνες τις οποίες είδαμε».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «σύντομα θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των υγειονομικών και των συμπολιτών μας άνω των 85 και θα αρχίσουμε τον προγραμματισμό των ραντεβού για την ομάδα από τα 80 έως και τα 84, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έως αργά το απόγευμα είχαν γίνει 92.401 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ σχεδόν 6.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από κινητές μονάδες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.
Η συνέπεια των πολιτών ξεπερνάει το 95%
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η κάλυψη της επικράτειας θα είναι πλήρης έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Και σημειώνω κάτι πάρα πολύ σημαντικό ότι η συνέπεια των πολιτών ξεπερνάει το 95%. Και προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, υπάρχει και ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού που δεν γίνονται. Ενώ ποσότητες που πλεονάζουν θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού. Έτσι σε αντίθεση με άλλα κράτη, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες με ουσιαστικά μηδαμινές απώλειες δόσεων».
Εξετάστηκαν επίσης το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη των νησιών -ειδικά νήσων με μικρό πληθυσμό- και το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη και της επόμενης ηλικιακής ομάδας στον προγραμματισμό των ραντεβού.
Το ψηφιακό πιστοποιητικό στο Συμβούλιο της Πέμπτης
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το εθνικό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.
«Σήμερα, ξεκινά και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Είναι ακόμα μια ελληνική καινοτομία. Θα καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει. Είναι, δε, και μια δικλίδα ασφάλειας διότι μόνο έτσι θα επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν πρόκειται για κανέναν περιορισμό, θα μας διευκολύνει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που θέτει ο Covid στις μετακινήσεις»
Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη θερμή μέχρι στιγμής υποδοχή της πρότασής του για την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για κανέναν περιορισμό αλλά αντίθετα θα μας διευκολύνει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που, σήμερα, θέτει ο Covid στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τον τουρισμό μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Και σήμερα, μάλιστα, είδα ότι και η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) συντάχθηκε με αυτήν την πρόταση, διότι και αυτή αντιλαμβάνεται πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή των ταξιδιωτών αν καταφέρουμε να έχουμε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κοινό σε πρώτη φάση για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Θα θέσω το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής -τη διαδικτυακή – η οποία θα γίνει μεθαύριο το απόγευμα και εύχομαι πραγματικά να μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο ενιαίο σύστημα πιστοποίησης».
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα θέσει προσωπικά, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, και την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς δύο κατευθύνσεις ακόμα: «Την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων τύπων εμβολίων με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου. Και βέβαια της πίεσης προς την Pfizer ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021».
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια κρίσιμη υπενθύμιση: «Η πρόοδος του εμβολιασμού σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να φέρει εφησυχασμό. Τα μέτρα προστασίας θα μας συνοδεύουν, τουλάχιστον, έως το τέλος της άνοιξης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε λάθος νομοτελειακά θα επιφέρει αναζωπύρωση του ιού και νέα απαγορευτικά. Είναι κάτι που δεν το θέλουμε, κάτι που δεν αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία. Επομένως το σύνθημα είναι διπλό: Εμβολιαζόμαστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα -όπως έχω πει- ό,τι εμβόλια μας έρχονται πολύ γρήγορα θα μπορούμε να τα κάνουμε, αλλά ταυτόχρονα προστατευόμαστε».
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα.
Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού
Για μια φορά, ακόμα, βρίσκομαι εδώ στην Πολιτική Προστασία, στο στρατηγείο της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού και με χαρά διαπιστώνω ότι όλα προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό.
Οι εμβολιασθέντες ξεπέρασαν ήδη τους 90.000 και έχουμε, σχεδόν, 400.000 επιβεβαιωμένα ραντεβού. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των υγειονομικών και των συμπολιτών μας άνω των 85 και θα αρχίσουμε τον προγραμματισμό των ραντεβού για την ομάδα από τα 80 έως και τα 84, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία. Και μιλάμε για μια σύνθετη άσκηση, καθώς από χθες οι επισκέψεις για την πρώτη δόση συνδυάζονται, πια, και με αυτές της δεύτερης.
Εμείς εμβολιαστήκαμε ήδη με την δεύτερη δόση, χωρίς καμία απολύτως παρενέργεια. Και βέβαια θα πρέπει να το ξαναπούμε: Τα εμβόλια αυτά είναι ευαίσθητα, απαιτούν ειδικές συνθήκες. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη χαθεί καμία δόση.
Ο ρυθμός των εμβολιασμών -όπως έχουμε πει πολλές φορές- είναι δυναμικός. Ο αριθμός ολοένα και θα αυξάνεται και γι’ αυτό και από αύριο προστίθενται για το σκοπό αυτό 65 κέντρα υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού. Ενώ Φεβρουάριο και Μάρτιο θα μπουν στη μάχη και τα 4 μεγάλα κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με τη δυνατότητα να εξυπηρετούν 20.000 πολίτες ημερησίως. Θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να δούμε και τη σχετική παρουσίαση.
Αυτό που θέλω να τονίσω -το έχουμε πει πολλές φορές και με τον Υπουργό- είναι ότι η παραγωγική δυνατότητα των εταιριών δεν είναι -δυστυχώς- ακόμα σταθερή. Καθώς, λοιπόν, ο ρυθμός των εμβολιασμών ακολουθεί αυστηρά τον ρυθμό των παραλαβών, όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσα περισσότερα εμβόλια θα μπορούμε να κάνουμε. Φροντίζοντας, πάντα, να υπάρχει ένα απόθεμα ώστε -σε αντίθεση με αυτό που κάνουν άλλες χώρες- να είναι εξασφαλισμένη για όλες και για όλους η δεύτερη δόση.
Ταυτόχρονα έχουν λυθεί και όλα τα ζητήματα κατανομής στη χώρα. Από την αρχή του μήνα καλύπτονται και 18 νησιά. Να ευχαριστήσω και πάλι τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη συνδρομή τους. Η κάλυψη της επικράτειας θα είναι πλήρης έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Και σημειώνω κάτι πάρα πολύ σημαντικό, ότι η συνέπεια των πολιτών ξεπερνάει το 95%. Και προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, υπάρχει και ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού που δεν γίνονται. Ενώ ποσότητες που πλεονάζουν θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού. Έτσι σε αντίθεση με άλλα κράτη, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες με ουσιαστικά μηδαμινές απώλειες δόσεων.
Σήμερα, ξεκινά και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Είναι ακόμα μια ελληνική καινοτομία. Θα καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει. Είναι, δε, και μια δικλίδα ασφάλειας διότι μόνο έτσι θα επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός.
Και όπως ξέρετε έχω ήδη θέσει το θέμα ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού πρότυπου πιστοποιητικού. Η υποδοχή είναι -μέχρι στιγμής- θερμή. Θέλω να τονίσω ότι δεν πρόκειται για κανέναν περιορισμό αλλά αντίθετα θα μας διευκολύνει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που, σήμερα, θέτει ο Covid στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τον τουρισμό μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Και σήμερα, μάλιστα, είδα ότι και η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) συντάχθηκε με αυτήν την πρόταση, διότι και αυτή αντιλαμβάνεται πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή των ταξιδιωτών αν καταφέρουμε να έχουμε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κοινό σε πρώτη φάση για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Θα θέσω το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής -τη διαδικτυακή – η οποία θα γίνει μεθαύριο το απόγευμα και εύχομαι πραγματικά να μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο ενιαίο σύστημα πιστοποίησης.
Τώρα, στην ίδια Σύνοδο θα εισηγηθώ προσωπικά και την ενεργοποίηση της Επιτροπής προς δύο κατευθύνσεις ακόμα. Την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων τύπων εμβολίων με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου. Και βέβαια της πίεσης προς την Pfizer ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.
Θέλω ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω τα χιλιάδες στελέχη που συμμετέχουν σε αυτήν την εξαιρετικά περίπλοκη, πρωτόγνωρη διαδικασία. Η συμμετοχή των υγειονομικών αλλά και των συμπολιτών μας -μεγαλύτερης ηλικίας- είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά η συμμετοχή των ηλικιωμένων συμπολιτών μας θα έλεγα ότι είναι συγκινητική και είναι πολύ όμορφες και πολύ ενθαρρυντικές και πολύ αισιόδοξες οι εικόνες τις οποίες είδαμε. Υπάρχει συνέπεια στα ραντεβού, υπάρχει πειθαρχία και αισιόδοξο κλίμα κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών και όπως είπαμε υπάρχει σωστή κατανομή της πρώτης και της δεύτερης δόσης. Όλα αυτά σημαίνουν, προφανώς, όπως το ξέρετε καλά καλή οργάνωση και εκτέλεση, απόλυτη ασφάλεια, φιλική και ομαδική ατμόσφαιρα, επιτυχίες που θέλω και εγώ προσωπικά να τις πιστώσω στους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας.
Κλείνω, με μια κρίσιμη υπενθύμιση: Η πρόοδος του εμβολιασμού σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να φέρει εφησυχασμό. Τα μέτρα προστασίας θα μας συνοδεύουν, τουλάχιστον, έως το τέλος της άνοιξης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε λάθος νομοτελειακά θα επιφέρει αναζωπύρωση του ιού και νέα απαγορευτικά. Είναι κάτι που δεν το θέλουμε, κάτι που δεν αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία. Επομένως το σύνθημα είναι διπλό: Εμβολιαζόμαστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα -όπως έχω πει- ό,τι εμβόλια μας έρχονται πολύ γρήγορα θα μπορούμε να τα κάνουμε, αλλά ταυτόχρονα προστατευόμαστε. Και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να προχωρούμε αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως μέχρι στιγμής κάνουμε, εβδομάδα-εβδομάδα. Τα πρώτα μηνύματα από το άνοιγμα της αγοράς, κρίνω, ότι μέχρι στιγμής είναι θετικά. Η αγορά άνοιξε με τάξη με ασφάλεια. Και θέλω να ευχαριστήσω τους καταστηματάρχες αλλά και τους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι στο χέρι όλων μας είναι να κρατήσουμε την αγορά ανοιχτή. Γι’ αυτό και τα ενθαρρυντικά αυτά μηνύματα πρέπει να είναι και διατηρήσιμα, ώστε όσο προχωρεί ο εμβολιασμός τόσο να υποχωρεί ο κορονοϊός.
Οπότε και πάλι συγχαρητήρια για την συστηματική δουλειά που γίνεται σε όλους -ειδικά στον Μάριο- ο οποίος έχει επωμιστεί την ηγεσία αυτής της δύσκολης προσπάθειας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι καθώς αυξάνουμε τους ρυθμούς εμβολιασμού θα προκύπτουν ολοένα και περισσότερα προβλήματα, αλλά νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα λύνουμε εν τη γενέσει τους. Και θέλω να συνεχίσουμε με το ίδιο πνεύμα -όχι απλά εργατικότητας- αλλά ομαδικότητας και καλής διάθεσης που μέχρι στιγμής έχει διακρίνει όλη αυτή την προσπάθεια».
Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε δύο κρούσματα, ένα στην Αττική και ένα στην Κρήτη.
Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίσθηκε σε κρούσμα στο Ηράκλειο Κρήτης.Το στέλεχος εντοπίσθηκε ως ύποπτο στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια εστάλη για γενετική ανάλυση και επιβεβαίωση στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Πρόκειται για την πρώτη ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους στην κοινότητα της Κρήτης και ένα από τα δύο που έχουν εντοπισθεί στον γενικό πληθυσμό της χώρας και όχι στις πύλες εισόδου.
Το δεύτερο, όπως έγινε γνωστό, εντοπίσθηκε στην Αθήνα, ενώ άλλα 24 έχουν καταγραφεί από τα Χριστούγεννα στις πύλες εισόδου της χώρας.
Το μεταλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά δεν επιδρά αρνητικά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.