Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Πώς το ΑΦΜ θα γίνει ο νέος προσωπικός αριθμός και στις ταυτότητες



Για τον νέο ενιαίο αριθμό που θα χρησιμοποιούμε ως πολίτες και που θα αποκαλείται προσωπικός αριθμός μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή Αταίριαστοι.

Όπως ο υπουργός εξήγησε, αυτός  θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ και θα αποτελεί τον αριθμό της ταυτότητας μας. 
«Δεν θα λέγεται πλέον ΑΦΜ. Θα λέγεται Π.Α, Προσωπικός Aριθμός, ενώ για ένα διάστημα τα μωρά θα παίρνουν και Π.Α αλλά και ΑΜΚ.Α μέχρι τα συστήματα να απορροφήσουν και τον ΑΜΚΑ και να είναι πλέον ένας ο αριθμός » ανέφερε χαρακτηριστικα.

Έτσι πλέον στην ταυτότητα θα αναγράφεται μόνος αυτό ο Προσωπικός Αριθμός και ένας αριθμός πιστοποιητικού ο οποίος θα είναι κάτι σαν check σε περίπτωση που χαθεί η ταυτότητα όπως διευκρίνισε ο ίδιος. Το σύστημα αυτό πιθανότατα να είναι έτοιμο το 2022.

Σχετικά με το πώς θα μοιάζει η ταυτότητα ο υπουργός ανέφερε πως θα είναι σαν το δίπλωμα οδήγησης και θα έχει έγχρωμη φωτογραφία. 

Παράλληλα, μίλησε και για μια δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά τα οπτικοακουστικά. Όπως ο ίδιος τόνισε, υπάρχει ένα κίνητρο που αφορά τις παραγωγές στην χώρα μας το οποίο θα βελτιωθεί από το 35% στο 40% και αφορά την χρηματοδότηση επιλέξιμων δαπανών, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει απλοποίηση της γραφειοκρατίας και σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού θα γίνει προσπάθεια απλοποίησης της γραφειοκρατίας των ίδιων των παραγωγών.  Ο ίδιος διευκρίνισε πως αυτό θα αφορά και ελληνικές παραγωγές.

Αναφορικά με το 5G και την ανησυχία που υπάρχει για την επίπτωση του στην υγεία ο υπουργός ανέφερε πως «πρέπει να μιλάμε με στοιχεία και να πείθουμε τον κόσμο με βάση την πραγματικότητα, το τι ισχύει. Δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία», ενώ επεσήμανε πως κάθε χρόνο η επιτροπή ατομικής ενέργειας κάνει έλεγχο σε 2600 κεραίες και το περσινό αποτέλεσμα έδειξε πως μόλις 4 ήταν πάνω από το όριο και πως οι κεραίες στην Ελλάδα εκπέμπουν λιγότερο σε ακτινοβολία απ ότι σε άλλες χώρες. Γι αυτό τον λόγο τόνισε πως δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος ανησυχίας. Επίσης σημείωσε πως δεν γίνεται να απαιτούμε να είμαστε χώρα που να έχουμε παντού σήμα και πουθενά κεραίες. «Πρέπει να έχουμε ένα μέτρο και μια λογική για το πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας. 

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως η δημοπρασία συνεχίζεται κανονικά. Θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ ανακοίνωσε πως στο επόμενο διάστημα θα γίνουν γνωστές κάποιες καινοτομίες σε σχέση με αυτό. 

Αναφορικά με το αν θα γίνουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων ηλεκτρονικά ο  κ. Πιερρακάκης  είπε πως «θα ψηφιοποιήσουμε το φάκελο δηλαδή τα χαρτιά που χρειάζονται και αυτό θα είναι έν πρόωτο βήμα που θα γίνει το επόμενο διάστημα, όπως και τη μη οφειλή ΤΑΠ και αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι αλλά για να ψηφιοποιηθεί όλο χρειάζεσαι ακόμα μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφαλείας».

Παράλληλα, ανέφερε πως οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει τις υπηρεσίες του gov. π.χ άυλη συνταγογράφηση.« Πρόθεση μας είναι να εντάξουμε και τα παραπεμπτικά των εξετάσεων» ενώ μίλησε και για την ψηφιακή εκπαίδευση όπου οι πολίτες μπορούν μέσω μαθημάτων να διδαχτούν συγκεκριμένες δεξιότητες για τις ψηφιακές υπηρεσίες. 

Πηγή: skai.gr




Για λίγα λεπτά δημοσιότητας η πρόεδρος της «τουρκικής μεινότητας Δ. Θράκης» εγκαλεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας!



Μαζέψτε τους στην Δυτική Θράκη!!

Απίστευτη ενέργεια από την όποια να΄ναι πρόεδρο του τουρκόφωνου «Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (DEB) Τσιγδέμ Ασάφογλου που δεν σέβεται την χώρα της και είναι φιλικά προσκείμενη στην Τουρκία.

Προκαλώντας όλους τους Έλληνες και την Ελληνική κυβέρνηση, η τίποτα που θέλει να γίνει κάτι για λίγα λεπτά δημοσιότητας προχώρησε σε μία πρωτοφανή πρόκληση.

Η ότι να΄ναι που είναι πρόεδρος του τουρκόφωνου «Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (DEB) Τσιγδέμ Ασάφογλου εγκάλεσε την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου γιατί δε συναντήθηκε μαζί της κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Θράκη αφού η ίδια εκπροσωπεί όπως λέει «τη συντριπτική πλειοψηφία της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης»!

DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu: "Saygıdeğer Cumhurbaşkanı, Batı Trakya ziyaretinizi basından takip ettim. Gördüğüm kadarıyla Azınlık mensubu kadınlar ile de bir araya geldiniz ve bu gayet olumlu bir gelişme ancak bir kadın olarak ve ayrıca iki kez seçimlere katılmış...

Με βιντεοσκοπημένη δήλωσή της στα τούρκικα και όχι στα ελληνικά όπως όφειλε, η πρόεδρος του DEB εγείρει μειονοτικό ζήτημα για να προκαλέσει, απευθυνόμενη προσωπικά στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας φτάνοντας στο σημείο να συστήσει στην ανώτατη πολιτειακή παράγοντα της χώρας ότι «η αγνόηση της αλήθειας και του πραγματικού δεν εξυπηρετεί σε κανέναν». Η δήλωση της κυρίας Ασάφογλου έχει ως εξής: «Αξιότιμη κυρία πρόεδρε της Δημοκρατίας. Παρακολούθησα από τον Τύπο την περιοδεία σας στη Δυτική Θράκη. Οπως είδα συναντηθήκατε και με γυναίκες από τη μειονότητα. Πράγμα πολύ σημαντικό. Ως μία γυναίκα και πρόεδρος ενός κόμματος που αντιπροσωπεύει θα λέγαμε την συντριπτική πλειοψηφία της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης, αφού έχει προσέλθει δύο επανειλημμένες φορές ως πρώτο κόμμα στο νομό της Ξάνθης και της Ροδόπης, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ πιο θετικό και δημοκρατικό, αν θα είχατε αφιερώσει λίγο χρόνο για έναν τόσο σημαντικό πολιτικό φορέα για τη μειονότητα. Η αγνόηση της αλήθειας και του πραγματικού δεν εξυπηρετεί σε κανέναν, παρά μόνο περιθωριοποιεί την αλήθεια και το πραγματικό».

Στο μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε το DEB χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτο και προκλητικό» το γεγονός της ανάρτησης ελληνικής σημαίας στο ιστορικό τζαμί του Διδυμοτείχου. «Θα θέλαμε να δηλώσουμε στην κοινή γνώμη ότι θεωρούμε απαράδεκτο και προκλητικό το περιστατικό που συνέβη στο ιστορικό τζαμί Τσελεμπί Σουλτάν Μεχμέτ στο Διδυμότειχο του Εβρου. Θετικό είναι το γεγονός ότι ο δήμαρχος του Διδυμοτείχου αντέδρασε και ενήργησε γρήγορα και με ευαισθησία απέναντι σε αυτό το προκλητικό περιστατικό. Με σεβασμό ανακοινώνουμε στην κοινή γνώμη ότι περιμένουμε ο δράστης ή οι δράστες του προκλητικού και με γεμάτο ερωτηματικά να βρεθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό».

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Σακελλαροπούλου με χθεσινή ανάρτησή της στην προσωπική σελίδα της στο facebook περιέγραψε με νοσταλγία και βαθιά συναισθηματικό λόγο την επίσκεψή της στη Θράκη, αλλά φαίενται η πρόεδρος του DEB δεν ξέρει καλά ελληνικά για να το διαβάσει σωστά : «είναι ο τόπος που γνωρίζω από παιδί, κι όμως κάθε φορά τον ανακαλύπτω απ' την αρχή. Γνώριμα από παλιά οι μυρωδιές, οι εικόνες, τα ακούσματα, κι όμως πάντα καινούργια. Ξαναβρίσκω τη Ροδόπη, βαριά, μουντή, με μπόρες ξαφνικές, την βλάστηση που οργιάζει, τα δάση από βελανιδιές κι οξιές, τις ευωδιαστές πευκόφυτες πλαγιές. Στα όμορφα χωριά και τους ορεινούς οικισμούς, που ανάμεσά τους κυλάει ήρεμα ο Νέστος, η βραδινή ψύχρα κάνει τον καπνό να ανεβαίνει από τις καμινάδες ακόμα και τον Μάιο, στα λιθόστρωτα καλντερίμια, λειασμένα από τα βήματα όσων πέρασαν από εδώ πριν από μας, πλανιέται η μυρωδιά του ξύλου, καθησυχαστική και οικεία, στις γραμμές του τρένου που κάποτε ένωναν τον τόπο με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης και συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, διατηρείται ακόμη το αποτύπωμα της Ελλάδας της εξωστρέφειας και της καινοτομίας και στον μεγάλο πλάτανο της πλατείας, σημείο βραδινής συνάντησης αλλά και τόπο όπου ανταμώνουν όλοι οι χωριανοί όταν σχολάει η κυριακάτικη λειτουργία, πληθαίνουν τα χαμόγελα, οι χαιρετισμοί, οι ζεστές ματιές...Ωστόσο, τις πιο όμορφες στιγμές τις έζησα πλάι στις γυναίκες που γνώρισα στη Θράκη, εκείνες που με περιέβαλαν με τη θέρμη τους και με γέμισαν σεβασμό για την εφευρετικότητα και την εργατικότητά τους, την ευαισθησία και τη φαντασία τους. Μοιραστήκαμε προβληματισμούς, γελάσαμε μαζί, με εντυπωσίασαν με την αβίαστη φιλικότητά τους, με την απλότητα και την άνεση με την οποία συνυπάρχουν. Συνάντησα στη Γλαύκη τα κορίτσια που ετοιμάζονται με επιμονή κι ελπίδα για τις Πανελλήνιες τη Σαμπιχά που αγωνίζεται για τα παιδιά των Ρομά, τη Μαίρη που μόλις άνοιξε το εστιατόριό της και αγωνιά για την αυριανή μέρα, τη Νεσλιχάν που στα είκοσι δύο της χρόνια οδηγεί λεωφορείο και θέλει να γίνει εκπαιδεύτρια, τις δασκάλες Ιλκνούρ και Νεβίμ, Μπετιχά και Σουμεγιά, την ψυχολόγο Σερικέ, τη Ζωή, καθηγήτρια πανεπιστημίου, την Έλενα που διοικεί με στιβαρό χέρι ένα ολόκληρο νοσοκομείο, τις γυναίκες του συνεταιρισμού Γενισέας που κράτησαν τη συνταγή των μανάδων τους και φτιάχνουν από το ζαχαροκάλαμο πετιμέζι, την οινολόγο Μελίνα στους Κίκονες, την Εμμανουέλα στα Θρακικά εκκοκκιστήρια, γυναίκες δυναμικές που οφείλουν στην εκπαίδευση τη χειραφέτησή τους κι ανοίγουν δρόμο για τις επόμενες... Είναι αυτές που δίνουν παραπάνω ώθηση στην παραγωγική ανάπτυξη της Θράκης. Αυτές που την πλουτίζουν σε περιεχόμενο με την τόλμη, τις πρωτοβουλίες, την αφοσίωσή τους. Οι γυναίκες της Θράκης, οι γυναίκες της Ελλάδας».


Συνελήφθη 41χρονος αλλοδαπός δραπέτης φυλακών, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία και ληστεία



Συνελήφθη, 1-6-2020 το πρωί στην Καλλιθέα, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 41χρονος αλλοδαπός, δραπέτης Καταστήματος Κράτησης. Μαζί του συνελήφθη έτερος 41χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για υπόθαλψη.

Ειδικότερα, ο 41χρονος αλλοδαπός δραπέτης, εντοπίσθηκε στην περιοχή της Καλλιθέας, από αστυνομικούς της επιχειρησιακής ομάδας της ανωτέρω Υπηρεσίας που είχε συσταθεί αποκλειστικά για τον εντοπισμό του, να επιβαίνει σε αυτοκίνητο οδηγούμενο από τον έτερο αλλοδαπό. Άμεσα ακινητοποιήθηκαν και οδηγήθηκαν στην έδρα της Υπηρεσίας.

Στην κατοχή του 41χρονου αλλοδαπού δραπέτη, βρέθηκε και κατασχέθηκε διαβατήριο αλλοδαπών Αρχών, εμφανώς πλαστό.

Ο 41χρονος ήταν δραπέτης από την 9-9-2019, καθόσον είχε παραβιάσει τακτική άδεια απουσίας που του είχε χορηγηθεί από το Κατάστημα Κράτησης, στο οποίο εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης και είκοσι ετών.

Με την ανωτέρω ποινή είχε καταδικασθεί για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία και της ληστείας κατά συναυτουργία.

Σε βάρος του έτερου συλληφθέντα, εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στους αρμόδιους Εισαγγελείς.


Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές συμπεριλαμβάνει και τα ταξί



Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές συμπεριλαμβάνει και τα ταξί

Αναλυτικά 

Η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές προσώπων, από το 24% στο 13%, αποτελεί ένα μέτρο με κοινωνικό πρόσημο.

Οδηγεί στη μείωση της τιμής των εισιτηρίων των αεροπορικών, ακτοπλοϊκών και χερσαίων συγκοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των αστικών και υπεραστικών μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως μετρό και λεωφορείων.

Στη μείωση αυτή, η οποία υλοποιείται ήδη από προχθές, Δευτέρα, εντάσσονται και τα κόμιστρα των ταξί.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα συνολικό μέτρο, που αφορά όλο τον κλάδο των μεταφορών, ο οποίος έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από την πανδημία.

Η μείωση του ΦΠΑ θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και όλους όσους δραστηριοποιούνται και εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα.

Το Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση διατηρούν, σταθερά, στον πυρήνα της πολιτικής τους τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, η οποία αποτελεί σημαντικό όπλο στην προσπάθεια που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την ανάταξη της οικονομίας.




Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα γυμναστήρια



Στις 15 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια, τα μουσεία και οι ιστορικοί χώροι, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι συναυλίες, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Από τις 6 Ιουνίου θα μπορούν να λειτουργούν τα καταστήματα εστίασης σε εσωτερικούς χώρους, τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, τα κυλικεία, η παροχή γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις, τα αναψυκτήρια και υποστηρικτικές για τις τέχνες του θεάματος δραστηριότητες.

Την Δευτέρα 8 Ιουνίου, επανεκκινούν οι δραστηριότητες των χορευτικών κέντρων, καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο, οι υπηρεσίες καφενείου με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια, οι υπηρεσίες κέντρων διασκέδασης, καμπαρέ ή night club και τα ίντερνετ καφέ.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαθανάσης, την ερχόμενη Δευτέρα(8 Ιουνίου), θα ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης, τα καφεδεία και οι μπουάτ καθώς και οι ντισκοτέκ. Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη και οι υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η νέα ημερομηνία για το άνοιγμα των γυμναστηρίων είναι 15 Ιουνίου αντί για 29, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής, οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες, οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες, τα μουσεία και οι ιστορικοί χώροι και κτίρια, καθώς και τα πάρκα - θεματικά και αναψυχής.

Στις 15 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, οι υπηρεσιές σωματικής ευεξίας, όπως πχ, πιλάτες και οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών, θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών, σάουνας και ατμόλουτρων καθώς και οι υπηρεσίες ιερόδουλων.

Oι κατασκηνώσεις για τα παιδιά θα επαναλειτουργήσουν στις 29 Ιουνίου, ενώ την 1η Ιουλίου επανεκκινούν οι παραστάσεις με παρουσία κοινού (συναυλίες, παραστάσεις), η οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, οι υπηρεσίες των πολιτιστικών συλλόγων και των σωματείων και η οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Παπαθανάσης, με το έκτο και έβδομο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων, από 6 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου, επιστρέφουν στις δουλειές τους 89.000 εργαζόμενοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 13% όσων είχε ανασταλεί με κυβερνητική απόφαση η εργασία τους. Ταυτόχρονα επαναλειτουργούν 63.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 24% αυτών.

Επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι ακόμη δεν θα ανοίξουν: οι σχολικές καντίνες, οι κλειστές αίθουσες κινηματογράφου, τα ΚΑΠΗ και τα καζίνο.


Συνελήφθησαν 70 αλλοδαποί μέλη εγκληματικής οργάνωσης



Συνελήφθησαν 70, αναζητούνται 60 - Προφυλακίστηκαν ήδη οι 43 - Χτυπούσαν σε Εξάρχεια, Ομόνοια, Ακρόπολη, Σύνταγμα, Αμπελόκηπους, Νέο Ψυχικό, Χαλάνδρι, Πειραιά.

Μετά από πολύμηνη έρευνα, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφαλείας Συντάγματος, Ακροπόλεως, Εξαρχείων και Καλλιθέας και τη συνδρομή των Ο.Π.Κ.Ε., επετεύχθη η πλήρης αποδόμηση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης αλλοδαπών, που διέπρατταν συστηματικά ληστείες, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, αποκαλύφθηκε πλήρως η δράση οργάνωσης αλλοδαπών, αποτελούμενης από (130) μέλη, τα οποία διέπρατταν ληστείες και κλοπές από διερχόμενους πολίτες και τουρίστες, κλοπές από διαμερίσματα και σταθμευμένα οχήματα, κλοπές οχημάτων, καθώς και συστηματική διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Εντοπίσθηκαν επίσης οι κλεπταποδόχοι, τα κύρια ορμητήρια της οργάνωσης καθώς και οι αποθήκες-καβάτζες εντός των οποίων βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος κλοπιμαίων.

Η δράση της οργάνωσης εκτείνετο στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στις περιοχές Εξαρχείων, Ομονοίας, Ακροπόλεως και Συντάγματος. Με την πρόοδο των ερευνών εξακριβώθηκε η επέκταση της δράσης της και σε άλλες περιοχές όπως των Αμπελοκήπων, του Νέου Ψυχικού, του Χαλανδρίου και του Πειραιά.

Σε όλη τη διάρκεια της έρευνας, που εξελίχθηκε σε πέντε (5) φάσεις, συνελήφθησαν (70) μέλη της σπείρας, εκ των οποίων (43) προφυλακίσθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα (60) μέλη της σπείρας αναζητούνται.

Εξιχνιάσθηκαν μέχρι τώρα, περισσότερες από (405) κλοπές και ληστείες και διαπιστώθηκαν περισσότερες από (300) πράξεις αγοραπωλησίας ναρκωτικών.

Στην τελική φάση της εξάρθρωσης, πραγματοποιήθηκε χθες (28-5-2020) το πρωί συντονισμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών σε συνεργασία με το Τ.Α. Συντάγματος και τη συνδρομή Ο.Π.Κ.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν (17) μέλη, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται (14), ενώ (1) κρατείται στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας.

Σε διενεργηθείσες έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους-καβάτζες στο κέντρο των Αθηνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:



Πλήθος κινητών τηλεφώνων, γυαλιά ηλίου, ηλεκτρονικές συσκευές ( Laptop - Tablet κ.τ.λ.)
Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
Μικροποσότητα κάνναβης
Δύο (2) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
Πλήθος συσκευασιών επιμερισμού ναρκωτικών ουσιών
Δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
Μοτοσυκλέτα
Εξιχνιάσθηκαν (185) κλοπές από οχήματα, (6) κλοπές οχημάτων, (6) κλοπές από οικίες, (33) κλοπές από διερχόμενους πολίτες (τσαντών, πορτοφολιών και κινητών τηλεφώνων) και (13) ληστείες, ορισμένες εκ των οποίων με ιδιαίτερη σκληρότητα ή απειλή όπλου.

Είχαν προηγηθεί:

 την 14-11-2019 η Α΄ φάση της έρευνας (σχετικό το από 16-11-2019 Δελτίο Τύπου)
 την 17-1-2020 η Β΄ φάση της έρευνας (σχετικό το από 18-1-2020 Δελτίο Τύπου)
 την 18-3-2020 η Γ΄ φάση της έρευνας (σχετικό το από 19-3-2020 Δελτίο Τύπου)
 η Δ΄ φάση της έρευνας με σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος (14) ατόμων
Σημειώνεται ότι το σύνολο των μελών της οργάνωσης έχει συλληφθεί κατ' επανάληψη για παρόμοια αδικήματα και ο βασικός πυρήνας των μελών της συμμορίας (43 άτομα) είναι έγκλειστα σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για τη διακρίβωση όλου του εύρους της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης συνεχίζεται.

Η σύλληψη :


Η δράση :




Προβληματισμένη όλη η Ελλάδα για το εάν το Τζέισον Αντιγόνη θα πάει στο GNTM ή στο Big Brother


Διαβάζουμε στο in.gr για το θέμα των ημερών που έχει προβληματίσει σχεδόν το 99,9% των Ελλήνων πολιτών και έχει περάσει και σε πρόσφυγες, μετανάστες και λαθρομετανάστες ο προβληματισμός.

Για όσους θα δουν το παρακμιακό Big Brother, η το GNTM σίγουρα είναι σε αγωνία!!

Διαβάζουμε λοιπόν και μεταφέρουμε ότι το Τζέισον Αντιγόνη ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι δέχεται… πιέσεις να δηλώσει συμμετοχή στον τρίτο κύκλο του GNTM.


«Μετά τα 30 μου, μου λέει όλο και περισσότερος κόσμος να ασχοληθώ με το modeling»

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή  δήλωσε: «Είναι παράξενο που μετά τα 30 όλο και περισσότεροι μου λένε να ασχοληθώ με το μόντελινγκ με το οποίο δεν έχω ασχοληθεί ποτέ. Υπάρχουν πάρα πολλοί που με πιέζουν και για το GNTM και γενικά για αυτόν τον χώρο. Το σκέφτομαι να σου πω την αλήθεια, είναι ένας χώρος με τον οποίο ποτέ δεν έχω ασχοληθεί. Χαιρετίζω το γεγονός ότι το GNTM θα έχει και αγόρια στον φετινό κύκλο. Σίγουρα είμαι ένα άτομο που τολμάει να παίξει με την εικόνα του».


«Δεν ξέρω αν συμμετείχα σε ένα reality»

Όσο για το Big Brother, το Τζέισον-Αντιγόνη πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν θα συμμετείχα σε ένα ριάλιτι δεν είναι ότι το φοβάμαι, δεν ξέρω αν θα με ενδιέφερε όμως. Αν θα περνούσα αυτά που θέλω και αν θα ήταν στην κατεύθυνση ζωής που θέλω πλέον να έχω. Αν και ποτέ δεν λέω ποτέ, νομίζω θα με ενδιέφερε να παρουσιάζω μια εκπομπή γιατί νομίζω ότι χρειάζεται η τηλεόραση και πρόσωπα και εκπομπές με φρέσκο αέρα και άλλες ιδέες».


Έχασε την ζωή του ο οδηγός του φορτηγού που έπεσε σε κατάστημα στην Πειραιώς - Υπέστη έμφραγμα



Πέθανε ο οδηγός του φορτηγού που έπεσε το πρωί της Τρίτης πάνω σε βιτρίνα εταιρίας courier στην οδός Πειραιώς. O οδηγός υπέστη έμφραγμα την ώρα που οδηγούσε με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος. 

Το φορτηγό, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και και έπεσε πάνω στην βιτρίνα της εταιρίας στο κομμάτι της αποθήκης του καταστήματος, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. 

Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όμως δυστυχώς κατέληξε.


ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τέσσερις ναυτιλιακές για μεταφορά πετρελαίου της Βενεζουέλας



Κυρώσεις σε τέσσερις ναυτιλιακές εταιρείες, ανάμεσά τους και ελληνική, επέβαλλε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, διότι μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, κλιμακώνοντας τις ενέργειες της Ουάσινγκτον εναντίον του Νικολάς Μαδούρο με μπλόκο στις εξαγωγές αργού της χώρας.

Πρόκειται για τις εταιρείες Afranav Maritime Ltd με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ, Adamant Maritime Ltd και Sanibel Shiptrade Ltd, καθώς και την Seacomber Ltd με έδρα την Ελλάδα, δεξαμενόπλοια των οποίων μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου.

«Οι εν λόγω εταιρείες μεταφέρουν πετρέλαιο που ουσιαστικά έχει κλαπεί από τον λαό της Βενεζουέλας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας, Petroleos de Venezuela από τον περασμένο Ιανουάριο, κατηγορώντας τον Μαδούρο ότι εξασφάλισε την επανεκλογή του με δόλο.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο αποδίδει στις κυρώσεις τα δεινά της Βενεζουέλας, ενώ κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει την εκδίωξή του με στόχο να θέσει υπό τον έλεγχό της τα τεράστια αποθέματα αργού της χώρας.


Πηγή : protothema.gr


Οι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τις τουριστικές μισθώσεις


Τουλάχιστον 2.270 κατοικίες και διαμερίσματα έχουν αφαιρεθεί από τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων από τις αρχές του έτους μέχρι το τέλος Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την προσφορά ακινήτων προς ενοικίαση σε μόνιμους κατοίκους της πρωτεύουσας. Πρόκειται για την πρώτη βασική συνέπεια της πανδημίας στην αγορά κατοικίας, καθώς επιτάχυνε την έξοδο αρκετών ιδιοκτητών από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ιδίως όσους είχαν ήδη μια «χλιαρή» χρονιά το 2019 από πλευράς εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει σε καθημερινή βάση η εταιρεία ερευνών AirDNA, στις αρχές του 2020, ήταν ενεργές 11.338 αγγελίες ακινήτων. Στο τέλος Μαΐου, ο αριθμός αυτός είχε υποχωρήσει σε 9.068 κατοικίες.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνονται και από αντίστοιχη ανάλυση της πλατφόρμας ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, την οποία επικαλείται μελέτη της Ernst & Young για λογαριασμό του ΕΒΕΑ. Η μελέτη καταγράφει το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων και δημοσιεύθηκε χθες. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου 2020 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 7,1% στον αριθμό των αγγελιών μακροχρόνιας ενοικίασης ακινήτων στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων. Η αλλαγή της εικόνας είναι περισσότερο αισθητή σε συνοικίες με υψηλή συγκέντρωση ακινήτων, που μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμα μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ετσι, στα Πετράλωνα σημειώθηκε αύξηση των αγγελιών για μακροχρόνιες ενοικιάσεις της τάξεως του 44,4%, ενώ στον Νέο Κόσμο, η άνοδος άγγιξε το 43,6%, και συνολικά στο εμπορικό τρίγωνο (Πλάκα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη κτλ.) η αύξηση των ενοικιαστηρίων ανήλθε σε 30,8%. Επιπλέον, στις περιοχές Ιλίσια, Εξάρχεια-Νεάπολη, Πολύγωνο και Παγκράτι η αύξηση των αγγελιών κυμάνθηκε σε 11%-11,8%. Στο Μετς-Καλλιμάρμαρο η άνοδος άγγιξε περίπου το 9%, ενώ στο Κουκάκι-Μακρυγιάννη το 5%. Στις περιοχές Γκάζι - Μεταξουργείο - Βοτανικός, οι αγγελίες ενοικίασης διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 18%.

Η πανδημία έχει αναθεωρήσει τα δεδομένα στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς η μέση πληρότητα τον Μάρτιο υποχώρησε στο 41% από 82% τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ενώ και οι κρατήσεις υποχώρησαν κατά 70% τον ίδιο μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της AirDNA, το χρονικό διάστημα 18-24 Μαΐου οι νέες κρατήσεις που καταγράφηκαν μέσω των πλατφορμών Airbnb και HomeAway για διαμονή στην Ελλάδα ανήλθαν στις 20.037, ενώ τις περιόδους 4-10 Μαΐου και 11-17 Μαΐου οι νέες κρατήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 13.054 και 15.378 αντίστοιχα. Βέβαια, τον προηγούμενο Φεβρουάριο, τα σχετικά μεγέθη ξεπερνούσαν τις 25.000 κρατήσεις/εβδομάδα, δείγμα της πτώσης που έχει σημειωθεί.

Ηδη πάντως και πριν από τις συνέπειες της πανδημίας, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στο κέντρο της Αθήνας είχε αρχίσει να καταγράφει σημάδια κόπωσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον μέχρι πρότινος εκθετικό ρυθμό ανάπτυξης. Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΒΕΑ, από την πτωτική τάση δεν εξαιρέθηκαν το 2019 ούτε τα δημοφιλέστερα καταλύματα τύπου Airbnb, τα οποία βρίσκονται στο εμπορικό τρίγωνο. Σε αυτά, ενώ το μέσο ετήσιο εισόδημα κατά το διάστημα Οκτωβρίου 2018 - Σεπτεμβρίου 2019 κρίνεται ικανοποιητικό και διαμορφώνεται σε 11.300 ευρώ, η αγορά φαίνεται να βρέθηκε στο απόγειό της τον Ιούλιο του 2018, όταν το μέσο μηνιαίο εισόδημα για τις εν λόγω συνοικίες (Μοναστηράκι, Κουκάκι, Ακρόπολη κτλ.) άγγιξε τα 1.446 ευρώ. Ενα χρόνο μετά, και συγκεκριμένα τον περυσινό Ιούλιο, το αντίστοιχο ποσό ήταν μειωμένο κατά 9% σε 1.353 ευρώ. Σημειωτέον ότι τα μηνιαία έσοδα στις εν λόγω περιοχές διαμορφώνονται σε 941 ευρώ, ωστόσο σε λιγότερο τουριστικά σημεία του κέντρου της Αθήνας το αντίστοιχο ποσό δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν επηρεάζουν τα ξενοδοχεία

Βασικός λόγος για τη μείωση των αποδόσεων των μισθώσεων τύπου Airbnb είναι η αυξημένη προσφορά καταλυμάτων, τα οποία εκτινάχθηκαν από τις 5.127 τον Μάιο του 2017 σε 11.338 τον Σεπτέμβριο του 2019. Σχεδόν τα μισά, ή 5.532 καταλύματα, εντοπίζονται στην 1η δημοτική ενότητα Αθηναίων, δηλαδή σε περιοχές όπως Σύνταγμα, Ομόνοια, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Νεάπολη, Ιλίσια, Λυκαβηττός και Κουκάκι - Μακρυγιάννη.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΒΕΑ, παρότι τα καταλύματα τύπου Airbnb παρουσιάζουν παρόμοια συγκέντρωση με εκείνη των ξενοδοχείων, δηλαδή παρουσιάζεται υψηλότερη συγκέντρωσή τους στις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως συμβαίνει και με τα ξενοδοχεία, δεν στοιχειοθετείται το επιχείρημα ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν αφαιρέσει εισόδημα κι έχουν πλήξει την πληρότητα των ξενοδοχείων. Ειδικότερα, παρά την αύξηση των καταλυμάτων Airbnb σε αυτές τις περιοχές, δεν παρατηρείται κάποιος προφανής αντίκτυπος στις λειτουργικές επιδόσεις των ξενοδοχείων, προδιαγραφών τριών έως πέντε αστέρων, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητας στον Δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων απευθύνονται κατά βάση σε επισκέπτες χαμηλότερων εισοδημάτων από εκείνους που επιλέγουν ένα ξενοδοχείο. Ειδικότερα, η μέση τιμή ενός καταλύματος Airbnb κυμαίνεται μεταξύ 57 (Δεκέμβριος 2018) και 62 ευρώ (Σεπτέμβριος 2019), χωρίς δηλαδή να εμφανίζει ιδιαίτερη μεταβλητότητα. Στον αντίποδα, η μέση τιμή καταλύματος στον ξενοδοχειακό κλάδο κατά την υψηλή τουριστική περίοδο (Μάιος - Σεπτέμβριος 2019) κινείται μεταξύ 120-124 ευρώ, έναντι 80 ευρώ τον Ιανουάριο. Οι διαφορές στις τιμές δύνανται να ανέλθουν μέχρι και στο 100%, δείγμα του διαφορετικού κοινού που προσελκύει ένα ξενοδοχείο.

Παράλληλα, η πληρότητα των ξενοδοχείων άγγιξε ακόμα και το 95% τον Σεπτέμβριο του 2019, έναντι πληρότητας 64% των καταλυμάτων Airbnb τον ίδιο μήνα. Μάλιστα, στην εν λόγω κατηγορία φιλοξενίας, η πληρότητα πέρυσι ήταν αισθητά χαμηλότερη του 2018, καθώς διαμορφώθηκε σε 60% τον Ιούλιο (από 67% τον Ιούλιο του 2018), 56% τον Αύγουστο (από 62%) και 64% τον Σεπτέμβριο (από 69%). 


ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Βρεθήκαμε στο Drive In στην Γλυφάδα και ακούσαμε την Νατάσα Θεοδωρίδου



Καταπληκτική ατμόσφαιρα σε ένα χώρο Μένουμε Ασφαλείς.

Με σεβασμό στους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας, το πρώτο Drive in Φεστιβάλ της Γλυφάδας είναι γεγονός και ξεκίνησε με τη συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου, η οποία εμφανίστηκε αφιλοκερδώς μαζί με τον Παντελή Καναράκη. 




Η είσοδος ήταν ελεύθερη και αντί εισιτηρίου συγκεντρώθηκαν, τρόφιμα και φάρμακα για τις κοινωνικές δομές του Δήμου Γλυφάδας. 







Νέα συμπλοκή στην Κρήτη: Δύο τραυματίες, ένας από σφαίρα και ένας από ξυλοδαρμό



Σε συναγερμό έχει τεθεί η αστυνομία στο Ηράκλειο, μετά το νέο αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου με θύμα έναν 55χρονο άνδρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, αποτελούμενες από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, την Ομάδα Δίας και την Άμεση Δράση βρίσκονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο για την ...φύλαξη του ενός τραυματία από σφαίρα και αποτροπή τυχόν επεισοδίων.

Παράλληλα, οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πυροβολήθηκε ο άνδρας, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, στην ευρύτερη περιοχή των Ζωνιανών. Υπάρχει και δεύτερος άνδρας τραυματισμένος στο κεφάλι, απο ξυλοδαρμό που συμμετείχε στην συμπλοκή. 


ΗΠΑ: Αφροαμερικανός ιδιοκτήτης εστιατορίου νεκρός στο Κεντάκι - Αποπέμφθηκε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας



Ένας δημοφιλής Αφροαμερικανός ιδιοκτήτης εστιατορίου έχασε τη ζωή του στην πόλη Λούιβιλ της πολιτείας Κεντάκι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, όταν στελέχη της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ για να απωθήσουν πλήθος που διαδήλωνε, όπως γνωστοποίησαν οι αρχές.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Λούιβιλ αποπέμφθηκε και δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε αργία όταν οι αρχές ενημερώθηκαν πως στελέχη της αστυνομίας έκαναν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων χωρίς να έχουν ενεργοποιήσει τις κάμερες που φορούν για να υπάρχει καταγραφή των γεγονότων, διευκρίνισε ο δήμαρχος Γκρεγκ Φίσερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Είχαμε μια φρικτή τραγωδία χθες βράδυ στη συμβολή της 26ης [οδού] και της Μπρόντγουεϊ», είπε ο Φίσερ. «Χάσαμε έναν υπέροχο πολίτη, που ονομαζόταν Ντέιβιντ Μάκατι», πρόσθεσε.

Ο θάνατος του Μάκατι, ιδιοκτήτη του εστιατορίου YaYa's BBQ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου πυροβόλησαν οι αστυνομικοί, είναι η δεύτερη πρόσφατη περίπτωση στην οποία τα στελέχη της αστυνομίας δεν ενεργοποίησαν τις κάμερες που φορούν σε συμβάν με χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων με συνέπεια θάνατο μέλους φυλετικής μειονότητας στη Λούιβιλ.

Όπως σε δεκάδες άλλες αμερικανικές πόλεις, οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση στη Λούιβιλ εξοργίστηκαν από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφροαμερικανού ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς, υπέστη ασφυξία καθώς το γόνατο αστυνομικού πίεζε τον λαιμό του επί σχεδόν εννιά λεπτά.

Διαμαρτύρονταν επίσης εναντίον της αστυνομίας στη Λούιβιλ, στελέχη της οποίας πυροβόλησαν και σκότωσαν πρόσφατα την 26χρονη Μπριόνα Τέιλορ στην είσοδο του σπιτιού της, όπου είχαν ένταλμα να κάνουν έρευνα απροειδοποίητα.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού και οι ταραχές συγκλονίζουν τις ΗΠΑ απ’ άκρου σ’ άκρο, με τις αρχές σε διάφορα αστικά κέντρα να παρατείνουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επέβαλαν, με την ελπίδα να αποτρέψουν την έβδομη συνεχόμενη νύχτα λεηλασιών και βανδαλισμών στο περιθώριο των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Φλόιντ.

Δεν είναι σαφείς οι συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο Μάκατι, είπε ο Φίσερ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι αρχές γνωρίζουν πως δύο αστυνομικοί της Λούιβιλ και δύο άνδρες της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ. Οι αστυνομικοί κατέθεσαν πως ανταπέδωσαν πυρά που δέχθηκαν, συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κεντάκι, ο Άντι Μπεσίαρ, υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί διεξοδική έρευνα. «Η δέσμευσή μου είναι ότι θα σας πούμε την αλήθεια, όποια κι αν είναι», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, negtemporiki.gr


ΗΠΑ σε Ερντογάν: «Σταματήστε τις προκλήσεις -Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»




«Να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή» ζήτησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Φράνσις Φάνον προειδοποιώντας τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της Ουάσινγκτον μίλησε σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «O East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, ο κ. Φάνον τόνισε ακόμη: «Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία, κατέληξε, είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, ο κ. Φάνον τόνισε ακόμη: «Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία, κατέληξε, είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί αποφασιστική στάση και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ένα νέο πνεύμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Ο κ. Ερντογάν πριν λίγους μήνες έκανε μια προκλητική δήλωση, ότι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό East Med. Εμείς υπογράψαμε τη συμφωνία επειδή πιστεύουμε ότι αυτός ο αγωγός δεν στρέφεται ενάντια σε καμία χώρα αλλά υπηρετεί το συμφέρον και των τριών χωρών. Είναι έργο συνεργασίας και ειρήνης», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Αναφέρθηκε ακόμη στα γεγονότα του Έβρου και στην απόπειρα να εισέλθουν στη χώρα χιλιάδες μετανάστες με την ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης. «Υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας», σημείωσε ο υπουργός. «Εργαζόμαστε για την αναβάθμιση των σχέσεων με τους γείτονες μας. Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την εθνική ακεραιότητα και υπερηφάνεια καθώς και τα συμφέροντα της χώρας μας», κατέληξε ο υπουργός.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αποτελεί κάτι νέο καθώς όπως υπενθύμισε η Τουρκία επιχειρεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz χαρακτήρισε τον αγωγό East Med βιώσιμο και πολλά υποσχόμενο έργο που θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης αλλά και στις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας αναφέρθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. «Βλέπουμε την Ελλάδα να αναδύεται ως μια σημαντική πηγή ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη με έργα όπως ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας, ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός και η πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο κ. Πάιατ. «Η συνεργασία μας με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, πρόσθεσε, συγκεντρώνει τρεις δημοκρατίες, τρεις χώρες που απολαμβάνουν μια ισχυρή, δυναμική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ