Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Επίδομα 400 ευρώ για δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους

 



Η ρύθμιση για το έκτακτο επίδομα, που θα δοθεί εντός του Δεκεμβρίου, εντοπίζεται στο άρθρο 66 του νομοσχεδίου με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των νέων το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και,  θα αφορά περίπου 90.000 δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους. 

Τι αναφέρει η διάταξη για το έκτακτο επίδομα :

Με το προτεινόμενο άρθρο επιδιώκεται η αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους με τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.

Ειδικότερα, επιχειρείται η στήριξη των δικηγόρων, μηχανικών και οικονομολόγων, ασφαλισμένων που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ οι οποίοι έχουν υποχρέωση καταβολής εισφοράς υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας- Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της παρ.2α του άρθρου 44 του ν.3986/2011 και οι οποίοι λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19 είχαν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών.

Με την παρ. 2 προβλέπεται ότι οι δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρμογή του παρόντος για τους δικηγόρους και για τους μηχανικούς καταβάλλονται από τον δεύτερο κλάδο ενώ για τους οικονομολόγους από τον πρώτο κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων .

Με την παρ. 3 παρέχεται εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να καθορίσουν το ύψος, τους δικαιούχους, τα εισοδηματικά κριτήρια, τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία, το χρόνο και τον τρόπο χορήγησης της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδειξη των προϋποθέσεων χορήγησης, καθώς και να εξειδικεύσουν τυχόν ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή του παρόντος.

Το έκτακτο επίδομα θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επιπλέον το επίδομα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους ΟΤΑ.





Ελβετία: Εκτός ΜΕΘ θα μένουν οι αρνητές της πανδημίας

 



Αμφιλεγόμενη πρόταση του Ελβετού «Τσιόδρα» να αρνούνται κρεβάτι εντατικής σε όσους δεν πιστεύουν στον ιό ή δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, λόγω της ασφυκτικής πίεσης στο σύστημα Υγείας

Τί και αν η Ελβετία έχει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο; Τί και αν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης θεωρείται από τα καλύτερα στην παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών προς όλους, ως δημόσιο νοσοκομείο;

Η έξαρση της πανδημίας διαμορφώνει μία ολοένα και πιο ασφυκτική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η πληρότητα των οποίων έχει αγγίξει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει το 100% από τις 13 Νοεμβρίου.

Η κατάσταση είναι τόσο τραγική που ο Γουίλι Όγκιερ, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους για θέματα δημόσιας υγείας στην Ελβετία, πρότεινε κάτι τουλάχιστον αμφιλεγόμενο για να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός. Αν κάποιος ανήκει στους σκεπτικιστές ή ακόμα χειρότερα στους αρνητές του ιού να χάνει το δικαίωμα σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, τη στιγμή που υπάρχει τέτοια συμφόρηση.

«Όποιος παραβλέπει εσκεμμένα τους κανόνες απόστασης και υγιεινής θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις ενέργειές του. Προτείνω αυτά τα άτομα να καταγράφονται, τα νοσοκομεία να γνωρίζουν τα στοιχεία τους και να μην τους παρέχεται κρεβάτι εντατικής θεραπείας».

Ακόμα πιο σοκαριστική, όμως είναι η ανακοίνωση της Ελβετικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (SGI). Αφού ενημέρωσε τουα πολίτες ότι οι 876 ΜΕΘ που υπάρχουν στη χώρα έχουν πλέον γεμίσει, και καθώς δεν αναμένεται να αδειάσουν σύντομα, ζητά από αυτους να δηλώσουν αν επιθυμούν να νοσηλευθούν σε περίπτωση βαριάς νόσησης.

«Όλα τα άτομα – ειδικά εκείνα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από το νέο κορωνοϊό - καλούνται να δηλώσουν εκ των προτέρων την επιθυμία τους, γραπτά ή τηλεφωνικά, για το αν θα ήθελαν ή όχι να ληφθούν μέτρα που παρατείνουν τη ζωή σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας. Η δήλωση υποστηρίζει τους συγγενείς σας καθώς και τις ομάδες των μονάδων εντατικής θεραπείας στη λήψη αποφάσεών τους, και συνεπώς στην παροχή κατάλληλης θεραπείας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Παρ’ ότι οι αρχές της χώρας έχουν λάβει δραστικά μέτρα, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν προστεθεί πρόχειρα επιπλέον κρεβάτια στους θαλάμους των νοσοκομείων, ενώ ασθενείς με άλλα νοσήματα διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν και από κορονοϊό εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί.

H ελβετική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει τον στρατό στη διάθεση των νοσοκομείων.

Το υγειονομικό προσωπικό είναι ήδη εξαντλημένο. Χθες Τρίτη, στην Ελβετία καταμετρήθηκαν 4.560 νέα κρούσματα. Στη δίνη της πανδημίας βρίσκεται ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχει τα γραφεία του στην χώρα των Άλπεων. Δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη νοσηλευθεί.

Η Γαλλία έχει προσφερθεί να δεχτεί στα δικά της νοσοκομεία ασθενείς από την Ελβετία. Κάποιοι άλλοι βγαίνουν από την μονάδα εντατικής θεραπείας νωρίτερα, σε μία προσπάθεια να απελευθερωθούν κρεβάτια. Ασθενείς ενθαρρύνονται να παραμείνουν στην οικεία τους ακόμα και αν η κατάσταση τους εμφανίζει ανησυχητική επιδείνωση.

Το αδιέξοδο φάνηκε και λίγες ημέρες νωρίτερα. Τότε που η ελβετική κυβέρνηση έθεσε τον στρατό στη διάθεση των νοσοκομείων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου η κυβέρνηση «αποφάσισε να στηρίξει τον τομέα της δημόσιας υγείας, επιστρατεύοντας έως 2.500 στρατιώτες ως υπηρεσία υποστήριξης». Οι δε αιτήσεις από τα καντόνια θα εξεταστούν από την κεντρική κυβέρνηση.

Τρεις ημέρες νωρίτερα ένας εντατικολόγος προειδοποίησε με ιδιαίτερα τραγικούς τόνους τους πολίτες. Έκανε λόγο για υγειονομική καταστροφή. Περιέγραψε πως ανά 15 λεπτά τα φορεία φέρνουν ασθενή με κορονοϊό, ενώ σε περιοχές τα μισά από τα τεστ -και είναι πολλά τα τεστ που διενεργούνται- βγαίνουν θετικά!

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα που αποτυπώνει την φρίκη της κατάστασης είναι ότι γιατροί και νοσοκόμοι, προσβεβλημένοι από κορωνοϊό, αλλά που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να εργάζονται στα νοσοκομεία, τηρώντας βέβαια όλες τις προφυλάξεις.


Πηγή : protothema.gr



18,7 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

 



Μεγάλο προβάδισμα της τάξης του 18,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η ΝΔ, την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 50,4% των προτιμήσεων στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, έναντι μόλις  18,2% του Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται στην τρίτη θέση, με τον κανένα να τον περνάει και σε αυτή την δημοσκόπηση με ποσοστό 26,1%.



Το 52% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει λίγο ή καθόλου αισιόδοξο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, με το 45% να δηλώνει πολύ και αρκετά. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων θεωρεί ότι για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ευθύνεται κυρίως η μη τήρηση των μέτρων από μερίδες πολιτών.

Επίσης καταγράφεται πολύ μεγάλη συμφωνία υπέρ της απόφασης επιβολής lockdown. To 68% με την επιβολή lockdown, έναντι μόλις ενός 31% που δηλώνει ανεύθυνο και δεν συμφωνεί. 

Κριτική στην κυβέρνηση ασκείται όσον αφορά τον χρόνο λήψης αυτής της απόφασης. Το 53% θεωρεί ότι έπρεπε να ληφθεί η απόφαση πιο νωρίς έναντι ενός 42%.

Ο βαθμός ικανοποίησης για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας συνολικά από την κυβέρνηση είναι της τάξης του 58% έναντι 40%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ικανοποίησης σημειώνονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ με 83,8% και του ΚΙΝΑΛ με 63,5%. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι σημαντικό ποσοστό όλων των κομμάτων δηλώνει ικανοποίηση από την συνολική διαχείριση της κυβέρνησης. Είναι 36,8% στον ΣΥΡΙΖΑ, 38,8% στο ΚΚΕ, 38,2% στην Ελληνική Λύση, με το μικρότερο ποσοστό της τάξης του 22,6% να σημειώνεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΜέΡΑ 25 που για να έχουν βάλει στην βουλή τον Βαρουφάκη δεν έχουν σωστή κρίση.





Φωτογραφία-σοκ: Ο δολοφόνος του Σολωμού ποζάρει μαζί με Ερντογάν και Τατάρ στα Κατεχόμενα

 


Η προκλητική επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο είχε μια άλλη σοκαριστική διάσταση. Ο Τούρκος Πρόεδρος φωτογραφήθηκε με τον Κενάν Ακίν, τον δολοφόνο του Σολωμού Σολωμού στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Στη σοκαριστική φωτογραφία, που έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα tourkikanea.gr, ο δολοφόνος φωτογραφίζεται μαζί με τον Ερντογάν και τον κατοχικό ηγέτη Τατάρ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αμμόχωστο.

Ως «δεύτερη εισβολή του Αττίλα» έχει μείνει στην ιστορία η 14ή Αυγούστου, ημέρα που δολοφονήθηκε ο Σολωμός Σολωμού, από τις κατοχικές δυνάμεις της Κύπρου.

Ήταν η κηδεία του ξαδέλφου του, Τάσου Ισαάκ, όταν ομάδα Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, για να εναποθέσει λουλούδια και στεφάνια στον τόπο του εγκλήματος. Η συναισθηματική φόρτιση που υπήρχε και η επανεμφάνιση των Γκρίζων Λύκων ήταν αρκετές για να μετατρέψουν το σημείο σε νέο πεδίο μάχης.

Επεισόδια και πετροβολισμοί προκλήθηκαν στο σημείο, ενώ ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού κατάφερε να ξεφύγει από τους Κυανόκρανους του ΟΗΕ και μπήκε στην Νεκρή Ζώνη. Οι διαδηλωτές πίσω του του φώναζαν όμως εκείνος κινήθηκε προς τον ιστό της τουρκικής σημαίας, αποφασισμένος να την κατεβάσει.



Ήταν σκαρφαλωμένος πάνω στο κοντάρι όταν οι Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ από το απέναντι φυλάκιο. Η εικόνα του, με το τσιγάρο στο στόμα, να πέφτει στο έδαφος χαράκτηκε στις μνήμες όλων. Η σφαίρα τον είχε πετύχει στο λαιμό και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.



Οι Τούρκοι συνέχισαν να πυροβολούν προς το μέρος των διαδηλωτών, προκαλώντας τραυματισμούς στους ίδιους και σε κυανόκρανους.

Η κηδεία έγινε παρουσία πλήθους κόσμου, στις 16 Αυγούστου του 1996, στο Παραλίμνι, ενώ μνημόσυνα στη μνήμη του ίδιου και του Τάσου Ισαάκ, γίνονται κάθε χρόνο, με το ίδιο πλήθος να ακολουθεί και να αυξάνεται.

Οι δράστες της δολοφονίες εντοπίστηκαν και εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Επρόκειτο για πέντε δράστες, τον λεγόμενο «Υπουργός Γεωργίας» του ψευδοκράτους Κενάν Ακίν, τον Αττίλα Σαβ «Αρχηγό Αστυνομία», τον Αντιστράτηγο Χασάν Κουντακσί, τον Διοικητής των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων/Διοικητή της 28ης Μεραρχίας, Υποστράτηγο Μεχμέτ Καρλί και τον Ανώτερο Υπαστυνόμο των Ειδικών Δυνάμεων Ερτάλ Εμανέτ. Και για τους πέντε εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης και «καταζητούνται» από την Interpol.

Το τηλεοπτικό υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Η σημαία του Πολυτεχνείου ως ιστορικό κειμήλιο πρέπει να φύγει από τα χέρια φοιτητών

 


Τι δουλειά έχει η σημαία του Πολυτεχνείου στο μνημείο του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα;;;;

Διαβάζουμε ότι τσακώνονται φοιτητικές παρατάξεις για την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου και αναρωτιόμαστε μέχρι πότε; Για ποιο λόγο αυτό το ιστορικό κειμήλιο δεν φεύγει από τα ακατάλληλα χέρια τον φοιτητών που έχουν την σημαία ως λάφυρο;

Το protothema.gr αναφέρει σε άρθρο του ότι η ιστορική σημαία, εχθές που ήταν η επέτειος του Πολυτεχνείου πήγε βόλτα στο μνημείο του Παύλου Φύσσα;; 

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ της Ελένης Γκρήγκοβιτς :

Αντιδράσεις από φοιτητές για την κίνηση της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ να πάει με τη σημαία στο μνημείο του Παύλου Φύσσα - Λειτουργούν σαν να είναι η ιστορική σημαία δικό τους «λάφυρο», καταγγέλλουν

Η 47η επέτειος του Πολυτεχνείου, ήταν αναμφίβολα διαφορετική. Η σκιά της πανδημίας, δεν επέτρεψε να εορταστεί όπως άλλες, παλαιότερες χρονιές. Ως ένα είδος παράδοσης όμως, δεν έλειψαν ούτε και φέτος οι εντάσεις. Για άλλη μια φορά οι φοιτητικές παρατάξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο με αιτία την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, που πολλοί θέλησαν να οικειοποιηθούν.

Το πώς έχει βρεθεί σε χέρια φοιτητών η ιστορική σημαία έχει πολλούς μύθους και ιστορίες. Μετά τα τέλη της δεκαετίας του '80 όταν ακόμη λειτουργούσε η Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος, βρέθηκε στα χέρια της ΠΑΣΠ, της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Και έπειτα έως και σήμερα βρίσκεται στα χέρια των Πασπιτών, με αρκετό μυστήριο να καλύπτει το πού αποθηκεύεται.

Η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΠ, ήταν πάντοτε επικεφαλής της πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία, ενώ όταν τελείωνε η πορεία βρισκόταν και πάλι σε «πράσινα» χέρια, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας ώστε να προστατευθεί από τα επεισόδια που λάμβαναν χώρα. Εθιμοτυπικά, μέχρι το 2008 όλες οι σχολές που δραστηριοποιείται η παράταξη κάθε έτος αναλάμβαναν την ευθύνη του ιστορικού κειμηλίου. Τα τελευταία χρόνια όμως, βρίσκεται στην κατοχή των εκπροσώπων της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ.

Φέτος, λόγω συνθηκών, δεν έγινε η καθιερωμένη πορεία. Τα μέλη της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, όμως, επέλεξαν να αφιερώσουν την φετινή χρονιά στον Παύλο Φύσσα. Μετέβησαν στο Κερατσίνι, στο μνημείο του αδικοχαμένου Φύσσα όπου εκεί ήταν η μητέρα του, Μάγδα. 



Σημαία Πολυτεχνείου στο Μνημείο του Παύλου Φύσσα

Ωστόσο, παρασκηνιακά αποτέλεσε ένα σημείο τριβής και ηλεκτρισμού στη νεολαία. Η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, με ορισμένα στελέχη της να διαμηνύουν ότι παραμένει μια ανεξάρτητη φοιτητική παράταξη, ενώ άλλα να προσπαθούν να αποκτήσουν επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά, μετά τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης, αιφνιδιαστικά τα στελέχη της ΑΣΟΕΕ ενημέρωσαν τα υπόλοιπα στελέχη άλλων σχολών για την πρόθεση τους. Οι αντιδράσεις από τις άλλες σχολές ήταν αρκετές. Όχι για την πράξη, καθώς αναγνωρίζουν τον συμβολικό χαρακτήρα, αλλά για τον τρόπο που αποφασίστηκε.

Μιλώντας στο protothema.gr, μέλη της ΠΑΣΠ, εξηγούν ότι οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με το ότι στελέχη της ΑΣΟΕΕ λειτουργούν σαν να είναι η ιστορική σημαία δικό τους «λάφυρο». Μάλιστα, εντός της ημέρας αναμένεται να εκδώσουν οι υπόλοιπες σχολές ανακοίνωση βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η ΠΑΣΠ, τα τελευταία χρόνια έχει ένα σοβαρό πρόβλημα, δεν έχει εκλέξει θεσμικό όργανο. Παρότι, όπως λένε, έγιναν αρκετές προσπάθειες να οδηγηθούν σε συνέδριο βρίσκονταν εμπόδια. Είναι χαρακτηριστικό όπως λένε, ότι η θέση του γραμματέα δεν έχει αλλάξει για περισσότερο από μια δεκαετία.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι από άλλες σχολές χθες βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΠΑΣΠ στο Πολυτεχνείο όπου κατέθεσαν στεφάνι και συγκεκριμένα, από το πανεπιστήμιο του Πειραιά, ΠΑΔΑ, Οικονομικής Σχολής και από το ΕΜΠ.



Χριστούγεννα με ανοικτό λιανεμπόριο - εστίαση αλλά με κλειστά μπαρ και κέντρα διασκέδασης

 


Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τις αρχές Δεκεμβρίου ανέπτυξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.

Όπως ανέφερε, ο στόχος είναι σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το λιανεμπόριο, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση και στη συνέχεια καφετέριες κι εστιατόρια. 

«Τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν, καθώς και το λιανεμπόριο που δεν έχει δείξει να σχετίζεται πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση, ενώ η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι προς το τέλος. Αν αυτό είναι σταδιακό και πόσο θα μεσολαβεί από τη μια φάση στην άλλη, θα το δούμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά. 

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «τα εστιατόρια και τα καφέ είναι στον σχεδιασμό μας να ανοίξουν τα Χριστούγεννα με κανόνες και ωράριο. Όπου υπάρχουν όρθιοι και συγχρωτισμός, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, είναι δύσκολο να ανοίξουν». 




Ο Τραμπ καρατόμησε τον διευθυντή κυβερνοασφάλειας γιατί έκρινε ότι οι εκλογές έγιναν με ασφάλεια

 


Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε χθες Τρίτη πως καθαιρεί τον διευθυντή της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών (CISA), τον Κρις Κρεμπς, τον οποίο κατηγόρησε πως προσυπέγραψε «εξαιρετικά ανακριβή» τοποθέτηση για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ αναφερόταν στην ανακοίνωση πολιτειακών και ομοσπονδιακών εκλογικών φορέων, συμπεριλαμβανομένης της CISA, ότι οι εκλογές που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ στις αρχές του μήνα ήταν «οι πιο ασφαλείς στην ιστορία» της χώρας, αντικρούοντας τις διαμαρτυρίες της εκστρατείας του περί «τεράστιας» νοθείας σε βάρος του.

«Η πρόσφατη δήλωση του Κρις Κρεμπς για την ασφάλεια των εκλογών του 2020 ήταν πολύ ανακριβής, διότι υπήρξαν τεράστιες παρατυπίες και νοθεία», ανέφερε ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου που επιμένει να μην θέλει να φύγει, σε μια πρώτη ανάρτησή του στο Twitter.

«Κατά συνέπεια, ο Κρις Κρεμπς παύεται από το αξίωμα του διευθυντή της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών, με άμεση ισχύ», συμπλήρωσε στη δεύτερη αφού δεν παίζει τα παιχνίδια του Τράμπ.



Σύλληψη πέντε ατόμων στα Σεπόλια για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών

 



Εχθές το μεσημέρι, στο σταθμό μετρό Σεπολίων, ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε αστυνομικούς της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» πετώντας εναντίον τους πέτρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Τα άτομα διέφυγαν από το σημείο και ένα από αυτά συνελήφθη σε κοντινή απόσταση, εξωτερικά πολυκατοικίας. Πρόκειται για 24χρονο ημεδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής δικογραφία, για σωματικές βλάβες, απείθεια, αντίσταση, διατάραξη οικιακής ειρήνης, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και των διατάξεων περί κορωνοϊού.

Μετά τη σύλληψη του 24χρονου, ομάδα 40 περίπου ατόμων, μεταξύ των οποίων και οικεία του πρόσωπα, μετέβησαν έξω από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, όπου προπηλάκισαν, εξύβρισαν και επιχείρησαν να τραυματίσουν με χρήση σωματικής βίας και πετώντας μεταλλικά αντικείμενα τους παρευρισκόμενους αστυνομικούς.

Συνελήφθησαν 4 άτομα, μεταξύ των οποίων και 2 οικεία πρόσωπα του 24χρονου συλληφθέντα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, εξύβριση, διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ένας από τους συλληφθέντες, με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος, καθώς νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, με παθολογικά αίτια.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο στην αρμόδια Εισαγγελία.



Η νέα Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (Ο.Δ.Ο.Σ.)

 



Μια νέα Ομάδα αστυνομικών ενεργοποιήθηκε σήμερα, παρέχοντας τις υπηρεσίες της στον τομέα της διαχείρισης και οριοθέτησης δημόσιων συναθροίσεων.

Η «Ο.Δ.Ο.Σ.» σήμερα αποτελείται από (46) αστυνομικούς, (28) γυναίκες και (18) άνδρες, οι οποίοι έχουν λάβει ειδικευμένη εκπαίδευση για να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο στα νέα τους καθήκοντα.




Φέρουν διακριτή στολή με λογότυπο – θυρεό της ομάδας, χωρίς οπλισμό και είναι εξοπλισμένοι με φορητούς ασυρμάτους, φακό, σφυρίχτρα και kit πρώτων βοηθειών.

Αναλαμβάνουν τη διαχείριση και οριοθέτηση συναθροίσεων χαμηλής και μεσαίας επικινδυνότητας, και αξιοποιούν τεχνικές επικοινωνίας και διαμεσολάβησης με τους υπευθύνους της συνάθροισης, ώστε να αποφεύγονται πιθανές κλιμακώσεις και εντάσεις.



Ένα μπράβο στην κοινωνία που κατάλαβε γιατί μπήκαν τα περιοριστικά μέτρα στο Πολυτεχνείο

 


Από την χθεσινή ημέρα εάν εξαιρέσεις την εγκληματική ανευθυνότητα του ΚΚΕ, και του ΜεΡΑ25 που προκάλεσαν τους πολίτες με την στάση τους,ειδικά το ΚΚΕ που προκάλεσε και επεισόδια, αυτοί που ξεχώρισαν ήταν οι πολίτες και η  υπευθυνότητα που έδειξαν.

Εξαιρώντας την αυθόρμητη κίνηση μίας και μόνης πολίτη, που πήγε να καταθέσει ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο γνωρίζοντας τα περιοριστικά μέτρα και παρόλα αυτά τα αγνόησε βεβαιώνοντας η ΕΛ.ΑΣ. πρόστιμο σε βάρος της, οι πολίτες έδειξαν ότι κατάλαβαν απόλυτα την σοβαρότητα της κατάστασης.

O ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡα25 είχαν την ευκαιρία να δείξουν ότι πρώτο καθήκον τους έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας, αντίθετα έδειξαν πόσο ανεύθυνα είναι.

Για μικροκομματικούς λόγους, αποφάσισαν πώς πρέπει να κάνουν μέτωπο εναντίον της Κυβέρνησης, εξοργίζοντας τους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη και τους καταδίκασαν δείχνοντας τους ποια είναι η υπεύθυνη στάση σοβαρών ανθρώπων.

Τελικά οι πολίτες θα κρίνουν τα ανεύθυνα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα τα κρίνουν σκληρά.




Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 



Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπου Ντάμπι βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει σήμερα συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης που εντάσσεται στην ενεργητική διπλωματία για την ενίσχυση των περιφερειακών συνεργασιών της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και στοχεύει στην εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, η οποία αναμένεται να επισφραγιστεί με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

O πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Κέντρου Hedaya, dr. Ali Rashid Al Nuaimi, διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, ενώ θα επισκεφθεί το Sheikh Zayed Grand Mosque Center.



Σταθμό στην πορεία οικονομικής συνεργασίας έχει αποτελέσει και το Forum Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ακολούθησε την πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, φέρνοντας στην Αθήνα τον υπουργό Επικρατείας και πολυμελή αντιπροσωπεία από τα ΗΑΕ, τα μέλη της οποίας είχαν συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εκτεινόταν από την οικονομία και τις επενδύσεις, ως την άμυνα, την ενέργεια και το περιβάλλον.



Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος.





Χρυσοχοΐδης : Θα διερευνηθεί η πορεία του ΚΚΕ

 



Εξήγηση γιατί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επέτρεψε τις πολιτικές εκδηλώσεις των κομμάτων το πρωί, έδωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ανέφερε ότι θα διερευνηθούν οι ευθύνες για την πορεία του ΚΚΕ στην Πανεπιστημίου, καθώς υπάρχουν παραβάσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιτραπούν εκδηλώσεις και πορείες στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. 

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι σήμερα δεν απαγορεύτηκαν οι πολιτικές εκδηλώσεις, αλλά οι πορείες και οι συναθροίσεις. Όπως εξήγησε τόσο στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με 50 άτομα όσο και στην εκδήλωση του ΚΚΕ με 200 τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Δεν ήταν ημέρα για πρόστιμα σήμερα, ήταν ημέρα συνεννόησης και δημοκρατίας. Ήταν μια πολιτική εκδήλωση, και η απόφαση πάρθηκε στα όρια της ανοχής στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της κατανόησης διευκρίνισε ο Μιχάλης Χρυσοΐδης. «Ανέλαβα την ευθύνη, διοργανώθηκαν οι εκδηλώσεις με τα μετρά προστασίας και μετά έφυγαν. Δεν υπήρχε λόγος για πρόστιμο». 

Στη δημοκρατία, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, οφείλουμε συνεννόηση και τα κόμματα έπρεπε να εκδηλώσουν τη θέση τους γύρω από ένα μεγάλο θέμα. «Είναι πολίτικα κόμματα με πολιτικές εκδηλώσεις οφείλαμε να το ανεχτούμε σήμερα που είναι μια ξεχωριστή ημέρα».

«Αποφασίσαμε σήμερα να μη σταματήσουμε τη ζωή στην πόλη, η πόλη πρέπει να λειτούργει σα να είναι καθημερινή ημέρα, και θα το συνεχίσουμε αυτό για να τελειώνει η υπόθεση με διαδηλώσεις που καταλύουν την κοινωνική ζωή» δεσμεύθηκε. 

Όλα θα ερευνηθούν, όχι μονομέρεια κατά της ΕΛΑΣ. Σε όλους τους προσαχθέντες ή συλληφθέντες θα επιβληθούν COVID πρόστιμα

Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «μη φανταστείτε ότι οι 1.500 (του ΚΚΕ) ήρθαν όλοι μαζί. Νιώθω μεγάλη απογοήτευση γιατί τιμώ το ΚΚΕ από μικρό παιδί. Την ώρα που έχουμε ΜΕΘ 95% καλυμμένες, μια πολιτική παράταξη για τους λόγους που αυτή γνωρίζει, πραγματοποίησε συγκέντρωση στο κέντρο με 1.500 άτομα... Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Δέκα φορές ο αξιωματικός που διαμεσολαβούσε ζητούσε από την ηγεσία να αποχωρήσουν, αλλά αυτό δε θα συνέβαινε ποτέ. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την κυβέρνηση και την ΕΛΑΣ από τη διάλυση. Φανταστείτε 1500 άτομα να περπατάνε εν μέσω πανδημίας μέσα στην πόλη». 

Όσον αφορά τις καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα διερευνηθούν. «Όλα θα ερευνηθούν, όχι μονομέρεια κατά της ΕΛΑΣ. Σε όλους τους προσαχθέντες ή συλληφθέντες θα επιβληθούν COVID πρόστιμα, πέρα από την ποινική μεταχείριση όσων τυχόν πάνε στον εισαγγελέα». Για τη συγκέντρωση (του ΚΚΕ), ξεκαθάρισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα διερευνηθούν όλες οι αίτιες, γιατί εδώ υπάρχουν παραβάσεις που αφορούν την προστασία της δημοσιάς υγείας. 

«Τι θέλαμε να πετύχουμε σήμερα: Ειρηνική ημέρα, το πετύχαμε. 2ον δημοκρατική ημέρα, τα κόμματα και οι φορείς να εκδηλώσουν το σεβασμό τους για τα θύματα, το πετύχαμε. 3ον να μην καταστραφεί η πόλη από διάφορους μπαχαλάκηδες που το κάνουν κάθε φόρα, τα πετύχαμε αυτά.

«Και για τον Αλέξανδρο Γρηγοροπουλο είναι προφανές ότι δεν μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις όπως πέρυσι, να κάνουμε λίγο υπομονή και θα γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα, και την 25η Μαρτίου και το Πάσχα, όταν τελειώσει η πανδημία θα γιορτάσουμε όπως συνηθίζουμε τόσα χρόνια» διαβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.  


Πηγή: skai.gr





Αισχρό fake news από το ΠΑΜΕ ακολουθεί την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ

 


Με μια αισχρή φωτογραφία που δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα στην Ελλάδα, το ΠΑΜΕ προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας στους πολίτες, δείχνοντας έτσι ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο fake news της Νέας Δημοκρατίας, η φωτογραφία αυτή δεν είναι από τα επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης στα Προπύλαια ανάμεσα σε μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και αστυνομικούς, όπως ανέφερε και το fake news μήνυμα στο twitter του ΠΑΜΕ. Η φωτογραφία είναι μεν πραγματική αλλά έχει τραβηχτεί τον Μάιο του 2019 στο Βέλγιο.

Μόλις τους ξεμπρόστιασαν και τους κατάλαβαν κατέβασαν την φωτογραφία από τον λογαριασμό τους.



«Fake «αποδείξεις» δήθεν αστυνομικής βίας» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης από το παρατηρητήριο Fake News της Νέας Δημοκρατίας.

«Διάφοροι λογαριασμοί στα social media μεταξύ των οποίων και του ΠΑΜΕ, σήκωσαν ψευδή ανάρτηση με fake φωτογραφία στην προσπάθειά τους να χτίσουν το αφήγημα περί δήθεν «οργίου αστυνομικής βίας» σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, παρουσίασαν φωτογραφία τραβηγμένη τον Μάιο του 2019 στο Βέλγιο κατά την περίοδο της εξέγερσης των «κίτρινων γιλέκων», ως σημερινή από την Αθήνα. Η φωτογραφία δείχνει αστυνομικό να πατάει στο κεφάλι διαδηλωτή. Επισυνάπτεται η ψευδής ανάρτηση του ΠΑΜΕ με την fake φωτογραφία.

Στην πραγματικότητα η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας» αλλά εφαρμόζοντας τους νόμους που ισχύουν για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης συγκεντρώσεων με κλιμάκωση και τελευταία αλλά αναγκαία τη ρίψη χημικών», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.