Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Γιος του βαρυποινίτη Βασίλη Βαρελά ο 15χρονος που μαχαίρωσε τον 28χρονο Αρμένιο έξω από κλαμπ


 


Γιος του Βασίλη Βαρελά του κασκαντέρ που αντικαθιστούσε τον Τσάκ Νόρις σε επικίνδυνες σκηνές των ταινιών τη δεκαετία του 1980 και καταδικασμένου, ως ηθικού αυτουργού, για τη δολοφονία ενός 35χρονου Αλβανού και του μόλις 2 ετών γιου του τον Νοέμβριο του 2011, είναι ο 15χρονος που τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής μαχαίρωσε με σουγιά έναν 28χρονο Αρμένιο έξω από νυχτερινό κέντρο της οδού Υπαπαντής στην Καλαμάτα, μετά από καβγά.

Εκτός από τον 15χρονο, κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη συμπλοκή ένας 18χρονος και ένας 21χρονος, οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας ενώ με τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι μπλέχτηκε στον καβγά ένα ακόμα άτομο από την παρέα των νεαρών. Επίσης, κατηγορείται και ένας Αρμένιος φίλος του παθόντα για ψευδή κατάθεση, γιατί αρχικά αρνήθηκε στους αστυνομικούς ότι βρισκόταν στο σημείο της συμπλοκής, ενώ κατηγορείται ότι συμμετείχε και στον καβγά. Ο 28χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο δεν φέρει τραύματα απειλητικά για τη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 15χρονος γιος του Βασίλη Βαρελά, εκτός από ηθικός αυτουργός της δολοφονίας πατέρα και γιου το 2011 εκτίει και ποινή κάθειρξης και για κατοχή και διακίνηση μεγάλης ποσότητας κοκαϊνης, ανήκει σε συμμορία η οποία είχε χτυπήσει 31χρονο φίλαθλο της ΑΕΚ στην Καλαμάτα μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό πριν από μερικές ημέρες, έξω από από τις φοιτητικές εστίες στο Ανατολικό Κέντρο της πόλης.

Όπως είχε καταγγείλει το θύμα μετά τη λήξη του αγώνα, τον οποίο παρακολουθούσε και με άλλους σε καφετέρια, αντιλήφθηκε ότι κάποια άτομα έχουν πλησιάσει απειλητικά τον 36χρονο ξάδερφό του και έσπευσε να τον βοηθήσει. Τα άτομα αυτά -δύο εκ των οποίων με φανερά πρόσωπα και τα υπόλοιπα με καλυμμένα χαρακτηριστικά- που φέρονται να είναι οπαδοί του Παναθηναϊκού ζήτησαν από τον ξάδερφό του σε έντονο ύφος να βγάλει τη μπλούζα της ΑΕΚ, ενώ κάτι αντίστοιχο έγινε στη συνέχεια και με τον ίδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο ξαδέρφια δεν έφεραν ιδιαίτερη αντίσταση, όταν σε ανύποπτο χρόνο, σύμφωνα με την καταγγελία, ένα από τα παραπάνω άτομα χτύπησε τον 31χρονο στο κεφάλι πάνω από το δεξί μάτι με ένα γυάλινο αντικείμενο (πιθανόν ποτήρι ή μπουκάλι) τραυματίζοντας τον. Αιμόφυρτος ο 31χρονος κάλεσε σε βοήθεια, ενώ τα άτομα που είχαν κινηθεί απειλητικά εναντίον του τράπηκαν σε φυγή.

O 31χρονος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για να λάβει τις πρώτες βοήθειες. Στο σημείο βρέθηκε και η Αστυνομία καταγράφοντας το περιστατικό, ενώ χθες το θύμα κατέθεσε μήνυση.

Επειτα από έρευνες έχει ήδη συλληφθεί ένας 22χρονος για τη συμμετοχή του στο επεισόδιο. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αθλητισμού, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απειλή και εξύβριση, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστους δράστες. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του θύματος: «Ο εντολέας μου έπεσε θύμα απαράδεκτης, ακραίας και τυφλής οπαδικής βίας, από ομάδα κουκουλοφόρων, παντελώς απρόκλητα και αναίτια. Στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του, καθώς το σπασμένο ποτήρι τον χτύπησε δυο μόλις εκατοστά από το δεξί του μάτι, ενώ έχασε πολύ αίμα. Έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες ποινικές διαδικασίες εκ μέρους μας προκειμένου οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στις αρμόδιες αρχές και να τιμωρηθούν άμεσα και παραδειγματικά από την Δικαιοσύνη. Τέτοιες πράξεις ωμής και δολοφονικής βίας δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας και είναι απολύτως καταδικαστέες. Οι εικόνες της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού είναι ακόμα νωπές στη μνήμη μας».


protothema.gr



Μητσοτάκης: ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκης να ζητήσουν συγγνώμη για το λάθος τους με Κασιδιάρη

 



Στη Νίκαια βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απ' όπου και σχολίασε τη χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη και ειδικά για την στάση της ακροαριστεράς ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25, που προσπαθούν για να επιβιώσουν να αλιεύσουν ψήφους ακροδεξιών.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος που η Νέα Δημοκρατία πρωτοστάτησε και κέρδισε τη μάχη απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα, ενώ μίλησε για «δήθεν προοδευτικό και αριστερό ΣΥΡΙΖΑ», για τον οποίο είπε ότι «επέλεξε να είναι απέναντι από το μέτωπο της κοινής λογικής και της δημοκρατίας».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα κόμματα του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη «θλιβερές εξαιρέσεις που πρέπει να λογοδοτήσουν και, αν μη τι άλλο, να ζητήσουν συγγνώμη από τους δημοκρατικούς πολίτες και να αναγνωρίσουν το λάθος τους».

«Ας σταματήσουν να ψαρεύουν στα θολά νερά της οργής και του θυμού, αυτά που τους έφεραν την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά στις πλατείες κατά των μνημονίων. Η Ελλάδα του 2023 δεν είναι η Ελλάδα του 2012 και του 2015, δεν είναι η μαύρη Ελλάδα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.





Έχει εργαλειοποιήσει την τραγωδία στα Τέμπη αυτός που ευθύνεται για 104 νεκρούς στο Μάτι

 


Μόνο ένας ανήθικος και επικίνδυνος όπως ο Αλέξης Τσίπρας θα εργαλειοποιούσε την τραγωδία των Τεμπών για ψήφους την ώρα που είναι υπεύθυνος για 104 νεκρούς στο Μάτι, που ακόμα και σήμερα δεν έχει πει συγνώμη σφυρίζοντας αδιάφορα.

Αήθη επίθεση κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή εξαπέλυσε από τις Σέρρες ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ίχνος ντροπής και ευθύνης για όσα έχει κάνει, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει την τραγωδία των Τεμπών για μικροκομματικούς λόγους αλλά και για τη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων.

Από τις Σέρρες, ο μεγαλύτερος ανήθικος πολιτικός απατεώνας στην ιστορία της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως είναι «Είναι άδικο για τον σερραϊκό λαό να τον καταστήσει συνένοχο ο Καραμανλής των Τεμπών».

Μια φράση που αναδεικνύει πλήρως την λογική της στοχοποίησης που είναι κυρίαρχη στον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά δείχνει να αποτελεί και κεντρική πολιτική γραμμή στο δρόμο για τις εκλογές, χωρίς ίχνος ντροπής την ώρα που είναι υπεύθυνοι για 104 νεκρούς στο Μάτι, για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν έχουν ζητήσει συγνώμη, αντίθετα τους κορόιδευαν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο ανήθικος απατεώνας μιλώντας και πάλι σε ελάχιστους συγκεντρωμένους εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κατεβαίνει ως υποψήφιος και στην περιφέρεια των Σερρών αναδεικνύοντας όμως τον βασικότερο. Δηλαδή αυτόν της τυμβωρυχίας των νεκρών της τραγωδίας των Τεμπών,

«Πιστεύω ότι είναι άδικο για τους Σερραίους να θέλουν κάποιοι ο Σερραϊκός λαός να είναι αυτός που θα ξεπλύνει τη μεγάλη τραγωδία, ένα έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί, την τραγωδία των Τεμπών. Είναι άδικο για τους Σερραίους, να θέλουν κάποιοι ο σερραϊκός λαός να είναι αυτός που θα ξεπλύνει μία μεγάλη τραγωδία, ένα έγκλημα που δεν πρέπει να ξεπλυθεί» είπε προσθέτοντας ο απατεώνας:

«Είναι άδικο ο σερραϊκός λαός να μνημονεύεται σε σχέση με τον Καραμανλή των Τεμπών».

Και συνέχισε ο χυδαιότερος πολιτικός στην ιστορία της Ελλάδας λέγοντας ότι «Τιμώ τους συντηρητικούς ψηφοφόρους και τιμώ και την πολιτική οικογένεια που έχει δώσει σημαντικά πράγματα στον κόσμο. Όμως η οικογενειοκρατία μπορεί να μας οδηγήσει σε καταστάσεις που δεν είναι μόνο βαθιά συντηρητικές και άδικες αλλά και επικίνδυνες. Διότι όταν κάποιος με μόνο εφόδιο το επώνυμό του αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης και διαχειρίζονται ανθρώπινες ζωές αυτή η συνθήκη της οικογενειοκρατίας μπορεί να καταστεί επικίνδυνη, όχι μόνο βαθιά συντηρητική και άδικη».




Σάκκαρη προκρίθηκε στις «4» του Madrid Open


 

Μετά από συγκλονιστικό προημιτελικό που διήρκησε σχεδόν 3 ώρες, η Μαρία Σάκκαρη με την 6η της ανατροπή εντός του 2023 και κάνοντας 8 μπρέικ στο σερβίς της Ιρίνα Μπέγκου, επικράτησε με 2-1 σετ της Ρουμάνας (νο31 στον κόσμο) και πανηγύρισε δικαιολογημένα την πρόκρισή της στους ημιτελικούς του Mutua Madrid Open, όπου την περιμένει η Αρίνα Σαμπαλένκα (Πέμπτη, 4/05 στις 17:00).



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN και στους δημοσιογράφους Καμπουράκη και Στάθη



Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη.





Ο Τσίπρας το πήρε απόφαση ότι θα τον στείλουν μόλις χάσει τις εκλογές

 


Μιλώντας ο Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ αταίριαστοι, εκτός από την παραπληροφόρηση και το ψέμα που απαντούσε σε κάθε ερώτηση, ομολόγησε ότι είναι λίγες οι ημέρες του στην ηγεσία του κόμματος.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να συγκριθεί με τον Μητσοτάκη που έχει κερδίσει τόσες εκλογικές διαδικασίες, και να ζητήσει από τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν και τον πρωθυπουργό εάν θα μείνει στην ηγεσία της Ν.Δ. έτσι και χάσει.

Εκεί που δείχνει το πόσο στραβά έχει πάρει την θέση του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ξεκάθαρα ότι είναι δικό του αποκλειστικά κόμμα, και χωρίς αυτόν θα είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο.

Κρίνοντας λοιπόν την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ως αμφίρροπη, ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε χθες για πρώτη φορά τον προσωπικό εκλογικό του πήχη, ο οποίος, όπως περιέγραψε, θα κρίνει και τις προσωπικές του αποφάσεις αναφορικά με την παραμονή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ερωτηθείς αν θα αποχωρήσει από την κεφαλή του κόμματος σε περίπτωση ήττας, «όταν θα έλθει ο κ. Μητσοτάκης ρωτήστε τον αν θα αποχωρήσει. Στη ΝΔ δεν μιλάει κανείς απέναντι στον αρχηγό, αλλά στην πρώτη ήττα πας ανήρ ξυλεύεται» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για προσθέσει, ωστόσο πως «όλοι κρινόμαστε, αν το αποτέλεσμα είναι πολύ αρνητικό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικασίες», όπως είπε, εξαρτώντας την παρουσία του σε ρόλο κορυφής στην αξιωματική αντιπολίτευση από τα επίπεδα της εκλογικής απόδοσης του κόμματός του, στις 21 Μαϊου. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε και αναφορικά με την συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο της μετά Τσίπρα εποχής, απαντώντας στα περί απόλυτης ταύτισής του με το κόμμα πως «πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά, και αν έλθει η ώρα θα δούμε πως θα είναι η σκορδαλιά χωρίς σκόρδο», ακόμη και αν το τελευταίο αποτελεί το βασικό συστατικό της.




Αλιβιζάτος: Μικρόψυχος ο Τσίπρας -Αρνήθηκε κοινή πρωτοβουλία κατά του "κόμματος" Κασιδιάρη

 


Δηλώνοντας πως η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι ορθή αναφορικά με το κόμμα Κασιδιάρη ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ αποκάλυψε ότι υπήρξε πρότασή του για κοινό υπόμνημα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αλλά δεν προχώρησε με υπαιτιότητα της Κουμουνδούρου.

Ο κ. Αλιβιζάτος, δήλωσε πως η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να κριθεί το κόμμα για ιδεολογικούς λόγους απέχει των δημοκρατικών λειτουργιών και των συνταγματικών προβλέψεων καθώς και ότι δεν μπορούσε να κληθεί να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος για τέτοια θέματα.

Όπως τόνισε είχε αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να κατατεθεί κοινό υπόμνημα των τριών πρώτων κομμάτων προς τον Άρειο Πάγο αλλά «αυτή η πρωτοβουλία δυστυχώς έμεινε πίσω».

Γιατί; Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο «δεν το θέλησε ο ΣΥΡΙΖΑ». «Είναι κρίμα» συνέχισε λέγοντας πως «αν βγαίναμε και οι τρεις μαζί θα ήταν πολύ ισχυρότερη η παρέμβαση και ηθικά και πολιτικά».

Ο Νίκος Αλιβιζάτος σχολίασε και την απάντηση Τσίπρα στην ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τους λόγους που δεν υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ υπόμνημα για το κόμμα Κασιδιάρη (υποστήριξε πως δεν το έπραξε αφού δεν υπερψήφισε τις τροποποιήσεις –μπλόκο) ως εξής:

«Αυτό είναι μικρόψυχο».



Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία κρίθηκε ακόμα ένας από τους αστυνομικούς

 


Ένοχος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία κρίθηκε ο ένας από τους πρώην αστυνομικούς που ήταν παρόντες στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε από ασφυξία όταν ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν γονάτισε στον λαιμό του για να τον ακινητοποιήσει, τον Μάιο του 2020 στη Μινεάπολις.

Ο Του Τάο ανέλαβε να κρατήσει σε απόσταση τους περαστικούς που θορυβήθηκαν από τη σκηνή και προσπάθησαν να παρέμβουν όσο ο 45χρονος Φλόιντ ψυχορραγούσε πεσμένος στην άσφαλτο. 

Ο Του Τάο είχε ήδη κριθεί ένοχος για «καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων» του θύματος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών.



Δικαστήριο της κομητείας Χένεπιν της Μινεσότας τον έκρινε σήμερα ένοχο για συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 7 Αυγούστου.

Ο Του Τάο «ήταν έμπειρος αστυνομικός» και «γνώριζε ότι η ακινητοποίηση (ενός υπόπτου) με το πρόσωπο στο έδαφος μπορεί να σκοτώσει», ανέφερε ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ στην απόφασή του. Ο πρώην αστυνομικός είχε αποποιηθεί το δικαίωμά του να δικαστεί από ενόρκους και επέλεξε να αφήσει τον Κέιχιλ να αποφανθεί αν είναι ένοχος ή όχι. Η απόφαση του δικαστή, έκτασης 177 σελίδων, αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στον ιστότοπο του δικαστηρίου.

«Όπως και οι περαστικοί, ο Τάο μπορούσε να δει τον αργό θάνατο του Φλόιντ. Όμως πήρε την απόφαση να συμμετάσχει ενεργά στον θάνατο αυτόν: απώθησε τους ανήσυχους περαστικούς και εμπόδισε έναν πυροσβέστη που ήταν εκτός υπηρεσίας να παράσχει την ιατρική βοήθεια που χρειαζόταν ο Φλόιντ» ανέφερε ο δικαστής. Ο πυροσβέστης φώναξε κατ’ επανάληψη στους αστυνομικούς να σηκωθούν από το σώμα του Φλόιντ και να ελέγξουν τον σφυγμό του.

Η απόφαση, με την οποία κλείνει ο κύκλος των δικών στην υπόθεση αυτή, «είναι αυτή που έπρεπε να ληφθεί», σχολίασε ο γενικός εισαγγελέας της Μινεσότας, Κιθ Έλισον.






Επίτιμος Διδάκτωρ στο ΑΠΘ ο Νίκος Γκάλης

 



Η προσφορά του Νίκου Γκάλη δεν περιορίζεται στο αθλητικό επίπεδο αλλά επεκτείνεται στο κοινωνικό και πολιτιστικό κομμάτι λόγω της επιδραστικότητάς του στην κοινωνία και της επιρροής που άσκησε σε διαφορετικές γενεές για την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό.

Η τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 2/5 στην αίθουσα τελετών του Αριστότελειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.




Ο ίδιος, εμφανώς συγκινημένος εξήγησε στο περιθώριο της τελετής: «Όπως γνωρίζετε, με έχουν τιμήσει πολλές φορές. Επειδή όμως μεγάλωσα και σπούδασα στην Αμερική, δεν είχα την ευκαιρία να πάω σε ελληνικό σχολείο... Γι' αυτό, λοιπόν είναι μια ιδιαίτερη τιμή για εμένα. Μια τιμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ... Είναι κάτι διαφορετικό. Με ξέρετε πως είμαι, δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου.

Θέλω να πιστεύω ότι έχω δώσει το καλό παράδειγμα για τα μικρά παιδιά. Και για τον κόσμο γενικά, το πώς να λειτουργεί σαν σωστός επαγγελματίας. Θέλω να με θυμούνται τα παιδιά σαν έναν σκληρός εργάτη που έκανε σωστά τη δουλειά του στο παρκέ. Η πόλη μου είναι η Θεσσαλονίκη. Δεν την αφήνω τη Θεσσαλονίκη, δεν πάω πουθενά! Ανδρώθηκα εδώ, μεγαλούργησα εδώ, όλη η ζωή μου ήταν εδώ. Την αγαπώ αυτή την πόλη και δεν θα την αφήσω ποτέ».






Επιβάτης αεροσκάφους κατέγραψε τη στιγμή της συντριβής του σε δρόμο

 


Τρόμο προκαλεί το βίντεο επιβάτη ενός Cessna Skyhawk που κατέγραψε τη στιγμή που το αεροσκάφος συνετρίβη σε δρόμο στον Παναμά ανήμερα της Πρωτομαγιάς.

Το αεροσκάφος πραγματοποίησε «σκληρή» κάθετη προσγείωση σε έναν δρόμο κοντά στο αεροδρόμιο έξω από την πόλη του Παναμά και είχε απογειωθεί από περιοχή της χώρας που ζουν αυτόχθονες. Λόγω της αργίας, ο δρόμος ήταν άδειος και γι' αυτό αποφεύχθηκε μεγαλύτερη τραγωδία.



Στο μικρό αεροσκάφος επέβαιναν τέσσερα άτομα για τα οποία δεν υπήρξε κάποια πληροφορία ότι τραυματίστηκαν από τη συντριβή, όπως φαίνεται και στο βίντεο.





Κόπηκε το ναζιστικό κόμμα Κασιδιάρη παρά την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ που φωνάζει Welcome στους ακροδεξιούς

 


Welcome του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους το Κασιδιάρη, κλείνοντας το μάτι κρυφά, εμείς στηρίξαμε τον αρχηγό σας.

Λίγες ώρες πριν την απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη και τη συμμετοχή του ή μη στις εθνικές εκλογές τις 2ιης Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι δεν κατέθεσε υπόμνημα όπως έπραξαν η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας το μάτι στους ακροδεξιούς.

Μάλιστα για να δικαιολογήσει την απόφαση είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τις τροποποιήσεις – μπλόκο της προσπάθειας εισόδου του Ηλίας Κασιδιάρη στη Βουλή λέγοντας χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ: «Να καταθέσουμε υπόμνημα για κάτι που δεν ψηφίσαμε;»

Μετά από μία πολυήμερη διάσκεψη, οι δέκα δικαστές που απαρτίζουν το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έφτασαν στην απόφασή τους για τα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, ανάβοντας το πράσινο φως σε συνολικά 36 κόμματα, συνασπισμούς κομμάτων και μεμονωμένους υποψήφιους.

Συγκεκριμένα, κόπηκε το Εθνικό Κόμμα Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη, η Ευ-Κίνηση του Πολ Ευμορφίδη, οι συνασπισμοί Πράσινο και Μοβ και Μαζί, αλλά και τα κόμματα Πατριωτική Ενωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση, Δύναμη Στον Πολίτη, Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΛΕυΚο), Ελληνικό Λευκό Κίνημα Σημερινής Ιδεολογίας (ΕΛΚΣΙ), Φιλόνομη Δημεγερσία και οι Ελληνες.

Επίσης, κόπηκε ένας μεμονωμένος υποψήφιος, αλλά και οι Ελληνες Χριστιανοδημοκράτες του Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος ούτως ή άλλως είχε ανακοινώσει ότι δεν μπόρεσε να υποβάλει τους υποψηφίους του συνδυασμού του. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε πως δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στα κόμματα των Κων/νου Μπογδάνου/Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, αλλά και της Αφροδίτης Λατινοπούλου, τα οποία είχαν κοπεί για τυπικούς λόγους από την περασμένη εβδομάδα.

Ετσι, ο συνολικός αριθμός των συνδυασμών που κόπηκαν ανήλθε στους 14, με το σκεπτικό των δικαστών να αναμένεται να ανακοινωθεί αργά το βράδυ.

Το κόμμα Κασιδιάρη αποτελεί συνέχεια της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει κριθεί ως πολιτικός «μανδύας» εγκληματικής οργάνωσης, τόσο λόγω της ίδρυσής του από ένα πρώην ηγετικό στέλεχος της όσο και λόγω της συμμετοχής στους συνδυασμούς και άλλων προσώπων, που είχαν στο παρελθόν συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής.

«Απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Ελληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους. Το Εθνικό κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ στοχοποιήθηκε παράνομα, γιατί είναι το πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Αναμέναμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα», δήλωσε μετά την απόφαση ο Ηλ.Κασιδιάρης.

Η συνήγορός του Βάσω Πανταζή, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου δήλωσε ότι ο εντολέας της δεν θα στηρίξει κάποιον άλλο πολιτικό σχηματισμό και ότι σήμερα θα γνωστοποιηθούν οι νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβεί (όπως λ.χ. προσφυγή στο εκλογοδικείο ή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια), χωρίς πάντως να μπορεί να ανατραπεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, ούτε για τους Ελληνες, ούτε για κάποιο άλλο από τα κόμματα που κόπηκαν.

Οι δικαστές έκριναν πως μπορεί να συμμετάσχει κανονικά το κόμμα ΕΑΝ του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου. Παρά το γεγονός πως σε δημόσιες δηλώσεις του ο Αν. Κανελλόπουλος είχε κάνει λόγο για συνομιλίες «με στελέχη του κόμματος Κασιδιάρη», αλλά και πως εξελέγη πρόεδρος του κόμματος Κασιδιάρη, τελικά τα δύο κόμματα κατέθεσαν διαφορετικούς συνδυασμούς, με τους δικαστές να ανάβουν το «πράσινο φως» στο ΕΑΝ για την κάθοδό του στις εκλογές.