Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία κρίθηκε ακόμα ένας από τους αστυνομικούς

 


Ένοχος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία κρίθηκε ο ένας από τους πρώην αστυνομικούς που ήταν παρόντες στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε από ασφυξία όταν ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν γονάτισε στον λαιμό του για να τον ακινητοποιήσει, τον Μάιο του 2020 στη Μινεάπολις.

Ο Του Τάο ανέλαβε να κρατήσει σε απόσταση τους περαστικούς που θορυβήθηκαν από τη σκηνή και προσπάθησαν να παρέμβουν όσο ο 45χρονος Φλόιντ ψυχορραγούσε πεσμένος στην άσφαλτο. 

Ο Του Τάο είχε ήδη κριθεί ένοχος για «καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων» του θύματος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών.



Δικαστήριο της κομητείας Χένεπιν της Μινεσότας τον έκρινε σήμερα ένοχο για συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 7 Αυγούστου.

Ο Του Τάο «ήταν έμπειρος αστυνομικός» και «γνώριζε ότι η ακινητοποίηση (ενός υπόπτου) με το πρόσωπο στο έδαφος μπορεί να σκοτώσει», ανέφερε ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ στην απόφασή του. Ο πρώην αστυνομικός είχε αποποιηθεί το δικαίωμά του να δικαστεί από ενόρκους και επέλεξε να αφήσει τον Κέιχιλ να αποφανθεί αν είναι ένοχος ή όχι. Η απόφαση του δικαστή, έκτασης 177 σελίδων, αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στον ιστότοπο του δικαστηρίου.

«Όπως και οι περαστικοί, ο Τάο μπορούσε να δει τον αργό θάνατο του Φλόιντ. Όμως πήρε την απόφαση να συμμετάσχει ενεργά στον θάνατο αυτόν: απώθησε τους ανήσυχους περαστικούς και εμπόδισε έναν πυροσβέστη που ήταν εκτός υπηρεσίας να παράσχει την ιατρική βοήθεια που χρειαζόταν ο Φλόιντ» ανέφερε ο δικαστής. Ο πυροσβέστης φώναξε κατ’ επανάληψη στους αστυνομικούς να σηκωθούν από το σώμα του Φλόιντ και να ελέγξουν τον σφυγμό του.

Η απόφαση, με την οποία κλείνει ο κύκλος των δικών στην υπόθεση αυτή, «είναι αυτή που έπρεπε να ληφθεί», σχολίασε ο γενικός εισαγγελέας της Μινεσότας, Κιθ Έλισον.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου