Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Σύλληψη 25χρονου από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για πορνογραφία ανηλίκων


 

Σύλληψη 25χρονου από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για πορνογραφία ανηλίκων – Κατείχε πλήθος αρχείων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, προσχολικής έως εφηβικής ηλικίας

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε, στο πλαίσιο διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων, για την οποία συνελήφθη 25χρονος σε περιοχή της Βοιωτίας.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων αλλοδαπών Αρχών, από τη διερεύνηση των οποίων προέκυψε ότι χρήστης του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, έχει αποκτήσει πρόσβαση σε ιστότοπο-εφαρμογή και κατέχει πλήθος αρχείων με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, πρόσφορο προς διαμοιρασμό.

Τα συλλεχθέντα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, προέκυψαν τα στοιχεία καθώς ο τόπος κατοικίας του κατηγορούμενου.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην οικία του, με τη συνδρομή αστυνομικών του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -2- σκληροί δίσκοι, -2- κινητά, φορητή κάρτα αποθήκευσης και USB.

Μάλιστα, από τον επιτόπιο έλεγχο στα ψηφιακά πειστήρια βρέθηκε πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, προσχολικής έως και εφηβικής ηλικίας, λόγος για τον οποίο ο 25χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση, ενώ τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD


Βραβείο στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για την υπόθεση «Operation White Tower»

 


Βραβείο στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για την υπόθεση «Operation White Tower»

Αναγνωρίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο ως η διερεύνηση της σημαντικότερης υπόθεσης κλοπών οχημάτων για το 2022

Βραβεύτηκε από τον Διεθνή Σύνδεσμο Ερευνητών Κλοπών Οχημάτων (International Association of Auto Theft Investigators)

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Ερευνητών Κλοπών Οχημάτων (International Association of Auto Theft Investigators) απένειμε βραβείο στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για τη διερεύνηση υπόθεσης η οποία αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως η σημαντικότερη έρευνα κλοπής οχημάτων, για το έτος 2022.

Πρόκειται για την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Operation White Tower» στο πλαίσιο της οποίας τον Μάιο του 2022 εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε κλοπές οχημάτων στην Αττική (σχετικό Δελτίο Τύπου).

Τα μέλη της προέβαιναν σε κλοπές οχημάτων από περιοχές της Αττικής, τα οποία πλαστογραφούσαν χρησιμοποιώντας έγγραφα οχημάτων που αγόραζαν από χώρες του εξωτερικού, και στη συνέχεια είτε τα διέθεταν σε μάντρες πώλησης μεταχειρισμένων οχημάτων, είτε τα αποσυναρμολογούσαν και μεταπωλούσαν τα ανταλλακτικά σε εταιρίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Χώρας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης είχαν συλληφθεί -8- μέλη της οργάνωσης και είχαν εξιχνιαστεί -18- περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, από τις οποίες αποκόμισαν παράνομο οικονομικό όφελος ύψους -388.800- ευρώ, ενώ για την επίτευξη της εγκληματικής δραστηριότητάς τους, είχαν αναπτύξει διασυνδέσεις με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και με τρίτες χώρες.

Το γεγονός αυτό είχε προβληθεί ευρέως στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα ο «International Association of Auto Theft Investigators» να αναγνωρίσει την υπόθεση ως αυτή με το μεγαλύτερο αντίκτυπο παγκοσμίως στην αντιμετώπιση του Οργανωμένου Εγκλήματος, σχετικά με τις κλοπές οχημάτων.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, παρουσία του Προϊστάμενου της, του Αναπληρωτή Τμηματάρχη και Αξιωματικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας.

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Ερευνητών Κλοπών Οχημάτων, είναι Οργανισμός ο οποίος εδρεύει στην πόλη Westminster της Πολιτείας Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ιδρύθηκε το 1952 με σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας και του συντονισμού μεταξύ των Αρχών που ασχολούνται με τις έρευνες κλοπών αυτοκινήτων. Απαρτίζεται από περίπου 2.000 μέλη που εκπροσωπούν 58 χώρες και περιλαμβάνει εκπροσώπους των Αστυνομικών Αρχών, που ασχολούνται με τη διερεύνηση, την πρόληψη και την εκπαίδευση στον τομέα των κλοπών οχημάτων.



Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε στη φυλακή ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ

 



Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε στη φυλακή ο αστυνομικός που καταδικάστηκε για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Ντέρεκ Σόβιν «μαχαιρώθηκε την Παρασκευή (24/11) σε ομοσπονδιακή φυλακή της Τουσόν, στην Αριζόνα.

Ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, που έχει καταδικαστεί για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από συγκρατούμενό του με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στην ομοσπονδιακή φυλακή της Αριζόνα, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, όπου κρατείται, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Ο Ντέρεκ Σόβιν «μαχαιρώθηκε την Παρασκευή σε ομοσπονδιακή φυλακή της Τουσόν, στην Αριζόνα, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεση», ανέφερε η εν λόγω εφημερίδα και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ομοσπονδιακές σωφρονιστικές αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν στο AFP ότι υπήρξε «μια επίθεση», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν το όνομα του θύματος.

Εργαζόμενοι στη φυλακή «έλαβαν μέτρα για να σώσουν τη ζωή ενός κρατουμένου» και «ζητήθηκε η συνδρομή» των ιατρικών υπηρεσιών, πρόσθεσαν. Ο κρατούμενος μεταφέρθηκε «σε τοπικό νοσοκομείο για να δεχθεί φροντίδα και να υποβληθεί σε εξετάσεις», κατέληξαν.



Στις 25 Μαΐου 2020 ο Σόβιν, τότε μέλος της αστυνομίας της Μινεάπολις, συνέλαβε τον Φλόιντ, τον ακινητοποίησε μπρούμυτα στο έδαφος και κράτησε το γόνατό του πάνω στον σβέρκο του επί σχεδόν 10 λεπτά, παρά τις εκκλήσεις του Αφροαμερικανού ο οποίος έλεγε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Δύο ακόμη αστυνομικοί βοήθησαν τον Σόβιν να κρατήσει τον Φλόιντ ακινητοποιημένο.




Η Αυγέρη για αποχωρήσαντες : «Πώς θα αντικρίσουν τον Τσίπρα;» - Απαξιωτικά όπως ο Τσίπρας τον ΣΥΡΙΖΑ

 


Το θράσος της ομάδας Κασσελάκη δεν έχει μέτρο, και συνεχίζουν να προκαλούν, δημιουργώντας νέο κύμα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη, προκαλώντας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα που έχει απαξιώσει με την συμπεριφορά του τον ΣΥΡΙΖΑ και τον έχει οδηγήσει στην πλήρη διάσπαση.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Open, η κ. Αυγέρη, μεταξύ άλλων. ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Είναι βουλεύτριες και βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική του ομάδα. Αναρωτιέμαι: πώς θα αντιμετωπίσουν στο κοινοβούλιο τον Αλέξη Τσίπρα;», είπε. «Νομίζω ότι η ίδια η ζωή απαντά. Το μόνο που απομένει να απαντήσει είναι η Ιστορία, για τα πραγματικά κίνητρα και τους πολιτικούς λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Φυσικά θα κρίνει και ο κόσμος».

Οι αποχωρήσαντες μπορούν να απαντήσουν εύκολα, με το "όπως θα αντικρίσει εμάς ο ΣΥΡΙΖΑ που απαξίωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κατέστρεψε με την συμπεριφορά του"




Συζήτηση του Πρωθυπουργού με θύμα έμφυλης βίας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

 


Συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με θύμα έμφυλης βίας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.




Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς άντεξες τόσα χρόνια;

Θύμα: Δεν ξέρω πώς άντεξα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και ήταν πολλά χρόνια, ε;

Θύμα: Ήταν πάρα πολλά, 16 με 17.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θυμάσαι την πρώτη φορά;

Θύμα: Ναι, τη θυμάμαι την πρώτη φορά. Ήταν σε στιγμές χαράς, σε στιγμές που πιστεύεις ότι πραγματοποιούνται όλα σου τα όνειρα, ακριβώς στην προετοιμασία του γάμου και την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέσα στη χαρά δηλαδή; Μέσα σ’ αυτό το γεγονός που θα έπρεπε να είναι το πιο χαρούμενο γεγονός της ζωής σας γίνεται βίαιος.

Θύμα: Ναι. Και «έφταιγα» κιόλας, το «προκαλούσα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κακοποιητής πάντα θα φροντίσει να ρίξει το βάρος σ’ εσένα, στη γυναίκα, ότι «αυτή φταίει», ότι αυτός «δεν έχει κάνει τίποτα κακό». Είναι μία πλήρης αναστροφή ευθύνης αυτό το οποίο συμβαίνει.

Θύμα: Ναι. «Δεν ήξερα να φέρομαι, να έχω τον άντρα μου ήρεμο, ευτυχισμένο, να προλαβαίνω να κάνω τα πάντα τέλεια ούτως ώστε να μην υπάρχει ένταση μέσα στην οικογένεια», να μην απαντώ, να μη μιλάω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι βολικό ε; Εσύ έπρεπε να είσαι καλή σύζυγος, καλή μαμά, δούλευες, έφερνες χρήματα στο σπίτι, και έτρωγες και ξύλο, να το πω έτσι κυνικά. Μετά από το συμβάν, ειδικά όταν ήσουν πολύ κακοποιημένη, σου ζητούσε συγγνώμη; Έλεγε «τι είναι αυτό που έγινε, δεν θα ξαναγίνει ποτέ;». Ή ήταν σα να μην είχε συμβεί;

Θύμα: Γινόταν οικογενειακό συμβούλιο και δικαστήριο στο σπίτι με όλη την οικογένεια μετά από ένα τέτοιο συμβάν, γιατί αυτό το συμβάν δεν μπορούσε να καλυφθεί, υπήρχαν και μωρά μέσα στο σπίτι. Εκεί υπήρχε η κατάκριση ότι κάτι κάνω και φτάνω να τον εξωθώ έξω απ’ τα όριά του…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Άρα υπήρχε πάντα η ευθύνη σ’ εσένα.

Θύμα: Πάντα ναι, από όλη την οικογένεια και από τους δικούς μου γονείς και από τους δικούς του γονείς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι από τους δικούς σου γονείς;

Θύμα: Κι απ’ τους δικούς μου γονείς, ναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν δηλαδή ένας Γολγοθάς που τον ανέβαινες μόνη σου, αυτό μου περιγράφεις.

Θύμα: Ναι, μόνη μου, έκρυβα τα πάντα από όλους. Κι από τη δουλειά μου, γιατί υπήρχαν φορές που ήμουν πάρα πολύ χτυπημένη και δεν μπορούσα να εργαστώ. Έχουν γίνει όμως και σοβαρά περιστατικά, που χρειάστηκε ν’ απευθυνθώ σε νοσοκομείο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πιο σοβαρό ποιο ήταν;

Θύμα: Το πιο σοβαρό ήταν μια επίθεση κατά πρόσωπο, με κεφαλιά, όπου μου έσπασε τη μύτη και είχα οίδημα στο πρόσωπο και αιμορραγία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κι όταν πήγες στο νοσοκομείο; Σε ρώτησε κάποιος πώς έγινε αυτό ή δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, απλά σε φρόντισαν ιατρικά;

Θύμα: Τους είπα μια ψεύτικη δικαιολογία, την οποία λένε όλες οι γυναίκες όταν πάνε εκεί, ότι γλίστρησαν και έπεσαν στο μπάνιο, και το πίστεψαν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ή θέλησαν να το πιστέψουν και απλά δεν ήθελαν να μπουν «στα βαθιά», υπάρχει κι αυτή η περίπτωση.

Θύμα: Πιστεύω ότι υπάρχει αυτή η περίπτωση, δεν ξέρουν ίσως πώς να το χειριστούν, πώς να σε πλησιάσουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπήρχε άλλος παράγοντας; Αλκοόλ, ναρκωτικά;

Θύμα: Όχι, ποτέ. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν απίστευτα νοικοκυρεμένος. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ένας καλός πολίτης, ένας φαινομενικά καλός πατέρας και σύζυγος…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν κάνει τέτοιες διακρίσεις η βία κατά των γυναικών, καθόλου. Μπορείς να δεις ανθρώπους εξαιρετικά επιτυχημένους, καταξιωμένους, υποδείγματα θα έλεγες στον κοινωνικό τους περίγυρο, και να μπαίνουν μέσα στο σπίτι και να «μαυρίζουν» τις γυναίκες τους στο ξύλο κάθε μέρα.

Θύμα: Ναι ισχύει αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν βίαιος με τα παιδιά;

Θύμα: Ήταν βίαιος και με τα παιδιά. Συνήθως εγώ προστάτευα τα παιδιά όταν για κάποιο λόγο κάτι τον ενοχλούσε και ορμούσε να χτυπήσει τα παιδιά. Αλλά ήταν τόσο τραγικό, δηλαδή εγώ μπορεί ν’ αγκάλιαζα τα παιδιά για να μην τα χτυπήσει και αυτός να συνέχιζε, ας πούμε επί δέκα λεπτά, να χτυπάει εμένα, ενώ τα παιδιά βρίσκονταν κάτω απ’ την αγκαλιά μου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πόσων χρόνων ήταν τα παιδιά;

Θύμα: Το μικρότερο 7-8, τα άλλα ήταν μεγαλύτερα. Όταν ζητούσε το σχολείο κάποια εκτίμηση της ψυχολογικής κατάστασης των παιδιών για τις αντιδράσεις τους, έπρεπε σαν γονείς και οι δύο να πάμε σε κάποιο κέντρο που στηρίζει μαθησιακές δυσκολίες. Εκεί όταν εγώ έλεγα την αλήθεια, την έχω πει την αλήθεια εκεί, τι συμβαίνει, συνήθως οι ψυχολόγοι κρατούσαν εμένα και τα παιδιά για συνεδρίες και κανένας δεν υποχρέωνε τον πατέρα να παραστεί σε αυτές τις συνεδρίες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Ούτε «βάρεσε» κάποιο καμπανάκι άλλο εκείνη τη στιγμή;

Θύμα: Όχι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάποιος ήξερε, κάποιος έμαθε εν πάση περιπτώσει. Νομίζω ότι υπάρχει αυτή η αντίληψη, δυστυχώς…

Θύμα: Ρατσισμός στη γυναίκα υπάρχει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το είπες καλά…

Θύμα: Ότι φταίει η μητέρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και αυτή η αίσθηση, «να τα λύσουν μόνοι τους, είναι πρόβλημα της οικογένειας», κατά κανόνα πρόβλημα της γυναίκας, άρα «δεν μας αφορά». Εμένα αυτό που με συγκλονίζει είναι η αδιαφορία απέναντι στον πόνο του άλλου. Σκεφτόσουν τα παιδιά, ότι θα ήταν καλύτερα να μείνουμε ως οικογένεια παρά το πρόβλημα, από το να πάρεις την απόφαση να φύγεις;

Θύμα: Στην αρχή σκεφτόμουν ότι επειδή μάλλον εγώ φταίω και δεν διαχειρίζομαι σωστά την οικογενειακή ηρεμία, ότι πρέπει να το προσπαθήσω. Κάποια στιγμή όμως κατάλαβα ότι δεν είναι στο χέρι μου, ότι δεν μπορώ να το ελέγξω αυτό το πράγμα, αλλά ούτε και ότι το προκαλώ εγώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να μου περιγράψεις τη στιγμή που είπες «αυτό δεν πάει άλλο και πρέπει κάτι να κάνω». Φαντάζομαι θα το είπες αρκετές φορές μέχρι να πάρεις την απόφαση να κάνεις κάτι, έτσι δεν είναι;

Θύμα: Πολλές φορές το είπα, τα πρώτα ξεσπάσματα ήταν όταν απευθύνθηκα σε γονείς, είτε από τη μια πλευρά, είτε από την άλλη. Δεν είχα βοήθεια. Κάποια στιγμή που άνοιξε ένα συμβουλευτικό κέντρο στήριξης γυναικών στην πόλη μου είπα «θα πάω», θεωρώντας ότι είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι να μπορέσουν να καταλάβουν πώς νιώθω και να με βοηθήσουν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και πώς σε βοήθησαν;

Θύμα: Έκανα πάρα πολλά χρόνια συνεδρίες μαζί τους…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μένοντας στο σπίτι όμως.

Θύμα: Μένοντας ακόμα στο σπίτι χωρίς να φύγω, γιατί χρειαζόμουν πάρα πολύ χρόνο για να δυναμώσω και ν’ αποκτήσω κάποια αυτοεκτίμηση, να πιστέψω ότι μπορώ να ξεφύγω απ’ όλα αυτά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αισθανόσουν ότι αν έπαιρνες την απόφαση να φύγεις και να ζητήσεις διαζύγιο, να χωρίσεις, η προφανής -ας το πούμε- επιλογή που κάνει ένας άνθρωπος όταν είναι σ’ ένα τέτοιο κακοποιητικό περιβάλλον, ότι θα ήταν στίγμα για εσένα;

Θύμα: Όχι. Στίγμα ήταν έτσι κι αλλιώς. Όλοι ξέρανε. Είχαν δει περιστατικά, είχαν δει να φεύγουμε επειγόντως για το νοσοκομείο με χτυπήματα, με αίματα, με εγκαύματα, για ράμματα, με είχαν δει να κοιμάμαι έξω απ’ το σπίτι, να κάθομαι στη σκάλα ας πούμε και να κλαίω. Οπότε δεν φοβόμουν το στίγμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθόσουν εκεί, σ’ έβλεπε η γειτονιά, νοιάστηκε κανείς να σε πάρει από το χέρι εκείνη τη στιγμή και να σου πει: «Ρε παιδί μου, κάνε κάτι»;

Θύμα: Όχι, κανείς δεν το έκανε αυτό και μάλιστα υπήρχαν και καταστάσεις όπου, όταν τα παιδιά ξεκίνησαν στο σχολείο, υπήρχαν γονείς από τη γειτονιά οι οποίοι ζήτησαν τα παιδιά τους να μην είναι καν με τα δικά μου παιδιά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν πήρες την απόφαση και του είπες «θέλω να χωρίσουμε», πώς το πήρε;

Θύμα: Αυτό συζητιόταν, για να χωρίσουμε, πάρα πολλά χρόνια. Εννοείται ότι υπήρχαν πάντα τα παρακάλια, ότι «όλα θα διορθωθούν». Όταν πήρα νομικά μέτρα, τότε άλλαξαν όλα. Πέντε χρόνια έκανε να βγει το διαζύγιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν έφυγες πια και απελευθερώθηκες και ξεκίνησες αυτή τη μακρά και επίπονη διαδρομή της θεραπείας της ψυχής, σου ζήτησαν συγγνώμη άνθρωποι που ήξεραν τότε; Για να σου πουν «έπρεπε να ήμασταν πιο κοντά σου, έπρεπε να σε πείσουμε». Διότι φαντάζομαι ότι τελικά, λυπάμαι αν αυτό ακούγεται σκληρό, όλοι τους ήταν λίγο συνένοχοι, έτσι δεν είναι;

Θύμα: Είναι συνένοχοι, όλοι. Η σιωπή είναι συνενοχή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.

Θύμα: Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα έπρεπε να μου ζητήσουν συγγνώμη και ακόμα και σήμερα με κοιτάνε στα μάτια και λειτουργούν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Και δεν έχουν κανένα ίχνος -ας πούμε- ντροπής γι’ αυτό το πράγμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε ασχοληθεί πολύ -κι έχω ασχοληθεί πολύ- με το ζήτημα αυτό. Αλλά πες μου, από τη δική σου εμπειρία, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερο για να βοηθήσουμε; Τι πρέπει να διορθώσουμε;

Θύμα: Αυτοί που είναι σε καίριες θέσεις θα πρέπει να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να έχουν το θάρρος να ξέρουν πώς θα δράσουν εκείνη τη στιγμή, να μην διώξουν το θύμα. Μία κουβέντα μπορεί να σε διώξει. Άνθρωποι όπως ο γιατρός, ο δάσκαλος στο σχολείο, η Αστυνομία, να έχει πάρει κάποια εκπαίδευση για να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση, όταν ένα θύμα βρίσκεται κοντά του να του δίνει το θάρρος να μιλήσει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε τώρα την εφαρμογή του Panic Button. Θα το χρησιμοποιούσες ή θα φοβόσουν να το χρησιμοποιήσεις; Γιατί τι σημαίνει το Panic Button; Κρυπτογραφημένη εφαρμογή στο κινητό σου, έχεις πάει δηλαδή και έχεις ήδη μιλήσει στην Αστυνομία, γνωρίζουν κάποιοι ότι είσαι σ’ ένα εν δυνάμει κακοποιητικό περιβάλλον κι εκείνη τη στιγμή το πατάς και θα έρθει η Αστυνομία στο σπίτι, εκείνη τη στιγμή. Και το να έρθει η Αστυνομία στο σπίτι σημαίνει πολλά πράγματα, μπορεί να σημαίνει αυτόφωρο, και να ξετυλιχτεί όλο το κουβάρι εκείνη τη στιγμή. Θα το χρησιμοποιούσες;

Θύμα: Ναι, θα το χρησιμοποιούσα. Αν υπήρχε τότε, σε κάποιες στιγμές κι εγώ θα το χρησιμοποιούσα και πιστεύω ότι όλες οι γυναίκες πρέπει, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα, να έχουν την εφαρμογή και να μη διστάσουν να τη χρησιμοποιήσουν. Είναι επίσης απαραίτητη η εφαρμογή αυτή γιατί δεν ξέρεις πότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Μπορεί να θεωρείς ότι «είναι ένας καυγάς, είναι μια σφαλιάρα», αλλά δεν ξέρεις ποια στιγμή μπορεί να χειροτερέψει αυτό και πραγματικά να υπάρξει κίνδυνος στη ζωή σου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, γιατί το επόμενο βήμα είναι η γυναικοκτονία, έτσι δεν είναι;

Θύμα: Είναι, ναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εσύ αισθάνθηκες ποτέ ότι μπορεί να κινδύνευε η ζωή σου;

Θύμα: Εγώ απορώ πώς υπήρξαν στιγμές που έζησα. Δηλαδή υπήρχαν χτυπήματα τα οποία θα μπορούσαν να ήταν μοιραία, όπως ας πούμε οι στιγμές πνιγμού, όπου προσπαθεί ο άλλος να σε πνίξει και νομίζεις ότι θα επιβιώσεις, θα περάσει αυτό. Μετά συνειδητοποιείς ότι ήταν πάρα πολύ σοβαρό και θα μπορούσαν να είχαν συμβεί πολύ χειρότερα πράγματα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα παιδιά; Πώς είναι η σχέση τώρα με τα παιδιά;

Θύμα: Άρχισαν να γίνονται υπέροχοι άνθρωποι, μου διδάσκουν απίστευτα ωραία πράγματα, έχουν αξιοπρέπεια, ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπο. Και νομίζω ότι έρχονται χαρούμενες στιγμές και όμορφες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα καλύτερα είναι μπροστά σας. Αυτό που λες για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό. Διότι η μεγάλη πρόκληση είναι πώς θα εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά, τα παιδιά, κυρίως τ’ αγόρια. Δεν είναι μαγκιά να «σηκώνεις χέρι», απέναντι σε κανέναν, ούτε απέναντι σε άλλα αγόρια και κυρίως όχι στα κορίτσια. Γιατί ο σεβασμός, η εκτίμηση, η αγάπη, η τρυφερότητα, αυτά είναι αισθήματα τα οποία πρέπει να καλλιεργούμε και να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας από μικρά.

Θύμα: Βεβαίως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν γυναίκες που θα δουν αυτό το οποίο κάνουμε μαζί και θα πάρουν το θάρρος να μιλήσουν. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ταύτιση με άλλους ανθρώπους που έχουν περάσει από την ίδια διαδικασία -όσες φορές κι αν μιλήσουμε εμείς για την ιστορία μας, για το Panic Button, για τα συμβουλευτικά κέντρα, για το 15900-, κάποιες γυναίκες θα το δουν αυτό. Και κάποιοι άντρες θα το δουν. Κάποιοι φίλοι θα το δουν. Κάποιοι συγγενείς θα το δουν. Και θα πούν: «Εδώ γίνεται».

Θύμα: Ναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν πολύ γενναίο αυτό που έκανες. Πραγματικά σ’ ευχαριστώ.



Αποχώρηση 50 μελών της ΟΜ Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης


 

Πενήντα μέλη αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Συλλογικό Κείμενο Αποχώρησης μελών της ΟΜ Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης:

Α. Με δύο προηγούμενες επιστολές, που απευθυνόταν προς τον Πρόεδρο και τους δύο Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης είχε εκθέσει έντονες ανησυχίες ως προς την πορεία του κόμματος, το οποίο εγκαταλείπει με ραγδαίο ρυθμό τη ριζοσπαστική Αριστερά και την εσωκομματική δημοκρατία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφότου ανέλαβε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συνεπικουρούμενος από προσωποπαγή ηγετική ομάδα, εκδηλώνει μια αρχηγοκεντρική πολιτική συμπεριφορά και αναπτύσσει διχαστικό και αντιφατικό λόγο, ο οποίος καθόλου δεν συνάδει με τις αρχές και τη δημοκρατική λειτουργία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς.

Άλλοτε καλεί να μην δαιμονοποιείται ο καπιταλισμός, κι άλλοτε εκθειάζει την Αριστερά. Καλεί υπέρ της ενότητας, αλλά προωθεί διαγραφές στελεχών, και μάλιστα με όρους «εσωτερικού εχθρού». Προσβάλλει με ακραία φρασεολογία στελέχη και την ιστορία της αριστεράς, ενώ επιτρέπει συνεργάτες σε του να απαγορεύουν με πρωτόγνωρο αυταρχισμό τις διαφωνίες. Εξαγγέλλει δημοψήφισμα για διαγραφή στελεχών, οι οποίες θεσμικά προϋποθέτουν διαβούλευση και αιτιολογία και αποτελούν έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας. Χρησιμοποιεί ιατρικούς όρους (που δυστυχώς παραπέμπει ακροδεξιά τακτική), αλλά και ανιστόρητες αναφορές για πέμπτη φάλαγγα και αποστάτες, προς απαξίωση των διαφωνούντων εντός του κόμματος. Απαξιώνει και παρακάμπτει συλλογικά όργανα, ενεργώντας αυθαίρετα με απροειδοποίητες αλλαγές υπευθύνων σε όργανα ή δημιουργώντας νέα όργανα. Άλλοτε εκθειάζει και άλλοτε κατακρίνει επιπόλαια προηγούμενες εμβληματικές συλλογικές αποφάσεις (αποθεματικό ρευστότητας, δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ). Υποστηρίζει ότι απευθύνεται «αδιαμεσολάβητα» στο κοινό, εξαγγελία ανέφικτη και ασύμβατη με το σύγχρονο χαρακτήρα της εσωτερικής δημοκρατίας αριστερού κόμματος, η οποία είτε είναι αντιπροσωπευτική, είτε δεν είναι δημοκρατία και όπου η αντιπροσώπευση δεν περιορίζεται σε ανάθεση με την ανάδειξη του ηγέτη αλλά είναι μια συνεχής δημιουργική σύνθεση μεταξύ συντρόφων και τάσεων.

Β. Κοινός τόπος σήμερα είναι ότι στο σημείο αυτό δεν φθάσαμε βεβαίως ξαφνικά και χωρίς λάθη. Σε αυτήν την οριακή, όπως την αισθανόμαστε, στιγμή, είναι χρήσιμο να γίνει μια συνοπτική αποτίμηση της πρόσφατης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη μνημονιακή περίοδο, η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2018, κλήθηκε να παραγάγει ένα τιτάνιο έργο, κάτω από τον συνεχή πολιτικό πόλεμο που δέχτηκε από την τριάδα των δανειστών της χώρας («Τρόικα»: Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), αλλά και από την τότε αντιπολίτευση. Το δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη της δανειακής συμφωνίας, που επρόκειτο να μας επιβληθεί, είχε ένα αδύνατο σημείο, ότι ήταν κάπως δυσερμήνευτο το ερώτημα γύρω από το «ΝΑΙ ή ΟΧΙ». Παρ’ όλα αυτά, οι πολίτες αντιλήφθηκαν τον άνισο αγώνα που έδινε η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 στήριξαν την προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση των συνεπειών του 3ου μνημονίου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια παταγωδώς χρεωκοπημένη οικονομία από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αντέστρεψε την καθοδική πορεία της χώρας και παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση μια αρκούντως ανορθωμένη οικονομία, με δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ασφαλείας 37 δισ. Ευρώ και όχι με μια νέα προληπτική πιστωτική γραμμή, που επιθυμούσε η ΝΔ. Η έξοδος από το μνημόνιο ήταν άθλος που δεν θα είχε επιτευχθεί από άλλη κυβέρνηση. Όπως άλλωστε και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη διεθνή συνθήκη των Πρεσπών, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε και συνυπέγραψε με αίσθημα ευθύνης, παρά το πολιτικό κόστος, για την συνολική επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος στα βόρεια σύνορά μας, σε συνθήκες γενικευμένης γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή.

Παράλληλα στηρίχθηκαν οι κοινωνικά ασθενέστεροι, με δωρεάν περίθαλψη στα νοσοκομεία, με τολμηρή ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας (σχολικά γεύματα), με διασφάλιση των κοινών αγαθών (νερό, ρεύμα). Έγιναν θεσμικές εμβληματικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση και στην έρευνα (όπως ν.4429/2016, ν.4485/17, ν.4521/2018, ν.4547/18, ν.4610/19, Τεχνική εκπαίδευση, κ.ά.). Σημειώθηκε σαφής βελτίωση των συνθηκών κράτησης φυλακισμένων, που ήταν αφόρητες και οδηγούσαν σε διεθνείς καταδίκες της χώρας, ενώ έγιναν και σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, όπως π.χ. το σύμφωνο συμβίωσης, η αποποινικοποίηση ομοφυλοφιλικών πράξεων, ο εκσυγχρονισμός του ποινικού κώδικα, κ.ά.

Για το κυβερνητικό αυτό έργο είμαστε ικανοποιημένοι/ες, και περήφανοι/ες, διότι αυτό επιτεύχθηκε μέσα στις αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο, από το 2018 κι έπειτα, όταν αποκτήθηκε επί τέλους η δυνατότητα για περισσότερο αδέσμευτη νομοθέτηση και διακυβέρνηση, δεν προλάβαμε ή ίσως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε εγκαίρως και σε ικανό βαθμό να χαράξει μια ποιοτικά νέα πολιτική κατεύθυνση για τη χώρα, δόθηκαν ωστόσο πρώτες «ανάσες» στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και γενικά στις εργασιακές σχέσεις.

Η απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ στη λαϊκή κοινωνική βάση του άρχισε να φθίνει. Το κόμμα επιχείρησε ένα θαμπό κοινωνικό άνοιγμα προς ό,τι αποκλήθηκε «μεσαία τάξη», κάτι το οποίο σε πολιτικό επίπεδο αντιστοιχούσε σε μερική στροφή προς το «Κέντρο» του πολιτικού συστήματος, χωρίς καν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ενσωμάτωσή του στο αξιακό σύστημα της Αριστεράς. Βαθμιαίως, η κοινωνική βάση της Αριστεράς (εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτική κοινότητα) συρρικνώθηκε, όπως επίσης παραμερίσθηκαν οι κοινωνικές συλλογικότητες (επιστημονικές ενώσεις, αυτοδιοικητικές παρατάξεις κ.ά) ως συνομιλητές του κόμματος. Το κόμμα μετεξελίχθηκε σταδιακά αποκτώντας μια μονιμότερη αρχηγική δομή, παραμερίζοντας την επίδραση των μελών και των οργανώσεών του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Η αυτοκριτική για την εκλογική ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές του 2019 δεν έγινε συστηματικά και συγκροτημένα στο σύνολο των οργανώσεων του κόμματος. Από το 2019 κι εντεύθεν ο ΣΥΡΙΖΑ προσέλαβε έναν αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα, ως μόνιμο γνώρισμα πλέον. Αντί οι επιλογές προσώπων με συντονιστικούς ρόλους (π.χ. αυτοδιοικητικά και άλλα στελέχη), η παραγωγή θέσεων και η λήψη αποφάσεων για κρίσιμα θέματα (πράσινο ή μπετόν, κλπ.) να ξεκινούν από διαβουλεύσεις τοπικών και κλαδικών Οργανώσεων, οι αποφάσεις λαμβάνονταν άνωθεν. Ειδική είναι η περίπτωση της πολιτικής εργασίας, όπου τα καίρια αιτήματα του εργατικού κινήματος εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τα εργασιακά. Γενικά το κόμμα, αν και θα έπρεπε να λειτουργεί ως αναγκαίος δίαυλος δημοκρατικής αντιπροσώπευσης μεταξύ ηγεσίας και βάσης, υποτιμήθηκε. Επιπλέον, η αδιαφορία του κόμματος για αντιπροσώπευση των μαζικών χώρων και για λογοδοσία συνδυάστηκε καλόπιστα με θεωρίες «περί άμεσης δημοκρατίας», οι οποίες βέβαια μπορεί να είναι λειτουργικές και αναγκαίες για μικρές κοινότητες και κινήματα, όμως είναι πρακτικά ανεφάρμοστες στο συνολικό πληθυσμό.

Σήμερα ζούμε σε μια ιστορική περίοδο, στην οποία οι διεκδικήσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς για ουσιαστική δημοκρατία, για τη δυνατή ελαχιστοποίηση της κοινωνικής ανισότητας και για κοινωνικό κράτος δικαίου μπορούν να συναντηθούν με αυτές της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Σε αυτήν την πρόκληση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα όφειλε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, πιο τολμηρά και με ένα σφαιρικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ατυχώς όμως ακολουθήθηκε πορεία υποβάθμισης τόσο των ριζοσπαστικών στοιχείων της Αριστεράς όσο και των ουσιαστικών αρχών της δημοκρατίας (συμμετοχή, αντιπροσώπευση, λογοδοσία).

Γ. Η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης είναι μια πολυμελής και δραστήρια ΟΜ, εντός των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων, αλλά και ευρύτερα, η οποία πάντοτε λειτουργούσε με αριστερό και δημοκρατικό ήθος, με φρόνηση και πολιτικό πολιτισμό. Ωστόσο, ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πλέον ευρύχωρο πολιτικό χώρο σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και παραδόσεων της Αριστεράς.

Για τους παραπάνω λόγους, οι υπογράφοντες/ουσες αποχωρούμε από την Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θεσσαλονίκης και από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., διότι δεν μας εκφράζει πλέον ιδεολογικά και πολιτικά. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε θέση και δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια πορεία απομάκρυνσης από τις αξίες και τις αρχές της ριζοσπαστικής ανανεωτικής και οικολογικής Αριστεράς καθώς και της δημοκρατίας.

Με αίσθημα ευθύνης και αταλάντευτη δέσμευση, μένουμε προσηλωμένοι στην υπεράσπιση του δημοκρατικού και δημόσιου Πανεπιστημίου, στον αγώνα κατά των κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών, στον αγώνα για δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, στην προοπτική του σοσιαλιστικού και οικολογικού μετασχηματισμού.

Υπογράφουσες-Υπογράφοντες Πανεπιστημιακοί (αλφαβητικά)


Αγγελόπουλος Γιώργος

Αδαμίδης Παναγιώτης

Αδάμου Χριστίνα

Αυγητίδου Σοφία

Γαρύφαλλος Aλέξανδρος

Γουλιάνας Κώστας

Διβάρης Γιώργος

Ζιάκα Αγγελική

Καβάλα Μαρία

Καζάκος Άρις

Καλογιάννης Σταύρος

Καλφακάκου Γλυκερία

Καμτσίδου Ιφιγένεια

Κοιλιάρη Αγγελική

Κοτζάμπαση Αθηνά

Κρεστενίτης Γιάννης

Κυπάρος Αντώνης

Κυριαζόπουλος Απόστολος

Κωστοπούλου Στέλλα

Λαδά Σάσα

Μήτρου Γιάννης

Μπαλτζής Αλέξανδρος

Μπαρτσίδης Μιχάλης

Μπετσάκος Βασίλης

Μπουντούρογλου Φανή

Μυλόπουλος Νικήτας

Ναούμ Ιωάννα

Νικολαΐδης Μιχάλης

Οικονομίδης Παναγιώτης

Παναγιωτόπουλος Κυριάκος

Παπαδοπούλου Παρασκευή

Παπαθεοδώρου Έφη

Παρασκευόπουλος Νίκος

Πασχάλης Βασίλης

Παυλίδου Ελένη

Πρίνος Παναγιώτης

Σιγάλας Μιχάλης

Σταμάτης Δημοσθένης

Σταμάτης Κώστας

Στάμου Αναστασία

Στάμου Γιώργος

Στεφανίδης Γιώργος

Στυλιανού Άρης

Τρανός Τριαντάφυλλος

Τσιόκανος Αθανάσιος

Τσιριγώτης Γιώργος

Φουτάκης Δημήτρης

Χαραλαμπάκης Νίκος

Χολή Θεοδώρα

Ψύλλος Δημήτρης



Ο καταζητούμενος Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει να στοχεύει με drones-καμικάζι αμάχους Ουκρανούς

 


Ευρείας κλίμακας ρωσική επίθεση με drones-καμικάζι βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, όπου σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές τραυματίστηκαν από συντρίμμια τουλάχιστον δύο άμαχοι.

«Προς το παρόν, υπάρχουν δυο θύματα στη συνοικία Σολομιάνσκι. Και τα δύο δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επιτόπου», εξήγησε μέσω Telegram ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, πολυκατοικία στη συνοικία αυτή υπέστη ζημιές από την πτώση συντριμμιών και σωστικά συνεργεία εργάζονται για να βγάλουν δυο γυναίκες από τα συντρίμμια.

Στην ίδια περιοχή σημειώθηκαν πυρκαγιές, ανάμεσά τους σε παιδική χαρά, ανέφερε ο δήμαρχος. Συντρίμμια ρωσικών drones που καταρρίφθηκαν κατέπεσαν εξάλλου στη συνοικία Πετσέρσκι.

Επρόκειτο, για τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που είναι εφοδιασμένα με εκρηκτικά, ιρανικής κατασκευής, τύπου «Shahed». Δεν διευκρίνισαν πόσα τέτοια UAVs στάλθηκαν να πλήξουν το Κίεβο.



Σε συνταγή απόγνωσης Τσίπρα ο Κασσελάκης μαζεύει ότι δεν θέλει κανένας - Επιστολή σε Κοτζιά

 


Συνταγή απόγνωσης Τσίπρα ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, και μαζεύει στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θέλει κανένας, και ότι είναι αδιάφορο.

Επιστολή στον Νίκο Κοτζιά με την οποία αποδέχεται την πρόσκλησή του για συνεργασία έστειλε ο Στέφανος Κασελάκης φανερά σε απόγνωση αφού σε λίγο καιρό θα μείνει αυτός και ο ακροαριστερός τραμπούκος Παύλος Πολάκης.

Με 11 βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ, 3 ευρωβουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ, και χιλιάδες στελέχη σε όλη την Ελλάδα, ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά μέσα στο κόμμα.

Τον Κοτζιά δεν τον ήθελε κανένας, και ψάχνοντας πολιτική στέγη, έστειλε πρόσκληση στον τελειωμένο πολιτικά Στέφανο Κασσελάκη για να τον μαζέψει ζητώντας συνεργασία.

Ο Κασσελάκης νομίζοντας ότι βρήκε την στελεχάρα, και πάνω στην απόγνωση του έκανε δεκτή την πρόταση.

ΠΡΟΣ κ. ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Αγαπητέ Νίκο,

έλαβα την επιστολή σου και σ’ ευχαριστώ για την πρόσκληση που απευθύνεις στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Χαίρομαι δε, καθώς διαπιστώνω ότι η επιστολή διαπνέεται από πνεύμα για την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στηρίζει και προωθεί τον ανοιχτό διάλογο και τη συνεργασία με όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και δέσμευσης απέναντι στην κοινωνία.

Στην παρούσα κρίσιμη ιστορική και πολιτική καμπή είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων, για την εξεύρεση των αναγκαίων ιδεολογικών συγκλίσεων και προοπτικών, για τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων προγραμματικών συμφωνιών με βαθιά πίστη στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, με όρους συμπεριληπτικότητας και κοινωνικής λογοδοσίας.

Μέσα από τον πλουραλισμό και τη διεύρυνση θα προκύψει η (ανά)σύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, θα βαθύνουν οι συνεργασίες, θα παραχθούν νέες ιδέες, θα υλοποιηθούν στόχοι και θα επιτευχθούν κοινά οράματα. Κυρίως, όμως, θα δημιουργηθούν «μέτωπα αντίστασης και αναγέννησης» απέναντι στις διαρκείς πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις σ’ εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για να μπορέσει να επέλθει η κοινωνική και πολιτική αλλαγή και να ανατραπεί η καταστροφική για τη χώρα κυβέρνηση της ΝΔ.

Για τους λόγους αυτούς είμαι ανοιχτός στον διάλογο και τη συνεργασία, αποδεχόμενος την πρόσκλησή σου».​



Τι ενδιαφέρει ρε Μπισμπίκη τον κόσμο η αποτρίχωση στα αυτιά σου και την μύτη; Γελοιότητα



Και όμως η αποτρίχωση στα αυτιά και στην μύτη του Μπισμπίκη έγινε είδηση και έδειξε την παρακμή στην οποία βρίσκεται η ενημέρωση, έστω και gossip.

Ο Βασίλης Μπισμπίκης, νόμιζε ότι ανεβάζοντας αυτή την σιχαμένη για πολλούς φωτογραφία στο Instagram, γιατί αφορά τρίχες στα αυτιά και την μύτη του ηθοποιού, θα αναβαθμίσει το προφίλ του.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου, ο ηθοποιός μοιράστηκε ένα προσωπικό του στιγμιότυπο, μέσω Instagram Stories, από την ώρα που βρισκόταν στο κουρείο, και έκαναν αποτρίχωση στα αυτιά του και την μύτη του.

Το στιγμιότυπο δείχνει τον ηθοποιό να κάνει αποτρίχωση με κερί στα αυτιά και τη μύτη.

Με μπατονέτες σε αυτά τα σημεία, ο Βασίλης Μπισμπίκης κοιτάζει προς τον καθρέφτη, την ώρα που τον βγάζουν φωτογραφία. Στην ανάρτησή του, αποθεώνει -πιθανότατα- τον κουρέα του, γράφοντας: «Ραούφ ο μάγος».






Μανόλης Δρεττάκης: Αυτουργός της καταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ ο νέος πρόεδρός του - Ηθικός αυτουργός ο προκάτοχός του

 


Με μια σκληρή παρέμβαση βαρύνουσας σημασίας, ο Μανόλης Δρεττάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρεόυ, πρώην βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής με τον Συνασπισμό, πήρε θέση για τα όσα τραγελαφικά –όπως τα χαρακτήρισε– συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κορύφωση του δράματος ήρθε με την ομιλία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη ημέρα του διημέρου της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μια ομιλία όχι ενός αρχηγού, αλλά ενός κατηγόρου, που, με προσβλητικούς, υβριστικούς και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, απευθυνόταν σε ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους έχουν υπηρετήσει όλη τη ζωή τους τα ιδανικά της Αριστεράς. Μια ομιλία που στόχος της ήταν όχι να υπηρετήσει το κόμμα και τα ιδανικά του, αλλά να το καταστρέψει, να ηγεμονεύσει σε ό,τι θα απομείνει από αυτό, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει κάποτε να γίνει πρωθυπουργός. Οποία αυταπάτη. Και μπροστά σ’ αυτήν την αμετροεπή συμπεριφορά να υπάρχουν μέλη της ΚΕ να τον χειροκροτούν. Ντροπή».

Μάλιστα, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός δεν διστάζει να καταδείξει άνευ περιστροφών και τους «υπαίτιους του εγκλήματος»: «Αυτουργός της καταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νέος πρόεδρός του. Ηθικός αυτουργός ο προκάτοχός του, δεδομένου ότι αυτός τον επέλεξε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δίνοντάς του τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος και τελικά να εκλεγεί πρόεδρος, παρότι δεν είχε καμιά σχέση με την Αριστερά και δεν γνώριζε τίποτε ούτε για το κόμμα ούτε για την ιστορία του τόπου».

Ως υστερόγραφο, ο κ. Δρεττάκης ισχυρίζεται ότι για την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα συνέβησαν από το 2015 και μετά δεν φταίει καμία υπονόμευση και καμία «αόρατη χειρ», αλλά έχει μεγάλες ευθύνες ο ίδιος ο Τσίπρας.


tomanifesto.gr



Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του πράσινου τιμολογίου ρεύματος

 



Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του ειδικού, πράσινου τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η.1.2024 και θα παρέχεται από όλους τους προμηθευτές προσδιορίζονται σε Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η τελική τιμή προμήθειας θα ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης.
  • Το ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις.
  • Από τις βασικότερες καινοτομίες του είναι πως στο λογαριασμό κατανάλωσης, ο πάροχος θα αποτυπώνει ενιαία -μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων- την τελική τιμή προμήθειας σε Euro/MWh ανά μήνα τιμολόγησης.
  • Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή, κατ' ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα, κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των παρόχων και ενημέρωσης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα ακολουθεί την τροποποίηση.
  • Οι πάροχοι υποχρεούνται να δημοσιεύσουν στην ιστοσελίδα τους -σε ευδιάκριτο σημείο- και να κοινοποιήσουν στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023, όλες τις τιμολογιακές παραμέτρους του ειδικού τιμολογίου, που θα ισχύει για κάθε κατηγορία πελατών.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εισάγεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των παρόχων στους πελάτες τους (ηλεκτρονικό ή έντυπο), κωδικός QR και το link του εργαλείου σύγκρισης τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.energycost.gr). Κατά αυτό τον τρόπο, ο καταναλωτής θα μπορεί εύκολα να συγκρίνει το κοινό τιμολόγιο μεταξύ των παρόχων και να επιλέγει αυτό που επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες του. 
  • Οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο από τα διαθέσιμα τιμολόγια (σταθερό: μπλε, κυμαινόμενο: κίτρινο, δυναμικό: πορτοκαλί, ειδικό: πράσινο), θα μεταπέσουν, αυτομάτως, στο πράσινο τιμολόγιο. Παρόλα αυτά, θα υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν στην προηγούμενη σύμβαση με τον πάροχό τους με μία απλή διαδικασία έως την 31η.1.2024 και να επιλέγουν οποιοδήποτε είδους τιμολογίου ή πάροχο, με κατάρτιση σχετικής σύμβασης οποιαδήποτε στιγμή.
  • Το ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρεται από τους παρόχους και μπορεί να επιλέγεται από τους καταναλωτές και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2024.

Υπογραμμίζεται ακόμη πως η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. θα παρακολουθεί την εφαρμογή της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, ιδίως ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, τη διαφάνεια, τις συνθήκες ανταγωνισμού και την εμφάνιση καταχρηστικών πρακτικών.




Υποβολή 3ου αιτήματος πληρωμής 1,84 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

 



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, κ. Νίκος Παπαθανάσης, υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρίτο αίτημα πληρωμής για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 1,84 δισ. ευρώ.

  • Ήδη, βρίσκεται σε αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 3ο αίτημα πληρωμής από το σκέλος των επιχορηγήσεων,επομένως οι συνολικές εκταμιεύσεις που αναμένονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη χώρα μας ανέρχονται στα 3,56 δισ. ευρώ. Το 3ο αίτημα πληρωμής για το δανειακό σκέλος υποβλήθηκε αφού επιτεύχθηκε νωρίτερα από το προβλεπόμενο, o στόχος  της συμβασιοποίησης δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης 3,52 δισ. ευρώ.
  • Το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης-Ελλάδα 2.0 παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, καθώς τα δάνεια του ΤΑΑ χορηγούνται με σταθερό επιτόκιο δανεισμού 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες, εν μέσω ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων και του κόστους κεφαλαίου σε διεθνές επίπεδο.
  • Σημειώνεται ότι έως σήμερα έχουν υπογραφεί  244 συμβάσεις εκ των οποίων 115 (47%) είναι δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1,33 δισ. ευρώ. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων  διαμορφώνεται σε 1,93% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων σε 13,4 έτη.

Με αφορμή την κατάθεση του 3ου αιτήματος πληρωμής ύψους 1,84 δισ. ευρώ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, κ. Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε: 

  • «Το τρίτο αίτημα πληρωμής για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 1,84 δισ. ευρώ, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η χώρα εκπληρώνει τους στόχους και είναι συνεπής στα ορόσημα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του ΤΑΑ
  • Το αίτημα αυτό κατατίθεται λίγες ώρες μετά από τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, ύψους 36 δισ. ευρώ. Και στη συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση 1,7 δισ. ευρώ στο σκέλος των επιδοτήσεων από το ΤΑΑ.
  • Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που με τη σειρά τους, θα οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους, στη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

 




Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις της φύσης

 



Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης:

Οι 3 κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης έχουμε θέσει 3 βασικές προτεραιότητες:

  • Την πιο άμεση κινητοποίηση για την διάσωση ζωών στις μεγάλες θεομηνίες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μετά βεβαιότητας από δω και στο εξής.
  • Τη μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων για την αποκατάσταση καταστροφών
  • Ένα συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση.

Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα

  • Στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, … διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής από τα 300 στα 600 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το ειδικό αποθεματικό το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Πώς θα χρηματοδοτήσουμε το ταμείο αυτό; Με ένα πράσινο τέλος στα ακριβότερα τουριστικά καταλύματα, από το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο, γιατί και η προστασία του ελληνικού οικοσυστήματος είναι ένα συστατικό στοιχείο του τουρισμού μας.
  • Ξέρετε, επίσης, ότι μέχρι τώρα αποζημιώναμε στο μέγιστο ποσοστό όλες τις ζημιές από σεισμούς, πυρκαγιές ή πλημμύρες, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία των πληγέντων να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοιο κόστος. Θέλω όμως να είμαι απολύτως σαφής: οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι, ούτε πολλαπλασιάζονται αυτόματα. Στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις της φύσης.
    • Γι’ αυτό και από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζουν για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, τις εγκαταστάσεις τους, τον εξοπλισμό τους, τα αποθεματικά τους.
    • Παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, δίνοντας ως πρόσθετο κίνητρο μία έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξης του 10% για τα σπίτια τα οποία θα είναι ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές.
    • Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες μας. Δεν μασάω τα λόγια μου. Έχουν λάβει σημαντικότατα ποσά σε αποζημιώσεις τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα του ΕΛΓΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο την προηγούμενη τετραετία, πριν τις ζημιές του «Daniel», καταβάλαμε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ όταν οι συνολικές εισφορές με το ζόρι ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κρατικός προϋπολογισμός από τα έσοδά του από τη γενική φορολογία υποστήριξε τους αγρότες μας με 500 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα, πέραν των ασφαλίστρων που είχαν καταβάλει για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές. Θα χρειαστούμε, λοιπόν, ένα νέο κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.


Απορρίφθηκαν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής - Βορίδης : Σας νοιάζει μόνο η πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας

 



Απορρίφθηκαν από την ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από συνεδρίαση 15 και πλέον ωρών, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της σύμβασης «717» (ευθύνες υπουργών σχετικά με τη σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα).

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στρεφόταν κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών & Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Αχ. Καραμανλή αντίστοιχα, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στρεφόταν, κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών και Υποδομών Κ. Αχ. Καραμανλή, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Χρυσοχοΐδη και Χρ. Σπίρτζη.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν μετείχε στην ψηφοφορία (που τον αφορούσε) εκείνος εναντίον του οποίου στρεφόταν η πρόταση άσκησης δίωξης.

Για να ληφθεί απόφαση, απαιτείτο απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.

Τα αποτελέσματα των μυστικών ψηφοφοριών:

1η ψηφοδόχος (Κώστας Αχ. Καραμανλής)

Ψήφισαν 298, έγκυρα 295, άκυρα 3

Επί της α’ πρότασης του ΠΑΣΟΚ, για τον πρώην υπουργό Κ. Αχ. Καραμανλή (απιστία, παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

Ναι: 129

Όχι: 157

Παρών: 9

Επί της β΄ πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρώην υπουργό Κ. Αχ. Καραμανλή (απιστία, παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

Ναι: 136

Όχι: 157

Παρών: 2

2η ψηφοδόχος (Χρήστος Σπίρτζης)

Ψήφισαν 299, έγκυρα 287, άκυρα 11, λευκά 1

Επί της α’ πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τον πρώην υπουργό Χρ. Σπίρτζη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

Ναι: 127

Όχι: 152

Παρών: 8

Επί της β’ πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρώην υπουργό Χρ. Σπίρτζη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

Ναι: 133

Όχι: 152

Παρών: 2

3η ψηφοδόχος (Κωστής Χατζηδάκης)

Ψήφισαν 298, έγκυρα 291, άκυρα 7

Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Κ. Χατζηδάκη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

Ναι: 104

Όχι: 155

Παρών: 32

4η ψηφοδόχος (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης)

Ψήφισαν 298, έγκυρα 292, άκυρα 6

Επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον πρώην υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη (παράβαση καθήκοντος) ψήφισαν:

Ναι: 102

Όχι: 157

Παρών: 33

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ως μόνη σκοπιμότητα έχουν την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών. Αυτή την πολιτική εκμετάλλευση στη μνήμη των θυμάτων αποκρούει σήμερα η ΝΔ. Αυτό είναι που καταψηφίζουμε», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με τις προτάσεις των δύο κομμάτων για σύσταση προνακριτικής επιτροπής κατά τεσσάρων πρώην υπουργών.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε ως νομικά έωλες τις προτάσεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΠΑΣΟΚ και επιδίωξε να καταρρίψει με νομικά επιχειρήματα τις ποινικές αιτιάσεις και για τους τέσσερις ελεγχόμενους - μεταξύ αυτών και για τον Χρήστο Σπίρτζη. Απέδοσε στην αντιπολίτευση σκοπιμότητα και δολιότητα με στόχο να δημιουργήσει σύγχυση.

Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η ΝΔ δεν θέλει να διευρυνθεί η υπόθεση. Επισήμανε ότι η Βουλή καλείται με πρωτοβουλία της και με αξιολόγηση των στοιχείων, από τα οποία μπορεί να προκύπτουν ποινικές ευθύνες, να αποφασίσει την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Γι αυτό, σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτείται η συγκέντρωση 30 υπογραφών βουλευτών και όχι απλώς να έρθει μια δικογραφία και να προχωρήσει αυτομάτως στην σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής. Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βορίδης τους καταλόγισε ότι δεν εξέτασαν καν αν έχουν παραγραφεί οι υποθέσεις για τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Χρήστο Σπίρτζη.

«Προφανώς δεν σας νοιάζει, διότι αν σας ένοιαζε τότε δεν θα λέγατε να βάλουμε μέσα τον Χατζηδάκη, τον Χρυσοχοϊδη, να βάλουμε και τον Σπίρτζη που λέει το ΠΑΣΟΚ. Ξέρετε βέβαια ότι δεν υπάρχει ποινικό αντικείμενο εδώ, διότι έχουν υποπέσει στην παραγραφή οι υποθέσεις. Γιατί τους προτείνετε όμως αυτούς; Γιατί σας βολεύουν στον πολιτικό συμψηφισμό. Γιατί θέλετε να βάλετε και λίγο ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο», είπε ο κ. Βορίδης.

«Δεν πάει να ναι παραγεγραμμένα, δεν έχει σημασία. Εσάς γιατί σας βολεύει. Αυτή είναι η ποινική αξιολόγηση που κάνετε, που κατά τα άλλα δεν είναι για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης δήθεν όπως λέτε. Εδώ λοιπόν βάλαμε κάλπη να ψηφίσουμε να πάει ο Σπίρτζης στην προκαταρκτική ως κατηγορούμενος και αυτοί που τον προτείνουν λένε ότι δεν έχει κάνει τίποτα, είναι παντελώς αθώος», πρόσθεσε.

«Τότε γιατί θα τον ψηφίσετε να πάει να τον ελέγχουμε στην προκαταρκτική και να κινήσουμε την ποινική δίωξη; Δηλαδή κατ' εσάς πάει κάποιος στον εισαγγελέα και του λέει "δεν έχω κάνει τίποτα αλλά κινείστε μου μια ποινική δίωξη για να δούμε αν έχω κάνει". Αυτή είναι η προσέγγισή σας. Η αλήθεια είναι ότι για να μην τους πουν ότι καλύπτουν τον Σπίρτζη, έβαλαν τον Σπίρτζη, αλλά για να μην μπορεί κι ο Σπίρτζης να τους πει ότι τον κρεμάνε στα μανταλάκια, απήλλαξαν τον Σπίρτζη. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να το κάνει αυτό. Είναι θεαματικό. Δεν υπάρχει αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, δεν άσκησε πειθαρχικό έλεγχο στους υπευθύνους της ΕΡΓΟΣΕ και γι αυτό του καταλογίζεται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, επισήμανε ότι ο πρώην υπουργός δεν είχε αρμοδιότητα άσκησης πειθαρχικού ελέγχου των υπευθύνων της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα, μόνη και αποκλειστική, του ΔΣ της εταιρείας.

Αναφορικά με την διαβίβαση της έρευνας της ευρωπαίας εισαγγελέως, κ. Παπανδρέου, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η εν λόγω έρευνα δεν καταλήγει σε πόρισμα.

Σχετικώς με το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και εάν ο κ. Καραμανλής «το έβαλε στο συρτάρι του» - όπως τον κατηγορούν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης - ο κ. Βορίδης παρατήρησε πως «αυτό δεν απευθυνόταν στον υπουργό, αλλά στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος αφού το διάβασε έβγαλε απαλλακτική πρόταση για τον κ. Καραμανλή». Αναρωτήθηκε μάλιστα, απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ «πώς είναι δυνατόν, το γεγονός ότι αποδέκτης του πορίσματος ήταν ο οικονομικός εισαγγελέας και όχι ο υπουργός, αυτό να σας διέφυγε, αφού μας λέτε ότι τα διαβάσατε όλα και μάλιστα επιμελώς».

Με το ζήτημα της ανάσυρσης της υπόθεσης από το αρχείο, εξήγησε ότι αυτό έγινε επειδή ο Άρειος Πάγος, όπως και η εισαγγελέας, έπεσε πάνω σε πολιτικά πρόσωπα «και λόγω του Συντάγματος ήταν υποχρεωμένοι να την διαβιβάσουν στην Βουλή».

Ο Βορίδης, υπενθύμισε ότι το ποινικό σκέλος της υπόθεσης διερευνάται στην Δικαιοσύνη, προχωρούν οι ποινικές διώξεις και διεξάγεται ακόμη ανάκριση. Παράλληλα διενεργήθηκε και η διοικητική έρευνα, από την οποία προέκυψε πόρισμα, που διαβιβάστηκε προς αξιολόγηση στην ποινική δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι η Βουλή «σαφώς θα πρέπει να διερευνήσει την υπόθεση» γι' αυτό και έκανε δεκτή την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.