Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Σαμαράς σε Άνθιμο: "Προχωράμε με κριτήριο έθνος, πατρίδα, θρησκεία"


Ο Άνθιμος υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό, μπροστά στη Μητρόπολη, τον αγκάλιασε, τον καλωσόρισε και στη συνέχεια, μετέβησαν στο γραφείο του, όπου και είχαν ημίωρη συνάντηση.

Απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Άνθιμο, ο πρωθυπουργός τού έπλεξε το εγκώμιο, χαρακτηρίζοντάς τον "κήρυκα της Ορθοδοξίας, των δικαίων του Ελληνισμού και της Μακεδονίας μας".

"Εμείς προχωράμε πάντοτε με κριτήριο το έθνος, την πατρίδα, τη θρησκεία, και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου", είπε.

"Θα ήθελα, όμως, επιπλέον να σας ευχαριστήσω γιατί είσαστε και ο πρωταγωνιστής στη στήριξη των πιο αδύναμων συνανθρώπων μας, με τις τεράστιες προσπάθειες που έχετε κάνει για τη βοήθειά τους. Για αυτό πραγματικά, εκ μέρους όλων, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά", πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

"Χαιρόμεθα πάρα πολύ, ξέρουμε τους χρόνιους αγώνες σας και την επιθυμία σας να διορθωθούν τα πράγματα και τα θέματα που αφορούν την πατρίδα μας", απάντησε ο Μητροπολίτης Άνθιμος.

Ευχήθηκε δε, στον Πρωθυπουργό υγεία, δύναμη, φωτισμό, καλή σχέση με τους συνεργάτες του, και καλή αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της πατρίδας, αλλά και με τους πολιτικούς "όλων των άλλων κομμάτων της ελληνικής επικράτειας", για ενιαία παρουσία του ελληνισμού, στο όνομα και της κοινής πίστης και του συμφέροντος του λαού.

Χαιρέτισε ακόμη την αγάπη και τον σεβασμό του Πρωθυπουργού προς την Εκκλησία. "Αγάπη, καλή ενότητα, καλή διάθεση συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για το καλό της πατρίδας και του ελληνισμού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Μ. Γλέζος: Εάν το θελήσει η Μέρκελ μπορούμε να συνεργαστούμε



Δεν μπορούμε να υποταχτούμε σε παράλογα σχέδια δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, μιλώντας στην Deutsche Welle και διαμηνύει προς τη γερμανική κυβέρνηση πως είναι εφικτή μια συνεργασία αρκεί να το ζητήσει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Γλέζος αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα κεντρικά όργανα της Ε.Ε. κάνει λόγο για άμεση παρέμβαση παραλληλίζοντας αυτό που συμβαίνει σήμερα με την πολιτική που είχε ακολουθήσει το 1824 ο (καγκελάριος της Αυστρίας) Μέτερνιχ.
«Ο Μέτερνιχ πολέμησε όσο μπορούσε την επανάσταση του 1821. Όταν όμως είδε ότι δεν μπορούν να τη νικήσουν την επανάσταση, άλλαξε πολιτική και τους έδωσε (στους Έλληνες) το 1824 το πρώτο δάνειο. Από τότε υποδουλωθήκαμε. Αυτό πρέπει εμείς να σκεφτούμε», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη ο κ. Γλέζος κληθείς να σχολιάσει ότι το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια πιο διαλλακτική στάση, προπαντός σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του χρέους αναφέρει ότι η γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «ξύλινη» ωστόσο επισημαίνει πως η  «βασική γραμμή δεν έχει αλλάξει».
«Δεν πρόκειται εμείς να αποστούμε από αυτό που έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό. Στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό για να σώσουν το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Του πήραν ότι και αν είχε. Του έκοψαν τους μισθούς, του έκοψαν τις συντάξεις, του χαμήλωσαν τα μεροκάματα. Αυτά οπωσδήποτε θα τα πάρει πίσω ο λαός. Σε ό,τι αφορά τους δανειστές, απλά λέμε, ελάτε αν θέλετε να το κουβεντιάσουμε», τονίζει ο Μανώλης Γλέζος.
Στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνήσουν σε ένα κούρεμα του χρέους ή σε μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, που ουσιαστικά θα σήμαινε περικοπή και  ζητήσουν ως αντίτιμο νέες δεσμεύσεις από την Ελλάδα ο Μανώλης Γλέζος απαντά:  «Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να υποταχθούμε σε σχέδια παράλογα. Και θα εφαρμόσουμε αυτό που είπε ο Πλούταρχος: ‘το δανείζεσθαι της εσχάτης παραφροσύνης και μαλακίας εστίν!'».
Ενώ σε ό,τι αφορά τις ελληνογερμανικές σχέσεις δηλώνει: «Αν το θέλει η κυβέρνηση Μέρκελ, μπορούμε να συνεργαστούμε, αν δεν το θέλει, δεν θα συνεργαστούμε. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι».
Για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ο  κ. Γλέζος σημειώνει πως η Γερμανία δεν έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης.
«Μας έχει επιβάλει μια συνθήκη μη εμπόλεμης κατάστασης. Γιατί το κάνει αυτό; Γιατί όταν υπογράψει συνθήκη ειρήνης, επειδή είναι νομότυπη, αμέσως θα εξοφλήσει αυτά που οφείλει».


Πηγή: Deutsche Welle


Ανακαλούνται οχήματα Μercedes




Πιθανό το ενδεχόμενο διαρροής λαδιού

H Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι η εταιρεία Mercedes Benz Ελλάς Α.Ε.Ε., σε συνεργασία με το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Πολιτικής Ποιότητας, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης οχημάτων των μοντέλων M-Class (BR 166), SLK (BR 172), C-Class (BR 204,205), GLK (BR 204), E-Class (BR 207,212), CL (BR 218), S-Class (BR 221,222), CLA (BR 117), GLA (BR 156), A-Class (BR 176), B-Class (BR 246), Vito, Viano, V-Class και Sprinter με κινητήρα ΟΜ651.

Η ανάκληση περιλαμβάνει 589 οχήματα, ημερομηνίας παραγωγής από 02/2009 έως 11/2014, στα οποία ενδέχεται λόγω τοποθέτησης ενός λανθασμένου στεγανοποιητικού δακτυλίου να προκληθεί διαρροή λαδιού από τον εντατήρα καδένας του κινητήρα.

Σε περίπτωση υπέρβασης του κατώτατου ορίου της στάθμης λαδιού στον κινητήρα, εμφανίζεται μήνυμα στην οθόνη πολλαπλών ενδείξεων. Επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί, σε περίπτωση μεγάλης διαρροής λαδιού, η πιθανότητα να προκληθεί βλάβη στον κινητήρα. Γι αυτό το λόγο, γίνεται προληπτικά στα πλαίσια ανάκλησης, αντικατάσταση του στεγανοποιητικού δακτυλίου του εντατήρα καδένας. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να επισκεφθούν τον πλησιέστερο Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή Mercedes-Benz, προκειμένου να γίνει αντικατάσταση του στεγανοποιητικού δακτυλίου του εντατήρα καδένας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με τη Γραμμή Εξυπηρέτησης Mercedes Benz στο τηλέφωνο 800 11 76000.



Δίχως τέλος η αιμορραγία των τραπεζών - Άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ εκτός - Τι υποστηρίζουν οι τραπεζίτες



Συνεχίστηκε και σήμερα με επιταχυνόμενο ρυθμό η αιμορραγία των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες ξεπέρασαν το 1 δισ. οι αναλήψεις με αποτέλεσμα τις τρεις τελευταίες μέρες οι εκροές να κινούνται πέριξ των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το διαφορετικό στοιχείο σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες είναι πως αυτή τη φορά οι περισσότερες αναλήψεις γίνονταν από προθεσμιακούς λογαριασμούς τους οποίους οι πελάτες των τραπεζών είχαν ζητήσει μετά τη λήξη τους να μην ανανεωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες οι περισσότερες εκροές παρατηρήθηκαν στο ταμιευτήριο και αφορούσαν ποσά μικρότερα των 10.000 ευρώ, πράγμα που τα στελέχη των τραπεζών έλεγαν πως κατευθύνονταν στα στρώματα και τα μαξιλάρια.

Πάντως οι τραπεζίτες συνεχίζουν να συστήνουν στους πολιτικούς να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους για τις τράπεζες και τις καταθέσεις και μάλιστα λένε πως αυτό θα πρέπει να ισχύσει και την Κυριακή το βράδυ, γιατί τυχόν άστοχες δηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν τσουνάμι αναλήψεων χωρίς κανένα λόγο.

Τέλος, τα στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που πήραν οι καταθέτες, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να επιστρέψουν στις τράπεζες την ερχόμενη εβδομάδα.


Πηγή : newsit.gr


Στη φυλακή η δικηγόρος-σύντροφος του Βλαστού


Στην απολογία της, η Αδαμαντία Αγγελέτου υποστήριξε ότι η σχέση της με τον βαρυποινίτη ήταν απλά επαγγελματική - Προφυλακιστέος και ο Δ. Χατζησταύρου - Τέσσερις συνολικά οι προφυλακίσεις για την υπόθεση

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε, αμέσως μετά την απολογία της στους ανακριτές κατά της διαφθοράς, η δικηγόρος και φερομένη ως ερωτική σύντροφος του Παναγιώτη Βλαστού, Αδαμαντία Αγγελέτου.

Την ίδια τύχη είχε και ένας ακόμη κατηγορούμενος ο Δημ. Χατζησταύρου, με τις προφυλακίσεις γι' αυτή την υπόθεση να ανέρχονται πλέον στις τέσσερις.

Αντίθετα, με την επιβολή περιοριστικών όρων -απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους- αφέθηκαν οι κατηγορούμενοι Μαρία Μουζακίτη, Π. Λασιθιωτάκης και ο αστυνομικός Π. Στουρνάρας, στον οποίο επιβλήθηκε εγγύηση 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία της υποστήριξε ότι η σχέση της με τον Βλαστό ήταν μόνο επαγγελματική και ότι η ίδια ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω της εκδικητικότητας της περιβόητης «Λίτσας», της εξαδέλφης δηλαδή του Βλαστού, Ευαγγελίας Βλαστού, η οποία με σειρά καταθέσεων της στην αστυνομία, αποκάλυψε τη δράση του κυκλώματος.

Η Αδαμαντία Αγγελέτου, κατά πληροφορίες, υποστήριξε πως η Λίτσα ήθελε να την εκδικηθεί, επειδή αρνήθηκε να την εκπροσωπήσει ως δικηγόρος στη δίκη για την απόπειρα απόδρασης του Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων. Στη δίκη αυτή η Λίτσα ήταν κατηγορουμένη.

Τέλος, η δικηγόρος φέρεται να ανέφερε ότι ήρθε σε επαφή με τον Βλαστό πριν δύο χρόνια, όταν το δικαστήριο που εκδίκαζε υπόθεσή του τη διόρισε αυτεπαγγέλτως συνήγορό του.

Από την πλευρά της, η έτερη κατηγορούμενη, Μαρία Μουζακίτη, αρνήθηκε τις κατηγορίες που της αποδίδονται. Κατά πληρηφορίες, υποστήριξε στην απολογία της ότι, από τη στιγμή που συνεργαζόταν με την Πένυ Καρπούζου στο μαγαζί και γνωρίζοντας τη σχέση της με τον Π. Βλαστό, δεν μπορούσε να της αρνείται, γιατί φοβόταν.

Φέρεται ακόμη να ανέφερε πως την ακολουθούσε χωρίς να γνωρίζει αν υπήρχε κάποιο σχέδιο απαγωγής ή εκβίασης σε βάρος τραπεζικού στελέχους. Υποστήριξε ότι όταν κατάλαβε πως κάτι ύποπτο συνέβαινε και και ότι μπορεί να "μπλέξει" άρχισε να απομακρύνεται.

Για τα μαθήματα που έκανε ως πιλότος ελικοπτέρου υποστήριξε ότι η Πέννυ Καρπούζου την έπεισε να τα κάνει. Η ίδια δέχτηκε, όπως ισχυρίστηκε, επειδή υπήρξε αεροσυνοδός και της άρεσε η ιδέα.

Ωστόσο, όπως είπε, κάποια στιγμή αντιλήφθηκε ότι ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν "και επίτηδες απέτυχε στις εξετάσεις και δεν πήρε το δίπλωμα".

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος αστυνομικός, Π. Στουρνάρας, ανέφερε, κατά τις ίδιες πληρηφορίες: «Κάποια άγνωστη σε εμένα γυναίκα έφερε στο σπίτι μου ένα κινητό τηλέφωνο. Το παρέλαβε ο γιος μου. Νόμιζα ότι είναι δώρο. Δεν ήξερα. Αργότερα ο Βλαστός μου έιπε στη ΓΑΔΑ ότι μου το έστειλε εκείνος. "Εγώ στο εστειλα" μου είπε και του απάντησα "δεν το θέλω; πάρ' το πίσω». Μου είπε "Κράτα το, κάντο ό,τι θες". Δεν μου ζήτησε να τον βοηθήσω σε απόδραση, ούτε μου έδωσε κάποιος χρήματα. Ήταν βλακεία μου που κράτησα το κινητό"».

Ο κατηγορούμενος Π. Λασιθιωτάκης, αρνήθηκε ότι μετέφερε 20 κιλά εκρηκτικών όπως υποστηρίζει στην κατάθεση της η Λίτσα Βλαστού.

Υποστήριξε ότι η Λίτσα "είπε όσα είπε για μένα επειδή δεν θέλει να πάει φυλακή. Δεν τη γνωρίζω. Την έβλεπα στις φυλακές Κορυδαλλού στη δίκη για την απαγωγή Παναγόπουλου. Εκείνη πήγαινε να δει το Βλαστό και εγώ τον αδελφό μου, που είναι και αυτός κατηγορούμενος"».

Τις κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κατοχή εκρηκτικών αρνήθηκε και ο Δημ. Χατζησταύρου.


Πηγή : protothema.gr


Financial Times : Πολιτικές δυναστείες: «Τα πολιτικά τζάκια στην Ελλάδα... ζουν και βασιλεύουν»


Την πεποίθηση ότι ακόμη κι αν οι εκλογές της Κυριακής φέρουν στην εξουσία το πλέον αριστερή κυβέρνηση και τον νεότερο πρωθυπουργό στην Ελλάδα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι πολιτικές δυναστείες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, εκφράζουν οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο.
«Παρά τα έξι χρόνια ύφεσης και την επανεμφάνιση της αγωνίας σχετικά με το αν η Ελλάδα είναι ικανή να παραμείνει στην ευρωζώνη ή όχι, η παλιά ελληνική πολιτική τάξη δεν είναι έτοιμη για την καθολική αποχώρησή της από το προσκήνιο», εκτιμά ο γνωστός αρθρογράφος των FT, Τόνι Μπάρμπερ.
«Αρκετά μέλη των τριών μεγαλύτερων δυναστειών που έχουν κυριαρχήσει στην ελληνική πολιτική σκηνή από τον Β' Παγκόσμιο και έπειτα -οι οικογένειες Καραμανλή, Μητσοτάκη και Παπανδρέου- είναι πιθανό να κερδίσουν μια θέση και στη νέα Βουλή», συνεχίζει.

«Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα καθίσουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Για τους νεότερους από αυτούς, ωστόσο, ο δρόμος προς την εξουσία είναι σίγουρο πως μια ημέρα θα ανοίξει και πάλι».

Το δημοσίευμα θυμίζει πως οι τρεις αυτές οικογένειες έχουν τροφοδοτήσει τη χώρα με έξι πρωθυπουργούς από το 1944.
Η δυναστεία με τη μεγαλύτερη «δύναμη παραμονής» είναι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η οικογένεια Μητσοτάκη. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική διαδρομή της οικογένειας, το δημοσίευμα αναφερόμενο στη Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμά πως αν και «είναι και πάλι υποψήφια, η πολιτική της καριέρα έχει πιθανώς ήδη φτάσει στο ανώτερο σημείο της». Αντιθέτως, αναφερόμενος στον νεότερο αδελφό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον χαρακτηρίζει ως τον αληθινό «λαμπαδηδρόμο» (flame-carrier) της οικογένειας, μια ενεργή και ευχάριστη προσωπικότητα που έχει αναδειχθεί ως μια από τις επιτυχίες της κυβέρνησης.

«Όποτε ο κ. Σαμαράς εγκαταλείψει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας -κάτι που δεν θα γίνει απαραίτητα αμέσως μετά την πιθανή εκλογική του ήττα- ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ένας δυνατός υποψήφιος για να πάρει τη θέση του», υποστηρίζει ο συντάκτης.
Επιπλέον προτρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά και το γιο της Ντόρας Μπακογιάννη, τον Κώστα Μπακογιάννη. Μπορεί να μην κατεβαίνει στις εκλογές, αλλά στα 35 του εμφανίζεται ως μια διακριτή φιγούρα της Νέας Δημοκρατίας και έχει το χρόνο με το μέρος του. Ο αρθρογράφος επισημαίνει και την υποψηφιότητα της ανιψιάς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αντιγόνης Λυμπεράκη, που κατέρχεται ως υποψήφια με το Ποτάμι.

Όσον αφορά τη δεύτερη δυναστεία, της οικογένειας Καραμανλή, αδιαμφισβήτητος πατριάρχης της υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά το 1974.
Ο ανιψιός του Κώστας έγινε πρωθυπουργός από το 2004 έως το 2009 σε μια κυβέρνηση που, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, ακολούθησε καταστροφική δημοσιονομική πολιτική βυθίζοντας την Ελλάδα στην κρίση χρέους και στη συνέχεια στα πακέτα διάσωσης. Κατεβαίνει εκ νέου στις εκλογές και έχει πάρα πολλούς υποστηρικτές.

Όπως λέει ένα μέλος του κόμματος: «Θα μπορούσε να επιστρέψει, αλλά φαίνεται σχεδόν βέβαιο πως δεν το θέλει», λέει στους FT ένα μέλος της Νέας Δημοκρατίας διατηρώντας την ανωνυμία του, ενώ επισημαίνεται η παρουσία σε αυτές τις εκλογές ενός ακόμη Καραμανλή, του 40χρονου Κώστα, ο οποίος εργάζεται στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση και κατεβαίνει για πρώτη φορά υποψήφιος στη Β. Ελλάδα.
«Η δυναστεία με τις πιο μελαγχολικές προοπτικές» είναι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η οικογένεια Παπανδρέου. Μεταξύ 1944 και 2011 ο Γεώργιος, ο Ανδρέας και ο Γιώργος υπηρέτησαν ως πρωθυπουργοί. Ο 62χρονος Γιώργος παραιτήθηκε το 2011 και πλέον αποσύρθηκε από το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσει το δικό του κόμμα που παλεύει να μπει στη βουλή. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται άλλο μέλος της οικογένειας να επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική.


Πηγή: Εθνος


Διαβάστηκαν για πρώτη φορά ελληνικοί πάπυροι καμένοι από τον Βεζούβιο


Τις πρώτες λέξεις σε δύο αρχαίους πάπυρους, γραμμένους στα ελληνικά, οι οποίοι είχαν καεί από την έκρηξη του Βεζούβιου πριν από περίπου 2.000 χρόνια, κατάφεραν να διαβάσουν Ιταλοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας μία νέα τεχνική ακτίνων Χ.   Οι συγκεκριμένοι πάπυροι είχαν ανακαλυφθεί μαζί με εκατοντάδες άλλους το 1754, σε ένα δωμάτιο - βιβλιοθήκη σε μία βίλα στην πόλη Ηράκλειο (Herculaneum), η οποία καταστράφηκε μαζί με την Πομπηία, όταν εξερράγη το ηφαίστειο. Η βίλα και η βιβλιοθήκη, που ήταν γεμάτη από επικούρεια φιλοσοφικά κείμενα, πιστεύεται ότι ανήκε σε κάποιον πλούσιο ρωμαίο πολιτικό, ίσως στον πεθερό του Ιούλιου Καίσαρα, τον Καλπούρνιο Πίζο Καισονίνο.



Κατά την έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μΧ, οι πάπυροι κάηκαν από ένα κύμα καυτού αέρα, που άγγιζε τους 320 βαθμούς Κελσίου. Ο αέρας αυτός τούς απανθράκωσε και τους έκανε ιδιαίτερα εύθραυστους, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανοιχτούν χωρίς να καταστραφούν.   Οι επιστήμονες στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Νάπολης βρήκαν έναν τρόπο να διαβάσουν κάποιους από τους πάπυρους, οι οποίοι πιστεύεται ότι φτάνουν σε μήκος τα 15 μέτρα, χωρίς να τους ανοίξουν. Ανέπτυξαν μία νέα τεχνική τομογραφίας ακτίνων-Χ, η οποία μπορεί να ξεχωρίσει το μαύρο μελάνι των γραμμάτων από το απανθρακωμένο χαρτί, χάρη σε μία ανεπαίσθητη αλλά διακριτή διαφορά στον τρόπο με τον οποίο τα δύο υλικά διαθλούν τις ακτίνες-Χ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, χρησιμοποιώντας αυτή τη διαδικασία οι επιστήμονες διάβασαν μερικά γράμματα από το ελληνικό αλφάβητο και μερικές λέξεις σε δύο πάπυρους, οι οποίοι είχαν δοθεί ως δώρο στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1802 και σήμερα ανήκουν στο Ινστιτούτο της Γαλλίας.   Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τις ακτίνες Χ τούς επέτρεψαν επίσης να προσδιορίσουν τον συγγραφέα ενός εκ των παπύρων. Συγκρίνοντάς τον με έναν άλλο σωζόμενο πάπυρο από το Ηράκλειο, που είχε γραφεί από τον επικούρειο φιλόσοφο Φιλόδημο, οι ερευνητές δεν αποκλείουν αυτός να είναι ο συγγραφέας και του εν λόγω παπύρου.   Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα πετύχουν να διαβάσουν ολόκληρα τα κείμενα των παπύρων χρησιμοποιώντας στη συνέχεια ένα πιο ισχυρό μηχάνημα εκπομπής ακτίνων-Χ, που ονομάζεται Σύγχροτρον.



Πηγή: lifo.gr


Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η μήνυση σε βάρος της Ραχήλ Μακρή για τα «Ραχιλιάρικα»



«Η κυρία Μακρή με την επίμαχη δήλωσή της διέπραξε το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων» αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Θεοφανία Κοντοθανάση διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο τη μηνυτήρια αναφορά που κατάθεσε στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο δικηγόρος Δημήτρης Βενετής κατά της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, για τις δηλώσεις της περί τυπώματος 100 δισ. ευρώ  από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά τη δήλωση αυτή της υποψηφίας βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε πολύς λόγος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την κυκλοφορία «Ραχιλιάρικων».

Ο κ. Βενέτης στη μηνυτήρια αναφορά του επισημαίνει ότι η κυρία Μακρή με την επίμαχη δήλωσή της διέπραξε το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων (άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα).

Η δήλωση αυτή της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ο επίμαχος δικηγόρος, είναι ικανή να επιφέρει ανησυχίες και φόβο στους πολίτες, να κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ακόμα και να επιφέρει διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

Στη μήνυση αναφέρονται μεταξύ άλλων, ότι σε πρόσφατες δηλώσεις της η κυρία Μακρή, είπε ότι σε περίπτωση που διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα ενεργοποιηθεί το emergency του ELA και «θα μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι 100 δισ. ευρώ».


Πηγή : protothema.gr


Πόσα «άφησαν» πέρυσι Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι - πάνω από 21,4 εκατ. τουρίστες



Ξεπέρασαν τα 21,4 εκατομμύρια οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2014, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδας.

Η εισερχόμενη τουριστική κίνηση την περίοδο αυτήν αυξήθηκε κατά 22,7% και διαμορφώθηκε στις 21,497 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 17,517 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να παρουσιάσουν αύξηση κατά 10,8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, αγγίζοντας στα 13,262 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 15% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 8,164 δισ. ευρώ, και δευτερευόντως οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 28 που διαμορφώθηκαν στα 4,694 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2014, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 5,364 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 11,9%, και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7%.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4,7% και διαμορφώθηκαν στα 1.975 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 25,1% και διαμορφώθηκαν στα 1,125 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 1,543 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,1%.

Αντιθέτως μείωση παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία κατά 13,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,158 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 15,5% και διαμορφώθηκαν στα 644 εκατ. ευρώ.

Οι εκλογές απειλούν τον κλάδο, λένε οι NYT
«Αναταραχή στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας από προεκλογικές τοποθετήσεις», (Greece's Tourism Industry Unsettled by Talk in Election Campaign)», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, που αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες της τουριστικής βιομηχανίας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ελληνικό τουρισμό η διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ανερχόμενος αριστερός συνασπισμός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις απεχθάνεται τις διακοπές με «τα πάντα πληρωμένα» (all inclusive), και έχει υποσχεθεί να περιορίσει αυτού του είδους τις διακοπές, γεγονός που δημιουργεί εκνευρισμό στην τουριστική βιομηχανία, η οποία είναι το μόνο λαμπρό σημείο στην αναιμική ελληνική οικονομία», σημειώνει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει μια σειρά από εμπρηστικές διακηρύξεις, όπως τη μη τήρηση των όρων του οικονομικού πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει θανάσιμο χτύπημα στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η ελληνική τουριστική βιομηχανία, πιθανόν να μην βγει αλώβητη, ανεξάρτητα του αποτελέσματος των εκλογών».

Στο άρθρο μεταφέρονται επίσης δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, από τη συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική, σύμφωνα με τις οποίες «πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον τουρισμό και όχι μέτρα που θα τον σταματήσουν», καθώς επίσης και οι απόψεις παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας.


Πηγή : ethnos.gr



Οι ήρωες του Norman Atlantic πήραν μετάλλιο κι έδωσαν "λάμψη" - Φωτογραφίες


Ήρωες που ζουν ανάμεσά μας. Περνούν απαρατήρητοι πλάϊ μας ,γιατί είναι επιλογή τους να μένουν στην “σκιά”. Έχουν όμως τόση λάμψη οι πράξεις τους που “περισσεύει” για να “δανείσουν” και λίγη στους πολιτικούς.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη,απένειμε το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως στα μέλη των πληρωμάτων των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης επιβαινόντων του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic».

Παρόντες άπαντες από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Αλλά κυρίως όπως προκύπτει από τις πάντα εξαιρετικές φωτογραφίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, οι δικοί τους άνθρωποι. Οι οικογένειες των καθημερινών ηρώων μας.






Το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως

Το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως απονέμεται στο στρατιωτικό προσωπικό σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εν ζωή ή μετά θάνατο, για τέλεση εξόχων πράξεων αποκλειστικώς εν καιρώ ειρήνης, οι οποίες δεν σχετίζονται κατ'ανάγκη με τα στρατιωτικά πράγματα και οι οποίες τελέσθηκαν εντός ή εκτός των πλαισίων διατεταγμένης υπηρεσίας και που αφορούν:

Στην τέλεση πράξεως αυτοθυσίας.
Σε θάνατο ή βαρύ τραυματισμό από ατύχημα, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.
Σε ενέργεια που υπερβαίνει κατά πολύ την εκτέλεση του καλώς εννοούμενου καθήκοντος και επισύρει ανεπιφύλακτα το θαυμασμό και την εκτίμηση της κοινής γνώμης.
Σε πράξη, για την τέλεση της οποίας η ζωή του προτεινομένου εξετέθη αποδεδειγμένα σε προφανή και άμεσο κίνδυνο.

Για κάθε νέα πράξη, η οποία πληροί τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, λαμβάνει χώρα νέα απονομή του μεταλλίου, αλλά φέρεται μόνο ένα διάσημο (σώμα του ή μια διεμβολή (ταινία) του. Η διάκριση των πολλαπλών απονομών γίνεται από τους επάργυρους αστερίσκους που τοποθετούνται στην ταινία αναρτήσεως του μεταλλίου ή στη διεμβολή του (μέχρι τρεις κατ' ανώτατο όριο).



Πηγή : onalert.gr


ΧΑΡΙΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΙΤΙΝΗ !





Γράφει η Χαριτίνη Δημητρίου

Η ΨΗΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΙΡΑ !
ΜΕ ΤΗ ΣΦΑΙΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΣΟΥ !
ΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΟΥ !
ΑΒΡΑΑΜ ΛΙΝΚΟΛΝ !

Χαριτολογώντας αγαπημένοι μου, πάμε για την τελευταία εβδομάδα
των παθών που διανύουν τα πολιτικά κόμματα !
Τώρα ποιος θα κάνει ανάσταση εξαρτάται από εμάς.
Τα πολιτικά σποτάκια πέφτουν  βροχή..
Οι απειλές το ίδιο !
Μία πολιτικός ανακοίνωσε ότι το κόμμα της  θα τυπώσει  χρήματα !
Ένας άλλος πολιτικός είπε θα μοιράσει κολλύρια ,γιατί θα τρίβουν τα μάτια τους
από το αποτέλεσμα !
Τώρα ένα χορό θα τον χορέψουμε .
Τι χορός θα είναι αυτός ;
Νησιώτικο..καλαματιανό..τσιφτετέλι;
Ας είναι , όσο γίνεται ρυθμικός για μας τουλάχιστον !
Να μπορούμε να σιγοτραγουδήσουμε μετά από λίγο καιρό
το γνωστό άσμα σε παραλλαγή !
Μη ξαναρθείς
ποτέ ποτέ εσύ κυβέρνηση
μη ξαναρθείς
γιατί το μέλλον μας συνθλίβεις
ούτε στιγμή
δεν θέλω πια άλλο να σκέφτομαι
ΕΝΦΙΑ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ
ΑΛΛΟ ΜΑΣ ΚΡΥΒΕΙΣ !!!

Είδαμε , ακούσαμε , κουτσομπολεύουμε !
Χαμηλά τα νούμερα τηλεθέασης του δελτίου ειδήσεων του mega
με την Ο . Τρέμη και τον Ν . Ευαγγελάτο !
Μια χαρά η Μ. Σαράπογλου θα την έχει !
Έφτιαξε τηγανιά αμέ !
Την έσβησε και με καλό κρασί και κέρασε και τη γειτονιά !

Βούιξε η διαδικτυακή γειτονιά . Και η γειτονιά των επωνύμων .
Χώρισε λένε η Ν. Γερμανού με τον Μ. Ιωάννου .
Λυσσάξατε καλέ !
Μη δείτε γυναίκα με μικρότερο άντρα να τη χωρίσετε !
Ας είναι καλά τα λύκεια και τα πανεπιστήμια !
Και όπως λέει και ένας φίλος μου <<Βαμπιρισμός >>
Όταν έχεις μικρότερο συντροφο παίρνεις νιάτα , ενέργεια !
Βαμπιρισμός ....λοιπόν !

Σε παρόμοια κατηγορία <<Βαμπιρισμού >> εθεάθη σε μπαράκι
στο κέντρο της Αθήνας ο Α. Κούρκουλος με γνωστή ηθοποιό,
μικρή σε ηλικία , που πρωταγωνιστεί  στο ταμάμ
Ο έρως χρόνια δεν κοιτά !
Ερωτευτείτε λοιπόν και μην αναζητάτε πιστοποιητικό  γέννησης .

Άντε ξεκινάει οσονούπω και το The voice 2 OEO ! στο τέλος περίπου Φεβρουαρίου !
Μάθαμε ότι υπάρχουν πολύ καλύτερες φωνές από το voice 1 .
Καλέ ! Που θα τους βάλουμε όλους αυτούς να τραγουδήσουν ;;;
Η αλήθεια είναι ότι τώρα και μαγαζιά ξενοίκιαστα υπάρχουν και χαμηλά ενοίκια !
Προτείνω λοιπόν κάθε τετράγωνο και μουσική σκηνή .....
Ωραία που θα περνάμε !
Όλη η Αθήνα μία παρέα , μία φωνή !
Εκεί είμαστε πρώτοι !
Να δείς  γλέντια !
Το tip της εβδομάδας !
Κάντε κάτι άλλο ! Παίξτε μουσική !
Σίγουρα δεν είστε σε παραλία ...
Κάποιοι γείτονες θα φωνάξουν !
Η συνταγή όμως αλάνθαστη , παρέα , κιθάρα ,τσιπουράκι
αποδεδειγμένα δουλεύει
Εάν κάποιος τραγουδάει ακόμα καλύτερα!
Θα περάσετε όμορφα !
Γιατί η ζωή μας είναι στιγμές ευτυχίας !
Αυτά και άλλα  χαριτωμένα την
άλλη εβδομάδα με την Χαριτίνη ! 


Στη δημοσιότητα ο απολογισμός δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2014


Μείωση της εγκληματικότητας σε όλες τις κατηγορίες αδικημάτων καταγράφηκε το 2014, υποστηρίζει η ΕΛΑΣ, που μιλά για αισθητή βελτίωση σε όλους τους δείκτες εγκληματικότητας που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο της Αστυνομίας, με βάση το σύστημα Police On Line που καταγράφει όλα τα περιστατικά, πανελλαδικά οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών μειώθηκαν -σε σύγκριση με το 2013 κατά 25,5%, οι ληστείες κατά 22,7%, οι κλοπές-διαρρήξεις κατά 7,8% και οι κλοπές τροχοφόρων κατά 13,2%.

Στην Αττική, το ίδιο χρονικό διάστημα, οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών μειώθηκαν κατά 25,9%, οι ληστείες κατά 20,7%, οι κλοπές-διαρρήξεις κατά 2,8% και οι κλοπές τροχοφόρων κατά 9,5%.

Στη Θεσσαλονίκη, το 2014 σε σχέση με το 2013 οι ληστείες μειώθηκαν κατά 26%, οι κλοπές- διαρρήξεις κατά 16,7% και οι κλοπές τροχοφόρων κατά 22,2%.

Επιπλέον, στην Επικράτεια οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης μειώθηκαν σε ποσοστό 43%, οι υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας κατά 24,6%, οι υποθέσεις της νομοθεσίας περί όπλων κατά 23,2% και οι υποθέσεις βιασμών κατά 10%.

Το 2014 η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε 555 περισσότερες υποθέσεις ναρκωτικών, 412 περισσότερες υποθέσεις πλαστογραφίας, 336 περισσότερες υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων και 132 περισσότερες υποθέσεις λαθρεμπορίου.

Σε επίπεδο Επικράτειας, μείωση σε ποσοστό περίπου 37% παρουσιάζεται στις οργανωμένες ληστείες σε καταστήματα, τράπεζες, ΕΛΤΑ κλπ. Παράλληλα, οι ληστείες μέσα σε σπίτια μειώθηκαν από 946 το 2013, σε 787 το 2014 (159 λιγότερες).

Μειώσεις εμφανίζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά 43% (378 από 665), πνευματικής ιδιοκτησίας κατά 24,6% (410 από 544), νομοθεσίας περί όπλων κατά 23,2% (5.549 από 7.223), ενώ και οι υποθέσεις βιασμών μειώθηκαν κατά 10% (134 από 149).

Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση στις υποθέσεις-εξιχνιάσεις πλαστογραφίας 16,4% (2.931 από 2.519), λαθρεμπορίου 9,7% (1.497 από 1.365), κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων 5,8% (6.132 από 5.796) και ναρκωτικών 5,5% (10.675 από 10.120).

Το 2014 συνελήφθησαν συνολικά 170.824 άτομα για αδικήματα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από αυτά 11.090 άτομα συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, Τραπεζών κλπ.

Παράλληλα, εξαρθρώθηκαν 419 σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων. Εξιχνιάστηκαν 31.475 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.

Τέλος, την περσινή χρονιά συνελήφθησαν, ύστερα από έρευνες των Υπηρεσιών του Σώματος, 148 διωκόμενοι, οι οποίοι καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης για σοβαρά αδικήματα, που είχαν διαπράξει σε άλλες χώρες.
 
Στον τομέα της οδικής ασφάλειας, σημαντική είναι η μείωση των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα. Συγκεκριμένα, το 2014 καταγράφηκαν 60 λιγότεροι θάνατοι από τροχαία και 52 λιγότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, σε σχέση με το 2013.

Στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης, το 2014 συνολικά 77.163 αλλοδαποί συνελήφθησαν να εισέρχονται ή να διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα. Επιπλέον, αυξήθηκαν κατά 6% οι επιστροφές μη νόμιμων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Την περσινή χρονιά, τέλος, μεγάλος αριθμός αστυνομικών απασχολήθηκε στις 5.198 κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, καθώς και στις 6.000 αθλητικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Κικίλιας: «Χώρα με ασφάλεια και σταθερότητα»

Σε δήλωσή του για τον απολογισμό της συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρει ότι επιβεβαιώνεται με τον πιο έμπρακτο τρόπο πως το 2014 «έγινε ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινής ασφάλειας των πολιτών, με αισθητή βελτίωση σε όλους τους δείκτες εγκληματικότητας, αλλά και μία αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Ειδικά με τη σύλληψη των επικίνδυνων τρομοκρατών Μαζιώτη, Σταμπούλου και Ξηρού και με την αποτροπή κτυπημάτων σε καίριους στόχους, με ανυπολόγιστες συνέπειες, η Ελληνική Αστυνομία εμπέδωσε την εικόνα μίας χώρας με ασφάλεια και σταθερότητα, κάτι που αποτελεί εθνική ανάγκη και κοινωνικό αίτημα.

Οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια διότι απέδειξαν -για μία ακόμη φορά- ότι προσφέρουν μοναδικό έργο και ότι λειτουργούν με αυταπάρνηση, επιμονή και επαγγελματισμό κάτω από δύσκολες συνθήκες, ξεπερνώντας πολλές φορές τα ανθρώπινα όρια.

Οφείλω να τους συγχαρώ για άλλη μία φορά και να τονίσω ότι με το έργο τους μάς διδάσκουν την πραγματική έννοια του καθήκοντος, αλλά και την πίστη στους θεσμούς και στην Πατρίδα».



Newsroom ΔΟΛ


Αποφράδα μέρα - ΠΑΣΟΚ στα δυο - Σε απόσταση αναπνοής οι δυο συγκεντρώσεις


Για πρώτη φορά ο χώρος της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης την οποία εξέφραζε αδιαλείπτως από το 1974 το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται διασπασμένος σε αυτήν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.
Αδιάψευστος μάρτυρας τούτου το γεγονός ότι σήμερα το απόγευμα την ίδια ώρα και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις:

- μια του ΠΑΣΟΚ με ομιλητή τον πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο
- και η άλλη του Κινήματος Δημοκρατων Σοσιαλιστών με ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου

Και οι δύο συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε κλειστά γήπεδα, "Σπόρτινγκ" και "Πανελληνίου" αντίστοιχα, καθώς απ΄ ότι φαίνεται οι εποχές των μαζικών ανοιχτών συγκεντρώσεων του ενωμένου και αδιαίρετου ΠΑΣΟΚ στο Σύνταγμα ή στο Πεδίο του Άρεως πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Στα απλά μέλη και στελέχη του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ η σημερινή μέρα είναι αποφράδα, από τη στιγμή που σύντροφοι και συντρόφισσες με κοινή πορεία δεκαετιών απόψε θα βρίσκονται σε δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις όντας πλέον πολιτικοί αντίπαλοι!

Με το ΠΑΣΟΚ να αναζητά την "χρήσιμη ψήφο" που θα το αναδείξει τρίτη δύναμη και ρυθμιστή των εξελίξεων και το ΚΙΔΗΣΟ να αναζητά την δικαίωση του Γ. Παπανδρέου με την είσοδό του στη Βουλή σε πρώτη φάση και πιθανότατα κυβερνητικό εταίρο σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς σήμερα θα παιχτούν κυρίως οι εντυπώσεις επί της μαζικότητας και το ενθουσιασμού, ωστόσο η πολιτική ουσία είναι ότι οι διάδοχοι του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη δεν κατάφεραν να κρατήσουν ενωμένη την δημοκρατική παράταξη.


Ανδρέας Μαραθιάς


Πηγή : newsit.gr


Κάθειρξη 10 ετών σε δύο αστυνομικούς στην Τουρκία για τον θάνατο διαδηλωτή



Ποινικό δικαστήριο στην Καισάρεια, στην κεντρική Τουρκία, καταδίκασε σήμερα σε ποινές κάθειρξης δέκα ετών δύο αστυνομικούς οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός 19χρονου διαδηλωτή κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

Σε τρεις καταστηματάρχες, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στον ξυλοδαρμό του Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ, επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης έξι ετών και οκτώ μηνών και σ΄ έναν τέταρτο ποινή φυλάκισης τριών ετών και τεσσάρων μηνών. Δύο άλλοι αστυνομικοί που κατηγορούνταν στην υπόθεση αυτή αθωώθηκαν.

Η ετυμηγορία προκάλεσε την οργή συγγενών του θύματος. "Το κράτος δολοφόνος θα λογοδοτήσει!", φώναξαν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

"Είναι μια κωμωδία, η ετυμηγορία που ανακοινώθηκε είναι πολύ επιεικής, δεν έγινε δεκτή η προμελέτη", τόνισε ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας, ο Ομέρ Καβιλί.

Ο Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ υπέκυψε από τα χτυπήματα τεσσάρων αστυνομικών με πολιτικά και τεσσάρων καταστηματαρχών οπλισμένων με ρόπαλα του μπέιζμπολ, στο περιθώριο μιας διαδήλωσης στις 2 Ιουνίου 2013 στο Εσκισεχίρ, δυτικά της Άγκυρας.

Ο νέος υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και απεβίωσε στις 10 Ιουλίου 2013 συνεπεία των τραυμάτων του, αφού έμεινε 38 ημέρες σε κώμα.

Η υπόθεση έγινε σύμβολο της καταστολής που ασκήθηκε από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των εκατομμυρίων Τούρκων που αψήφησαν την εξουσία του κατά την εξέγερση αυτή, η οποία ήταν πρωτοφανής από το 2003 που ανέλαβε την εξουσία. Αρχίζοντας από την κινητοποίηση λίγων οικολόγων κατά της καταστροφής ενός πάρκου κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, το κίνημα σύντομα επεκτάθηκε στο σύνολο της χώρας και μετατράπηκε επί τρεις εβδομάδες σε μια βίαιη αμφισβήτηση της εξουσίας του Ερντογάν, που κατηγορείται για "αυταρχικές και ισλαμιστικές παρεκκλίσεις".

Κατά τις διαδηλώσεις αυτές τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 8.000 τραυματίσθηκαν, ενώ έγιναν χιλιάδες συλλήψεις.



Πηγή: capital.gr




Επίθεση με μαχαίρι σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ, εννέα τραυματίες




Νεαρός Παλαιστίνιος ανέβηκε ως επιβάτης σε λεωφορείο στο Τελ Αβίβ και άρχισε να μαχαιρώνει τους επιβαίνοντες, πριν προσπαθήσει να διαφύγει.

Η αστυνομία μιλά για τρομοκρατική επίθεση και ανέφερε πως ο δράστης ήταν Παλαιστίνιος. Η Χαμάς επικρότησε την επίθεση μιλώντας για «γενναία και ηρωική πράξη».

Ο δράστης είχε μπει ως επιβάτης το πρωί της Τετάρτης σε αστικό λεωφορείο στο Τελ Αβίβ και κατά τη διάρκεια της διαδρομής άρχισε να μαχαιρώνει τους επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τραυματίες ανέρχονται σε εννέα και τέσσερις εξ αυτών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Κατά αναφορές ισραηλινών ΜΜΕ, πρώτο θύμα ήταν ο οδηγός.

Ο δράστης κατάφερε να βγει από το λεωφορείο, καταδιώχθηκε, τον πυροβόλησε η αστυνομία -στο πόδι, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές- και τον συνέλαβε.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφλεντ μίλησε για τρομοκρατική πράξη. Πρόκειται, σύμφωνα με την αστυνομία, για νεαρό Παλαιστίνιο από τη Δυτική Όχθη που είχε μπει παράνομα στις ισραηλινές περιοχές.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η οποία έχει όλα τα σημάδια των επιθέσεων μικρής κλίμακας από μεμονωμένους δράστες, οι οποίες είχαν πληθύνει στο Ισραήλ προς το τέλος του περασμένου χρόνου.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι ανέφερε ότι η επίθεση ήταν «φυσική αντίδραση στην ισραηλινή τρομοκρατία απέναντι στον παλαιστινιακό λαό».


Newsroom ΔΟΛ


Ιάπωνας Πρωθυπουργός: «Οχι» στην καταβολή λύτρων για τους όμηρους των τζιχαντιστών


Θα κάνουμε τα πάντα αλλά δεν θα υποχωρήσουμε στην τρομοκρατία, λέει ο Σίνζο Αμπε

Αρνείται ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε την καταβολή των λύτρων για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούν οι τζιχαντιστές.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος απειλεί, με νέο βίντεο, να εκτελέσει δύο Ιάπωνες, και ζητά καταβολή λύτρων ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Σίνζο Αμπέ αρνήθηκε εκφράζοντας παράλληλα τον «αποτροπιασμό» του.

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα υποχωρήσει στην τρομοκρατία και οφείλουμε να συνεργασθούμε» απέναντι στην απειλή αυτή, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προσθέτωντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε μέσο στη διάθεσή της για την απελευθέρωση των δύο Ιαπώνων που έχουν πέσει στα χέρια τζιχαντιστών.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να απελευθερωθούν» είπε ο Άμπε την Τετάρτη μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Έχω δώσει εντολή να εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι που έχουν ανοίξει μέχρι τώρα» τόνισε.

Ο Σίνζο Αμπε έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Ιαπωνία, παρά τη σύλληψη των ομήρων, δεν θα υπαναχωρήσει στη δέσμευσή της για την παροχή βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων προς τις χώρες που έχουν πληγεί από την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους, που πολλαπλασιάζει τις ακρότητες στη Συρία και το Ιράκ.

«Αυτή η θέση δεν θα αλλάξει» είπε επισημαίνοντας τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της βοήθειας αυτής.


Πηγή : tovima.gr


Κυβερνητικό στέλεχος στο Reuters: Γιατί δεν επετεύχθη συμφωνία με τους δανειστές



«Μας έδιναν την εντύπωση (σ.σ η τρόικα) πως ό,τι κι αν είχαμε κάνει, η αναθεώρηση δεν θα ολοκληρωνόταν»

Εκτενή αναφορά στο πώς οδηγήθηκε η Ελλάδα στις πρόωρες εκλογές κάνει το πρακτορείο Reuters.

Κυβερνητικό στέλεχος δηλώνει μάλιστα στο πρακτορείο ότι, «μετά τη συνάντηση στο Παρίσι στις 26 Νοέμβριου ξέραμε πως όλα είχαν τελειώσει. Μας έδιναν την εντύπωση (σ.σ η τρόικα) πως ό,τι κι αν είχαμε κάνει, η αναθεώρηση δεν θα ολοκληρωνόταν».

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, «μετά από τέσσερα χρόνια οικονομικών θυσιών η Ελλάδα στοιχημάτισε πως θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα πρόωρο τέλος της διεθνούς διάσωσης. Αντι αυτού βρέθηκε στο Παρίσι μπροστά στην άκαμπτη στάση των δανειστών. Εκείνη η συνάντηση οδήγησε σε νέα πολιτική αβεβαιότητα και έφερε την καταιγίδα -εκ νέου- στην Ευρωζώνη».

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, «μετά από τέσσερα χρόνια οικονομικών θυσιών η Ελλάδα στοιχημάτισε πως θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα πρόωρο τέλος της διεθνούς διάσωσης. Αντι αυτού βρέθηκε στο Παρίσι μπροστά στην άκαμπτη στάση των δανειστών. Εκείνη η συνάντηση οδήγησε σε νέα πολιτική αβεβαιότητα και έφερε την καταιγίδα -εκ νέου- στην Ευρωζώνη».

«Στα μέσα Νοεμβρίου φάνηκε η διάσταση απόψεων των δύο πλευρών ως προς τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 2015. ΕΕ και ΔΝΤ ζητούσαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να εξευρεθούν, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για 500 εκατομμύρια ευρώ. Είχαν εξαγριωθεί από το αίτημα των δανειστών να αυξηθεί το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης στα 1,2 δισεκατ. ευρώ, σε σχέση με το ένα δισεκ. του προηγούμενου έτους. Δεν είναι τυχαίο το έγγραφο που έστειλε ο Γκίκας Χαρδούβελης στους δανειστές, στις 29 Νοεμβρίου, που τους έλεγε πως το 2015 θα είναι χρονιά υψηλής ανάπτυξης και μείωσης του κινδύνου, επομένως το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης θα έπρεπε να μειωθεί», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

«Οι δανειστές επεδίωκαν περισσότερα χρήματα στο αποθεματικό σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας που θα οδηγούσε σε εκλογές, και συνεπώς καθυστέρηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα εξέτρεπε περαιτέρω τους στόχους του προγράμματος».

«Οι συζητήσεις για το πρόγραμμα βοήθειας διασταυρώθηκαν με την Προεδρική εκλογή... οδηγώντας μας σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει, ότι η τρόικα προέβαλε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, κυρίως στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, διότι ακριβώς προεξοφλούσε τις πολιτικές εξελίξεις που ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε και ήθελε να διαπραγματευτεί με την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής.


Πηγή: skai.gr


Αντ. Σαμαράς: Δεν θα γίνει σοβιέτ εδώ, δεν θα γίνει κομμουνισμός


Για ανάπτυξη στην Ελλάδα με μειωμένους φόρους έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς επισκεπτόμενος το μεσημέρι της Τρίτης πρότυπη τυροκομική μονάδα στο Μαρκόπουλο.
"Ζήσαμε από κοντά την εικόνα της ελληνικής εξωστρέφειας, της επιχειρηματικής προόδου που γίνεται όταν ξεκινάς από κάτι μικρό, έχεις ένα όνειρο και το κάνεις πολύ μεγάλο όπως εδώ πέρα με αυτόν τον πρότυπο σταθμό τυροκομείας το οποίο έχει βεβαίως αναπτύξει μια γκάμα, μια σειρά μεγάλη από προϊόντα, τα οποία όμως φωτογραφίζουν και δείχνουν τι μπορεί να κάνει ο Έλληνας όταν και μεράκι έχει και πίστη έχει και εξωστρέφεια έχει και πιστεύει σε αυτό που λέγεται ανάπτυξη. Ανάπτυξη εννοώ τώρα που θα υπάρχει με μειωμένους φόρους και το λέω αυτό απέναντι σε εκείνους οι οποίοι από ιδεοληψία θέλουν συνέχεια οι φόροι να ανεβαίνουν", είπε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε λέγοντας: "Τέτοιου είδους επιχειρήσεις και τέτοιες επιτυχίες είναι αυτές οι οποίες αποδεικνύουν τις τεράστιες προοπτικές που έχει ο Έλληνας επιχειρηματίας όταν βάλει κάτι στο νου του και το πιστέψει. Και θέλω πραγματικά να συγχαρώ αυτή την οικογένεια που ξεκίνησε από τον πατέρα και που εδραιώνει σήμερα τη φήμη της και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τα παιδιά της".
O Αντώνης Σαμαράς έκανε περιοδεία στα Μεσόγεια επισκεπτόμενος αρχικά το Κορωπί όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Ο πρωθυπουργός συζήτησε τα τοπικά θέματα που απασχολούν τους δημότες, κυρίως το ζήτημα της αποχέτευσης, του παράκτιου μετώπου αλλά και του οικιστικού.
Στη συνέχεια μετέβη στην πλατεία του Κορωπίου όπου συνομίλησε με νέους ενώ μπήκε και μέσα σε καφενεία. Κατόπιν πήγε στο Μαρκόπουλο και ειδικότερα στο δημαρχείο όπου και συνομίλησε με τον δήμαρχο αλλά και αυτούς της Λαυρεωτικής και του Σαρωνικού.
Στο μικρό αμφιθέατρο του δήμου συζήτησε με τις τοπικές αρχές την αύξηση του αριθμού των μαθητών στα σχολεία, τον βιολογικό καθαρισμό του αποχετευτικού και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.
Στη σύντομη ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών και πρόσθεσε: «Οι εκλογές θα κρίνουν προς ποια κατεύθυνση θα πάει το καράβι της πατρίδας. Δεν είναι θέμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σε ποιο κόσμο θα επιλέξετε να ζήσουν τα παιδιά μας». Φέρνοντας ως παράδειγμα την παραχώρηση σε ιδιώτες 14 αεροδρομίων και την κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «εδώ έχουμε διαφορετικότητα νοοτροπιών και έχουμε δύο διαφορετικούς κόσμους».
«Δύο παραδείγματα θα σας πω. Τα 14 αεροδρόμια θα τα αφήσουν να μαραζώσουν και η Cosco δεν τους αρέσει. Από την άλλη ο Τσίπρας θέλει να φέρει ΕΥΠ, ΣΔΟΕ και ΑΣΕΠ στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Τέτοια πράγματα ούτε στις κομμουνιστικές χώρες δεν συνέβαιναν. Δεν θα γίνει εδώ σοβιέτ, δεν θα γίνει κομμουνισμός» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.


Πηγή : imerisia.gr


Επιστρέφονται άδειες οδήγησης, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας ενόψει εκλογών



Επιστρέφονται  οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που θα κινηθούν με τα δικά τους μεταφορικά μέσα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, με Απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια.

Σημειώνεται ότι αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και σήμερα (20.01.2015).

Επίσης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις, επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ' εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. «επιβολή διοικητικών μέτρων», για τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι σήμερα (20.01.2015).

Εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, για τις εξής παραβάσεις:

Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από Δικαστικές ή άλλες Αρχές, εκτελούνται κανονικά.

Επισημαίνεται ότι για την επιστροφή των παραπάνω στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας θα πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί, όπου επιβλήθηκε, το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.


Τσακαλώτος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεταστικής για το Μνημόνιο


Τη θέση του κόμματός του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει ότι αν είναι να κάνει μόνο μια εξεταστική επιτροπή, αυτή θα είναι για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο, τόσο για λόγους δικαιοσύνης, αλλά πρωτίστως για τη δημιουργία συλλογικής μνήμης για το πώς φτάσαμε ως εδώ», υπογραμμίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών.

Ο κ. Τσακαλώτος, ωστόσο, σημειώνει ότι μεγαλύτερη σημασία για την κοινωνία έχει να καταργηθεί στην πράξη το Μνημόνιο, να εφαρμόσει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του και απαντά στη ΝΔ που κατηγορεί το κόμμα του για λαϊκισμό ότι «οι αντίπαλοί μας έχουν μπερδέψει τον λαϊκισμό με το λαϊκό και αυτό το βρίσκουν τώρα μπροστά τους».

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συστήσει επιτροπή εσωτερικού ελέγχου για το πώς χρεοκόπησε η Ελλάδα και να εντοπίσει παράνομα, μη θεμιτά και απεχθή χρέη, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της ΕΕ, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνολική διευθέτηση του χρέους στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Προσθέτει ότι τα επιχειρήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλά και ισχυρά και τα «εργαλεία για να πετύχουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι εξίσου πολλά και η επιτροπή είναι ένα απ’ αυτά».

Απαντώντας στα δημοσιεύματα σχετικά με τη ρευστότητα των τραπεζών, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι «οι αντίπαλοι μας επενδύουν στο καθεστώς φόβου και επιστρατεύουν κάθε μέσο» και σημειώνει ότι «τα δραματικά πρωτοσέλιδα περί μείωσης της ρευστότητας, φυγής των καταθέσεων και προσφυγής στον ELA εντάσσονται σε αυτό το σχέδιο».

Πηγή: Nooz.gr


Συνταγογράφηση από νοσηλευτές



Δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων αποκτούν οι νοσηλευτές, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, η οποία ορίζει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες τους. Μεταξύ άλλων, οι νοσηλευτές μπορούν να συνταγογραφούν αναλγητικά και αντιπυρετικά.

Διευρύνονται τα καθήκοντα των νοσηλευτών στα νοσοκομεία αλλά και στις κατ' οίκον επισκέψεις. Νέα υπουργική απόφαση ορίζει μία προς μία τις αρμοδιότητες του κλάδου, δίνοντας το πράσινο φως ακόμη και για συνταγογράφηση ήπιων φαρμάκων και αναλώσιμου υλικού.

Το οξύμωρο ωστόσο είναι ότι ενώ ο ρόλος των νοσηλευτών «αναβαθμίζεται», το ΕΣΥ συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπο με τραγικές ελλείψεις προσωπικού.
Όπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, στη χώρα μας αντιστοιχούν μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν στη Δανία η αναλογία είναι 15,4 προς 1.000 κατοίκους και στην Γερμανία 11,3 προς 1.000 κατοίκους.

Έτσι, και σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, στην Ελλάδα αντιστοιχεί 0,6 νοσηλευτής ανά γιατρό, ενώ στην Ιρλανδία αντιστοιχούν τέσσερις νοσηλευτές ανά γιατρό και στην Γερμανία 3.
Οι αρμοδιότητες των νοσηλευτών
Η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει νέες αρμοδιότητες των νοσηλευτών εντός και εκτός νοσοκομείων.
Ειδικότερα, οι νοσηλευτές που διενεργούν κατ' οίκον επισκέψεις δύνανται να συνταγογραφούν στους ασθενείς φάρμακα και αναλώσιμα υλικά: «Ήπια αναλγητικά, αντιπυρετικά, βιταμίνες, σίδηρο, φυσιολογικό ορό 0,9%, αντιβηχικά σιρόπια, υπακτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, επιδεσμικό υλικό, οξυζενέ, αντισηπτικά διαλείμματα, επιθέματα, σύριγγες, συσκευές ορού, υλικό καθετηριασμού ουροδόχου κύστης, three way, spray κατακλίσεων και τραυμάτων».
Μεταξύ των καθηκόντων τους προβλέπεται και η τοπική αναισθησία (σύμφωνα με τα ισχύοντα νοσηλευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα), η διενέργεια κλινικής εξέτασης (π.χ. ψηλάφηση και ακρόαση) και ο καθετηριασμός περιφερικών αγγείων.
Σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία οι νοσηλευτές αποκτούν κομβικό ρόλο στην διαλογή περιστατικών, καθώς θα συμμετέχουν στην διαδικασία που γίνεται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσοκομείων, ενώ έχουν πλέον ευθύνη και για την πρόληψη και τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Επιπλέον και μεταξύ άλλων, οι νοσηλευτές είναι πλέον υπεύθυνη για την εκπαίδευση των ασθενών για αυτοφροντίδα και αντίστοιχα εκπαίδευση των οικογενειακών μελών για συνέχιση της φροντίδας στο σπίτι και η παραπομπή για απλές διαγνωστικές εξετάσεις ασθενών που διακομίζονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα εξωτερικά ιατρεία της χώρας.
Ελλείψεις και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Σε κοινούς θαλάμους παραμένουν δεκάδες βαρέως πάσχοντες, διασωληνομένοι με φορητούς αναπνευστήρες, ενώ θα έπρεπε να νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θρεαπείας.
Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αττικής και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), επισημαίνοντας σε ανακοίνωση της ότι το «δραματικό αυτό πρόβλημα που απειλεί άμεσα δεκάδες ανθρώπινες ζωές, οφείλεται στη μη ύπαρξη διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι (τους οποίους απευχόμαστε) για βαριά κρούσματα γρίπης αυτή την περίοδο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο».


Επιστράτευση στην Ουκρανία


Η Κυβέρνηση κάλεσε περίπου 50 χιλιάδες εφέδρους να βρίσκονται σε ετοιμότητα
Στην ανατολική Ουκρανία η κατάσταση παρέμεινε και χθες τεταμένη, και ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι φιλορώσοι αντάρτες άνοιξαν πυρ τουλάχιστον 100 φορές εναντίον των θέσεών του τις τελευταίες 24 ώρες

H ουκρανική κυβέρνηση κήρυξε χθες για τέταρτη φορά μερική επιστράτευση, η οποία αφορά περίπου 50.000 έφεδρους, την ώρα που οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών. Η εντολή επιστράτευσης έχει διάρκεια 90 ημερών, ενώ θα την ακολουθήσουν άλλες δύο ανάλογες εντολές, προκειμένου ο αριθμός των στρατιωτών να φθάσει στους 104.000 άνδρες. Η πρόσκληση για στράτευση αφορά εκείνους που έχουν περάσει κατά το παρελθόν από στρατιωτική εκπαίδευση -στα τεθωρακισμένα, στο πυροβολικό, αλεξιπτωτιστές, οδηγούς και άνδρες του μηχανικού- σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές. Στην ανατολική Ουκρανία η κατάσταση παρέμεινε και χθες τεταμένη και ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι φιλορώσοι αντάρτες άνοιξαν πυρ τουλάχιστον 100 φορές εναντίον των θέσεών του τις τελευταίες 24 ώρες.

Ριπές στο Ντόνετσκ
Στο προπύργιο των αυτονομιστών στο Ντόνετσκ ριπές όπλων αντηχούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και χθες το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο σημείο. Στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, ωστόσο, το οποίο τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε το επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν μία επίθεση των αυτονομιστών, η ένταση των συγκρούσεων μοιάζει να έχει μειωθεί, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου του στρατού, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ. «Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες "καθάρισαν" τα περίχωρα του αεροδρομίου και κατέστρεψαν τις θέσεις μάχης των ανταρτών», τόνισε.

«Οι αυτονομιστές έχουν κατανοήσει ότι δεν θα καταφέρουν να επιβληθούν αμέσως (...) και επομένως άρχισαν να επιτίθενται εναντίον των περιοχών όπου βρίσκονται οι θέσεις του ουκρανικού πυροβολικού, το οποίο προσφέρει στήριξη στους στρατιώτες που μάχονται στο αεροδρόμιο», εξήγησε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τα χωριά Πίσκι, Αβντιίβκα και Τονένκε. Στη γειτονική περιοχή του Λουγκάνσκ, βλήματα όλμων έπληξαν μία πολυκατοικία στην πόλη Στσάστι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι και να καταστραφούν τουλάχιστον 30 διαμερίσματα, γνωστοποίησε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Απέρριψε τις κατηγορίες η Μόσχα
Στο μεταξύ, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας απέρριψε χθες τις κατηγορίες του Κιέβου, ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου. «Η χθεσινή ανακοίνωση από το Κίεβο, σχετικά με την υποτιθέμενη διέλευση μονάδων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, δεν αξίζει καν να τη σχολιάσουμε. Είναι εντελώς ανόητη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Ξεκινούν επαφές σε επίπεδο ΥΠΕΞ
Ένας νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών, όσον αφορά τη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, θα διεξαχθεί στο Βερολίνο σήμερα το απόγευμα, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, δήλωσε μια εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας στο Βερολίνο. Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Γερμανίας επιβεβαίωσε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «S?ddeutsche Zeitung». Το δημοσίευμα αυτό ανέφερε πως αυτήν τη φορά, η Ουκρανία και η Ρωσία ζήτησαν τη σύγκληση της συνόδου. Οι δύο χώρες, ανέφερε η εφημερίδα, θέλουν να συζητήσουν τρόπους να αποκλιμακωθεί η βία που έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία.

Έπειτα από μια παρόμοια συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο την περασμένη Δευτέρα, η ομάδα επαφής των τεσσάρων αυτών κρατών είχε ακυρώσει τους σχεδιασμούς να γίνει μια σύνοδος κορυφής όσον αφορά τη σύρραξη, εξαιτίας της έλλειψης προόδου όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και τους αυτονομιστές φιλορώσους αντάρτες στο Ντονμπάς ξέσπασε λίγο καιρό αφότου η Ρωσική Ομοσπονδία προσήρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η ουκρανική κρίση έχει πυροδοτήσει την πιο σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα ότι υποστηρίζει τους αντάρτες και ότι έχει στείλει άνδρες των ενόπλων δυνάμεών της στο ουκρανικό έδαφος, κάτι που η Ρωσία αρνείται.

ΠΗΓH: ΑΠΕ


Δεν αναγνωρίζουμε Μνημόνιο, τρόικα


Επανεξέταση των δανειακών συμβάσεων και διαπραγμάτευση για το χρέος προανήγγειλε χθες το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τους θεσμούς της Ευρώπης, αλλά δεν αναγνωρίζει τα Μνημόνια και την τρόικα. Παράλληλα, δήλωσε ότι «η νέα κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ» θα χρειαστεί χρόνο για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του στους θεσμικούς φορείς, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα που δεν θα υπάρχει πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Economist, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι:

• Σεβόμαστε τους θεσμούς της Ευρώπης ακόμη και αν δεν συμφωνούμε μαζί τους. Μάλιστα, ανέφερε πως «σεβόμαστε πάρα πολύ την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και ακούμε αυτά που λένε». Υποστήριξε, όμως, πως δεν υπάρχει κάποια ελληνογερμανική διαφορά, αλλά οι συνομιλητές μας είναι η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι θεσμοί της Ευρωζώνης.

• Αναγνωρίζουμε τις δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα «άρα και εμάς», αλλά επιδιώκουμε να τις επανεξετάσουμε.

• Υπάρχει το χρέος, αλλά θα πρέπει να ελέγξουμε το πώς προέκυψε και να το επαναδιαπραγματευτούμε.

• Δεν αναγνωρίζουμε τα Μνημόνια. Τα θεωρούμε επιστολές προθέσεων των κυβερνήσεων, οι οποίες δεν δεσμεύουν τη χώρα. Ανέφερε, δε, ότι το τι έγινε στην Ελλάδα τα χρόνια των Μνημονίων χρήζει έρευνας, στην οποία εν ανάγκη μπορεί να κληθούν να συμβάλουν και τρίτοι εκτιμητές, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πάντως, ο κ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει τρόικα και δεν υπάρχει αξιολόγηση (ερωτηθείς για την τύχη της αξιολόγησης που διεκόπη τον Δεκέμβριο).

Αντιθέτως, σημείωσε ότι μία νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί χρόνο για να παρουσιάσει το πρόγραμμά της, το οποίο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

1. Στην αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων προς τα κάτω με ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και ένα νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Επίσης, ανέφερε ότι το πλεόνασμα δεν μπορεί να πηγαίνει για το παλαιό χρέος, αλλά για την ανάπτυξη.

2. Στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ που θα απαντήσει στην κρίση θεσμών την οποία ζει η Ελλάδα.

3. Σε μία εξειδικευμένη πρόταση για το χρέος.

4. Σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο όμως θα πρέπει να στραφεί προς τις επενδύσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση του Economist, ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της. «Ως υπουργός Οικονομικών αυτό που έχω να πω είναι ότι απαιτείται γρήγορα να κλείσει η αξιολόγηση. Oσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα για την οικονομία. Δεν θέλουμε η χρηματοδότηση να γίνει πρόβλημα στην οικονομία και αυτά που διατυπώνω δεν είναι σε καμία περίπτωση παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο» σύμφωνα με τον υπουργό. Πρόσθεσε, δε, ότι «παραθέτω την κατάσταση ως έχει, και τις θέσεις μου, και έχω την ευθύνη να το κάνω προκειμένου να υπερασπιστώ τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτά που επισημαίνω απορρέουν από σαφείς κανονισμούς και συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στην ΕΚΤ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Έντυπη Kαθημερινή


ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ: Η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει Grexit και θέλει διαγραφή χρέους και κοινωνικοποίηση τραπεζών


Σκληρή κριτική στην Κουμουνδούρου από την «Κομμουνιστική Τάση» - «Η νέα κυβέρνηση είτε θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα λιτότητας είτε να προχωρήσει σε στάση πληρωμών» - Ανοικτή και η επιστροφή στη δραχμή

Οι «ατίθασες» συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ «ξαναχτυπούν» 5 μέρες πριν τις εκλογές με δημόσιες παρεμβάσεις τους, που αποκλίνουν από την ευρωπαϊκή γραμμή της ηγεσίας του κόμματος, βάζοντας στο προεκλογικό τραπέζι, μεταξύ άλλων, και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ενώ καλούν την Κουμουνδούρου να περάσει «τη θηλιά στο λαιμό» της Τρόικας.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Κομμουνιστική Τάση» του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη σύγκρουση με την Τρόικα ασκώντας παράλληλα κριτική στην Κουμουνδούρου αναφορικά με τις «σαθρές βάσεις» του προγράμματος, που εξήγγειλε από τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Κατά την εισηγητική ομιλία του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και αρχισυντάκτη της εφημερίδας «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», κ. Σταμάτη Καραγιαννόπουλου, στην προεκλογική εκδήλωση της «Κομμουνιστικής Τάσης» το περασμένο Σάββατο, αναπτύχθηκε η κυβερνητική πρόταση της συνιστώσας σε μια αυριανή αριστερή κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες προτείνει αφενός το δρόμο της σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και αφετέρου «την ταυτόχρονη εφαρμογή ενός σοσιαλιστικού προγράμματος-ασπίδα για το βιωτικό επίπεδο των μαζών που θα ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου. Μια σύγκρουση με σκοπό τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης».

Σε αυτήν την κατεύθυνση και απαντώντας στους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, που προκρίνουν τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ο κ. Καραγιαννόπουλος ξεκαθάρισε ότι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με τον όρο ότι πρώτα θα επιχειρηθεί ο «αφοπλισμός του ταξικού αντιπάλου παίρνοντας από τα χέρια του την εξουσία στην Ελλάδα, δηλαδή κοινωνικοποιούμε τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, και μετατρέπουμε διαγράφοντας το χρέος, τα ελληνικά χρεόγραφα που κρατάει στα χέρια του, σε απλά χαρτιά χωρίς καμία αξία και χωρίς καμία εξουσία πάνω στην χώρα και αμέσως μετά του περνάμε την θηλιά στο λαιμό καλώντας τους Ευρωπαίους εργαζόμενος να κινητοποιηθούν για να εφαρμόσουν το ίδιο πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα. Μα αυτό μας λένε θα σημάνει εθνικό νόμισμα, πληθωρισμό, μεγάλες στερήσεις, θυσίες για ένα μεγάλο διάστημα. Τους απαντάμε, ασφαλώς ναι. Αλλά άλλος δρόμος δεν μπορεί να υπάρξει.»

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννόπουλο στις παρούσες συνθήκες το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεοκοπίας και το λεγόμενο Grexit είναι πιο κοντά συγκριτικά με το 2012 λόγω 3 βασικών αλλαγών. Από τη μία, «η Ελλάδα δεν είναι σήμερα το ίδιο επικίνδυνη για τη διεθνή σταθερότητα καθώς το χρέος έχει συγκεντρωθεί πλέον σε κράτη, που δεν θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά εάν η χώρας μας δεν πληρώσει». Από την άλλη, «σήμερα η κρίση έχει βαθύνει και το κύριο οικονομικό πρόβλημα διεθνώς δεν είναι η Ελλάδα. Είναι η κρίση στη Ρωσία, η επιβράδυνση στην Κίνα, ο πληθωρισμός και η ύφεση στην Ευρωζώνη» ενώ άκρως σημαντικό θεωρεί ότι «η επιλογή μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα που μπορεί να επιταχύνει καθώς μπορεί να μολύνει πολιτικά την καπιταλιστική Ευρώπη». 

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που η Γερμανία έκανε ουσιαστικές παραχωρήσεις στην Ελλάδα με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν σαν να δίνει η ίδια το σύνθημα στους λαούς της Ευρώπης να εκλέξουν κυβερνήσεις αριστερών κομμάτων στην Ευρώπη και να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «Αν οι Γερμανοί και οι βορειοευρωπαίοι αστοί θα ήθελαν την επόμενη περίοδο να απαλλαγούν κάποια στιγμή από τον ενοχλητικό αδύναμο κρίκο στην Ελλάδα τότε αναμφίβολα, η καλύτερη στιγμή θα ήταν αυτό να συμβεί με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία». Στο μεταξύ, ο κ. Καραγιαννόπουλος άσκησε κριτική για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Η επίσημη προεκλογική θέση της ηγεσίας είναι ότι εμείς θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση και ταυτόχρονα θα εφαρμόσουμε και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Αυτό όμως πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ανέφικτο. Ολόκληρο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στηρίζεται σε μία σαθρή υπόθεση, σε σαθρές βάσεις. Στην υπόθεση ότι η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίζεται κανονικά ενώ σε όλους τους τόνους από τώρα οι επιτελείς της Ε.Ε  και της ΕΚΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης θα γίνει μόνο εάν η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα δηλαδή εφαρμόζει τα μνημόνια». Με δεδομένες τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας και τα ταμειακά της διαθέσιμα ο κ. Καραγιαννόπουλος θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση χωρίς χρήματα μπορεί να πάει μέχρι τον Μάρτιο και μετά η νέα κυβέρνηση είτε θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα λιτότητας είτε να προχωρήσει σε στάση πληρωμών επισημαίνονται ότι «ο εφυσηχασμός που απορρέει από την επίσημη προεκλογική θέση του κόμματος θα οδηγήσει σε οδυνηρές εκπλήξεις» 

Σε αυτή την προοπτική θα ανοιχτούν για τον ΣΥΡΙΖΑ 3 βασικοί δρόμοι. Οι δρόμοι της υποταγής, της υπεκφυγής ή της σύγκρουσης. Κατά τον κ. Καραγιαννόπουλος η υποταγή θα διαλύσει το ΣΥΡΙΖΑ, η υπεκφυγή που ισούται με δημοψήφισμα θα «προμηθεύσει τα νέα μέτρα λιτότητας, τα νέα μνημόνια με λαϊκή νομιμοποίηση» με το ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί μια «αριστερή παρένθεση».


Πηγή : protothema.gr