Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Στέλεχος των ΑΝΕΛ προσελήφθη από το κράτος για να... βρίζει στο Facebook



Ο κ. Χάρης Φαλάς, φερόμενος κουμπάρος του Πάνου Καμμένου και μόνιμος κάτοικος Λευκωσίας, διορίστηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως... ειδικός συνεργάτης

Τον φερόμενο ως κουμπάρο του, γυμναστή με προϋπηρεσία υπεύθυνου αποθήκης βιβλίων σε ίδρυμα της Μονής της Παναγίας του Κύκκου, διόρισε ως ειδικό συνεργάτη του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.


Το ΦΕΚ 341 (Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως) ημερομηνίας 15 Μαΐου 2015 αναφέρει πως ο κ. Χαράλαμπος (Χάρης) Φαλάς, που «προσφέρει τις υπηρεσίες του» στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας ως ειδικός συνεργάτης, διορίζεται αναδρομικά από τις 20/3/2015. Στο ίδιο ΦΕΚ αναφέρονται και τα σχετικά για τη μισθοδοσία του.

Ο κ. Χάρης Φαλάς ζει μόνιμα στη Λευκωσία και στην προσωπική του σελίδα στο Facebook αναφέρει ως εργασία «Τμήμα Social Media Ανεξάρτητοι Έλληνες».


Προκύπτει, λοιπόν, το εύλογο ερώτημα: αν εργάζεται για το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (όπως γράφει στο Facebook), γιατί το τίμημα θα πρέπει να το καταβάλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι μέσα από κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας;


Η παρουσία του κ. Χάρη Φαλά στο Facebook εξαντλείται σε προπαγανδιστικού τύπου αναρτήσεις για τον κ. Καμμένο και σε υβριστικά σχόλια εις βάρος όποιων σχολιάζουν αρνητικά τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Πηγές στη Λευκωσία αναφέρουν τη σχεδόν καθημερινή του παρουσία στα γραφεία των ΑΝΕΛ στην οδό Διαγόρου στο κέντρο της Λευκωσίας. 


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανένα άλλο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας, πλην των ΑΝΕΛ, δεν διατηρεί γραφεία στο (ακριβό) κέντρο της Λευκωσίας. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Χάρης Φαλάς στις εκλογές του 2011 ήταν υποψήφιος του ΔΗΣΥ στην Αμμόχωστο και κατετάγη τελευταίος σε σταυρούς.



Πηγή : protothema.gr


Λίγο πριν το τέλος…




Του Κώστα Στούπα

Πάγια εκτίμηση αυτής της στήλης είναι πως η κυβέρνηση της πρώην "παλαβής" (που προσπαθεί να εκλογικευτεί αλλά παρουσιάζει ανεπάρκεια σχετικών πόρων) αριστεράς, θα επιτελέσει στη χώρα τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον πόλεμο, με απροσδιόριστες συνέπειες για τους πρωταγωνιστές της καταστροφής αλλά και για τη χώρα.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως όλα αυτά κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνονται και ισχυροποιούν την εκτίμηση.

Μεταξύ των σχεδίων που εξετάζει η κυβέρνηση για τη λύση των προβλημάτων ανεπάρκειας δημοσίων εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών είναι η φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων και η επιβολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις ανάλογα με τα τετραγωνικά του κτηρίου που στεγάζεται η επιχείρηση.

Πώς να πληρώσει κάποιος φόρους για ενοίκια που δεν εισπράττει και πώς θα πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές για υπαλλήλους που δεν έχει;

Είναι προφανές πως για να μην έχει υπαλλήλους μια επιχείρηση δεν έχει δουλειά να τους προσφέρει ή όπως λένε και οι "στραβοί" και ανεπάγγελτοι μαρξιστές σαν κι αυτούς που μας κυβερνούν, δεν έχει έργο να τους προσφέρει από την υπεραξία της εκτέλεσης του οποίου θα κερδίσει μέσω της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο.

Επιβάλλοντας πραγματικές εισφορές σε φανταστικούς εργαζόμενους δεν κάνεις τίποτα άλλο παρά να στερείς την εργασία και από εκείνους που συνεχίζουν να έχουν εργασία και ασφαλιστική κάλυψη (η ποιότητα της ασφαλιστικής κάλυψης σε σχέση με το ύψος των εισφορών είναι άλλο θέμα...).

Μέτρα σαν κι αυτά αποτελούν ενδείξεις της επιτάχυνσης της πορείας προς τη συνολική κατάρρευση της οικονομίας και της χώρας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η οικονομία της είναι συγκεκριμένα και άρα και οι πιθανές λογικές λύσεις που μπορούν να δοθούν.

Η Ελλάδα έχει 3 εκατ. συνταξιούχους, 0,7-1 εκατ. εργαζόμενους που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, 1,5 εκατ.  ανέργους που δεν πληρώνονται από πουθενά και περί τα  2,5 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που πληρώνουν για όλους τους άλλους συν τα προστατευόμενα μέλη  τους.

Είναι  μαθηματικώς φανερό πως 2,5 εκατ. εργαζόμενοι δεν μπορούν εκτός εαυτών να συντηρούν 3 εκατ. συνταξιούχους.

Αν για κάθε συνταξιούχο σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζονται 4 εργαζόμενοι, τότε τα 3 εκατ. συνταξιούχων απαιτούν 12 εκατ. εργαζόμενους.

Η λογική της κυβέρνησης λέει θα βάλουμε τα 2,5 εκατ. εργαζόμενους να πληρώνουν όσες εισφορές μας λείπουν. Δηλαδή, τις εισφορές 12 εκατ. εργαζομένων.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος γιατί η Ελλάδα βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια στην ολοσχερή κατάρρευση. Προς την ίδια κατεύθυνση βαδίζει εδώ και δεκαετίες. Η τελευταία ευκαιρία να στρίψει το τιμόνι μακριά από τον γκρεμό ήταν το 2010, όταν διαπιστώθηκε η χρεοκοπία.

Αλλά η πολιτική ηγεσία της χώρας τότε αποδείχθηκε πολύ λίγη για να προχωρήσει σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Οι λύσεις που μηχανεύονται τώρα οι αδαείς ή ενδεχομένως και "πονηροί"  της  πρώτης και δεύτερης φοράς αριστεράς απλώς επιταχύνουν την ταχύτητα της ελεύθερης πτώσης στην οποία βρισκόμαστε.

Η απάντηση λοιπόν  που δίνει η κυβέρνηση στην εξίσωση: συνταξιούχοι  + άνεργοι+ εργαζόμενο στο δημόσιο = εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ποια είναι;

Η δημιουργία φανταστικών εργαζομένων προκειμένου να καταβάλλουν πραγματικές εισφορές για να πληρωθούν οι δικαιούχοι συντάξεων και μισθών.

Το πιθανότερο αποτέλεσμα που μπορεί να πετύχει, ποιο είναι με βάση την κοινή λογική;

 Περισσότερες από το αναμενόμενο επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο και περισσότεροι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να χάσουν τη δουλειά τους.

Δηλαδή, στην εξίσωση να μειωθούν τα 2,5 εκατ. των εργαζομένων αιμοδοτών του ιδιωτικού τομέα, να αυξηθούν οι άνεργοι και στην καλύτερη περίπτωση ο αριθμός των συνταξιούχων να μείνει σταθερός.

Όσες πολιτικές δυνάμεις λοιπόν και αν συνασπιστούν εναντίον του ανάλγητου νεοφιλελευθερισμού από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά, είναι βέβαιο πως θα ηττηθούν κατά κράτος.

Ο λόγος είναι γιατί έχουν βαφτίσει την πραγματικότητα νεοφιλελευθερισμό και κρύβονται πίσω από τις λέξεις περιμένοντας το μοιραίο.


kostas.stoupas@capital.gr


Κινδυνεύουν τα προνοιακά επιδόματα λόγω 3ου και χειρότερου μνημονίου της πενταετίας;




Γράφει ο Κώστας Βουκελάτος

Πολλά ακούγονται ότι θα μπουν και πάλι στο στόχαστρο της τρόικα και της κυβέρνησης τα άτομα με ειδικές ανάγκες και για αυτό οι οργανώσεις των ΑΜΕΑ θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και μεμονωμένα για τα μέλη τους και συντονισμένα όλες μαζί για το σύνολο εκπροσωπώντας όλες μαζί τις ομάδες.

Προκειμένου να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση όπως έκαναν και οι προηγούμενες τις απαιτήσεις των δανειστών που αφορούν μειώσεις μισθών συντάξεων και επιδομάτων των πολιτών και πάλι ο εύκολος στόχος θα είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Είναι αδιανόητο να στοχοποιούνται τα άτομα με αναπηρία ως πληγή από την οποία ¨αιμορραγεί" η ελληνική οικονομία!!

Είναι αδιανόητο να υπάρχει και σκέψη να μειωθούν τα προνοιακά επιδόματα των ΑΜΕΑ η να προσπαθούν κάποιοι να βρουν τρόπο να μειώσουν ποσοστά αναπηρίας ώστε να τους υπεξαιρέσουν αυτό το πενιχρό δίμηνο επίδομα.

Την κρίση δεν την δημιούργησαν τα ΑΜΕΑ αλλά η ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων η οποία δεν έχει φρένο ούτε και με μια αριστερή κυβέρνηση η οποία αν και στην αρχή εμφανιζόταν υπερασπιστής της κοινωνίας και των ευπαθών ομάδων, τώρα λόγω των δεσμεύσεων που έχει πάρει δεν θα διστάσει όπως φαίνεται να θυσιάσει εκτός από τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα ευπαθών ομάδων που τα έχουν ανάγκη.

Φυσικά δεν πρόκειται για να μετριαστούν οι αντιδράσεις να καταργηθούν μονομιάς τα επιδόματα αλλά θα αρχίσουν να κόβονται από το επίδομα μικρά ποσά στην αρχή και μεγάλα στην συνέχεια μέχρι να σταματήσουν να δίνονται εντελώς αφήνοντας στην μοίρα τους τα ΑΜΕΑ.

Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν υπεύθυνοι - ανεύθυνοι σε επιτροπές αντί να αποτελούνται και από μέλη των οργανώσεων κάθε ομάδας ΑΜΕΑ που κρίνουν τις τύχες ανθρώπων και αποφασίζουν για τα ποσοστά αναπηρίας τους και κατά επέκταση για το επίδομα που πρέπει η όχι να λαμβάνουν χωρίς να έχουν επαρκή ενημέρωση και αυτό είναι εγκληματικό και ακόμα δεν έχει δώσει λύση κανένας ώστε κάθε επιτροπή να συνεδριάζει για κάθε ομάδα ΑΜΕΑ ξεχωριστά αποφασίζοντας τίμια και σωστά για ανθρώπινες ψυχές που έχουν ανάγκη δυστυχώς το κράτος και την ανύπαρκτη πρόνοια.

Μία από τις ομάδες που έχουν πληγεί από τέτοιου είδους επιτροπές είναι οι διαβητικοί τύπου Ι που πριν από λίγα χρόνια μειώθηκε το ποσοστό τους από 67% σε 50% και εάν δεν το προλάβαιναν οι οργανώσεις του διαβήτη και δεν περνούσε ειδική διάταξη για τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι παραλίγο να έχαναν το επίδομα τους. 

Φυσικά η μείωση τότε του ποσοστού δεν έγινε τυχαία, απλά το πρώτο μνημόνιο βρήκε ώς εύκολα θύματα αυτή την ευπαθή ομάδα και πήγε ανεύθυνα το κράτος να τους εξοντώσει κόβωντας το απαραίτητο πενιχρό επίδομα τους.

Αυτό που έρχεται είναι το χειρότερο μνημόνιο της πενταετίας και δεν φαίνεται να εξαιρεί θύματα, έχει αρχίσει από τους συνταξιούχους, θα πάει στους μισθωτούς θα μας γονατίσει με την υπερφορολόγηση δεν θα κάνει φυσικά διαχωρισμό ΑΜΕΑ η όχι θυσιάζοντας ακόμα και τα προνοιακά επιδόματα.



Ξεφτίλα πλέον φτάνει!! Νέο μπάχαλο στην συνεδρίαση της ΚΕΦΕ


Είναι ντροπή το είπαμε και το πρωί!! Εδώ ο κόσμος καίγεται και έχουν κάνει στην Νέα Δημοκρατία το θέμα εκλογής προέδρου κόμματος σήριαλ!! Φτάνει ξεφτιλιστήκατε!!

Διαβάζουμε στο thetoc.gr

Σκηνές ροκ διαδραματίστηκαν στη νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ στα γραφεία της Λ. Συγγρού με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη οργισμένο να καταγγέλλει «γελοιοποίηση της διαδικασίας»

Σκηνές ροκ διαδραματίστηκαν στη νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ στα γραφεία της Λ. Συγγρού με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη οργισμένο να καταγγέλλει «γελοιοποίηση της διαδικασίας» και κόκκινο πανί για μια ακόμη φορά τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εισήλθε έξαλλος στην αίθουσα που συνεδριάζει και πάλι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, κατήγγειλε τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο για τη διαδικασία που ακολουθεί και απέσυρε τον εκπρόσωπο του στη συζήτηση.

 «Την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μια κυβέρνηση που παραπαίει, εγώ δεν θα συμβάλλω στη γελοιοποίηση της διαδικασίας που ενσυνείδητα γίνεται από τον γραμματέα Παπαμιμίκο και κάποιους άλλους. Ούτε στο ντιμπέιτ συμμετέχω, που είναι επίσης γελοιοποίηση» είπε ο κ. Μεϊμαράκης μετά το επεισόδιο στην ΚΕΦΕ.

Η πλευρά Μεϊμαράκη απαιτεί να συμφωνηθούν αμέσως οι προδιαγραφές της εκλογικής διαδικασίας και να προκηρυχθεί άμεσα ο διαγωνισμός για την εταιρία που θα αναλάβει τη διενέργεια των εκλογών.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προειδοποίησε πως αν η ΚΕΦΕ μετά απ όλα αυτά λάβει σήμερα απόφαση εκείνος θα την θεωρήσει και θα την καταγγείλει ως διαβλητή.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να διακοπεί η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ για να «ηρεμήσουν τα πνεύματα» και η συζήτηση να επαναληφθεί αύριο κάτι που εισηγήθηκαν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης και ο Φίλιππος Ταυρής.  

Εξάλλου από τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ είχε ήδη αποχωρήσει νωρίτερα ο Γιάννης Τραγάκης που μετέχει με την ιδιότητα αρχαιότερου βουλευτή της ΝΔ στην Κ.Ο.






Παραδόθηκε καταζητούμενος τρομοκράτης στα δικαστήρια της Ευελπίδων



Στα δικαστήρια της Ευελπίδων λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης (13/10/2015) επέλεξε να παραδοθεί ο Παναγιώτης Ασπιτώτης, ο 37χρονος που καταζητούνταν εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια από την Αντιτρομοκρατική.

Ο Παναγιώτης Ασπιώτης είναι γνωστός αντιεξουσιαστής και παλιός γνώριμος των Αρχών είχε το παρατσούκλι... "Φάντασμα των Εξαρχείων" και θεωρείται από τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής ιδιαίτερα έμπειρος στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Είναι ο άνθρωπος που το 2013 είχε αφήσει σε πάρκινγκ στην οδό Νοταρά στα Εξάρχεια ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο, ένα πραγματικό οπλοστάσιο επί της ουσίας, αφού μέσα σε αυτό η Αντιτρομοκρατική είχε βρει Καλάσνικοφ, χειροβομβίδες και σφαίρες. Η Αντιτρομοκρατική έφτασε στο αυτοκίνητο και στα ίχνη του καταζητούμενου Ασπιώτη όταν ο ιδιοκτήτης της εταιρίας ενοικίασης αυτοκινήτων άρχισε να τον αναζητά γιατί δεν είχε επιστρέψει το όχημα που είχε νοικιάσει.

Η παράδοση του Ασπιτώτη έρχεται ενώ υπήρχαν το τελευταίο διάστημα πληροφορίες πως τύπος γενετικού υλικού που βρέθηκε στη γιάφκα του Μαραθώνα, μετά τη σύλληψη του Γιώργου Πετρακάκου, μοιάζει με εκείνο του 37χρονου τρομοκράτη.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ
newsit.gr




Τύφλωση και Διαβήτης. Μια επικίνδυνη "σχέση"




Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τύφλωσης γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

Κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται και κάθε ένα λεπτό ένα παιδί. Σε 40-45 εκατομμύρια ανέρχονται οι τυφλοί σε όλο τον κόσμο. 135 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση. Στη χώρα μας το πρόβλημα της τύφλωσης δεν είναι έντονο. Η αναλογία τυφλών δεν ξεπερνά τους 23 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ από το κράτος επιδοτούνται 25.603 άτομα (2004). Η σοβαρότερη αιτία τύφλωσης στην Ελλάδα είναι ο διαβήτης.

Τα πρώιμα συμπτώματα του διαβήτη, ειδικά διαβήτη τύπου 2, μπορεί να είναι ελαφρά ή φαινομενικά ακίνδυνα. Στην πάροδο του χρόνου, όμως, είναι πιθανό να βιώσουμε επιπλοκές διαβήτη, ακόμη και σε πλήρη απουσία συμπτωμάτων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, σχεδόν 7 εκατομμύρια άτομα έχουν διαβήτη αδιάγνωστο, σύμφωνα με την American Diabetes Association. Η ορθή κατανόηση πιθανών συμπτωμάτων διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη υποτροπών, γιατί ο σακχαρώδης διαβήτης, όταν είναι αρρύθμιστος, προκαλεί βλάβες σε όλα τα μικρά αγγεία του σώματος, όπως των ματιών, των νεφρών και της καρδιάς .

Υπάρχουν δύο τύποι σακχαρώδους διαβήτη, από αυτούς ο τύπος 2 (των ενηλίκων) εκδηλώνεται σε μεγαλύτερα άτομα, συνήθως παχύσαρκα που έχουν οικογενειακό ιστορικό σακχάρου. Ο τύπος αυτός  διαβήτη εκδηλώνεται με ήπια ή καθόλου συμπτώματα και για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τακτικό ετήσιο check-up. Εάν βρεθεί σάκχαρο νηστείας σε δυο μετρήσεις πάνω από 126 mg/dl  έχουμε τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη. Σε αμφίβολες περιπτώσεις πρέπει να κάνουμε καμπύλη σακχάρου-ινσουλίνης.

Ο διαβήτης τύπου 1 (νεανικός διαβήτης) εκδηλώνεται σε νεαρά κατά κανόνα άτομα  και τα συμπτώματα του είναι αρκετά πιο έντονα. Παρακάτω αναφέρουμε τα κυριότερα:

Τα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν ακόμη και την όραση. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα απορροφούν τα υγρό από τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των "φακών" των ματιών. Αυτό επηρεάζει άμεσα την ικανότητα εστίασης. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων για τον αμφιβληστροειδή  - το πίσω μέρος του ματιού - και ζημιές στα υπάρχοντα αιμοφόρα αγγεία. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτές οι πρώιμες μεταβολές δεν προκαλούν προβλήματα όρασης. Ωστόσο, εξελιχτούν απαρατήρητες, που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης και τύφλωση. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη να κάνουν ετησίως βυθοσκόπησην για την έγκαιρη διάγνωση διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειαςν που σε αρχικά στάδια είναι αναστρέψιμη.

*Μπαλαμπάνη Ελένη Ιατρός Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος


Πηγή


Οσμή σκανδάλου :Μπλόκο από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις δαπάνες σίτισης 10 εκατ. για τους μετανάστες



Αδιαφανείς διαδικασίες σε προμήθειες ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο και ζητεί να μην καταβληθούν τα ποσά στις προμηθεύτριες εταιρείες, καθώς δεν είχε προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός.

Στον αέρα βρίσκονται δαπάνες ύψους 10 εκατ. ευρώ που έχουν πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με απευθείας αναθέσεις για τη σίτιση των προσφύγων και των μεταναστών ύστερα από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητά να μην καταβληθούν τα ποσά σε προμηθεύτριες εταιρείες γιατί δεν έχει πραγματοποιηθεί δημόσιος διαγωνισμός όπως προβλέπει ο νόμος.



Πηγή 


Αφήνουν ολόκληρα χωριά χωρίς αστυνόμευση και... ΑΤΜ



Δραστική συγχώνευση των Αστυνομικών τμημάτων, έναν "Καλλικράτη" στην ΕΛΑΣ, βάζει μπρος η κυβέρνηση, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων από την μίσθωση κτιρίων.

Ομως πιθανότατα δεν έχουν υπολογιστεί οι "παράπλευρες απώλειες" του εγχειρήματος. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός ορεινού χωριού, του Λιβαδίου Ολύμπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Αστυνομικό Τμήμα του χωριού των περίπου 2.500 μόνιμων κατοίκων θα καταργηθεί. Ομως εξαιτίας της συνακόλουθης αδυναμίας αστυνόμευσης της ευρύτερης ορεινής περιοχής, φημολογείται ότι θα απομακρυνθεί και το μοναδικό ΑΤΜ του χωριού, καθώς δεν θα είναι δυνατή η φύλαξή του. Αποτέλεσμα; Οι ηλικιωμένοι κάτοικοί του να αναγκάζονται να κατεβαίνουν στην Ελασσόνα -που απέχει περίπου μισή ώρα με το λεωφορείο- για να εισπράξουν τη σύνταξή τους. Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός των capital controls, κάποιοι εξ αυτών θα είναι αναγκασμένοι να κατέβουν στην Ελασσόνα τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και ταλαιπωρία.

Κι αν αυτό φαντάζει εύκολο σε ένα πεδινό χωριό, για το Λιβάδι που είναι "σκαρφαλωμένο" στα 1200 μέτρα υψόμετρο και τα χιόνια κάνουν την εμφάνισή τους από τον Οκτώβριο, τότε τα πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι ανάστατοι και ζητούν να επανεξεταστεί η απόφαση απομάκρυνσης του Αστυνομικού Τμήματος και του ΑΤΜ.


 Πηγή : thetoc.gr


Πλήρωνε φορολογούμενε : Με ελικοφόρο στην Κοζάνη η Περιστέρα για το δεύτερο μάθημα



Με ελικοφόρο πήγε στην Κοζάνη για το δεύτερο μάθημά της η σύντροφος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Την είδηση μεταφέρει ο «Βηματοδότης», εξηγώντας ότι το ελικοφόρο ΑΤR42 με το οποίο πέταξε η Περιστέρα Μπαζιάνα ανήκει στην εταιρεία Astra Airlines, μία αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, η οποία επιδοτείται από το κράτος για να πραγματοποιεί πτήσεις στις λεγόμενες άγονες γραμμές (Κοζάνη, Καστοριά κ.τ.λ.).

«Ηταν η δεύτερη φορά που η σύντροφος του πρωθυπουργού πήγαινε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για να διδάξει στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και η αίθουσα ήταν γεμάτη. Δεκάδες φοιτητές, όπως έμαθα, πήγαν να την παρακολουθήσουν να διδάσκει επί έξι ολόκληρες ώρες. Αυτή τη φορά όμως ήταν όλα διαφορετικά. Ούτε ξεναγήσεις, ούτε ενημερώσεις, ούτε τίποτα. Αυτά έγιναν την πρώτη φορά. Τη Δευτέρα, η διαδικασία εισήλθε ήδη στη ρουτίνα της πανεπιστημιακής διδασκαλίας. Η κυρία Μπαζιάνα, φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι και γκρι ζακέτα, μαύρο παντελόνι και παπούτσια μαύρα μπαλαρίνα, μόλις εισήλθε στην αίθουσα άρχισε αμέσως το μάθημα. Οπως κάνουν και οι άλλοι καθηγητές. Μια μικρή επανάληψη για όσα ειπώθηκαν στο προηγούμενο μάθημα και μετά θεωρία. Μόνο θεωρία έως ότου ετοιμαστούν τα εργαστήρια. Τα εργαστήρια άλλωστε αποτελούν και το πιο δυνατό σημείο του Πανεπιστήμιου», γράφει η γνωστή στήλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει μάλιστα, αμέσως μετά το τέλος του μαθήματος η κ. Μπαζιάνα αναχώρησε αμέσως για Θεσσαλονίκη ώστε να μεταβεί στην Αθήνα και παρά το γεγονός ότι πολλοί ήταν εκείνοι που της πρότειναν να μείνει για δείπνο σε ταβερνούλες εκείνη τόνιζε ότι πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά της.



Πηγή: iefimerida.gr 


10 κιλά ΤΝΤ χρησιμοποίησαν οι βομβιστές αυτοκτονίας στην Άγκυρα



Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι η έρευνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αλλα δεν γνωστοποίησε τα στοιχεία των δυο δραστών.

Δέκα κιλά ΤΝΤ, 5 κιλά ο καθένας, είχαν μαζί τους οι δυο βομβιστές αυτοκτονίας σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς.

Όπως συμπλήρωσε ο κος Κουρτουλμούς η έρευνα είναι στο τελικό της στάδιο αλλά δεν γνωστοποίησε τα στοιχεία των δυο βομβιστών αυτοκτονίας.

Σημειώνεται ότι το ΤΝΤ είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα εκρηκτικά σε πολεμικές καταστάσεις.

Ο κος Κουρτουλμούς ήταν αυτός που είπε ότι η επίθεση έχει πολλές ομοιότητες με αυτή στο Σουρούτς.



Πηγή: skai.gr


Συνελήφθη για απόπειρα εκβιασμού ο Σισέ!



Απέναντι στη γαλλική δικαιοσύνη βρέθηκε ο Τζιμπρίλ Ζισέ, με κατηγορίες για απόπειρα εκβιασμού απέναντι στον Ματιέ Βαλμπουενά! Διαβάστε λεπτομέρειες.

Όπως αποκάλυψε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο άλλοτε άσος του Παναθηναϊκού Τζιμπρίλ Σισέ προσήχθη και κρατείται από τις αρχές της χώρας, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για απόπειρα εκβιασμού του Ματιέ Βαλμπουενά.

Μαζί με τον Σισέ πέρασαν το πρωί της Τρίτης την πόρτα του κρατητηρίου άλλα τρία άτομα, κατηγορούμενοι και αυτοί για εκβιασμό του διεθνούς άσου της Λιόν, και σύμφωνα με πληροφορίες είχαν στην κατοχή τους οπτικοακουστικό υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο, γεγονός πάντως που διαψεύδεται από πηγή που βρίσκεται κοντά στη σχετική έρευνα.

Στην παρούσα φάση δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες αναφορικά με τον λόγο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εκβιάστηκε ο Ματιέ Βαλμπουενά, όπως επίσης και το πώς εμπλέκεται στην υπόθεση ο Τζιμπρίλ Σισέ. Ρεπορτάζ πάντως εκτιμούν πως ο Σισέ θα αφεθεί ελεύθερος ενώ την ίδια ώρα θα παραμείνουν οι κατηγορίες για τους άλλους τρεις που κρατούνται από την αστυνομία των Βερσαλλιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως Σισέ και Βαλμπουενά έχουν αγωνιστεί μαζί στο παρελθόν στη Μαρσέιγ (2006-09) ενώ έχουν συνυπάρξει και στην εθνική Γαλλία.



Πηγή


Liberation για Βαρουφάκη: Ανήκει στη λεγόμενη «Αριστερά με το χαβιάρι»



Ένα προφίλ του πολυσυζητημένου Γιάνη Βαρουφάκη σκιαγραφεί σε άρθρο με τίτλο ''η Οδύσσεια ενός Ηρακλή'' η γαλλική εφημερίδα Liberation, η οποία αναφέρεται στον τέως υπουργό οικονομικών ως ''πολιτικό που ανήκει στη λεγόμενη Αριστερά με το χαβιάρι'' και μιλά για το διεθνές κίνημα που ετοιμάζεται να δημιουργήσει.

Σύμφωνα με την Liberation:

Είναι ο Μπρους Γουίλις ή ο Γιούλ Μπρίνερ; Δεν κουράζεται να γυρίζει τον κόσμο και τα ΜΜΕ και να δίνει συνεντεύξεις με τον ίδιο στόχο ο Γιάνης Βαρουφάκης: να παραμείνει στη δημοσιότητα ώσπου να καταφέρει να δημιουργήσει «ένα διεθνές κίνημα».

'Οπως δηλώνει ο ίδιος :«Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πετύχει. Γι'αυτό απομακρύνθηκα. Αλλά συνεχίζω τη μάχη. Και αυτή η μάχη θα δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται μια άλλη Ευρώπη, πιο αλληλέγγυα, πιο κοινωνική. Θα δημιουργήσω ένα διεθνές κίνημα, στη βάση της πολιτικής μας κουλτούρας που είναι η αναζήτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτός είναι ο στόχος μου, στο εξής»

«Ποιός είναι λοιπόν; Ο Μπρους Γουίλις; Ο Γιούλ Μπρίνερ; Εχει το ίδιο ξυρισμένο κεφάλι, τις ίδιες κινήσεις κάπως σαν εξημερωμένη τίγρης, την ίδια βαριά και ζεστή φωνή, το ίδιο μαύρο βλέμμα που φωτίζεται κάποιες στιγμές από μια λάμψη γεναιοδωρίας.

Ο Γιούλ Μπρίνερ έτρεχε να βοηθήσει τους φτωχούς χωρικούς του Μεξικό που κατέκλεβαν οι ληστές από τα βουνά. Ο Γιάνης Βαρουφάκης προσελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα για να βοηθήσει τους φτωχούς Ελληνες πολίτες που είχαν απογυμνωθεί απο τη λιτότητα που επέβαλαν οι «κλέφτες» των Βρυξελλών. Αλλά με μια διαφορά: Ο Μπρίνερ πέτυχε και ο Βαρουφάκης απέτυχε, ο κινηματογράφος από τη μία και η σκληρή πραγματικότητα από την άλλη. Και οι δύο καταλήγουν με δάφνες και γίνονται παγκόσμιοι σταρ», συνεχίζει το άρθρο.

H εφημερίδα αναφέρεται και σε δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκης που έχουν πυροδοτήσει αντιδρασεις όπως το «Δεν μου αρέσει να με λένε σταρ!» και τονίζει ο ίδιος με ένα στυλ ψεύτικης μετριοπάθειας, αφού επιδίδεται με απληστία στο επικοινωνιακό παιχνίδι. Το έπαιξε εξάλλου είτε ως υπουργός είτε ως διαμεσολαβητής, με αυτό το στυλ ήρωα από γουέστερν, με τη  Yamaha που καβαλούσε σαν άτι και με τα ρούχα ενός χαλαρού κατοίκου του πλανήτη Αρη.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Είμαι χαρούμενος που οι άνθρωποι με αναγνωρίζουν. Μερικές φορές είμαι διάσημος επειδή είμαι διάσημος, πολλοί με χαιρετούν χωρίς να ξέρουν το λόγο.

«Ο Βαρουφάκης ανήκει στη λεγόμενη Αριστερά με το χαβιάρι» καταλήγει η εφημερίδα.



Πηγή : newpost.gr


Μαζικές απολύσεις φέρεται να ετοιμάζει το Twitter



Το αμερικανικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter προγραμματίζει απολύσεις από την προσεχή εβδομάδα, σύμφωνα με τον ειδικευμένο στις τεχνολογίες ενημερωτικό ιστότοπο Re/code που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Οι απολύσεις, των οποίων ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός, αφορούν το σύνολο της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των 4.200 εργαζομένων στην επιχείρηση που έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι περικοπές στο προσωπικό σημειώνονται τη στιγμή που μια αναδιοργάνωση λαμβάνει χώρα στις ομάδες των μηχανικών.

Το Twitter αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο κάνοντας λόγο για φήμες.

Η εταιρία ελπίζει εξάλλου ότι ο διορισμός του συν-ιδρυτή της Τζακ Ντόρσεϊ στη θέση του γενικού διευθυντή, που επιβεβαιώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, θα τη βοηθήσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, με την εταιρία να προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά τη χαμηλή της ανάπτυξη.

Η αποστολή του 38χρονου Ντόρσεϊ --ο οποίος θα διατηρήσει επίσης τα ηνία της εταιρίας πληρωμών Square που έχει ιδρύσει-- είναι δύσκολη, καθώς το Twitter διανύει περίοδο μεγάλων αναταραχών. Ανησυχίες διατυπώνονται εδώ και αρκετά τρίμηνα για τις προοπτικές ανάπτυξης του κοινωνικού δικτύου.

Το Twitter είχε 316 εκατομμύρια συνδρομητές στα τέλη Ιουνίου και μόλις το 44% αυτών συνδέονταν καθημερινά. Συγκριτικά, το 65% του 1,49 δισεκατομμυρίου χρηστών του Facebook παγκοσμίως έχει καθημερινή πρόσβαση στο μέσο αυτό.



Πηγή : kathimerini.gr


Ταραχή στους ΑΝΕΛ και την κυβέρνηση για την "ανεξαρτητοποίηση Νικολόπουλου"



Αποκαλύπτει τα σχέδια του στις 12 το μεσημέρι με συνέντευξη τύπου - Άγνωστο από που "ανεξαρτητοποιείται" και πού κατευθύνεται

Σε παιχνίδι με τα νεύρα και την υπομονή της ηγεσίας των ΑΝ.ΕΛ. και του Μεγάρου Μαξίμου έχει επιδοθεί ο Νίκος Νικολόπουλος εκδίδοντας ανακοινώσεις που αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του.

Μετά απο μπαράζ σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εξέφραζε την δυσαρέσκειά του για τα προωθούμενα μέτρα αλλά και για το ότι δεν υπουργοποιήθηκε, ανακοίνωσε εχθές ότι θα προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου σήμερα κατά την οποία θα ανακοινώσει την αυτόνομη πορεία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, του οποίου είναι ο ιδρυτής.

Η αναφορά για τη «νέα αυτόνομη και αδέσμευτη πορεία του κόμματος» δημιούργησε μια έντονη φημολογία αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του κ. Νικολόπουλου. Μάλιστα, αργά το βράδυ της Δευτέρας χρησιμοποίησε τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για να τονίσει πως είναι «οριστικό» ότι έχει αποφασιστεί η αυτόνομη πορεία του κόμματός του.

«Είναι οριστικό! Αποφασίσαμε την αυτόνομη πορεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Αύριο στις 12.00 περισσότερα...», έγραψε ο βουλευτής στο twitter.

Ωστόσο, παρά τις όποιες αναφορές περί αυτόνομης πορείας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ο βουλευτής Αχαΐας διαψεύδει τα σενάρια περί ανεξαρτητοποίησής του, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει ποια θα είναι η τελική στάση του στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα την Παρασκευή.

 Σε κάθε περίπτωση σήμερα στις 12:00 θα εξηγήσει τις προθέσεις και τα επόμενα του βήματα βάζοντας τέλος και στην αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου.



Πηγή : protothema.gr


Κουρουμπλής: Δεν θα επηρεαστούν οι συντάξεις κάτω από €1000



Διαβεβαίωση ότι δεν θα επηρεαστούν οι συντάξεις που είναι κάτω από 1000 ευρώ, έδωσε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσθέτοντας με νόημα ότι ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει τα πράγματα όπως νομίζει αλλά και πως «κοντός ψαλμός αλληλούια».

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ο κ. Κουρουμπλής παραδέχθηκε για το πολυνομοσχέδιο ότι υπάρχουν αδικίες αλλά η κυβέρνηση «αυτό διαβεβαίωσαν χθες στη ΚΟ μέχρι και την τελευταία στιγμή διαπραγματεύεται».

Για την κινητοποίηση των τυφλών ανθρώπων χθες στο κέντρο της Αθήνας με το αίτημα της εξαίρεσής τους από την αύξηση των ορίων ηλικίας έδωσε συγκεκριμένη διαβεβαίωσε πως δεν επηρεάζονται οι συντάξεις των αναπήρων ανθρώπων.

Αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση ποντάρει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη ρύθμιση του χρέους και με την ελπίδα της να είναι ότι εφόσον αυτά ξεπεραστούν θετικά τότε «θα αλλάξει το κλίμα στη χώρα».



Πηγή : tovima.gr


Απαράδεκτη ενέργεια οδηγού του ΚΤΕΛ κατέβασε 10χρονο μαθητή για ένα ευρώ



Οδηγός των ΚΤΕΛ Κορίνθου κατέβασε χθες το μεσημέρι 10χρονο μαθητή που μόλις είχε τελειώσει την σχολική του μέρα στην Αρχαία Κόρινθο καθώς δεν είχε να πληρώσει το εισιτήριο του ενός ευρώ που του ζήτησε, κατήγγειλε ο πατέρας του μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του Mega.

Μάλιστα, προχώρησε παραπέρα την καταγγελία λέγοντας ότι ο οδηγός απευθυνόμενος στο παιδί του ζήτησε να κατέβει από το λεωφορείο με την αιτιολογία ότι «δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα».

Ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Κορινθίας, Παναγιώτης Μάρκελος, επιβεβαίωσε στην εκπομπή το γεγονός και μίλησε για λυπηρό περιστατικό για το οποίο ντρέπεται σημειώνοντας ότι επικοινώνησε με τον οδηγό ο οποίος απολογητικά του είπε ότι θόλωσε» το μυαλό του.

Τις προηγούμενες μέρες το παιδί επικαλείτο την επερχόμενη παραλαβή της μαθητικής του κάρτας, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα, και μπορούσε να επιβιβάζεται στο λεωφορείο χωρίς πρόβλημα.



Πηγή


Συνταγματική η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της



Συνταγματική μεν και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα και το τέλος επιτηδεύματος που
 επιβλήθηκε το 2011 με το νόμο 3986/2011 και σχετική υπουργική απόφαση, ωστόσο, είναι αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της.
Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ' αριθμ. 2563/2015 αποφάσεις της, όπως αποκάλυψε στις 4 Οκτωβρίου 2015 ο Κωστής Πλάντζος, στο «Πρώτο ΘΕΜΑ».

Παρ' όλα αυτά, σε ορισμένες πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές όχι μόνο ανακαλύπτοντας την πυρίτιδα, αναφέρονται στην «άγνωστη» μέχρι τώρα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βλέπουν και σκοτεινούς προθέσεις που η επίμαχη απόφαση δεν γνωστοποιήθηκε. Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δύο και όχι μία.

Άλλα πάλι έντυπα μέσα, τάχαμ τάχαμ, αποκαλύπτουν με πηχυαίους τίτλους τις επίμαχες αποφάσεις του ΣτΕ, οικειοποιούμενοι στην ουσία το πρωτογενές αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΘΕΜΑτος για την έκτακτη εισφορά που χρονικά, έτσι ή αλλιώς έχει προηγηθεί.

Πέρα όμως από το κυνήγι των μαγισσών ορισμένων τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά και άλλων, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις εν λόγω αποφάσεις της (δημοσιεύεται το πλήρες κείμενο των αποφάσεων) απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς  της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Κατερίνας Σαββαϊδου -είχε προσφύγει στο ΣτΕ το 2011 με την ιδιότητα του φορολογουμένου πολίτη, αλλά και του δικηγόρου- και του διατελέσαντος για δύο μήνες γενικού γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγόρου Άγγελου Τσιγκρή.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι στην απόφαση του ΣτΕ που αφορά την προσφυγή της κυρίας Σαββαϊδου η Ολομέλεια του ΣτΕ αφήνει ένα μεγάλο παράθυρο ανοικτό, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν η επιβολή της επίμαχης εισφοράς το 2011 ήταν ανεκτή από τους κανόνες της  ΕΣΔΑ, άλλα εάν συνεχιστεί και σε επόμενα έτη δεν θα έχει την ίδια δικαστική αντιμετώπιση.

Αναλυτικότερα, τόσο η κυρία Σαββαϊδου όσο και ο κ. Τσιγκρής, ζητούσαν από το ΣτΕ να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η υπ' αριθμ. ΠΟΛ.1167/2.8.2011 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, που αφορά τη «διαδικασία για την βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος, που προβλέπονται με τις διατάξεις των άρθρων 29, 30 και 31, αντίστοιχα, του νόμου 3986/2011».

Με τις δύο αποφάσεις τους οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι είναι αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της επίμαχης έκτακτης εισφοράς.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι το άρθρο 29 του  3986/2011, που ορίζει ότι «το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται το ύψος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κατά το μέρος που αναφέρεται στις μειώσεις του άρθρου 19 παράγραφος 2 εδάφιο  ζ΄ (ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών), αντίκεινται στο άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος, όπως και η αντίστοιχη πρόβλεψη του άρθρου 1 εδάφιο 6 της επίμαχης αποφάσεως, η οποία επαναλαμβάνει τη ρύθμιση αυτή και η οποία πρέπει να ακυρωθεί».

Έτσι, η Ολομέλεια έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθούν οι διατάξεις του άρθρου 1 εδάφιο 6 της   επίμαχης υπουργικής απόφασης του 2011, «που ορίζουν ότι το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται το ύψος της επίδικης εισφοράς λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κατά το μέρος που αναφέρεται στις μειώσεις του άρθρο 19 παράγραφος 2 εδάφιο ζ΄ (ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών), ρύθμιση, η οποία είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντισυνταγματική».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 10% επί των ποσών δωρεών προς  φορείς, εφόσον τα ποσά των δωρεών κατατίθενται σε ειδικούς λογαριασμούς Τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα σε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η έκτακτη εισφορά δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη, όπως υποστηρίζεται από την κυρία Σαββαϊδου και τον κ. Τσιγκρή και απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς τους.

Συγκεκριμένα, έκριναν οι  σύμβουλοι Επικρατείας ότι δεν είναι αντίθετη στα άρθρα 4 (περί ισότητας), 78 (νομιμότητα φόρου και φορολογικές επιβαρύνσεις) και 20 (δικαίωμα παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας)   του Συντάγματος. Ακόμη, κρίθηκε ότι  δεν προσκρούει σε καμία διάταξη της ΕΣΔΑ.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ των άλλων,  η Ολομέλεια του ΣτΕ, υπογραμμίζει ότι κατά τις επιταγές των άρθρων 4 και 78 του Συντάγματος, «ο φόρος δεν αποκλείεται να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων ή πραγμάτων, εφόσον πλήττει ορισμένη φορολογητέα ύλη, η οποία, κατ’ αυτό τον τρόπο, επιτρέπει την επιβάρυνση του συγκεκριμένου αυτού κύκλου φορολογουμένων βάσει γενικών και αντικειμενικών κριτηρίων που τελούν σε συνάφεια με το ρυθμιζόμενο θέμα».

Σε άλλο σημείο της μιας εκ των δύο αποφάσεων του ΣτΕ -της υπ΄ αριθμ. 2564/2015 επί της προσφυγής της κυρίας Σαββαϊδου- οι σύμβουλοι Επικρατείας, αφήνουν μια μικρή ελπίδα στους φορολογουμένους για το μέλλον.

Και αυτό γιατί απέρριψαν μεν ως αβάσιμο τον ισχυρισμό ότι  η έκτακτη εισφορά είναι αντίθετη στην ΕΣΔΑ, με το σκεπτικό, μεταξύ των άλλων, ότι η υποχρέωση που γεννάται από την επιβολή της επίμαχης εισφοράς «η οποία δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κρίσης της χώρας, δεν οδηγεί, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, στη δημιουργία υπέρμετρου βάρους, ικανού να κλονίσει την περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων ή να εξαντλήσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων επί της αντικειμενικής δαπάνης των οποίων επιβάλλεται, ώστε να αναιρείται κατά τρόπο προφανή η σχέση αναλογικότητας που επιβάλλεται να υπάρχει, σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, ανάμεσα στους επιδιωκόμενους με την προσβαλλόμενη ρύθμιση σκοπούς και το επιβαλλόμενο με αυτήν βάρος».

Αλλά, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν είναι αντίθετη στον ΕΣΔΑ «ιδίως, ενόψει του ύψους του ποσοστού της εισφοράς (5%) που δεν υπερβαίνει καταδήλως τα κατά την κοινή αντίληψη εύλογα όρια και λαμβανομένου επικουρικώς υπόψιν και του γεγονότος ότι αυτή επιβάλλεται μόνο για ένα οικονομικό έτος (2011)».

Με άλλα λόγια, το ΣτΕ εκφράζει τη  μειλίχια σκέψη ότι εάν συνεχιστεί η επιβολή του πλέον του έτους εκείνου που αρχικά επιβλήθηκε (2011), θα έχει άλλη άποψη.

Ελεγκτικό Συνέδριο

Υπενθυμίζεται, ότι πριν την έκδοση των δύο επίμαχων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με ισχυρότατη  πλειοψηφία (25 υπέρ  έναντι 9 κατά) είχε κρίνει ήδη αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα.

Ακόμα. η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, έχει κρίνει με οριακή πλειοψηφία (15 υπέρ έναντι 12 κατά), ότι η απόφασή της δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης.



Πηγή : protothema.gr


Στο εδώλιο ο Πάνος Γερμανός για την υπόθεση των εξοπλιστικών



Ο  επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, της γνωστής αλυσίδας Public, παραπέμπεται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μαζί με ακόμα τέσσερα άτομα για σκέλος της υπόθεσης των παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι δικαστές αποδεχόμενοι αντίστοιχη πρόταση της εισαγγελέως Εφετών Ευγενίας Κυβέλου, διατάσσουν να παραπεμφθούν σε δίκη για τις κατηγορίες, ανά περίπτωση, της απιστίας από κοινού, παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα οι Ιωάννης Σμπώκος, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, Γιώργος Κάμαρης στέλεχος επιχειρήσεων, ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός και οι αδελφοί Γιώργος και Πιερ Χριστοδουλίδης διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Η δικογραφία σχετίζεται με την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TORM1, μέσω της εταιρίας CLAVIS, που ίδρυσε ο κατηγορούμενος Γ. Κάμαρης - και οι ανακριτές την κατατάσσουν σε αυτές «συμφερόντων Σμπώκου» - της οποίας την διαχείριση φέρεται να είχαν οι αδελφοί Χριστοδουλίδη.

Η επίμαχη εταιρία φαίνεται να διακίνησε προς τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Π. Γερμανό ποσά άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία στην συνέχεια μέσω άλλων εταιριών κατέληξαν στον Γιάννη Σμπώκο.



Πηγή: newpost


Δίωξη κατά Άνθιμου για κουκούλωμα βιασμού 7χρονου στο «Παπάφειο» ορφανοτροφείο



Μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη για τον Ανθιμο. Σοκ έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο της «Μακεδονίας» για κουκούλωμα βιασμού ανηλίκου σε ορφανοτροφείο, πρόεδρος του οποίου είναι ο... Παναγιώτατος.

Πρόκειται για υπόθεση του 2012, που αρχικά φέρεται ότι έγινε προσπάθεια να αποκρυφτεί, αλλά πρόσφατα η Εισαγγελία Εφετών παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης.

Οι αποκαλύψεις για κατ' εξακολούθηση βιασμό ενός 7χρονου στο «Παπάφειο» ορφανοτροφείο είναι συγκλονιστικές.

Το παιδί φέρεται να είχε καταγγείλει τον βιασμό του από μεγαλύτερο τρόφιμο του ιδρύματος το 2012, αλλά η κακοποίηση θα έμενε στην αφάνεια αν δεν βιαζόταν άλλες δύο φορές και δεν κατέληγε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διεύθυνση του «Παπαφείου» αρχικά αντιμετώπισε το περιστατικό σαν να μη συνέβη ποτέ και, παρότι η κοινωνική λειτουργός του ιδρύματος είχε ενημερώσει τη διοίκηση, χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες ώσπου να ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, όμως από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διαπιστώθηκε ότι η υπόθεση των βιασμών είχε ξεκινήσει μήνες νωρίτερα κι έτσι παραγγέλθηκε ξεχωριστή έρευνα για τις ευθύνες των διοικούντων το ίδρυμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις ο διευθυντής του ιδρύματος που είναι ιερέας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και ο μητροπολίτης Ανθιμος ως πρόεδρος του «Παπαφείου».

Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα της «Μακεδονίας», ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίστηκε τη δικογραφία πρότεινε να τεθεί στο αρχείο, ωστόσο η αρχειοθέτησή της δεν εγκρίθηκε από την εισαγγελία Εφετών, που τη γύρισε πίσω με την εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του διευθυντή του ιδρύματος και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.


Πηγή: efsyn, eglimatikotita.gr


Δώδεκα νέα προγράμματα απασχόλησης για 104.000 ανέργους



Στον σχεδιασμό 12 νέων προγραμμάτων απασχόλησης που θα υλοποιηθούν εντός 6 μηνών και αφορούν 104.000 ανέργους, προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Στόχος του υπουργείου, με αυτά τα προγράμματα, είναι η υποστήριξη των ανέργων, ενώ, όπως σημειώνεται, απευθύνονται στους δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας προς ενίσχυση των επιχειρήσεων στην παροχή εγγυημένης απασχόλησης με την προυπόθεση όμως, όπως ορίζεται, ένα ποσοστό των ανέργων θα συνεχίσει να εργάζεται και μετά τη λήξη του προγράμματος.

Στο πλαίσιο επέκτασης της μαθητείας τα προγράμματα περιλαμβάνουν εγγυημένη απασχόληση από 6 έως 12 μήνες. Σε αυτά τα προγράμματα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία όπως σε μακροχρόνια ανέργους, ανέργους πάνω από 50 και γυναίκες. Αναλυτικά τα 12 προγράμματα που θα υλοποιηθούν στους επόμενους έξι μήνες είναι τα εξής:

1. Πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας με έμφαση στους μακροχρόνια και πολύ μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους κυρίως άνω των 50 ετών το οποίο θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2015.

2. Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητας τους, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2016.

3. Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 25-29 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες, από την έναρξη της δραστηριότητας τους, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2016.

4. Πρόγραμμα "Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης" για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους, εναλλακτικά, σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση. Αυτό το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2016.

5. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 νέους ανέργους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και στη συνέχεια ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών. Η έναρξη αυτού του προγράμματος θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2016.

6. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 νέους ανέργους 25-29 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και στη συνέχεια ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών.Η έναρξη και αυτού του προγράμματος θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2016.

7. Πρόγραμμα συμβουλευτικής επαγγελματικής Κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς για 15.000 ανέργους. Έναρξη προγράμματος τον Μάρτιο του 2016.

8. Πρόγραμμα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους για τη δημιουργία start-ups από νέους 18-29 ετών. Έναρξη προγράμματος τον Μάρτιο του 2016.

9. Πρόγραμμα προώθησης της επιχειρηματικότητας για 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών για τη δημιουργία start-ups.Και αυτό το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2016.

10. Πρόγραμμα απσχόλησης για ΑΜΕΑ σε κοινωνικές συναιτεριστικές επιχειρήσεις. Έναρξη προγράμματος τον Μάρτιο του 2016.

11. Πρόγραμμα "Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση" για την ηλικία 29-64 ετών, πρόγραμμα που απευθύνεται σε 26.000 ανέργους.

12. Πρόγραμμα για την επιδότηση μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση της πλήρως ασφαλισμένης εργασίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ.

Εκτός από τα προγράμματα άμεσης υλοποίησης είναι προγραμματισμένη η δημιουργία 150.000 προσωρινών θέσεων εργασίας από τον Μάρτιο του 2016 έως το τέλος του χρόνου διάρκειας 8-12 μηνών.



Πηγή 


Καθένας με τον πόνο του και ο Άδωνις «Οργώνει» την Ελλάδα με το τροχόσπιτο του




Ξεκίνησε την περιοδεία του σε όλη την χώρα – Συνάντηση με μεταλλωρύχους

Δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει με ένα... τροχόσπιτο ο υποψήφιος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς αρχίζει σήμερα τις περιοδείες του στην Ελλάδα
Σήμερα νωρίς το πρωί «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter μια φωτογραφία μπροστά στο πούλμαν, γράφοντας: «Ξεκινάμε.... και θα τους καταπλήξουμε».

Από χθες ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, υλικό από το backstage των γυρισμάτων σημειώνοντας πως «θα γίνει χαμός».
Συνάντηση με τους μεταλλωρύχους

Με μεταλλωρύχους και κατοίκους συναντήθηκε στο Στρατώνι της Χαλκιδικής ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.βουλευτής Αδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νομό Χαλκιδικής.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης είπε στους δημοσιογράφους ότι συγκινήθηκε από όσα άκουσε και δήλωσε πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να πείσει και όσους κατοίκους αντιτίθενται στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές για τη χρησιμότητά της, καθώς ζούνε όλοι στην ίδια περιοχή και πρέπει να συνεχίσουν να ζουν αρμονικά.

"Θέλουμε μια Ελλάδα που θα βρίσκει δουλειές και δεν θα διώχνει τους νέους στο εξωτερικό", είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ ο πρόεδρος του σωματείου υπογειτών των Μεταλλείων Κασσάνδρας, Χρήστος Ζαφειρούδας τόνισε πως ενημέρωσε τον υποψήφιο πρόεδρο της Ν.Δ. για τα αιτήματα των μεταλλωρύχων και βρήκε τη συμπαράσταση του.

Οσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι θέλει μια νέα Ν.Δ. που θα προωθεί τα νέα στελέχη της και θα βρίσκει λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.

Ο κ. Γεωργιάδης περιοδεύει στο νομό Χαλκιδικής με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου. Το πρωί συναντήθηκε με δημάρχους και το απογευματινό του πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στον δήμαρχο Πολυγύρου, Αστέριο Ζωγράφο, στην αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής και συνάντηση με εκπροσώπους φορέων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Στις 7μ.μ. θα μιλήσει σε προεκλογική εκδήλωση στο τουριστικό περίπτερο "6 βρύσες" στον Πολύγυρο.

Αύριο το πρωί θα επισκεφθεί το Αγιον Ορος και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Καβάλα.



Πηγή : newsbomb.gr


Κ.Μητσοτάκης «στον ενικό»: Η ΝΔ δεν έχει ιδιοκτήτη



Για την απόφασή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ, την επόμενη ημέρα του κόμματος και τους «βαρόνους» της παράταξης, την διαδικασία εκλογής προέδρου αλλά και για τις πολιτικές του διαφορές με τη Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Σε ερώτηση για τους λόγους που αποφάσισε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι πιστεύει ότι έχει το σχέδιο και τις δυνάμεις προκειμένου να αλλάξω το κόμμα, «να την ανοίξω σε νέες ιδέες και διαδικασίες», όπως τόνισε. «Η ΝΔ βρίσκεται σε μία φθίνουσα τροχιά από το 2004 και μετά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «έχουμε απώλεσε το 60% της δύναμής μας. Έχω τις απαντήσεις και πιστεύω ότι είμαι ο πιο κατάλληλος να την διευρύνω». Ακόμη είπε ότι η ΝΔ έχει εδώ και καιρό σταματήσει να παράγει εφαρμοσμένη πολιτική.

Σχετικά με την πολιτική των απολύσεων κατά την περίοδο όπου διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Όταν πήγα στο υπουργείο είχα να υλοποιήσω μία δέσμευση. Αγωνίστηκα για να φύγουν από το τραπέζι οι απολύσεις, γιατί δεν αποτελούν μεταρρύθμιση». Μάλίστα, τόνισε ότι αναγκάστηκε να απομακρύνει ανθρώπους από το Δημόσιο, γεγονός για το οποίο δεν είναι περήφανος. «Το θέμα των καθαριστριών έκανε μεγάλη ζημιά στη ΝΔ. Εάν έπρεπε να την ξανακάνω, η πολιτική των οριζόντιων απολύσεων δεν θα ήταν στο επίκεντρο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να συζητήσουμε εάν θα πρέπει στο Δημόσιο μόνιμοι υπάλληλοι για υπηρεσίες καθαριότητας».

«Είχα πει ξεκάθαρα ότι κλήθηκα να υλοποιήσω μια δύσκολη πολιτική. Τις απολύσεις δεν τις έκανα ούτε με την καρδιά μου ούτε με κέφι», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. «Το 2010 ζήτησα να περικόψουμε τις αμοιβές των βουλευτών. Ζητώ μείωση του αριθμού των βουλευτών. Για τα προνόμια του πολιτικού συστήματος έχω τοποθετηθεί» είπε.

«Είναι άδικο μία συνολική πολιτική να μεταφράζεται μόνο σε απολύσεις» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι το σημαντικό μάζεμα των δαπανών στο Δημόσιο ήταν μονόδρομος. «Η κυβέρνησή μας δεν έκανε μόνο απολύσεις αλλά και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι απολύσεις θα στιγματίσουν μία σημαντική πορεία μεταρρυθμίσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο γιατί η χώρα χρεοκόπησε. «Δεν ήταν μία προαιρετική επιλογή» ανέφερε και τόνισε ότι κλήθηκε να υπηρετήσει πολιτικές τις οποίες δεν διαπραγματεύτηκε. Ωστόσο, σημείωσε πως υπάρχουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε από μόνοι μας να υλοποιήσουμε εδώ και καιρό, λέγοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και πολιτικές με τις οποίες διαφωνεί κάθετα.

«Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μία ήττα για τη ΝΔ» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου και τόνισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί η ΝΔ να είναι ικανοποιημένη όταν χάνει με 7,5 μονάδες. «Μεσολάβησε ένα τρίτο μνημόνιο, κλειστές τράπεζες, ύφεση» είπε και υποστήριξε ότι σε περίπτωση που το κόμμα του δεν ψήφιζε το τρίτο μνημόνιο, η χώρα θα είχε πάει στη δραχμή. Ακόμη, μίλησε για το μεγάλο ποσοστό της απόχής, τονίζοντας ότι αυτό το γεγονός είναι «προβληματικό για την πολιτική μας αξιοπιστία».

«Οι πολίτες έδωσαν στον Τσίπρα μία δεύτερη ευκαιρία, να εφαρμόσει το μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και σχολίασε ότι «θα ήταν άδικο να περιμένουμε από τον κ. Μεϊμαράκη να κάνει θαύματα». Πάντως, είπε ότι η επιμονή στη συναίνεση δεν έκανε καλό στη ΝΔ.

Σε ερώτηση για το τι θα αλλάξει στη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι επιθυμεί η θητεία του προέδρου να επιβεβαιώνεται από τακτικό συνέδριο κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια, ενώ μίλησε για συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην επιλογή των βουλευτών. Ακόμη, μίλησε για ασυμβίβαστο κρατικών θέσεων και βουλευτικού αξιώματος, ενώ ακόμη μίλησε για συμμετοχή των πολιτών στην διαμόρφωση πολιτικής: «Δεν μπορούμε να τους ζητάμε μόνο να ψηφίζουν αρχηγό», δήλωσε.

Για την διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν μπορεί κανένα κόμμα να ελέγξει κάποιον που θέλει να γραφτεί και να ψηφίσει. Ακόμη, σημείωσε πως η ΝΔ δεν έχει επικαιροποιημένους καταλόγους και ότι τώρα είναι μία καλή ευκαιρία να επικαιροποιηθούν. «Εάν θέλουμε η ΝΔ να γίνει ένα κόμμα που δεν θα είναι εξαρτημένο από κλειστούς μηχανισμούς, όσο περισσότεροι νεοδημοκράτες έρθουν τόσο καλύτερο για το κόμμα», δήλωσε. Για το ντιμπέιτ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «το καταστατικό μιλά για ανοικτή διαδικασία, οπότε οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν τις θέσεις των υποψηφίων. Σε όλα τα μέρη του κόσμου γίνεται δημόσια συζήτηση».

Για τις βαρονίες στη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «αυτές οι εποχές όπου το σημείο αναφοράς κάποιου στελέχους είναι η σχέση με κάποιον πρέπει να τελειώσει. Δεν είναι οργανωμένα έτσι τα σοβαρά κόμματα. «Ένα κόμμα που χωρίζεται σε μητσοτακικούς, σαμαρικούς και καραμανλικούς δεν μας κάνει καλό». Σχετικά με το εάν το επίθετό του θα επηρεάσει αρνητικά την προσπάθειά του, είπε: «Είμαι 11 χρόνια στην πολιτική και έχω επαρκή πολιτική αυτονομία, θέλω οι πολίτες να πιστέψουν ότι αυτά που λέω τα εννοώ». «Έχω μάθει να είμαι υπερήφανος για το όνομά μου και τον πατέρα μου αλλά είμαι πολιτικά αυτόνομος. Δεν έχω αμφιβολία ότι υπάρχουν πολίτες που δεν θα με ψηφίσουν μόνο για το όνομα», δήλωσε.

«Επισκέφτηκα και τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σαμαρά και με διαβεβαίωσαν ότι θα είναι ουδέτεροι σε αυτή την εκλογή. Από εκεί και πέρα Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις δικές του επιλογές. Δεν έχω ακούσει καμία δημόσια τοποθέτηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν ουσιαστικά την εκλογή από τη στιγμή που θα έχουμε μεγάλη προσέλευση στην κάπλη», συμπλήρωσε. «Εάν θεωρήσουμε ότι το κόμμα έχει ιδιοκτήτη υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι η νέα Δημοκρατία φεουδαρχικό κόμμα» δήλωσε.

Για τις πολιτικές του διαφορές με την Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «στο πολιτικό επίπεδο μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες. Ορισμένες από τις προτάσεις μου δεν βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη την Ντόρα». Σημείωσε επίσης ότι όταν η κ. Μπακογιάννη δημιούργησε την Δημοκρατική Συμμαχία αποφάσισε να παραμείνει στη ΝΔ, παρότι προβληματίστηκε στο εάν θα έπρεπε να την ακολουθήσει. «Είναι ξεκάθαρο ότι προσβλέπω στην ενεργή της στήριξη, εάν και αυτή είναι μια ανθρώπινη προσέγγιση. Δεν ζήτησα από κανέναν συνάδερφο βουλευτή ανοικτή στήριξη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ΝΔ δεν αναζητά αντι-Τσίπρα. «Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πολιτικός με μεγάλο επικοινωνιακό χάρισμα, με περιορισμένη ουσία, που εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Κατάφερε να κερδίσει δύο εκλογές αλλά θα βρεθεί προ μεγάλων δυσκολιών».



Πηγή : euro2day.gr


Grant Thornton: Οι ελληνικές εταιρείες έχασαν το 19% του εργατικού δυναμικού τους μέσα σε 5 χρόνια



Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της έρευνας της Grant Thornton για την πορεία του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης.

Από έρευνα της Grant Thornton σε δείγμα 4.997 επιχειρήσεων που εξετάζει τις επιδόσεις τους την περίοδο 2009-2014 προκύπτει ότι οι εταιρείες αυτές απώλεσαν το 19% του απασχολούμενου δυναμικού, αναδεικνύοντας την ανεργία ως το κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρει το vima.gr.

Παράλληλα, η δραστική μείωση των εργασιών τους ψαλίδισε τα κέρδη και συρρίκνωσε κατά 60% (!) τον φόρο εισοδήματος που κατέβαλαν στα δημόσια ταμεία κατά το εξεταζόμενο διάστημα.

Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του δείγματος φαίνεται να αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους, εν τούτοις, αν δεν ληφθεί υπόψη ο τομέας επεξεργασίας και εμπορίας πετρελαιοειδών, συνάγεται ότι έχουν χάσει το 10% των πωλήσεών τους. Αντιθέτως, σε επίπεδο μικρών εταιρειών, αυτές έχουν «χάσει» το 35% των πωλήσεών τους.

H συνολική λειτουργική κερδοφορία εμφανίζεται μειωμένη κατά 32% (4,8 δισ. ευρώ) από το 2009 στο 2014. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας η συνολική κερδοφορία προ φόρων των επιχειρήσεων του δείγματος εμφανίζεται μειωμένη κατά 86% (5,3 δισ. ευρώ). Ενθαρρυντική είναι η διαπίστωση ότι κατά τα τελευταία δύο έτη αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών με κερδοφορία.

Μειώθηκε ο δανεισμός

Ο καθαρός δανεισμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 7,5 δισ. ευρώ. Η μείωση στον συνολικό καθαρό δανεισμό των επιχειρήσεων έχει τις βάσεις της κυρίως στην αδυναμία πρόσβασης σε νέα δανειακά κεφάλαια και στην αυξανόμενη πίεση από πλευράς χρηματοπιστωτικού τομέα για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων.

Η παραπάνω έρευνα της Grant Thornton θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 13 Οκτωβρίου.

Στο συνέδριο θα παρευρεθεί ο Global CEO της Grant Thornton International κ. Εντουαρντ Νάσμπαουμ, ο οποίος στην ομιλία του με τίτλο «Business Focus in Greece» θα παρουσιάσει την παγκόσμια έκθεση του International Business Report της Grant Thornton για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες 200 επιχειρηματιών στην Ελλάδα και περισσοτέρων από 10.000 παγκοσμίως.

Εκτός από τον κ. Νάσμπαουμ, στην εκδήλωση με τίτλο «Greek economy / restart» θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank Ergasias AE κ. Νίκος Καραμούζης με θέμα «Οι επιπτώσεις των capital controls στις ελληνικές επιχειρήσεις».

Αβεβαιότητα - Πτώση της αισιοδοξίας

Οι συνεντεύξεις οι οποίες διεξήχθησαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου, πριν από την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, αποκαλύπτουν πτώση της αισιοδοξίας για την οικονομία από -38% το δεύτερο τρίμηνο σε -60% το τρίτο τρίμηνο.

Παράλληλα η οικονομική αβεβαιότητα είναι ο κύριος περιορισμός που πνίγει την ελληνική επιχειρηματική ανάπτυξη. Το φαινόμενο αυτό πιθανώς να έχει ξεθυμάνει ως έναν βαθμό μετά τις εκλογές, αλλά υπάρχει ακόμη, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα αποτελεί την 45η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, με εκτιμώμενο συνολικό κύκλο εργασιών στο ύψος των 238 δισ. δολαρίων το 2014, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης δυναμικότητας της Grant Thornton κατατάσσει την Ελλάδα στο νούμερο 51, στην ίδια θέση με την Ιταλία για τον δυναμισμό του περιβάλλοντος της επιχειρηματικής ανάπτυξης.


Πηγή


Ξαφνική εμπλοκή με το «πόθεν έσχες» δύο υπουργών



Το θέμα προέκυψε έπειτα από καταγγελία της Δέσποινας Χαραλαμπίδου - Ο ένας «ξεχνούσε» επί τρία χρόνια να δηλώσει στην εφορία ένα εκατ. ευρώ - Το έπραξε φέτος με συμπληρωματική δήλωση - Ο άλλος εμφανίζεται να έχει μετοχές σε εταιρεία, πράγμα που απαγορεύεται - Στο «μικροσκόπιο» τα πόθεν έσχες και δύο βουλευτών

Μείζον πολιτικό προβλημα για την κυβερνηση απειλούν να δημιουργήσουν φακελοι με στοιχεία-«φωτιά» για τα πόθεν έσχες δύο νυν υπουργών.

Όπως προκύπετι απ' όσα είπε στο Mega η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον έλεγχο των Πόθεν Έσχες, υπάρχουν τέσσερα... προβληματικά πόθεν έσχες, που αφορούν σε δύο εν ενεργεία υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς σε δύο βουλευτές -έναν νυν και έναν πρώην.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, υπουργός είχε... ξεχάσει για τρία χρόνια να δηλώσει ένα εκατ. ευρώ, πράγμα που έκανε με συμπληρωματική δήλωση φέτος.

Άλλο κυβερνητικό στέλεχος, βάσει του «πόθεν έσχες» του, φαίνεται να έχει μετοχές σε εταιρεία, πράγμα που απαγορεύεται από τους περιορισμούς για συμμετοχή στο κυβερνητικό συμβούλιο.

Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί ένας νυν και ένας πρων βουλευτής, με σοβαρές φορολογικές εκκρεμότητες.

Η κυρία Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι έχει ενημερώσει τους διαδόχους της για τις εκκρεμείς υποθέσεις. Ωστόσο, ο διάδοχός της, Γιώργος Βαρεμένος, δηλώνει άγνοια για τα στοιχεία και προσθέτει πως θα καλέσει άμεσα την κυρία Χαραλαμπίδου για εξηγήσεις.

Πάντως, η κυρία Χαραλαμπίδου, σε επικοινωνία με το protothema.gr, επιμένει για το περιεχόμενο των ανοικτών φακέλων και συμπληρώνει πως, μαζί με τις τέσσερις παραπάνω υποθέσεις, υπάρχουν και άλλες που αφορούν το οικονομικό έτος 2012.

Σημειώνει συγκεκριμένα πως εκκρεμεί ο έλεγχος σε δέκα υπόχρεους που αδιαφόρησαν και δεν κατέθεσαν πόθεν εσχες, σε 31 που δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεια και σε 20 που εμφάνισαν μηδενικές τραπεζικές καταθέσεις.


Πηγή : protothema.gr


Σήριαλ το κατάντησε η ΚΕΦΕ την εκλογή προέδρου στην Ν.Δ.αντί να ασχολούνται όλοι με σκληρά μέτρα




Αντί να ασχολούνται στην Νέα Δημοκρατία με τα χειρότερα αντικοινωνικά μέτρα της πενταετίας που υπογράφονται την Παρασκευή από την βουλή, ασχολούνται και κάνουν συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων για την εκλογή προέδρου.

Στην τελική εκτός των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας δεν ενδιαφέρει κανένα άλλο γιατί ο Έλληνας αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα σε λίγες ημέρες.

Διαβάζουμε για σχεδιασμό εκλογικών κέντρων σε δημόσιους χώρους και σε τοπικές οργανώσεις και αναρωτιόμαστε εάν η Νέα Δημοκρατία ζει στην πραγματικότητα γιατί αυτά στην κρίση που βιώνει η χώρα δεν είναι σοβαρά πράγματα και κινδυνεύει η εκλογική διαδικασία και από τους ίδιους τους ψηφοφόρους της και δεν πάνε ούτε και αυτοί να ψηφίσουν.

Κ.Β.

Διαβάζουμε το ρεπορτάζ στο έθνος 

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση της διευρυμένης Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας την Παρασκευή, καθώς το μόνο στο οποίο συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων για την προεδρία, ήταν το να υπάρχουν εκλογικά κέντρα τόσο στις κατά τόπους κομματικές οργανώσεις όσο και σε δημόσιους χώρους.

Η ΚΕΦΕ διέκοψε τις εργασίες τις λίγο μετά τις δέκα το βράδυ της Δευτέρας, έχοντας ξεκινήσει τη συνεδρίαση στις τρεις το μεσημέρι.

Σε εκρεμμότητα παρέμεινε το ζήτημα του αριθμού των τμημάτων και το αντίτιμο που θα κληθεί να πληρώσει κάθε πολίτης που θέλει να συμμετάσχει στη διαδικασία, ενώ τέθηκε και το θέμα του διαχωρισμού παλιών και νέων μελών, με διαφορετικό αντίτιμο.

Οπως ανέφερε το Mega, κατά του διαχωρισμού και της αλλαγής του τιμήματος τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κ. Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, ενώ η πλευρά του κ. Μεϊμαράκη πρότεινε να υπάρξει κάποιος διαχωρισμός, ακόμη και συμβολικός. Με την άποψη του διαχωρισμού συντάχθηκαν επίσης οι κ. Ταυρής και Κόκκαλης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για το αντίτιμο η εισήγηση του προέδρου της ΚΕΦΕ Ανδρέα Παπαμιμίκου ήταν να οριστεί στα 2 ευρώ.

Για τα εκλογικά κέντρα και τμήματα εκφράστηκαν δύο απόψεις και σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του κ. Παπαμιμίκου ήταν μια ενδιάμεση λύση με μείωση κατά 20% σε σχέση με το 2009, περίπου 1250 κάλπες και 900 εκλογικά κέντρα.

Οπως μετέδωσε το Mega, αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανή η πραγματοποίηση διακαναλικής τηλεμαχίας στην ΕΡΤ μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας. Θετικοί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Κλειδί είναι η στάση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, καθώς ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει κάνει σαφές ότι θα συμμετάσχει μόνο αν συμμετάσχουν όλοι.

Οι υποψήφιοι συμφώνησαν επίσης ότι δεν θα έχουν πληρωμένες καταχωρήσεις, ούτε τηλεοπτικά spots, ωστόσο θα αναρτούν βίντεο στο facebook και το twitter.

Ακόμη θα υπάρξει συνεννόηση με την ΕΡΤ για την ισομερή κάλυψη των υποψηφίων.


Κάθε λιμάνι και καημός για τους νέους συντελεστές ΦΠΑ




Αν κάποιος θέλει να μεταβεί στη Φολέγανδρο από τον Πειραιά, το ακτοπλοϊκό εισιτήριο θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 23%. Αν ωστόσο πάει από την Ανδρο στη Φολέγανδρο θα πληρώσει λιγότερα, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ μειώνεται στο 16%. Αν από την άλλη ένας επιχειρηματίας που διαθέτει επιχείρηση στη Μύκονο παραδίδει νωπό κρέας σε κατάστημα πώλησης τροφίμων (σούπερ μάρκετ) που έχει έδρα τη Ρόδο και υποκαταστήματα στη Σάμο και τη Σύρο, θα εκδώσει τιμολόγιο με ΦΠΑ 9%. Αυτά και άλλα τραγελαφικά αντιμετωπίζουν τις τελευταίες μέρες οι φορολογούμενοι, κυρίως οι κάτοικοι των νησιών, μετά την κατάργηση της έκπτωσης 30% (μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ) που ίσχυε στα νησιά Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο.

Οι λογιστές βρίσκονται επί ποδός βοηθώντας τους πελάτες στην έκδοση των τιμολογίων, διότι τα λάθη στην τιμολόγηση κοστίζουν πολύ ακριβά. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου, στα ανωτέρω νησιά οι συντελεστές ΦΠΑ από 4%, 9% και 16% αυξήθηκαν στο 6%, 13% και 23%, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, όμως, εξακολουθούν να ισχύουν οι εκπτώσεις στους συντελεστές, καθώς ο νόμος προβλέπει τη σταδιακή κατάργησή τους έως το τέλος του 2016. Λόγω των διαφοροποιήσεων, έχει δημιουργηθεί ένα αλαλούμ το οποίο καλούνται να επιλύσουν οι λογιστές.

Ταυτόχρονα, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου με εγκύκλιο στην οποία παρατίθενται παραδείγματα επιχειρεί να επιλύσει τα προβλήματα εφαρμογής των συντελεστών ΦΠΑ. Ειδικότερα:

Παραδείγματα

1. Στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια οι επιβάτες που αναχωρούν από τον Πειραιά επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 23%, ανεξαρτήτως του προορισμού τους. Αν έχουν εισιτήριο από την Ανδρο με προορισμό την Τήνο επιβαρύνονται με ΦΠΑ 16% (ισχύει η έκπτωση ΦΠΑ 30%), ενώ αν ο προορισμός τους είναι η Μύκονος από την Ανδρο, τότε το εισιτήριο θα έχει ΦΠΑ 23% γιατί η Μύκονος έχει χάσει την έκπτωση του ΦΠΑ.

2. Μια επιχείρηση στη Νάξο παραδίδει παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από τον συνεταιρισμό του νησιού σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Κω, τη Λέσβο και τη Χίο, αποστέλλοντας τα αγαθά στα νησιά αυτά. Οι πράξεις αυτές υπάγονται στον συντελεστή 9%. Εάν όμως ο παραλήπτης είναι ιδιώτηςν η συναλλαγή θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 13%.

3. Επιχείρηση εγκατεστημένη στη Θήρα παραδίδει τυποποιημένα όσπρια (φάβα) σε επιχείρηση με έδρα την Αθήνα, σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες στη Μύκονο και τη Νάξο, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα πελάτες στην Εύβοια, την Κρήτη και τη Σαλαμίνα. Ολες οι ανωτέρω πράξεις υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 13%.

4. Υποκείμενος που διαθέτει επιχείρηση στη Μύκονο παραδίδει νωπό κρέας σε κατάστημα πώλησης τροφίμων (σούπερ μάρκετ) που έχει έδρα τη Ρόδο και υποκαταστήματα στη Σάμο και τη Σύρο. Για την ανωτέρω παράδοση τιμολογεί την έδρα της επιχείρησης στη Ρόδο και αποστέλλει τα πωλούμενα αγαθά στα υποκαταστήματα της επιχείρησης. Οι πράξεις αυτές υπάγονται στον συντελεστή 9%.

5. Υποκείμενος που είναι εγκατεστημένος στην Πάρο παραδίδει σε ιδιώτη πελάτη του ένα μηχάνημα ψύξης - θέρμανσης και το παραδίδει με ευθύνη του στην οικία του στην Αντίπαρο.

Η συναλλαγή αυτή υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23% παρότι η Αντίπαρος ανήκει στην κατηγορία των νησιών που υπάγονται στους χαμηλούς συντελεστές, καθώς το πρόσωπο που λαμβάνει τα αγαθά είναι ιδιώτης. Το ίδιο πρόσωπο - λήπτης των αγαθών διαθέτει επίσης ατομική επιχείρηση και αγοράζει αντίστοιχο μηχάνημα για τον εξοπλισμό των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτει στην Αντίπαρο από τον ίδιο πωλητή ο οποίος το μεταφέρει σε αυτόν.

Η συναλλαγή αυτή υπάγεται στον συντελεστή 16%.

6. Μηχανικός εγκατεστημένος στη Ρόδο παρέχει υπηρεσίες επιτόπιας επίβλεψης της ανέγερσης τουριστικών κατοικιών στην Κάρπαθο. Οι εν λόγω υπηρεσίες υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 23%.


Έντυπη Καθημερινή