Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Κ.Μητσοτάκης «στον ενικό»: Η ΝΔ δεν έχει ιδιοκτήτη



Για την απόφασή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ, την επόμενη ημέρα του κόμματος και τους «βαρόνους» της παράταξης, την διαδικασία εκλογής προέδρου αλλά και για τις πολιτικές του διαφορές με τη Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Σε ερώτηση για τους λόγους που αποφάσισε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι πιστεύει ότι έχει το σχέδιο και τις δυνάμεις προκειμένου να αλλάξω το κόμμα, «να την ανοίξω σε νέες ιδέες και διαδικασίες», όπως τόνισε. «Η ΝΔ βρίσκεται σε μία φθίνουσα τροχιά από το 2004 και μετά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «έχουμε απώλεσε το 60% της δύναμής μας. Έχω τις απαντήσεις και πιστεύω ότι είμαι ο πιο κατάλληλος να την διευρύνω». Ακόμη είπε ότι η ΝΔ έχει εδώ και καιρό σταματήσει να παράγει εφαρμοσμένη πολιτική.

Σχετικά με την πολιτική των απολύσεων κατά την περίοδο όπου διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Όταν πήγα στο υπουργείο είχα να υλοποιήσω μία δέσμευση. Αγωνίστηκα για να φύγουν από το τραπέζι οι απολύσεις, γιατί δεν αποτελούν μεταρρύθμιση». Μάλίστα, τόνισε ότι αναγκάστηκε να απομακρύνει ανθρώπους από το Δημόσιο, γεγονός για το οποίο δεν είναι περήφανος. «Το θέμα των καθαριστριών έκανε μεγάλη ζημιά στη ΝΔ. Εάν έπρεπε να την ξανακάνω, η πολιτική των οριζόντιων απολύσεων δεν θα ήταν στο επίκεντρο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να συζητήσουμε εάν θα πρέπει στο Δημόσιο μόνιμοι υπάλληλοι για υπηρεσίες καθαριότητας».

«Είχα πει ξεκάθαρα ότι κλήθηκα να υλοποιήσω μια δύσκολη πολιτική. Τις απολύσεις δεν τις έκανα ούτε με την καρδιά μου ούτε με κέφι», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. «Το 2010 ζήτησα να περικόψουμε τις αμοιβές των βουλευτών. Ζητώ μείωση του αριθμού των βουλευτών. Για τα προνόμια του πολιτικού συστήματος έχω τοποθετηθεί» είπε.

«Είναι άδικο μία συνολική πολιτική να μεταφράζεται μόνο σε απολύσεις» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι το σημαντικό μάζεμα των δαπανών στο Δημόσιο ήταν μονόδρομος. «Η κυβέρνησή μας δεν έκανε μόνο απολύσεις αλλά και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι απολύσεις θα στιγματίσουν μία σημαντική πορεία μεταρρυθμίσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο γιατί η χώρα χρεοκόπησε. «Δεν ήταν μία προαιρετική επιλογή» ανέφερε και τόνισε ότι κλήθηκε να υπηρετήσει πολιτικές τις οποίες δεν διαπραγματεύτηκε. Ωστόσο, σημείωσε πως υπάρχουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε από μόνοι μας να υλοποιήσουμε εδώ και καιρό, λέγοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και πολιτικές με τις οποίες διαφωνεί κάθετα.

«Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μία ήττα για τη ΝΔ» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου και τόνισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί η ΝΔ να είναι ικανοποιημένη όταν χάνει με 7,5 μονάδες. «Μεσολάβησε ένα τρίτο μνημόνιο, κλειστές τράπεζες, ύφεση» είπε και υποστήριξε ότι σε περίπτωση που το κόμμα του δεν ψήφιζε το τρίτο μνημόνιο, η χώρα θα είχε πάει στη δραχμή. Ακόμη, μίλησε για το μεγάλο ποσοστό της απόχής, τονίζοντας ότι αυτό το γεγονός είναι «προβληματικό για την πολιτική μας αξιοπιστία».

«Οι πολίτες έδωσαν στον Τσίπρα μία δεύτερη ευκαιρία, να εφαρμόσει το μνημόνιο που διαπραγματεύτηκε», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και σχολίασε ότι «θα ήταν άδικο να περιμένουμε από τον κ. Μεϊμαράκη να κάνει θαύματα». Πάντως, είπε ότι η επιμονή στη συναίνεση δεν έκανε καλό στη ΝΔ.

Σε ερώτηση για το τι θα αλλάξει στη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι επιθυμεί η θητεία του προέδρου να επιβεβαιώνεται από τακτικό συνέδριο κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια, ενώ μίλησε για συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην επιλογή των βουλευτών. Ακόμη, μίλησε για ασυμβίβαστο κρατικών θέσεων και βουλευτικού αξιώματος, ενώ ακόμη μίλησε για συμμετοχή των πολιτών στην διαμόρφωση πολιτικής: «Δεν μπορούμε να τους ζητάμε μόνο να ψηφίζουν αρχηγό», δήλωσε.

Για την διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν μπορεί κανένα κόμμα να ελέγξει κάποιον που θέλει να γραφτεί και να ψηφίσει. Ακόμη, σημείωσε πως η ΝΔ δεν έχει επικαιροποιημένους καταλόγους και ότι τώρα είναι μία καλή ευκαιρία να επικαιροποιηθούν. «Εάν θέλουμε η ΝΔ να γίνει ένα κόμμα που δεν θα είναι εξαρτημένο από κλειστούς μηχανισμούς, όσο περισσότεροι νεοδημοκράτες έρθουν τόσο καλύτερο για το κόμμα», δήλωσε. Για το ντιμπέιτ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «το καταστατικό μιλά για ανοικτή διαδικασία, οπότε οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν τις θέσεις των υποψηφίων. Σε όλα τα μέρη του κόσμου γίνεται δημόσια συζήτηση».

Για τις βαρονίες στη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «αυτές οι εποχές όπου το σημείο αναφοράς κάποιου στελέχους είναι η σχέση με κάποιον πρέπει να τελειώσει. Δεν είναι οργανωμένα έτσι τα σοβαρά κόμματα. «Ένα κόμμα που χωρίζεται σε μητσοτακικούς, σαμαρικούς και καραμανλικούς δεν μας κάνει καλό». Σχετικά με το εάν το επίθετό του θα επηρεάσει αρνητικά την προσπάθειά του, είπε: «Είμαι 11 χρόνια στην πολιτική και έχω επαρκή πολιτική αυτονομία, θέλω οι πολίτες να πιστέψουν ότι αυτά που λέω τα εννοώ». «Έχω μάθει να είμαι υπερήφανος για το όνομά μου και τον πατέρα μου αλλά είμαι πολιτικά αυτόνομος. Δεν έχω αμφιβολία ότι υπάρχουν πολίτες που δεν θα με ψηφίσουν μόνο για το όνομα», δήλωσε.

«Επισκέφτηκα και τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σαμαρά και με διαβεβαίωσαν ότι θα είναι ουδέτεροι σε αυτή την εκλογή. Από εκεί και πέρα Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις δικές του επιλογές. Δεν έχω ακούσει καμία δημόσια τοποθέτηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν ουσιαστικά την εκλογή από τη στιγμή που θα έχουμε μεγάλη προσέλευση στην κάπλη», συμπλήρωσε. «Εάν θεωρήσουμε ότι το κόμμα έχει ιδιοκτήτη υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι η νέα Δημοκρατία φεουδαρχικό κόμμα» δήλωσε.

Για τις πολιτικές του διαφορές με την Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «στο πολιτικό επίπεδο μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες. Ορισμένες από τις προτάσεις μου δεν βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη την Ντόρα». Σημείωσε επίσης ότι όταν η κ. Μπακογιάννη δημιούργησε την Δημοκρατική Συμμαχία αποφάσισε να παραμείνει στη ΝΔ, παρότι προβληματίστηκε στο εάν θα έπρεπε να την ακολουθήσει. «Είναι ξεκάθαρο ότι προσβλέπω στην ενεργή της στήριξη, εάν και αυτή είναι μια ανθρώπινη προσέγγιση. Δεν ζήτησα από κανέναν συνάδερφο βουλευτή ανοικτή στήριξη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ΝΔ δεν αναζητά αντι-Τσίπρα. «Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πολιτικός με μεγάλο επικοινωνιακό χάρισμα, με περιορισμένη ουσία, που εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. Κατάφερε να κερδίσει δύο εκλογές αλλά θα βρεθεί προ μεγάλων δυσκολιών».



Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου