Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Τα καψόνια που έκαναν οι επικίνδυνοι μουσουλμάνοι μαθητές που ήθελαν να επιβάλλουν τη Σαρία σε σχολείο


 

Σοκ και δέος προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις για τους αυστηρούς ισλαμικούς κανόνες που ήθελαν να επιβάλουν στο σχολείο τους στο Νόις του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τέσσερις νεαροί μουσουλμάνοι- 17, 18 και 19 ετών - που ενεργούσαν ως «αστυνομία της Σαρία».

Ωστόσο, «το συγκεκριμένο σχολείο δεν εκτίμησε ποτέ την κατάσταση ως κρίσιμη», ανέφερε εκπρόσωπός του, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» προσθέτοντας ότι: «Η διεύθυνση του σχολείου τονίζει ότι η προβολή του θέματος στον Τύπο πήρε μεγάλες διαστάσεις. Στην αρχική του ιστοσελίδα, μαθητές και δάσκαλοι διαμαρτύρονται για την υπερβολική εκπροσώπηση του περιστατικού στα ΜΜΕ».

Λιθοβολισμός για τιμωρία

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Focus», επικαλούμενο την εφημερίδα «Rheinische Post» που πρώτη είχε αποκαλύψει το θέμα την περασμένη εβδομάδα, οι τέσσερις μαθητές είχαν επιχειρήσει να επιβάλουν τον λιθοβολισμό ως τιμωρία για τους «παραβάτες» συμμαθητές τους και είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων, να χωριστούν τα αγόρια από τα κορίτσια, στις αίθουσες διδασκαλίας όπως και στο μάθημα κολύμβησης. Γι' αυτούς, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τους καθηγητές.

Οι μουσουλμάνοι μαθητές του σχολείου δέχονταν, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, ισχυρή πίεση προκειμένου να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα, να τελειώνουν τα μαθήματά τους νωρίτερα κάθε Παρασκευή για να προσευχηθούν, να τους διατεθεί ειδικός χώρος προσευχής και οι μαθήτριες να καλύπτουν το κεφάλι, τα χέρια, τα πόδια μέχρι τους αστραγάλους τους.

Το προηγούμενο καλοκαίρι, κάποιοι άλλοι μαθητές είχαν επιχειρήσει να επιβάλουν ανάλογους κανόνες σε γυμνάσιο της Βόννης.

Η σχολική εφημερίδα είχε βγάλει τα άπλυτα στη...φόρα καλώντας τις γερμανικές αρχές τον περασμένο Δεκέμβριο να αναλάβει δράση. Η Εισαγγελία ξεκίνησε τη διενέργεια έρευνας στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Οι τρεις μαθητές είναι μέλη οικογενειών μεταναστών, ενώ ο ένας είναι Ιταλός.

Αυξήθηκαν τα προβλήματα μετά τον πόλεμο στο Ισραήλ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Χέρμπερτ Ρόιλ, δήλωσε ότι μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα στα σχολεία, ειδικά όταν οι δάσκαλοι παίρνουν σαφή θέση κατά του αντισημιτισμού χαρακτηρίζοντας το παλαιστινιακό τρομοκρατικό κίνημα ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Τότε κάποιοι μαθητές άρχισαν να στρέφονται κατά των δασκάλων τους και να τους χαρακτηρίζουν ως “άπιστους”, υποστήριξε ο Χέρμπερτ Ρόιλ επισημαίνοντας, λόγω του μεταναστευτικού κύματος του 2015, έχει αυξηθεί ο αριθμός των μουσουλμάνων μαθητών.

Ο υπουργός του γερμανικού κρατιδίου κάλεσε επίσης τους εκπαιδευτικούς να επικοινωνούν άμεσα με την αστυνομία όταν αντιμετωπίζουν παρόμοιες συμπεριφορές. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος προσπαθεί, με βάση το πρόγραμμα «Wegweiser» (Οδηγός), να προστατεύσει τους νέους από ενδεχόμενη εμπλοκή τους με ισλαμιστικά στοιχεία.

Το 2023 οι υπεύθυνοι του προγράμματος, όπως διευκρινίζει το γερμανικό δημοσίευμα, διαπίστωσαν «αυξημένη ανάγκη ευαισθητοποίησης στα σχολεία».

Από την πλευρά της, η 'Ανγια Μπέζινγκερ-Στόλτσε, εκπρόσωπος της «Ένωσης Εκπαίδευσης και Επιστήμης» (GEW) έσπευσε να τονίσει στο γερμανικό περιοδικό ότι οι συνάδελφοί της στα σχολεία είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένοι προκειμένoυ να αντιμετωπίσουν τέτοιες προκλήσεις και συχνά δεν έχουν συμπαράσταση από τη διεύθυνση για να διαχειριστούν ανάλογες καταστάσεις.


protothema.gr



Αντιεξουσιαστές κακοποιοί έριξαν μολότοφ μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

 


Επεισόδια σημειώθηκαν στην Πατησίων μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενάντια στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, καθώς οι γνωστοί αντιεξουσιαστές κακοποιοί πετούσαν μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις μέσα από το Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κακοποιοί είχαν στήσει οδοφράγματα στην οδό Στουρνάρη, ενώ ακολούθως διμοιρίες των ΜΑΤ συγκεντρώθηκαν έξω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας προχώρησε νωρίτερα η Αστυνομία.

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ έκλεισαν και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Συλλήψεις και προσαγωγές δεν έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής και οι μολότοφ έπεσαν βροχή.




Οι δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Ιωάννη Σκούρα για τις 3 συλλήψεις κακοποποιών


 

Οι δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Ιωάννη Σκούρα:




«Καλησπέρα σας.


Η μεθοδική έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης, με τη συνδρομή εξειδικευμένων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., οδήγησε στην εξάρθρωση διεθνικού χαρακτήρα εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ανθρωποκτονίες, εκρήξεις και εμπρησμούς.


Όπως προέκυψε εμπλέκονται σε υποθέσεις ανθρωποκτονίας, απόπειρας ανθρωποκτονίας και σε περιπτώσεις εκρήξεων – εμπρησμών και συγκεκριμένα:

• στην ανθρωποκτονία ημεδαπού και τον τραυματισμό από τους πυροβολισμούς δύο συγγενικών του προσώπων, την 25-04-2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας,

• στην ανθρωποκτονία δύο ημεδαπών, την 07-06-2023 στον Κορυδαλλό,

• στην απόπειρα ανθρωποκτονίας ημεδαπού, την 03-07-2023 σε αγροτική περιοχή στο Πλατανόδασος Σβορώνου Πιερίας,

• στον εμπρησμό οχημάτων σε χώρο στάθμευσης πρατηρίου υγρών καυσίμων την 10-06-2023 στον Ασπρόπυργο, χώροι οι οποίοι ανήκουν σε εταιρείες της οικογένειας του πρώτου ημεδαπού θύματος, και

• στον εμπρησμό σε βιομηχανική αποθήκη την 16-06-2023, όπου καταστράφηκαν μηχανήματα που σχετίζονται με την παρασκευή καπνικών προϊόντων.


Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση χθες, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη πέντε (5) ταυτοποιημένα μέλη, από τα οποία τα δύο (2) είναι ήδη έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης.


Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθη ακόμη ένας ημεδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών σε οικία, όπου βρέθηκαν δύο γεμιστήρες πολεμικού τυφεκίου.


Η εξιχνίαση των υποθέσεων είναι αποτέλεσμα κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων που είχαν προκύψει από τα αρχικά στάδια διερεύνησης και στη συνέχεια μέσω της συνδυαστικής αξιολόγησης του προανακριτικού υλικού στο σύνολό του.


Για τον σκοπό αυτό, καταλυτική ήταν η συνδρομή ειδικών ερευνητών της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και του επιστημονικού προσωπικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, οι οποίοι μέσω των ειδικών μέσων και της τεχνογνωσίας που διαθέτουν, κατάφεραν καθ’ όλη τη διάρκεια της προανάκρισης να παρέχουν ασφαλή και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα.


Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν σημαντικά ευρήματα, τα οποία ανέδειξαν το συσχετισμό μεταξύ των υποθέσεων και κατέδειξαν την ύπαρξη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης και τη δράση των μελών της καθώς και το κίνητρό τους για την τέλεση των προαναφερόμενων εγκληματικών ενεργειών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των μελών της εγκληματικής οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν για πλήθος αδικημάτων, όπως εγκληματική οργάνωση, ληστεία, εκβίαση, κλοπές, πλαστογραφία, ναρκωτικά, όπλα κ.α.


Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που χειρίστηκαν ή συνέδραμαν στην εξιχνίαση αυτών των σοβαρών υποθέσεων, για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών, οι οποίες βέβαια συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των υπολοίπων μελών της οργάνωσης καθώς και τη συμμετοχή τους και σε άλλες εγκληματικές πράξεις.


Ο λόγος στην εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμο Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου.


Σας ευχαριστώ».


Οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β' Κωνσταντία Δημογλίδου:




«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,


Όπως προανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ανθρωποκτονίες, εκρήξεις και εμπρησμούς, σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.


Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης, 39 και 21 ετών, ενώ, έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία ακόμα πέντε μελών, δύο εκ των οποίων είναι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας και του Μαυροβουνίου.


Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης, από την οποία προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, στο πλαίσιο δράσης της οποίας έχουν διαπραχθεί τουλάχιστον 3 ανθρωποκτονίες, 3 απόπειρες ανθρωποκτονίας, 2 εμπρησμοί και 1 έκρηξη.


Για την αποδόμηση της οργάνωσης, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές – ψηφιακές έρευνες μεγάλης έκτασης και όγκου, ειδικές ανακριτικές πράξεις και αστυνομικές έρευνες, από τη συνδυαστική ανάλυση των οποίων προέκυψε η δράση της εγκληματικής οργάνωσης και η σύνδεσή της με τις προαναφερθείσες πράξεις.


Συγκεκριμένα, προέκυψε η συμμετοχή μελών της στις εξής περιπτώσεις:


• Ανθρωποκτονία ημεδαπού την 25η Απριλίου 2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας.


Δύο άτομα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, επιτέθηκαν με χρήση πυροβόλων όπλων σε ημεδαπό, τον οποίον τραυμάτισαν θανάσιμα, τραυματίζοντας παράλληλα και δύο συγγενικά του πρόσωπα. Εν συνεχεία διέφυγαν με μηχανή, την οποία εγκατέλειψαν και κατά τη διάρκεια των ερευνών ανευρέθη. Κατά την αυτοψία στο χώρο, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 23 κάλυκες, 1 βολίδα και 4 θραύσματα βολίδας, ενώ στην επιφάνεια της μηχανής βρέθηκαν αποτυπώματα τα οποία ανήκουν σε μέλος της οργάνωσης.


• Διπλή ανθρωποκτονία ημεδαπών την 7η Ιουνίου 2023 στην περιοχή του Κορυδαλλού.


Άγνωστοι προσέγγισαν όχημα το οποίο οδηγούσε ένα από τα θύματα, ενώ το έτερο θύμα βρισκόταν πλησίον του, και πυροβόλησαν εναντίον τους με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό τους. Από τις έρευνες στο χώρο βρέθηκαν 50 κάλυκες και 5 βολίδες. Ένα μήνα αργότερα ανευρέθη στην περιοχή του Ασπροπύργου κλεμμένο όχημα, στην επιφάνεια του οποίου καθώς και σε αντικείμενα που περιείχε βρέθηκαν αποτυπώματα δύο μελών της οργάνωσης. Παράλληλα, εντός του οχήματος βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα, η ανάλυση των οποίων ανέδειξε την εμπλοκή ακόμη δύο μελών της οργάνωσης με την υπόθεση.


• Εμπρησμός – έκρηξη στις εγκαταστάσεις εταιριών, ιδιοκτησίας της οικογένειας του πρώτου ημεδαπού θύματος, την 10η Ιουνίου 2023, στην περιοχή του Ασπροπύργου.


Τέσσερα άτομα, με καλυμμένα χαρακτηριστικά, προσέγγισαν τον υπαίθριο χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων και αφού ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων δύο υπαλλήλους, προκάλεσαν πυρκαγιές και εκρήξεις σε φορτηγά οχήματα.


• Εμπρησμός σε βιομηχανική αποθήκη την 16η Ιουνίου 2023.


Εννέα άτομα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας βαρύ οπλισμό, εμβόλισαν με όχημα την είσοδο και εισήλθαν σε χώρο βιομηχανικής αποθήκης. Αφού ακινητοποίησαν υπάλληλο, προκάλεσαν πυρκαγιά σε -23- μηχανήματα παρασκευής καπνικών προϊόντων, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού. Οι δράστες διέφυγαν από το σημείο με οχήματα, ένα εκ των οποίων ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα, αναγκάζοντάς τους να το εγκαταλείψουν. Το όχημα μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ από τις έρευνες βρέθηκαν αποτυπώματα που ανήκουν σε δύο μέλη της οργάνωσης και ανέκυψαν στοιχεία που συνδέουν ακόμα ένα μέλος με τους εμπρησμούς.


• Απόπειρα ανθρωποκτονίας ημεδαπού την 3η Ιουλίου 2023 σε περιοχή της Πιερίας.


Δύο επιβαίνοντες σε μοτοσυκλέτα, προσέγγισαν το όχημα που οδηγούσε το θύμα και πυροβόλησαν εναντίον του, με αποτέλεσμα το βαρύ τραυματισμό του. Στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη μηχανή και διέφυγαν με όχημα που οδηγούσε συνεργός τους. Κατά την αυτοψία στο χώρο βρέθηκαν 5 κάλυκες. Από την προανάκριση ταυτοποιήθηκαν ο φυσικός αυτουργός της επίθεσης και ο οδηγός του οχήματος που διέφυγαν.


Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει τις Αρχές για διάφορα αδικήματα, όπως εγκληματική οργάνωση, ναρκωτικά, εκβίαση, διακεκριμένες κλοπές, πλαστογραφίες κλπ.


Η αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που έλαβε χώρα απογευματινές ώρες χθες, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 στην περιοχή του Ασπροπύργου και στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία συνελήφθησαν τα δύο μέλη της οργάνωσης, καθώς και ένας ακόμα ημεδαπός για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και του νόμου περί όπλων, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 2 γεμιστήρες και 230 πακέτα καπνικών προϊόντων.


Συνολικά από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:


• -3- πιστόλια,

• -1- περίστροφο,

• πλήθος γεμιστήρων,

• πλήθος κινητών τηλεφώνων και

• σύστημα παρεμβολής σήματος κινητής τηλεφωνίας.


Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες, για την ταυτοποίηση και σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.


Σας ευχαριστώ».



Συναγερμός στις Σέρρες μετά από κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρο


 

Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει στην περιοχή των Σερρών μετά την εμφάνιση και επιβεβαίωση κρούσματος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρο στον Δήμο Βισαλτίας. Οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών εστιάζονται στην αποτροπή της επέκτασης της νόσου και της εμφάνισης κρουσμάτων σε χοιροτροφικές μονάδες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι το θετικό είναι πως δεν πρόκειται για ζωοανθρωπονόσο, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ενώ το κρούσμα δεν εμφανίστηκε σε χοιροτροφική εγκατάσταση γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να θανατωθούν όλα τα ζώα της.

Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε, οι αγριόχοιροι κινούνται ανεξέλεγκτα και μάλιστα μπορεί να διανύσουν ακόμη και τριάντα χιλιόμετρα μέσα σε μια μέρα. Αυτός είναι ο λόγος που οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να περιοριστεί το πρόβλημα τοπικά. «Όλοι είναι ενήμεροι για την κατάσταση. Οι χοιροτροφικές εγκαταστάσεις το παίρνουν το θέμα πολύ σοβαρά και τηρούν όλα τα μέτρα γιατί φοβούνται την επέκταση. Από την άλλη πλευρά στη γειτονική Βουλγαρία καταστράφηκε η χοιροτροφία της χώρας» είπε ο κ. Κεφαλάς. Ο ίδιος πρόσθεσε πως απασχολείται κτηνιατρικό προσωπικό αποκλειστικά για την καταγραφή και την αντιμετώπιση της νόσου και υπογράμμισε πως με τους διασταυρωτικούς ελέγχους που γίνονται, δεν υπάρχει περίπτωση να εισέλθει κρέας από ζώο με κρούσμα στην διατροφική αλυσίδα.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το κρούσμα της αφρικανικής πανώλης εντοπίστηκε σε αγριογούρουνο, σε ορεινή περιοχή και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό Λαγκάδι του Δήμου Βισαλτίας. «Το χωριό έχει λιγότερους από εκατό κατοίκους ενώ εκεί δεν υπάρχουν οργανωμένες χοιροτροφικές μονάδες. Σε δύο - τρεις περιπτώσεις οι κάτοικοι έχουν γουρούνια για δική τους χρήση, τα οποία έχουν όλα ελεγχθεί και απομονωθεί» πρόσθεσε.


protohema.gr



Πατέρας 19χρονου λοχία που σκοτώθηκε από τα ΚΤΗΝΗ της Χαμάς καταγγέλει «Προσπάθησαν να πουλήσουν το κεφάλι του για $10.000»



Το κομμένο από τα ΚΤΗΝΗ τους τρομοκράτες της Χαμάς κεφάλι του Αντίρ Ταχάρ βρέθηκε σε παγωτατζίδικο στη Γάζα, είπε ο πατέρας του σε ισραηλινό κανάλι.

Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη προχώρησε ο πατέρας του 19χρονου λοχία Αντίρ Ταχάρ, που έπεσε νεκρός στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, καθώς, όπως είπε σε τηλεοπτική εκπομπή, μέλη της επικίνδυνης τρομοκρατικής οργάνωσης προσπάθησαν να πουλήσουν το κεφάλι του παιδιού του για 10.000 δολάρια.

Η αποκάλυψη του πατέρα του 19χρονου έγινε σε εκπομπή του ισραηλινού καναλιού Channel 14, στην οποία περιέγραψε τι πέρασε μέχρι να φέρει για ταφή τη σορό του γιου του.



Αρχικά ο Νταβίντ Ταχάρ περιέγραψε τον «πολύ δύσκολο» θάνατο του παιδιού του: «Του έριξαν ρουκέτα και τρεις χειροβομβίδες. Στην ιατροδικαστική έκθεση που έλαβα, αναφέρεται ότι όλο το κεφάλι του ήταν γεμάτο με θραύσματα. Δυστυχώς το σώμα του κακοποιήθηκε μετά τον θάνατό του. Οι τρομοκράτες - θα είναι ευφημισμός αν τους αποκαλέσω βάρβαρους - τον αποκεφάλισαν και πήραν το κεφάλι μαζί τους στη Γάζα».

«Εγώ παρέλαβα μια σορό χωρίς κεφάλι και τσακώθηκα με τους εκπροσώπους του στρατού που μου έλεγαν ότι δεν έπρεπε να τη δω. Μισή ώρα πριν την ταφή άνοιξα το φέρετρο, κοίταξα μέσα και κατάλαβα τι θα θάψω. Μου είπαν ότι δεν θα έπρεπε να τη δω, αλλά είμαι ο τύπος του πατέρα που θέλει να γνωρίζει τα πάντα για τα παιδιά του» συνέχισε ο πατέρας του 19χρονου Αμίρ.

Στη συνέχεια, ο πατέρας του 19χρονου είπε οτι «τους επόμενους 2,5 μήνες, κίνησα γη και ουρανό για να βρω το κεφάλι. Όποιον συναντούσα όλο αυτό το διάστημα, τον ρωτούσα για το κεφάλι και τελικά κατάλαβα πού ήταν».

Όπως εξήγησε ο Νταβίντ Ταχάρ, όλο αυτό το διάστημα είδε όσα περισσότερα πλάνα μπορούσε από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, μέχρι που τελικά εντόπισε τα πλάνα με τον αποκεφαλισμό του γιου του.

O 19χρονος Ισραηλινός Αντίρ Ταχάρ


Σύμφωνα με τον ίδιο, «πριν από τρεις εβδομάδες συνέβη ένα θαύμα. Η Σιν Μπετ μέσα από ανάκριση ενός συλληφθέντα τρομοκράτη ανακάλυψε ότι ένας από αυτούς προσπάθησε να πουλήσει το κεφάλι του παιδιού μου. Προσπάθησε να πουλήσει το κεφάλι ενός στρατιώτη για 10.000 δολάρια. Πρόκειται για τρομακτικό επίπεδο βαρβαρότητας».

Το κεφάλι του 19χρονου Αμίρ βρέθηκε τελικά σε ένα σακίδιο σε ένα παγωτατζίδικο στη Γάζα δίπλα σε έγγραφα και μπάλες του τένις, όπως είπε ο πατέρας του, καταγγέλοντας ότι και το κρανίο του νεαρού Ισραηλινού λοχία «είχε υποστεί κακοποίηση».

Μετά την τραγική κατάληξη για τον 19χρονο Αμίρ, η οικογένειά του θέλει να δημιουργήσει ένα κέντρο για νέους σε κίνδυνο στην Ιερουσαλήμ.


prorothema.gr



Δίωξη για ανθρωποκτονία στον κρεοπώλη στο Μεσολόγγι

 


Συνελήφθη τελικά και επίσημα ο 50χρονος κρεοπώλης, ο οποίος είναι ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση του 31χρονου Μπάμπη στο Μεσολόγγι.

H Εισαγγελέας Μεσολογγίου του άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Η δίωξη ασκήθηκε με βάση την προανάκριση της αστυνομίας.

Νωρίτερα, σπαραγμό προκάλεσαν τα λόγια της μάνας του 31χρονου που αγνοοείται εδώ και 14 μέρες στο Μεσολόγγι.

«Πού είναι το παιδί μου ρε; Ακού εμένα τη μάνα. Πού άφησες το παιδί μου; Μίλα ρε αν έχεις λίγο ψυχή μέσα σου», φώναζε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα του Μεσολογγίου, στο οποίο κρατείται ο 50χρονος. 

Η οικογένεια του Μπάμπη είναι πλέον σίγουρη ότι ο άνθρωπός της έχει πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας.

Ο 50χρονος κρεοπώλης, ο οποίος κλήθηκε χθες Τετάρτη να δώσει συμπληρωματική κατάθεση και διευκρινίσεις σε ερωτήσεις της ΕΛ.ΑΣ, παραμένει μέχρι αυτή την ώρα στο ΑΤ.

Νωρίς το πρωί η μητέρα, η αδερφή και οι συγγενείς του 31χρονου συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται ο κρεοπώλης και φώναζαν «Πού είναι ο Μπάμπης».



ΑΑΔΕ: 23 σημαντικά έργα εντός του 2023

 


Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής: «Συνεπείς στη δέσμευσή μας να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, τη χρονιά που πέρασε εργαστήκαμε εντατικά για να προσφέρουμε λύσεις σε μια σειρά από τομείς, που επηρεάζουν σημαντικά τις σχέσεις των φορολογουμένων με τις φορολογικές υπηρεσίες μας, την ψηφιακή εμβάθυνση των υπηρεσιών μας ενισχύοντας περαιτέρω τις υποδομές που διευρύνουν την ποιότητα και ποσότητα των υπηρεσιών και συνάμα αυξάνουν την αποτελεσματικότητά μας σε όλα τα επίπεδα». Αναλυτικά, τα 23 έργα του 2023 είναι τα εξής:

Επιστροφές φόρων

1. Ρεκόρ επιστροφών φόρων ύψους άνω των 6,9 δισ. ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει επιστραφεί ποτέ μέσα σε ένα έτος. Ταυτόχρονα, μέσω κεντρικών συμψηφισμών κι επιστροφών, επιτεύχθηκαν μειώσεις εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών φόρου κατά 40% σε σχέση με το 2022.

2. Συνολικές επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε εβδομαδιαία βάση. Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, συμψηφίστηκαν ή επιστράφηκαν 367.139.293,08 ευρώ σε 1.224.791 φορολογούμενους (συνολικά 87,06% των δικαιούχων επιστροφής).

3. Ψηφιακή επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος: Επιστροφές ύψους 44.048.200,00 ευρώ πραγματοποιήθηκαν σε 131.540 ΑΦΜ (αύξηση ποσού κατά 41,78% και πλήθους ΑΦΜ κατά 35,74% σε σχέση με το 2022).

Διασύνδεση POS με Ταμειακά Συστήματα

4. Για τις αναβαθμίσεις Ταμειακών Μηχανών, διεύρυνση προδιαγραφών διασύνδεσης, και νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη διασύνδεση των POS με τα Ταμειακά Συστήματα των επιχειρήσεων σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν ενέργειες για:

  • 112 Εγκεκριμένες αναβαθμίσεις ταμειακών μηχανών (ΦΗΜ-OCR) με δυνατότητα διασύνδεσης
  • 29 Πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών και πάροχοι POS, που αποτελούν σχεδόν το σύνολο των παρόχων, υπέβαλαν Δήλωση Συμμόρφωσης με τις νέες προδιαγραφές διασύνδεσης
  • 119 Μοντέλα POS, για τα οποία έχει υποβληθεί Δήλωση Συμμόρφωσης από Παρόχους

5. Δημιουργία Μητρώου POS: Καταγράφηκαν σε ειδικό μητρώο τα 1.000.000 POS, που χρησιμοποιούν 550.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Φορολογία Ακινήτων

6. Διεύρυνση λειτουργιών και αύξηση των δηλώσεων στο myPROPERTY. Προσθήκη νέων περιπτώσεων ψηφιακής υποβολής δηλώσεων και αύξηση των δηλώσεων και των φόρων, που βεβαιώθηκαν μέσω της πλατφόρμας, σε σχέση με το 2022:

  • Αύξηση των ψηφιακών δηλώσεων κατά 73,5% (396.755 δηλώσεις)
  • Αύξηση των φόρων, που βεβαιώθηκαν ψηφιακά, κατά 64% (601.312.368,84 ευρώ βεβαιωμένων φόρων)

7. Αυτοματοποίηση δήλωσης Ε9: Σχεδόν 90.000 δηλώσεις Ε9 κατόπιν αγοραπωλησίας ακινήτων (60% των δηλώσεων Ε9), εκδόθηκαν αυτόματα μέσα από το myPROPERTY.

8. Νέα απλοποιημένα ψηφιακά πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ, για τη διευκόλυνση των αγοραπωλησιών ακινήτων με ταυτόχρονη υλοποίηση όλων των νομοθετικών προβλέψεων για την κατάργηση πιστοποιητικών που καθυστερούσαν την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Στρατηγική αντιμετώπιση και νέα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου και φορολογικής συμμόρφωσης

9. Αίθουσα Επιχειρήσεων: Υποστηρίζει σε πραγματικό χρόνο επιχειρησιακές δράσεις φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων ανά την επικράτεια. Με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη χρήση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, επιτυγχάνεται η καταγραφή των στόχων και η καλύτερη προετοιμασία του σχεδίου δράσης, η ασφαλής επικοινωνία μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών της ΑΑΔΕ μέσω κεντρικού συστήματος επικοινωνίας, η απευθείας μετάδοση πληροφοριών με φωτογραφίες και βίντεο από τα σημεία ελέγχου, η ανάλυση κινδύνου σε πραγματικό χρόνο και η ταυτόχρονη υποστήριξη των ελεγκτών με έγγραφα, καθώς και με εικόνες από μη επανδρωμένα συστήματα (πχ drone).

10. ΕΛΕΓΧΟΣlive: Πρόκειται για ψηφιακή εφαρμογή, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο, και η οποία ολοκληρώνει τον έλεγχο επί τόπου, εκδίδοντας και το ηλεκτρονικό σημείωμα με φόρους και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις.

11. Πλατφόρμα «Καταγγελίες Πολιτών». Μέσω αυτής, παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παρέχει πληροφορίες, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες: 1. Διαφθορά - παραβάσεις ακεραιότητας, 2. Φορολογικές παραβάσεις, 3. Τελωνειακές παραβάσεις. Οι υποβληθείσες μέσω της εφαρμογής καταγγελίες/πληροφορίες διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα, ανάλογα με το αντικείμενό και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες δομές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση. Από 30 Οκτωβρίου 2023 έως σήμερα έχουν υποβληθεί 2.075 καταγγελίες (394 επώνυμες και 1.681 ανώνυμες) ως εξής:

  • 1.807 για φορολογικές παραβάσεις
  • 72 για τελωνειακές παραβάσεις
  • 196 για θέματα ακεραιότητας

12. Υπογραφή επικαιροποιημένου μνημονίου συνεργασίας (MoU) με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και Vrbo (Expedia). Συμφωνήθηκαν αλλαγές, που οδηγούν στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των δεδομένων που ανταλλάσσονται με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να διασφαλίζεται πλήρως η ταυτοποίηση των διαχειριστών των καταλυμάτων για σκοπούς συμμόρφωσης και ελέγχου. Η συνεργασία με τις τρεις πλατφόρμες έχει αποφέρει εμφανή αποτελέσματα. Από την «Εφαρμογή Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι κατά την περίοδο του πρώτου 10μήνου του έτους 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2022, υπήρξε ποσοστιαία αύξηση των υποβληθεισών δηλώσεων κατά 36% (από 1.247.904 σε 1.695.957 δηλώσεις) και αύξηση των δηλούμενων μισθωμάτων κατά 167.404.869 ευρώ (από 510.078.380 σε 677.483.249 ευρώ - αύξηση 33%).

Αναβάθμιση υπηρεσιών Φορολογικού Μητρώου

13. ΑΦΜ χωρίς αίτηση σε ανήλικα τέκνα: Εκδόθηκαν ψηφιακά 375.000 ΑΦΜ χωρίς αίτηση σε ανήλικα άνω των 12 ετών.

14. Νέα διαδικασία ψηφιακής απόδοσης ΑΦΜ και Κλειδαρίθμου, για την ελαχιστοποίηση των επισκέψεων στις ΔΟΥ. Η ΑΑΔΕ έγινε η πρώτη υπηρεσία του δημοσίου που εξυπηρετεί τους πολίτες μέσω βιντεοκλήσης στο myAADElive άμεσα και χωρίς ραντεβού. Εντός του 2023 αποδόθηκαν 22.201 κλειδάριθμοι αυτοματοποιημένα, μέσω ταυτοποίησης κινητού.

15. Ψηφιακά οι βεβαιώσεις μητρώου. Φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν βεβαίωση της τρέχουσας εικόνας τους, χωρίς υποβολή αιτήματος ή επίσκεψη στη ΔΟΥ. Εντός του 2023 εκδόθηκαν ψηφιακά 786.402 βεβαιώσεις μητρώου με QRC σε φυσικά πρόσωπα και 1.311.371 βεβαιώσεις σε επιχειρήσεις.

16. Διασύνδεση με το ΓΕΜΗ για τις Ανώνυμες Εταιρείες: Σχεδόν 17.000 μεταβολές (87% των μεταβολών) στο ΓΕΜΗ σχετικά με το κεφάλαιο, την επωνυμία, τη διάρκεια και τη λήξη των ΑΕ, καθώς και τους εκπροσώπους τους, ενημερώθηκαν αυτόματα στο Φορολογικό Μητρώο, μέσω της διασύνδεσης με το ΓΕΜΗ, χωρίς επίσκεψη στη ΔΟΥ.

17. Ψηφιακό Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας: Πάνω από 13.000 πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας εκδόθηκαν με τη νέα ψηφιακή διαδικασία, μέσα από την πύλη myAADE.

Νέες ψηφιακές διευκολύνσεις σε δηλώσεις και πληρωμές φόρων

18. Ψηφιακή έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας και σε περίπτωση χρεών. Από τις 23/10/2023, πάνω από 60.000 αποδεικτικά ενημερότητας για μεταβιβάσεις ακινήτων και εισπράξεις χρημάτων από δημόσιους φορείς, που απαιτούσαν επίσκεψη στη ΔΟΥ, εκδόθηκαν ψηφιακά. Περαιτέρω, η ψηφιακή εφαρμογή αναβαθμίστηκε ενσωματώνοντας λειτουργικότητες που προέκυψαν από τη συνεργασία της ΑΑΔΕ με τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

19. Αυτοματοποίηση της βεβαίωσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων και άμεση εμφάνιση στον «Λογαριασμό μου», στην ψηφιακή πύλη myAADE. Η νέα λειτουργικότητα επιτρέπει στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν άμεσα τον οφειλόμενο φόρο από την πύλη myAADE, μέσω IRIS ή κάρτας και να λάβουν αμέσως φορολογική ενημερότητα, χωρίς την αναμονή της μεταφοράς της πληρωμής από την τράπεζά τους προς την ΑΑΔΕ, μέσω της πληρωμής με Ταυτότητα Οφειλής.

20. Αναβαθμίσεις της πλατφόρμας myDATA και πιλοτική προσυμπλήρωση των δηλώσεων Ε3 με τα δεδομένα που διαβιβάζουν οι επιχειρήσεις στην πλατφόρμα myDATA.

Οικονομικές ενισχύσεις

21. Καταβολές σε πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς: 141.782.055,65 ευρώ σε 36.584 δικαιούχους

22. myΘΕΡΜΑΝΣΗ:

  • Για την περίοδο 2022-2023: Ποσό 279.914.009,83 ευρώ σε 1.074.559 δικαιούχους
  • Για την περίοδο 2023-2024: Ποσό 175.637.095,36 ευρώ σε 763.307 δικαιούχους (προκαταβολή)

Μετεξέλιξη λειτουργικού μοντέλου της ΑΑΔΕ

23. Τέθηκε σε εφαρμογή η μεγάλη οργανωτική μετεξέλιξη της ΑΑΔΕ, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της και την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών κι επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, συστήθηκαν:

  • η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών, για την οργάνωση και παρακολούθηση και συντονισμό όλου του έργου των υπηρεσιών ελέγχου, είσπραξης και φορολογικής εξυπηρέτησης
  • η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας, για τον καθορισμό του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ
  • η Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων, για την καταγραφή, παρακολούθηση και αντιμετώπιση όλων των κινδύνων λειτουργίας της ΑΑΔΕ
  • το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) Αττικής, στο οποίο ενοποιήθηκαν όλα τα αντίστοιχα τμήματα των 26 ΔΟΥ της Αττικής.


«Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»: Δυνατότητα νέων αιτήσεων με την επαναδιάθεση πόρων ύψους 6,4 εκατ. ευρώ

 


Δυνατότητα υποβολής επιπλέον αιτήσεων μέσω της επαναδιάθεσης πόρων, που αγγίζουν τα 6,4 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», παρέχεται μετά την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμό 358265/Β’ 6700/27-11-2023.

  • Ειδικότερα, οι αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα επιδοτήσεων «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» μέσω της εν λόγω ΚΥΑ, η οποία ορίζει προθεσμία 45 ημερών για την υποβολή δελτίου παραγγελίας οχήματος από τον δικαιούχο, με καταβολή προκαταβολής ή συμφωνητικού χρονομίσθωσης με προκαταβολή, δίνουν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τη δυνατότητα να αξιοποιήσει με βέλτιστο τρόπο τα διαθέσιμα κεφάλαια.
  • Με τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας των 45 ημερών για αιτήσεις που είχαν υπαχθεί σε αποφάσεις υπαγωγής έως 27/11/2023, διαπιστώθηκε ότι από τους 5.832 αιτούντες, οι οποίοι όφειλαν να υποβάλλουν τα ανωτέρω δικαιολογητικά, 3.040 δεν ανταποκρίθηκαν. Οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν, με αποτέλεσμα να αποδεσμευτεί ποσό 6.392.916,37 ευρώ για νέες αιτήσεις.
  • Η ημερομηνία έναρξης υποβολής νέων αιτήσεων είναι η 16/01/2024 και αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι εξάντλησης του διαθέσιμου ποσού.


Σύσταση και λειτουργία της “Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων”

 



Το Υπουργείο Υγείας προχωρά, από την 1η Φεβρουαρίου 2024, στη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων και στη σύσταση Επιτροπής Χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών.

  • Η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων καταρτίζεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑκαι αποτελεί το ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία.
  • Η λίστα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό - χειρουργό ότι χρήζει χειρουργικής επέμβασης και διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα και διαρθρωμένο σύστημα δεδομένων, όπως τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.
  • Κάθε  νοσοκομείο που είναι υπεύθυνο για τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων προχωρά στην εκκαθάριση της λίστας που τηρεί, αφού επιβεβαιώσει ότι κάθε ασθενής που είναι ήδη ενταγμένος στην υφιστάμενη λίστα χειρουργείου, επιθυμεί να παραμείνει εγγεγραμμένος σ’ αυτή. Για την τελική επιβεβαίωση της παραμονής ή της διαγραφής των ασθενών στη λίστα πραγματοποιείται τηλεφωνική επικοινωνία. Οι ασθενείς για τους οποίους διαπιστώνεται ότι δεν επιθυμούν να παραμείνουν εγγεγραμμένοι στην εν λόγω λίστα, διαγράφονται από αυτήν προκειμένου οι λίστες να εκκαθαριστούν. 
  • Ως υπεύθυνος εποπτείας και ελέγχου της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων ορίζεται ο Αναπληρωτής Διοικητής και όπου δεν υπάρχει, ο Διοικητής, ενώ ως υπεύθυνος για την κατάρτιση και λειτουργία της ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας. Επιπλέον κάθε θεράπων χειρουργός εντάσσει στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία της εγγραφής ασθενούς. Μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης κάθε ασθενούς του, αξιολογεί τη σοβαρότητα της νόσου, κατατάσσει το περιστατικό βάσει συγκεκριμένης κατηγοριοποίησης και κριτηρίων, όπου προσδιορίζεται ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης.
  • Την ευθύνη της ορθής τήρησης των καταχωρήσεων της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων και του προγράμματος των χειρουργείων φέρει η Επιτροπή Χειρουργείου, η οποία λειτουργεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και εγκρίνει με ψηφιακό τρόπο την εβδομαδιαία Λίστα Προγραμματισμού Χειρουργείων. Έργο της Επιτροπής αποτελεί μεταξύ άλλων ο συντονισμός και η τήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του χειρουργείου και η υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση του.


Νέα πρόκληση Κασσελάκη προτείνει να μπουν στα σχολεία τα Αλβανικά ως γλώσσα επιλογής


 

Ότι έκανε και ο Τσίπρας, κάνει και ο Κασσελάκης, εκμεταλλεύεται μειοψηφίες, μετανάστες, λαθρομετανάστες, πρόσφυγες, ευπαθής ομάδες, συλλογικότητες κλπ, και τους λέει αυτό που θέλουν να ακούσουν.

Και επειδή γελάει ο κόσμος ο Κασσελάκης τόλμησε να πει «Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έχει εργαλειοποιήσει, σε σχέση με άλλα κόμματα της χώρας μας, και είμαστε περήφανοι για την υπεύθυνη στάση που έχουμε κρατήσει».

Ο τουρίστας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου με εκπροσώπους συλλογικοτήτων και κοινοτήτων της Αλβανικής Διασποράς στην Ελλάδα.

Μέσα σε άλλα που είπε,  αναφέρθηκε και στο θέμα της επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας «Εδώ, στην Ελλάδα, δεν έχουμε τα αλβανικά ως μια γλώσσα επιλογής. Όπως και η Αλβανία έπρεπε να έχει ως γλώσσα επιλογής τα ελληνικά. Σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας».




Παρέμβαση ευρωβουλευτών της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο για «Συκοφαντίες χωρίς στοιχεία» από την ανθέλληνα Σοφί Ιν’τ Βέλτ

 



Η Ελλάδα εδώ και μήνες έχει μπεί στο στόχαστρο συκοφαντίας, αριστερών και ανθελλήνων όπως η ευρωβουλευτής της πολιτικής ομάδας Renew και εισηγήτρια του πορίσματος της Επιτροπής PEGA, Σοφί Ιν’ τ Βελτ.

Η ανθέλληνας Σοφί Ιν’ τ Βελτ, μαζί με αριστερούς βουλευτές πρώην και νυν ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν εδώ και μήνες να σπιλώσουν την χώρα μας στο εξωτερικό. 

Ως «κακόβουλη» χαρακτήρισαν τη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως «κάποιοι επιμένουν εμμονικά να δυσφημίζουν την Ελλάδα για πολιτικό όφελος».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, χαρακτήρισε «κακόβουλη» τη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

«Πόσες φορές ακόμα στην Ολομέλεια οι ίδιες πολιτικές ομάδες με τους ίδιους συναδέλφους θα επαναφέρουν κακόβουλα συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;» αναρωτήθηκε με την έναρξη της παρέμβασή της, προσθέτοντας ότι «η αναφορά είναι για τις ίδιες ακριβώς υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης και για τις ίδιες ακριβώς αναπόδεικτες καταγγελίες που έχουμε επανειλημμένα συζητήσει διεξοδικά», σημειώνοντας ότι «έχουμε καταλήξει σε ψηφίσματα, ενώ ακολούθησαν συστάσεις της Επιτροπής PEGA και πορίσματα».

Ως προς τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, είπε ότι έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται ήδη δύο άτομα και αναρωτήθηκε: «Τι άλλο γνωρίζετε, συνάδελφοι; Ό,τι ξέρετε να το πείτε, να το καταγγείλετε στην Εισαγγελία. Όχι συκοφαντία χωρίς στοιχεία».

«Με κακοήθειες και fake news, συνάδελφοι, δεν ασκείται πολιτική αρχών. Οι ευρωπαϊκές αξίες μας άλλα υπαγορεύουν» πρόσθεσε η κυρία Βόζενμπεργκ.

«Ως προς την ελευθερία του Τύπου, θα είμαστε με το Συμβούλιο της Ευρώπης που αναγνώρισε μόλις τον Ιούλιο 2023 τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες της χώρας μου, ή με fake news, όπως η δήθεν εγκαταλελειμμένη νεκρή προσφυγοπούλα στον Έβρο, για την οποία ζήτησε συγγνώμη από την Ελλάδα ακόμη και η έγκριτη εφημερίδα Der Spiegel;», προσέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι το καλοκαίρι διεξήχθησαν στην Ελλάδα εκλογές, που «ανέδειξαν δημοκρατικά για δεύτερη τετραετία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ στο τιμόνι της χώρας».

«Υπήρξε πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους δικαίου σ’ αυτό; Τίποτα απολύτως» είπε, και αμέσως προσέθεσε: «Δεν διερωτάσθε τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί η σημερινή συζήτηση ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών; Δεν πρέπει να μας απασχολεί η προσπάθεια διασυρμού της χώρας μου χωρίς κανένα σοβαρό στοιχείο, που προσβάλλει και τον ελληνικό λαό για την πρόσφατη ετυμηγορία του; Θα αποτύχουν ακόμη μια φορά όσοι το επιδιώκουν».

«Με κακοήθειες και fake news, συνάδελφοι, δεν ασκείται πολιτική αρχών. Οι ευρωπαϊκές αξίες μας άλλα υπαγορεύουν», κατέληξε η κ. Βόζεμπεργκ.

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Κάποιοι επιμένουν εμμονικά να δυσφημίζουν την Ελλάδα για πολιτικό όφελος

«Είναι η έκτη φορά που συζητάμε το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα εδώ στην Ολομέλεια, όταν έχει απαντηθεί διεξοδικά σε όλα τα θέματα, έχουν δοθεί απαντήσεις από εμάς, από την ελληνική κυβέρνηση ενώπιον της Κομισιόν, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας σ’αυτήν την αίθουσα και όταν δεν έχει προκύψει και κανένα καινούργιο στοιχείο», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας στην ίδια συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Και αμέσως προσέθεσε: «Υπάρχουν, λοιπόν, στιγμές που πρέπει να λες τα πράγματα με το όνομά τους: Στις πέντε πρώτες φορές, που συζητήσαμε αυτό το θέμα, ο λόγος ήταν ότι στην Ελλάδα είχαμε εκλογές. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και παρά τα προβλήματα των πολιτών, η ΝΔ διατηρεί ένα προβάδισμα 20 ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις. Οπότε ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και στη σημερινή έκτη συζήτηση: Τον Ιούνιο, έχουμε ευρωεκλογές, αυτό είναι το θέμα και κάποιοι σ΄αυτήν την αίθουσα επιμένουν εμμονικά να δυσφημίζουν την Ελλάδα για πολιτικό όφελος. Έχουν κομματική ή προσωπική ατζέντα και τους ενοχλεί προφανώς το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ελλάδα και Ευρώπη».

«Ακόμη και οι εμμονές όμως έχουν ημερομηνία λήξεως», είπε η κ. Ασημακοπούλου και υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός ξέρει την αλήθεια και για το κράτος δικαίου και για την ελευθεροτυπία» και ότι «στην εμμονική δυσφήμηση της Ελλάδας με πολιτική σκοπιμότητα, θα απαντήσει και πάλι ο ελληνικός λαός στις 9 Ιουνίου που είναι η ημέρα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα».

Η γνωστή προκλητική ανθέλληνας ευρωβουλευτής της πολιτικής ομάδας Renew και εισηγήτρια του πορίσματος της Επιτροπής PEGA, Σοφί Ιν’ τ Βελτ, έκανε χρήση του δικαιώματος της «Μπλε κάρτας», που προβλέπεται από τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, ζήτησε το λόγο και απευθυνόμενη στην κ. Ασημακοπούλου είπε ότι οι κατηγορίες (προς την Ελλάδα) πάντοτε απορρίπτονται με την επίκληση προεκλογικών (πολιτικών) κινήτρων και αναρωτήθηκε: «Δεν πιστεύετε ότι κάποιοι πολιτικοί το κάνουν αυτό διότι πιστεύουν και υποστηρίζουν κάποιες ιδέες; Θα μπορούσατε να το διανοηθείτε αυτό;»

Η κα Ασημακοπούλου, απαντώντας, αφού τόνισε αρχικά ότι επιλέγει να αγνοήσει «το προσβλητικό ύφος της τελευταίας παρατήρησής της», είπε τα εξής:

«Ναι, μπορώ να το φανταστώ, επειδή βλέπω μία τέτοια πολιτικό κάθε ημέρα στον καθρέπτη όταν ξυπνώ. Με ενδιαφέρει η αλήθεια, με ενδιαφέρουν οι ευρωπαϊκές αξίες, με ενδιαφέρει η χώρα μου και η φήμη της. Και μπορώ να το διανοηθώ διότι το βλέπω και εδώ στην αίθουσα, ότι υπάρχει (εδώ) μία μειοψηφία, άνθρωποι με τα δικά τους θεματολόγια, που μιλούν για τη χώρα μου σαν να μην πρόκειται περί δημοκρατίας, σαν να πρόκειται περί απολυταρχικού καθεστώτος και αυτό δεν είναι αλήθεια. Κάθε φορά εδώ στην αίθουσα έχουμε απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις… για τη δολοφονία του Καραϊβάζ που διερευνάται, έχουν γίνει συλλήψεις…». Η πρόεδρος διέκοψε τον διάλογο και συνέχισαν οι παρεμβάσεις των επόμενων ομιλητών.



Κυμπουρόπουλος: Σας προτείνω να αλλάξετε το έργο σας, γιατί οι θεατές σάς έχουν γυρίσει την πλάτη

«Αγαπητοί συνάδελφοι, να 'μαστε, λοιπόν, στο ίδιο έργο θεατές, ένα έργο κακοπεγμένο με προβλέψιμο σενάριο και σκηνοθετημένο από την ίδια θλιβερή ομάδα ευρωβουλευτών», είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος στην παρέμβασή του. Μία ομάδα, η οποία, όπως είπε, «δεν μπορεί να χωνέψει ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, μία κυβέρνηση η οποία καθημερινά με πράξεις αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας».

Ο κ. Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες, όπως είπε, που έχουν αναληφθεί, όπως είναι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας με την απαγόρευση της χρήσης λογισμικού παρακολούθησης και μεταρρυθμίζοντας τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας, «με παραδοσιακή προσήλωση στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου και με πλήρη σεβασμό στα θεσμικά αντίβαρα και την ελευθεροτυπία».

«Σας προτείνω λοιπόν να αλλάξετε το έργο σας.. γιατί οι θεατές σας έχουν γυρίσει την πλάτη», κατέληξε.

Ζητώντας το λόγο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι «από τη Μεταπολίτευση του 1974, 50 χρόνια τώρα, η Ελλάδα έχει ζήσει την καλύτερη Δημοκρατία από συστάσεως του Ελληνικού κράτους, την 3η Ελληνική Δημοκρατία».

«Η σημερινή κυβέρνηση οικοδομεί ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, θωρακίζει το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα με την ενίσχυση της διαφάνειας για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ που τέθηκε σε εφαρμογή του 2021», είπε και, ακολούθως, αναφέρθηκε σε άλλες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια, όπως η υπογραφή μνημονίων μεταξύ έξι υπουργείων για την ασφάλεια των δημοσιογράφων (TASK FORCE, πρωτοβουλία που επαίνεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως είπε), η απαγόρευση κατοχής εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών, και άλλες με αριθμούς νόμων και λεπτομέρειες. Και καταλήγοντας, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του είπε: «Αυτή είναι η δημοκρατία στην Ελλάδα».



Προκλητικός ο Λιάγκας δεν θεωρεί τα ζώα συντροφιάς μέλη της οικογένειας το έχει φαίνεται ο ίδιος για μπιμπελό

 


Δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί ο Γιώργος Λιάγκας, και τώρα κάνει τη προκλητική εκτίμηση ότι τα κατοικίδια δεν μπορεί να θεωρούνται μέλη μιας οικογένειας.

Μάλιστα έχει και ο ίδιος ένα σκυλάκι την φούσκα την οποία την θεωρεί απλά ένα ζώο που φροντίζει και όχι μέλος της οικογένειας του, όπως θεωρεί η πλειοψηφία όσων έχουν ζώα συντροφιάς.

Η προκλητική τοποθέτηση Λιάγκα “Εγώ είμαι ένας άνθρωπος φιλόζωος, έχω μεγαλώσει με σκυλιά. Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν ένα σκυλί και το έχουν σαν παιδί τους. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο το παιδί με το σκυλί. Και διαφωνώ απόλυτα ότι είναι μέλη της οικογένειας τα κατοικίδια μας. Δεν είναι μέλος της οικογένειας μου η Φούσκα, (το σκυλάκι που έχει). Δεν είναι άνθρωπος. Οι άνθρωποι με τους ανθρώπους και τα ζώα με τα ζώα”, τόνισε ο δημοσιογράφος, που δεν ντρέπεται ποτέ για τις τοποθετήσεις του, όποιες και εάν είναι.

Ήρθε μάλιστα και σε κόντρα με δημοσιογράφο της εκπομπής “Το πρωινό μου” στον ΑΝΤ1 και παρόλα αυτά επέμεινε στην προκλητική άποψή του: “Δεν θεωρώ το σκυλί μέλος της οικογένειας μου. Εγώ το γέννησα ή μήπως το έκανα μέσω παρένθετης μητέρας και δεν το ξέρω;” κατέληξε ο Γιώργος Λιάγκας.

Δεν το γέννησες ρε Λιάγκα, το υιοθέτησες και το φροντίζεις, εάν δεν το θεωρείς μέλος της οικογένειας σου τι το θεωρείς; Λούτρινο, η μπιμπελό; Καλύτερα να το δώσεις σε οικογένεια που θα το θεωρεί μέλος της.



ΚΤΗΝΗ στα Γρεβενά σκότωσαν και τεμάχισαν πέντε άλογα



Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι στα Γρεβενά από τον μαρτυρικό θάνατο για 5 άλογα τα οποία βρέθηκαν πυροβολημένα και τεμαχισμένα σε πολλά κομμάτια από επικίνδυνα ΚΤΗΝΗ που κυκλοφορούν ελεύθερα στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, άγνωστα ΚΤΗΝΗ πυροβόλησαν και σκότωσαν πέντε άλογα στην περιοχή Χελιμόδι στην Σαμαρίνα Γρεβενών.

Τα άλογα βρέθηκαν νεκρά το απόγευμα από τον ιδιοκτήτη τους, ο οποίος κι ειδοποίησε την αστυνομία, ενώ αυτήν την ώρα δίνει κατάθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυνερίου. 

Τα άλογα έφεραν τραύματα απ’ όπλο, ενώ ήταν τεμαχισμένα με πολλά κομμάτια.






Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις εργασίες επέκτασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων, καθώς και να συνομιλήσει με ερευνητές και ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων που στεγάζονται εκεί.

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο campus από τον Πρόεδρο του Κέντρου, Γιώργο Νούνεση, και ενημερώθηκε για το εν εξελίξει έργο αναβάθμισης των υποδομών, προϋπολογισμού 48 εκατομμυρίων ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομη συνομιλία με συμμετέχοντες στη συνάντηση «Smart Health European Digital Innovation Hub», όπου τόνισε την αξιοποίηση τεχνολογικών εφαρμογών προς όφελος της δημόσιας υγείας και επισήμανε τους κύριους στόχους που έχει η συγκροτηθείσα Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Πρώτον, πώς θέλουμε να αναπτύξουμε το οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα αλλά και με Έλληνες ερευνητές παγκοσμίως. Δεύτερον, πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να παράγουμε καλύτερη δημόσια πολιτική. Και τρίτον, πώς θα παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα ζητήματα της ηθικής αλλά και του ρυθμιστικού πλαισίου», είπε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο σημείο κατασκευής ενός εκ των πέντε κτηρίων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, όπου θα στεγαστούν όλα τα projects και η έρευνα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε ακόμη το Τεχνολογικό Πάρκο Αττικής «Λεύκιππος», όπου o Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του Κέντρου και ιδρυτής της εταιρείας «Cyrus» Θάνος Στούμπος, μαζί με μέλη της ομάδας του, του έδειξαν πώς λειτουργεί ο καινοτόμος σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με «πράσινο» υδρογόνο που έχουν αναπτύξει. Πρόκειται για εταιρεία – τεχνοβλαστό (spin-off) του ΕΚΕΘΕ «Δημόκριτος» και έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Συζητήθηκαν επίσης τα ευρύτερα οφέλη του συγκεκριμένου καυσίμου και η δυνατότητα αξιοποίησής του στις εμπορικές μεταφορές και σε άλλους τομείς.

Κατά την επίσκεψή του στη νεοφυή επιχείρηση «Protavio», που ασχολείται με την βιοτεχνολογία, συζητήθηκε η ανάπτυξη γρήγορων διαγνωστικών εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος στο πάγκρεας, ενώ ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο των startups στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα. «Ένα από τα πράγματα που βλέπουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με χαροποιεί εμένα ιδιαίτερα είναι αυτή η έκρηξη της καινοτομίας και των startup επιχειρήσεων. Πραγματικά είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό αυτό που γίνεται. Και δημιουργούμε πια ένα ολόκληρο οικοσύστημα από ερευνητές, από εταιρείες, από ερευνητικά κέντρα», είπε.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήταν η εταιρεία «Solmeya», όπου ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Η εταιρεία χρησιμοποιεί την μικροάλγη προκειμένου να δεσμεύσει διοξείδιο του άνθρακα από το περιβάλλον, μετατρέποντάς το σε αμινοξέα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας αλλά και τρόφιμα όπως το γιαούρτι.

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, με περισσότερα από 500 άτομα ερευνητικό προσωπικό, ενώ το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» ήδη φιλοξενεί 50 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για την έρευνα Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, και ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης.



Μάθαμε για τη Κέιτ Μίντλετον εχθές σήμερα για τον Βασιλιά Κάρολο και την υπερπλασία του προστάτη


 

«Καμία σχέση με καρκίνο» είναι η κοινή φράση που περιέχεται στα επίσημα ανακοινωθέντα για τις ασθένειες του βασιλιά της Βρετανίας Καρόλου και της μέλλουσας βασίλισσας, νυν πριγκίπισσας της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον. 

Ο Κάρολος πρόκειται να υποβληθεί προσεχώς σε επέμβαση στον προστατικό αδένα, η δε Κέιτ παραμένει νοσηλευόμενη κατόπιν επιτυχημένου χειρουργείου στην «κοιλιακή χώρα».

Ο Κάρολος, όπως εκατομμύρια άνδρες μιας κάποιας ηλικίας σε όλο τον πλανήτη είναι 75 ετών- παρακολουθείται τακτικά για τυχόν κακοήθεις όγκους στον προστάτη. Και, πάντα κατά τα ανακοινωθέντα, στον Κάρολο διαγνώστηκε υπερπλασία προστάτη, χωρίς καρκινικά ευρήματα.

Συνεπώς, ο βασιλιάς Κάρολος πρόκειται να εισαχθεί στο νοσοκομείο την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση επανορθωτικού τύπου στον διογκωμένο αδένα του, ώστε να περιοριστεί η «μηχανική» πίεση που ασκείται στο ουροποιητικό σύστημα του οργανισμού του και οι συναφείς ενοχλήσεις, δυσλειτουργίες κ.λπ. Τονίζεται, μάλιστα, ότι «επιθυμία του Μεγαλειοτάτου αποτελεί η ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίηση της πάθησής του, προκειμένου η δική του περίπτωση να λειτουργήσει σαν ενθάρρυνση και παράδειγμα προς κάθε άνδρα που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα υγείας».

Για την πριγκίπισσα της Ουαλίας αναφέρεται ότι παραμένει νοσηλευόμενη για μετεγχειρητική παρακολούθηση στην «The Clinic» του Λονδίνου, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η 42χρονη πριγκίπισσα απείχε από οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, εξού και το γραφείο δημοσίων σχέσεων του Κένσινγκτον αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοινωθέν προς τα ΜΜΕ. Στο οποίο εξηγούνταν ότι η Κέιτ Μίντλετον εισήχθη στο νοσοκομείο για «προγραμματισμένη επέμβαση», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024, με απόλυτη επιτυχία. Όμως, η πριγκίπισσα θα παραμείνει νοσηλευόμενη για ένα διάστημα 10-14 ημερών -μολονότι η κατάστασή της δεν σχετίζεται με καρκίνο. Παρόλ' αυτά, για την Κέιτ δεν προβλέπεται να επανέλθει στα καθήκοντά της -δηλαδή στις δημόσιες εμφανίσεις και το ρόλο της στην επικοινωνιακή προθήκη του παλατιού- παρά μόνο μετά από το Πάσχα.

Στο πλαίσιο της μαντικής προσέγγισης, η Express επικαλείται την εκτίμηση μιας ιατρού, της Δρ. Ντέμπορα Λι, η οποία επισημαίνει πως «για επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν νοσηλευόμενοι από 4 έως 7 ημέρες. Αν δε η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, τότε η νοσηλεία περιορίζεται σε 2-4 ημέρες. Εξαρτάται από το τι ακριβώς έχει γίνει και εάν έχει κριθεί απαραίτητη η φιλοξενία του εκάστοτε ασθενούς σε μονάδα εντατικής φροντίδας, τότε η νοσηλεία παρατείνεται. Και, κατόπιν, για την πλήρη αποκατάσταση, όταν πλέον ο ασθενής θα νιώθει πλήρη άνεση στις κινήσεις του, μπορεί να χρειαστούν ακόμη και δύο μήνες».

Η τελευταία επίσημη δημόσια εμφάνιση της Κέιτ Μίντλετον ήταν το πρωί των Χριστουγέννων στο Σάντριγχαμ, όταν παρουσιάστηκε πρόσχαρη, όπως πάντα, κρατώντας από το χέρι την κόρη της, τη μικρή πριγκίπισσα Σάρλοτ. Το ζεύγος Ουίλιαμ και Κέιτ, μαζί με τα τρια παιδιά τους, καθώς και τον βασιλιά Κάρολο και την βασίλισσα Καμίλα είχαν μετάσχει κανονικά στην καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη λειτουργία.

Ανακτορικές πηγές επισημαίνουν ότι η επέμβαση στην οποίαν υποβλήθηκε η Κέιτ Μίντλετον δεν ήταν επείγουσα και έκτακτη, μολονότι η κατάστασή της μάλλον παρουσίασε επιδείνωση στη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Στην ίδια διαρροή προς τον τύπο αναφέρεται επίσης πως «οτιδήποτε σχετικό με την υγεία της Κέιτ Μίντλετον αποτελεί προσωπικό δεδομένο. Είναι ιατρικά στοιχεία και όταν εκείνη θα είναι έτοιμη να μιλήσει γι' αυτό, θα το κάνει».

Προκειμένου να βρίσκεται στο πλευρό της συζύγου του κατά την περίοδο της ανάρρωσής της αλλά και κοντά στα τρία ανήλικα παιδιά τους, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ ακύρωσε δύο προγραμματισμένα ταξίδια στο εξωτερικό, εκ των οποίων το ένα στη Ρώμη. Η Κέιτ Μίντλετον προβλέπεται ότι, μετά από το εξιτήριο, θα αναπαύεται στο ανάκτορο του Ουίνδσορ, ενώ οι γονείς της Μάικλ και Κάρολ Μίντλετον, καθώς και τα δύο αδέλφια της, η Πίπα και ο Τζέιμς Μίντλετον, θα την επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά.



Δύο συλλήψεις Γεωργιανών και ταυτοποιήσεις για τις δολοφονίες Ρουμπέτη και Σκαφτούρου

 


Μετά τις κρίσεις και την τοποθέτηση νέων αξιωματικών σε καίριες θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ., παραδώθηκαν οι φάκελοι των ερευνών, και απέδωσε η μεθοδική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, γύρω από τις εκτελέσεις μελών της Greek mafia, καθώς πρόκειται για μια από τις ελάχιστες φορές που οδηγήθηκαν σε συλλήψεις δολοφόνων του οργανωμένου εγκλήματος και αυτό δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. είναι αναμφισβήτητη.

Η ΕΛ.ΑΣ. οδηγήθηκε στη σύλληψη τουλάχιστον δυο εκτελεστών, που είναι ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, για τις δολοφονίες των Γιάννη Σκαφτούρου, Βασίλη Ρουμπέτη και την απόπειρα κατά του Μαυρόπουλου στη Πιερία.

Ανάμεσα σε εκείνα τα στοιχεία που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις εν λόγω συλλήψεις, ήταν αποτύπωμα το οποίο είχε εντοπιστεί μετά την εκτέλεση του Σκαφτούρου, στο εξοχικά του στα Σκούρτα Βοιωτίας, τον Απρίλιο του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, το αποτύπωμα είχε βρεθεί σε μηχανή, με την οποία διέφυγαν οι δράστες, την οποία όμως είχαν εγκαταλείψει.

Παράλληλα, προχώρησαν στην ταυτοποίηση ατόμων.

Ανάμεσά τους είναι έγκλειστος στις φυλακές αλλά και δύο πρόσωπα  που φέρονται να έφυγαν στο εξωτερικό και γι' αυτούς θα εκδοθούν σχετικά εντάλματα σύλληψης. Όλοι τους χαρακτηρίζονται ως «σκληροί» ποινικοί. Είναι γνώριμοι των Αρχών για υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, προστασίες, ναρκωτικά και διακίνηση μεταναστών.

Τα παραπάνω συμβόλαια θανάτου, φέρονται να σχετίζονται με σκληρά κυκλώματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, αν και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Πρόκειται για έναν ακήρυχτο πόλεμο της νύχτας, που φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες, να συνδέεται με λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.

Και αυτό γιατί τα βαριά ονόματα της νύχτας ξεκίνησαν -εκτός από  εκβιασμούς και προστασία να ασχολούνται και με άλλες παράνομες δραστηριότητες- με τα χρήματα που κατέληγαν στα ταμεία της ελληνικής  Μαφίας να ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης άλλωστε σημείωναν με νόημα πως μια από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες, είναι το λαθρεμπόριο τσιγάρων.