Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Η εκτέλεση με τσεκούρι της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη από το ΕΑΜ με υπογραφή Χ. Τσαγανέα



Πολλοί ηθοποιοί έχουν υπάρξει έντονα πολιτικοποιημένοι στη ζωή τους. Ένας από αυτούς ήταν και ο Χρήστος Τσαγανέας ο οποίος υπήρξε σε μεγάλο βαθμό ενεργός όσον αφορά τα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Ενταγμένος στις τάξεις του ΕΑΜ Καλλιτεχνών, παρά τη μεγαλοαστική καταγωγή του, έπαιξε τον δικό του ρόλο και συντάχτηκε από την πρώτη στιγμή στο ΚΚΕ.Το κράτος, αργότερα τίμησε (!) τον Χρήστο Τσαγανέα με παράσημο που απονεμόταν σε πολίτες που διακρίθηκαν με τις πράξεις τους…!

Και όμως, μια από τις… «θεάρεστες» πράξεις του ήταν και η δολοφονία με… τσεκούρι (!!!) της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη.

Η Παπαδάκη θεωρήθηκε από την τότε «ελίτ» των ενταγμένων στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και άλλους ακραίους κομμουνιστές σαν τον Χρήστο Τσαγανέα, ως πρόσωπο που εξέφραζε την… αντίδραση.

Αυτός πράγματι ήταν ένας συνήθης λόγος της «ΟΠΛΑ» για να εξοντώνει όσους θεωρούσε αντιπάλους της. Χρόνια μετά, ο ηγέτης των Κομμουνιστών, Νίκος Ζαχαριάδης, σχεδόν θα ζητήσει συγνώμη, δηλώνοντας ότι η δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη ήταν μια… «ανοησία».

Το τέλος της άτυχης Ελένης ήταν φοβερό. Ο «Μακαρώνας» την παρέλαβε μπροστά στον «Ορέστη», ο οποίος είχε διατάξει την εκτέλεση με τσεκούρι, όπως γινόταν και με τα άλλα θύματα. Την διέταξαν να γδυθεί, ενώ εκείνη είχε αντιληφθεί ότι πλησιάζει το τέλος της.

Έτρεμε από το κρύο και το φόβο και κλαίγοντας τους παρακαλούσε. Έβγαλε την γούνα της την οποία παρέλαβε ο Ορέστης και όταν την διέταξε να βγάλει και τα υπόλοιπα ρούχα της αναλύθηκε σε δυνατές κραυγές απελπισίας και γόους.

Όρμησαν τότε αφιονισμένοι πάνω της και μέσα σ’ ένα κατήφορο από προπηλακισμούς την έσυραν κοντά σε ένα ανοιγμένο λάκκο κι’ εκεί την έγδυσαν με την βία.Τότε της φύτεψαν δύο σφαίρες στο σβέρκο…

Το προεδρείο του Κόκκινου ΣΕΗ ήταν, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Θεόδωρος Μορίδης, ο Σπύρος Πατρίκιος, ο Χρήστος Τσαγανέας, και ο Πάνος Καραβουσάνος!


Πηγή : newsbreak.gr


Φοβάται την ψήφο των αποδήμων το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο


Το ΜέΡΑ25 γνωρίζοντας την σοβαρότητα με την οποία ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες θα καταψηφίσει γιατί απλά δεν έχει καμία ελπίδα να εκλεγεί και πάλι στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Μάλιστα αναφέρει ότι Το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει τον δρομολογούμενο εμπαιγμό και την καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων, όλων των Ελλήνων του εξωτερικού»

«Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαιώματα» υποστηρίζει το ΜέΡΑ25 για να δικαιολογήσει τον φόβο του.

Αναπτύσσοντας περαιτέρω την συλλογιστική του, το ΜέΡΑ 25 υπενθυμίζει ότι «ήταν το πρώτο κόμμα που (τόσο προεκλογικά όσο και από το βήμα της Βουλής) υποστήριξε την πλήρη αποκατάσταση των εκλογικών δικαιωμάτων των Ελλήνων του εξωτερικού, μέσω της διευκόλυνσης άσκησής τους». Σημειώνει, παράλληλα, ότι στον διάλογο που εκίνησε η κυβέρνηση «προσήλθαμε με μεγάλη διάθεση συνεργασίας, επειδή γνωρίζουμε καλά τον πόνο των απόδημων, των γενεών που έδιωξαν από την πατρίδα προηγούμενες κρίσεις, καθώς και την ανάγκη των παιδιών που έδιωξε η πρόσφατη χρεοδουλοπαροικία, να μπορούν να ψηφίζουν – και να ψηφίζονται – στις εκλογές που αποφασίζουν τις τύχες της πατρίδας μας».

Ωστόσο, «το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει επί της αρχής αυτό τον εμπαιγμό που παρουσιάζεται ως διευκόλυνση των εκλογικών δικαιωμάτων των απόδημων».

Ως προς τις θέσεις των άλλων κομμάτων, το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι η συναίνεσή τους επεκτάθηκε στην πρωτάκουστη πρόταση να ψηφίζουν μεν στο Προξενείο αλλά χωρίς να μπορούν να δώσουν σταυρό σε υποψήφιους βουλευτές συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας.


Χρυσοχοΐδης: Επίδειξη φτήνιας πολιτικής από τον Τσίπρα για το Joker



Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα δίνει μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης : Η Aστυνομία είναι χρεωμένη, δυστυχώς, με αρκετά πάρεργα, εκτός πλαισίου ουσιαστικά της αποστολής της. Από την άλλη, είναι αυτονόητη η υποχρέωσή της να ανταποκρίνεται στις καταγγελίες, πολλές εκ των οποίων μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί ότι έγιναν για ήσσονος σημασίας λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στα όρια της φαιδρότητας. Όπως συνέβη χθες με τα περιστατικά στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες.
Δήλωσα ήδη ότι σήμερα θα πάω με τον 15χρονο γιο μου να δω την ταινία #Τζόκερ (http://bit.ly/2nZUl2W). Τα παραπάνω είναι αυτονόητα για κάθε λογικό πολίτη και προφανώς θα έπρεπε να είναι και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα.
ΥΓ: Ο Α. Τσίπρας επέλεξε, για άλλη μια φορά, να κάνει επίδειξη φτήνιας πολιτικής και ψεύτικης ευαισθησίας. Ξεσκεπάζεται η ψεύτικη η ευαισθησία από τα ίδια του τα τελευταία λόγια, μιας και μόνο ο δικός μου στιγματισμός τον ενδιαφέρει. Είναι φτηνό, ενδεικτικό της αισθητικής και πολιτικής του ρηχότητας να συνοδεύει την ανάρτησή του με δική μου φωτογραφία μονταρισμένη ως διώκτη του Τζόκερ. Από ότι έχω ακούσει και διαβάσει τη δολοφονία χαρακτήρων, ανάμεσα σε άλλα, καταδικάζει η ταινία. Την είδε και πάλι δεν κατάλαβε ο Α. Τσίπρας.


Η Aστυνομία είναι χρεωμένη, δυστυχώς, με αρκετά πάρεργα, εκτός πλαισίου ουσιαστικά της αποστολής της. Από την άλλη, είναι αυτονόητη η υποχρέωσή της να ανταποκρίνεται στις καταγγελίες, πολλές εκ των οποίων μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί ότι έγιναν για ήσσονος σημασίας λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στα όρια της φαιδρότητας. Όπως συνέβη χθες με τα περιστατικά στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες.
Δήλωσα ήδη ότι σήμερα θα πάω με τον 15χρονο γιο μου να δω την ταινία #Τζόκερ (http://bit.ly/2nZUl2W). Τα παραπάνω είναι αυτονόητα για κάθε λογικό πολίτη και προφανώς θα έπρεπε να είναι και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα.
ΥΓ: Ο Α. Τσίπρας επέλεξε, για άλλη μια φορά, να κάνει επίδειξη φτήνιας πολιτικής και ψεύτικης ευαισθησίας. Ξεσκεπάζεται η ψεύτικη η ευαισθησία από τα ίδια του τα τελευταία λόγια, μιας και μόνο ο δικός μου στιγματισμός τον ενδιαφέρει. Είναι φτηνό, ενδεικτικό της αισθητικής και πολιτικής του ρηχότητας να συνοδεύει την ανάρτησή του με δική μου φωτογραφία μονταρισμένη ως διώκτη του Τζόκερ. Από ότι έχω ακούσει και διαβάσει τη δολοφονία χαρακτήρων, ανάμεσα σε άλλα, καταδικάζει η ταινία. Την είδε και πάλι δεν κατάλαβε ο Α. Τσίπρας.


Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν την αστυνομία για τον Joker! Θα ακολουθήσει τιμωρία των συγκεκριμένων υπαλλήλων



Στημένη υπόθεση βρόμικων εντυπώσεων με πρωταγωνιστές όπως ακούγεται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Η απλά δημιουργία εντυπώσεων από ανεύθυνους υπαλλήλους του υπουργείου;

Μενδώνη: Κινήθηκαν αυτοβούλως οι υπάλληλοι που έκαναν την καταγγελία για το «Τζόκερ»

Η όλη διαδικασία κινήθηκε βρώμικα και υπόγεια το Σαββατοκύριακο για τις προβολές της ταινίας Joker και βασίστηκε σε δύο κανονιστικές πράξεις, που εκδόθηκαν κατόπιν υπουργικών αποφάσεων του 2011 και του 2014. 

Οι έλεγχοι γίνονται από την ειδική διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου. Στο τμήμα Κινηματογραφίας διευθύντρια είναι Συριζαία συγγενής του πρώην υφυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Στρατή. Συγκεκριμένα διευθύντρια είναι η κυρια Αλεξομανωλάκη, σύζυγος του αδελφού του πρώην υπουργού. Και ακόμη, τις ταυτότητες που έχουν τα μέλη της επιτροπής αυτής για να μπορούν να ασκήσουν τους σχετικούς ελέγχους της έχουν υπογραφεί από την γγ του υπ. Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Βλαζάκη.

Η υπουργός πολιτισμού κ. Μενδώνη σήμερα το πρωί  στον ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε πως οι καταγγελίες προήλθαν πράγματι από υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού και τόνισε όμως ότι «κινήθηκαν αυτοβούλως» και χαρακτήρισε «τελείως ανοίκειο» αυτό που συνέβη.

Η κ. Μενδώνη είπε πώς ρώτησε αμέσως όλη την ιεραρχία του υπουργείου για το ποιος έδωσε την εντολή και ποιος βρίσκεται πίσω από την ενέργεια αυτήν.

«Πήρα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτης, πήρα τα στοιχεία των δύο γυναικών και έμαθα ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες λειτουργούσαν αυτόνομα», είπε η υπουργός κ. Μενδώνη και τόνισε πως το υπουργείο δεν είχε δώσει καμία εντολή, αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες δεν ενημέρωσαν ούτε για τις προθέσεις ούτε για το τι έκαναν, αγνοούσαν όλη την ιεραρχία.

Όπως επισήμανε, θα κινηθεί όλη η διαδικασία με βάση τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα για την τιμωρία των συγκεκριμένων υπαλλήλων και όσων κρύβονται πίσω από αυτή.

«Δεν είναι δυνατόν κανείς να προκαλεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα επικαλούμενος την υπαλληλική του ιδιότητα » είπε ακόμη επαναλαμβάνοντας ότι «λειτούργησαν αυθαιρέτως» και ότι «δεν είχαν καμιά τέτοια αρμοδιότητα».

«Ο έλεγχος δε σημαίνει φωνάζω την ΕΛΑΣ και δημιουργώ προβλήματα σε ανηλίκους και τις οικογένειές τους, αλλά παρατηρώ παραβάσεις στον κινηματογράφο», είπε η κ. Μενδώνη.


Ερευνες για τζιχαντιστές σε Εβρο - Αιγαίο


Τον Ιούνιο, τέσσερις μήνες πριν από την τουρκική εισβολή στη Συρία, η άφιξη ενός Σύρου στην Κω προκάλεσε συναγερμό στην ΕΥΠ και στους αστυνομικούς του 2ου τμήματος Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας της αστυνομίας. Ο ύποπτος έφτασε με βάρκα από τα τουρκικά παράλια, έχοντας μαζί το ανήλικο παιδί του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τον έλεγχο προέκυψαν στοιχεία που τον συνέδεαν με το Ισλαμικό Κράτος. Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν φωτογραφίες στο κινητό του τηλέφωνο, στις οποίες φαινόταν να συμμετέχει σε αγριότητες στο πλευρό ισλαμιστών μαχητών.

Για την ιδιαιτερότητα της περίπτωσής του ενημερώθηκε η Υπηρεσία Ασύλου, στην οποία είχε υποβάλει αίτημα. Αρχικά, λόγω ασυνεννοησίας, χαρακτηρίστηκε «ευάλωτος» ως πατέρας μονογονεϊκής οικογένειας, ωστόσο, η αίτησή του τελικά απορρίφθηκε. Πρόσφατα, εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για τρομοκρατία και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Με αφορμή τις πολεμικές συγκρούσεις στη βόρεια Συρία,  ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική και οι αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού έχουν ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού. Υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο ύποπτοι για τζιχάντ, που ήταν κρατούμενοι στις ελεγχόμενες από Κούρδους φυλακές της Συρίας να επιχειρήσουν μαζικά να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο Αμερικανός Τζέιμς Τζέφρι, επιτετραμμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι 7.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κρατούνταν στη βορειοανατολική Συρία, από τις ελεγχόμενες από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Από αυτούς υπολογίζεται ότι 1.000 είναι Ευρωπαίοι πολίτες, που τα προηγούμενα χρόνια ταξίδεψαν στη Συρία για να πάρουν μέρος στον «ιερό» πόλεμο του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου.

Ελληνας αξιωματούχος, που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο επαναπατρισμού των λεγόμενων ξένων μαχητών». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη «έχουν στοιχεία και παρακολουθούν ποιοι Eυρωπαίοι τζιχαντιστές παραμένουν κρατούμενοι και ποιοι έχουν αποδράσει και ενδέχεται να αποπειραθούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους».

Σύμφωνα, για παράδειγμα, με πληροφορίες του Διεθνούς Κέντρου για τη Μελέτη του Βίαιου Εξτρεμισμού των ΗΠΑ, την Τετάρτη δύο Βέλγοι «μαχητές» που κρατούνταν σε φυλακή στη βορειοδυτική Συρία απέδρασαν και αναζητούνται. Παρομοίως, δύο Βελγίδες κατάφεραν να διαφύγουν μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους από τον καταυλισμό της Aϊν Ισα, όπου παρέμεναν μέχρι πρότινος κρατούμενες μαζί με ακόμα χιλιάδες γυναίκες και παιδιά τζιχαντιστών. Αντίστοιχα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Κοσόβου Μπέντρι Ελεζί δήλωσε σε ερευνητές, μέλη του δικτύου δημοσιογράφων BIRN ότι 25 γυναίκες και παιδιά από τους καταυλισμούς Αϊν Iσα και Αλ Χαούλ απέδρασαν με σκοπό να επιστρέψουν στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», από την 1η Νοεμβρίου στελέχη της Europol ειδικευμένα σε θέματα αντιτρομοκρατίας θα εγκατασταθούν στον Eβρο προκειμένου να διενεργούν ελέγχους υπόπτων για τζιχάντ στις βάσεις δεδομένων της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση του θεσμού των guest officers που τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι του 2016 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, αστυνομική πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι τα στελέχη του Κλάδου Αλλοδαπών προχώρησαν σε επικαιροποίηση των «δεικτών επικινδυνότητας» που λαμβάνονται υπόψη κατά την υποδοχή και ταυτοποίηση των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στη χώρα. Οι πρώτες επαφές και διαπραγματεύσεις για την εγκατάσταση στελεχών της Europol στoν Eβρο είχαν γίνει τον Δεκέμβριο του 2018 ανάμεσα στη Βελγίδα εκτελεστική διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κάθριν ντε Μπόλε και την, τότε, γενική επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Απέλαση στο Σουδάν

Από έλεγχο των στοιχείων στις βάσεις δεδομένων της Europol εξάλλου, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής κατάφεραν προ μηνών να εντοπίσουν στη Χίο έναν ακόμα ύποπτο για τζιχάντ. Ο λόγος για έναν Αιγύπτιο, που μαζί με μια γυναίκα από την Τσετσενία είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 14 μηνών για τρομοκρατία από δικαστήριο της Αυστρίας. Τα στοιχεία τους καταχωρίστηκαν στις λίστες «ανεπιθύμητων» της Ε.Ε. και μετά την καταδίκη του απελάθηκε στο Σουδάν, τη μόνη χώρα που δέχθηκε να τον υποδεχθεί. Εκείνος, πάντως, δεν πτοήθηκε. Μετά μήνες ταξιδιού, έφτασε στην Τουρκία και στη συνέχεια με βάρκα στη Χίο, όπου και συνελήφθη εκ νέου.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Europol για την τρομοκρατία, από την έναρξη του εμφυλίου μέχρι σήμερα, σε Συρία και Ιράκ έχουν ταξιδέψει για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών 5.000 Ευρωπαίοι πολίτες. Οι περισσότεροι είναι Βέλγοι, Γάλλοι, Γερμανοί και Αγγλοι υπήκοοι.

Από αυτούς, στα τέλη του 2018, υπολογιζόταν ότι παρέμεναν στην εμπόλεμη ζώνη λιγότεροι από 2.000. Τις περισσότερες επιστροφές ξένων μαχητών έχουν η Γερμανία και η Μ. Βρετανία (33 έως 45%) και ακολουθούν Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία, με ποσοστό μεταξύ 20%-30%.

Στην ίδια έκθεση, πάντως, επισημαίνεται ότι ο ρυθμός μετακίνησης των μαχητών από την Ε.Ε. προς τη Μέση Ανατολή και αντίστροφα είναι «πολύ χαμηλός».

Συμφωνία με ΗΠΑ

Για τα στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών Ασφάλειας και Πληροφοριών, πάντως, μεγαλύτερη απειλή από το ενδεχόμενο επαναπατρισμού των Ευρωπαίων «μαχητών» συνιστά ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης των αλλοδαπών που κρατούνται στις δομές κράτησης και φιλοξενίας της χώρας. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στους καταυλισμούς, σε συνδυασμό με την αδυναμία των αλλοδαπών να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού, όπως π.χ. η Γερμανία, είναι πιθανό να ωθήσουν άτομα σε βίαιες ενέργειες στο όνομα της θρησκείας.

Παρόμοια φαινόμενα εξάλλου καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες του 2018 σε φυλακές της Ισπανίας και της Ιταλίας. Τα τελευταία χρόνια η Αντιτρομοκρατική έχει ενεργοποιήσει δίκτυο συλλογής πληροφοριών στα κέντρα κράτησης προκειμένου να προλάβει φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης. Τα ευρήματα και συμπεράσματα αποτυπώνονται σε εβδομαδιαία, άκρως απόρρητη αναφορά.

Με αφορμή, πάντως, την τρέχουσα συγκυρία, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωρά σε ενίσχυση με προσωπικό του 2ου τμήματος Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας. Επιπλέον, έπειτα από συναντήσεις Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων συμφωνήθηκε να δοθεί στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πρόσβαση σε επιπλέον βάσεις δεδομένων των ΗΠΑ, στις οποίες υπάρχουν καταχωρισμένα στοιχεία και πληροφορίες για υπόπτους για τρομοκρατία.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


BBC: Ανεπιθύμητο είναι το Airbnb στα Εξάρχεια από τους Έλληνες αναρχικούς



Τα Εξάρχεια βρέθηκαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του BBC το οποίο με εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται στις επιθέσεις βανδαλισμών των Ελλήνων αναρχικών σε σπίτια που νοικιάζονται μέσω Airbnb στην περιοχή.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, οι αναρχικοί στην Ελλάδα τάσσονται κατά στην αλλοίωση της περιοχής, λόγω της – όπως υποστηρίζουν- παρουσίας των τουριστών, κατηγορώντας το Airbnb ότι με τη ραγδαία αύξηση των ιδιοκτησιών που μπαίνουν στην πλατφόρμα του προκαλείται άνοδος των τιμών των ενοικιαζόμενων σπιτιών, ενισχύοντας τη φτωχοποίηση.

Μάλιστα το BBC δημοσιεύει και ανάρτηση της ομάδας «Exarcheia Tourism», η οποία στο μήνυμα που ανάρτησε στα social media, ανέφερε: «Τουρίστες του Instagram, οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ και δεν είστε ασφαλείς εδώ. Ιδιοκτήτη, η δική σου πόρτα είναι η επόμενη».

«Στα Εξάρχεια είναι ιδιαίτερα πιο ισχυρή η κόντρα ανάμεσα στους ιδιοκτήτες που θέλουν να βγάλουν τα προς το ζην μέσω της πλατφόρμας και της επιθυμίας κάποιων κατοίκων να διατηρήσουν τη γειτονιά τους», προσθέτει το BBC.

Επίσης στο ρεπορτάζ σημειώνεται  ότι μετά τις εκλογές η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θέλει να καθαρίσει την περιοχή και πως πρόσφατα έχουν γίνει αστυνομικές επιχειρήσεις.




ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Brexit : Η Ευρώπη το παίζει σκληρή, αλλά ίσως «αναγκαστεί» να δώσει παράταση 3 μηνών



Ρεπορτάζ των Sunday Times αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει το Brexit μέχρι τον Φεβρουάριο, αν ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι σε θέση να περάσει τη συμφωνία του από το κοινοβούλιο της χώρας μέσα στην εβδομάδα.

Μπορεί η Ευρώπη να έχει δηλώσει ότι δεν θα βιαστεί να αποφασίσει για το αν θα δώσει την παράταση που… με το ζόρι ζήτησε ο Μπόρις Τζόνσον αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ των Sunday Times αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει το Brexit μέχρι τον Φεβρουάριο, αν ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι σε θέση να περάσει τη συμφωνία του από το κοινοβούλιο της χώρας μέσα στην εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως η καθυστέρηση θα είναι «ανταλλάξιμη». Δηλαδή η Βρετανία θα μπορούσε να φύγει νωρίτερα, την 1η ή 15η Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, εάν η συμφωνία περάσει από όλα τα στάδια πριν τελειώσει η παράταση.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δεν θα ληφθεί απόφαση έως ότου οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορέσουν να αξιολογήσουν τις πιθανότητες η συνθήκη εξόδου από την ΕΕ να περάσει από το κοινοβούλιο, όχι πριν από την Τρίτη αυτή την εβδομάδα.

Εάν ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ή οι βουλευτές αναγκάσουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα τότε οι χώρες που ηγούνται από τη Γερμανία θα πιέσουν για μεγαλύτερη παράταση, πιθανώς μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους.


Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Νωρίτερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες που συναντήθηκαν σήμερα, δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα σπεύσει να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα που διατύπωσε απρόθυμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για μια νέα αναβολή του Brexit.

Σε μια… σπάνια Κυριακάτικη συνάντηση των πρεσβευτών των 27 κρατών που θα παραμείνουν στην ΕΕ μετά το Brexit, οι διπλωμάτες αποφάσισαν να προωθήσουν τη συμφωνία του Τζόνσον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απαιτούμενη έγκριση. Το ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

«Περιμένουμε περισσότερη σαφήνεια προς το τέλος της εβδομάδας, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα δούμε επίσης πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο Λονδίνο», δήλωσε ανώτατος διπλωμάτης της ΕΕ. Άλλος πρόσθεσε πως η σημερινή συνεδρίαση ήταν πολύ σύντομη. «Δεν έγιναν ερωτήσεις, δεν υπήρξε συζήτηση. Περιμένουμε».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε χθες πως έλαβε το αίτημα για παράταση και πως τώρα θα συζητήσει με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πώς θα αντιδράσει.

Αν και έχουν κουραστεί με τη βασανιστική διαδικασία του Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να αποφύγουν μια έξοδο της Βρετανίας  χωρίς συμφωνία και έτσι δεν θεωρείται πιθανό να απορρίψουν το αίτημα για παράταση. Ελπίζουν ότι η συμφωνία μπορεί τελικά να εγκριθεί στο Λονδίνο.

Η τροπολογία Λέτουιν και… το μήνυμα της κυβέρνησης

Η τροπολογία Λέτουιν, η οποία… γείωσε τον Μπόρις Τζόνσον το Σάββατο προβλέπει ότι ακόμη και εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα πρέπει να ζητήσει παράταση του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Παρόλα αυτά, την πεποίθηση ότι δεν συντρέχει λόγος για νέα παράταση εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση πιστεύσει πως δεν υπάρχει λόγος για παράταση.

Ξεκαθάρισε, δε, πως η κυβέρνηση έχει βρει τις ψήφους που απαιτούνται για να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή.

Παρ’ όλα αυτά και ενώ όλοι ξεκαθάριζαν πως το μπαλάκι πλέον ήταν σε βρετανικό γήπεδο, φαίνεται πως -για μια ακόμα φορά- βρήκαν τρόπο να το επιστρέψουν στην ΕΕ και να περιμένουν την κίνησή της, τη στιγμή που όλος ο πλανήτης περιμένει να δει αν θα περάσει η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Τζόνσον θα φέρει στη Βουλή πιθανότατα την Τρίτη το νομοσχέδιο περί της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ, που περιλαμβάνει όλες τις εφαρμοστικές διατάξεις για την υλοποίηση της εξόδου από την ΕΕ.


Πηγή : in.gr


Εξάρχεια: Τον πλάκωσαν στον ξύλο πέντε άτομα – Σοκάρει η περιγραφή του θύματος



Άγρια επίθεση από αγνώστους δέχθηκε το βράδυ της Τετάρτης (16.10.2019) ένας άνδρας 31 ετών, στην πλατεία στα Εξάρχεια.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στο newsit.gr, περίπου στις 3:00 το ξημέρωμα περπατούσε στα Εξάρχεια απ’ όπου θα έπαιρνε ταξί για να επιστρέψει στο σπίτι του έπειτα από έξοδο με την παρέα του. Ήταν τότε που δέχθηκα απρόκλητη επίθεση από πέντε αγνώστους στην πλατεία.

«Ήταν 3:00 το πρωί. Μόλις είχα αφήσει την παρέα μου στο μαγαζί που είχαμε βγει στα Εξάρχεια και θα γυρνούσα στο σπίτι. Όμως, για κακή μου τύχη, επέλεξα να περάσω από την πλατεία. Είχα χρόνια να βγω στην περιοχή και ίσως, δεν είχα καταλάβει πόσο θα μπορούσα να κινδυνεύσω» ανέφερε στο newsit.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ξαφνικά τον πλησίασε μια ομάδα πέντε ατόμων. Πριν προλάβει να αντιδράσει, άρχισαν να τον ξυλοκοπούν, ενώ δεν σταμάτησαν ούτε όταν βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος. «Ξαφνικά, με πλησίασαν από το πουθενά πέντε άτομα και πριν προλάβω να καταλάβω τι συνέβαινε, άρχισαν να με χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές. Έπεσα κάτω, συνέχισαν να με χτυπούν με μανία» είπε.

Οι δράστες, σύμφωνα με την περιγραφή του 31χρονου, του άρπαξαν μόνο το κινητό τηλέφωνο, πριν ο ίδιος προλάβει να ξεφύγει και να απομακρυνθεί τρέχοντας από το σημείο. «Μου άρπαξαν το κινητό και συνέχισαν να με χτυπούν. Τελικά, κατάφερα να τους ξεφύγω, βγήκα στον δρόμο με τα αίματα και άρχισα να τρέχω. Δεν μου πήραν λεφτά, μόνο το κινητό μου» υποστήριξε.

Ο 31 ετών άνδρας, τελικά, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου οι γιατροί του έκαναν τα ράμματα και του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο ίσιος στο newsit.gr, του έγινε τέσσερα ράμματα στο πρόσωπο, ενώ υπέστη και ελαφριά διάσειση από τα χτυπήματα.


Πηγή : newsit.gr


«Εμφραγμα» στην οικοδομή λόγω αναστολής του ΦΠΑ 24%



«Φρένο» στις νέες οικοδομές έχει βάλει από τα τέλη Ιουλίου και μέχρι σήμερα, η ανακοίνωση του μέτρου της κυβέρνησης για την αναστολή του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται, με εξαίρεση τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς ακινήτων, μετά τη διαπίστωση των πιθανών επιπλοκών αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου καταγράφεται γενικευμένο «μπλακ άουτ», καθώς ουδείς κατασκευαστής αναλαμβάνει το ρίσκο να εκδώσει μια οικοδομική άδεια που θα επιβαρύνεται με 24%, όταν λίγους μήνες αργότερα αυτό δεν θα ισχύει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη να διευκρινιστεί το τι τελικά θα ισχύσει άμεσα, δεδομένου ότι επί του παρόντος, η οικοδομή όχι απλά δεν έχει τονωθεί, αλλά αντιθέτως έχει βρεθεί προ αδιεξόδου. Εφόσον μάλιστα η κυβέρνηση προχωρήσει, όπως είναι το επικρατέστερο σενάριο, στην αναστολή του ΦΠΑ μόνο για τις νέες άδειες που θα εκδοθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μέχρι το τέλος του 2022, είναι δεδομένο ότι οι τελευταίοι μήνες του 2019 θα χαρακτηριστούν από την πλήρη κατάρρευση των ενάρξεων νέων οικοδομών και ασφαλώς και των πωλήσεων νεόδμητων ακινήτων.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται εντέλει η όλη προσπάθεια να πέσει στο κενό. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, ήδη ετοιμάζονται προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από μέλη του κατασκευαστικού κλάδου, που έχουν απόθεμα απούλητων νεόδμητων κατοικιών και ως εκ τούτου θα θιγούν από το μέτρο. Νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι είναι ιδιαίτερα πιθανή η αποδοχή των προσφυγών από το ΣτΕ, καθώς το μέτρο θα είναι αντίθετο με τη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης, αφού κάποια ακίνητα θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, ενώ άλλα θα αποφεύγουν τον φόρο, λόγω της νεότερης οικοδομικής άδειας.

Ενα ακόμα πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι πως αν επιβληθεί αναστολή για τρία χρόνια, όπως σχεδιάζεται, όσοι προχωρήσουν σε δαπάνες ανέγερσης ακινήτων κατά το εν λόγω διάστημα, ναι μεν θα καταβάλουν ΦΠΑ, πλην όμως δεν θα τον εισπράξουν μόλις προχωρήσουν σε πωλήσεις. Σήμερα, το σχετικό κόστος συμψηφίζεται στην πώληση. Ως εκ τούτου, με το νέο μέτρο δεν θα γίνεται ο συμψηφισμός, με αποτέλεσμα το κατασκευαστικό κόστος να αυξηθεί, έστω και αν η τιμή πώλησης θα είναι χαμηλότερη και άρα ευκολότερο να βρεθούν αγοραστές. Πάντως, για το ζήτημα αυτό, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος έχει προτείνει τη μη είσπραξη πιστωτικού ΦΠΑ, αρκεί να επιτραπεί και στα υφιστάμενα απούλητα να μπορούν να πωληθούν χωρίς ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αθανάσιος Χρηστάκης, κατασκευαστής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών), σημειώνει ότι «με δεδομένες τις αρρυθμίες και την αναστάτωση που αναμένεται να προκαλέσει η αναστολή του ΦΠΑ στην αγορά ακινήτων, θα ήταν προτιμότερο για την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο, αντί της πλήρους αναστολής του φόρου να προχωρήσει απλώς στη μείωσή του, π.χ. από το 24% στο 13%, όπως έχει προτείνει και σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ».

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, για λογαριασμό του ΣΕΠΑΚ, είχε καταγραφεί ότι μια μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα προσέφερε στους κατασκευαστές τη δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης νέων κατοικιών κατά περίπου 9%. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί και η σημερινή «ψαλίδα» που υφίσταται ανάμεσα στη μεταχείριση των παλιότερων ακινήτων, συγκριτικά με τα νεόδμητα, καθώς στη μία περίπτωση ισχύει φόρος μεταβίβασης 3%, ενώ στη δεύτερη επιβάλλεται φόρος 24%.


Καθημερινή



Έλεγχοι της αστυνομίας σε κινηματογράφους για την παρουσία ανηλίκων στην ταινία Τζόκερ ; Μάρτυρες διαψεύδουν



Μάρτυρες διαψεύδουν την "έφοδο" της αστυνομίας στους κινηματογράφους και μιλάνε για κατασκευασμένα fake news.

Το δεύτερο περιστατικό ελέγχου της αστυνομίας σημειώθηκε όπως περιγράφετε σε κινηματογράφο της οδού Πατησίων με την ταινία Joker, το Σάββατο.

Το πρώτο αφορά γυναίκα που κάλεσε την αστυνομία για να καταγγείλει πως ανήλικοι παρακολουθούσαν την ταινία, που είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών, σε κινηματογράφο στο Μαρούσι και ζήτησε παρέμβασή της.

Η καταγγέλλουσα δήλωσε όπως αναφέρεται σε site, πως είναι υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού και περίμενε στο σημείο μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί. Και στα δύο περιστατικά το υπουργείο πολιτισμού δεν έχει απολύτως καμία ανάμιξη.

Υπέδειξε στους ένστολους την αίθουσα στην οποία προβαλλόταν η ταινία, αλλά και τους ανήλικους που την παρακολουθούσαν, και εκείνοι προχώρησαν στη σύλληψη του υπευθύνου του κινηματογράφου, εναντίον του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία.

Οι αστυνομικοί κάλεσαν, μάλιστα, τους γονείς των ανηλίκων να έρθουν και να τους παραλάβουν από τον κινηματογράφο στο Μαρούσι.

Ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από εισαγγελική εντολή, ενώ ο δικαστικός λειτουργός ζήτησε να του μεταβιβαστεί η δικογραφία που σχηματίστηκε εναντίον του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το άτομο που κάλεσε σήμερα την αστυνομία δεν είναι το ίδιο με το άτομο που κάλεσε την αστυνομία στο πρώτο περιστατικό.

Το περιστατικό στα Πατήσια, είναι το δεύτερο που σημειώθηκε εντός του Σαββατοκύριακου.

Με επιφύλαξη των όσων αναφέρουμε γιατί δεν φαίνεται να έχει συμβεί τέτοιου είδους ενέργειες από την αστυνομία.


Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία



Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου 2020, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες επτά πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να μην συμπέσουν οι εκλογές με το Πάσχα (19 Απριλίου) και την έναρξη του Ραμαζανιού (24 Απριλίου).

«Η ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι η προτεραιότητά μας. Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 12 Απριλίου» ανέφερε μέσω του Twitter ο Ζάεφ.

«Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική συναίνεση όλων των πολιτικών ηγετών ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να αρχίσει συνομιλίες με την ΕΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται 100 ημέρες πριν από τις εκλογές. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ομόφωνα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι μολονότι τόσο η Β. Μακεδονία όσο και η Αλβανία έχουν το δικαίωμα να λάβουν ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αυτών, ορισμένες χώρες μέλη δεν ήταν ακόμη έτοιμες για να το κάνουν.

Το Σάββατο ο Ζάεφ, ο οποίος είχε επενδύσει όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να οδηγήσει τη χώρα του στην ΕΕ, χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την απόφαση των Βρυξελλών και πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τονίζοντας στο διάγγελμά του ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν ποια θα είναι η μελλοντική πορεία της χώρας.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ