Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Δέν έχουν καμία εθνική ευαισθησία είναι επικίνδυνοι! Κούλογλου : Υπάρχουν Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα



Οι Συριζαίοι στο σύνολο τους είναι χωρίς καμία εθνική ευαισθησία, πολύ επικίνδυνοι για την χώρα και τραγικά ανεύθυνοι.

Το αποδεικνύουν καθημερινά με τις δηλώσεις τους προκαλώντας τους Έλληνες!!

Ο κ. Κούλογλου, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ με ανευθυνότητα και προκλητικότητα είπε σε ερώτηση του δημοσιογράφου :«και πώς θα τους λέμε, Gprnomakedous», απατώντας ο Κούλογλου : «Σλαβομακεδόνες. Έτσι τους λέγαμε χρόνια τώρα. Υπάρχουν Σλαβομακεδόνες στην Ελλάδα, μένουν στα χωριά μας και έχουν δώσει ονόματα σε χωριά».

Μια ανεύθυνη δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας η οποία έχει διαφωνήσει με την γειτονική χώρα ως προς την ύπαρξη τέτοιων πληθυσμών στην χώρα μας, καθώς για τα Σκόπια αποτελούν έναν σημαντικό μοχλό αλυτρωτισμού.

Κανένας Συριζαίος απλά δεν ντρέπεται για την ανευθυνότητα τους και την ανθελληνικότητα τους.


Ομολογία Κουρουμπλή ότι συγκάλυψαν το όνομα του: Εγώ είμαι ο «Π.Κ.» στη δικογραφία της Novartis



Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής παραδέχθηκε σήμερα ότι τον κάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ και η εισαγγελέας διαφθοράς κ. Τουλουπάκη γιατί ευσταθούν οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι το όνομά του αναφέρεται στην επίμαχη δικογραφία για την υπόθεση Novartis. «Εγώ είμαι ο “Π.Κ.” που αναφέρει το έγγραφο του FBI», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επιβεβαίωσε την ύπαρξη αναφοράς πολιτικών προσώπων στο εν λόγω έγγραφο. 

Τον Ant1 διάλεξε να ομολογήσει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και γνωστοποίησε ότι ενημερώθηκε πρώτη φορά για την υπόθεση το 2014, όταν ο Μάριος Σαλμάς του είπε ότι οι Αμερικανοί ερευνούν τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας : «Μου είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στον χώρο των φαρμάκων και ότι το ψάχνουν οι Αμερικανοί. Δεν μου μίλησε για συγκεκριμένα πρόσωπα. Μου είπε ότι ψάχνουν τη Novartis γιατί νοθεύει τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα».

Διέψευσε επίσης ότι είπε πως το σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο από τη σύσταση του κράτους. «Εγώ δεν είπα ποτέ ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη σύσταση του κράτους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

Ο κ. Κουρουμπλής εξαιρώντας τον εαυτό του μετά την συγκάλυψη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την εισαγγελία διαφθοράς και εκ τους ασφαλούς προς το παρών, ζήτησε «να αφήσουμε τη δικαστική έρευνα να ψάξει το θέμα και να μη βιαζόμαστε». «Θεωρώ ότι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν. Ας μη βιαζόμαστε όμως», πρόσθεσε. 

«Από αυτή την ιστορία πρέπει να βγουν κάποια συμπεράσματα. Τι θα πάρει πίσω η Ελλάδα και τι θα διεκδικήσει η χώρα μας όσον αφορά στην παραγωγή των φαρμάκων», είπε κ. Κουρουμπλής και δεν ζήτησε να μπει και αυτός ως όφειλε στο κάδρο των κατηγορούμενων. 


"Θερμό επεισόδιο" τουρκικού πολεμικού με το ιταλικό γεωτρύπανο



«Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί», προειδοποίησε ο καπετάνιος του ιταλικού πλωτού γεωτρύπανου.

Έντονος εως δραματικός είναι ο διάλογος μέσω ασυρμάτου που είχαν ο κατεπάνιος του ιταλικού πλωτού γεωτρύπανου SAIPEM 12000 με τον καπετάνιο του τουρκικού πολεμικού πλοίου. Το τουρκικό πρακτορείο DOGAN τον αποκαλύπτει επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου επικράτησε για αρκετές ώρες μεγάλη ένταστη στην Κυπριακή ΑΟΖ, όταν τουρκικό πολεμικό παρεμπόδισε το γεωτρύπανο να κινηθεί στο οικόπεδο 3.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο πρακτορείο ότι η Άγκυρα «οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/Κ στην περιοχή».

Σύμφωνα με τις πηγές του DOGAN το γεωτρύπανο και το τουρκικό πλοίο παρολίγο να συγκρουστούν, κατά τη διάρκεια των ελιγμών παρεμπόδισης, με αποτέλεσμα να ακολουθεί ο ακόλουθος διάλογος: 

«Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί», προειδοποίησε ο καπετάνιος του ιταλικού πλοίου..

Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».

Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 επανήλθε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».

Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου» και τελικά απομακρύνθηκε από την περιοχή.


Πηγή : thetoc.gr


ΗΠΑ και ΕΕ: Η Αλβανία να εγκαταλείψει τη διχαστική ρητορική



Την αποφυγή «απρόσεκτης ρητορικής» ζήτησαν από την Αλβανία οι ΗΠΑ, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας Έντι Ραμα να προτείνει έναν κοινό πρόεδρο και μια ενιαία πολιτική ασφαλείας, τόσο για την Αλβανία, όσο και για το γειτονικό Κόσοβο, προκαλώντας την οργή της Σερβίας.

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τα σχόλια του κ. Ράμα.

«Η απρόσεκτη ρητορική για την ενοποίηση δεν είναι χρήσιμη και θεωρείται επιζήμια για τις σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους ηγέτες να διατηρούν καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και να εγκαταλείψουν τη διχαστική ρητορική του παρελθόντος», ανέφερε σε σχετική δήλωση.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο του Κοσόβου, με αφορμή την 10η επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας από το Βελιγράδι, δήλωσε: «Το Κόσοβο και η Αλβανία θα έχουν μια ενιαία εξωτερική πολιτική και όχι μόνο τις ίδιες πρεσβείες και διπλωματικές αντιπροσωπείες. Γιατί να μην υπάρχει κοινός πρόεδρος, ένα σύμβολο της εθνικής ενότητας και μια ενιαία πολιτική εθνικής ασφάλειας;».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι τα εν λόγω σχόλια του Αλβανού πρωθυπουργού «δεν βοηθούν την κατάσταση», ενώ η Σερβία εξαπέλυσε δριμεία κριτική προς τον κ. Ράμα, με την κατηγορία ότι επιδιώκει να οικοδομήσει μια «Μεγάλη Αλβανία» στην περιοχή.

Εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Catherine Ray, δήλωσε ότι Τίρανα ότι θα επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην Ένωση, λέγοντας ότι τα σχόλια που θεωρούνται ως παρεμβάσεις σε άλλες χώρες δεν «βοηθούν».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ΕΕ υποστηρίζει τη «συμφιλίωση και την περιφερειακή συνεργασία» στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η ΕΕ αναμένει από όλες τις περιφέρειες να δημιουργήσουν εποικοδομητικές και συνεργατικές σχέσεις, εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις τους, για να προχωρήσουν προς την πορεία ένταξης στην ΕΕ», κατέληξε.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΓΓ Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Η Θάνου απειλεί και εκφοβίζει τους δικαστές για την υπόθεση Novartis



«Αν αυτή η υπόθεση δεν πάει στο Εφετείο, ποια θα πάει; Γιατί έχουν τέτοια ανησυχία; Είναι εκμαυλισμένοι οι 350 δικαστές του Εφετείου;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαλάτας μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6
Θεσμικά ανεπίτρεπτη και νομικά εσφαλμένη χαρακτήρισε την παρέμβαση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου για την υπόθεση Novartis ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκος Σαλάτας προσθέτοντας ότι η δήλωσή της περιέχει και μια απειλή «όταν λέει ότι η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου είναι μη νόμιμη».


«Αν αυτή η υπόθεση δεν πάει στο Εφετείο, ποια θα πάει; Γιατί έχουν τέτοια ανησυχία; Είναι εκμαυλισμένοι οι 350 δικαστές του Εφετείου Αθηνών; Αυτό θέλουν να πούνε;» αναρωτήθηκε ο κ. Σαλάτας στο ΘΕΜΑ 104,6 καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι επιχειρείται πραξικόπημα επειδή οι δικαστές του Εφετείου βλέπουν ότι είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση.

Στην παρατήρηση ότι ο αγώνας της Βασιλικής Θάνου είναι για να μείνει ο φάκελος Novartis στην εισαγγελέα Διαφθοράς Αικατερίνη Τουλουπάκη, ο κ. Σαλάτας απάντησε «έτσι φαίνεται».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «εμείς έχουμε εμπιστοσύνη και στους δικαστές του πρώτου βαθμού όμως οι δικαστές που είναι στο εφετείο είναι από 20-35 χρόνα δικαστές, έχουν άλλη εμπειρία, έχουν δικάσει πολλές υποθέσεις».

Εξήγησε ότι «αν αδρανήσει η διοίκηση (σ.σ. για μια πολύ σοβαρή υπόθεση) μπορούν 20 δικαστές του εφετείου με τις ανάλογες υπογραφές να κινήσουν διαδικασία σύγκλησης της ολομέλειας του Εφετείου. Είναι πραξικόπημα αυτό; Πλήττεται το κύρος της δικαιοσύνης από αυτό; γιατί τα γράφουν αυτά;».

Διαβέβαιωσε, δε, ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εφέτες που τυχόν επιλεγούν μετά από μια τέτοια διαδικασία θα είναι οι καλύτεροι και οι πιο αμερόληπτοι».

«Εμείς οι δικαστές πρέπει τώρα να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, να το δείξουμε αυτό ώστε ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Αυτό είναι το μέλημά μας, δεν είναι μέλημα μας να έχουμε σωσίβιο στους πολιτικούς» τόνισε ο κ. Σαλάτας.

Έκλεισε, δε, την τοποθέτησή του σημειώνοντας με νόημα «η κυρία Θάνου είναι η τελευταία που μπορεί να μιλάει αν είναι νόμιμη η σύγκληση της ολομέλειας του Εφετείου, γιατί κάνουμε σκέψεις τι ολομέλεια συγκάλεσε για να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών. Δεν μπορεί να εκφοβίζει τους δικαστές».



Πηγή : protothema.gr


Θάνατος μικρής Μελίνας: «Βαριά ιατρική αμέλεια» της ξαδέρφης Πολάκη



Σε «βαριά ιατρική αμέλεια» της αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη, ξαδέρφης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, οφείλεται ο θάνατος της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη πριν 26 μήνες στην Κρήτη, έπειτα από από ωτορινολαρυγγική επέμβαση.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, που επικαλέστηκε προχθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, στην αναισθησιολόγο Νεκταρία Πολάκη καταλογίζονται «παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων για την ανάταξη του βρογχοσπασμού, καθόσον δεν χορηγήθηκαν βρογχοδιασταλτικά, και για τη μη ορθή χρήση της αδρεναλίνης, όσον αφορά την οδό (ενδοφλέβια) και τη χορηγούμενη δοσολογία».

Στο πόρισμα, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, καταλογίζεται επίσης «αμέλεια» σε μια καρδιολόγο και σε μια νοσηλεύτρια εξαιτίας της «κακής συνεργασίας μεταξύ του ιατριονοσηλευτικού προσωπικού με ανακόλουθη εκτέλεση ιατρικού πρωτοκόλλου».

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω του θανάτου της 4χρονης στις 29 Δεκεμβρίου 2015, είχε αποκαλυφθεί η συγγένεια της αναισθησιολόγου με τον Παύλο Πολάκη καθώς και το γεγονός ότι η κ. Πολάκη που χορήγησε την αναισθησία στην μικρή Μελίνα είχε διωχθεί πειθαρχικά και ποινικά για κλοπή ναρκωτικών ουσιών από το φαρμακείο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) τον Μάιο του 2015, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να αντιμετώπιζε πρόβλημα ουσιοεξάρτησης. 

Ωστόσο, η πράξη της αναισθησιολόγου είχε κριθεί από τα αρμόδια όργανα του ΕΣΥ ως «απρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια συμπεριφορά υπάλληλου εκτός υπηρεσίας» και της είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο και στέρηση αποδοχών ενός μηνός.

Για τον θάνατο της μικρής Μελίνας είχε διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση και από το υπουργείο Υγείας έναν μήνα μετά το συμβάν. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είχε αποκαλύψει τον Δεκέμβριο του 2016 ότι η ΕΔΕ επέρριπτε ευθύνες στην αναισθησιολόγο, σε μια νοσηλεύτρια του αναισθησιολογικού τμήματος αλλά και σε μια καρδιολόγο.

Οι γιατροί παραπέμφθηκαν στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της 7ης ΥΠΕ, ενώ η νοσηλεύτρια στο αντίστοιχο συμβούλιο για το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ στο οποίο προϊσταται πρωτοδίκης. 


Πηγή : health.in.gr


Η κάμερα την "τσάκωσε" να κρύβει τα κλεμμένα λεφτά στο στηθόδεσμό της



Μέχρι κάμερα ασφαλείας υποχρεώθηκε να βάλει στο σπίτι της οικογένεια στο Ηράκλειο προκειμένου να ανακαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τις αλλεπάλληλες κλοπές χρημάτων αλλά και
κοσμημάτων. Δεν πίστευαν στα μάτια τους, όπως ειπώθηκε, όταν αντίκρισαν την γυναίκα που πρόσεχε τους ηλικιωμένους παππούδες να βάζει …χέρι στην τσάντα της ιδιοκτήτριας και να βάζει χρήματα στον στηθόδεσμο της.

«Δεν την είχα υποψιαστεί. Της είχα τυφλή εμπιστοσύνη» ανέφερε στο δικαστήριο η ιδιοκτήτρια. Από την πλευρά της η κατηγορούμενη αρνήθηκε ότι έκλεψε και απέδωσε την καταγγελία στην πίεση που είχε ασκήσει στην οικογένεια για την καταβολή των δεδουλευμένων της και συγκεκριμένα των απογευματινών βαρδιών που έκανε. 

Όσο για τα όσα κατέγραψε η κάμερα, ισχυρίστηκε ότι πήρε κάποια χρήματα για ψώνια επειδή η ιδιοκτήτρια είχε ξεχάσει να της αφήσει λεφτά. «Το έκανα κατ’ εντολή της» είπε. 

Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη και της επέβαλε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή.


Πηγή : cretalive.gr


«Ντου» των εισαγγελέων στη Novartis – Ακόμα 300 γιατροί φέρονται να δωροδοκήθηκαν



Μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση των 3 δισ. ευρώ φαίνεται να είναι η ζημιά του Δημοσίου από την υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, σύμφωνα με νέα δεδομένα που συλλέγουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα, που συνεχίζεται σε ότι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, φαίνεται να διαθέτει στοιχεία που οδηγούν σε αναθεώρηση προς τα πάνω της ζημιάς του Δημοσίου, η οποία όπως εκτιμάται «είναι πολλαπλάσια« από την αρχικώς εκτιμηθείσα στα περίπου 3 δισ. ευρώ.

Βάση νέων εκτιμήσεων, μετά από συγκριτικούς υπολογισμούς επί τιμών μονάδων σκευασμάτων κ.λπ., η αύξηση προς τα πάνω της ζημιάς σχετίζεται με τις ανατιμήσεις νοσοκομειακών, κυρίως, φαρμάκων και προς το παρόν προσδιορίζεται ως «ζημιά του ΕΟΠΥΥ».

Εν τω μεταξύ, στα γραφεία των εισαγγελικών λειτουργών βρίσκεται, ήδη, νέα λίστα με τα ονόματα περίπου 300 γιατρών του Δημοσίου και ιδιωτών που ελέγχονται για δωροδοκία από τη φαρμακοβιομηχανία με ποσά από 1.000 έως και 5.000 ευρώ. Η λίστα, που αφορά δωροδοκίες κατά το διάστημα Ιανουαρίου 2016-Ιανουαρίου 2017, φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται σε υλικό που κατέσχεσαν οι εισαγγελείς σε έφοδό τους στα γραφεία της Novartis.

Η νέα λίστα με τους 300 γιατρούς έρχεται να προστεθεί σε εκείνην με τους σχεδόν 4.000, για τους οποίους σύντομα η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη ποινική διαδικασία, καθώς αυτό το σκέλος της έρευνας, που αφορά δωροδοκίες, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς Διαφθοράς ξεκινούν νέο κύκλο καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων σχετικά με τις πτυχές της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας από τους τρεις μάρτυρες υπό προστασία φέρεται να έχει ήδη δώσει νέα κατάθεση και να έχει προσκομίσει επιπλέον στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν στην εξέλιξη της έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα έχει επικεντρωθεί στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εισαγγελία έχει υποβάλει δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Κύπρο, αναζητώντας στοιχεία όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς, αποκαλούμενους «τροφοδότες», της Novartis, αλλά και για αρκετές εταιρείες που εμπλέκονται και πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για «ξέπλυμα» ποσών που προορίζονταν για δωροδοκίες. Επίσης, έχουν υποβληθεί αιτήματα και για μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία είχαν ρόλο στην όλη υπόθεση. Οι εισαγγελείς διασταυρώνουν και αξιολογούν, επίσης, πληροφορίες που προέρχονται από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και από την έρευνα για τα λεγόμενα «Panama papers» και άλλες λίστες.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Διαβιβάζεται στη Βουλή η κατάθεση Παπαδόπουλου για Σαουδική Αραβία



Στη Βουλή διαβιβάζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η κατάθεση του επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλου ενώπιον των εισαγγελικών λειτουργών, για την υπόθεση του αμυντικού υλικού από τις αποθήκες του στρατού, που επρόκειτο να πωληθεί στην Σαουδική Αραβία.

Ο μάρτυρας που φέρεται ως μεσάζων της υπόθεσης, εμφανίστηκε και κατέθεσε χθες στους Εισαγγελείς Διαφθοράς, και ενώ ήδη η δικογραφία κατά το σκέλος που αφορά ενδεχόμενες ευθύνες του αρμόδιου υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, έχει αποσταλεί στην Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδόπουλος φέρεται να υποστηρίζει ότι ήταν νόμιμος εκπρόσωπος της πλευράς της αγοράστριας χώρας και ότι διαθέτει όλα τα σχετικά παραστατικά και νομιμοποιητικά έγγραφα που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του και τον ρόλο που του είχε ανατεθεί από την Σαουδική Αραβία στην υπόθεση.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σκοπιανό: Νέα δεδομένα από την πρεμούρα της ΕΕ για ένταξη της ΠΓΔΜ



Την ελληνική κυβέρνηση πάντως προβληματίζει ιδιαίτερα η βιασύνη των ευρωπαίων να κλείσει το θέμα, αλλά και η νέα έκρηξη του Πάνου Καμμένου μετά από μία μεγάλη περίοδο σιωπής.

Ως πολύφερνη «νύφη» αντιμετωπίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα Σκόπια από τους δυτικούς μας εταίρους. 

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο και η συνάντησή του με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες, αποκαλώντας τον, μάλιστα, Μακεδόνα πρωθυπουργό. 

Κατά τη διάρκεια της σύντομης, αλλά ιδιαίτερα οικοδομητικής παραμονής του στη Γερμανία, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ερωτήθηκε σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνουν για την πΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή μεγάλες δυνάμεις. Παραδέχθηκε ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία διατηρούν έντονο ενδιαφέρον, διευκρίνισε ωστόσο ότι τα Σκόπια ψηφίζουν δαγκωτό Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κι αυτό «όχι επειδή βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά επειδή μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες». 

Οι επαφές της ΠΓΔΜ δεν τελειώνουν εκεί. Την Κυριακή θα την επισκεφτούν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν- Κλόντ Γιούνκερ, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί ακόμα το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ, δεν λείπουν τα σχόλια για το ευρωπαϊκό μέλλον της γείτονας χώρας. Ο  Γιοχάνες Χαν, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα η Κομισιόν θα συστήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα. 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολύ σύντομα, πολύ πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι, θα συστήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες (Σκόπια, Αλβανία). Νομίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι διαθέτουν τις προϋποθέσεις γι’αυτό το βήμα. Οι κάτοικοι αξίζουν μια ευρωπαϊκή προοπτική. Τελικά μόνο τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις».

Την ίδια στιγμή, μετά την μετονομασία του αεροδρομίου, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία απομάκρυνσης αγαλμάτων που είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Νίκολα Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αλυτρωτισμού που υλοποιούσε. Στις τρεις τα ξημερώματα γερανοί του Δήμου κατέβασαν από την είσοδο του κτιρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μετέφεραν στον χώρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου το άγαλμα του Αντον Γιανεφ ή «Κιόσετο», όπως ήταν γνωστός, στελέχους του VMRO τον 19o αιώνα.

Ενώ οι εξελίξεις στο Σκοπιανό είναι καταιγιστικές, ο Νίκος Κοτζιάς επικαλέστηκε το βεβαρημένο πρόγραμμά του για την καθυστέρηση του ταξιδιού του στα Σκόπια. Αν και η ΠΓΔΜ είχε λάβει οδηγίες να περιμένει τον υπουργό την Πέμπτη που μας πέρασε, τελικά η επίσκεψή του ακυρώθηκε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει μαζί του... μία χούφτα δημοσιογράφους. Ένας από τους λόγους της καθυστέρησης είναι και η σημερινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει μεταξύ άλλων για το ονοματολογικό με την Άνγκελα Μέρκελ. Την ελληνική κυβέρνηση πάντως προβληματίζει ιδιαίτερα η βιασύνη των ευρωπαίων να κλείσει το θέμα, αλλά και η νέα έκρηξη του Πάνου Καμμένου μετά από μία μεγάλη περίοδο σιωπής. Η δημόσια διαφοροποίησή του από το βήμα της Βουλής, πυροδοτεί νέα σενάρια για τις σχέσεις των δύο εταίρων. 


Νεφέλη Λυγερού
Πηγή : protothema.gr


Μαρέβα Μητσοτάκη: Με αμαυρώνουν γιατί δεν μπορούν να πλήξουν τον σύζυγό μου




Απάντηση σε όσους τη στοχοποιούν, στη σκιά και της επίθεσης με γκαζάκια έξω από την επιχείρησή της στου Ψυρρή στις 12 Φεβρουαρίου, έδωσε η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Οπως επισήμανε, δεν θα κάτσει να της αμαυρώσει ο καθένας την πορεία της για να κάνει το κέφι του στην πολιτική, επειδή δεν μπορεί να βρει επιχειρήματα για να πλήξει τον σύζυγό της. 

Σημείωσε, δε, ότι «οι άνθρωποι στην πολιτική πρέπει να σέβονται τις οικογένειες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα», ενώ πρόσθεσε ότι η μόνη οδός για την αντιμετώπιση της στοχοποίησης είναι η δικαστική.


ΤΑ ΝΕΑ


Σοκ στην Πάτρα: Αυτοκτόνησε 61χρονος -Στο διπλανό δωμάτιο ήταν το ανήλικο παιδί του




Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας 61χρονος έβαλε τέλος στην ζωή του με καραμπίνα.

Ο άνδρας φέρεται να έβαλε το 4χρονο παιδί του σε  δωμάτιο του σπιτιού και στην συνέχεια αυτοκτόνησε με καραμπίνα σε άλλο χώρο εντός του οικήματος.   Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας είχε εξαφανιστεί από το σπίτι του και οι συγγενείς του άρχισαν να τον αναζητούν.

 Φθάνοντας στο σπίτι στην οδό Δημοκρατίας, άρχισαν να χτυπούν την πόρτα και να τον φωνάζουν τότε άκουσαν πυροβολισμό. 

Επί τόπου έσπευσαν αστυνομικοί, αλλά και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.




Τουσκ για κυπριακή ΑΟΖ: Η Ε.Ε. να αντιδράσει «με συγκεκριμένο τρόπο»



Την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει με συγκεκριμένο τρόπο στις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο συναντήθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες ο κ. Τουσκ, «άκουσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αντιλαμβάνεται τα δεδομένα και την κατάσταση και συμμερίζεται την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από πλευράς ΕΕ».

Νωρίτερα, πάντως, η Τουρκία, δια στόματος του υπουργού Ενέργειας, Μπεράκ Αλμπαϊράκ, επέμεινε στην προκλητική στάση της, κάνοντας λόγο για «μονομερείς» έρευνες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού και ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγκυρα θα «μπλοκάρει» την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, το οποίο βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες ακινητοποιημένο στην ΑΟΖ λόγω της τουρκικής παρεμβατικότητας, φαίνεται πως αποχωρεί προσωρινά από την περιοχή με πιθανότερο προορισμό το Μαρόκο.

Όπως σημείωσε, πάντως, ο CEO της εταιρείας, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν πλήρως τα ερευνητικά σχέδια της ENI στην περιοχή. «Θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία», τόνισε χαρακτηριστικά.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Τα γυρίζει τώρα ο Κοντονής: Το τεκμήριο αθωότητας ισχύει για όλους μέχρι τέλους

Φωτογραφία: SOOC


«Το ελληνικό κράτος θα πρέπει στο μέλλον να αναζητήσει δικαστικά, τη ζημία που έχει υποστεί, δηλαδή τον φόρο αίματος που πλήρωσε ο ελληνικός λαός αυτά τα χρόνια από αυτό το τεράστιο σκάνδαλο (σ.σ. Novartis)», προανήγγειλε ο Σταύρος Κοντονής.

Ο υπ. Δικαιοσύνης, μιλώντας στην τηλεόραση του Alphaμ είπε μεν ότι δεν έχει «καμία ενημέρωση για την έρευνα η οποία διεξάγεται» ωστόσο εμφανίστηκε σίγουρος ότι «όσο προχωράει η έρευνα τόσο θα αποκαλύπτονται σκοτεινές πλευρές αυτής της υπόθεσης, αυτού το τεράστιου σκανδάλου, οι οποίες δεν αποκλείεται να ανεβάσουν κάθε φορά τη ζημία του ελληνικού δημοσίου».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχθηκε ότι αμφισβήτησε το τεκμήριο αθωότητας λέγοντας χθες στη Βουλή «εύχομαι ορισμένοι από τους εμπλεκομένους ή και όλοι, να αποδείξουν την αθωότητά τους», ο κ. Κοντονής είπε ότι πρόκειται «περί γελοιοτήτων». «Ορισμένοι κύκλοι πιάνονται από εκφράσεις συνήθεις στη δικηγορία, μου κάνει εντύπωση πως μεγαλοποιούνται ορισμένα πράγματα για να μου ασκήσουν κριτική ότι αμφισβητώ το τεκμήριο αθωότητας. Σε κάθε περίπτωση θα ήταν πιο σωστό να έλεγα να αποδειχθεί η αθωότητά τους. Το τεκμήριο αθωότητας ισχύει για όλους μέχρι τέλους και το βάρος της απόδειξης της κατηγορίας το έχει σε κάθε περίπτωση, είτε ο μηνυτής είτε ο μηνυτής και ο εισαγγελέας», προσέθεσε.

Σχετικά με το χρόνο που έχει ορισθεί για τις εργασίες της Επιτροπής και για το εάν θα κληθούν να καταθέσουν προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η ίδια η  Επιτροπή θα κρίνει αν πρέπει να εξετάσει περαιτέρω θέματα και να το ζητήσει από το Βουλή όπως είχε συμβεί με την υπόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου, όπου και είχε δοθεί παράταση αλλά και επέκταση του κατηγορητηρίου.

Ο κ. Κοντονής διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που η Επιτροπή αποφασίσει να καλέσει τους προστατευόμενους μάρτυρες, θα δώσουν κατάθεση υπό καθεστώς προστασίας. «Οι εγγυήσεις που υπάρχουν γι' αυτούς τους μάρτυρες κατά τη δικαστική διαδικασία, υπάρχουν και για κάθε άλλη διαδικασία», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει ζήτημα που έθεσε χθες κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ρωτώντας "πώς είναι δυνατόν να εμφανίζονται σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύματα ότι ένας πρώην πρωθυπουργός εμπλέκεται στην υπόθεση έντεκα μήνες πριν υπάρξει η πρώτη σχετική κατάθεση", ο κ. Κοντονής απάντησε:

«Δεν το ξέρω. Τα περί φιλοκυβερνητικών μέσων μπορεί να έχουν μια πραγματική διάσταση, πλην όμως και μέλη της κυβέρνησης έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη από φιλοκυβερνητικά υποτίθεται μέσα. Υπάρχουν δημοσιογραφικές έρευνες οι οποίες βασίζονται σε πηγές και άλλες φορές επιβεβαιώνονται και άλλες διαψεύδονται. Η κυβέρνηση λέει την άποψή της στο φως και με παρρησία. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης από τον Δεκέμβριο του 2016. Όταν είχα διαβιβάσει τις σχετικές πληροφορίες και δημοσιεύματα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είχα ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα, όπως και έγινε. Η δημοσιογραφική έρευνα βοηθάει αρκετά σε αυτές τις περιπτώσεις. Η έρευνα που διεξάγεται από την ελληνική δικαιοσύνη δεν είναι η μόνη πηγή. Υπάρχουν έρευνες και σε άλλα κράτη οι οποίες εξετάζουν και την ελληνική πτυχή της υπόθεσης».

Ερωτηθείς για το εάν ο ίδιος πιστεύει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έπρεπε να φθάσουν εκεί, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «υπάρχουν στοιχεία που διαβιβάσθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα και εμπλουτίζονται, αξιολογούνται και σε κάθε περίπτωση κάθε εμπλεκόμενος έχει απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

«Εκείνο που με ξένισε», τόνισε, «ήταν οι ύβρεις, οι απειλές και οι προπηλακισμοί στους οποίους επιδόθηκαν στελέχη της αντιπολίτευσης. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν επέτρεψε στους βουλευτές του ούτε καν να πλησιάσουν τις κάλπες. Είναι προφανές ότι ήξερε ότι βουλευτές της ΝΔ δεν θα περιορίζονταν στην τήρηση της κομματικής γραμμής αλλά θα ψήφιζαν επί της ουσίας. Και αυτό μου θύμισε την περιβόητη συνεδρίαση του 1982, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ απέσυρε την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για να μην παραστεί στην ψηφοφορία για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Γιατί ήξερε ότι οι μισοί θα ψήφιζαν και οι άλλοι μισοί θα καταψήφιζαν. Είναι μια τραγική επανάληψη, κατά την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τολμά να επιτρέψει στους βουλευτές του κόμματος του να εκφράσουν την άποψη τους με το νόμιμο και θεσμικά απόλυτα ορθό τρόπο.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 iefimerida.gr 


Ντόρα Μπακογιάννη: Θαλάσσια περιοχή παραχωρεί στην Αλβανία η κυβέρνηση


Η κυβέρνηση «γκριζάρει» το Ιόνιο - Κίνδυνοι στη νέα Συμφωνία για τις Θαλάσσιες Ζώνες με την Αλβανία.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού και αλβανικού Τύπου, η κυβέρνηση βρίσκεται σε μυστική συνεννόηση με την Αλβανία για να γίνουν αναθεωρήσεις στη Συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, που είχε υπογραφεί από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών το 2009, οι οποίες ικανοποιούν τις αλβανικές απαιτήσεις. Η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται διατεθειμένη να αναθεωρήσει τη Συμφωνία, απεμπολώντας το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί το 2009. Σημειωτέον ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα την εποχή εκείνη είχε αποφανθεί ότι επρόκειτο για μια ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία που εφήρμοζε κατά τρόπο υποδειγματικό την αρχή της «μέσης γραμμής» στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, παρά τα όσα αναληθώς διακινούνταν από την άλλη πλευρά. Ακόμη, σχεδιάζει να αλλάξει την οριοθετική γραμμή για να «προσφέρει» στη γειτονική χώρα μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κέρκυρας.

Η κυβέρνηση εν κρυπτώ διαπραγματεύεται την αναθεώρηση μιας Συμφωνίας που είχε συμφωνηθεί το 2009 και μάλιστα είχε υπογραφεί και από τις δύο χώρες. Η μη εφαρμογή της οφείλεται κυρίως σε πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Αλβανίας.

Όμως, σήμερα, οι κυβερνητικοί χειρισμοί εγκυμονούν κινδύνους: σε περίπτωση που η Αθήνα αποδεχθεί ορισμένες αλβανικές θέσεις για ζητήματα που αφορούν την επήρεια νησιών, τότε κινδυνεύει να δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο για μελλοντικές οριοθετήσεις σε άλλες περιοχές.

Η κυβέρνηση χειρίζεται με προχειρότητα και ανευθυνότητα ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα. Χωρίς την αναγκαία συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ουσιαστική ακύρωση της Συμφωνίας που είχαμε υπογράψει το 2009 με την Αλβανία, ύστερα από 2 χρόνια εντατικών διαβουλεύσεων. Με εκείνο το κείμενο, ρυθμίζαμε όχι μόνο τις υφιστάμενες αλλά και τις μελλοντικές θαλάσσιες ζώνες, προλαβαίνοντας πιθανούς κινδύνους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχωρεί στη διαδικασία αναθεώρησης της ισορροπημένης Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009, η οποία είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί και από την Ελλάδα και από την Αλβανία;

2. Ποια ακριβώς σημεία της Συμφωνίας σχεδιάζει να αναθεωρήσει;

3. Αληθεύει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει την πάγια ελληνική θέση περί της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με βάση τη «μέση γραμμή»; 

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη