Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

"Θερμό επεισόδιο" τουρκικού πολεμικού με το ιταλικό γεωτρύπανο



«Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί», προειδοποίησε ο καπετάνιος του ιταλικού πλωτού γεωτρύπανου.

Έντονος εως δραματικός είναι ο διάλογος μέσω ασυρμάτου που είχαν ο κατεπάνιος του ιταλικού πλωτού γεωτρύπανου SAIPEM 12000 με τον καπετάνιο του τουρκικού πολεμικού πλοίου. Το τουρκικό πρακτορείο DOGAN τον αποκαλύπτει επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου επικράτησε για αρκετές ώρες μεγάλη ένταστη στην Κυπριακή ΑΟΖ, όταν τουρκικό πολεμικό παρεμπόδισε το γεωτρύπανο να κινηθεί στο οικόπεδο 3.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν στο πρακτορείο ότι η Άγκυρα «οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/Κ στην περιοχή».

Σύμφωνα με τις πηγές του DOGAN το γεωτρύπανο και το τουρκικό πλοίο παρολίγο να συγκρουστούν, κατά τη διάρκεια των ελιγμών παρεμπόδισης, με αποτέλεσμα να ακολουθεί ο ακόλουθος διάλογος: 

«Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί», προειδοποίησε ο καπετάνιος του ιταλικού πλοίου..

Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».

Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 επανήλθε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».

Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε την ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου» και τελικά απομακρύνθηκε από την περιοχή.


Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου