Σάλο προκάλεσαν στη Γερμανία οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολαφ Σολτς.
Ο Γερμανός Καγκελάριος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από λίγο, έγραψε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η απευθείας συνάντηση είναι τόσο σημαντική. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι απόλυτο για τη Γερμανία. Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας». Για να προσθέσει: «Υποστηρίζουμε επίσης ότι κάθε ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία. Τα δεινά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα επίσης μας θλίβει. Η Γερμανία είναι μεταξύ των σημαντικότερων παρόχων ανθρωπιστικής βοήθειας – και έχουμε ήδη αυξήσει τον όγκο αυτής της βοήθειας».
Ο Γερμανικός Τύπος σοκαρισμένος από την συμπεριφορά και τις δηλώσεις του Ερντογάν αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος ως «σκανδαλώδη ομιλία», τονίζοντας πως «ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκαλεί τους τρομοκράτες “όμηρους”». Η Bild μάλιστα, αναφέρθηκε στον Ερντογάν, τονίζοντας πως δεν είπε «ούτε λέξη για τη σφαγή της Χαμάς», σημειώνοντας πως ο Σολτς έμεινε ψύχραιμος. «Ήταν ένα βίαιο κατηγορητήριο κατά του Ισραήλ! Σε διαμάχη εξελίχθηκε η βραδινή εμφάνιση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Καγκελαρία.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε λέξη για τη σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Δεν είπε επίσης τίποτα για τις γυναίκες, τους άνδρες, τα παιδιά και τα μωρά που δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες. Αντίθετα, κατηγόρησε το Ισραήλ και παραπονέθηκε για κρίσιμες ερωτήσεις από έναν Γερμανό δημοσιογράφο.
Ερντογάν σε Σολτς: «Η Τουρκία δε χρωστά τίποτα σε κανέναν – Εμείς δεν έχουμε ενοχές απέναντι στο Ισραήλ» – Τεταμένο το κλίμα στο Βερολίνο – Το παρασκήνιο μιας ανεπιθύμητης επίσκεψης
Ο Ερντογάν έγινε δεκτός από τον καγκελάριο Σολτς. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Σολτς ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την μεσολάβησή του στον πόλεμο της Ουκρανίας, όσον αφορά συμφωνία για τα σιτηρά. Στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πως ελπίζει σε μία «θετική απόφαση» από πλευράς της Τουρκίας. Είπε επίσης πως η Γερμανία στηρίζει την Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό του περασμένου Μαρτίου.
Στην συνέχεια, ο καγκελάριος τόνισε την αλληλεγγύη της Γερμανίας στο Ισραήλ. «Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί απλά να αγνοηθεί στη γειτονική περιοχή της Ευρώπης», είπε. Προσέθεσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ενώ επεσήμανε ότι «τα βάσανα των Παλαιστινίων τον θλίβουν επίσης». Για τον Σολτς, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας είναι όλοι όμηροι της Χαμάς, η οποία τους χρησιμοποιεί σαν «ανθρώπινη ασπίδα», όπως είπε.«Κάθε ζωή αξίζει το ίδιο», σχολίασε, προτείνοντας μια λύση δύο κρατών στηn σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Δήλωσε, ακόμη, πως τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ έχουν κοινό στόχο τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών.
Ο Ερντογάν τόνισε πως η πρόσκληση που έλαβε από τη γερμανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερης σημασίας για εκείνον, καθώς αφορά «οικονομικές και στρατιωτικές υποθέσεις», όπως και τους δύο πολέμους σε Γάζα και Ουκρανία. Ο Ερντογάν δήλωσε πως ανησυχεί ότι οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν θα τύχουν λιγότερης προσοχής, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Όλοι μιλούν για τη Χαμάς», είπε. «Αλλά μπορεί κανείς να συγκρίνει τη δύναμή τους με αυτή του Ισραήλ;» διερωτήθηκε.
Όσον αφορά την στάση της Γερμανίας στο Μεσανατολικό, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «ψυχολογία ενοχής» και τόνισε πως ο ίδιος παίρνει αποστάσεις από αυτήν. Η Τουρκία δεν έχει «χρέος» στο Ισραήλ. Πάντα στεκόταν ενάντια στον αντισημιτισμό και δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτα, ισχυρίστηκε.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από το Ισραήλ, είπε ο Ερντογάν. Εκτός από εκκλησίες, βομβαρδίστηκαν και νοσοκομεία. «Γιατί δεν υπάρχει αντίδραση;» ρώτησε ο Ερντογάν έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε για τον πόλεμο.
Ο Ερντογάν ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να σωθεί η περιοχή της Μέσης Ανατολής από «αυτή τη φωτιά», όπως την αποκάλεσε. Όσον αφορά το ζήτημα των ομήρων, έκανε λόγο προκλητικά για έναν «ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ομήρων» που κρατούνται από το Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε επίσης κατάπαυση του πυρός και δύο κράτη με τα σύνορα του 1967.
Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Ερντογάν αν όντως σκοπεύει να ζητήσει 40 Eurofighter από την Γερμανία, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά με επιθετικό ύφος πως «αν τα δώσει ή δεν τα δώσει, δεν έχει σημασία. Εμείς θα τα πάρουμε και από αλλού. Παράγουν κι άλλες χώρες. Μη μας απειλείτε!». Από την πλευρά του ο Σολτς απέφυγε τον έντονο διάλογο και αφού δεν σχολίασε τα όσα είπε ο Ερντογάν για Γάζα και Eurofighter, προτίμησε να μιλήσει θετικά για την Τουρκία πάνω στον ρόλο της για τις εξαγωγές σιτηρών. «Η Τουρκία διαδραμάτισε εποικοδομητικό και σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν για την προσωπική του συμβολή» ανέφερε χαρακτηριστικά.