Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Ακροαριστεροί κακοποιοί δημιούργησαν επεισόδια σε Αθήνα - Πάτρα - Θεσσαλονίκη - Ιωάννινα



Μαζικές και ειρηνικές ήταν οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν ανά την Ελλάδα για την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, παρόλα αυτά ακροαριστεροί κακοποιοί αντιεξουσιαστές δημιούργησαν επεισόδια.

Στου Ζωγράφου, έξω από την Πανεπιστημιούπολη, επί της οδού Ούλοφ Πάλμε, περίπου 40 ακροαριστεροί κακοποιοί έβαλαν φωτιές σε κάδους, κλείνοντας και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Τα επεισόδια διήρκεσαν λίγο, καθώς διμοιρία των ΜΑΤ έκανε χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ παρενέβησαν η Πυροσβεστική και ο «Αίαντας»

Μετά τη λήξη της πορείας στην Θεσσαλονίκη, επικράτησε ένταση όταν ομάδες αντιεξουσιαστών κακοποιών πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα και οι δυνάμεις της Αστυνομίας τους απώθησαν στην Καμάρα και στα γύρω στενά.

Η Αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον πέντε προσαγωγές για τα επεισόδια. Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ αποσύρθηκε ο φραγμός που είχαν στήσει αστυνομικές δυνάμεις στο ύψος του Συντριβανίου για να εμποδίσουν την πρόσβαση στο ΑΠΘ και δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Εγνατία.



Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο, καθώς άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έριξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν αμέσως με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης και, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24, ήδη έχουν γίνει τρεις συλλήψεις.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στη συμβολή των οδών Γούναρη και Κορίνθου.



Σκηνικό περιορισμένης έντασης επικράτησε και στα Ιωάννινα λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη πορεία, στο ύψος των κεντρικών σηματοδοτών πλησίον της Αστυνομίας, με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να απαντούν με δακρυγόνα και κρότου λάμψης.

Από το Αστυνομικό Μέγαρο ακολούθησε κυνηγητό μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας, ενώ έγιναν και προσαγωγές.






GPO: ΝΔ με 36% -Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 11%, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 12,1% - Το 68,8% βλέπει διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ

 


Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Παραπολιτικά εμφανίζουν το ΣΥΡΙΖΑ πάλι τρίτο κόμμα, και το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με μικρή διαφορά, ενώ θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερη. 

Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 13 – 15 Νοεμβρίου 2023 σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων.

Η ΝΔ παραμένει στην πρώτη θέση καθώς στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 36% και στη συνέχεια ακολουθούν στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ με 12,1% και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 11%.

Δημοσκόπηση GPO: Πρόθεση ψήφου

ΝΔ:36%

ΠΑΣΟΚ: 12,1%

ΣΥΡΙΖΑ: 11%

ΚΚΕ: 8,9%

Ελληνική Λύση: 5,4%

Νίκη: 2,8%

Πλεύση Ελευθερίας: 3,1%

ΜέΡΑ25: 1,2%

Σπαρτιάτες: 3,6%

Αναποφάσιστοι: 10,3%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μεγάλο ποσοστό 47,7%, δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης , με μόλις 13,5% και ο Στέφανος Κασσελάκης το 11,6%. 

Το 71,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητική/ μάλλον αρνητική για την πορεία του κόμματος, ενώ το 22,3% βλέπει θετικά/μάλλον θετικά αυτή την επιλογή.

Παράλληλα, το 63,7% εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις στελεχών είναι μία αρνητική εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το 74,7% πιστεύει ότι αυτές οι αποχωρήσεις θα αποδυναμώσουν το κόμμα και σε άλλο ερώτημα, το 68,8% βλέπει διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις.



Κρύπτη των τρομοκρατών της Χαμάς με όλμους μέσα σε παιδικό σταθμό στη βόρεια Γάζα


 

Συνεχίζουν τις έρευνες σε κτίρια της Γάζας οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) για τον εντοπισμό εξοπλισμού των τρομοκρατών της Χαμάς.

Σύμφωνα με βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Bislamach του Ισραηλινού Στρατού εντόπισαν μια κρύπτη όλμων μέσα σε έναν παιδικό σταθμό στη βόρεια Γάζα. Η μονάδα αναγνώρισης της Ταξιαρχίας Golani, εισέβαλε στο σχολείο al-Karmel στην πόλη της Γάζας όπου και βρήκε πυροβόλα όπλα, RPG και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε επίσης ότι τα στρατεύματά της αναγνώρισαν μια ομάδα στελεχών της Χαμάς στην πόλη της Γάζας τα οποία και προσπάθησαν να κυνηγήσουν. Καθώς οι ένοπλοι τράπηκαν σε φυγή, τα στρατεύματα έδωσαν εντολή προκειμένου να πραγματοποιηθεί επίθεση με drone.




Σάλο προκάλεσαν στη Γερμανία οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

 



Σάλο προκάλεσαν στη Γερμανία οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολαφ Σολτς.

Ο Γερμανός Καγκελάριος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από λίγο, έγραψε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν και εγώ έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η απευθείας συνάντηση είναι τόσο σημαντική. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι απόλυτο για τη Γερμανία. Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας». Για να προσθέσει: «Υποστηρίζουμε επίσης ότι κάθε ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία. Τα δεινά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα επίσης μας θλίβει. Η Γερμανία είναι μεταξύ των σημαντικότερων παρόχων ανθρωπιστικής βοήθειας – και έχουμε ήδη αυξήσει τον όγκο αυτής της βοήθειας».




Ο Γερμανικός Τύπος σοκαρισμένος από την συμπεριφορά και τις δηλώσεις του Ερντογάν αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος ως «σκανδαλώδη ομιλία», τονίζοντας πως «ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκαλεί τους τρομοκράτες “όμηρους”». Η Bild μάλιστα, αναφέρθηκε στον Ερντογάν, τονίζοντας πως δεν είπε «ούτε λέξη για τη σφαγή της Χαμάς», σημειώνοντας πως ο Σολτς έμεινε ψύχραιμος. «Ήταν ένα βίαιο κατηγορητήριο κατά του Ισραήλ! Σε διαμάχη εξελίχθηκε η βραδινή εμφάνιση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Καγκελαρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε λέξη για τη σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Δεν είπε επίσης τίποτα για τις γυναίκες, τους άνδρες, τα παιδιά και τα μωρά που δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες. Αντίθετα, κατηγόρησε το Ισραήλ και παραπονέθηκε για κρίσιμες ερωτήσεις από έναν Γερμανό δημοσιογράφο.

Ερντογάν σε Σολτς: «Η Τουρκία δε χρωστά τίποτα σε κανέναν – Εμείς δεν έχουμε ενοχές απέναντι στο Ισραήλ» – Τεταμένο το κλίμα στο Βερολίνο – Το παρασκήνιο μιας ανεπιθύμητης επίσκεψης

Ο Ερντογάν έγινε δεκτός από τον καγκελάριο Σολτς. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Σολτς ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την μεσολάβησή του στον πόλεμο της Ουκρανίας, όσον αφορά συμφωνία για τα σιτηρά. Στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πως ελπίζει σε μία «θετική απόφαση» από πλευράς της Τουρκίας. Είπε επίσης πως η Γερμανία στηρίζει την Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό του περασμένου Μαρτίου.

Στην συνέχεια, ο καγκελάριος τόνισε την αλληλεγγύη της Γερμανίας στο Ισραήλ. «Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί απλά να αγνοηθεί στη γειτονική περιοχή της Ευρώπης», είπε. Προσέθεσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ενώ επεσήμανε ότι «τα βάσανα των Παλαιστινίων τον θλίβουν επίσης». Για τον Σολτς, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας είναι όλοι όμηροι της Χαμάς, η οποία τους χρησιμοποιεί σαν «ανθρώπινη ασπίδα», όπως είπε.«Κάθε ζωή αξίζει το ίδιο», σχολίασε, προτείνοντας μια λύση δύο κρατών στηn σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Δήλωσε, ακόμη, πως τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ έχουν κοινό στόχο τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών.

Ο Ερντογάν τόνισε πως η πρόσκληση που έλαβε από τη γερμανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερης σημασίας για εκείνον, καθώς αφορά «οικονομικές και στρατιωτικές υποθέσεις», όπως και τους δύο πολέμους σε Γάζα και Ουκρανία. Ο Ερντογάν δήλωσε πως ανησυχεί ότι οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν θα τύχουν λιγότερης προσοχής, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Όλοι μιλούν για τη Χαμάς», είπε. «Αλλά μπορεί κανείς να συγκρίνει τη δύναμή τους με αυτή του Ισραήλ;» διερωτήθηκε.

Όσον αφορά την στάση της Γερμανίας στο Μεσανατολικό, ο Ερντογάν έκανε λόγο για «ψυχολογία ενοχής» και τόνισε πως ο ίδιος παίρνει αποστάσεις από αυτήν. Η Τουρκία δεν έχει «χρέος» στο Ισραήλ. Πάντα στεκόταν ενάντια στον αντισημιτισμό και δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτα, ισχυρίστηκε.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από το Ισραήλ, είπε ο Ερντογάν. Εκτός από εκκλησίες, βομβαρδίστηκαν και νοσοκομεία. «Γιατί δεν υπάρχει αντίδραση;» ρώτησε ο Ερντογάν έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε για τον πόλεμο.

Ο Ερντογάν ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να σωθεί η περιοχή της Μέσης Ανατολής από «αυτή τη φωτιά», όπως την αποκάλεσε. Όσον αφορά το ζήτημα των ομήρων, έκανε  λόγο προκλητικά για έναν «ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ομήρων» που κρατούνται από το Ισραήλ.  Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε επίσης κατάπαυση του πυρός και δύο κράτη με τα σύνορα του 1967.

Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Ερντογάν αν όντως σκοπεύει να ζητήσει 40 Eurofighter από την Γερμανία, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά με επιθετικό ύφος πως «αν τα δώσει ή δεν τα δώσει, δεν έχει σημασία. Εμείς θα τα πάρουμε και από αλλού. Παράγουν κι άλλες χώρες. Μη μας απειλείτε!». Από την πλευρά του ο Σολτς απέφυγε τον έντονο διάλογο και αφού δεν σχολίασε τα όσα είπε ο Ερντογάν για Γάζα και Eurofighter, προτίμησε να μιλήσει θετικά για την Τουρκία πάνω στον ρόλο της για τις εξαγωγές σιτηρών. «Η Τουρκία διαδραμάτισε εποικοδομητικό και σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν για την προσωπική του συμβολή» ανέφερε χαρακτηριστικά.



Στέλιος Κούλογλου: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να κυβερνήσει


 

Σε συνέντευξη του στο Ιόνιον FM ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητος πλέον Στέλιος Κούλογλου έκανε σοβαρές δηλώσεις κατά του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας «Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε σε μία μοναδική παγκοσμίως περίπτωση: Να περνάει απ’ έξω, να δει φως, να ανέβει και να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης… Ήταν προϊόν της βαθιάς κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν το κατάλαβε», 

Στο εάν θα παραδώσει την έδρα του τελικά, όπως τον κάλεσε να κάνει ο Κασσελάκης, ο Κούλογλου απάντησε ξεκάθαρα : «Ο κύριος Κασσελάκης θα έπρεπε να έχει παραδώσει την προεδρία. Γιατί να παραδώσουμε εμείς την έδρα; Σε ό,τι με αφορά, εγώ ήμουν απολύτως συνεπής στους ανθρώπους που με εξέλεξαν με 200 χιλιάδες ψήφους. Ο κύριος Κασσελάκης έχει πάρει καμιά 70αριά χιλιάδες».

«Δεν καταλαβαίνω ένας άνθρωπος που ήρθε τώρα, να ζητάει από κάποιον που είναι χρόνια στην προσπάθεια της Αριστεράς, να παραδώσει την έδρα. Από πού και ως πού; Αυτό ήταν ένδειξη αμηχανίας…», τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης και ήταν ξεκάθαρος πώς ο Κασσελάκης δεν μπορεί να κυβερνήσει, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι δεν κατάφερε να τα «βάλει» με 4 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα νικήσει τότε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Πρέπει να καταλάβει ο κύριος Κασσελάκης ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Δεν μπορεί να κυβερνήσει κανένα κόμμα, από τη στιγμή που δεν ήξερε για την πολιτική στην Ελλάδα. Έλειπε χρόνια στο εξωτερικό… Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να τα βάλει με 4 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει τον Μητσοτάκη; Αυτά είναι αστεία πράγματα».

Και είπε τελειώνοντας πώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πληγωμένο κόμμα και πρόσθεσε: «Προσπαθούσα να προειδοποιήσω δύο χρόνια πριν τις εκλογές. Έλεγα: Πρόεδρε, μήπως δεν αρέσουμε; Έβλεπα την πραγματικότητα. Ότι θα χάσουμε τις εκλογές και με μεγάλη διαφορά. Δεν εισακούστηκε τίποτα. Δεν ήθελαν να ακούσουν».



Κάποιος να πει του Ανδρουλάκη ότι ήρθε δεύτερος γιατί είχε Κασσελάκη αντίπαλο μέχρι εκεί ταβάνι

 


Γελάει ο κόσμος με την αντιπολίτευση που έχει η χώρα μας, αν και θα έπρεπε να μας προβληματίσει η κατρακύλα του πολιτικού συστήματος όσο αφορά της ηγεσίες των κομμάτων.

Μέχρι εχθές είχαμε τον Στέφανο Κασσελάκη που δηλώνει ότι είναι έτοιμος για να γίνει πρωθυπουργός, εχθές όμως μόλις είδε ότι το ΠΑΣΟΚ με αντίπαλο τον Κασσελάκη (από τα δύο κακά το λιγότερο) ήρθε δεύτερο, έτοιμος δήλωσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης να γίνει πρωθυπουργός, χωρίς καμία πολιτική θέση, με εμμονή μόνο στις παρακολουθήσεις κάνοντας την Μάρθα Βούρτση, και χωρίς να έχει πει μέχρι σήμερα στον Ελληνικό λαό γιατί τον παρακολουθούσαν.

«Οι δημοσκοπήσεις μας χαροποιούν, αλλά έχουμε δουλειά μπροστά μας και απαιτείται ενασχόληση με τα προβλήματα των πολιτών» είπε στον ΑΝΤ1 προσθέτοντας πως «χρειάζεται πολύς αγώνας. Δεν πανηγυρίζω, αλλά χαίρομαι γιατί ξέρω ότι ο μεγάλος στόχος είναι η ΝΔ να έχει αξιωματική αντιπολίτευση ένα κόμμα που μπορεί να την νικήσει, ένα κόμμα σύγχρονο, με ανανέωση και νέα πρόσωπα και με επιτυχημένο λόγο», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον ΑΝΤ1.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν θέλω πανηγυρισμούς από κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος μας δεν είναι να περάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. αλλά να φθάσουμε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, να κερδίσουμε τις εκλογές». Με λίγα λόγια ο Ανδρουλάκης νομίζει ότι μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές όταν θα γίνουν.

Τώρα το πώς ένα 16%, με ένα ΣΥΡΙΖΑ υπό διάλυση και αρχηγό Κασσελάκη - Πολάκη, και με ανενεργά στελέχη της αριστεράς που είναι έτοιμα να δημιουργήσουν ένα νέο κόμμα, ο Ανδρουλάκης νομίζει ότι μπορεί να φτάσει το 40% αυτό είναι μόνο μέσα στο μυαλό του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Κάποιος να πει του Νίκου Ανδρουλάκη, ότι δεν φτάνει η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνεις πρωθυπουργός, αυτό που μετράει είναι η ικανότητα σου για να γίνεις πρωθυπουργός, κάτι που είναι κρίσιμο πλέον για τους Έλληνες ώστε να σε ψηφίσουν.

Το γεγονός πως έχει ανέβει το ΠΑΣΟΚ μόνο 4,5 μονάδες στην απόλυτη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ενοχλεί καθόλου, ότι ο Μητσοτάκης είναι αναμφισβήτητος ηγέτης και του κέντρου δεν τον ενοχλεί καθόλου, ότι ίσως το 16% είναι ταβάνι αυτό δεν τον ενοχλεί καθόλου, η  διαφορά των 22 ποσοστιαίων μονάδων με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη επίσης δεν τον ενοχλεί καθόλου.

Είδωμεν, και τον σταυρό μας να κάνουμε που με τέτοια αντιπολίτευση στο σύνολο της έχουμε μια δυνατή κυβέρνηση να πηγαίνει μπροστά και σοβαρά την χώρα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κυρίως με την ακρίβεια που είναι ανεξέλεγκτη.



Κ.Β.



Νίκος Μαραντζίδης: Νιώθω ντροπή όταν ακούω τον Κασσελάκη - Είναι άσχετος

 



Ο πολιτικός επιστήμων, Νίκος Μαραντζίδης υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» και στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, πως νιώθει ντροπή όταν ακούει τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι άσχετος και με ανερμάτιστο λόγο. 

Ο κ. Μαραντζίδη ωμός απέναντι στον Κασσελάκη είπε πώς, «υπάρχει κάποια πρωτόλεια πολιτική σκέψη στον Κασσελάκη. Σε αυτήν όντως διακρίνω πρωτοφασιστικά, λαϊκιστικά χαρακτηριστικά, τύπου Τραμπ. Ο κόσμος του είναι ανησυχητικά μανιχαϊστικός, αφελής και με χοντροκομμένες διαιρέσεις (οι καλοί και οι κακοί η ελίτ και ο λαός)».

Ο κ. Μαραντζίδης αναφέρει πώς ο Κασσελάκης στηλιτεύει την απαρέσκεια που δείχνει στους πολιτικούς θεσμούς, στις συλλογικές λειτουργίες και στα πολιτικά κείμενα θυμίζει, όπως σημειώνει «λαϊκιστές ηγέτες και φασίστες του Μεσοπολέμου. Φοβάμαι όμως πως το σπουδαιολογούμε, γιατί αλλάζει με ιδιαίτερη ευκολία απόψεις».

Στο ερώτημα, γιατί κέρδισε ο Κασσελάκης, ο Νίκος Μαραντζίδης, υποστηρίζει,  ότι «η νίκη Κασσελάκη είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Κάποιοι από αυτούς είχαν βαθύτερο και μακροχρόνιο χαρακτήρα και άλλοι ήταν προϊόντα της συγκυρίας.

Μετασχηματισμένος από καιρό σε αρχηγικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, με ασθενείς κομματικές δομές και αδύναμους θεσμούς συλλογικής λειτουργίας, διαμόρφωσε σε ένα σημαντικό τμήμα των οπαδών του μια μεσσιανική κουλτούρα, η οποία «κούμπωσε» στο σοκ που προκάλεσαν οι πρόσφατες εκλογές και η αποχώρηση του Τσίπρα.

Ενα κομμάτι της εκλογικής βάσης ήταν σε απόγνωση, θυμωμένο. Ηθελε με όρους γηπέδου σχεδόν να ξεσπάσει την οργή του απέναντι σε αυτούς που αντιλαμβανόταν ως τους «παλιούς» και στους οποίους απέδωσε την ευθύνη της ήττας.

Παραδόξως ενώ στα κόμματα εξουσίας η εκλογική ήττα αποδίδεται κυρίως στον ηγέτη και οδηγεί στην αυτονόητη παραίτησή του, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε αυτή η νοοτροπία.

Πολλοί θεωρούσαν πως ο Τσίπρας έπρεπε να μείνει στο διηνεκές, είτε κερδίζει είτε χάνει, και πως η παραίτησή του ήταν προϊόν συνωμοσίας. Γελοιότητες δηλαδή. Ο Κασσελάκης εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά (σε κανένα σοβαρό κόμμα δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό) και ενώ ήδη είχε περάσει ένας μήνας προεκλογικής καμπάνιας.

Παρουσιάστηκε ως το «φρέσκο» μπροστά σε ένα καταπονημένο και αποκαρδιωμένο ακροατήριο. Η συγκρατημένη και συντηρητική, αλλά πάντως σοβαρή μέχρι τότε αναμέτρηση μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων δεν συγκινούσε ούτε τα ΜΜΕ ούτε τη βάση, που ήθελαν σασπένς και δράματα.

Ο Κασσελάκης διεξήγαγε μια αστραπιαία καμπάνια, στηριγμένη σε σημαντικό αριθμό αφελών, πλην πιασάρικων βίντεο στα σόσιαλ μίντια, που αναπαράγονταν τηλεοπτικά στις ειδήσεις και στις εκπομπές lifestyle. Ηταν το τηλεοπτικό προϊόν του καλοκαιριού. Αξιοποίησε προς όφελος του το πένθος των ψηφοφόρων του ΓΥΡΙΖΑ σκορπώντας παιδαριώδεις υποσχέσεις, του τύπου «Εγώ κερδίζω τον Μητσοτάκη», ενθουσιάζοντας επιπλέον ένα μικρό , αλλά κρίσιμο εκτός ΣΥΡΙΖΑ κοινό. Ακόμα και σοβαροί άνθρωποι την πάτησαν. Η καμπάνια του συνδυάζοντας θετικά (Εγώ κερδίζω) και αρνητικά για τους συνυποψήφιους του μηνύματα, μέσω των φίλων του και τρολ στο Διαδίκτυο, κατάφερε να μετατρέψει την οργή και την τοξικότητα του Διαδικτύου σε καύσιμο υπέρ της υποψηφιότητάς του».