Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Κρατικό χρήμα, μπράβοι Νίκου Παππά, 5χίλιαρα Βαρουφάκη, σήψη και διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑ

 


Διαβάζουμε στην omadaalithias, τις νέες αποκαλύψεις για την σαπίλα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώην εργαζόμενος του "The Press Project" καταγγέλει το μέσο για "Τούρκους" και "5χίλιαρα από τον Βαρουφάκη"

Πρώην εργαζόμενος της ιστοσελίδας The Press Project, την οποία η ρωσική πρεσβεία σήμερα, «πρότεινε» στους χρήστες του διαδικτύου να επισκεφθουν προκειμένου να ενημερωθούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία προέβη σε απίστευτες καταγγελίες μέσω ανάρτησης στο Facebook.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του στο Facebook, η οποία δεν υπάρχει πλέον, ο Παύλος Κιρκασίδης σημειώνει πως είχε εργαστεί στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα ως δημοσιογράφος το 2016 για περίπου 10 μήνες και κάνει λόγο για «κάτι παλληκαράκια 25-30 χρονώ τουρκικής υπηκοότητος που μπαινόβγαιναν, υποτίθεται για να κάνουν την πρακτική τους». Συνεχίζοντας δε, σημειώνει πως τα ίδια άτομα «ΔΕΝ μπαινόβγαιναν χτυπώντας το κουδούνι αλλά είχαν και τον κωδικό της πόρτας και έμπαιναν στα γραφεία ακόμη και όταν κανείς άλλος δεν βρισκόταν μέσα. Και μάλιστα, από την ΠΡΩΤΗ μέρα που είχαν πατήσει το πόδι τους στην Ελλάδα!!!».

Στην συνέχεια στην ανάρτησή του ο κ. Κιρκασίδης, κάνει αναφορά στο εγχώριο πολιτικό σύστημα της εποχής γράφοντας: «Επίσης θυμάμαι κάτι τσεκ με 5χίλιαρα του Βαρουφάκη που έφταναν από το Τέξας στον Εφήμερο (σ.σ. ο ιδρυτής του The Press Project). Επίσης θυμάμαι και τις προτάσεις για "καμιά 40ριά" χιλιάδες από τον Νίκο Παππά προκειμένου να στηριχτεί το σάιτ. Επίσης θυμάμαι και τους γορίλες του Νίκου Παππά που μπαινόβγαιναν στο σάιτ για να πάρουν στικάκια από τον Εφήμερο. ("Με ταινίες")».


Αναλυτικά η ανάρτηση του Παύλου Κιρκασίδη:

 "Με αφορμή το τελευταίο "κάλεσμα" της ράσιαν έμπασσυ να διαβάζουμε το The Press Project, προκειμένου να έχουμε μια αληθινή πληροφόρηση και να μην πέφτουμε θύματα της... δυτικής προπαγάνδας, θυμήθηκα πως, κατά το (βαθιά τραυματικό) 10μηνο που πέρασα από αυτό το σάιτ ως δημοσιογράφος, (2016), κάτι παλληκαράκια 25-30 χρονώ τουρκικής υπηκοότητος που μπαινόβγαιναν σε αυτό, υποτίθεται για να κάνουν την πρακτική τους. (...)

Και μάλιστα ΔΕΝ μπαινόβγαιναν χτυπώντας το κουδούνι αλλά είχαν και τον κωδικό της πόρτας και έμπαιναν στα γραφεία ακόμη και όταν κανείς άλλος δεν βρισκόταν μέσα. Και μάλιστα, από την ΠΡΩΤΗ μέρα που είχαν πατήσει το πόδι τους στην Ελλάδα !!! (Τέτοια τυφλή "εμπιστοσύνη").

Επίσης θυμάμαι κάτι τσεκ με 5χίλιαρα του Βαρουφάκη που έφταναν από το Τέξας στον Εφήμερο. Επίσης θυμάμαι και τις προτάσεις για "καμιά 40ριά" χιλιάδες από τον Νίκο Παππά προκειμένου να στηριχτεί το σάιτ. Επίσης θυμάμαι και τους γορίλες του Νίκου Παππά που μπαινόβγαιναν στο σάιτ για να πάρουν στικάκια από τον Εφήμερο. ("Με ταινίες").

Επίσης θυμάμαι και άλλα πολλά εξ ίσου ενδιαφέροντα τα οποία ευχαρίστως θα κατέθετα σε κάποιον εισαγγελέα, αν φυσικά με καλούσε. * Τα παραπάνω ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που τα αναφέρω εδώ μέσα".


Υπενθυμίζεται πως στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τις ρωσικές επιχειρήσεις της εισβολής στην Ουκρανία, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα έχει προβεί το τελευταίο διάστημα σε αρκετές «νουθεσίες» προς το κοινό προτείνοντας συγκεκριμένα Μέσα, όπως τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, προκειμένου να… αποφεύγεται η προπαγάνδα της Δύσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, σήμερα κοινοποίησε βίντεο και ρεπορτάζ του The Press Project που αναφερόταν στον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης.

 

 

 

 



Οκτώ φωτογραφίες από Ζελένσκι που δείχνουν τα εγκλήματα της Ρωσίας

 



Οκτώ φωτογραφίες που δείχνουν τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας, με κατεστραμμένα σπίτια, αμάχους και πρόσφυγες στην Ουκρανία, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram, o πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας ενάντια σε έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. Ενάντια σε πυραύλους, βόμβες και πυροβολικό. Ενάντια στους κατακτητές που πυροβολούν πρόσφυγες στους δρόμους. Που σκοτώνουν απλούς πολίτες, δημιουργούν τεχνητό λιμό για ολόκληρες πόλεις, καίνε κατοικημένες περιοχές. Αυτός είναι ο χειρότερος πόλεμος στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος.




O Μητσοτάκης επισκέφτηκε την κεντρική λαχαναγορά

 


Την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, επισκέφτηκε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συνομίλησε με παραγωγούς και χονδρεμπόρους για τις προκλήσεις που έχουν προκαλέσει στην αγορά η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τα κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν πολλές καλλιέργειες.

Οι παράγοντες της Λαχαναγοράς σημείωσαν ότι προσδοκούν πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα τους επόμενους μήνες, καθώς αναμένουν μία πολύ καλή τουριστική περίοδο και οι έμποροι στου Ρέντη είναι κύριοι τροφοδότες του κλάδου της εστίασης.

Ο πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την ελληνική παραγωγή και τη συνεισφορά της στην αγορά, με τους εμπόρους να του απαντούν ότι σχεδόν το 70% των αγαθών τους είναι εγχώριας παραγωγής, ενώ σημείωσαν πως πολλά ελληνικά προϊόντα είναι αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό χάρη στην ποιότητά τους.

Οι έμποροι και παραγωγοί, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσαν τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει -μέχρι σήμερα- ζήτημα επάρκειας στα οπωροκηπευτικά είδη. «Η αγορά, με συντονισμένες ενέργειες των επιχειρήσεων, έχει εξασφαλίσει την επάρκεια», ανέφερε στον πρωθυπουργό ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, από την πλευρά του, ότι το κράτος έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θα ευνοηθεί επίσης από την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022, την επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 6%.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ψηφιακή αναβάθμιση της υποδομής της Λαχαναγοράς, η οποία περιλαμβάνει, πλέον, εφαρμογή που επιτρέπει την καλύτερη και ταχύτερη λήψη παραγγελιών.


Πηγή



Tην Κυριακή γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά



Μία ώρα μπροστά θα γυρίσουν τα ρολόγια την Κυριακή 27 Μαρτίου λόγω της αλλαγής από τη χειμερινή στη θερινή ώρα.

Τα ξημερώματα της Κυριακής και συγκεκριμένα στις 03:00 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 04:00.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/1/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής να σταματήσει η πρακτική της αλλαγής ώρας, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή.

Ωστόσο, η οριστική απόφαση για το πότε η πρόταση της Επιτροπής θα αποκτήσει νομική ισχύ, εξαρτάται από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη θέση του.



Ήρθαν στην Ελλάδα τα χάπια της Pfizer


 

Τα φάρμακα της Pfizer κατά της CoViD έχουν φτάσει στην Ελλάδα και η χορήγησή τους θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας, ανέφερε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας, ωστόσο, πως το εμβόλιο παρέχει μεγαλύτερη προστασία.

Η Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει. «Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γνωστούς που αρρωσταίνουν», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Θα πρέπει να μάθουμε με να ζούμε με τη νέα καθημερινότητα και να βγούμε σε μία κανονικότητα σιγά σιγά προσέχοντας.

Από την αρχή της πανδημίας – είπε – έχουν νοσηλευτεί 170.000 ασθενείς με Covid και άλλοι 2,6 εκατομμύρια από άλλες παθήσεις.

Από την πλευρά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παρατηρήθηκε αύξηση κατά 24% στα κρούσματα κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τις τελευταίες 3-4 ημέρες παρατηρείται μία σταθεροποίηση. Επίσης παρατηρείται μία μείωση στα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους και ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων αυξήθηκε στα 37 έτη.

Έκανε λόγο για πολύ συχνές επαναλοιμώξεις, οι οποίες έφτασαν τις 90.000 και αφορούν όλες τις ηλικίες και διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων τους 8 μήνες.

Όπως ανέφερε, ο εμβολιασμός προστατεύει κατά 91% από τη διασωλήνωση και κατά 87% από τον θάνατο.

Για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολίου στο γενικό πληθυσμό η κα Παπαευαγγέλου είπε: «Είναι κάτι το οποίο μελετούμε, βλέπουμε τις συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως η Σουηδία και το Ισραήλ και όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν από την επιτροπή σε περίπου δύο εβδομάδες».



Ο Ολυμπιονίκης Εβγκένι Ρίλοφ έχασε την χορηγία του γιατί προκάλεσε με το γράμμα Ζ


H εταιρεία Speedo έβαλε τέλος στη χορηγία της με τον Ολυμπιονίκη από τη Ρωσία Εβγκένι Ρίλοφ, μετά την προκλητική παρουσία του στη φιέστα του Πούτιν, φορώντας το γράμμα «Ζ».

Ο προκλητικός Ρώσος Ολυμπιονίκης Εβγκένι Ρίλοφ, εμφανίστηκε στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της μεγάλης στημένης πολεμικής φιέστας του Βλάντιμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, φορώντας φόρμα με το εθνόσημο αλλά και με το γράμμα «Ζ», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την έμπρακτη στήριξη του, για την εισβολή και τις δολοφονίες στην Ουκρανία.

Ο παγκόσμιος οργανισμός του αθλήματος της κολύμβησης FINA, ανέφερε σε δήλωση που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο κολύμβησης SwimSwam, ότι είναι «βαθιά απογοητευμένος» από την εμφάνιση του Εβγκένι Ρίλοφ στη φιέστα του Βλάντιμιρ Πούτιν και ότι θα διερευνήσει το θέμα.

Το θέμα πήρε μεγάλη τροπή και κόπηκε το χαμόγελο στον προκλητικό αθλητή αφού, η εταιρεία κατασκευής μαγιό Speedo, χορηγός του αθλητή, πήρε τη μεγάλη απόφαση να διακόψει τη χορηγία της με τον δις Ολυμπιονίκη της Ρωσίας στην κολύμβηση Εβγκένι Ρίλοφ, μετά και την παρουσία του αθλητή στη φιέστα του Πούτιν στη Μόσχα, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Μετά την παρουσία του Εβγκένι Ρίλοφ στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας το Σαββατοκύριακο, η Speedo μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τερμάτισε τη χορηγία του Ρίλοφ με άμεση ισχύ. Καταδικάζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον πιο έντονο τρόπο και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Ουκρανίας, τους αθλητές μας και τους συμπαίκτες μας που έχουν επηρεαστεί από τη σύγκρουση», τόνισε σε ανακοίνωση της η Speedo.

Επίσης η Speedo, θα δωρίσει το υπόλοιπο της αμοιβής του Εβγκένι Ρίλοφ, στην Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία και δολοφονούν αμάχους και παιδιά, φέρουν το γράμμα-σύμβολο «Ζ» πάνω σε άρματα μάχης αλλά και στις στολές τους, ως σύμβολο αναγνώρισης στα οχήματά τους στην Ουκρανία.




39χρονος Ρουμάνος άρπαξε 6χρονη από σπίτι

 


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», ο δράστης ασκώντας σωματική βία απήγαγε την ανήλικη μέσα από σπίτι φιλικού προσώπου της μητέρας όπου την είχε αφήσει για φύλαξη καθώς έπρεπε να μεταβεί σε νοσοκομείο για το δεύτερο παιδί της οικογένειας.

Ο δράστης που φαίνεται πως παρακολουθούσε τις κινήσεις στο γειτονικό σπίτι, εκμεταλλευόμενος την ολιγόλεπτη απουσία του ιδιοκτήτη, μπήκε από ανοικτό παράθυρο και ασκώντας σωματική βία στην 6χρονη την άρπαξε και την οδήγησε στο διαμέρισμά του. Εκεί προέβη σε ασελγείς πράξεις και σύμφωνα με τα όσα φέρεται ν’ αποκάλυψε η ανήλικη, άρχισε να την ακουμπά στα γεννητικά όργανα και να τη φιλά στον λαιμό και στο πρόσωπο. 

Τέλος στις αρρωστημένες ορέξεις του μπήκε όταν αντελήφθη πως ο γείτονάς του επέστρεψε και έτσι με συνοπτικές διαδικασίες, φρόντισε να μην φανεί η απουσία της 6χρονης.

Το παιδί, εμφανώς τρομαγμένο, περιέγραψε τι είχε συμβεί και ο άνθρωπος που την πρόσεχε ενημέρωσε την Αστυνομία. Ακολούθως, η μητέρα προχώρησε σε επίσημη καταγγελία στην Ασφάλεια Πατρών. Ο 39χρονος Ρουμάνος εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς στο σπίτι του στην περιοχή του Παμπελοποννησιακού Σταδίου και μεταφέρθηκε στην Ασφάλεια, όπου και κρατείται. 

Χθες οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και πήρε προθεσμία για ν’ απολογηθεί. Κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.




Οι Ουκρανοί απέτρεψαν νέα προσπάθεια δολοφονία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι


 

Η ουκρανική αντικατασκοπεία ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα Ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η ομάδα ήταν μεταμφιεσμένοι σε Ουκρανούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, η ομάδα, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει τον Πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Κίεβο. Για να επιτύχουν τους στόχους τους είχαν εφοδιαστεί με στολές του ουκρανικού στρατού αλλά και βαρύ οπλισμό.










Η Ελλάδα στο πλάνο για το νέο εργοστάσιο της Volkswagen


 

Με διατυπωμένη την πρόθεσή της να δημιουργήσει έξι νέες μονάδες παραγωγής σε ευρωπαϊκό έδαφος έως και το 2030, η Volkswagen εξετάζει και μάλιστα σοβαρά το ενδεχόμενο της κατασκευής ενός εργοστασίου επί ελληνικού εδάφους.

Στην επέκταση της συνεργασίας της με την Ελληνική Κυβέρνηση και των δεσμών της με την Ελλάδα προσανατολίζεται η Volkswagen, η οποία αναζητά τα σημεία ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο τα οποία θα φιλοξενήσουν έξι νέες μονάδες παραγωγής.

To πλάνο τη δημιουργίας έξι νέων «Gigafactory» από τον γερμανικό όμιλο αυτοκινητοβιομηχανιών έως και το 2030 περνά στη φάση της υλοποίησης, με την πρώτη μονάδα κατασκευής μπαταριών για τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της Volkswagen να δημιουργείται στη Σουηδία, σε συνεργασία με την Northvolt και τη δεύτερη στη Σαξονία.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ένα… γερμανικό Gigafactory μπαταριών θα φιλοξενήσει και η Ισπανία, όπου ο γερμανικός όμιλος διαθέτει ήδη μονάδες παραγωγής οχημάτων.

Η Ισπανία, άλλωστε, θα αποτελέσει και την ιδιαίτερη… πατρίδα του μικρότερου σε διαστάσεις και πιο προσιτού ηλεκτροκίνητου μοντέλου, το οποίο θα φορέσει τόσο τα σήματα της ίδιας της Volkswagen όσο και εκείνα της Seat.

Μένουν, λοιπόν, τρεις θέσεις κενές στον πλάνο επέκτασης των δραστηριοτήτων του ομίλου Volkswagen στην κατασκευή συσσωρευτών ηλεκτρικής ενέργειας, με τους Γερμανούς να εστιάζουν το βλέμμα τους σε χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.

Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλία και η Ελλάδα. Με δεδομένη μάλιστα, τις σχέσεις συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο όμιλος Volkswagen με την Ελληνική Κυβέρνηση μετά και την επιτυχημένη υλοποίηση του project της Αστυπάλαιας, η υποψηφιότητα της χώρας μας για τη φιλοξενία μιας μονάδας παραγωγής μπαταριών κρίνεται ιδιαίτερα ισχυρή.

Σύμφωνα με την ίδια τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, οι τοποθεσίες που πρόκειται να φιλοξενήσουν το τρίτο και το τέταρτο, κατά σειρά, εργοστάσιο μπαταριών στην Ευρώπη πρόκειται να ανακοινωθούν μέσα στους επόμενους μήνες, αφήνοντας δύο θέσεις «ανοιχτές» για το ηλεκτροκίνητο μέλλον του ομίλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επένδυση στη Σαξονία για την κατασκευή του πρώτου, επί της ουσίας, Gigafactory του ομίλου Volkswagen, θα φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.500 νέες θέσεις εργασίας.

Συνολικά, η επένδυση του Volkswagen Group τα επόμενα πέντε χρόνια για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης θα ανέλθει στα 52 δισεκατομμύρια ευρώ και η παραγωγή συσσωρευτών ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση, μετά και την ολοκλήρωση της κατασκευής των έξι εργοστασίων, στα 240 GWh.



carandmotor.gr



Ρωσική εφημερίδα δημοσίευσε βαριές απώλειες Ρώσων στρατιωτών - Και μετά εξαφάνισε το άρθρο

 


Iδιαίτερα βαρύ απολογισμό των απωλειών του πολέμου στην Ουκρανία στις τάξεις του ρωσικού στρατού δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση την Κυριακή η προσκείμενη στο Κρεμλίνο εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα, για να τον διαγράψει  μερικές ώρες αργότερα. 

Το προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείτο το υπουργείο Άμυνας, αναφερόταν σε 9.861 νεκρούς Ρώσους στρατιωτικούς από την έναρξη του πολέμου.

Πρόκειται για αριθμό πολλαπλάσιο των 498 πεσόντων, του μοναδικού επίσημου απολογισμού που έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα από τη Μόσχα.

Ωστόσο το επίμαχο απόσπασμα του κειμένου της εφημερίδας διαγράφτηκε μερικές ώρες αργότερα. Δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής καμιά εξήγηση από τη διεύθυνση σύνταξής της.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης διερωτώνται για τον απολογισμό και το εάν ήταν ακριβής. Ορισμένα επισήμαναν ότι την Κυριακή δεν ανακοινώθηκε κανένας απολογισμός στην καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας.

Πειρατεία ή κρίση ειλικρίνειας;

Δημοσιογράφος της Wall Street Journal σχολίασε χαρακτηριστικά μέσω Twitter πως είτε ο ιστότοπος της Κομσομόλσκαγια Πράβντα υπέστη πειρατεία, ή η εφημερίδα είχε την πληροφορία αυτή από δικές της πηγές στο υπουργείο και τη δημοσίευσε.

Εάν ο αριθμός που δημοσιεύτηκε είναι ακριβής, σημαίνει ότι οι απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά βαριές, ακόμη περισσότερο διότι τις υπέστη μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Συγκριτικά, στον πόλεμο του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980 ο στρατός της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης έχασε κάπου 15.000 στρατιώτες σε περίοδο εννέα ετών.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε την Κυριακή ότι αφότου άρχισε την 24η Φεβρουαρίου η εισβολή στη χώρα του έχουν σκοτωθεί κάπου 14.000 Ρώσοι στρατιωτικοί.

Ούτε ο αριθμός που δημοσίευσε η ρωσική εφημερίδα, ούτε ο αριθμός που έδωσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί πολύ στενά την κάλυψη στα ΜΜΕ του πολέμου, στον οποίο αναφέρεται με τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».


Πηγή : Cnn



Αλωνίζουν οι συμμορίες ανηλίκων! Έδειραν άγρια 16χρονο στα Μελίσσια

 


Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε ενός 16χρονος στα Μελίσσια από ομάδα 15 ανηλίκων κακοποιών που του έστησαν ενέδρα.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ του Σαββάτου έξω από γνωστό ψητοπωλείο της περιοχής. Το θύμα αντάλλαξε κάποια γραπτά μηνύματα με έναν συνομήλικό του, ο οποίος άρχισε να τον απειλεί.

Στη συνέχεια ο νεαρός δράστης που εκτόξευε τις απειλές συνεννοήθηκε με άλλα άτομα και εμφανίστηκαν όλοι μαζί έξω από το ψητοπωλείο όπου έτρωγε ο 16χρονος με την παρέα του.

Η παρέα παρέσυρε τον ανήλικο έξω από το μαγαζί και του επιτέθηκαν προκαλώντας κατάγματα και μώλωπες στο πρόσωπο αλλά και σε διάφορα μέρη του σώματος.

Το θύμα της επίθεσης οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε επέμβαση.

Οι αστυνομικοί έχουν ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος των ανηλίκων κακοποιών, αλλά και των γονέων τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Οι ανήλικοι δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί, και μόλις ταυτοποιηθούν θα συλληφθούν μαζί με τους γονείς τους. 



Μπάιντεν: Ο Πούτιν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα στην Ουκρανία


 

O Αμερικανός πρόεδρος σόκαρε λέγοντας υπάρχει «σαφής ένδειξη» ότι η Μόσχα σκέφτεται να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα στην Ουκρανία και προειδοποίησε πως, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει δριμεία απάντηση από τη Δύση.

«Είναι με την πλάτη στον τοίχο» είπε ο Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο πρόεδρο.

Επισήμανε επίσης πώς η Ρωσία κατηγόρησε πρόσφατα τις ΗΠΑ ότι διατηρεί χημικά και βιολογικά όπλα στην Ευρώπη. «Αυτό είναι απλά ψευδές, σας το εγγυώμαι» είπε σε μια εκδήλωση με τη συμμετοχή Αμερικανών επιχειρηματιών εχθές στην Ουάσινγκτον.

«Υπονοούν επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα στα εδάφη της. Αυτό είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν και τα δύο», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι μία τέτοια ενέργεια θα είχε ως αποτέλεσμα μια δριμεία απάντηση από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. «Ο Πούτιν ξέρει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εξαιτίας του ενωμένου μετώπου του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Συνεχίζει ο ανεύθυνος ΣΥΡΙΖΑ να εξαπατά τους πολίτες και να ζητάει πρόωρες εκλογές

 


Δεν νομίζουμε να υπάρχει ούτε ένας λόγος που θα ήθελαν οι πολίτες να εκλέξουν ξανά κυβέρνηση που αποτελείται, από ένα αποδεδειγμένα ανεπαρκή απατεώνα, αποδεδειγμένα διεφθαρμένα και ανίκανα στελέχη, φιλοτρομοκράτες, αντιεξουσιαστές, χωρίς ίχνος ηθικής και πατριωτισμό.

Το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα μαζί με όλα όσα χρησιμοποιεί για να εξαπατήσει είναι και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Όλοι μας αναρωτιόμαστε γιατί τις ζητάει; Τι περιμένει ότι ο Ελληνικός λαός θα τον εκλέξει ξανά πρωθυπουργό; Εδώ γελάει ο κόσμος όλος!!!

Το Μέγαρο Μαξίμου, ξεκαθαρίζει και βάζει εκ νέου φρένο στα σενάρια πρόωρων εκλογών που προσπαθεί να διατηρεί στο προσκήνιο η αξιωματική αντιπολίτευση για να εξαπατήσει τους πολίτες και για να κρατήσει το εσωτερικό του ακροατήριο σε εγρήγορση, εμμένοντας στο αίτημα για πρόωρες κάλπες.

Η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια, που  σε μια ιστορική συγκυρία που επιβάλλεται η σταθερότητα και η ασφάλεια, ο Τσίπρας και η παρέα του ζητάει εκλογές να παίξει με την Ελλάδα και την οικονομία της.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οποιαδήποτε συζήτηση περί εκλογών αυτή τη στιγμή είναι εκτός τόπου και χρόνου, και δημιουργεί κλίμα αστάθειας, κάτι στο οποίο ποντάρει ο εγκληματικά ανεύθυνος ΣΥΡΙΖΑ και ο απαξιωμένος αρχηγός του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι το έγκλημα που έχει ψηφίσει με την απλή αναλογική, για να ταλαιπωρήσει την Ελλάδα και την οικονομία της ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο Αλέξης Τσίπρας, θα τους βάλει για λίγο στο παιχνίδι μήπως και κερδίσουν κάτι.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και για τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου και τις εισηγήσεις για αύξηση του bonus για το πρώτο κόμμα σε περίπτωση που η διαφορά του από το δεύτερο υπερβαίνει τις τέσσερις μονάδες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση δεν την απασχολεί καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η αντιμετώπιση των συνεπειών των ανατιμήσεων στη ζωή των πολιτών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αποδόμησε τους «αγαπημένους μύθους» που επιχειρεί να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση ανέχεται την αισχροκέρδεια» και ότι «18 ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει τον ΕΦΚ ή το ΦΠΑ σε καύσιμα και ενέργεια».

Υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο πρώτος που έχει καταγγείλει τη διεθνή αισχροκέρδεια και έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ενώ σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση «έχει θεσμοθετήσει “κόφτη κερδών” ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας» και την ίδια στιγμή και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κινούνται ακατάπαυστα για να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Παράλληλα, η ΔΕΗ, που είναι πάντοτε πρώτη στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για υπερκέρδη, έχει μέχρι σήμερα επιδοτήσει τους καταναλωτές με πάνω από 800 εκατ. ευρώ, ενώ και ο ισχυρισμός ότι το κράτος κερδοσκοπεί έχοντας και αυξημένα έσοδα από τον ΕΦΚ καυσίμων είναι αβάσιμος, καθώς ο φόρος αυτός επιβάλλεται με βάση την ποσότητα και όχι την τιμή, και στη φάση αυτή οι ποσότητες δεν είναι αυξημένες, αλλά μειωμένες. Επεσήμανε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν 7 ή 8 χώρες που χρησιμοποιούν τα φορολογικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τόνισε ότι κάποιες από αυτές μπορούν γιατί έχουν μικρότερο βαθμό εξάρτησης των δημοσίων εσόδων τους από αυτούς τους φόρους σε σχέση με την Ελλάδα.

Χαρακτήρισε παράλληλα υποκριτικό να διατυπώνεται πρόταση μείωσης φόρων από εκείνους που επέβαλαν 29 φόρους και επεσήμανε πως «η τρύπα στα έσοδα που θα δημιουργηθεί, αν ακούσουμε τις αλόγιστες κραυγές, θα μπορεί να αναπληρωθεί είτε με νέους φόρους είτε με πρόσθετο δανεισμό, προκαλώντας μεγαλύτερο έλλειμμα και χρέος».

Και τέλος «Το ποιος θα διαχειρίζεται κρίσιμες εθνικές υποθέσεις σε έναν κόσμο εξαιρετικά ασταθή θα αποτελέσει και αυτό ένα ζητούμενο των εκλογών, όταν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», έχει τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και εδώ σταματάει κάθε προσπάθεια εξαπατήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές.



Σύλληψη πρώην πυγμάχου για την απαγωγή Κυπαρίσση

 


Πρώην μέλος της Εθνικής Ομάδας Πυγμαχίας και συναθλητής του Τάσου Μπερδέση, που εκτελέστηκε τον περασμένο Μάιο στη Βάρη, είναι ο 45χρονος ομογενής από τη Ρωσία που συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας στο Χαλάνδρι για συμμετοχή στην απαγωγή Κυπαρίσση.

Ο ομογενής είχε εμπλοκή στο στάδιο της αρπαγής του 40χρονου επιχειρηματία τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν παλιός γνώριμος των Αρχών, καθώς φέρεται να τις είχε απασχολήσει στο παρελθόν για ληστείες, κλοπές και εκβιασμούς. 

Ολα εκτυλίχθηκαν στις 17:10 το απόγευμα της Δευτέρας, όταν αστυνομικοί εντόπισαν τον 45χρονο να επιβιβάζεται σε ένα Audi, στη συμβολή των οδών Ανδριανού και Αργυροκάστρου, στο Χαλάνδρι. Από τον έλεγχο στις πινακίδες διαπιστώθηκε ότι είναι πλαστές και το Ι.Χ. είχε δηλωθεί ως κλεμμένο. Οταν οι αστυνομικοί, που ήταν πεζή, προσέγγισαν το αυτοκίνητο, ο 45χρονος επιχείρησε να τους παρασύρει. Εκείνοι άνοιξαν πυρ, στοχεύοντας τα λάστιχα και τη μηχανή του οχήματος, μια από τις σφαίρες όμως κατέληξε στο πόδι του κακοποιού και τον ακινητοποίησε. 

Στην συνέχεια ο κακοποιός εγκατέλειψε το Ι.Χ. και προσπάθησε να διαφύγει πεζός, όμως συνελήφθη αμέσως. Οι αστυνομικοί που είχαν μαζί τους αιμοστατικά, τουρνικέ και έναν… νοσοκόμο προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες στον 45χρονο, που στη συνέχεια οδηγήθηκε στον Ερυθρό Σταύρο, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής αναζητούν δύο ακόμα συνεργούς των απαγωγέων, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων λύτρων που δόθηκαν για την απελευθέρωση του επιχειρηματία.



Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της λειτουργικότητας και τη σύνδεση των ΑΕΙ με την κοινωνία


 

Το νέο νομοσχέδιο έχει ως βασικούς στόχους: την ενίσχυση της αυτονομίας των Πανεπιστημίων, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο προς τα ΑΕΙ, την παροχή ευελιξίας, τη διεπιστημονικότητα, την κινητικότητα φοιτητών και την  ανάπτυξη εξωστρέφειας. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου διαρθρώνονται σε τέσσερις βασικούς άξονες και συγκεκριμένα:

Αναβάθμιση ποιότητας ΑΕΙ: Εισαγωγή βασικών ρυθμίσεων που εστιάζουν στα προγράμματα σπουδών, την έρευνα αλλά και το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, όπως:

Εκσυγχρονισμός προγραμμάτων σπουδών και αναβάθμιση της ποιότητάς τους μέσω πιστοποίησής τους από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης πριν την έναρξη λειτουργίας τους. Δυνατότητα ίδρυσης περισσοτέρων προγραμμάτων σπουδών από ένα Τμήμα, αλλά και οργάνωσης διεπιστημονικών και διπλών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο πλαίσιο συνεργασιών Τμημάτων του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ.

Ευελιξία στη δόμηση του προγράμματος σπουδών και επιλογή μαθημάτων μέσω του Ιδρυματικού καταλόγου μαθημάτων - θέσπιση συστήματος εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο σε πρόγραμμα σπουδών άλλου Πανεπιστημίου - ακόμη και μη ομοειδούς γνωστικού αντικειμένου.

Απελευθέρωση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας μεταπτυχιακών. Παροχή δυνατότητας ίδρυσης επαγγελματικών μεταπτυχιακών και απασχόλησης εμπειρογνωμόνων από την αγορά εργασίας.

Εξορθολογισμός του καθεστώτος δωρεάν φοίτησης σε μεταπτυχιακά με δίδακτρα μέσω εισαγωγής προϋποθέσεων αριστείας και κοινωνικών κριτηρίων.

Δυνατότητα οργάνωσης βιομηχανικών διδακτορικών. Ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας μέσω της ίδρυσης ερευνητικών κέντρων και διιδρυματικών ερευνητικών κέντρων εντός των Πανεπιστημίων σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της αλλοδαπής.

Δυνατότητα στελέχωσης με ερευνητές επί θητεία αμειβόμενους από ίδιους, ιδιωτικούς και διεθνείς πόρους. Προσέλκυση Επισκεπτών καθηγητών και Ερευνητών και προώθηση δράσεων ανταλλαγής Ερευνητών.

Πλήρης αναδιάρθρωση του συστήματος εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ που εξασφαλίζει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα.

Ενίσχυση λειτουργικότητας ΑΕΙ: Θεσμοθέτηση νέων αναπτυξιακών εργαλείων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της οργανωτικής λειτουργίας των ΑΕΙ, πέραν των Οργανισμών και των Εσωτερικών Κανονισμών, όπως:

Σύνταξη πολυετούς στρατηγικού σχεδίου και των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων τους, σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού, σχεδίου αειφορίας και σχεδίου προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία.

Απλοποίηση του πλαισίου διεξαγωγής έρευνας, ιδίως σε θέματα οικονομικής διαχείρισης των ερευνητικών έργων- προγραμμάτων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των Μελών ΔΕΠ.

Προώθηση σύνδεσης ΑΕΙ με την κοινωνία: Ενίσχυση του ρόλου των Πανεπιστημίων εντός της κοινωνίας, με προαγωγή της γνώσης και της καινοτομίας μέσω βασικών ρυθμίσεων που εστιάζουν σε:

Θεσμοθέτηση πλαισίου ίδρυσης start-ups φοιτητών- διδακτόρων- μεταδιδακτόρων και παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια σε πολίτες και φορείς.

Σύγχρονο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας των Πανεπιστημίων σύμφωνα με τα πρότυπα ανωνύμων εταιριών συμφερόντων του Δημοσίου τομέα.

Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Πανεπιστημίων και ίδρυση θερινών - χειμερινών προγραμμάτων σπουδών.

Εκσυγχρονισμός ΔΟΑΤΑΠ: Θέσπιση νέου σύγχρονου και ευέλικτου πλαισίου για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών από Ιδρύματα της αλλοδαπής, που μειώνει τη γραφειοκρατία, διευκολύνει τον πολίτη, εξυπηρετεί τα Πανεπιστήμια και στηρίζει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, περιορίζει τη γραφειοκρατία και αυξάνει την αποτελεσματικότητα. Οι βασικές ρυθμίσεις επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

Ίδρυση Μητρώων των ακαδημαϊκά αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής και των αλλοδαπών προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου.

Κατάργηση της υποβολής ατομικής αίτησης για την έκδοση ατομικής πράξης ακαδημαϊκής αναγνώρισης από μέρους των πολιτών που έχουν σπουδάσει στα ανωτέρω Πανεπιστήμια και θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα.

Απελευθέρωση εισδοχής αλλοδαπών και ελλήνων φοιτητών σε προγράμματα σπουδών β΄ και γ΄ κύκλου των Ελληνικών Πανεπιστημίων, χωρίς την υποχρέωση προηγούμενης αναγνώρισης τίτλου σπουδών.



Ηλεκτρονική υποβολή για επίδομα μητρότητας και μέσω των ΚΕΠ

 


Την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης για χορήγηση επιδόματος μητρότητας και μέσω των ΚΕΠ προβλέπει κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος η δυνατότητα για ηλεκτρονική υποβολή χορήγησης επιδόματος μητρότητας παρεχόταν μόνο μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.

Η ρύθμιση αφορά τα επιδόματα μητρότητας και λοχείας, για τα οποία στο εξής οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης μέσω των ΚΕΠ, δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη.



Νέο σύστημα προγραμματισμού εξετάσεων υποψήφιων οδηγών

 


Τη νέα ψηφιακή υπηρεσία για τον προγραμματισμό της θεωρητικής και της πρακτικής εξέτασης για τους υποψήφιους οδηγούς παρουσίασαν στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την πλατφόρμα http://drivingexams.pkm.gov.gr, μέσω της οποίας ο εκπαιδευτής με τη συναίνεση του εκπαιδευόμενου μπορεί να προγραμματίσει ηλεκτρονικά την ημέρα και ώρα των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης χωρίς να απαιτείται σχετική επίσκεψη στην Υπηρεσία.

Η πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής ξεκινά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να επεκταθεί στο σύνολο της επικράτειας.

Έτσι, ο πολίτης θα χρειάζεται να προσέλθει με φυσική παρουσία στην Περιφέρεια μόνο την ημέρα της εξέτασής του.

Ψηφιοποιούνται με αυτό τον τρόπο οι διαδικασίες απόκτησης άδειας οδήγησης, ενισχύοντας την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και την διαφάνεια και ταυτόχρονα διευκολύνοντας όλους τους εμπλεκόμενους (υποψηφίους, σχολές οδηγών, Διοίκηση).



Αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS

 


O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒ (υψηλό) από ΒΒ και άλλαξε την προοπτική του (trend) σε σταθερή από θετική. Ειδικότερα, ο οίκος, μεταξύ άλλων, αναφέρει:


Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη του οίκου ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 8,3% πέρυσι και είναι τώρα πολύ κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδά της. Η δημοσιονομική υπεραπόδοση και η στρατηγική διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων το 2021 διατήρησε το ταμειακό απόθεμα πολύ υψηλό, σήμερα περίπου στα 41 δισ. ευρώ.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να περιορίσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα τη φετινή αύξηση του ΑΕΠ.

Η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο σηματοδότησε τη στήριξή της στα ελληνικά ομόλογα.

Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να κάνουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) σε μονοψήφια επίπεδα, παρά την κάποια νέα επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψη του DBRS ότι οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να είναι σημαντικά ενισχυμένες από τη διακυβέρνηση, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Σημειώνεται ότι είναι ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης, και πρώτος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θέτει τη χώρα και την οικονομία της σε αυτό το επίπεδο. Η αναβάθμιση στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία κινείται αταλάντευτα προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμη και υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες, δημιουργώντας έναν καθαρό και ρεαλιστικό διάδρομο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023.



Αναγκαία η διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης στη δραματική αύξηση των τιμών ενέργειας


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχε την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε τετραμερή σύσκεψη με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Mario Draghi, της Ισπανίας, Pedro Sánchez και της Πορτογαλίας, António Costa  με αντικείμενο τα ζητήματα της ενέργειας και των ανατιμήσεις που πλήττουν τους καταναλωτές ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαρτίου. Στις κοινές δηλώσεις με τους ομολόγους του, αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ανάμεσα στ’ άλλα:

Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την κρίση. Οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν.

Χρειάζονται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες απέναντι στις κερδοσκοπικές τάσεις.

Η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης.