Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Περιστατικά προσφύγων με ηπατίτιδα Α στο νοσοκομείο Κιλκίς



Περιστατικά προσφύγων με ηπατίτιδα Α που προέρχονται από τον καταυλισμό της Νέας Καβάλας και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Κιλκίς καταγράφηκαν σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αχιλλέα Καλεμκερίδη.

Ο κ. Καλεμκερίδης, ο οποίος κάνει λόγο για «υγειονομική βόμβα», μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ανέφερε ότι στις αρχές Αυγούστου οκτώ περιστατικά προσφύγων με ηπατίτιδα Α από τον καταυλισμό της Νέας Καβάλας νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς και ότι άλλα δύο νοσηλεύτηκαν προ δεκαημέρου, ενώ προ διμήνου υπήρξε και κρούσμα φυματίωσης από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών του Χέρσου, το οποίο νοσηλεύθηκε στην Παιδιατρική κλινική του ιδίου νοσοκομείου.

«Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2015 πανελλαδικά καταγράφηκαν 62 κρούσματα ηπατίτιδας Α, ενώ τον Ιούνιο του 2016 πανελλαδικά τα κρούσματα ήταν 15 σε έναν πληθυσμό 10 εκατομμυρίων. Τώρα, μέσα στον Αύγουστο, έχουμε 12 περιστατικά σε έναν πληθυσμό 2.000. Πόσα θα πρέπει να είναι για να θεωρηθούν πολλά;» αναρωτήθηκε ο κ Καλεμκερίδης.

Η διοικήτρια του νοσοκομείου Κιλκίς, Μαρία Βλάχου, μιλώντας στο ΑΜΠΕ επιβεβαίωσε ότι νοσηλεύονται δυο περιστατικά στην Παιδιατρική και την Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου και εξήγησε ότι τα δύο περιστατικά, τα οποία ανέφερε ο κ. Καλεμκερίδης πως νοσηλεύτηκαν προ δεκαημέρου, είναι από τα οκτώ κρούσματα που νοσηλεύτηκαν στην αρχές Αυγούστου. Η κ. Βλάχου ενημέρωσε επί του θέματος τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Στρατή Πλωμαρίτη.

Ο κ. Πλωμαρίτης δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει κινήσει διαδικασία από τότε που σημειώθηκαν τα οκτώ περιστατικά ηπατίτιδας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα κινηθεί και στην παρούσα φάση. Στην ερώτηση αν τα 10 κρούσματα σε ένα μήνα είναι πολλά, απάντησε ότι «και τα οκτώ είναι πολλά. Η ηπατίτιδα Α είναι θέμα δημόσιας υγείας και πρέπει να βρεθεί η πηγή μετάδοσης. Μεταδίδεται από αυτά που τρώμε και πίνουμε. Τα φαγητά δεν παρασκευάζονται στον καταυλισμό προσφύγων. Θα πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες στον καταυλισμό, μήπως μολύνεται το νερό από λύματα. Αυτό όμως είναι θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και των δομών υγείας της Περιφέρειας».



Πηγή : naftemporiki.gr


Ετοιμαστείτε να γελάσετε και να εξοργιστειτε με αυτά που θα ακούσετε απο τον Τσίπρα στην ΔΕΘ




Μην έχοντας και κακός προς το παρών ποινικές ευθύνες ο Αλέξης Τσίπρας, ο πλήρως αποτυχημένος ετοιμάζεται να εξαπατήσει, να παραπλανήσει και να κοροϊδέψει στην ΔΕΘ.

Ετοιμάζεται λοιπόν να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας χαχαχαχαχαχαχαχα!!! Ναι καλά γράφουμε και πιστέψετε το αυτό ακούγεται ότι θα πει!!!

Αυτό λοιπόν θα ξεστομίσει αδιαφορώντας για το ότι η χώρα που κακός είναι ο ίδιος πρωθυπουργός είναι πρώτη στην Ευρωζώνη στην ανεργία.

Την ίδια ώρα, στη διάθεση του Μαξίμου βρίσκονται ήδη και τα σημειώματα που είχαν ζητηθεί από τους αποτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης που δεν ξέρουν που πατάνε και που βρίσκονται, στα οποία περιλαμβάνεται ένας απολογισμός πεπραγμένων, αλλά και προγραμματισμός δράσεων για το επόμενο διάστημα.

Ποια πεπραγμένα;;;;;

Πλήρη αποτυχία σε όλα τα επίπεδα!!! 

Ασφάλεια; 

Υγεία; 

Εργασία; 

Φορολογία; 

Οικονομία; 

Ανάπτυξη;

Που;;;;;

Σε όλα υπάρχει πλήρης αποτυχία, ανικανότητα και ανεπάρκεια!!!

Και όμως τα στοιχεία αυτά των αποτυχημένων υπουργών , κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικά από τον Τσίπρα, αφού ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να προβεί μεταξύ άλλων και σε αποτίμηση του κυβερνητικού έργου.

Χαχαχαχαχαχαχαχα!!! Ναι καλά γράφω θα τολμήσει να κάνει αποτίμηση του κυβερνητικού έργου γιατί είναι επαγγελματίας ψεύτης και απατεώνας και θα τα δει όλα καλά και ανθηρά μπρος στα μούτρα εκατομμύρια Ελλήνων που θα μείνουν άφωνοι και δεν θα μπορούν να τον πλακώσουν στις σφαλιάρες!!!

Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι τα στενά δημοσιονομικά δεν αφήνουν περιθώρια για παροχές και φορολογικές ελαφρύνσεις, οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα θα έχουν ως επίκεντρο τη «δίκαιη ανάπτυξη», αλλά και την κοινωνική πολιτική!!

Μην  γελάτε αυτά έχει υπόψη του να πει ο Τσίπρας και να κάνει γιατί απλά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα όπως όλοι αυτοί που ηγούνται σε καθεστώτα και εάν δεν γίνει κάτι άμεσα και αφήσουν να εδραιωθεί το καθεστώς θα γίνουμε αντάρτες και τότε θα είναι αργά για την χώρα μας και το μέλλον της.


ΕΣΕΕ: Πτώση 9,7% στον τζίρο των θερινών εκπτώσεων



Το 53% των επιχειρήσεων εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2015, ενώ στασιμότητα δήλωσε το 1/3, ωστόσο ο ρυθμός μείωσης του τζίρου περιορίστηκε. Δεν βοήθησε το άνοιγμα της Κυριακής 17/7.

Νέα υποχώρηση κατά 9,7% εμφάνισε ο τζίρος των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, όπως προκύπτει από την καθιερωμένη περιοδική έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, οι αρχικές προσδοκίες του εμπορικού κόσμου που είχαν καλλιεργηθεί πριν την έναρξη των θερινών εκπτώσεων τελικά δεν επαληθεύτηκαν. Η γενικότερη συγκριτική εικόνα 2016/2015 μπορεί να είναι βελτιωμένη σε ορισμένα σημεία της σε σχέση με τα αποτελέσματα της σύγκρισης των ετών 2015/2014, ωστόσο δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι το καλοκαίρι του 2015 διαδραματίστηκαν πρωτόγνωρα γεγονότα όπως η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας.



Εκπτώσεις: Στοιχεία Εμπορικών Επιχειρήσεων

Στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων (60%) το ποσοστό της έκπτωσης κυμάνθηκε μεταξύ 21% και 40%, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κατά πολύ χαμηλότερο (39%). Παράλληλα, στη διάρκεια της φετινής θερινής εκπτωτικής περιόδου περίπου μία στις πέντε επιχειρήσεις πραγματοποίησε πωλήσεις με ποσοστό έκπτωσης άνω του 40%, όταν πέρυσι στην αντίστοιχη επιλογή οδηγούνταν μία στις τρεις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στην εξέλιξη των πωλήσεων διαπιστώθηκε ότι πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις (53%) εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2015, ενώ στασιμότητα δήλωσε το 1/3. Μπορεί ο ρυθμός υποχώρησης της εμπορικής κίνησης να είναι μικρότερος από εκείνον της περιόδου Ιουλίου - Αυγούστου 2015 (80%), το ΙΝΕΜΥ επισημαίνει ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να λησμονείται το γεγονός πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τέθηκε σε εφαρμογή ο πρωτόγνωρος, για τα ελληνικά δεδομένα, περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων (Capital Controls) και η επιβολή της τραπεζικής αργίας. Αντίθετα, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι οι εκπτώσεις του 2016 ήταν καλύτερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο ανέρχεται στο 14% (5% στις θερινές εκπτώσεις του 2015).

Οι μεταβολές του ποσοστού μείωσης των πωλήσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καταγράφουν σημαντική διαφοροποίηση. Συρρίκνωση 11%-20% εμφάνισε το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων του δείγματος (35%-13% το 2015), τη στιγμή που την αντίστοιχη περσινή περίοδο η πλειονότητα των συμμετεχόντων (36%) είχε δηλώσει μείωση άνω του 41%.

Οι έμποροι σε ποσοστό 57,2%, δήλωσαν ότι η καλύτερη περίοδος των θερινών εκπτώσεων ήταν από τις 11/7/2016 έως 30/7/2016, ακολουθούμενη από την περίοδο 1/8/2016 έως 13/8/2016 με ποσοστό 27,6%, και τέλος από αυτήν της 16/8/2016 έως το τέλος των εκπτώσεων. Η εν λόγω εξέλιξη επαναφέρει την ομαλοποίηση της κατανομής της καταναλωτικής κίνησης ανάμεσα στις τρεις περιόδους των εκπτώσεων, η οποία είχε διαταραχθεί πέρυσι εξαιτίας της επιβολής των Capital Controls και των έκτακτων καταστάσεων που αυτή συνεπάγεται (προτίμηση της δεύτερης περιόδου 1-15/8).



Για τα καταστήματα που άνοιξαν την Κυριακή 17 Ιουλίου (το 27% των συμμετεχόντων στην έρευνα) παρατηρείται ότι η πλειονότητα των επιχειρηματιών, της τάξης του 80%, πιστεύει ότι το άνοιγμα του καταστήματος την Κυριακή δεν επηρέασε τον συνολικό τζίρο της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου και μόλις ένας στους πέντε δηλώνει ότι κατέγραψε αύξηση των πωλήσεών του.

Είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ότι κανένας ερωτώμενος δεν έχει προβεί σε πρόσληψη υπαλλήλου για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας της επιχείρησής του την Κυριακή, επιβεβαιώνοντας το συμπέρασμα πως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν φαίνεται να συμβάλλει στην τόνωση της απασχόλησης. Η πλειονότητα των επιχειρηματιών, σε ποσοστό 64%, έχει επωμιστεί προσωπικά την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης και το υπόλοιπο 36% των επιχειρήσεων έχει επεκτείνει το ωράριο των ήδη υπάρχοντων υπαλλήλων.
Όσον αφορά στο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, το 44% των επιχειρήσεων που άνοιξαν απάντησε ότιεπιβαρύνεται είτε πάρα πολύ είτε πολύ από το άνοιγμα των Κυριακών, το 25% απάντησε λίγο, ενώ το 31% δήλωσε ότι δεν έχει επιβαρυνθεί καθόλου.
Τέλος, η επισκεψιμότητα, σύμφωνα με το 52% των επιχειρηματιών, δεν έχει αυξηθεί καθόλου από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Το 29% των επιχειρηματιών διακρίνει μία μικρή αύξηση, ενώ μόλις το 3% δηλώνει ότι το άνοιγμα της επιχείρησής του τις Κυριακές αύξησε κατά πολύ την επισκεψιμότητα.

Η κίνηση των πρώτων θερινών εκπτώσεων στις συμβεβλημένες εμπορικές επιχειρήσεις των ΑΚΕ σε Πειραιά - Θεσσαλονίκη - Πάτρα - Αλεξανδρούπολη

Η ΕΣΕΕ για πρώτη φορά εξετάζει ξεχωριστά την κίνηση των θερινών εκπτώσεων στις συμβεβλημένες εμπορικές επιχειρήσεις του Open Mall του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Αλεξανδρούπολης.
Η έρευνα αφορά στις εμπορικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δράση Open Mall, με κύρια δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο και συγκεκριμένα, όπου διεξάγονται εκπτώσεις, όπως τα είδη ένδυσης-υπόδησης, τα είδη οπτικών, το λιανικό εμπόριο κοσμημάτων, και το άλλο λιανικό εξειδικευμένο εμπόριο. Τα αποτελέσματα των εκπτώσεων για τις επιχειρήσεις των ΑΚΕ παρουσιάζονται συνολικά και δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες περιπτώσεις κάθε τοπικής αγοράς.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι για τις επιχειρήσεις των ΑΚΕ οι πωλήσεις των φετινών θερινών εκπτώσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα ή κατέγραψαν αυξητική τάση, σε ποσοστά υψηλότερα σε σχέση με τις επιχειρήσεις του γενικού πληθυσμού. Από το 20% των ερωτηθέντων που δήλωσαν αύξηση των πωλήσεών τους, η πλειονότητα (42%) υποστήριξε πως η τόνωση του τζίρου τους κυμάνθηκε σε επίπεδα έως 10% (διάγραμμα 11).
Λόγω έλλειψης συγκριτικών στοιχείων αφού είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται έρευνα μόνο στις επιχειρήσεις των ΑΚΕ, θα ήταν αρκετά αισιόδοξο να αναφερόταν ότι το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του θεσμού. Παρ' όλα αυτά είναι μία τάση η οποία μένει να επαληθευτεί στο μέλλον.
Και για τις επιχειρήσεις των ΑΚΕ, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη περίοδος των εκπτώσεων κρίνεται ως καλύτερη από άποψη αγοραστικής κίνησης.
Οι επιχειρήσεις των ΑΚΕ σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις επέλεξαν να λειτουργήσουν την Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, μία στάση αναμενόμενη αφού πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν στα κέντρα των πόλεων, με συγκριτικό πλεονέκτημα αναφορικά με την επισκεψιμότητα των καταναλωτών. Μοναδική εξαίρεση στην παραπάνω τάση αποτέλεσμα των ΑΚΕ της Πάτρας, όπου μόλις 1 στους 5 άνοιξε την επιχείρησή του.
Παρ' όλα αυτά, έχει αρκετό ενδιαφέρον η αποτύπωση της άποψής τους για την πορεία του τζίρου και γενικότερα τον τρόπο λειτουργίας την Κυριακή. Συνοπτικά:
- Για το 86% των επιχειρήσεων το άνοιγμα της Κυριακής δεν επηρέασε τον τζίρο της εκπτωτικής περιόδου.
- Για το 90% των επιχειρήσεων το άνοιγμα της Κυριακής δεν έχει συμβάλει στην επισκεψιμότητα του καταστήματος.
- Η απόλυτη πλειοψηφία των επιχειρήσεων καλύπτει τις ανάγκες προσωπικού με προσωπική εργασία και δεν επιλέγει την πρόσληψη προσωπικού.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝΕΜΥ για τις εκπτώσεις, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ.Βασίλης Κορκίδης δήλωσε τα εξής: «Η φετινή θερινή εκπτωτική περίοδος, σε αντιδιαστολή με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στις αρχές του καλοκαιριού, δεν κατόρθωσε τελικά να αποτελέσει το σημείο καμπής και ανάκαμψης για το ελληνικό εμπόριο. Η αυξημένη τουριστική κίνηση στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου επίσης δεν κατάφερε να αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα στον κλάδο του Εμπορίου και να τονώσει τον τζίρο στις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας.
Οι υφιστάμενες αλλά και οι επικείμενες φορολογικές υποχρεώσεις φαίνεται πως διαδραμάτισαν καθοριστικό παράγοντα στην αδυναμία και διστακτικότητα που επέδειξε το καταναλωτικό κοινό στα κοινώς ομολογουμένως υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που προέβησαν οι εμπορικές επιχειρήσεις.
Παραδόξως, η βελτίωση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας μας, που καταγράφηκε τον Αύγουστο, στα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποτυπώνεται πουθενά στην έρευνά μας. Μπορεί τον Αύγουστο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (economic sentiment indicator, ESI) να αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες από 90,9 τον Ιούλιο και 89,7 τον Ιούνιο, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του τελευταίου 12μήνου, αλλά προφανώς αυτό δεν επαρκεί για να συνέλθει η ελληνική αγορά.
Φυσικά, η περσινή εκπτωτική περίοδος δεν μπορεί να αποτελέσει βάση αναφοράς και διεξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων, από τη στιγμή που οι επιπτώσεις των Capital Controls είναι ακόμη αισθητές σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.
Τέλος, παρά τη νηνεμία μεταξύ πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, η πτωτική πορεία των θερινών εκπτώσεων ακολούθησε το υφεσιακό κλίμα και επιβεβαίωσε ότι οι υπερβολικοί φόροι στράγγιξαν την κατανάλωση. Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ κατέγραψαν μία ακόμα μείωση του τζίρου κατά -9,7% και δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι ούτε οι φετινές καλοκαιρινές εκπτώσεις κατάφεραν να αντιστρέψουν το παγιωμένο υποτονικό κλίμα στην Αγορά».
Η εκπονηθείσα τηλεφωνική έρευνα διενεργήθηκε μέσω χρήσης δομημένου ερωτηματολογίου σε τυχαίο δείγμα 200 εμπορικών επιχειρήσεων σε παραδοσιακές εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας. Παράλληλα και για πρώτη φορά επιχειρήθηκε η αποτύπωση των αποτελεσμάτων της εκπτωτικής θερινής περιόδου στις εμπορικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, ενώ κατεγράφησαν και οι απόψεις πολλών Εμπορικών Συλλόγων από το σύνολο της Επικράτειας.
Πίνακας: Εκτιμήσεις 70 Εμπορικών Συλλόγων για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών κατά τη διάρκεια των Θερινών Εκπτώσεων 2016
Εμπορικοί Σύλλογοι
Μεταβολή (%) τζίρου κατά τη διάρκεια των Θερινών Εκπτώσεων 2016/2015
1.  Ε.Σ.  Αθηνών
Πτώση 0-10%
Πτώση 11-20%
2.  Ε.Σ.  Θεσσαλονίκης
Πτώση 0-10%
3.  Ε.Σ.  Πειραιώς
Πτώση 0-10%
4.  Ε.Σ.  Πάτρας
Πτώση 0-10%
5.  Ε.Σ.  Ηρακλείου
Πτώση 0-10%
6.  Ε.Σ.  Χανίων
Πτώση 11-20%
7.  Ε.Σ.  Βόλου
Πτώση 21-30%
8.  Ε.Σ.  Λάρισας
Στα ίδια επίπεδα
9.  Ε.Σ.  Χαλανδρίου
Πτώση 11-20%
10.  Ε.Σ.  Ν. Ιωνίας
Πτώση 11-20%
11.  Ε.Σ.  Παλαιού Φαλήρου
Πτώση 11-20%
12.  Ε.Σ.  Νίκαιας
Πτώση 11-20%
13. Ε.Σ. Γαλατσίου
Πτώση 11-20%
14.  Ε.Σ.  Ιλίου
Πτώση 0-10%
15.  Ε.Σ.  Γλυφάδας
Πτώση 0-10%
16. Ε.Σ.  Κερατσινίου - Δραπετσώνας
Στα ίδια επίπεδα
17.  Ε.Σ.  Καλλιθέας
Πτώση 21-30%
18. Ε.Σ.   Μοσχάτου
Πτώση 0-10%
19.  Ε.Σ.  Έδεσσας
Πτώση 11-20%
20.  Ε.Σ.  Αμαρουσίου
Πτώση 0-10%
21.  Ε.Σ.  Ρεθύμνου
Πτώση 0-10%
22.Ε.Σ Καλαμαριάς
Στα ίδια επίπεδα
23.  Ε.Σ.  Θήρας
Πτώση 11-20%
24. Ε.Σ Καβάλας
Στα ίδια επίπεδα
25.  Ε.Σ.  Γρεβενών
Πτώση 21-30%
26.  Ε.Σ.  Γιαννιτσών
Πτώση 0-10%
27.  Ε.Σ.  Βέροιας
Πτώση 0-10%
28.Ένωση Εμπόρων-Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αγ. Κων/ντίνου
Στα ίδια επίπεδα
29.  Ε.Σ.  Ναυπλίου
Πτώση 0-10%
30.Ε.Σ Αγ.Νικολάου Κρήτης
Πτώση 11-20%
31.Ε.Σ.Σητείας-Κρήτη
Στα ίδια επίπεδα
32.  Ε.Σ.  Κορίνθου
Πτώση 0-10%
33.  Ε.Σ.  Κιάτου
Στα ίδια επίπεδα
34.  Ε.Σ.  Σύρου
Πτώση 11-20%
35.  Ε.Σ.  Νάξου
Στα ίδια επίπεδα
36.  Ε.Σ.  Καλαμάτας
Άνοδος 5%
37.  Ε.Σ.  Ζακύνθου
Στα ίδια επίπεδα
38.  Ε.Σ.  Αργοστολίου
Στα ίδια επίπεδα
39.  Ε.Σ.  Μυτιλήνης
Πτώση 0-10%
40.  Ε.Σ.  Λιβαδειάς
Πτώση 0-10%
41.  Ε.Σ.  Καρδίτσας
Πτώση 11-20%
42.  Ε.Σ.  Αγρινίου
Πτώση 21-30%
43.  Ε.Σ.  Πύργου
Πτώση 0-10%
44.  Ε.Σ.  Καστοριάς
Πτώση  11-20%
45.  Ε.Σ.  Κοζάνης
Πτώση 0-10%
46.  Ε.Σ.  Πτολεμαΐδας
Πτώση 11-20%
47.  Ε.Σ.  Ρόδου
Πτώση 0-10%
48.  Ε.Σ.  Φλώρινας
Πτώση 21-30%
49.  Ε.Σ.  Χαλκίδας
Στα ίδια επίπεδα
50.  Ε.Σ.  Τρικάλων
Πτώση 11-20%
51.  Ε.Σ.  Ηγουμενίτσας
Στα ίδια επίπεδα
52.  Ε.Σ.  Αλεξανδρούπολης
Στα ίδια επίπεδα
53.  Ε.Σ.  Ιεράπετρας
Πτώση 11-20%
54.  Ε.Σ.  Θηβών
Πτώση 11-20%
55.  Ε.Σ.  Λαμίας
Πτώση 21-30%
56.  Ε.Σ.  Λευκάδας
Στα ίδια επίπεδα
57.  Ε.Σ.  Ιωαννίνων
Πτώση 11-20%
58.  Ε.Σ.  Άρτας
Πτώση- Μεγαλύτερη από 41%
59.  Ε.Σ.  Σερρών
Πτώση 11-20%
60.  Ε.Σ.  Κομοτηνής
Πτώση 0-10%
61.  Ε.Σ.  Κατερίνης
Πτώση 11-20%
62.  Ε.Σ.  Σάμου
Πτώση 21-30%
63.  Ε.Σ.  Δράμας
Πτώση 11-20%
64.  Ε.Σ.  Ξάνθης
Πτώση 11-20%
65. Ε.Σ Ελασσόνας
Πτώση 0-10%
66.Ε.Σ Λήμνου
Πτώση 11-20%
67.  Ε.Σ.  Πάρου
Στα ίδια επίπεδα
68. Ε.Σ Άργους
Πτώση 11-20%
69. Ε.Σ Σπάρτης
Πτώση 0-10%
70. Ε.Σ Τρίπολης
Στα ίδια επίπεδα
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΠΤΩΣΗΣ
-9,7%



Πηγή : euro2day.gr


Ιδιωτικά σχολεία: Καταστροφικό το έργο του Φίλη



Την ανησυχία του για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της παιδείας καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων.

Εμείς το έχουμε πει και θα το το λέμε συνέχεια ότι ο Νίκος Φίλης είναι ο πλέον ακατάλληλος για την θέση του υπουργού παιδείας και η παραμονή του δείχνει ότι υπάρχει σχέδιο να υποβαθμιστεί η εκπαίδευση στην χώρα μας μe ανυπολόγιστες διεθνής συνέπειες που δεν μπορεί να συλλάβει το μυαλό του υπουργού παιδείας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που τον ανέχεται για τους δικούς του λόγους.

Διαβάζουμε και ανησυχούμε στο protothema.gr


Ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει «ανάλγητο, καταστροφικό και αντικοινωνικό έργο» τις κινήσεις του υπουργού Παιδείας υποστηρίζοντας ότι «αντί να βελτιώσει το επίπεδο των δημόσιων σχολείων, επιχειρεί να διαλύσει τα ιδιωτικά» 

«Μαύρη ημέρα για την ιδιωτική εκπαίδευση» χαρακτηρίζει τη σημερινή ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ), με αφορμή την αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις που επιφέρουν αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΣΙΣ χαρακτηρίζει «ανάλγητο, καταστροφικό και αντικοινωνικό έργο» τις κινήσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη και προσθέτει: «Η νομοθετική ρύθμιση του κ. Φίλη για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, δεν έρχεται, όπως διατείνεται, να βάλει τάξη σε κάποιο καθεστώς μαύρης εργασίας. Αντίθετα, οι ενδελεχείς έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στις επιχειρήσεις, αναδεικνύουν τα ιδιωτικά σχολεία σε "πρωταθλητές της νομιμότητας", καταρρίπτοντας πλήρως τα ψεύδη της ΟΙΕΛΕ και του κ. Φίλη».

Ο ΣΙΣ επισημαίνει ότι η ηγεσία του υπουργείου, «αντί να βελτιώσει το επίπεδο των δημόσιων σχολείων, επιχειρεί να διαλύσει τα ιδιωτικά ώστε να μην υπάρχει μέτρο σύγκρισης, απαγορεύει να αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς τους και να διατηρούν τους καλύτερους εκπαιδευτικούς στο προσωπικό τους και ακόμη απαγορεύει στα ιδιωτικά σχολεία να προσφέρουν στους μαθητές τους φροντιστηριακές ώρες στα βασικά μαθήματα και στις ξένες γλώσσες».

Παράλληλα, σημειώνει ότι με τις προβλεπόμενες αλλαγές, αφαιρείται η δυνατότητα από τα ιδιωτικά σχολεία να καλύπτουν βασικές μορφωτικές ανάγκες των μαθητών τους και των γονιών τους και οδηγεί «με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία περίπου 3.000 εκπαιδευτικούς, γραμματείς, οδηγούς, συνοδούς, φύλακες, καθαρίστριες κ.λπ.».


Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. έχει η Ελλάδα



Σταθερό στο 23,5% παρέμεινε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα.

Στην Ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28», η ανεργία παρέμεινε σταθερή τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, στο 10,1% και στο 8,6% αντίστοιχα. Συνολικά, τον Ιούλιο καταγράφονται 21,063 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 16,3 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (23,5% τον Μάιο) και την Ισπανία (19,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Μάλτα (3,9%), την Τσεχία και τη Γερμανία (4,2%).

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 1,12 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 19,5% και στις γυναίκες στο 28,5%.

Εξάλλου, άνοδο σημείωσαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 47,3% τον Απρίλιο σε 50,3% τον Μάιο. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα (50,3%), την Ισπανία (43,9%) και την Ιταλία (39,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Μάλτα (7,1%), και τη Γερμανία (7,2%).

Τον Ιούλιο, η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 22,1% και στην ΕΕ στο 20,2%.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Iούνιο και τον Ιούλιο του 2016.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Κατόπιν εορτής και λίγο πριν το τέλος παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για τις άδειες



Η ΕΣΗΕΑ έκανε παρέμβαση με ανακοίνωση  κατόπιν δυστυχώς εορτής!!!

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με όρους ενός κακοστημένου ριάλιτι, η κυβέρνηση προσποιείται ότι αντιμετωπίζει τη διαπλοκή αλλά με τους εκπροσώπους των οικονομικών συμφερόντων, να προσχωρούν πρόθυμα στη διαδικασία –ανεξάρτητα αν την καταγγέλλουν– για την αδειοδότηση τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών.

Με άλλοθι την τακτοποίηση ενός τηλεοπτικού τοπίου 27ετούς ανομίας, βγάζει τώρα στο σφυρί το δικαίωμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που το παραδίδει σε όποιον πληρώσει τα περισσότερα.

Με εκκωφαντικό τον παραμερισμό του ΕΣΡ από τη διαδικασία αδειοδότησης και με πρόσωπα της αγοράς, που δηλώνουν απλώς ότι διαθέτουν βαρύ χαρτοφυλάκιο, επιλέγει η κυβέρνηση τους 4 της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Η εξέλιξη αυτή –ή ενδεχομένως η όποια συμφωνία– οδηγεί σε τρίτο κύκλο ανεργίας για δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, που είναι τα άμεσα θύματα της πολιτικής δημοπρασίας, όπως ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση με τον non paper, που διακίνησε και στο οποίο μιλάει για 1.000 ακόμη απολύσεις.

Η χειραγώγηση της ενημέρωσης με όρους καρτέλ είναι μια επίπτωση που μόνο την κοινωνία θα πλήξει. Δίνει, όμως, διέξοδο σε παλιούς καναλάρχες να βγουν από το κάδρο, δήθεν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, αλλά με χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν απέναντι στους εργαζόμενους, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες που πάνε να χαθούν μαζί με τα παλιά τεφτέρια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή της συζήτησης στη Βουλή για το νόμο (Οκτώβριος 2015), που οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις, αντέδρασε κηρύσσοντας απεργιακές κινητοποιήσεις επισημαίνοντας από τότε τη διαφωνία του, τονίζοντας ότι πλήττεται ευθέως η πολυφωνία ενώ κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η ΕΣΗΕΑ οφείλει, επομένως, να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της:

* Απαιτεί την κατοχύρωση της πολυφωνίας.

* Επιμένει στη θεσμοθέτηση των κανόνων που απουσιάζουν και που πρέπει να διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ύστερα μάλιστα από 27 χρόνια αυθαιρεσίας και διαπλοκής, που μονίμως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι.

* Είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές.

* Απαιτεί την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη νομοθετική κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, με ΣΣΕ και Κώδικα Δεοντολογίας, κάτι που απουσιάζει προκλητικά από το νόμο.

* Καταγγέλλει ότι με τις διαδικασίες που προωθούνται απειλείται, αν δεν καταργείται, η αυτοτέλεια και η αυτονομία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν μπαίνει σε δημοπρασία».






Σκύλος: Το λατρεμένο πλάσμα που «πιάνει» όσα λέμε



Ο καλύτερος και πιο πιστός φίλος του ανθρώπου παρακολουθεί τόσο τα λόγια των ανθρώπων, όσο και τον τρόπο που μιλά κάποιος, σύμφωνα με μια νέα ουγγρική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη -η πρώτη που ερευνά εξονυχιστικά πώς «δουλεύει» ο εγκέφαλος των σκύλων- δείχνει ότι ο τελευταίος επεξεργάζεται τα ανθρώπινα λόγια και, τελείως ξεχωριστά, τον συναισθηματικό τονισμό των λέξεων. Βέβαια, παραμένει μυστήριο τι ακριβώς καταλαβαίνει ο σκύλος από όλα αυτά που ακούει.

Όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι χρησιμοποιούν αφενός το αριστερό ημισφαίριο για να επεξεργασθούν τις λέξεις που ακούνε και αφετέρου το δεξιό ημισφαίριο για να επεξεργασθούν τον επιτονισμό των λέξεων, δηλαδή τις αυξομειώσεις της έντασης, τον ρυθμό, το χρωματισμό της φωνής και άλλες προσωδιακές παραμέτρους του προφορικού λόγου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ατίλα Άντικς του Τμήματος Ηθολογίας του Πανεπιστημίου Έοτβος Λόραντ της Βουδαπέστης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», εκτιμούν ότι οι νευρωνικοί μηχανισμοί επεξεργασίας των λέξεων εξελίχθηκαν πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο έως τώρα, καθώς φαίνεται πως δεν είναι μοναδικοί στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

«Αυτό που κάνει τις λέξεις ανθρώπινες με μοναδικό τρόπο, δεν είναι μια ξεχωριστή νευρωνική ικανότητα στον εγκέφαλό μας. Οι άνθρωποι είναι μοναδικοί στο να εφευρίσκουν και να χρησιμοποιούν λέξεις, συνδέοντας αυθαίρετες αλληλουχίες ήχων με νοήματα» ανέφερε ο Άντικς.

Αν ένα ζώο, όπως ο σκύλος μιας οικογένειας, ζει σε ένα περιβάλλον που του μιλάνε συνεχώς, τότε οι αναπαραστάσεις του νοήματος των λέξεων μπορούν να αναδυθούν στον εγκέφαλό του, παρόλο που ο ίδιος δεν μπορεί να μιλήσει.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όχι μόνο αναλύει σε ξεχωριστές περιοχές του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου τι λέμε και πώς το λέμε, αλλά επίσης ενοποιεί αυτά τα δύο διαφορετικά είδη πληροφοριών, διαμορφώνοντας έτσι ένα ενιαίο νόημα. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι και οι σκύλοι μπορούν να κάνουν το ίδιο, χρησιμοποιώντας παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς», δήλωσε ο Άντικς.

Οι ερευνητές μελέτησαν 13 σκύλους με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI), μια μη επεμβατική τεχνική που δεν φάνηκε να ενοχλεί καθόλου τα ζώα.

 Οι επιστήμονες κατέγραφαν σε πραγματικό χρόνο τις εγκεφαλικές αντιδράσεις των σκύλων, καθώς τους μιλούσαν οι εκπαιδευτές τους με μια ποικιλία συνδυασμών.

Οι σκύλοι άκουγαν λόγια επιβράβευσης με τον αντίστοιχο τόνο στη φωνή του ανθρώπου, λόγια επιβράβευσης με ουδέτερο «χρωματισμό» φωνής, ουδέτερα λόγια με χροιά επιβράβευσης στη φωνή και ουδέτερα λόγια με ουδέτερη χροιά. Αποδείχθηκε ότι οι σκύλοι κάνουν τη διάκριση στο περιεχόμενο των λέξεων στο αριστερό ημισφαίριο, αναγνωρίζοντας κάθε λέξη ως ξεχωριστή, ενώ στο δεξιό αναλύουν ξεχωριστά τη χροιά των λέξεων (θετική, ουδέτερη ή αρνητική).

Όταν κανείς επαινεί ένα σκύλο, σύμφωνα με τη μελέτη, ενεργοποιείται το κέντρο ανταμοιβής στον σκυλίσιο εγκέφαλο, μόνο όταν ταιριάζουν οι λέξεις και ο επιτονισμός τους.





Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέχρι τα ανοιχτά της Κέρκυρας έφτασαν ανενόχλητοι οι μετανάστες




Σύμφωνα με τον λιμενάρχη Κέρκυρας, Σπυρίδω Κοντομάρη ο οποίος ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ότι ένας από τους επιβαίνοντες κάλεσε το 112 και δήλωσε ότι χρειάζονται βοήθεια.

Διασχίζουν ανενόχλητοι της θάλασσες και όπου βρεθούν στην Ελλάδα οι μετανάστες

Ακυβέρνητο σκάφος με τριάντα πρόσφυγες πλέει σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάργας και των Παξών στην περιοχή έχουν σπεύσει σκάφη από το Λιμεναρχείο Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Πρεβέζης προκειμένου να συμβάλουν στην διάσωση των επιβαινόντων. 


Συνεχίζει ανενόχλητος το σχέδιο υποβάθμισης της παιδείας ο Φίλης επαναφέροντας τους αιώνιους φοιτητές




Δεν έχει αντίδραση από κανένα ο Φίλης κανένας δεν αντιστέκεται στο σχέδιο υποβάθμισης της παιδείας και έτσι συνεχίζει ακάθεκτος τιμωρώντας όλους όσους τόλμησαν να θέλουν καλύτερη παιδεία στην χώρα μας.

Την επαναφορά των «αιώνιων φοιτητών» προτείνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες Τρίτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Πρόκειται για φοιτητές που διαγράφηκαν με το νόμο Διαμαντοπούλου, λόγω μη εγγραφής τους σε δύο συνεχόμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί σήμερα.



Ρέει το αίμα εμπόρων και χρηστών ναρκωτικών στις Φιλιππίνες! Πάνω από 2.000 νεκροί σε 2 μήνες



Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει στις Φιλιππίνες. Ο Πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε, έχει ξεκινήσει μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σκληρή αφού ο αριθμός των θανάτων αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ντουτέρτε ξεπέρασε τους 2.000.

Η εκστρατεία του Ντουτέρτε έχει την υποστήριξη των ψηφοφόρων, όμως το κύμα βίας μετά την εκλογική του νίκη έχει θορυβήσει οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ώθησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, έναν από τους πιο στενούς συμμάχους των Φιλιππίνων, να εκφράσει δημόσια την ανησυχία της.

Η αστυνομία των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι σχεδόν 900 άτομα που φέρονται να ήταν έμποροι ή χρήστες ναρκωτικών σκοτώθηκαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις από την 1η Ιουλίου ως την 20ή Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι έχαναν τη ζωή τους κατά μέσον όρο 20 άνθρωποι την ημέρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία ανέφερε πως άλλοι 1.100 θάνατοι που συνδέονται με την εμπορία ναρκωτικών και δεν σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που διεξήγαγε ερευνώνται. Ο αριθμός αυτών των θανάτων δεν επικαιροποιήθηκε χθες, αλλά με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το σύνολο ανήλθε σε τουλάχιστον 2.000.

Ο Ντουτέρτε κέρδισε τις εκλογές στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τον Μάιο υποσχόμενος να εξαλείψει τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Δύο ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών απηύθυναν έκκληση πρόσφατα στην Μανίλα να σταματήσει τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του προέδρου των Φιλιππίνων: ο Ντουτέρτε απείλησε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τον ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του πάντως αργότερα υποβάθμισε τις δηλώσεις αυτές.

Ο Μάρτιν Αντανάρ, υπεύθυνος επικοινωνίας της προεδρίας, δήλωσε προχθές Δευτέρα ότι ένα διαφημιστικό μήνυμα για την εκστρατεία κατά των ναρκωτικών θα αρχίσει να μεταδίδεται από εμπορικούς και δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς και να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από την επόμενη εβδομάδα. «Η κυβέρνηση δεν δαπανά ούτε ένα σεντάβο για τις διαφημίσεις αυτές, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα τις μεταδώσουν δωρεάν», είπε σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα εκδοθεί ένα ενημερωτικό έντυπο 40 σελίδων στο οποίο θα περιγράφεται η εκστρατεία και θα δίνονται εξηγήσεις για τους θανάτους. Η έκδοσή του θα γίνει παράλληλα με το πρώτο ταξίδι του Ντουτέρτε στο εξωτερικό – θα επισκεφθεί το Μπρουνέι και κατόπιν θα μεταβεί στο Λάος για μια σύνοδο των κρατών της ανατολικής Ασίας.
«Κάποιοι στο εξωτερικό πρέπει να καταλάβουν γιατί τόσοι άνθρωποι σκοτώνονται στην εκστρατεία κατά των ναρκωτικών. Πρέπει να καταλάβουν: γίνεται πόλεμος και υπάρχουν απώλειες», είπε ο Αντανάρ.

«Το φυλλάδιο αυτό θα πληροφορεί και θα ενημερώνει ότι η κυβέρνηση δεν σκοτώνει ανθρώπους τυχαία, ότι αυτοί οι σκοτωμοί δεν είναι εξωδικαστικές εκτελέσεις αλλά μέρος μιας εκστρατείας εναντίον της εγκληματικότητας. Ορισμένοι από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ήταν αστυνομικοί που ενέχονταν σε παράνομες δραστηριότητες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να συναντηθεί με τον Ντουτέρτε στο Λάος την 6η Σεπτεμβρίου και σχεδιάζει να θίξει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασφάλειας.

Η εκστρατεία του Ντουτέρτε για την εξάλειψη των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά και οι επικρίσεις του εναντίον των ΗΠΑ θέτουν την Ουάσινγκτον σε δίλημμα. Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να συσπειρώσει τους συμμάχους και τους εταίρους της στην Ασία καθώς η Κίνα προβάλλει όλο και περισσότερες εδαφικές διεκδικήσεις, ειδικά στη Νότια Σινική Θάλασσα.



Πηγή : newsit.gr


Δικαστές για ΕΛΣΤΑΤ: Ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη



Για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη κάνουν λόγο Δικαστικοί και Εισαγγελείς αναφορικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕ.

Για «ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» αναφορικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) και επισημαίνει ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις δεν πρόκειται, ωστόσο, να επηρεάσουν τους δικαστικούς λειτουργούς που θα επιληφθούν της υπόθεσης. Η ΕΔΕ σημειώνει ακόμη στην ανακοίνωσή της, ότι «η επίκληση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της από πολιτικούς - πολιτικά κόμματα δεν μπορεί να γίνεται κατά περίπτωση» και παράλληλα υπογραμμίζει, ότι «οι αναίτιοι και πολλαπλοί τραυματισμοί του κύρους της Δικαιοσύνης από αλλοδαπά και ημεδαπά κέντρα εξουσίας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συστηματική αμφισβήτησή της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα κράτος δικαίου».


Η ανακοίνωση της ΕΔΕ έχει ως εξής: «Στην πολιτικο - οικονομική διελκυστίνδα των τελευταίων ημερών σχετικά με εκκρεμή στη Δικαιοσύνη υπόθεση (ΕΛΣΤΑΤ) σειρά εξωθεσμικής παρέμβασης είχε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μεταξύ άλλων απαίτησε, κατά τρόπο ανεπίτρεπτο, «από τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση» της παραποίησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, αλλά και «να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς». Οι ως άνω τοποθετήσεις δεν θα επηρεάσουν, όπως είναι φυσικό, τους δικαστικούς λειτουργούς, που θα επιληφθούν της προαναφερόμενης υπόθεσης, οι οποίοι με αμεροληψία και νηφαλιότητα θα αποφασίσουν έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το Σύνταγμα, τους νόμους και προπαντός τη συνείδησή τους.

Η επίκληση ωστόσο της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της από πολιτικούς - πολιτικά κόμματα δεν μπορεί να γίνεται κατά περίπτωση. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι οι αναίτιοι και πολλαπλοί τραυματισμοί του κύρους της Δικαιοσύνης από αλλοδαπά και ημεδαπά κέντρα εξουσίας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συστηματική αμφισβήτησή της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα κράτος δικαίου».



Πηγή : news247.gr


Πρόστιμο 13 δισ. ευρώ στην Apple



Καλώντας την Apple να καταβάλει στην Ιρλανδία το ιλιγγιώδες ποσό των 13 δισ. ευρώ ως αναδρομικούς φόρους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της επέβαλε χθες το υψηλότερο πρόστιμο σε όλη την ιστορία της μάχης της κατά των ειδικών φορολογικών καθεστώτων. Προϊόν ερευνών τριών ετών από πλευράς της Κομισιόν, η απόφαση δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για μια πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με αιχμή τη φορολογία των αμερικανικών πολυεθνικών, την απώλεια φορολογικών εσόδων για τις ΗΠΑ προς όφελος της Ευρώπης αλλά και το εύρος παρέμβασης της Κομισιόν σε θέματα εθνικής φορολογικής πολιτικής. Για την ίδια την Apple, πάντως, το ύψος του προστίμου δεν αποτελεί καθοριστικό πλήγμα, καθώς σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους 53 δισ. δολαρίων το 2015.

«Οι έρευνες της Κομισιόν κατέδειξαν πως η Ιρλανδία προσέφερε αθέμιτα φορολογικά προνόμια στην Apple, δίνοντάς της, έτσι, τη δυνατότητα να πληρώνει σημαντικά μικρότερους φόρους από άλλες επιχειρήσεις και για πολλά χρόνια», σχολίασε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Οπως διευκρίνισε, η Ιρλανδία έδωσε στην Apple τη δυνατότητα να πληρώσει για τα κέρδη της στην Ευρώπη φόρο μόλις 1% το 2003», όταν ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία είναι 12,5%. Το χειρότερο είναι πως η φορολογία της μειώθηκε περαιτέρω σε ένα μηδαμινό 0,005% το 2014, όταν ο αμερικανικός κολοσσός κατέβαλε μόλις 50 ευρώ για κάθε εκατομμύριο ευρώ των κερδών του στην Ευρώπη. Στο μεταξύ, περίπου το 90% των κερδών της Apple στο εξωτερικό προέρχονται από τις θυγατρικές της στην Ιρλανδία, τις Apple Sales International και Apple Operations Europe. Οι δύο θυγατρικές έχουν εκμεταλλευθεί τις διαφορές ανάμεσα στην αμερικανική και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και εμφανίζονται ως μη έχουσες φορολογική έδρα σε καμία χώρα.

Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που διατηρεί η Apple στο εξωτερικό, ανέρχονται σε 187 δισ. δολάρια και αντιπροσωπεύουν σημαντική μερίδα από τα 1,2 τρισ. δολάρια που διατηρούν αμερικανικές πολυεθνικές στο εξωτερικό και αποφεύγουν να τα επαναπατρίσουν για να αποφύγουν την υψηλή φορολογία των ΗΠΑ. Αποτελούν, όμως, έτσι διακύβευμα για τις αμερικανικές αρχές που φοβούνται ότι τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων παραμένουν στο εξωτερικό. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, τουλάχιστον θεωρητικά το δυσβάσταχτο πρόστιμο που πρέπει να καταβάλει η Apple αφαιρείται από τη δεξαμενή κεφαλαίων που θα μπορούσαν να φορολογηθούν στις ΗΠΑ. Η Κομισιόν τονίζει, άλλωστε, στη σχετική της ανακοίνωση πως το ποσό που πρέπει να καταβληθεί στις ιρλανδικές αρχές θα μπορούσε να μειωθεί, αν η Apple καταβάλει περισσότερους φόρους σε άλλες χώρες. Ετσι, η ιρλανδική πρεσβεία στην Αθήνα, επισημαίνει την αντίφαση στην απόφαση της Κομισιόν που απαιτεί από την Ιρλανδία να εισπράξει τους φόρους, ενώ αναγνωρίζει ότι τα ποσά θα μπορούσαν να φορολογηθούν αλλού. Τονίζει, επίσης, πως η διαφορά ανάμεσα στις φορολογικές νομοθεσίες διαφόρων χωρών δεν αποτελεί ευθύνη μόνον της Ιρλανδίας.

Τόσο ο αμερικανικός κολοσσός όσο και η ίδια η Ιρλανδία έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα εφεσιβάλουν κατά της απόφασης που ενδεχομένως θα επισκιάσει την αναμενόμενη για την επόμενη εβδομάδα παρουσίαση των νέων προϊόντων της Apple. Αφού χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου και με σοβαρότατες προεκτάσεις» την απόφαση, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, κατηγόρησε την Κομισιόν ότι «στην πράξη προτείνει να αντικατασταθεί η φορολογική νομοθεσία της Ιρλανδίας με την άποψη της Κομισιόν για το πώς πρέπει να είναι αυτή η νομοθεσία». Παράλληλα ο υπ. Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, υποστήριξε πως η Apple έχει πληρώσει όσους φόρους της αναλογούν και αρνήθηκε πως η χώρα του παραχώρησε «οποιοδήποτε ευνοϊκό καθεστώς» στον αμερικανικό κολοσσό.





Έντυπη Καθημερινή


Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτέλεσε τον υπουργό Παιδείας




Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την τραγική είδηση - Όλα έρχονται στο φως μετά από χθεσινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο δύο ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας εκτελέστηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα

Εκτελέστηκε ο υπουργός Παιδείας της Βόρειας Κορέας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα στον Τύπο.

«Ο υπουργός Παιδείας Κιμ Γιονγκ-Τζιν εκτελέστηκε», δήλωσε συγκεκριμένα - στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε - ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, Τζονγκ Τζουν-Χέε.

Οι δηλώσεις του Τζονγκ, ο οποίος απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, ακολουθούν χθεσινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο δύο ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας εκτελέστηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα διότι παράκουσαν τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr


Ανησυχητική αύξηση των προσφυγικών ροών - Χιλιάδες παραμένουν στα νησιά



Έντονη ανησυχία στις αρχές προκαλεί η αύξηση που παρουσιάζουν οι προσφυγικές ροές τα τελευταία 24ωρα στα νησιά του Αιγαίου, την στιγμή που η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή.

Έντονη ανησυχία στις αρχές προκαλεί η αύξηση που παρουσιάζουν οι προσφυγικές ροές τα τελευταία 24ωρα στα νησιά του Αιγαίου, την στιγμή που η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή. 

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Μυτιλήνη καθώς τα κέντρα φιλοξενίας στο νησί είναι ασφυκτικά γεμάτα. Για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα. 

Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Λέσβου τονίστηκε σε σύσκεψη για το προσφυγικό

Η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης της Λέσβου, με τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης σχετικά με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης, με πρωτοβουλία του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, παρουσία και του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη.

Επίσης αναφέρθηκε ότι η Λέσβος δεν μπορεί να σηκώσει περισσότερο βάρος στο μεταναστευτικό και ότι η μη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, απειλεί την κοινωνική συνοχή. Ακόμη, επισημάνθηκε ότι βιώσιμη λύση στην προσφυγική κρίση μπορεί να υπάρξει, με την ανάληψη πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο και συγκεκριμένα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ο κ. Γαληνός επεσήμανε, ότι «είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την εικόνα της Λέσβου, ιδιαίτερα τώρα που η τοπική κοινωνία παλεύει να σταθεί στα πόδια της».

Αυξάνονται οι πρόσφυγες στα νησιά: 462 σε ένα 24ωρο

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης μόνο χθες έφτασαν στα νησιά 462 άτομα ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν σε αυτά ανέρχεται σε 12.120.

Toυς 5.000 έχουν φτάσει οι αιτούντες άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη μετά και τις τελευταίες αφίξεις. Ο αριθμός που σε ποσοστό ξεπερνά το 15% των κατοίκων της πόλης του νησιού. Στη Χίο βρίσκονται 3.309 και στη Σάμο 1.002.

Την ίδια ώρα σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας πανελλαδικά φιλοξενούνται 59.160 πρόσφυγες. 

Στη βόρεια Ελλάδα διαμένουν 16.967 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.406, στη νότια Ελλάδα 245 και στους χώρους που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πανελλαδικά 7.786. 

Στις οργανωμένες δομές της Αττικής φιλοξενούνται 8.825 άτομα και στους χώρους του Ελληνικού 2.611. 

Οι εθελούσιες επιστροφές του Αυγούστου αυξήθηκαν κατά δύο και ανέρχονται συνολικά σε 40.

«Καμπανάκι» και από τον ΔΟΜ

Συνολικά, 3.601 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα από τις 15 Ιουλίου, ημέρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία, έως τις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Από τα στοιχεία διαπιστώνεται μείωση των αφίξεων κατά 44%, συγκρίνοντας την τρίτη με την τέταρτη εβδομάδα του Αυγούστου. 

Συγκεκριμένα, από τις 14 έως τις 20 Αυγούστου εισήλθαν στη χώρα 930 άτομα και από τις 21 ως και τις 28 του ίδιου μήνα 517 άτομα. Από τους νεοαφιχθέντες το 44% είναι άνδρες, το 22% γυναίκες και το 34% παιδιά.

Από τις αρχές του έτους έως και τις 28 Αυγούστου έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης 163.105 άτομα και στην Ιταλία 106.461. 

Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το πρώτο οκτάμηνο του 2015 ήταν 234.357 άτομα στην Ελλάδα και 116.147 στην Ιταλία.

Επίσης, 3.165 άτομα έχασαν τη ζωή τους την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 28 Αυγούστου 2016, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τη Μεσόγειο.



Πηγή : euro2day.gr