Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Ρέει το αίμα εμπόρων και χρηστών ναρκωτικών στις Φιλιππίνες! Πάνω από 2.000 νεκροί σε 2 μήνες



Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει στις Φιλιππίνες. Ο Πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε, έχει ξεκινήσει μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σκληρή αφού ο αριθμός των θανάτων αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ντουτέρτε ξεπέρασε τους 2.000.

Η εκστρατεία του Ντουτέρτε έχει την υποστήριξη των ψηφοφόρων, όμως το κύμα βίας μετά την εκλογική του νίκη έχει θορυβήσει οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ώθησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, έναν από τους πιο στενούς συμμάχους των Φιλιππίνων, να εκφράσει δημόσια την ανησυχία της.

Η αστυνομία των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι σχεδόν 900 άτομα που φέρονται να ήταν έμποροι ή χρήστες ναρκωτικών σκοτώθηκαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις από την 1η Ιουλίου ως την 20ή Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι έχαναν τη ζωή τους κατά μέσον όρο 20 άνθρωποι την ημέρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία ανέφερε πως άλλοι 1.100 θάνατοι που συνδέονται με την εμπορία ναρκωτικών και δεν σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που διεξήγαγε ερευνώνται. Ο αριθμός αυτών των θανάτων δεν επικαιροποιήθηκε χθες, αλλά με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το σύνολο ανήλθε σε τουλάχιστον 2.000.

Ο Ντουτέρτε κέρδισε τις εκλογές στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας τον Μάιο υποσχόμενος να εξαλείψει τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Δύο ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών απηύθυναν έκκληση πρόσφατα στην Μανίλα να σταματήσει τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του προέδρου των Φιλιππίνων: ο Ντουτέρτε απείλησε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τον ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του πάντως αργότερα υποβάθμισε τις δηλώσεις αυτές.

Ο Μάρτιν Αντανάρ, υπεύθυνος επικοινωνίας της προεδρίας, δήλωσε προχθές Δευτέρα ότι ένα διαφημιστικό μήνυμα για την εκστρατεία κατά των ναρκωτικών θα αρχίσει να μεταδίδεται από εμπορικούς και δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς και να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από την επόμενη εβδομάδα. «Η κυβέρνηση δεν δαπανά ούτε ένα σεντάβο για τις διαφημίσεις αυτές, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα τις μεταδώσουν δωρεάν», είπε σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα εκδοθεί ένα ενημερωτικό έντυπο 40 σελίδων στο οποίο θα περιγράφεται η εκστρατεία και θα δίνονται εξηγήσεις για τους θανάτους. Η έκδοσή του θα γίνει παράλληλα με το πρώτο ταξίδι του Ντουτέρτε στο εξωτερικό – θα επισκεφθεί το Μπρουνέι και κατόπιν θα μεταβεί στο Λάος για μια σύνοδο των κρατών της ανατολικής Ασίας.
«Κάποιοι στο εξωτερικό πρέπει να καταλάβουν γιατί τόσοι άνθρωποι σκοτώνονται στην εκστρατεία κατά των ναρκωτικών. Πρέπει να καταλάβουν: γίνεται πόλεμος και υπάρχουν απώλειες», είπε ο Αντανάρ.

«Το φυλλάδιο αυτό θα πληροφορεί και θα ενημερώνει ότι η κυβέρνηση δεν σκοτώνει ανθρώπους τυχαία, ότι αυτοί οι σκοτωμοί δεν είναι εξωδικαστικές εκτελέσεις αλλά μέρος μιας εκστρατείας εναντίον της εγκληματικότητας. Ορισμένοι από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ήταν αστυνομικοί που ενέχονταν σε παράνομες δραστηριότητες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να συναντηθεί με τον Ντουτέρτε στο Λάος την 6η Σεπτεμβρίου και σχεδιάζει να θίξει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ασφάλειας.

Η εκστρατεία του Ντουτέρτε για την εξάλειψη των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά και οι επικρίσεις του εναντίον των ΗΠΑ θέτουν την Ουάσινγκτον σε δίλημμα. Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να συσπειρώσει τους συμμάχους και τους εταίρους της στην Ασία καθώς η Κίνα προβάλλει όλο και περισσότερες εδαφικές διεκδικήσεις, ειδικά στη Νότια Σινική Θάλασσα.



Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου