Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)


 

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ήταν η πρώτη στάση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.


Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το ευρύ ερευνητικό έργο του ΕΚΕΤΑ, που ξεδιπλώνεται σε θεματικές όπως η καθαρή ενέργεια, καύσιμα ή τεχνολογίες χαμηλών και μηδενικών ρύπων, η τεχνητή νοημοσύνη, η ανάπτυξη προηγμένων ρομποτικών συστημάτων, η ιατρική ακριβείας, οι «έξυπνες» πόλεις και η κυκλική οικονομία.


«Θέλω να συγχαρώ όλους τους εργαζόμενους, τους ερευνητές, όλο το προσωπικό, γιατί γίνεται πραγματικά μία πολύ σημαντική δουλειά. Και να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και πριν: η έρευνα πρέπει να έχει και ένα πραγματικό αποτύπωμα στη βελτίωση της καθημερινότητας, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στα ζητήματα των βιώσιμων μεταφορών και των «έξυπνων» πόλεων, είναι στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μας, δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει στο μέλλον, είναι κάτι το οποίο ήδη γίνεται σήμερα.

Και νομίζω, ότι έχετε τη δυνατότητα και εσείς να ανταποκρίνεστε σε αιτήματα της Πολιτείας αλλά και εσείς να έρχεστε με δικές σας ιδέες, με συνεργάτη την Πολιτεία αλλά και σε συνεργασία πάντα με τον ιδιωτικό τομέα, και να αναπτύσσετε τέτοιες εφαρμογές που από ό,τι βλέπω δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από εφαρμογές που αναπτύσσονται στα κορυφαία ερευνητικά κέντρα του κόσμου.

Και ειδικά μία πόλη η οποία έχει ταλαιπωρηθεί από τα ζητήματα των μεταφορών είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι πρωτοστατεί. Και αυτό το οποίο μου δείξατε με τα φανάρια και η βελτίωση της κίνησης στο δρόμο με μία τέτοια παρέμβαση είναι πραγματικά λειτουργική και φανταστείτε πόσο καλύτερα θα γίνουν τα πράγματα βέβαια όταν με το καλό τελειώσει το Μετρό και τελειώσει και το Flyover. Αλλά πάντα θα υπάρχουν προκλήσεις ως προς τη βιώσιμη κινητικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, ο τρόπος με τον οποίον χειριζόμαστε τα αυτοκίνητα, ο τρόπος με τον οποίο μπαίνουν τα ποδήλατα, γιατί κατεξοχήν η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη η οποία έχει τέτοιες σημαντικές δυνατότητες. Όλα αυτά όμως πρέπει να δουλεύουν με κάποιον ενιαίο και οργανωμένο τρόπο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Καλύτερους μισθούς για να επιβραβεύσουμε τους ερευνητές και να προσελκύσουμε ανθρώπους»


Ο Πρωθυπουργός απάντησε και στο αίτημα των υπευθύνων του κέντρου για καλύτερους μισθούς και νέες θέσεις ερευνητών: «Εμείς έχουμε δώσει μία δέσμευση ότι 1/1/2024, θα υπάρχει νέο μισθολόγιο συνολικά για το Δημόσιο. Αυτό είναι ένα αρκετά σύνθετο έργο, το οποίο όμως θέλουμε να μπορεί να επιβραβεύσει κυρίως εκείνους τους τομείς δραστηριότητας όπου θέλουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους που ξέρουμε ότι αν δεν τους πληρώσουμε ικανοποιητικά απλά δε θα είμαστε ανταγωνιστικοί.

Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, οι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται και δουλεύουν εδώ θα μπορούσαν να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα με πολύ μεγαλύτερες απολαβές. Κάποιοι επιλέγουν να είναι εδώ γιατί αγαπούν την έρευνα, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μια τεράστια απόσταση απολαβών μεταξύ της έρευνας που γίνεται σε ένα δημόσιο κέντρο και το τι θα κέρδιζε κάποιος εάν έβγαινε στην ελεύθερη αγορά».


«Και βέβαια θέλω να πω και κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό, το γεγονός να μπορούμε το ΕΚΕΤΑ και όλα τα ερευνητικά μας κέντρα να εκμεταλλεύονται προς όφελός τους αλλά και προς όφελος των ερευνητών την πνευματική ιδιοκτησία την οποία αναπτύσσουν. Διότι κι αυτή είναι μια αντίληψη. Μία από τις μεγάλες επιτυχίες, νομίζω, της εξωστρέφειας της πολιτικής μας είναι ότι φτάσαμε το 2022 σε αριθμό-ρεκόρ για τις πατέντες συνολικά στη χώρα», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δει το «ρομπότ ξεναγό», το αγροτικό ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για διάφορες γεωργικές εργασίες, τον ηλεκτρο-εγκεφαλογράφο που βοηθά στη μελέτη διαφόρων νοσημάτων, τον φωτοκαταλυτικό αντιδραστήρα που καθαρίζει το νερό από οποιεσδήποτε προσμίξεις και το αυτοκινούμενο όχημα που έχει σχεδιάσει το ΕΚΕΤΑ και το οποίο είναι ικανό να κινείται εντός των εγκαταστάσεων εξολοκλήρου από μόνο του. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε παρουσίαση του anti-drone συστήματος το οποίο εντοπίζει drones χωρίς σχέδιο πτήσης καθώς και παρουσίαση σχετικά με το σύστημα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της κατανάλωσης ενέργειας του ΕΚΕΤΑ. Ενημερώθηκε επίσης για τον προσομοιωτή οδήγησης που διαθέτει το Κέντρο, που χρησιμοποιείται για πλήθος εκπαιδεύσεων σχετικά με την οδική ασφάλεια.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τονίστηκε ότι στόχος του ΕΚΕΤΑ είναι η ανάπτυξη και η ανάδειξη καινοτόμων επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών που έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών και στην οικονομία, στρατηγική που έχει οδηγήσει στη συγκρότηση 18 τεχνοβλαστών με σημαντική δραστηριότητα. Η ανθρωποκεντρική δραστηριότητα του Κέντρου περιλαμβάνει την υλοποίηση του «Κόμβου Καινοτομίας Υδρογόνου – Πάρκο Τεχνολογιών», που συνδέεται με τη δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας.


Σημειώθηκε επίσης ότι η επένδυση στη γνώση και την τεχνολογία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομία του 21ου αιώνα, η οποία προσφέρει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και παραγωγικότητας.


Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε το πετυχημένο μοντέλο λειτουργίας του ΕΚΕΤΑ. Το Κέντρο απασχολεί πλέον περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους, κυρίως μηχανικούς και επιστήμονες, σε επτά Περιφέρειες και εννέα πόλεις της χώρας, αντλώντας μόλις το 10% των πόρων του από κρατική χρηματοδότηση, ενώ το 77% προέρχεται από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και το 13% από διμερή συμβόλαια με τη βιομηχανία. Μεταξύ άλλων, το ΕΚΕΤΑ έχει σταθερές συνεργασίες με εταιρείες όπως η Samsung, η Pfizer και η ExxonMobil, αλλά και συνεργασίες με την Coca Cola, την TITAN, τη MYTILINEOS, την Kleemann και τα Ελληνικά Πετρέλαια.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη το προσωπικό του ΕΚΕΤΑ για το έργο του, χάρη στο οποίο συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κάτι που αποτυπώνεται και στη συστηματική προσέλκυση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τη διοίκηση και τους εργαζόμενους για την ενεργή συμμετοχή του Κέντρου στην ανάπτυξη του Διεθνούς Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς ThessInTec.Ένα βίντεο μεταξύ Αντώναρου και Κύρτσου δείχνει τι νούμερα έχει μαζέψει ο ΣΥΡΙΖΑ

 


Με αφορμή την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του κ. Αντώναρου με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ «ανέβασε» ένα βίντεο από καβγά που είχε πριν από λίγα χρόνια με τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο με ατζέντα την «αλήθεια», τους «λαθρεπιβάτες των κομμάτων» και την «εκπροσώπηση του καραμανλισμού».

Το βίντεο δείχνει την κατάντια αυτών που μαζεύει ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίζοντας τα νούμερα του ακροαριστερού τσίρκου περισσότερο.

Ο καβγάς ξεκίνησε με τον Ευάγγελο Αντώναρο να λέει στον Γιώργο Κύρτσο «την αλήθεια να λέτε» και τον ευρωβουλευτή να του απαντά «την αλήθεια θα την πω όπως θέλεω εγώ». «Όχι μισή» συνέχισε ο κ. Αντώναρος για να πάρει την απάντηση Κύρτσου ότι «δεν θα είστε κριτής εσείς. Δεν έχετε τις προυποθέσεις γιατί δεν εκπροσωπείτε τίποτα».

«Αφήστε τα "εσείς τι εκπροσωπείτε". Είστε λαθρεπιβατης όλων των κομμάτων που έχουν περάσει απο το πολιτικό σκηνικό» επέμεινε ο Ευάγγελος Αντώναρος. «Νομίζετε ότι θα τη γλιτώσετε με προσωπικές επιθέσεις; Δεν θέλω να σας βγάλω από τις φαντασιώσεις γιατί είστε γοητευτικός με αυτές. Πολιτικά δεν υπάρχετε» πέρασε στην αντεπίθεση ο Γιώργος Κύρτσος.

«Δραπετεύσατε στις Βρυξέλλες για να μην σας κλείσουν φυλακή», «δεν δραπετεύσα και δεν θα μπω φυλακή για οποιονδήπτε λόγο» ήταν η επόμενη ανταλλαγή «χτυπημάτων» Αντώναρου-Κύρτσου."Χέρι" φιλίας στην ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ δίνει η ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψηφίζει την τροπολογία για κόμμα Κασιδιάρη

 


Το έχουμε γράψει άπειρες φορές και θα το λέμε συνέχει, ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ και ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ συγκοινωνούντα δοχεία!!

Ο ΣΥΡΙΖΑ που ο κορμός του και η βάση τους είναι ακροαριστεροί, ελπίζει με αυτή του την κίνηση να κερδίσει κάποιους ακροδεξιούς ψηφοφόρους.

Στη Βουλή πηγαίνει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη στις εκλογές 2023, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά και να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει.

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ανέφερε για να δικαιολογήσει την χείρα βοηθείας : «Ο ερασιτεχνισμός στις κινήσεις της κυβέρνησης ενέχει κινδύνους, και εμείς σε αυτούς τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουμε, θα την αφήσουμε να πάρει την ευθύνη μόνη της».Παραιτήθηκε ο αρεοπαγίτης Τζανερρίκος μετά την παρέμβαση του για Κασιδιάρη

 


Ο πρόεδρος του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερρίκος παραιτήθηκε μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από την κυβέρνηση και συνταγματολόγους, για την πρωτοφανή δήλωσή του ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει ώστε να μπλοκαριστεί το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές 2023.

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, που επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές όλων των κομμάτων, αλλά και του κόμματος «Έλληνες» που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, προχώρησε σε παραίτηση, ύστερα από αντιδράσεις, καθώς πήρε δημοσίως θέση για τη ρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος επρόκειτο να κρίνει και να ψηφίσει επί της ρύθμισης.

Την προεδρία του Α1 Τμήματος θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης, η κυρία Ευδοξία Κιουπτσίδου, η οποία θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές και πρωτίστως για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.

Την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του Α1 πολιτικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χρήστου Τζανερρίκου, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας: «Δεν έχω κανένα σχόλιο. Και εγώ πριν από λίγο πληροφορήθηκα για την παραίτηση του κ. Τζανερρίκου, του οποίου η θητεία λόγω ορίου ηλικίας έληγε σε δύο μήνες από σήμερα».

Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Μητσοτάκης για ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ : Κάποιες επιλογές προκάλεσαν γέλιο

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό FM100 και στους δημοσιογράφους Βαγγέλη Πλάκα και Βασίλη Κοντογουλίδη.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλή σας ημέρα, καλή εβδομάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Κοντογουλίδη, κύριε Πλάκα, καλημέρα σε εσάς και στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, στη Θεσσαλονίκη λοιπόν, που, όπως δηλώσατε χθες στην εφημερίδα «Μακεδονία» θα είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ εκλογική περιφέρεια. Ποιοι είναι οι λόγοι, λοιπόν, που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Κοντογουλίδη, αναφερθήκατε ότι η επίσκεψή μου η σημερινή έχει προεκλογικά χαρακτηριστικά. Θέλω να σας θυμίσω, όμως, ότι έχω έρθει δεκάδες φορές στη Θεσσαλονίκη -και όχι μόνο στα πλαίσια των υποχρεώσεών μου κατά την παρουσία μου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για να καταδείξω με αυτόν τον τρόπο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου για την πόλη της Θεσσαλονίκης και συνολικά για τη Βόρεια Ελλάδα.

Έχουμε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα σημαντικών παρεμβάσεων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, πολλά από τα σημαντικά έργα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και η υποψηφιότητά μου στην πρώτη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης θέλει ακριβώς να καταδείξει όχι μόνο το προσωπικό μου ενδιαφέρον για την πόλη την οποία τόσο πολύ αγαπώ, αλλά και το ενδιαφέρον το οποίο σκοπεύω να επιδείξω στη συνέχεια -εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός- ώστε να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα των έργων για να μη θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή πόλη.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε κι εσείς τώρα στην απάντησή σας στις υποδομές της Θεσσαλονίκης. Φεύγοντας από το ΕΚΕΤΑ, που είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας σας και πηγαίνοντας προς τα δυτικά προφανώς θα περάσετε από τον περιφερειακό, εκεί όπου πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν και οι πρόδρομες εργασίες για το «Flyover». Ωστόσο, στο κεφάλαιο υποδομές Θεσσαλονίκης θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα θέμα που σχετίζεται με τα δυτικά, στα οποία δίνετε έτσι μια έμφαση όπως βλέπω από την πολιτική κίνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να σας ρωτήσω αν έχετε κάτι να μας πείτε για ένα άλλο έργο, που αφορά τις επεκτάσεις του Μετρό στα δυτικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, κ. Πλάκα, χαίρομαι που αναγνωρίζετε, ότι οι πρόδρομες εργασίες στο «Flyover» έχουν ήδη ξεκινήσει. Γνωρίζετε ότι είναι ένα έργο πολύ σημαντικό το οποίο ωρίμασε και δημοπρατήθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς ήμασταν και οι πρώτοι που το οραματιστήκαμε,. Θα έλεγα, ένα έργο το οποίο θα προσφέρει μία σημαντική κυκλοφοριακή ανακούφιση σ’ ένα δρόμο ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια είναι απολύτως κορεσμένος.

Επίσης, μιας και μιλάμε για Μετρό, να επαναλάβω ότι η δέσμευσή μου για ένα υπερσύγχρονο Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο ταυτόχρονα θα διαφυλάξει και τον μοναδικό πολιτιστικό θησαυρό της πόλης, γίνεται πραγματικότητα.

Τις προηγούμενες μέρες,, για πρώτη φορά, είχαμε δοκιμαστική διαδρομή του Μετρό καθ’ όλο το μήκος της βασικής γραμμής. Εκτιμούμε ότι τα βασικά έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν και οι ουσιαστικές δοκιμαστικές λειτουργίες, ώστε εντός των πρώτων μηνών του 2024 το έργο, επιτέλους, να παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς.

Θέλω να θυμίσω ότι αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο όταν ήρθαμε στα πράγματα, το 2019, και ένας από τους λόγους που καθυστερήσαμε, έστω και λίγο στην υλοποίηση του έργου, είχε να κάνει με το γεγονός ότι βρεθήκαμε μπροστά σε μία σειρά από δικαστικές εκκρεμότητες που αφορούσαν το σταθμό της Βενιζέλου.

Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι Θεσσαλονικείς, όταν δουν το σταθμό της Βενιζέλου σε πλήρη λειτουργία, θα διαπιστώσουν ότι είχαμε δίκιο όταν λέγαμε ότι μπορούμε να έχουμε και Μετρό και αρχαία. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι το πιο σύγχρονο Μετρό σε όλη την Ευρώπη και θα είναι, επίσης, ένα μοναδικό Μετρό, διότι ταυτόχρονα θα είναι ουσιαστικά και ένα ζωντανό μουσείο το οποίο θα το χαίρονται εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πόλης αλλά και οι επισκέπτες που θα το χρησιμοποιούν.

Δυτική Θεσσαλονίκη, τώρα, για να έρθω στο ερώτημα το οποίο μού θέσατε. Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να παρουσιάσουμε ένα συνολικό πλαίσιο σημαντικών παρεμβάσεων που αφορούν τη Δυτική, μάλλον θα έλεγα καλύτερα τη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη. Τους έξι Δήμους, οι οποίοι είναι από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους πληθυσμιακά σε ολόκληρη την επικράτεια. Μια περιοχή της πόλης η οποία ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες παραμελημένη. Το όραμά μας για τη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι να της αποδώσουμε επιτέλους το σεβασμό, την προσοχή και την αξιοπρέπεια που της αρμόζει.

Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού όσοι ζουν στα δυτικά της πόλης. Και φυσικά εντός του σχεδιασμού μας, είναι ένα έργο το οποίο το μελετούμε -δεν είναι απλό έργο και χρειάζεται πολύ δουλειά προετοιμασίας- είναι και η επέκταση του Μετρό προς τα βορειοδυτικά. Πιστεύουμε ότι θα χρειαστούμε περί τα δύο χρόνια για να μπορέσουμε να ωριμάσουμε όλες τις μελέτες. Αποτελεί όμως αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μου ότι το Μετρό θα φτάσει και στα δυτικά. Δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Αλλά όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, κ. Πλάκα, από κάποιους ξεκινούν. Μερικές φορές τα φέρνει έτσι η ζωή που τα ολοκληρώνουν άλλοι, εμείς όμως θα είμαστε αυτοί που θα ξεκινήσουμε την επέκταση του Μετρό προς τα δυτικά.

Δημοσιογράφος: Θέλω, κ. Πρόεδρε, να μείνουμε στη Θεσσαλονίκη και από τα δυτικά να πάμε στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου πριν από λίγες ημέρες έγινε μία μεγάλη συγκέντρωση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Υπάρχει, βεβαίως, και η δεδομένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και βάσει αυτής αναφερθήκατε και εσείς στην έξοδο ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο.

Θέλω να σας ρωτήσω, κ. Πρόεδρε, επειδή κατηγορείτε το ΣΥΡΙΖΑ για ψέματα επί του θέματος, αν πιστεύετε ότι προέκυψε το θέμα ξανά ως πολιτικά υποκινούμενο και γιατί δεν περνάτε αυτήν την τροπολογία να περάσει από το Υπερταμείο στο δημόσιο έλεγχο η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ από τη Βουλή πριν τις εκλογές και το αφήνετε για μετά τις εκλογές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάμε να κάνουμε, κ. Πλάκα, μία σύντομη ανασκόπηση του θέματος αυτού για να ενημερωθούν πλήρως και οι ακροατές σας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, όταν δημιούργησε ουσιαστικά το Υπερταμείο μετέφερε τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Δηλαδή ουσιαστικά δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση του νερού καθώς το Υπερταμείο έχει ως βασικό σκοπό την εκποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Άρα αυτή ήταν μια απόφαση την οποία πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, όταν έφτιαξε το Υπερταμείο και εκχώρησε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου στους δανειστές μας για 99 χρόνια. Υπέγραψε φυσικά και τις σχετικές νομικές δεσμεύσεις οι οποίες, εξακολουθούν και ισχύουν μέχρι σήμερα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο υποκριτικό είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ουσιαστικά δρομολόγησε αυτή την διαδικασία, να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει το νερό.

Δεν το έχουμε κάνει τέσσερα χρόνια για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσουμε το νερό. Και μάλιστα έχω δεσμευτεί και δημόσια ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του κράτους, θα βγουν δηλαδή από το Υπερταμείο, και θα επιστρέψουν υπό άμεσο κρατικό έλεγχο. Γιατί αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές και δεν μπορεί να γίνει με την τροπολογία; Διότι αν μπορούσε να γίνει φαντάζομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το είχε κάνει τόσο καιρό. Για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν αναληφθεί βαριές νομικές δεσμεύσεις από το ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία αυτά και αυτή η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να γίνει και σε συνεννόηση με τους δανειστές. Διότι αυτά δεσμεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει.

Εγώ λοιπόν προσωπικά, κ. Πλάκα, αναλαμβάνω την ευθύνη των όσων σας λέω, ότι θα μεταφέρω πίσω τα περιουσιακά στοιχεία αυτά, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει προφανώς από τη μία στιγμή στην άλλη με μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής, την τελευταία μέρα που είναι ανοιχτή η Βουλή.

Είναι απολύτως υποκριτική η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ και θα σας έλεγα παραπλανά την κοινή γνώμη με fake news. Αυτοί που μετέφεραν τα περιουσιακά στοιχεία στο Υπερταμείο να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει το νερό όταν υπάρχει ρητή δική μου προσωπική δέσμευση ότι αυτό όχι μόνο δεν θα γίνει αλλά και ότι τα περιουσιακά στοιχεία αυτά θα επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Και στο κάτω-κάτω της γραφής, κ. Πλάκα, για να σας το πω και πολύ απλά, οι πολίτες θα πρέπει να κρίνουν να πρέπει να πιστέψουν εμένα ή τον κ. Τσίπρα. Νομίζω ότι έχουμε δώσει και οι δύο δείγματα γραφής ως προς την αξιοπιστία λόγων και έργων κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής μας θητείας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, και ένα ερώτημα από την κεντρική πολιτική επικαιρότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε χθες τα ψηφοδέλτια σε ολόκληρη τη χώρα, τα ψηφοδέλτιά του. Σε αυτά, λοιπόν, περιλαμβάνονται διάφορα ονόματα μεταξύ των οποίων και το όνομα του πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην Κυβέρνηση Καραμανλή, του κ. Ευάγγελου Αντώναρου. Πώς σχολιάζετε αυτή τη διεύρυνση, όπως εκτιμάται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, προς τα πρώην στελέχη της κεντροδεξιάς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε να δείτε, καταρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε ψηφοδέλτια, αλλά καμιά πενηνταριά θέσεις είναι ακόμα κενές. Άρα δεν εξήγγειλε οριστικά ψηφοδέλτια.

Εμείς ανακοινώσαμε οριστικά ψηφοδέλτια καλύπτοντας όλες τις θέσεις των υποψηφίων με πάρα πολλούς νέους ανθρώπους. Τους βλέπετε, εξάλλου, πολλές και πολλούς υποψήφιους και εδώ στις Περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, την Α’ και τη Β’ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, με πολλές γυναίκες, πολλές νέες γυναίκες, πολύ ενδιαφέροντα βιογραφικά, άνθρωποι οι οποίοι θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη σύνθεση των ψηφοδελτίων μας.

Τώρα, δεν είναι δική μου δουλειά να σχολιάζω τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Επιτρέψτε μου να πω μόνο ότι μάλλον γέλιο προκάλεσαν οι κάποιες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά εξέπεμψαν σοβαρότητα σχετικά με τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει οποιαδήποτε ουσιαστική διεύρυνση.

Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριλαμβάνουν τον κ. Παππά, ο οποίος είναι καταδικασμένος αμετάκλητα από το Ανώτατο Δικαστήριο, συμπεριλαμβάνουν τον κ. Πολάκη, ο οποίος είχε τεθεί εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ μέχρι που επέστρεψε, διότι τελικά προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ τον «Πολακισμό» εκφράζει, και δεν θα μπορούσε να λείπει ο κύριος εκφραστής του, καθώς και μία σειρά από άλλους υποψηφίους που τι να σας πω, περισσότερο σε «λούμπεν» ψηφοδέλτια με παραπέμπουν, παρά σε ψηφοδέλτιο κόμματος το οποίο θέλει πραγματικά να διεκδικήσει τον μεσαίο χώρο και να προβάλει το κόμμα αυτό ως μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Δημοσιογράφος: Να σας αφήσουμε να πάτε στο ΕΚΕΤΑ. Προφανώς θα ξαναέρθετε στη Θεσσαλονίκη μιας και θα είναι και η εκλογική Περιφέρεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φυσικά και θα ξανάρθω και θα ήθελα παρακαλώ μέσα από τη συχνότητά σας να δώσετε και λίγο έμφαση σε αυτά τα οποία θα παρουσιάσουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Αν έχω ένα λεπτό από το χρόνο σας, θα μιλήσουμε για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο το οποίο θα χτιστεί στο στρατόπεδο «Καρατάσιου», στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ένα πολύ σημαντικό έργο, ώστε να αντικαταστήσουμε, επιτέλους, το παλιό «Θεαγένειο» μ’ ένα υπερσύγχρονο Ογκολογικό Νοσοκομείο. Θα μιλήσουμε για τις δέκα νέες πρότυπες σχολικές μονάδες, από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ που δρομολογεί τις δέκα εκ των οποίων βρίσκονται σε Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Θα μιλήσουμε για την επέκταση του Προαστιακού -μιας και με ρωτήσατε για τα μέσα σταθερής τροχιάς στη Δυτική Θεσσαλονίκη- για να αξιοποιήσουμε γραμμές οι οποίες ήδη υπάρχουν και να διευκολύνουμε μετακινήσεις και προς τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. Θα μιλήσουμε για τους σημαντικούς χώρους πολιτισμού, οι οποίοι υπάρχουν στη Δυτική Θεσσαλονίκη, για το νέο πάρκο «Παύλου Μελά» όπου ήδη γίνονται σημαντικές εργασίες.

Θα μιλήσουμε για το στρατόπεδο «Ζιάκα», άλλη μία αναξιοποίητη έκταση, την οποία θέλουμε να κάνουμε ένα πρότυπο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας.

Γνωρίζετε ότι δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στα θέματα της στέγης. Άρα, θέλουμε στον χώρο αυτό να έχουμε ένα συγκρότημα προσιτής στέγης, που θα συνδυάζει χώρους πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και εμπορίου μαζί με σύγχρονες ενεργειακά αυτόνομες κατοικίες.

Έχουμε πάρα πολλά να πούμε, λοιπόν, ειδικά για τη Δυτική Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της σημερινής μου περιοδείας. Θέλω να τα αναδείξω όπως σας είπα και φυσικά θα ξαναβρεθώ παραπάνω από μία φορά στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς από τη στιγμή που και επίσημα θα διαλυθεί η Βουλή, θα αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς μας.
Και, βέβαια, τώρα, να το τονίσω και αυτό, ξεκινάω την επίσκεψή μου με το ΕΚΕΤΑ, ένα υποδειγματικό ερευνητικό κέντρο που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, αξιολογείται συχνά ως το καλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, όπου γίνεται πάρα πολύ σοβαρή, ανταγωνιστική εφαρμοσμένη έρευνα. Είναι η Ελλάδα της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, την οποία θέλουμε να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε, αυτή που εκφράζεται μέσα από τις δράσεις του ΕΚΕΤΑ.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα σε εσάς και στους ακροατές σας και να ευχηθώ Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

Δημοσιογράφος: Καλή Ανάσταση. Θα τα πούμε και από κοντά σύντομα.


ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το θράσος να καταγγέλλει την τοξικότητα, την οποία παράγει καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες


 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 7 χρόνια ρίχνει διαρκώς δηλητήριο εναντίον του πρωθυπουργού και της συζύγου του. Το ίδιο κάνει και σήμερα, προκειμένου να καλύψει τον κ. Ραγκούση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Τώρα θυμήθηκαν την αγορά του σπιτιού του το 1997 με δραχμές! Θυμίζουμε ότι το "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά επί ΣΥΡΙΖΑ, τόσο από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όσο και από την ελληνική δικαιοσύνη και την Ανεξάρτητη Φορολογική Διοίκηση, όσο κανενός άλλου πολιτικού αρχηγού!

Και την ίδια στιγμή της χυδαίας επίθεσης και της πλήρους κάλυψης του κ. Ραγκούση, ο οποίος μαζί με τον κ. Πολάκη και τον αμετάκλητα καταδικασμένο κ. Παππά, ανακοινώθηκαν ως υποψήφιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το θράσος να καταγγέλλει την τοξικότητα, την οποία παράγει καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες. Πόση υποκρισία πια!», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Μην κάνεις λάθος σε πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου γιατί η εφορία αδιαφορεί για την επιστροφή του ποσού

 


Η ηλεκτρονική πληρωμή παραβόλου για διάφορες υποθέσεις είναι κάτι που εξυπηρετεί τους πολίτες, αλλά έτσι και κάνεις λάθος ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων σου, αυτό δεν πρόκειται να γίνει σύντομα, με κίνδυνο να μην γίνει και καθόλου άσχετα εάν δεν χρωστάς στον κράτος.

Τα θύματα αυτής της αναλγησίας που αφορά την εφορία είναι πολλά, και ενώ δεν έχουν οφειλές περιμένουν εβδομάδες και μήνες για την επιστροφή των χρημάτων τους με κίνδυνο να τα υπεξαιρέσει η εφορία και να μην τα πάρεις καθόλου.

Έτσι και προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις με τα κεντρικά της ΑΑΔΕ για να πληροφορηθείς, εάν καταφέρεις να το σηκώσουν που καλύτερα να παίξεις τζόκερ έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες, θα σου πούνε δεν ξέρουμε. να περιμένετε και άλλα τέτοια φαιδρά γενικά.

Είναι καιρός και σε αυτό τον τομέα να δείξει αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση, γιατί δεν μπορεί οποιοσδήποτε τεμπέλης δημόσιος υπάλληλος να ταλαιπωρεί τόσο κόσμο.


Γιάννης Αθανασίου
Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου

 Νίκος Οικονόμου: Κύριε Πρωθυπουργέ, σήμερα με τον σχεδιασμό που υπήρχε πριν τα Τέμπη θα είχαμε την πρώτη κάλπη. Τελικά οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου. Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το βασικό διακύβευμα; Γιατί οι πολίτες να εμπιστευθούν ξανά εσάς και τη ΝΔ;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχα πει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και πράγματι αυτό συμβαίνει, αν και λίγοι το πίστευαν, συνηθισμένοι στην πρακτική οι πρόωρες εκλογές να αποτελούν τον κανόνα. Όπως, επίσης, είχα δηλώσει ότι θα διεξαχθούν Απρίλιο ή Μάιο. Και, όπως γνωρίζετε, αυτές διεξάγονται, όντως, στις 21 Μαΐου. Συνεπώς, αποδεικνύεται και εδώ ο σεβασμός μας απέναντι στους θεσμούς. Αλλά και η συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων αυτής της κυβέρνησης.


Το μεγάλο στοίχημα των εκλογών είναι σαφές: θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα κατοχυρώσουμε όσα πετύχαμε ή θα αφήσουμε να ανατραπούν; Θα συγκρουστούμε ακόμη πιο τολμηρά και γρήγορα με το κακό παρελθόν ή θα συμβιβαστούμε με αυτό; Και θα αποφασίσουμε να νικήσουμε λάθη και εμπόδια ή θα νικηθούμε, με λάθος επιλογές; Γιατί το διεθνές περιβάλλον παραμένει αβέβαιο. Και η χώρα μας έχει ανάγκη από σιγουριά και από δυναμική συνέχεια στην πρόοδο που έχει κατακτήσει.


Είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά από το 1993 που θα αναμετρηθούν οι Πρωθυπουργοί δύο διαδοχικών αλλά και τόσο διαφορετικών θητειών. Έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν τι υπέμειναν στην τετραετία με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και τι γνώρισαν στα χρόνια με εμένα και τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι. Δύο απόλυτα ανεστραμμένες εικόνες, καθώς η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με εκείνη μέχρι το 2019. Έχοντας, μάλιστα, στο μεταξύ, περάσει και ξεπεράσει αλλεπάλληλες κρίσεις: από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και την παγκόσμια πανδημία μέχρι την ενεργειακή έκρηξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και βέβαια, αντιμετωπίζοντας διαρκώς και τις τουρκικές προκλήσεις.


Όσα καταφέραμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πιστέψτε με, δεν ήταν προφανή, ούτε εύκολα. Γι’ αυτό και δεν έλειψαν τα λάθη για τα οποία ξέρετε πως πάντα εγώ πρώτος αναλάμβανα την ευθύνη. Όσο, όμως, οφείλουμε να μη πανηγυρίζουμε, άλλο τόσο δεν πρέπει και να μηδενίζουμε. Να ξεχνάμε, δηλαδή, τα μεγάλα βήματα που έκανε ο τόπος και η κοινωνία μας σε όλα τα πεδία: στην οικονομία και την κοινωνική πολιτική, στην άμυνα και στο Μεταναστευτικό, στη διπλωματία και τη διεθνή μας εκπροσώπηση.


Νίκος Οικονόμου: Είστε ικανοποιημένος από τον πρώτο κυβερνητικό απολογισμό; Γιατί οι πολίτες, όπως έχετε και εσείς παραδεχθεί, είχαν υψηλές προσδοκίες…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πράγματι, θεωρώ πως φανήκαμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Δεν θα αρνηθώ ούτε τις αστοχίες, ούτε τα λάθη στη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας. Όμως αυτά δεν αναιρούν τη συνολική εικόνα. Σε σχέση με το 2019, σήμερα οι πολίτες έχουν ελαφρυνθεί από 50 και πλέον φόρους. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Τον μειώσαμε κατά 35%. Είχαμε δεσμευτεί ότι θα καταργήσουμε την Εισφορά Αλληλεγγύης. Και την καταργήσαμε. Όπως καταργήσαμε ουσιαστικά και τον φόρο γονικής παροχής. Ώστε κάθε γονιός να μπορεί να μεταφέρει δωρεάν την περιουσία του στα παιδιά του. Κι ακόμη, εργαζόμενοι και εργοδότες πληρώνουν, τώρα, μικρότερες εισφορές.


Στο ίδιο διάστημα, ο βασικός μισθός από 650 ευρώ το 2019 έφτασε τα 780 ευρώ, αυξημένος κατά 20%. Ενώ οι συνταξιούχοι είδαν αυξημένες αποδοχές σχεδόν 8% ύστερα από 12 χρόνια. Και όσοι από αυτούς ακόμη αδικούνται από τη διαβόητη «προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου», ήδη αποζημιώθηκαν με μία ενίσχυση 200 ή 300 ευρώ. Για να μην αναφερθώ σε όλα τα επιδόματα που αυξήθηκαν, στις ειδικές μέριμνες για τους πιο ευάλωτους. Και, ασφαλώς, στα 53 δισ. που η πολιτεία διέθεσε με σκοπό να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας στη διάρκεια όλων των εξωγενών περιπετειών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.


Αυτό που μιλάει, λοιπόν, για εμάς, δεν είναι οι αόριστες υποσχέσεις. Είναι το χειροπιαστό έργο μας, σε όλους τους τομείς. Στο ψηφιακό κράτος με το gov.gr και το «112». Στα μεγάλα έργα, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης που ολοκληρώνεται. Στην Παιδεία των 25.000 διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών και των 138 Πειραματικών Σχολείων. Της ξένης γλώσσας από το Νηπιαγωγείο και των νέων προγραμμάτων. Μιας εκπαίδευσης που προτιμά τις βιβλιοθήκες από τις βαριοπούλες με στόχο οι σπουδές να οδηγούν σε καλοπληρωμένα επαγγέλματα.


Κι ακόμη, το έργο μας μιλά για την προσπάθεια που καταβάλλεται στην Υγεία. Με τον διπλασιασμό των ΜΕΘ, τους 18.000 νέους γιατρούς και νοσηλευτές και τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Προσπάθεια, βέβαια, που γίνεται προτεραιότητα για την επόμενη θητεία μας με αιχμή την αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας. Όπως προτεραιότητά μας θα είναι -ειδικά για τους νέους- και η προσιτή στέγη. Όπως ξέρετε, ήδη ξεκίνησε το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Σε πρώτη φάση, 10.000 νέοι θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, αποπληρώνοντας ένα ευνοϊκό δάνειο με δόσεις χαμηλότερες από ένα ενοίκιο.


Νίκος Οικονόμου: Πρόσφατα, πάντως, δεχτήκατε κριτική και για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο…


Κυριάκος Μητσοτάκης: Προσέξτε. Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζω ότι υπήρξαν λάθη και καθυστερήσεις. Ο πρώτος που λέω ότι έχουν να γίνουν ακόμη πολλά. Στην Οικονομία, στην Υγεία, στο Κράτος. Και εκεί θα ρίξουμε το βάρος μας. Αλλά την κριτική για το Μεταναστευτικό την επιστρέφω στην πηγή της. Γιατί εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ότι οι μετανάστες μπορεί να μπαίνουν, να λιάζονται και μετά… να χάνονται. Το αντίθετο.


Η πολιτική μας σχεδόν μηδένισε τις ροές. Και την ίδια στιγμή σώζει ζωές στο Αιγαίο, έχοντας αντικαταστήσει τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης με σύγχρονες κλειστές δομές. Εδώ οι αριθμοί λένε την αλήθεια: μέχρι τώρα αποτρέψαμε 250.000 παράνομες εισόδους. Άλλοτε το 75% των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη περνούσαν από την Ελλάδα. Και τώρα, μόλις το 9%. Ενώ το 2019 στα νησιά μας στοιβάζονταν 40.000 άνθρωποι. Και τώρα είναι εκεί λιγότεροι από 4.000.


Όλα αυτά δεν είναι ανεξάρτητα, βεβαίως, από την πατριωτική αντίληψη που έχουμε συνολικά για τη χώρα και την Εθνική Άμυνα. Που για εμάς, βλέπετε, αποτελεί αυτοσκοπό. Θα θυμίσω τα 24 νέα μαχητικά Rafale. Tα 84 F-16 Viper. Τις τρεις νέες φρεγάτες μας και την αναβάθμιση των παλαιοτέρων. Τις καινούργιες κορβέτες και ελικόπτερα. Και όλα τα μέσα με τα οποία οπλίστηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Σε αυτά θα προσθέσω τα ναυπηγεία και την αεροπορική βιομηχανία μας, που αναγεννήθηκαν. Αλλά και τη διπλωματία μας, που έχει πετύχει πανίσχυρες στρατηγικές συμμαχίες με χώρες όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Νίκος Οικονόμου: Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα τους πολίτες είναι η ακρίβεια. Παρά τα μέτρα που έχετε λάβει, φαίνεται ότι αυτά δεν επαρκούν. Πώς θα την αντιμετωπίσετε περαιτέρω;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το βλέπετε σε όλες τις χώρες και σε επίπεδα που είχαμε να δούμε εδώ και δεκαετίες. Η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, όμως καταλαβαίνω ότι αυτό δεν λέει πολλά στους πολίτες που δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα.


Αλλά εξαρχής στην Ελλάδα η πολιτεία ύψωσε αναχώματα. Είδατε τι έγινε με τις τιμές στο ρεύμα που πλέον δεν μας απασχολούν. Με τα υπερέσοδα των εταιρειών χρηματοδοτήσαμε τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων καλύψαμε με την «Κάρτα Αγορών» το 10% της αύξησης στις βασικές αγορές των νοικοκυριών. Όπως και με το «Καλάθι του Νοικοκυριού» μπορέσαμε και συγκρατήσαμε τις τιμές σε αρκετά προϊόντα. Μάλιστα, παρά την κριτική που δέχτηκε εδώ, το μέτρο αυτό μιμήθηκε η Γαλλία και τώρα οι Βέλγοι καταναλωτές ζητούν να εφαρμοστεί και στη χώρα τους.


Παράλληλα, όμως, υποδεχθήκαμε την εισαγόμενη ακρίβεια και με ένα μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα. Γιατί αυτό το ενίσχυσαν όλες οι ελαφρύνσεις από φόρους και εισφορές και όλες οι αυξήσεις που ανέφερα στην αρχή. Και θα πρέπει να επισημάνω ότι η ακρίβεια είναι πρόσκαιρη. Ενώ τα μέτρα αυτά μόνιμα. Θα αποδίδουν, δηλαδή, συνεχώς, τόσο στο πορτοφόλι των εργαζομένων όσο και στο ταμείο των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, ενώ με στοχευμένα μέτρα στηρίζουμε την κοινωνία σε έκτακτα γεγονότα, την ίδια ώρα την ενισχύουμε σταθερά, επιστρέφοντας σε αυτήν μερίδιο της συλλογικής προκοπής και ανάπτυξης.


Η Νέα Δημοκρατία είναι μία μεγάλη λαϊκή παράταξη. Ζει μέσα στην κοινωνία, ψηφίζεται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Οι αγωνίες και τα προβλήματά τους είναι και δικά μας προβλήματα. Και σε αυτά προσπαθούμε να δώσουμε λύση, στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας και όχι με εύκολες υποσχέσεις που αποδεικνύονται στην συνέχεια «ακάλυπτες επιταγές» και «λόγια του αέρα». Τελευταία απόδειξη η αύξηση κατά 8% όλων των επιδομάτων 180.000 συμπολιτών μας με αναπηρία. Ο προϋπολογισμός πήγε καλά κι έτσι μπορέσαμε να δώσουμε μέρισμά του στους πιο αδύναμους.


Νίκος Οικονόμου: Μετά τα Τέμπη ξαναμπήκε στην ατζέντα της επόμενης ημέρας η αντιμετώπιση των παθογενειών του «βαθέως κράτους». Γιατί δεν καταφέρατε να τις αντιμετωπίσετε σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης; Και τι σημαίνει επί του πρακτέου ότι είστε αποφασισμένος να συγκρουστείτε με το «βαθύ κράτος»; Τι σχεδιάζετε να αλλάξετε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουν γίνει πολλά βήματα και οι πολίτες το διαπιστώνουν. Βλέπουν, για παράδειγμα, ότι πλέον καταργήθηκαν οι ουρές και η ταλαιπωρία και ότι εξυπηρετούνται γρήγορα μέσω των ψηφιακών συναλλαγών τους με το Δημόσιο. Διαπιστώνουν ότι ο ΕΦΚΑ βγάζει πιο γρήγορα τις συντάξεις. Ότι ειδοποιούνται αμέσως για τους φυσικούς κινδύνους από το «112». Και ότι η Πολιτική Προστασία είναι, πια, πολύ αποτελεσματική.


Όμως, πράγματι, υπάρχουν ακόμη τομείς του κράτους που έχουν μείνει πίσω. Ένα κράτος που από τη μία πλευρά μπορεί και οργανώνει μία πρωτοποριακή εκστρατεία εμβολιασμού και από την άλλη έχει, δυστυχώς, ακόμη υπαλλήλους χωρίς ευθύνη και επαγγελματισμό. Που γράφουν σε τεφτέρια πλαστές υπερωρίες. Ή παίρνουν τηλεφωνικά αναρρωτική άδεια. Ε, λοιπόν, αυτές τις νησίδες του αναχρονισμού είναι καιρός να τις ξεριζώσουμε πριν προλάβουν να μας πληγώσουν όπως έγινε στα Τέμπη.


Και επειδή πολλά ακούγονται σχετικά με το ποιος έχει τη δύναμη να συγκρουστεί με τις παθογένειες, με τον κρατισμό και τις συντεχνίες, ας θυμηθούμε ποιος έκανε έναν παράλυτο ΟΤΕ διεθνή κολοσσό. Ποιος έσωσε τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και έκανε την Ολυμπιακή πρωτοπόρα επιχείρηση. Όπως και τι έγινε στη ΔΕΗ. Και να θυμηθούμε αυτήν των εργατοπατέρων που κάθε τόσο κατέβαζαν διακόπτες και την οδήγησαν στην κατάρρευση. Η δική μας κυβέρνηση την έσωσε και σήμερα πρωτοπορεί. Κι ακόμη, αντιμετώπισε εκκρεμότητες παντού: στην ΕΑΒ, στα ΕΑΣ, στη ΛΑΡΚΟ, στα ναυπηγεία. Εμείς, λοιπόν, και μόνο εμείς μπορούμε να τα βάλουμε με αυτό που αποκαλούμε «βαθύ κράτος».


Μένουν να γίνουν και θα γίνουν πολλά.


Νίκος Οικονόμου: Όπως;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς επιλέγουμε τους αξιολογητές. Πώς επιλέγουμε τους γενικούς διευθυντές, ώστε αυτοί, στη συνέχεια, να αξιολογούν τους Διευθυντές και οι Διευθυντές τους Τμηματάρχες και ούτω καθεξής. Για πρώτη φορά, στις αρχές Μαρτίου, έγινε ο πρώτος οριζόντιος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ: 75.000 συμπολίτες μας έδωσαν εξετάσεις, ώστε να έχουμε μία «δεξαμενή» 12.000 προσλήψεων που θα γίνουν γρήγορα. Και, μάλιστα, με μονιμοποίηση των υπαλλήλων ύστερα από δύο χρόνια έμμισθης υπηρεσίας ως δόκιμοι. Ξέρουμε, λοιπόν, πώς θα προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε τολμηρά.


Νίκος Οικονόμου: Πολλοί προεξοφλούν ότι η επερχόμενη εκλογική μάχη θα είναι η πιο σκληρή που έχουμε ζήσει στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Πώς βλέπετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με το οποίο αντιδρούν και πολλοί σκεπτόμενοι πολίτες; Φταίει μόνο η τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ ή και κάποιες φωνές από τη ΝΔ που είναι πολύ φανατισμένες;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ προσωπικά και η Νέα Δημοκρατία πορευόμαστε προς τις εκλογές με ένα κλίμα θετικού λόγου. Ένα κλίμα απολογισμού γι’ αυτά που έγιναν αλλά και θετικής προοπτικής για τα πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Και αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε.


Ειλικρινά, πιστεύω, πως στο ερώτημά σας θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας, του οποίου η διαδρομή είναι συνυφασμένη με τον διχασμό και την τοξικότητα. Σήμερα αναλώνει τον χρόνο του για να μας λέει πόσο «αντιδημοκρατικοί» και «κακοί», τάχα, είμαστε. Παρουσιάζοντας μία μίζερη και κατεστραμμένη Ελλάδα που όμως δεν είναι αυτή που ζουν οι πολίτες. Χρησιμοποιώντας διαρκώς fake news όπως για τη δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού. Όταν εγώ προσωπικά αλλά και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης έχουμε πει, σε όλους τους τόνους, ότι το νερό ήταν, είναι και θα είναι δημόσιο αγαθό.


Εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε. Θα μιλήσουμε για το μέλλον και θα αντιπαρατεθούμε στην τοξικότητα και στη χυδαιότητα με ευπρέπεια και επιχειρήματα. Οι πολίτες απαιτούν λύσεις και σε αυτή την απαίτηση θα ανταποκριθούμε. Οι αντίπαλοί μας επιλέγουν τον δρόμο της σύγκρουσης επειδή δεν έχουν ρεαλιστικές προτάσεις. Εμείς επιλέγουμε τη σύγκριση. Γιατί έχουμε και έργο στο χθες και πρόγραμμα για το αύριο.


Νίκος Οικονόμου: Έχετε επανειλημμένα επισημάνει τη σημασία της πρώτης κάλπης. Γιατί την θεωρείτε τόσο κρίσιμη; Ποιος είναι εκλογικός στόχος σας για την πρώτη Κυριακή;


Κυριάκος Μητσοτάκης:Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κάλπη για μας. Είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία σε αυτήν θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη κρίσιμη μέρα. Ποιο κόμμα εμπιστεύονται οι πολίτες και ποιόν θέλουν για Πρωθυπουργό. Αυτό είναι και το κεντρικό δίλημμα. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου. Ποιος θα μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις. Ποιος θα φροντίσει για την εθνική ανάπτυξη, αλλά και για την κοινωνική ευημερία. Ποιος θα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό. Από το αμερικανικό Κογκρέσο μέχρι τις Βρυξέλλες και τις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου. Αυτές είναι οι κρίσιμες επιλογές.


Ήταν και παραμένει ακράδαντη πεποίθησή μου ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις και να τις υλοποιεί αποτελεσματικά. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι το οποίο μας δίδαξε η συμπυκνωμένη εμπειρία των τελευταίων ετών. Δεν χρειαζόμαστε πολιτική αστάθεια στην πατρίδα. Και αυτό νομίζω το ξέρει ο λαός μας, που άλλοτε έπαθε και έμαθε. Και τώρα ζυγίζει και αποφασίζει. Οι πολίτες, λοιπόν, θα συγκρίνουν, θα κρίνουν και θα επιλέξουν. Με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας, την ατομική τους προκοπή και τη συλλογική πρόοδο.


Νίκος Οικονόμου: Μερίδα ψηφοφόρων προβληματίζεται να ψηφίσει τη ΝΔ στην πρώτη κάλπη, θεωρώντας ότι η πρώτη Κυριακή είναι κάτι σαν τις ευρωεκλογές. Δηλαδή μια χαλαρή ψήφος, με την οποία μπορεί να στείλει κανείς μήνυμα διαμαρτυρίας ή αδιαφορίας και η οποία «διορθώνεται» τη δεύτερη Κυριακή. Τι θα τους λέγατε;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ξαναλέω: στην πρώτη και καθοριστική κάλπη, οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Ποιο κόμμα και ποιος Πρωθυπουργός. Δεν επιτρέπονται επιπόλαιες επιλογές και απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Γιατί, προσέξτε, τίποτα από τα δύο δεν θα διορθώνεται μετά. Το κακό για τη χώρα και την κοινωνία θα έχει συντελεστεί. Όσα πετύχαμε αυτήν την τετραετία δεν είναι καθόλου δεδομένα. Μπορούν να ανατραπούν αν γίνουν λάθος επιλογές.


Πιστεύει αλήθεια κανείς ότι ο κ. Σπίρτζης θα φτιάξει τα τρένα; Ο κ. Κατρούγκαλος τις συντάξεις; Ο κ. Φίλης την Παιδεία; Ή ο κ. Πολάκης τη Δικαιοσύνη; Θα μιλήσει για διαφάνεια ένα κόμμα με δύο Υπουργούς του καταδικασμένους στο Ειδικό Δικαστήριο; Με στελέχη που δεν μπορούν να εξηγήσουν τι έκαναν τις βίλλες τους; Ή μήπως θα μας φυλάξουν από τις απειλές εκείνοι που αρνήθηκαν τους εθνικούς εξοπλισμούς; Αυτά θα σκεφτούν οι πολίτες στην κάλπη. Κι είμαι σίγουρος ότι δεν θα αφήσουν τις όποιες πικρίες να τους οδηγήσουν στο γκρέμισμα όσων χτίσαμε. Το 2015, άλλωστε, με τις κλειστές τράπεζες, τις 17 περικοπές μισθών, τους φόρους και τον διχασμό, δεν είναι, δα, και πολύ μακριά…


Νίκος Οικονόμου: Τι απαντάτε στην αντισυστημική ψήφο που μετά τα Τέμπη έχει πέραση ιδιαίτερα στους νέους ψηφοφόρους;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις περιοδείες μου ανά την Ελλάδα ένα ακούω να μου λένε όλοι: «Κάνε τη διαφορά, προχώρα πιο τολμηρά». Και αυτό θα κάνω. Γιατί, ποιο, αλήθεια, είναι το «σύστημα»; Δεν είναι τα συμφέροντα που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις και καχεκτικούς θεσμούς για να ισχυροποιείται ο δικός τους ρόλος; Δεν είναι η αναξιοκρατία και οι συντεχνίες; Οι δυνάμεις που δεν θέλουν οι νέοι να σπουδάζουν και να προοδεύουν, αλλά να ζουν στα πανεπιστήμια όμηροι μειοψηφιών της βίας; Ή ο «ωχαδερφισμός» στο Δημόσιο και η αυθαιρεσία του πιο δυνατού στην αγορά;


Ε, λοιπόν, αυτό το σύστημα είναι απέναντί μας. Γιατί εμείς θέλουμε μία ανοιχτή οικονομία, σε μία ελεύθερη κοινωνία και μία δημοκρατική πολιτεία. Με ευκαιρίες για όλους. Ισχυρούς θεσμούς. Κανόνες στον ανταγωνισμό. Και ενδιαφέρον για τους πιο αδύναμους. Γι’ αυτό και νομίζω ότι η θέση των νέων είναι δίπλα μας. Αφού πετύχαμε να Μείνουμε Ευρώπη, τώρα να Γίνουμε Ευρώπη, παντού και σε όλα.


Νίκος Οικονόμου: Σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις σας εκτιμάτε ως δεδομένο ότι θα έχουμε και δεύτερη κάλπη. Αποκλείεται να προκύψει κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής με τη συμμετοχή της ΝΔ και με εσάς Πρωθυπουργό; Και γιατί είστε τόσο κάθετος κατά των μετεκλογικών συνεργασιών; Τι απαντάτε στην πρόταση για Χ Πρωθυπουργό του Νίκου Ανδρουλάκη;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήδη εξήγησα γιατί πιστεύω πως η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση και γιατί ζητώ από τους πολίτες να δώσουν αυτοδυναμία στη ΝΔ. Από την άλλη, όσοι μιλούν για συνεργασία μάλλον εννοούν ακυβερνησία ή και παραλυσία. Γιατί ο κ.Τσίπρας ζητά «προοδευτική διακυβέρνηση». Που θα την αποτελούν ποιοι; Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Βαρουφάκης, που θέλει ξανά να «ανατινάξουμε τις τράπεζες»;


Την ίδια στιγμή ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει ότι δεν δέχεται τον κ. Βαρουφάκη στην κυβέρνηση, ούτε τον κ. Τσίπρα για Πρωθυπουργό. Κάτι, όμως, που αρνείται ο κ.Τσίπρας. Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πότε μιλάει για έναν άγνωστο «Χ» Πρωθυπουργό και πότε για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Όχι, δηλαδή, γι’ αυτόν που θα έχουν προκρίνει με την ψήφο τους οι πολίτες. Μύλος!


Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία για να έχεις Μητσοτάκη Πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα Πρωθυπουργό. Αν υπάρχει άλλη πρόταση ας κατατεθεί στο τραπέζι. Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν ποιος θα κυβερνήσει. Δεν πάνε σε «ραντεβού στα τυφλά». Γιατί το μέλλον τους δεν μπορεί να βαδίσει στα τυφλά.


Νίκος Οικονόμου: Αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ποιοι θα είναι οι τρεις βασικοί στόχοι για την επόμενη 4ετία;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι 3+1 προτεραιότητες. Πρώτον, καλύτεροι μισθοί για όλους. Με νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο από το 2024 και ετήσιες αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα με βάση την εθνική ανάπτυξη. Στόχος, σταδιακά έως το 2030 οι αμοιβές στην Ελλάδα να είναι στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών. Δεύτερον, αξιοπρεπής δημόσια Υγεία. Σε σύγχρονα νοσοκομεία, με ακόμη περισσότερο προσωπικό και μέσα. Και πρωτοβάθμια φροντίδα με αιχμή τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα βασικά νοσήματα σε όλους τους πολίτες. Τρίτον, ένα σύγχρονο, παραγωγικό και λειτουργικό Κράτος. Με καθολική ψηφιοποίηση, διαρκή αξιολόγηση του προσωπικού και επιβράβευση όταν επιτυγχάνει τους στόχους του.


Και, τέλος, μία οριζόντια πολιτική για τους νέους. Από την Παιδεία και την απασχόληση μέχρι τον Πολιτισμό και την καθημερινότητα. Με ειδική αιχμή, ωστόσο, τη Στέγη. Πέρα από τα πέντε νέα συγκροτήματα Φοιτητικών Εστιών και τα σπουδαστικά επιδόματα στέγασης, το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» θα επεκταθεί. Και θα πλαισιωθεί από τον θεσμό της Κοινωνικής Αντιπαροχής. Σε δημόσιες εκτάσεις, δηλαδή, θα χτίζονται σύγχρονα διαμερίσματα με ιδιωτικά κεφάλαια. Κάποια από αυτά θα αποζημιώνουν τους κατασκευαστές. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους θα ενοικιάζονται αποκλειστικά σε νέους με χαμηλό ενοίκιο.


Νίκος Οικονόμου: Πάμε λίγο στα της Θεσσαλονίκης. Έχετε επισκεφθεί την πόλη ως Πρωθυπουργός πάνω από 10 φορές. Είστε ευχαριστημένος από το έργο που υλοποιήθηκε αυτήν την τετραετία; Και με την ευκαιρία: ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στη Θεσσαλονίκη;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Από το 2019 ως σήμερα στη Θεσσαλονίκη έγιναν πολλά: παραδίδουμε, στα τέλη του χρόνου, το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης, που θα είναι, ταυτόχρονα, επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, για να έχει η πόλη και Μετρό και αρχαία. Άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες για το FlyOver. Χωροθετήσαμε το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, στο στρατόπεδο Καρατάσιου. Λύσαμε το χωροταξικό του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Παραδώσαμε στην κυκλοφορία, νωρίτερα από το προβλεπόμενο, τους δρόμους από Θεσσαλονίκη προς Νέα Μουδανιά και Γαλάτιστα. Φυσικά και θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Και θα γίνουν. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάσαμε, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το αναπτυξιακό σχέδιο με 30 εμβληματικά έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Για πρώτη φορά η εικόνα και η προοπτική της πόλης διεκδικούν τη θέση που δικαιούνται στο αύριο με μια πολυεπίπεδη προσέγγιση.


Πρόκειται για έργα που αφορούν τις Υποδομές, τον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, όπως το Παιδιατρικό νοσοκομείο, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, όπως οι επενδύσεις της Cisco και της Pfizer, και τις αναπλάσεις ευρείας κλίμακας με έργα σε Αθλητισμό, Πολιτισμό, πράσινο, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο «Παύλου Μελά». Όλα τα έργα -είτε δημόσια είτε ιδιωτικά- έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μετρημένους προϋπολογισμούς. Συνολικά το κόστος τους είναι πάνω από 9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο που είχε ποτέ η Θεσσαλονίκη μας, με κύριο στόχο το 2030 να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως μια σύγχρονη περιφερειακή πόλη. Λειτουργική, εξωστρεφής, πραγματικός πόλος ανάπτυξης. Μια πόλη που αξίζει να ζεις, να εργάζεσαι, να επισκέπτεσαι.


Όσο για το αγαπημένο μου σημείο στην Θεσσαλονίκη, είναι η πλατεία Αριστοτέλους, που σχεδίασε ο Ερνέστ Εμπράρ. Η αρχιτεκτονική της αξία, η σημειολογία της για την πολιτική ζωή του τόπου αλλά και η ζωντάνια που της δίνουν οι νέοι άνθρωποι που την επισκέπτονται καθημερινά, την έχουν αναγάγει σε μοναδικό τοπόσημο.


Νίκος Οικονόμου: Πολλή κουβέντα, αλλά και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γίνονται εσχάτως στη Θεσσαλονίκη για το νερό. Έχετε δηλώσει ότι το νερό δε θα ιδιωτικοποιηθεί. Ισχύει στο απόλυτο η δέσμευση; Και τι απαντάτε στους πολίτες που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στην πλατεία Αριστοτέλους;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα επαναλάβω για ακόμα μία φορά: το νερό δεν ιδιωτικοποιείται, τελεία και παύλα. Το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Για να τελειώσουν όλα αυτά τα fake news και οι σαχλαμάρες που διακινεί η αντιπολίτευση. Και πραγματικά αναρωτιέμαι εάν θα πάμε στις εκλογές εν μέσω fake news. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο το 2016 -και αυτό το θυμούνται οι Θεσσαλονικείς- επαναλαμβάνει συνέχεια ένα ψέμα έως ότου κάποιοι να το εκλάβουν ως αλήθεια. Είναι ο νόμος της προπαγάνδας. Αλλά δεν γίνεται να δηλητηριάζεται έτσι ο κόσμος. Το ίδιο έκαναν και στον Έβρο με την ανύπαρκτη μικρή Μαρία που δήθεν χάθηκε σε ελληνικό έδαφος. Το ψέμα τους αποκαλύφθηκε. Στο μεταξύ, όμως, η χώρα είχε διασυρθεί διεθνώς.


Το ίδιο κάνει με τις νέες υποσχέσεις του, που όποιος τις κοστολογήσει καταλαβαίνει αμέσως πού οδηγούν: στη χρεοκοπία, σε νέους φόρους ή και στα δύο μαζί.


Όσο για το νερό, μία είναι η αλήθεια: η διαχείριση των υδάτινων πόρων χρειάζεται μία Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να μην έχουμε απώλειες και διαρροές και, αντίθετα, να έχουμε φθηνότερα τιμολόγια. Τόσο απλά. Όσο για τις συναυλίες, καλώς να διασκεδάζουν όσοι πηγαίνουν. Να ξέρουν, όμως, τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν όσοι τις «καπελώνουν». Γιατί στη Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε ότι, απλώς, είναι ψεύτης… μετά μουσικής.


Νίκος Οικονόμου: Τι να περιμένει η Θεσσαλονίκη από μία νέα τετραετία της ΝΔ με εσάς Πρωθυπουργό;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ανέλυσα προηγουμένως το αναπτυξιακό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, την οποία επισκέπτομαι αύριο. Πρέπει να αποδώσουμε επιτέλους τον σεβασμό, την προσοχή και την αξιοπρέπεια που αρμόζει στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού όσοι ζουν στα δυτικά της πόλης. Και, δυστυχώς, η πολιτεία διαχρονικά δεν έχει δώσει το μέρισμα που αναλογεί στους κατοίκους αυτών των έξι Δήμων σε κρίσιμες υποδομές και διασυνδέσεις.


Ο κόσμος της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι αυτός που έχει περισσότερη ανάγκη από οποιονδήποτε καλύτερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, περισσότερη ασφάλεια, καλύτερα σχολεία, χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, πρόσβαση σε σύγχρονες δομές υγείας, περισσότερο πράσινο.


Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει μια, από «τρεις», τη δυτική, την κεντρική και την ανατολική, που είναι σήμερα. Και το βάρος του σχεδίου μας για την ανάπτυξη της πόλης πέφτει από εδώ και πέρα στη δυτική Θεσσαλονίκη, με νέα πρόσθετα έργα όπως το νέο ογκολογικό νοσοκομείο στο στρατόπεδο Καρατάσιου, η δημιουργία σύγχρονης κοινωνικής κατοικίας στο στρατόπεδο Ζιάκα, η δημιουργία ενός νέου πνεύμονα πρασίνου στη δυτική έξοδο της πόλης, η διασύνδεση της Σίνδου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τον προαστιακό σιδηρόδρομο και φυσικά η επέκταση του Μετρό στα δυτικά. Η δυτική Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει πιο συνεκτική, πιο ασφαλής, πιο προσβάσιμη και πιο πράσινη.


Νίκος Οικονόμου: Ο Κώστας Καραμανλής αποχώρησε από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης και αυτό είναι σίγουρα μία απώλεια για την παράταξη. Τα σενάρια λένε ότι θα είστε εσείς ο ίδιος υποψήφιος. Είναι έτσι; Μετά τον Έβρο και τον δυτικό τομέα της Αθήνας θα σας δούμε και στην Α’ Θεσσαλονίκης; Τι σηματοδοτεί για εσάς μια τέτοια υποψηφιότητα;


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Κώστας Καραμανλής έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Και εγώ προσωπικά τον ευχαριστώ. Άλλωστε υπό τη δική του ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική. Γι’ αυτό κι είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Όσον αφορά στη δική μου υποψηφιότητα, έχω ασχοληθεί τόσο πολύ και συστηματικά με τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, ώστε ήδη αισθάνομαι βουλευτής της. Στις προσεχείς εκλογές, ναι, θα είμαι υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Δείχνοντας με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο το ενδιαφέρον μου για την πόλη και τη βόρεια Ελλάδα.Βορίδης προς Τζανερίκο: Στις Δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι ο κάθε δικαστής

 Πρωτοφανής η παρέμβασή του, να απέχει από τις αρμοδιότητες του.

Η πρωτοφανής δήλωση από τον αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, Χρήστο Τζανερίκο προκάλεσε ομοβροντία αντιδράσεων από συνταγματολόγους, αλλά και την παρέμβαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Αύριο η Βουλή θα ψηφίσει τη συμπληρωματική ρύθμιση με σκοπό την περαιτέρω θωράκιση για να αποφευχθεί να κατέβει στις εκλογές με τρικ, το κόμμα του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, μετά την αλλαγή που έγινε στον επικεφαλής του κόμματος.

Η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης προβλέπει ότι για τον έλεγχο της νομιμότητας των κομμάτων που θα υποβάλουν αιτήσεις για συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές, η απόφαση θα ληφθεί από το σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που συνολικά είναι έντεκα μαζί με τον πρόεδρό του Χρήστο Τζανερίκο.

Η εξέλιξη αυτή όμως δεν άρεσε στον κ.Τζανερίκο, ο οποίος προχώρησε σε δήλωση κάνοντας λόγο για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου. 

Η στάση του αυτή έφερε σφοδρές αντιδράσεις με συνταγματολόγους και την κυβέρνηση να τον αδειάζουν.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος απάντησε στις αναφορές του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τονίζοντας πως στις δημοκρατίες η Βουλή είναι αυτή που νομοθετεί και όχι ο κάθε δικαστής. Ο κ.Βορίδης πρόσθεσε μάλιστα πως «η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή».

Ο υπουργός Εσωτερικών άφησε αιχμές για τον φαιδρό ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να σώσει και πάλι την ακροδεξιά, αναφέροντας πως είναι ανεξήγητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που προτιμά για ένα τέτοιο ζήτημα κατ’ επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου αντί για την ολομέλεια του δικαστικού σχηματισμού. 

Η δήλωση όμως του κ.Τζανερίκου προκάλεσε την έντονη αντίδραση συνταγματολόγων, οι οποίοι σε αναφορές τους μίλησαν για πρωτοφανή και επιθετική παρέμβαση για την τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, ώστε να μπλοκάρει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Μάλιστα τόνισαν πως μετά από αυτή τη στάση του ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πρέπει να απέχει από τις αρμοδιότητες του.

Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Πάνος Λαζαράτος, Αντώνης Μανιτάκης, Κώστας Μποτόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος με παρεμβάσεις τους τόνισαν πως η ρύθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος ενώ χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη η παρέμβαση του κυρίου Τζανερίκου.

Η συμπληρωματική ρύθμιση για αυξημένη δικαστική σύνθεση κρίθηκε αναγκαία από την κυβέρνηση ενόψει εκλογών. Ο αυξημένος αριθμός δικαστών που θα κρίνουν την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη θα προσφέρει, όπως εκτιμάται, πρόσθετα στοιχεία ώστε να μην αμφισβητηθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα κληθεί να εφαρμόσει τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, που προέβλεψε πρόσθετες ασφαλιστικές δεικλίδες ώστε να αποτραπεί η είσοδος στη Βουλή καταδικασμένων στελεχών της Χ.Α. που εκτίουν πολυετείς καθείρξεις για συμμετοχή στην εγκληματική δράση της οργάνωσης.
Και ένας αποτυχημένος μελλοντολόγος που ακούει φωνές στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ


 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταντήσει σαν το παλιό Τσίρκο που πήγαινες να δεις όλα τα περίεργα, την γυναίκα με τα μούσια, τον άντρα με την διχαλωτή γλώσσα, ο άντρας λύκος κτλπ.

Όλα τα περίεργα και γραφικά που δεν θέλει κανένα άλλο κόμμα και τα έχει ξεχάσει η πολιτική, τα μαζεύει ο Τσίπρας και τα κάνει νούμερα στο μεγαλύτερο πολιτικό τσίρκο της Ελλάδας, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον Τσίπρα αρκεί να είσαι υβριστής του Μητσοτάκη, και με χαμηλότερο IQ από το δικό του που είναι χαμηλό, και κερδίζεις μια θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος του.

Από εχθές, ένας αποτυχημένος μελλοντολόγος, ένας ορφανός πολιτικός της κυβέρνησης Καραμανλή, που τον παίρνουν και του κάνουν πλάκα στο τηλέφωνο, ο Ευάγγελος Αντώναρος είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τελευταία χρόνια ο Ευάγγελος Αντώναρος έχει βασική ασχολία να υβρίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την διαγραφή του, να λέει ψέματα να προβλέπει αποτυχημένα την ημερομηνία των εκλογών, και να ακούει φωνές που του μιλάνε και του λένε εξωπραγματικά πράγματα που θέλει μόνο αυτός να ακούει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εσωκομματικές αντιδράσεις, για την επιλογή Αντώναρου είναι τεράστιες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί απλά άλλος ένας γραφικός αποτυχημένος πρώην πολιτικός μαζεύτηκε στον θίασο, ενώ περίμεναν στην σειρά άλλοι με αυτά τα χαρακτηριστικά που προέρχονται από την αριστερά.