Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Βορίδης προς Τζανερίκο: Στις Δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι ο κάθε δικαστής

 



Πρωτοφανής η παρέμβασή του, να απέχει από τις αρμοδιότητες του.

Η πρωτοφανής δήλωση από τον αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, Χρήστο Τζανερίκο προκάλεσε ομοβροντία αντιδράσεων από συνταγματολόγους, αλλά και την παρέμβαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Αύριο η Βουλή θα ψηφίσει τη συμπληρωματική ρύθμιση με σκοπό την περαιτέρω θωράκιση για να αποφευχθεί να κατέβει στις εκλογές με τρικ, το κόμμα του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη, μετά την αλλαγή που έγινε στον επικεφαλής του κόμματος.

Η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης προβλέπει ότι για τον έλεγχο της νομιμότητας των κομμάτων που θα υποβάλουν αιτήσεις για συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές, η απόφαση θα ληφθεί από το σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που συνολικά είναι έντεκα μαζί με τον πρόεδρό του Χρήστο Τζανερίκο.

Η εξέλιξη αυτή όμως δεν άρεσε στον κ.Τζανερίκο, ο οποίος προχώρησε σε δήλωση κάνοντας λόγο για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου. 

Η στάση του αυτή έφερε σφοδρές αντιδράσεις με συνταγματολόγους και την κυβέρνηση να τον αδειάζουν.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος απάντησε στις αναφορές του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τονίζοντας πως στις δημοκρατίες η Βουλή είναι αυτή που νομοθετεί και όχι ο κάθε δικαστής. Ο κ.Βορίδης πρόσθεσε μάλιστα πως «η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή».

Ο υπουργός Εσωτερικών άφησε αιχμές για τον φαιδρό ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να σώσει και πάλι την ακροδεξιά, αναφέροντας πως είναι ανεξήγητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που προτιμά για ένα τέτοιο ζήτημα κατ’ επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου αντί για την ολομέλεια του δικαστικού σχηματισμού. 

Η δήλωση όμως του κ.Τζανερίκου προκάλεσε την έντονη αντίδραση συνταγματολόγων, οι οποίοι σε αναφορές τους μίλησαν για πρωτοφανή και επιθετική παρέμβαση για την τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, ώστε να μπλοκάρει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Μάλιστα τόνισαν πως μετά από αυτή τη στάση του ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πρέπει να απέχει από τις αρμοδιότητες του.

Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Πάνος Λαζαράτος, Αντώνης Μανιτάκης, Κώστας Μποτόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος με παρεμβάσεις τους τόνισαν πως η ρύθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος ενώ χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη η παρέμβαση του κυρίου Τζανερίκου.

Η συμπληρωματική ρύθμιση για αυξημένη δικαστική σύνθεση κρίθηκε αναγκαία από την κυβέρνηση ενόψει εκλογών. Ο αυξημένος αριθμός δικαστών που θα κρίνουν την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη θα προσφέρει, όπως εκτιμάται, πρόσθετα στοιχεία ώστε να μην αμφισβητηθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα κληθεί να εφαρμόσει τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, που προέβλεψε πρόσθετες ασφαλιστικές δεικλίδες ώστε να αποτραπεί η είσοδος στη Βουλή καταδικασμένων στελεχών της Χ.Α. που εκτίουν πολυετείς καθείρξεις για συμμετοχή στην εγκληματική δράση της οργάνωσης.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου