Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Oικονομικοί εισαγγελείς στο σπίτι του Βγενόπουλου



Έφοδος στο σπίτι του Αντρέα Βγενόπουλου από τους οικονομικούς εισαγγελείς στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούν με αφορμή στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Έφοδο στο σπίτι του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και τεσσάρων συνεργατών του έκαναν πριν λίγες ημέρες οι οικονομικοί εισαγγελείς, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται εδώ και περίπου ενάμιση μήνα για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα με αφορμή στοιχεία που τέθηκαν υπόψη τους από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή για τις κατ΄ οίκον έρευνες και κατασχέσεις κάθε σχετικού υλικού δόθηκε από τον προϊστάμενο των οικονομικών εισαγγελέων Παν. Αθανασίου προς τους Εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργο Καλούδη και Χρήστο Ντζούρα που χειρίζονται τη νέα δικογραφία σε βάρος του επιχειρηματία.

Η έρευνα ξεκίνησε από υλικό νομίμως καταγεγραμμένων συνακροάσεων που απέστειλε στις εισαγγελικές αρχές πριν δύο μήνες η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το επίμαχο υλικό συλλέχθηκε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούσε η Επιτροπή σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου MIG το 2011. Στις συνομιλίες που τέθηκαν υπόψη των Εισαγγελέων φαίνεται να προκύπτουν ενδείξεις ότι στελέχη του ομίλου συζητούν για μη νόμιμες συναλλαγές, με στόχο κινήσεις χρημάτων να "δικαιολογούνται".

Στα χέρια των εισαγγελικών λειτουργών βρίσκονται πλέον κατασχεμένα από τα πέντε σπίτια έγραφα και αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα μελετήσουν και θα αξιολογήσουν πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε επόμενη φάση στην έρευνα που διενεργούν.

Ο επιχειρηματίας ερευνάται από τους οικονομικούς εισαγγελείς και για άλλη υπόθεση με ίδια αδικήματα, με αφορμή στοιχεία από τις λίστες των 65 CD των τραπεζών, υπόθεση για την οποία ήδη έχει δοθεί εντολή δέσμευσης τραπεζικών του λογαριασμών και θυρίδων μέχρι του ποσού των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί πως την Παρασκευή με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου άνοιξαν και οι δικογραφίες που είχαν τεθεί στο αρχείο από τις Εισαγγελείς Γεωργία Τσατάνη και Αθηνά Θεοδωροπούλου, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στους Εισαγγελείς Διαφθοράς προκειμένου να ερευνηθούν εξαρχής οι υποθέσεις. Πρόκειται για τις δικογραφίες που αφορούν δανειοδοτήσεις της Λαϊκής Τράπεζας την περίοδο 2006 έως 2011, την οποία είχε χειριστεί η κ. Τσατάνη, καθώς και αυτήν που αφορά την απεικόνιση ελληνικών ομολόγων στα ενημερωτικά δελτία της τράπεζας του 2009 και του 2010, που χειρίστηκε η κ. Αθηνά Θεοδωροπούλου.


Πηγή : thetoc.gr


Δικηγόρος, σύζυγος υπουργού, κατά του υπουργείου Οικονομικών




Μία υπόθεση, με πρωταγωνίστρια δικηγόρο, σύζυγο κυβερνητικού στελέχους, που μπήκε σε αντιδικία με τις αρχές του υπουργείου Οικονομικών για φορολογική υπόθεση σημαντικού ύψους, αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος.

Στο επίκεντρο είναι το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, που έκανε έλεγχο για φορολογούμενο με σημαντικές καταθέσεις σε λογαριασμό στην Ελλάδα, μετά από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, καθώς δεν δικαιολογούνταν τα 8,9 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν.

Τη νομική εκπροσώπηση του ελεγχόμενου ανέλαβε, σύμφωνα με την εφημερίδα, η δικηγόρος- σύζυγος μέλους της κυβέρνησης, που προσπάθησε να βοηθήσει στη δικαιολόγηση του ποσού, υποβάλλοντας στον ΚΕΦΟΜΕΠ υπομνήματα και βεβαιώσεις καταβολής μερισμάτων από πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Τα στοιχεία και οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν όμως από το ΚΕΦΟΜΕΠ, που θεώρησε ότι πρόκειται για μη δηλωθέντα εισοδήματα και καταλόγισαν στον ελεγχθέντα φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 13,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάρος του υπεβλήθη και μηνυτήρια αναφορά για φοροδιαφυγή μεγάλου ύψους.

Με τη σειρά του, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο φορολογούμενος κατέθεσε μήνυση κατά του διευθυντή και του επόπτη του ΚΕΦΟΜΕΠ, στην οποία εμφανίζει τον εαυτό του, τη δικηγόρο και τον λογιστή του να έχουν πέσει θύματα μεθοδεύσεων των δύο στελεχών του ΚΕΦΟΜΕΠ προκειμένου να μην γίνουν δεκτά τα αποδεικτικά στοιχεία που υπέβαλε και ζήτησε να διωχθούν ποινικά για παράβαση καθήκοντος.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία




Άλλες δυο βάρκες με συνολικά 52 μετανάστες και πρόσφυγες περισυλλέχθηκαν σήμερα Κυριακή το πρωί ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο από δυο σκάφη της Frontex (ένα Βρετανικό και ένα Νορβηγικό) και αυτή τη στιγμή μεταφέρονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να προωθηθούν στο hot spot της Μόριας.

Οι σημερινές αφίξεις αυξάνουν σε 276 τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που πέρασαν στη Λέσβο σε 48 ώρες, από το πρωί δηλαδή της περασμένης Παρασκευής μέχρι σήμερα, ενώ είναι πλέον περισσότεροι από 500 οι πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στη Μυτιλήνη από την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία. Αριθμός που, όπως σημείωνε το ΑΠΕ-ΜΠΕ χθες, θεωρείται πολύ μεγάλος για τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιοχή μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. 

Ο αριθμός των ροών προς τη Λέσβο ξεπερνά πλέον κατά πολύ τον αριθμό των ροών σε όλο το βόρειο Αιγαίο από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι τη μέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.

Τα στοιχεία αυτά μαζί με πληροφορίες από τις απέναντι τουρκικές ακτές αποδεικνύουν ότι η τουρκική Ακτοφυλακή δεν πραγματοποιεί ελέγχους, γεγονός που οφείλεται στην επικράτηση μιας διαλυτικής κατάστασης λόγω σύλληψης πολλών στρατιωτικών και στελεχών διωκτικών αρχών στην περιοχή βόρεια της Σμύρνης, και στη μετακίνηση όσων δυνάμεων υπολείπονται στην περιοχή της Μαρμαρίδας στη νοτιοδυτική Τουρκία. 

Εκεί συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή προκειμένου να συλληφθούν καταδρομείς που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά του Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ του πραξικοπήματος διανυκτέρευε σε ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή.

Την ίδια ώρα μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και στη Σάμο, αλλά και στα Δωδεκάνησα. Επαναλαμβάνουμε χθεσινή εκτίμηση στελεχών των ελληνικών διωκτικών αρχών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που απέδιδαν το γεγονός στο ότι απέναντι από τα νησιά αυτά λειτουργούν αυτή την εποχή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που αποτρέπουν τη δράση των μεταφορέων. 

Αυτό δεν συμβαίνει απέναντι από τη Λέσβο, και σε συνδυασμό με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις τουρκικές διωκτικές αρχές δημιουργήθηκε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα κυκλώματα των μεταφορέων ώστε να επιχειρούν χωρίς προβλήματα.

Ας σημειωθεί ότι στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 3.200 πρόσφυγες και μετανάστες. Όλοι, διαμένουν στο hot spot, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και σε δομές διάχυτες, κυρίως στην πόλη της Μυτιλήνης. Μεγάλος αριθμός κυρίως Αφρικανών μεταναστών κινούνται μέσα στην πόλη και διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο ή σε εγκαταλειμμένες αγροικίες στα όρια της πόλης.


Πηγή : real.gr


O Πάνος Καμμένος ειρωνεύτηκε τον καρκίνο της Γεννηματά! -Το twitter του ζητά να παραιτηθεί



Μια ανάρτηση του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου στο twitter έβαλε «φωτιά» στα social media.

Ο Πάνος Καμμένος θέλησε να ειρωνευτεί την αναφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, ότι υπήρξε πολιτικός κρατούμενος από την Χούντα σε ηλικία έξι μηνών και το επέκτεινε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Μετά την φυλάκιση του εξάμηνου Κυριάκου η Φώφη θα αποκαλύψει ότι την υποχρέωσαν σε αναγκαστική αναπηρική σύνταξη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Αμυνας.



Αμέσως, χρήστες διαμαρτυρήθηκαν έντονα . Πολλοί ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, δημιουργώντας μάλιστα και το hasthag #paraitisi_kammenou. Δείτε μερικές από της αναρτήσεις:

ΝΤΡΟΠΗ!!! Να είναι περήφανοι όσοι σε ψήφισαν. Αίσχος. Μακάρι να μην βιώσεις ούτε εσύ ούτε κανείς κάτι παρόμοιο.

Η Φώφη είχε και έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όχι τόσο σοβαρό όσο το δικό σου στον εγκέφαλο αλλά πολύ σοβαρό.

Eίχε καρκίνο. Αστείο ε;

Η διπλή μαστεκτομή είναι για σένα αστείο; Να υπάρχει και ένα όριο

Kάνεις αστεϊσμούς για μια γυναίκα που διαγνώστηκε με τη χειρότερη μορφή καρκίνου, από οικογένεια με πολύ βεβαρημένο ιατρικό

Έλα να σε πάω στη αιματολογική του Ευαγγελισμού που πέρασα 2 χρόνια να τα πεις αυτά.

Nομίζω πως μάλλον θα πρέπει να ζητήσετε ένα μεγάλο συγνώμη για το tweet σας. Από τον γιο μιας καρκινοπαθους..

Να παραιτηθεί αυτός που κάνει χωρατά με καρκίνους για να έρθει στη θέση του ο Λεβέντης που τους μοιράζει απλόχερα. #paraitisi_kammenou

Όσοι νομίζετε ότι ο @PanosKammenos θα παραιτηθεί λόγω ενός hashtag πλανιέστε πλάνην οικτρά.Ο Πάνος δεν αφήνει τη καρέκλα #paraitisi_kammenou

Όσοι περιμένετε #paraitisi_kammenou να σας ενημερώσω επίσης ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο.

Greek Twitter rips ANEL's Kammenos for making fun of cancer patient PASOK leader Gennimata on Twitter. #paraitisi_kammenou



Πηγή:  iefimerida.gr 


Επεισόδια στον Έβρο απο αναρχικούς του 'No Border Camp' που κινούνται ανενόχλητοι.




Σύμφωνα με το Thrakinea.gr Ομάδα περίπου 300 αναρχικών που προέρχονταν από την κατασκήνωση του “No Border Camp” στο ΑΠΘ της Θεσσαλονίκης ήθελαν να φτάσουν μέχρι τα σύνορα και εμποδίστηκαν από παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ στις Καστανιές του Έβρου.

Οι αντιεξουσιαστές πήγαν για να σπάσουν και διαλύσουν τα πάντα αφού ήταν έτοιμοι με το που αποβιβάστηκαν από τα πούλμαν που τους μετέφεραν στο σημείο, επιτέθηκαν με ξύλα και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ δεν έλειψαν και οι μάχες σώμα με σώμα.



Μόλις εκτονώθηκαν  οι αντιεξουσιαστές επιβιβάστηκαν πάλι στα πούλμαν και επέστρεψαν πίσω στην Θεσσαλονίκη και στο ΑΠΘ που παραμένουν ακόμα παράνομα χωρίς να τους ενοχλεί κανένας.

Μην περιμένετε να ακούσετε για συλλήψεις η έστω και για προσαγωγές γιατί φυσικά δεν έγινε καμία.


Ν.Δ: Ο Τσίπρας αντέγραψε λόγο του Μητσοτάκη από τον περασμένο Απρίλιο




Όλα τα έχει κάνει ο Τσίπρας στην λογοκλοπή θα σταματούσε;

Έχουμε δείγματα του επιτελείου που έχει στο Μαξίμου ο Τσίπρας και έχουμε γελάσει με τα γραπτά τους και τώρα το τερμάτισαν κάνοντας λογοκλοπή από φράσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο της Ν.Δ.

Ο  Τσίπρας είναι ικανός στη λογοκλοπή, αλλά είναι ανίκανος να υπηρετήσει προς όφελος των πολιτών σημειώνει η Ν.Δ.σε ανακοίνωση που εξέδωσε και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα, για λογοκλοπή στην ομιλία του ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης.


Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε τις έννοιες “νέα Μεταπολίτευση” και “Ελλάδα του 2021”. Και οι δυο αυτές έννοιες αποτέλεσαν τα βασικά μηνύματα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, τον περασμένο Απρίλιο.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι ικανός στη λογοκλοπή, αλλά είναι ανίκανος να υπηρετήσει προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας αυτές τις έννοιες, λόγω της ανικανότητας, της ιδεοληψίας και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού που τον διακρίνει.



Για τον ΕΝΦΙΑ έπεσε η κυβέρνηση Σαμαρά και ο ΣΥΡΙΖΑ τον αύξησε





Κώστας Βουκελάτος

Ο Σύριζα μέσα στα πολλά ψέματα που είπε για να εξαπατήσει και να γίνει κυβέρνηση ήταν και η κατάργηση του  ΕΝΦΙΑ που τον κατηγορούσε ως αντιπολίτευση και υποσχόταν να τον καταργήσει μόλις γίνει κυβέρνηση θεωρώντας τον άδικο και αβάσταχτο για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ο Τσίπρας όπως γνωρίζουμε όλοι δεν έχει πει ούτε μία αλήθεια και η πλειοψηφία αυτών που τον ψήφισε κτυπάει το κεφάλι του για το κακό που έκανε στην οικογένεια του και στην χώρα του. 

Ο πολίτης πείστηκε εξαπατήθηκε όπως και για όλα τα άλλα που είπε ο πολιτικός απατεώνας Τσίπρας και η παρέα του και τους έκανε κυβέρνηση, δεν ψήφισε τον Σαμαρά για το email Χαρδούβελη και για τον ΕΝΦΙΑ και έφερε αυτό το πολιτικό έκτρωμα στην κυβέρνηση με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα τους τελευταίους 20 μήνες και βρέθηκε με νέο χρέος 100 δις ευρώ.

Αποτέλεσμα είναι να μην καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ αντίθετα να αυξηθεί και να βουλιάξει και άλλο τον οικογενειακό προυπολογισμό και την αγορά ακινήτου, μια ανίκανη αποδεδειγμένα κυβέρνηση διαλύει εντελώς την οικονομία της χώρας γιατί δεν ξέρει να κάνει αλλιώς, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, δεν έχει ικανά στελέχη.

Φέτος, ο φόρος που θα βεβαιωθεί εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει ακόμα και τα 4 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 3,3 δισ. ευρώ το 2015, καθώς όχι μόνο δεν προβλέπεται να καταστούν ορατές οι μειώσεις των αντικειμενικών τιμών στους ιδιοκτήτες, αλλά επιπλέον έχει μειωθεί το όριο για την επιβολή συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ, ενώ αυξήθηκαν και οι συντελεστές του φόρου. Αυξημένη θα είναι και η φορολογία των οικοπέδων εκτός σχεδίου.

Η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) έσπευσε να επισημάνει με δημόσια τοποθέτησή της στις αρχές της εβδομάδας ότι το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των δόσεων, αλλά κυρίως ο ίδιος ο φόρος και η ελάφρυνση του, όχι η συνεχής αύξησή του.


H ΩΡΑ ΗΤΑΝ 02:06 ΚΑΙ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974



Η ΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

«Boys, pray for me» (Παιδιά, προσευχηθείτε για μένα)…

Επέτειος σήμερα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα μας, η οποία μετά την ζοφερή ʽʼνύχταʼʼ της επταετούς χούντας των συνταγματαρχών που την άφησε στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, την έβγαλε από την ευρωπαϊκή της πορεία και απέκλεισε από την πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική ζωή το δημοκρατικό και δημιουργικό κομμάτι του λαού, επέστρεψε στον κοινοβουλευτισμό.Όταν, τον Ιούλιο 1974, ξέσπασε η μεγάλη εθνική κρίση με αφετηρία την πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κλήθηκε να συγκροτήσει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. 

Λίγο νωρίτερα, στις 10 ακριβώς, ο Καραμανλής αναχωρεί από το αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ, με αεροσκάφος που του είχε διαθέσει ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Προτού αναχωρήσει από το Παρίσι για την Αθήνα, η γαλλική τηλεόραση είχε δείξει τον Καραμανλή να δηλώνει ( ήταν λιγομίλητος προς τους δημοσιογράφους ) φράση του Αμερικανού προέδρου Τρούμαν «Boys, pray for me» (Παιδιά, προσευχηθείτε για μένα)..
( Μια δήλωση που σήμαινε ότι ο Καραμανλής επιστρέφοντας στην Ελλάδα πηγαίνοντας προς το άγνωστο, μη γνωρίζοντας τι τον περιμένει, στην καρδιά ενός δικτατορικού στρατιωτικού καθεστώτος « χούντας των συνταγματαρχών»......, )

Επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος,για να επιστρέψει στην Αθήνα και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την πτώση του δικτατορικού στρατιωτικού καθεστώτος, που κατέρρεε κάτω από το βάρος του εγκληματικού πραξικοπήματός κατά του Μακαρίου και της εθνικής τραγωδίας στην Κύπρο.

Στις 10.20 μ.μ. ανακοινώνεται επίσημα το… όνομα. Τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν: «Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ανεχώρησε ήδη εκ Παρισίων δι’ Αθήνας, κληθείς όπως συμμετάσχει της συσκέψεως την οποίαν συνεκάλεσεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στρατηγός Γκιζίκης».

Περί τις 2 το πρωί της 24ης Ιουλίου 1974, το αεροπλάνο που είχε προσφέρει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν στον αυτοεξόριστο στο Παρίσι Κωνσταντίνο Καραμανλή επειτα από τέσσερις ώρες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Είναι η στιγμή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πατάει το πόδι του στήν Ελλάδα
Χιλιάδες κόσμου με αναστάσιμες λαμπάδες στα χέρια και την ιαχή “Έρχεται, έρχεται” τον αναμένουν και του επιφυλάσσουν θριαμβευτική υποδοχή είχαν καταφέρει να διεισδύσουν ακόμα και στο διάδρομο προσγειώσεως. Δήλωσε ότι επιθυμεί «ενότητα, σωφροσύνην και υπομονήν» και επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο που τον μετέφερε στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Στο περιστύλιο τον υποδέχτηκαν οι Γκιζίκης και Καραμανλής και ακολούθως πήρε μέρος στη σύσκεψη των πολιτικών και της στρατιωτικής ηγεσίας.. Η υποδοχή Καραμανλή, με τον κόσμο να πανηγυρίζει στους δρόμους, αποτελεί το λαϊκό ξέσπασμα μετά την επτάχρονη δικτατορία.

Tο ιστορικό τής επιστροφής

Ομως, όπως όλα δείχνουν, και πριν ακόμα από την εκδήλωση του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου, ο Καραμανλής είχε σαφείς πληροφορίες ότι εντός των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα στο Πολεμικό Ναυτικό υπήρχαν δυνάμεις που πρόσβλεπαν στην επιστροφή στην πολιτική διακυβέρνηση της χώρας, υπό την ηγεσία του. Ιδιαίτερα ο αρχηγός του Ναυτικού κατά την τελευταία περίοδο της δικτατορίας, ναύαρχος Πέτρος Αραπάκης είχε επικοινωνία μαζί του. 

Ο Καραμανλής είχε δεχτεί με θετικό τρόπο τις προθέσεις του Αραπάκη, γι' αυτό στις 16 Ιουλίου, μία μέρα μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Κύπρο, απευθύνθηκε με φιλικό τρόπο «προς τας Ενόπλους Δυνάμεις της χώρας», τονίζοντας ότι επιβαλλόταν «η αποκατάστασις της δημοκρατικής ομαλότητος» στην Ελλάδα και την Κύπρο και γι' αυτόν τον σκοπό ετίθετο «εις την διάθεσιν της χώρας».

Ο Καραμανλής κατέληξε λέγοντας: «Η Ιστορία διδάσκει ότι αι εθνικαί κρίσεις οδηγούν συνήθως σε συμφορές. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μια εθνική κρίσις ημπορεί να αφυπνίσει τας συνειδήσεις και να γίνει αφετηρία μιας πολιτικής και ηθικής αναγεννήσεως ενός λαού. Εύχομαι και ελπίζω ότι κατά τον ευλογημένον αυτόν τρόπο θα τερματισθεί η σημερινή περιπέτεια του Εθνους».
Την Τρίτη 23 Ιουλίου, το πρωί, η πρόταση του Αραπάκη για σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης έγινε αποδεκτή από τους στρατηγούς Μπονάνο, Γαλατσάνο και τον «Πρόεδρο της Δημοκρατίας» Φ. Γκιζίκη, όπως και από τον πτέραρχο Παπανικολάου. 


Κρίσιμη σύσκεψη

Την ίδια μέρα, το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή ορισμένων πολιτικών προσωπικοτήτων, στη διάρκεια της οποίας στρατιωτικοί και πολιτικοί συμφώνησαν να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που, όντας πρωθυπουργός της χώρας την 21η Απριλίου 1967, είχε ανατραπεί και συλληφθεί από τους συνταγματάρχες.

Αλλά τελικά ο ναύαρχος Αραπάκης, όπως έγραψε, πρωτοστάτησε για τη λύση Καραμανλή, πράγμα που πέτυχε τελικά. Παρά τη βαθιά εκτίμηση που έτρεφε για τον Κανελλόπουλο, «η δυναμική και σοβαρή προσωπικότητα του Καραμανλή ήταν απαραίτητη», τόνιζε ο ναύαρχος Αραπάκης. «Η κατάσταση ήταν ασταθής, εύθραυστη και επικίνδυνη. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια μέχρις ότου σταθεροποιηθεί και εδραιωθεί η μεταπολιτευτική κυβέρνηση».

Ο Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός λίγο μετά την άφιξή του στην Αθήνα, καθώς στην ουσία δεν υπήρχε κυβέρνηση. Ο ίδιος θα αναφέρει δέκα χρόνια αργότερα: «Η 24η Ιουλίου 1974 είναι ημέρα ιστορική και σαν τέτοια θα πρέπει να τη γιορτάζουν όλοι οι Ελληνες. Και είναι ιστορική, γιατί την ημέραν εκείνην για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία χρειάστηκε να αποτραπούν σοβαροί κίνδυνοι, εσωτερικοί και εξωτερικοί. Οπως γνωρίζετε, η Δικτατορία δεν ανετράπη από μια οποιαδήποτε οργανωμένη δύναμη, που θα έθετε υπό τον έλεγχό της την κατάστασιν και θα εξασφάλιζε την έννομον τάξιν. Η Τυραννία κατέρρευσε κάτω από το βάρος του εγκληματικού πραξικοπήματός της κατά του Μακαρίου. Και η κατάρρευσίς της δημιούργησε απόλυτο κενό εξουσίας».

«Boys, pray for me» (Παιδιά, προσευχηθείτε για μένα)…Είχες ζητήσει
Καί τώρα 42 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Γεγονός είναι ότι όλοι οι Έλληνες προσεύχονται σήμερον διά το έθνος




Σύνδεσμος 1974