Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Ιρακινός λαθρομετανάστης ο πιστολέρο στα Λαδάδικα

 


Σε δύο συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ για τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, στην περιοχή των Λαδάδικων, στη Θεσσαλονίκη, και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων.

Πρόκειται για έναν 45χρονο λαθρομετανάστη κακοποιό από το Ιράκ κι έναν 27χρονο ομογενή από την Ρωσία, εις βάρος των οποίων ήδη ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για απόπειρα ανθρωποκτονίας και βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, αντιστοίχως.

Το επεισόδιο ξεκίνησε, όταν ο Ιρακινός κακοποιός λαθρομετανάστης πυροβόλησε, για άγνωστη αιτία, με πυροβόλο όπλο εναντίον 24χρονου, εργαζόμενου στην υποδοχή κέντρου διασκέδασης, τραυματίζοντάς τον στο δεξί πόδι. 

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 27χρονος με τη συνδρομή ενός 35χρονου (ταυτοποιήθηκε και περιλαμβάνεται στην ίδια δικογραφία) επιτέθηκαν στον 45χρονο και του προκάλεσαν σωματικές βλάβες. Φαίνεται δε, πως οι ίδιοι χτύπησαν δύο ακόμη άτομα που επιχείρησαν να εμποδίσουν την επίθεση εναντίον του αλλοδαπού.

Ο 45χρονος κακοποιός λαθρομετανάστης, όπως επίσης το 24χρονο θύμα του (Έλληνας), εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, ο πρώτος φρουρούμενος.

Τις έρευνες για την υπόθεση διενήργησαν η Δίωξη Εκβιαστών Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου.



Στην συναυλία των Guns N’ Roses ο πρωθυπουργός το καλοκαίρι


 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην Λάρισα ότι θα είμαστε εκεί, και εννοούσε την συναυλία των Guns N’ Roses 22 Ιουλίου 2023.

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός σε έναν πολίτη, που φορούσε ένα σκουφάκι του γνωστού συγκροτήματος, και συνομίλησε με τον πρωθυπουργό.«Έρχονται, έρχονται. Έρχονται και θα είμαστε εκεί» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δείχνοντας το σκουφάκι του με το λογότυπο των Guns N’ Roses.





Η ιστορία του πρώτου Ουκρανού στρατιώτη που έχασε τη ζωή του


 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, έχασε τη ζωή του ο 36χρονος Ουκρανός λοχίας Ντένις Τσκατς, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών. Όσοι τον γνώριζαν, μιλούν γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια.

Ο 36χρονος Ουκρανός στρατιώτης ήταν το πρώτο θύμα του ρωσικού πολέμου, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» που αφηγείται την ιστορία του μέσα από τα λόγια της συζύγου του, Οκσάνα.

Απαρηγόρητη η 29χρονη Ουκρανή έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες το ρόλο της μητέρα και του πατέρας μεγαλώνοντας τα δύο παιδιά τους. Προτού γίνει η ταφή του συζύγου της, έπλυνε η ίδια τη σορό του μένοντας άναυδη από τον αριθμών των σφαιρών που του στέρησαν τη ζωή. Του φόρεσε το γαμπριάτικο κοστούμι και, και όπως δήλωσε εμφανώς συγκινημένη, αποχαιρέτησε τον έρωτα της ζωής της.

Όσοι πολέμησαν στο πλευρό του λοχία, υποστηρίζουν ότι ο Τκατς ήταν ένας ευγενικός άνθρωπος με ηγετικές ικανότητες.

Ο 36χρονος λοχίας ήταν ολομόναχος όταν άφησε την τελευταία του πνοή, λίγη ώρα μετά τις 3.40 π.μ το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία» με στόχο την απελευθέρωση του λαού από τους ναζιστές.

Ο Τκατς βρισκόταν σε ένα σημείο ελέγχου, στα περίχωρα του χωριού Ζορινίβκα, στην ανατολική περιοχή Λουχάνσκ που βρίσκεται στα σύνορα Ουκρανίας- Ρωσίας. Λίγη ώρα προτού ξεψυχήσει, είχε δώσει εντολή σε πέντε νεαρούς άνδρες, μέλη της συνοριακής φρουράς της Ουκρανίας, να εγκαταλείψουν άμεσα το σημείο.

Οι θερμικές κάμερες είχαν εντοπίσει δεκάδες Ρώσους στρατιώτες να προσεγγίζουν την ελαφρά οχυρωμένη θέση των Ουκρανών. Πίσω τους ακολουθούσαν χιλιάδες στρατιώτες. Αφού είπε στους συμπολεμιστές τους να υποχωρήσουν αθόρυβα, ο Tκατς επιχείρησε να αμυνθεί με το μοναδικό πολυβόλο που ήταν διαθέσιμο.

Όταν οι Ρώσοι στρατιώτες συνειδητοποίησαν ότι οι Ουκρανοί τους πήραν είδηση, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Με τον θάνατό του, ο Τκατς αφήνει πίσω του μια δίχρονη κόρη που δεν θα γνωρίσει ποτέ τον πατέρα της, έναν οκτάχρονο γιο, που βίωσε την απώλειά του λίγες ώρες αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος και μια σύζυγο, την 29χρονη Οκσάνα, που έπρεπε να τον θρηνήσει αναλαμβάνοντας παράλληλα μόνη της την ανατροφή των δύο παιδιών τους.

«Τα λέμε αύριο. Σ' αγαπώ. Μου λείπεις»

Η τελευταία τηλεφωνική συνομιλία της Οκσάνα με τον σύζυγό της, έγινε τέσσερις ώρες πριν από το θάνατό του.

Διήρκεσε μία ώρα με το ζευγάρι να σχεδιάζει το γενέθλιο πάρτι της κόρης τους που γινόταν δύο ετών. Είχαν προγραμματίσει την επόμενη μέρα να αγοράσουν το δώρο της κόρης τους.

Κλείνοντας το τηλέφωνο, ο Τκατς είπε στη σύζυγό του: «Τα λέμε αύριο. Σ' αγαπώ. Μου λείπεις». Μια υπόσχεση, όμως,ο που δεν μπόρεσε να τηρήσει...



Ήξεραν ότι θα καταδικαστούν για τα εγκλήματα τους και κατήργησαν την ΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 


Ήξεραν ακριβώς τι έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ και ποια εγκλήματα διέπρατταν.

Έπρεπε κάπως να καλυφθούν, για να μην επηρεαστεί η πολιτική τους καριέρα παρά τα εγκλήματα τους, και αφού δεν διαθέτουν ίχνος ηθικής.

Όλοι λειτουργούσαν και λειτουργούν με εντολές του Αλέξη Τσίπρα, και ο αρχηγός έπρεπε να τους προφυλάξει για να τους έχει ενεργά μέλη στην ακροαριστερή συμμορία.

Έτσι λοιπόν ο Τσίπρας την τελευταία μέρα πριν φύγει από την εξουσία το 2019 άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και φρόντισε να καταργήσει και το άρθρο που προέβλεπε την ΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ σε αυτούς που είχαν καταδίκη για «παράβαση καθήκοντος». Μην ξεχνάτε ότι δεν ήταν βέβαιο εάν θα την γλίτωνε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που την έχει γλιτώσει μέχρι σήμερα, γιατί τον καλύπτουν οι συνεργάτες του.

Εάν ο φαιδρός και πονηρός, ακροαριστερός Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αλλάξει τον νόμο, ο αμετάκλητα καταδικασμένος Νίκος Παππάς δεν θα είχε το δικαίωμα σήμερα να είναι υποψήφιος στις εκλογές, και αυτό σημαίνει ότι δεν θα ήταν χρήσιμο μέλος της ακροαριστερής συμμορίας του Αλέξη Τσίπρα.

Για να γλιτώσουν από τέτοιες συνέπειες, γνωρίζοντας τα εγκλήματα που διαπράττουν έφτιαξαν τον Ποινικό κώδικα στα μέτρα τους.



Συντριπτική νίκη της ΔΑΚΕ - ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

 



Συντριπτική νίκη για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ με ποσοστό 61,29%.

Σπουδαία νίκη για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ όπου με συντριπτική πλειοψηφία κέρδισε την πρώτη θέση μετά και την ολοκλήρωση του 39ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και την σχετική ψηφοφορία που διεξάχθηκε.


Η ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ κερδίζει τις 19 από τις 31 έδρες.


Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:


ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ: 108 Ψήφοι - 19 Έδρες (61, 29%)


ΕΑΜΕ/ΓΕΝΟΠ (Φωτόπουλος ΣΥΡΙΖΑ): 34 Ψήφοι - 6 Έδρες (19,35%)


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΓΕΝΟΠ (Αδαμίδης): 18 Ψήφοι - 3 Έδρες ( 9, 68%)


ΠΑΣΚΕ: 10 ψήφοι  -  2  Έδρες (6, 45%)


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΑΜΕ): 6 Ψήφοι -  1 Έδρα (3, 23%)


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (Ανταρσύα): 4 Ψήφοι - 0 έδρες.



Ξεκινά για πρώτη φορά θεσμός επαγγελματικής αναδοχής

 


Ξεκινάει για πρώτη φορά στη χώρα μας ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία. Συνεχίζοντας την εντατική προσπάθεια για αποϊδρυματοποίηση, δημιουργούμε για πρώτη φορά το πλαίσιο, εξασφαλίζουμε την αμοιβή και υποστηρίζουμε τους συμπολίτες μας ώστε να γίνουν επαγγελματίες ανάδοχοι και να βρούμε μια οικογένεια για κάθε παιδί.

Η επαγγελματική αναδοχή είναι ο θεσμός που αποσκοπεί στην τοποθέτηση παιδιών με αναπηρία στο κατάλληλο γι’ αυτά οικογενειακό περιβάλλον. Όπως έχει διαπιστωθεί, στα δυο χρόνια λειτουργίας του συστήματος Αναδοχής-Υιοθεσίας, υπάρχει μια δυσκολία στην τοποθέτηση παιδιών με αναπηρία σε οικογένειες. Αυτό αφορά στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών αυτών. Με το θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής, διασφαλίζουμε στο εξής σε κάθε επαγγελματία ανάδοχο το κατάλληλο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην φροντίδα του παιδιού που αναλαμβάνει.

Αφορά σε παιδιά με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή ψυχική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της νοητικής ή και αναπτυξιακής αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.

Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι, είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα, ή σε χηρεία, με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο παιδί (συγγενική αναδοχή).

Όποιος επιθυμεί να γίνει επαγγελματίας ανάδοχος, μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του μέσω της διαδικτυακής πύλης www.anynet.gr .

Η μηνιαία αμοιβή του επαγγελματία αναδόχου ορίζεται στα 1.561,11 € και καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.). Ο επαγγελματίας ανάδοχος λαμβάνει επίσης και οποιαδήποτε άλλη οικονομική υποστήριξη αφορά στο παιδί, όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα αναδοχής αλλά το επίδομα αναπηρίας που δικαιούται το ίδιο.

Η απλούστευση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αναδοχής, η θέσπιση του επιδόματος αναδοχής και η  διεύρυνση των ηλικιακών ορίων, είχαν ως αποτέλεσμα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια να βγουν 1120 παιδιά από τα ιδρύματα και να υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των αναδοχών. Πλέον, η επαγγελματική αναδοχή αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην προσπάθεια για αποϊδρυματοποίηση.




Ο ΣΥΡΙΖΑ μονίμως απών από τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας


 

Η Κυβέρνησή μας αποδεικνύει έμπρακτα ότι ακούει τους πολίτες, σκύβει στα προβλήματα που τους απασχολούν και παράγει λειτουργικές και αμοιβαία επωφελείς λύσεις, στο πλαίσιο των περιθωρίων της χρηστής διοίκησης και των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους. Γιατί για εμάς πολιτική, όπως έχουμε πει και κυρίως όπως έχουμε αποδείξει, είναι η επίλυση των προβλημάτων. Και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά μας, της Κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο πολιτική είναι η τοξικότητα, ο διχασμός, άντε και οι εύκολες υποσχέσεις.


Η αρχή μας ότι η πολιτική είναι επίλυση προβλημάτων επιβεβαιώνεται και με τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο νομοσχέδιο για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Ανάμεσα στα άλλα:

Δίνεται οριστική λύση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που για δεκαετίες ολόκληρες βρίσκονταν σε ομηρία, με τις περιουσίες τους μετέωρες και ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση.

Βελτιώνεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και συγκεκριμένα διευρύνεται το πεδίο της εφαρμογής του. Δίνεται δυνατότητα της υπαγωγής οφειλών υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να ζητήσει τη διατήρηση ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένης και ενήμερης οφειλής. Εισάγεται η υποχρέωση αιτιολόγησης της μη συναίνεσης της προτεινόμενης ρύθμισης τόσο από τους χρηματοδοτικούς φορείς, όσο και από τους οφειλέτες. Επίσης, απλοποιούνται διαδικασίες και διαγράφεται η ποινή προεξόφλησης.

Ακόμη, παρατείνεται η απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για το 2023 των ακινήτων σε περιοχές, οι οποίες είχαν χτυπηθεί από φυσικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

Παρατείνονται και οι αμοιβές σε εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα ομογενών, ιδιαίτερα των συνταξιούχων από την πρώην Σοβιετική Ένωση και καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα για όσους απασχολούνται σε πλωτές δεξαμενές φυσικού αερίου.


Παρά το αδιαμφισβήτητο κοινωνικό πρόσημο αυτών των ρυθμίσεων, παρά το γεγονός ότι ωφελούν τους πολίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι γύρισε την πλάτη στην ψήφισή τους. Απέδειξαν -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι είναι μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και στο διχασμό, αλλά μονίμως απόντες από τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά. Το ίδιο έκαναν και από τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Απόντες ήταν και από την ψηφοφορία για την καθιέρωση δικαιωμάτων για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.



Στα 520 εκατ. ευρώ η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης

 



Το Υπουργείο Οικονομικών, συνεπές προς το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει, προχώρησε στις 22 Φεβρουαρίου, στην καταβολή ποσού συνολικού ύψους 54,8 εκατ. ευρώ σε 404.157 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Έτσι, το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί, μέχρι σήμερα, για το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2022-2023 φθάνει τα 242,8 εκατ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει και νέα καταβολή έως τις 28 Απριλίου.


Την τρέχουσα περίοδο, το επίδομα θέρμανσης, μετά την αύξηση του χορηγούμενου ποσού και της περιμέτρου των δικαιούχων, καλύπτει την πλειοψηφία των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και τις άλλες επιδοτούμενες μορφές καυσίμου.

Παράλληλα, το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένο για τους καταναλωτές, χάρη στην επιδότηση στην αντλία, η οποία συνεχίζεται έως τις 31 Μαρτίου 2023 και ανέρχεται στα 12 λεπτά ανά λίτρο (15 λεπτά, με ΦΠΑ).

Με τα δύο αυτά, στοχευμένα, μέτρα, συνολικού δημοσιονομικού κόστους 520 εκατ. ευρώ, η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει, έμπρακτα, για ακόμα μία φορά ότι στηρίζει αποτελεσματικά και γενναία τους πολίτες – ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους – έναντι των δυσκολιών που έχουν προκαλέσει, διεθνώς, οι πολυ-επίπεδες, εξωγενείς κρίσεις.



Διευρυμένο «Καλάθι του νοικοκυριού»


 

Το «Καλάθι του νοικοκυριού» μπήκε από την Τετάρτη, στην 17η εβδομάδα εφαρμογής με σταθερές ή μειωμένες τις τιμές στο 91% των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε αυτό και που είναι απολύτως συγκρίσιμα, αλλά και με σημαντικές προσθήκες.

Πρώτον, το καλάθι είναι διευρυμένο κατά εννιά -από τις 51 στις 60- κατηγορίες  προϊόντων καθώς περιλαμβάνει πλέον  το νωπό μοσχάρι, το γάλα υψηλής παστερίωσης μακράς διαρκείας, το λευκό τυρί και τη σοκολάτα, όπως και επιπλέον προϊόντα από υπάρχουσες κατηγορίες (αλλαντικά, κοτόπουλο, όσπρια).

Δεύτερο, μπήκε σε εφαρμογή και το «Σαρακοστιανό Καλάθι», που θα ισχύσει έως το Μεγάλο Σάββατο με νηστίσιμα προϊόντα (χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες -αυτές που λέμε αλοιφές- και τουλάχιστον δύο κατεψυγμένα θαλασσινά).

Τρίτον, κατόπιν συμφωνίας με τον Πρόεδρο της Βαρβακείου Ιχθυαγοράς Αθηνών ξεκίνησε πιλοτικά «Καλάθι του Νοικοκυριού» για όλη την Σαρακοστή στην Ιχθυαγορά. Το σημαντικό - όπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης- είναι ότι πρώτον έχουν επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις τιμών σε σχέση με πέρυσι και δεύτερον, θα υπάρχει εβδομαδιαία παρακολούθηση των τιμών καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, έτσι ώστε να αποφευχθούν  αυξήσεις σε αυτές τις τιμές. Εκτιμάται ότι η πρωτοβουλία θα αγκαλιαστεί από τους καταναλωτές, θα βρει μιμητές σε άλλες ιχθυαγορές και θα πιέσει γενικά τις τιμές προς τα κάτω.

 Σημειώνεται ότι με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν χθες στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από το σύνολο 864 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα στα 97 (11%), η τιμή μειώθηκε, στα 692 (80%), παραμένει σταθερή και σε 75 (9%) αυξήθηκε.

Επισημαίνεται ότι από αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Ανάπτυξης παρουσιάζει πλήρη αναλυτικό συγκριτικό πίνακα με τη συνολική αξία εκάστου καλαθιού ανά αλυσίδα για να βλέπουν οι καταναλωτές ποιες αλυσίδες  μείωσαν και πόσο, και ποιες αύξησαν και πόσο τις τιμές.




Σημαντικές βελτιώσεις στην εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού

 



Στη διάρκεια της θητείας της, η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και τη ρύθμιση των χρεών των οφειλετών, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των πιο ευάλωτων. Ένα από τα εργαλεία αυτά είναι και ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός, στο πλαίσιο του οποίου υπήρξαν -ιδίως κατά το τελευταίο διάστημα- σημαντικά θετικά αποτελέσματα.

 

Σημειώνεται ότι μέχρι τις αρχές της εβδομάδας 3.755 οφειλέτες είχαν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,22 δισ. ευρώ, μέσω του εξωδικαστικού. Και βέβαια είναι σημαντικό ότι το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων έχει ανέλθει στο 70%. Και αυτό όταν στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 οφειλέτες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.



Παρά τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων μηνών, η Κυβέρνηση έκρινε αναγκαία την περαιτέρω βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και προχώρησε, την Τετάρτη, στη ψήφιση -με εκκωφαντική αποχή του ΣΥΡΙΖΑ- τροπολογία με την οποία επέρχονται σημαντικές βελτιώσεις.

 

Έτσι -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή-  το δίχτυ ασφάλειας γίνεται πιο πυκνό για τους ευάλωτους συμπολίτες μας αφού ο πιστωτής θα πρέπει αυτόματα να αποδεχθεί ρύθμιση ως και 420 δόσεις ή και κούρεμα μέχρι και 90% όταν ο οφειλέτης έχει αποδεδειγμένα χαμηλό εισόδημα χωρίς περιουσία. Με τις νέες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν και ήδη αποτελούν νόμο του Κράτους θεσπίστηκαν:


Υποχρεωτικότητα στην αιτιολόγηση της απόρριψης πρότασης ρύθμισης. Τόσο οι πιστωτές όσο και οι οφειλέτες υποχρεούνται να αναρτούν στην πλατφόρμα τους λόγους της απόρριψης της πρότασης που παράγει αυτόματα ο αλγόριθμος. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται συνειδητή διαχείριση των αιτήσεων, ενώ η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη.

Δυνατότητα ένταξης μοναδικών οφειλών. Καταργείται ο περιορισμός του ποσοστού 90% ανά πιστωτή, δίνοντας τη δυνατότητα και σε οφειλέτες με μια και μόνη οφειλή άνω των 10.000 ευρώ προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, να ρυθμίσουν την οφειλή τους και να διασώσουν την περιουσία τους.

Δυνατότητα διατήρησης των ενήμερων ή ήδη ρυθμισμένων οφειλών στη πρόταση ρύθμισης που του προτείνεται, εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης, υπό προϋποθέσεις.

Δυνατότητα ένταξης νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών υπέρ τρίτων (όπως είναι οι οφειλές σε Δήμους), που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

Συναίνεση των μικροπιστωτών στην πρόταση ρύθμισης, όταν δεν έχουν καμία εξασφάλιση, υπό προϋποθέσεις.

Τροποποίηση διαδικασίας διαμεσολάβησης με τους χρηματοδοτικούς φορείς προς όφελος του οφειλέτη.

Διαγραφή σε ποσοστό 100% των τόκων της ρύθμισης που αντιστοιχούν στις μελλοντικές δόσεις για το Δημόσιο, σε περίπτωση προεξόφλησης αυτών.

Μείωση του επιτοκίου ρύθμισης οφειλών, και μετατροπή του από κυμαινόμενο σε σταθερό, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, της οποίας η υπογραφή έχει δρομολογηθεί, κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου. Πλέον, το νέο επιτόκιο της ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο διαμορφώνεται σε 3% σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που ήταν μέχρι σήμερα.

Δυνατότητα λήψης, μέσω της πλατφόρμας, βεβαίωσης οφειλών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και το Δημόσιο για κάθε νόμιμη χρήση.

Διευκρίνιση, με ξεκάθαρο πλέον τρόπο, τι θεωρείται οριστική υποβολή αιτήματος στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση για προστασία του οφειλέτη.

 


Με τις βελτιώσεις που θεσπίστηκαν -όπως επισημαίνει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- αναμένεται:  


Πραγματοποίηση μεγαλύτερου όγκου βιώσιμων ρυθμίσεων με ευνοϊκούς όρους και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αύξηση της εγκρισιμότητας από την πλευρά των πιστωτών στις προτάσεις ρύθμισης οφειλών που παράγει ο αλγόριθμος.

Μεγαλύτερη θωράκιση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών από τα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης.

Μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά των οφειλετών να ρυθμίζουν τις οφειλές τους, διατηρώντας ταυτόχρονα και υφιστάμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις για μέρος των οφειλών τους που είχαν συνάψει κατά το παρελθόν, και

Μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλα τα στάδια ρύθμισης των οφειλών.



myTEKA: Πλέον όλοι οι ασφαλισμένοι βλέπουν με ένα κλικ τον ατομικό τους κουμπαρά

 


Διαθέσιμη για το σύνολο των εργαζομένων, μισθωτών και μη, είναι πλέον η εφαρμογή myTEKA του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Η λειτουργία της web εφαρμογής ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2022, αρχικά για τους μη μισθωτούς και σήμερα έχει επεκταθεί και στους μισθωτούς εργαζόμενους. Οι ασφαλισμένοι, που φτάνουν τις 165.000, μέσω του καινοτόμου αυτού εργαλείου, βλέπουν με ένα κλικ τον ατομικό τους κουμπαρά.

Ειδικότερα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myteka.gov.gr, παρέχεται εξατομικευμένη πληροφόρηση και με το πάτημα ενός κουμπιού οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στο ΤΕΚΑ ενημερώνονται για:

Το ΤΕΚΑ με μια ματιά.

Το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους ίδιους ή/και τον εργοδότη τους.

Το ιστορικό των εισφορών του.

Την κίνηση του ατομικού τους λογαριασμού.

Τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.

Συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν.

Τρόπους επικοινωνίας με το Ταμείο.

Η νέα εφαρμογή είναι επίσης διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας teka.gov.gr και του gov.gr, στην ενότητα «Εργασία και ασφάλιση» και την υποενότητα «Συνταξιοδότηση». Προς το παρόν, η εφαρμογή είναι προσβάσιμη μέσω browser ενώ σχεδιάζεται και η αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Η είσοδος στην διαδικτυακή εφαρμογή προϋποθέτει αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης TAXISnet. Κατά την είσοδο στην υπηρεσία του myTEKA ζητείται επιπλέον ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου για δεύτερη ταυτοποίηση.

Με τη διάθεση του myTEKA, παρέχεται ένα εργαλείο ενημέρωσης και ταυτόχρονα αξιολόγησης και ελέγχου στους πολίτες, που προσφέρει με απόλυτη διαφάνεια, εποπτεία της μελλοντικής τους σύνταξης, διασφαλίζοντας τα οφέλη των ασφαλισμένων και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

 Προαιρετική υπαγωγή στο ΤΕΚΑ

Υπενθυμίζεται πως από 01.01.2023, το Ταμείο ξεκίνησε ήδη να υποδέχεται τους πρώτους προαιρετικά ασφαλισμένους, κατόπιν αίτησης στην πλατφόρμα be.teka.gov.gr για αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης και υπαγωγή τους στην επικουρική του ΤΕΚΑ. Η υπηρεσία αφορά αρχικά σε όσους γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1987, ξεκίνησαν να εργάζονται και να ασφαλίζονται για την επικουρική τους στον e-ΕΦΚΑ και επιθυμούν να τη μεταφέρουν στο ΤΕΚΑ.

Από τον Μάρτιο του 2023, θα παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα αίτησης υπαγωγής στο ΤΕΚΑ και σε ασφαλισμένους που απασχολούνται σε κλάδους όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση, δικαίωμα που θα διατηρούν εφόσον είναι έως 35 ετών.


 



Αποζημιώσεις 110 εκ. ευρώ καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ- Οι υψηλότερες που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα

 


Αποζημιώσεις ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ - οι υψηλότερες στα χρονικά του ΕΛΓΑ- καταβάλλονται σήμερα Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ. στους 35.000 παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες εντός του έτους 2022.


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ επέσπευσαν τις διαδικασίες, για να μεγιστοποιήσουν την καταχώρηση των πορισμάτων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται άμεσα τόσο κατά τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους όσο και αυτόν του πρώτου διμήνου του 2023, τα δύο τρίτα των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τις ζημίες του έτους 2022. Κατά το παρελθόν η πληρωμή αποζημιώσεων ξεκινούσε τουλάχιστον μετά από 15 μήνες από την περίοδο των ζημιών.

Συνολικά, την τριετία 2020-2022 και αρχές του 2023, έχουν διατεθεί για αποζημιώσεις ζημιών τις οποίες καλύπτει ο ΕΛΓΑ και το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ έχουν διατεθεί 893 εκατομμύρια ευρώ και από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 81 εκατομμύρια ευρώ. Προκαταβολές ενισχύσεων για τις ολέθριες καταστροφές από τις πυρκαγιές έχουν διατεθεί 34 εκατομμύρια ευρώ.

Η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχύσει σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.3877/2020 και 4797/2021 τον ΕΛΓΑ με 350 εκατομμύρια ευρώ στη διετία 2020-2022, ώστε να είναι σε θέση να καταβάλλει σε μία δόση την αξία των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.




Ξεκίνησε ο 4ος γύρος του στρατηγικού διάλογου Ελλάδας - ΗΠΑ

 


Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών εγκαινίασαν προχθές τον 4ο γύρο Στρατηγικού Διαλόγου. Αξιοποίησαν -όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν- αυτή την ευκαιρία για να αναδείξουν την όλο και ισχυρότερη διμερή και διατλαντική σχέση τους, βασισμένη στις κοινές αξίες και τα συμφέροντά τους και επαναβεβαίωσαν τη βούληση να ενισχύσουν τη συνεργασία στους παρακάτω τομείς:


Περιφερειακά ζητήματα

Άμυνα και Ασφάλεια

Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών

Ενέργεια και Περιβάλλον

Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας

Εμπόριο και Επενδύσεις

Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών


Ανάμεσα στα άλλα στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι:


Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και της ειρηνικής επίλυσης των θαλάσσιων διαφορών και άλλων διαφωνιών μέσω της διπλωματικής οδού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη γεωστρατηγική σημασία του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο εφοδιασμού για την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα και θα παρέχει κρίσιμη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Τα δύο μέρη υπογράμμισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού υλικού, όπως τα F-35, που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της συνέχισης της συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση, ο οποίος ενισχύθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο της Ελλάδας σε έργα που θα ενισχύσουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, όπως η έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας, ο τρέχων σχεδιασμός για τον διασυνδετήριο αγωγό Βόρειας Μακεδονίας-Ελλάδας και οι προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει ότι η Μονάδα Επαναεριοποίησης Πλωτής Αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ελλάδα επεσήμανε τη σημασία των ανακαλύψεων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο ως δυνητικά πολύτιμες πηγές για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της περιοχής και ανέδειξε τη σημασία των δικών της προγραμμάτων εξερεύνησης φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της Ανατολικής Μεσογείου. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπογράμμισαν επίσης ότι η προώθηση έργων που θα μπορούσαν να γεφυρώσουν την Ευρώπη με την Αφρική και την Ασία, όπως διάφορες προτεινόμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, θα παράσχουν περαιτέρω στην Ευρώπη την επιθυμητή καθαρότερη ενέργεια, στηρίζοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.




Η επόμενη μέρα του ΕΣΥ κεντρική πολιτική προτεραιότητα, για τη δεύτερη τετραετία

 



Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας για την απονομή των πρώτων τιμητικών βραβείων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας:

Ενδεικτικά θέλω να σας θυμίσω ότι ο προϋπολογισμός για την υγεία φέτος, οι πόροι που διαθέτουμε, είναι 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ όταν το 2019 ήταν 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν δείτε πόσο ήταν το υγειονομικό προσωπικό το 2019, ήταν λίγο λιγότερο από 100.000, σήμερα είναι 108.000. Και αν προσθέσετε σε αυτό και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε στην διάθεσή μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ, από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δίνοντας προτεραιότητα στα κέντρα υγείας και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Δεν θέλω να μιλήσω αναλυτικά σήμερα για το πώς οραματίζομαι την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε πολλά να πούμε γι’ αυτό τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα αποτελέσει κεντρική μου πολιτική προτεραιότητα, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν για μία δεύτερη τετραετία.

Πιστεύω ότι έχω και εγώ αποκτήσει, μέσα από τη σχεδόν καθημερινή μου τριβή εκείνες τις μέρες της πανδημίας, μία πολύ καλύτερη κατανόηση για το τι πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε να μπορούμε σε όλο το φάσμα της υγείας, ξεκινώντας από την πρόληψη και καταλήγοντας στη νοσοκομειακή θεραπεία, να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας που δεν θα γιατρεύουν μόνο το περιστατικό στο νοσοκομείο -όπως πολλές φορές πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβαίνει σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας- αλλά θα αντιμετωπίζουν την υγεία πολύ πιο ολιστικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του πολίτη, δίνοντας, όπως θα τόνιζα και πάλι, έμφαση στην πρόληψη και στην υγιεινή ζωή. Θα τα πούμε λοιπόν αυτά με μεγάλη λεπτομέρεια καθώς θα ξεδιπλώσουμε και τον προγραμματικό μας λόγο τις επόμενες εβδομάδες.

Σήμερα, όμως, η μέρα ανήκει σε εσάς. Καταλαβαίνω ότι θα βραβευτούν πολλές και πολλοί εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πιστεύω ότι μέσα από αυτήν την σεμνή τελετή την οποία διοργανώνουμε σήμερα θέλουμε να τιμήσουμε κάθε μία και καθένα ξεχωριστά.

Θα ήθελα όμως, πράγματι, όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι οποίοι έκαναν μία τεράστια υπέρβαση τα χρόνια της πανδημίας, να δουν τους εαυτούς τους στα πρόσωπα αυτών οι οποίοι βραβεύονται σήμερα.




Η Πολιτεία πρέπει να βοηθάει τους συμπολίτες μας να ορθοποδήσουν


 

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:

Το νομοσχέδιο λύνει με διαφάνεια, αλλά και με δικαιοσύνη, έναν γόρδιο δεσμό μεταξύ του κράτους και των πολιτών, που ουσιαστικά διαρκεί από την ίδρυσή του. Και πράγματι μόνο από την τελευταία καταγραφή -κι αυτή έγινε προ 20ετίας- προέκυψε ότι πάνω από το 90% των δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί. Μιλάμε για σχεδόν 100.000 ακίνητα. Ένα ετερόκλητο σύνολο από εγκαταλελειμμένες κληρονομιές, από απαλλοτριώσεις που τελικά δεν έγιναν ποτέ, από παλιά βακούφια τα οποία είχαν δοθεί στους πρόσφυγες, κτήματα που ενώ η πολιτεία τα διεκδικούσε, ο πολίτης ουσιαστικά τα ζούσε… Και η αντιφατική και άδικη αυτή κατάσταση τελειώνει σήμερα, καθώς οι δικαιούχοι θα μπορούν στο εξής να εξαγοράσουν, νόμιμα πλέον, τους χώρους που κατοικούν ή που ασκούν το επάγγελμά τους και ταυτόχρονα το κράτος αποκτά πρόσθετα έσοδα και αποφεύγει φυσικά το κόστος των διεκδικήσεων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμα και μία σειρά φορολογικών ρυθμίσεων. Να ξεχωρίσω την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για το 2023 όλων των ακινήτων σε περιοχές οι οποίες έχουν χτυπηθεί από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές. Νομίζω ότι πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη ότι η πολιτεία στέκεται διαρκώς στο πλευρό των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται σε δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η στοχευμένη στήριξη των πιο αδύναμων αποτελεί μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα.

Και παράλληλα, βρίσκεται στη Βουλή και τροπολογία η οποία δίνει πρόσθετη προστασία και σε περισσότερους δανειολήπτες.

Θέλω να θυμίσω ότι μέχρι σήμερα -και αξίζει αυτό να το αναδείξουμε- μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού της Κυβέρνησης, αλλά πρωτίστως μέσω διμερών διαπραγματεύσεων που έκαναν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους servicers, έχουν ρυθμιστεί δάνεια τα οποία ξεπερνούν τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και τώρα, όμως, ακούγοντας -πιστεύω, με πολλή προσοχή- δικαιολογημένα αιτήματα πολιτών και επιχειρήσεων, προχωρούμε σε αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Περιλαμβάνει τώρα και όσους έχουν έναν μόνο πιστωτή, μία τράπεζα, για παράδειγμα, χωρίς να οφείλουν στην εφορία ή σε κάποιο ταμείο. Την ίδια ώρα το «δίχτυ ασφάλειας» γίνεται πιο πυκνό για τους ευάλωτους, αφού ο πιστωτής θα πρέπει αυτόματα να αποδεχθεί ρύθμιση ως και 420 δόσεις ή και κούρεμα μέχρι και 90% όταν δεν έχει τίποτα να εισπράξει, αν δηλαδή ο οφειλέτης έχει αποδεδειγμένα χαμηλό εισόδημα χωρίς περιουσία.

Θα το ξαναπούμε: η Πολιτεία δεν πρέπει να τιμωρεί, πρέπει να κατανοεί βοηθώντας τους συμπολίτες μας να ορθοποδήσουν. Και τα αναφέρω όλα αυτά, γιατί νομίζω ότι όλοι μας έχουμε κουραστεί να ακούμε «ξαναζεσταμένα» ψέματα περί εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών οι οποίοι επίκειται να γίνουν.

Και να προσθέσω επίσης ότι με τελευταία τροπολογία:

Παρατείνονται και οι αμοιβές σε εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα για όσους απασχολούνται σε πλωτές δεξαμενές φυσικού αερίου.

 



Τα μέλη της συμμορίας καταδικάζονται ο αρχηγός παραμένει ατιμώρητος

 



Η ομόφωνη καταδίκη του Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο και μάλιστα στην ανώτατη ποινή των δύο ετών με αναστολή για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών προκάλεσε αίσθηση στην κοινωνία, και οργή για τα έργα και της ημέρας της συμμορίας ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ειδικό Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή στον Νίκο Παππά, καθώς τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ο Nίκος Παππάς, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, καταδικάστηκε μαζί με τον Χρήστο Καλογρίτσα για τις παρασκηνιακές ενέργειες που τους αποδίδονται κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016, προκειμένου ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας να αποκτήσει κανάλι επιρροής ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να διαβεβαιώσει πως ο Ν. Παππάς θα είναι στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις προσεχείς εκλογές.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, δήλωσε πως «ο Νίκος Παππάς θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, θα κατέβει υποψήφιος και θα κριθεί βεβαίως από τον λαό, την ψήφο του οποίου θα ζητήσει. Όπως και η απόφαση αυτή θα κριθεί από τον λαό, στο πλαίσιο των εκλογών».

Παρά την καταδίκη πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας δεν τόλμησε να βγάλει τον από τα ψηφοδέλτια, και αυτό δείχνει ότι όλα τα μέλη της συμμορίας που καταδικάζονται η θα καταδικαστούν ενεργούσαν και ενεργούν με εντολές του αρχηγού της συμμορίας Αλέξη Τσίπρα που κουνάει και το δάχτυλο, και παραμένει ατιμώρητος.




Μητσοτάκης : Πώς κρατά τον Παππά ο Τσίπρας;

 


Αυτό που αναρωτιέται ο πρωθυπουργός, το αναρωτιέται όλος ο κόσμος, μήπως τελικά ο Νίκος Παππάς είναι ο μπροστινός και ο ηθικός αυτουργός είναι ο Αλέξης Τσίπρας;

Είναι σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που κρύβεται πίσω από όλα τα εγκλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας κρατά τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς κρατά ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα», ανέφερε από την Λάρισα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα μετά την ανακοίνωση της ενοχής του Νίκου Παππά εξαπέλυσε από την Λάρισα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χθες σε ένα πολύ ενδιαφέρον ντιμπέιτ πάλι πήγαν να αρνηθούν ότι ο κ. Τσίπρας αγνοούσε τα σύνορα στη θάλασσα. Η αλήθεια είναι αμείλικτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιόρθωτος. Θα συνεχίσει ο κ. Τσίπρας να μιλά για δικαιοσύνη όταν σήμερα ο στενός του συνεργάτης κ. Παππάς κρίθηκε αμετάκλητα ένοχος;» είπε μεταξύ άλλων.

«Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας μας έλεγε ο κ. Τσίπρας. Του απαντώ ναι υπάρχουν και καταδίκασαν αμετάκλητα τον στενότερο συνεργάτη του. Ο κ. Τσίπρας κρατά τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς κρατά ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνέχισε δε τονίζοντας πως «Στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές λίγα θα έχω να πω και λίγα θα ζητήσω να λέτε για τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Μιλούν για αυτούς οι πράξεις τους. Επί 4 χρόνια λένε όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Καταψηφίζουν ουσιαστικά τα πάντα, ακόμα και τα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρία.

»Πρόσφατα αποχώρησαν ουσιαστικά από τη βουλή, αντί για υπεύθυνοι βουλευτές έγιναν επαγγελματίες διαδηλωτές. Προσβάλλουν τους ψηφοφόρους τους. Η αποχώρηση τους δίνει τη δυνατότητα να αποφύγουν το διάλογο και την αντιπαράθεση. Ακόμα περιμένω τη συγγνώμη τους, καθώς διέσυραν τη χώρα επινοώντας δήθεν πεθαμένα παιδιά σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο, μια ανύπαρκτη μικρή Μαρία.

Στην ομιλία του από την Λάρισα επισήμανε ακόμα ότι «Θα είμαι ξανά πρωθυπουργός με τη στήριξη της δική σας και της σιωπηλής πλειοψηφίας των Ελλήνων που μπορούν να διακρίνουν μεταξύ του έργου και των ψεύτικων υποσχέσεων. Η Θεσσαλία είναι σίγουρα όλη μπλε και θα παραμείνει μπλε. Αυτοί οι πόροι αλλάζουν τα πάντα, από τα μεγάλα έργα μέχρι την καθημερινότητά σας.»

»Τα τελευταία τέσσερα χρόνια μας δίδαξαν ότι ο τόπος έχει ανάγκη από στιβαρό τιμόνι. Να μετρήσουμε μαζί τις δυσκολίες. Πρώτα με τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο, μετά την παγκόσμια πανδημία, ύστερα την ενεργειακή έκρηξη και το διεθνές κύμα ανατιμήσεων και τις επιθετικές προκλήσεις της Τουρκίας.

»Καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να διαχειριστεί τόσες δυσκολίες και τόσες κρίσεις. Κι όμως μέσα σε όλα αυτά τα ταραχώδη γεγονότα, πολίτες και πολιτεία κρατήσαμε σε σωστή πορεία το εθνικό σκάφος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι δεν έλειψαν τα λάθη και οι καθυστερήσεις.

«Πρώτος τα αναγνώρισα. Τα λάθη γίνονται πείσμα να τα διορθώνουμε και οι καθυστερήσεις αφετηρίες για καλύτερα αποτελέσματα.» σημείωσε ενώ τόνισε ότι «αντίπαλός μας πραγματικός είναι μόνο ο κακός μας εαυτός. Έχουμε βάλει τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά και θα το ξεπεράσουμε».