Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Διευρυμένο «Καλάθι του νοικοκυριού»


 

Το «Καλάθι του νοικοκυριού» μπήκε από την Τετάρτη, στην 17η εβδομάδα εφαρμογής με σταθερές ή μειωμένες τις τιμές στο 91% των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε αυτό και που είναι απολύτως συγκρίσιμα, αλλά και με σημαντικές προσθήκες.

Πρώτον, το καλάθι είναι διευρυμένο κατά εννιά -από τις 51 στις 60- κατηγορίες  προϊόντων καθώς περιλαμβάνει πλέον  το νωπό μοσχάρι, το γάλα υψηλής παστερίωσης μακράς διαρκείας, το λευκό τυρί και τη σοκολάτα, όπως και επιπλέον προϊόντα από υπάρχουσες κατηγορίες (αλλαντικά, κοτόπουλο, όσπρια).

Δεύτερο, μπήκε σε εφαρμογή και το «Σαρακοστιανό Καλάθι», που θα ισχύσει έως το Μεγάλο Σάββατο με νηστίσιμα προϊόντα (χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες -αυτές που λέμε αλοιφές- και τουλάχιστον δύο κατεψυγμένα θαλασσινά).

Τρίτον, κατόπιν συμφωνίας με τον Πρόεδρο της Βαρβακείου Ιχθυαγοράς Αθηνών ξεκίνησε πιλοτικά «Καλάθι του Νοικοκυριού» για όλη την Σαρακοστή στην Ιχθυαγορά. Το σημαντικό - όπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης- είναι ότι πρώτον έχουν επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις τιμών σε σχέση με πέρυσι και δεύτερον, θα υπάρχει εβδομαδιαία παρακολούθηση των τιμών καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, έτσι ώστε να αποφευχθούν  αυξήσεις σε αυτές τις τιμές. Εκτιμάται ότι η πρωτοβουλία θα αγκαλιαστεί από τους καταναλωτές, θα βρει μιμητές σε άλλες ιχθυαγορές και θα πιέσει γενικά τις τιμές προς τα κάτω.

 Σημειώνεται ότι με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν χθες στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από το σύνολο 864 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα στα 97 (11%), η τιμή μειώθηκε, στα 692 (80%), παραμένει σταθερή και σε 75 (9%) αυξήθηκε.

Επισημαίνεται ότι από αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Ανάπτυξης παρουσιάζει πλήρη αναλυτικό συγκριτικό πίνακα με τη συνολική αξία εκάστου καλαθιού ανά αλυσίδα για να βλέπουν οι καταναλωτές ποιες αλυσίδες  μείωσαν και πόσο, και ποιες αύξησαν και πόσο τις τιμές.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου