Τρία ακόμα άτομα ταυτοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ για την υπόθεση με την 12χρονη στα Σεπόλια.
Όπως αναφέρει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για την διακρίβωση χρηστών που φέρεται να συνομιλούσαν, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής γνωριμιών, με την ανήλικη και ενδεχομένως να συναντήθηκαν μαζί της, προσήλθαν αυτοβούλως τρεις ημεδαποί στην ανωτέρω Υπηρεσία.
Οι ανωτέρω ανέφεραν ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του τρέχοντος έτους συνομιλούσαν, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής γνωριμιών, με άτομο που πιθανόν προσομοιάζει στην ανήλικη που φέρεται να έχει πέσει θύμα μαστροπείας στον Κολωνό.
Οι ανωτέρω ημεδαποί, αφού εξετάστηκαν ενόρκως, αποχώρησαν, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους στην υπόθεση.
Ανακοίνωση για τα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας από ακροαριστερούς κακοποιούς, κατά την διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν διάφορες ακροαριστερές οργανώσεις με αφορμή την καταγγελία 19χρονης για βιασμό από αστυνομικούς στο ΑΤ Ομονοίας.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι περίπου στις 18:00 το απόγευμα 700 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Πλατεία Μοναστηρακίου και στις 19:00 ξεκίνησαν πορεία με κατεύθυνση το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας και στη συνέχεια την Πλατεία Βικτωρίας.
Στις 19:30 και ενώ η πορεία βρισκόταν στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου, μια ομάδα 50 περίπου ατόμων, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, αποσπάσθηκαν από τον κορμό της πορείας και επιτέθηκαν με ρίψη μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο ύψος της οδού Βερανζέρου, μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις, με περιορισμένη χρήση των αναγκαίων μέσων, τους απώθησαν και τα άτομα διασκορπίσθηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις.
Στη συνέχεια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μια ομάδα ατόμων έβαλε φωτιά σε κάδους στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και επιτέθηκαν εκ νέου, στο ύψος της οδού Χαλκοκονδύλη, με ρίψη μολότοφ και άλλων αντικειμένων, στις αστυνομικές δυνάμεις που τους καταδίωκαν. Μετά από λίγο, οι άγνωστοι διαλύθηκαν προς την Πλατεία Βικτωρίας και εισήλθαν στον Σταθμό του Ηλεκτρικού, όπου προξένησαν φθορές σε ακυρωτικά μηχανήματα.
Από τις επιθέσεις τραυματίσθηκαν δύο αστυνομικοί οι οποίοι διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο.
Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην σύλληψη ενός ανηλίκου που κατηγορείται για συμμετοχή στις επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για εμπρησμό και έκρηξη κατά συναυτουργία, κατασκευή και κατοχή εμπρηστικών υλών, διατάραξη της κοινής ειρήνης, απλή σωματική βλάβη και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών, βία κατά υπαλλήλων, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών.
Την φαιδρή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου
Αναλυτικά η απάντηση Οικονόμου στην ομιλία Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:
Η σημερινή ομιλία του κ. Τσίπρα, όπως και η συνολική πολιτική του πορεία, είναι σαν το εκκρεμές: από το ένα άκρο στο άλλο, χωρίς ποτέ να συντονίζεται με την πραγματικότητα. Στο ζήτημα του πολέμου, επανήλθε στην τακτική των ίσων αποστάσεων όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επαναλαμβάνοντας το «ναι μεν αλλά» κι οτι είναι με την ειρήνη.
Σε μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, που συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία, επιδόθηκε ξανά σε έναν επικίνδυνο «τραμπισμό αλά γκρέκα».
Για τα προβλήματα που δημιουργούν οι εισαγόμενες κρίσεις, έθεσε πάμπολλα ερωτήματα, χωρίς τελικά να δώσει καμία απάντηση, αφού προτίμησε να αναλωθεί και πάλι σε μυθεύματα και λογοπαίγνια. Θα συμφωνήσουμε την αποστροφή του ότι το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια», αλλά είναι ο πρώτος που θα έπρεπε να το έχει καταλάβει. Και δεν το έχει.
Αίσθηση προκαλούν οι εικόνες με την απομάκρυνση από την αίθουσα του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας του πρώην προέδρου της χώρας Χου Ζιντάο.
Ο 79χρονος Xoυ φάνηκε απρόθυμος να εγκαταλείψει την πρώτη σειρά των μελών της μόνιμης επιτροπής του πολιτμπιρό στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου, όπου καθόταν δίπλα στον πρόεδρο της Κινας Σι Τζινπίνγκ.
Τον πρώην πρόεδρο πλησίασαν και του μίλησαν δύο από τους υπεύθυνους για την τήρηση της τάξης στο συνέδριο. Ένας εξ’ αυτών, κρατώντας τον Χου από το μπράτσο, τον συνόδεψε εκτός της αίθουσας. Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας άγγιξε κατά την αποχώρησή του τον πρωθυπουργό στον ώμο. Επίσημη εξήγηση για την απομάκρυνση του δεν δόθηκε, αλλά σε κομουνιστικά καθεστώτα τι περιμένεις.
Ο Χου Ζιντάο δεν θεωρείται απαραίτητα υποστηρικτής του σημερινού αρχηγού του κόμματος. Ανήκει στο στρατόπεδο του Κομμουνιστικού Συνδέσμου Νέων στο κόμμα, που αποδυναμώθηκε από τον Σι Τζινπίνγκ. Ο πρώην πρόεδρος είχε παραδώσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα στον Σι Τζινπίνγκ το 2012 μετά από δύο θητείες.
Ο Χου Ζιντάο αντιπροσωπεύει το παλιό μοντέλο «συλλογικής» ηγεσίας με εκπροσώπους από διαφορετικές παρατάξεις και με όρια ηλικίας και θητείας, το οποίο ο 69χρονος Σι Τζινπίνγκ θέλει να ανατρέψει με την τρίτη του θητεία. Ο Χου Ζιντάο απομακρύνθηκε από τη θέση του λίγο πριν από την ψηφοφορία για τη συνταγματική τροποποίηση, που θα εδραιώσει περαιτέρω τις κατευθυντήριες αρχές και την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ.
Την άμεση παρέμβαση των πειθαρχικών του οργάνων για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης στον Κολωνό και τη διαρροή προανακριτικού υλικού ανακοίνωσε ο ΔΣΑ.
Όπως αναφέρει σχετικό ενημερωτικό δελτίο, με αφορμή τη διαρροή προανακριτικού υλικού της μυστικής προδικασίας, αλλά και τις δηλώσεις που εμφιλοχώρησαν στην υπόθεση της 12χρονης ανήλικης στον Κολωνό, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήσης Κωνσταντίνου, μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού, διέταξε αυτεπάγγελτα τη διενέργεια επείγουσας πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων από δικηγόρους που έχουν χειριστεί τη συγκεκριμένη υπόθεση μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (18/10) ο ΔΣΑ ζήτησε μέσω επιστολής του προκαταρκτική εξέταση και εισαγγελική παρέμβαση για τη δημοσιοποίηση της κατάθεσης της 12χρονης.
Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, με αφορμή τη διαρροή στα μέσα μαζικής επικοινωνίας στοιχείων της ποινικής δικογραφίας, που αφορά στη 12χρονη ανήλικη, κατά παράβαση των προβλεπομένων στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ιδίως όσον αφορά τη μυστικότητα της προδικασίας, γεγονός που έχει παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν σε υποθέσεις έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος και το οποίο επανειλημμένα έχουν στηλιτεύσει τα θεσμικά όργανα του δικηγορικού σώματος, απέστειλε επιστολές:
Στον πρόεδρο των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με την οποία ζητεί την αμελλητί διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης για το γεγονός αυτό και να τη συσχετίσει με συναφή εκκρεμή, που διενεργείται για το φαινόμενο των «τηλεδικών».
Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία ζητεί να προβεί, σύμφωνα με το νόμο και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, στις προβλεπόμενες ενέργειες για τη διερεύνηση αυτής, καθώς και των λοιπών υποθέσεων όπου έχουν παρατηρηθεί ανάλογα φαινόμενα.
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της αφαίρεσης των τροχών από σταθμευμένα αυτοκίνητα, με τους δράστες να μη διστάζουν να «χτυπήσουν» ούτε και σε κεντρικές οδούς της Θεσσαλονίκης αδιαφορώντας εάν τους βλέπουν.
Την περασμένη Τετάρτη, οδηγός του αυτοκινήτου μάρκας Toyota, πήγε να μπει το αυτοκίνητό του νωρίς το πρωί, και διαπίστωσε ότι άγνωστοι κατάφεραν να αφαιρέσουν τις τέσσερις ζάντες με τα λάστιχα από το όχημά του, το οποίο είχε σταθμεύσει στην οδό Αγγελάκη, απέναντι από την πλατεία ΧΑΝΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να πρόκειται για την ίδια «σπείρα» που εμπλέκεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις κλοπών ανταλλακτικών αυτοκινήτων τον τελευταίο καιρό και πιθανόν να είναι Ρομά.
16 Αυγούστου οι δράστες «χτύπησαν» ένα πολυτελές αυτοκίνητο με ελληνικές πινακίδες, μάρκας BMW, το οποίο ήταν σταθμευμένο στην κεντρική οδό Ανδρέα Παπανδρέου, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.
Στις 19 Ιουλίου, οι δράστες αφαίρεσαν και τους τέσσερις τροχούς από ένα μαύρο Renault με βουλγαρικές πινακίδες, το οποίο ήταν σταθμευμένο στον κεντρικό δρόμο της Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ έσπασαν και το τζάμι του συνοδηγού, πιθανότατα για να αφαιρέσουν αντικείμενα αξίας.
Στις 11 Ιουνίου, οι δράστες είχαν κλέψει τα τέσσερα ζαντολάστιχα από το αυτοκίνητο μάρκα BMW του αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Δημητριάδη, ενώ λίγες ημέρες αργότερα σημειώθηκε αντίστοιχη κλοπή, ξανά στην ανατολική Θεσσαλονίκη, με τους αετονύχηδες να «γδύνουν» ένα VW Scirocco.
Στις 19 Ιουνίου καταγράφηκε ακόμη ένα περιστατικό κλοπής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με «θύμα» ένα υβριδικό Toyota Yaris. Οι επιτήδειοι ξήλωσαν από προφυλακτήρες και καθίσματα, μέχρι προβολείς, αλλά και ολόκληρο το ταμπλό του αυτοκινήτου μαζί με τους τέσσερις τροχούς.
Προχθές 20 Οκτωβρίου η συμμορία «χτύπησε» και πάλι κλέβοντα ζαντολάστιχα, με θύμα αυτή τη φορά τον αντιδήμαρχο της Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Δημητριάδη.
Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κατήγγειλε πώς : «Αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ έχουν χαθεί από συμπολίτες μας, γιατί ένα σετ από ζαντολάχιστιχα κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Το κακό είναι ότι δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά, αλλά στην περιοχή έχουν κλέψει καπό, φανάρια, προφυλακτήρες και μπαταρίες».
«Μου είπε μια φίλη, Σωκράτη κατέβα, λείπουν κομμάτια από το αυτοκίνητό σου», ανέφερε ο αντιδήμαρχος, ενώ πρόσθεσε πως «παίρνουν τα ακριβότερα ζαντολάστιχα, από τις ακριβότερες μάρκες, τα βγάζουν στο εξωτερικό, όπου εκεί μπορούν να τα πουλήσουν σε χαμηλότερη τιμή».
Είναι μία υπόθεση που μοναδικός υπεύθυνος για το ότι μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζει κανένας πολίτης γιατί, είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης που κρύβεται πίσω από διάφορες δικαιολογίες, ενώ εάν δεν είχε να φοβηθεί τίποτα θα πήγαινε να ενημερωθεί και να ενημερώσει, το κόμμα του, τους ψηφοφόρους του κόμματος του, και τον ελληνικό λαό.
Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ καλύπτει τον Νίκο Ανδρουλάκη, και ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει το "θύμα" ενώ εάν ήθελε θα ήξερε, όχι πώς δεν ξέρει και ξέρει πάρα πολύ καλά, και εάν ήταν αθώος τότε όλοι μαζί θα ήταν εναντίον αυτών που το έκαναν.
Ο Μιχάλης Κατρίνης κατά την γνώμη μας χωρίς πολιτική επάρκεια, μιλώντας στη Βουλή για τα συμπεράσματα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών είπε κάνοντας ότι δεν ξέρει κανένας στο ΠΑΣΟΚ γιατί «Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός φέρουν ακέραια την ευθύνη όχι ενός, αλλά δύο σκανδάλων. Και για την παρακολούθηση ενός εκλεγμένου ευρωβουλευτή και αρχηγού μιας παράταξης χωρίς να υπάρχουν εθνικοί λόγοι, αλλά και για την απροκάλυπτη προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης αυτής της υπόθεσης», υποστήριξε ο κ. Κατρίνης και προσέθεσε ότι αυτό εξηγεί γιατί η κυβέρνηση αρνήθηκε την κλήση προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, στην Εξεταστική Επιτροπή.
Σημείωσε δε για να συνεχίσει να καλύπτει τον Ανδρουλάκη πως «τρεις μήνες τώρα δεν έχει πραγματοποιήσει κανέναν έλεγχο στην εταιρεία που εμπορεύεται το Predator … απέφυγε να ελέγξει τις συναλλαγές και τις λογιστικές εγγραφές της εταιρείας, να πραγματοποιήσει έρευνα στις εγκαταστάσεις της, να αναζητήσει ηλεκτρονικά ίχνη». «Δεν το κάνει γιατί προφανώς η διαδρομή του χρήματος ή τα ηλεκτρονικά ίχνη, θα οδηγούσαν με βεβαιότητα στους ενόχους.
Και αυτό ακριβώς ήθελαν να αποφύγουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός» επισήμανε ο Κατρίνης και δεν καταλαβαίνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών λέει ότι ποιος είναι ρε φίλε στην τελική ο Ανδρουλάκης για να τον παρακολουθούν, αδιάφορος!!!
Ο Κατρίνης αδιαφορώντας για τις δημοσκοπήσεις που δείχνει ότι δεν ενδιαφέρει κανένα η νόμιμη παρακολούθηση Ανδρουλάκη, τόνισε πως ό,τι και αν λέει η κυβέρνηση, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν πλήρως ενήμερος για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και ότι η παρακολούθηση συνδεόταν με τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ κάτι που σίγουρα δεν ενδιέφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση γενικότερα, και όποιος πει το αντίθετο θα γελάει ο κόσμος μαζί του.
Ο Κατρίνης μίλησε για ποινικές ευθύνες «όποιων έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα υπάρχει πάντα μια κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα τους προστατεύει», και δεν μας είπε εάν γνωρίζει εάν έχει ποινικές ευθύνες και ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που κρύβεται και δεν ενημερώνεται.
Προσπαθώντας να μην είναι τόσο δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κατρίνης είπε πώς «Το σκάνδαλο αυτό, στην ουσία του, δεν αφορά μόνο τον Νίκο Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τον δημοσιογράφο κ. Κουκάκη. Αφορά κάθε πολίτη αυτής της χώρας, που αποτελεί εν δυνάμει στόχο παρακολούθησης», ανέφερε ο κ.Κατρίνης και απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είπε:
«Το ζήτημα των υποκλοπών αφορά και εσάς. Είστε βέβαιοι ότι κάποιοι από εσάς δεν αποτελούσαν και δεν αποτελούν στόχο παρακολούθησης από το συγκεκριμένο παρακρατικό μηχανισμό; Δεν σας ενοχλούν όλα αυτά; Δεν σας ανησυχούν;».
«Το ΠΑΣΟΚ θα ξεσκεπάσει τον παρακρατικό μηχανισμό που στήθηκε μεθοδικά» είπε ο Κατρίνης προσπαθώντας να καλύψει τον αρχηγό του, που κανένας δεν γνωρίζει ακόμα γιατί τον παρακολουθούσαν και πόσο σοβαρό ήταν το θέμα και τον παρακολουθούσαν.
Κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες και νομείς της κυβερνητικής εξουσίας, με μια επικίνδυνη λογική που μεταχειρίζεται το κράτος ως λάφυρο ή οικογενειακή επιχείρηση. Και κατέληξε:
«Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει μέχρι τέλους στη διερεύνηση και αποκάλυψη της αλήθειας, θα ξεσκεπάσει αυτόν τον παρακρατικό μηχανισμό που στήθηκε μεθοδικά, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω και συνιστά απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες και την ίδια τη χώρα. Γιατί σε θέματα δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ δεν υποχωρεί, δε συμβιβάζεται, δεν κάνει πίσω».
Καλό θα ήταν κάποια στιγμή ο Ελληνικός λαός να μάθει απο τον ίδιο τον Ανδρουλάκη, τι έκανε και τον παρακολουθούσαν, πόσο σοβαρό ήταν αυτό που έκανε, και εάν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας για αυτό που έκανε;;;;
Ο Αλέξης Τσίπρας, είναι αποδεδειγμένα ένας ανεπάρκής και ανίκανος πολιτικός.
Έψαχνε τρόπο να μιλήσει μόνος του στην βουλή για να παραπληροφορήσει, να πει ψέματα, να εξαπατήσει χωρίς να έχει αντίπαλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν μπορεί να τον συναγωνιστεί σε εμπειρία, σοβαρότητα, πολιτική επάρκεια, γιατί απλά δεν διαθέτει τίποτα από αυτά.
Αντίθετα γνωρίζει πολύ καλά πώς να εξαπατά, να λέει ασύστολα ψέματα, να μην έχει ίχνος ηθικής και να εργαλειοποιεί τα πάντα από πανδημία, παρακολουθήσεις, μέχρι τον βιασμό της ανήλικης 12χρονης.
Με αφορμή λοιπόν την συζήτηση για την νόμιμη παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς αντίπαλο προχώρησε μόνος του σε εφ’ όλης της ύλης επίθεση στον πρωθυπουργό.
Ενδεικτικό της φαιδρής συμπεριφοράς του Αλέξη Τσίπρα είναι αυτά που είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Δημήτρης Μαρκόπουλος, κανείς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής δεν αναζήτησε τα Πρακτικά και τα έγγραφα για να διαβάσει το απόρρητο πόρισμα! «Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ «είναι η επιτομή της διαστρέβλωσης και το πώς το άσπρο γίνεται μαύρο», ανέφερε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Ο Τσίπρας για να εξυπηρετήσει το αφήγημα του, είπε ψέματα ότι δήθεν ο πρωθυπουργός φοβήθηκε και δεν πήγε την Παρασκευή να αντιμετωπίσει την φαιδρότητα και ανηθικότητα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, τον παραλήρησε με στρουθοκάμηλο, «που όταν αισθάνεται ότι κινδυνεύει, βάζει το κεφάλι στην άμμο και νομίζει ότι έτσι δεν το βλέπουν οι υπόλοιποι, επειδή δεν τους βλέπει αυτό».
Συνεχίζοντας ο Τσίπρας αυτό που έχει εύκολο το ψέμα και την απάτη, συνέχισε λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «έσπευσε, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής, να βάλει τη συζήτηση την ημέρα της Συνόδου Κορυφής για να κρυφτεί, για να μην είναι στο Κοινοβούλιο ώστε να δώσει εξηγήσεις. Νομίζει ότι έτσι θα γλιτώσει».
Αδιαφορώντας δε για το παρελθόν του και τις ονομαστικές καταγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του ότι τους παρακολουθούσε παράνομα, ο ανεκδιήγητος απατεώνας είπε ότι ο Μητσοτάκης «κρύβεται πίσω από το όνειδος του απορρήτου», «όνειδος» για τη δημοκρατία, τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και τη χώρα, «εφόσον επιτρέψουμε τελικά να περάσει η συγκάλυψη ενός τόσο συγκλονιστικού σκανδάλου. Εδώ δεν υπάρχει μόνο γενική πολιτική ευθύνη, αλλά υπάρχει και η περιβόητη ατομική ευθύνη του επικεφαλής του πολιτικού προϊσταμένου, του κυβερνήτη των κοριών, πρωθυπουργού των υποκλοπών, που κρύβεται κάθε φορά από την ευθύνη του… Ας φέρει αύριο την ακύρωση της τροπολογίας από την ΑΔΑΕ και ας ζητήσει την άρση του απορρήτου αντί να το επικαλείται».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρκόπουλος, βγάζοντας ξεκάθαρα ψεύτη τον Αλέξη Τσίπρα είπε «Εκτός από το στρουθοκαμηλισμό, υπάρχει και ο παπαγαλισμός», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Δημήτρης Μαρκόπουλος, λέγοντας ότι «εκτός από τη στρουθοκάμηλο, υπάρχει και ένα πτηνό που λέγεται παπαγάλος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τον Τσίπρα ακούσαμε τα ίδια και τα ίδια ψέματα».
«Ο κ. Τσίπρας», είπε ο κ. Μαρκόπουλος, «μας είπε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπεκφεύγει και δεν είναι σήμερα στη Βουλή, αλλά πείτε μας, σας προτείναμε ναι ή όχι να γίνει η σημερινή συζήτηση την Τετάρτη, για να είναι εδώ, και εσείς αρνηθήκατε; Γι’ αυτό εγώ μιλάω για παπαγαλισμό των ίδιων και των ίδιων μονότονων ψεμάτων».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. υπενθύμισεσε όλους πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ομιλία του στη Βουλή, μας είχε πει ότι «ουδέποτε επί των ημερών του υπήρξε παρακολούθηση πολιτικού, είμαι ξεκάθαρος, δεν διανοηθήκαμε να προβούμε ποτέ σε υποκλοπές», αλλά σημείωσε πως, όπως αποκαλύφθηκε, παρακολουθήθηκαν οι κ. Πιστιόρλας και Σαγιάς.
Χαρακτήρισε το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ «τεμπέλικο, ατεκμηρίωτο και αρπακολλατζίδικο», και όπως είπε «θα κάνω μια αποκάλυψη. Ξέρετε ότι από τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ ούτε ένας δεν πήγε στην Αίθουσα 148 (όπου φυλάσσονται τα Πρακτικά και τα έγγραφα) για να διαβάσει το απόρρητο πόρισμα; Γι’ αυτό και σας λέω: αδιάβαστοι, ατεκμηρίωτοι και αρπακολλατζήδες, αυτό είσαστε. Και δεν θα κουνάτε το δάκτυλο σε εμάς. Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιτομή της διαστρέβλωσης και το πως το άσπρο γίνεται μαύρο».
Υπό κατ’ οίκον περιορισμό φέρεται να τέθηκε η αθλήτρια αναρρίχησης από το Ιράν που είχε αγωνιστεί χωρίς τη χιτζάμπ της στο Ασιατικό Πρωτάθλημα στη Νότια Κορέα κι έτυχε πανηγυρικής υποδοχής από πλήθος κόσμου κατά την επιστροφή της στην Τεχεράνη την περασμένη Τετάρτη.
Επικαλούμενη «πληροφορημένη πηγή» η περσική υπηρεσία του BBC είπε ότι η Ελνάζ Ρεκαμπί δέχθηκε πιέσεις για να προβεί σε μια «εξαναγκασμένη ομολογία» μετά την επιστροφή της στην Τεχεράνη, όπου την υποδέχθηκε πλήθος. Η πηγή είπε στο BBC ότι η Ιρανή αθλήτρια δεν πήγε στο σπίτι της στη συνέχεια, αλλά την έθεσαν υπό κράτηση «στην εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία υπό την επίβλεψη αστυνομικών με πολιτικά μέχρι να συναντηθεί με τον υπουργό» Αθλητισμού, Χαμίντ Σατζάρι. Κι υποστήριξε ότι απείλησαν τη Ρεκαμπί ότι θα κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 100 εκατ. ριάλ (περίπου 315.000 ευρώ) της οικογένειάς της αν δεν προβεί στην «ομολογία» ότι «ξέχασε» να βάλει τη χιτζάμπ της πριν τον αγώνα.
Την Παρασκευή, μια ομάδα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη κάλεσε τη Διεθνή Ομοσπονδία Αθλητικής Αναρρίχησης (IFSC) να εντείνει τις προσπάθειές της περισσότερα για την προστασία της. Ρεκαμπί. Το IFSC «πρέπει να συνεργαστεί με οργανώσεις για τα δικαιώματα για να προστατεύσει την αθλήτρια Ελνάζ Ρεκαμπί και όλους τους Ιρανούς αθλητές», ανέφερε στο Twitter το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν. «Μην παίρνετε στα σοβαρά όσα λέει η κυβέρνηση του Ιράν – έχει τεκμηριωμένο ιστορικό συλλήψεων, ακρωτηριασμού και δολοφονίας όσων της αντιτίθενται».
Επιλεκτικά ευαίσθητοι ακροαριστεροί κακοποιοί, δημιούργησαν επεισόδια με πέτρες και μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας, μετά την πορεία διαδηλωτών προς το αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας το απόγευμα της Παρασκευής, με αφορμή την καταγγελία 19χρονης για βιασμό από δύο αστυνομικούς στο αστυνομικού τμήματος της περιοχής.
Τη συγκέντρωση είχαν διοργανώσει ομάδες αναρχικών και ακροαριστερές συλλογικότητες, σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι κακοποιοί επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις και ακολούθησαν συγκρούσεις και πετροπόλεμος στη μέση του δρόμου.
Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός και καμία σύλληψη παρά τα εκτεταμένα γεγονότα.
Αμετάβλητο στη βαθμίδα 'BB+' άφησε το αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P), ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές.
Ο S&P είχε αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο σε 'BB+' από 'BB' στις 22 Απριλίου φέτος, εν μέσω δηλαδή του πολέμου στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για βελτιωμένη οικονομική διακυβέρνηση.
Ο S&P ανέφερε ότι μετά από μία ισχυρή επίδοση το 2022 αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2023 κάτω από το 2%, «με τις πιθανές περαιτέρω ενεργειακές διαταραχές στην Ευρώπη να θολώνουν τις προοπτικές».
Σημειώνει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός φαίνεται πιθανό να μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών του Σεπτεμβρίου, με τους μισθούς να αυξάνονται ελαφρά μόνο (κατά 0,9% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2022) και μειώνοντας τη ζήτηση.
Παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την προστασία από τον οικονομικό αντίκτυπο των σοκ στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2022 αναμένεται να μειωθεί στο 4% του ΑΕΠ φέτος και να υποχωρήσει περαιτέρω το 2023, βάζοντας το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε πτωτική πορεία.
Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του S&P ότι τα δημοσιονομικά μαξιλάρια της Ελλάδας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της πολιτικής της θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τις έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Θέλω να εκφράσω κατ’ αρχάς την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι καταφέραμε, μετά από επτά μήνες έντονων συζητήσεων, να πετύχουμε συμφωνία ως προς την απαραίτητη ευρωπαϊκή παρέμβαση στο ζήτημα της ενέργειας.
Από τον περασμένο Μάρτιο ήμουν από τους πρώτους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που είχα θίξει το ζήτημα της εργαλειοποίησης των τιμών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και είχα ζητήσει τότε μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία θα μπορέσει να θέσει ένα πλαίσιο, ένα πλαφόν, στις ανώτατες τιμές φυσικού αερίου, έτσι ώστε να μην αναγκαζόμαστε, ως ευρωπαϊκές κοινωνίες και ως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να πληρώνουμε πολύ περισσότερα από όσα πρέπει προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε φυσικό αέριο.
Γνωρίζετε καλά ότι μέχρι και χθες, υπήρχαν ουσιαστικές αντιδράσεις από έναν αριθμό κρατών-μελών, όμως πιστεύω ότι η επιχειρηματολογία μας -και αναφέρομαι στην πλειοψηφία των κρατών που υποστήριζαν αυτή την πρόταση- τελικά έπεισε και τους πιο καχύποπτους. Και έχουμε σήμερα μία επί της αρχής συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μία συμφωνία η οποία ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε ένα σύνολο παρεμβάσεων, προκειμένου να κρατηθούν πιο χαμηλά οι τιμές του φυσικού αερίου. Μία εκ των παρεμβάσεων είναι και η δυνατότητα επιβολής αυτού που ονομάζουμε «πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδο δείκτη TTF». Τώρα η ευθύνη περνάει στους Υπουργούς Ενέργειας, οι οποίοι και θα πρέπει να εξειδικεύσουν τις σχετικές προτάσεις, έτσι ώστε αυτές πια να πάρουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που απαιτείται προκειμένου να γίνουν πράξη.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να επαναλάβω ότι, ασχέτως των παρεμβάσεων που είμαστε πια σε θέση να κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελληνική Κυβέρνηση στήριζε, στηρίζει και θα εξακολουθεί να στηρίζει τους Έλληνες καταναλωτές, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις, απέναντι στην έκρηξη των τιμών ενέργειας.
Όπως είπα και χθες, είναι μια παρέμβαση που τη διαπιστώνει ο κάθε Έλληνας πολίτης και η κάθε ελληνική επιχείρηση όταν λαμβάνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου βλέπει ξεκάθαρα το ύψος της κρατικής επιδότησης, το ποσό το οποίο θα πλήρωνε αν δεν υπήρχε αυτή η επιδότηση και το τελικό ποσό το οποίο πληρώνει.
Είναι, όμως, τελείως διαφορετικό να έχουμε τιμές φυσικού αερίου στα 200, στα 250, στα 300 ευρώ η μεγαβατώρα και τελείως διαφορετικό να έχουμε τιμές φυσικού αερίου που σήμερα είναι στα 110-112 ευρώ -αν δεν κάνω λάθος- η μεγαβατώρα. Και πιστεύω ότι ένας από τους βασικούς λόγους που η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε τον τελευταίο μήνα, ήταν ακριβώς διότι οι αγορές διαπίστωσαν ότι είμαστε σοβαροί ως προς την απειλή μας να επιβάλουμε -εφόσον αυτό χρειαστεί- ένα είδος πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Άρα θεωρώ ότι οι αγορές μέτρησαν την ευρωπαϊκή αντίδραση, διαπίστωσαν ότι η Ευρώπη -έστω και με καθυστέρηση- είναι διατεθειμένη να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό για όλους μας διότι θα πληρώνουμε χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, χωρίς όμως να διακινδυνεύσουμε και την ασφάλεια του εφοδιασμού. Ένα ζήτημα το οποίο, προφανώς, είναι σημαντικό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Από εκεί και πέρα, εκτός της ενέργειας είχαμε και μια αναλυτική συζήτηση σήμερα το πρωί ως προς τη στρατηγική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα. Και ολοκληρώσαμε τις εργασίες μας με την έγκριση των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γύρω από τα ζητήματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Με αυτή την ευκαιρία να καταδικάσω -ακόμα μια φορά- με τον πιο ισχυρό, με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις απαράδεκτες ρωσικές επιθέσεις εναντίον των υποδομών της Ουκρανίας. Επιθέσεις που, ουσιαστικά, κατευθύνονται κατά αμάχων και στοχεύουν, ουσιαστικά, στο να τρομοκρατήσουν τον ουκρανικό πληθυσμό. Επαναλάβαμε για ακόμα μια φορά την πλήρη στήριξή μας στην προσπάθεια της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα.
Γιάννης Καντέλης (ΣΚΑΪ): Κρατώ ότι χαρακτηρίσατε πολύ θετική την απόφαση. Ωστόσο όσοι μας ακούν στην Αθήνα, οι πολίτες, αναρωτιούνται πώς αυτό θα επηρεάσει την καθημερινότητά τους. Πώς θα δουν οι ίδιοι όφελος από αυτές τις ευρωπαϊκές αποφάσεις στους λογαριασμούς που καλούνται να πληρώσουν κάθε μήνα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Καντέλη, καταρχάς το όφελος οι πολίτες -όπως έχω πει- το έβλεπαν ήδη από τη στιγμή που η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο έχει αποφασίσει να διαθέσει σημαντικούς πόρους για να στηρίξει όλη αυτή την προσπάθεια. Και ειδικά από τον Ιούλιο και μετά -όταν προχωρήσαμε στην ουσιαστική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής- οι πολίτες γνωρίζουν ότι σημαντικοί πόροι διατίθενται σε αυτή την κατεύθυνση.
Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο λιγότερο επώδυνη για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι αυτή η άσκηση και τόσο μπορούν οι πολίτες να φιλοδοξούν ότι, τελικά, θα βλέπουν χαμηλότερες τιμές ως προς την δαπάνη την οποία πρέπει να κάνουν προκειμένου να καταναλώσουν την ηλεκτρική ενέργεια που τους αναλογεί.
Σπύρος Μουρελάτος (ANT1): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα νωρίτερα, στην εισαγωγική σας τοποθέτηση, να λέτε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και διερωτώμαι αν μετά και τις χθεσινές αποφάσεις, αν αισθάνεστε πως δημιουργείται ένας επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ώστε να παρέμβετε ως κυβέρνηση και στην τιμή του diesel ή της βενζίνης, που έχει πάρει την ανιούσα τις τελευταίες εβδομάδες, ή εάν σκέφτεστε πως υπάρχει αυτός ο χώρος να παρέμβετε γενικά προς στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έως τα Χριστούγεννα. Ευχαριστώ πολύ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εδώ δεν έχουμε καλά-καλά ακόμα εφαρμόσει τα μέτρα τα οποία έχουμε εξαγγείλει -τα οποία είναι σημαντικά- και μονίμως με ρωτάτε για νέα μέτρα τα οποία ενδεχομένως θα λάβουμε.
Ας υλοποιήσουμε πρώτα τα μέτρα τα οποία έχω εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη. Ας πούμε, αυτόν τον μήνα δρομολογείται η καταβολή του αυξημένου φοιτητικού επιδόματος. Όπως σας είπα, οι παρεμβάσεις στο μέτωπο της ενέργειας συνεχίζονται. Έχουμε το επίδομα των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί για να στηρίξουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά στο τέλος του χρόνου. Έχουμε το επίδομα θέρμανσης, το οποίο είναι ενισχυμένο και φτάνει στα 300.000.000 ευρώ, και αυτό θα αρχίσει πολύ σύντομα να καταβάλλεται.
Επομένως, ας μην προτρέχουμε. Εξάλλου, θέλω να τονίσω ότι η πορεία της αγοράς ενέργειας είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη. Δεν μπορούμε κατ’ ανάγκην να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι θα γίνει αύριο, από αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα. Όπως σάς είπα είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι βλέπουμε πτωτικές τιμές φυσικού αερίου, αλλά έχουν δει πολλά τα μάτια μας και αυτά μπορούν εύκολα να αντιστραφούν.
Γι’ αυτό, εξάλλου, και υπάρχει ανάγκη της απειλής χρήσης του εργαλείου του πλαφόν, ώστε να αποφύγουμε τις ακραίες τιμές που είδαμε τους τελευταίους μήνες.
Κατά συνέπεια, δεν έχω να σας πω τίποτα καινούργιο για τα ζητήματα αυτά. Θα πω μόνο, ότι έχουμε αποδείξει ότι έχουμε την δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες, όντας απολύτως συνεπείς όμως στην υλοποίηση των στόχων του Προϋπολογισμού. Kαι δεν πρόκειται να ξεφύγουμε, για το 2022, από τον κεντρικό στόχο του οικονομικού επιτελείου να έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 1,7%.
Θέλω να επαναλάβω ότι η διεθνής συγκυρία είναι δύσκολη, ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αξιολογούν τις κυβερνήσεις. Θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και στην Βουλή: είδατε τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πώς τιμωρήθηκε η κυβέρνηση μιας χώρας η οποία ανήκει στο club G7, επειδή προχώρησε σε μη κοστολογημένες εξαγγελίες ως προς την πρόθεση της να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, χωρίς να προσδιορίσει όμως από πού θα έβρισκε τα λεφτά.
Η χώρα μας έχει στο παρελθόν πληρώσει πολύ ακριβά λαϊκισμούς και πλειοδοσίες. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επαναληφθεί αυτή η πολιτική. Κάθε ευρώ είναι μετρημένο και θα αξιολογούμε συνέχεια τη δημοσιονομική κατάσταση. Αν και εφόσον είμαστε έτοιμοι να πούμε κάτι παραπάνω, θα το μάθετε όταν έρθει η ώρα του.
Μαρία Ψαρά (STAR): Κύριε Πρόεδρε, σε ένα άλλο θέμα και δεν είναι άλλο από την Τουρκία. Γιατί έχουν περάσει περίπου δύο εβδομάδες από την Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τι εστί Ερντογάν. Μία εβδομάδα από τη συνάντηση, από το τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ, και σήμερα αν δεν κάνω λάθος συζητήσατε και για τις χώρες που δεν υιοθετούν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, νομίζω με σαφείς αιχμές για την Τουρκία.
Οπότε οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: Έχει αλλάξει κάτι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στην Τουρκία; Αναμένετε σύντομα κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα και οντότητες της Τουρκίας, όπως άλλωστε προβλέπει το 8ο πακέτο των Ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας;
Και, σε διμερές επίπεδο, έχει ανοίξει ξανά ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία; Και μια τελευταία, αν μου επιτρέπετε. Συγγνώμη. Είναι πολλές, το ξέρω. Σας ανησυχεί η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου της Τουρκίας για την οποία η Άγκυρα, τουλάχιστον, πανηγυρίζει;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μού κάνατε τρία διαφορετικά ερωτήματα. Πρώτον, ως προς την ευρωπαϊκή διάσταση των επιλογών της Τουρκίας σε σχέση με την Ουκρανία και τη Ρωσία, υπάρχει μία κατανόηση και τολμώ να πω και μία ενόχληση από το γεγονός ότι μία χώρα η οποία -στα χαρτιά τουλάχιστον- φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις. Και όχι απλά δεν τις εφαρμόζει, ωφελείται σημαντικά οικονομικά από το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία και ενδεχομένως να δίνει και τη δυνατότητα να αποτελεί ενδιάμεσο τρίτο, μέσα από τον οποίο να παρακάμπτονται οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρώπη στη Ρωσία.
Έχουμε πια τη δυνατότητα -και όταν λέω «έχουμε», εννοώ ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωπαϊκοί θεσμοί- να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση που τρίτα πρόσωπα στην Τουρκία, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εντοπιστούν να παραβιάζουν κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ρωσία. Αλλά αυτό δεν είναι δική μας απόφαση να την πάρουμε, είναι απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών.
Θεωρώ, όμως, σημαντικό το γεγονός ότι αυτό το ζήτημα πια αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού σε επίπεδο και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Για τις διμερείς σχέσεις, δεν έχω πολλά περισσότερα να σας πω. Δεν θέλω να επανέλθω σε αυτά τα οποία έγιναν στην Πράγα. Θα επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι αυτή η ανταλλαγή, η αντιπαράθεση απόψεων, θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, καθώς έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες οι οποίοι συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα. Η δική μας θέση δεν έχει αλλάξει: τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοιχτά αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις παραμένουν ερμητικά κλειστές.
Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε μία πρώτη επικοινωνία των δύο Υπουργών Άμυνας και υπό προϋποθέσεις αυτή η επικοινωνία μπορεί να συνεχιστεί. Θα επαναλάβω, όμως, ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή η οποία οξύνει τους τόνους. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή η οποία αμφισβητεί το status quo, όπως έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεν είναι η Ελλάδα εκείνη η οποία δεν σέβεται τις βασικές αρχές και αξίες των σχέσεων καλής γειτονίας. Στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά της για να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά και να μας δοθεί η δυνατότητα για μία ειρηνική συνύπαρξη προς όφελος και των δύο λαών μας.
Θα πω για ακόμα μια φορά ότι οι λαοί μας δεν τρέφουν εχθρικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον. Κι αυτό είναι μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη την οποία πιστεύω ότι πρέπει να διαφυλάξουμε. Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε μία εμπορική γραμμή, από τη Θεσσαλονίκη στη Σμύρνη, και εύχομαι να είναι επιτυχημένη διότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί περισσότερο η επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών αλλά και το διμερές εμπόριο.
Θα ήταν πολύ καλύτερο να εστιάζαμε σε αυτή την πτυχή της θετικής ατζέντας, από το να χρησιμοποιεί η Τουρκία, μονίμως, την Ελλάδα ως στόχο και ως αντικείμενο μίας ρητορικής η οποία πιο πολύ απευθύνεται σε εσωτερική κατανάλωση.
Δεν σχολιάζω τα εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας και προφανώς έχω την ίδια απαίτηση και από την Τουρκία: να μην σχολιάζει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδος. Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνετε ότι όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους.
Σοφία Φασουλάκη (OPEN): Κύριε Πρόεδρε, στις 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας η επίσημη επίσκεψη του Καγκελάριου, του κ. Scholz. Σήμερα, μάλιστα, είδαμε και μια καταδίκη από πλευράς Βερολίνου των δηλώσεων της Τουρκίας από τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω, αν μπορείτε να μας πείτε, ποια είναι τα θέματα στην ατζέντα της συζήτησης που θα έχετε με τον Καγκελάριο. Αν υπάρχει στο τραπέζι κάποια αμυντική συμφωνία με το Βερολίνο -γιατί κάτι τέτοιο φημολογείται στην Αθήνα- και αν αναμένεται να θέσετε το θέμα της Τουρκίας εκ νέου στον κ. Scholz. Ευχαριστώ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που θα έχω τη δυνατότητα να υποδεχθώ τον Καγκελάριο Scholz στην Αθήνα, σε μία επίσκεψη εφ’ όλης της ύλης που θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, αλλά και να συζητήσουμε για τις σημαντικές ευρωπαϊκές προκλήσεις που από κοινού αντιμετωπίζουμε.
Για παράδειγμα θα είναι μία ευκαιρία να ωριμάσουμε, ενδεχομένως, περισσότερο τις θέσεις μας σχετικά με τα ζητήματα της ενέργειας, καθώς η Γερμανία ήταν αυτή η οποία μεταπείστηκε, τελικά, στη χθεσινή συζήτηση και αισθάνεται πια και η ίδια πιο άνετα με την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Οπότε θα συζητήσουμε, προφανώς, τα ζητήματα της ενέργειας, τις διμερείς μας σχέσεις συνολικά, το πλαίσιο των εμπορικών μας συναλλαγών, τις ελληνικές επενδύσεις στη Γερμανία, γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Και νομίζω ότι είναι πάντα μία ευκαιρία αυτές οι επισκέψεις για να τονίσουμε τη μεγάλη πρόοδο την οποία έχει κάνει η Ελλάδα και να ξεκαθαρίσουμε και στο γερμανικό ακροατήριο ότι η Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας, που ήταν πάντα μία πηγή προβλημάτων για την Ευρώπη και θα έλεγα και η δύσκολη σχέση που είχαμε με τη Γερμανία, ανήκει πια -θέλω να πιστεύω- στο παρελθόν, καθώς η ίδια η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι μια χώρα η οποία άφησε για τα καλά πίσω τις εποχές των μνημονίων και των επιτηρήσεων.
Προφανώς θα συζητήσουμε και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά δεν θα είναι μονοθεματική η επίσκεψη του Καγκελαρίου Scholz. Έχουμε συχνά την ευκαιρία να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας για τα ζητήματα της Τουρκίας. Και θέλω να τονίσω ότι η στάση της Γερμανίας είναι ξεκάθαρη ως προς την υπεράσπιση των ελληνικών εθνικών θέσεων. Όπως ξεκάθαρη είναι και η στάση όλων των ευρωπαίων εταίρων μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Διαβάζω κι εγώ κάποια δημοσιεύματα για αμυντικές συμφωνίες. Μάλλον αυτοί που τα γράφουν φαίνεται να ξέρουν κάτι περισσότερο από ό,τι ξέρω εγώ.
Νίκος Αρμένης (MEGA και ΑΠΕ): Κύριε Πρόεδρε, η χθεσινή απόφαση πόσο κοντά είναι στην ελληνική πρόταση, στο σχέδιο το δικό σας των “Έξι Σημείων”; Και επίσης, τώρα που έχουμε αυτή την απόφαση, εκτιμάτε ότι θα είναι πιο οικονομικό να ζεσταθούμε με πετρέλαιο ή με φυσικό αέριο τον χειμώνα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απόφαση η οποία ελήφθη λαμβάνει υπόψη πολλές από τις ελληνικές προτάσεις. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να τονίσω ότι, και πέραν των συζητήσεων που γίνονται στο δικό μου επίπεδο, έχουμε κατοχυρώσει πια ως χώρα μια σημαντική τεχνοκρατική επάρκεια στα ευρωπαϊκά όργανα. Οι προτάσεις τις οποίες καταθέτουμε, είναι γενικά πολύ καλά επεξεργασμένες και γίνονται θετικά δεκτές ως προς την τεκμηρίωσή τους. Δεν σημαίνει ότι όλοι συμφωνούν με όλα όσα λέμε, αλλά σίγουρα οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι τεκμηριωμένες και με αυτό τον τρόπο γινόμαστε και εμείς, με τον τρόπο μας, γεφυροποιοί και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και να απαντήσουμε και στους εύλογους προβληματισμούς που μπορεί να έχουν άλλες χώρες.
Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά στα ζητήματα της ενέργειας έχουμε να κάνουμε με πολύ διαφορετικά ενεργειακά μείγματα και κάθε χώρα έχει τη δική της πολιτική προτεραιότητα. Και όταν μπορούμε και πρέπει να καταλήξουμε σε μια ευρωπαϊκή απάντηση προφανώς αυτή δεν μπορεί να απηχεί μόνο τις δικές μας θέσεις. Πρέπει να μπορούμε να “μπαίνουμε στα παπούτσια” και άλλων χωρών και να αντιλαμβανόμαστε και τις δικές τους ευαισθησίες και τους δικούς τους προβληματισμούς.
Να τονίσω ότι στον τομέα αυτό, εκτός από τις παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε σε τεχνοκρατικό επίπεδο παραγωγής πολιτικής, η Ελλάδα παίζει έναν εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στην ευρύτερη γειτονιά μας, των Βαλκανίων, ως μια πύλη εισόδου φυσικού αερίου, το οποίο -εν δυνάμει- μπορεί να τροφοδοτήσει όχι μόνο τις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες αλλά και χώρες στην κεντρική Ευρώπη.
Η Ελλάδα είναι αυτή η οποία πρωταγωνιστεί σε μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομών τα οποία βελτιώνουν τη διασύνδεση μεταξύ των ενεργειακών μας συστημάτων. Αναφέρω ενδεικτικά τον νέο αγωγό IGB, ο οποίος συνδέει πια την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και δίνει με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να μην είναι απολύτως εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Συζητούμε για νέα έργα υποδομής, νέα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία θα φτάνουν μέχρι την κεντρική Ευρώπη, ώστε να μπορούμε να εξάγουμε το πλεόνασμα -το οποίο ελπίζω ότι θα μπορούμε να έχουμε- ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η φιλοδοξία μας κάποια στιγμή είναι η χώρα να καταστεί εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας και όχι εισαγωγέας. Και για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή συζήτηση με τους εταίρους μας, να εντοπίζουμε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και να μπορούμε να σκεφτόμαστε όχι μόνο το σήμερα, που είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά το αύριο και το μεθαύριο.
Θέλω να θυμίσω ότι πριν από μια βδομάδα είχαμε το πρωτόγνωρο γεγονός για την πατρίδα μας, για 6 ώρες την ημέρα ουσιαστικά να παράγουμε όλη την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώναμε εκείνη τη στιγμή, από ήλιο, άνεμο και υδροηλεκτρικά. Είναι πολύ σημαντική κατάκτηση αυτή για τη χώρα. Οπότε, σε όλο αυτό το νέο ενεργειακό οικοδόμημα το οποίο χτίζεται στην Ευρώπη φιλοδοξούμε να είμαστε πρωταγωνιστές.
Τώρα, την τελευταία ερώτηση που μου κάνατε είναι πολύ δύσκολο να σας την απαντήσω. Διότι είναι αδύνατον να προβλέψω ποιες θα είναι οι τιμές του φυσικού αερίου, ποιες θα είναι οι τιμές του πετρελαίου και ποιες θα είναι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό που ξέρω είναι ότι κάνουμε παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε ασχέτως του τρόπου με τον οποίο θα επιλέξει ένα νοικοκυριό να θερμανθεί, το κόστος το οποίο θα κληθεί να καταβάλλει να είναι αποδεκτό.
Και βέβαια να τονίσω και πάλι ότι οι πολιτικές μας είναι εστιασμένες, έχουν κοινωνικό πρόσημο. Λαμβάνουν υπόψη γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Θέλω να θυμίσω ότι το επίδομα θέρμανσης δίνεται πια με κριτήρια τα οποία είναι πολύ πιο αυστηρά και πολύ πιο λεπτομερή σχετικά με το πόση θέρμανση απαιτείται να καταναλώσει ένα σπίτι, ανάλογα με το πού βρίσκεται.
Άρα, εκτός από τις οριζόντιες πολιτικές έχουμε και πολλές στοχευμένες πολιτικές, οι οποίες έχουν πάντα ένα κοινωνικό πρόσημα στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
Δημήτρης Γκάτσιος (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε ορίσατε μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις τον «οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Έχουμε μπροστά μας και το επόμενο μεγάλο ορόσημο που είναι το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, την ερχόμενη εβδομάδα, και θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο θεωρείτε ότι θα δοκιμαστεί εκ νέου η ευρωπαϊκή ενότητα μέχρι να λάβει «σάρκα και οστά» όλο αυτό το πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη θωράκιση.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είναι άλλο να καλούνται οι Υπουργοί Ενέργειας να αποφασίσουν χωρίς να έχει εκφράσει άποψη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και διαφορετικό να καλούνται να εξειδικεύσουν μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Προφανώς, ο «διάβολος» εδώ, κρύβεται πράγματι στις λεπτομέρειες και πρέπει να συμφωνήσουν οι Υπουργοί στο δικό τους επίπεδο. Όμως σίγουρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα τώρα, από ό,τι ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν μπορώ να σας πω ότι είμαι 100% σίγουρος ότι θα επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, έχουμε όμως πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτευχθεί αυτό στο επίπεδο των Υπουργών.
Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ξαναγυρίσει το θέμα σε μάς. Ο σκοπός μας είναι, έχοντας δώσει μια σαφή κατεύθυνση, να λύσουν πια το ζήτημα οι Υπουργοί στο δικό τους επίπεδο. Αν το θέμα γυρίσει σε εμάς θα είναι κακή εξέλιξη, γιατί σημαίνει ότι θα έχει προκύψει κάποια απρόβλεπτη δυσκολία, την οποία οι ίδιοι δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν.
Δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας». Κύριοι στόχοι του νομοσχεδίου:
Η ενίσχυση της κλινικής εκπαίδευσης των αποφοίτων Ιατρικής, μέσω προγράμματος εξάμηνης αμειβόμενης άσκησης σε κλινικές καθώς και σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία. Μετά την ολοκλήρωση της κλινικής άσκησης, οι νέοι γιατροί θα είναι καλύτερα εφοδιασμένοι για την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό), ενώ θα μπορούν και πιο εύκολα να προσανατολιστούν στην επιλογή ειδικότητας.
Η τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει την κρίση και επιλογή των γιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., με στόχο η επιλογή μόνιμου προσωπικού να είναι στοχευμένη και προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων. Προβλέπονται συμβούλια κρίσεων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια που θα ελέγχουν τα δικαιολογητικά, τη μοριοδότηση και την αναμοριοδότηση των υποψηφίων ιατρών. Παράλληλα, συγκροτούνται σε κάθε νοσοκομείο συμβούλια αρμόδια για τη διεξαγωγή της συνέντευξης και τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας των ιατρών. Η διαδικασία αυτή επιταχύνει τις προσλήψεις και συμβάλλει στην ορθολογικότερη επιλογή ιατρικού προσωπικού.
Η αναβάθμιση της ιατρικής εξειδίκευσης με δύο τρόπους και συγκεκριμένα: α) Η διαδικασία τοποθέτησης ιατρών για ειδίκευση μεταφέρεται από το Υπουργείο Υγείας στα νοσοκομεία που αποτελούν εκπαιδευτικά κέντρα και δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και τήρηση της σειράς χρονικής προτεραιότητας. β) Ορίζονται ομάδες νοσοκομείων ανά ειδικότητα και οι προς εξειδίκευση γιατροί θα ασκούνται κυκλικά σε όλα τα νοσοκομεία της ίδιας ομάδας, με στόχο την απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας. Επιπλέον, ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητα και ανά νοσοκομείο καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος υγείας της χώρας.
Ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των γιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. Προβλέπεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία θα έχουν τη δυνατότητα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με πρώτιστο γνώμονα τη στήριξη του δημόσιου συστήματος, να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, για λόγους ίσης μεταχείρισης, επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς γιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.
Η συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την οργάνωση της Ιατρικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.. Ειδικότερα θεσπίζεται διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης Συντονιστών Διευθυντών. Διασαφηνίζεται επίσης η διαδικασία επιλογής προσωρινού προϊσταμένου τμήματος ή μονάδας νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ., όπου απαιτείται ο ορισμός του.
Η ετήσια αξιολόγηση των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.
Η προαγωγή της Επείγουσας Ιατρικής μέσω αυτοδύναμων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και σε άλλα νοσοκομεία, εκτός από αυτά για τα οποία ήδη προβλέπεται, και της θέσπισης επιδόματος για τους γιατρούς που υπηρετούν σε ΤΕΠ.
Η διαμόρφωση ειδικότερου θεσμικού πλαισίου για τη μαιευτική περίθαλψη, με έμφαση στην προαγωγή του φυσικού τοκετού και στην κατ΄ οίκον μαιευτική φροντίδα μέσω της θέσπισης σχετικού προγράμματος «Μαίες στο σπίτι».
Μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, που αποφαίνεται ότι οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις του, υπήρξαν δημοσιεύματα που προεξοφλούσαν κυβερνητική τροπολογία για την αντιμετώπιση του θέματος και αμέσως μετά νέα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι «η Κυβέρνηση παίρνει πίσω την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς».
Η αλήθεια, όπως υπογράμμισε στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ξεκάθαρη: «Πρώτον, για να πάρει πίσω η Κυβέρνηση μία τροπολογία, αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί. Τέτοια τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε. Και δεύτερον: Πράγματι προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών».
«Σε κάθε περίπτωση», όπως τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών, «δεδομένων και των νέων προκλήσεων που αναδύονται, όλοι οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με την Πολιτεία για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους. Μέχρι σήμερα, παρά την πρόοδο, οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν, σημαντικά. Στο ζήτημα, του εξωδικαστικού μηχανισμού, δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις. Προσδοκούμε και πιέζουμε, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων του νέου νόμου. Και έχουν ευθύνη γι’ αυτό, πρωτίστως απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Γιατί η επιτυχία υλοποίησης του νέου νόμου θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».
Επί του θέματος, αναμένονται οριστικές δικαστικές αποφάσεις.
Κατά το εξάμηνο που διανύουμε, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ -το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα- μπαίνει στην τελική ευθεία της προγραμματικής περιόδου που ολοκληρώνεται το 2023.
Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα έχει εισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα μας, συμβάλλοντας στους εθνικούς στόχους για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, αλλά και τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής στήριξης.
Και βέβαια είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα κατέχει σήμερα τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά στην απορρόφηση (80%). Στόχος μας είναι οι πόροι αυτοί να φτάνουν γρήγορα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στην ελληνική κοινωνία, σε αυτούς για τους οποίους προορίζονται.
Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα έχει εισφέρει ουσιαστικά σε μια σειρά από τομείς:
Στην καταπολέμηση της ανεργίας με πληθώρα δράσεων. Πάνω από 45.000 άνεργοι νέοι έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ 14.500 νέοι ηλικίας 18-24 ετών έχουν καταρτιστεί και πιστοποιηθεί σε τομείς αιχμής της ελληνικής οικονομίας.
Στην εναρμόνιση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, στηρίζοντας προς το σκοπό αυτό πάνω από 110.000 ωφελούμενους.
Στη στήριξη της κοινωνίας, της οικονομίας και της εκπαίδευσης την περίοδο της πανδημίας με δράσεις και προγράμματα μέσω των οποίων ωφελήθηκαν πάνω από 540.000 συμπολίτες μας.
Στην υλοποίηση ενός ευρέως φάσματος δράσεων εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Κατά την περσινή σχολική χρονιά υλοποιήθηκαν προγράμματα: προσχολικής εκπαίδευσης, ολοήμερου σχολείου, ενίσχυσης υποστηρικτικών δομών για την ένταξη στην εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή με άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες, προγράμματα μαθητείας των ΕΠΑΛ, προγράμματα μαθητείας πρακτικής άσκησης των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, προγράμματα έρευνας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ενίσχυσης μέσω υποτροφιών για 19.500 φοιτητές.
Στην προσφορά μία δεύτερης ευκαιρίας στη μάθηση σε 23.668 ανθρώπους μέσω των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.
Στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με 160.000 στελέχη της Εκπαίδευσης να συμμετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα.
Το επόμενο διάστημα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα συνεχίζει τις σημαντικές του δράσεις σε μια σειρά από τομείς, που άπτονται κυρίως της απασχόλησης και της εκπαίδευσης.
Στις δράσεις για την απασχόληση περιλαμβάνονται:
«Νταντάδες της Γειτονιάς», με προϋπολογισμό 2,84 εκατ. ευρώ, πιλοτικά σε 33 Δήμους.
Δράσεις 17 εκατ. ευρώ που θα δώσουν τη δυνατότητα σε πάνω από 6.000 νέους άνεργους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία να μπουν στην αγορά.
Δράσεις για την κατάρτιση 13.000 ανέργων.
Δράση 14 εκατ. ευρώ για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στις δράσεις για την εκπαίδευση περιλαμβάνονται:
Δράσεις για την ενίσχυση δομών και την ενσωμάτωση των μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη σχολική τάξη.
Δράσεις για την εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στα Νηπιαγωγεία.
Δράσεις για τη διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Δράσεις για την στήριξη της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας για την αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων-Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Υπογραμμίζεται ότι πάνω στα θεμέλια αυτά θα στηριχθεί το Νέο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» με σειρά εμβληματικών δράσεων ανάμεσα στις οποίες:
Ανοιχτά Προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και γυναίκες.
Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας για 35.000 νέους (18-29 ετών) χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία (Α΄ ένσημο).
Προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.
«Ισχυρή βούληση» για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας διαπιστώθηκε κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «Διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές προτεραιότητες», όμως από την άλλη έγιναν σημαντικά βήματα» αναγνώρισε.
Όσον αφορά το τι συμφώνησαν οι 27, υπογράμμισε ότι «η κοινή αγορά είναι μεγάλο βήμα μπροστά, είναι οι κανόνες κοινής χρήσης του φυσικού αερίου, οι συμφωνίες αλληλεγγύης και οι κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση σοβαρής διακοπής. Είναι το ζήτημα των υπερβολικών τιμών και πώς θα τις περιορίσουμε. Υπάρχουν δύο διαφορετικά μοντέλα στο τραπέζι πάνω στα οποία θα εργαστούμε. Το ένα στο επίπεδο του TTF, το άλλο αφορά στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».