Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Σηκωτό πέταξαν έξω τον πρώην πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο

 


Αίσθηση προκαλούν οι εικόνες με την απομάκρυνση από την αίθουσα του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας του πρώην προέδρου της χώρας Χου Ζιντάο.

Ο 79χρονος Xoυ φάνηκε απρόθυμος να εγκαταλείψει την πρώτη σειρά των μελών της μόνιμης επιτροπής του πολιτμπιρό στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου, όπου καθόταν δίπλα στον πρόεδρο της Κινας Σι Τζινπίνγκ. 

Τον πρώην πρόεδρο πλησίασαν και του μίλησαν δύο από τους υπεύθυνους για την τήρηση της τάξης στο συνέδριο. Ένας εξ’ αυτών, κρατώντας τον Χου από το μπράτσο, τον συνόδεψε εκτός της αίθουσας. Ο πρώην πρόεδρος της Κίνας άγγιξε κατά την αποχώρησή του τον πρωθυπουργό στον ώμο. Επίσημη εξήγηση για την απομάκρυνση του δεν δόθηκε, αλλά σε κομουνιστικά καθεστώτα τι περιμένεις.

Ο Χου Ζιντάο δεν θεωρείται απαραίτητα υποστηρικτής του σημερινού αρχηγού του κόμματος. Ανήκει στο στρατόπεδο του Κομμουνιστικού Συνδέσμου Νέων στο κόμμα, που αποδυναμώθηκε από τον Σι Τζινπίνγκ. Ο πρώην πρόεδρος είχε παραδώσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα στον Σι Τζινπίνγκ το 2012 μετά από δύο θητείες.

Ο Χου Ζιντάο αντιπροσωπεύει το παλιό μοντέλο «συλλογικής» ηγεσίας με εκπροσώπους από διαφορετικές παρατάξεις και με όρια ηλικίας και θητείας, το οποίο ο 69χρονος Σι Τζινπίνγκ θέλει να ανατρέψει με την τρίτη του θητεία. Ο Χου Ζιντάο απομακρύνθηκε από τη θέση του λίγο πριν από την ψηφοφορία για τη συνταγματική τροποποίηση, που θα εδραιώσει περαιτέρω τις κατευθυντήριες αρχές και την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου