Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ενας στους τρεις γιατρούς είναι άνεργος ενω 7.340 μετανάστευσαν


Ενας στους τρεις γιατρούς είναι άνεργος ενω 7.340 μετανάστευσαν Ο ΙΣΑ στο πλευρό των νέων γιατρών που μαστίζονται από την ανεργία όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ενώ΄σύμφωνα με τα στοιχεία ημερίδας που διοργάνωσς, με θέμα «Νέοι γιατροί παρόν και μέλλον» γίνεται γνωστό ότι η ανεργία έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ και ένας στους τρεις γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολείται. 

Παράλληλα 7.340 γιατροί της Αθήνας έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια Η πρόθεση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, να δώσει μάχη για την επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων των νέων γιατρών που μαστίζονται από την υποαπασχόληση και την ανεργία, τονίστηκε στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο ΙΣΑ, στα γραφεία του, το Σάββατο 19-12-2015, με θέμα «Νέοι γιατροί παρόν και μέλλον». 

Δεκάδες νέοι γιατροί παρακολούθησαν την εκδήλωση και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα που τους απασχολούν. Όπως επισημάνθηκε ο πληθωρισμός κυρίως των νέων γιατρών και η εξαιρετικά μικρή απορροφητικότητα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργεί ασφυκτικά προβλήματα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στο πλαίσιο της ημερίδας: Ανεργία 

· Η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα – ρεκόρ, καθώς το 27,50% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Το 11,48% είναι άνεργοι και το 16,02% είναι υποαπασχολούμενοι) 

· 7.000 γιατροί σε σύνολο 27.500 εγγεγραμμένων είτε είναι άνεργοι είτε υποαπασχολούνται στο επάγγελμά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, 3.821 γιατροί είναι επισήμως άνεργοι, ενώ από αυτούς δικαίωμα επιδόματος ανεργίας έχουν αυτή τη στιγμή οι 1.259 που λαμβάνουν περίπου 360 ευρώ τον μήνα. 

· Την ίδια ώρα η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους. Μετανάστευση: 

· 7.340 γιατροί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, τα τελευταία έξι χρόνια με βάση τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί μόνο από τον ΙΣΑ. Εξ’ αυτών οι 5.406 μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία το 2011 και μετά. 

· Μέχρι το 2009 η φυγή των γιατρών αφορούσε κυρίως τους αποφοίτους ιατρικών σχολών που ολοκλήρωναν το αγροτικό τους. Από το 2010 η κατάσταση άλλαξε. Εκτινάχθηκε κυρίως ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών. Γεωγραφική κατανομή Σε ό,τι αφορά την γεωγραφική κατανομή των ιατρών στην Ελλάδα, το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής · Δεύτερη έρχεται η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό γύρω στο 17 % 
· Στην τρίτη θέση, με ποσοστά λίγο πάνω του 15% κατατάσσεται η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία και η Κρήτη · Την ίδια στιγμή, σε άλλες περιοχές ο αριθμός των γιατρών είναι σημαντικά μικρότερος στην Στερεά Ελλάδα όπου κατοικεί το 8% του πληθυσμού, δραστηριοποιείται μόλις το 3% των γιατρών 

· Ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου τα ποσοστά κυμαίνονται κάτω του 2% Σχολιάζοντας τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε ότι: «Αντιμετωπίζουμε μια παράλογη στρέβλωση που αποδεικνύει περίτρανα την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια να χαράξει μια βιώσιμη και αποτελεσματική πολιτική υγείας. 

Την ώρα που υπάρχει υπερπληθώρα νέων γιατρών που μαστίζονται από την ανεργία, το σύστημα υγείας καταρρέει από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. 

Σήμερα δεκάδες νομοί της χώρας είναι ακάλυπτοι από βασικές ειδικότητες και οι κάτοικοί τους είναι στο έλεος του Θεού. Και αυτό ενώ οι νέοι γιατροί μας μαστίζονται από την ανεργία και εξαναγκάζονται να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό όπου και διαπρέπουν. Ζητούμε να ανοίξουν εδώ και τώρα οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, για όλους τους γιατρούς που το επιθυμούν. 

Ο ΙΣΑ θα δώσει μάχη, για να στηρίξει τους νέους γιατρούς και να τους διασφαλίσει τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο». Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι : Α. Παπανικολάου (Η ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα), Ι. Καλλιάτσος (Συνθήκες εργασίας και θέματα ηθικής δεοντολογίας), Γ. Μαρίνος (Οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων γιατρών), Ι. Γαλανόπουλος (Η επιλογή της εργασίας στο εξωτερικό για τους νέους γιατρούς), Π. Ψυχάρης, (Οργάνωση των Πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας), Φ. Πατσουράκος (Η βελτίωση λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ), Μ. Γαγγάδη (Η οδύσσεια των επικουρικών γιατρών), Μ. Κλωνιζάκης (Τα προβλήματα των νέων ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών), Ι. Τζάνος (Ειδικευόμενοι γιατροί: χρονίζοντα προβλήματα απαιτούν λύσεις) 

Στη συνέχεια το λόγο πήραν νέοι γιατροί που συμμετείχαν στο συνέδριο και οι οποίοι μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.



Πηγή : dikaiologitika.gr


Λεβέντης καλεί Καραμανλή να στηρίξει πάλι Μεϊμαράκη,να γίνει οικουμενική



Ευθεία παρέμβαση της Ενωσης Κεντρώων στο δεύτερο γύρο εκλογής στη ΝΔ. Συστήνεται στον Καραμανλή να στηρίξει και πάλι ευθέως τον Μεϊμαράκη.

Ευθεία παρέμβαση της Ενωσης Κεντρώων στο δεύτερο γύρο εκλογής στη ΝΔ. Μιλά για ρήξη Καραμανλικών και Μητσοτακικών και συστήνει στον Κώστα Καραμανλή να στηρίξει και πάλι ευθέως τον Μεϊμαράκη ώστε να δημιουργεί η οικουμενική.  

 «Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, η ΝΔ οδηγείται σε ρήξη μεταξύ των "Καραμανλικών" και των "Μητσοτακικών"» αναφέρει η ανακοίνωση της Ενωσης Κεντρώων.

Και καταλήγει «Για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης, που τόσο χρειάζεται η χώρα, πρέπει ανοιχτά ο Κώστας Καραμανλής να στηρίξει τον κ. Μεϊμαράκη για τον δεύτερο γύρο».




Σε θέσεις μάχης πρυτάνεις - υπουργείο Παιδείας



Η συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των πανεπιστημιακών αρχών, η επαναφορά των αιώνιων φοιτητών στα μητρώα των ανώτατων ιδρυμάτων και η διάταξη για το άσυλο είναι τα θέματα που αναμένεται να ανεβάσουν τους τόνους στο διάλογο πρυτάνεων - υπουργείου Παιδείας για το νομοσχέδιο, το οποίο ουσιαστικά καταργεί τις αλλαγές του νόμου Διαμαντοπούλου.

Οι πρυτάνεις θα γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους επί του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε έκτακτη σύνοδο, που θα πραγματοποιήσουν στις αρχές του νέου έτους.

Το νομοσχέδιο, που αναρτάται σήμερα, Δευτέρα, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, παραδόθηκε από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την αναπληρώτρια υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου στους πρυτάνεις χθες Κυριακή, τελευταία ημέρα της τακτικής συνόδου τους, κι ενώ πρόκειται να ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος για την παιδεία υπό την προεδρία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου.

Εκλογή πρυτανικών αρχών

Με βάση το νέο νομοσχέδιο, οι φοιτητές θα ψηφίζουν και πάλι για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών, δικαίωμα το οποίο τους είχε αφαιρεθεί από τον προηγούμενο νόμο. Δικαίωμα ψήφου αυτή τη φορά δεν θα έχουν μόνο οι εκπρόσωποί τους, αλλά όλοι, ενώ η ψήφος τους θα προσμετράται με συντελεστή 0,2 (το ένα πέμπτο που έχει η βαρύτητα της ψήφου των μελών ΔΕΠ) και θα συναρτάται με το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές. Η ψηφοφορία θα γίνεται με κάλπη και σε περίπτωση που διακοπεί δύο φορές τότε θα επαναλαμβάνεται ηλεκτρονικά.

Ως προς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας, αυτό θα αναγνωρίζεται πλέον μόνο στους καθηγητές α' βαθμίδας του οικείου ιδρύματος. Οι πρυτανικές εκλογές, προβλέπεται ακόμη, θα πραγματοποιηθούν 50 ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου, εκτός από τα πανεπιστήμια όπου έγιναν εκλογές με βάση τις πρόσφατα ψηφισμένες τροπολογίες. Τα Συμβούλια Ιδρύματος, θεσμός που είχε εισαχθεί πριν από τρία χρόνια, αποκτούν μόνο γνωμοδοτική λειτουργία.

Αιώνιοι φοιτητές

Στο θέμα των «αιωνίων», οι φοιτητές που είχαν διαγραφεί με τον προηγούμενο νόμο ως επί μακρόν ανενεργοί, και οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 150.000, θα μπορούν να επανεγγραφούν στις σχολές τους με αίτηση, ενώ θα διατηρούν την ιδιότητά τους, αυτή του φοιτητή, έως την απονομή του τίτλου σπουδών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καταργείται το ανώτατο όριο των ν+2 ετών για τις σπουδές. Παρά τη διατήρηση της ιδιότητας, πάντως, αυτοί οι φοιτητές θα χάνουν το δικαίωμά τους σε παροχές σίτισης, στέγασης και εκπτώσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αντίθετα, οι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές τους με έγγραφη αίτηση για όσα εξάμηνα επιθυμούν, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι συνεχόμενα ή όχι. Κατά την περίοδο της διακοπής θα χάνεται η φοιτητική ιδιότητα.

Ολοκληρωτική επαναφορά ασύλου

Το νέο νομοσχέδιο φέρνει και την ολοκληρωτική επαναφορά του ασύλου τουλάχιστον ως προς τη διατύπωση, αφού θα έχει την ίδια με εκείνη που ίσχυε πριν καταργηθεί από τον λεγόμενο νόμο Διαμαντοπούλου.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η φιλελεύθερη κεντροδεξιά νίκησε την δεξιά στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας


Μεϊμαράκης με 40% και Μητσοτάκης με 28% αναμετρώνται στον β' γύρο στις 10 Ιανουαρίου - Aργά το απόγευμα της Δευτέρας θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών

Επιστροφή στον…μεσαίο χώρο και στην φιλελεύθερη κεντροδεξιά και ήττα της δεξιάς, σήμανε η χθεσινή πρωτιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και η μεγάλη έκπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι και θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου.

Μεγάλος χαμένος της εσωκομματικής αναμέτρησης είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας για τον οποίο είχαν καλλιεργηθεί πολύ υψηλές προσδοκίες, αλλά και οι δεξιές δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματος, στο οποίο η πολιτική σκιά του Κώστα Καραμανλή εξακολουθεί και πέφτει βαριά, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης είχε το άτυπο χρίσμα του πρώην Πρωθυπουργού. 

Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες από την κεντρική εφορευτική επιτροπή, ο Ευ. Μεϊμαράκης λάμβανε 40%, ο Κ. Μητσοτάκης 28%, ο Απ. Τζιτζικώστας 20% και ο Αδ. Γεωργιάδης 12%.

Η αναμέτρηση της 10ης  Ιανουαρίου, ο δεύτερος γύρος των εκλογών, προσλαμβάνει άλλα χαρακτηριστικά, ιδεολογικά και πολιτικά, και θα διεξαχθεί, σε τελείως άλλη βάση από αυτή του πρώτου γύρου, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά και το γεγονός της εισόδου του κ. Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο ανατρέπει παραδοσιακές σταθερές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αναδεικνύει, όχι πλέον προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες, αλλά καθαρά ιδεολογικοπολιτικές αντιθέσεις.

Επί της ουσίας προκύπτει η αναμέτρηση δυο πόλων στο εσωτερικό της Ν.Δ., του ενός που έχει ως σημείο αναφοράς τον κ. Καραμανλή και του άλλου, και πιο νέου που έχει ως οδηγό, όχι τον μητσοτακισμό, όπως ήταν γνωστός έως σήμερα λόγω του πατρός του υποψηφίου, του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και το τι πρεσβεύει.

Στην επικείμενη εκλογή της 10ης  Ιανουαρίου θα κριθούν πολλά για την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει πλέον και το ηχηρό μήνυμα της κομματικής και κοινωνικής βάσης για ενότητα. Εξάλλου, και μόνο η πολύ υψηλή, και απροσδόκητη, συμμετοχή 400.000 ψηφοφόρων είναι ένα δυνατό μήνυμα για την αποτροπή τυχόν διασπαστικών κινήσεων, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και σήμα ισχυρής πολιτικής νομιμοποίησης.

Στη σκιά των συζητήσεων για τις μελλοντικές σχέσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και το βαθμό συνεννόησης που μπορεί να υπάρξει, είναι ξεκάθαρο όμως, από τις κατά καιρούς τοποθετήσεις των δυο μονομάχων της 10ης Ιανουαρίου, ότι πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση πορεύεται σε μια αναμέτρηση με πιο πολιτικά χαρακτηριστικά μεταξύ υποψηφίων, των κκ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη που έχουν σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι κανείς από τους υποψηφίους δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, πολλές ήταν οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις για τον δεύτερο γύρο. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις συμμαχίες της επόμενης μέρας, αλλά και ποιες δυνάμεις θα συνταχθούν πίσω από τους κκ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη. Επίσης, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των ηττημένων των εκλογών, αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως οι ψηφοφόροι τους θα ακολουθήσουν συντεταγμένα μια γραμμή όποια και αν είναι αυτή.

Πάντως, ο τέταρτος της αναμέτρησης, Άδωνις Γεωργιάδης, προσανατολίζεται, και ενδέχεται να το ανακοινώσει και σήμερα, μετά την δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων, ότι θα στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη.

Αντίθετα, στο στρατόπεδο του κ. Τζιτζικώστα, όπου επικρατεί κατήφεια, μετά το ισχυρό σοκ του αποκλεισμού από το δεύτερο γύρο, υπάρχει διχογνωμία για τη στάση του 38χρονου περιφερειάρχη.

Σε σύναξη που έγινε χθες αργά βράδυ σε δωμάτιο του ξενοδοχείου Κάραβελ, και αφού είχε ξεκαθαρίσει ότι αποκλείεται από το δεύτερο γύρο, υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις, ενώ ο Μάκης Βορίδης λέγεται ότι εισηγήθηκε να υποστηριχθεί ο κ. Μητσοτάκης, αν και υπάρχουν και εισηγήσεις από άλλους βουλευτές για ψήφο κατά συνείδηση.

Πάντως ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας στη δημόσια δήλωσή του που έγινε περίπου στη μια και μισή τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποδέχθηκε την ήττα του, εμφανίστηκε ενωτικός, είπε ότι όλοι οι υποψήφιοι βγάλανε τη ΝΔ ενισχυμένη και συμπλήρωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται για μια ενωμένη ΝΔ, για μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη.

Μέχρι το δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου είναι μεγάλη απόσταση και γι’ αυτό και ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης που κέρδισε το στοίχημα μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Γιάννη Τραγάκη της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών, συνέστησε μέχρι τότε, «ψυχραιμία, σύνεση και ενωτικό πνεύμα. 

Προς στιγμήν, γύρω στις 11 το βράδυ της Κυριακής είχε αρχίσει να συζητείται σε διάφορα πολιτικά γραφεία πως θα μπορούσε, αν και αντικαταστατικά, να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος.

Ο κ. Μεϊμαράκης που έδειξε ότι έχει πολιτικές αντοχές και επιβεβαίωσε ότι παραμένει η «ψυχή της παράταξης», είχε πει από την Παρασκευή (Ρ/Σ Βήμα fm 99.5) ότι ο δεύτερος γύρος θα γίνει πάση θυσία, εάν δεν υπάρξει 50+1% και χθες έλεγε ότι πρέπει να γίνει ώστε να έχει ο νέος αρχηγός πιο ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση.

Στη σκιά αυτών των συζητήσεων, μόνο τυχαία δεν ήταν η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να πει, ότι «εγώ λογοδοτώ μόνο σε αυτούς που με ψήφισαν», μια φράση - «κλειδί» και να σημειώσει την υποστήριξη που είχε από την σιωπηλή πλειοψηφία πλέον δεν είναι σιωπηλή.


Πηγή : tovima.gr



Ακριβαίνει το κρασί από την 1η Ιανουαρίου




Επιβάλλεται επισήμως από την Πρωτοχρονιά Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 20 λεπτά ανά λίτρο. Πήρε ΦΕΚ η σχετική απόφαση. Όλη η απόφαση που φέρει την υπογραφή Αλεξιάδη

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν» και το 2016, αλλά πιο ακριβά, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του νέου χρόνου ενεργοποιείται η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 20 λεπτών ανά λίτρο ή 15 λεπτών ανά φιάλη στο κρασί, με ταυτόχρονη κατάργηση του μηδενικού συντελεστή.

Η σχετική απόφαση που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τίθεται σε πρακτική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.

Κατά τις πληροφορίες, από την επιβολή του φόρου στο κρασί αναμένονται πρόσθετα έσοδα της τάξης των 55 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ πως πρόκειται για μέτρο που υιοθετήθηκε ως ισοδύναμο από την κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, από κοινού με την επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Τι προβλέπει η απόφαση

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία παράγουν ή μεταποιούν κρασί εκτός καθεστώτος αναστολής, που δεν έχει διατεθεί προς πώληση έως την 31η Δεκεμβρίου 2015, προβαίνουν υποχρεωτικά σε απογραφή των αποθεμάτων που έχουν στην κατοχή τους κατά την ημερομηνία αυτή. Τα ανωτέρω πρόσωπα οφείλουν να δηλώσουν τα εν λόγω αποθέματα στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές το αργότερο μέχρι 31 Ιανουαρίου 2016. Να σημειωθεί εδώ πως η εν λόγω υποχρέωση δεν υφίσταται για τα πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του παραγωγού και κατέχουν τα εν λόγω προϊόντα για σκοπούς χονδρικής ή λιανικής πώλησης ή για επιτόπια κατανάλωση.

Επίσης τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν άδεια φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή, υποχρεούνται να εισάγουν τα αποθέματα αυτά στη φορολογική αποθήκη σε καθεστώς αναστολής, άμεσα κατόπιν της έκδοσης των εν λόγω αδειών. Οι άδειες αυτές πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο έως 30 Απριλίου 2016.

Για τα αποθέματα που δεν θα εισαχθούν εντός της τεθείσας προθεσμίας σε φορολογική αποθήκη, υποβάλλεται δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την καταβολή των φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων έως την ημερομηνία αυτή (30/4/2016).

Σε περίπτωση θέσης σε ανάλωση μέρους των αποθεμάτων πριν την έκδοση της άδειας φορολογικής αποθήκης και εντός της τεθείσας προθεσμίας, υποβάλλεται δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την καταβολή των αναλογουσών φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων.

Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία παράγουν ή μεταποιούν κρασί υπό καθεστώς αναστολής σε φορολογική αποθήκη, τα οποία ωστόσο κατέχουν αποθέματα εκτός καθεστώτος αναστολής, προβαίνουν επίσης σε δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα αποθέματα αυτά.
Οι μικροί οινοπαραγωγοί οι οποίοι λειτουργούν εκτός καθεστώτος αναστολής, δηλώνουν τα αποθέματα τους, τα οποία δεν έχουν διατεθεί προς πώληση έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 και υποβάλλουν δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την καταβολή των αναλογουσών φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων έως 31.01.2016.

Στα πρόσωπα τα οποία παράγουν ή μεταποιούν κρασί παρέχεται προθεσμία δύο ετών για την ογκομέτρηση των δεξαμενών και δοχείων στα οποία τοποθετούνται τα εν λόγω προϊόντα.



Μαρίνα Φούντα
Πηγή : news247.gr


Ιδιωτικοποιήσεις: Κάλαντα για τον ΟΛΠ και τον Αστέρα



Χριστουγεννιάτικα δώρα προσδοκά από τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση ελπίζοντας ότι οι προσφορές για το 67% του ΟΛΠ, που υποβάλλονται σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνο, θα συνοδεύονται από υψηλά τιμήματα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, πολύ πάνω από την απαξιωμένη χρηματιστηριακή αξία του λιμανιού.

Η αγωνία ωστόσο όσων έχουν στοιχηματίσει πολιτικά υπέρ ή κατά της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης, όπως και των μνηστήρων του λιμανιού, θα κρατήσει τουλάχιστον ώς τις 10 Ιανουαρίου. Τότε υπολογίζεται ότι θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα, κάτι που λόγω εορτών δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα αύριο ή μεθαύριο, θα ανακοινωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η συμφωνία πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης μεταξύ του αραβοτουρκικού σχήματος Jermyn Street και της Εθνικής Τράπεζας, μια ακόμη ιδιωτικοποίηση που παρέμενε μετέωρη επί διετία. Θα πρόκειται για τη δεύτερη που ολοκληρώνεται επί ΣΥΡΙΖΑ μετά τα 14 αεροδρόμια.

Πολιτικά, ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα λέγεται ΟΛΠ. Στο καλό σενάριο της πλέον περιπετειώδους αποκρατικοποίησης από την έναρξη του ελληνικού προγράμματος, εφόσον τα προσφερόμενα τιμήματα είναι υψηλά, το Μαξίμου θα μπορεί να υποστηρίξει ότι μετά τα αεροδρόμια προσέθεσε ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ του succes story που επιδιώκει να στήσει. Ακόμη και με "δάκρυα", ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας θα αναγκαστεί να βάλει στη σύμβαση την υπογραφή του.

Στην αντίθετη περίπτωση, εάν τα τιμήματα είναι χαμηλά, πέραν της πληγείσας αξιοπιστίας του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θα δοθεί γερό πάτημα για φωνές στη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμάχεται τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη συνεισφορά φυσικά της Λαϊκής Ενότητας του Π. Λαφαζάνη.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΠ. Στο λιμάνι η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει ένα τίμημα πολύ υψηλότερο της αποτίμησης του ΟΛΠ στο χρηματιστηριακό ταμπλό - την Παρασκευή ανέρχονταν σε μόλις 350 εκατ. ευρώ για το 100% ή στα 249 εκατ. ευρώ για το 67% -,  κάτι που για να συμβεί καλό θα ήταν να καταθέσουν προσφορές περισσότεροι από τους τρεις εναπομείναντες στον διαγωνισμό ώστε να υπάρξει ισχυρός ανταγωνισμός. 

Εκτός δηλαδή της κινεζικής COSCO η συμμετοχή της οποίας θεωρείται από τη κυβέρνηση δεδομένη, το στοίχημα είναι να υποβάλουν προσφορές και οι άλλοι δύο παίκτες, η δανέζικη Moellere Maersk και η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services. Ακόμη πάντως και ένας μόνο από τους τρεις επενδυτές να υποβάλει σήμερα προσφορά, το ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται δεδομένο ότι θα του ζητήσει να τη βελτιώσει, εκτός πια και αν το τίμημα είναι ανέλπιστα υψηλό και ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου, οπότε θα ανοίξουν οι προσφορές, θα ανοίξουν και οι αποτιμήσεις των ανεξάρτητων αποτιμητών που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ορίσουν ένα κατώτατο αποδεκτό πλαφόν, κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία προσφορά. Το ταυτόχρονο άνοιγμα προσφορών και αποτιμήσεων γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παιχνίδια και ατυχήματα. 

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν μέχρι τότε είναι τα εξής: Πιθανότατα και σήμερα, η Morgan Stanley, που λειτουργεί ως ο σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση και στα γραφεία της οποίας στο Λονδίνο θα κατατεθούν οι προσφορές, θα τις αποστείλει στο ΤΑΙΠΕΔ. Εν συνεχεία το Ταμείο θα αποσφραγίσει το τεχνικό και νομικό σκέλος των προσφορών, προκειμένου να ελέγξει αν είναι άρτιες ή αν απαιτείται κάποια περαιτέρω συμπλήρωση. Επεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή που αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιανουάριο.



Πηγή : tanea.gr


Η προκήρυξη για την επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ βρέθηκε σε καφάο



Προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την έκρηξη στο ΣΕΒ, στις 24 Νοεμβρίου 2015, στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, βρήκε η αντιτρομοκρατική.

Προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για την έκρηξη στο ΣΕΒ, στις 24 Νοεμβρίου 2015, στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, βρήκαν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μέσα σε καφάο στα Εξάρχεια.

Άγνωστος είχε επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, ειδοποιώντας για την ύπαρξη της προκήρυξης στη συμβολή των οδών Εμ. Μπενάκη και Σμολένσκι σε κάδο απορριμμάτων.

Η υπάλληλος επικοινώνησε με την αστυνομία αναφέροντας τα λόγια του αγνώστου. Αρχικά οι αστυνομικοί δεν εντόπισαν κάτι στο συγκεκριμένο σημείο και συνέχιζαν την έρευνα.

Λίγο αργότερα μέσα σε καφάο εντόπισαν ένα στικάκι το οποίο φαίνεται να περιέχει την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης για το ΣΕΒ.

Μεταφέρθηκε άμεσα στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας όπου μετά από την εξερεύνησή του για γενετικό υλικό και αποτυπώματα, θα το άνοιγαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να  δουν το περιεχόμενο και την επωνυμία που αναλαμβάνει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος αποθήκευσης της προκήρυξης σε usb έχει ομοιότητες με την επωνυμία «Επαναστατική Ανατροπή», μετάλλαξη της «6ηςΔεκέμβρη» όπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.,  η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης που έγινε στις 27 Μαρτίου 2013 στο σπίτι του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου, στη συμβολή των οδών Ροβέρτου Γκάλλι και Προπυλαίων, στην περιοχή της Ακρόπολης.

Και εκείνη η προκήρυξη ήταν αποθηκευμένη σε ψηφιακή μορφή, σε στικάκι (memory stick), μέσα σε φάκελο, ο οποίος περισυνελέγη από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, κατόπιν ειδοποίησης της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Ο φάκελος με το επίμαχο στικάκι είχε βρεθεί στο τέρμα των οδών Αναξαγόρα και Τσάφου, στην Καισαριανή, στην αναθηματική πλάκα «Άρη Βελουχιώτη». Στο σημείο όπου ο Θανάσης Κλάρας μίλησε για πρώτη φορά, το 1941, για ένοπλο αγώνα σε 12 Καισαριανιώτες συντρόφους του.

Γιατί ρίχνουν το βλέμμα στην Πόλα Ρούπα  

Να σημειώσουμε ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. άφηναν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την επωνυμία που θα αναλάμβανε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στο ΣΕΒ. Έλεγαν χαρακτηριστικά:

«Είναι ελεύθερη η Πόλα Ρούπα, και δύο τουλάχιστον μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, που συνήθιζε να χτυπά οικονομικούς στόχους. Το έκανε το 2005 με βόμβα στο Υπουργείο Οικονομικών. Στη Βουλή είχε χτυπήσει και η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Οι βομβιστές όμως δεν είναι… άπειροι».



 Οι επικεφαλής των αρμόδιων διωκτικών αρχών εκτιμούσαν ότι θα χρησιμοποιηθεί μία νέα ονομασία, παρότι ο τύπος και η συνδεσμολογία της βόμβας έχει ομοιότητες με άλλες που έχουν τοποθετήσει ο Επαναστατικός Αγώνας, η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, η  6η Δεκέμβρη και η «μετονομασία» της Επαναστατική Ανατροπή, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί με το άνοιγμα του usb.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί συσχέτιζαν την επίθεση εναντίον του ΣΕΒ με βομβιστικές ενέργειες, όπως εκείνες εναντίον της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, τη ΔΟΥ Ν. Κόσμου ή το σπίτι του εφοπλιστή στην Πλάκα.

Τα κείμενα ανάληψης ευθύνης για τις παραπάνω επιθέσεις υπέγραφαν τις δύο πρώτες  η «Επαναστατική Οργάνωση 6η Δεκέμβρη» και την Τρίτη η «Επαναστατική Ανατροπή».

  Η βόμβα στο ΣΕΒ, φέρεται να ήταν τοποθετημένη σε μεταλλικό φορέα, ενδεχομένως μαγειρικό σκεύος (κατσαρόλα), κάτι που οδηγούσε  τις έρευνες προς ασύλληπτα ή νέα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία συνήθιζε να τοποθετεί τους εκρηκτικούς μηχανισμούς της σε κατσαρόλες.

Επίσης, στην εκρηκτική ύλη της ζελατινοδυναμίτιδας φαίνεται να είχαν εντοπιστεί προσμίξεις ANFO (νιτρικό αμμώνιο και πετρέλαιο), που χρησιμοποιούσε συνεχώς ο Επαναστατικός Αγώνας στις τελευταίες επιθέσεις του όπως και σε αυτή έξω από την τράπεζα της Ελλάδος, στις 10 Απριλίου 2014.

Αντίστοιχες προσμίξεις είχαν χρησιμοποιήσει και οι Πυρήνες της Φωτιάς στη συνδεσμολογία των βομβών τους αν και σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν υποψίες ότι είχε "δανειστεί" βόμβες του Επαναστατικού Αγώνα.

 Η εγχώρια τρομοκρατία, που βρισκόταν σε ύφεση σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, προέβη σε ένα χτύπημα υψηλού ρίσκου και συμβολισμού, το οποίο φαίνεται να υλοποιήθηκε από δύο τουλάχιστον άτομα, τα οποία φορούσαν κράνη και κινήθηκαν επί της οδού Ξενοφώντος, πιθανόν χρησιμοποιώντας μοτοσυκλέτα. Ένας από αυτούς άφησε στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ, ένα σακίδιο πλάτης που περιείχε την βόμβα.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 03:35 τις 24ης Νοεμβρίους, σείοντας την περιοχή, ενώ ο ήχος της ακούστηκε σε πολλά προάστια της Αττικής.


Η οδός Ξενοφώντος θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο 

Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο άγνωστος, που τηλεφώνησε περίπου στις 02:50-02:55, με αλλοιωμένη φωνή ή ηχογραφημένο μήνυμα, είπε ότι «σε σαράντα λεπτά θα εκραγεί βόμβα στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Προσέξτε δεν είναι φάρσα»

. Η περιοχή αποκλείστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ υπήρξε και μερική εκκένωση του ξενοδοχείου που βρίσκεται στην ίδια οδό.

Ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε περίπου 3-4 κιλά ζελατινοδυναμίτιδας, ήταν μέτριας ισχύος, αλλά η στενότητα του δρόμου, εκτόνωσε το ωστικό κύμα πάνω στα κτίρια. Στο σημείο που έγινε η έκρηξη, άνοιξε κρατήρας, μεγάλες ζημιές υπέστη η πρόσοψη των γραφείων του ΣΕΒ και ακόμη μεγαλύτερες η πρεσβεία της Κύπρου που βρισκόταν ακριβώς απέναντι.

Μικρότερες ήταν οι ζημιές στο διπλανό ξενοδοχείο και τα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα κλιμάκια αστυνομικών πήραν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του ΣΕΒ και της Πρεσβείας, καταστημάτων αλλά και από κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, από την συγκεκριμένη περιοχή αλλά και από την ευρύτερη που εκτεινόταν έως τη Λ. Συγγρού και Λ. Βουλιαγμένης.



Πηγή : thetoc.gr


Τζον Πόλσον: Γιατί έχω επενδύσει στην Πειραιώς, στην Alpha Bank και στην ΕΥΔΑΠ



Συγκρατημένη αναστροφή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και θετικές κινήσεις από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. διαπιστώνει ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, Τζον Πόλσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News.

Ο 60χρονος Πόλσον πόνταρε το 2007 στην κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ και κέρδισε 5 δισ. δολάρια, «τη μεγαλύτερη ίσως λεία στην ιστορία της Wall Street», σύμφωνα με τους New York Times. Το περιοδικό Forbes αποτίμησε την περιουσία του στα 13,5 δισ. δολάρια, τοποθετώντας τον στο Νο 80 της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

Από την άλλη ο Πόλσον στοιχημάτισε χωρίς επιτυχία στη διάλυση της ευρωζώνης και στην ελληνική χρεοκοπία μέσω CDS, αλλά στη συνέχεια αναζήτησε επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Το 2013 ο Αμερικανός επενδυτής συμμετείχε σε συνάντηση επενδυτικών σχημάτων (funds), και τραπεζών, την οποία είχε οργανώσει ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη Νέα Υόρκη για την προβολή επενδυτικών ευκαιριών με αφορμή την τότε επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πόλσον, «είμαστε αισιόδοξοι για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ».

Αναφερόμενος στο πεδίο των επενδύσεων ο Τζον Πόλσον, σημειώνει πως υπάρχει θετικό κλίμα. «Με το να δημιουργεί η κυβέρνηση ένα θετικό πολιτικό κλίμα, ενθαρρύνει τις επενδύσεις από το εξωτερικό. Ένα μέρος αυτού είναι και η εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος από επενδυτές του εξωτερικού στο να λάβουν μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αρχικά είχε υπολογιστεί ότι οι τράπεζες θα χρειάζονταν 25 δισ. ευρώ, αλλά στο τέλος χρειάστηκαν μόνο 5 δισ. ευρώ, και τα υπόλοιπα προήλθαν από τον ιδιωτικό τομέα».

Ο ίδιος είναι πρόεδρος του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Paulson & Co, το οποίο ελέγχει σήμερα περί το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το 7,32% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank – σύμφωνα με το συνολικό αριθμό δικαιωμάτων ψήφου, πλην αυτών του ΤΧΣ – και το 9,99% της ΕΥΔΑΠ. H Paulson & Co είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στον κλάδο, και εμφανίζεται να διαχειρίζεται κεφάλαια 22 δισ. δολαρίων.



Πηγή : greekmoney.gr


Λαπαβίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ η χειρότερη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά




"Η κυβέρνηση αυτή και η βουλή, είναι ότι χειρότερο έχει εμφανιστεί από τη μεταπολίτευση" δήλωσε στον Focus FM ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, τονίζοντας πως "νομοθετεί με την διαδικασία του επείγοντος και του κατεπείγοντος, πράγμα που στην ουσία σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση, παρακάμπτουν τη Δημοκρατία".

"Υπήρχε κάποιος λόγος το παράλληλο, που εγώ λέω παράλογο πρόγραμμα, να ψηφιστεί ως κατεπείγον;" διερήτηθηκε ο κ. Λαπαβίτσας. "Μια χαρά λάθη κάνει ο λαός και δεν είναι πάντα σοφός" ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσοι νομίζουν ότι αλλάζει κάτι καλύτερα να κοιτάξουν γύρω τους".

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Λαπαβίτσας είπε χαρακτηριστικά:

"Ξεκίνησε ήδη και γίνεται όργιο με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, γίνεται διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, όπως έγινε και με τις τράπεζες".





Βαρβιτσιώτης: Ο κόσμος συγχώρεσε τις αμαρτίες της ΝΔ



Σύμφωνα με το ιστορικό στέλεχος του κόμματος, όποιος και αν είναι ο νικητής στον δεύτερο γύρο των εκλογών «για να μπορέσει να διεκδικήσει πρωθυπουργική πλειοψηφική θέση»

Ο κόσμος συγχώρεσε τις αμαρτίες της ΝΔ και πήγε να δείξει την αντίθεσή τους στην πολιτική Τσίπρα, είπε ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, σχολιάζοντας την μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την άποψη ότι το βασικό κίνητρο του κόσμου δεν ήταν να πάνε να εκλέξουν αρχηγό, αλλά να δείξουν την αντίθεσή τους με την πολιτική Τσίπρα.

Όπως εξήγησε, «αυτό τους οδήγησε, τσίμπησαν τα παλαιά νεοδημοκρατικά τους αισθήματα, συγχώρεσαν αμαρτίες της παρατάξεως και πήγαν, για να δείξουν την αντίθεσή τους», ενώ επισήμανε ότι η συμμετοχή του κόσμου στη διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ έστειλε μήνυμα στο κόμμα ότι «μπορεί να διεκδικήσει νικηφόρα πορεία, αν η όποια ηγεσία ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της λαϊκής βάσης».

Μεταξύ άλλων, διευκρίνισε ότι όποιος και αν είναι ο νικητής στον δεύτερο γύρο των εκλογών «για να μπορέσει να διεκδικήσει πρωθυπουργική πλειοψηφική θέση», θα πρέπει «να αποφύγει τον άκρατο λαϊκισμό, τον οποίο υπέστη η χώρα επί σειρά ετών και με το ΠΑΣΟΚ και με τον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι αντιμέτωπος στα λαϊκίστικα μέτρα, τα οποία προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση, να είναι αυστηρός στις κρίσεις και δίκαιος».

«Εγώ πιστεύω ότι αυτοί, οι οποίοι θα ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, θα δουν ποιο είναι το μέλλον της παρατάξεως, ποιος θα είναι ο καλύτερος να εκφράσει την πορεία του κόμματος. Ανεξάρτητα τι θα πουν οι υποψήφιοι, τους οποίους στον πρώτο γύρο ψήφισαν», σημείωσε το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «κάποιος από τους δύο έχει τα χαρίσματα να πάει καλύτερα τη Νέα Δημοκρατία».

Σε σχέση με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι «δεν είχε έκπληξη και νομίζω ότι αδίκησε τον εαυτό του ο κύριος Τζιτζικώστας, διότι ήταν δεδομένο ότι, παρά την καλή του πρόθεση, παρά τον κόσμο τον οποίο έχει, η εκ του νόμου απουσία του από τη Βουλή θα ενεργούσε εις βάρος του».


Πηγή : protothema.gr


Με πριόνι απείλησε να αυτοκτονήσει έξω από το υπ. Εργασίας



Συναγερμός έξω από το υπουργείο Εργασίας νωρίς το πρωί της Δευτέρας (21.12.2015). Άνδρας αγνώστων στοιχείων απείλησε να αυτοκτονήσει αν δεν τον άφηναν να δει τον πρόεδρο του ΟΓΑ!

Ο άνδρας κρατούσε στα χέρια του ένα πριόνι, το οποίο έβαζε στο λαιμό του και απειλούσε να αυτοκτονήσει αν δεν δει τον πρόεδρο του ΟΓΑ. Αρχικά, δεν ήθελε να μιλήσει, αλλά τελικά μετά από λίγο ηρέμησε και αποκάλυψε στους δημοσιογράφους τους λόγους που τον οδήγησαν στην απειλή να αυτοκτονήσει.



"Διαμαρτύρομαι για συνταξιοδοτικό πρόβλημα του πατέρα και της μητέρας μου. Ο πατέρας μου ήταν μετανάστης στη Γερμανία 18 χρόνια. Είχε και 24 χρόνια στην Ελλάδα σαν αγρότης. Βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού έπρεπε να πάρει ολόκληρη τη σύνταξη του ΟΓΑ αλλά του έδωσαν τη μισή", είπε ο άνδρας, κρατώντας στο λαιμό του το πριόνι!





Πηγή : newsit.gr


Πρόεδρο Μεϊμαράκη και αντιπρόεδρο Μητσοτάκη προτείνει ο Γ. Βρούτσης




Πρόταση να γίνει πρόεδρος του κόμματος ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης και αντιπρόεδρος ο Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να μη διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος έκανε σήμερα ο Γ. Βρούτσης

Πρόταση να γίνει πρόεδρος του κόμματος ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και αντιπρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να μη διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος έκανε σήμερα ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και  σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στη ΝΔ ζήτησε να μη διεξαχθεί δεύτερος γύρος αλλά να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δυο υποψηφίων για το καλό της παράταξης έτσι ώστε «να αρχίσει να παίζει δυναμικά τον ρόλο της, δηλαδή να κάνει αντιπολίτευση».

Πρόταση βέβαια που δύσκολα θα γίνει αποδεκτή με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει χθες ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος στις 10 Ιανουαρίου .



Πηγή : thetoc.gr


Μιλάς χωρίς τον ξενοδόχο για να τα ακούσουμε εμείς; Τσίπρας στους FT: Απορώ με το ΔΝΤ- Δεν θέλω να μείνει




άρθρο ethnos.gr

Την επιθυμία του να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα καθώς υιοθετεί «μη εποικοδομητική στάση» εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους Financial Times. Εκτιμά παράλληλα πως τα capital controls θα έχουν αρθεί μέχρι τον Μάρτιο και ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις διεθνές αγορές κεφαλαίου «πριν το τέλος του 2016».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πιέζει ώστε το ΔΝΤ να μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης της  χώρας, ύψους 86 δισ. ευρώ, ώστε να αναλάβει η ευρωζώνη την πλήρη ευθύνη της επίβλεψης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων», γράφουν οι  Financial Times.

Με δηλώσεις του στους FT, ο Αλ. Τσίπρας τονίζει ότι τον προβληματίζει «η μη εποικοδομητική στάση του Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα» και υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, όταν τον επόμενο χρόνο θα λάβει την απόφαση για την παραμονή του ή μη.

Ο Αλ..Τσίπρας εκφράζει επίσης τη θέση ότι μετά από έξι χρόνια κατά τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση, η Ευρώπη διαθέτει πια την θεσμική ικανότητα, ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα ενδοευρωπαϊκά ζητήματα.

«Πιστεύουμε πως όσο γρηγορότερα βγούμε από το πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων στη συμφωνία» επισημαίνει ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι τα capital controls «θα έχουν αρθεί μέχρι τον Μάρτιο» και πως η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις διεθνές αγορές κεφαλαίου «πριν το τέλος του 2016».

«Βρισκόμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα, και για κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι δύσκολο να έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία για τόσο καιρό. Για να την ανακτήσουμε και να βγούμε από από τον έλεγχο της τρόικας, πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία. Εναι δύσκολο, όμως είναι καλύτερα από κάθε άλλη επιλογή» τονίζει.

Συμπληρώνει παράλληλα ότι «ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης θα είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και μετά να έχουμε μια θετική απόφαση για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους».

Οι δηλώσεις Τσίπρα για το ΔΝΤ μάλλον δεν θα ακουστούν καλά στην Γερμανία που επιμένει εξ αρχής για παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα, λόγω της τεχνογνωσίας του τελευταίου, αλλά και λόγω των αμφιβολιών που διατηρεί το Βερολίνο για την αποφασιστικότητα της Κομισιόν, σχολιάζουν οι Financial Times

O Έλληνας πρωθυπουργός- παρότι έχει επικροτήσει την στάση του ΔΝΤ στο θέμα του χρέους- τώρα υιοθετεί μια στάση που ρισκάρει να αποξενώσει το Ταμείο το οποίο είναι ισχυρός σύμμαχος στο ζήτημα της ελάφρυνσης, την ώρα που η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι κατηγορηματικά αντίθετες στο όποιο «κούρεμα», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.


Ο Φίλης θα διαλύσει ότι έχει απομείνει, επαναφέρει άσυλο και αιώνιους φοιτητές -Το νέο ν/σ για την Παιδεία



Δεν είναι κακό σε μια σοβαρή χώρα οι φοιτητές να κοιτάνε τις σπουδές τους και να μην μπαίνουν στο πανεπιστήμιο στα 18 και χρησιμοποιούν την φοιτητική ιδιότητα έως τα 60!!!

Βέβαια έτσι θα σκεφτόταν όποιος έχει πάρει το πτυχίο του στην ώρα του και δεν έχει εκκρεμότητες στα 60 του χρωστώντας μαθήματα και αυτό θα πρέπει να προφυλάξει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας!! Λέμε τώρα τι θα ήταν ποιο σωστό και ποιο σοβαρό για μια χώρα που σέβεται το εκπαιδευτικό της σύστημα για να βγουν άρτιοι και σωστοί επιστήμονες στην κοινωνία και στην ώρα που πρέπει για να μπορέσουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Διαβάζουμε λοιπόν στο iefimerida.gr
Το νέο νομοσχέδιο παρέδωσαν στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπουλού, το οποίο όπως φαίνεται να ξηλώνει σχεδόν ολοκληρωτικά τον προηγούμενο νόμο Διαμαντοπούλου.
Έτσι σύμφωνα με το νομοσχέδιο όχι μόνο επανέρχονται οι αιώνιοι φοιτητές, αλλά μπορούν να επανεγγραφούν στις σχολές όσοι είχαν διαγραφεί με τον προηγούμενο νόμο. Ταυτόχρονα, επανέρχεται το πανεπιστημιακό άσυλο ακριβώς όπως ήταν πριν τον νόμο Διαμαντοπούλου, ενώ πλέον οι φοιτητές θα μπορούν και πάλι να συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με «Τα Νέα» το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει:
  • Ολική επαναφορά των λεγόμενων αιωνίων φοιτητών. Όσοι εξ' αυτών μάλιστα έχουν διαγραφεί βάσει του προηγούμενου νόμου μπορούν να επαναγγραφούν στις σχολές τους με πλήρη αίτηση. Συνολικά πάνω από «συνταξιούχοι» 150.000 φοιτητές θα συνεχίσουν να λιμνάζουν στα Ιδρύματα.
  • Η ιδιότητα του φοιτητή θα διατηρείται μέχρι την απονομή τίτλων σπουδών.
  • Φοιτητές που έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης προσαυξανόμενο κατά δύο έτη δεν θα δικαιούνται παροχές σίτισης, στέγασης, διευκολύνσεων για τις μετακινήσεις και τις μετεγγραφές
  • Οι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές τους με έγγραφη αίτηση για όσα εξάμηνα ή μη επιθυμούν χωρίς όμως να έχουν τη φοιτητική ιδιότητα στο σχετικό διάστημα
  • Επανέρχεται η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές για την ανάδειξη των πρυτανικών Αρχών, που είχε καταργηθεί. Όσοι περισσότεροι ψηφίσουν τόσο μεγαλύτερο βάρος θα έχει η ψήφος τους
  • Στο εξής υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη θα μπορεί να θέσει μόνο καθηγητής πρώτης βαθμίδας του ίδιου ιδρύματος
  • Μέσα σε 50 ημέρες από την ψήφιση του νόμου θα πρέπει να γίνουν ξανά πρυτανικές εκλογές σε όλα τα ιδρύματα εκτός από όσα έκαναν εκλογές με βάση τις τροπολογίες που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση
  • Οι εκλογές θα γίνουν ξανά με κάλπες και μόνο αν αποτύχουν δύο φορές, αν δηλαδή τις κλέψουν ή τις καταστρέψουν οι φοιτητές.
  • Οι φοιτητές θα συμμετέχουν με εκπροσώπους στα όργανα διοίκησης, δηλαδή στη σύγκλητο, σχολή, τμήμα κτλ.
  • Επανέρχεται το πανεπιστημιακό άσυλο με την ίδια διατύπωση που είχε πριν από την κατάργηση του από τον νόμο Διαμαντοπούλου.
Το τελευταίο διάστημα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας βρίσκονται στα πρόθυρα μαζικού λουκέτου λόγω υποχρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για τα Ιδρύματα η κρατική χρηματοδότηση είναι πετσοκομμένη κατά 22% για το νέο έτος.


Τα πιστεύει αυτά που λέει ; Παρασκευόπουλος: Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' έφερε ηρεμία



Διαβάζουμε στα tanea.gr και πραγματικά θέλουμε να αναρωτηθείτε υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν αυτά που λέει ο Παρασκευόπουλος;

Πρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν κολλήσει το μικρόβιο του Τσίπρα που βλέπει τα πάντα με επιτυχία και δεν δυσκολεύεται να αντιληφθεί την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Το άρθρο

«Το 2016, η κατάσταση στις φυλακές θα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν το 2015 και οπωσδήποτε καλύτερη από ό,τι το 2014» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας τη Δευτέρα στο Πρακτορείο 104,9 FM.

«Λεγόταν, όταν πέρασε ο νόμος 4322, ότι αν καταργηθούν τα σωφρονιστικά καταστήματα τρίτου τύπου, θα διαλυθεί η ασφάλεια. Τα καταστήματα αυτά καταργήθηκαν, δεν είχαμε ούτε απόδραση, ούτε μεγάλη ταραχή στις φυλακές έκτοτε. Περάσαμε από τότε και μετά το πιο ήσυχο διάστημα στις φυλακές, που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να γίνουν θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη, δε μπορεί να αλλάξει η κατάσταση άρδην, αλλά τα βήματα τα οποία γίνονται, είναι βήματα προς τα μπροστά».

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια αποσυμφόρησης των ελληνικών φυλακών, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο πληθυσμός των κρατουμένων έχει μειωθεί κατά 2.000 άτομα. «Η μείωση του συνωστισμού επιτεύχθηκε ως έναν βαθμό. Εκεί που ο αριθμός ήταν περί τις 11.000, είναι περί τις 9.000 και επομένως η κατάσταση είναι πολύ πιο ανθρώπινη. Δεν έχει φθάσει εκεί που θέλαμε, αλλά είναι πολύ περισσότερο ανθρώπινη από πριν» είπε.

Ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι μέλημα τις κυβέρνησης είναι να βελτιωθεί η ποιότητα των δομών του σωφρονιστικού συστήματος, εξηγώντας ότι «η φυλακή χρειάζεται δομές επανένταξης στο εσωτερικό, που να ασχολούνται με την περίθαλψη των κρατουμένων, για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, όπου υπάρχουν αλλά όχι στον βαθμό, που θα θέλαμε», ενώ «οπωσδήποτε χρειάζεται αναβάθμιση το νοσηλευτικό σύστημα, που υπάρχει για τους κρατουμένους».

«Αυτή τη στιγμή γίνεται μία προσπάθεια αναβάθμισης των δομών. Απλώς αυτά, με συνθήκες ανέχειας οικονομικής, λόγω κρίσης, και με ελλείψεις προσωπικού, που όντως υπάρχουν, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν με την απαιτούμενη ταχύτητα και είναι πάρα πολύ δύσκολο, επίσης, μέσα σε λίγους μήνες να χτιστεί ένα νέο σύστημα, το οποίο τόσες δεκαετίες δεν είχε χτιστεί» συνέχισε.

Τέλος, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή του συμφώνου συμβίωσης από το πολιτικό σύστημα, «η οποία υπερβαίνει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος», ενώ σημείωσε ότι «οι διαφωνίες, που υπάρχουν, οφείλονται σε παρεξήγηση, διότι το νομοθέτημα αυτό δεν εισάγει την τεκνοθεσία, ούτως ή άλλως».


Στο 12,5 η διαφορά μεταξύ Μειμαράκη και Μητσοτάκη και δεν είναι μικρή!!




Κώστας Βουκελάτος

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν διαρρεύσει στον ηλεκτρονικό τύπο και τα blogs τα τελικά αποτελέσματα θα είναι τα κάτωθι : 

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: 40%
Κυριάκος Μητσοτάκης: 27,5%
Απόστολος Τζιτζικώστας: 20%
Αδωνις Γεωργιάδης: 12% 

Τα ποσοστά αυτά βγάζουν αναμφισβήτητο νικητή τον Βαγγέλη Μειμαράκη με μεγάλη διαφορά  + 12.5% από τον δεύτερο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να θεωρηθεί επίσης νικητής στην κόντρα του με το δήθεν φαβορί όπως έλεγαν Αποστόλη Τζιτζικώστα και αυτό δείχνει ότι ο κόσμος και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούν και ψηφίζουν με σοβαρότητα.

Ο Αποστόλης Τζιτζικώστας θα παραμείνει στρατιώτης στο πλευρό του εκλεγμένου από την βάση αρχηγού για το καλό της χώρας και της παράταξης.

Όπως ακούγεται έντονα και δείχνουν τα πράγματα ο Βαγγέλης Μειμαράκης θα είναι και στον δεύτερο γύρο νικητής, θα είναι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας σε σύντομο χρονικό διάστημα για να αποκατασταθεί η σοβαρότητα και η σταθερότητα στην χώρα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έζησε τον μύθο του και θα παραμείνει απλός στρατιώτης για το καλό της παράταξης και της χώρας.


Οι PODEMOS τρίτο κόμμα και ο Τσίπρας το θεωρεί μεγάλη νίκη!



Κώστας Βουκελάτος

Δεν την θεωρείς και μεγάλη νίκη την τρίτη θέση στις εκλογές όταν ειδικά σε πλάσαραν για λύση που θα έφερνε την άνοιξη στην Ισπανία.

Αντίθετα ο κύριος Τσίπρας είχε μια τεράστια φαινομενικά τουλάχιστον χαρά και μέσα από το twitter εξέφρασε αυτή την χαρά του χαρακτηρίζοντας την τρίτη θέση των PODEMOS ως «ήττα της λιτότητας στην Ισπανία».

Παρά λοιπόν το αποτέλεσμα που καθιστά δύσκολο το σχηματισμό κυβέρνησης, παρά την τρίτη θέση των PODEMOS, ο κ. Τσίπρας έκρινε ότι «η προοπτική κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας είναι πια ανοιχτή», κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε δικαίωση του «αγώνα» του αφήνοντας ξερό και πάλι το αναγνωστικό κοινό του twitter και όχι μόνο υποστηρίζοντας κάτι που μόνο ο ίδιος βλέπει και αισθάνεται παγκοσμίος και έτσι έχει και την παγκόσμια πρωτοτυπία.

«Η προοπτική κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας είναι πια ανοιχτή. Ο αγώνας μας δικαιώνεται. Η Ευρώπη αλλάζει! Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία. Οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνία μπήκαν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό», έγραψε ο κ. Τσίπρας που ηγείται σε μία χώρα που ο ίδιος και η κυβέρνηση που έχει σχηματίσει, έχει φέρει την χειρότερη λιτότητα των τελευταίων 5 ετών.

Τι άλλο να πεις; 

Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία. Οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνία μπήκαν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό. #Spain #20D — Alexis Tsipras (@atsipras) December 20, 2015

Η προοπτική κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας είναι πια ανοιχτή. Ο αγώνας μας δικαιώνεται. Η Ευρώπη αλλάζει! #Spain #20D — Alexis Tsipras (@atsipras) December 20, 2015




Τούρκος διακινητής: Αν η κυβέρνηση δεν ήθελε, ούτε μύγα δεν θα πέρναγε στην Ελλάδα



Τον λένε Οσμάν. Ή τουλάχιστον έτσι μας συστήθηκε. Είναι ένας από τους κορυφαίους της τουρκικής μαφίας που διαχειρίζεται μετανάστες και πρόσφυγες στη γειτονική χώρα. Δεν κρύβεται… «Αν η τουρκική κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε εμείς δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε στην Ελλάδα ούτε μύγα» λέει αφοπλιστικά.

Διατηρεί ένα μαγαζί στη Σμύρνη που πουλάει τρόφιμα. Ένα μεγάλο μπακάλικο στο Μπασμανέ, τη συνοικία των Ρωμιών και των Εβραίων πριν το 1922 που σώθηκε από τη φωτιά. Οι Τούρκοι τη συνοικία την αποκαλούν «Δαμασκό». Όπως λένε «εδώ έχει πιο πολλούς Σύρους απ’ ότι στη Συρία». Δεν είναι όμως η εικόνα της περιοχής όπως ήταν το περασμένο καλοκαίρι. Στους δρόμους δεν έχει κανέναν Σύρο. Η δημοτική αρχή ξαναφύτεψε το γκαζόν στα πάρκα και στις νησίδες, Σύρος δεν υπάρχει πια ούτε για δείγμα.
Κι όμως… υπάρχουν!

Ο Οσμάν μας εξηγεί ότι πλέον «μένουν σε σπίτια που έχουν νοικιαστεί ειδικά για αυτό το σκοπό. Δεν κυκλοφορούν ελεύθερα, η μετακίνηση τους γίνεται με ΙΧ αυτοκίνητα που τους παραλαμβάνουν από τα σπίτια και τους μεταφέρουν σε σημεία εκκίνησης. Από εκεί μεταφέρονται στα σημεία αναχώρησης».

Πώς μεταφέρονται τώρα. Με πολλούς τρόπους. Πολλοί από αυτούς προκαλούν γέλιο. Όλοι δείχνουν το μέγεθος του κυκλώματος και το αδίστακτο του τρόπου που αυτό λειτουργεί.

Μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί λοιπόν από τον Οσμάν στις περιοχές απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο με λεωφορεία φορτωμένα σε αυτοκίνητα οδικής βοήθειας. Με σχολικά λεωφορεία από την ώρα που τα παιδιά σχολάνε μέχρι την επομένη το πρωί που τα λεωφορεία θα ξαναχρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά μαθητών. Με ένα κονβόι ΙΧ, πράγμα που επιτρέπει ακόμα κι όταν ένα αυτοκίνητο το σταματήσει η αστυνομία όλα τα άλλα να κατευθυνθούν στον προορισμό τους. Υπάρχουν όμως και… VIP μεταφορές όπως ανδρών ως πλούσιων αράβων με βιτρίνα Ρωσίδες συνοδούς ακόμα και… με νεκροφόρες! Οι τελευταίες λέει ο Οσμάν είναι ακριβές υπηρεσίες και πληρώνονται εξτρά σχεδόν όσο και το πέρασμα στο νησί.

Ας επιστρέψουμε όμως στη Σμύρνη. Εκεί όπου είναι η βάση του κυκλώματος. Το κύκλωμα που πλέον και υπό τον φόβο των μέτρων που εικάζεται ότι θα ληφθούν από τις τουρκικές αρχές μετά από την πίεση των Ευρωπαίων έχει το παρακάτω οργανόγραμμα.

Στην κορυφή είναι τα μέλη της μαφίας. Οι περισσότεροι είναι στη δουλειά πάνω από 20 χρόνια. Παλιότερα το κάνανε για κανένα καλό μεροκάματο. Πλέον και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο τα λεφτά είναι πολλά και αξίζει τον κόπο κανείς ακόμα και να ρισκάρει.

Στην άλλη άκρη του δικτύου είναι οι τοπικοί παράγοντες. Αυτοί που διαθέτουν χώρους – ασφαλή περάσματα απ’ όπου και ξεκινούν οι βάρκες. Αυτοί έχουν την ευθύνη να διατηρούν το πέρασμα καθαρό και ασφαλές και να εξασφαλίζουν, είτε την εκπαίδευση κάποιου από τους μεταφερόμενους στο χειρισμό της βάρκας, είτε την εξασφάλιση ενός φτωχοδιάβολου που έναντι καλού μεροκάματου της τάξης των 100 ευρώ τη φορά, θα μεταφέρει τη βάρκα στο νησί και θα επιστρέψει στη συνέχεια στη βάση.

Στο ενδιάμεσο των κορυφαίων και των τοπικών παραγόντων υπάρχουν κυρίως δυο κατηγορίες εμπλεκομένων. Οι «ντίλερς» δηλαδή αυτοί που μαζεύουν πελατεία και την προωθούν στους κορυφαίους της μαφίας. Πώς το κάνουν αυτό; Μέσω σελίδων στο Facebook. Αλλά και με τηλέφωνα που δίνονται από πελάτη σε πελάτη. Σε αυτούς απευθύνονται οι κορυφαίοι της οργάνωσης όταν έχουν βάρκα έτοιμη προς αναχώρηση και απλά τη γεμίζουν.

Κοντά σε αυτούς οι «μπάνκερς». Απίστευτο πλην όμως αληθινό. Πρόκειται για τους «τραπεζίτες» του κυκλώματος, οι οποίοι εισπράττουν τα κόμιστρα. Ο υποψήφιος προς μετακίνηση πληρώνει σε αυτόν με όποιον τρόπο μπορεί. Με χρήματα ή και σε είδος. Κοσμήματα ή πολύτιμες πέτρες ακόμα και με αρχαιότητες! Από τη στιγμή που θα πληρώσει έχει χρόνο τριών ημερών να περάσει στην Ευρώπη. Μόλις η μεταφορά ολοκληρωθεί ο κάθε μετανάστης και πρόσφυγας τηλεφωνεί σε έναν αριθμό που του έχουν δώσει και δίνει έναν κωδικό αριθμό που έλαβε όταν πλήρωσε. Τότε τα κόμιστρα «απελευθερώνονται» και ο τραπεζίτης πληρώνει όσους έχουν λαμβάνειν. Περίπου το 15 με 20% πληρώνεται σε όλους τους άλλους συμμετέχοντες στη μεταφορά ενώ το υπόλοιπο ποσό το παραλαμβάνει ο κορυφαίος του κυκλώματος. Στην περίπτωση μας ο Οσμάν.

«Γιατί παίρνετε τα περισσότερα εσείς;» τον ρωτάμε. Μας εξηγεί πως έχει πολλά έξοδα. Πληρώνει τα σκάφη. Τις πλαστικές βάρκες που ανάλογα με το μέγεθος τους και την ποιότητα της μηχανής κοστίζουν από 800 έως 20.000 ευρώ! Αυτές αγοράζονται νόμιμα «Με φατούρα» δηλαδή με τιμολόγιο ούτως ώστε κατά τη μεταφορά ακόμα και αν η αστυνομία σταματήσει κάποιον που μεταφέρει βάρκες και μηχανές να μην μπορεί να του κάνει τίποτα.

Αυτός πληρώνει και τους τραπεζίτες. Αυτοί πληρώνονται από 20 μέχρι 100 ευρώ για κάθε είσπραξη ενώ κρατάνε και όλα τα χρήματα όσων δεν τηλεφωνούν για να δηλώσουν την άφιξη στον προορισμό τους. Γιατί; Γιατί για παράδειγμα πνίγηκαν ή τους συνέλαβε η ακτοφυλακή και τους επέστρεψε στην Τουρκία κι από εκεί στα στρατόπεδα που διατηρεί στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Δεν θέλει ματωμένα λεφτά» λέει ο Οσμάν. Με θράσος θα έλεγε κανείς… Αλλά συχνά επικαλείται τους «κανόνες ηθικής» που διακρίνουν τη δική του δουλειά. Γιατί όπως λέει όλοι αυτοί οι κορυφαίοι «είναι ηθικοί»! Δεν αφήνουν κόσμο να περάσει με θάλασσα. Δε βάζουν περισσότερους από 50 σε κάθε μεγάλη βάρκα και περισσότερους από 20 σε μικρή. Αυτοί μεταφέρουν κόσμο μόνο με πλαστικές βάρκες. Οι ξύλινες είναι δουλειά ντόπιων ή κάποιων Αράβων «που τους είχαμε σαν ενδιάμεσους να μαζεύουν λόγω της γλώσσας κόσμο και άνοιξαν δικά τους μαγαζάκια και πνίγουν τον κόσμο. Αυτούς πιάνουν συνήθως οι λιμενικές αρχές της Τουρκίας ή ρισκάρουν περνώντας κόσμο με μεγάλα σκάφη προκαλώντας ατυχήματα όπως αυτό στη Λέσβο στις 28 Οκτωβρίου».
Ο Οσμάν είναι απόλυτα ενημερωμένος για την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο. Για το τι συμβαίνει στην Τουρκία δε το συζητάμε.

Ξέρει για τα ατυχήματα και τους νεκρούς, για τα hot spot και για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά. Ξέρει φυσικά και για το τι συμβαίνει στην Τουρκία. Για παράδειγμα μας λέει πως το ότι το Σαββατοκύριακο πριν ένα μήνα περίπου δεν πέρασε κανένας στη Λέσβο έχει να κάνει με το ότι στην περιοχή του Μοσχονησιού στον Αδραμυτινό κόλπο ήταν ο Ερντογάν για τη γιορτή της ελαιοσυλλογής. «Να μην προκαλούμε κιόλας» λέει γελώντας.

Μας αποχαιρετά «γιατί έχει δουλειά». Τον ρωτάμε αν φοβάται που μας μίλησε. Δε φοβάται. «Σου το ξαναείπα» λέει. «Αν η τουρκική κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε εμείς δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε στην Ελλάδα ούτε μύγα»! Εξάλλου έχει βγάλει πολλά λεφτά. «Να κάθομαι εγώ. Και τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου. Σήμερα αν μου πει κάποιος πως πρέπει να σταματήσω θα το κάνω. Αλλά δε μου το λέει και κανένας…» λέει καθώς φεύγουμε!





Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos


Λας Βέγκας: Αυτοκίνητο παρέσυρε 38 άτομα μπροστά από καζίνο - Ένας νεκρός




Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα οδηγός που προκάλεσε το δυστύχημα ήταν μεθυσμένη, είχε και το παιδί της στο αυτοκίνητο και προσπάθησε να διαφύγει προτού συλληφθεί - Η αστυνομία πάντως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έπεσε ηθελημένα πάνω στο πλήθος

Τροχαίο δυστύχημα με έναν νεκρός και 11 τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, οι επτά από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση, σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Λας Βέγκας, μπροστά από τα πολυτελή ξενοδοχεία και καζίνο. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RT, τουλάχιστον 38 είναι τα άτομα που συνολικά παρασύρθηκαν από όχημα, ενώ ένας από αυτούς έχασε τη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Associated Press, μια γυναίκα οδηγός, πιθανότατα μεθυσμένη, έπεσε πάνω σε πεζούς που στέκονταν μπροστά από το Paris Hotel & Casino και το Planet Hollywood Las Vegas Resort & Casino, στο οποίο την ώρα εκείνη διεξαγόταν ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της «Μις Υφήλιος». Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως είχε στο αυτοκίνητο και το παιδί της και πως προσπάθησε να διαφύγει από τον τόπο του δυστυχήματος.

Προσωρινά η κυκλοφορία διεκόπη, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για την κατάσταση των τραυματιών. Η αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η γυναίκα να έπεσε εσκεμμένα πάνω στο πλήθος.




Οι Σλοβένοι απέρριψαν τον γκέι γάμο στην κάλπη, πλήγμα και στην κυβέρνηση





Λιουμπλιάνα

Με μεγάλη διαφορά απέρριψαν, σύμφωνα με το προκαταρκτικά αποτελέσματα, οι Σλοβένοι το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στο δημοψήφισμα, πλήττοντας έτσι -και- την  κεντροαριστερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο που το είχε υποστηρίξει. Το δημοψήφισμα στήθηκε μετά από πίεση των συντηρητικών κομμάτων και της Καθολικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, στο νομοσχέδιο που όριζε τον γάμο ως ένωση «δύο ενηλίκων» (χωρίς δηλαδή αναφορά στο φύλο), το 63,5% των σλοβένων ψηφοφόρων που πήγαν στην κάλπη είπαν «όχι» έναντι ενός 36,5% που είπε «ναι». 

Το νομοσχέδιο είχε εισαχθεί το Μάρτιο στο Κοινοβούλιο, με την υποστήριξη της κυβέρνηση. Ωστόσο, συντηρητικά κόμματα σε συνασπισμό με την Καθολική Εκκλησία κατάφεραν, συγκεντρώνοντας υπογραφές, να φέρουν το νομοσχέδιο σε δημοψήφισμα, με κατάληξη την καταψήφισή του. 

Το στρατόπεδο του «όχι» έκανε εκστρατεία στη βάση των παραδοσιακών αξιών. Ο αρχηγός του κινήματος «Τα παιδιά κινδυνεύουν» -ονομασία ενδεικτική της ρητορικής που χρησιμοποίησε το στρατόπεδο της αντίθεσης στον γκέι γάμο- χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «νίκη για τα παιδιά μας». 

Στο στρατόπεδο των πολιτικών κομμάτων, βουλευτές συντηρητικών σχηματισμών που δεν συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνάσπισμο έσπευσαν ήδη μετά το κλείσιμο της κάλπης να χαρακτηρίσουν το αποτέλεσμα «ήττα της κυβέρνησης». 


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Τρίτο κόμμα οι PODEMOS στην Ισπανία



«Τέλος εποχής» για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα - Στο 50% η εκλογική δύναμη του Λαϊκού κόμματος και των Σοσιαλιστών - Ρυθμιστές οι κεντρώοι Ciudadanos (40 έδρες) και οι αριστεροί Podemos (69 έδρες) - Απροθυμία συνεργασίας δείχνουν οι πρώτες δηλώσεις των επικεφαλής τους

«Τέλος εποχής» σήμανε για την Ισπανία το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, το Λαϊκό του Μαριάνο Ραχόι και το Σοσιαλιστικό του Πέδρο Σάντσεζ, βρέθηκαν αθροιστικά κάτω από το 50% αναδεικνύοντας σε ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος τα δύο νέα κόμματα τους κεντρώους Ciudadanos και τους αριστερούς Podemos.

Κανένα κόμμα δεν κατάφερε να προσεγγίσει τον «μαγικό αριθμό» των 176 εδρών της απόλυτης πλειοψηφίας γεγονός που σημαίνει ότι για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα απαιτηθούν συμμαχίες δύο ή περισσοτέρων κομμάτων.

Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα το μέχρι πρότινος κυβερνών Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει 123 έδρες, 63 λιγότερες από αυτές που έλαβε το 2011 και 53 λιγότερες από αυτές που απαιτούνταν για την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στην ισπανική Βουλή.

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο Σοσιαλιστικό κόμμα που κατέγραψε την χειρότερη εκλογική επίδοσή του καταλαμβάνοντας τελικά 90 έδρες. 

Αντίθετα οι αριστεροί του Podemos κατάφεραν να συγκεντρώσουν 69 έδρες και οι κεντρώοι Ciudadanos 40 έδρες.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία



Στις πρώτες τους δηλώσεις οι επικεφαλής των δύο κομμάτων-ρυθμιστών άφησαν να διαφανεί ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα είναι μια δύσκολη εξίσωση. Ενδεικτική η δήλωση του επικεφαλής των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα ότι δεν θα στηρίξουν το Λαϊκό Κόμμα αποκλείοντας παράλληλα συμμετοχή σε κυβέρνηση με τους Podemos. Την ίδια ώρα κλειστά τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές σε ένα μοντέλο Πορτογαλίας κράτησε ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.Το μόνο που αρκέστηκε να πει ήταν ότι ήταν πρόθυμος να προσεγγίσει άλλα κόμματα με αντάλλαγμα να προωθηθούν οι συνταγματικές αλλαγές που στηρίζει το κόμμα του.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία τόνισε πως όποιο κόμμα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης καθώς η χώρα χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση. «Δεν θα είναι εύκολο. Θα χρειαστούν πολλές συζητήσεις αλλά θα προσπαθήσω».

Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν υποχρεώνει τον Βασιλιά να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρώτο κόμμα, αφήνοντας στην ευχέρεια  του την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε όποιον θεωρεί ότι εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου(176).  

Την κατάσταση περιπλέκει, δε, ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με την El Pais, το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία γεγονός που θα κάνει πιο δύσκολο το νομοθετικό έργο όποιας κυβέρνησης προκύψει μετά τις εκλογές.


Πηγή : protothema.gr