Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Η φιλελεύθερη κεντροδεξιά νίκησε την δεξιά στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας


Μεϊμαράκης με 40% και Μητσοτάκης με 28% αναμετρώνται στον β' γύρο στις 10 Ιανουαρίου - Aργά το απόγευμα της Δευτέρας θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών

Επιστροφή στον…μεσαίο χώρο και στην φιλελεύθερη κεντροδεξιά και ήττα της δεξιάς, σήμανε η χθεσινή πρωτιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και η μεγάλη έκπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι και θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου.

Μεγάλος χαμένος της εσωκομματικής αναμέτρησης είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας για τον οποίο είχαν καλλιεργηθεί πολύ υψηλές προσδοκίες, αλλά και οι δεξιές δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματος, στο οποίο η πολιτική σκιά του Κώστα Καραμανλή εξακολουθεί και πέφτει βαριά, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης είχε το άτυπο χρίσμα του πρώην Πρωθυπουργού. 

Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες από την κεντρική εφορευτική επιτροπή, ο Ευ. Μεϊμαράκης λάμβανε 40%, ο Κ. Μητσοτάκης 28%, ο Απ. Τζιτζικώστας 20% και ο Αδ. Γεωργιάδης 12%.

Η αναμέτρηση της 10ης  Ιανουαρίου, ο δεύτερος γύρος των εκλογών, προσλαμβάνει άλλα χαρακτηριστικά, ιδεολογικά και πολιτικά, και θα διεξαχθεί, σε τελείως άλλη βάση από αυτή του πρώτου γύρου, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά και το γεγονός της εισόδου του κ. Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο ανατρέπει παραδοσιακές σταθερές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αναδεικνύει, όχι πλέον προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες, αλλά καθαρά ιδεολογικοπολιτικές αντιθέσεις.

Επί της ουσίας προκύπτει η αναμέτρηση δυο πόλων στο εσωτερικό της Ν.Δ., του ενός που έχει ως σημείο αναφοράς τον κ. Καραμανλή και του άλλου, και πιο νέου που έχει ως οδηγό, όχι τον μητσοτακισμό, όπως ήταν γνωστός έως σήμερα λόγω του πατρός του υποψηφίου, του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και το τι πρεσβεύει.

Στην επικείμενη εκλογή της 10ης  Ιανουαρίου θα κριθούν πολλά για την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει πλέον και το ηχηρό μήνυμα της κομματικής και κοινωνικής βάσης για ενότητα. Εξάλλου, και μόνο η πολύ υψηλή, και απροσδόκητη, συμμετοχή 400.000 ψηφοφόρων είναι ένα δυνατό μήνυμα για την αποτροπή τυχόν διασπαστικών κινήσεων, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και σήμα ισχυρής πολιτικής νομιμοποίησης.

Στη σκιά των συζητήσεων για τις μελλοντικές σχέσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και το βαθμό συνεννόησης που μπορεί να υπάρξει, είναι ξεκάθαρο όμως, από τις κατά καιρούς τοποθετήσεις των δυο μονομάχων της 10ης Ιανουαρίου, ότι πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση πορεύεται σε μια αναμέτρηση με πιο πολιτικά χαρακτηριστικά μεταξύ υποψηφίων, των κκ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη που έχουν σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι κανείς από τους υποψηφίους δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, πολλές ήταν οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις για τον δεύτερο γύρο. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις συμμαχίες της επόμενης μέρας, αλλά και ποιες δυνάμεις θα συνταχθούν πίσω από τους κκ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη. Επίσης, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των ηττημένων των εκλογών, αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως οι ψηφοφόροι τους θα ακολουθήσουν συντεταγμένα μια γραμμή όποια και αν είναι αυτή.

Πάντως, ο τέταρτος της αναμέτρησης, Άδωνις Γεωργιάδης, προσανατολίζεται, και ενδέχεται να το ανακοινώσει και σήμερα, μετά την δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων, ότι θα στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη.

Αντίθετα, στο στρατόπεδο του κ. Τζιτζικώστα, όπου επικρατεί κατήφεια, μετά το ισχυρό σοκ του αποκλεισμού από το δεύτερο γύρο, υπάρχει διχογνωμία για τη στάση του 38χρονου περιφερειάρχη.

Σε σύναξη που έγινε χθες αργά βράδυ σε δωμάτιο του ξενοδοχείου Κάραβελ, και αφού είχε ξεκαθαρίσει ότι αποκλείεται από το δεύτερο γύρο, υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις, ενώ ο Μάκης Βορίδης λέγεται ότι εισηγήθηκε να υποστηριχθεί ο κ. Μητσοτάκης, αν και υπάρχουν και εισηγήσεις από άλλους βουλευτές για ψήφο κατά συνείδηση.

Πάντως ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας στη δημόσια δήλωσή του που έγινε περίπου στη μια και μισή τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποδέχθηκε την ήττα του, εμφανίστηκε ενωτικός, είπε ότι όλοι οι υποψήφιοι βγάλανε τη ΝΔ ενισχυμένη και συμπλήρωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται για μια ενωμένη ΝΔ, για μια σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη.

Μέχρι το δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου είναι μεγάλη απόσταση και γι’ αυτό και ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης που κέρδισε το στοίχημα μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ Γιάννη Τραγάκη της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών, συνέστησε μέχρι τότε, «ψυχραιμία, σύνεση και ενωτικό πνεύμα. 

Προς στιγμήν, γύρω στις 11 το βράδυ της Κυριακής είχε αρχίσει να συζητείται σε διάφορα πολιτικά γραφεία πως θα μπορούσε, αν και αντικαταστατικά, να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος.

Ο κ. Μεϊμαράκης που έδειξε ότι έχει πολιτικές αντοχές και επιβεβαίωσε ότι παραμένει η «ψυχή της παράταξης», είχε πει από την Παρασκευή (Ρ/Σ Βήμα fm 99.5) ότι ο δεύτερος γύρος θα γίνει πάση θυσία, εάν δεν υπάρξει 50+1% και χθες έλεγε ότι πρέπει να γίνει ώστε να έχει ο νέος αρχηγός πιο ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση.

Στη σκιά αυτών των συζητήσεων, μόνο τυχαία δεν ήταν η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να πει, ότι «εγώ λογοδοτώ μόνο σε αυτούς που με ψήφισαν», μια φράση - «κλειδί» και να σημειώσει την υποστήριξη που είχε από την σιωπηλή πλειοψηφία πλέον δεν είναι σιωπηλή.


Πηγή : tovima.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου