Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ιδιωτικοποιήσεις: Κάλαντα για τον ΟΛΠ και τον Αστέρα



Χριστουγεννιάτικα δώρα προσδοκά από τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση ελπίζοντας ότι οι προσφορές για το 67% του ΟΛΠ, που υποβάλλονται σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνο, θα συνοδεύονται από υψηλά τιμήματα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, πολύ πάνω από την απαξιωμένη χρηματιστηριακή αξία του λιμανιού.

Η αγωνία ωστόσο όσων έχουν στοιχηματίσει πολιτικά υπέρ ή κατά της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης, όπως και των μνηστήρων του λιμανιού, θα κρατήσει τουλάχιστον ώς τις 10 Ιανουαρίου. Τότε υπολογίζεται ότι θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα, κάτι που λόγω εορτών δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα αύριο ή μεθαύριο, θα ανακοινωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η συμφωνία πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης μεταξύ του αραβοτουρκικού σχήματος Jermyn Street και της Εθνικής Τράπεζας, μια ακόμη ιδιωτικοποίηση που παρέμενε μετέωρη επί διετία. Θα πρόκειται για τη δεύτερη που ολοκληρώνεται επί ΣΥΡΙΖΑ μετά τα 14 αεροδρόμια.

Πολιτικά, ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα λέγεται ΟΛΠ. Στο καλό σενάριο της πλέον περιπετειώδους αποκρατικοποίησης από την έναρξη του ελληνικού προγράμματος, εφόσον τα προσφερόμενα τιμήματα είναι υψηλά, το Μαξίμου θα μπορεί να υποστηρίξει ότι μετά τα αεροδρόμια προσέθεσε ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ του succes story που επιδιώκει να στήσει. Ακόμη και με "δάκρυα", ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας θα αναγκαστεί να βάλει στη σύμβαση την υπογραφή του.

Στην αντίθετη περίπτωση, εάν τα τιμήματα είναι χαμηλά, πέραν της πληγείσας αξιοπιστίας του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θα δοθεί γερό πάτημα για φωνές στη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμάχεται τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη συνεισφορά φυσικά της Λαϊκής Ενότητας του Π. Λαφαζάνη.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΠ. Στο λιμάνι η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει ένα τίμημα πολύ υψηλότερο της αποτίμησης του ΟΛΠ στο χρηματιστηριακό ταμπλό - την Παρασκευή ανέρχονταν σε μόλις 350 εκατ. ευρώ για το 100% ή στα 249 εκατ. ευρώ για το 67% -,  κάτι που για να συμβεί καλό θα ήταν να καταθέσουν προσφορές περισσότεροι από τους τρεις εναπομείναντες στον διαγωνισμό ώστε να υπάρξει ισχυρός ανταγωνισμός. 

Εκτός δηλαδή της κινεζικής COSCO η συμμετοχή της οποίας θεωρείται από τη κυβέρνηση δεδομένη, το στοίχημα είναι να υποβάλουν προσφορές και οι άλλοι δύο παίκτες, η δανέζικη Moellere Maersk και η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services. Ακόμη πάντως και ένας μόνο από τους τρεις επενδυτές να υποβάλει σήμερα προσφορά, το ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται δεδομένο ότι θα του ζητήσει να τη βελτιώσει, εκτός πια και αν το τίμημα είναι ανέλπιστα υψηλό και ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου, οπότε θα ανοίξουν οι προσφορές, θα ανοίξουν και οι αποτιμήσεις των ανεξάρτητων αποτιμητών που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ορίσουν ένα κατώτατο αποδεκτό πλαφόν, κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία προσφορά. Το ταυτόχρονο άνοιγμα προσφορών και αποτιμήσεων γίνεται προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παιχνίδια και ατυχήματα. 

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν μέχρι τότε είναι τα εξής: Πιθανότατα και σήμερα, η Morgan Stanley, που λειτουργεί ως ο σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση και στα γραφεία της οποίας στο Λονδίνο θα κατατεθούν οι προσφορές, θα τις αποστείλει στο ΤΑΙΠΕΔ. Εν συνεχεία το Ταμείο θα αποσφραγίσει το τεχνικό και νομικό σκέλος των προσφορών, προκειμένου να ελέγξει αν είναι άρτιες ή αν απαιτείται κάποια περαιτέρω συμπλήρωση. Επεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή που αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιανουάριο.



Πηγή : tanea.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου