Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Φαιδρή ψεκασμένη γυναίκα χαστούκισε παπά στην Εύβοια επειδή δεν μίλησε κατά των ταυτοτήτων


 

Ένα ακόμα περιστατικό δείχνει το πόσο επικίνδυνοι και φαιδροί είναι οι ψεκασμένοι.

Η φαιδρή ψεκασμένη γελοία γυναίκα εκνευρίστηκε επειδή ο ιερέας δεν πήρε θέση για τις νέες ταυτότητες, έχασε την ψυχραιμία της και τον χαστούκισε έξω από εκκλησία.

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου έξω από εκκλησία στα Ψαχνά Ευβοίας καθώς μια φαιδρή 45χρονη γυναίκα χαστούκισε ιερέα με αφορμή τις νέες ταυτότητες.

Σύμφωνα με το ekklisiaonline.gr, η φαιδρή ενορίτισσα και  δυστυχώς μάνα δύο παιδιών ζήτησε τον λόγο από τον ιερέα γιατί στο κήρυγμά του δεν πήρε θέση για τις νέες ταυτότητες.

Με ηρεμία ο ιερέας της εξήγησε ότι το ζήτημα δεν είναι πνευματικό και δεν αφορά την Εκκλησία και την κάλεσε να αναζητήσει απαντήσεις από πιο αρμόδιους.

Η απάντησή του εξόργισε τη γυναίκα, που άρχισε να τον βρίζει με χαρακτηρισμούς όπως «προδότη, πουλημένε, νεοταξίτη» και του είπε ότι στο διαδίκτυο είδε ένα βίντεο από γέροντα από το Άγιο Όρος, που καλούσε τους πολίτες να μην πάρουν τις ταυτότητες.

Ο κληρικός την κάλεσε να μην πιστεύει ότι βλέπει στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα η γυναίκα να βγει εκτός εαυτού και να τον χαστουκίσει μπροστά στον κόσμο.

Αυτό που είπε η ψεκασμένη στον ιερέα δείχνει ότι κυκλοφορούν σε μοναστήρια και εκκλησίες επικίνδυνοι, μοναχοί και κληρικοί, κάτι που πρέπει να προβληματίσει τον αρχιεπίσκοπο ώστε να αρχίσει να ξυρίζει και να βγάζει ράσα.

Στη συνέχεια ήρθε ο σύζυγος της κυρίας ο οποίος κάνει και διακονήματα στον Ναό και το περιστατικό έληξε.



Τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν τοξικά χημικά - Μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα από τα πλαστικά

 


Μια νέα μελέτη να ανατρέψει τα πάντα, για τα χάρτινα καλαμάκια.

Σε αντίθεση με τη φήμη τους ως φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις, τα χάρτινα καλαμάκια μπορεί να μην είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον όσο πιστεύεται. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από Βέλγους ερευνητές αποκάλυψε ότι αυτά τα φαινομενικά «πράσινα» καλαμάκια μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τοξικά, καθιστώντας τα ενδεχομένως χειρότερα για το περιβάλλον από τα πλαστικά .

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Food Additives & Contaminants, η μελέτη εγείρει ανησυχίες σχετικά με την παρουσία επιβλαβών ουσιών, γνωστών ως «χημικών ουσιών για πάντα», στα χάρτινα καλαμάκια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Thimo Groffen, περιβαλλοντολόγο στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, διαπίστωσαν ότι τα καλαμάκια με φυτική βάση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατασκευάζονται από χαρτί και μπαμπού, τα οποία συχνά προωθούνται ως πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για το πλαστικό, μπορεί να μην είναι τόσο φιλικά προς το περιβάλλον λόγω της παρουσίας PFAS.

H νέα έρευνα δείχνει ότι η μετάβαση σε εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης μπορεί να μην είναι μια απλή λύση. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν υψηλά επίπεδα PFAS, με το εντυπωσιακό 90% των χάρτινων καλαμακιών που αναλύθηκαν να περιέχουν αυτές τις χημικές ουσίες. Τα καλαμάκια από μπαμπού, μια άλλη δημοφιλής φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, ήρθαν δεύτερα με 80%, ακολουθούμενα από το 75% των πλαστικών καλαμακιών, το 40% των γυάλινων καλαμακιών και κανένα στα ατσάλινα καλαμάκια.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της επιλογής πραγματικά βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων και την ανάγκη προσεκτικής εξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων πέρα από τους επιφανειακούς ισχυρισμούς περί φιλικότητας προς το περιβάλλον.



Μετά τον διευθυντή παραιτήθηκε και ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

 



Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του διευθυντή, παραιτήθηκε και ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο, μία εβδομάδα μετά την κλοπή αντικειμένων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου. 

Η ανακοίνωση του Μουσείου ήταν λιτή: «Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Ουίλιαμς συμφώνησε να αποχωρήσει οικειοθελώς από τα κανονικά του καθήκοντα μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλοπές στο Μουσείο. Αυτό θα συμβεί με άμεση ισχύ».

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα, υπογραμμίζοντας πως απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος. Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».

Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές». Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό φυλάσσονται μεταξύ άλλων τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.




Σοκαριστική προσπάθεια 65χρονης να σωθεί από το φλεγόμενο σπίτι της

 


Συγκλονίζουν οι εικόνες από βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου και δείχνουν μια γυναίκα να προσπαθεί να γλιτώσει από τη φωτιά που ξέσπασε στο διαμέρισμά της στο Μπουένος Άιρες τα ξημερώματα της Παρασκευής (25/8).

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Αργεντινής η πυρκαγιά που ξέσπασε σε τριώροφο κτίριο στη συνοικία Σαν Νικολάς της πρωτεύουσας της χώρας ανάγκασε τους ενοίκους να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους. Ωστόσο, μια 65χρονη γυναίκα που βρισκόταν στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, ο οποίος τυλίχτηκε στις φλόγες καθώς από εκεί άρχισε η φωτιά, δεν αποχώρησε εγκαίρως.

Για να σωθεί βγήκε στο μπαλκόνι της κρεμάστηκε από ένα καλώδιο.

Σε πλάνα μάλιστα που τράβηξε γείτονας με το κινητό του φαίνεται η 65χρονη γυναίκα να βρίσκεται στο μπαλκόνι της και να κρατιέται από ένα καλώδιο. Στη συνέχεια κάνει άλμα και πέφτει στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου ώστε να γλιτώσει από τη φωτιά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η γυναίκα φέρει εγκαύματα στο 70% του σώματός της και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και αφού διασώθηκε από τους πυροσβέστες μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κοντινό νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.






Αυτοψία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάρνηθα

 



Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το απόγευμα την Πάρνηθα, μέχρι το Πυροφυλάκιο της Κυράς, στην κορυφή του βουνού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης με εναέρια και επίγεια μέσα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη στο δυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς, έχοντας από το σημείο πλήρη εικόνα των περιοχών που επλήγησαν.

Ποιοι συνόδευσαν τον πρωθυπουργό

Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης και ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Βαγγέλης Γκουντούφας, με τους οποίους συζήτησε τα έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται για τη διεύρυνση των αντιπυρικών ζωνών που είχαν δημιουργηθεί πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων προστασίας.










270 κεραυνοί σε μία ώρα προκάλεσαν φωτιές σε έξι σημεία στην Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη

 


Φωτιά ξέσπασε περίπου στις 7 το πρωί του Σαββάτου στη Βάρη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η φωτιά ξεκίνησε από κεραυνό, καθώς η ημέρα στην Αττική ξημέρωσε με συννεφιά και -κατά τόπους- ασθενή βροχόπτωση.

Από τα ξημερώματα στην περιοχή υπήρξε έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Ήταν δηλαδή σε εξέλιξη ηλεκτροκαταιγίδα χωρίς νερό με συνέπεια να ξεσπάσει φωτιά σε έξι σημεία σε Βούλα και Βάρη.

Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη τόσο από την πυροσβεστική όσο και από την πολιτική προστασία σβήνοντας κάθε εστία που είχε ξεσπάσει, πριν προλάβει να επεκταθεί.

Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι μέσα σε μίαμισι ώρα έπεσαν 270 κεραυνοί στην περιοχή.

«Τέτοιο πράγμα δεν το έχουμε ξαναδεί, τόσους κεραυνούς δεν έχουμε ξαναδεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος τόνισε ότι η επέμβαση της Πυροσβεστικής και του δήμου ήταν άμεση, με αποτέλεσμα να περιοριστεί πολύ γρήγορα το μέτωπο.

Στο σημείο έσπευσαν πέντε οχήματα της πυροσβεστικής και 15 πυροσβέστες.





Ταυτότητες : Θα βουτάμε στην χωριάτικη και θα στέλνει μήνυμα το υπουργείο "όχι παπάρες"

 


Η νέα γελοιότητα " Θα ελέγχουν τι τρώμε και που πηγαίνουμε. Θα μας βάλουν τσιπάκι" η αλλιώς θα βουτάμε στην χωριάτικη και θα μας στέλνει μήνυμα το υπουργείο στο κινητό "όχι παπάρες"!!!

Η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο, από ψεκασμένους που γελοιοποιούνται με θεωρίες συνομωσίες, γελώντας ο κόσμος μαζί τους.





«North Evia Pass»: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

 


Σε λειτουργία τίθεται σήμερα Παρασκευή 25η Αυγούστου το North Evia Pass 2023 μέσω του vouchers.gov.gr. Πρόκειται για την πλατφόρμα που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού και αποσκοπεί στην οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας των περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, που επλήγησαν από τις φωτιές του Αυγούστου του 2021, σε συνέχεια αντίστοιχου σχήματος της προηγούμενης χρονιάς.

  • Το πρόγραμμα αφορά σε άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες, τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και τις 30-11-2023 για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις παραπάνω πληγείσες περιοχές. Ειδικότερα, πρόκειται να εκδοθούν 3.050 κάρτες των 100 ευρώ για τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και 3.500 κάρτες των 150 ευρώ για το Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.
  • Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων από την Παρασκευή 25η Αυγούστου 2023 μέχρι την Τρίτη 29η Αυγούστου και ώρα 21:00.
  • Οι τελικοί δικαιούχοι θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσηςπου θα διενεργηθεί από το φορέα υλοποίησης αφού ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων, ενώ τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
  • Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ, και μέσω αυτής 6.550 δικαιούχοι θα μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα ως κίνητρο για να επισκεφτούν τις παραπάνω επιλέξιμες περιοχές, τονώνοντας την τοπική τουριστική και – ευρύτερη – οικονομική δραστηριότητας για το επόμενο τρίμηνο.
  • To North Evia Pass 2023 δεν έχει εισοδηματικά κριτήριακαι, ως εκ τούτου, αίτηση έχουν δικαίωμα να υποβάλουν όσοι πολίτες:
    • είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με βάση την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022,
    • δεν έχουν οι ίδιοι ή οι ωφελούμενοί τους ως κύρια κατοικία την Εύβοια, όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022 και δεν είναι δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο: του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ή όσοι επιλεγούν ως δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ανεξαρτήτως από το αν γίνει τελικά χρήση των ανωτέρω παροχών ή όχι, και συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.
  • Το North Evia Pass 2023 μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά είτε από τον ίδιο τον δικαιούχο για την κάλυψη δαπανών τοπικής μεταφοράς, εστίασης ή διαμονής του, είτε από όσους ορίζονται ως «ωφελούμενοί» του, δηλαδή: τα ενήλικα τέκνα του που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη στη τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022, ή ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν.
  • Η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ.
  • Διευκρινίζεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της Εύβοιας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα.


Η Ελλάδα πύλη της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 



Τη στόχευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει σε τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής συνεργασίας τις σχέσεις με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη (και την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με πληθυσμό 1,4 δις) και η Ελλάδα να αναδειχθεί σε πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα την Παρασκευή 25 Αυγούστου.

  • Η επίσκεψη είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη Ινδού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, από το 1983, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ίντιρα Γκάντι . Η έλευση Μόντι είναι ορόσημο που σηματοδοτεί τη βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν, να διευρύνουν τις ελληνο-ινδικές σχέσεις – και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία- στο ανώτατο επίπεδο.
  • Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πύλη γεωπολιτική και οικονομική. Ήδη μετά το Brexit η Ινδία αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.
  • Ελλάδα και Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, είναι δύο ναυτικές δυνάμεις, η συνεργασία των οποίων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.
  • Στόχος της Ελλάδας είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο να οδηγήσει σε εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων: να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας. Ενδεικτικό είναι ότι οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος.
    • Τις ευκαιρίες τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ινδικές επιχειρήσεις σε επενδύσεις και συνεργασίες θα διερευνήσουν φορείς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τις δύο χώρες σε γεύμα που οργανώνεται την Παρασκευή. Για το ελληνο-ινδικό γεύμα που θα χαιρετίσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ναρέντρα Μόντι σηματοδοτώντας και τη βούληση για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Άλλωστε, έχουν ταξιδέψει από την Ινδία εκπρόσωποι σημαντικών ομίλων με στόχο να διερευνηθούν επενδυτικές ευκαιρίες και να οικοδομηθούν σχέσεις και συνεργασίες.
    • Στο γεύμα μετέχουν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων που είτε έχουν επενδύσει, είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και από την ελληνική πλευρά εταιρείες που δραστηροποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ινδία. Μεταξύ άλλων, από την ινδική πλευρά θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της GMR (αεροδρόμιο στο Καστέλι), του δεύτερου μεγαλύτερου φορέα ανάπτυξης αεροδρομίων στον κόσμο, αλλά και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII) Sanjiv Puri, ενώ από την ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ και η Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών.
       


Μεγάλη ενίσχυση και πολύ πιο συγκροτημένη δομή της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής από το 2019

 


Από το 2019 και μετά έχει υπάρξει μεγάλη ενίσχυση και πολύ πιο συγκροτημένη δομή της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής. Το 2019 η χώρα διέθετε 59 εναέρια μέσα, ενώ φέτος έχουμε 90 εναέρια μέσα. Οι πυροσβέστες μας μαζί με τους εποχικούς ξεπερνούν τις 16.000, ενώ το 2019 ήταν 15.158. Οι εθελοντές έχουν υπερδιπλασιαστεί και φθάνουν πλέον τις 5.000. Τα στοιχεία αναλυτικά:

Συνολικά εναέρια μέσα (εθνικά και μισθωμένα) για το 2023:

  • 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα (Το 2022 ο συνολικός εναέριος στόλος ανερχόταν σε 83 αεροσκάφη και ελικόπτερα).

Συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης για το 2023

  • 16.080 Πυροσβέστες, 11.260 μόνιμοι, 2.390 πυροσβέστες πενταετούς υπηρεσίας και 2.430 εποχικοί πυροσβέστες. Και επιπλέον ​500 πυροσβέστες των Ε.ΜΟ.Δ.Ε. (δασοκομάντος)
    • Σημαντική είναι και η συμμετοχή των ​4.185 εθελοντών πυροσβεστών (3.410 το 2022). Από το 2021 έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εθελοντών Πυροσβεστών ενταγμένων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Μέχρι σήμερα το σύνολο των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας που έχουν ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος ανέρχεται σε 5.382 Εθελοντές & περισσότερες από 470 Εθελοντικές Οργανώσεις.

Συνολικός στόλος οχημάτων για το 2023: 3.654 οχήματα (Το 2022 ο συνολικός στόλος οχημάτων ανερχόταν σε 3.410 οχήματα). Συγκεκριμένα φέτος διαθέτουμε:

  • 2.079 πυροσβεστικά οχήματα
  • ​1.345 οχήματα υποστήριξης
  • ​230 οχήματα ειδικού σκοπού


416 πυρκαγιές σε έξι ημέρες

 



Η χώρα βρίσκεται εδώ και αρκετές εβδομάδες κάτω από ένα εκρηκτικό μείγμα θερμοκρασιών καύσωνα, παρατεταμένης ξηρασίας και ισχυρών ανέμων. Ένα μείγμα που σηματοδοτεί ότι περνάμε το πιο δύσκολο καλοκαίρι -από τότε που είναι διαθέσιμα μετεωρολογικά στοιχεία- για την κατάσβεση των πυρκαγιών και το πιο ευνοϊκό καλοκαίρι για την εκδήλωσή τους. Όσο περνά το καλοκαίρι και ξηραίνεται περισσότερο η ατμόσφαιρα, το έδαφος και τα δάση μας, με συνέπεια όταν φυσούν πολύ ισχυροί άνεμοι, τα μελτέμια τον Αύγουστο, τότε γίνονται πιο δύσκολες οι συνθήκες. Κάποια στοιχεία αποτυπώνουν ανάγλυφα την πραγματικότητα:

  • Το επίπεδο κινδύνου 5 φέτος έχει χτυπήσει "κόκκινο" επτά φορές. Το 2021, με τις μεγάλες πυρκαγιές στη βόρεια Εύβοια, τη Βαρυμπόμπη και την Ηλεία, το επίπεδο κινδύνου ξεπεράστηκε τέσσερις φορές, δύο φορές το 2019 και μία φορά το 2012.
  • Τις τελευταίες έξι μέρες, από την Παρασκευή ως χθες, είχαμε 418 δασικές πυρκαγιές, που αυτονόητα οδήγησαν σε πολυδιάσπαση των δυνάμεων πυρόσβεσης.
  • Ξεσπούν, κατά μέσο όρο, 70 πυρκαγιές την ημέρα σε όλη τη χώρα, με μία mega-fire, μεγάλη πυρκαγιά, όπως ορίζεται, στα σύνορά μας στον Έβρο.